Tak nám zlevní noviny a časopisy


Jasně, to je blbý titulek. Noviny i časopisy budou nepochybně stát přinejlepším pořád stejně. Ale sněmovna odhlasovala snížení DPH na toto zboží z 15% na 10% :

https://www.novinky.cz/domaci/420211-poslanci-schvalili-nizsi-dph-na-noviny-a-casopisy.html

Řekl jsem si, že jen tak přes palec spočítám, kolik vydavatelé deníků uspoří na daních za rok. Není to úplně přesné, protože počítám podle ceny na stáncích, nikoliv podle předplatného a některých dalších prodejů, kde je cena obchodním tajemstvím (do letadel a vlaků atd.).

Počítal jsem to tak, že Hospodářky (HN) vycházejí jen ve všední dny, tedy cca 250 dní v roce, ostatní pak i o sobotách, tj. 300 dní v roce, a Blesk každý den (360 dní). Svátky, kdy denní tisk nevychází, jsem nezapočítával. Vyšlo mi to podle následující tabulky z posledních údajů o denních prodejích (za listopad 2016):

 

Prodaných       Tržba               Z toho              Nové               Denní               Roční
výtisků             (Kč)                DPH (Kč)        DPH (Kč)        úspora (Kč)     úspora

HN      32 752             818 800           106 800           71 200             35 600             8,9 mil.

Sport   35 639             534 585           69 728             46 486             23 242             7,0 mil.

LN       37 703             716 357           93 438             62 292             31 146             9,3 mil.

Aha!    50 915             458 235           59 770             39 847             19 923             6,0 mil.

Právo   79 696             1 354 832        176 717           117 811           58 906             17,7 mil.

Deník   134 087           2 279 479        297 323           198 216           99 107             29,7 mil.

MF      140 725           2 533 050        330 398           220 265           110 133           33,0 mil.

Blesk   214 752           2 577 024        224 089           149 393           74 696             26,9 mil.

Celkem                                                                                                                     138,5 mil.

Samozřejmě, že v rámci státního rozpočtu jsou to nevýznamné drobné. Vezmeme-li ale v úvahu kdo ušetří nejvíc, vychází to na Babiše (LN + MFD) – 42,3 mil. Kč. Další v řadě je Penta (Deník) – 29,7 mil. Kč.

Takže kolem a kolem:
– Andrej tvrdil, že nákup vydavatelství MAFRA (LN + MFD) je jeho čistě podnikatelský záměr a nemá s ním žádné politické úmysly. Bezva podnikání – když mi nevychází, změním si zákon.
– Naopak pánové z Penty (Deník) se nijak netajili tím, že si kupují vydavatelství Vltava Labe Press spíše z důvodů mediální „sebeobrany“ – však také celkem kašlou na Deník v regionech (rozprodávají jeho majetek celkem velmi rychle), ale hodně moc stojí o to, aby se jim rozběhl Deník v Praze, protože jen tam pro ně má význam. Rozhodli se do toho vrazit částku mě neznámou (ani bývalý ředitel VLP Honza Pertl, který šel do důchodu rok po změně majitele, mi to nesdělil, a to jsme dost kamarádi), ale určitě velkou. Nicméně 30 miliónů ročně už je hezká čistá úspora.
– Pro Bakalu (HN) je asi 9 miliónů pod hranicí vnímání, ale na druhou stranu…. Miliardář je proto miliardářem, že umí uspořit na druhých a brát – nikoliv jen tak rozdávat a krmit stát.

Takže vážení tak je to. Daně je třeba platit a zákony dodržovat. A když vám to nevychází, je třeba změnit zákon ve svůj prospěch – a pak jsou nižší daně zcela legální.

hudec

Příspěvek byl publikován v rubrice Krajanovy postřehy se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

95 reakcí na Tak nám zlevní noviny a časopisy

  1. bob napsal:

    V problematice trochu vyznám a bezvýhradně souhlasím s autorem.
    Pár poznámek.
    Dělat dnes v době internetu tištěná média není žádná legrace. Cena tištěných médií je u nás dramaticky nižší, než „venku“. Náklady (počet prodaných výtisků) každoročně poměrně dramaticky klesají. Náklady ( Kč na výrobu a distribuci) každoročně rostou. Je zde tlak distributorů a prodejců na zvýšení cen jejich služeb atd. Jedná se tedy o jeden z posledních kroků k záchraně tištěných médií.
    Ale náklady rostou samozřejmě i ostatním výrobcům čehokoli, kde by se dalo eventuální snížení DPH rovněž zdůvodnit.
    Takže snížení DPH právě u tištěných médií muselo být sakra prolobované a je pro mě zcela nepochopitelné.
    Úroveň médií se skromností sobě vlastní nehodnotím….:-)

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Myslím si, že málokterý poslanec má úplně čisté svědomí. Může mít strach, že kdyby hlasoval proti, stane se terčem útoku médií, samozřejmě pod nějakou úplně jinou záminkou či z jiného reálného důvodu.
      Právě v tom bych viděl hlavní důvod, proč to prošlo tak hladce i mimo poslance s jistým mediálním krytím (krytými myslím hlavně ANO).

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Poslanec a svědomí, tyto dva termíny v jedné větě, bez použití záporu nebo negativního přívlastku – to nejde nějak dohromady.

        To se mi líbí

        • Petrpavel napsal:

          “ …Sociální demokraté se v Evropském parlamentu sice dušují, že jejich velká koalice s lidovci a románek s Komisí skončil, ale přesto opět zradili a smlouvu, která podle samotného textu doporučení »nutně povede ke zhoršení situace bez ohledu na jakákoli písemná ujištění týkající se práva regulovat«, podpořili. Zcela tak podkopali principy národní suverenity a dali nadnárodním korporacím krásný novoroční dárek, za který budeme biti úplně všichni.
          Sociální demokraté nám tedy opět ukázali, že nestojí na straně lidí, a dokonce ani suverénních států. Stojí na straně korporací a hájí jejich zájmy. ČSSD teď bude smlouvu CETA prosazovat i na půdě české Poslanecké sněmovny, a to i přes všechna rizika, která tato smlouva přináší. Považuji to za akt naprosté bezpáteřnosti a odporné zbabělosti, ale to koneckonců není nic, na co bychom si již od sociálních demokratů nezvykli“
          http://www.halonoviny.cz/articles/view/44858268

          To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            Nic nového.

            „Socani“ jsou odjakživa takoví. Ve skutečnosti posluhují finančnímu kapitálu, aristokracii a oligarchii. Nakonec i z těchto kruhů vznikli – coby „Fabiánská společnost“, tedy fabiánští socialisté. Socialistické myšlenky prostě ukradli – při vědomí, že by v demokracii časem tyto ideje zvítězily, se toho chopili ve vlastní režii.

            Stačí se podívat, k čemu jejich panství vede – zpátky ke stavu z 19. století, kdy nejvyšší vrstvy mají a mohou vše, zatímco zbytek společnosti je čím dál chudší a stále více bezprávný.

            Socani také ničí politický systém, takže ve finále to vyústí do bolševismu, nacismu nebo fašismu. Prostě i do faktické diktatury politické, když už ekonomickou mají.

            ‚Ale netřeba se obávat, jsou to již jen poslední žáškuby mrtvé bestie. Jejich triky jsou profláklé natolik, že při současné informační svobodě nemají dlouhodobě žádné politické šance. A dystopická diktatura se nedá udržet, z mnoha důvodů – mimo jiné je neschopná kulturně, ekonomicky i sociálně.

            To se mi líbí

          • Petrpavel napsal:

            „ …Ondřej Diviš, Brno
            Pá, 20. ledna 2017, 04:22:06 |
            +62 / -22
            Jedná se o stupidní duplicitu. Už dnes je legální zbraň mít a samozřejmě ji i použít proti teroristovi. ČSSD se snaží oblbnout zbytky svých tupých voličů a tvářit se, že dělá něco pro jejich dobro. :))) …“

            https://www.novinky.cz/domaci/426992-vlada-se-popere-o-ustavni-pravo-pouzit-zbran-hnuti-ano-je-proti.html

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Pořád vám uniká důvod tohoto návrhu. Aby nám EK nemohla náš již platný zákon svým omezením zrušit. To je celý princip tohoto návrhu.

              To se mi líbí

  2. Cech napsal:

    Tak, jak komunikace je základem každého vztahu. Vzájemná komunikace lidí probíhá na různých úrovních.
    Někdy je však nezbytné nejen měřit účinky naší masmediální manipulace na lůzu ale i stále nacházet ty nejlepší techniky, pro manipulaci s ní ve svůj prospěch.
    „Použití totální komunikace obnáší ochotu použít všechny dostupné prostředky za účelem ovládnutí lůzy k centralizaci své moci.“
    Protože na prosazení zákona o těch EU povolených 7 % biosložky do paliva si Andrej odečetl téměř 40 % ziísku v daném roce, které musel šoupnout do mediální a politické manipulace a vzhledem k tomu, že je nanejvýš spořivý, tak si koupil jak manipulační prostředky, tak nahradil předražené politiky sebou samým a svými zaměstnanci.
    Protože je opravdu mnohem lacinější pro firmu si potřebné zákony odhlasovat sám a v rámci firmy, než platit za jejich odhlasování cizím politikům mimo firmu.
    Proto i kdyby Andrej prodělával na mafře 20 %, je to pro něho o 20 % lacinější, než kdyby ji nevlastnil.
    Proto si také může dovolit :
    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Babis-se-bude-radit-s-pravniky-Oznaceni-oligarcha-odmita-453661
    No a pokud se mu projekt masmediální manipulace ve prospěch generování profiremních zákonů ještě navíc nejen samofinancuje, tak to je to pravé terno.
    No neberte to za tu cenu.

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Cechu, udělal jste mi veselejší ráno…. Díky.
      P.S. : Výraz „totální komunikace“ je hvězdný a žádám o povolení ho používat. Nabízí totiž nepřeberné množství mutací a permutací. Hned mě třeba napadlo, abych nebyl coby bývalý novinář v případě komunikační mobilizace povolán do komunikační armády nebo alespoň totálně komunikačně nasazen.
      Možnost povolání mé osoby do „klasické“ zbraně zanikla v souvislosti s ústavou ČR už téměř před třemi lety, ale koho klasická zbraň dnes zajímá, že? Je nová doba, je potřeba nových hybridních zbraní (co to asi je?) a u těch žádná věková omezení neplatí. Myslím si…..

      To se mi líbí

      • Cech napsal:

        Bezesporu se nejen povoluje ale doporučuje profesionálně profíkům šířit.
        V poněkud jiném, tety individuelním pojetí komunikace, je ale prvotním autorem B. Hanson.Takže na to vlastně ani nemám potřebný ©.
        No a protože komunikace není nikdy dost a má různé, ba co někdy až hrůzné podoby.
        http://echo24.cz/a/wGZd3/babis-nechci-aby-mi-ministerstvo-po-volbach-rozdrbala-jina-strana
        Prostě když něco pořídím do firmy, tak je to mojí firmy a howg.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Četl jste včera na PL titulek: Sobotka se ostře vymezil proti migrantům… ? Perfektní titulek, akorát se jednalo o jistého Wolfganga Sobotku od rakouských Lidovců. Ale ten titulek…

          To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Dnes je asi nějaký význačný den, protože ráno přišel pan Hroch se navýsost srandovním termínem „liberasti“, a nyní pan Čech s „totální komunikací“.

        Vážně nevím, co z těch dvou termitů je srandovnější.

        Připomněl jste mi jednu sci-fi povídku, kde do války mobilizovali jen chlapy nad 70, protože na ovládání robotizovaných zbraní nebylo potřeba být v kondici, stačilo ležet v něčem jako je lůžko na JIPce a mačkat spouště. Stát se tím také efektivně zbavoval „neužitečných důchodců“.

        Takže přeji hodně bojových úspěchů, tedy vlastně hybridních úspěchů.
        🙂

        To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Proboha, kdo vás platí (ještě k tomu blbě)? Zase sčítáte hrušky a banány. Směrnice EU není „povolení“, ale nařízení a pokud si dobře pamatuji, byl právě Babiš jedním z těch, kteří to nechtěli zvyšovat z tehdejších 5% na dnešních 7% a budoucích 20%. Ta evropská zelená blbost vznikla v době, kdy Babiš ještě o politice ani neuvažoval. Takže by to chtělo lepší argumenty. Jó Jarda Hudec, to co mi poslal osobním poštovním holubem, to je jiná káva. Ale tohle? Špatně vyvařený sáček skotského čaje.

      To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        Ale no tak…..
        Vždyť je velmi vtipný a navíc má „obecnou pravdu“ s tím:
        „Protože je opravdu mnohem lacinější pro firmu si potřebné zákony odhlasovat sám a v rámci firmy, než platit za jejich odhlasování cizím politikům mimo firmu.“
        Že Andrej čaruje s daněmi jak může je u podnikatele normální, každý chce na daních ušetřit. Já bych mu to vůbec nevyčítal, nebýt toho opravdu obřího konfliktu zájmů podnikatel versus hlavní výběrčí daní.
        Má to i další konotace, třeba berňák jako bič na každého nepřítele či konkurenta, což je ale také nepřítel.
        Škoda, že tu nemohu zveřejnit, jak je Andrej hladový. Prachy mu stojí i za spor s vlastním firemním poslancem, který něco vymyslel a Andrej má pocit, že mu to mělo patřit. Válka až za hrob, berňák v akci, zatím bez úspěchu.

        To se mi líbí

  3. lacogroessling napsal:

    Pan Hudec píše o úspoře a tady je dobré upřesnit, kdo onu úsporu bude inkasovat. Ono by to mohlo vypadat, že Penta, Babiš, Bakala atd. Jenže ono to tak není. DPH je k zisku firem neutrální. Takže onu úsporu si budou užívat koncoví uživatelé, ti co si denní tisk kupují včetně DPH a DPH si nemohou jako neplátci odečíst. Takže Antouškové z paneláků a další.
    Jenže obávám se, že ani tato úspora Franty Antouška poklesu nákladu tištěných médií nepomůže. Už i Fanda má v paneláku internet, nebo mobil a čte si noviny v internetové podobě.
    Takže Pentě, Babišovi a Bakalovi pomůže snížení DPH na noviny a časopisy jen tím, že sešup vytištěných kousků jejich inzertních plátků se jen prodlouží v čase. Agónie bude o něco delší.

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Obecne máte pravdu, že DPH je neutrálne k zisku. Lenže platí to len pri cenotvorbe založenej na pevnej cene bez DPH, ku ktorej sa DPH pripočíta prirážkou. V tomto konkrétnom prípade by to platilo, keby noviny naozaj zlacnili približne o tú korunku.
      Spolu s autorom však tiež neverím, že sa to stane.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Máte pravdu. Nikde se totiž neuvádí cena bez DPH a s DPH. Tedy u novin. Naopak tam, kde se uvádí, tam je každé snížení daně znát. Třeba u staveb je rozdíl mezi stavbou pro bydlení a stavbou ostatní(15% proti 21%) sakra vidět.

        Líbí se 1 osoba

    • bob napsal:

      Já už to mám v hlavě pomotané :-), ale dovolím si s Vámi (zcela výjimečně) nesouhlasit.
      Jestliže se DPH sníží a celková konečná cena zůstane stejná (benefit pro spotřebitele je, že nezdraží), tak se domnívám, že vydavatelé vydělají…
      Ale jak píšu výše, mohu se mýlit….

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Trochu matematiky: Třeba naše Strakonicko stojí 16,- Kč, při DPH 15% by měla čistá cena být 13,91 Kč. Pokud tedy bude tato cena stejná, pak s DPH 5% bude konečná cena 14,60, tedy 15,-Kč. Ale pokud bude čistá cena 15,24,- , pak konečná cena bude opět 16,-. Teď jde jen o to, jak odůvodnit ten rozdíl +1,33 na kus.

        To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Laco, prodejní cena se přece skládá z ceny + DPH. Zachovám-li prodejní cenu (tedy ona spíše roste, sice nenápadně, po korunkách, ale vytrvale), ale DPH v ní obsažené je nižší, pak rozdíl jde do kapsy vydavatele. S Antouškem, s vámi ani se mnou jako kupujícím to nemá nic co dělat. Má to s námi co do činění v pohledu občana, protože výběr této daně bude prostě nižší.
      Příklad:
      Hospodářky stojí na pultě 25,- Kč.
      To znamená, počítám-li správně, 21,70 cena + 3,30 DPH.
      Po změně budou pořád stát 25,- Kč (snad), ale DPH klesne na 2,30 a tudíž cena těchto novin stoupne na 22,70. Součet je počád 25,- Kč.
      Rozdíl korunu strčí do kapsy vydavatel, státu odvede místo 3,30 jen 2,30 Kč.
      Při 30 tisících výtiscích je to třicet tisíc denně x 250 dní – a tak se při vydatném zaokrouhlování blížíme té cifře v tabulce.
      Struktura ceny tištěných médií vypadá (zjednodušeně takto)
      – náklady na tvorbu obsahu
      – režijní náklady
      – náklady na tisk
      – náklady na distribuci
      Stále zoufalejší situaci tištěných novin netřeba zmiňovat, to je axiom při všech diskusí o nich.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Jardo, ale tu korunu musí vydavatel odůvodnit. Já vím, za ten vejvar to stojí, ale přece jen to trochu znevěrohodňuje.

        To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          A proč by ji zdůvodňoval a komu? Kupující se zajímat nebude, má to pořád za stejný prachy. Stát má zdůvodněno, odhlasoval nižší procento DPH. Všichni spokojeni, vydavatel nejvíc – to dá rozum.

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            =Zkusím ještě trochu matematiky (účetní opravte mne). Vynásobím původní výsledek x 100. Takže původní cena za sto výtisků bez DPH 1.391,-, z toho 5% zisk, z toho 19% daň, tedy 13,21 Kč. Nová cena 1.524, z toho podobně daň 14,48, rozdíl je +1,27, takže vejvar na Strakonicku by činil 1330 – 1270= 60,-. Já vím, každá koruna dobrá… Za 100.000 výtisků to činí 60.000,-

            To se mi líbí

        • čtenář napsal:

          vejvar?
          138,5 mil. ročně pro všechny vydavatele novin je vejvar?

          celkově má státní rozpočet přijít pouze o 1/2 miliardy ročně,pouze o 500.000.000,-

          to pro všechny vydavatele není žádný vejvar,to je jen takové malé přilepšeníčko,plivnutí do oceánu.

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            Víte vy, co chcete? Neschválení je špatně, protože Zeman, schválení je špatně protože -1/2mld. Vůbec vám nerozumím.

            To se mi líbí

            • čtenář napsal:

              jak jste došel k závěru že mám názor,že to schválení je špatně?
              naopak,schválení je správně,protože ta 1/2 miliarda ani nestojí za řeč,jsou to drobné.

              ty peníze ani nezůstanou vydavatelům všechny,přijde totiž tlak z distribuce,aby vydavatel platil více za tu distribuci.
              a po právu,vláda zvyšuje minimální mzdy,což dopadá i na tu distribuci.

              už dnes je to znát,že se v distribuci šetří na lidech,a má to dopad na nás prodejce v trafikách.

              To se mi líbí

              • Hudec napsal:

                Pokud jste prodejce v trafice, tak je mi vás líto. S těmi svými celkem kamarádím a tak vím, že to mají čím dál tím těžší. Jak to bude v trafikách s EET, netušíte?

                To se mi líbí

              • čtenář napsal:

                jde to od desíti k pěti,hlavně ta distribuce je nyní tragická,to je ten největší kámen úrazu,každou chvíli nám nedodají časopisy a noviny,které sice jsou na dodacím listě,ale v dodaných balících to není,stává se to několikrát týdně.
                jak jsem napsal,distributoři šetří a na rozdělování tisku tam snad mají pouze brigádníky,kterým se za ty peníze asi nechce dělat kvalitně a serou na to,horší distribuci tisku než je nyní jsme ještě nikdy nazažili.

                od 1.3.2017 ji musíme mít,pokladna vyjde na cca 8.000,-,ale jsem rád,že snížili tu dph,alespoň se nám ta tržba do té pokladny bude lépe zadávat,mít 3 sazby dph na časopisy,tak jak to je nyní,je masakr.

                To se mi líbí

  4. čtenář napsal:

    byl to jeden,z těch šesti zákonů,které Zeman vetoval.
    čímž mě značně nasral,nedá si pokoj a nedá,evidentní nenávist vůči novinářům až za hrob.
    ale naštěstí sněmovna toto veto 10.ledna 2017 přehlasovala.
    mně to snížení DPH přijde vhod,usnadní mi práci při zavádění a hlavně při následném používání EET.

    To se mi líbí

  5. NavajaMM napsal:

    Pane Hudče, áno. Touto nenápadnou témou ste zaťali do živého. Ekonomické záujmy sú dnes neuveriteľne prepojené s politikou a fakticky všetky veľké ekonomické projekty dnes do biznisplánu zahŕňajú aj riadenie politického prostredia. Presne toto zabíja demokraciu.

    To se mi líbí

    • Děda Olin napsal:

      Hlavně že to víte Vy, já a jiní. Podle diskusí se zdá, že to vědí téměř všichni. Potom přijdou volby a Vy, já a jiní se diví. Tak mi někdo vysvětlete, kdo ty darebáky do parlamentu posílá? Některé „profesionální darebáky“ dokonce opakovaně.

      Líbí se 1 osoba

    • kchodl napsal:

      Jak hezky říkal Mussolini, fašismus je, když do mezery mezi politikou a ekonomií nestrčíte ani tenký cigaretový papírek.

      Demokracie je mrtvá už léta, máme demokratůru už od 90. let, která vyrostla coby zlobivé děťátko do dospělého fašismu.

      Líbí se 1 osoba

  6. Rosťa napsal:

    Ze mě si žádný novinář vilu nepořídí, ať je DPH jakékoliv. Před půl rokem jsem zde psal, že jak půjdu na STK, tak se při čekání dostanu k MFvčera, dnes a zítra, abych si přečetl slovní průjem mého oblíbence K. Steigerwalda. Znalci jsem byl upozorněn, že dotyčný už do plátku nepíše. S hrůzou jsem zjistil, že moje oblíbená STK po mnoha letech tento skvost české žurnalistiky asi přestala odebírat a já opět tápu.
    Nerad ruším kruhy, ale toto už je moc silná káva. Kdyby mi toto vlezlo do ložnice, tak jdu spát na dvůr.
    http://aeronet.cz/news/finska-soutez-miss-helsinki-2017-skoncila-skandalem-a-manipulacemi-v-zakulisi-porota-ve-spolupraci-s-neziskovym-sektorem-vybrala-za-vitezku-uprchlickou-cernosku-finove-se-bouri/

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      To je už pár dní staré, ale velmi dobré!

      Nemám čas ani chuť sledovat další vývoj celé kauzy, ale jisté je, že Finové upadají do ještě větší zádumčivosti. Prodeje výrobků firem SAKO a Lapua stále rostou (a jezera a bažiny v létě rozmrzají).

      To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Ohledně krásy této slečny, přijde mi sprosté říkat o ženě, že je ošklivá, navíc o mladé.
      Jak říká francouzské přísloví, „i ďábel byl zamlada krásný“.

      To se mi líbí

  7. jaa napsal:

    Hmm Vaše starosti a Rotšildovy peníze. Noviny, časáky a podobné zhůvěřilosti nekupuji od. vzniku netu a zjištění že tiskařská barva /new/ už nevadí molům v zimních botách a že o pečlivě vyvázaných 20 ročníků mlaďáku, do kterého jsem se naposledy koukala, v 89, když-jsem pátrala/ověřovala/ kdo je Havel/ skončilo ve sklepě, protože to nikdo nechce> Víte co tím ušetřím. Semtam si něco vytisknu – aby to potom stejně vyhodila, semttam něco uložím – dokud bude místo -těch ftákovin je tolik a takovým fofrem, že.sotva to vyjde už je to ůrepasováno – takže se jim nedá věřit… tož tak 🙂

    To se mi líbí

  8. lacogroessling napsal:

    Pane Hudec ještě k tomu DPH. To co jste napsal, že se napakuje majitel novin by mohlo platit v případě, že po snížení DPH noviny nezlevní.
    Jenže myslím, že je to ještě o něco složitější. Vydavatel novin totiž neprodává koncovému Frantovi Antouškovi, ale distributorovi, ten trafikám. Vydavatel i distributor jsou plátci DPH. Oba nezajímá cena novin s DPH, ale pouze bez DPH, protože ta jediná rozhoduje o vývaru jak vydavatele, tak distributora.
    Pochybuji, že distributor bude souhlasit s tím, že noviny od vydavatele dostane s nižší DPH, ale s vyšší cenou bez DPH. A vice versa.
    Asi to dopadne jako s tím snížením DPH na léky. Výrobce, distributoři i lékárny se šábly.
    Antoušek platil stejně. Erár dostal míň.
    V případě snížení DPH u knih, někteří slušní vydavatelé i velkoobchody i knihkupci cenu snížili. Takže uvidíme.

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      To se ,Laco, mýlíte. Vydavatel noviny neprodává ani distributorovi, ani trafikám, ty mají dohodnutý podíl/cenu, za který distribuují/prodávají a neprodané vracejí zpět vydavateli ve formě tzv. remitendy, neb je to jeho majetek. S DPH vydavatele nemají distributoři ani trafiky nic společného.
      Že noviny nezlevní, za to dám ruku do ohně.

      To se mi líbí

      • kočka šklíba napsal:

        Ano tak to je.

        To se mi líbí

      • lacogroessling napsal:

        O neprodaném bych Vám to pane Hudec věřil. Ale komu fakturuje noviny vydavatel? Fakt nikomu? Jenom si fakturují všichni v řetězci nějaké provize z prodejů? Tomu se mi nechce věřit. Každopádně na konci před Antouškem je trafikant a ten tvrdě „fakturuje“ Antouškovi celou cenu. Proti tomu musí mít v účetnictví nějaký náklad, nákladovou fakturu dejme tomu ve výši 70% prodejní ceny od někoho.

        To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          To jejich účetnictví samozřejmě neznám, ale zeptám se těch „svých“ trafikantů, jak to mají. Vlastně je to zajímavá otázka. Možná to fakturují nějak jako službu a v tom případě je otázka, zda jsou sami plátci DPH.
          Jasně, že posledním v řadě je Antoušek, který tu DPH tvrdě zaplatí. Někdo si může tisk zahrnout do nákladů (logicky třeba já) a ten si zaplacenou DPH odečte proti vlastní inkasované DPH, ale takových nás moc nebude a i pro větší firmu je asi množství takto nakoupených a do nákladů zahrnutých tiskovin celkem dost omezený.
          Obdivuji (a slušně platím) svoji externí účetní, protože nechápu, jak se v tom všem může vůbec vyznat.

          To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            dodavatel dodává noviny,časopisy,nasere vám toho kolik chce on,takže se stává,že máte zboží které je velmi málo prodejné a válí se na krámě pro nic za nic.
            na všechno zboží jsou vystavovány faktury,které se musí zaplatit na den přesně,jinak jste příště bez zboží,což v případě neprodejného zboží je neúměrná zátěž na volné finanční prostředky.
            následně se neprodané zboží vrací a dělají se na něj dobropisy.
            není žádnou vyjímkou,že jim vrátíte zboží ale stejně vám ho nedečtou,protože to tam dělají ti nasraní brigádníci,kterým je všechno jedno,jejich peníze to nejsou.

            To se mi líbí

            • lacogroessling napsal:

              Čtenáři, děkuji za informaci od pramene. Takže je to tak jak jsem předpokládal. Zopakujme si to.
              Vydavatel, nebo jeho tiskárna, která je samostatnou akciovkou vyrábí noviny, t.j. výrobky. Ty fakturuje distribuční společnosti s DPH. U nás je takovou firmou PNS Grosso, s.r.o.. Oba, Vydavatel i PNS jsou plátci DPH. V tomto vztahu oba DPH nezajímá, k jejich hospodářskému výsledku je neutrální. Co jeden jako DPH vyfakturuje, druhý si z odvodu DPH odečte. Oba ale velmi zajímá, kolik si vzájemně fakturují bez DPH. Nevěřím, že pokud DPH klesne, tito dva si změní předací cenu bez DPH, asi zůstane stejná.
              Jenže potom to začne. Distributor PNS fakturuje trafice, jak píše čtenář. Trafika může a nemusí být plátce DPH, každopádně je samostatným IČem a tak vede účetnictví. Já bych věřil, že většina trafik po zavedení EET bude plátcem DPH (roční limit tržby nad 1.000.000 Kč většina hravě splní). Pokud je, nebo bude plátcem DPH, také ji nezajímají ceny včetně DPH, pokud jde o jejich výsledovku.
              Pro takovou trafiku by zachování celkové prodejní ceny koncovému zákazníkovi včetně DPH i po snížení DPH znamenalo, že v tržbách bez DPH dostane více.
              Takže musí nastat dohadování celého tohoto řetězce, jak se o zisk podělí, pokud vydavatel nerozhodne, že noviny budou levnější o snížení DPH. Předpokládám, že za nejdelší sirku v tomto sporu bude tahat distributor. Vydavatel jej potřebuje, trafika bez něj si ani neškrtne. Takže distributor rozhodne o tom jak si vývar daný snížením DPH oni tři hráči rozdělí, nebo nerozdělí,
              Každopádně Vydavatelé (Babiš, Bakala, Křetínský atd.) to asi nebudou, kdo slízne smetanu. Ti budou rádi, že díky snížení celkové ceny Franta Antoušek ještě nějakou chvíli bude kupovat v trafice Blesk a Sport. Pokud noviny čirou náhodou celkově zlevní, smetana jde za Antouškem, pokud nezlevní, nejspíš za distributorem PNS.

              To se mi líbí

              • Hudec napsal:

                Dnes byl v mojí trafice náhradník, s nímž nemá cenu se bavit. V pondělí se pozeptám, jak to vypadá v praxi u nás.

                To se mi líbí

              • Petrpavel napsal:

                Chvályhodná snaha,ale záleží na tom kdo vydělává víc a kolik?
                Je podstatné, že noviny kromě „bleskařů“ už téměř nikdo soudný nekupuje. Je škoda toho fenoménu, bohužel díky jiným médiím, přemíře reklamy, psaní podle přání velkého majitele a tedy vždy „antilidovému“, postupně zaniká.

                To se mi líbí

              • brtníkvbrlohu napsal:

                Ony ještě někde trafiky jsou? Jsou města kde už není ani jediná, jinde živoří některá poslední, případně se mění třeba ve sběrnu balíků pro některou dopravní společnost říznutou s vinotekou a večerkou.

                To se mi líbí

              • čtenář napsal:

                ale kupuje,zrovna tento týden jsem byl svědkem jak si zákazník kupoval Haló noviny,poslední kus,ze dvouch dodaných,ve 13hod.

                To se mi líbí

              • čtenář napsal:

                brtníku,
                pokud nenavštěvujete obchodní centra tak to tak může vypadat,ale trafik je více než bývalo před rokem 1989,to si myslím,míst kde se noviny,časopisy prodávají je stoprocentně více než před 1989.

                a najdou se i miliardáři,kteří do těch trafik rádi zainvestují.

                Brno – Třetí největší tuzemskou síť trafik Tabák Valmont může koupit společnost PressMedia slovenského miliardáře Ivana Kmotríka. Transakci schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).
                http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/uohs-pressmedia-muze-koupit-sit-trafik-tabak-valmont/1429077

                To se mi líbí

              • Petrpavel napsal:

                Čtenáři, čtenáři, když se nám nelíbí statistika uděláme si svou, což?
                http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prodejnost-Bakalovych-i-Babisovych-novin-Nejsou-to-prizniva-cisla-311105

                To se mi líbí

              • čtenář napsal:

                petřepavle,petřepavle,
                a to jsem si myslel jakou vám udělám radost,že se ty dva výtisky Haló novin prodaly a nedělala se na ně remitenda.

                To se mi líbí

              • Petrpavel napsal:

                Kdeže, Halo noviny jsou amatérsky dělané, ty já bych nekoupil ani za korunu.
                Pošlete těm kupujícím (husám samozřejmě, jak jinak?) ode mě pusu jako dík za jejich příspěvek vám i vydavateli.

                To se mi líbí

              • čtenář napsal:

                nekoupil ani za korunu?
                a copak byste vlastně koupil?troufám si tvrdit že nic.
                a jak můžete vědět že jsou amatérský dělané?když byste je nekoupil ani za korunu tak je nekupujete asi vůbec,takže nemůžete vědět jak jsou dělané.
                pouze v případě,že si je čtete někde zdarma,i tyto zákazníky známe,když je napomeneme že vystavené zboží není ke čtení ale k zakoupení.
                to jsou ti zákazníci,kteří na nás vyštěknou,že v hypersuper je nikdo nenapomíná.
                že by jste byl také takový?

                no nic,asi jste jiný petrpavel než ten kterého jsem znal a který sem dává-dával odkazy na NEamatérské články odsud http://www.halonoviny.cz/
                takže promiňte

                To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Tak toto je hnus aký nepamätám. Nečudujem sa Trumpovi, že neznáša CNN.

      To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Aby som to ešte bližšie objasnil, pripomína mi to slovenskú rozprávku o hlupákoch. Dedovi a babke sa narodilo vnúča a dedo prišiel do komory, kde na klinci visela sekera. Dedo si predstavil, ako vnúča podrastie, bude všetečne pobehovať po komore, dostane sa pod sekeru, tá spadne a bude po vnúčati. Tak sa usedavo rozplakal. Našla ho tak babka, on jej rozpovedal tú hrôzu a tak plakali dvaja. Našiel ich tam zať. Oni mu rozpovedali tú hrôzu a on pleskol dverami, že s takými hlupákmi pod jednou strechou nebude. Ide do sveta a vráti sa, keď nájde troch väčších hlupákov, ako sú oni.
      Rozprávka má, ako vždy, dobrý koniec. Neprešiel mesiac a vrátil sa, lebo tých väčších hlupákov našiel rýchlo.
      Bohužiaľ, so CNN a väčšími hlupákmi je to také isté.

      To se mi líbí

    • strejda napsal:

      To vše jednoznačně vyřešil Zemanův teorém tak odsuzovaný sluníčkáři. Dnes by ho rádi využili. Plápolají se jako ty trenky ve větru.

      To se mi líbí

    • vera napsal:

      Něco k odlehčení – v ohňostroji před inaugurací mělo závěrem vzniknout slovo USA, a vyšlo nějaké USR…
      http://alexey43.livejournal.com/2617699.html

      To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Nevěřil jsem a žasnul.

      Jen jsem si představil, jakým způsobem by „liberasti“ vyskakovali, kdyby něco podobného, v případě zvolení Hitlery, udělala opačná strana, třeba BreitBart server. Ale když něco takového vypouští CNN, je všechno OK.

      Na tohle jsou všechna slova slabá.

      Není to ponoukání k „hitlerovskému“ protidemokratickému puči? Kdyby to bylo naopak, tak jistě ano. Ale v jejich případě tomu budou říkat „projev demokracie“.

      Je to vážně banda magorských sráčů, to nelze jinak nazvat.
      Nakonec, přesně takhle to orchestrovali u nás, proti Zemanovi. Režisér i scénarista jsou bezpochyby stejní.

      To se mi líbí

      • anonymouse napsal:

        To se mi líbí

        • Alena Z napsal:

          Jo, noc 8. listopadu jsem si fakt užila, na CNN, BBC, bylo to napínavé, ale alespoň tam uveřejňovali hned po přepočtu, kde kdo zvítězil, a ne až za dvě hodiny, jako u nás. Když už to nabralo obrat, tak jsem si četla i on-line zprávy u nás. Zábava na ntou!

          To se mi líbí

      • oh napsal:

        Když vy máte na Clinton News Network příliš vysoké nároky.. 🙂

        To se mi líbí

  9. jaa napsal:

    a ještě něco … tedy jestli je to pravda tož 😦

    http://orgo-net.blogspot.cz/2017/01/trumpuv-nalehavy-dopis-putinovi-mozna.html#more

    kruciš

    To se mi líbí

  10. jaa napsal:

    Jaktak koukám na tu inauguraci – 6 stuoňů napadla mi kacířská myšlenkla. Jsou polehku – jestli pak mají podvlékačky .- a jestli ano – americké nebo jégrovky z číny??? hmm.. 🙂

    To se mi líbí

    • Alena Z napsal:

      Hlavně to bylo složité pro dámy, ale vyšly z toho se ctí. Melanie měla krásný outfit, pod kabátkem se skrývaly šaty, vhodné na slavnostní oběd. Nádhera! A Ivanka a Tiffany taky moc pěkné.
      Prostě to ten den musely vydržet i v dešti a v šesti stupních.

      To se mi líbí

      • cobolik pacholik napsal:

        ja tu amikom rovno jebnem,ze trump preferuje,bo chytra kurva paracky zo slavic nation a proc bo najkrajsie na svete a nie americka modelka,co chleba s pastwkou nevie pomastit a nepovedia nic bo im jebnem nech kuknu do tych jebanych smykaliek,nase baby the best!

        To se mi líbí

        • cobolik pacholik napsal:

          este dodam,ze toto sledujem tiez a myslim,ze kopa chlapov,keby stala v nejakej suknicke na dazdi a takej teplote,to by sa koulicky,klepali a vasek to by sa tazko do chcani hladal,kus nekorektne napisane,ale pravda jak prase aspon u mna.

          To se mi líbí

  11. kchodl napsal:

    Kupování fašistického tisku a sledování kolaborantských masmédií je aktem vlastizrady.
    A nejen to, je to zrada kultury a lidství, zločin na předcích i potomcích.

    To je syrová pravda, v celé své krajnosti.

    Už jenom proto, že obyčejné sledování dnešních filmů či televizních seriálů do hlavy programuje mnoho věcí, které kdyby divák viděl v nahotě původních zadání, asi by se velmi divil.

    Ignorování lžimédií a pseudokultury je základem psychické hygieny a kvalitně žitého života.

    Kašlal bych na ně, ať si padnou do propasti sami, když po tom tak touží.

    To se mi líbí

  12. čtenář napsal:

    Laco,

    tak nějak,ale s tím rozdílem,že podle mě již dnes musejí být všechny trafiky plátci DPH,provozovat trafiku do 1mil. obratu není možné.
    EET je v tomto nepodstatné,protože krátit tržby v trafice je absolutně nemožné.důvod je jasný z toho mého popisu jak v trafice fungují nákupy zboží.
    Jestliže trafika platí distributorovi pouze prodané zboží tak je jasné,že veškeré toto zboží(+marže,cca 18-20%) se musí projevit v její tržbě.
    ostatně,v Chorvatsku jsou tyto provozovny vyjmuty z registrace tržeb,jsem se dočetl.

    a bohužel,což jsem ještě ani včera nevěděl,největšími vlastníky PNS jsou hráči tiskového trhu Andrej Babiš (26,27 procenta), Verlagsgruppe Passau/HKM Beteiligungs (35 procent), Daniel Křetínský a Patrik Tkáč (27,02 procenta) a Bauer Media Group (11,24 procenta).

    PS:pro nás,malé trafikanty,s jednou provozovnou,snad může toto snížení DPH do budoucna znamenat,že na nás nebude distributor už tak tlačit aby nám snížil marži z novin a časopisů,
    tyto snahy z jeho strany jsou pravidlem,důvody vymýšlí všelijaké.

    To se mi líbí

  13. lacogroessling napsal:

    To jsem rád čtenáři, že jsme se shodli. Teď ještě to napětí, jestli celková cena novin (včetně DPH) od 1. 2. 2017 zlevní, nebo ne. Jestli to bude mít levnější Antoušek, distributor PNS, nebo všichni 3 včetně Vydavatele. Hyn se hukáže.

    To se mi líbí

    • lacogroessling napsal:

      Taky jsem byl jeho čtenář, ještě taky VTM, ten jsem měl ještě radši (Věda a technika mládeži).

      To se mi líbí

    • lacogroessling napsal:

      ABíčko vychází v nákladu 23.000? No alespoň to. Minulý týden tu byla dcera se třemi vnuky, když na odjezdu vlezli do auta, okamžitě každý zapnul tablet. Přinutit je číst je nad lidské možnosti.

      To se mi líbí

    • M-T napsal:

      Málokdy přisedám k hodovnímu stolu pána z Bavorů, jen probíhám hodovní síní, včera jsem chtěla reagovat a nestihla … Váš odkaz mě rozesmutnil, protože vzpomínka na něco, co jsme měli doma a co už není a co mě moc mrzí!!! . My jsme časopis ABC v mládí odebírali několik roků, předtím Mateřídoušku, po ABC pak „VéTéeMku“, tu docela dlouho. Náš tatínek nám všechny ročníky nechal vyvázat, krásná ruční práce! A musel kvůli tomu upravit i knihovnu. Sám odebíral časopis Chovatel, vydával Československý svaz chovatelů drobného hospodářského zvířectva. Taktéž dáno do vazby. Byla toho všeho pěkná řada. Byla …
      Časopis Věda a technika mládeži, tedy VTM, vycházel po r. 1990 pod novým názvem Věda, technika a my, ale stále to byla VTM, myslím, že už pár let nevychází. Kupovala jsem ji ráda, i kvůli odrůstajícím dětem.

      To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Vďaka za pripomenutie, tiež som na ňom vyrastal.

      To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.