Vítězství pro Rusko: na nebi nad Sýrií nebude bezletová zóna


Dne 9. října, Rusko vetovalo francouzský návrh rezoluce, předpokládající vznik bezletové zóny nad Sýrií.
Francouzská rezoluce ignorovala nelidské činy teroristů, mučení, odmítnutí humanitárních konvojů, které mají přibýt do Aleppa a mnoho dalších zločinů islamistů.
Francouzská rezoluce by umožnila Saláfistům z „Džebhat an-Nusra“ a jejich spojencům, zabránit ruským a syrským leteckým úderům, což by mohlo vážně ovlivnit výsledek bojů v Aleppu osvobozovaném dům od domu
Tentokrát USA nebudou moci opakovat irácké zkušenosti z války v Iráku. Pokud Američané udeří  a zasáhnou ruské poradce, Rusko může jednostranně zavést bezletovou zón nad územím, na něž má dostatečné prostředky, čímž by zbavilo USA a jejich spojence přístupu k syrské obloze. Kromě toho jen Rusko je v Sýrii legálně.

Ale je tu další hráč, který nesouhlasil s možností zákazu letů ruského letectva nad Sýrií, a to je Írán.
Během projevu v OSN, íránský prezident Hassan Rouhani podrobil tvrdé kritice návrh Johna Kerryho na bezletové zóny: „Vytvoření bezletových zón přinese užitek teroristům, kteří mají všechno kromě letectva. Mají minomety, tanky, rakety a obrněné transportérů. Mají zbraně a dělostřelecké baterie, ale žádné bojové letouny. Vytvoření bezletové zóny není správným krokem „- řekl Rouhani.
Íránských vojenských poradců je v Sýrii pravděpodobně několik tisíc. Jestliže přestanou údery ruských leteckých sil do poloh teroristů mnohokrát se zvýší íránské oběti.
Tato varianta nevyhovuje ani Nejvyššímu vůdci Íránu ajatolláhu Chameneímu, stejně jako současnému veliteli íránské armády v Sýrii Generalu Kassemu Sulejmanimu ani prezidentu Hassanu Rouhanimu.

https://infobalkani.wordpress.com/2016/10/11/%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B0/

Příspěvek byl publikován v rubrice Infobalkani se štítky , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

23 reakcí na Vítězství pro Rusko: na nebi nad Sýrií nebude bezletová zóna

  1. Berkowitz napsal:

    Není to k situaci v Syrii, ale taky se pobavte :

    To se mi líbí

  2. Cech napsal:

    Nyní vzhledem k tomu že se spojencům nepodařilo zabezpečit bezletovou zónu, hlavně nad Allepem dochází ke stejné situaci jako na Ukrajině.
    Vedení fronty Džabhat an-Nusrá, která utrpěla značné ztráty v bojích s vládní armádou a nemohou nyní dostat spojenci garantovanou posilu zvenčí, použili stejný scénář jako na Ukrajině.
    Uskutečnili nucenou mobilizaci mužského obyvatelstva a povolali do zbraně asi tisíc lidí.
    Přikrytí které vytvořilo díky těmito nevycvičenými lidem clonu, která dovoluje pokus prorazit obklíčení, shodně jako u Debalceva.

    To se mi líbí

  3. tata napsal:

    jak sem řekl dnešní oficialn politika hlavně našich ,,spojenců,, to normalnimu člověku hlava nebere…….dokladuje to i včerejší odkaz co sem včera dal……na USA JEHO torpedoborec v JEMENU vystřelí…….oni bobardovaním zabijí tisice A TISK se otom jen okrajově zminí spiš souhlasně PŘITOM BOMBARDOVALI I NEMOCNIECE……..TADY se bombarduje hnizdo toho vyloženého zla a je to barbarství a spojenci dělají vše aby to nepadlo…….to hlava nebere

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Je otázka, zda opravdu Jemenští „povstalci“ (ono je to naopak, protože současná jemenská „vláda“ je legální ještě méně než kyjevský nacistický gang, dosazená Saudy zvenčí) stříleli raketami po americkém torpédoborci. Museli by být „úplně pitomí“, protože odveta se dala očekávat.

      Minulý týden Jemenci trefili čínským protilodním komplexem C-801 rychlostní dopravní trimaran „Swift“, plující pod SEA vlajkou, který vozil oficiální „humanitární zásilky“, tedy ve skutečnosti munici a žoldáky pro Saudy. Sice se nepotopil, ale kompletně vyhořel a je na cestě do hutí – byla to celohliníková loď, kterou se nevyplatí opravovat.

      Pravděpodobně je následný jemenský útok dvěma raketami na americký torpédoborec Mason úplně vymyšlený. Je to „false-flag“, Američany tak oblíbený, stačí si vzpomenout na vietnamský útok rychlými čluny v Tonkinském zálivu (žádný nebyl, Amíci stříleli na radarem zachycená hejna létajících ryb – a dobře o tom věděli). Starého psa novým kouskům nenaučíš.

      Ve skutečnosti šlo o zničení tří bodů jemenské PVO, starých systémů S-75, které „povstalcům“ poskytovaly varování před saudskými nálety – protože staré rakety systému S-75 nemá ani cenu střílet, na moderní letadla a jejich rušení to nestačí. Ale radary jim fungovaly.

      To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Pro ilustraci jsem si dovolil představit celkem „pravdivou“ studii.
      Střediska pro strategická a mezinárodní studia sídlící ve Washingtonu a bulharské Středisko pro studium demokracie.
      http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Cerstva-americka-studie-varuje-Rusko-chce-z-Ceske-republiky-ucinit-458136
      Ta samá „pravdivá“ doměnka ale od nezávislého novináře :
      http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Zeman-ma-pry-v-CSSD-krtka-Nejspis-vas-dost-prekvapi-kdo-to-je-458233
      Obě tyto studie či rozbory, jsou cíleny proti Zemanovy a obě vychází ze stejné metodologie a obě mají i stejný cíl.
      Tento jev je dán vědomostní šablonou řešení, pomocí výroby informačního pole.
      Je nutné si přivyknout na to, že toto je standardní postup řešení, pro nás a naše spojence při vzniku nepříznivé situace.

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Klasická americká práce podle „vzoru“, tedy „design pattern“. Všechno na jedno brdo.

        Vsadím se, že mají „návrhový vzor“ i na házení lopatou.

        To se mi líbí

  4. tata napsal:

    A JEDNO OT pro pana domáciho

    https://www.novinky.cz/domaci/417488-zimola-nakonec-nemusi-byt-hejtmanem.html

    hlavně tato pasaž…….Ti mají však proti ANO svázané ruce a bez tohoto hnutí sestaví koalici jen velmi složitě. Mimo hru je zřejmě totiž dosavadní koaliční partner soc. demokratů – KSČM –, protože ANO nepřistupuje ani na tichou podporu komunistů.

    ŽE jedno je neustale stěžovaní jak vitěze voleb druzí obchazí…….hlavně levicový volič by si měl uvědomit že ANO JE TEN STEJNÝ SAJRAT navic pravicový

    To se mi líbí

    • jaa napsal:

      Vzpomínáte na veverky? tak se mi to skládá, že PR babišovcům poradilo jejich „úspěšnou cestu“- Vzpomenete, kdo první psal o možnosti Zimola do vedení sosanů? Byly to babišoviny či bakaloviny?. On to sice odmítal ale…. Patrně si myslí, že bude ovladatelnější a budou si moci dělat co chtějí. Co je ale zvláštní – jakmile český minfin dostaně světovou cenu za „nejlepšího“ – i když nevím proč a zač. To se teprve dozvíme… začíná mu ujíždět půda pod nohama. navíc když tento není až tak. Nemohu teď najít ten článek, kde psali o velkých ztrátách „jeho“ francouzských firem a ještě někde… Takže ta odměna je asi o něčem jiném..> Hmm … kdo ví.

      To se mi líbí

    • tata napsal:

      NO blbej ale není hned zavelel k obratu vědom si že by mu to uškodilo

      https://www.novinky.cz/domaci/417524-babis-zavelel-jihoceskemu-ano-a-zachranil-zimolu.html

      To se mi líbí

      • oh napsal:

        Kdyby byl blbej, měl by místo Agrofertu soukromou detektivní kancelář a své plány na ovládnutí politiky by spřádal písemně v bůhví kolika kopiích. Tímhle se Babiš podstatně liší od VeVerek – chápe, že se nemůže veřejně vymezovat proti „kmotrům“ a přitom s nimi veřejně táhnout za jeden provaz.
        Nelze být lovcem dinosaurů a současně strážcem dinosauří rezervace.

        To se mi líbí

  5. kchodl napsal:

    Není zdaleka jisté, že se „Dumberica“ ohledně „bezletové zóny“ nad Sýrií už o nic nepokusí. Obvykle totiž těsně přes vojenským úderem vypouštějí „mlhu“ a na diplomatickém poli dělají, že je vše v ažůru – že “ moudře ustoupili argumentům“.

    Nepochybně plánují, až se z nich kouří – hledají nějakou skulinku či „stříbrnou kulku“. Jenže ruská strana se v této hře také vyzná, takže zničení ruského/syrského PVO by vyžadovalo značné zdroje a neobešlo by se bez velkých ztrát, jelikož Rusové nejsou Saddám, který se musel měsíce dívat, jak se kolem Iráku shromažďují vojska a lodě, letiště všude okolo se plní tisícovkami bojových letounů – neměl je čím zasáhnout, postrádal dalekonosné zbraně.

    Na „přetížení“ a „zahlcení“ PVO systému nad Sýrií by bylo potřeba velkého množství křídlatých střel (600-1500), mnoho rušících letounů, mnoho úderných letounů a protiradarových raket na ničení PVO. Přísun takového množství výzbroje a jejích týlového zabezpečení se nedá utajit, hlavně když Rusové mají svoje pozorovací družice a celý výzvědný/pozorovací komplex (letadla, odposlechy, lodě, ponorky, sondy všeho druhu, pozorovatele, …).

    Jistě, mohli by vypálit křídlaté střely z ponorek a lodí – jedna jejich ponorka veze přes 150 střel Tomahawk – ale to by ji mohli rovnou odepsat, jelikož by to jistě nezůstalo bez odezvy. Potopené ponorky a hořící lodě by ve zpravodajství „nevypadaly dobře“, kromě toho jsou velmi drahé a mají velké posádky. Protilodních/protiponorkových zbraní mají v oblasti Rusové habaděj.

    Nehledě na to, že Rusové mají bezpochyby vykryté příletové směry a ničili by útočící rakety a letouny mimo území Sýrie, svými PVO systémy s dálkovým dosahem – a jaký ten dosah skutečně je, to je ve hvězdách.

    Podobně jako „Západ“ v rámci propagandy tvrdil, že ruské křídlaté střely Kalibr mají dosah jen 300 km, a pak se ukázalo, že je to 2500 km. Samozřejmě, vojáci to věděli, protože už ruské křídlaté rakety z 80. let – protiváha jadernými hlavicemi vyzbrojených Tomahawků – měly dolet 5000 km. Je tedy dost možné, že dálkové rakety PVO komplexů S-400 mají dolet přes 600 km, není vyloučeno že i přes 1000 km (především na nemanévrující velké cíle typu AWACS nebo tankovacích letounů).

    To nuluje celou americkou koncepci leteckého boje, závislou na tankerech a AWACS systémech, protože jejich bojová letadla mají malé vnitřní nádrže a tím malý bojový dolet – ruské Suchoje řady 27/30/35 mají dvoj-tří násobek paliva, bez přídavných nádrží (kterých také unesou několikrát více). Američané nejsou schopni operovat bez vzdušných tankerů, jejichž přežití v boji je zcela iluzorní.

    A je zde ještě jedna ruská „skrytá karta“, která se jmenuje MiG-31M. Jedná se o jediné dnešní letadlo, schopné letět delší dobu vysokou nadzvukovou rychlostí (např. americká F-15 může letět 2.2 Machu jen 20 vteřin), mnohem výše než AWACSy, na hranici stratosféry. Má supervýkonný radar typu Zaslon – třídy, která se jinak využívá jen na pozemních instalacích nebo větších lodích. A k němu příslušející monstrózní dálkové rakety s dosahem, který se odhaduje na minimálně 400 km, ale dost pravděpodobně bude „o něco větší“. Tyto stroje slouží k PVO krytí Ruska na příletových směrech případného amerického útoku. Jejich počítače jsou satelitně propojené a slouží podobně jako AWACS, „krmí“ celou prosíťovanou A2/AD (anti-air/area denial) „bublinu“. V případě potřeby jich mohou Rusové nasadit desítky, například z íránského letiště či přímo z ruského území – přes Arménii, Gruzii a Turecko to mají do Sýrie cestovní rychlostí pod hodinu letu (Arménie je „ruská“, Gruzie nemá vyspělé PVO, s Tureckem se dohodnou – a nemá vyspělé PVO). Nebo z Krymu, přes Turecko.

    Aby toho nebylo dost, Rusko posílilo své PVO instalace v Sýrii – S-400 – vojskovými systémy S-300V4, které jsou vysoce mobilní (mají kratší dobu rozvinutí/svinutí). Slouží ke krytí pozemní armády na postupu – „hlídají“ tankové svazy a dělostřelectvo, místa velení a řízení, dálkové radary – především proti křídlatým střelám, útočným nízkoletícím letounům a balistickým raketám do 2500 km doletu, tedy taktickým a operačně-taktickým, dělostřeleckým. Na blízkou ochranu Rusko přisunulo desítky systémů krátkého dosahu Pancir-S1/2.

    Ani samotná syrská PVO není zdaleka bezzubá – disponuje sítí raketových systémů S-200 pro dálkové působení, které jsou doplněny systémy Buk M1/M2 a Pancir-S1 středního a krátkého dosahu.

    Vojensky zkrátka nelze onu mýtickou americkou „bezletovou zónu“ nad Sýrií zavést.

    Nepochybně by to skončilo americkou porážkou, včetně potopených lodí a zničených amerických leteckých základen. Protože Rusko je příliš blízko, má výhodu logistiky a rychlého přísunu sil. USA jsou sice papírově mnohem silnější, ale ne v tomto prostoru. Jsou roztažené po celé Zemi a Amerika je na opačné polokouli.

    Jak se zcela jednoznačně veřejně vyjádřili Rusové, každé letadlo, které bude nad Sýrií „nepovoleně“ nebo zaútočí na ruské či syrské cíle, bude sestřeleno.

    Rusou/syrskou výhodou je, že své akce mohou zcela legálně stupňovat, v případě potřeby – protože Sýrie má jako členský stát OSN a ICAO svrchovanost nad svým vzdušným prostorem a Rusáci jsou tam s vědomím vlády. Například mohou začít sestřelovat americké pozorovací/útočné drony. I šest německých průzkumných Tornád, létajících nad Sýrii z tureckého Incirliku, se nadále odmítá zúčastňovat, údajně pro „poruchy“ (anekdoticky kvůli „uvolňujícím se šroubkům z palubní desky“).

    Nepochybně ale svůj „neúspěch“ Dumberičané nepřekousnou, jsou velice uraženi a poníženi, že si nemohou rozbombardovat co chtějí. Takže se dá očekávat nějaká jiná, asymetrická všivárna, například nové kolo války na Ukrajině. Nové sankce proti Rusku. Odříznutí Ruska od SWIFTu, …

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      BTW, otázka tureckého PVO je velmi zajímavá. Turecko má ve výzbroji staré – byť modernizované – systémy HAWK, které jsou doplněny americko-německými (protože Němci části systémů vyrábějí v kooperaci) systémy Patriot. Jenže podstatná část oněch Patriotů byla v režii NATO, s německými a italskými obsluhami, jelikož NATO „Turkovi nevěří“. A zcela nelogicky, pár měsíců po začátku ruského leteckého nasazení v Sýrii, Němci i Italové své Patrioty z Turecká stáhli, bez udání důvodu. Což ponechalo Turecko téměř nekryté.

      Mezi odbornou veřejností se šuškalo, že Rusové instalace Patriotů hackersky napadli a přeprogramovali jim v tom firmware, takže to proti ruským letadlům přestalo fungovat. Proto byly tyto systémy staženy, do výrobního závodu, aby se zjistilo, co se vlastně stalo.

      Co je na tom pravdy, je otázka. Ale jiné pravděpodobné vysvětlení není.

      To se mi líbí

  6. Asfalt napsal:

    Prezident Barack Obama dnes diskutuje další americké akce v Sýrii s svými zahraničními poradci. Jeden z diskutovaných scénářů je přímá vojenská akce v Sýrii zahrnující letecké útoky na syrskou armátu, radary, prostředky protivzdušné obrany a sklady ( https://www.rt.com/news/362758-obama-syria-military-options/ ).

    Vždy když slyším o Obamových „úvahách“, musím kroutit hlavou nad „Slimovými omyly“ a vzpomínám, jak tady kdysi dávno Slim mluvil o debilitě, když jsem mluvil o americkém fašismu. Ne, Slime, toto není už jen pouhý imperialismus nebo „omyl“. Toto je buď naprostá iracionalita (také znak fašismu), nebo přímo úmysl rozpoutat 3. světovou válku jako zločin nejtěžšího zrna (o zločinu agrese proti cizímu státu ani nemluvím). Ani ten pouhý prostý imperialismus totiž ani neuvažuje o tom, co dnes supervážně projednává blboun, zločinec a extrémista Obama a spol.

    To se mi líbí

  7. vonrammstein napsal:

    Tak ještě že máme Jiřího Xindla Doležala, který na rozdíl od vás, vy pitomci, dávno vymyslel dokonalý řešení:

    http://www.reflex.cz/clanek/komentare/75308/americke-tanky-prijedou-v-lednu-do-vychodni-evropy-zaplatbuh.html

    To se mi líbí

  8. cobolik pacholik napsal:

    tak demokraticke staty,ktore humanita,prosperita,bezpecnost omielaju jak mlyncek motlitebny v tibet,chcu bezletotou zonou,pokracovat v dalsom mordovani ,pocmaranym alahistom.robia to preto,bo kazdeho burana mojho typu automaticky napadne,co kus kuka na demokraticke tahy,ze traktar schopny velmi rychle a efektivne napravit situaciu vytvorenu humanistami,taka bitka o mosul v iraq to myslim 2 roky to mesto ma isis pod kontrolou a ani hovno koalicia a iracka army tam zacina robit bu,bu, pomocou lietadiel koalice a vania zanedlho polozi alepo,bo prve co urobil zahradil cesticku z turecka,prasule za ropu v riti a prisun municie od tej skurvenej saudi arabie,co hlavny sponzor vrazdenia krestanov a druhej holoty,ked ritiarom poviem bo nemaju sajnu,preco traktar v syrii,bo sluchaju tu fox,tak im jebnem,ze chrania aj ritiarov,bo ta zasrana saudi arabia ich vahabisti polozili WTC a prachy z tohto kraju su hlavny zdroj terorizmu alahistickej holoty a ta starost o ich a svetovu bezpecnost je len umely vyrobok ich government,aby ich mohli kontrolovat a cely svet,kus pomiesane dumam,ale chytry bude vedel,co tu cobol jebe.

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.