Spadlá brada


(a promiňte, prosím, dlouhý úvod)

I zde v poklidném prostředí u Bavorů občas proběhne nějaká přestřelka, v tomto případě mám na mysli debaty na téma zbraně. Někteří jsou jejich milovníci a obdivovatelé, jiní odpůrci, dalším je to téma celkem lhostejné.

Vzhledem k aktivitě Evropské komise a jejím, podle mě až příliš často zcela idiotským nápadům, se na toto téma rozhořely diskuse i v nejširším okolí, které vybočily z mantinelů racionální debaty a staly se předmětem politického boje a z toho vyplývající mediální manipulace.

Jak zdejší štamgasti vědí, jsem tu považován za „experta“ snad ani ne tak na media, jejichž těžiště se přesouvá do mnou ne příliš milovaného elektronického prostoru, jako spíše na novináře, kterým jsem kdysi v šerém dávnověku také býval. Jak lze doložit, občas se jich zastávám, ale většinou v posledních letech spíše kritizuji.

Zvykl jsem si na to, že z novinářské profese se vytrácí profesionalita, ale především něco, co neumím přesně definovat a co bych snad nazval, asi ne úplně přesně, „dobrou vůlí“. Přesto se ale snažím ubránit všeobecnému pojetí novinařiny jako běžného povolání, s hlavní motivací „zaplatit splátku na hypotéku“.

Důkazů se ale postupně objevuje tolik, že mě to vede k postupné rezignaci. Neb v neděli 29.1.2017 mi vysloveně spadla brada. Posuďte sami.

V sobotní příloze „Víkend“ deníku Mladá fronta DNES 28.1.2017 vyšel obsáhlý materiál o zbraních v ČR (a trochu i v okolí), uvozený hned titulní stranou, z níž na čtenáře míří hlaveň pistole a útočí titulek „Pistole do každé rodiny?“.

spadla_brada_-_titulka
Uvnitř pak následuje pět stran na toto téma, s titulkem „PAL,PEPO, PAL!“ a

spadla_brada_i

velkoplošnými fotografiemi „blb s pistolí za pasem“ a „s pistolí útočící agresor“. Hlavní titulky doplňuje perex:
„Kdo nestřílí, není Čech, bum, bum, bum! PRÁVO ZASTŘELIT TERORISTU bude zakotveno v ústavě a Češi začnou nosit kolty proklatě nízko. Jde zatím pouze o nápad, ale…“
Samotný text dělí mezititulky, které báječně charakterizují obsah:

spadla_brada_ii spadla_brada_iii
Vzpomínky na Ameriku
„Pravý muž neprchá“
Western pod Řípem
Kyselo od Kysely
Naši furianti

Poslední strana textu je pak věnována rozhovorům s ústavním právníkem Janem Kyselou https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Kysela_(pr%C3%A1vn%C3%ADk)
poslankyní Janou Černochovou
https://cs.wikipedia.org/wiki/Jana_%C4%8Cernochov%C3%A1
a biatlonovou superstar Gabrielou
https://cs.wikipedia.org/wiki/Gabriela_Koukalov%C3%A1

spadla_brada_iv spadla_brada_v

Celý text článku posílám panu Bavorovi naskenovaný (nemám v elektronické podobě) a prosím ho, aby ho sem někam umístil. Byl bych rád, kdybyste měli možnost ho přečíst, abyste pochopili, čím mě tak popudil.

Ačkoliv vím, že reagovat jako čtenář na jakékoliv novinové články je zcela dětinské, tentokrát mi to nedalo, a poslal jsem autorovi článku Filipu Saiverovi e-mail následujícího znění:
—————————————————————————————————————-
Od: Hudec
Odesláno: 28. ledna 2017 10:50
Komu: Saiver Filip; Saiver Filip
Předmět: PAL, PEPO, PAL !

Vážený pane redaktore,
reaguji na Váš článek, ale slibuji, že se mi to nestane zvykem. Jde mi o dnešní článek v magazínu Víkend MF DNES na str. 4 až 8 „Pal, Pepo, pal!“ s avízem na str. 1 ve znění „Pistole do každé rodiny?“

 „Před závorku“ mi dovolte vytknout fakt, že jsem v dobách mládí vyrostl v prostředí sportovních zbraní a byl jsem členem špičkového sportovního klubu „Armádní středisko vrcholového sportu Dukla“, výkonnostně na úrovni tehdejší reprezentace. Protože jsem se věnoval především disciplině, která se tehdy jmenovala „Rychlopalba na olympijské siluety“, při níž je velká spotřeba malorážové munice, vystřílel jsem spolu s dalšími disciplinami (např. velkorážní revolver atd.) za tu dobu snad až čtvrt milionu nábojů. Nikdy jsem ale nevystřelil na živého tvora, protože jsem nemusel. Z toho jistě pramení nejen moje určitá nostalgie (týká se to doby před čtyřiceti lety), ale také to, že jsem i dnes legálním držitelem několika zbraní.

 Tolik jen na úvod něco nejspíš nedůležitých vzpomínek, nyní to podstatné:

 Celá diskuse o legálním držení zbraní v ČR je manipulativně posunuta zcela mimo reálné jádro věci. Tím je skutečnost, že ČR má velmi kvalitní zákon o držení zbraní, jehož důsledkem je, že s legálně drženými střelnými zbraněmi se prakticky žádná trestná nebo i jen protispolečenská činnost nepáchá.

 Všechno bylo naprosto v pořádku do té doby, než zase (už pokolikáté) v Bruselu mocipánům přeskočilo v hlavě a začali si vymýšlet blbosti. Dospěli k rozhodnutí, že Evropany je třeba odzbrojit. Proč? O tom můžeme společně jen spekulovat, žádný logický důvod k tomu není.

 A jen a jedině na základě tohoto naprosto idiotského kroku se rozproudila diskuse, posunutá, jak jsem už napsal zcela „manipulativně“, k třeba i Vašemu výrazu „Pistole do každé rodiny?“.

 Ti kdo zbraně legálně vlastní (třeba i já) přece nevolají po rozšíření možnosti vlastnit zbraně, jen se nechceme nechat připravit o ty, které už máme!
Myslím si také, byť k tomu nemám exaktní čísla, že většina současných legálních držitelů střelných zbraní v ČR se spíše řadí do skupiny lidí, kteří nechtějí nijak nahrazovat policii, neřku-li armádu. Naopak spíše volají po posílení policejních pravomocí a znovuzavedení nějaké formy základní vojenské služby.

 Krok ministra Chovance, který chápu jen jako legislativní kličku, naprosto schvaluji jako krok sebeobrany proti bruselskému diktátu. Pánové v EU prostě nejspíš dospěli k názoru, že nejlepší bude, když je (třeba i z výše popisovaného důvodu) bude velká část evropské populace nenávidět a zdárně tak přispějí k rozpadu společenství.

 Někteří moji známí a přátelé zbraně vlastní, jiní nikoliv. Ti, kteří je nemají, si je pořizovat ani nehodlají, to by to udělali už dávno. A ti, kteří je mají, soukromě a důvěrně říkají, že se o ně nenechají v žádném případě připravit. Jen se ze zbraní držených legálně a řádně registrovaných stanou zbraněmi ilegálními. To bude celý výsledek té bruselské pitomosti.

 Vůbec nejde o žádné (promiňte) přiblblé přirovnávání k Americe, jen o zdravý rozum.

Něco bezproblémově fungovalo, tak je třeba to změnit, abychom si nějaký problém vytvořili a museli ho potom řešit. Metoda ála Brusel…
————————————————————————————————————————————-

Redaktor F. Saiver se zachoval slušně v tom, že na můj e-mail odpověděl:
—————————————————————————————-

From: Saiver Filip [mailto:Filip.Saiver@mafra.cz]
Sent: Monday, January 30, 2017 11:15 AM
To: Hudec
Subject: RE: PAL, PEPO, PAL !

Vážený pane Hudče,

děkuji Vám mockrát za reakci a snad se nebudete zlobit, že má bude podstatně kratší. Poněvadž se vším, co píšete v podstatě souhlasím – jsem v této věci laik a bylo to pro mě celkem těžké téma na zpracování, nicméně myslím, že proti tomu, co jste napsal, nejde argumentovat, i kdyby člověk chtěl. A já ani pochopitelně nechci. Mně jen z principu vadí tyto legislativní kličky – které se navíc neřeknou přímo – to je snad má jediná výhrada. Zároveň ovšem nemám jiné řešení…

Mějte se moc hezky,

Filip Saiver

Přeloženo do úplně srozumitelné češtiny mi F.Saiver slušně odpověděl, že sice napsal úplné hovadiny, ale co……

Takže, pokud jsi, vážený návštěvníku Bavorovy hodovní síně, měl trpělivost dočíst tento můj text a k tomu ještě inkriminovaný článek až sem, jistě jsem tě upevnil v přesvědčení o solidnosti a korektnosti médií českého hlavního proudu. A jistě spolu se mnou chápeš, že článek vůbec, ale vůbec, opravdu vůbec není motivován politicky a není zaměřen proti ministrovi Chovancovi. To si může myslet jen paranoik, který vyčítá Andrejovi vlastnictví médií.

Spadla mi z toho trochu brada, ale co jsem vlastně čekal? Příště se mi to už nestane.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Krajanovy postřehy se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

48 reakcí na Spadlá brada

  1. vonrammstein napsal:

    Takže jestli tomu dobře rozumím, Saiver Filip dostal shora befel napsat dehonestační článek o zbraních a hlavně jejich držitelích, což udělal, protože za to dostal nebo dostane zaplaceno. Přestože v odpovědi bezelstně přiznává, že o problematice ví úplný hovno, akorát si k tomu tématu kdesi cosi narychlo dohledal, aniž zkoumal relevanci informací.
    Kdyby se toho dožil Goebbels, sám by se popravil pro neschopnost.

    To se mi líbí

  2. cobolik pacholik napsal:

    goebbels,to zajebal seba a celu svoju rodinu,bo vedel,ze za jeho lakovacky, poslo s dymom miliony,to mezinarodny tribunal by mu dojebal a nemecky sud tiez,za poslanie na smrt miliony volke,ale ty ojebavaci teraz, zvany novinari,to dobre vedia,ze im nic nehrozi,bo,keby ho postavil pod stenu za ojebavanie stacilo by par odjebat,ten tu moze byt prvy,tooo by sa popravilo,strach otvori oci,bo ten to original obycajny kokot a este sa k tomu priznal,vyrovnane a s realiou spojene spravy to teraz pise cely svet,kto by bol povedal,ze demokracia bude vacsia kurva jak komuna.
    tu prehadzovacka drista tak a ceska novinar opisuje debila ,tu debila popravili,ale v cesku drzia debilinu dalej…

    To se mi líbí

  3. Miluše napsal:

    Pane Hudče, nejen že mně spadla brada, ale i ruce mi vylíly nad hlavu, aniž by někdo zařval „hande hoch!“ A tak by mě zajímalo, jestli ten den byl zaznamenán zvýšený odběr tohoto deníku, protože s tím asi souvisel patřičný honorář autorovi. Bratr mi na toto téma poslal nedávno tyto veršovánky:
    BER KDE BER OPATŘI SI KVÉR
    Ve státě Utahu beze všech průtahů
    zakoupíš sobě kolt nebo kvér
    zastřelíš každého, kdo se ti zamane
    a kdo se k tobě nechová fér.
    A jak je to dneska v hranicích Česka?
    Kdo chce zbraň vlastnit, na každičký pád,
    musí mít lustraci a být demokrat.
    Policajt nemůže být loutka,
    musí mít výcvik a nebýt poseroutka.
    Počká si až odhalený vrah
    spotřebuje patrony a střelný prach.
    A pak na povel velitele zákroku
    nastoupí těžkooděnci k útoku.
    To nemáš ani potuchu –
    vystřelí jednu ostrou do vzduchu.
    To bylo kdysi, před pár týdny,
    teď bude to jinak, podle zákona.
    Už žádné ňáke krindy pindy,
    teď chrabře bratře život svůj si braň,
    musíš mít jenom štempl a pak zbraň.
    Budeš si ale hochu lámat hlavu,
    jak rozeznat ten správný cíl v tom davu,
    a při všeobecné přestřelce
    trefíš státem uznaného vetřelce.
    X
    Od kdy do kdy bude tohle platit,
    to se mne radši neptej, čtenáři,
    zákon se může změnit nebo ztratit
    – zůstane pouze údiv ve tváři.
    (Jiří Knopp)

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Koukám, že Knopp se také přidal do proudu a vychrlil veršovánku „O Stalinovi“, jak velela „společenská objednávka“.

      To se mi líbí

      • Miluše napsal:

        ???

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Paní Miluško, myslím, že váš bratr tentokrát opravdu střelil Maryšku. Protože o nic takového, co ve své básničce píše, se tu nejedná. Ani omylem.

          To se mi líbí

          • Miluše napsal:

            Omlouvám se, asi je na čase odejít do starého železa. V mnohém už tento svět nechápu. 😦

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              To není o „starém železe“. Ale příliš jste podlehli mediálním žvástům, které chrlí právě ty „pistolníky“. Pistolníci nejsou a dá Bůh nebudou. Ale to se nehodí eunijním blbům a tak šíří poplašnou propagandu. Ale skutečně se žádná zbraňová revoluce tady v našich zemích nechystá. To chystají eurokomisaři a europosranci.

              To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Omlouvám se za asi příliš ironickou poznámku.

          Jde o to, že:
          1. Žádné „pistolničení“ a plošné ozbrojování civilistů se nechystá, kdo zbraň chtěl, již ji má, takže nárust počtu držitelů zbrojních průkazů nebude nijak závratný, i když se bezpečnostní situace může rychle zhoršit:
          – pokračující invazí kozomrdů (vlhký sen Brusele),
          – kolapsem Ruiny a/nebo zavedením bezvizovného styku s Ruinou (vlhký sen Brusele),
          – bezvizovým stykem s Tureckem (vlhký sen Brusele),
          – občanskou válkou nízké intenzity v Německu, Holandsku, Švédsku, Norsku, Dánsku, Francii, Belgii, Itálii.
          2. Český zákon o zbraních a střelivu je jeden z nejlepších na světě, žádné jeho změkčení či rozšíření se nechystá, naopak, jedná se o zpřísnění – jde hlavně o přesun některých paragrafů přímo do Ústavy, aby Brusel nemohl zbraně u nás zakázat přímo nařízením komise. Žádné povolení „volného odstřelu nepřítele“ se nechystá, již stávající zákon obsahuje paragraf o jednání v nouzi, který se takových situací týká, např. při obraně spoluobčanů proti střílejícímu teroristovi.
          3. Jisté síly – Brusel, NGOs, „kavárna“, žumpa … spustily kampaň proti zbraním v ČR, která rozšiřuje lživé informace o „volném odstřelu“, „pistolnících“, … Prostě vypustí lež, hysterizují veřejnost a na základě toho by chtěli všechny zbraně zakázat.

          Jiří Knopp se – pravděpodobně z neznalosti – přidal svou básničkou k žumpoidní kampani, vedené proti ČR v otázce legálního držení a nošení zbraní civilisty. Což jsem ironicky komentoval, jako že i on musí napsat říkanku „O Stalinovi“, jako to probíhalo v 50. letech, kdy bolševik spustil kampaň v rámci kultu Stalina.

          To se mi líbí

          • cobolik pacholik napsal:

            hele kchodlovsky,tak chytra palice a neponal,ze basnicka s nadsazkou,pise o pistolnikoch v utah,ci v cesku,ja kus pocital od el colonel zvany knopp,jeho beletrie.co napisal,pocitaj aj ty,spoznas jeho kuky a kulty kchodlovsky,to tu prezivane kazdu chvilu…

            To se mi líbí

  4. kchodl napsal:

    Děkuji, pane Hudče, za zprostředkování žumpoidního potěšení. Alespoň vidím, oč přicházím.
    Sice blicí odolnost organismu trénuji čtením Guardianu, NYT, Fašington Postu, National Interestu a občas se dokonce pobavím Blicími listy, ale nedivím se, že z tohoto odporného tabloidu Vám padla brada.

    Musím ale uznat, že Filip Saiver je schopný žumpálista, který v denunciaci nalézá potřebné zvrhlé uspokojení a přistupuje k akci kreativně, což je vidět třeba z pěkného mezititulku „Pravý muž neprchá“, ten je moc povedený. I fotografie jsou vybrané dobře.

    Odpověď toho pána je příznačná: ani SS-man z Einsatzgruppen by neodpověděl jinak – plnil jsem rozkazy, služba byla těžká, normálně v civilu dělám něco jiného.

    Vzpomněl jsem si na jeden z filmů, oslavujících „sedmou velmoc“, novinářskou etiku a civilizační poslání – ten s Redfordem – a napadlo mě, jak by na to ten pán asi reagoval. Asi jako esesák na Bibli, to jest nijak – jsou to dva různé vesmíry bez průniku.

    Každopádně je potěšující, že žumpa dál, velmi usilovně a zavile, pracuje na svém sebezničení. Dobrých zpráv není nikdy dost.

    To se mi líbí

  5. bob napsal:

    Před více jak 20 lety mě jsem se stal „obětí“ atavizmu a pořídil jsem si ČZ 9.
    Občas si jdu „důležitě“zastřílet na střelnici a nejvíce mě potom baví pistoli čistit (na rozdíl od vojny, kde jsem „švejkovsky“ chodil s „vyčištěnou zbraní“ (ani jsem se jí nedotkl( tak dlouho na kontrolu, až lampasák řekl OK.
    Ani mě nenapadne nosit pistoli u sebe a že bych na někoho vystřelil je pro mě fantaskní představa (ale kdo ví…).
    Nezaznamenal jsem, že by v EU existovala nějaká velká liberalizace v oblasti zbraní. Největší „liberalizace“ domnívám se je u nás. Ale podepřena velmi slušným zákonem.
    Takže mi vychází, že ti (radši je nebudu titulovat) v EU zase neměli co na práci a měli potřebu aby z nich něco vypadlo.
    No a my se bráníme tím, že to u nás chceme konzervovat a aby na nás nemohli, tak to chceme dát do ústavy (což je samozřejmě nesmysl, ale jiná možná obrana není).
    No a všelijací chytráci (Pelikán….) do toho házejí vidle, jako že to do ústavy nepatří (což víme), ale jiné řešení, jak se té idiocii vyhnout nemají.
    Ve finále je to zase boj ČSSD proti ANO.
    Jinak do písmene souhlasím s dopisem pana Hudce pisálkovi

    To se mi líbí

    • bob napsal:

      Omlouvám se, myslel jsem, že to nedorazilo a napsal jsem dole komentář znovu.
      Inu jsem „ten správný držitel zbraně“…:-)

      To se mi líbí

  6. Cech napsal:

    Velmi pěkně zpracovaná manipulace i když poněkud jednostranně (Zde myslím převážil pohled Edwarda Bernaysa).
    Autor dle mého názoru celou českou populaci považuje za iracionální a řídící se právě jakýmsi Bernaysem definovaným stádním instinktem.Naprosto dle poučky proto pan Saiver ve jménu své domnělé moci mohl manipulovat masou, aby se zajistilo přežití „současné demokracie“.
    Proto také jeho snaha formovat naši mysl, utvářet naše touhy a sugerovat nám předepsané myšlenky.
    To je také dle jeho vyjádření logický výsledek způsobu, jakým je a nadále bude naše česká demokratická společnost organizována.
    Převážná většina Čechů se tedy musí tímto způsobem začlenit, pokud má jako hladce fungující Evropská společnost plnit zadání stále více integrované EU.
    Poněkud zde autor opoměl mnohem ůčinnější myšlenky Lasswella a snad i Huxleye.Celý článek vyznívá dle mého, jako opravdu zdařilá a po metodické stánce slušně zvládnutá manipulace.
    Proto onen vonrammsteinův povzdech ohledně Josepha Goebbelse a jeho silové propagandy, je naprosto správným a jednoznačně pochvalným vyjádřením na adresu Filipa Saivera.

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      No počkejte, Cechu.
      Teď tu mám (v hlavě a dílem už i v počítači) ještě onačejší záležitost. Byl jsem na „kulatém stole“ s Pavlem Teličkou na téma „Oběhové hospodářství“. To teprve bylo maso, nějaký Filip Saiver je proti němu čučkař. Myslím, že právě vy si to náramně užijete. 🙂 .

      To se mi líbí

      • Cech napsal:

        Již se těším na profíka, neb každá z praxe vydolovaná a dobře popsaná manipulace, je ten nedocenitelný poklad pro budoucí zdravý život nás i našich dětí.

        To se mi líbí

      • Kamil napsal:

        A kladl jste na tom stole i záludné otázky třeba typu „proč?“
        Na to doporučuji odpověď jednoho pedagoga, který žákům a studentům kladl na srdce, cituji: “ Kdo se mne zeptá proč, tomu řeknu proto a vypíchnu oko!“ (to není vtip, bohužel!).

        To se mi líbí

  7. bob napsal:

    Atavizmus způsobil, že jsem si před více, než 20 lety pořídil pistoli (ČZ 75, ráže 9)
    Občas si jdu zastřílet, ale nejvíc mě baví pistoli čistit, je to pro mě taková relaxace.
    Na vojně tomu bylo naopak tam jsem švejkovsky chodil na kontrolu zbraně, aniž bych se jí dotkl, až lampasák řekl že dobrý.
    Domnívám se, že mě podobných je dost, resp. v ČR se zbraněmi problémy nejsou mj. díky dobrému zákonu.
    Myslím si, že v EU problémy se zbraněmi už vůbec nejsou, protože ČR patří v držení zbraní k nejliberálnějším a přesto díky dobrému zákonu je bezproblémová.
    To jen ti (napadá mě spousta nepublikovatelných pojmenování) v EU zase neměli co dělat, tak z nich vypadlo to nařízení o zbraních
    Snaha zakotvit držení zbraně do ústavy, je samozřejmě nesmyslná, ale jestli to dobře chápu, tak je to jediná možnost (a není to vůbec jisté), jak zachovat stávající stav.
    Argumentaci, že my „ozbrojenci“ bychom se stali jakousi obrannou složkou je samozřejmě účelová.
    Proto nechápu, proč se na tom naše „špičky“ nedomluví a všelijací Pelikánové a další chytráci argumentují, že zákon do ústavy nepatří (což, jak výše napsáno je pravda), aniž by navrhli lepší řešení, jak zachovat stávající stav.
    Osobně si aspoň sebe nedovedu představit, jak po někom střílím (ale kdo ví). Zbraň u sebe samozřejmě běžně nenosím (co kdybych ji někde zapomněl? ).
    Takže bezvýhradně souhlasím s dopisem p. Hudce, pisálka nehodnotím, to je zbytečné….

    To se mi líbí

  8. taras2 napsal:

    Mám ten dojem, že většině lidí uniklo to, že Chovancova iniciativa má být spojena s další a vyšší buzerací držitelů zbrojních průkazú, patrně na nátlak majitelů střelnic. Jinak samozřejmě většina vlastníků zbraní, v případě, že je bude muset odevzdat (kdo jim nahradí ztrátu?), se předzásobí střelivem a pak prohlásí, že zbraň ztratili. Jsem zvědav, jaký postih na to úředníci napasují (aneb domovní prohlídka do každé rodiny).

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Ano, to bude typická česká, správně švejkovská verze Leonidova vzkazu Xerxovi:
      https://cs.wikipedia.org/wiki/Mol%C3%B3n_labe!
      Už se těším jak masíruji svůj arzenál vazelínou a spolu s originál vakuovaným balením munice zakopávám někde na kraji lesa za chalupou. Ještěže jsem zbraně sjednotil na munici 9 mm para, jen starý škorpion vz.61 je 7,62.
      U těch „samopalů“ ve verzi „ne dávky“ už to potom bude fuk, takže jako ilegální ještě před ukrytím projdou úpravou na plnohodnotnou palebnou verzi.
      Jó, když se v Bruselu rozhodnout něco zkurvit, tak ať už to stojí za to.
      Blaničtí rytíři 21.století 🙂 . Ale co nám jiného zbývá….

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Výborné!

        Tak jen abychom dostali včas signál a stihli to.

        Jistě taková akce bude celostátně připravena a spuštěna najednou v nejméně vhodný čas, jako když chodilo Gestapo. Tipuji ráno v 4:30 v sobotu, to bývá hodně lidí po pátečním tahu nebo odjezdu na víkend. Nebo v noci z neděle na pondělí, to má zase výhodu v tom, že lidé jsou doma v trvalém bydlišti a přes víkend nefunguje obvyklá šeptanda. takže se povede utajit bezprostřední přípravy a shromažďování poldů, vojáků, hasičů a úředníků, kteří to budou plošně provádět.

        Může to ostatně přijít již v nejbližší době, kdoví jestli současné jednání o přesunu zbraňových paragrafů do Ústavy není jen fligna na odpoutání pozornosti.
        Celoevropské rozhodnutí může být už schválené a upečené – nedá se jim v ničem věřit.

        Úkryt je lepší připravit předem, aby se člověk vyhnul nefunkčním improvizacím, pokud/až to přijde. Také je třeba myslet na bezprostřední opatření po prvním uložení – jistě budou použiti psi a minohledačky, kolem nemovitostí držitelů. Vytipovat možné úkryty není složité, jsou prostě typické, jelikož lidé nemají moc fantazii.

        Kovové krabice a materiál na úkryt je nutno koupit okamžitě, protože např. Baumaxy/Bauhausy atd. mají kamerové systémy a záznam skladují minimálně 3 měsíce, možná i déle, takže čím dříve, tím lépe. A neměl by to kupovat přímo držitel, nejlépe někdo nespojitelný.

        Počítat se musí i s monitoringem pohybů držitelů před akcí a pár dní po, třeba pomocí signálů mobilů, pouličních kamer, proti-zlodějských trasovacích systémů aut a tak dále.

        Molon labé!
        😀

        To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          A ještě, pokud nebydlíte – či nemáte chatu/chalupu – dost o samotě, problém může být i se zloději. Někdo může přípravu úkrytu vidět a pak ho vykrást – a nemusí to být zrovna Gestapo. Další nebezpečí jsou lesní práce, těžba dřeva, šílení ekologisté, developeři a stavebníci, dopravní stavby.

          Nejlepší je prostě úkryt přímo v domě či bytě nebo na vlastním pozemku, ale to vyžaduje důkladnou přípravu, vysoce kvalitní provedení a také čas, jelikož úpravy musí „zestárnout“ – vyschnout, penetrace a laky vysmrádnout, zarůst trávou nebo křovím, zapadnout prachem.

          Úkryt v domě je na druhé straně problematický kvůli rodině, zvědavé ženě nebo všetečným dětem. I případ požáru se musí brát v úvahu, protože hořící munice není vítaná věc. Vytopení bytu či domu, pokud to hrozí. Sesuv půdy, pád stromu, …

          Lépe je prostě pár hodin uvažovat a vše důkladně analyzovat, naplánovat a pak provést, než se pak divit následkům – ty mohou být značné.

          Je prostě nutné k tomu přistupovat maximálně odpovědně. Jde o zbraně a munici.

          To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          A ještě poznámka z praxe – bývalá přítelkyně získala ke zbraním jistou averzi a jelikož měla vynikající čich, vyčištěné a namazané kvéry identifikovala velmi spolehlivě, i když byly zabalené v taškách nebo zbraňových krabicích.

          Speciálně cvičený pes to dokáže zhruba 1000x lépe, hlavně když jsou čerstvě namazané nebo zakonzervované, bez ohledu na to, jak pečlivě je zabalíte. Musí se to balit do speciálních vakuovaných obalů, do několika vrstev… chce to svoje.

          Mimo psů jsou dnes i malé plynové chromatografy, speciálně na zbraně, munici a trhaviny, které jsou ještě mnohokrát citlivější než psí čenich.

          Úkryty lze také velmi dobře hledat termovizí, jak ve stavbách, tak v zemi.

          Není to úplně triviální.

          To se mi líbí

          • bob napsal:

            Takže pepř proti „čichacím“ psům bude nedostatkové zboží….

            To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Pepře je určitě dost, ale proti plynovému chromatografu to nefunguje, toho čenich nepálí.
              V dnešní době je taková věc už relativně levná a začíná to „prosakovat“ od speciálních jednotek k normálním útvarům policie, armády, hasičů, …

              To samé se týká termovizí.

              To se mi líbí

          • vittta napsal:

            To mě zaujalo.
            Ten pes je naučen na konzevační, či čistící oleje, které (to vyčuchám i já) mají nějakou společnou složku)
            Co kvér máznout třeba petrolejem?

            To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Pardon, ten odkaz nějak blbne, zkusím anglicky:
      https://en.wikipedia.org/wiki/Molon_labe
      Jde o to, že když Leonidovi Sparťané obsadili legendární soutěsku u Thermopyl, vzkázal jim perský král Xerxes, že zachová jejich životy, ale aby mu odevzdali zbraně (tj. kapitulovali).
      Leonidás mu vzkázal: „Molón labé!“ (Přijď si pro ně!)
      Výsledek toho škorpení je notoricky znám.

      To se mi líbí

  9. tata napsal:

    A kde nám v dnešní době nepadá brada?Toto je velice složité téma i zde většinou sklízím nesouhlas. ZÁKLAD by měl byt současný stav,kde podle mě je celkem vyvážený…..ne dokonalí to nemůže byt žádný zákon.Neboť vždy se najdou výjimečné případy.KAŽDÉ pokusy ho ,,zlepšit ,,nebo zhoršit by měli byt vetovány.I zde občas čtu jak větší rozšíření zbraní by bylo přínosem.
    Nebylo neboť současný stav už umožnil kdo oto stojí ji má a umí sní.Otázka je jestli by ji uměl použit je rozdíl střelnice a živí cil.O tom mohou vyprávět policisté co museli použit zbraně a zabili,mnozí s toho měli těžké deprese a to i když to použili na záchranu jiného života.Valná většina lidí by měla zbraň jen na obtíž.,stejně by si jen ublížili………Proto je důležité zachovat současný stav,ten plně vyhovuje,ani ho neořezávat ale ani rozšiřovat.

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Tato, máte pravdu, ovšem jen v normální době.

      Pokud se doba stane nenormální a bude ohrožen život držitele zbraně nebo někoho jeho blízkého, s použitím zbraně nebude mít problém skoro nikdo, to mi věřte.
      Hrozný zážitek, deprese, výčitky, … to jistě, ale valná většina lidí si vybere tohle, než smrt.
      Jiná otázka je, zda to stihne, zda zbraň nebude v trezoru, až bude potřeba, zda bude dost munice, zda se trefí – ale že by nedokázal střílet po útočníkovi, pravděpodobně ozbrojeném, s tím problém nebude,

      To se mi líbí

    • bob napsal:

      Zachovat současný stav to je to „zoufalství“ s ústavou.
      To by měl být ten štít proti rozhodnutí EU.
      Jinak bych se nechtěl dožít toho, až bude nošení zbraně nutnou potřebou.
      A že se mj. postřílí lidi mezi sebou o tom svědčí každoroční bilance honů.
      Jinak teď poslouchám Tuska a už se nebojím….:-)

      To se mi líbí

    • Kamil napsal:

      „Svobodní lidé by nejen měli být ozbrojeni a disciplinovaní, ale měli by mít dostatek zbraní a munice, aby uhájili svou nezávislost před kýmkoliv, kdo by je chtěl utlačovat – včetně jejich vlastní vlády.“
      (George Washington)

      „Totalitní stát může dělat velké věci, ale jednu věc udělat nemůže: nemůže dát dělníkovi v továrně pušku (a asi ani úředníkovi či technikovi v kanceláři, projekčním ateliéru, atp.) a říct mu, aby si ji vzal domů a měl ji v ložnici. Puška visící na zdi dělníkova (úředníkova, technikova) příbytku nebo farmářovy chýše je symbolem demokracie. A je naším úkolem dohlédnout, aby tam zůstala.“
      (George Orwell)

      A argumenty odpůrců zbraní v porovnání s počtem zabitých a zraněných při dopravních nehodách v ČR (připomínám, že auto je podle našich zákonů zbraň, Řp mají i bezohlední i psychopaté, a vraždí denně nevinné, atd.) jsou zcela liché, viz naprosto nesrovnatelné důsledky užívání aut na našich silnicích:
      Dopravní policisté za rok 2015 šetřili celkem 93 067 dopravních nehod, při kterých 660 lidí zemřelo, 2 540 bylo těžce zraněno a 24 426 osob bylo zraněno lehce. Hmotná škoda při těchto dopravních nehodách dosáhla 5,4 miliardy korun. Loňské výsledky zatím nemám, zabitých myslím bylo podstatně méně, asi JEN 550 osob.
      Umí si někdo představit, co všechno by museli držitelé ZP a legálních zbraní provádět a napáchat, aby škody byly srovnatelné – 5,5 miliardy Kč?

      To se mi líbí

  10. cobolik pacholik napsal:

    jake fajne kombinacie ukryt zbran,jak to urobit,pripravit,najlepie bude sediet so zbranou v ruke a nech ju skusia zobrat a pozvat znamych co maju zbran a sediet pokope to najlepsie.

    To se mi líbí

  11. tata napsal:

    Tak ted mám spadlou bradu jak hrom,vynatek z nejmenovaného….sice to je vynatek tudiž není znám kontext….ale nevadí protože mezi nimi vybrat nemožné jedná se o TUSKA A JEHO prohlášení o TRAMPOVI

    Bohužel, jak to tak bývá, s nimi život potrestá spoustu nevinných. České a slovenské občany nevyjímaje. Nezbývá než držet palce Merkelové a FDP, aby uhráli co nejlepší volební výsledek a zběhlého knihkupce opět poslali mezi regály stejně rychle, jako on s e od nich dostal do vysoké politiky. Nebo lépe – rychleji!.

    RADŠI dam i jeho vyrok…….. Donald Tusk následujícím výrokem v dopise premiérům a prezidentům před víkendovým summitem na Maltě varoval, že EU čelí „největším výzvám ve své historii“. Důvodem je podle něj fakt, že Brusel dnes musí čelit současně expanzi Ruska, Číny, radikálního islamismu a teď tuto sestavu nebezpečí doplnil i prezident Trump.

    CO je nebezpečnější ,promě rozhodně mama Merkel……i když do horocích pekel by bylo potřeba poslat celou garnituru EU……vybrat tam něco rozumného je zhola nemožné

    To se mi líbí

  12. tata napsal:

    Zavrhnout je jednoduché,mě zajimá vyvoj jak se některé nazory začnou tak dimetrálně lišit.Ta doba je neuvěřitelná i zde proběhlo neuvěřitelné kdy nas občas jen pohled na určitou věc změní.Z PŘATEL SE STANOU NEPŘATELE.CHce to vic pokory od všech

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.