O rozpočtech a dalších ptákovinách


Diskuse s kolegou Blbíšem se dostala do celkem profesně důvěrných kolejí a to mne přimělo, abych o tom napsal malé povídání. Nejprve samozřejmě výchozí Blbíšův text:

… samozřejmě, že jsem mluvil o projektování před mým důchodem, kdy se běžně na mých zakázkách používal dost dlouho můj SW, na kterej kolegové profesníci ještě nedosáhli, pro jeho vysokou pořizovací cenu a nekompatibilnost a neaktuálnost s jejich SW, samozřejmě že hodněkrát jeli za investorem vzdáleným 300 km i více km v mým autě společně, samozřejmě, že plotr AO neměl každej profesník na stole, samozřejmě, že seděli v mý vlastní projekci téměř za hubičku (většinou za společnej rum, pivo a ták ), samozřejmě, že používali moje měřící přístroje, samozřejmě, že žádnej profesník, tedy ani Vy, nemůže předložit, na rozdíl od HIPa, doklady o nákupu projektových podkladů, archivních rešerší, pořízení dokumentací stávajících stavů, potřebných průzkumů, který i Vy potřebujete k zvládnutí Vašich rozpočtů. Samozřejmě, že Vám HIP neúčtoval čas, který při koordinaci a kontrole Vaší práce „ztratil“! Prostě jste je dostal a využíval z prostředků zadavatele, aniž Vám to připadalo divný, od kolegy HIPa! Vím, že z Vašeho pohledu je to notně přitažený za vlasy, ale mluvíme o samotný definici toho švarc-systému v naší docela netypický profesi. Proto to moje smířlivý konstatování, že to je krapánek složitější a že na to házím bobek, protože naše profese jsou zcela nevýznamnými narušiteli švarc-systému Nepovažoval jsem to za nutný rozvádět do samých důsledků tý definice, proto jsem psal pouze o komplexnosti projektu a práci projektový skupiny jako celku domnívaje se, že tyto jemný nuance a zvyklosti uvnitř projektovýho týmu jsou Vám zcela jasný.

K čemu položkovej rozpočet, když se soutěží celková cena a co s tím mají co společnýho způsoby a pravidla rozpočtování? Já psal o stavebních zakázkách, volným trhu a rovným přístupu, nikoli o rozpočtování jako takovým!

A teď moje vysvětlování a uvádění románových příběhů na pravou míru:

– propůjčování projektového SW profesantům (tedy projektantům specialistům – vodo, elektro, statika, komunikace atd.) HIPem (HIP je Hlavní inženýr projektu, tedy ten, kdo za celou akci zodpovídá duší, hlavou i majetkem) je samozřejmě v první řadě ve prospěch toho HIPa, který by jinak měl problémy sehnat profesanta s podobným či kompatibilním SW.

– společná cesta za investorem je samozřejmě taktéž výhoda HIPa, protože samostatná cesta profesanta by se mu prodražila a investora to nezajímá.

– využívání společné kanceláře je pochopitelně opět výhodou, znám ze svého okolí ty situace, kdy je těžké samostatně sedícího profesanta přimět k vyššímu výkonu zejména v době, kdy stavba vám už trhá projekt z ruky

– čas ztrávený kontrolou a koordinací spolupráce s profesanty, tedy včetně rozpočtáře, není ztracený, ale získaný, protože se tím eliminuje na nejnižší možnou míru případná reklamace, kterou samozřejmě v první řadě schytává HIP. A je mu pak houby platné, že profesant, který udělal chybu, je pojištěn a pojišťovna to uhradí. Jméno už je poškozeno.

– není to samozřejmě jen HIP, kdo má vedlejší výdaje. Týká se to i rozpočtáře, zejména v situacích, kdy si investor spolu s architektem vymyslí netradiční či unikátní zařízení, které má stejně unikátního zástupce pro republiku. A ten sdělí cenu buď při závazné objednávce koncovému zákazníkovi a nebo rozpočtáři pouze za peníze. Lze to samozřejmě obejít, ale toho času, který se tomu musí věnovat… A ani jednu variantu HIP samozřejmě neuhradí, protože cena projektu a tím i rozpočtu je samozřejmě pevná a s podobnými náklady se nepočítá.

A teď tedy k samotnému rozpočtu:

Je sice pravda, že se soutěží o pevnou cenu. Ale jak se ta cena má stanovit? Samozřejmě, že takový Vittta se může podívat na střechu a odhadnout celkem přesně cenu práce i materiálu. Jenže u celé stavby by to asi tímto způsobem nešlo. Takže pokud dotační úřad má dát na něco peníze, chce vědět, přesně na co. Tedy proč ta stavba stojí tolik, kolik stojí. A na to už vitttův odhad nestačí. Na to jsou přesná cenová pravidla, tedy spočítané jednotlivé položky stavebních prací, které jsou tvořeny základním ekonomickým vzorcem (M+Mz+S+On+R+Z). Takže přesně spočítaný materiál, potřebné mzdy, náklady na stroje potřebné pro stavbu, odvody z mezd, příslušná provozní režie a konečně i ten požadovaný zisk. Takže taková položka, která je spočítána opravdovými odborníky, dokáže na téměř 100% popsat, kolik ta  která práce stojí. No a pak si musí sednout rozpočtář k projektu a z něj vyčíst a objemově vyčíslit všechny práce, které bude nutno udělat, aby byla stavba řádně dokončena. To je podmínka pro účely dotace. Naštěstí v podobných případech je i kvalitní projektová dokumentace neodmyslitelnou podmínkou. Pro účely čerpání prostředků státu či samosprávy je rozpočet minimálně dokladem toho, že vynaložené peníze nejsou jen tak z luftu vymyšlené cifry, ale že mají reálný podklad.

U soukromých investorů je to samozřejmě jinak. Takový investor si může říci, že do stavby investuje určitou částku. Jenže jak zjistí, že za ty peníze mu stavbu někdo zhotoví? Pokud s nějakým takovým nápadem přijde za stavební firmou, rozhodně neuspěje, protože ta firma bude chtít znát, co všechno má na stavbě provést a do rizika nějaké nejisté a navíc pevné ceny nepůjde. Takže bude chtít rozpočet. V tomto případě Slepý rozpočet, jinak také Výkaz výměr, kde bude stavba popsána stejně jako u těch dotačních, a do kterého si dá svoje ceny. Tedy ceny, za které je schopna a ochotna stavbu provést. Přece nepůjde do prodělku.

Ale také se může stát, že investor přijde do firmy s projektem a zeptá se, za kolik by mu stavbu provedli. Šéf firmy se podívá na projekt a od oka vystřelí cenu. A co teď? Má ten investor souhlasit s podobným odhadem a přitom nevědět, zda jej firma nechce prostě okrást? Takže si řekne o nabídkový rozpočet. Je zde samozřejmě riziko, že firma si do rozpočtu vymyslí práce, které se ani dělat nebudou a některý investor to nepozná. Jenže na straně druhé nemůže ta firma vědět, zda investor, který vypadá jako strejda z Horní Dolní, nemá známého, který vyzná.

A nakonec je tu ještě jeden případ a to když chce soukromý investor hypotéku na svou stavbu. I banka totiž požaduje položkový rozpočet, aby věděla, na co vlastně. na co tu hypotéku vlastně vynakládá a bude-li stavba dostačující pojistkou té hypotéky.

Takže rozpočet je důležitou součástí všech staveb. Pouze miliardář, který své peníze vyhrál  v jackpotu a nezná jejich hodnotu, si může dovolit nestarat se o ceny.

bavor-podpis_rex2

Příspěvek byl publikován v rubrice Stavebnictví se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

128 reakcí na O rozpočtech a dalších ptákovinách

  1. kchodl napsal:

    Nojo, je to složité.

    Jak jsem už psal, projektování máme v rodině a asi od 16-ti jsem se kolem toho motal z ICT hlediska, chvíli pak i odborně, dělal jsem elektro, většinou regulace – dělali jsme převážně továrny a různé technologie, třeba velké průmyslové kotelny (když to má 100MW, není to sranda) nebo taky vysílače pro Telecom, mobilní operátory, semtam i nějakou tu vilku, činžák a tak. Naplno jsem to dělal asi jen rok, vlastně jsem zaskakoval za příbuzné. Měl jsem ten projektantský elektroparagraf pro „samostatného projektanta“ – desítku? Už nevím. Metr a půl vysokou kupu norem jsem jakž takž narval za měsíc do hlavy a pak u toho 12-16h denně seděl, byla to příšerná otročina.

    Napsal jsem kdysi coby študák celou knihovnu modulů do Autocadu, ještě v Lispu, pro to projekční kreslení, přesně na míru a plno dalších věcí, např. sw na projekci osvětlení, tam je fůra výpočtů světelných toků a tak – je to opravdu složité a dělat to ručně jen s kalkulačku bývala pekelná práce. Plus plno věcí pro regulace.

    Léta jsem se jim – a moje firmy – staral o ICT, od sítí, zabezpečení, internet, přes běžnou kanclovou agendu, sw všeho druhu včetně všech možných CAD, archivace projektů, plotry a tisk, …

    Dělali jsme i podporu speciálním projektovým firmám pro projekci rafinérií, těžních plošin – tam se používají různé „pipeCADy“, kolikrát se to pak dělalo rovnou na místě stavby, takže jsme museli oblítat všechny ty prdele světa… když se jim něco posralo se softem, což bylo pořád. Když za rok obletíte kvůli práci svět 20x, naučíte se cestování fakt nenávidět.

    Ale jak jsem psal, tomuhle jsem se věnoval jen pár let, pak jsem ty speciální ICT firmy prodal a dělal jiné věci, sítě, datacentra, rezervační, podnikové, nemocniční informační systémy, výpočty, zbrojní věci, letadla, vlaky, kamerové systémy pro poldy, … vše z hlediska ICT – v podstatě to byla pořád jedna a ta samá práce, počítače. Přes to se dostanete úplně ke všemu.

    Jak říkával můj příbuzný, „projektování je příliš zodpovědná těžká mechanická práce a urážka lidské inteligence, dělat něco takového je nedůstojné člověka“ (celý život byl projektant). No na to jsem mu odpovídal, ať si z toho nic nedělá, že programování a všechno kolem počítačů je ještě mnohem horší.

    Tož tak, páni projektanti.

    To se mi líbí

  2. cobolik pacholik napsal:

    tak citam toto tu a jak jednoduchy makac som myslel,ze to jednoduchsie,ale ked tak kukam hoci tomu hovno rozumiem,ci len deko,tam tiez treba vediet svoje a vidim,ze to lahko neide,bo poznam tu jedneho ten pocitac nepusta z ruky,robi pre banky za barz dobre prachy,ale ked som ho sledoval,ked mu bzinke v telefone,hned lap top,rozprava do neho a aj do toho jebaneho mobilu a naraz s piatimi a kazdmu drista nieco ine a stale kuka jak vedma do koule do toho pocitaca,taku hodinu a pol,bez prestania,potom uz len 5 minut ok,ok,ok si dristaju,jebne telefon a este minutu lieta po tom lap top,oprie sa do kresla lygne kavy a vyzera,jak by ho sto kuriev preletelo,ja dnes po celom dni tiez tak vyzeram,este len pondelok,ale jeho robotu by som jebal,ked mi vytmavoval,co riesi,on dohliada na bankove weby,cisto len ich,kde nikto nema pristup,to ja myslel,ze oni pouzivaju tak internet jak ja,ale hovno oni maju vsetko svoje,tak ten znamy aj 6 a 7 krat za den tak cumi a drista,do office chodi,kedy chce,ale ten lap top a telefon drzi 24 hodin 365 v roku a v kazdej chvili musi byt ready,to pojebane peniaze zarobene a ked chce tam skoncit,tak mu priplatia bez problemu,mne zase nie.
    to cisto pohlad burana pani projektanti a iticka,bo ja len mukel.

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Jj. 24/7/365 „support readiness“ je jedna z nejpříšernějších věcí, k tomu mobily a internet všude, člověk je v práci vlastně pořád – to je peklo, ale horší.

      Někdo ale závidí, že to můžete dělat třeba od bazénu nebo z postele. A „nechodíte do práce“.

      Když se pak něco řeší, vyžaduje to takovou koncentraci a nasazení, že stačí pár hodin a člověk je naprosto odvařený – jak kdyby ho ojelo 100 kurev, přejel parní válec a domlátila banda cigošů. Kolikrát jsem někam dojel autem a po odstranění problémů byl tak hotový, že jsem nemohl jet zpátky, musel tam káru nechat a zavolat si odvoz.

      Kdo nezažil, nevěří.

      No všechno má něco. Asi ani život plážového povaleče a dědičného miliardáře není tak skvělý, jak to zvenčí připadá.

      To se mi líbí

  3. blbíš napsal:

    Dovolím si, Bavore, učinit toto prohlášení!

    Domnívám se, že nikoho ze sem chodících přátel NEZAJÍMAJÍ naše profesní názory, ani případné rozepře, tím více, že mnohým sem chodícím naše profese nic neříkají a nezajímají se o ni. Soudím i podle prvního, pod Vámi uvedeného, příspěvku kchodla, kde cítím jistý povzdech až úsměšek v jeho závěru ….“ toť tak, páni projektanti ) . Nehodlám se zúčastňovat, Bavore, podobných diskusí, u kterých je velká pravděpodobnost, že skončí jako ta předvčerejší a včerejší diskuse nad tím nešťastným EET, kdy rozumní a věřím, že i hodní lidé, se rozcházejí spolu ve zlém (čtenář, Bavor, vittta a možná, že i další)!!!

    Předvedené „dokazování si vzájemných pravd“ je pro mě prostě neakceptovatelné, proto mi promiňte, Bavore, ale nenaskočím na v úvodním článku Vámi navedenou diskusi, jelikož popsané nebezpečí takto pojatého problému je velmi vysoké a kdy taky cítím, že o něj sem chodící přátele ani nestojí.

    Všem moc doporučuju, aby to dělali jako já, když začne mezi diskutujícími přituhovat, tak se na nějaký čas odmlčte! Udělal jsem to svého času i já, kolem návštěvy Zemana v NATU ve Varšavě ač bych některé zde tehdy pozabíjel 😀 , přesto se tak nestalo a dneska nám doufám nebrání nic se zasmát jiným, ne-li dokonce vzájemným ptákovinám.

    Snad i proto bych doporučil nám všem ten „EET“ v nás potlačit a požádal vittta i čtenáře k návratu, aby nám tady u Bavora pomohli ve vzájemném dalším kočkování. Fakt, přátelé, to myslím zcela váženě, čas pracuje proti nám, tak proč mu to ulehčovat vzájemným urážením se, sžíráním se a nenáviděním se!

    To se mi líbí

    • brtník v brlohu napsal:

      Není pravdou že profesní názory a rozepře nikoho nezajímaví – zajímají zvídavé jedince, třeba mne – dovím se toho dost z oblasti mimo mé profesní zaměření – dovím se nakolik je dotyčný „věrohodný zdroj“, a i nakolik se orientuje v tom kde jsem doma, a ostatně i o něm a potažmo potvrdím či vyvrátím názor na ledacos odjinud. Prostě jsou to informace a těch není nikdy dost. A taky se na starý kolena učím – třeba si osvojují způsob řešení problémů.

      To se mi líbí

      • jaa napsal:

        No blbíši, ale docela zajímají. Ono je to takové zvláštní, jak se to vše změnilo a zkomplikovalo. a navzdory počítačům a technice k horšímu. Možná tím, že lidi zlajdali, znalosti jen co je v PC jináč zavináč. Počítače jako obvykle brzdí místo aby pomáhali. Programy dělají trumberové co znají PC ale niákoliv problematiku oboru.Když začali rušit v rámci vyhazování /šetření/ lidi kteří umí a nahrazovali je pC. Docela mne dostalo, když před časem ta mostařka řekla, že není žádná evidence mostů ani jejich kontrola, nad čímž zůstává rozum stát. .
        Dřív každej okrsek měl své inženýry, kteří měli svěřené mosty v makovici a když došli k tomu že je riziko … revizáci dali befel, prozkoumali most a kluci se sesedli v kanclu a z toho co měli v makovici bez pomoci PC udělali za tejden- čtrnáct dní nejen rozpočet ale i plán.a po schválení na dráze se bez jakýchkoliv diskuzí příští rok jelo. A když se ve finále podařilo ušetřit /jak finance tak čas/ byli za geroje.
        No odborníci jak jsem četla nejsou, nahradila je kopa programů a úředníků kteří tomi rozuměj jako koza petrželi. KOpa schvalování nesmyslů, byť dosud to desetiletí fungovalo. Docela mne ten popis postupu, byť zkrácený dostal, je to celkový trend a proto je většina v havarijním stavu a řeší se vše a na dlouhé lokte až je malér.
        Jo a poslední bonbonem pražskej – nová tra´t metra – bez zastávek od a – z. Zastávky se eventuálně budou řešit až ta dvojzastávková trať bude postavena a podle potřeby. Šmárjá kam jsme to dopracovali. Kolik lobistů na tom řešení se podílelo ani nedomýšlím. Každou zastávku bude asi stavět jiná firnma , která si to vylobuje – je tohle normální…

        To se mi líbí

        • jaa napsal:

          Jen ještě, samozřejmě, že museli mít taky různá povolení, ale zase i na místních úřadech bejvávalii myslící lidé co znali a dokázali rozhodnout bez jakýchkoliv debat adiskuzí. On totiž tenkrát když někdo něco zvoral tak letěl ať to byl kdokoliv a to už dnes neplatí. Mor v této zemi nastal s příchode vlády peněz alobistů-. A ztráta samostatnosti a odpovědnosti. Asi se tím ti co rozhodují taky z části kryjí. Protože na ty dole se vždycky špagát najde akle ti nahoře jsou z obliga – bez jakékoliv odpovědnosti a tak znalostí. Prostě já su pán. Co na tom že v makovici luft.

          To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            Tak to je, ale za to nemůžou počítače.

            Dneska nad každým inženýrem je 10 nebo kolik rychlokvašných managorů, úředníků, právníků, ekonomů – i nějaký ten ekolog nebo psycholog či sociální antropolog by se občas našel – kteří ze všeho dokáží udělat neřešitelný problém nad kterým si ukájejí ego a na původní věci „nezáleží“, odborný technický názor je naprostá popelka – na ten dojde, až když vše ostatní selže. Nebo když se hledá viník následně vzniklého průseru.

            Není to jen ve státní správě, korporátní sféra je tím postižena možná ještě více.

            Rakovina, prostě.

            To se pak nemůžete divit, že spadne most nebo že postavení obchvatu trvá 10 let.

            Vybuchne i raketoplán a pak se zjistí, že vědci a inženýři to čekali dávno, ale nikdo je neposlouchal – a na jednoho Ing. tam měli 4 managory, 2 právníky, 3 sociology a 2 týmové psycholožky.

            To se mi líbí

            • jaa napsal:

              hmm není co dodat….
              ale kam to spěje.. co tím chtějí dosáhnout??

              To se mi líbí

              • kchodl napsal:

                „Krásného nového světa“ chtějí dosáhnout, jako vždycky.

                Je to úchylné myšlení, vlastní především středním příjmovým skupinám zaměstnanců – většinou voličům „levice“ jako jsou socani nebo topani – nebo právníkům.

                Výsledkem v našich podmínkách je třeba „zákon na zrušení zodpovědnosti“ nazvaný zákon o státních zakázkách.

                Ten dospěl do stavu bestie, která bez „poradenství“ a mnoha expertíz znemožňuje vybudovat kadibudku, natož pak třeba opravit most nebo postavit obchvat.

                No a když se o tom mluví, třeba i tady u pana Bavora, tak lidé navrhnou dalších XY paragrafů, kterými se to „vylepší“.

                Misto aby ho zrušili a nechali zodpovědnost zase na starostovi a expertech, jako to bylo kdysi.

                Dneska zodpovědnost nikdo nemá, zato mame bezva zákon – říkají to všichni právníci a borci z neziskovek, dokonce až z Brusele.

                To se mi líbí

            • Ahele napsal:

              No a k tomu si přidejte tzv. negativní výběr. To je když si málo schopný šéf s rozhodovací pravomocí vybere nejbližší podřízené ještě méně schopné než je on sám, protože co kdyby se ukázalo, že je rychle nahraditelný. Pak růšvihy zachaňují ti na středu a dole, kteří sice umí, ale pro samou práci od nevidím do nevidím při zachraňování pochybných rozhodnutí nestačí dělat kariéru a navíc ani vzhledem k povaze, která ještě nepostrádá profesní hrdost nedokážou práci odfláknout, ale ani patřičně prodat. Pak se jejími vysledky bude pyšnit ta plejáda negativně vybraných málo schopnému šéfovi zavázaných ještě méně schopných.

              To se mi líbí

              • kchodl napsal:

                Typické. Ale funguje to jen tak dlouho, dokud ti dole co něco umí pracují – jednoho dne přejdou k pasivní rezistenci a začnou kašlat na všechno nebo odejdou – a nemá je kdo nahradit, organizace se nezmění, protože všichni managoři považují své postavení málem za dědičné léno.

                Což se už děje. Finální rozklad započal.

                To se mi líbí

              • Ahele napsal:

                Spíš odejdou nemají-li na pasivní rezistenci nervy. Jdou dělat něco odkud půjdou domů s čistou hlavou a udělají si živnosťák na vedlejší činnost v oboru. Jo a pak holt firmy mají nedostaek odborníků.

                To se mi líbí

              • NavajaMM napsal:

                Ako keby ste to poznali na mojom poslednom pôsobisku. Tiež som nakoniec odišiel, ako píše vedľa mňa p. Kchodl, a odvtedy so mnou bývalí priami kolegovia, ktorí záviseli od mojej práce, nerozprávajú. Všetci ostatní z podniku, vrátane riaditeľa, ostali mojimi priateľmi.

                To se mi líbí

              • Ahele napsal:

                Právě, jak jste si to vůbec mohl dovolit nechat je na holičkách. Pak se totiž teprve ukáže kdo umí a kdo jen kecá. Jak vidno nic vyjímečného. Jen tady za tu chvilku už jsme čtyři kdo vědí o co kráčí.

                Líbí se 1 osoba

              • kchodl napsal:

                Jj. Bývalí kolegové a přímý nadřízený se s Vámi už nebaví, protože jste jim „zničil kariéru“.

                Líbí se 1 osoba

    • NavajaMM napsal:

      Pekne ste to uzavreli, priateľu.
      K téme nemám čo napísať. Nie, že by to bolo nezaujímavé nakuknúť do neznámej profesie, naopak, ale nerozumiem tomu, tak som ticho.

      To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Milý profesní kolego Blbíši
      Jsou tu dvě roviny k článku. První je ta, že pokud se mně chce něco napsat, tak to napíšu a využiju svého postavení a vydám bez ohledu na to, zda to někoho viditelně zajímá nebo ne. A možná, že naopak jsou různí anonymní, kteří sice nepřispívají do diskusí, ale rádi si přečtou něco odjinud.
      Druhá rovina je v tom, že nehodlám vyvolávat polemiky jestli tak nebo jinak. Jen jsem chtěl poukázat na to, že existuje druhý pohled a také vysvětlit proč rozpočet a proč položkový. Protože spousta lidí se na to kouká tím pohledem z vašeho příspěvku, protože neví, nezná… A já tady prostě využívám tohoto mého prostoru k malé osvětě právě ve vztahu k rozpočtům. Moje několikaletá praxe mi snad dává právo něco málo o tom vědět 🙂

      To se mi líbí

    • vittta napsal:

      No jo, Blbíši, u EET může nakonec skončit úplně všechno.
      Bude se řešit nějaká vládní či evropská sviňárna- díky, drahá vládo, ještě že máme EET, aby na tu bohulibou činnost bylo.
      Bude se řešit nějaký svinský zákon, a už mohu vzpomenout Lexe a jeho právní výklad, prostě takový je zákon.
      A dal mi ten příklad s dopravními předpisy, jak se drobný přestupkář přece nemůže vymlouvat, že jiní dokonce způsobí dopravní nehodu, čímž chtěl naznačit, že nelze přehlížet žádné porušení zákona, jak by to tady vypadalo, že?
      No, jak jsem uvedl, ze slušnosti jsem nepsal nic, ale fakt je ten, že pokud si bude policajt vychutnávat někoho, kdo pojede v obci 55, a frajera ve Ferrari, který kolem prosviští 210 si nevšimne, pak je to trošku někde jinde, a v praxi se děje spíše to druhé.
      Nějaká kadeřnice vydělá.. VYDĚLÁ rukama za rok 50 000, které nezdaní, ale nejmenovaná neziskovka dostane od státu 111 000 000 a vše je OK.
      A navíc, neziskovka postupuje- na rozdíl od kadeřnice- podle zákona, takže kdo je ten ZLEJ?
      Kadeřnice, to dá rozum.
      Když chce někdo rovné podmínky, pak já jsem tady tak trošku z legrace prohlásil, že chci mít nemocenskou od 4 dne a dovolenou, jako to má zaměstnanec.
      Víte, Blbíši, to se ale těžko diskutuje, protože já to napíšu takhle, a i ten největší dobytek OSVČ (a že jich znám) by to napsal takhle, když jde o tom řeč.
      Jenže dá se to napsat i jinak, a to právě dělají příznivci EET.
      Takhle to jde:
      Já chci, aby zaměstnanec měl nemocenskou od 15 dne, jako já, a neměl dovolenou, jako jí nemám já.
      Kromě toho chci, aby neměl stravenky, já je také nemám.
      A zaměstnanec- důchodce ať má pokrácenou nemocenskou na 85 dní v roce. jako OSVČ, i když bude samozřejmě solit plnou pálku.
      Hmmmm…
      A pak čtu, jak ČSSD hledá chyby, které udělali, že jejich voliči volí ANO místo nich.
      A platí miliony za různé analýzy.
      Já jim to řeknu pár větami a zadarmo.
      ČSSD je strana, která má odjakživa zhruba takovéhle motto:
      ———–
      Vážení chudáci, nedokážeme vám zajistit, že se budete mít lépe, ale dokážeme zařídit, aby se jiní měli hůře, pokud to ovšem nejsou boháči, protože boháč je pilíř nejen státu, ale i ČSSD samotné.
      ————–
      Vidíte, Blbíši?
      Vám je to jasné, ale mnoha jiným ne.
      Na čem udělal Paroubek svůj volební úspěch?
      Na nalezení vnitřních nepřátel.
      Těmi byli OSVČ, a Paroubek se obouval hlavně do švarcsystému, kterak ochuzuje nás všechny.
      Současná ČSSD má jiné starosti, jmenovitě lízání Bruselských prdelí, takže na OSVČ nemá čas.
      Toho se jednoduše chopil Babiš a má úspěch.
      Volí ho hlavně frustrovaní středněpříjmoví zaměstnanci, (úplný chudáci vesměs nikomu nezávidí a jsou smíření s osudem) kteří mají dojem, že by si za své schopnosti zasloužili víc.
      Ale víc dostat nemohou, protože posrané a záludné kadeřnice kradou státní peníze.
      Posvítíme si na ty podvodníčky, nemůžeme přece tolerovat malou zlodějinu, když už tolerujeme zlodějinu velkou, navíc jak jsem uvedl, ta velká zlodějina je dle zákona veskrze legální.
      Někdy dávám do placu historky z mého života, pro lepší ilustraci komičnosti světa kolem nás.
      To jsem svého času chodil s holkou, zvanou „teta medvědice“.
      A byla to žena nekonfliktní a inteligentní, uměla vydělat fůru peněz a nutno říci, uměla je i ušetřit.
      Nebyla lakomá, ale prostě šetřila a neutrácela zbytečně ani „voko“.
      Tou dobou zrovna – kvůli bezpečnosti našich dětí- snižovali rychlost v obci ze 60 km/h na kultivovaných 50 km/h.
      Nadával jsem velice a uvedl několik trefných příkladů, proč je uvedený zákon naprosto debilní, nelogický a ve svém důsledku protilidový.
      Medvědice nadávala také, pro změnu na mě, že je to bezpečnost a kultura a že byla v mnoha a mnoha zemích západních, kde to tak dávno mají, a jsou to země vyspělé, ba vyspělejší jak náš zaprděný rybníček český.
      Co říci, že?
      Pak asi za týdem přišla v slzách, že jí chytli policajti a dalí ji 500 pokutu, protože jela 70 kdesi v Liberci.
      „Tam je takový rovný úsek, úplně bezpečný“!
      Ha, ha…
      Ona si myslela přesně to, kam jí předkladatel zákona manipuloval.
      Jde o pojem V OBCI, čímž si každý podvědomě vybaví centrum města či náměstí na vesnici.
      Že v OBCI je ve skutečnosti od cedule k ceduli, a že se tím zákonem prodlouží cesta, jakákoliv cesta mimo dálnici, to už každému nedojde, stejně jako to, že v centrech policie…rychlost neměří.
      —————
      A mohu se věru trefovat do kdekoho skrze EET prakticky neustále, a pokaždé „na tom něco bude“, až mě prostě Pan Bavor zabanuje.
      Né proto, že bych se trefoval, ale právě proto, že na „tom vždycky něco bude“. co se těžko, přetěžko vyvrací.

      To se mi líbí

      • strejda napsal:

        Do komentování EET se nezapojuji. Ale když si přečtu, že když nějaké neziskovka bere od státu 11 milionů, tak kadeřnice nemusí zdanit svůj příjem pouhých 50 000 Kč, tak jsem mimo obzor mého chápání.
        Ten je primitivní, strejcovský, ať kadeřnice plní své povinnosti a stejně tak je stát plní v případě neziskovky. Akorát to co dělá kadeřnice si umím představit, to co dělá ta vittova neziskovka je mně zcela záhadné. Třeba provozuje hospice.
        Právo by mělo být jedno, ani malé, ani velké. A porušení na jedné straně by nijak neopravňovalo k porušování na straně jiné. Od strejdy toho nikdo víc nemůže chtít.

        To se mi líbí

        • NavajaMM napsal:

          Strejdo, Vitta je trochu militant voči EET, ale nemal som pocit, že zmyslom jeho replík je to, aby kaderníčky neplatili dane. Pred nejakým časom sme tu rozoberali aj dôvodovú správu k EET s odhadom nákladov a prínosov. Samotní autori projektu odhadujú, že výsledkom EET bude zníženie daňových únikov o menej ako 10%. Na viac zrejme EET nemá. Možno aj (alebo hlavne) preto, že hlavné daňové úniky idú inou cestou.
          Na rane je teda otázka: prečo štát najskôr nepoužije nejaké efektívnejšie opatrenie?

          To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            Jo a protože se kolem toho nesmyslně blábolí, všichni se naserou a ekonomika půjde do kopru.

            Je to typická novo-levičácká magořina: protože 30% nejmenších firmiček dělá načerno tak to postihne všechny, i když z analýz víme, že celkový efekt bude jednoznačně v mínusu.

            Tímhle psycho džihádem trpí také právníci, ti se chovají jako šílení prokurátoři, kteří budou stíhat přečin za litr s nasazením policejních vrtulníků týmy poldů za miliony.

            Šílenství.

            Líbí se 1 osoba

        • kchodl napsal:

          Tady vidíte v přímém přenosu, jakými mechanismy probíhá rozklad společnosti.

          Vedení má plné tlamy morálky ale legálně kradou více než Alibaba a ještě to drze prohlašují za svoje „know-how“ a smějí se „plebsu“ že je „nevzdělaný“ a místo sepisování euhnijních neziskových „projektů“ dělá něco tak přízemního jako že peče chleba, staví baráky nebo programuje kompy.

          Ve výsledku si každý řekne že morálka zjevně škodí jemu samému – „vyšší vrstvy“ takovými slabostmi totiž netrpí, jak každý může vidět – a přestane platit daně a postupně začne porušovat i další zákony.

          Vtip je ale v tom, že nemá vlastně nepravdu, protože platit daně nemorálnímu státu je nemorální a dodržovat špatné zákony je spatné.

          Ryba smrdí od hlavy.

          To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Strejdo, máte za to 5x+ a přitom mě jen něco předkládáte, co jsem nikdy ani nenaznačil.
          To je ta hůl, co bije toho psa, když se chce.
          Dodržovat zákony, to je hezká věc, ale aby mohl být člověk HRDÝ, že dodržuje zákony, musely by být dobré zákony, stát by musel být dobrý hospodář a příjem obyčejných lidí by musel být důstojný, v kontextu k okolním zemím.
          Já nepíšu o tom, že by kadeřnice neměla platit daně, moje texty jsou bai voko filosofického rázu.
          Tedy je podle mě špatný, nebo hloupý člověk ten, kdo se spokojí se šlápnutím na krk kadeřnici, ale u neziskovky nic moc neřekne, někdo proto, že je to na něj „moc vysoko“ a jiný proto, že když není porušen zákon (a to u neziskovky není), tak je vše OK.
          Ale není.
          Plat dobré kadeřnice je dejme tomu 25 000, a to se smeká a ještě lecos nepřizná a nejméně polovina ani tolik nemá.
          Plat „zaměstnance“ neziskovky je 50 000 a to jen za žvanění, nebo lízání prdele.
          Vlastně je ta kadeřnice blbá, kdyby šla za prachy sluničkařit, měla by také víc peněz.
          Ženské by si pak mohly strkat vlasy třeba do hajzlu, kdyby to napadlo každou.
          Pokud by kadeřnice mohla vydělat třeba ekvivalent 2000 Euro, nemyslím si, že by měla zapotřebí nepřiznávat pár šupů.
          Jenže aby to mohla vydělat, museli by i její zákazníci vydělávat ekvivalent 2000 Euro.
          Kadeřnice vydělá přesně tolik, jak vysoký je plat její klientely.
          To samé v podstatě platí o jiných profesích v jakémsi běžném provedení.
          Reakce na tyhle moje úvahy jsou pro mě někdy zdrojem „smutku“.
          Nepřekvapují mě, to dávno ne, ale je to zklamání.
          Jsem odjakživa rebel, daleko větší, než by většina zde diskutujících byla schopna akceptovat.
          Ale boj se systémem, boj psychologický, kdy je mým cílem přinést a vyargumentovat možnosti, jak udržet v povědomí národních intelektuálníéch elit to, že poslouchat špatné pány se nemusí.
          Že klanět se je nemorální, i když je to podle zákona.
          Že lidská duše je svobodná, a že svobodný člověk je vznešený, i když porušuje špatný zákon.
          A hlavně, že takoví lidé jsou, že pokud je někdo podobný, že není sám!

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            Hezké. A kdo je ten jediný spravedlivý, že rozhodne, který zákon je dobrý a který špatný? Já?, Vittta?, Kchodl?,nebo snad Zeman?, Babiš?, Halík či Čulík? Je lehké být rebel a nemít odpovědnost.

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Proč by měl být nějaký „jediný spravedlivý“?
              Máte snad vlastní hlavu, ne?
              Není důležité, který zákon to je, ale vědomí, že zákony mohou být a jsou špatné.
              Na rozdíl od Čulíků a Halíků, kteří diskuzi nepřipouštějí, je tady špatnost konkrétních zákonů předmětem diskuze, nebo ne?
              Popsal jsem poměrně obsáhle, proč je EET špatný zákon.
              Vy ovšem EET považujete za dobrý zákon, tak to chodí.
              Problém je v tom, že neumíte napsat proč.
              Tak vznikl velký a v důsledku zásadní problém mezi námi.
              Samořejmě můžete namítnout, že jsem správnost zákona hájil a obhájil, ale já si myslím, že samotné označení nějaké skupiny drobných OSVČ za zloděje jako obhajoba toho zákona nemůže obstát, už proto, že prostě nemůžete vědět, jestli přiznávají, nebo nepřiznávají.
              Je to jen mediální propaganda, víc nic.
              I já si ovšem myslím, že nějakou tu pětku taková kadeřnice zatají, jenže VÍM, že na toto zatajení bude EET krátká.
              Pokud kadeřnice udělá nějaké ženské vlasy bez stvrzenky, učiní tak i v případě EET, a co není do systému dáno, to tam prostě není.
              Takže v tomto konkrétním případě je EET mrháním státních peněz.
              Jsem podle mě schopen argumentačně napadnout a vesměs i vyvrátit každý názor, který bude EET hájit.

              To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Že JSTE hájil a obhájil tam má být….

                To se mi líbí

              • čtenář napsal:

                vittto,
                díky,budu terasu navštěvovat častěji

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                To, že mám vlastní hlavu a vlastní pohled a mám jej více lidí je stejný argument pro jako váš proti. Jenže vy nechcete uznat, že prostě někdo má jiný názor a stojí si za ním. A ještě nadáváte do čulíků. Takže si nechte svoji pravdu, já si nechám svou a laskavě už nechte EET na pokoji.

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Ale to není pravda, já uznávám, že máte jiný názor.
                I Čulík a Halík mají jiný názor.
                A i to uznávám.
                Mám jim ovšem za zlé, že ten názor nijak neargumentují, místo toho označují své oponenty nehezkými názvy.
                Že se Čulík a halík mýlí je zjevné, když se reálně podíváte kolem sebe.
                Že se mýlíte vy zase dokazuje to, že EET napadá malé, ba nejmenší ryby, zatímco těch velkých si nevšímá.
                Tedy to NEMŮŽE být řešení čehokoliv jiného, jak politické obliby Babiše.
                Nic-méně máte právo se mýlit.
                Každý na to má právo.
                Nemělo by to ale mít dopady na budoucnost většího než malého množství lidí.
                Z mojí strany ale už nejde o nějaké vysvětlování EET, o to už stejně nikdo nestojí, není nic nudnějšího, jak „včerejší zprávy“.
                Spíše vysvětluji svůj pohled na to, proč si myslím, že nastal čas odejít.
                K tomu směřoval Blbíšův text.
                Já už tady nemám co nabídnout.

                To se mi líbí

              • čtenář napsal:

                vittto,
                chtěl bych se zeptat v jakém jiném diskuzním prostoru vás najdu?

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                A já bych rád doporučil knihu V.Vondrušky Breviář pozitivní anarchie.Ne přečíst, ale důkladně prostudovat. Nebo aspoň ty kapitoly, které budou za pár dní na skle.

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Někdy nakouknu na Tarasovu terasu, čtenáři.

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Pane Bavore, podřízení se prokazetelně „protilidové“ EET moc anarchistické není, natož pozitivní.
                To kdybych si četl, tak bych určitě zase našel nějaké ty paralery s EET a její rolí.
                A to ještě pan Navaja zmínil to Babišovo osvobození od daní na dividendy a já se ještě dočetl, že by snad uvažoval nad zastropováním pojistného na dělníky…..néé, to píšu blbě, na zaměstnace, což tedy bylo napsané jen tak v nástinu, ale na dělníka asi strop potřeba nebude, ale nějaký managor s platem 500 000 by zastropován být mohl.
                Pro každého zkrátka něco, pro OSVČ EET, pro pracháče úlevy.
                Spravedlivé to sice není, ale zase to bude mít nesporně pozitivní vliv na volební výsledek, protože Babiš v tomto případě osloví skutečně v podstatě všechny skupiny.
                No co, komu čest, tomu čest, když si vzpomenu, jak kostrbatě se k úlitbám boháčům prokousávala ODS, tak Babiš si s voliči i politickými konkurenty vytírá doslova prdel!

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Aneb Je proti nám, kdo není s námi 😆 😆 😆

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                A vidíte to, Pane Bavore?
                Pokud to tedy je reakce na můj komentář.
                Snažíte se mně vnutit, že „Babiš“.
                Přitom zrovna já jsem tady na něj dělal objektivní hodnocení, nebo jsem se tedy o to minimálně snažil.
                Já jsem tady na něj nikdy nekydal špínu, beru Babiše jako politika.

                To se mi líbí

              • Ahele napsal:

                v to B
                ……….. ale nějaký managor s platem 500 000 by zastropován být mohl.
                Jedna technická: už dávno je a mnohem níž než je 500 tis. Jenže zastropováni jsou i OSVČ a dřív než zaměstnanci.
                Zastropoval v roce 2008 Kalousek:
                „Nepřehlédnutelnou změnou reformy veřejných financí je zavedení existence stropu na odvody pojištění i v případě zaměstnanců. Zatímco živnostníci si již delší dobu této výhody užívají, zaměstnanci až do současnosti odváděli sociální pojištění z celé mzdy bez ohledu na její výši. To se od 1.1.2008 mění a Zákon 589/1992 Sb. o pojistném na sociální zabezpečení zavádí maximální vyměřovací základ, kterým je 48násobek průměrné mzdy.“

                v r.2008 strop na 1 034 880
                v r.2016 strop na 1 296 288

                Osvč:
                Strop pro platbu sociálního pojištění činí 48násobek průměrné mzdy dle MPSV (v minulosti to byl 72násobek průměrné mzdy). Pro rok 2016 je maximální vyměřovací základ 1 296 288 Kč (48 x 27 006 Kč).

                Sice se jedná o SP, ale to jsou také daně. Daň z příjmu už se tady dostatečně probírala a tam jsou na tom OSVČ lépe než zaměstnanci. Navíc jak souvisí tyto položky s EET, když ta se týká především DPH? Ale objevuje se to tady furt, furt, furt a o dalším, jako je spotřební daň, už raději pomlčím.

                v to B
                …………Vy ovšem EET považujete za dobrý zákon, tak to chodí.
                Problém je v tom, že neumíte napsat proč………
                Proč? Protože DPH, protože vratky DPH, protože karusel, atd.
                Napsano o tom bylo hafo, takže ne že neumíte.

                To je tady v té nekonečné debatě právě ta potíž (ale to se opakuji), že to není dikuse, ale galimatyáš. Za této situace se nelze dobrat rozumného výsledku.
                Je to marný.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                proboha ženská
                proč jste do toho nehodila ty vidle už dříve 😦
                Vy, narozdíl ode mne, který to jen tak cítí, daleko lépe chápete a umíte i podat.
                I tak díky za doplnění.

                To se mi líbí

              • čtenář napsal:

                Ahele,
                ještě by to ale chtělo vzít na vědomí,že plat zaměstnance jsou fyzické peníze,které ta osoba může utratit,zatímco daňový základ osvč jsou fyzické peníze pouze v uvozovkách.

                zastropovaný jsem byl během svého mini podnikání několikrát,takže zcela přesně vím o čem mluvím.

                a také bych to dokázal vysvětlit,ale je to zbytečné,protože v televizi povídali,Mládek povídal a Středula teprve povídat bude.

                EET a vztah k DPH?

                výborně,tak si odpovězte na otázku EET-DPH-KARUSEL – kadeřnice

                a vitttovi říkejte co je marné,to fakt „sedí“
                já mlátím hlavou do stolu,jestli tohle je vůbec možné,aby lidé byli takhle zmanipulovaní.
                někam se nám vytratilo to často připomínané „čtení mezi řádky“

                vittta číst mezi řádky umí velmi dobře,narozdíl od 90% zde přítomných.

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Tak vidíte, jak to umíte vysvětlit.
                Živnostníci si dávno užívají zastropování pojistného, a zaměstnaci…darmo mluvit.
                Podala jste to tak výživně, že se i Pan Bavor spokojeně vyjádřil.
                Až na to, že když někdo bere 1 300 000 měsíčně, není to až tak typický příklad živnostníka.
                To totiž nikdo brát nemůže- pokud není napojen na nějaký ten státní cecík, kdy třeba lítají vzduchem odměny pro advokáty v řádech stovek milionů.
                Navíc, možná jsem EET špatně pochopil, ale podle mě se týká HOTOVOSTNÍCH PLATEB, a DPH s tím nemá společného fakticky nic.
                Pokud ano, pokuste se mi to nějak vysvětlit, mám tomu rozumět tak, že pokud je třeba nějaký OSVČ, řekněme třeba kadeřnice, neplátce DPH (proč by měla být kadeřnice plátce, že jo, když nemá žádné vstupy a též zisky nepřekroí zákonnou mez), tak se na něj EET vztahovat nebude?

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                No, a ještě neco.
                Když jsou na tom zaměstnaci tak zle, tak já chci, aby na tom byli zrovna tak dobře, jako OSVČ.
                Tedy měli stejně malé odvody, a stejně výhodné zastropování, neměli dovolenou, stravenky, nemocenskou od 15 dne…atd..atd..atd…
                Všichni by pak byli spokojení a nikdo by se nehádal.
                To prostě jen čumím, to je doslova agitka, to musí každý zaměstnanec po přečtení těch čísel začit plakat, jak je na tom zle.
                Ale nevšiml jsem si, že by za zaměstnace někdo bojoval, aby se měli lépe, za to se bojuje velice urputně, aby na tom OSVČ byli stejně blbě.
                To je panečku politika…

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Já vám ještě vysvětlím, jak vnímám skutečnost.
                Příznivci EET se snaží vyvolat dojem, že zaměstnanec a OSVČ jsou dvě oddělené skupiny, každá si jede na svém písečku.
                Tak to ale není.
                OSVČ sice může dělat sám na sebe, ale může si též najmout dělníka, dříve to byla „malá organizace“, dneska ani nevím, jak se tomu říká.
                V tu chvíli jsou spolu provázaní.
                Dejme tomu, že bych operoval tím, že zaměstnanec sám si platí jen velice malou částku na sociální a zdravotní pojištění.
                Neznám přesně ta čísla, ale nějak to je u sociálu tak, že dělník si platí 12,5% a zaměstnavatel za něj platí 25%, berte to s rezervou, dělá mi to účetní, znám jen princip plateb a když si to chci spočítat, tak si ta aktuální čísla zjistím.
                Takže v praxi je sociálem daleko více zatížen OSVČ.
                Nejen že platí za sebe, ale ještě za dělníka.
                Mohu tím takto operovat a je to doslova tak.
                Problém pak je v tom, že dělník nemůže mít slušnou vejplatu, protože ta je dána realitou, tedy pokud zákazník zaplatí za hodinu na stavbě 200 Kč, nemůže dělník dostat 100, ale tak nejvýš 70, a to pak dělá vejplata nějakých 13 000, a to je k smíchu.
                Kolik pak je možnost placení pracovní hodiny (s režií), koresponduje se mzdou zákazníka.
                Ta mu umožňuje vzít si úvěr v příslušné výši, nebo našetřit.
                Když někdo bere 25 000 (a to nemá každý), tak těžko může vzít úvěr milion, nebo našetřit za rok víc, jak 60 000, pokud tedy chce nějak důstojně žít.
                Jde o větší stavby, malé práce mohou od hodiny vyjít podstatně lépe, ale těch zase není tolik a navíc, pokud by bylo, vyčerpá jejich shánění veškerý čas jedné osoby, tedy celý jeden plat jde na vrub jen malým zakázkám.
                Jiná situace je samozřejmě u státních zakázek, ale jejich získávání má jinou mechaniku, než běžné podnikání OSVČ.
                V praxi se to obchází tak, že se najme jiný OSVČ na švarc.
                Pokud tedy je pracovní hodina 200 kč, může takový švarcák dostat 150 kč, z čehož sám zaplatí odvody a má tak reálně nějakých 130 na hodinu, což je nějakých 23 000, a to je dejme tomu slušný peníz.
                Jinými slovy, švarcák dostane přesně ty prachy, co by jinak sežral stát.
                Zase, berte to zhruba.
                Švarc se ovšem stal svým způsobem rizikový, protože se dá v papírech různě dohledat, takže se nakonec jeví nejméně rizikové, když někdo pro někoho dělá úplně na černo.
                Tohle byl praktický důsledek politiky Paroubka, protože černocha by musela kontrola chytit rovnou na stavbě, na rozdíl od švarce, a to je v případě třeba malíře nebo sádraře takřka vyloučené, protože nikdo nevidí, že vůbec nejaká práce probíhá.
                To třeba u mě to každý vidí, když se dělá střecha.
                Tohle co jsem napsal není žádná moje fantasmagorie, ale pohybuji se mezi touto skupinou lidí.
                Shrnutí je následující.
                Někdo si může to, co píšu uvědomit, a pak se z malého OSVČ stane samozřejmě nepřítel č.1, protože takto to jde dělat jen do určité velikosti zakázky, a to je zakázka pro soukromníka.
                U velkých zakázek pro firmy nebo stát to takto dělat nelze.
                Stát pak má zájem na tom, aby byli malí OSVČ zničeni úplně a aby byla jakási megafirma služeb, kde by každý zákazník musel čekat na jiného zaměstnance….to tady popisuje třeba Kchodl, pokud to vůbec někdo vnímá.

                To se mi líbí

              • kočka šklíba napsal:

                Pane Bavore, paní Ahele ty vidle už do toho dávno hodila, jenže asi vittta a čtenář jí nečetli. Nebo jim to nestačilo.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Evidentně to bylo málo a zřejmě i teď to nestačí. Prostě kolovrátky nelze asi zastavit.

                To se mi líbí

              • čtenář napsal:

                kočko šklíbo,
                nevím jak to chodí tam u vás,ale tady u nás to chodí tak,že když si něco nepřečtu tak nemohu reagovat,jestliže jsem ale reagoval !!! k věci !!!,tak z toho i vyplývá,že tomu muselo předcházet to přečtení.
                a reagoval jsem protože to napsané od Ahele byly polopravdy,
                ale vy jistě víte jak se dělá karusel v kadeřnictví,a i to všechno ostatní,všechno víte.
                to vím zase já,že vy víte všechno a nejlépe,ale také vím,že nemá smysl se vás na cokoliv ptát protože neodpovídáte na otázky.

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Ale já nevím, o co vám jde, Pane Bavore a Kočko šklíbo.
                Přece všichni uvidíme, jak se přestane krást a jak za vybrané peníze navíc do státního rozpočtu se budou kupovat hasičské vozy a stavět nemocnice pro děti.
                Čísla jsou čísla, a praxe je praxe.
                Pokud se budete mít lépe, budiž vám to přáno, a pokud se bude mít lépe lid obecně, ještě lepší.
                Já se mít hůře nebudu, já ne.
                Jen aby to zase nedopadlo blbě. (jak řekl v jednom dobrém českém filmu pan Kelety, bohatý průmyslník)

                To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Jj. A „sytý hladovému nevěří“, protože se s tím problémem nikdy nesetkal. Takže chápu třeba vittta nebo čtenáře, kteří nebyli právě nadšení, že jejich problém vyústil v nařčení z okrádání státu a z toho že nedokáží jako Sybila předvídat, kolik cigár se prodá, což zřejmě jinak umí každý. Nezabíhat příliš hluboko a držet se jen roviny tlachání, o to jde. Sám posledních pár dní diskutuji hodně protože něco dodělávám a sedím u strojů prakticky 24h denně a rozepře mě vážně nebaví, musím jich mezi kolegy řešit až až.
      Každý táhne tu svoji káru, často s jazykem na vestě a sousedova tráva je zelenější nebo se to aspoň zdá. Jo, vlastně, tráva, ta potměšilá svině teď neroste, takže aspoň něco je v pořádku, brambory v řádku. Takže ještě musím nechat přeložit vánoce na březen – ten stejně stojí po všech stránkách za hovno, tak není co zkazit – a zavládne dolce vita nebo tak něco.
      🙂

      To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      kdybych neměl už dostavěno tak bych s vámi okamžitě navázal spolupráci,protože jsem přesvědčen o tom,že bych se mohl spolehnout nejenom na to,že by mi bylo vše vysvětleno takovým způsobem abych to i jako laik pochopil,ale i by mi ty dlouhé měsíce stresu utekly tak nějak příjemněji.

      protože spolupráce s někým kdo má tak bezednou studnu skvělých hlášek a tak skvělých příběhů ze života,které mě dokáží rozesmát nejenom na pár minut,ale i na ty následující dny,by pro mě znamenala,že bych k vám přicházel a i odcházel vždy s úsměvem od ucha k uchu,což by pro mě byl v tom stresujícím období dostatečný relax a penězi nezaplatitelná pomoc.

      jste prostě formát s velkým F a skvělý chlap od A až do Z

      To se mi líbí

    • Antimon napsal:

      Nemohu souhlasit. I když je to zcela mimo můj obor, rád se poučím, jak a s čím se trápí jiní. Navíc mně potěšilo, že jsou i jiní, co se trápili s Lost In Stupid Parentheses 🙂

      To se mi líbí

  4. cobolik pacholik napsal:

    o co zase ide kurnik?urazat sa je normalne,nenavidiet,to mame viac v sebe jak lasky k bliznemu,v kazdom z nas drieme bezcitny vrah,len si to nepripustame,90% z nas sedi rano na zachode a cita,ja lustim krizovky,toto vsetko je prirodzene a dane nam do vienka,bo perfektny to lezia na cintorinoch,kto chce odist odide,kto nechce citat moje fatamorgany nech necita,ja necitam druhych,ci co ma nezaujima,co si kto mysli mi zily netrha bo proc? bo v tych tonach hlusiny tu,si kazde najde svoj nuget a ja stale najdem,bo ked toto forum pojde do pizdy,kde ja budem dristat svoje filozoficke srandy kurva,kde?ja forum neviem zalozit,to v prdeli,ked sa toto rozlozi,jasne nechcipnem,chuj nazdar.

    To se mi líbí

  5. cobolik pacholik napsal:

    boha nebude banda,bo tak…

    To se mi líbí

  6. Hudec napsal:

    Ze všech rozpočtů mě nejvíc zajímá ten můj vlastní. No – on je vlastně tak trochu jako veřejný, neb obsahuje především velké množství mandatorních výdajů.
    Ze všech mandatorních výdajů ten nejmandatornější je, aby zbylo na víno (a taky na cigára a kořalku pro Labuť – no, co se dá dělat).
    Kamaráde Bavore, píšu sem tuhle ptákovinu jen proto, že vůbec nechápu, o čem píšeš ty.

    To se mi líbí

  7. Miluše napsal:

    OT
    https://www.seznam.cz/zpravy/clanek/babis-chce-zastavit-odtok-kapitalu-zrusim-dan-z-dividend-planuje-3928
    To kdyby se mu podařilo, tak má hlasy zajištěné. Protože zastavit odtok kapitálu, to je to, po čem občan volá.

    To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Je to opravdu super tah proti Česku, naprosto otevřeně již Andrej bojuje za majitele kteří mají své filiálky v Česku.
      Opravdu bral jsem Andreje jako chytrého protivníka Česka ale že klesne až na Kalouskovu úroveň tak to opravdu překvapil.

      To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      K tomuto plánovanému kroku mám tieto výhrady:
      – To zdôvodnenie, že ide o brzdenie odtoku kapitálu do zahraničia, je naivné. Ak podniky vyplácajú dividendy zahraničným osobám, budú ich vyplácať aj naďalej (musia zo zákona), len z výplat dividend nestrhnú daň.
      – Bežný občan túto zmenu vôbec nezaregistruje. Aké percento občanov (spolu)vlastní sro-čku alebo má podiely vo firmách, ktoré vyplácajú dividendy? Okrem toho, tieto peniaze do zahraničia neutekajú.
      – Zrušenie dane z dividend má význam len v tom, že (bohatí) českí občania budú menej motivovaní ulievať svoje príjmy do daňových rajov. Lenže: tieto dividendy nie sú kapitálom a Babiš to vie, lebo operuje príkladom zo Slovenska. Na Slovensku sa tiež platia z dividend odvody, lebo je to osobný príjem. Takže celý tento návrh vlastne uľahčuje život bohatým, ktorí majú o starosť menej, ako dostať svoje nezdanené peniaze z daňového raja domov.
      – Výplata dividend je príjem. V rámci dlhodobej diskusie o rovnosti podmienok vidíte logiku v tom, že na hornom konci sa ruší časť daní z príjmu (zrušením dane z dividend) a na dolnom konci sa sprísňuje zdaňovanie príjmov (napr. aj zavedením EET)?
      – Ešte je tu šanca, že som nepostrehol iróniu vo Vašej poznámke 😉

      To se mi líbí

      • jaa napsal:

        No jo – ale jak krásně to zuní… nevím jestli mu to někd poradil nebo má tak silné tútory – čert ví

        Líbí se 1 osoba

      • Cech napsal:

        No zřejmě se o ironii jedná, neboť Miluše jako většina z nás zřejmě zná, jak členění dané firmy, tak i firemní teritoriální pokrytí.
        Viz firma jako stát :

        No a následně stát jako firma :

        Proto s přihlédnutím k výše poukázanému jsem přesvědčen, že se jednalo o ironii.

        To se mi líbí

        • NavajaMM napsal:

          Impozantné obrázky…

          To se mi líbí

          • Hudec napsal:

            Ten horní připomíná měňavku.
            A i když už jsem s tím nepochybně otravný, přece jen si to neodpustím, neb tentokrát to doopravdy sedí: „Kadete Bieglere, vyhrajete fotbal?“.
            Nedávno jsem znovu listoval v dílku Radka Fukaly „Velká válka s křižáky 1409 – 1411. To schéma mi nápadně připomíná schéma bitvy u Grunwaldu.
            🙂

            Líbí se 1 osoba

            • Cech napsal:

              Naprosto to chápu a jako profík, jasně že postrádáte ten správný nadpis :
              Cesta k miliardám přes veřejné zakázky a evropské dotace.

              To se mi líbí

              • Hudec napsal:

                Dotace je symbolem přechodu k vyššímu stádiu kapitalismu, což klasikové M-L netušili. Zasloužila by si své logo, s vysokou vypovídací hodnotou, něco jako srp a kladivo.
                Doba se řítí nezadržitelně vpřed a kdo usnul na vavřínech s heslem: „Kdo nefakturuje, jako by nežil !“, a nezměnil svůj přístup k „Kdo nečerpá, jako by nežil !“, už stojí opodál.

                Měl jsem finančně velmi úspěšný rok 2015, neb jsem zajišťoval pro svého klienta kapitolu „publicita“ pro jeho stavební projekty, z velmi velké části dotované z EU přes NUTS II. To jsme se všichni poměli… 🙂 . Nik nekradol, iba zme čerpali. Legálne a v intenciach zákonou. Letos už to nepokračovalo, škoda.

                Ale Bureš, to je jinačí pašák, ten to žene pod tlakem pořád dál.

                To se mi líbí

              • kchodl napsal:

                🙂

                To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Já bych nechal hodnocení na těch, kteří tomu opravdu rozumí.

          To se mi líbí

          • Cech napsal:

            To je odvěká pravda, tak dobře no jo no :


            To je jasná věc a to „inakše máte bohovské šťastie. Keby stě hovorili po americky, zatvoril bysom vás až byste boli čierný.“
            Pretože „na všetko nám treba specialistov“.

            To se mi líbí

            • kočka šklíba napsal:

              Víte Cechu, možná je tu spousta inteligentních lidí, a vědí, co tím chcete říci, ale já nechápu. Babiše jsem nevolila a ani volit nebudu, ale pokud tedy z vašich grafů a obrázků má něco vyplývat, nemohl byste to přiblížit? A také mně poradit jak i váš předchozí obrázek zvětšit tak, abych z něj něco přečetla, kliknutí na něj nezvětší o mnoho, podotýkám.

              To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          1. „Satan Babiš, hlava chobotnice“
          2. „Temné rejdy zákeřných Babišoidů

          Vážně pěkné obrázky, doufám, že to bude viset na billboardu u každého hytlermarketu jako dříve keťasové za výlohou konzumu.

          To se mi líbí

          • Cech napsal:

            Ne to opravdu nebude viset, protože by následně také mohl viset třeba celý ten konzum včetně konzumentů.
            Počujte, kchódl. A čo si vy predstavujete pod takým slovom ‚absurdný‘ ?

            “ Pánové, jakej já jsem vrah? Vždyť já mám na svědomí jenom osmnáct aut a čtyři byty“.

            To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Kefalíni všech zemí spojte se!

              To se mi líbí

            • jaa napsal:

              Tak chvíli mi trvalo, přijít na to čeho je to mapka. Asi došlo i když mne trochu překvapila ta JKorea a amerika. Ale zaase mi to potvrzuje dohady … jak je to s tím sporným jediným majitelem. hmm

              To se mi líbí

        • kočka šklíba napsal:

          No bohužel já z toho nic téměř nepřečtu.

          To se mi líbí

  8. Lex napsal:

    Na kontroverzní pohled blbíše a Bavora sdílím ten Bavorův.
    S velkým zájmem jsem si přečetl ten Bavorův polemický text k textu předtím napsanému blbíšem. Jsem původním vzděláním technik – průmyslovák strojař a nějakou krátkou dobu jsem dělal i konstruktéra v oddělení technického rozvoje (rok 1967). Dá rozum, že u „IZISu“, hezky pauzák tužka, rýsovadla a tuš. Takže mě upoutal pohled do zákulisí současné projekční kanceláře. A stejně tak pohled na rozpočtování jako nedílnou součást přípravy veřejných zakázek (a co si budeme povídat, jsou to ony, které táhnou růst „stavební výroby“, když jsou, anebo její současný pokles, když nejsou, neboť příprava jejich realizace byla v nedávné minulosti zanedbaná – a navíc ta EIA!, že. Stavba obchvatů stojí – včera jsem náhodou projížděl naším okresním městem Frýdkem-Místkem po ulici Hlavní třída, což je průtah městem mezinárodní silnice E 462 – nyní dálnice D 48, které končí v polích před městem a zase začínají v poli za ním. Přál bych vám ten požitek. Možná by se „slabším“ náturám – třeba Hudcovi /promiň Jardo/ začalo chtít použít svůj arzenál).
    A u toho rozpočtování, vždycky se chechtám, když se u realizace takové veřejné zakázky objeví cedule, kolik to bude stát třeba u nás před pár roky rekonstrukce mostu – neumím sem dát fotku, tak slovně č.j. stavebního povolení MSK 97585/2010, cena díla 5.881.121,25 Kč. Fakt boží. Sledoval jsem tu práci, nádherné dílo, až asfaltéři to zprasili. Tak jsem po čase posílal fotky řediteli oblasti ŘSD s upozorněním na ty závady (nepropustné propustě, jámy v živičné vozovce, ve kterých stojí voda, propadávající se vozovka v nájezdech na těleso mostu, odfláknuté napojení živičných pásů vozovky aj.) a současně jsem vznesl ponížený dotaz na konečnou cenu s poukazem na těch jednostodvacejednu korunu a dvacetpět haléřů na konci. Kupodivu, zanedlouho došlo k nápravě mnou označených závad, to tedy jo, jen tu skutečnou cenu, kterou zaplatili za ten finální nepodarek, jsem se nedověděl. Zkuste hádat – bylo to těch 5.881 mega nebo to bylo víc? Já to nevím, jen jsem přesvědčen – však to znáte, ty zatracené vícepráce. No bodejť ne, když od jara do podzimu se chodilo do práce na sedm hodin (světlo od pěti) a končilo se v 13.30 (světlo do nejméně devíti večer), v pátek do dvanácti nebo vůbec, sobota neděle samozřejmě volno.
    Všimli jste si, že tak to chodí na většině rekonstrukcí silnic (nevím jak dálnice) – uzavřený celý několikakilometrový úsek „staveniště“ a někde uprostřed dva tři makači se rejpou v zemi nebo jeden stroj a jedno nákladní auto…
    No nic. Zase jsem dlouhý. Ale co s tím, když chci něco říct? Heslem to uměli jenom revolucionáři.

    Tak jen poznámku na závěr tohoto vstupu.
    Řekl bych, že jen málo jedinců, kteří rozumějí skoro všemu. Jinak naprostá většina z nás rozumí dobře jen své profesi.
    Jsou ale okruhy, společenské či dokonce vědní fenomény, kterým rozumí každý. Mezi ně patří na prvním místě asi politika, na druhém ekonomika, pak některé druhy sportu, posléze právo a konečně práce policie a justice. A čím méně o nich relevantně vím, o to se budu úporněji hádat o svou pravdu.
    Přeji hodně úspěchů!

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Lexi, pokud větu : Jinak naprostá většina z nás rozumí dobře jen své profesi. myslíte na zdejší diskutující, máte jistě pravdu. Pokud ji myslíte obecně, tak Vám, snad poprvé, musím odporovat. Znám opravdu velké procento lidí s odborným vzděláním, kteří své profesi nerozumí. Ve svém oboru to dokáži po padesáti letech posoudit.
      Zaměstnal jsem inženýra s červeným diplomem, který dělal tak základní chyby, že jsme se shodli, že bude lepší nejen odejít, ale i změnit svoji profesi. Zažil jsem méně než polovinu opravdu dobrých stavařů a strojařů. O učitelích ani mluvit nechci.
      Dovolil bych si proto slovo většina vypustit.
      To nic nemění na tom, že je dost lidí, kteří rozumí i jiným oborům mimo svoji profesi. Tam je to ale většinou segmentové, znají dobře, ba i výborně, jen to co je zajímá.

      To se mi líbí

      • Lex napsal:

        Dík, kamaráde!
        Ano, všiml jsem si té věty hned jak přistála na displeji. Už nešla opravit. Zní příliš striktně, míněno tak, že skutečně „naprostá většina z nás, CO TADY DISKUTUJEME, rozumí VELMI dobře své profesi, I KDYŽ MÁ TŘEBA I DOBRÉ ZNALOSTI Z ŘADY DALŠÍCH OBLASTÍ.“ – ale furt je to takové trochu kostrbaté, měl jsem to napsat jinak.

        A k tomu, co píšete dále – ano, znám ten „vtip“, jak začal marodit ten „inženýr“ a že půjde k doktorovi, ale pak si říká – „Jenomže jestli on je takový doktor jako já inženýr, tak to radši chcípnu doma.“.

        Pod váš koment se podepisuji.
        🙂
        L.

        To se mi líbí

  9. strejda napsal:

    vittta napsal:
    22.11.2016 (16:54)
    Reaguji až tady, je to poněkud nepřehledné. Samozřejmě s Vámi souhlasím, že ryba smrdí od hlavy a že kosmetické úpravy to nespraví. Zhoubný je celý systém, který nedokáže pro partikulární spory a vlastní prospěch řešit problémy.
    Ale bohužel tento systém ničí i morálku, nejen platební. A zničená morálka se opravuje mnohem hůře než ekonomické škody. Pokud se systému podaří přesvědčit obyvatele, že podvádět je snadné a na cti netratí, tak se dostaneme do velice špatného stavu a náprava možná nebude. Proto je můj náhled, a nejen můj jak vidím, tak striktní. Korporacím se jejich machinace dají zatrhnout, ale napravit škody na lidech je dlouhá a vesměs marná práce.
    Na silnicích, které jsou vesměs ve špatném stavu, se nepobijeme jen kvůli přísným předpisům. Nemusely by takové být, ale nesměli by být lidé – příklad – kteří si při nulové toleranci k alkoholu dají jedno, dvě pivka a nevadí jim to. Ti lidé by si při 5 promilích přidali a nikdo by si na silnici nebyl jist životem.
    Na špatný lid musí být přísnost, nebo se systém rozsype. Smutné.

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Já si zase myslím, že to tak není, strejdo.
      Že podvádět na cti netratí už je dneska dané.
      Zkuste komukoliv nabídnout práci bez papíru levněji a setkáte se s velkým pochopením, u 99% lidí.
      Je to normálka.
      Náprava ovšem nespočívá v represi, navíc nespravedlivé, protože lidé zareagují také extrémně, ještě větší nekázní.
      Navíc, EET dělá problém v podstatě jen hospodským, protože mají průběžné tržby a musí pak podvádět opatrně.
      Pro někoho, kdo dělá načerno, nebo jen něco na černo, se nic nezmění, prostě bude dělat bez papíru dál, jako by se nechumelilo.
      Navíc, jak jsem se tak bavil, s tím chce plno OSVČ seknout, a dělat načerno úplně.
      To se totiž stává podstatě méně rizikovým, protože když je někdo OSVČ, nějaká ta kontrola přijít může, ale když je nezaměstnaný, nehrozí mu vlastně nic, i kdyby ho někdo udal, tak se to bude těžko prokazovat.
      Také se proslýchá, že se má rovnat DPH, takže na vstupu a na výstupu bude stejná daň, takže vratka na materiál ztratí smysl, a plátci DPH skončí s podnikáním, protože jejich práce by byla prostě drahá.
      A na těch silnicích.
      (skoro) Každý člověk má, když sedne do auta, jediný cíl.
      Dostat se v pořádku domů.
      Dá se říci, že na silnici mimo obec jezdí těch 90 jen málokdo proto, že je to předpis, vesměs prostě jednou tak, jak situace vyžaduje, tak půlka ani 90 nejede, tak 20% jezdí rychleji.
      Měřit 90 jsem ještě nikdy nikoho neviděl, takže lidé jezdí u nás jak chtějí, a jezdí slušně.
      V obci jak kdy, ale lidé to také nehrotí.
      A s tím chlastem….
      No, tak třeba ve Francii jezdí namazaní všichni, a žádný fízl si nedovolí, kohokoliv kontrolovat.
      Nesmí se udělat průser.
      Že kdyby tady bylo povoleno 0,5 %%, tak by lidé chlastali…to pochybuji.
      Kdo má chuť na pivo, dvě po obědě, stejně si je dá, protože možnost průseru je naprosto minimální, navíc podle mých zkušeností nemá hladina do 1 %% na řízení žádný negativní vliv, pokud ovšem nemá násoska alkoholikou odvahu, ale ta kolem 1%% ještě nepřichází.
      Ta hranice 0,5 je spíš pro náhodilé hodnoty, když někdo sežere nějaké nakvašené ovoce, nebo si dá kapky, co já vím….s chlastem to nemá co dělat, je to spíš propaganda.
      A piráti…ti budou jezdit jako hovada, i kdyby za to sekali ruce, na ty represe neplatí.
      To se prostě týká vždycky těch poctivějších, kteří něco mají, takže se jim dá něco sebrat, nebo dát exekuce na plat.
      (feťák bez majetku, když jede starým křápem 160 v obci bez STK se nemá čeho moc bát, protože mu nemají co sebrat)
      Navíc když idiot předjíždí v mlze, nebo v nepřehledné zatáčce( což jsou nejčastější příčiny nehod), tak ho nikdo ani chytit nemůže, protože ho prostě tu chvíli nevidí.
      Je pro mě naprosto neuvěřitelné, jak jsou naši lidé v pohodě, protože tady se může doslova všechno, u jakékoliv trestné činnosti je možnost postihu naprosto zanetbatelná.
      Policajt je také Čech, sere na nějaké blbosti, dávají pokuty kilo, dvě, a ještě to napíší na lékárničku, aby nebyly body.
      Tohle kdyby se mohlo jinde, tak nevím nevím, na jiné národy platí jen hrubá represe, tady u nás lidé dělají snesitelný život sami od sebe, když se nad tím zamyslíte, je to vlastně až neuvěřitelné.
      Kdybych měl žádat povolení na všechno, na co má být, musel bych se z toho posrat.
      I na skleník, kdyby na to přišlo.
      Jednou jsem žádal povolení o zábor chodníku kvůli kontejneru, že to ten zákazník chtěl, a to jsou dva dny lítání a 14 dní čekání….také to bylo naposledy.
      Pokutu jsem platil jen jednou- když jsem to povolení měl, protože tam ta úřednice poslala fízly na kontrolu, jinak to má každý na háku.
      A ve firmě jsem měl kontrolu z berňáku…a proč?
      Protože jsem v podstatě poctivec, a mám v kvartále stohy dokladů, přesně a důsledně popsané.
      Zloději nemají kontroly nikdy, ještě se mi tlemí, jak jsem blbej….
      Já bych mohl vyprávět, strejdo….
      Já mám něco za sebou, a že jsem v podstatě spořádaný občan, k tomu vedla dlouhá a kostrbatá cesta!

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Přirozené právo je mysli většiny normálních lidí nadřazené pozitivnímu, které si může odhlasovat jakákoliv vládnoucí banda.

        Alespoň u nás v ČR. Proto nás nezničí ze Západu určené vysoké zdanění nebo nějaká EET, každý to obejde, pokud to je nutné.

        Proto tady přežíváme, i když někdy je to těžké.

        To se mi líbí

  10. brtník v brlohu napsal:

    S tou nulou u alkoholu to vzniklo takle – kdysi MUDr Skála – ten co vedl Apolináře dostal do ruky výsledky výzkumů které zkoumaly prodlužování doby reagování lidí po napití se a které jasně dokazovaly zpomalení reakční doby i při malých dávkách – jde o exaktně potvrzenou skutečnost – vzal tedy podklady do aktovky a vydal se do budovy kde je dneska ministerstvo dopravy kde se jal přesvědčovat o tom že alkohol za volant nepatří, a protože našel to správné ucho tak se u nás jako v prvním státě na světě zavedla nulová tolerance. Dokázaným faktem je že i po jednom pivu je reakce řidiče na nějaký problém pomalejší, alkohol navíc potlačuje strach a zvyšuje sebejistotu a to také už při malých dávkách – exaktně dokázané.

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Nejenom to, ovlivňuje to reakce, i když už v krvi žádný alkohol není, protože zůstávají metabolidy odbourávání. A i jinak je organismus „rozhašený“, čemuž se obecně říká kocovina. Pokusy ve tomto směru proběhly v rámci letecké medicíny.

      Piloti sice většinou chlastají jak duhy, ale zásadně jen občas, pak se ovšem jede až na doraz. Typičtí „kvartální pijáci“. Jenže potom musí následovat nejméně jeden střízlivý týden, kdy se cvičí, plave, spí a vydatně žere.

      Když se to dělá jinak, skončí to průserem.
      Tak např. za války hodně úspěšných stíhačů padlo den dva po udělení vyznamenání, mělo to přímou souvislost s chlastem při oslavě.

      To už je bezpečnější chlastat pořád, „držet hladinku“, což sice zpomaluje reakce, ale pořád stejně, i psychický stav je stabilní. Je dost úspěšných letců, kteří byli pořád na šrot, např. jeden Japončík, ten měl z letiště telefon do bordelu, kde mezi lety chlastal a dováděl se štětkami, když přiletěli Amíci, tak skočil do stíhačky a nějakého sestřelil, a tak pořád dokola. Takový novodobý Musaši.
      Nebo je legendární jeden kanadský „bushpilot“, který asi 40 let létal v severní Kanadě a celou tu dobu ho nikdo neviděl střízlivého. No jenže to jsou extrémy.
      🙂

      To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Pokud by to tak bylo, muselo by být v zemích, kde se za volantem hodně chlastá, třeba v té Francii, více nehod.
      A to není.
      Z mých zkušeností vyplývá, že těch faktorů, které různě ovlivňují schopnosti řídit, je daleko víc, jak alkohol.
      A je to jak kdy.
      Nevyspalost, tělesná teplota, stres, deprese, nebo naopak radost. atd..atd…
      To všechno ovlivňuje schopnost řídit, ale to ovlivnění není pro řízení auta v běžném provozu většinou nijak zásadní, také proto, že k dopravní nehodě je třeba souhra nepříznivých faktorů, takže se běžně stává, že někdo něco totálně zvoře…nedá třeba přednost, ale ten druhý situaci dobrým potřehem zachrání, protože je v tu chvíli zrovna v dobré formě.
      V každém případě by mělo platit, že slušný člověk jede zhruba tak rychle, jak se momentálně cítí, nepovalí 150, když se evidetně blbě vyspal, i když to žádný zákon konkrétně nezakazuje.
      Ona ta nulová tolerance je spíše o vině.
      Jak má někdo 0,1 a je nehoda, je v řiti, přitom ta hladina nemá nejmenší vliv.
      Opilost je také různá, jiná je po pivu, vínu či kořalce.
      Obecně platí, že dávka alkoholu z nuly na třeba 0,5 promile je větší skok v ovlivnění, jak z 0,5 na 1,5.
      Pak vliv alkoholu nějakou dobu stagnuje, až se zase přesune do jiného levelu.
      Podle mě jde u každého stavu, ožralost nevyjímaje, o jakousi „bezpečnou rychlost“.
      Pokud má někdo zpomalené reakce na polovic, pak musí jen 50, aby měl stejnou reakční dobu, jako při FIT stavu při stovce.
      No, ale to samozřejmě nelze nijak zákonem ošetřit, takže je lepší, alkohol za volantem spíše démonizovat.
      Nulová tolerance je ale podle spíše buzerace, protože hladina 0,2 se může vyskytnout u leckoho leckdy, není to o chlastu jako takovém.
      No a jak píše níže Kchodl, nejhorší je kocovina, to je člověk za volantem opravdu nebezepečný, též fakticky proto, že s kocovinou se jezdí za plného provozu a leckdy pracovně, zatímco ožralý, zodpovědný šofér, se přesouvá toliko v noci a to z lokálu domů, případně do jiného lokálu, a domů až pak, pokud mu to ještě schopnosti dovolí!

      To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        moji schopnost řídit výrazně ovlivňuje psychika,proto nesedám za volant těsně po diskuzích o eet,také moji schopnost řídit výrazně ovlivňuje manželka na sedadle spolujezdce,která ještě neusnula a kecá mi do řízení.

        bohužel,ale nemám srovnání s tím alkoholem,protože mě pracovní povinnosti řidiče odnaučily pít nejenom alkohol,ale i vodu.

        takže si jenom myslím,že schopnost mojí manželky,která ještě neusnula,mě ovlivnit,je rovna dvěma kořalkám,diskuze o eet je rovna jedné kořalce.

        je ale zase pravda,že nejvíc mě za volantem ovlivnilo rajče do kterého jsem kousnul a všechen vnitřek vystříkl na přední sklo,takže zdravá strava je v mém případě nejhorší ovlivňovač rovnající se třem kořalkám,následuje nespící manželka a na konci jsou ty diskuze.

        vyvozuji si z toho sám pro sebe tento závěr,že bezpečnosti silničního provozu jsou nejvíce nebezpeční vegetariáni.

        a přikládám toto

        Dopravní psycholog Michal Walter: Jak žiješ, tak řídíš!

        „To jsme tedy probrali vybodované řidiče, pak k vám ještě chodí ti, kteří dostali zákaz řízení?“

        „To jsou nejtěžší případy. Zákaz řízení můžete dostat od šesti měsíců do deseti let podle závažnosti přestupku či trestného činu. Důvodem je většinou buď hodně vysoká rychlost, nebo alkohol či drogy za volantem. Dnes si někteří nezodpovědní mladí kluci zakouří marihuanu a pak klidně sednou do auta. Když je zastaví policie, THC se na testech samozřejmě okamžitě ukáže. Paradoxně, řidiči se zákazem řízení mají právo požádat o prominutí zbytku trestu, takže když dostanou rok, po šesti měsících požádají o prominutí a řidičský průkaz jim často vrátí.“

        „Naproti tomu vybodovaný řidič má smůlu. Ten nemá právo na zkrácení trestu. Takže řidič, který nasbíral 12 bodů za nezapnuté pásy, je na tom hůř než ten, který řídil v opilosti. Někteří soudci bývají v těchto případech velmi benevolentní, což je pro mě nepochopitelné.“

        http://www.dopravnipsychologie.net/dopravn%C3%AD-psycholog-michal-walter-jak-%C5%BEije%C5%A1-tak-%C5%99%C3%ADd%C3%AD%C5%A1.aspx

        To se mi líbí

  11. čtenář napsal:

    a ejhle jednoho narovnávače „narovnaného“

    tady máte ty rovné podmínky.

    ale stejně pochybuji,že by vám všem,obhájcům těch rovných podmínek,něco už konečně docvaklo.

    Exkluzivně: Předčasný vánoční dárek pro e-shopy. Babiš je chce vyjmout z EET

    Spory o to, zda by internetové obchody měly spadat do elektronické evidence tržeb, spějí k nečekanému rozuzlení. Zatímco dosud se zdálo, že e-shopy budou muset evidovat tržby spojené s některými platebními metodami, nyní se jich EET velmi pravděpodobně nebude vůbec týkat. Ministr Andrej Babiš to řekl v rozhovoru pro Info.cz.

    http://www.info.cz/byznys/exkluzivne-predcasny-vanocni-darek-pro-e-shopy-babis-je-chce-vyjmout-z-eet-726.html

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      (((((((((((((((((((((

      To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        vittto,

        také to nevím,pouze to tuším,ale kočka je věrna nicku který si zvolila,jednou škrábe bez důvodu,to když sem pana Bavora chodila kritizovat,no a nyní má možnost si to žehlit,tak se lísá.

        argumenty k věci nula nula nic,ale přítulnost stoprocentní.

        před chvílí se mě brtník v brlohu zeptal jestli se v e-shopu platí kartou,od pana Bavora dostal za tento dotaz +100,tak to vidíte jaký mají všichni přehled o té eet,někteří si ani nepamatují co jsme tu už probírali,evidenci hotovosti která proběhne přes kartu.

        brtník v brlohu to vědět nemusel,ale pan Bavor by to vědět mohl,ještě,že alespoň nick oh má přehled.

        ale my jsme kolovrátci,no,jo,no,tak jsme kolovrátci.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Jen si plivněte. Asi vám ušlo, že můj rozpor s Kočkou se týkal pouze vzájemného vztahu s rytířem, takže za jiných okolností není důvod na vyhrocování vzájemných postojů. Ale jinak si klidně plivněte.

          To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            pane Bavore,
            neušlo mi to,a protože to bylo od ní úmyslné a na můj vkus až velmi časté,tak jsem si dovolil mít na ni názor,že si to nyní žehlí.

            jestliže to chcete brát jako že jsem na někoho plivnul,tak to ale nebyl plivanec na vás ale na ni.
            i když bych to až takto nenazýval,protože plivat dokáži lépe.

            To se mi líbí

          • kočka šklíba napsal:

            Děkuji čtenáři, ted konečně to přečtu, dokonce na těch asi 250% a ted ještě co tím chtěl říci Cech? Že je Babiš miliardář? To přece víme. Že ovládá spostu spoustu společností? To taky víme. Co dál tedy?

            To se mi líbí

          • kočka šklíba napsal:

            Na to nemá cenu přece odpovídat pane Bavore ;), jen si potřebuje kopnout.

            To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Oni tady čtenáři v podstatě sluníčkaří.
          Kdy já jsem vystupoval proti EET, jako ekonomickému nástroji?
          Nikdy, ale oni se se mnou baví, jako kdybych byl zásadním odpůrcem EET jako nástroje a dávají mi k dispozici různá čísla, se kterými si navíc mohou statistici dělat, co chtějí.
          Ano, EET je nástroj, který má donutit příjemce hotovosti zaúčtovat příslušný obnos.
          Je třeba říci, že tato povinnost platí už dnes, každý je povinen hotovostní platbu vykázat v účetnictví.
          Objevují se tady názory, že je to kvůli DPH.
          To si nemyslím, i když to fakticky nevím.
          Pokud by povinnost EET zahrnovala skutečně jen plátce DPH, logika mi říká, že je to nástroj velice slabý, protože drobní OSVČ vesměs plátci nejsou.
          Pak si lze položit otázku, jak se konkrétně podvádí.
          Pan Bavor uvedl příklad kadeřnic a masérů.
          Ti provedou úkon a nedají na něj účtenku, takže vzniká vazba živnostník- zákazník.
          Oba vědí, že jde o peníze nezdaněné, a oba s touto formou souhlasí.
          Jak EET donutí kadeřnici příjem hotovosti zadat do systému?
          Odpověď zní- NIJAK.
          Prostě to tam nezadá, a je vymalováno.
          Obě obchodní strany souhlasí, nikdo nic neviděl, nikdo si nebude stěžovat.
          Zde je tedy EET zbytečná.
          Navíc lze ještě podotknout, že povinnost zadat příjem hotovosti má toliko OSVČ, pokud někdo dělá služby bez příslušného oprávnění, tuto povinnost nemá, i když se samozřejmě vystavuje riziku sankcí na nedovolené podnikání.
          Jenže, oprávněná osoba je viditelná, pokud někdo živnost zruší, viditelný fakticky nebude.
          Pokud tedy chce někdo podvádět opravdu hodně, nebude se namáhat s žádným oprávěním.
          Zde může tedy být EET kontraproduktivní, protože stát nedostane od povinného vůbec nic, a když to bude jó vykuk, jestě ze státu něco vyrazí na pracáku, protože třeba staršího člověka, nebo nějak nemocného nikdo stejně nepřijme.
          Jak se bude konkrétně řešit třeba stánkový prodej Vietnamců, je mi záhadou, protože oni mají centrální sklady s pašovaným zbožím, které …nebude možné systémem projet.
          Pokud se podíváme na dnešní praxi, pak se pašované zboží prodává naprosto běžně, čas od času sice celníci zabaví zboží za 100 000 000, ale druhý den se tam prodává zase, bez většího zájmu příslušných orgánů.
          Tuto praxi EET těžko odstraní, když původ tohoto jevu je v korupci.
          Byl jsem svědkem, kdy na trh v Turnově přijelo 50 aut plných celníků, nevěšli se na to parkoviště, to bylo tak před 20(?) lety.
          Na trhu měli Vietnamci svou část, tam nešel bez legrace ani jeden, zabásli asi 4 stánkaře.(3 bílé huby a jednoho Cikána, to si pamatuji dodnes)
          Kolik ta akce stála nechám na úvaze čtenářů, výsledek byl nic.
          Účinek to bude mít na hospody, jenže pokud se jedná o zavedený podnik, tak už v podstatě vše přiznávají dneska, zde je tedy EET zbytečná.
          Problém budou mít menší provozovny v nějaké díře, ty se legálně uživit ani nedokáží.
          Ti podniky zavřou a budou chlastat v garáži.
          Tím ovšem zapláčou třeba pronájemci, místo hospody bude prázdná cimra, je to uzavřený kruh, protože když pronájemce nebude mít příjem, nemůže ho samozřejmě zdanit- a pronájmy se dělají vesměs legálně, protože se odečítají z daní.
          Pak jsou samozřejmě činnosti, které vydělávají časem.
          Prodejce piva a buřtů na nějaké akci, kde je 30 000 návštěvníků vydělá tolik, jak rychle se dokáže smekat.
          Legální stánkař s občersvením třeba na Mácháči na takovou akci čeká, přes týden bai voko sotva na režii, ale tahle akce jim udělá sezonu.
          Proto si také stánek pronajmou.
          Dá rozum, že pokud budou muset každé pivo nebo buřta zadávat do systému EET, prodají leda hovno.
          Dá se předpokládat, že se na to vykašlou, a na tu akci přijede plno prodejců úplně na černo, kteří to prostě risknou.
          V takovém množství lidí je kontrola problém, a navíc si kontrolor koleduje o pořádnou přesdržku, pokud nebude mít za zadkem 30 fízlů.
          Jenže 30 fízlů něco také stojí, a výsledek bude nula, nula nic, protože únik se musí prokázat, a samozřejmě se k tomu nikdo nebude moc hlásit, navíc se ještě mohou zahtit už tak zahlcené finačáky a soudy.
          Proto jsem oprávněně usoudil, že EET, jako ekonomický nástroj, má pozitivní výsledek spíše teoretický, jde tedy spíše o nástroj politický.
          Zde je třeba před Babišem smeknout, protože EET a bombastické kydy kolem mu přihrají voliče ČSSD, kteří jsou přirozeně nepřející.
          Já vím o podnikání úplně všechno, čtenáři, i když mám firmičku na střechy.
          Ale mám třeba i nákup a prodej, i když to nevyužívám, znám to, protože znám lidi, co to dělají.
          Vietnamec v pohodě vezme 5000 (pěttisíc) kartonů pašovaných cigaret za týden,a dělá 20 na kartáči jako nic, celníkům pod oknem.
          Jeden Vietnamec s jedním stánkem.
          Oni nic nevědí, čtenáři, jsou to teoretici.
          A jelikož jsou ve vládě také teoretici, tak to tady pak vypadá.
          Žijí ve svých bublinách, ale vytahují se.
          Mávají iluzemi, čísly, která nic neznamenají.
          Stát je nastaven tak, jak velké jsou příjmy jeho občanů.
          Pokud většina občanů bere méně jak 17 000 čistého (a to je tak 70%) nemůže se černota odstranit už z principu.
          To jsou ty debilní počty, jak to udělal třeba Kalousek,
          Spočítal si, že se tady za rok prodá XXX litrů nafty, takže když zvedne spotřební daň o 2 koruny, bude mít snadno XXX x 2.
          Ve skutečnosti ale nebude, protože kamioňáci si nafutrují nádrže jinde.
          Jenom krčím rameny, ale rozhodně se nedivím, že jde Evropa a bílá civizace do prdele!

          To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            vittto,
            k tomu se dá řici jen jediné,sepsal jste to excelentně,takže budu doufat,že se to dočká pouze kladného ohlasu.

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              To pochybuju….
              Ale potěšilo by mě to.
              Svědčilo by to o tom, že jsou lidé, co věcí, „vo co gou“!

              To se mi líbí

          • vittta napsal:

            Sakra 20 na krabičce, samozřejmě, na kartáči 2 kila.
            To když toho polovičku „vodpálí“ po kartáčích, ale jinak dělá na krabce také i 4 pětky, záleží, odkud to je.
            Od Ukáčka může zabrat také 60 pětek, ale to už bych dělal odhady nepřesné, dneska už nemám tak dobrý přehled…..

            To se mi líbí

    • brtník v brlohu napsal:

      Ono se v eshopu platí hotově????

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        +100

        To se mi líbí

      • oh napsal:

        Někdy i jo, já takhle platím prakticky všechno, co si mohu vyzvednout osobně a ušetřit na dopravném. Ten hlavní fór je ale v tom, že nějakej extrablb z ministerstva si navymýšlel EET i k platbám kartou.
        http://www.lupa.cz/clanky/eet-muze-byt-druhy-dech-pro-dobirku-prinese-komplikace-predevsim-malym-e-shopum/
        Tak jen doufám, že toho extrablba přeloží na vrátnici nebo k podlahovým kosmetikům, protože díky služebnímu zákonu možná ani nepůjde vyhodit. 🙂

        To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          Hle, jak je ta čeština tvárná.
          Vy píšete: „…díky služebnímu zákonu…“ a z pohledu onoho úředníka to píšete naprosto správně.
          Kdybychom to chtěli napsat z pohledu občana, bylo by to spíše: „…vinou služebního zákona…“
          No není to roztomilé?

          To se mi líbí

        • brtník v brlohu napsal:

          Pak je to ale kamennéj kvelb co navíc provozuje eshop. Nebo kvelb co slouží jako postkastlík.

          To se mi líbí

          • oh napsal:

            Kdepak, nic takového. Je to jen jedna kombinace způsobu platby a dopravy typu „vlastní.“ Bez potvrzené objednávky přes internet nedostanete ani sklenici vody a rozhodně vám nic nepředvedou a nenechají vás to vyzkoušet, pokud nekupujete nějaký „akční“ bazmek, který mají na pobočce vystavený. Jen si můžete dojít věc vyzvednout a zaplatit přímo na pobočku – obvykle pak neplatíte dopravu, ale zůstává vám možnost věci vracet bez udání důvodu do 14 dnů. Dokonce, kdybych si snad dodatečně vzpomněl, že potřebuju ještě něco, nejdál, kam mi v jistém nejmenovaném e-shopu vyjdou vstříc, je obecenstvu volně přístupný počítač s internetem, kde se můžu přihlásit do svého účtu a to, co mají skladem, si doobjednat a oni mi věc velkoryse hned donesou ze skladu a ani mi nevynadají. 🙂

            To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Položme otázku jinak.
          Jestliže někdo navrhne zadávat do systému EET platby kartou, je to debil.
          Ale nesvědčí to spíše o nepřipravenosti EET jako ekonomického nástroje?

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            Karta je variantní způsob hotovostní platby.

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              No vidíte, teoreticky ano.
              Jenže platba přijde prodejci na účet, a je z daňového hlediska nezamlčitelná.
              Takže EET v případě platby kartou je jen politická komedie, protože jednodužší voliči to samozřejmě nevědí.
              Prakticky je to tedy zbytečné, ale bude to něco stát na správě systému.
              A zde přicházejí kamarádi kamarádů, kteří tu správu budou dělat.
              Vlastně ne, kecám, správu řádně a podle zákona vysoutěží ve veřejné soutěži ti nejlepší.

              To se mi líbí

            • oh napsal:

              Promiňte, pane Bavore, ale to je prakticky ministerskoúřední ptydepe. Platba kartou má za následek převod z účtu na účet, takže neexistuje, že by taková platba už nebyla evidovaná a dala se nezdanit jako příjem. Jaký daňový únik můžete spáchat, když paníze končí na stejném firemním účtu, jako přímá převody?

              To se mi líbí

            • Lex napsal:

              Znovu je vidět, že řada diskrepancí vychází z nevědění. A taky z čtení hloupých novinářských zdrojů – viz odkazy níže na Novinky apod.

              „Pro osobní převzetí platí EET dál
              Obchodníci samozřejmě zprávu o „výjimce“ pro e-shopy vítají. „Je nutné se uvědomit, že pro e-shopy to neznamená úplné vyjmutí z povinnosti elektronické evidence tržeb. Pokud by návrh prošel, pak budou e-shopeři stále muset evidovat veškeré hotovostní platby. Jedná se přibližně o třetinu plateb. Všechny e-shopy, které umožňují osobní převzetí včetně hotovostní platby, musejí i nadále s EET počítat. Nicméně rozhodnutí, že by online platby byly vyjmuty, vítáme,“ řekl Miroslav Uďan, CEO společnosti Shoptet, na jejíž platformě fungují tisícovky tuzemských e-shopů.“
              Zdroj: http://byznys.lidovky.cz/vyjimka-z-eet-ano-navrhne-aby-se-ji-vyhnuli-podnikatele-s-prijmy-do-250-tisic-1tl-/statni-pokladna.aspx?c=A161123_184400_statni-pokladna_pave

              Kupodivu u Lidovek.cz pozoruji už delší dobu asi nejkvalitnější zpravodajství (dá-li se obecně o „kvalitě“ mluvit). Tady ovšem ten článek je naprosto vyčerpávající o nedává prostor téměř žádnému dalšímu tápání – tedy ve smyslu toho, jaký je postoj MFin.

              To se mi líbí

              • kočka šklíba napsal:

                No jo no, jenže to už čtenář anebo vittta asi nečetli ;).

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Jsem úúúplně blbej a potřebuju něco číst a předmět mojí touhy je EET na platby kartou.
                Jen tady píšu, že EET na karetní platby vymyslel debil.
                A jakkoliv se od toho nyní upouští, někdo to prostě vymyslel, bylo to v návrhu, takže pokud je to tak, nemá předkladatel EET o tomto zákonu kontrolu.

                To se mi líbí

    • Ahele napsal:

      Takže kadeřnice bychom měli vyřešené?

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Doufám, že se také smějete.
        Kadeřnice samozřejmě také, kromě mých Vietnamců.
        Ono jde ovšem hlavně o to, že si dá kde-kdo sakra bacha, aby těch 250 papírů nepřekročil.
        Ještě si počkáme, na prováděcí nástroje, jestli povinnost EET nastane následující rok po překročení 250 000, a pak další rok zase zanikne, v případě, že ten rok na 250 000 nedosáhne, nebo…

        Podle mě je to politická chyba, protože Babiš ukazuje, že není zásadový.
        Kromě toho sám asi o EET nic moc neví, zdá se, že jí nepřipravoval, ale nechal jí přípravit své politické poradce, kteří nemají o ekonomické stránce EET jako nástroje ani teoretický pojem.
        Může být také pod tlakem podsvětí, tímto způsobem mohou Vietnamci EET snadno obejít i tím, že si třeba kšeft rozdělí na 2-3 díly, kdyby to byl jó velký podnik.
        A ještě získají odpisy na sebe a svoje děti.
        No, co chcete víc?

        To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      děkuji,velmi zajímavé

      ale toto asi bude finta na voliče,protože se tam píše o paušální dani.

      To se mi líbí

  12. vittta napsal:

    Hmmm.
    Tak vida, Babiš je lidumil.
    https://www.seznam.cz/zpravy/clanek/babis-prisel-s-dalsi-vyjimkou-z-eet-krome-e-shopu-se-ji-vyhnou-drobni-podnikatele-4593
    A mám vyřešené tajemství Vietnamců.
    To mi totiž jediné nešlo do hlavy, jak se vyndají ze systému Vietnamce, kteří u nás stojí nad zákonem.

    To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      to ještě není všechno,Babiš bude určitě i kouzelník,za každou vyjímku si k těm 18miliardám na školky a nemocnice přičte minimálně jednu až dvě miliardy,aby se na začátku příštího roku mohl předvádět v televizi a tvrdit,že výběr bude 30miliard.

      přece ty udělené vyjímky nebude z těch 18miliard odečítat,to by nám mohl klesnout výběr pouze na psí boudu,abych byl objektivní,tak na psí boudu pro Maxipsa Fíka.

      To se mi líbí

  13. vittta napsal:

    Áááá, pardon, nevšiml jsem si….

    To se mi líbí

  14. čtenář napsal:

    kočko šklíbo,
    nepostřehla jste ale základní věc,

    já jsem sem dával odkaz na článek ze dne 23. listopadu 2016 • 06:00

    lujjza na článek ze dne 23. listopadu 2016 • 18:13

    oba články byly tedy k dispozici dříve než článek ze dne 23. listopadu 2016 18:40,který byl uveřejněn v lidovkách.

    ani jeden z těchto článků nemá menší vypovídací hodnotu než ten z lidovek,takže se odkýváváním i tohoto odstavce skočila na zpochybňování zdrojů na které jsem dal odkaz já a lujjza.

    „Znovu je vidět, že řada diskrepancí vychází z nevědění. A taky z čtení hloupých novinářských zdrojů – viz odkazy níže na Novinky apod.“

    novinky ale uvedením tohoto…..

    „Ministerstvo financí v návaznosti na avizované rozšíření a zatraktivnění institutu takzvané paušální daně, které navrhujeme s účinností od roku 2017 a kterou již doporučil schválit rozpočtový výbor, předložilo návrh na promítnutí tohoto opatření do zákona o evidenci tržeb,“ uvedl Babišův resort.

    ……jsou daleko přesnější než lidovky uvedením tohoto……

    Návrh na vynětí fyzických osob navazuje podle rezortu na takzvanou paušální daň z příjmu. Právě ti, kteří tuto nedávnou novinku využijí a zároveň výše jejich podnikatelských příjmů bude menší než 250 tisíc korun se elektronické evidenci vyhnou.

    ……a lidovky se touto větou….“Právě ti, kteří tuto nedávnou novinku využijí“

    dopouští manipulace,aby to vypadalo tak,že Babiš vymyslel paušální daň.

    jenže paušální daň sama o sobě není žádná novinka,proto jsem i napsal toto………

    „ale toto asi bude finta na voliče,protože se tam píše o paušální dani.“

    je i docela možné,že to je příprava na to aby byly v další fázi omezeny anebo zcela zrušeny výdajové paušály.

    Uplatňování daně z příjmů paušální částkouPublikováno: 2.11.2007
    Typ: výklady
    Zdroj: Daně a právo v praxi 2007/11

    http://www.danarionline.cz/archiv/dokument/doc-d2742v3560-uplatnovani-dane-z-prijmu-pausalni-castkou/?search_query=$issue=1I45

    PS: tento odkaz se týká ale i jiného oboru podnikání,v lidovkách nezmíněného.

    http://www.info.cz/byznys/exkluzivne-predcasny-vanocni-darek-pro-e-shopy-babis-je-chce-vyjmout-z-eet-726.html

    To se mi líbí

  15. čtenář napsal:

    vittto,
    já žádný příjem peněz přes platby kartou nemám,ale i tak mám stejný názor,že odesílat data při platbě kartou je hovadina,ale už to takto schválili,tak ať už to takto nechají.

    jestliže to změní tak dávají výhodu provozovatelům e-shopů které mají kamenné pobočky a znevýhodňují prodejce kteří mají pouze kamenné prodejny.
    takže výhoda hlavně těm e-shopů které točí každoročně miliardy na obratech

    kdo se jen trochu zajímá tak ví,že v posledních letech do e-shopů u nás investují miliardáři.

    takže,pokud schválí tuto vyjímku na karty tam by měla platit pro všechny,absolutně pro všechny.

    počínaje velkým e-shopem a konče kadeřnicí.

    jestliže je někdo zastáncem vyjímek je zastáncem i daňových úniků a už v žádném případě není zastáncem rovného přístupu ke všem subjektům.

    To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      a vůbec,vždyť ten Babiš to přece okopíroval z Chorvatska,to mám jako věřit tomu,že Babišovi z kopírky vylezla špatná kopie?

      je to manipulant a lhář!!!

      a kdo mu ještě po tomto bude věřit ty jeho kecy o nějakém narovnávání prostředí tak ten je adeptem na to abych ho mile pohladil po vláskách,dal mu lízátko a modlil se aby se už brzo vzpamatoval.

      začněte už konečně myslet,snažně vás prosím.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Hlavně že to neokopíroval z Itálie. Tam si musíte vzít účtenku a opustit s ní obchod. Jinak vás může potkat místní finančák a napálit vám pěkně mastnou pokutu. Jenže tohle platí v té prohnilé Itálii, tam nemají tu pravou svobodu.

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Však je také hnedle vidět ten ordung, v té Itálii.
          Kromě negrů. čmoudů, mafií, politiků, právníků a echt zlodějů tam nikdo nekrade.
          A něco takového bych si představoval u nás.
          Říká se tomu ROVNÉ PODMÍNKY!

          To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Rovný přístup…
      Prosimvás……
      To už je systémově vyloučené.
      Ten, kdo nic nemá, tomu nelze nic vzít.
      Proto také veškeré buzerace jsou určeny těm, komu je co vzít, jinými slovy, těm, kdo pracují, slušným občanům.
      Jak daňové, tak dopravní, tak trestní….
      Jednou jsem koupil od jednoho maníka asi troje montérky, nové.
      Na lístek vč. DPH jsem to chtěl.
      Dal mi lístek s razítkem a podpisem.
      Resp. mi to tak donesl můj táta, že prý si tam mám dopsat, co chci.
      Tak jsem ho s tím poslal zpátky, že tam chci mít napsané ty montérky, rukou toho obchodníka, donesl to, ale těch keců, že mi padají z kapsy vyplašenky a tak.
      Pak jsem se o tom s tátou bavil, jak to je.
      Ptal jsem se ho, kde bydlí a jaké má auto, je to jeho známý.
      Starej Favorit a bydlí v podnájmu.
      No vidíš, tak může dávat prázdné účtenky…
      Co mu mohou udělat?

      To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        vittto,
        3.prosince jedu do Prahy,začíná to ve 12hod.na Václaváku.
        i když jsem nebyl od 1989 nikde tak tentokrát jdu,že budu od Babiše a všech příznivců eet považován za zloděje je jasné,ale je mi to jedno,tam alespoň moje mlčící hlava bude vidět a znamenat daleko více než ta stejná hlava zde,která mluví.

        velkou účast sice neočekávám,možná nás tam bude jenom pár stovek,možná jenom pár desítek,ale i tak,nebudu sedět s rukama v klíně doma a zbytečně diskutovat.

        To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.