Černá hodinka aneb Jan Keller-7


Vada na kráse

Dosavadní předseda Evropského parlamentu Martin Schulz odchází z Bruselu do vrcholné německé politiky. Ještě letos by se měl stát ministrem zahraničí Německa. Na odchodu se vyjádřil o tom, co považuje za největší problém Evropské unie. Lídři členských států nedokázali svým voličům vysvětlit, proč je důležité předat některé pravomoci Bruselu.

Věděl bych ještě přinejmenším jedné drobné vadě na kráse  fungování EU, o které se odcházející předseda parlamentu bohužel nezmiňuje.

Není to tak dávno, co velkou pozornost vzbudila důkladná studie francouzského ekonoma Thomase Pikettyho. Exaktně v ní doložil, že již od 70. let 20. století probíhá na obou stranách Atlantiku v zásadě stejný proces příjmové a majetkové diferenciace.

Jinými slovy, dějiny Evropského společenství – a od roku 1993 Evropské unie – jsou dějinami výrazného prohlubování nerovnosti mezi jednotlivci a celými vrstvami společnosti.

Řečeno ještě jinak: V podmínkách Evropské unie, která se pyšní vysokou mírou solidarity a která je tak hrdá na svůj sociální stát, dochází stále rychlejším tempem k nárůstu příjmové a majetkové nerovnosti v rozsahu zcela srovnatelném se Spojenými státy.

Nejbohatší zlomek obyvatelstva se na obou stranách Atlantiku stále více vzdaluje svými příjmy a bohatstvím zbytku společnosti. Podíl chudší poloviny obyvatel na příjmech a majetku zůstává ve srovnání s těmi skutečně bohatými stejně nepatrný, jako byl v době před první světovou válkou. Střední vrstvy příjmově a majetkově ztrácejí, jejich podíl si přisvojují ti skutečně bohatí. Opět přesně tak, jako tomu bylo před první světovou válkou.

Pokud chce někdo kritizovat odbojné lídry evropských států, má na to zajisté plné právo. Dokud ale nevysvětlí, jak by předání zbytků pravomocí Bruselu dokázalo trend prohlubující se nerovnosti zvrátit, nelze brát jeho řeči o záchraně evropského projektu příliš vážně.

http://bavor.blogspot.cz/2017/01/ani-kuna.html

Příspěvek byl publikován v rubrice Přejaté, Černá hodinka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

63 reakcí na Černá hodinka aneb Jan Keller-7

  1. bob napsal:

    Zachytil jsem zprávu, že EU chce registrovat i vzduchovky.
    Tato a další zhůvěřilosti svědčí o kompetenci té sebranky v čele EÚ.
    Chvílemi to vypadá, jako by si dělali srandu.
    Jediné, co je obdivuhodné je, že bublina (nějak jsem si ten termín oblíbil…) ještě nepraskla.
    Ale velmi se obávám, že se toho dožijeme..
    Německo to přece nemůže ekonomicky vydržet donekonečna.
    Čeká nás zajímavá doba. Americký protekcionismus, protiruské sankce……….

    To se mi líbí

    • Mac napsal:

      s tou vzduchovkou jste mě předběhl
      to by ani Cimrman nevymyslel. Ti EU-magoři snad pořádají nějakou interní olympiádu o co největší nasrání Evropanů a o co nejrychlejší zničení celé slavné EU

      Mám dvě vzduchovky, doufám, že s registrací nebudu mít nějaké problémy, aby mi třeba jednu nezabavili. To bych těžce nesl – jsou památeční, po dědečkovi.
      A abychom netápali – chtělo by to nějakou směrnici, jaké množství diabolek je dovoleno doma držet, aby člověk nebyl nedejbože přezbrojen…..
      ……
      …KOKOTI DREVENÝ…….!!!!

      To se mi líbí

      • Mac napsal:

        následovat bude registrace luků, praků a flusaček

        To se mi líbí

        • Cech napsal:

          No von takový kladkový luk 80 lb, prak Sling Bow Pocket Hunter a foukačka CAMO 48″ tak ty se budou registrovat co nevidět.
          Protože prý taková F1 dovedně vhozená prakem Sling Bow Pocket Hunter rukou bílého muže je opravdu nebezpečná.

          To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          A žehliček, bojí se moje Labuť.

          To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Totální magoři.

        Co bude příště? Zakáží aceton a peroxidovou bazénovou chemii? Benzín a naftu? Prodej dusíkatých hnojiv? Volný prodej nožů a větších šroubováků?
        Pak už zbývá jen vyrobit si luky, šípy a oštěpy, takže asi zakáží dřevo.

        Jsem zvědavý, zda – tedy spíše kdy – bude povinnost každého majitele soustruhu, frézy, CNC centra, … mít na své náklady u všeho on-line kamery, podobně jako dnes ve stáčírnách chlastu. Budou slídit, zda v garáži nevyrábíte samopaly nebo alespoň tlumiče. Pak je také nutná registrace vrtaček a pilníků, to se rozumí samo sebou.

        S těmi dvěmi vzduchovkami opatrně – jakmile je zaregistrujete, určitě budete promptně zapsán do uhnijního seznamu potenciálních pravicových rasistických xenofobních teroristů. A budou Vám standardně odpslouchávat komunikace – ale to je stejně jedno, protože odposlouchávají naprosto každého.

        Naštěstí jsou to jen bláznivé nápady z Brusele a než to dojde až k nám, dávno už bude na Západě občanská válka s kozomrdy, takže budou mít jiné starosti, než registrovat vzduchovky v ČR.

        Nicméně většinu těch šíleností např. v Británii už mají pár let zavedenou – zákaz všech zbraní, zákaz obranných sprejů, obušků, nožů, velkých šroubováků; registrační karty a omezení prodeje peroxidové bazénové chemie a acetonu, … vítejte ve svobodné Británii.
        Orwell se seknul jen cca o 30 let.

        To se mi líbí

    • oh napsal:

      A k tomu všemu zase vylezla z úkrytu Džamila a tvrdí: „Ministr vnitra chce změnou Ústavy usnadnit cestu útočníkům. Bezpečnost občanů tím sníží, nikoliv naopak.“
      http://blog.aktualne.cz/blogy/dzamila-stehlikova.php?itemid=28655
      Pozor! Odkazovaný text obsahuje v množství větším než malém demagogii, mystifikace, lži, hoaxy a manipulativní tvrzení.

      PS. Vsadím dolar proti bobu, že o tomto přívalu nepravdivých informací CTHH p. Romancovové nikde ani nepípne.

      To se mi líbí

      • Cech napsal:

        Zde je nutné si především uvědomit, že s vědeckým pokrokem zaměřeným na manipulační techniky, účinnost manipulace a propagandy exponenciálně roste.
        Viz :
        V Česku ubývá postupně lidí, kteří si myslí, že poválečný odsun Němců byl spravedlivý. Zatímco v roce 2002 tento názor mělo 64 procent Čechů a Češek, nyní 37 procent. Snižuje se také podíl těch, podle nichž by takzvané Benešovy dekrety měly dál platit. Vyplývá to z výsledků průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Loni v listopadu na otázky odpovídalo 1 019 lidí starších 15 let.

        Od roku 2002 kdy byla odstartována kampaň proti odsunu můžeme vidět jasný trend postupného klesání podílu těch, kdo odsun pokládají za spravedlivý.
        Proti poslednímu průzkumu z prosince 2013 se názor výrazně nezměnil, tehdy o spravedlivosti odsunu bylo přesvědčeno 40 procent dotázaných. Čtvrtina lidí teď míní, že odsun byl zásadně nespravedlivý, ale za minulostí je potřeba udělat tlustou čáru. Dalších devět procent si myslí, že odsun byl natolik nespravedlivý, že je třeba se za něj omluvit. Podle čtyř procent respondentů nestačí jen omluva, ale postiženým by mělo připadnout odškodnění a měl by se jim vrátit majetek.

        To se mi líbí

      • Cech napsal:

        Čekají nás temné časy. Já měl rád svět Masaryka, Čapka a Havla. Promlouvá zpěvák, který ohromil internet dojemnou písní o Schapirovi.

        Tak jsem si všiml, že máte nový hit. Napsal jste k němu: „Vždycky jsem si myslel, že největšího řevu zemanovců se mi dostane za Ruského švába, jaký to omyl. Píseň Goodbye Andrew spustila takový povyk, že proti tomu Šváb byl přijat v podstatě s úsměvem.
        Proč zrovna mé rozloučení s panem velvyslancem vyvolalo takový běs?
        Už jste přišel na nějaké vysvětlení?
        V textu je něco o pašákovi, který si odváží naše srdce z perníku. Že by tohle vadilo těm, kteří si myslí, že Andrew není pašák?
        Nebo spíše fakt, že si nepadl do oka s Milošem Zemanem, byl mužem Obamy a v prezidentských volbách podporoval Hillary Clintonovou, kdežto prezident a pravděpodobně i jeho příznivci drželi palce Donaldu Trumpovi?
        Takto vypadá upřimný stesk za obdobím vlastní hojnosti a ne ty zakryté Džamiloviny.

        To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Džamila neleze z úkrytu, ale ze své smrduté nory, když už. Její arogantní demagogie, totální prolhanost a nacistický fanatismus, … jsou pověstné. Problém je, že v naší společnosti dosud pro tak nadaného jedince není žádné opravdové místo, kde by mohla naplno projevit své vlohy a leadership – dokud se nepřikročí k vybudování převýchovných zařízení, nepěkně v minulosti zvaných koncentrační tábory či gulagy.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Nejhorší na tom je, kolik dalších idiotů v diskusi s ní souhlasí

          To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            Na Džamile by mě nejvíce zajímalo, zda by se více hodila na vedoucí postavení v ženském, mužském či smíšeném koncentráku. Tipoval bych na ženské zařízení, ale těžko říci, takové rozhodnutí vyžaduje velké zkušenosti vyspělého HR managementu.

            To se mi líbí

  2. Bavor V. napsal:

    70 let

    To se mi líbí

  3. vittta napsal:

    Nač ten nářek na registraci vzduchovek?
    Copak vzduchovky nemohou být nebezpečné?
    Navíc, plno lidí doma vzduchovku ani nemá, takže se jich to nebude týkat.
    Jiní jsou zase zaměstnaci, takže se jich netýká EET.
    Tak proč by jí nepodpořili, no ne?
    Mnozí pak jsou nekuřáci, a tak jim nebude vadit, když se v hospodách zakáže kouřit, a to i v těch dělnických.
    Oni tam sice stejně nechodí, ale i o zdraví dělníků je třeba dbát.
    V autě se musí poutat pes.
    No a co?
    Já psa nemám….
    A cyklista nesmí požít ani pivo.
    Co mi je do toho, já na kole nejezdím a kdo jezdí, nemá chlastat, však všichni jistě víte, jak je jedno pivo nebezpečné, snižuje pozornost až od 30%.
    Pan Hudec psal o debilním norském seriálu….
    Má bejt?
    Žijeme tady, ne v Norsku.
    Dneska jsem viděl reklamy na Ariel a drogerii DM.
    Všude vystupovali negři, stejně jako v Lidlu.
    To je toho, copak negr má menší cenu jak běloch?
    Ostatně, negři tady žili už ve středověku, je to dokladováno v každém slušném historickém filmu.
    Smál bych se přátelé, až bych se za břicho popadal.
    Vám, protože jakkoliv se vám některé změny nelíbí, ve své většině je chcete.
    Každý něco, jistě že cyklista nebude souhlasit se zákazem piva, ale…ne každý je cyklista.
    Jenže ono to k smíchu není, týká se to i mě.
    Nás všech.
    Odmítnout se musí VŠECHNO, všechny píčoviny.
    I když se některé nekterých netýkají.
    Z principu a z touhy po svobodě.

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Pekne. Asi pred polstoročím o tom prorocky spieval Robert Křesťan:

      Ide to špatným smerom. Musíme sa (aspoň mentálne) vrátiť a skúsiť nájsť rovnováhu.

      To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Přesně tak.

      To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Problém, myslím, vittto je v tom, že to o čem píšete (správně a ironicky, to ano) jsou opravdu píčoviny.
      Systém-režim který pořád ještě velká většina, i tady, podporuje, ten je příčinou všech těchto píčovin, ale pořád jenom životně nedůležitých píčovin.
      ZÁSADNÍ ale jsou chyby a nedostatky tohoto systému, tak jak o nich tady občas píše Děda Olin. Zbytečné opakovat.
      Teď je, stejně jako „tehdy“ bylo, mnoho nepříjemných a hloupých píčovim, to tak bývá v každé lidské pospolitosti, ale základ – systém byl „tehdy“ nastaven v pořádku, a proto vývoj směřoval dopředu, nahoru.
      Jen jsme neměli přímé porovnání.

      To se mi líbí

  4. brtníkvbrlohu napsal:

    Přeposílám jak jsem dostal:
    http://casopisargument.cz/
    nový zdroj, autoři: Oskar Krejčí, p. Švihlíková a další – dávám do denního sledování.

    To se mi líbí

  5. bob napsal:

    Ještě k těm zbraním
    Jak to bude s kuchyňskými noži a plácačkami na mouchy?

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Pokud prokážete, že máte kuchyni a vaříte zdravě podle všech bruselských doporučení – což vyžaduje buď 30 let doložené praxe nebo certifikaci na základě kvalifikačního kurzu, bude Vám vydáno nákupní povolení na sadu kuchyňských nožů. Jejich stav a bezpečné uložení – pokud máte děti, tak je musíte mít v nožovém trezoru – bude kontrolovat nožový komisař, podobně jako dnes kotle a komíny, který docela logicky může do Vašeho domu či bytu přijít kdykoliv a Vy ho budete muset vpustit. Jinak se vůbec nic nezmění, nejedná se ani o porušení domovní svobody, jak jistě chápete.

      Plácačky na mouchy budou zakázané, protože zabíjení much je zabíjení jako každé jiné a proto je současného uhnijního člověka nehodné, probouzí totiž v mužích atavistické lovecké instinkty. Proto je ve výjimečných případech dovoleno zabíjení much jenom ženám a to pouze, když svědkem nejsou děti, jelikož by to mohlo velmi negativně ovlivnit jejich psychiku. Pokud by se náhodou při pohovorech se školními psychology prokázalo, že Vaše děti viděly plácačku nebo dokonce zabíjení much, je to hodnoceno podobně, jako přístup k pornografii, a může vést k odebrání dítěte do lepší, pěstounské péče. Není ale třeba vnímat to jako problém, protože mouchy se v domácnostech podle uhnijních standardů nevyskytují, pokud ano, je to varovná známka zanedbání hygienických standardů a bruselských doporučení, které bude řešeno příslušným sociálním odborem. Mimoto je moucha domácí od přespříštího roku zapsána na seznam ohrožených živočichů a její zabití bude trestné.

      Tož tak.

      To se mi líbí

      • Děda Olin napsal:

        „Každá revoluce končí tehdy, když se nová prasata dostanou ke korytům.“

        „Totalitní stát může dělat velké věci, ale jednu věc udělat nemůže: nemůže dát dělníkovi v továrně pušku a říct mu, aby si ji vzal domů a měl ji v ložnici. Puška visící na zdi dělníkova příbytku nebo farmářovy chýše je symbolem demokracie. A je naším úkolem dohlédnout, aby tam zůstala.“
        George Orwel

        To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          To je jedna z nejvýstižnějších a nejkrásnějších citací Orwella.

          Od koho je následující, to už nevím:
          Demokracie je, když dva vlci a ovce hlasují, co bude k večeři. Svoboda, když dobře ozbrojená ovce odmítne o večeři s vlky hlasovat.

          To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            To se mi líbí

          • oh napsal:

            Myslím, že to je Benjamin Franklin.
            A tohle je Patrik Henry:
            „Stali jsme se snad nakonec tak nízkými a ubohými, že nám nemůže se zbraní býti důvěřováno? Jsou-li zde tyto zbraně skutečně ku naší obraně, čí ruce jsou důvěryhodnější a povolanější k jejich držení, než naše vlastní?“

            „Když své poddané odzbrojíš, pak je svou nedůvěrou urazíš; budou si myslet, že jsi zbabělý nebo že jim nevěříš; a v každém případě Tě za to budou nenávidět.“
            (Niccolo Machiavelli)

            To se mi líbí

  6. cobolik pacholik napsal:

    kedy zakazu oejb holoty?

    To se mi líbí

  7. jaa napsal:

    Jen tak – protiproud je dne opravdu výživný…. to se ministerstvu pravdy líbit nebude….

    To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Jedině protlačením za jakoukoli cenu LEX Babiš, si může zachránit kůži Bakalův projekt TOP 09 a starostové,ODS,ČSSD a KDU-ČSL.
      Tak jak to popsal nejmenovaný politik prostřednictvím svého psavce :
      Strany, které podpořily zákon proti Babišovi (snad kromě komunistů), tím udělaly první krok pro své příští povolební vyjednávání, jakkoliv samozřejmě nevíme, jak volby dopadnou.
      Pokud jsou všechny zákony neúčinné, jak se o tom vyjádřiloa ČSSD společně s TOP 09 a starostové, protože stejně Babišově expanzi nezabrání, nezbývá než udělat poslední společný krok.
      Vytlačit společně s ODS a KDU-ČSL po volbách Babiše do opozice, i kdyby třeba volby vyhrál. O téhle možnosti se výše zmíněné strany dohadují už dost dlouho.
      Jak předseda vládní strany, tak i předseda TOP 09 a starostové ale i další jak z ODS,KDU-ČSL i zelení tvrdí, že každý, kdo se do téhle debaty pustí, by měl taky vědět, že je to jeden z nejriskantnějších kroků celé české polistopadové politiky.
      Protože taky tento nezbytný krok může znamenat téměř smrtelné nebezpečí pro současné vrcholové politiky jak v ČSSD, TOP 09 a starostové tak i dalších zůčastněných stran, že by se nedejbože Babiš jednou vrátil silnější, než byl kdy předtím.
      A pak už v podstatě drobné finesy zákona o střetu zájmů opravdu řešit jak tvrdí současní z ČSSD,TOP 09 a starostové,ODS?KDU-ČSL řešit nebudou moci.
      Je sice pravda že Babiš prostřednictvím svého Jančury sestřelil Haška a tím si poněkud ublížil ale po dosazení jím vybraného jiného člena ČSSD místo Haška bude v budoucnu možné i nadále manipulovat s ČSSD na vládní úrovni.

      To se mi líbí

      • Petrpavel napsal:

        Zcela správně jste si Cechu všiml, že jediná KSČM hlasovala pro tento zákon – sice se skřípáním zubů protože je to jen malá část potřebných opatření pro svobodnou soutěž politických stran a hnutí – ale hlasovala pro, z PRINCIPIELNÍCH důvodů. Všechny vámi vyjmenované strany hlasovaly pro z důvodu odstranění svého politického konkurenta.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          principielní důvody, jak krásný eufemismus, za který se dá schovat cokoli.

          To se mi líbí

          • Kamil napsal:

            Ano, lžu/kradu/vraždím/atp., ale výhradně z principiálních důvodů (mám třeba chuť/potřebu/hlad…?), zatímco ostatní lžou/kradou/vraždí/atp. jen proto, aby se dostali k moci/zbohatli/ovládali jiné, a mohli tedy uspokojit svoji „třeba poněkud (?) větší chuť/potřebu/hlad…?“
            Takže to je to menší zlo, co je třeba volit? Menší zlo, je i zůstane zlem, bohužel.

            To se mi líbí

  8. Petrpavel napsal:

    Click to access Letter_to_Trump.pdf

    Schwarzenberg, Vondra, Dzurinda … pakáž.

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Vďaka za tento originálny text. Žumpálisti zas informovali trochu tendenčne.
      Pobavil som sa pri čítaní toho listu. Už prvé vety, kedy sa pisatelia predstavujú ako vedúce a politické osobnosti (decision makers and political figures) sú úsmevné. Zjavne by chceli, aby Trump zobral ich list ako dobre mienenú radu starších a skúsenejších „kolegov“. Pritom nikto z podpísaných sa s Trumpom nemôže porovnávať ani v jednom ani v druhom.
      A úsmevné je aj to, ako pripomínajú, že USA podporovali pri všetkých prúseroch, ktoré Trump počas kampane kritizoval a ktoré mu fakticky pomohli k triumfu.
      Tí ľudia fakt nemajú kúska súdnosti a sebareflexie.

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Neskutečná sranda, ba přímo prdel.

        Líbí se 1 osoba

        • Kamil napsal:

          A pokud je alespoň částečně pravdivé následující „sdělení“
          http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/9580-cia-zprava-trump-hoax
          tak je to i fraška?!

          To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            Tohle prostě vejde do dějin. Ostuda je to přímo kosmických rozměrů.
            CIA bude muset chodit kanálama, spolu se CNN, NYT, neokony a všemi těmi dalšími idioty.

            Na amerických alternativních serverech – a už nejen tam, jsou toho plné i sociální sítě – to už má rozměr velké sněhové koule ze které se stala úplná lavina. Všichni jsou skoro mrtví smíchy.

            To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Hroší kůže se tomu říká. Je iluzí myslet si, že se chytnou za nos. Kolik už bylo takových kosmických ostud „západních“ zpravodajských služeb? Chemické zbraně Husajna, genocida Asada a Srbů, demokratizovatel socialismu Havel, násilí Occupy Wall Streeet, hrdinná Savčenko…
              My prozření budeme křičet a karavana pojede dál.

              To se mi líbí

            • Kamil napsal:

              Vyjdeme-li z předpokladu, že je to pravda (?), pak to velmi silně zavání pokusem o spolčení „vládnoucí“ (?) administravy a „zpravodajských“ (?) služeb za účelem destrukce demokratických systémů a zvrácení výsledků voleb ve spojených státech, což by mohlo mít přímo katastrofické dopady na důvěryhodnost všeho co z ameriky přichází.
              V česku prezident řekne, že se tady „… někde pohybuje nějaký špion“, a média šílí, za velkou louží jisté kruhy vedou konkrétní systematickou destrukční kampaň proti legálně zvolenému prezidentovi, a naše média cudně mlčí?
              To vše je velmi podivné a stěží uvěřitelné…, má slovo pravda ještě nějaký důvěryhodný obsah? Má smysl to slovo ještě používat?

              To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.