Obrana víry


V současné době řeší Evropa problém s útokem na naše tradice i směsi různých konfesí, tedy na křesťanství založených církvi. Ale i tento problém má svou historii. Takto je toto nebezpečí popsáno v knize Karla Hanfa o církvích“ LZE KATOLICTVÍ SPOJITI S HUSITSTVÍM ?“, Úvahy o českém církevnictví vyšlé v únoru 1936 v kapitole  POMĚR K CÍRKVI ŘÍMSKOKATOLICKÉ:

Největší církví československou je církev římsko-katolická. Nebudeme opakovati, jak se jí stala a nebudeme znovu vypočítávati výtky a námitky proti ní. Je bolestnou zkušeností českého člověka, že zavinila m noho běd a útisku v českém národě. Je také pravdou, že uchýlila se od prvotního křesťanstv í a dala se na cesty moci a panování a že starala se o upevnění svého vlivu všemi lidskými prostředky . Máme pocit, že její cesty neodpovídaly Kristovu příkladu. A přece nemůžeme ani jí upříti, že má zásluhy o rozšíření křesťanství. I v této církvi je křesťanství Kristovo obsaženo, i tu vládne zbožnost a lidé spějí jejím vedením k Bohu. Vidíme, že i ona byť velmi zvolna, odkládá své lidské chyby a vady.

Činíme-li jí výtky, musíme se především starat o to, abychom byli lepšími. Církve stojící mimo Řím a ukazující na jeho nedostatky musí bezpodmínečně vykazovati lepší výsledky, hlubší víru, větší mravnost a živější zbožnost. Jen tehdy jsou oprávněny haněti, vytýkati a napomínati. Ale také jen tehdy mají oprávnění své existence, když dokáží, že lépe následují Krista, že lépe šíří království Boží na zemi, a že lépe plní své poslání, sprostředkovati věřícím ospravedlnění a milost Boží.

Na konec zvítězí ona církev, která svou vnitřní mravní silou dovede křesťanství ubrániti před náporem bezbožníků. V době, kdy útok pohanství na křesťanství je tak prudký, jako za našich dnů, je semknutí všech církví k společnému protiútoku nezbytný a je zavržení hodno, objeví-li se po boku bezbožnické organisace některá církev, byť i pod heslem tak zv. pokroku. Bojovati proti římské církvi spojenectvím s bezbožnictvím, jak se to u nás již stalo, je smutným dokladem zaslepenosti.

Je docela možné, a text k tomu dost napovídá, že se jedná o obranu víry jako takové v národě silně ateistickém. Ale i pro dnešek je zde obsažena dost silná výzva. Protože v současnosti si pod těmi bezbožníky a pohany určitě představíme jiné nebezpečí. A ty, kteří se spojují s tímto nebezpečím dovedeme také pojmenovat jinak. Například Halík. A já zároveň v tomto čase vánočním prosím diskutující, aby si vybrali pouze ten pohled, který se jich nějak může dotknout a neútočili na ty, které v článku zajímá něco jinak či mají jiný pohled. Zejména zavilé ateisty a zavilé klerikály prosím o Vánoční klid a Pax Bauoriana

bavor-podpis_rex2

Příspěvek byl publikován v rubrice Přejaté se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

22 reakcí na Obrana víry

  1. Hudec napsal:

    Slunovrat, co jiného. Na tu přírodní zákonitost se lepí a všelijak si ji vykládají a přivlastňují asi všechny kulty.
    Doufám, že cukroví se dámám povedlo, vánočka a salát taky. Že pánové usmrtili kapra úspěšně a naporcovali elegantně. Tak už jen bacha na kosti a pak šup pod stromeček. Jestli tam úřadoval Ježíšek, Děda Mráz nebo Santa Claus je pro tu chvíli celkem podružné, ne?
    Hezké svátky přeju, od Šumavy k Tatrám.

    To se mi líbí

  2. Vladimír - Faust napsal:

    Vzhledem k určitým problémům jak osobním tak technickým volím toto „hromadné“ přání:

    Lidem dobré vůle (a jiní zde snad ani nejsou) hezké svátky, ať slunovratu či narození Páně a do nového roku vše nejlepší, hlavně zdraví (co taky jiného čekat od seniora).

    Tak si to hezky užijte…

    To se mi líbí

    • tata napsal:

      Zdravím a jsem rád že jste dal o sobě vědět—–rád spomínam na koutek u VÁS.
      tak hodně zdraví a pohody Vám přeji

      To se mi líbí

  3. bob napsal:

    Jako člověk, který má vánoce spojené s Ježíškem, kaprem, salátem, vaječným likérem….a velikonoce se zajíčkem a kraslicemi toho k tématu (raději) nic neřeknu.
    Zato všem popřeji veselé a pohodové prožití vánočních svátků a hodně zdraví a štěstí v roce 2017

    To se mi líbí

  4. Berkowitz napsal:

    Dnes opět spatříme rozzářené oči našich dětí, či vnuků (vnuček), to je na Vánocích to nejkrásnější.
    A taky přeji křesťanům v Německu lepšího kancléře.

    Pohodové Vánoce.

    To se mi líbí

  5. vittta napsal:

    Přeji všem hezké svátky.
    K tématu bych dodal, že právo na obranu nějakých hodnot mají jen ti, co je bránit chtějí.
    Zde ale vězí problém v samotném slově „obrana“.
    Jsou tací, co si pod pojmem „obrana“ představují čím dál větší ústupky a přizpůsobování se.
    A o to víc u toho o „obraně“ (našich hodnot) mluví.
    Bránit se dá ovšem pouze jasným a pevným postojem bez ústupků (maskovaných jako jakési přizpůsobování se době), nebo v případě nouze, Bohužel- násilím!

    To se mi líbí

  6. Rosťa napsal:

    Přeji všem lidem dobré vůle pěkné svátky a do budoucna hodně sil ve zdolávání nástrah našimi ctěnými politiky vytvořených.

    To se mi líbí

  7. brtníkvbrlohu napsal:

    Opakovaně jsem se setkal s přáním „…a aby příští rok nebyl horší než letošní“ – tož přeju ze svého brlohu pěkné svátky a aby přece jenom byl ten příští lepší – naděje přece umírá pokaždé jako poslední.

    To se mi líbí

  8. tata napsal:

    Veselé vánoční hody,
    vykašlete se už na obchody
    a hoďte se do pohody.

    Pohodičku o Vánocích,
    nožky pěkně nahoře.
    Pak s chutí si vychutnejte,
    vše co máte v komoře.

    Štědrý den si užijte,
    s blízkými popijte
    a nezapomenutelné svátky prožijte.

    Hodně zdraví a lásky v novém roce
    přeje

    VŠEM V BAVOROVĚ KAVÁRNĚ zdeněk hrabě….alias tata

    To se mi líbí

  9. cobolik pacholik napsal:

    ja jak cezpolny,tam odymeny.prajem,aby nas ten sviatok a nasa kultura drzala pokope,zachovujme tu tradiciu a drzme ju najmocnejsie jak mozeme a nedajme si vybit z ruky,keby to malo stat vsetko,to nase bytie,nasa buducnost pre nas a nasu holotu,toto prajem tym,co mi pasuju a ostatnym ani hovno.

    To se mi líbí

    • Děda Olin napsal:

      Myslím na tebe, jak ti asi je v čase vánočním tam za velkou louží, daleko od rodné hroudy. Tak ať je ten čas co nejkrásnější, jen šťastný a pohodový.

      To se mi líbí

      • cobolik pacholik napsal:

        dodrzujem na smrt vsetko tak jak doma,vecera a raz v roku sedim s holotou pri stole pokope,moja rodna hrouda umrela,ale holota na obidvoch stranach moravy to bez prestania moja,system mi ukradnuty a nikdy nic nezmeni len smrt ze ja jeden z vas,dobre mi padlo,ze niekto o mne mysli,hoci moje zachovanie casto pudom zvierata a pud,ze patrim k tej svorke to nadovsetko,dedku mnoho zdaru,je fajne,ze tak dumas uznavam takych starych uz od hovniara od nich som skoly dostaval jedinecne,co sa pridali jak svina bo v stary obraz sa kazdy obrati a z neho sa uci jak zit.

        To se mi líbí

  10. Děda Olin napsal:

    S přibývajícím věkem se pro mě Vánoce stávají spíš vzpomínkou na blízké zesnulé, myšlenkami bloudím v dětství a nacházím střípky vzpomínek a vůní Vánoc, které byly těmi nejkrásnějšími.
    Mějte hezké Vánoce, přátelé!

    To se mi líbí

  11. cobolik pacholik napsal:

    upresnim sviatok narodnia king of kings,nijaky ded maroz,ci santa klaus,ten prvy s namy spojeny,jeho ucenie je prerabane v mene moci a mamonu,jak vsetko okolo nas,ked si toto dame vybit z ruky bude po nas,to som nezistil na nauke nabozenstva ani pan farar mi nerozpraval,to zo skoly co cerpem pokial zijem.

    To se mi líbí

  12. oh napsal:

    Připojuji se k předřečníkům a přeji všem lidem dobré vůle hezké svátky, zdraví a štěstí v novém roce 2017.

    To se mi líbí

  13. NavajaMM napsal:

    Prajem všetkým šťastné a veselé 🙂

    To se mi líbí

  14. kočka šklíba napsal:

    Také přeji všem krásné vánoční svátky a dárky, co si nejvíce přejí, což je asi pro nás všechny hlavně zdraví celé naší rodiny a všech lidí dobré vůle 🙂

    To se mi líbí

  15. Cech napsal:

    Taktéž přeji všem krásné vánoční svátky, takto opožděně (nebyl přístup) a bezesporu hodně zdraví všem, jak zdejším a jejich rodinám tak i všem lidem dobré vůle.

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.