To hlavní o Trumpově vítězství


Michail Deljagin

Poražené elity jsou v šoku, jejich intelektuální obsluha je také v šoku, slyšeli jsme mnoho zajímavých urážek na jeho adresu a nejspíš je uslyšíme dál – i když obecně se tón mění…

Připomíná to změnu tónu pařížských novin v období „Sta dní Napoleonových“. Nejdřív psaly, že korsická příšera se vylodila ve Francii, aby končily sdělením, že jeho císařská výsost vstoupila do Paříže. Teď je samozřejmě demokracie, a proto jsou reakce poněkud opožděné. Nicméně hlavní nepravda, kterou o Trumpovi vykládají, spočívá v prohlášeních, že je to samotář, aktivista a vůbec člověk v politickém systému nezakotvený a s ničím nespojený.

Ve skutečnosti je Trump stejně systémovým politikem jako Clintonová, přestože je v politice skutečně nováčkem. Je jen z jiného systému. Trumpova revoluce (a tak o ní je možno hovořit už teď) je důležitá pro celý svět, protože mění vládnoucí, dominantní ideologii. Liberální kontrarevoluci elit, kterou si daly do štítu, zahájila M.Thatcher v roce 1979. Když zvítězil její souvěrec Reagan, stala se tato ideologie globální. Zplodila příšernou pohromu v zemích nepatřících do „zlaté miliardy“, ale vyčerpala svoje zdroje, protože válka globálních korporací a vyspělých zemí, které jim posluhují proti  celému světu, se přemístila na území těchto zemí samotných a změnila se ve válku proti vlastnímu lidu.  Průměrná mzda, například, se v USA nachází na úrovni roku 1958 a spotřeba nad touto částkou jsou úvěry a půjčky, které domácnosti zaručeně nemohou nikdy splatit. A za druhé je to spotřeba milionářů a miliardářů.

Obrovské množství podniků bylo vyvezeno za hranice Ameriky, proběhla deindustrializace země. Obama se sice pokusil provést reindustrializaci s využitím vysokých cen ropy, ale tento pokus nepřinesl významný úspěch. V důsledku toho ohromná část obyvatel Států ztratila životní perspektivu. Hroutí se střední třída a lidé, zvyklí být její součástí chudnou před očima a desetimiliony lidí v USA velmi dobře chápou, že budou žít hůř, než jejich rodiče a jejich děti budou žít hůř než oni. To je výsledek liberální ideologie. Trump se stal jakýmsi vlajkonošem boje proti této liberální ideologii, když vyhlásil prioritu zájmů USA.

Dnešní liberálové a paní Clintonová slouží zájmům světových finančních spekulantů – absolutně krutých a zrůdných lidí, kteří mají za to, že lze obětovat dokonce i Ameriku v zájmu zajištění svých vysokých zisků. K Americe cítí jen sentimentální city. Je to sice povětšině jejich výchozí země, ale kdyby se Americe udělalo špatně, kdykoli se mohou přesunout tam, kde to pro ně bude výhodnější. Ale Trump je patriot a není ochoten spálit Ameriku, ale naopak zničit globální finanční spekulanty v zájmu zachování Ameriky a zlepšení jejího stavu. To je principiální ideologický rozdíl, a Trump je jakýmsi symbolem patriotické revoluce, která zachvacuje stále více zemí světa.

Pro mě je velmi příjemné, když mohu říci, že tuto revoluci začal prezident naší země Vladimír Putin, který v září roku 2013 ve svém vystoupení na Valdajském klubu zdůraznil, že je dobře, že máme patriotizmus, že máme svoje zájmy a budeme je hájit, že máme duchovní svorky, a zájmy Ruska bude Rusko brát v úvahu v první řadě. Mnichovský projev byl epizodou a hněv Západu jí způsobený byl příznačný. Ale projev na Valdajském klubu a navíc po květnových prezidentových výnosech, které byly v podstatě deklarací ekonomické nezávislosti a suverenity Ruska se staly pro západní elitu nepřijatelnými. A právě to se stalo příčinou vlny rusofobie, její přetavení v ideologii Západu, a možná, že právě toto sehrálo velkou roli v tom, že katastrofa na Ukrajině byla zorganizována Západem s takovou bezohledností a jednoznačností.

To byla ale jen lokální revoluce, v jejímž důsledku se u nás vytvořil hybridní stát, kdy zahraniční, vojenská a část vědecké politiky má charakter patriotický, zatímco sociálně ekonomická politika uvázla v 90. letech. Příliš silný tu byl vliv 90. let, příliš velký vliv měla liberální ideologie. Ale příchod Trumpa k vládě v USA může tuto patriotickou revoluci změnit v globální. Stejně, jako svého času příchod Reagana udělal z ideologie liberální ideologii globální. To otřásá základy navyklého světového řádu. Teď jsou v celém světě i u nás miliony lidí nadšeny vítězstvím Trumpa, a to z prostého důvodu: Trumpovo vítězství ukázalo všem, že lid má význam.

Ohromné množství krajně ideologizovaných lidí, generace, která čtvrtstoletí řídila země a ze zvyku zaměňovala analytiku propagandou a vzájemným zombírováním si lidé zvykli hledět jeden na druhého a přitom ignorovat národy a domnívat se, že tak je to správně. Dnes je v Evropě vlastně smutek. Naprosto zmaten je francouzský prezident Holland, paní Merkelová se drží o něco lépe, ale vcelku evropské elity drží smutek. Proč? Protože si zvykly být přívěškem velké americké říše. Zvykly si, že za ně rozhodují formálně v Bruselu a ve skutečnosti ve Washingtonu, takže odpovědnost za svoje skutky vždycky mohou přehodit tam. Zvykly si na to, být nástrojem Ameriky k ničení vlastních národů. Zvykly si, že globální byznys je vším, zatímco jejich národy nejsou ničím. Na tom byla postavena celá jejich politika. Když teď vidí, že se Amerika změnila a odmítla toto liberální paradigma, že odcházejí nikam, že jsou ponechány o samotě se svými národy – to je nepodstatné, přestože je to velmi kruší – ale jejich svět se jim zhroutil, protože americký lid jim hlasováním pro Trumpa ukázal, že lid má význam. A tak zjišťují, že v novém světě pro ně místo jednoduše není…

Globální spekulanti, kteří si vsadili na Clintonovou, vycházejí z toho, že musí za jakoukoli cenu zachovat dnešní finanční architekturu, ve které si zvykli vydělávat peníze. Tato finanční architektura je založena na prosté věci: – celý svět platí za existenci Ameriky formou nákupu amerických státních obligací, tedy formou financování amerického zahraničního zadlužení. Ale k tomu, aby celý svět kupoval nízkovýnosové americké papíry (protože stanou-li se vysoce výnosnými, tak se pyramida zřítí), tak k tomu komerční motivace nestačí. K tomu je nutné, aby se celý svět bál chaosu, katastrofy, krize, a vzhlížel k Americe jako k jedině možné klidné zátoce. V zájmu zajištění této politiky rozšiřovala americká liberální elita chaos na stále nová a nová území. Začalo to Jugoslávií a končí to teď. Byla to strašná politika, ale elity, které byly ochotny spálit Ameriku v zájmu svého zisku, se před tím nezastavily, a my jsme viděli rozněcování chaosu, který se mohl zvrhnout ve třetí světovou válku i na Ukrajině i v Sýrii, i v našich vztazích s Tureckem  – nás málem poštvaly na tuto zemi – a to by bylo velmi vážné…

A Rusko pokaždé brzdilo rozšíření tohoto chaosu. I proto nás Hillary Clinton tak nenáviděla – protože jsme bořili globální projekt. Trump představuje jiné elity – klidnější, které vědí, že se proti větru neplive, že globální monopoly zahnívající na globálním trhu ho vlastně ničí. A tak rozpad globálních trhů na makroregiony, s vržením světa do globální deprese je naprosto nezbytný. Už dopředu se připravují na to, jak bude třeba žít v tom nově rozděleném světě a v tomto nově rozděleném světě vydělávat peníze.

Trump asi sotva chápe tuto mechaniku, ale vychází z logiky přetížení impéria. Má za to, že Amerika má vládnout světu – o tom není debat – ale nechce šířit chaos, protože jako praktický byznysmen, na rozdíl od Hillary ví, že třetí světová válka není rentabilní a vidí, že pro jeho byznys, spojený s reálným světem, konfrontace nevede k inkasu zisku.

Proto máme několik dobrých zpráv:

-nezahyneme ve třetí světové válce,  zatímco při pohledu do očí Hillary jsme válku viděli

-Amerika skončí s podporou islámských teroristů – nejen IS, ale i všech ostatních. Blízký Trumpův pomocník, generál Michael Flynn, daleký podpoře Ruska, šéf amerického vojenského zpravodajství zvyklý na nás hledět přes zaměřovač, k nám loni přijel, nebál se sednout si za stůl s Putinem a mimo kameru říci, že ví, že nepřítelem Ameriky není Assad, ale islámský terorizmus podporovaný lidmi z okolí Clintonové a jí samou, a že je nutno nebojovat proti Assadovi, ale proti teroristům. Taková je i naše pozice. Můžeme být soupeři, můžeme se hádat, nemusíme se vzájemně mít rádi, ale máme společný přístup k životu a smrti, k dobru a zlu.

Mnozí mluví o tom, že americká demokracie je nedokonalá. To jistě je – mnozí očekávali falzifikace a podvody, mnozí očekávali, že volby budou označeny za výsledek práce ruských hackerů. Clintonová ale, v euforii z pocitu vlastní neporazitelnosti, se dopustila několika chyb, které ji připravily o základnu uvnitř aparátu. Především ředitele FBI, který obnovil její vyšetřování, protože její přestupky v práci s elektronickou poštou a její a Obamova reakce (hrozil řediteli FBI odvoláním) na ně byly už příliš hrozivé. Ona totiž urazila všechny pracovníky státního aparátu USA, když předvedla, jak si o ně bude otírat boty. Ji podporovala CIA, podporoval ji Státní departament a další struktury, ale po tomto plivanci do tváře přišla o celou základnu v aparátě. Ji nepodpořili stejně, jako v roce 1991 u nás KGB nepodpořila Státní výbor pro výjimečný stav. Nemluvě o tom, že opotřebovala svoje fyziologické zdroje, bylo na ní až příliš patrné psychické vyčerpání. A navíc korupce – to je pro politika sebevražedná věc. Nejde o to, co bylo odhaleno. Těsně před volbami totiž paní Clintonová prolobovala prodej nejmodernějších letadel F-35 Turecku. Letadel, kterých se nedostává samotné americké armádě, a navíc zemi, která sice je členem NATO, ale aktuálně je spojencem velmi nejednoznačným. Tento její lobbizmus byl velkou částí amerického armádního a bezpečnostního společenství hodnocen jako přímá zrada národních zájmů. A to je velmi závažné.

My nevíme, co bude dělat Trump, ale nejspíš se bude snažit plnit své sliby, které jsou velmi konkrétní a dobře strukturované. Šokuje a znepokojuje jeho slib zavedení zvýšených cel proti Číně, kterou označil za devizového manipulátora. Bude-li toto opatření realizováno, tak to nejen uštědří velmi silný úder čínské ekonomice, ale je to schopno strhnout celý svět do globální krize.

Být velmocí je byznys. Vy zajišťujete vojenskopolitickou podporu a dostáváte za to ohromné obchodní ústupky. Ale každý byznysmen se snaží jít dál a tak Trump říká: – výborně, obchodní ústupky nám zůstanou, ale vy zaplaťte něco navíc. Tento návrh, nebo spíš nátlak, je odsouzen k neúspěchu, protože spojenci USA nemají peníze, všichni jsou v těžké finanční situaci kvůli globální krizi. Tady vzniká možnost výměny, přinejmenším s Čínou: – když Američané brání svůj trh před čínským zbožím v zájmu rozvoje vlastní výroby, tak současně zruší protičínské Transpacifické obchodní partnerství a skládají svůj „deštník měkké síly“ z Japonska a Jižní Koreje. Takže: – drazí Číňané, chcete-li tak baštěte… Tvrdá síla (vojenské základny) samozřejmě zůstanou, kde jsou, ale „měkká síla“ na kterou se vynakládá velmi mnoho peněz (propaganda, formování vědomí, tzv.kulturní výměna, apod), bude odstraněna. Pro Čínu to bude velký krok v před.

Ve vztahu k Evropě se Trump vyjadřuje velmi prostě: – on nepotřebuje Transatlantické obchodní a investiční partnerství, protože toto partnerství je výhodné pro jeho nepřátele – globální finanční spekulanty. Trump je ochoten se toho vzdát výměnou za samostatnost Evropanů – a to přivádí evropské elity do šoku, už kvůli jejich výše zmíněné vlastnosti – zvykly si žít ve vnitřní kapse Ameriky jako u Krista v podpaží.

Trump se dnes jistě soustředí na modernizaci Ameriky a její infrastruktury, protože Amerika je silně opotřebovaná. Uvidíme vzdání se alternativní energetiky, která není při nízkých cenách životaschopná, uvidíme zkrácení financování informačního sektoru, přičemž bude posílen výzkum. Trump má dnes unikátní „okno možností“, které ale, vzhledem k byrokratické setrvačnosti pravděpodobně nevyužije. On musí vybírat kádry, musí srovnat vztahy s republikánským kongresem. Musí přesvědčit přívržence Hillary, kteří proti němu vystupují po celé zemi, že není jejich nepřítel. Dokázal přesvědčit přátele a teď musí přesvědčit nepřátele. A tak propásne šanci, kterou teď má: – v rámci válečné logiky musíte využít taktickou převahu k rozdrcení nepřítele. Trumpovým nepřítelem není Hillary, ale globální finanční spekulativní byznys, který se nikam nepoděl a zůstal jeho smrtelným nepřítelem. Aby ho tento byznys nezničil, jako zničil Kennedyho a později Nixona, musel by ho zničit on.

Může to udělat velmi jednoduše – prostým zvýšením sazby refinancování, které rozvrátí struktury globálních finančních spekulantů. Pokud sazba bude zvýšena v prosinci, je z toho Trump venku, protože ještě není prezidentem a za vše může šéfka FEDu. Zachovat americkou ekonomiku lze pumpováním nezbytných peněz do ní přes systém amerických komerčních bank, jejichž počet se sice od poloviny 80. let snížil z 18.000 na dnešních 5.000, ale síť zůstala a přes ni lze financovat americkou ekonomiku. Šéfka FEDu Janett Yellen se nebude Trumpovi bránit, protože po případu Strauss-Kahna každý úředník dobře ví, že s ním mohou zatočit bez ohledu na zákon a mohou mu zničit život, za což se nikdo a nijak nebude zodpovídat. Přitom formální odpovědnost neponese Trump, ale Obama. Pak on vystoupí na ruiny (protože se svět zhroutí do deprese) a může říci, že on za nic nemůže – to jeho předchůdci… No, a teď si pojďme všichni vyhrnout rukávy a napravme situaci. To je pro něj jako pro politika skvělá šance – neodkládat řešení na potom, kdy bude krize ještě hlubší – ale tady a teď. K tomu je ale třeba strategické vidění, obrovská neohroženost a umění soustředit se na strategické problémy.

Mám obavu, že Trump, který si rád užívá života, opojený svým vítězstvím,  půjde sotva teď, hned po svém vítězství, do vážného strategického rizika. Sotva bude ochoten se prát o moc. Spíš bude, jako obyčejný prezident, kšeftovat v malém – pokoušet se koupit své bývalé protivníky – a v důsledku toho pomalu slábnout… Ovšem šanci teď má!

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=GZwZ-TQS8vw

hroch-hlava

Příspěvek byl publikován v rubrice hroší kůže se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

117 reakcí na To hlavní o Trumpově vítězství

  1. jaa napsal:

    Dík zua překlad, ale je to na nejmíň ještě dvojí čtení… no síla

    To se mi líbí

  2. NavajaMM napsal:

    Vďaka za preklad. Ja len toľko, že som zvedavý, uvidíme.

    To se mi líbí

  3. kočka šklíba napsal:

    Děkuji, velmi zajímavé, vybrala jsem si tenhle odstavec, i když asi by jich bylo víc k polemice, ale s tímhle souhlasím: „Ohromné množství krajně ideologizovaných lidí……..“.

    To se mi líbí

  4. cobolik pacholik napsal:

    vidim,ze pepikov velmi interesuje vysledok volieb v amerike,ja to nejak neriesim,da sa povedat vobec bo ja dumam jak dnes za 12 hodin co som robil,aby som urobil najviac a efektivne,lez kazdu chvilu sa mi doklada bo sa prestahoval bos#3,rano som nan kuknul jak mi dal papier co robit,dristnul I know,vsetci ludia,co ich osobne stretam,ja viem asi 30 cisto amici z toho vlastnici firmy a holota,co pre nich maka sa dobre neposeru a pytaju sa ci aj v mojom country jasne,ze CS bo to uz vedia naspamat,jak to ludia beru a kukaju jak puky,ze tam halo jak kurva,jak masmedia podobne jak tu zatracovali prehadzovacku,bo tu sa kus miernili,ze hlavne v cesku to radova holota da sa povedat vita prehadzovacku,ze dobre drista prehadzovacka to tak orientacne.
    dnes trump dristal,ze obmedzy vydaje na blizkom vychode,co sa tyka army a bezpecnosti,bo neviem chazariky dostali od mulata na rozlucku 35 miliard $,ktore vycicaju z US za 10 rokov a to nic nemusia vratit to tak na prilepsenu,dufam,ze to prehadzovacka obmedzi on hovoril o 6 miliard .ze bude na cesty a mosty,ja mu hovorim o tych 35,to bude na skolu,pre najslabsiu holotu a na plot okolo celej ameriky a to dvojity,bo do toho chazarstanu amerika uz natrepala,od 70 rokov slabe 500 miliard,ktore nie su pozicka,ale dar nenavratny,bo vsetci sion brothers dristaju,jak oni vybudovali na pusti prosperujuci stat,za tie prachy to by ja na sahare urobil mensie antarktidy vcetne kosatiek a velryb,bo medvede by boli normalka myslim biele,plus dva everesty z betonu a jeden K2 a este by polovica z tych miliard zostala na ohen,aby som nezamrzol…

    To se mi líbí

  5. st.hroch napsal:

    Omlouvám se za OT, nicméně Ruskem od noci svičí zpráva o včerejším zadržení ministra ekonomického rozvoje RF (a člena tzv. liberálního klanu) Uljukajeva za převzetí úplatku 2 mil.USD pracovníky ruského výboru pro vyšetřování. Podle zatím kusých informací ho viní z úplatkářství spojeného s vydíráním a výhrůžkami v souvislosti s prodejem státního podílu 50,08% v ropné společnosti „Bašněfť“ jiné ropné společnosti „Rosněfť“, uskutečněné v minulém měsíci. Uljukajev měl těmi dvěma „mega“ podmínit souhlasné stanovisko ministerstva s kontraktem…Podle zatímních informací sledovaly ruské bezpečnostní orgány ministra více než rok.

    To se mi líbí

    • st.hroch napsal:

      Když už jsem se omluvil za výše ležící OT, doplním je o čerstvou zprávu. Ministrovi bylo sděleno obvinění s korupce, spojené s vydíráním a rozhodnutím soudu byl poslán do domácího vězení až do 15.ledna příštího roku. Soud údajně přihlédl k tomu, že šedesátiletý ministr není zdráv a navíc má v péči dva staré rodiče. Zdroje kolem vyšetřovatele uvedly, že předmětné bankovky nedržel ministr v ruce, ale byly umístěny v přenosné bankovní schránce. Na ministrových rukou ale byly údajně zjištěny stopy chemikálie, kterou byly bankovky poznačeny.
      Příznačná je hysterická reakce bývalého velvyslance USA a ruských liberastů, Tvrdí dokonce, že jde o Putinův pokus o svržení vlády … Inu, nejspíš přituhuje…

      To se mi líbí

  6. Hudec napsal:

    Díky moc za překlad.
    Třeba se ten člověk v některých odhadech mýlí, ale v hlavě to má srovnané, o tom nemůže být sporu.
    Tyhle Hrochovy vstupy jsou vzhledem k charakteru české mediální scény neocenitelné. Ohledně českých médií jsem zaregistroval, jako asi všichni, částečnou změnu kurzu. Některých. U některých ovšem až dramatickou. Moudrý je teď kdekdo.
    Protože nechci zaplevelovat zdejší hodovní síň pana Bavora množstvím příkladů, vybral jsem jen jeden, exemplární. Před chvílí jsem ho panu domácímu poslal. I s kratičkým komentářem.

    To se mi líbí

  7. LB napsal:

    Článek je dobrý už tím, že ukazuje, že Tramp je součástí amerických elit, jen z jiného konce. A že není nějakým Spasitelem přišlým z vnějšího vesmíru, jak nám tu namlouvají jistí propagandisté.

    Deljagim patří k tomu lepšímu z překladů p. Hrocha

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Máte problém s chápáním psaného? To je ale váš problém, ne můj.

      To se mi líbí

    • Ahele napsal:

      Nevzpomínám si, že by tady byl někdo až tak zpozdilý, že by Trampa považoval za spasitele. Mně článek, samozřejmě mnohem erudovaněji, jen potvrdil můj opatrný názor. Což mě pochopitelně těší, ale přesto se neraduji nijak předčasně.

      To se mi líbí

    • cobolik pacholik napsal:

      long bay,ja pana neupozornujem,ja len panovy osvetlim,ze nejaky deljagin pise len toto,co cuje(citi) v tych kostiach holota tu,bo spasitela uz davno ukrizovali ty isty,co teraz nemozu prekuknut,vzdy sa najde nejaky spasitel,do toho original to nebude mal ani po hovno na bote,ale ty,co stale rvou ukriuj ho,za tolke tisicrocia sa nemozu spamatat casom,ze holota duma inaksie,jak ony chcu a to maju inaksie prostriedky hlasania svojej pravdy a predsa holota sa nezmenila…

      To se mi líbí

  8. Bavor V. napsal:

    Napadla mne taková myšlenka. LB ji sice nepochopí, ale pro ostatní:
    Zdá se že opomíjená a potlačovaná Pravda zvítězila nad mediální Lží a Nenávistí.

    To se mi líbí

    • LB napsal:

      Originální.
      Proti propagandě bojovat protipropagandou obvykle nekončí dobře, to je zkušenost, ke které jste už mohl dojít

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Doporučuji několikrát si přesednout a přešlápnout. A pokud ani potom nepochopíte, pak nevím. Radši moje komentáře nečtěte. Mohlo by se vám něco pohnout v hlavě a já vás nechci mít na svědomí.

        To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Pravda není protipropaganda.

        To se mi líbí

      • strejda napsal:

        Bývá dobré odlišovat propagandu od informování. Jak poznamenává Hudec o kousek víc, co by bylo před třemi týdny objevné a odvážné, dnes je to ubohé otáčení.
        Vždy musíme odlišovat časový faktor, jak vzniku teze, tak i jejího uplatnění. Pestrost názorů je velice potřebná, ale hodnotící soudy typu:
        A že není nějakým Spasitelem přišlým z vnějšího vesmíru, jak nám tu namlouvají jistí propagandisté.
        Jsou nejen zbytečné, ale silně kontraproduktivní. Napřed si vytváříte fiktivní realitu a tu pak zpochybňujete. Něco mně to připomíná.

        To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      Juli Zehová
      „Pravda není to, co člověk ví, nýbrž to, čemu věří, a mezi lidmi, kteří ztratili schopnost víry, žádná pravda neexistuje“

      Giordano Bruno
      „Není-li to pravda, je to velmi dobře vymyšleno“

      To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        Vaculík v texte 2000 slov napísal: „Pravda tedy nevítězí, pravda prostě zbývá, když se všecko ostatní prošustruje!“ a myslel to ako bonmot.
        Lenže presne tak funguje aj vedecké poznanie. Vedecká pravda je len hypotéza, ktorú doposiaľ nikto nevyvrátil.
        Carl Popper tvrdí, že hypotéza, ktorú nie je možné vyvrátiť, nie je vedecká. To je dosť v protiklade s tou Zehovou.

        To se mi líbí

  9. Petrpavel napsal:

    Dost už bylo Trumpa a USA, chtělo by se mi napsat.
    Nebylo by lepší věnovat náš zájem Babišovi a ČR?
    Nebylo, já vím. Je snadnější teoretizovat o neznámém a vzdáleném bordelu než sledovat a snažit se řešit bordel domácí. Média budou ještě dlouho plná všemožných zvěstí a skazek o USA, taktéž naši politici budou mít plné ústa emeriky, vždyť přece platí že kdo si hraje, nezlobí.
    A my si dál budeme hrát na tvůrce světových dějin.

    To se mi líbí

    • LB napsal:

      Je snadnější teoretizovat o neznámém

      Máte velkou pravdu, pane Petřepavle

      To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Včera jsem proběhl u známých kolem zapnutého oblbovadla a zrovna tam Babiš říkal, jak jsou útoky proti němu od socanů zhovadilé, jelikož bordel v dopravě zavinili oni korupčním systémem mýta, s naprosto neuvěřitelnou nevypověditelnou smlouvou. A mimo jiné se zmínil, jak to, že teprve 26 let po převratu otevíráme dálnici na Drážďany, přičemž například dálnice na Vídeň není a v dohledné době nebude, protože Haškovi socani za 8 let vlády v jihomoravském kraji ještě ani nevykoupili pozemky. Proč nemáme vysokorychlostní vlaky a další věci ?

      Bavit se o Trumpovi a USA má velký smysl, protože „ryba smrdí od hlavy“ a vývoj v USA je pro nás, coby kolonii, zcela určující. Pokud se povede Trumpovi reformovat USA, padne celá uhnijní banda a u nás tím pádem i multi-kulti socani a pseudopravice. Do prdele půjdou také všichni havloidi a časem i prohlaná žumpa, včetně „NašíVaší“. To vše je závislé na USA, jejich řízení kolonie přes ambasádu a světové finance, přes všemožná NGO’s.

      To se mi líbí

      • Petrpavel napsal:

        Nepovede. Tečka.

        To se mi líbí

        • čtenář napsal:

          a palec nahoru

          To se mi líbí

        • anonymouse napsal:

          „Nepovede. Tečka.“

          Stav Kognitivní disonance.

          Kognitivní disonance je stav mysli, který vzniká rozporem mezi dvěma kognicemi, například mezi postoji (znalostmi, vírou, chováním) a skutečným stavem věci.

          https://cs.wikipedia.org/wiki/Kognitivn%C3%AD_disonance

          Skutečný stav věci: Trump má, vzhledem k současné podpoře (která zatím není moc vidět, neboť je přehlušena demonstracemi a setrvačností masmédií) docela dobrou šanci. Dělat předčasné závěry nemá smysl.

          To se mi líbí

          • Petrpavel napsal:

            Klid. Předčasné závěry přece dělají a děláme všichni.
            I vy. Jaký že je skutečný stav věci? Jak víte, že Trump svůj program chce vůbec uskutečnit, dokonce v plné míře? Nevíte-li toto, a nemůžete to z principu vědět, je vaše úvaha výrazem stavu vaší mysli, ne zobrazením skutečností. Ani toto vaše a) tedy není jisté, natož navazující b) : t.j. jestli mu něco podstatného mašinerie dovolí.

            To se mi líbí

            • anonymouse napsal:

              Nojo. Jenomže i tato alternativa spadá pod můj přístup „nedělejme ukvapené závěry“ AKA „počkejme a uvidíme“. Na rozdíl od Vašeho jednoznačného ničím nepodloženého tvrzení. 🙂

              To se mi líbí

              • Petrpavel napsal:

                Vycházím z toho, že všechny argumenty už byly sneseny, zdejší osazenstvo je zná, a tedy vyjadřuji svůj názor po zvážení všech argumentů.
                Jednoznačně.
                Názor.
                Nesnažím se vnucovat ostatním rádoby fakta a z těch rádoby fakt vyvozovat ne pouhý názor, ale rádoby jistotu jak se bude věc vyvíjet.

                To se mi líbí

              • anonymouse napsal:

                Omyl. To tvrzení se nedá dokázat, dokud ta situace nenastane.

                Že jde o názor nikdo nezpochybňuje. Pointa je v tom, že jde o názor, který nelze nijak doložit žádnými známými či dostupnými fakty.

                Že se nějaká událost v minulosti odehrála podle nějakého scénáře znamená, že se bude stejným způsobem vyvíjet i příště. A žádné další vstupní údaje nikdo nemá.

                To se mi líbí

              • anonymouse napsal:

                Oprava: neznamená (že se bude stejným způsobem …)

                To se mi líbí

              • Petrpavel napsal:

                Změním pro vaše pochopení slovíčka : nebylo to vyjádření mého názoru, ale mého postoje – je to totéž.
                Postoj (ani názor) nemůže a tedy ani nemusí vyjadřovat skutečný stav věcí.
                To jen vy se tváříte, že váš postoj je vyjádřením skutečného stavu věcí nynějších i budoucích.
                P.S. Končím toto nudné, a vůbec ne nutné, vlákno 🙂

                To se mi líbí

              • anonymouse napsal:

                „Postoj (ani názor) nemůže a tedy ani nemusí vyjadřovat skutečný stav věcí.“

                Čímž jsme se kruhem (nebo možná po spirále?) vrátili ke kognitivní disonanci; jak z definice. 🙂

                To se mi líbí

              • LB napsal:

                Anonyme, píšete velice podivné věci. Je snad názor Ralpha Nadera, který níže citujete faktem? Tvrzení že Tr. zvolení by mohlo být … (čímsi).

                Je to prostě Naderův DOHAD o budoucnosti. Takže přestaňte kárat Petrapavla pomocí pokrouceného Kahnemanna za to, že si zachoval zdravý rozum, když píše něco tak jasného, že předčasné závěry dělají všichni.

                To se mi líbí

              • anonymouse napsal:

                Hmmmm. 🙂

                Postnul jsem ten clip protože mi jeho názor přišel zajímavý a říkal jsem si, že by mohl, pro doplnění debaty, být zajímavý i pro další diskutující.

                Obecně, citovat něčí názor (BTW, že jde o názor někoho jiného se vyjadřuje tím, že se text dá do uvozovek) ještě nemusí znamenat s tím názorem souhlasit. Pokud si něco takového myslíte, musíte mít velký, ale skutečně velký hokej ve schopnosti kriticky uvažovat.

                To se mi líbí

              • LB napsal:

                Njn, mě zas onehdy přišel zajímavý výrok Trumpova viceprezidenta (že s Putinem budou jednat z pozice síly) a taky jsem to „postnul“ a dozvěděl jsem se od vás, že jde o „confirmation bias“.
                To prostě máme někteří, co nemáme s vámi stejný názor smůlu.

                To se mi líbí

  10. kchodl napsal:

    Díky za překlad, velmi zajímavé.

    Ovšem nechápu, jakým tajemným způsobem by mohli trumpetisté zapůsobit na FED, aby zvedl v prosinci sazby a tím způsobil pád úvěrového letadla – což by poslalo okamžitě do defaultu nejen globální koncerny, ale hlavně americký federál. A s nimi i velkou část spotřebních úvěrů v USA.

    Navíc je docela zjevné, že Trump přepnul – asi jen dočasně – na mírnou rétoriku, protože dokud nebude 20. ledna inaugurován, všechno je značně nejisté. V současné situaci by se docela lehce mohlo stát, že ClintonGang a Ameriku vysávající glogální spekulanti „zapůsobí“ na volitele, aby Trump nebyl zvolen – i za cenu lidového povstání v USA. Záleží na pozici FBI a dalších domácích tajných služeb, která je značně obojetná – a bližší košile než kabát. Že tímto směrem část „amerických elit“ míří, je zřejmé ze Sorošovských pokusů o pouliční nepokoje až obdobu Majdanu – ale jak to zatím vypadá, tyto pokusy nejsou podporovány bezpečnostními silami lokálně ani federálně, a dokonce i žumpa si od toho drží odstup. Takže to byl svům způsobem „průzkum bojem“, který dopadl negativně – volitelé si netroufnou Trumpa nezvolit, pokud nezačne „vyvádět“ předčasně.

    Spíše bych si myslel, že Trump se orientuje na sestavení kvalitní vlády a reformního týmu, aby mu do něj nenastrčili příliš mnoho škodičů. Je to období získávání spojenců mezi dosud odmítajícími republikány, ale ne za každou cenu. Nicméně bez toho se nikam nepohne, protože když nebude mít na své straně Kongres a Senát, coby prezident by skončil bezmocný, ještě než by začal. Tedy priorita v této chvíli musí být získání co nejširšího souhlasu mezi republikány – s čímž mu významně pomáhá široká podpora americké veřejnosti. Jakékoliv radikální „hurá akce“ by tomuto cíli jen ublížily.

    Ohledně tureckých F-35, vzhledem k tomu, že se jedná o „softwarově definované letadlo“ – tedy vše je silně závisle na palubním software – Amíci mohou kdykoliv v budoucnu každou F-35 „vypnout“ přes internet a další sítě, kdykoliv by uživatel nedělal co potřebují. Nic světoborného na tom letadle není, je to plné 20 let starých technologií, např. kamery průzkumu a situačního varování má dnes lepší každý čínský telefon za $200. Je to pouze nesmyslně komplexní „kočkopes“, určený univerzálně na všechno, který je díky návrhovým kompromisům mizerný ve všem. Celý projekt je především černá a bezedná díra na peníze, bojové použití je iluzorní – ale na pobíjení pastevců koz to určitě stačí. Nejlepší, co by s tímto projektem šlo udělat, je okamžité zrušení, snad mimo verze pro USMC F-35B – a místo něj, za použití vyvinutého software, udělat několik specializovaných letadel pro USAF a US NAVY. K čemuž určitě dojde, protože jinak by dalších 30 let byly USA odkázány na tohoto nepovedeného „chromého kačera“ (mezi piloty má přezdívku „pig“, tedy prase – a kolik pilotů touží létat na praseti, není třeba se ptát).

    Pokud se jedná o nebezpečí tureckého transferu technologií směrem do Ruska, Číny, Indie, … tak nelze zapomenout na Izrael, který své F-35I již dostal. A jistě si Amíci pamatují, že např. přísně tajný raketový systém MIM-104 Patriot, poskytnutý Izraeli po první válce v Perském zálivu, se hned měsíc po dodání „přesunul“ do čínských laboratoří (což se prokecalo po 20-ti letech). Mimochodem, čínské letadlo J-31 má podezřele podobný vzhled jako F-35, takže ke „transferu technologií“ jistě již došlo jinými cestami.

    Nehledě na podstatný problém s použitelností dnešního amerického leteckého paradigmatu, závislého na AWACSech a leteckých tankerech, s bojovými letouny o krátkém doletu. S příchodem ruských – a brzy i čínských – letadlových AA a pozemních PVO raket s extra dlouhým doletem je nasazení proti Rusku úplně iluzorní, skončilo by to pro Amíky katastrofou. Po sestřelení všech AWACSů a tankovacích letadek nejsou schopní operací. Navíc, mít jako jedinou „kartu ve hře“ stealth, je sebevražedné, protože vývoj čidel a radarů je mnohem rychlejší a levnější, než vývoj stealth letadel. Další vývoj nepochybně půjde směrem k rojům bezpilotních dronů a hypersonickým raketám, tedy přesně tam, kam jsou již léta orientováni Rusové. Kromě jiného je to také řádově levnější.

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Cituji: ……na volitele, aby Trump nebyl zvolen ………
      Také na to myslím, možné to je, ale byl by to obrovský hazard, zničil by jeden ze základů americké demokracie, no budiž. Ale asi by vytáhl do ulic nezvládnutelné množství lidí nikým neplacených, tedy svobodných a neposlušných. Dobrý start k občanské válce. Zbraní je mezi lidem dost a silové složky nejsou skálopevné a rozpadly by se.
      Nepřeji si to a věřím, že k tomu nedojde, ale byla by to skutečná laboratoř politiky jaká tu téměř sto let nebyla. A bylo by to snesitelnější než III. světová.

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Přesně.

        Sice se množí hlasy, že se americká pseudoelita začala chovat doma v USA stejně jako ve světě, ale zde vidím jeden podstatný rozdíl. Kdekoliv jinde by asi občanskou válku spustili – protože všude se řídí tím, že když už nedokáží danou zemi ovládnout, zkusí ji alespoň zničit. Ale rozpoutat si občanskou válku přímo před vlastním domem, to asi neudělají.

        Navíc je docela jisté, kdo by ji vyhrál – Američané, kteří volili Trumpa. Protože bezpečnostní složky by šly nakonec s davem, přes prvotní odpor. Plus je na straně proti-elitních vlastenců bezpochyby armáda i národní garda. A trumpetisté jsou na rozdíl od Hitleryiných stoupenců po zuby ozbrojení soukromými zbraněmi. Také ovládají veškeré technologie, distribuční systémy a zásobování. Velkoměstům by stačilo vypnout elektřinu a bylo by hotovo.

        To se mi líbí

  11. jaa napsal:

    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/George-Soros-usporadal-valecnou-poradu-Trump-by-mel-zbystrit-chystaji-se-hrozne-veci-462864

    Tak to vyoadá na Sorosovu barevnou revoluci. No a taky to dokazuje jak funguje multikulti… a taky že vlastně s těmi imigranty jwe to fšude stejné. Nic nedělat, brát peníze a dělat paseku. Hmm, to jsem zvědavá jak to židovské spiknutí dopadne. Teď abych se nebálaj en o Zemana , ale i o Trampa.
    No jo ,ona hitlary řekla že se nevzdá. Ovšem jak by se jí „vládlo“ v úplně zničené zemi.. nevím. Jen je malá naděje, že to demogratům dojde. Protože jinak jde Amerika do ……. rychleji než se čekalo.

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Amíci jsou naštvaní a jak se ukázalo z prvních „demonstrací“ ve velkoměstech, mimo placených křiklounů se nikdo nepřidává, žádné statisícové až milionové demonstrace nevznikly, přes laxní postup policie proti „demonstracím“ a štvaní žumpy proti Trumpovi. Spíše naopak – velkoměstské obyvatelstvo, ačkoliv volilo Hitlery, je spíše naštvané na protestující, protože jim blokují dopravu do práce, rozbíjejí okna a podpalují auta.

      Sorošovská revoluce tedy zatím selhala, úplně stejně jako třeba v Moskvě na Bolotné.

      Jediné vážné nebezpečí pro Trumpa je ve skutečnosti to, které zmiňoval Děljagin – ale naopak než psal on: kdyby FED zvedl sazby, okamžitě by došlo ke krachu mnoha firem a bank, obyvatelstvu by se zdražily spotřební úvěry a hypotéky. Což by vedlo k demonstracím, které by se Sorošovští loutkáři mohli pokusit přesměrovat proti Trumpovi.

      Ale při pouličních nepokojích proti Trumpovi by se jistě zapojili voliči Trumpa, kteří na rozdíl od velkoměstského obyvatelstva budou o dost akčnější – protože je zima a v zimě není na venkově co dělat – no a mimo jiného jsou také o hodně ozbrojenější než „velkoměstská elita“, odmítající soukromé vlastnictví zbraní.

      Snění o americkém Majdanu na podporu Hitlery je směšné. Jestli k pouličním demonstracím dojde, bude to naopak proti současné pseudoelitě a na podporu Trumpa – a pak se to nezastaví jen řvaním na ulicích, ale přeroste to v plnohodnotnou revoluci, kdy budou bankéři létat z mrakodrapů bez padáků a davy vezmou útokem miliardářské čtvrtě.
      To by se nelíbilo ani Sorošovi, protože by šel pod kudlu jako jeden z prvních.

      To se mi líbí

    • st.hroch napsal:

      Neházejme to všecko na hlavu chudáku vetchýmu staříku Sorosovi. On je přece spíš maňáskem na ruce tajný služby…Krom toho pohádka o tom, jak tekrát on jako jedinej chytrej spekulant dokázal shodit britskou libru, je skutečně pohádka – vždyť na to tenkrát neměl zdroje – ty dodal a informačně ho zajistil ten, kdo i dnes stojí za ním…

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Jistě, zmiňovat Soroše je stupidní zjednodušení, ale naprosto stejné, jako když vše připisují Putinovi nebo Assadovi. Tato žumpoidní vypatlanost je prostě nakažlivá.

        Ale je fakt, že zmiňovat pokaždé „CIA program barevných revolucí, delegovaný na NED a Atlantic Council, …plus 10 dalších krycích krysích organizací…, sítě NGO’s a všemožných ‚nadací'“, to je prostě dlouhé. Tak se to připlácne na staříka a je to.

        To se mi líbí

      • jaa napsal:

        No jo, ale on ne tak dávno měnil směnky a akcie za zlato. Proč asi

        To se mi líbí

  12. Petrpavel napsal:

    To jsou oni! Ti lumpové, co chtějí chránit úřad prezidenta, dokonce skoro tak jak je chráněn posranec, policajt, úředník … to si dovolují moc.
    A aby všem blbům bylo jasno : dělají to přece proto aby chránili Zemana, ne aby chránili prezidenta České republiky.

    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/To-jsou-oni-Poslanci-kteri-chteji-aby-se-za-urazku-Zemana-slo-do-basy-Mame-take-cely-jejich-NAVRH-462877

    To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      “ …O viróze už ani slovo. Za hanobení prezidenta až rok vězení, navrhují poslanci….“ doprovázejí obdobnou zprávu Novinky.cz. Kreténi!

      To se mi líbí

    • jaa napsal:

      Akorát že to už není o Zemanovi, než to projde – budou volby. Tož kdo ví….

      To se mi líbí

      • Petrpavel napsal:

        To je postesk nebo … ? Hlavně že to je.

        To se mi líbí

        • jaa napsal:

          Hm, vzpomeňte na Palivce…… a jak se to dá použít, kdyby došlo k zmiňované variantě rozhodování mezi Čírem a Sázkařem…Naštěstí máme fonetiku jako obranu přes rešeršním nastavením „kontroly“

          To se mi líbí

  13. kchodl napsal:

    OT: V Sýrii se už „kalibruje“. Rusové začali velkou operaci v Idlibu, Homsu, Aleppu.
    Bombardování se účastní všechny ruské letouny, včetně námořních Su-33 z letadlovky, ostatní lodě a ponorky střílejí křižující střely Kalibr. Údery strategického letectva se očekávají později, asi v noci.
    V TV k tomu mluvil přímo Putin a Šojgu.

    To se mi líbí

  14. blbíš napsal:

    Copak v Sýrii, ale tady už JDE DO TUHÉHO. Nastávají těžké časy. Podpořte finančně nezávislou novinářskou práci Britských listů

    http://www.blisty.cz/art/84380.html#sthash.vWm0X4HG.dpbs

    😀 😀 😀

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Ale mají tam dobrou reklamu na BreitBart.com, to se počítá.
      Také dělají výbornou propagaci novému šéfovi Bílého domu, Stevu Bannonovi. A zájmovému sdružení KKK. Sice jsou to prý „mizogyni“, protože zpozdile tvrdí, že chlap se liší od ženské, no ale to je okrajové.

      Není to zase tak špatný Blicí list, ta čulíkiáda.
      😀

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Zní to vážně přitažlivě:
        „..ultrapravicové hnutí, spojované s úsilím zachovat „bělošskou totožnost“, bránit „západní hodnoty“ a bojovat proti multikulturamismu…“

        Ještě se mi líbilo:
        „Antikoncepce způsobuje, že jsou ženy neatraktivní a šílené“
        „Pohovory pro uchazečky o technická zaměstnání nejsou zaujaté, uchazečky jsou prostě při nich blbé.“

        To se mi líbí

      • oh napsal:

        Tak jsem tam nakoukl a zjistil, že KáDéčko nejspíš opravdu unesli nějací zákeřní emzáci a nahradili ho klonem, obsahujícím i určitý počet funkčních mozkových buněk.
        http://www.blisty.cz/art/84497.html
        Nebo, že by dostal tak rychle nové pokyny?

        To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Všiml jsem si už minule, že KáDéčko působí jaksi rozdvojeně, jakoby občas psala místo pravého KáDéčka jeho zákeřně-emzácká napodobenina, která je o mnoho chytřejší – například její docela realistický článek o slabosti NATO jakoby svědčil o záblescích zdravého rozumu.

          Ovšem zřejmě nemá alternativní klon moc dlouhou výdrž a občas musí dobíjet baterie nebo tomu dělají servis na emzáckém hvězdoletu, protože někdy se dostane ke slovu i pravé KáDéčko, a to je potom fičák: „Nenávistníci, manipulátoři, poskoci, sprosťáci, zrádci“, toť krásný titulek článku, a není to myšleno ironicky.

          Ve stejném vydání Blitek:
          http://blisty.cz/art/84478.html#sthash.Sd59Ixpv.dpbs

          Vřele doporučuji, velmi jsem si „pošmákl“. Netušil jsem, že Blicí listy mohou být tak úžasně zábavné.

          To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            Článek klonu KáDéčka o slabosti NATO:
            http://blisty.cz/art/84334.html#sthash.Qzwi1YXr.dpbs

            To se mi líbí

            • Hudec napsal:

              V té mojí oblíbené Knize je vlastně skoro všechno:
              „Nadporučík Lukáš četl nahlas článek, ve kterém redaktor dal si neobyčejně záležet na tom, aby uplatnil směs vět:
              „Příkaz státní moudrosti“, „státní pořádek“, „lidská zvrhlost“, „zašlapaní lidská důstojnost a cit“, „kanibalské hody“, „zmasakrovaná lidská společnost“, „smečka mameluků“, „za kulisami je poznáte“. A tak to šlo, jako by Maďaři na vlastní půdě byli nejpronásledovanějším živlem. Jako by byli přišli čeští vojáci, porazili redaktora a šlapali mu bagančaty po břiše a ten by řval bolestí a někdo si to stenografoval.“

              Samozřejmě je třeba použít methodu substituční a „Maďary“ nahradit jinou entitou, stejně jako „české vojáky“ (skoro vyhynulý druh). Ale jinak to pasuje…. 🙂 .

              To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Slátanina bez hlavy a paty.
              Tohle nebude 95% čtenářů vůbec číst, rozhodně ne celé, propagandistická finta je zde nejspíš v tom, že čtenář titulku, jmenovky nebo části článku hned pochopí, že nám hrozí od Ruska velké nebezpečí!

              To se mi líbí

              • strejda napsal:

                +1 Slátanina bez hlavy a paty.

                To se mi líbí

              • Petrpavel napsal:

                Tohle vážně někdo čte? Rád bych se mýlil, možná jsem něco přehlédl, prolétl jsem to za pět vteřin a zase na dlouhé měsíce zmizel.

                To se mi líbí

              • kchodl napsal:

                Musíte odfiltrovat KáDéčkův blábolivý styl a deklasující či nenávistná přídavná jména, kdykoliv píše o něčem nebo někom ruském. Ale podstata je pravdivá:
                1. NATO nebude mít nad ruským bojištěm vzdušnou převahu, naopak, veškerá letecká podpora bude nulová, protože Rusové mají nepropustné PVO. Problém je, že americká vojenská doktrína (tj. NATO doktrína) je na vzdušné převaze silně závislá.
                2. NATO nebude mít možnost používat síťované zbrojní systémy a radiokomunikace, protože Rusové mají kvalitní rušení a systémy elektronického boje, vyspělejší než Amíci.
                3. NATO nemá pozemní síly, kromě speciálních jednotek pro navádění leteckých úderů (které nebudou, protože ruské PVO) a lehce obrněných, které slouží jako jakási vojenská policie, obsazující území již dobyté z letadel a vrtulníků (což se nestane, díky PVO).
                4. NATO má minimální silně obrněné síly (tj. těžké tanky) a slabé dělostřelectvo, které se díky sjednocení průzkumu z družic, dronů a speciálních jednotek stává obrovským nebezpečím na bojišti, protože je schopno přesných zásahů na dříve nemožné vzdálenosti.
                5. Rusové mají na bojišti informační převahu.

                Pochopitelně to KáDéčko všechno zkazil závěrem, kdy popírá válkychtivost NATO a – vzhledem k faktickému rozložení sil – sebevražedné (pro NATO) pokusy zaútočit na Rusko. Jenže to samé platilo i v případě Napoleona a Hitlera, tehdy byl poměr sil také velmi nevýhodný pro útočníky – a přesto vyrazili. Uvěřili totiž vlastním lžím, což se opakuje.

                Nicméně i tak KáDéčko – v českém kontextu – píše značně „proti proudu“, protože u nás se nic jiného než „převaha NATO“ nesmí nahlas říkat. V USA veřejně také ne, ale interní studie např. ukrošské války mluví jasně (z některých z nich KáDéčko vychází). Zatím se o tom píše jen na specializovaných fórech, do mainstreamu to proniknout zřejmě nesmí, tam je vítězná propaganda. V tomto směru je KáDéčko takřka disident.
                😀

                To se mi líbí

              • kchodl napsal:

                Ech, opravuji poslední větu: samozřejmě emzáckýklon KáDéčka je škodič „tábora míru a kapitalismu“, ne KáDéčko.

                Celkově to ale neznamená, že mají Rusové útočnou převahu – to zdaleka ne, na to mají málo tanků a útočných letadel – jsou silnější jen v obraně. Naopak, NATO má především útočné kapacity, ale převážně letecké, díky americké válečné doktríně. Jinými slovy, je to dokonalý pat: NATO nemůže úspěšně zaútočit na Rusko a Rusko zase na NATO. Problém tedy zůstává v tom, že NATO by mohlo zaútočit neúspěšně, jako Západ zaútočil na Rusko již několikrát.

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Dal jsem si tu práci.
                Dělá to na mě dojem, že ta vojenská fakta jsou jen kulisou pro ideologii.
                Nejsem kdovíjaký specialista na bojovou techniku, ale tohle, co je tam psáno, mi dojde také.
                Základ všeho je u Rusů úspornost a efektivita.
                Já mám Gaze, ten auťák vyšel z praxe, to prostě žádný úchylný civil nenavrhoval.
                Co je důležité, funguje skvěle, co důležité není, to funguje jakž-takž, ale jako celek je to učiněný zázrak.
                Originál motor je ovšem slabý, nic méně běžnému bojovému použití vyhovuje.
                To píšu v souvislosti s tím rušením elektronické komunikace, ta je základem samolibého vyjádření převahy západu nad Ruskem, která ovšem díky správnému a účelnému ruskému výzkumu patří dávno minulosti, jenže západ to ještě nepochopil a své stroje neustále více a více elektronizuje, což tady ostatně zmiňujete.
                Rusové si nepochybně dobře pamatují, proč dostávali od Němců na začátku II.války takovou nakládačku, i když měli stejně dobré, ba lepší stroje.
                Komunikace.
                Jak vidno, poučili se.

                To se mi líbí

              • kchodl napsal:

                Kurňa, no myslel jsem samozřejmě náš „tábor války a kapitalismu“.

                To se mi líbí

              • kchodl napsal:

                🙂
                Ohledně hodnocení Vašeho GAZe, připomněl jste mi bývalého kolegu, kterému jsme říkali „Guma“, rozvinutě „Plukovník Guma“, případně kamarádsky „Plukovníku“. Ten se proslavil kouzelnou větou, když mu jeden bohatý zákazník ukazoval své nové Ferrari a Plukovník znechuceně pronesl: „Tohle určitě navrhoval nějaký úchylný civil, pravděpodobně teplouš.“ Vždycky, když vidím něco tak „načinčaného“ a napůl nefunkčního, tak si na něj vzpomenu.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                😆

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Ještě se vrátím k těm tankům.
                Naprosto nechápu, koho napadlo nazvat tank útočnou zbraní.
                Samozřejmě to bylo v souvislosti s ČSSR, potažmo Ruskem, které tradičně disponovalo velkým množstvím obstojných strojů a značnou tankovou silou disponovala i ČSSR.
                Ono jak kde.
                Třeba v rámci ČSSR je tank dokonalý obranný prostředek.
                Vzhledem k dlouhé státní hranici, ale malým vzdálenostem a dobrým komunikacím přece tank může operativně přenést značnou palebnou sílu na potřebnou pozici.
                100 km, v ČSSR zásadní vzdálenost, urazí za 2 hodiny (to je menší čas než vagonování) a může se hned zapojit do bojové činnosti.
                Rovněž zásobování PHM a municí je díky komunikacím relativně snadné.
                A v hraničních horách může jediný tank s malým množstvím pěchoty blokovat celou útočnou rotu celé hodiny…

                To se mi líbí

              • NavajaMM napsal:

                Pre vitttu (21:49) – na ZVS som bol v tankovom pluku (prieskumník) a podľa toho, čo som videl, by Vaša obranná stratégia nefungovala. Tanky boli dosť chúlostivé stroje a zložitejšie cvičenia, zvlášť v zime, prežilo tak okolo 30 % a to ani neboli pod paľbou. Neboli stavané na dlhé presuny po vlastnej osi. Okrem toho pri presunoch trpeli pásy a „vyklepávanie pásov“ bola obľúbená zábava „bulharov“ na dlhé zimné večery.
                Ako nádejnejšia stratégia sa mi zdá použitie mobilného delostrelectva tak, ako ho tu niekde popísal kchodl. Tie húfnice Zuzany sú aj oveľa rýchlejšie a pružnejšie.

                To se mi líbí

              • kchodl napsal:

                Ano, tak to je. Ale „západní taktická škola“ dlouho obrannou funkci tanku téměř nevnímala – protože Amíci i NATO uvažovali dlouhá léta jen „útočně“, s naprostou leteckou, informační a mobilní (tím lokálně i početní) převahou nad protivníkem. Proto byli „zčistajasna“ velmi překvapení jejich obranným použitím „povstalci“ na Donbase. Předtím tanky málem odepisovali jako anachronismus, ale najednou se hodně divili.

                To se mi líbí

              • kchodl napsal:

                NavajaMM:
                Tank není na dlouhé přesuny, zvláště ne „ruská tanková škola“, pásy mají dojezd jen pár set km, na větší vzdálenosti jsou tankové silniční dopravníky. Ale jsou terény a roční období, kdy se kolové houfnice nebo raketomety nikam mimo cesty nedostanou. Ostatně proto se v pohraničí a vlastně po celém území ČSSR budovaly „vojenské cesty“, v každém větším lesíku (dnes z toho dělají cyklostezky). I celkově jsou tanky „choulostivé obludy“, které vyžadují neustálý servis a náhradní díly – už jen proto, že ruské tanky jsou stavěné pro boj s paradigmatem „projektovaného zastarávání“, takže například tankový kanón má životnost – aby střílel přesně – 200 ran, pak se musí vyměnit. Západní tanky jsou stavěné „mírově“ a mají mnohem větší životnost pásů, motorů, kanonu – což je ale ve válce velká nevýhoda, protože stejně je většina tanků zničena po pár minutách skutečného bojového nasazení. Dlouhodobě vítězí ekonomie výroby a použití, nemá žádný smysl stavět tank na 20 000 km dojezdu, když po ujetí průměrných 300 km je z něj ohořelá troska.

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Já také sloužil u tankového pluku, byť jsem se poflakoval v baterkárně.
                T72 šlapaly na komunikaci jak hodinky, jistě že ne provozky.
                Na provozkách si vojska cvičily tak leda údržbu a finty, jak vyjebat s předpisy a poslat stroj (jakýkoliv, nejen tank) na tzv. „generální opravu“.
                Obranná funkce tanku pak není v jeho mobilitě jako takové, tam jsou dělostřelecké sytémy rychlejší a účinnější, ale v jeho pancéřování.
                Jakkoliv je tank těžkopádnější, přeci jenom potřebuje přímý zásah na vyřazení z boje, dělostřelecký systém je daleko zranitelnější.
                Armáda ovšem funguje jako celek, tank bez podpory je k ničemu, kulometné družstvo s lehkými protipancéřovými čí protipěchotními prostředky v počtu pouhých 5 mužů znásobuje jeho obrannou efektivitu tak o 100 %.
                To mě tak napadlo, když jsem nad věcí přemýšlel, asi bych to dokázal v boji vyladit, jak ostatně píše Kchodl, takových chytráků už se našlo….zrovna na tom Donbase.

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Také samozřejmě byly tankové skupiny různě rozmístěny, z Rakovníka, kde jsem sloužil, mohl pluk o síle 200 strojů (+ logistické veškeré pokrytí) pokrýt značný prostor na západní hranici, jako záložní síla pro pluky blíže konkrétnímu místu na hranicích.

                To se mi líbí

              • NavajaMM napsal:

                Vitta:
                Ten náš pluk cvičil hlavne útok a protiútok. Dlhodobá pružná obrana sa nenacvičovala. Medzi hranicou a nami boli postupne dva motostrelecké pluky. Tie asi mali zachytiť prípadný prvý nápor. Potom mali doraziť naše tanky a tlačiť sa cez hranicu do Nemecka. Podľa technického stavu pluk mohol prejsť maximálne 50 km do hĺbky, potom by z rôt ostali už len jednotlivé stroje. Zrejme by nás potom prekročili uloženky zo zázemia.
                Naša armáda bola projektovaná ako súčasť veľkého konfliktu a podobné je to aj dnes.
                *
                To, čo p. Kchodl popísal ako tvorivé využitie tankov na obranu na Donbase, to by som skôr pripísal tradičnej vynaliezavosti vojaka „sovietskeho typu“, než samotným tankom.
                Príklad tej vynaliezavosti osvedčil napríklad aj Rommelov afrikakorps, keď proti britským tankom z nedostatku iných prostriedkov použili Flaky a ukázalo sa to ako veľmi účinná zbraň.

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Tak samozřejmě, pane Navajo.
                Ale naše armáda nebyla cvičena jako naše armáda, ale součást VS.
                Pokud bychom měli pouze svou armádu, určenou k obraně, musely by se tankové síly použít podle mě právě takhle a tímto způsobem by se i cvičily, tudíž by byly vyladěné různé potíže, které mně teď nejdou na mysl.
                V praxi by pak tanky jen vyjímečně musely urazit více jak 50 km, rozmístění i použití by podle mě bylo reálně do těch 50 km.
                Vyjímečně by to ale použít šlo a třeba i navagonovaný tank je schopen boje a je i vyzbrojen PL kulometem, takže takový vlak…..
                V dnešní době by se stát typu ČSSR asi vlastními silami ubránit nedal, to tedy už za socialismu ne, ale jak jsem postřehl, je lepší mít armádu připravenou a bojeschopnou, bez ohledu na teorie, než žádnou.

                To se mi líbí

              • kchodl napsal:

                Vittta:
                Odolnost tanků ve srovnání s nízkou odolností lehčích prostředků, třeba pásových či kolových houfnic nebo samohybných „útočných“ děl hrála na Donbase velkou roli. Ukázalo se – celkem předvídatelně – že lehčí prostředky lze snadno zničit pěchotními zbraněmi, např. lepšími RPG nebo řízenými protitankovými raketami, ale s tankem to není tak snadné, je nutné mít rakety s tandemovou hlavicí, protože všechny dnešní tanky mají doplňkové dynamické pancéřování a i tak se jedná o šťastný zásah, přičemž posádka obvykle přežije. V obraně měli „povstalci“ obvykle více tanků, přičemž ty nejlepší s nejkvalitnějšími systémy řízení palby a termovizemi měli ukryté kus za linií a z nich pak ničili ukrošské prostředky, sotva se „ozvaly“. Takže většinou, ukrošský tank v útoku nepřežil první ránu – a na rozdíl od západních vojenských učebnic, většina ukrošských tanků byla likvidována dálkově raketovým nebo klasickým dělostřelectvem s přesným zaměřením (což nutně neznamená „inteligentní“ munici, jen kvalitní přesnou obsluhu a průzkum) a pak tankovými kanony „povstaleckých“ tanků v obraně.

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Tak on Kchodle takový tank, schovaný mezi troskami, má další „pasivní“ krytí.
                Celkově lze asi říci, že útočící tank je o hóódně zranitelnější, jak tank obranný, už třeba i proto, že v obraně se v boji přesouvá o stovky metrů, zatímco útočící stroj musí urazit kilometry, což silně zvyšuje možnost poruchy.
                A porouchaný útočící stroj už neútočí, ale porouchaný obranný stroj….se brání pořád.

                To se mi líbí

              • NavajaMM napsal:

                Súhlas, pane Vitta. Dôležité je tiež ale aj to, ako definujeme slovo „ubrániť“, resp. „čo“ by sme mali brániť. Ak územie, to máte pravdu, to by bol problém proti ľubovoľnému susedovi, nehovoriac o tých veľkých. Ale aspoň životy občanov by sme mohli byť schopní ubrániť. Podobne naši dávni predkovia mali malé šance poraziť Mongolov, keď k nám prišli. V podstate sa ale ubránili tým, že sa zavčasu stiahli do hôr a do hradov. A väčšinovo s votrelcami nespolupracovali.

                To se mi líbí

              • Petrpavel napsal:

                No vidíte kchodle, takhle v překladu se to dá číst 🙂

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Kchodl to musel přeložit.
                KDčko hovoří úplně jiným jazykem, běžnému člověku zcela nesrozumitelným.

                To se mi líbí

  15. Berkowitz napsal:

    Na poslední berličku se už nemůže vymlouvat Clintogang!
    http://conservativespirit.com/breaking-final-election-2016-numbers
    Final Election2016 numbers

    PopularVote:
    Trump: 62,972,226
    Clinton: 62,277,750

    ElectoralCollege vote
    Trump 306
    Clinton 232

    To se mi líbí

    • anonymouse napsal:

      To nevypadá věrohodně.

      Podle procenta nesečtených hlasů by konečný součet měl být někde okolo 128 milionů.

      Počet sečtených hlasů v tomto okamžiku: 121851428

      Počet sečtených hlasů dle výše uvedeného odkazu (conservativespirit.com, článek s datem 12.11.) 125349976 – přičemž sčítání ještě stále není u konce, čísla se průbežně mění.

      http://edition.cnn.com/election/results/president

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Není to tím, že pár miionů voličů dalo hlasy Johnsonovi, té „zelené“ babě nebo neplatné hlasy Sandersovi ?

        To se mi líbí

        • anonymouse napsal:

          I pokud bychom vzali v úvahu procento nesečtených hlasů snížené o 10% (slabě nadsazený odhad podílu nesečtených hlasů ve prospěch Johnsona/zelené báby/Sanderse/… 🙂 ), ani tak by to výsledné číslo nesouhlasilo.

          Plus, dle výsledků publikovaných na conservativespirit.com před třemi dny (!!) jsou jejich výsledné součty vyšší, než současný stav. Mohlo by samozřejmě jít o statistickou projekci (nejspíš vypočítanou s přesností na XY desetinných míst 🙂 🙂 ) – ale to by museli uvést.

          Ergo, v každém případě tady něco nehraje.

          Kdo bude nějaký čas sledovat výsledky CNN zjistí, že ty součty se zvyšují – zatím ve prospěch Clintonové. Výsledek se, pochopitelně, vzhledem k počtu nesečtených hlasů (cca. 7 mil.), může změnit; těžko ale říci, bez hlubší analýzy a přístupu k raw datům, jak výrazně a na kterou stranu.

          Počítám přitom (mohu se plést, ale na druhou stranu není důvod, aby to bylo nějak jinak), že výsledky zobrazované na portálu CNN jsou dynamicky aktualizovány prostřednitcím API přímo z databáze na ap.org.

          To se mi líbí

          • jaa napsal:

            Prosím pěkně nešlo by to převést do srozumitelštiny:???

            To se mi líbí

            • anonymouse napsal:

              Klikněte si na odkaz na CNN v komentáři o kus výše a na té stránce pak na složku „popular vote“. Tam jsou aktuální součty.

              Pokud uvážíme, že z dosud nesečtených hlasů (hrubý odhad 7 mil.) by 6 mil. (ještě hrubší odhad) bylo pro Clintonovou nebo Trumpa, tyto aktuální součty by se zvýšily o nějaký podíl z těch 6ti mil (tj., kdyby ty hlasy byly 1:1, 3 mil. pro Clintonovou a 3 mil. pro Trumpa).

              Tzn., ty celkové součty z prvního příspěvku v tomto threadu nejspíš nesedí.

              Plus, ta jejich čísla jsou z 3 dny starého článku, ale přitom jsou vyšší, než součty aktuální. Takže by to musela být předpověď (projekce). Jejich tvrzení (že media lžou) neobstojí.

              Tj., něco je někde špatně. Těžko něco tvrdit se 100% jistotou, ale počítám, že s vysokou pravděpodobností je něco v nepořádku s čísly a tvrzeními v článku z conservativespirit.com.

              To se mi líbí

              • Petrpavel napsal:

                Nedovedu si představit civilizovanou zemi, ve které ještě týden po volbách není naprosto a definitivně uzavřeno, jasno, jak ty volby dopadly. Tedy včetně přesných dat. V rozvojové zemi si to představit dovedu.

                To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        Viete, v čom je tiež rozdiel, v tomto článku:
        https://70news.wordpress.com/2016/11/12/final-election-2016-numbers-trump-won-both-popular-62-9-m-62-7-m-and-electoral-college-vote-306-232-hey-change-org-scrap-your-loony-petition-now/
        píšu o troch miliónoch (3 000 000) hlasov, ktoré boli v prospech HC a pritom to boli nelegálne hlasy od ľudí bez uznaného občianstva.

        To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Vida, vida.

          O tom se mluvilo už před volbami, v souvislosti s trvající snahou „Demokratů“ uznat nelegálním imigrantům kromě dalších práv také volební práva. Pokud by cca 11 mega ilegálů dostalo volební právo nejen v místních volbách, nemuseli by už žádné prezidentské volby pořádat, protože by navždy vítězili „Demokraté“.

          Oni mají velmi zajímavou novou definici demokracie: to je, když vládnou „Demokraté“.

          V EUhniji se snaží o něco podobného. Zatím jim to v některých zemích prošlo ohledně místních voleb. Takže se do zastupitelstev měst a obcí dostávají kozomrdi a postupně vše přebírají – viz. Londonistán a mnoho dalších měst ve Francii, Holandsku, Dánsku, Belgii, Německu nebo Itálii. A Švédsku a Norsku, samozřejmě.

          Pokud nebude volební právo nepracujících a neintegrovatelných přistěhovalců omezeno, zmocní se „demokraticky“ vlády v hostitelských zemích. Ale s demokracií to nemá nic společného – především proto, že na tvorbě bohaté společnosti se nikterak nepodíleli, jsou v mnoha ohledech „nepřátelští cizinci“ a invaze; vzdělanostně, kulturně a morálně zcela nekompatibilní. Jinak se z celého kulturního a osvíceného „světa bílého muže“ stane Mogadišu.

          Mírné řešení – mimo odebrání volebního práva – je jejich vystěhování. Ale pokud k tomu nedojde, přijde ke slovu násilí – občanská válka a jejich vyvraždění domácím bílým obyvatelstvem. Protože běloch je v boji i vraždění suverénně nejlepší a to nejen díky technologiím.

          „Dobrodějové“ toto nechápou a jsou tak spoluviníci budoucích genocid. Ty jistě přijdou, protože takto se chrání každý živočišný druh a společenství, v tom není člověk žádnou výjimkou. Jakmile bude stisknuta „genetická spoušť“, nastane vyhnání a vraždění.

          Nejvíce tragické na tom všem je, že obětí bude (bělošský) sen o tolerantním „mnohabarevném“ lidstvu – nejvíce integrovaní barevní lidé z jiných kultur budou zabiti nejdříve, především barevnými nekulturními vetřelci, pro něž budou představovat zrádce jejich ras a kultur.

          Není v tom nic ideologicky rasistického, je to prostě evoluční a sociální biologie. Popírat tyto skutečnosti je jako popírat gravitaci. Je ale marné na to poukazovat, i když to vždy a všude právě tak tragicky dopadlo. Náměsíčnost „sluníčkářů“ je nezměrná, bohužel, takže RAHOWA se kvapem blíží.

          Líbí se 1 osoba

  16. K-k. napsal:

    OT: Pane Bavore, poštovský panáček jede k vám… 😉

    To se mi líbí

  17. vittta napsal:

    Přečetl jsem si celé vlákno a všiml si, že i zde nesmí chybět letmá zmínka o naivkách, co očekávají od Trumpa zázraky do tří dnů.
    Když budu upřímný, tak jsem si toho ještě nevšiml, ale nejen tady, ale ani jinde.
    Zatím panuje nehraná radost z vítězství Trumpa, ne pro nějaké neopodstatněné naděje, ale pro vítězství samotné.
    Kdo by neslyšel rád kvikot nenáviděných kreatur, počínaje Dientsbierem přes různé Fištějny a Čulíky a konče třeba Šabatovými či Hermany.
    Jaká slast i pro mé české uši!
    No- a co bude, to se uvidí.
    Klidně můžeme mít i tu naději, ne naivní, ne velkou, ale přeci naději.
    V případě výhry Clintonové bychom neměli ani tu.
    Mimochodem, to jste slyšeli, že voliči Clintonové vyhledávají služby psychologů a psychiatrů?
    Degenerace je kurva, a pokud někdo musí navštívit psychologa, protože ve volbách nevyhraje jeho kůň, rozhodně degenerovaný je.
    A zde zase mírumilovní nepřátelé nenávisti trestají nenávist- pěstmi a kopanci.
    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/VIDEO-Volil-jsi-Trumpa-Tu-mas-pres-drzku-Volici-DJT-jsou-biti-jako-zito-462890
    Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávisti- s důrazem na to MUSÍ, takže co je pár kopanců a ran pěstí peti vítězství pravdy a lásky?

    To se mi líbí

    • st.hroch napsal:

      …Jakoby to bylo něco novýho…hlavní je vyvolat strach… Inu, ale to dění tam není od nás zase tak daleko. Hnidopiši vyhrabali pár souvislostí: – nejaktivnějším podpalovačem v Pindostánu je organizace „MoveOn“. Za touto organizací zase – podle serveru dennismichaellynch.com – by měla stát staříkova nadace „Open Society Foundations“, do které samozřejmě tečou americký vládní prašule. Ta má bohulibý filiálky po celým světě, m.j. i u nás … a chcete-li se dopídit jejích partnerů zde, tak jukněte na odkaz: http://osf.cz/cs/kdo-jsme/partneri/ ….:-)

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Zrovna nedávno jsem na to koukal, ani nevím v jaké souvislosti.
        S Kartouzem jsem vedl nějak minulý týden řeč a když se mě „nenápadně“ zeptal, jaké bych měl řešení nastálé situace (s tím, že kdybych měl jako pravdu- rozebral jsem mu princip sluníčkového kapitalismu), tak jsem mu mimo jiné napsal, že bych se v první řadě zbavil jich, tedy neziskovek.
        Navrhl jsem kultivovaný způsob, který spočíval v transparentnosti, tedy veřejně přístupný seznam neziskovek, kolik dostaly od státu, kolik od někoho jiného (nad 10 000,-) a rozpis výdajů.
        Nevyjádřil se k tomu, ale za to mě označil nehezkými jmény a doporučil mi, abych se nad sebou zamyslel……..

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          jenže to byste, vittto, musel ze všeho nejdřív vyměnit téměř všechny stávající politiky, protože přes ziskovky perou prachy a kydaj všechen ten existující hnůj 😦

          To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Vittto, máte recht, s nadějemi opatrně. Ale jsme jen lidé s lidskými vlastnostmi. S tou výhrou Trumpa je to jako s mým oblíbeným úslovím:
      „Naser ostatní dřív, než naserou oni tebe“.
      🙂

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Naděje je hezká věc, ale realista vidí svět jinak, než přes růžové brýle.
        Ale někdy je lze lehounce, a na krátko nadzvednout.
        Mě nejvíce na tom vítězství překvapilo, že ti bohatci neměli vůbec připravený plán B.
        Tedy volby běžely, Clintonová vítězila, a to s převahou, vše bylo tak jasné, že nebylo nutné utrácet více peněz za …třeba nejvyšší soudce.
        A najednou bum, a Trump vítěz a to s přehledem.
        1) Oni uvěřili svým vlastním lžím a jsou totálně degenerovaní-ty tzv. finanční elity.)
        2) Sjednocené finanční elity vůbec neexistují, každý jede na sebe a svět vlastně funguje nějak sám, oni ho sice ovlivňují, ale neřídí, není KDO by ho řídil.
        3) Elity chtěly Trumpa, ale….to má více strastí než slastí, s Clintonovou byla polovina US občanů veskrze spokojena, klíčové evropské státy také, islámští korupčníci rovněž…
        —————-
        Teď co by bylo dobře, a co špatně.
        V případě bodu 3 by snad ještě mohlo nastat „obrácení Trumpa“ a tím by lid obecný na volby a naděje zanevřel a demokracie jako taková by skončila.
        Také by to ale mohlo vyvolat občanskou válku, protože lidé, jacíci snad skuteční Američané, už „hoří“, nelze je uhasit a chtějí bojovat o svou Ameriku, a své americké sny, takže moc nevěřím této verzi…

        To se mi líbí

        • NavajaMM napsal:

          Pane vittta, platia body 2 aj 1. Zjednotená finančná elita naozaj neexistuje. Oni len vytvárajú dočasné záujmové skupiny a „obchodné reťazce“. Myslím, že to, čo v rámci oligarchie existuje u nás v malom, to je odkopírované z veľkého sveta.
          Za druhé (bod 1), oni sú zvyknutí fungovať tak vo svojich firmách. Hovoria tomu motivácia a „pozitívne myslenie“. Sústreďujú sa na definovanie cieľov a tvrdé vyžadovanie, aby sa dosiahli. V prípade neúspechu málokedy robia re-engineering stratégie. Vyhádžu ľudí, ktorí „neboli dosť výkonní alebo zanietení“ a idú ďalej vo svojej línii, len viac tlačia na pílu. V biznise je plánom B obvykle predaj podniku. To v politike nejde.
          Je vidieť, že sa tí vaši nepoučili zo Slovenských volieb vlani, nepoučia sa ani z Trumpa a na budúci rok po vašich voľbách budú zase prekvapení.
          Mimochodom – Slovensko. Kotlebov výsledok ich ani náhodou nedokopal ku sebareflexii. Začali intenzívnejšie masírovať populáciu „proti extrémizmu“. Vytvorili na to dokonca zákon, ktorý Kiska v nepredvídanom osvietení zatiaľ nepodpísal. Kotleba v tichosti zatiaľ zbiera body a videl som dokonca výsledky prieskumu, ktorý mu predpovedá volebný nárast na 18 %, čím by sa mohol stať druhou najsilnejšou stranou po Ficovi.
          Takže tí naši nie sú o nič lepší.

          To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Souhlas – platí ad 1 i ad 2. Jak píše níže pan NavajaMM, je to kombinace ignorance, bohorovnosti a neřízení – jedná se jen o vzájemné synergie, ale jinak si jde „elita“ silně vzájemně po krku, nejsou schopni ani sjednocení sil, dokud není pozdě.

          Navíc jsou velmi lakomí a nechtějí pustit ani o chlup více – připomíná to třeba české stavy před bitvou na Bílé hoře – měli žoky peněz, ale díky vzájemné řevnivosti a chamtivosti neuvolnili dost peněz na žoldáky, takže přišli o vše, včetně svých životů.

          Nejspíš si nikdo nedokázal představit, že žumpa a „společenský tlak“ natolik selže. Stačí se podívat, jak byly „elity“ překvapené, že na Trumpa neplatily jejich obvyklé útoky na bázi porušení „politické korektnosti“. Naopak, ještě mu to pomáhalo – vůbec si toho nevšimly, za celý rok a půl. Mohli se poučit např. z voleb prezidenta v ČR, dělala to americká agentura, která pracovala i pro Demokraty. Ale nepoučily.

          Přitom se to na mnoha místech psalo, například Ann Coulterová vydala minulý rok velmi populární knížku „Adios Ameriko: Plán liberálů jak udělat z naší země špinavou díru třetího světa“ a letos „V Trumpa věříme“. Zřejmě to ani nečetli.

          Znám tohle „slepé“ chování z byznysu, je to úplně to samé. Až na to – jak správně píše N., že plánem „B“ je restrukturalizace dluhů a prodej, čímž je všechno „zamazané“ a škodiči pokračují na nové oběti, aniž by byli postiženi – naopak, většinou na tom vydělají, protože inkasují „zlaté padáky“ a změnou místa si většinou platově polepší. Legrační je, že toto chování v politické oblasti tak výhodné není – pokud tedy není nad národní úrovní ještě např. EUhnije, kam vyskočí Špidlové, Tuskové a další. To nad USA není, není kam se schovat, což bude pro současnou „elitu“ asi hodně špatné překvapení.

          To se mi líbí

      • st.hroch napsal:

        Dalo se předpokládat, že Trump potichu zařadí zpátečku. V rozhovoru pro The Wall Street Journal nejdřív vzal zpátky slib, že jmenuje zvláštního prokurátora pro vyšetření případu své volební konkurentky ve věci podezření z vyzrazení státního tajemství.
        Pak sdělil, že už netrvá na zrušení programu zdravotního pojištění, známého jako „Obamacare“ … zřejmě toho bude ještě víc. Nicméně, už sám fakt jeho zvolení je událost málem epochální – svět už nebude jako dřív.

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Zpátečku zařadí, ale kam, toť otázka.
          Je tady i ta možnost, že se „obamizuje“.
          S tím musíme také počítat, ale je to krok riskantní…

          To se mi líbí

        • vera napsal:

          Samozřejmě že před volbami to musel být dryják, aby něčím přebil ten ohlušující rachot clintonského kolotoče. Teď už může polevit, ba dokonce bych řekla, že ani nemusí hned začít bourat, že může nechat věci tak nějak dozrát, vyhnít, a ony bez velkého zájmu spadnou samy:-).
          Přeháním. Ale je fakt, že slova nejsou nic, to činy a symboly řídí svět.
          A Trump dělá první kroky, a hned ten z prvních je silně zajímavý. Za personálního šéfa Bílého domu si vybral předsedu Národního výboru Republikánské strany Reince Priebuse. A tenhle človíček je prý pravoslavný křesťan, člen západní pravoslavné církve, navštěvuje kostel Sv.Sofie ve Washingtonu, jeho matka je Řečka, otec Němec, prarodiče Němci z Ruska.
          Jakkoliv různé jsou cesty páně, tohle za náhodu nepovažuju, aneb – ačkoliv marginalizujeme náboženství v našem světě, zdá se že cesty otce Kirilla k otci Františkovi mohly lecčemus napomoci. Propojení katolíků a pravoslaví jako záruka těch „našich hodnot“? V tom případě by Trump měl v rukávu velké eso, si myslím…

          To se mi líbí

  18. anonymouse napsal:

    To hlavní o Trumpově vítězství

    Ralph Nader, “This Could Be The Most Serious Event In History“

    To se mi líbí

  19. Petrpavel napsal:

    No, jestli i tohle by se otevřelo … válka fašingtonu a „venkova“ na obzoru?
    Nebo bude jenom jedno pic jako vždycky?
    http://outsidermedia.cz/trump-znovu-otevru-vysetrovani-11-zari/

    To se mi líbí

  20. anonymouse napsal:

    Creator of „DILBERT“ Scott Adams Predicted Donald Trump Victory. #Dilbert @ScottAdamsSays

    To se mi líbí

  21. anonymouse napsal:

    Soros dává dohromady skupinu investorů s programem odporu proti Trumpovi a s cílem ‚zpětného převzetí moci‘: Soros bands with donors to resist Trump, ‚take back power‘

    versus

    Po Trumpově vítězství snížil Defcon odhad rizika jaderné hrozby na nejnižší možnou úroveň: Defcon nuclear threat REDUCED to safest level following Donald Trump victory

    To se mi líbí

  22. st.hroch napsal:

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.