Zpráva, která všechno změní…


Zas uvařím si černou kávu
Dám kapesníček do rukávu
A o rám okna opřu hlavu
Pak budu čekat, čekat zprávu
Na kterou myslím týdny, léta
Snad přinese ji z mlhy světa
Či z nebeského dopuštění
Chlap, který tady všechno změní.

 Vzduch voní tak, že může opít
Snad proto slýchám dusot kopyt
A kletby mužů s opratěmi
Tak za večerů zdává se mi
Sen o poštovním dostavníku
Přijíždí kurýr, který v okamžení
Mé stesky změní, změní

Jen vítr tápe mezi stromky
A ruka téměř nevědomky
S mým kapesníčkem pohrává si
Jak vypadá to z dálky asi?
Jako signál, že se vzdávám?
Vždyť já se dávno vzdala zprávám
Ať budou v jakémkoli znění
Jen když tu aspoň něco změní, jo změní
Jen když tu aspoň něco změní.

Inteligentní  čtenář,  a tím myslím samozřejmě  čtenáře zdejších nedělních chvilek pro poezii,  jistě okamžitě poznal, kdo že je autorem uvedeného textu.
Ano,  je jím Michal Horáček.

Před několika málo dny jsem se vrátila z Lázní Bělohrad.  Kromě péče o naše zdraví a pohybový aparát, se tam starali také o naše zdraví duševní. Navštívila jsem  se zájmem několik kulturních akcí . Jistě uznáte, že pozvání na talk-show  Haliny Pawlovské s Michalem Horáčkem jsem si nemohla nechat ujít.  Jednalo se vlastně o živé rozhlasové vysílání pořadu  „S Halinou na větvi“  🙂 (rozhlas Hradec Králové). Akce se konala 11. 10. 2016.

Na pokyn jsme začali tleskat. Zazněla písnička s výše uvedeným textem . Krásně zazpívaná neznámou studentkou konzervatoře. Halina přivítala svého hosta jako textaře, básníka, spisovatele, antropologa… a také možného nového kandidáta na prezidenta ČR.  Na ta slova se host poněkud  upejpavě pousmál , ale pečlivě odpovídal na otázky;  jaké bylo jeho dětství, vyprávěl o členech rodiny ve které vyrůstal. Podle jeho slov  měli otec, matka, babička, strýček Heyrovský  různorodé názory  na poválečnou situaci  u nás,  na náboženství. S tím se musel v životě vypořádávat.

Nyní se věnuje malé dcerce Julii a považuje to za veliké štěstí jak pro sebe, tak i pro dítě. Tak tady už jsem si uvědomila, že jde o to, aby sám sebe vylíčil v co nejlepším světle a že to zřejmě s tou kandidaturou myslí vážně.

Dále mluvil o tom, jak navštěvuje různá krásná místa u nás v Čechách. Poznal prý v životě mnoho atraktivnějších a také exotických koutů světa, ale tady u nás je mu nejlépe, a to kvůli lidem. Uvedl  jako  příklad  jedno místo v pohraničí  – Neratov.  Tam vyrůstá  na vysídleném území cosi krásného,  co není jenom kouzelné místo, to je hotový příběh lidskosti a hodné ocenění.

www.Neratov.cz

       Tak to bylo, samozřejmě velmi působivé, což posluchači ocenili potleskem.  Na závěr se Halina zeptala, co že by chtěl v roli prezidenta pro naši vlast udělat.  „No,  především bych se snažil, abychom se opět nestali součástí nějaké velké východní říše…“  A sklidil veliký potlesk.

To ale posluchači ještě netušili, co nám přinesou oslavy vzniku Československé republiky. Uvidíme, říkám si, co přinesou dny příští a jací budou ostatní kandidáti.

Kdybychom měli charakterizovat člověka Michala Horáčka jedním slovem, řekli bychom pravděpodobně  hráč.

Hráč          (napsal Josef Koukal)

     Kdo svá slova není ochoten podpořit aspoň stokorunovou sázkou, ten žádný názor nemá a nezaslouží si, aby se s ním někdo vůbec dohadoval. Tak to prý chodí v hráčském prostředí. Michal Horáček, odborník v tomto ranku na slovo vzatý, po několika měsících licitace vsadil sám na sebe. Půjde do boje o Hrad.

Horáčkovo rozhodnutí lze brát vážně ze tří důvodů. Kandidaturu si může finančně časově dovolit. Jeho již uzavřená dráha podnikatele v sázkařském byznysu z něj učinila nezávislého muže s volným programem na zbytek života.

Víru v jeho šance s ním sdílejí přinejmenším intelektuálové a celebrity shromážděné kolem Kroměřížské výzvy. Z hlasování několika tisíc jejich signatářů vyšel vítězně, i když ve vlastním zájmu dává od elitářstvím zavánějícího klubu ruce pryč.  Třetím předpokladem úspěchu je pevná vůle.  Horáček předvedl, že své projekty a životní sny dokáže také realizovat.

Za prezidentskou funkcí může člověka pohánět  mnoho pudů, od spasitelských po ty nejnižší. Do Horáčkova pestrého životopisu by taková kariérní tečka zapadala přinejmenším literárně. Otázkou zůstává, co by si od jeho zvolení měl slibovat rázovitý český, moravský a slezský lid. Obec, která skoro před čtyřmi lety vybrala kandidáta zemitého naturelu, jenž nechodí daleko pro jadrné slovo, by musela notně změnit vkus.

Ostatně jakou tvář by chtěl Horáček lidu nabídnout? Básníka, kterému i literární obec vytýká sklon k patetické krasodušnosti? Bonvivána muzikálového šoubyznysu a televizních superstar? Rentiéra s miliardou pod matrací? Kuloárového vyjednávače z doby normalizační agónie? Intelektuála filozofujícího nad výzvami světa? Tím vším Horáček byl nebo je, nic se však nezdá vhodné k oslovení nejširších vrstev.

Své úvahy nad kandidaturou odstartoval v červnu obraznou výzvou k povstání: Povstání, k němuž není třeba známé melodie. Je k němu potřeba tiché úcty a lásky k zemi, jejímiž živými zástupci jsme. Odpovědni za ni: naším úkolem je, aby nehynula, ale rozkvétala.

Nic proti, samozřejmě. Na svých předvolebních cestách však bude kandidát stát před úkolem přenést své myšlenky do jazyka srozumitelného v prostředí restaurace třetí cenové skupiny. A osazenstvo bude chtít slyšet víc než vyznání lásky k rodné zemi. Ne že by volič občas nenaletěl, většinou ale pozná, kdo ho chce přesvědčit a kdo obehrát.

(Sloupek, Právo, 22. 10. 2016)

m-ovci-babicka

Příspěvek byl publikován v rubrice Poesie na neděli se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

150 reakcí na Zpráva, která všechno změní…

  1. Hudec napsal:

    Myslím si, že M. Horáček nebude jen a pouze „stát před úkolem přenést své myšlenky do jazyka srozumitelného v prostředí restaurace třetí cenové skupiny“. S tím bude mít jistě problém a zda ho vyřeší či nikoliv, to netuším.
    Bude ale také stát před úkolem přesvědčit lidi nedůvěřivé a zkušené. Kteří vědí, že hráč jen hraje. Svoji roli. Mně zatím jeho hráčský/herecký výkon důvěryhodný nepřipadá a nevím co by musel udělat, aby mě osobně přesvědčil. Zatím jsou to jen obecné kecy. Šanci má u mě jen v tom případě, že by proti němu stál někdo horší. Kdo? Netuším.

    To se mi líbí

  2. blbíš napsal:

    já zůstanu, příteli, raději u mých rozšláplých bot! Vím, že žádnou slávu s nima ve světě nenadělám, ale kdo chodil u nás doma v dešti, blátě, po horách ví, jak důležitá je jejich funkčnost a spolehlivost!
    P.S.
    Lakýrky věru nejsou do nepohody, nejistoty a do salonu se určitě ještě dlouho nedostaneme!

    To se mi líbí

  3. bob napsal:

    A já když jsem tu básničku četl, tak jsem myslel, že to napsal Pavel Kohout v 50.letech…

    To se mi líbí

    • jaa napsal:

      Kdo ví, možná kdyby se zapátralo. On ten rozdíl mezi přímým vyjadřování a texty je moc velký…aspoň mi to tak připadá.

      To se mi líbí

  4. Cech napsal:

    Jako pekelně zlatá nit se táhne ona Zelená barva, která by chtěla vládnout a je to uplně buřt, jestli s biomasou a nebo s černým kožíškem.
    Strana zelených vznikla krátce po listopadové revoluci na podzim 1989, poprvé získala poslanecká křesla v roce 1992. Většího významu a výraznějšího vlivu na veřejnou debatu v ČR se dočkala až kolem roku 2002, kdy do ní masově vstoupili lidé z prostředí ekologických občanských iniciativ, kteří ji do té doby ignorovali.
    Na podzim 2004 získala podruhé parlamentní zastoupení, když byl do Senátu PČR v Praze 10 za SZ zvolen nestraník Jaromír Štětina.
    Protože Martin Bursík, od září 2005 do 8. června 2009 byl předseda Strany zelených. Od listopadu 2012 do srpna 2013, kdy Stranu zelených opustil, zastával post 2. místopředsedy strany. Uvážime li že naprosto oddané a totálně zelené Kateřině Bursíkové Jacques, rozené Pajerové je nějaká biomasa zcela u zadele, proto také musel Martin založit Liberálně ekologickou stranu, jejímž předsedou byl zvolen v únoru 2014.
    Potom ta druhá cesta k moci, která se otevřela až nyní je :
    „Chovat a usmrcovat zvířata primárně za účelem získávání kožešin je v 21. století těžko přijatelné. Nemluvě o tom, že podmínky držení naprosto neodpovídají etologii chovaných druhů. Vítám, že se v Poslanecké sněmovně utvořila silná koalice napříč politickým spektrem, která předkládaný návrh podpořila,“ tolik Robin Böhnisch.
    Předkladatelé Miroslav Kalousek, Jeroným Tejc, Roman Sklenák, Martin Komárek,Jiří Dolejš atd.
    Prostě to základní heslo těch více než 20 poslanců zní vše ve prospěch současné strany zelených která dlouhodobě upozorňuje na krutost kožešinového průmyslu.Proto všechny tuzemské kožešinové farmy ukončí do roku 2018 svou činnost, zavelel Matěj z velké rodiny Stropnických.
    No a nyní zpět do LES_a kohože tam najdeme :

    Stejně jak je u zadele Kateřině biomasa, zrovna tak má na háku Matěj nějaký kožíšek.
    Protože to nejdůležitější je podpora a proto si prezidentský kandidát Michal Horáček ze stovek kandidátů vybral deset stran, které veřejně podporuje.
    Proto také z daného vyplývá, že Horáčkův výběr v žádném případě nesouvisí s „nějakou politikou“.
    Protože tato skupina Štětinů aj. která nyní nasadila do pracovního cyklu Horáčka, se musí do budoucna opírat o ulici a ne o marginální strany a hnutí které doposud ještě ovládá, proto také předvádí zdánlivě nepochopitelné nepolitické cviky, za získání politické nadvlády.
    Náhoda neexistuje, je pouze nepochopená souvislost !!

    To se mi líbí

  5. blbíš napsal:

    já se omlouvám, ale vlastně už ani nevím, co je OT a co není. Vždyť ten novej president bude muset bejt třeba i u tohohle, jako vrchní velitel … i když z funkce nezodpovědnej!

    „Na Islandu jsme si vyzkoušeli útok na francouzskou loď, říká český pilot gripenu…“

    No řekněte mi, jaký že loďstvo nás bude po Vltavě vohrožovat. To co by mělo fungovat, tak nabourá na prachobyčejný naší silnici s Favoritem tak, že 80% bojeschopnejch vobrněnců je vyřazena ze služby a voni cvičí útoky v Atlantiku. Prostě neskutečný panoptikum – to naše členství v NATO.

    P.S.
    Jenže ta cvokárna asi není jen u nás – pozor na polský ženský!
    „IBT: Armáda naučí polské ženy uškrtit „ruského agresora“ holýma rukama! :…“
    http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/zpravy/ibt-armada-nauci-polske-zeny-uskrtit-ruskeho-agresora-holyma-rukama/

    To se mi líbí

    • oh napsal:

      Jestlipak si také vyzkoušeli, jaké to bude, když po nich ta lodička bude střílet?
      Aby pak palubní počítač třebas nenapsal na obrazovku, že účast v bojové akci odporuje podmínkám nájemní smlouvy, katapultoval pilota a nabral směr na nejbližší švédské letiště. 🙂

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Jako kdybyste nevěděl, že když útočí demokratické bombardéry, protivník má zakázáno po nich střílet, to by bylo unfair a nanejvýš zákeřné (tj. „zákeřný protivník ostřeloval naše pokojně letící letadla, bombardující jeho města“). Porušovalo by to lidská práva pilotů a kromě toho by se móóóc zlobili ve Fašingtónu.

        To se mi líbí

        • oh napsal:

          Jako byste nevěděl, že zákeřní nedemokratičtí zlosynové pravidla nedodržují a odmítají proti demokratickým bombardérům používat pouze luky nebo VDBTsHL (velmi dlouhá bambusová tyč s hákem na letadla).

          To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Když blázní Poláci, musí bláznit i Němci – jinak by to nešlo, to je v Evropě už takový letitý „úzus“, jak s oblibou říkají havloidi:
      „Ministryně obrany Německa Ursula von der Leyenová prohlásila, že zvolený prezident USA Donald Trump by si měl pamatovat principy zahraniční politiky platné pro USA a pro spojence a, s ohledem na to, tvrdě vyznačit svoji pozici vůči Rusku.“

      Takže jak vidíte, tahle jejich velící gynekoložka nejen že zavedla Wermacht přímo do p..i, ale dokonce přesně ví, co by si měl pamatovat americký prezident. Takže díky Bohu, vlastně Babišovi, za našeho herce. Ten maximálně zavede armádu do divadla (což se už stalo, naše armáda je ryze divadelní a dokonce se do jednoho divadla i celá vejde).

      To se mi líbí

  6. Jos napsal:

    Panebože, co se ještě této zemi přihodí. Bývalého černého dostihového bookmakera a valchaře navrhovat na prezidentskou funkci. Co kdybychom zkusili třeba Krejčíře. V kriminále byl a je, takže kvalifikaci má. Prachy taky a nějaké veršovánky za něk taky někdo poskládá.

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Josi, Krejčíř se svého času zmínil o tom, že bude českým presidentem. Ovšem předběhl ho Viktorek Kožený. Jak vidno, o funkci českého presidenta je ve světě velký zájem.
      Také jsem o tom přemýšlel, ale jako český president bych těžko mohl diskutovat U Bavora a tak jsem tu myšlenku odložil.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        No jo, to by pak byl panu presidentovi malý prostor 😦

        To se mi líbí

      • Jos napsal:

        Obávám se strejdo, že stejně nejste kvalifikován. Vsadil bych se totiž, že jste nestrávil ani den v base.

        To se mi líbí

        • strejda napsal:

          Byl jsem v kriminálu na návštěvě, nechávali jsme si tam skenovat historické materiály. Dělal nám to velmi dobře jeden finanční podvodník. Byl vynikající a tak jsem mu slíbil, že napíšeme řediteli věznice, že je to výborný pracovník a tací že se z práce nepouštějí. Kdejaký civil by to uvítal. Ob byl dobrý, ale nějaké slabší povahy, málem to s ním seklo, dalo dost práce ho utěšit. Za dobré chování ho pustili a místo něho se objevil nějaký cikán a věřte-nevěřte, byl také velice dobrý a důkladný.

          To se mi líbí

          • Jos napsal:

            Koukám jak je basa užitečné zařízení. Mně na Pankráci před mnoha lety svázali (teda knižní vazbou, nikoliv klepety) kandidátskou práci. Promptně, levně a kvalitně. A i když prošla kriminálem, obhájil jsem ji v pohodě.

            To se mi líbí

            • strejda napsal:

              Paráda, nám to skenovali zcela zdarma, znáte to, dobří kamarádi jsou všude i v kriminálech. Ten náš byl zástupcem velitele.

              To se mi líbí

  7. čtenář napsal:

    Ivana Trumpová chce být velvyslankyní v Praze

    „Navrhnu, abych se stala velvyslankyní v České republice,“ citoval list sedmašedesátiletou Ivanu Trumpovou. „Jsem odtud, čeština je má mateřština a každý mě zná. Jsem dost známá ve světě, nejen v Americe. Napsala jsem tři knížky a přeložili je v 40 zemích do 25 jazyků. Jsem známá jako Ivana, fakt se nepotřebuju jmenovat Trumpová,“ dodala.

    https://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/420541-ivana-trumpova-chce-byt-velvyslankyni-v-praze.html

    PS: nějaký Horáček,toho nikdo ve světě nezná!!!
    já bych chtěl aby naší prezidentkou byla Ivana,to bychom všem vytřeli zrak!!!
    a měli bychom ty nejlepší vztahy s USA na celém světě.

    To se mi líbí

  8. Rosťa napsal:

    Trochu mě zaskočila poznámka, že musí přesvědčit 3. cenovou skupinu. Nevím, co si pod tím mám myslet. Nějak to připomíná výzkumy veřejného mínění, kde se dozvíme, že toho, kdo „elitě“ nevoní, by volili nezaměstnaní se základním vzděláním se špatnou životní úrovní, zkrachovalci, venkovani od hnoje a podobná individua. Už mně to nálepkování leze krkem.
    Pokud bude v druhém kole proti němu Plavec Štětina, šanci má. Musel bych ho volit i já jako menší zlo, pokud bych se nepozvracel.

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Také jsem si té poznámky všiml. Je to o fobiích autora toho článku, jméno jsem přehlédl. Jsou dvě možnosti, pokud je člověk skutečně inteligentní a sebevědomý (není to o vzdělání) pak ho něco takového napsat nenapadne. Pokud je to zamindrákovaný jedinec pak takovými problémy 3. cenové žije. S tím ani on, ani jiní, nic nenadělají, Ze zamindrákovaného jedince se nikdy inteligentní a sebevědomý člověk nestane.

      To se mi líbí

      • Rosťa napsal:

        V podstatě jde o to, že kdejaký najatý křup se snaží za cizí prachy dělat propagandu. Pro lidi, co zažili Rudé právo a Zelenkovu televizi tohle zcela jistě přijde jako neuvěřitelně přihlouplá urážka jejich intelektu. Dělat propagandu musí profík. Toto dělal osel, což je šance, že i my máme ještě šanci.

        To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Plavec Štětina kontra Hráč Horáček…. no nevím. Nejspíš bych emigroval někam mezi starověrce. 🙂

      To se mi líbí

      • Jos napsal:

        Když on ten gambler tak půvabně veršuje: …hlavu – zprávu, léta – světa, opít – kopyt to je fakt skoro stejně dobrý jako třeba láska – páska.

        To se mi líbí

        • vonrammstein napsal:

          Když ono je to tak, že když už se rozhodnete pro rýmy, tak se musej rýmovat. Jinak to nebude fungovat. To dělaj všichni textaři, Horáček to fakt nevymyslel.

          To se mi líbí

          • Petrpavel napsal:

            Ale o tom to přece je. Že Horáček nedokáže udělat, vymyslet nic nového. Natož něco potřebného. .

            To se mi líbí

            • vonrammstein napsal:

              Chcete vymýšlet rýmy, který se nerýmujou? Pak už to nebudou rýmy. U básní nejsou nutný a u některých textů taky ne, ale když děláte normální písničky, tak se bez nich neobejdete. A i přebohatá čeština má jenom omezenej počet slov, který se rýmujou tak, aby to netahalo za uši. Zeptejte se Suchýho, jak si poradil s rýmem na slovo „housle.

              To se mi líbí

              • NavajaMM napsal:

                Tie Horáčkove texty sa tak prvoplánovo páčia. Pridám sa však na stranu p. Josa. Tie rýmy a symbióza s melódiou, to ani v tom texte piesne nie je všetko. Mal by tam byť aj nejaký básnický emotívny jazyk s posolstvom, ktoré má hlavu a pätu a nie je to gýč.
                Pri takých kritériách dávam (bez šance pre H.) prednosť Nohavicovi, Suchému, Werichovi.

                To se mi líbí

              • vonrammstein napsal:

                Nesouhlasím. Promítl jsem si v hlavě pár písniček V+W a mají tam úplně stejně „banální“ rýmy, jako Horáček. Nohavica taky mívá hodně slabý chvilky a „banální“ rýmy používá naprosto běžně.
                Helejte-já Horáčka nemusím jako člověka a už vůbec ho nechci za prezidenta, ale nebudu do něj kopat jenom proto, že je to aktuálně v módě. U mně je to textař dobrej. Od Penzionu Svět.

                To se mi líbí

              • NavajaMM napsal:

                Pán Rytier, aj odo mňa to berte ako stabilný názor na Horáčkove texty. Niekoľko z nich sa mi páči a na ostatné svoj názor nezmením, ani keby bol prezident. 😉
                A ešte raz, nejde len o tie banálne rýmy. Napríklad Nohavica a Sarajevo. Dalo by sa povedať, že rýmy v tom texte ani nie sú lepšie, než Horáčkove v tomto článku. Lenže obraz za týmto Horáčkovým textom je plochý, gýčový, koniec je do stratena a predá sa len tým, že je to situácia, ktorú mohol zažiť hocikto z nás. Sarajevo je však silné tým, že všetci vieme, ako to s ním dopadlo. Nohavica nepoužíva silné slová, neapeluje, ale vie, že si to každý dokončí v hlave sám. Toto je básnik, ktorého obrazy žijú vlastným životom v hlavách poslucháčov. Čím intenzívnejšie a rôznorodejšie, tým lepší básnik.

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                … naprostej souhlas s vonem, víte vono ani tak nejde o rýmy, ale vo to, co ten text spolu s melodií dokáže v každým jedinci evokovat … a to u Horáčka funguje naprosto dobře! Ta láska – páska je v případě Horáčka kopnutím zcela zbytečným až zlým.

                Líbí se 1 osoba

              • Bavor V. napsal:

                Ostatně ani takový Suchý nebyl podobných věcí ušetřen. Sám třeba nerad vzpomíná na „Bouřku“ a ještě jednu, které momentálně nemohu přijít na jméno, i když přesně vím, co myslím.

                To se mi líbí

              • NavajaMM napsal:

                Áno. Také silné slová ako láska, to v básňach a textoch ani nemusím. To skoro s ničím nezrýmujete, aby to nevyznelo banálne.
                Preto aj obdivujem východných básnikov a napríklad básne typu haiku (ale originál japonské). Oni rýmovali obrazmi ľudský život s prírodou, navyše veľmi stručne. To už je celkom iná úroveň rýmu.

                To se mi líbí

              • NavajaMM napsal:

                Priateľu, aby to nevyznelo, že Horáčka odmietam úplne… Tak ako má Nohavica aj slabšie kúsky, tak má Horáček miestami perlu. Moja naj od neho je Baroko. Keby nenapísal žiadny iný text, tak tento na básnika stačí.
                Dúfam, že touto poklonou trochu zmiernim aj nevôľu rytiera von Ramstein. 🙂

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                …psal jsem, příteli NavajoMM, o jedinci a Vy se dopouštíte faulu, píšete, že ten obraz je plochý, ale já právě říkám – jak pro koho. A to v umění právě jde – jeden holky a druhej holt vdolky. V umění to nikdy jiný nebude!

                To se mi líbí

              • NavajaMM napsal:

                priateľu, blbíši, tiež pozor na fauly. Písali ste, že „v každém jedinci“, teraz je to už „jak pro koho“. Áno, týmto spôsobom sa nakoniec zhodneme (niekde medzi). A uznávam, že miera toho „jak pro koho“, teda mohutnosť toho zásahu – to môže byť miera básnikovho majstrovstva.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Ale pánové… Stojí vám ten presidentský kandidát za to?

                Líbí se 1 osoba

              • NavajaMM napsal:

                Pane Bavore, verím, že priateľ blbíš moju poslednú repliku pochopí skôr ako podanú ruku, než inzultáciu. Takže eskalácia, dúfam, nehrozí. Inak prijímam žltú kartu a ďalšie fauly nebudú. 🙂

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Ale to nebyla žádná karta, jen povzdech 🙂

                Líbí se 1 osoba

              • blbíš napsal:

                v každým jedinci podepisuju znovu, příteli. U Vás, vzbuzuje převážná část jeho tvorby onu plochost a gýčovitost, s tím nemám sebemenší problém a nic nenamítám, ale furt je to Vaše vnímání jeho textů (či Jose a některých jistě dalších). U mě je to zase většinově naopak, prostě „o těch holkách“. Takže žádnej faul ani pokus o náznak, neb Vám to Vaše vnímání jeho textů neberu, ale ohradil jsem se nad množným číslem onoho hodnocení oné plochosti, gýčovitosti, invence, banalitě, lásky-pásky, do kterého jste mě spolu s Josem přimíchali ve vašem hodnocení tak, jako možná i další lidi zde, například vona, pochopil jsem-li ho správně.

                Líbí se 1 osoba

              • Petrpavel napsal:

                To se mi líbí

              • Jos napsal:

                Já se jen divím vonrammsteine, že zrovna vy, co vystupujete jako originál za jakoukoliv cenu, nevnímáte tu neskutečnou, až vlezlou, banalitu Horáčkových veršovánek, uvedených na začátku. Invence veškerá žádná. Snad jen trocha řemesla.

                To se mi líbí

              • vonrammstein napsal:

                Mně až tak banální nepřijde. Pokud je to písňovej text, potřeboval bych to s muzikou a přednesem.

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                Bavore, jeho texty určitě, jako prezidenta ho zatím nevnímám, takže ne a s NavajouMM se nemusíme prát. Jako správnej Slovák má svou palici, konečně já taky. Přátelům prostě prospívá, když se pošťuchujou, to byste měl vědět! Von by mě ten Slovák pěkně sejřil, kdyby se mnou ve všem souhlasil, to by mě přímo votrávil! 😀

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                😆

                To se mi líbí

      • Rosťa napsal:

        Pane kolego, nechtěl jsem Vás vyděsit. Tu variantu Plavec, versus Plátýnko si dá pan Troška do svého filmu Kameňák 5. A bude zase vyprodáno ( bez dotací od sudetoněmeckého přidělence her Hermana ).

        To se mi líbí

  9. kchodl napsal:

    Šaškárna.

    Horáček je ještě větší ubožák než se zdálo na začátku. Dokud vypadal jen jako havloidní oběť protizemanovského běsnění, vzbuzoval alespoň nějaké sympatie. Všem svým mizerným veršovánkám navzdory, není prostě každému shůry dáno.

    Celkově mi přijde, že si z havloidů někdo dělá neskutečnou legraci až přímo prdel, protože všichni dosud nabízení kandidáti – proti Klausovi i proti Zemanovi – byli totálně podměreční až přímo neuvěřitelní, jakoby vybraní ke zjevné prohře.

    Havloidi mají sabotéra „tam někde uvnitř“. Možná že nejde o osobu, ale o jejich vlastní tupost, nevzdělanost, aroganci, narcismus, bláznovství a praštěnost. Následkem toho vždy vyberou nějakého nevolitelného magora.

    Střídají se jak apoštolové na Orloji, kdo se v tom má pořád vyznat.

    To se mi líbí

    • Rosťa napsal:

      Jeden z hlavních problémů je, že havlošmejdi už hrají vabank. ČT nikdo už nežere a tipuji, že tam nemají lehké spaní, protože nasranost těch z té deklarované třetí cenové, dřív, nebo později jim to „vysvětlí“. Situace houstne a sedmnáctého mají svině poslední možnost. A oni to vědí. Jen tupý, zmanipulovaný dav jim může zaručit to jejich dolce far niente. Všem těm neziskovkám, počínaje pornohvězdou Jandou a konče Holomkem jde o hodně. Jestli poteče krev, tak není potřeba zjišťovat, z kterého Tržiště přišla notová osnova.

      To se mi líbí

      • strejda napsal:

        +1 Havloidi mají sabotéra „tam někde uvnitř“. Možná že nejde o osobu, ale o jejich vlastní tupost, nevzdělanost, aroganci, narcismus, bláznovství a praštěnost. Následkem toho vždy vyberou nějakého nevolitelného magora.

        To se mi líbí

      • jaa napsal:

        Taky si myslím, kdo ví s čím tam nafofra přiletěla Madlena… ach jo

        To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      já myslím, že vyrukují v II.Q.17 s Jiřím Drahošem. Nechci malovat čerta na zeď, ale to bude jiná váhová kategorie, než o který píše kchodl. To o sebe bude třískat intelekt a jestliže Drahoš v sobě potlačí svůj pozitivní postoj k EU a to všechno, co ona reprezentuje, pak se budou dít věci, přátelé, že nám zbydou voči pro pláč.

      To se mi líbí

      • bob napsal:

        Doufám, že Drahoše podpoří rektoři (teď je móda být nekorektní – napadlo mě jedno latinské slovo podobné slovu rekt or…)- to by pro D byl možná polibek smrti

        To se mi líbí

      • Jos napsal:

        Domnívám se, že s Drahošem nevyrukují. Ten právě končí ve funkci předsedy AVČR, funkci ve které velmi , velmi selhal. A kromě jiného mu chyběly právě ty vlastnosti, které by nutně potřeboval ve volební kampani. Schopnost diskuse, veřejné prezentace atd. V poměrně vysok funkci se choval jako subalterní úředník. Nemá na to. Ale rektoři ho podpoří, protože dobře vědí jak je slabý.

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          to víte Vy a možná sto dalších, ale pokud bude chytře držet ústa a udělá ze sebe pouze paňácu, tak nevím, nevím..nepřátel má Zeman hafo a když se na Drahoše seženou prachy, moc prachů a vezmou to do ruky prodavači deště, ej, co to tárám, maníci vod PR ….tak může bejt v našem údolíčku docela horko

          To se mi líbí

          • Petrpavel napsal:

            Přitakám. Lid obecný letí na tituly. Nebude-li chtít kandidovat Zeman, může při dobré prezentaci všude kde to jen jde být klidně zvolen ač nemá žádnou inteligenci kreativní ani praktickou, jen tu analytickou. Určitě by vzbuzoval naději na suchara který nepolitizuje, neškodí a nerozděluje, to podhradí rádo slyší.

            To se mi líbí

            • Jos napsal:

              Nevím pánové, nevím. Ono totiž učit starého vědeckého psa novým kouskům může být úkol nesplnitelný i pro PR prodavače deště. Kromě toho z této části populace jsou k mání i jiní, možná vhodnější. Na příklad bývalý rektor UK Ivan Wilhelm. Obratný, fotogenický, titulů habaděj, protože ke sběru titulů dnes slouží univerzity, nikoliv akademie věd. A podobně jako Drahoš má jasné vazby s ODS. A dokonce už na prezidenta jednou kandidoval. Ale třeba má pravdu kchodl o trochu výše, který se domnívá, že ty kandidáty vybírá sabotér.

              To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Zde se již nejedná o nějaké HAV_loidy, problém je mnohem hlubší a musí se řešit fčíl dokud to jde a Štětináči mají dostatečnou silu.Štětináči pro zabezpečení sponzoringu nejen od US a EU ale hlavně od v Česku zainteresovaných firem, nesmí dopustit změnu ekonomické závislosti na starých dobrých firmách E15 (např. arriva, veolia aj.) .
      Česká ekonomika nyní tedy začíná řešit zásadní problém. Tak jak se v minulosti podařilo Německu ,Francii, aj. zemím E15 skoupit české podniky, neboli provést onen příliv zahraničních investic. Tak v současnosti objem nových přímých zahraničních investic E15 prudce klesá. Dosažená technologická závislost Česka na firmách E15, již dovoluje téměř celý objem zisků z předcházejících „investic“, pro firmy E15 posílat domů neboli na konta svých mateřských firem.
      No a v současnosti kdy :
      http://zahranicni.ihned.cz/amerika-usa/c1-65517820-trump-si-telefonoval-s-cinskym-prezidentem-narozdil-od-kampane-padala-misto-hrozeb-slova-o-spolupraci-a-nejpevnejsich-vztazich
      No a další rána pod pás od těch Číňanů je, schopnost přeinvestovat Česko tak, že již zaběhlý enormní odliv (asi 5 – 6 x vyšší, než je obvyklé) výnosů z ČR může a asi pokud by se to podařilo tak by pozvolna vysychal.
      Česko by se postupně také mohlo částečně oprostit od přímé technologické závislosti na E15 a z pohledu blízké budoucnosti, mít i nějaké prostředky na modernizaci průmyslu, nové technologie, robotizaci, digitalizaci atd. .
      Tento stav je naprosto ale naprosto nežádoucí a vyžaduje nasazení všech Štětinatých prostředků tak aby se Status quo zachoval za každou cenu.
      No pouze pro letmý pohled :
      Kellner kupuje Prazdroj za 178 mili a nomura za něho dala v čistém a po odečtu asi 12 mili. neboli 166 mili čistého prodělku Česka.Následně tam PPF musí provést klasické vytunelování a sklepat Prazdroj Číňanům a Česko opět slušně prodělá.
      No a proto se 17_tého budou dít věci o kterých se ani Zemanovi nezdálo a pokud se Štětinatým zadaří, tak to ani Zeman a ani Číňaní dlouhou dobu nerozchodí.
      http://archiv.ihned.cz/c1-65517100-17-listopad-bude-mit-predehru-poradatele-cinskeho-fora-zablokuji-nektera-prostranstvi-jako-pri-navsteve-si-tin-pchinga
      Ona totiž pokud se Štětinatým nezadaří tak hrozí reinkarnace atomového strojírenství, které by nebylo marginální součástí upadajícího Westinghouse.
      Proto také jedině tisíce lidí v ulicích a Štětinatými ovládnutý Festival svobody, to je to co s Číňany a Zemanem konečně zúčtuje.

      To se mi líbí

      • brtník v brlohu napsal:

        Netlučou nám klíny do hlavy:
        https://cs.wikipedia.org/wiki/Plze%C5%88sk%C3%BD_Prazdroj
        Prazdroj patří společnosti Anheuser-Busch InBev – tedy emeričanům co vaří BUD.
        Cecha tím definitivně řadím do klonu Novotného.

        To se mi líbí

        • Petrpavel napsal:

          Nenapadlo vás, že když se ve viki vlastnické poměry odkrývají až od roku 1999, že v tom bude nějaké čertovo kopýtko? O tom, co bylo předtím a co co je teď se mlčí. O tom píše Čech.

          To se mi líbí

        • Cech napsal:

          Dva čeští miliardáři spojili síly a společně se pokusí získat Plzeňský Prazdroj, který je na prodej. Podle informací HN podal předběžnou nabídku nejbohatší Čech Petr Kellner spolu s pátým mužem žebříčku Pavlem Tykačem.
          Oprava za (zhruba 175 mi­liard korun) no ale zhruba je zhruba.

          To se mi líbí

          • Cech napsal:

            Pouze dodatek :
            Již v září 1997 oznámila Nomura poprvé záměr spojit Radegast a svůj Prazdroj.
            No a jak se s námi finančně vyrovnala :
            http://ekonomika.idnes.cz/za-prazdroj-zaplati-nomura-akciemi-bez-ceny-fea-/ekonomika.aspx?c=A031111_134943_ekonomika_ven
            Bezesporu je toho více ale od Nomury se musí i ti co vytunelovali firmu ERA ještě hodně a hodně učit.
            Tož tak nějak pro začátek.

            To se mi líbí

            • Hudec napsal:

              Už si to moc nepamatuji a hledat se mi to nechce, ale přece jen vzpomínám, kterak Nomura, zosobněná „Rendlem Dilardem“ (vím už prd jak se psal, tohle je foneticky), toužila po Prazdroji už na začátku 90.let, nejpozději v roce 1992, neb jsem byl ještě novinář a účastník několika tiskových konferencí na to téma. Prazdroji tenkrát řediteloval člověk jménem Peřina a náměstka mu dělal Honza Hlaváček ze staré plzeňské pivovarské rodiny, sám jsa kromě pivovarníka též celkem těžkým valchařem a vůbec milovníkem života. A když to nevyšlo, tak nastoupila Tesařova a Procházkova IPB a postupně se prosadila s poněkud podvodnou akcí České pivo (hodně by o tom mohla vyprávět Bára Tachecí, která jim tehdy dělala tiskovou mluvčí, já detaily nepamatuji, byť jsme o tom tehdy často a otevřeně/důvěrně mluvili). Nu a IPB, ještě než ji zařízli ještě větší podvodníci než byli Tesař a Procházka, stihla to pivo prodat toužící Nomuře, která byla ovšem také jen překupníkem, jen o několik řádů větším, než IPB.
              Ti Jihoafričané, co Prazdroj nakonec koupili, toužili koupit cokoliv mimo JAR, protože jasně viděli, kam se ta země ubírá a proto brali kramle.
              Teď už je Prazdroj jen značka, pivo pod ní se vaří leckde, a lepší už to nebude.

              To se mi líbí

          • brtník v brlohu napsal:

            Pánové jste mimo mísu 🙂

            To se mi líbí

  10. NavajaMM napsal:

    Médiá nás tak zblbli, že už sa nám zdá normálne vyberať do politických funkcií tak, ako keby sme vyberali superstar. Ako keby sme ho potrebovali hlavne na novoročné prejavy a hovory do rozhlasu.
    A pritom je už zas treba vyberať prezidenta, ktorý neuletí, nenaletí a nikdy nevloží osud svojho národa do cudzích rúk. (To nemyslím len tie ruky na východe.)

    To se mi líbí

  11. cobolik pacholik napsal:

    ja versiky nepoznam,bo ja mam cisto buransku inteligenciu,to inej klasy inteligencia a tazko vysvetlit,bo ked tak jednoducho dumam,je viac bohatych pepikov,co by isli na prezidenta a holota by im dala hlas bo v pepikove priama volba a velmi dobry textar a hrac,jak som pisal mysli,ze zahra s ceskou holotou,mozno duma,ze sa zmeni zakon a bude volit parlament,to je isty,ale ked holota,ma tazke,proste ma prachu zlateho a zahra si jednoducho,jak to robi cely zivot,bo va bank nebude hrat,aby vsetky svoje prachy a jmneni postavil,na to je chytry hrac,aby vedel,ze prehra,mozno mu niekto plati do banku na stole hry prezidentskych volieb,je proste len taky kibic,aby zamiesal hru,bo bozskej kaja,keby kandidoval,tomu by sama ceska holota zaplatila kampan,bo ja sa kedysi dozvedel bo som nemal internet,,ze alibaba klaus prezident,prve,co ma napadlo,ze sa pepikom docista pojebalo a neviem ci bol voleny priamo,ci ho 40 zbojnikov volilo,taky jagr by nebol zly prezident jak v rusku tak v amerike vazena osoba,velmi vazena bo sa drzi textu bozskeho kaju zustanu svuj,bo kto je tam svuj,jak ten zeman to velmi vadi a taky,kolaborant da sa povedat(nemyslim horacka tam sa kolaborantamy hemzi) to dobry bo kto nie je svuj,duma politicky,bo mne jedno,kdekolvek na svete hocijaky prezident ja sam prezident,jasne,ze maly prezident,ale velke veci som sam pre seba a svoju holotu vo svojej funkcii zvanej zivot dokazal a poznam dajakych,co lepsi odo mna,bo bez tych malych prezidentov by ty velky boli male nuly.

    To se mi líbí

  12. Petrpavel napsal:

    Antikomunistům s láskou … Petrpavel

    https://www.novinky.cz/ekonomika/420368-problem-ceske-ekonomiky-odliv-kapitalu-je-mimoradne-velky.html

    Jiří Pešice, Osek u Rokycan
    Pondělí, 14. listopadu 2016, 05:48:00 |
    +115
    To je to na co všichni co jim nadáváte do komunistů a lůzy upozorňují od začátku. Zaprodali jste naši zemi a rozkradli. Hanba vám a Havlovi.

    To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Jsem rád, že už jsem v jistém věku kdy by mi mohlo být všechno jedno. Že není, to je můj problém.
      Ale lituji ty mladé nadšené přiblblíky co chodí s červenými kartami, zapalují 17.11. svíčky na místech kde žádný život nezhasl („jen“ se tam chystalo zničení mnoha životů mnoha občanů), umí se pouze bavit a rozhazovat natištěné prací nepodložené peníze, brát si bez rozmyslu inzerované „výhodné“ půjčky a hypotéky, dokáží se sejít v desetitisících na manifestaci pro legalizaci marihuany či pochodu za něco co pochodem nelze vyřešit (třeba rakovinu), ale nezajímají je nenávratně mizející stamiliardy a zaniklá slušnost a poctivost …

      Jaroslav Čechal, Hodonín
      Pondělí, 14. listopadu 2016, 05:28:48 +252
      Jak by také ne, když havloidní zmici, rozkradli a za hubičku darovali, majitelům nadnárodních korporací, drtivou většinu českého prýmyslu. Rozkradli a zašantročili všechno. Všechno!!!
      V rámci největší, české zlodějiny 20 století si uzurpovali státní majetek, který buď totálně zlikvidovali nebo zplundrovaný prodali, zahraničním průmyslníkům. Některé, prosperující firmy, korupčním způsobem prodali přímo. Banky napřed havloidní loupežníci, prostřednictvím fingovaných půjček, na tak zvanou transformaci ekonomiky, totálně rozkradli, následně je pak darovali zahraničním majitelům. Zemědělství a cukrovarnický průmysl, preventivně zlikvidovali úplně. Nepatří nám už nic a jsme špatně placení otroci, ve své, vlastní zemi. Ročně téměř 200 000 000 000 KČ odtéká z naší republiky do zahraničí a český člověk si může nanejvýš utřít hubu. Tak funguje rozvinutá, posthavloidní společnost, díky sametovým zku-veným dacanům.

      To se mi líbí

    • jeff napsal:

      Zaprodali je básnické, naříkat je dělnické. Lůza je skoro jako hrůza..a volby? Nasadím si na ucho Dolby.. a mám klid.
      Na Horáčkovi je zajímavé jen jedno: Co měl ten chlapík za úkol, když s Kocábem dělali Most. resp. kde se tam vzali, jak to, že je tam pustili a nepustili tam třeba Šípa s Uhlířem. Víc ví O. Krejčí a zatím mlčí.

      To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      To přece už dávno není žádné tajemství. Dnes k tomu aktuálně komentář v Hospodářských novinách, kde se zcela nezakrytě explicitně konstatuje, že jsme kolonií. Doslova.

      To se mi líbí

      • Petrpavel napsal:

        Samozřejmě, problém vidím v tom, že pro docela velkou množinu lidí to pořád tajemstvím jakoby zůstává.
        Nevidí, neslyší, popř. nechtějí vidět, slyšet, nebo dělají v egoistickém zájmu že nevidí, neslyší.

        To se mi líbí

    • Cech napsal:

      No a konečně potěšující zpráva pro všechny jak z ČT tak i z ostatních našich masmédií :
      https://www.seznam.cz/zpravy/clanek/americky-velvyslanec-pocita-s-tim-ze-v-praze-konci-trump-me-odvola-rika-3858
      „Donald Trump je v mnoha ohledech nekonvenční politik. Ale i on se bude muset spoléhat na Kongres, na poradce. V dramatický posun v americké zahraniční politice nevěřím“, uzavírá šéf zahraniční mise Spojených států v Praze.
      Jak je vidět tak hodnocení očima Obamova opravdového specialisty, který byl vyslán na zahraniční misi k nám je :
      Vše bude při starém jen prosím vytrvejte v nastaveném kurzu.

      To se mi líbí

  13. blbíš napsal:

    „Dnes ústava začíná slovy, že Česká republika je svrchovaný stát. Mohl by zde být vložen článek: ČR je vlastí příslušníků českého národa a příslušníků národnostních menšin a entit, které jsou s ním spjati,“

    Prosil bych zdejší judry o vysvětlení – názor, jestli je to dobře, nebo špatně ti …“příslušníků národnostních menšin a entit…“! Neumím si vysvětli budoucí výklad …“ které jsou s ním spjati…“! Aby to nějakej multikulturní ústavní soudce v budoucnu nevykládal jako takovej pohodovej, teplej, zaprděnej obýváček, na kterej budou mít nárok v š i c h n i ?

    https://www.novinky.cz/domaci/420565-ustavni-pravnik-gerloch-chce-vratit-do-ustavy-narod.html

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      vysvětlit

      To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Vysvětlení je docela jednoduché:
      Jedna kolaborantská zrádcovská svině chce nacpat do ústavy, že ČR je vlastí kozomrdů.
      Očesáno o všechny kličky a ozdoby, přesně tohle tím mysleli. Jen ještě váhají, jestli jsou kozomrdi menšina – protože za pár let by byli většina – nebo entita. Ale možná je slovo „entita“ schované do budoucna pro zákeřné emzáky.

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        já bych to přece jen raději od judra, neurazím-li Vás, příteli. Ale tušíte správně, proč jsem otázku směřoval právě na ně!

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          … to slůvko „spjatí“ je takové zvláštní, nu … Plha se hlásí? 😀

          To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            bych řekl, NavajoMM, že my dva asi budem spjati, že nám to nikdo nevodpáře, ale už nejsem přesvědčenej, že s Vámi je spjatej náš Ukrajinec, co 20 let hákuje u nás na stavbě v sousedství či váš cikán vod Košic se mnou, leda, že by byly ony entity 😦 . Jsem zvědavej na ten výklad toho spjati, to asi zřejmě bude zase maso!
            P.S.
            spojený vzepětí si umím živě představit, z toho mi už teď jde přímo husí kůže 😦

            To se mi líbí

            • Hudec napsal:

              Mně se „spojený vzepětí“ vždycky celkem zamlouvalo. Pokud si tedy dobře vzpomínám… 🙂

              To se mi líbí

            • Ahele napsal:

              Promiňte, ale já mám za to, že v článku to vysvětluje naprosto přesně co tím myslí sám autor. Také JUDr.
              „Dnes ústava začíná slovy, že Česká republika je svrchovaný stát. Mohl by zde být vložen článek: ČR je vlastí příslušníků českého národa a příslušníků národnostních menšin a entit, které jsou s ním spjaty,“ uvedl Gerloch. Vyjádřením tohoto sepětí je podle něho státní občanství.

              To se mi líbí

              • kočka šklíba napsal:

                No právě proto já to chápu asi jinak než kchodl a ostatní. Chápu to tak, že tento stát je vlastí Čechů a menšin, KTERÉ jsou s ním spjaty, ale tak to má být ne? Ale je fakt že by to chtělo nějakého právníka s rozhledem,nejlépe Lexe.

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                a je vymalováno

                To se mi líbí

              • kočka šklíba napsal:

                Chápu to prostě blbíši jinak než Vy asi, co je na tom špatného? A jako Vy bych ráda slyšela názor někoho od fochu, teda nejlépe Lexe nebo Asfalta.

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                když trváte na odpovědi, tak tedy:
                ….Chápu to tak, že tento stát je vlastí Čechů a menšin, KTERÉ jsou s ním spjaty
                viz 1:18 minuta záznamu
                https://www.youtube.com/results?search_query=plha+se+hl%C3%A1s%C3%AD

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                přesněji:

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                a sme u toho, Aheli!
                ústava na jedný straně vah a občanství na tý druhý straně vah. Já si myslím, že to asi bude složitější, proto jsem se ptal. Prostě ten JUDr. dává pod rovnítko celej dům s jeho pouhým sklepem, bych asi tak řekl, chápete-li, co tím neobratně chci naznačit?

                To se mi líbí

              • Ahele napsal:

                Ústava je rámec. Zákon o státním občanství je konkrétní. Ten se nemění. To, že chce někdo do ústavy vrátit termín národ snad není špatně. Občanský pricip by se tím nezměnil.

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                Aheli, viz níže, někde pod NavajouMM v 13:20h

                To se mi líbí

      • jaa napsal:

        ále no tak, vždyť přece víme kdo byl hlavní legislativec v tété vládě. Tak co se divíme. Akorát jen jestli náhrada nebude za stejné kaše./ stejného hnízda Hmm

        To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Malujete čerta na zeď blbíši a kchodle, doufám, že se Lex ozve …

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        pchééé, četl jsem některý zdůvodnění rozsudků, abych toho čerta měl právo viděl na zdi přímo v barevným provedení, v souladu se Suchým bych řekl, že přímo brožovaně 😀

        To se mi líbí

    • Děda Olin napsal:

      Cílem globálního kapitálu je stvořit globální pracovní sílu a konzumenta. Člověka bez jakýchkoliv emočních vztahů ke státu a národu, k vlasti, k předkům, k tradicím a kultuře (proto politika multikulturalismu, proto lidská práva a svobody bez povinností a odpovědnosti).
      Ukazuje se ale, že právě tento citový vztah je nevyvratitelným základním kamenem národů, přežívajících bez ohledu na útlak a zničení po tisíciletí. Právě díky sebevědomému vztahu ke svému rodu, kmenu, národu a vlasti, díky hrdosti na své kořeny. K někomu pokrevně patřit, spolehnout se na pomoc v nouzi, společně pracovat pro společné blaho, společně se bránit utvářelo národy a nakonec i státy. Je na tom něco špatného?

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        … to reagujete na mou otázku, dědku Oline?

        Ale vo tom Vašem výše napsaným ona snad nebyla a já se jasněji bohužel zeptat už neumím, no nic, judři mlčí, hoďte to za hlavu.

        To se mi líbí

        • Děda Olin napsal:

          Na co potřebujete právní rozbor? Mrkněte na wiki na příslušné dokumenty (ústava, zákony, listiny…). Podle mě jde o to, že jsme vykořeněni – státně, národnostně i nábožensky – a teď jde o to nás dorazit i kulturně. Já jsem Gerlocha pochopil tak, že mu jde o přihlášení se k národu, ukotvit se i ústavně (a následně zákonně). Protože ten tlak na „anonymitu“ tu je.
          Na obýváček bude mít, jak já si to vysvětluji, nárok jen příslušník českého, moravského a slezského národa podle jasných pravidel a všichni další, kteří budou ochotni s „naším“ národem žít v míru, spolupráci, respektu a kteří budou ctít naše zákony, způsob života, tradice a kulturu. Podle starého selského pravidla o panu domácím a hostu. Nikdo nikoho nenutí s námi žít a když se to někomu nelíbí, spánembohem, jděte tam, kde se budete mít lépe. Alespoň já mám takovou představu o tom, jak bych se jako imigrant v „nové vlasti“ choval. Jako host a ne jako vetřelec (opět zkušenost z Francie, VB, Německa aj.).

          To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            dědku jeden paličatej :D!
            … podle mýho přesvědčení na Hradě má vlát nikým nezpochybnitelná standarta presidenta republiky a najednou tam vlály trencle a standartu rozstříhali jako sáček vod mouky a výklad nezávislýho soudce je, že vona jako recese! Pro společnost veledůležitej zákon se schvaluje s pravomocně odsouzeným hlasem a výklad ústavního soudu, že jako normálka a Vy na mě jdete se selským pravidlem apod., ještě, že jste nenapsal rozumem. Fakt nevím, jak v týhle nemocný pokřivený společnosti s multikulti infekcí mám uchopit sepjetí a entitu a nevalte mi takovou blbost do hlavy, že najdu o tom něco v Ústavě, zákonech či Listině, nebo dokonce na wikině. Kdyby šlo o nějak nápad blboučkýho Vyskoče, hodil bych na to bobek. Četl jste vůbec toho Gerlocha, není to hej, nebo nějakej počkej, ale ústavní soudce!!! Ta moje otázka byla jen a jenom o jeho entitě a sepjetí, nikoli o tom, jak byste si představoval zacházení s pánem domu. Ne nadarmo se říká, že ďábla je nutno hledat v detailu. Proto ten, nikoli nereálný pohled kchodla, jako odpověď na mou otázku.

            To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              nějakej nápad,

              To se mi líbí

            • Děda Olin napsal:

              No… zdá se, že jste sice článek četl, ale nepochopil.
              Shrnuto, říká Gerloch toto:
              „Ústava opomíjí existenci českého národa, který existuje po staletí…Ústava nezná český národ jako státotvorný prvek. A to nejen já považuji za nedostatek, protože Česká republika by nemohla existovat bez českého národa. To neznamená vyloučení občanského principu, ale sepjetí všech těchto principů,“.
              Vy s tím Blbíši nesouhlasíte? Ja ano.
              Vám nepřipadá reakce Rychetského, že „VIDÍME VELMI NEBEZPEČNÉ TENDENCE PRO CELOU EVROPU“ jako sluníčkářské a havlistické strašení nacionalismem? A jako odstrašující příklad tohoto „nebezpečí“ dává Maďarsko a Polsko a vyznává se, že on je pro EU a ne pro suverénní národní státy. Co je podle vás na suverénních národních státech špatného? Vždyť jak vás sleduji, jste sám jejich obhájcem.

              To se mi líbí

              • NavajaMM napsal:

                Dedo, Oline, o niečo nižšie som dal na porovnanie obe preambuly našich republík. Slovenská ústava sa menovite opiera o právo národov na sebaurčenie, preto aj ústredným subjektom preambuly je národ. Národ však vyhlasuje ústavu a ďalej v ústave nefiguruje. Práva a povinnosti majú len občania.
                Na druhej strane Česká republika vychádza menovite z tradícií „dávné státnosti zemí Koruny české“. Teda nie na základe práva národov na sebaurčenie, ale na základe oveľa staršej tradície. Koruna česká existovala dávno predtým, ako sa vôbec v Európe objavil pojem národ v súčasnom význame. Takže výrok „Česká republika by nemohla existovat bez českého národa“ nie je pravdivý.

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                … dneska je superúplněk:

                a zřejmě i skvrny na Slunci, neboť děda Olin se rozhodl blbíše zahubit. Ale jak Vám mám ještě zřetelněji napsat, na co sem se ptal, když ani vytučnění neakceptujete a vedete si svou. Já jsem POUZE chtěl znát názor právníka na Gerlochův nápad (naposledy vytučňuju, pak už mě, jako praktikujícího 😀 hypertenzika a diabetika odvezou zřejmě na krchov) jen a pouze JEDNO = na jeho entitu a spětí, související s jeho nápadem, nic víc.

                Ahelův JUDr. aspoň naznačuje občanství, aspoň něco, ale i stáím mám jistý problém.

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                i s tím mám

                To se mi líbí

              • Děda Olin napsal:

                Asi je to tím, že nejsem právník a proto končím, Tvá Máňa 🙂

                To se mi líbí

            • Děda Olin napsal:

              PS: V Ústavě, zákonech, listinách najdete právě ty tendence (nejen tendence, ale bohužel už uzákoněné) k potlačování suverenity národních států a „budování“ internacionální multikulturalistické Evropy pod vedením USA. Putin to řekl správně, je třeba se vrátit k Helsinské konferenci, k respektování suverenity každého státu, nevměšování se do vnitřních záležitostí jiných států, spolupracovat jako přátelé a konkurenti a ne jako nepřátelé.
              Kálení na mezinárodní dohody o poválečném uspořádání se už jednou nevyplatilo. Já vím, je to už dávno, ale nikdo je nezpochybnil, ani nevypověděl, jen se „někdo“ chová tak, jakoby už neplatily.

              To se mi líbí

          • kočka šklíba napsal:

            Ano přesně tak, děkuji :).

            To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Priateľu blbíši, Slováci to svojho času vyriešili v preambuje k ústave, ktorá znie takto:
      My národ slovenský,
      pamätajúc na politické a kultúrne dedičstvo svojich predkov a na stáročné skúsenosti zo zápasov o národné bytie a vlastnú štátnosť, v zmysle cyrilo-metodského duchovného dedičstva a historického odkazu Vekej Moravy, vychádzajúc z prirodzeného práva národov na sebaurčenie, spoločne s príslušníkmi národnostných menšín a etnických skupín žijúcich na území Slovenskej republiky, v záujme trvalej mierovej spolupráce s ostatnými
      demokratickými štátmi, usilujúc sa o uplatňovanie demokratickej formy vlády, záruk slobodného života, rozvoja duchovnej kultúry a hospodárskej prosperity, teda my občania Slovenskej republiky uznášame sa prostredníctvom svojich zástupcov na tejto ústave:
      *
      V ďalšom texte ústavy SR sa už o národe nehovorí, len o občanoch, ktorí majú práva a povinnosti.
      *
      Preambula Ústavy ČR znie takto:
      My, občané České republiky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, v čase obnovy samostatného českého státu, věrni všem dobrým tradicím dávné státnosti zemí Koruny české i státnosti československé, odhodláni budovat, chránit a rozvíjet Českou republiku
      v duchu nedotknutelných hodnot lidské důstojnosti a svobody jako vlast rovnoprávných, svobodných občanů, kteří jsou si vědomi svých povinností vůči druhým a zodpovědnosti vůči celku, jako svobodný a demokratický stát, založený na úctě k lidským právům a na zásadách občanské společnosti, jako součást rodiny evropských a světových demokracií,
      odhodláni společně střežit a rozvíjet zděděné přírodní a kulturní, hmotné a duchovní bohatství, odhodláni řídit se všemi osvědčenými principy právního státu, prostřednictvím svých svobodně zvolených zástupců přijímáme tuto Ústavu České republiky
      *
      Zaujímalo by ma, prečo Gerloch nechce meniť preambulu, ale vsunúť klauzulu, a to (sic!) hneď za deklaráciu, že ČR je zvrchovaný štát?
      Ďalej by ma zneistila formulácia „je vlastí“ a „jsou spjaty“ (porov. SR: „spoločne s príslušníkmi národnostných menšín a etnických skupín žijúcich na území SR“ . Ako to súvisí s občianstvom? Ak priamo, potom ten prúser je snáď už očividný. Ak to nemá súvisieť priamo, je treba to definovať priamo v ústave a je divné, že o tom ústavný právnik pomlčal.
      Keby ten prúser predsa ešte nebol viditeľný, tak najviac zo všetkých potenciálnych národnostných menšín je s českým národom spätá nemecká menšina, ktorá bola kedysi odsunutá. Česká republika sa, podľa mňa týmto vyhlási za vlasť odsunutých Nemcov a už len treba kvalifikovaný výklad, za akých podmienok je možné takéto národnostné menšiny a entity repatriovať.
      A keď naviažem na kchodla, stačí ešte definovať, či aj entity, ktoré EÚ určí kvótami Českej republike, je treba považovať za „späté s českým národom“.

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        diplomat NavajaMM 🙂 = „…by ma zneistila formulácia „je vlastí“ a „jsou spjaty“. Takže ano, blbíše to taky „zneistilo“, a proto jsem se dovolil zeptat. Tečka!!!

        Líbí se 1 osoba

      • blbíš napsal:

        “ Zaujímalo by ma, prečo Gerloch …“ Slovák se nezapře = mě taky, příteli … a o tom to bylo, uf 😀

        Líbí se 1 osoba

      • Děda Olin napsal:

        Kvalifikovaný názor, díky.
        Já vidím ve větách „My národ slovenský…“ a „My, občané ČR…“ veliký a zásadní rozdíl. Nemám na to to tady zdůvodňovat, ale já osobně se cítím být víc příslušníkem národa, než občanem státu.
        Domnívám se, že německá menšina se staletému sepjetí s českým národem zpronevěřila, zradila ho a byla poprávu do vaterlandu odsunuta.
        Gerloch nepředložil právnický rozbor se všemi odbornými nuancemi, které by jistě vypracoval, pokud by předkládal odborný návrh. On jen stručně, rámcově, vyslovil myšlenku o významu „národního sebeuvědomění“ ukotveného v Ústavě v době, kdy (jak jsem napsal výše) sílí tendence k jeho potlačení a naopak prosazení multikulturalistického internacionalismu jako živné půdě globálního kapitálu a světovlády jediné velmoci. „Vypěstování“ pragmatického světoobčana, ztraceného v davu stejně konzumujících robotů různé barvy kůže, původu, vyznání a především bez vlastního názoru, žijících a pracujících sice společně, ale sobě si konkurujících, závidějících si a v podstatě znepřátelených. Abych mohl lidem vládnout, musím je sjednocením rozdělit, dát jim trochu chleba a hodně her. Prastará, jednoduchá, ale účinná politika.

        Líbí se 1 osoba

        • blbíš napsal:

          …“osobně se cítím být víc příslušníkem národa, než občanem státu..!
          – no právě, já taky. Prostě jsem nějak cejtil, že ty entity a spjetí patří „ústavně“ o etáže níže a v definici národa by neměly být zmiňovány 😀

          To se mi líbí

        • NavajaMM napsal:

          Nebezpečenstvo vidím aj v tom, že pojem „národ“ nie je presne definovaný. V USA je tento pojem skôr synonymom slova „federálny“ a nemá národnostný obsah. Je preto dôležité, či je národ definovaný hranicami štátu, občianstvom, alebo materinským jazykom.
          Všetky súce zákony začínajú definíciami základných pojmov, prípadne referenciami na definície z iných právnych noriem. Nepresne definovaný pojem je v zákone ako mínové pole.

          To se mi líbí

          • Petrpavel napsal:

            Hlavní nebezpečí nikdy není v textaci toho kterého zákona, ale v jeho svévolném výkladu, a především v jeho nedodržování.
            Jak si vysvětlit křik našich „zákonodárců“ a „odborníků“ na mezinárodní právo nad účastí Ruska v konfliktu v Sýrii, kam je pozvala svobodně a velkou většinou zvolená vláda na pomoc proti nelegitimním bojůvkám a ze zahraničí placeným gerilám, a pochvalu účasti USA v bojích na území cizího státu a jejich podporu oněch bojůvek a geril bojujících proti legálně a legitimně zvolené vládě?
            Tahle diskuse co se tu vede je čistě akademická, a v případě potřeby bude porušeno stávající znění Ústavy stejně jako by bylo porušeno znění podle návrhu upravené. Ústava je pro naše demograti cár papíru …
            P.S. Máme právo na bezplatnou lékařskou péči? Máme, a kolik za ni platíme mimo pojištění?

            Líbí se 1 osoba

            • NavajaMM napsal:

              Súhlas. Vykladači sú potenciálny problém.
              Mám vyhranený názor, že určité základné právne normy, medzi ktoré počítam ústavu, občiansky zákonník a dopravné predpisy, musia byť napísané zrozumiteľne a jasne pre každého. Ak je potrebný Ústavný súd na výklad samotnej ústavy, tak je zle napísaná. Ústavný súd má rozhodovať o tom, či sú iné právne normy, alebo úkony ústavných činiteľov, v súlade s ústavou. Nemôžeme pripustiť, aby ústavu dopĺňal alebo konkretizoval svojim výkladom.

              To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                přesně, příteli, prostě po přečtení toho Gerlocha jsem došel k stejnýmu závěru. Mně to přepisování, upravování doplňování či vykladačství ústavních zákonů prostě nesedí. Takovým způsobem, co předvedl Gerloch, ústavní soudce prostě NEMŮŽE jednat a vystupovat – myslím, že ani náhodou. Proces úprav či změn ústavních zákonů, podle mě, musí probíhat standardně, na jiný půdě a jiný úrovni, než si psát nedotažený článečky do různých plátků. Parlamentu se má předložit komplexní, ze všech stran prodiskutovaná, připravená a řádně zdůvodněná změna či úprava. Jinak to dopadne, jako my tady, jeden o koze a druhej o voze, dojmy-pojmy.

                Líbí se 1 osoba

          • jaa napsal:

            Pane domácí, nebylo by v těch Vašich výletech do vzniku Československa , něco úprávě k této problematice? Oni ti naši předkové byli v tvorbě zákonů tak geniální, že by tam něco být mohlo.

            Líbí se 1 osoba

  14. Miluše napsal:

    Takto to vidí Jiří Žáček
    Sonet o dialektice života

    Osud nám rozdal nejrůznější role,
    těm zpupnost, oněm pokoru.
    Někdo dře v dole, jiný oře pole
    a další slouží ve sboru.

    Jedni se věčně točí v jednom kole,
    uštvaní jako v hororu,
    a druzí mají na ty první hole
    a drží si je v pozoru.

    Tak nás to učí život ve své škole:
    kdo umí makat, musí zůstat dole –
    v těch dole má stát oporu.

    Zato ten, komu z frází tuční vole,
    dialekticky míří k aureole,
    vykopnut směrem nahoru.

    Myslím si, že k tomu být dobrým básníkem není zrovna nutné ovládat dobře verš a rým, tím ať se zabývají textaři. Ale dobrý básník, ten se musí umět především dotknout lidské duše, okouzlit ji, případně vyburcovat. A takovému verši potom čtenář věří. Nestačí pouze mluvit o pravdě a lásce.
    Doufám, že tato slova nepůsobí příliš jako fráze.

    Sebekritický sonet o životě na dluh (ještě jednou J. Žáček)

    Užíráme z porce příštích generací,
    vnukům hrozí hlad a kurděje…
    Charakterní člověk zahanbeně zvrací,
    což však vnukům sotva prospěje.

    Doba žádá činy, neplýtvejme slovy –
    budu tvrdý jako z opuky.
    – I ty žereš na dluh, říkám svému psovi,
    kosti musím nechat pro vnuky!

    Střídmě poobědvám drobky od snídaně.
    Tímto žádám vládu: Stokrát zvýšit daně!
    Žrali jsme si, žrali – zasloužíme trest.

    Dělali jsme grandy – už je konec srandy!
    Utáhnu si za to opasek i kšandy –
    nebo rovnou oprátku, a fest!

    Že tyto verše nikdo nezná,? Tak to druhá věc. Prostě se o jejich vydání málokdo dozví. Potom, že cenzura u nás neexistuje.
    Miloš Zeman tomuto básníkovi loni u příležitosti výročí vzniku republiky vyznamenání udělil.

    To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Pohladila jste mou duši, díky … není víc co dodat.

      To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Pohladí…
      Žáčka mám rád ešte od 80-tych. Aj to jeho umenie skratky:

      Telefon
      Přes moře slov, co kdekdo nažvaní,
      Robinson volá neznámého Pátka.
      Bože, vzít aspoň do dlaní
      kuřátko, které pípá ze sluchátka!

      Čtení novin
      K své ranní kávě zakousněte
      krvavý biftek čerstvých zpráv.
      Jak se dnes cítíš, milý světe?
      Jsi vůbec ještě živ a zdráv?

      To se mi líbí

    • Jos napsal:

      Paní Miluše, tu debatu jste uzavřela geniálně.
      A jak se tak proměňují politické poměry, říkám si, jestli si brzo nebudeme opakovat jednu geniální Žáčkovu zkratku z Okurkové sezony:
      Na všechno je
      dvojí sazba,
      jednou pomník,
      jindy vazba.

      To se mi líbí

  15. Jiří Knopp napsal:

    Je to nejkrásnější tečka k celéu tomu povídání o panu Horáčkovi.

    To se mi líbí

  16. Petrpavel napsal:

    Vtipný MIroslav Macek :
    “ …Podle Albrightové Trumpa vystřelil strach obyčejných Američanů z budoucnosti, přistěhovalců a Číny. Myslím, že se mýlí. Trumpa vystřelil strach přesně z takových politiků, jakým byla ona,“ uzavřel se slovy, že v případě, že je někdo smutný, že se prezidentkou nestala žena, nemusí být. „Příští rok jsou volby ve Francii,“ řekl. …“

    To se mi líbí

  17. pepanov napsal:

    V lońském roce před Vánoci jsem byl na koncertě Hapkových písní s texty Horáčka. Horáček byl také jako konferancier, to byla také hlavní věc, která mne neseděla. Připadal mne jako sebestředný jájínek. Jeho povídání bylo Já,Já a ještě já.Čili adept na prezidenta jako bič.

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      20 tisíc kníh? Predstavujem si také normálne knihy so 100 – 300 stránkami…
      To je len zbierka, to sa za život nedá prečítať.

      To se mi líbí

      • jaa napsal:

        nesouhlas, prečítať sa to dá, ale nastanou dvě otázky – zůstane-li z toho něco v makovici, s tím že by se obsah zpracoval , tedy pochopil a běžně používal, noo a ta druhá – kolik z nich zdědil po předkovi o němž se nevědělo koílik knih má …. a kolik si jich koupil sám.
        Jo a taky asi tak v půlce 90 rých – se při exekučních prodejích – prodávaly knihy na metry, tož kdo ví.
        K té první části – už jsem to psala to jeho přímé vyjadřování je tak divné, že bych silně pochybovala, že vůbec něco četl….Většina lidí co znám, mluví většinou volně, plynule a k věci – což u něj postrádám… bohužel. To jeho vyjadřování je taKOVÉ NĚJAKÉ DIVNÉ.

        To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.