Černá hodinka aneb Daně


Předseda sociální demokracie vyhlásil nový program. Je nutné udělat daňovou reformu. A s tímto heslem má jít strana do volebního boje. Ponechám stranou obsah této reformy. Mnohem závažnější je samotná myšlenka nějaké další daňové úpravy. Vždyť jedním z nejdůležitějších faktorů které ovlivňují podnikání je stabilita podnikatelského prostředí. Neustálé změny v daňové oblasti jsou jedním z důvodů odchodu podnikatelských subjektů do jiných destinací. Zejména tam, kde se daně nemění podle toho jak se vyspí premiér nebo nějaký předseda partaje.

Další článek 0:00 Sledujeme elitární rvačku v podmínkách vyčerpání krmivové základny

bavor-podpis_rex2

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky, Černá hodinka se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

84 reakcí na Černá hodinka aneb Daně

  1. Jos napsal:

    To není článek, to je úlet. Věřím, že korporacím, které z ČR vyvážejí asi tak 300 miliard Kč zisku ročně se náš daňový systém zvláště zamlouvá. Je to po řadu let o mnoho více než kolik přijde dotací do ČR. Takže změna zejména korporátních daní je velmi,velmi naléhavá. To se ovšem velmi, velmi nehodí soudruhu Babišovi a jeho Agrofertu. A tak nám vytírá oči EET a podobnými hračkami. A ty řečičky o stabilitě podnikatelského prostředí, netušil jsem, že Bavor je krycí jméno pro Kalousky, Nečase, Topolánky, Fialy a já nevím ještě jaké ftáky.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Já vím, že se na ty sladké řečičky nachytá dost lidí, jen doufám, že to nebude stačit. Ostatně o korporátní dani mele Sobotka delší dobu a vymlouvá se na to „že mu to Babiš nedovolí“. Tak proč jej prostě nepřehlasuje jako s Lex AntiBabiš? Protože by se pak neměl na co vymlouvat. Takže stále platí, že “ Nikdo vám nedá víc, než Sobotka naslibuje“

      To se mi líbí

      • Jos napsal:

        To jsou jen plané řeči a nadávky, které nic nemění na podstatě věci . Odliv kapitálu z ČR v podstatě nemá v Evropě obdoby. A už více než 10 let převyšuje příliv nových zahraničních investic. Ta situace je krajně nepříznivá. A radují se z toho firmy typu Veolia, nic je nenutí reinvestovat patřičnou část zisků. A samozřejmě také to vyhovuje Agrofertu. A je nejvyšší čas, aby se to stalo silným a horkým tématem. Jak moc to Babišovi vadí ukázala jeho zcela debilní a demagogická reakce na věc. A řev Babišových ctitelů na věci nic nezmění.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Momentálně v parlamentu leží zákon, který by měl tomuto zabránit a musí být schválen, protože to (konečně) odpovídá požadavkům EU. Ale o tom se moc nemluví. Takže pláčete hezky, ale na špatném hrobě. Předseda parlamentu není ani Kalouskovec, ani Modrý pták, dokonce ani Babišovec.

          To se mi líbí

          • Jos napsal:

            Je to dost zábava sledovat, jak vám Bavore vaše anti ČSSD a anti Sobotkovské vášně zatemňují rozum. Možná jste už zapomněl na příklad na to, jak a kdo schvaluje program parlamentních schůzí.

            To se mi líbí

  2. NavajaMM napsal:

    O Sobotkovej predstave viem len v hrubých rysoch, ale to nie je žiadna reforma. Reformu by mal nárok (a šancu) robiť len niekto, kto má dlhodobú víziu, ako riadiť štát. Dlhodobú myslím na desaťročia, takže tá stabilita podnikateľského prostredia by potom bola dôsledkom premyslenej politiky, a nie výhovorkou, aby sa nediali žiadne zmeny.

    To se mi líbí

  3. Petrpavel napsal:

    Už vidím ty chlapy v hospodě, studenty, nezaměstnané, nebo babky v konzumu či důchoďáku jak hodnotí a těší se na novou Sobotkovu 999.daňovou reformu. Genitální nápad jak získat voliče 🙂

    To se mi líbí

  4. Petrpavel napsal:

    Než dumat nad reformou měl by konat ve věci kolaboranta Hermana. Ale nekoná!
    http://www.halonoviny.cz/articles/view/44656973

    To se mi líbí

  5. Petrpavel napsal:

    Už i CNN to ví, jen ČT ne…
    http://www.halonoviny.cz/articles/view/44659364
    Ale pozor : nevěřte všechno Hola novinám 🙂

    To se mi líbí

  6. Ahele napsal:

    Pokud tomu rozumím dobře, tak by chtěl, mimo jiné, vrátit progresi do zdanění zaměstnanců. A tady jsem jednoznačně pro. Jednak rovná 15tiprocentní daň a tzv. superhrubá mzda (tady se omlouvám, že se opakuji) jsou podvod. Divím se naopak, že s tím přišel až teď. Zřejmě mu došlo, že ti vysokopříjmoví ho nebudou volit tak jako tak. Pro rovnou daň jsme se stali pokusnými králíky. Vygůglujte si, kdo ji v Evropě má – země tzv. východní Evropy!! Ve všech západoevropských zemích je progresívní zdanění. V USA rovněž.

    To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      Přesně, jenže to je právě to, proč s tím přišel až teď? Asi se domníval, že na svou stranu získá pravičáky, jenže ty nezískal,a levičáci se od něj odklánějí také. Ted už je ale, podle mého, pozdě jak na změnu daní, tak na získání voličů. A Babiš vítězí, i když se divím levicově orientovaným voličům, že jim pro změnu nevadí právě ten Josem zmiňovaný odliv kapitálu, se kterým skutečně Babiš nic neudělá.

      To se mi líbí

      • oh napsal:

        Jenže s tím odlivem kapitálu a ani s daněmi už nic neudělá ani Sobotka. Volby do poslanecké sněmovny budou někdy v říjnu 2017 a co do té doby neprojde kompletním schvalovacím kolečkem, spadne hezky pod stůl rovnou do skartovačky.

        To se mi líbí

        • kočka šklíba napsal:

          Ano tak jsem to myslela, i kdybychom připustili, že to Sobotka myslí vážně. Ale myslím si, že tomu tak není, je to jen vějička pro voliče. Kdyby to myslel vážně, musel začít nejméně před rokem. Je to prostě hrozný hajzl. Nezlobte se Josi, ale je to tak.

          To se mi líbí

  7. bob napsal:

    Asi si naběhnu, ale:
    -jsem pro progresivní daň, jak fyzických osob, tak korporací (to oblbování s „trestáním úspěšných“
    na mě neplatí
    -moc by se mi líbilo, kdybych měl možnost určit, na co půjde část mých daní (samozřejmě tak, aby
    nedošlo k likvidaci té které rozpočtové kapitoly) – já bych například z té „mé části, o které mohu
    rozhodovat“, nedal ani korunu na armádu
    – jinak zásadní věci jako daně by se opravdu neměly měnit s každou vládou
    – pořád mi hlava nebere z čeho chtějí „snižovači daní“ hradit školství, zdravotnictví, policii, hasiče,
    důchody (záměrně vynechávám armádu – zatím nás v historii, vždy někdo „rád chránil“)
    pozn.:pro zjednodušení do daní zahrnuji zdravotní i sociální pojištění

    To se mi líbí

    • Ahele napsal:

      No však. Progresivní daně byly celá léta (i do roku 1989 u nás) a jinde stále jsou. To až nejlepší ministr financí všehomíra je v roce 2007 zrušil a nahradil rovnou daní.
      Správně připomínáte SP a ZP jen by to chtělo zdůraznit jejich zastropování u příjmů nad cca 1mil. 300tis. ročně. Také nápad ze stáje ke teré patřil Kalousek.

      To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      „moc by se mi líbilo, kdybych měl možnost určit, na co půjde část mých daní “

      Keby sa niečo také zaviedlo, to už by bola daňová reforma. Podľa mňa je to úplne oprávnená požiadavka a tým by sa malo začať. Potom by sa aj vyjasnilo, koľko tých daní vlastne treba vybrať.

      To se mi líbí

  8. bob napsal:

    Jo a hranice, kde by měla začít progrese by byl učitelský plat!!!!!
    To jsem panečku revolucionář :-))))))))

    To se mi líbí

  9. Hudec napsal:

    Za socíku se nezdražovalo, ale „upravovaly“ se ceny.
    Teď se nezvyšují daně, ale připravuje se „daňová reforma“.
    Ptydepe – vymyslel ten hajzl docela dobře. Jako jednu z mále věcí.
    Už se těším na daňový ráj při odchodu do penze.

    Tisíc regulací všeho (teď s těmi hospodskými nasadili jó vysokou laťku), daně na úrovni poloviny výdělku (kam se serou desátky), přivítání čmoudů….. hurá!
    Vím, že nepůjdou, ale přesto je posílám všechny do prdele. Podle abecedy – počínaje Andrejem Burešem a konče Zubatou pleší.

    To se mi líbí

  10. strejda napsal:

    Samozřejmě je nejlepší mít dlouhodobě stabilní daňové prostředí. To ovšem znamená ho také vytvořit. Vzdát snahu po jeho vybudování odkazem na stabilitu je hodně zvláštní argument.
    Stabilní daně také vyžadují stabilní politicko-ekonomické prostředí. To náš stát od roku 1989 nemá. Stále se vymýšlely různé experimenty jak přesunout společné prostředky na vybrané jednotlivce a skupiny. O tom bylo nutné přesvědčit společnost. Kde se to nepovedlo, na příklad církevní restituce, přistoupilo se k jinému řešení. Vždy jsou alternativy, od zavření jednoho poslance (Havel for president) po Majdan. Demokracie má tu výhodu, že si vždy poradí podle vůle silných.
    Ovšem, a to je nutné poznamenat, jednotlivé státy a obzvlášť ty z východu Evropy, moc samostatných možností nemají. Pokud vystoupí z řady, dostanou obojek. Ale ony z řady nevystoupí, to se dá zařídit. Jen to občas nevyjde. Na příklad se svobodnou volbou presidenta, jak pláče Péťa Pithartů. Korporátní daně, to je jiná kategorie, tam si to pohlídají.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Momentálně jsme ve fázi zlepšeného výběru daní.Ať to je čím chce, bylo by dobré nechat to, aby si to „sedlo“. A prosadit ten zákon, který brání vyvádění daní mimo místo, kde firma fysicky působí. Což by ovšem nebyla změna, která by měnila nějaké výše daní, ale jen jejich určení.

      To se mi líbí

  11. Petrpavel napsal:

    Jenom taková malá ukázka z mého místa bydliště jak se dělá politika v demokracii stávajícího typu (pro informaci : hnutí HPP 11 vyhrálo suverénně místní volby, a aby mohlo spoluvládnout ze zoufalství vytvořilo koalici s ANO a TOP protože zbývající ODS, ČSSD, KSČM a Mlejnského JM-ND je zde dlouhodobě jedna bývalá rozkradačská banda. ANO a TOP přece ale nebudou dál držet hloupé poctivce …)

    http://www.parlamentnilisty.cz/profily/PhDr-Sarka-Zdenkova-109761/clanek/Na-Prahu-11-se-vraci-Jihomestske-Palermo-74849

    To se mi líbí

  12. Berkowitz napsal:

    Pro vaše lepší spaní!
    Světový mír je zachráněn – video s instalací nových raket JARS :

    https://www.facebook.com/Rusk%C3%A9-spravodajstvo-614525465349983/?fref=ts

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Zajímavé a poučné. Dává to jen dvě řešení. Pomalé, udržet mír a rychlé, neudržet mír. Výsledek ale bude nepochybně rozdílný.

      To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      Dobré je tohle : „Podepisuji, protože boj proti dezinformacím znamená především boj proti našim novinářům a politikům a to si chudinky nezasloužej! 2016-12-16 00:31“ . 😀 takže to se přece nemůže nepodepsat. Také jsem podepsala ;).

      To se mi líbí

  13. NavajaMM napsal:

    Trochu si zaprovokujem. 🙂
    Pred časom som tu bez nejakej veľkej odozvy pri téme EET načal výpalné. Medzitým som si pozisťoval v tlači, že zrejme sa podsvetie preorientovalo na iný druh činnosti. Už čoraz menej vyberá výpalné, ako po starom, a preorientovalo sa na ekonomickú trestnú činnosť, prevažne podvody s fiktívnymi službami a vratkami DPH.
    No nie je to super nápad? Tú otravnú a rizikovú časť vyberania výpalného zverila mafia štátu. Ona už len vystavuje faktúry. Pardon, mafia, ono sú to všetko vážení podnikatelia…

    To se mi líbí

  14. tata napsal:

    PANE Bavor

    Konečně jsem se dočkal,jenže odpověd je prakticky opět v duchu co jsem kritizoval.Že je potřeba čas aby byl klid na podnikaní je jen častečná pravda………předně se to musí nastavit spravedlivě…když se zde mění vlady a když,něco nastaví jedna špatně nemuže tato argumentace obstát a opravdu odliv do danových rajů je určitě duležitější než náké EET Babiše…..UŽ jak rozdilně přistupujete k těmto věcem je celkem dukaz že má kritika je oprávněná.Proč jste tento ARGUMENT nepoužil na EET?Naopak argumentujete spravedlností.

    Jak jsem předeslal dřive je málo uvěřitelné že to Sobotka myslí VÁŽNĚ,nebo že to mohl udělat už dávno……….tímto směrem kritika je oprávněná……..TAKŽE PANE Bavor …….Vaše argumentace je bohužel jen učelová a dále jen stvrzuje jak rozdilně přistupujete hodnocení těchto 2 politiků.

    Ano i možnost že v dusledku potápějicí lodi…..chce udělat spravnou věc je nutno připustit i když sám osobně to považuji spíže že né………..TAKŽE téma určitě spravné,jen těžko uvěřitelné.

    NO ale podstata byla že jsem kritizoval že toto prohlašení bylo zhodnoceno že je na drogách a vy stím souhlasil………já to kritizoval a Vy že mi odpovíte……no to se VÁM NEPOVEDLO..jen utvrdilo že vtomto přistupujete s argumentací selektivně

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      tato
      já nehodnotím druhého politika. Já jen vyjadřuji svůj názor, že je třeba nechat současný celkem úspěšný (ve výběru daní) systém „sednout“ a nedělat velké revoluce. Jedna taková nás stála a dodnes stojí spoustu miliard. Mám na mysli tu Tlustou peněženku navíc dokurvenou Kalouskem. To byla taková revoluce, že se z toho hospodářství nemohlo dlouho vzpamatovat. Proto bych nechtěl, aby každá vláda, která si sedne ke korytu, dělala podobné akce. To nám škodí daleko více, než jestli je daň taková nebo maková. Teď to funguje a zrovna tady bych se přikláněl k J.Haškovi a jeho „Pokroku v mezích zákona“. Nerozebírat, jen štelovat.

      To se mi líbí

      • tata napsal:

        šalamonská odpověd…..nebo takto odpovidají politici…….zabalit to s čím se dá souhlasit ale jadru se vyhnout………ŠKODA když nehodnotíte politiky….ŽE TOMU není u BABIŠE ,tam vyhledávate jen plusy u Sobotky obráceně…..

        PODSTATA MEHO je……..že jste souhlasil že bere drogy,,samozřejmě nadneseně,,
        NIKOLIV…..TO PROHLÁŠENÍ nemělo známky debility……mohlo byt neupřimnné,lživé…..nikoliv debilní……..

        a jedno podotknutí jen na toto reagujte…….proč to teda neplatí u EET tam jste horlivý zastánce…naopak u zavažnějcí věci argumentujete že si to musí sednout ….to je nelogické……..pro mě velmi slabá argumentace

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          tato a kde se dá u Sobotky najít nějaké to plus? Za poslední dobu od pádu Nečase z něj nevypadlo rozumné slovo.

          To se mi líbí

          • tata napsal:

            Dobře Bavore ,holt přimo neodpovíte,já bych ho tam našel.,,./ALE JINAK UPLNĚ MIMO NAŠÍ DISKUZE/,,…samozřejmě jen v uhlu pohledu naší politiky……To skutečné plus bych nenašel ani u jednoho vrcholného politika………NO NIC ……..VIDÍTE DOSTAL JSTE 2 + za libivou odpověd že je scela mimo naše téma si ty dva vubec neuvědomuji a i proto to v našem státě tak vypadá…posuzujem věci podle libivých znaků…..ne podle toho jádra…..trochu mě mrzí u VÁS,,,,,,,ALE CO UŽ JSEM SI ZVYKL,ŽE VTOMTO JSEM JINÝ JAK VĚČINA.

            moto totiž je že asi lže což jsem nespochybnil……ale téma je spravné tam by měla ČSSD SMĚŘOVAT

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              tato, neshodneme se. Já nejsem přesvědčen o tom, že zrovna ty daně jsou to hlavní. Hlavní by mělo být dodržování zákonů, tedy důsledné vymáhání povinností všech – zdůrazňuji všech – subjektů, tedy občanů i firem. Třeba to zemanovské odepření dávek těm, kteří nechtějí pracovat, likvidace lichvářských kšeftů s „ubytovnami“, důsledné trestání všech podvodů bez ohledu na to, jestli pachatel má nebo nemá na drahého právníka a další a další podobné akce. A také zásadní postoj vůči migraci, zásadní postoj vůči domácím výrobcům (zrušení nesmyslných sankcí). Je toho mnoho, ale daně nejsou zrovna to, co by třeba mne bolelo. Prostě správné a efektivní využívání příjmů, které teď stát vybírá, to je to, co by mělo každého zajímat. Jenže Sobotku a jeho bandu zajímá jen jak co nejvíc rozházet a rozkrást.
              Je toho moc a píšu to v rychlosti, bez promýšlení obsahu. Jen to co mne v rychlosti napadá.

              To se mi líbí

              • Jos napsal:

                Bavore, vy nám tu nepíšete ani o daních, ani o žádných dalších problémech země. Vy nám tu píšete výhradně o své nenávisti jak k Sobotkovi, tak jeho bandě, což není nikdo jiný než ČSSD. Protože jinou bandu Sobotka nemá a ani v budoucnu mít nebude. Tu nenávist halíte do všelijakých rubášů starosti a péče o kdeco, kvůli mimikrům, aby to tak nevypadalo. Ve skutečnosti vždy skončíte u toho svého Babišovsko, Kalouskovsko, Topolánkovsko, Nečasovského blábolu „Jenže Sobotku a jeho bandu zajímá jen jak co nejvíc rozházet a rozkrást.“ Vás nezajímá podstata věcí, protože Sobotka. Vás nezajímá náprava deformací daňového systému zavedená pravicovými vládami po roce 2006. Protože Sobotka. Vy jste si prostě našel svého negra. A tím řídíte vše. A také jste si našel svého bílého pána. Soudruha Bureše. A nedej pánbůh aby negr svými návrhy nějak zkřížil plány bílého pána.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Z vás musí mít Sobotka velikou radost. Vy mu sežerete všechno svinstvo a ještě mu líbáte nohy. Jenže nevidíte tu pravou socdem. Foldynu, Zimolu, Humla a podobné. Vy jste Sobotkův otrok.

                To se mi líbí

              • Jos napsal:

                Směšné. Nějaká věcná námitka by nebyla Bavore?

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Až bude od vás. Zatím mne jen napadáte a nerespektujete, že prostě mám své představy o politice a politicích. Takže ty Kalousky a spol si nechte od cesty. S těmi nemám nic společného ❗

                To se mi líbí

              • Petrpavel napsal:

                Myslím, že každý z vás, Jos i Bavor, má svého negra a svého bílého pána. To se stává. Představte si navíc, že já považuji dokonce vaše oba dva bílé pány za negry. Bílého pána vidím jinde. Tam kde vy zase vidíte negra.
                A pak se má tato republika na něčem rozumném shodnout!

                Daně a jejich stanovení jsou jen kost hozená veřejnosti aby bylo o čem se hádat. Deformace daňového systému začala v roce 1990 a trvá, neustálými změnami k horšímu a nepřehlednějšímu stavu, dodnes. Zlodějský, vyprodaný a rozkradený stát má pořád málo a bude mít čím dál míň. Hlavně že je o čem se hádat 😦

                To se mi líbí

              • tata napsal:

                opět odpovědi chytrá horákyně……..nejde jestli hlavní téma mají byt daně………jde oto že co řekl není blbost že by to mělo znamenat že bere drogy.

                jinak do dodržovaní zákonů platí i daně….v tomto případě si hrajete jen ze slovíčky,píšete o spravedlnosti že to je EET,ZAJÍMAVÉ TAKY DAN…A horší hajzlov. na zdanění daňových rájů už není správné………mate vtom guláš a pořad vic a vic se zaplétáte do ne logiky ,a vždy co dělá BABIŠ JE CESTA SPRÁVNÁ opak Sobotka vše špatně.

                proč EET JE DOBŘE vždyť jsou to v podstatě daně……..argumentujete spravedlností……..takže malí ano velký ne…….divný

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                tato
                1. točíte se na nepodstatném. Je jedno, jestli někdo napsal o Sobotkovi, že je na drogách nebo by napsal, že je blbej. Pořád je to jen řečnický obrat a povzdech nad jeho nápady. Podstatné jsou jiné věci a můj názor (na to jsem už upozorňoval že je to můj názor) je ten, že daně nejsou to podstatné. Ale nerozebírejte to. Je to můj názor.
                2. zákon o zamezení vyvádění nezdaněných zisků do ciziny je už v patlamentu a čeká na projednání. Kdo je jeho autorem, to nevím, takže žádné Babiš +, prostě nevím. Navíc o tom mluvil Jurečka. Nepodsouvejte mi něco, co jsem nenapsal.

                To se mi líbí

              • tata napsal:

                pane Bavore
                Jak muže byt něco nepodstatné co bylo 1 smyslem reakce…….to VY JSTE TO ROZKOŠATIL a vyvedl mimo…….ale už na toto téma dost

                To se mi líbí

          • Slim napsal:

            Mýlíte se, Bavore. Zrovna uprchlickou politiku vede docela šikovně. Připrchlíci žádní a zároveň nezašel tak daleko jako Orbán a ta Kaczynská banda. Tancuje mezi vejci docela šikovně. Pokud jde o Zimolu, mám jisté pochybnosti.

            Ale co se mi zdá důležitější, na obzoru se nám rýsuje třetí silný hráč. KDU-ČSL vyjednává se starosty; Kalousek odchází do dějin (doufám)

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Věc názoru. A co se týká Zimoly tak jihočeský pohled je asi jiný než ostatní. Proto vyhrál i navzdory obecné neoblíbenosti socdem. Protože Zimola.

              To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Nemýlím. Právě to předvedl v Bruselu. Místo odmítnutí kvót jen blekotal něco o rychlosti a prověřování.

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Tohle Slime, Josi, Bavore, tato… ani sympaťák Zimola, ani sympaťák Foldyna, ani další dva (víc jich nevidím) slušní politici z ČSSD nezachrání :

              „ … Daleko významnější a i z hlediska daňové spravedlnosti důležitější je však podle místopředsedy ÚV KSČM, poslance Jiřího Dolejše, danit velký kapitál, velké korporace. …“
              „ …Jediný problém je, že od volební kampaně ČSSD na to ani nevzdechla, zařezávala v rámci koaličního kompromisu, který znamenal na daně velkých firem nesahat, …“
              http://www.halonoviny.cz/articles/view/44666148

              To se mi líbí

              • Slim napsal:

                Dejte si voraz, budou vánoce, už vám ta politika přerůstá přes hlavu

                To se mi líbí

              • kočka šklíba napsal:

                Proč? Nezdá se Vám, že to není fér? Nemusíte to číst přece, když se vám to nelíbí.

                To se mi líbí

              • Petrpavel napsal:

                Nápodobně 🙂
                Vadím až tolik? Děláte mi radost Slime..

                To se mi líbí

              • Slim napsal:

                Ale vůbec ne, PetřePavle, vaše naivita mě vždycky srdečně rozesměje.
                Myslím jen na vaši kondici, abyste nám v ní vydržel. Pěkné svátky 😀

                To se mi líbí

              • Petrpavel napsal:

                Jeden ze zdejších bývalých úspěšných pisatelů, který i kvůli vám skončil, se v soukromé korespondenci o vás Slime vyjádřil slovy „namyšlený blb“. Myslel jsem si dříve, že přehání ..
                Vy už slavíte nějaké svátky? Vypadá to tak.

                To se mi líbí

              • LB napsal:

                „Soukromá“ korespondence

                To se mi líbí

              • tata napsal:

                PP
                já VÁM TO NEBERU tu naivitu asi ktomu nedojde ani bych si to defakto nepřal nebot KSČM TIM že není umoci mužu věřit v koutku duše že to je zbytek jediné levice zde.
                Oproti VÁM JSEM ale přesvedčen že dostat se k moci byli by to stejný HAJZLOVÉ jako ČSSD sice menší o malinko jak TOP ,ODS….MOMENTÁLNĚ sice horší než ANO …….TO ale že zatím BABIŠ napravuje to co mu nevyhovuje tak nák jeho zajmi se na kratkou dobu schodují s lidmi AŽ SI UPEVNÍ MOC……lidi poznají že on hájí jen svoje je to jen kapitalista a jeho konečné zajmi se neshodují s plebsem.

                Nechám VÁS SNIT o lepších zitřkách pod KSČM…NEBOT kdyby to nastalo byl byste zklamán co parchantů by tam nalezlo a vytlačilo ty poctivé.Idea je hezká věc věčinou když nemáte penize a malokoho peníze nezkazí a s mocí je to ještě horší…..sněte DÁL

                To se mi líbí

              • Petrpavel napsal:

                Podařilo se…vzdávám to.
                Jsou v životě podstatnější věci než jsou cizí netolerantní nepřátelští lidé.
                Naštěstí přátelé zůstali, ale ne tady.

                To se mi líbí

            • Slim napsal:

              Kaczynští. 😦
              https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/423977-v-polsku-pokracuji-demonstrace-propukla-snemovni-krize.html

              No dobře, souhlasím, píše to Gazeta Wyborcza, ale…

              To se mi líbí

              • oh napsal:

                No ano, jenže volit mezi Kaczynským a EuroTuskem mi připadá, jako se měl rozhodovat mezi elektrickým křeslem a plynovou komorou. 😦

                To se mi líbí

  15. NavajaMM napsal:

    Prikláňam sa k názoru pána domáceho, že nie je vhodné príliš často robiť „kozmetické úpravy“ daňového systému.
    Ak by však niekto chcel vážne uvažovať o daňovej reforme, dovolím si poukázať na absurdnosť daní z príjmu. Hoci ich považujeme za úplne prirodzené, lebo ich poznáme od narodenia, daň z príjmu vznikla len 1799 v Anglicku a vynútila si ich nutnosť financovať vojnu proti Napoleonovi. Po porážke Napoleona túto daň zrušili. Znovu ju zaviedli v roku 1842, znovu v súvislosti s vojnou, a už ju nezrušili nikdy. V USA túto daň zaviedli 1864 (občianska vojna) a zrušili 1872. Znovu ju zaviedli 1913 a už nikdy nezrušili.
    Všimnite si, že daňou z príjmu sa v modernej dobe financujú hlavne vojny (a obnova zničeného hospodárstva po vojne), teda nie dôchodky, školstvo, ani zdravotníctvo.
    Takže otázka nie je čím nahradiť príjem zo znížených daní, ale ako prinútiť vlády, aby prestali míňať dane na vojny.

    To se mi líbí

  16. NavajaMM napsal:

    Na zdôraznenie absurdnosti daní z príjmu ešte jeden príklad.
    Predstavte si mestečko, v ktorom žijú dvaja živnostníci: holič a práč (perie šaty). Keďže nemajú iných zákazníkov, poskytujú si služby vzájomne. Holič každý deň práča oholí a práč holičovi operie a vyžehlí košeľu. Obaja za službu berú 100,-. Takže medzi sebou nechávajú stále kolovať jednu a tú istú stokorunu. Lenže daňový úradník im spočíta, že za rok mali každý z nich príjem najmenej 36 tisíc a vyžaduje od každého zaplatenie dane 7 tisíc. Čo s tým? Nemajú z čoho a nemôžu to ani zatajiť, lebo obaja majú EET a musia si vzájomne vystavovať bločky. Výdavky na pranie a holenie nie sú daňovo uznané výdavky.
    To mestečko si môžete ľubovoľne zväčšiť, pridať tam všetkých možných živnostníkov, ktorí ale väčšinu pracovného času poskytujú služby navzájom a peniaze hlavne kolujú vo vnútri mestečka – stále tie isté. Len v účtovných knihách sa vykazujú príjmy, ktoré… sú vlastne skutočné?
    Nie je to nebetyčná drzosť, aby štát vyžadoval daň za to, keď jeden sused druhému urobí službu a ten mu za to zaplatí (alebo mu to vráti protislužbou v rovnakej hodnote)?
    Keď si to hypotetické mestečko zväčšíte na okres a pridáte tam aj fabriku a zamestnancov – stále je princíp rovnaký. Peniaze hlavne umožňujú, aby si ľudia poskytovali vzájomné služby. Jediný skutočný príjem je príjem z exportu, z baní, z energie, z pôdy alebo zo služieb turistom. Ak mestečko žije tak, že hlavne dováža, po nejakom čase nemá z čoho platiť dane. Zákon zachovania hmoty a energie nepustí.

    To se mi líbí

    • Ahele napsal:

      Jenže z čeho ti dva financují udržbu cesty z holičství do prádelny? Má každý svou vlastní? Nebo třeba odvoz odpadků. Každý sám? A kam? Má holič a pradlák vlastní vodovod? Kam vypouští použitou vodu?
      Je možné, že si někoho platí a na jeho mzdu se skládají a na udržování cesty jednou za čas uspořádají sbírku. No ale to je přece obdoba daní. Co může s jistými obtížemi fungovat v malé komunitě (co když holič řekne, že letos nedá, protože opravoval střechu?) nemůže fungovat ve velké.

      To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        Z čoho financujú údržbu cesty? V našom príklade z ničoho. Nemajú z čoho. Všetky tieto obslužné služby si musia robiť sami. Štát medzi nimi jednoducho nemá z čoho existovať.
        Pekne ste to konštruktívne rozvinuli a odpoveď je jasná – najskôr musia z niečoho žiť oni a až potom môžu vznikať štátne služby – a len preto, že obaja majú toľko roboty, že nestíhajú.
        Štát a jeho funkcie nie sú apriorné. Vznikajú len podľa našich potrieb.

        To se mi líbí

        • strejda napsal:

          Nene, ten vývoj, pokud tedy nějaký vývoj je, je kontinuální. Samozřejmě na počátku musí být práce a musí se vytvořit nějaká nadhodnota. Musí se vyprodukovat víc než se spotřebuje. Pokud je to komunita, obec, tlupa, rod, kmen obec, musí se začít s redistribucí. Pro staré a nemohoucí, pro soudce a šamany, pro zbraně a obránce co musí chránit to, co mají.
          Příklady s pradlákem a holičem jsou jen extrahované příklady, něco jako masox. Lidská přirozenost potřebuje organizaci a hierarchii. Viděl jsem pár bezdomoveckých doupat bez odpovědnosti, jen každý pro sebe. Raději se oběsit.

          To se mi líbí

          • NavajaMM napsal:

            Strejdo, chápem, čo ste napísali, nenachádzam na tom chybu, len nechápem, či ste to mysleli ako protiargument. Lebo nemám pocit, že mi to protirečí.
            Logikou môjho príkladu tá redistribúcia vyzerá tak, že holič z dobrého srdca (alebo na príkaz starostu) oholí aj dôchodcu a bezdomovca, čo na to nemajú. (A pozor – z toho daňový úradník tiež bude vymáhať daň.)

            To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        Pani Ahele, ešte som trochu uvažoval nad tým vašim rozvinutím príkladu a upozorním vás na ďalšiu absurdnosť, ktorú v reálnom živote trpíme.
        Majme teda to zložitejšie mestečko, kde už treba, aby niekto udržiaval cesty a odvážal odpadky a obyvatelia sa na to nejako skladajú. Ako sa v tejto súvislosti dívať na tvorbu „zisku“ z týchto služieb? Ak by ich zabezpečoval štát a nedal na ne všetko, čo sa vyzbiera (úspora – zisk) bolo by prirodzené, že usporená čiastka sa rozdelí späť medzi obyvateľov. Ale čo, ak tie služby zabezpečuje súkromná firma, ktorá si prebytky necháva, „lebo zisk“?
        Presne pre toto je nutné, aby štát vyberal veľké dane, ale sám nerobil nič, len organizoval verejné súťaže dodávateľov služieb.

        To se mi líbí

        • Ahele napsal:

          Pane Navajo možná v některých případech může být pro obec finančně výhodnější objednat některé služby u soukromé firmy, která má patřičné vybavení, patřičně kvalifikované zaměstnance a abychom se drželi našeho příkladu např..údržba silnic. Tím myslím údržbu velkou, pokládání nového povrchu, nové chodníky třeba, nikoliv malou jako např. odklízení sněhu, posyp, jarní úklid zametačem apod. Mám to doma. Naše městečko (cca 3000 obyvatel) si malou údržbu provádí samo svými zaměstnanci svými stroji za naše daně, které mu přísluší dle zákona. Jestliže něco ušetří koupí se za to třeba další motorová sekačka nabo zametací vůz nebo se také přijme další zaměstnanec. Nikomu se nic nevrací a je to tak dobře. Myslím si já.
          Dříve to dělal jakýsi Okresní podnik služeb, ale zřejmě se vyplácí dělat si to sami.
          Jinak je to u svozu odpadu. To dělá firma. Má na to vybavení má zaměstnance má skládku. My platíme poplatky. Jestliže se ušetří a to zřejmě především tak, že obyvatelé třídí odpad a necpou do popelnic kde co, tak jednou za čas nám roční poplatek za odvoz odpadu město sníží. Naposledy to bylo z 500 na 300.
          Domnívám se, že to odpovídá vašemu pohledu, ale také mémo, protože u nás se jedná o malou komunitu. Co taková velkoměsta jako Praha, Brno, Bratislava? Netroufám si soudit. Že čím větší tím spíš prostor pro korupci je samozřejmé.

          Líbí se 1 osoba

          • NavajaMM napsal:

            Áno, paní Ahele, súhlasím s duchom vašej repliky. Myslím, že veľmi dôležitý je v nej výraz „možná v některých případech“. Naši liberáli totiž už roky trvajú na tom, že štát je zlý hospodár a nemal by nič robiť… len vyberať dane a platiť.
            Myslím teraz na to, že ak by niektoré verejné služby mali robiť len súkromné firmy (napríklad odvoz a likvidáciu odpadu), tak je tam zbytočný ten daňový medzičlánok. Myslím, že by bolo správne a poctivé, ak štát nejaké služby nie ja schopný zabezpečiť sám, aby za ne prestal vyberať dane. Inak mi to je podozrivé.

            To se mi líbí

  17. NavajaMM napsal:

    Ako na dane?
    Adam Smith, blahej pamäti, sformuloval 4 základné daňové kánony. Kánony sú vlastne požiadavky, ktoré má daň splňovať: spravodlivosť, určitosť, pohodlnosť, úspornosť – efektivita výberu dane.
    Myslím, že 3 posledné z nich sú jasné, ale je zásadná otázka, ako definovať spravodlivosť.
    Je to vtedy, keď všetci platia rovnako? Asi nie.
    Otázka je, kedy je spravodlivé, aby človek neplatil dane. Je to vtedy, keď formálne nemá príjem, ale žije v luxuse, lebo všetky jeho výdavky „platí firma“ (ktorá si to ešte aj odpočíta z daňového základu)?
    Podľa mňa, nárok vôbec neplatiť dane majú len deti, študenti, dôchodcovia a invalidi. Ostatní by mali platiť, alebo svoju povinnosť štátu odpracovať (a to aj vtedy, ak žijú na sociálnej podpore).
    Čo sa týka proporcií platenia daní, mala by byť progresívna, ale hlavne podľa toho, ako sa človek podieľa na nákladoch štátu. Teda ľudia, ktorí pracovať môžu, ale sú dlhodobo nezamestnaní, by mali mať vyššiu daňovú povinnosť ako deti a dôchodcovia (tí nulovú) – a tú by si mali odpracovať v prospech štátu.
    Sú funkcie štátu (a nie je ich málo, napr. polícia, hasiči) kde sa človek podieľa na nákladoch proporciou podľa majetku, nie podľa hlavy, ani podľa (formálneho) príjmu.
    Ak by niekto uvažoval o daniach podobne, to by som považoval za reformu.

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Navajo, ono se tak v zásadě uvažuje, ALE !!! A v tom to je. Pokud je společnost založena především na zisku a osobním prospěchu, tak je samozřejmé, že je nutné Vámi uvedené zásady zkorigovat.
      Zajímavé by bylo zajišťovat služby podle výše daní – s omezeními jak jste naznačil. Platíš malé daně? Fajn, když ti něco ukradnou, policie bude konat jen do výše tvých daní. Platíš malé daně a hoří ti velký dům, hasí jen do výše daní. Podobné by to bylo s komunikacemi a tak dále.
      Jistě se Vám to nelíbí, mně také ne, ale ono to nějak podobně funguje, jen ty daně jsou tam marginální. Bohatí mají právníky, bezpečnostní agentury, chráněné zóny (USA etc.) A chudí jsou kanonenfutr.

      To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        Máte pravdu, strejdo. Ale tak, ako ste popísali, to môže fungovať práve preto, že tieto spoločné náklady nikto neskúma adresne a zosobňuje len symbolicky.
        Princíp je ako v poisťovniach. Platíte nízku spoluúčasť a ak je škoda dosť vysoká, platí ju poisťovňa. Preto človeka obvykle viac mrzí nízka škoda, čo je pod hranicou spoluúčasti. To isté všade. Platia sa len nízke zapríčinené škody. Veľké škody platia všetci.
        Keby aspoň efektívne fungovali preventívne mechanizmy – napríklad „už si priviedol ku krachu jednu firmu, kde si nezaplatil dane a mzdy, tak ti už nedovolíme založiť novú (kým nesplatíš dlžoby tej starej)“.

        To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        Strejdo, ešte tá adresnosť daní. Napríklad pri hasičoch sa to celkom pokojne môže riešiť cez poisťovňu a výšku poistnej sumy na nehnuteľnosti. To ako základná časť a druhá časť z vyplatených poistných súm pri požiaroch – tým sa zohľadní, že za viac požiarov a vyššie škody budú mať aj hasiči vyššie príjmy. Áno, ostáva domyslieť veľa detailov, no ide o princíp.

        To se mi líbí

  18. NavajaMM napsal:

    OT: Pane Bavore, poslal som vám poštového holuba.

    To se mi líbí

  19. oh napsal:

    Trošku mimo téma, ale může nás těšit, když vybrané daně poslouží dobré věci. Snad i zítra bude co otevírat.
    http://zpravy.e15.cz/byznys/doprava-a-logistika/komplikace-nekonci-provoz-na-nove-d8-bude-omezen-kvuli-nestabilnimu-svahu-1326776
    Jakpak dlouhá asi bude tahle „dočasnost?“.

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.