Na příděl


Nevím, kdo z vás si to pamatuje, ale bývaly doby, kdy bylo uhlí na příděl, na pořadník a podle kotle i velikosti vytápěného prostoru. Toho jsme se slavnostně zbavili a uhlí se mohlo kupovat jako houska na krámě. Rok co rok, kdo přijel, dostal co potřeboval.

Rok co rok se v určitých obdobích usadí na některých místech prachová deka, která brání obyvatelům ve zdravém žití. Vláda se rozhodla, že s tím něco bude dělat a kromě opatření v průmyslu, kdy donutila místní firmy ke snižování emisí, chtěla pomoci i obyvatelům postižených částí k lepšímu topení. A tak vznikly „kotlíkové dotace“, tedy dotace na novější, modernější a tedy ekologičtější kotle ústředního topení pro rodinné domky. Český člověk na slovo dotace slyší a proto se na výměnu kotlů nachytalo mnoho majitelů rodinných domků. Jenže nic není v českých zemích tak jednoznačné. Dotace lze použít pouze na kotle, které projdou schválením příslušným úřadem. A tyto kotle mají zase požadavek na specifický druh uhlí.

Přesto se dosud stávalo, že když kdokoli potřeboval uhlí, i toto specifické, tak prostě přijel a odvezl si. Jako pro housku na krámě. Rok co rok. Až…

Až přišla zima, která tu pár let nebyla. Prostě zima s velkým „Z“, mrazy pod 10 Celsiových stupňů v noci, přes den ani ta obyčejná nula. Takže je třeba topit poněkud více než v letech předchozích. A náhle nastal problém s oním specifickým uhlím. Není. Tedy ono vlastně je, ale není ho tolik, kolik by spotřebitelé potřebovali. Prý to je vina spotřebitelů, že se nedostatečně předzásobili. Ale proč by to měli dělat, když až dosud mohli přijet do skladu a odvézt si uhlí, kolik právě potřebovali. A dostáváme se do stavu, kdy uhlí sice je, ale jen v omezeném množství a ne jako houska na krámě. Jen na objednávku. A protože produkce tohoto uhlí není schopna pokrýt stále se zvyšující poptávku, můžeme se vrátit do doby před plyšový podvod a prodávat je na pořadník a na příděl, pokud zájemce prokáže, že vlastní právě onen ekologický kotel.

bavor-podpis_rex2

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

94 reakcí na Na příděl

  1. vonrammstein napsal:

    Říkám to furt. Holinky. Jedině holinky.

    To se mi líbí

  2. kchodl napsal:

    Už na podzim, když jsem kupoval uhlí, mi náš uhlíř (žertem mu říkám „pan uhlobaron (junior)“, asi 25-30 letý maník, má takový uhlobaronský startup – jednu Avii s nakladačem a pásem na skládání přímo do sklepa, pronajatý sklad uhlí u nádraží přímo u železniční vlečky) povídal něco o tom, že uhlí teď nebude, protože páni uhlobaroni (senioři) „válčí“ se státem ohledně těžebních a dovozních limitů. Podrobnosti neznám. Takže nedostatek uhlí je, ale je uměle vyvolaný. V předešlých letech nám uhlí dovezl skoro obratem, kolik jsme chtěli, ale teď naposledy to trvalo dva týdny.

    Problém tedy nevznikl až teď, kdy se ukázalo, že více mrzne, ale už v říjnu-listopadu, než zima skutečně začala.

    To se mi líbí

  3. Pepanov napsal:

    Je to jednoduché, žijeme v kapitalismu, omezí se množství, aby se zvýšila poptávka.
    Při vyšší poptávce nestíháme a tak se musí zvýšit ceny.

    To se mi líbí

  4. bob napsal:

    Uvedená problematika se mě netýká, tudíž s ní nejsem obeznámen. Ale, proč, když 200 jedinců v Parlamentu může, tak proč já bych nemohl diskutovat o něčem, čemu nerozumím….
    Uvedený nedostatek mohl vzniknout zejména ze tří důvodů.
    Spekulativních, že byl uměle vyvolán (namátkou cigarety Sparty za totáče apod.) aby na tom pár jedinců vydělalo.
    Objektivních, tj. nedostatek kapacity k získání dané komodity…
    Subjektivních, tj. zjednodušeně někdo nevynásobil počet kotlů předpokládanou spotřebou, resp. nevytvořil rezervy pro možné navýšení potřeby a tedy poptávky.
    Největší pravděpodobnost dávám kombinaci tří výše uvedených…
    Odpověď neznám, ale docela by mě zajímala.

    To se mi líbí

  5. Hudec napsal:

    Chtělo by to nějakou celoevropsky platnou právní úpravu, nejlépe ve formě instrukce/rozhodnutí EK. To implementovat do našeho právního řádu. Po kolečku sněmovna, senát, sněmovna, prezident, sněmovna. Bude hotovo. Kchodl sice mezitím zmrzne, ale to nic. Ve věci totiž nastane takový bordel, že zmrznou i všichni ostatní nežádoucí uhelní topiči.

    Tím bude dosaženo skutečného záměru – všichni přejdou na vytápění plynem, který k nám bude proudit z Ruska (sankce/nesankce) německým Nord Streamem. A makrela, Šulc nebo možná už nějaký Ali bude držet ruku na kohoutku.

    Kurnik, snažím se být jako nejmenovaný Čech, který nám nějak od Bavorů zmizel (a chybí), ale kam se na něj hrabu.

    To se mi líbí

  6. Berkowitz napsal:

    Zkusme se podívat, proč mnoho lidí přešlo od vytápění plynem znovu na pevná paliva. Důvod je úplně jednoduchý – máme ze zemí EU druhý nejdražší plyn, hned po Portugalsku. Proč tomu tak je? Příčinu hledejme v privatizaci, kdy nový (soukromý) majitel plynárenství má nárok náklady na privatizaci rozpustit do ceny plynu pro spotřebitele. A tak je to se vším – Ámen.

    To se mi líbí

  7. čtenář napsal:

    v r.2015 ten problém byl taky a to žádná velká zima nebyla.
    zvykat si na to,že budu nakupovat na poslední chvíli je prostě špatný přístup,to ať se na mě nikdo nezlobí.

    věřím tomu,že kdo se v r.2015 dostal pozdě k uhlí,že se mu to v r.2016 nestalo.
    a jestli stalo tak je nepoučitelný.

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      sakra, čtenáři, to myslíte vážně?

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Že by skutečně návrat do doby už minulé? Asi se mu stýská 🙂

        To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        Příteli, nebyl ste to tehdá zrovna Vy s tím skladováním cigaret. Co takhle kdybyste si naplnil taky Váš běžnej sklad podle Vaší hraběcí rady třeba asi tak na rok těma svejma cigaretama a ještě si musel pronajmout někde jinde sklad, protože na Vaše roční potřeby stávající skladový prostory nestačí. A já zlomyslnej a blbej stát s tou cigaretovou lobby bych vám během toho skladování provedl cvičně trojitou výměnu kolků a dvě razie finanční policie a jedno významný snížení cen cigaret, to jako abych Vám připomněl třeba mírnou zimu, kdy sklad si pronajímáte zbytečně a máte ho napěchovaný „poučitelně“ zbytečným uhlím, který se samovolně rozpadá na mour (pokud vůbec tušíte, co se dneska taky dokáže prodávat) a mimo topnou sezónu významně překáží!!! Hlavně, že sousedovi chcípla koza, žejo?

        To se mi líbí

        • čtenář napsal:

          já jsem nikomu neradil,vyjádřil jsem pouze názor.

          netušil jsem,že je tak těžké průběžně doplňovat stav zásob uhlí.asi žiji ještě ve vzpomínkách,kdy objednávky uhlí v naší domácnosti měla na starost moje prababička,nikdy nám to uhlí nechybělo,i když pan Bavor nastínil jak to bylo tenkrát složité.

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            Složité to bylo, ale lidé si zvykli a přizpůsobili se. Proto uhlí bylo vždy tolik, kolik bylo potřeba. Tehdy skutečně bylo nutné vzít najednou celou zimní dávku, protože byl problém přiobjednat. To už byly komplikace opravdu byrokratické. Jenže z toho jsme snad vyrostli, nebo ne?

            To se mi líbí

            • čtenář napsal:

              pane Bavore,
              já jsem bohužel zdeformován profesí,maloobchod velkoobchod mě zdeformoval natolik,že jsem na názory zákazníků,že vždycky musí být všechno a to tak že hned,včera bylo pozdě,protože kapitalismus,už alergický.
              proto jsem měl i názor jaký jsem měl a nemohu tedy ani posoudit jestli jsme z toho už vyrostli.

              To se mi líbí

  8. bob napsal:

    Předpokládám, že příští sezónu o komoditu uhlí obohatí svůj sortiment naši Vietnamci a bude po problému. Potom bude stačit zajet do SAPY a bude :-)))))))

    To se mi líbí

  9. Cech napsal:

    Jak říká kchodl ten problém začíná v neinformovanosti a neschopnosti většiny z nás využít ty lukrativní dotace do čistoty ovzduší nad ČR.
    Prostudovat a zpracovat vždy rok dopředu před nákupem uhlí předepsané kvality :
    PRIORITNÍ OSU 1
    PRIORITNÍ OSU 2
    PRIORITNÍ OSU 3
    PRIORITNÍ OSU 4
    PRIORITNÍ OSU 5
    Dále je nutné při zpracování plánu nákupu uhlí akceptovat strategii přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR a posouzení jejího vlivu na životní prostředí v příslušném regionu.
    No a následně tedy v rámci příslušné prioritní osy 2, je možné vypracovat plány nákupu uhlí i na několik let dopředu.
    Problém ve výpočtu může nastat pokud černé uhlí vytěžené na Donbasu, bude i vzhledem ke své kvalitě a nízké ceně námi neakceptovatelné.
    Proto bude nutné porovnávat pouze :
    kostka 113 ko2 Bílina (hněné uhlí)
    ořech 1 121 o1 Bílina (hnědé uhlí)
    ořech 2 122 o2 Bílina (hnědé uhlí)
    brikety (hnědé uhlí Německo)
    černé o1 (ořech 1 černé uhlí)
    kovářské uhlí (hrášek černé uhlí)
    koks II (koks ořech 2)
    Je nutné čerpat ale také respektovat :
    1 Zateplení střechy nebo půdních prostor
    2 Zateplení stropu sklepních prostor nebo podlahy
    3 Dílčí zateplení dalších konstrukcí (např. severní fasáda apod.)
    4 Oprava fasády, např. prasklin a dalších poruch fasády – eliminace tepelných mostů
    5 Oddělení vytápěného prostoru rodinného domu od venkovního (např. zádveří)
    6 Dílčí výměna oken
    7 Výměna vstupních a balkonových dveří
    8 Instalace těsnění oken a dveří, dodatečná montáž prahů vstupních dveří
    9 Výměna zasklení starších oken za izolační dvojskla
    Podporovaná zařízení jsou uvedena v závazném seznamu vedeném Státním fondem životního prostředí ČR.
    „Na zlepšování ovzduší je z OPŽP vyčleněno 12,6 miliardy korun“ .

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      Poznámka č.1:
      nějak Vám, příteli, vypadly z tý strategie brikety! :
      BR 3″-UNION FRECHEN
      BR 3,5″ – HEINZPROFI DEUBEN
      BR – REKORD SCHWARZEPUPME
      prosím o jejich zařazení do PRIORITNÍ OSY 6!

      Poznámka č.2:
      co ovšem považuji za nedbalost je neuvedení tradičních HOLÍNEK, ty bych prosíl zařadit do PRIORITNÍ OSY 7 a dále vyčlenit pro ně 0,75 miliardy Kč

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        brikety sice máte z toho Německa, ale kdybyste věděl, jakej je z hlediska strategie nákupů propastnej rozdíl mezi UNIONkou a HEINZPROFIkou = proto je nutné bazírovati na poznámce č.1

        To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        Ty mě chceš ožebračit! Chtěl jsem Ti dát na můj holinkovej patentní kotel slevu, ale teď sis u mě pěkně zavařil.

        To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Vždyť jsem to říkal… 🙂

      To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      Důl Ledvice taky není spokojen a žádá jmenné zařazení „UHLÍ LEDVICE“ do samostatné PRIORITNÍ OSY 7 (s lomem Bílina nechce být spojován, protože mu krade prý vagóny)

      To se mi líbí

  10. oh napsal:

    OT? Náš stát je nesmírně laskavý a přidělí vám i to, co nechcete. A prostřednictvím soudních institucí v tom ještě nadělá výkladový bordel. Ó, my se máme!
    http://www.lupa.cz/clanky/datove-schranky-povinne-pro-vsechny-pravnicke-osoby-navrh-je-znovu-na-stole/
    Náš eGovernment se v nejrůznějších žebříčcích a mezinárodních srovnáních propadá stále hlouběji a hlouběji. Není jedním z důvodů právě to, že veřejná správa myslí jen na sebe, resp. na své vlastní potřeby a zájmy, a nikoli na zájmy svých klientů?“
    Já bych řekl, že ano – Byrokrati pro byrokraty. A odkdy že to začnou mezi úřady obíhat lejstra (klidně i elektronická) místo žadatelů?

    To se mi líbí

  11. Pospa napsal:

    Osobně považuji spalování uhli za zlocin a ty co se ještě dohadují nějaké státni podpory pro jejich zločinné chováni za blázny. Je to jako by někdo chtěl dotace.na Marlborka a opetovne zavedeni povoleni kouření na pracovištích včetně verejnych instituci.

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      může se Vás zeptat jeden ze zločinců, čím že Vy topíte?

      To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        Biolihem, předpokládám. A naprosto určitě u toho nekouří. Aspoň ne Marlborka.

        To se mi líbí

      • Pospa napsal:

        Mám pasivní dům, energeticky soběstačný. To málo přitápění pokryje elektřina co.si sám vyrabim.

        To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          To máte pěkné. Nevíte náhodou, jak si to mají zařídit lidé v panelácích?

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            Podobné je to i ve starších domcích. Prostě mi chybí těch pár korun na tu jeskyni.

            To se mi líbí

          • Pospa napsal:

            Já se prave za tím účelem z paneláku vystěhoval.

            To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              nepřišel ste nám to sem kurvit, žene?
              Pokud ne, vítejte, ale doporučoval bych Vám jako novýmu se nejdřív pomalu rozkoukat, protože tady jsou většinou kardiaci, diabetici, prostatici, cholerici, starci nad hrobem a tak podobně a těm stačí málo a nevíte hodiny ani minuty, jak se zachovaj.

              To se mi líbí

              • vonrammstein napsal:

                Kromě mě, pochopitelně. Já jsem kvintesence kvetoucího zdraví a síly. Až na pár drobnejch výjimek.

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                a ta Tebou uváděná vygumovanost do oný kvintesence kvetoucího zdraví a síly taky patří, nebo né? Pokud né, tak pochopitelně patříš mezi nás a to bez výjimky!

                To se mi líbí

            • kočka šklíba napsal:

              Hm ale na to každý nemá co? Nebo že by se dávali dotace i na toto?

              To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          S tím „energeticky soběstačným“ domem a doma vyráběnou elektřinou, … to mi připomíná mého kolegu a jeho „chalupu“ na Srí Lance.

          Celou dobu vykládal, jak to tam má výhradně ekologicky a soběstačně udělané, s vlastní elektrárnou. Když jsem přijel, z elektrárny se vyklubal obstarožní ruský vojenský dieselagregát – ovšem byl krásně nově zeleně nastříkán, na sobě nápis „Perpetum mobile mobile“ (mobilní, jelikož měl kolečka). Říkal, že to funguje „úplně samo“, … jen k tomu občas musí přikulit 200l sud s naftou.
          🙂

          Zelení pošuci by si pro moderní nízkoztrátové domy mohli vymyslet nějaký méně fyzikálně pobuřující název, než „energeticky soběstačné“ – na tom je hned vidět, kdo je idiot.

          To se mi líbí

          • oh napsal:

            Sice si nejsem jistý, jestli už to tu někdy nebylo, ale tomuhle prostě nedokážu odolat.

            To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            Pamatuju si, kchodle, někdy kolem roku 1978 (to se zrovna začala vodehrávat ropná krize) jsem byl na školení a tam mě maníci na tabuli školili výpočtem, kterej měl prokázat, kdy izolace tak a tak tlustá ještě jó a kdy takhle a takhle tlustá už vůbec né a měli pro to nějaký ekonomický zdůvodnění, či co! Hodně jsem se tím už tehdá bavil (bolševik ani nevěděl, kde vezme tolik polystyrénu, natož aby byl stabilizovanej), dneska titíž školitelé, coby vetchý kmeti přednášejí s vážným ksichtem „energeticky soběstačný budovy“ a chtěj mě přesvědčit, že to myslí vážně. Fakt svět je jedno velký panoptikum.

            To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Panoptikum, to ano.

              Paradoxní je, že zamyšlení o ekonomické návratnosti zelených bludů by člověka nejspíš dostalo do blázince, místo aby tam skončili zelení bludaři.

              V situaci, kdy výroba, montáž, servis FVE a celého abtajlungu kolem (rozvody, měniče, baterky) vyžaduje více energie než se pomocí toho za dobu životnosti vyrobí – a přesto se to „vyplatí“ – nebo výroba litru bionafty vyžaduje litr a půl nafty, vykácet kus pralesa nebo místo pšenice pěstovat řepku… je nějaký ekonomický výpočet návratnosti izolace budov docela mimo mísu, jelikož to závisí na dotacích a pokroucených cenách energií, které za týden mohou být úplně jiné.

              Všechno je to jen hra, jejímž primárním cílem je zničit konkurenceschopnost a ekonomiku přesunem peněz z věcí, které by vydělávaly na věci, které zaručeně prodělávají. Stát vezme prachy oborům, které vydělávají a ve formě dotací je vrazí do blbostí, které jsou prodělkem, to je celé.

              Není lepší příklad než německé Energiewende, kde zelené běsnění s FVE a větráky končí osmdesáti procenty uhelné elektroenergetiky (šedesáti když fouká vítr a svítí slunce). To je podobné jako když kdysi černoprdelníci v kázáních zakazovali mimomanželský sex, manželský byl omezen na misionářskou polohu za účelem početí potomka, ale sami provozovali největší síť nevěstinců na planetě.

              Rozum musíte nechat stranou, nebo se z toho zblázníte.
              😀

              To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            a měl pod tím dieslem schválenou záchytnou jímku na ropný produkty, nebo to do toho lil ze sudu umělohmotnou hadicí tak, že si nejdřív cucl jako správnej Rusák

            To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Měl to postavené na betonové desce za barákem, kde nějaká jímka byla, ale že by to bylo primárně pro eko odvod ropných produktů, se dá úspěšně pochybovat. Kolem toho generátoru má obezdívku a nad tím laminátovou stříšku, to je všechno. Je to vojenský bazmek, takže to má přímo sací hadice se sacím košem a filtrem, jen se to strčí do sudu a pustí.

              Jelikož má pro formu na baráku asi 4 FVE panely, tak na tuto svou „ekologickou“ polo-chatrč láká v blízkém městečku mladé eko-jurodivé evropské turistky, které pak všeobecně zneužívá na pomocné práce jako je úklid, vaření a pochopitelně také sexuálně. Je tam vážně krásně, pláž je kousek, ceny všeho absolutně nízké, má se tam velmi dobře.

              To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Což o to, já bych také souhlasil, jenže mi nějak chybí finance na vybudování vhodné jeskyně se stálou teplotou, kterou bych temperoval vlastním dechem a ještě využil přirozeného proudění vzduchu k výrobě elektřiny příslušně upraveným větrákem.

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Na tom nic není, pane Bavore. Energii můžete brát z tepelné energie atmosféry. Ventilátor dáte do komína a je to. Jen musíte komín trochu nastavit, prodloužit. Asi tak o tři kilometry.
        😀

        To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Správně, souhlasím! Vítejte v lobby spalovačů holinek! A to povolení kouření všude je taky v plánu, ale nikomu to zatím neříkejte. Chvíli potrvá, než tohle prolobbujem.

      To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      To o zločinném pálení uhlí nezapomeňte napsat Makrele a všem Němcům, protože díky své zelené Energiewende nyní jedou kolem 80% výroby elektřiny z uhlí. Dánové jsou na tom podobně.

      Zavedení kouření na pracovištích by přispělo k mnohem menší nemocnosti a k lepší pracovní atmosféře, jelikož uvolňuje stresy a stimuluje myšlení. To je vyloženě dobrý nápad; a dotace na Marlbora dokonce skvělý nápad!

      To se mi líbí

  12. Jethro napsal:

    Já jsem přesně kvůli hrátkám s palivem přešel na tepelné čerpadlo. Zatím velká spokojenost, návratnost bezpečně okolo 7 let, bez jakékoliv obsluhy.
    U toho uhlí mi vadí mainstreamové zprávy, které uvádějí nezájem o uhlí, padající ceny, nerentabilní těžba, na ostravsku to celé bankrotuje … akorát lidi nemají čím topit.
    U nás je momentální hit „spal co můžeš“ – od podzimu vrčí motorovky a padá kdejaké stojící dřevo, zmizí kdejaká paleta, starý nábytek se nevyhazuje …
    Já mám neočekávaný nový problém – dva nevyužité komíny. Přemýšlím, jak je využít.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      No já mám ještě krbovky na dřevo, takže mi jeden komín zbývá, ale druhý je prostě jen ventilace, navíc od půdy ubouraný a ven jde jen trubka do štítu.

      To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      kdysi jste mi slíbil, že až přijedete z cest, že se podíváte kolik kW měl ten Váš původní kotel, jaké tepelné ztráty měl/má barák (jak velkej). Jak si vedete ve spotřebě elektriky v téhle hnusný zimě, teplou vodu jste myslím říkal, že máte mimo TČ. Máte uzavřenej nákladově rok 2015? Můžete uvolnit informaci, za kolik jste to všechno pořídil? Dík.

      To se mi líbí

      • Jethro napsal:

        Jsem na cestách a to dost trvale, tak lovím z hlavy.
        Instaloval jsem přesné měření a porovnávám skutečnou spotřebu elektřiny (měřím to po 15ti minutách) s původními spotřebami plynu ve Viadrusu G23 32kW (?).
        V reálném provozu mi to vychází na 45% oproti nejnižší spotřebě v minulosti, proti průměru za posledních 5 let jsem někde na 35%.
        Pořizovací cena byla okolo 350k, po odečtení dotace (60k) byla kolem 290k na klíč. Výkon TČ 20kW, Nibe. Bohatě stačí.
        Ty tepelné ztráty se v projektech přizpůsobují tomu „aby to vyšlo“ – na elektřinu i dotaci. S realitou to patrně nemá moc společného a tak se mi ani nechce to někde hledat.
        Víc z hlavy nedám.

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          Tak mi to vychází, že ste bez elektriky v domě propálil jen v plynu něco málo přes 100 tis. Kč/rok. Máte asi velkej dům, nebo špatně izolovanej. Děkuji za info.

          To se mi líbí

          • Jethro napsal:

            Přibližně 80 tisíc za rok.

            To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              vycházel jsem z tý Vámi uváděný 7 letý návratnosti, 290 tis.Kč Vašich investičních peněz a z nižší spotřeby v reálném provozu o 40% oproti nejnižší spotřebě v minulosti… tak teď abych řekl pravdu, nějak nevím 🙂

              To se mi líbí

              • Jethro napsal:

                To je otázka průměrů a minim, přepočtu cen plynu na jednu hladinu atp. Samozřejmě do budoucnosti nevidím, ale vycházím z aktuálního stavu. Určitý dopad má i přechod celého baráku na el. tarif TČ – to zlevnilo ostatní spotřeby mimo TČ. Ale jak jsem psal, jde o čísla z hlavy.

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                asi máte velkej a zřejmě i málo zaizolovanej barák, přece jenom těch 20kW TČ /bez TUV!!!) není zrovna málo ani obvyklý. Jak jste přežil letošní dlouhý mrazy a na jakou vnitřní teplotu jste jeli?

                To se mi líbí

              • Jethro napsal:

                Topíme na 22 a ani jsem o tom čerpadle nevěděl, tzn. celou zimu jsem si na ně nevzpomněl…
                Jo a 20kW TČ neznamená, že jede na 20kW. To je mez, ke které jsem zatím nedohlédl. Přesněji řečeno, zapíná se to cyklicky, v lednu, když je okolo nuly, topí tak 1x za hodinu, při -15 to jede 75% času, ovšem jen na 47 stupňů (max. je 65). Dal bych vám sem graf spotřeby v lednu, kde je vše jasně vidět, ale obrázky neumím.
                Velký barák – asi ano. Špatná izolace – okna a střecha a pes courající na zahradu. Okna a střechu vyřeším letos…
                Pošlu vám cestou pana domácího dva obrázky. Ty vám odpoví asi na řadu věcí.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                No jo, to by ale musel blbíš poslat aspoň osobního posla, jinak se k němu nic nedostane. Jsou prostě tací, kteří si myslí, že já ty adresy prodávám a tak je různě kamuflují. Nikoli. Pro mne mají význam pouze v případě, že potřebuji něco osobního sdělit.

                To se mi líbí

              • Divoženka napsal:

                Jestli se mohu zeptat, to máte TČ země/voda nebo vzduch/voda ? My máme vzduch/voda a naprostá spokojenost už 5 sezónu ☺ Pasivního domu jsme sice nedocílili, ale spokojenost obrovská. Náklady na domácnost za hubičku, hnačka ideál 😀

                To se mi líbí

              • Divoženka napsal:

                Sakra 🙂 … značka “ Ideál!

                To se mi líbí

              • Jethro napsal:

                Vzduch – voda. Bedna s vrtulí před barákem, napojená na stávající topný okruh (klasické litinové radiátory.

                To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Dalo by se v nich udit. Ale na to potřebujete kouř a na ten zas oheň.

      To se mi líbí

  13. čtenář napsal:

    Konec dotací na čistě uhelné domácí kotle, ministerstvo je vyřadilo z kotlíkových dotací

    http://zpravy.e15.cz/domaci/ekonomika/konec-dotaci-na-ciste-uhelne-domaci-kotle-ministerstvo-je-vyradilo-z-kotlikovych-dotaci-1329124

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Takže místo potřebných plodin budeme pěstovat plodiny vhodné na spalování. K řepce další bordel. Dneska máme obilí s co nejmenší slámou ale co největším klasem, takže to vyměníme, hlavně klas, obilí dovezeme. A zemědělcům dáme dotace (to se Babiš zasměje). Na biomasu si každý pořídí silo nebo sýpku… No to je paráda…

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        pchééé – ekologické organizace, jako když šlápneš do hovna, jinej užitek z nich není!!

        To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        ano Bavore, vod zdi ke zdi

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          není nad holínky a zrovna mě mínusář nemá rád, to je tedy pech, ach jó

          To se mi líbí

          • oh napsal:

            A kolik těch mínusů chcete, blbíši?
            (Sice by se to nemělo dělat, ale pro vás se možná přemůžu.. 🙂 )

            To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              no kdybyste to mohl u Bavora zařídit, tak:
              – mám tady tak 6 až 8 svejch jistejch (jsem si tím jistej, o to bych strach neměl)
              – tak kdybyste ho přemluvil, aby mi přidělal ještě 15 záporáků, abych srovnal krok s naším šermířem,
              snad by to mohlo vodměkčit to jeho výhružně-zbrojně-rezavý srdce, co říkáte, šlo by to?

              To se mi líbí

          • vonrammstein napsal:

            Ale já Tě mám rád!

            To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              vidíte, přátelé, jsou 3:10 h. noc/ráno a mám už 11 záporáků (za což vám všem moc děkuju – ráno ještě skřivani něco jistě přihodí) a jak se zdá, náš šermíř mě začíná mít rád 🙂 , to bych se nakonec mohl dočkat hřejivejch holínek, žejo? Budou třeba, protože v baráku docházej brikety a já už je tuhle zimu musím znovu objednat (potřetí!!!). Ty němčourský brikety vůbec nehoří a popela je z nich v poměru 1: 0,75 – asi nám v tom Raichu brikety místo z uhelnýho mouru lisujou z rozemletých kozomrdů či co, jinak si to fakt neumím vysvětlit! Nebo, že by začala platit nějaká nová směrnice o samozhášení briket od uhnijní komise?

              To se mi líbí

  14. oh napsal:

    Prezident Zeman dorazil na schůzi poslanecké sněmovny, aby podpořil senátní verzi zákona o národních parcích.
    http://www.novarepublika.cz/2017/02/projev-prezidenta-republiky-milose.html
    A protože je to Zeman, příležitosti okatě se urazit využili poslanci Ivan Gabal (KDU-ČSL), Marek Ženíšek (TOP 09), Ondřej Benešík (KDU-ČSL) a Michal Kučera (TOP 09).. Takto to prezentovalo baktualne.cz.
    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/zeman-urazil-poslance-preriznutymi-aktivistkami-odesli-ze-sa/r~57b69376f8ed11e698c20025900fea04/
    Zemanův projev na baktualne.cz samozřejmě nenajdete, asi se bakaloredakci zdál málo aktuální.

    To se mi líbí

  15. jaa napsal:

    No s tou podporou 🙂 je to divný. Alespo%n mám takový dojem, že když něco haněl. tak to podpořili, a on to potom podepsal, Když něco chválil – to neschválili a on to podepisovat nemusel. Ale možná se pletou – kdo ví….

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.