Černá hodinka aneb Těžko důvěřovat, když nesedí součty


Nerad bych byl za hnidopicha, nicméně jeden z vlajkonošů medií hlavního proudu Marek Wollner předložil veřejnosti svůj pohled na důvěru/nedůvěru lidí v ČR v tradiční média. Nu a hle – nějak mu tam nesedí součty.

http://www.mediaguru.cz/2016/10/wollner-je-doba-post-pravdy-kdy-vsichni-vrti-psem/#.V_-V9TGa3IV

V úvodu svého traktátu tvrdí (a zvýrazňuje tučně), že tradičním médiím důvěřuje v ČR 59 % obyvatel, což je méně než na Slovensku a v Maďarsku. Ovšem o kousek níže tvrdí, že nejvíce lidí u nás důvěřuje rozhlasu (50,4 %), nejméně pak tisku (procenta neuvádí). Internetu a televizi podle Wollnera důvěřuje shodně 45 % populace v ČR.
Ať počítám, jak počítám, ať přisoudím jakoukoliv váhu rozhlasu, tisku, internetu či televizi, nějak se nedokážu dobrat té „průměrné“ v úvodu avizované důvěry 59%.
Možná mi to někdo v počtech zběhlý dokáže vysvětlit.
Nebo že by to celkové číslo bylo ještě nějak významně nižší? Zvonku to tak vyzerá…

hudec

Příspěvek byl publikován v rubrice Krajanovy postřehy, Černá hodinka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

28 reakcí na Černá hodinka aneb Těžko důvěřovat, když nesedí součty

  1. NavajaMM napsal:

    Pane Hudče, zdieľam vašu skepsu. Podrobne som si preštudoval linkom vloženú Štúdiu o mediálnej gramotnosti populácie ČR (inak celkom zaujímavú) a k zmieneným celkovým výsledkom som sa nedopracoval.
    Je ešte možné, že autori nejako pracovali s prienikmi a to percento zohľadňuje, či respondent dôveruje aspoň jednému tradičnému médiu, ale k tejto hypotéze v štúdii chýbali údaje.

    To se mi líbí

    • Seal napsal:

      No a protože jste tak překonal všechny ty už z profese povrchní novináře, tak vás upozorním na to, čeho je třeba si v těch zprávách rovněž všimnout. Pozn. č. 20: „Konkrétně budou rozebrány odpovědi týkající se médií na otázku: „Řekněte prosím, důvěřujete, nebo nedůvěřujete a) soudům, b) policii ČR, c) armádě, d) tisku, e) televizi, f) rádiu, g) odborům, h) církvím, i) neziskovým organizacím, j) bankám, k) internetu?““ Šíře otázky je sice podle mustru CVVM (aby se dala sledovat dlouhá časová řada), ale ve výsledku si z toho vytáhli to, co potřebovali (Graf 6 : Míra důvěry v různé typy médií; každý řádek je samozřejmě třeba číst samostatně, protože těch možností výběru bylo víc).
      Z té připojené fotky na mediaguru je už na první pohled jasné, že Wollner použil ještě jeden zdroj, který se ptal nikoli obecně na internet včetně mainstreamových portálů, ale rovnou na tzv. alternativní média (včetně zpravodajských portálů). No a protože tématem je „Infowar“, tak zdrojem je podle regionálního záběru (ČR, Slovensko a Maďarsko) GLOBSEC Policy Institute, do jehož zpráv za ČR skutečně přispívá známý pan Janda. No a na webu Evropských hodnot k tomu leží i výzkumná zpráva, ze které plyne, že ty výsledky obou výzkumů fakt nejde mechanicky srovnávat: Jiný zadavatel, jiná agentura, jiný vzorek respondentů a hlavně úplně jinak a přitom docela zvláštně, resp. návodně položená otázka: „V současnosti jsou i v ČR odlišné názory na to, zda občané dostávají kvalitní informace o světových událostech, nebo zda jsou důležité věci lidem zatajovány. Přečtu Vám nyní dvojici výroků, vyberte, který z nich je Vám bližší:
      .A. Věřím více tradičním médiím (jako jsou například Česká televize, Český rozhlas či deníky Právo nebo Hospodářské noviny)
      B. Věřím více alternativním médiím (jako jsou například Parlamentní listy, AC24.cz, PrvníZprávy.cz)“

      Líbí se 1 osoba

      • Hudec napsal:

        Aha. Takže mainstreamovým médiím, třeba ČT, věří 59% z 45% populace. To mi vychází na 26,55 % občanů – tomu bych u ČT i věřil, stejně jako u rozhlasu 31,86 % důvěřivých při stejném algoritmu výpočtu.
        U denního tisku Wollner procento neuvádí, tak to odhadnu na 20% důvěry populace – i to se mi zdá pravděpodobné.
        A to nechávám stranou vámi uvedené „návodné otázky“, které jsou vskutku roztomilé….

        To se mi líbí

        • Seal napsal:

          Ten první výzkum je dobrý, jenom je primárně zaměřen na něco jiného, než si vybral Wollner. O celou populaci nejde, protože je zajímaly věkové ohorty od patnácti let. V údaji „důvěra 45%“ jsou sečteny odpovědi „rozhodně ano“,. kterých je výrazná menšina, a „spíše ano“ (to se dělá běžně). No zbytek do stovky vám tvoří ti, kteří odpověděli, že spíše nevěří, rozhodně nevěří (17,7%) a neví (3,1%). Ten údaj 59%, se kterým furt počítáte, je až z toho výzkumu, co si zadával Janda. Navíc ty otázy jsou položeny křížem, takže i díky tomu z toho vylezla hausnumera. Pokud vás speciálně zajímají tištěná média, tak proč si neotevřete rovnou tu zprávu a spoléháte na Wollnera?

          To se mi líbí

          • oh napsal:

            Na otázku, proč si neotevřu rovnou zprávu a spoléhám na Wolnera mohu odpovědět jen za sebe. Obvykle nepročítám výzkumné zprávy proto, že nejsem přímo z oboru, den má jen 24 hodin, občas musím i pracovat, sledovat svůj obor a spát. Kdybych měl ke každé věci studovat přímo primární zdroje, něco z toho bych nestíhal.
            Mediaguru o sobě uvádí: „MediaGuru.cz je zpravodajským webem o médiích, reklamě a marketingu. Je určen lidem pracujícím v médiích na všech úrovních řízení, marketingovým manažerům, reklamním, mediálním a PR agenturám, ale i široké veřejnosti, zajímající se o média a reklamu.“ Tedy lidem, kteří jsou na tom s časem ještě o něco hůř než já. Tak mi připadá zvláštní, že v článku, inzerujícím jak všichni kolem vrtí psem, se sám pokouší vrtět psem. To vypovídá něco nehezkého o Wolnerovi, ale i o webu „pro profesionály a manažery na všech úrovních řízení,“ který tohle konkrétní vrtění psem vypustil.

            To se mi líbí

            • Seal napsal:

              A pan Hudec, na kterého mířila otázka, taky není z oboru? Řekl bych, že by ho mohlo docela zaujmout, že úpadek tištěných médií zpráva částečně připisuje působení rozhlasu. Mě by spíš jako uživatele médií zase zajímalo, kdo ty dva výzkumy spojil do jednoho: Jestli už Wollner, anebo až mediaguru, který tu jednu zprávu aspoň ozdrojoval, takže – když už mě ta čísla taky zaujala – tak jsem ten link rozkliknul.

              To se mi líbí

              • oh napsal:

                Jak jsem uvedl, odpovídal jsem jen za sebe. Nejsem tiskový mluvčí pana Hudce.
                Ale u informačního zdroje „pro profesionály“ mi vadí, když shrnutí nějakého výzkumu zkresluje zjištěná data i tehdy, když vlastní data jsou správná a je na ně odkaz. Hodně managerů (právě z časových důvodů) se spokojí jen se závěrečným shrnutím – a zdroj „pro profesionály“ to nemůže nevědět.

                To se mi líbí

              • Seal napsal:

                Tak to při vší úctě buďte rád, že jste nikdy asi nezažil ani nějaké typické školení pro ty všechny různé „řídící“ pracovníky, protože to by se vám nejspíš tuplem roztočila hlava 🙂 To, co sami o sobě na tom webu píšou, je samozřejmě hlavně reklama.

                To se mi líbí

              • oh napsal:

                Typická školení (pro kohokoli) nebrat. Ztrácet čas lze i příjemnějšími způsoby. 🙂
                Jinak souhlasím, je to čistá reklamština.

                To se mi líbí

          • Hudec napsal:

            Mám toho moc a nestíhám. Proto. Ale dík za „rozklicovani“.

            To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        Díky.

        To se mi líbí

    • Joda napsal:

      Když neumí počítat s procenty šéf přes volby Henych, proč by to měl umět Wollner?

      Líbí se 1 osoba

  2. vittta napsal:

    Kdybych nevěděl, že to napsal Wollner, myslel bych si, že to napsal Čulík.
    Stejná krevní skupina.
    Patologičtí lháři.
    Nemohou za to, jsou nemocní, ale měli by je nechat psát jenom na uzavřeném oddělení v psychiatrické léčebně.
    Klikl jsem při té příležitosti na tam zmíněný odkaz na seznam manipulačních webů.
    Jako důkaz špatnosti uvedených webů je zejmě fakt, že je vytvářel soubor Evropské hodnoty pod vedením buzeranta Jandy.
    Dík, Marku, kdybys to náhodou četl, tak jdi do prdele!!!!

    To se mi líbí

  3. taras2 napsal:

    Televizi důvěřuje 45 % lidí, rozhlasu 50, tedy celková důvěra občanů ve veřejnoprávní sdělovadla činí 95 % a redaktoři v ČT a ČRo jsou odborníci na svém místě. Co je na tom k nepochopení?

    To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Naprosto Vás chápu při použití, této státem schválené a justicí prověřené a taktéž posouzené jako bezchybné matematická operace.

      Díky této státem schválené matematické operaci se Tomio Okamura oficiálním kandidátem nestal a tato státem schválená matematická operace ho z prezidentské volby vyřadila.

      To se mi líbí

    • Lex napsal:

      Tarasi,
      kdybych neuměl pochopit, co jste ve skutečnosti a proč napsal ( 🙂 ), dovolil bych si ještě váš koment doplnit, že tištěným médiím důvěřuje 27 % občanů a alternativním médiím 33 %, takže médiím dohromady důvěřuje celkem 155 % občanů. A to je neoddiskutovatelný úspěch propagandistů, presstitutů a žumpalistů.
      Třikrát „hurá“!!!! A kravský řetěz Kocourkovských kolem krku.
      L.
      PS
      ČT věřím také – pokud jde o A-Z kvíz, Všechnopárty, filmy s Burianem, s Marvanem a dalšími bývalými bardy hereckého umění, no a konec konců také nedělním pohádkám.
      Takže patřím mezi důvěřující ČT nebo nepatřím? Radši to povím s klasikem v uniformě:
      „Co jsem já? Jsem já dělník? Pracující inteligence?…..“ Radši si dám ještě pár panáků a piv a jdu se zastřelit…).

      To se mi líbí

      • tata napsal:

        LEXI

        prosím VÁS je ta víše trestu vubec v rozmezí zákona?

        To se mi líbí

      • taras2 napsal:

        Nazdar, Lexi, ta procenta za tisková a alternativní média se mi nehodila do krámu, při 155 procentech důvěry by mohlo i důvěřivějším čtenářům být něco divné.

        Co se důvěry pro ČT skrze filmy s Burianem atd. týká, je to jako s manželkou, která sice dobře vaří a je pořádná, vaše děti však zásadně dělá s jinými. Je možné jí důvěřovat?

        To se mi líbí

  4. tata napsal:

    KDYŽ teda o duvěře…..asi to nebude uplně k tematu jen okrajově takové 2 postřehy….čemu už člověk má věřit……vtom prvním BYCH BYL RÁD ZA NAZOR ODBORNIKA LEXE……A SEBE TVRDEJC ŽE TŘEBA KECÁM

    loupal jsem ořechy takže jsem u toho sledoval televizi a to jsem neměl protože hlavně u toho prvního mě určitě vyběhl tlak na 200,zazrak že mě nekleplo

    JEDNalo se o rosudek nad byvalím vojákem ktery vystřelil po exzeturech nikomu se nic nestalo dostal 12 let……no to jsem nemohl pochopit viši trestu ale když objasnili jak se to stalo prskal sem vzteky……..on spal oni mu vtrhli do bytu……minimalně tam bylo plno polechčujicích okolností.
    podle mě je to dukaz spražení a odstrašeni lidi kvuli branění exekucím a těch neopravněných je evidentně dost——jak jinak chapat tak nesmyslnou delku trestu.

    druhá sprava byla spiš tragickohumorná……na trampa vytahli sexualní obtěžovaní už jim hodně teče dobot a toto asi bude platné

    To se mi líbí

  5. kchodl napsal:

    Jen houšť a větší kapky ! Čím více bude čulíkovatých Jandů, Wollnerů, Fištejnů, Klvaňů, … a čím více budou psát, tím rychleji půjde žumpa do prdele. Každá lež a zmanipulovaný „průzkum“ je potápí více a více mezi exkrementy.

    Už teď je vliv žumpy zanedbatelný, ale jakmile se to přehoupne přes jistou mez, půjde to dolů sešupem velmi rychle. Jedná se totiž o otrávení skupiny „tvůrců názorů“, tedy lidí, kteří mají u svého okolí – díky pracovním a společenským vazbám – úlohu určitých názorových vzorů, které podvědomě většina následuje.

    Ohledně svého okolí, nepamatuji rok, kdy by tolik lidí přestalo koukat na televizi, mimo pohádky a sportovní přenosy – a i to se zadrhlo znechucením s manipulacemi kolem „Olympiády“. Hodně lidí televizi dokonce odhlásilo a pořídili si levné korejské UHD monitory (tj. v podstatě velké LED televize, ale bez televizního tuneru), které „krmí“ obsahem z počítačů.

    Také začal v ČR oficiálně NETFLIX a další služby, mnoho lidí má už 100+ Mbitové připojení na internet, takže je přestala trápit pomalost stahování filmů ve vysokem rozlišení a kvalitě. Zároveň se zlevnily čtečky, velké telefony a tablety s vysokým rozlišením, na kterých se výborně čtou knihy i časopisy, prohlíží internet nebo kouká na filmy. Nakonec i mobilní internet je dnes levnější než býval, takže lze internetová média sledovat i na cestách nebo v kavárnách, hospodách. Noviny a časopisy už nejsou „potřeba“. Kamna se znáze zapálí pomocí PEPO, na houby a ovoce si každý koupil elektrickou sušičku.

    Televize je dnes, díky starému systému DVB-T a tím pouze HD obrazu v porovnání s FHD, UHD zdroji z internetu „sto let za opicemi“, mnoho lidí má FHD nebo UHD displeje a chce vidět filmy ve vysoké kvalitě, takže TV je pro ně celkově krok zpátky.

    Dalším faktorem je, že mnoho lidí začalo číst anglicky, hodně už dokonce přímo rozumí mluvenému slovu.

    Tohle všechno omezuje dosah žumpy. Za chvíli budou vysílat a tisknout jen sami pro sebe.

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Veľmi pozitívny záver. Až na to, že poslední čitatelia a diváci, čo im ostanú, budú politici. Táto mediálna žumpa je jediný informačný kanál, čo ich spája so svetom.

      To se mi líbí

  6. Rosťa napsal:

    Wolner je stejně důvěryhodný, jako Klvaňa. Jediné, v čem nekecá, je to, že slovenské zprávy tolik nelžou, takže je jasné, že jim lidé důvěřují víc. Není se proto čemu divit.

    To se mi líbí

  7. Zdena napsal:

    Wolner v upoutávkách na ty jejich slavné Reportéry tvrdí, že jsou tým, který se nebojí. Já ale tvrdím, že jsou tým, který se nestydí….fujtajbl jeden.

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Připomnělo mi to zhovadilou „detektivní“ seriálovou sra.ku – název jsem okamžitě zapomněl, kde podobně – určitě na befel – napálili pana Libru, soukromého podnikatele a vynálezce v oboru pěchotní munice. Ten vymyslel nový pistolový náboj „Snail“ (hlemýžď), který dokonale probíjel do té doby spolehlivé neprůstřelné vesty a automobilové pancíře, používané proti pistolovým nábojům, i těm nejvýkonnějším.

      Ale pan Libra udělal jednu chybičku: nechtěl své patenty darovat Amíkům, zcela zadarmo, odvážil se to nabídnout pouze českému státu a dokonce za to chtěl, no považte, i peníze.

      Takže byl zničen, přes různé agenty a nepovedené provokace – protože nebyl zase tak naivní – byl zatčen za „pokus o prodej“ této munice jakýmsi „teroristům“, jeho firma likvidována. V rámci tažení proti němu o něm dokonce natočili jeden díl tohoto úžasného seriálu.

      Jsem tedy upřímně zvědav, jak dopadne v seriálu Babiš, zda jen jako zloděj, nebo bude dokonce organizovat vraždy a podporovat špatné teroristy (tedy ty teroristy, které neplatí Fašington), okrádat hodné banky a jíst pečené malé děti.

      To se mi líbí

  8. čtenář napsal:

    ať je to jak je to,tak jako ten co nic neví mám názor,že toto do kamene tesat

    „Lidé se uzavírají do svých názorových bublin, v nichž se vzájemně utvrzují o „své pravdě“.

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.