Černá hodinka aneb Jan Keller-9


Všechnu moc oligarchům

Je tomu právě rok, co organizace OXFAM publikovala svoji zprávu o vývoji nerovností ve světě. Média z ní ocitovala údaj, podle něhož jediné procento nejbohatších lidí vlastní již více majetku než zbylých 99% obyvatel planety. Světově nejbohatších 62 osob má více majetku  než tři a půl miliardy osob nejchudších. Zpráva vyvolala údiv, poté rychle zapadla.

Média již neinformovala o těch částech zprávy, které se vyjadřují k dynamice vývoje nerovností. V nich se konstatuje, že nůžky se rozevírají stále rychleji. Z bohatství, které bylo na planetě nově vytvořeno od roku 2000, se do kapes nejbohatšího procenta přesunula plná polovina, zatímco chudší polovina lidstva z něho získala pouhou setinu.

V této situaci a při těchto trendech je vyloženě legrační poslouchat řečnická cvičení o tom, jak nedopustíme ohrožení demokracie oligarchy. Ti, kdo taková cvičení předvádějí, by měli vysvětlit, jak chtějí přemluvit závratně bohatnoucí členy hrstky majetkové elity, aby si nekoupili politický vliv. Do čeho jiného by měli investovat, když všechno ostatní už mají?

Problém kumulace moci v rukou několika nejbohatších nelze řešit v rámci jediné země, ale přinejmenším v rámci celé Evropské unie.

Je pěkné, že u nás všichni útočí na Andreje Babiše, ten je ovšem ve srovnání s těmi skutečně celosvětově bohatými téměř sociální případ.

Moc oligarchie vypadá úplně jinak a Evropská unie má při obraně demokracie před oligarchy velké rezervy. Koncem listopadu loňského roku pochválil předseda Evropské komise Juncker a předseda Evropské rady Tusk prezidenta Porošenka za velké pokroky, kterých dosáhl. Ani slovo o tom, že tento člověk figuroval mezi prominenty, jejichž obrovské daňové machinace odhalila jen nedávno aféra Panama Papers.

Alespoň ta slovní cvičení při potírání světové oligarchie by mohla být přesvědčivější.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Přejaté, Černá hodinka se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

35 reakcí na Černá hodinka aneb Jan Keller-9

  1. oh napsal:

    http://byznys.lidovky.cz/studie-nerovnost-nikdy-nebyla-vetsi-osm-bohacu-vlastni-vic-nez-pulka-lidstva-185-/firmy-trhy.aspx?c=A170116_142454_firmy-trhy_pave
    Někdo si prostě nedá práci s chápáním situace, dokud nebude mít kolem svého hořícího paláce dav nasraných ozbrojených lidí a na krku oprátku. A i pak bude vykřikovat, jak mu ubližujou, že on to myslel od začátku dobře.
    „Každý rok jsme uváděni v omyl statistikami o bohatství od Oxfamu. Data jsou v pořádku, pochází z Credit Suisse. Ale interpretace není,“ uvedl Ben Southwood z Adam Smith Institute, kterého citoval server BBC. Podle něj je důležité, že se jmění chudé části světa zvětšuje.
    https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/osm-nejbohatsich-lidi-sveta-ma-vic-majetku-nez-3-6-miliardy/r~f6e09200dbc711e6b13b002590604f2e/

    To se mi líbí

    • Vladimír - Faust napsal:

      Však už se možná staví nová Aurora…
      Ale já vím, že revoluce nic neřeší – pár lidí to pozvedne, gro zvostane tam kde je – a navíc mají strach.
      Ale jako idea IMHO dobrý – aspoň nebudou tak mlaskat u těch koryt.
      Ještě že jsem starej…

      To se mi líbí

  2. bob napsal:

    O tom je vlastně zdejší článek „Podivný svět“ z 13.1.
    Nejsnadnější kořist je Evropa.
    Amerika se díky „solitérovi“ (?) Trumpovi komplikuje, Asie v čele s Čínou to je obrovský problém.
    Rusko též. Jižní Amerika nic moc. Nemají to ti kluci oligarchický vůbec jednoduchý…:-)
    Navíc z historie dávné i nedávné víme, že kdo chce moc (v obou smyslech slova), nemá nakonec nic.

    To se mi líbí

  3. Rosťa napsal:

    Kdo hrál hru Monopoly, tak si umí živě představit, jak ten kapitalistický svět funguje. Silnější požírá slabšího, až tomu nejsilnějšímu zůstane vše. Je to jen otázka času. Po vítězství jedince se hra uloží do krabice a nic se neděje. V reálném životě se objeví na scéně konkrétní lidé, kteří nemají co ztratit a vymyslí třeba Vítězný Únor. No, a dál už to znáte.

    To se mi líbí

    • oh napsal:

      Proč tedy nejedí koláče?
      Ani nepotřebujete Monopoly. Stačí vám shlédnout jednu řada debility show „Kdo přežije,“ kterou nám komerční TV i laskavě nadabovaly a rozlišování mezi dobrem –Kali někomu ukrást krávu – a zlem, kdy Kalimu někdo ukrást krávu v krémokracii*) je křišťálově jasné.

      *) odkaz na Futurologický kongres S. Lema: zkorumpovat = podmazat = maže se krémem .

      To se mi líbí

      • Rosťa napsal:

        V podstatě měla pravdu s těmi koláči, když se jim nedostávalo chleba. Kdysi jsem se na kousek debilityshow kouknul a zjistil jsem, že na taková díla nejsem intelektuálně vybaven a přepnul na Partičku. Tam jsem to také nepobral a přepnul na J. Krause. Jeho ostroftip byl na mě moc akademický, tak jsem teletník vypnul. Nabízela se totiž ještě Nora Frydrichová, americký krvák a jakési Pošahané vztahy. A protože jsem nechtěl mít i pošahaný žaludek, dal jsem trochu domácí meruňkovice s kouskem neméně domácího uzeného.

        To se mi líbí

        • oh napsal:

          Musím se přiznat, že vám trochu závidím. Zejména tu domácí meruňkovici. 🙂
          Já si sledování (bez domácí meruňkovice) vylepšoval tím, že jsem si škodolibě představoval, jak by to vypadalo, kdyby jim někdo odčaroval tv štáb a všechny ty pitomosti kolem a „hráči“ si museli v dotyčném prostředí opravdu poradit sami, bez nápovědy a dárečků za úkoly.

          To se mi líbí

      • Rosťa napsal:

        A ten příklad s Kalim je trefný

        To se mi líbí

  4. NavajaMM napsal:

    Ten príklad hry monopoly je priliehavý. Až na to, že tú hru hrajú iba niekoľkí a my, ostatní, hráme človeče nezlob sa. Skoro celý výťažok z našej hry ide tým hore, aby mohli oni hrať monopoly. Oni nás v tej hre držia šancou, že niekoľkí z nás (ale len niekoľkí!) sa môžu dostať medzi nich. Ich bohatstvo je „odmena“ za to, že nám svet zorganizovali do týchto hier.
    Páliť paláce a navliekať im na krky oprátky je nezmysel. My nepotrebujeme hrať ich monopoly a topiť sa v ich bohatstve. Pozor na revolucionárov, zväčša sú to tí, čo by chceli hrať monopoly a nemôžu sa tam normálne dostať.
    My, obyčajní ľudia, však potrebujeme v kľude hrať svoju hru na rodinné šťastie a sebarealizáciu. ONI nám takúto hru nikdy nezorganizujú, tak by sme hlavne mali prestať hrať ich človeče nezlob sa a zorganizovať si svoju hru inak.
    Inými slovami – súčasný ekonomický systém je len pyramídová hra a bez pyramídy nerovnosti nemôže fungovať. Ten systém nie je možné „zlepšiť“ ani opraviť.
    Nemyslím ani na prvoplánový návrat reálneho socializmu. Keby ten systém bol riešením, neprehral by. Musíme vymyslieť niečo nové, nenechať to, kým to samo povstane z chaosu a popola.

    To se mi líbí

    • Rosťa napsal:

      Míra společenského zla je v každém systému stejná. Podaří – li se jakémukoliv systému v nějakém místě míru společenského zla potlačit, vyroste mu stejnou měrou na místě jiném.

      To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        Rosťa, jedna vec je, že tomuto výroku neverím. Existujú protipríklady aj v dnešnej dobe v rôznych kútoch sveta, aj z rôznych historických dôb. Len by to vyhovovalo našej mechanistickej predstave o spoločnosti.
        Druhá vec je to, že som nemal na mysli dobro a zlo. Nám proste masovo prestávajú vyhovovať tie hry. Tí, čo hrajú monopoly, to považujú za dobré hry. Oni definujú dobro a zlo, takže týmto ich neprekabátime.
        Máme však právo hrať (podľa nich debilnú) hru na to, že je hanba zomrieť bohatý a že človek by mal celý svoj príjem rozumne minúť ešte počas života. A tým vonkoncom nemyslím ani „darovať cirkvi“. Bohatá cirkev by sa tiež mala hanbiť.

        To se mi líbí

      • Kamil napsal:

        Starší, ale stále aktuální: rozčilený bývalý ústavní soudce v Bl
        https://player.vimeo.com/video/189994663

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          něco, co opravdu není z našeho pohledu obvyklý, řekl bych přímo nevídaný!!! Cvetanka sice mluvila jak mluvila, (jinak by asi těžko mohla dělat co dělá), ale ohromilo mě, že pozvanýho soudce nechala klidně mluvit, bez přihlouplýho skákání do řeči (ač si myslím, že do sluchátek dostávala od režiséra kapky), jak jsem zvyklej třeba od těch našich hovad z ČT. Ano, Cvetanka by klíďo píďo mohla ty naše školit o tom, že když si někoho pozvu na návštěvu, aby mi sdělil svůj názor, tak bych ho také měl vyslechnout.

          To se mi líbí

          • karlik napsal:

            pane blbíši,
            když on žádný redaktor, natož redaktorka (v newspeaku: moderátoři), nechtějí slyšet názor pozvaného hosta. oni pouze a jedině chtějí slyšet POTVRZENÍ svého názoru. v tom je ten zakopaný pes.

            To se mi líbí

    • Kamil napsal:

      Jj, chaos už máme, a popel už je na cestě …, kolik z nás ho ale alespoň zahlédne netuším. Co, jak a kdy z toho povstane mi už bude (?) lhostejné.

      Líbí se 1 osoba

  5. berkowitz napsal:

    Je suis Charlie Hebdo!

    To se mi líbí

  6. cobolik pacholik napsal:

    toto poznanie,ze 8 workoholikov,je bohatsich,jak slabe 4 miliardy holoty,to jak ja by na mojave desert,krical pomoc!tu v riti sa holota postavila proti tomu jednemu %,nic nerozbijali,nic nepalili jak niggers vo ferguson a policia ich tabor vypratala demokraticky,tych par stovak ludi o ktorych vraveli,ze anarchisti,komunisti,socialisti a ja ked ich sluchal,jasne som videl,ze dobre vidia nie priepast,ale svetelne roky,medzi tymy,ktory namakaju tym,co je ich menej jak luftu na marse.
    podobne som sledoval jak prisla recesia v 2007 a o 2 roky neskor,bolo tu viac miliardarov a milionarov,plakali,kolko stratili,jaka chudoba ich caka a oni sa stali este viac zazobany jak boli,bo ojebali vladu,ukradli to co mali a este vlada im dala,bo sa bala nepokojov,bo ty,co ich menej jak luftu na marse,proste okato vydierli vladu tu,ze nemaju prachy,ze holota nebude mat robotu a vlada nie ze by poslala FBI,vlada zobrala 800 miliard papierikov a napchala im do tych nezratych gagorov,aby dalej drzali ekonomiku tu,do oci bilo,ze statna moc,je posrata z toho mala luftu,privatne firmy gazdovali tak,ze vyslo na hovno a nie,ze by vlada ich stihala,vlada sa posrala a posratych je aj tie 4 miliardy,okrem tyh par stovak,co tu a este kus inde vo svete ukazovalo holote za jake su smetie v tej najlepsej demokracii vsetkych cias a ta holota ticho,ma co jest,vozi sa na aute a drzi pizdu a krok,tak jej treba a tie prieskumy nech nerobia,bo ja sam vidim na tych najlepsich news,jaky su ony isty,jak su ony zodpovedny,jak sa staraju,aby na tom svete sa mal kazdy dobre a ich tahy skurvene uzernicke to na urovni stredoveku,a este suverenne vravia,ze bez nich by holota podochla,bo ich managerovanie,to najlepsie na svete,je len otazka casu,kedy nejaky maliar,uderi na strunu v spravnej chvili a tie miliardy sa bude rezat medzi sebou,aby sa potom,ked nieco zostane mohlo zacat spamatavat, hlavne nasadenim workoholikov od skurvenej uzery.

    To se mi líbí

  7. Cech napsal:

    Je to poměrně jednoduché vysvětlení proč my malinkatí máme malinkatého.
    „Je pěkné, že u nás všichni útočí na Andreje Babiše, ten je ovšem ve srovnání s těmi skutečně celosvětově bohatými téměř sociální případ.“

    Oligarchie může vzniknout, pokud k tomu má vhodné podmínky.
    Buď násilnou cestou, neboli vojenským pučem, nebo také, ovládne-li budoucí oligarcha politickou a ekonomickou scénu jako jednotlivec nebo úzká skupinka lidí.
    Cesta jak se stát oligarchou je tedy poměrně jednoduchá, jsou to především rychlé peníze (PPF, Petrimex aj,).
    V podstatě je jedno jakou cestou k nim oligarcha přijde, ale rozhoduje to, jak je začne používat. Když je vhodná doba a existuje svolení od nadnárodních struktur, je demokratická reprezentace společnosti nahnána do kouta a proto následně budoucí oligarcha může média kupovat až posléze.
    Prvním úkolem budoucího oligarchy, který je „pouhým“ jedním z nejbohatším mužů dané země, bezesporu pouze díky své nezměrné píli a houževnatosti, je převzít kontrolu nad společností.
    Tedy většinovou společností.
    V této fázi je potřeba dobře zaplatit pár intelektuálů, aby kopali za spravedlnost, právo, čistotu a podobný kraviny.
    Po převzetí moci tyto povaleče již nepotřebuje a oni buď to pochopí a odejdou, nebo jsou „potichu“ odklizeni.
    Nezadaří li se „tiché“ odklizení jsou veřejně ostouzeni za svoji neschopnost, závist, penězokazectví, pedofilii atd., v médiích, které budoucí oligarcha mezitím zakoupil.
    Většinou se ptáme proč to ten jeden z nejbohatších mužů v dané zemi činí? Je jeden z nejbohatších mužů země, může si koupit co chce.
    Že by touha po moci?
    Po ještě větší moci?
    Po politických postech?
    Po nejvyšším postu?
    Po uznáních?
    Po čestných doktorátech?
    Nikoliv, prostě bojí se.
    Prostě se bojí, že jednou přijde někdo jemu podobný a začne mu z jeho panství ukrajovat. Ten také jednou přijde, ale úplně z jiné oblasti, než dotyčný oligarcha čeká.
    Přijde z úplně jinou etikou, no pokud vůbec nějakou bude mít a to oligarchovo panství prostě zboří. Nebo se budoucí oligarcha bojí, že mu státní úředníci na pokyn následujícího na světlo se deroucího oligarchy začnou šťourat do jeho obchodních transakcí. Jednak už to nedělá první pátek a pak si jich většinu již koupil.Proto zde je to většinou kombinace nezřízené touhy po moci a strach. Nepřipomíná vám to něco?
    Ano?
    Něčím podobným trpěli všichni známí diktátoři. Touhou po moci a strachem z její ztráty.
    Proto jak je patrné tak v naší malé zemi může být přirozeně malý závislý oligarcha (oligarchové a to cca. max 5ks).

    To se mi líbí

    • Kamil napsal:

      Jen trochu podrobněji popsaná jedna z (nej)agresivnějších forem boje o přežití.
      Stručně? Boj o přežití!

      To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.