Jak číst letošní volby?


Všichni politici i politologové včetně dalších –logů  se předhánějí v pohledech na výsledky Krajských voleb 2016. Tak mi dovolte i můj (neúčastnický) pohled. Zdůrazňuji, že je můj vlastní, to kdyby se někomu nelíbil a chtěl jej porovnávat s jinými.

Začnu účastí. Krajské volby netáhnou, to je známé, ale letošní účast je opravdu tragická. Může za to částečně počasí, a také, a asi dost podstatně, bezradnost voličů. Zejména těch levicově založených. Z diskusí na síti i jiných rozhovorů je evidentní, že Sobotkova parta je těžkým zklamáním, a jen zarputilý příznivec socdem jí dal, prostřednictvím krajů, svůj hlas. Ukázalo se, že jihočeský hejtman Zimola je opravdu silná osobnost a zde na jihu má podporu právě kvůli jeho postoji nejen v kraji, ale i vůči centru.

Sebereflexe je něco, čeho se vůdcům socdem rozhodně nedostává. Radost Zaorálkova z toho, že uspěly vládní strany, či Sobotkovo vykrucování se kolem osobní zodpovědnosti, společně s pouhým konstatováním, že voliči prostě chtěli změnu, dokazují, že zaslepenost a afinita ke korytům je příliš silná. Bohužel pro tento stát, byla tahle facka málo a za rok bude hůře. Hlavně pro socdem. Pokud se krajští socdemáci zachovají tak, jak vývoj naznačuje, bude to voda na mlýny Babišovy. Jednak se jeho lidé nebudou moci předvést v plné zodpovědnosti, takže stále nebude co hodnotit, jednak se ty podrazy současné určitě použijí jako úspěšný volební tahák za rok.

Dojde i na dělení peněz za voličské hlasy. A nejvíce zase získá Agrofert. Že je to nesmysl? Samozřejmě, že je, ale reaguji ve stejném smyslu, jako když se největšímu zemědělskému podniku vyčítají nejvyšší dotace. Je to prostě všechno závislé na počtu něčeho. A u voleb to závisí na počtu hlasů. Ty peníze samozřejmě dostane ANO, ale to je přece Babišovo a Agrofertu, že?

Velkým poraženým těchto voleb jsou Kalouskovy TOPinky. Pokud se dostaly do krajů, tak jen s odřenýma ušima, v počtu obsazených zastupitelstev je přeskočil i Okamura s Velebou. Však to také bylo na Kalouskově reakci v rozhovoru s Kubou Železným silně znát. Zlí jazykové tvrdí, že i alkoholem cítit, ale Kalouskovo mistrovství a hlavně letitá zkušenost s alkoholem na mne tentýž dojem nedělaly. Ale Kubovo rýpnutí, že propad mohla způsobit i Kalouskova tvář v čele TOPinek, dalo hodně přemáhání, aby nedošlo k reakci mnohem zlostnější.

Ještě se musím vrátit k Sobotkovi. Jeho útěk před televizním štábem byl rovněž obrazem duševního rozpoložení člověka, který by chtěl být opravdovým vůdcem. Patrně mu jeho poradci nebyli schopni tak rychle poradit a proto se musel schovat.

Reakce komunistů byly nemastné neslané. Prostě neúspěch. A tak trochu se provaluje, že i za tím může stát konkrétní osoba – Jiří Dolejš. Již dlouhou dobu se domnívám, že do této partaje nepatří, v poslední době mi připadá, že až Kalouskovatí.

Radost nesmírná zavládla nad tím, že se do krajů nedostaly „extremistické“ strany. Přece jen v krajích migranti netáhnou. Ale tím bych se neutěšoval. Ve volbách parlamentních bude Sobotkův postoj rozkročmo mezi migrací ano a migrací ne určitě resonovat více a Janusovské dvě tváře moc působit nebudou. Zato Okamurovi mohou narůst nejen křídla, ale hlavně voličská přízeň.

Takže tolik můj pohled na současné volby.

bavor-podpis_rex2

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky se štítky , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

143 reakcí na Jak číst letošní volby?

  1. vonrammstein napsal:

    Nejvíc prohrál Sobotka. Asi mu poradci nestihli vysvětlit, že pokud si chce osoba přibližně mužského pohlaví hrát na vůdce, nutně k tomu potřebuje koule.
    Což paradoxně potvrzuje i raketovej start plzeňskýho buzny Pospíšila z posledního padesátýho místa na první. Volily ho skoro tři tisíce jeho milenců.

    To se mi líbí

  2. cobolik pacholik napsal:

    este sa kus podrista o tych volbach,ja vlastne jak cezpolny by som vobec nemal otvarat tu cobolsku klapacku,ale z letmeho kuku dristov tu a na spravnych channels v cz taky,hlavne cudzinci,vlastne ambasady,co sleduju dianie v cz,aby boli v obraze s kym maju do cinnia,si mozu slechty nazor prelozit do svojej reci a poslat sifrovane na svoj department,bo kludne co sa tu pise je realny pohlad na kuk v stave spolocnosti pepikov,aby dane vlady krajov,co maju zaujmy v cz vedeli,ktora bije bo ja mam tam tiez svoje zivotne zaujmy,asi tolik k clanku a teraz air force base,nema pan rad komunu,ale nech pan pamata,keby musel tasit pan mec za svoj dom na tych zasranych komunistov by bol spoleh,bo by naisto stali okolo air force base,bo teplovzdusny ci spravne strany typu kharl,by pana zradili a skade viem?staci kuknut kus roky dozadu,ked sa chlieb lamal.musim pana upozornit,ze ja nijak nepropagujem zvezdu,ci nedajboze mal nejaku knizku,ale keby sa chlieb lamal to radsej umriem s komunistom,jak by som mal umriet bo ma zradila nejaka spravna kurva.
    neznesiem vyrazivo pravicovy a lavicovy volic,ja mam svoje gazdovske oznacenie,kus charakterny a slusny clovek,alebo bezcharakterna predajna kurva,prvy lavicovy a druhy pravicovy,aby bolo jasne bo dokedy tie skurvene strany su,bez prestania dristaju co ja zijem ,ze v mene spolocnosti a jej obcanov a ked je isty v sedle tak zase len pre tu skurvenu stranu a jej prizdisracov a ked zacina byt v sedle neisty,tak drista tak jak nejaky fendrych(jak ja kurva toho chujka neznesiem hada slizkeho).
    preco tak pisem? bo ja mam predsa kus odstup neovplyvneny,ci nejak spracovany masmedialnou kurvou tam.ryktujem sa tam kuknut na tu svoju holotu konecne v lete bo 22 rokov som nevidel tam jak je v lete a vyrazim aj do pepikova,tentokrat lidice do knizky napisat tam,ze na nich dumam a ze ich v srdci nosim…

    To se mi líbí

    • Karamela napsal:

      Jste Čobolíku vítán aj na Moravě 🙂 Přijďte na Zlínského ševca k nám do hospody, dáme po trnkovej a škvarkovou pomazánku a doufám, uvidíte, že normální lidi jsou furt normální 🙂

      To se mi líbí

  3. blbíš napsal:

    Ba ne, příteli, nejvíc jsme prohráli opět my! Nevidím u nich žádnou sebereflexi (tu povinnou nepočítám). Z každý jejich reakce/prohlášení/vystoupení i ksichtu cejtím zřetelnej vzkaz:
    víš co mně, voliči můžeš… (škoda, že neumím připojit ten Topolánkův vztyčenej prostředníček) … a možná trochu strachu ze vzájemných budoucích zabíjaček.

    Pro nás ovšem zlá zpráva je, že takhle nějak to dotáhnou až do parlamentek!!! 😦

    To se mi líbí

    • cobolik pacholik napsal:

      hele stara krbaice s velmi prechytrym kukom,neviem jak ty sa staras o svoje vnuky,bo cely den na skielku prezivas a tvoja posledna veta treba napisat rovne,nezodpovednost tvojich spoluobcanov, ale toto tam tak funguje desatrocia,bud sa volilo hromadne v jednom mene,alebo v novej dobe co slovanska tradicia sa caka,ze nejak bude a ponad 25 rokov sa tam ojebuje jak za komuny,len strany vzdy inaksie,ktore seru na svojich obcanov,ten okamura to lepsi od komunistu,ale uzakonit jak vo swajcu v dolezitych otazkach referendum,bo ked som cital o tych zo swajcu,jak postavili ten dlhocizny tunel,jak to organizovali a pytali sa svojej holoty,jak robili,to by ty zo swajcu blanku postavili za grose,bo ja stale dumam kurva,co my glupsi od holoty vo swajcu? a prisiel som na to,ze ani hovno,len nas politik vo swajcucu by v tom tunely za svoje tahy bol na stenu pribity klincamy do betonu…,bo obcan swajcu,ked da hlas nejakej strane tak ta dela pre neho a v tom tunely nabite fotky z hrdosti na tych,co mali ich hlas,nikda u nas tak nebude bo nase strany co ja zazil to kurvy.

      To se mi líbí

  4. blbíš napsal:

    to mi tedy křivdíš, čobole, třeba dneska jsem holkám četl hned dvě pohádky, protože každá po vzoru těch politickejch stran prosazovala tu svou a dohoda se ani náhodou nerýsovala. A já pochopil, že se jich zbavím rychleji, když jim ty jejich knížky přečtu obě, než abych se je pokusil vychovávat, nebo dokonce rozsuzovat! Prostě, každý jsem nabídl řešení a hned byl vod nich pokoj. Přestaly ječet a dokonce usly dřív, než jsem dorazil druhou pohádku. I čokoládu dostaly, aniž jsem trval na čištění zubů!!! Tak nějak bych si taky představoval, aby mě ti zkurvený politici uspávali. Co říkáš?
    P.S.
    A včera například jsem se nechal dobrovolně podupávat tou třetí nejmalejší, která si usmyslela, opět po vzoru těch politickejch stran, že mně bude chodit po držce … zrovna, když jsme si hráli na spícího dědu (to je moje nejoblíbenější hra)! A Ty klindě napíšeš „cely den na skielku“! Víš vůbec, jaký jsou to galeje?

    To se mi líbí

  5. K-k. napsal:

    Mno, jediný potěšujácí moment na vlbách je držkopád Topinek. Mrzní mne, že v Ústí nepokračuje hejtman Bubeníček, ten tam udělal kus práce. Ovšem když KSČM odshora až dolů přešla do ilegality (Dolejše raději nekomentuju), tak to měl těžké….
    Protestní hlasy šly Babišovi…

    To se mi líbí

  6. Cech napsal:

    Volby dopadly v souladu s teorii veřejné volby a naprosto podle dobře zvoleného kalkulu a pravice opravdu jednoznačně zvítězila.
    V daném PR ve prospěch ANO byla úspěšně aplikována starší teorie, která jak je patrno na Čechy zabírá na 100%.
    Proto prosím pouze pro připomenutí :
    Teorie politického cyklu vychází z předpokladů Anthonyho Downse, že se budoucí vítězové chovají tak, aby maximalizovali počet hlasů pro sebe v nadcházejících volbách.
    Hospodářský cyklus je v závěsu ovlivněn i politickým cyklem.
    V období před volbami musí budoucí vítěz praktikovat politiku poptávkové expanze. Ta přináší pozitivní efekty v růstu HDP a zaměstnanosti. K tomu dochází poměrně brzy, kdežto náklady v podobě vyšší inflace se dostaví až později.
    Po volbách potom vítěz může nastartovat protiinflační politiku poptávkové restrikce.
    Základ na kterém stálo a stojí a evidentně bude stát volební PR ANO (Jsem jasná a nefalšovaná pravice, která sa volebně vždy prekabátí na levici).
    Proto prosím v naprosté zkratce se jedná o tyto myšlenky :
    Levice získává hlasy u lidí s nižším sociálním postavením. Ty slyší zejména na problémy nezaměstnanosti.
    Pravici podporují lidé, kterým se nelibí znehodnocování jejich majetku a příjmů inflací.
    Přesto lze tento politický cyklus narušit pokud umí pravice využít manipulační neschopnosti levice a deformuje obě pravicové poučky ve svůj prospěch.
    „Před volbami dochází k fiskální expanzi. Rozdíl nastane po volbách“.
    1) Pravice se chová zodpovědněji a snaží se o odčinění předchozích hříchů.
    2) Levice často pokračuje dále v „bezbřehém rozhazování“, které většinou zastaví až porážka od pravice, která pak musí zachraňovat nezodpovědnost levice.
    No a dost bylo teorie a tak se mrkněme na praktickou ukázku.
    http://echo24.cz/a/wLfca/babis-proc-bychom-s-komunisty-nemohli-spolupracovat
    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Od-Okamury-a-komunistu-radeji-dal-zada-Babisuv-lidr-v-Haskove-kraji-457520
    Proto teorie veřejné volby je základem fungování většinového volebního systému ve prospěch centralizace moci (oligarchizace), protože zájmové skupiny mají prospěch na úkor neorganizovaných rozptýlených zájmů lůzy.

    To se mi líbí

  7. Hudec napsal:

    Samozřejmě, že to je rozdílné kraj od kraje.
    U nás to vlastně dopadlo celkem dobře. Ano vyhrálo, ale nijak drtivě, a tak se podle očekávání spojí (nejspíš, to je můj odhad) ostatní proti babišovcům. A složí stejnou koalici, jako na plzeňské radnici. ČSSD + ODS (získala teď v kraji skoro 15% – nejvíc v republice) + Patrioti + KDU-ČSL a spol.
    Přes všechny výhrady (nikdy nic ve veřejné správě není pro všechny ideální) současný plzeňský radniční model docela funguje.
    Že Babiš posbíral protestní hlasy a odčerpal je tak třeba komunistům, v tom má (podle mě) paní Katy pravdu.
    Mám teď pocit (po bitvě generál), že socan si prostě trochu zdřímnul. Spoléhal, že má své jisté. A dojel na Sobotku – který je prostě netyp. (Ne že by na tom ODS s Fialou, TOPka s kalouskem nebo KSČM s Filipem byli nějak líp). Stokrát může Sobotka jako premiér dělat „reálpolitiku“ a lézt makrele do řiti, jen to nesmí dávat tak okatě najevo. A proslovy ve smyslu, že v řadách ČSSD a na vedoucích místech v zemi vidí do budoucnosti sluníčkáře, kteří jezdí pomáhat migrantům a kecy o nějaké evropské armádě moc voličů pro svoji stranu také nezískal. S tradičním voličem ČSSD a levice obecně je ten problém, že stárne a buď ztrácí zájem nebo vůbec fyzickou/psychickou schopnost jít volit.
    U nás v gubernii vlastně socan přišel o „tradičního voliče“ narychlo nominací kapitalisty Bernarda do čela kandidátky, ale ukazuje se, že nějakého „nového netradičního“ voliče tím nezískal. Pokud vznikne mnou nastíněný koaliční model, pak výrazně zesílí především ODS – to záleží na rozdělení míst v Radě. Tipuji, že si ODS bude nárokovat pět proti čtyřem socanům (ale těm nechají hejtmana) plus dvakrát jedno křeslo pro ty další přicmrndálky z koalice. Za ODS vyjednává (v zákulisí) Roman Jurečko, a ten tyhle věci umí dokonale.
    Účast 35% u nás vlastně říká, že ANO volilo ve skutečnosti asi 7% oprávněných voličů, ČSSD asi 6%, ODS 5% a KSČM 4%. Takovému podílu lidí stálo za to zvednout zadek a jít vhodit hlas svým favoritům. TOPkaře pak necelá 2,5%. Ve světle těchto čísel už vypadá to „drtivé“ vítězství ANO u nás poněkud vybledle.
    Z těchto trochu přihloupých výpočtů vychází, že k získání židle v krajském zastupitelstvu u nás stačila přízeň necelého procenta oprávněných voličů. Vyvozovat z toho lze jen tolik, že jsme národem přiblblíků a že si lidé sami určují svůj osud tím, že jsou líní.
    Jiná rvačka to bude za rok, ale…. kdo ví, co bude za rok?

    To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Nevím možná se mýlím ale to těžce PR vydřené vítězství, není na to vystrkovat se jako hejtman ale právně zabezpečit v budoucnu tolik potřebný celostátní Hartenberg.

      To se mi líbí

  8. kočka šklíba napsal:

    No já už sem k volbám napsala a v podstatě souhlasím s článkem pana Bavora. Takže jen z jiné diskuse :
    „Stále ale platí i tento počet : poslanci ANO 47 + poslanci ČSSD 50 + poslanci KSČM 33 + větší část torza a klonu Usvit ….dejme tomu že cca 10
    To je celkem cca 140 poslanců. V poho přehlasují ty, kteří trvají na dosavadní podobě církevních restitucí.
    Proč to neudělají ?
    Nu protože se jim líbí být u mocii za cenu porušení slibů. A taky si nechtějí zablokovat případná vrátka ke spolupráci s ODS, například. A tak vlastně vítězí diktát KDU ČSL. Ti, jak známo, jdou s každým, takže těm je šumafuk, když ČSSD půjde cestou TOP 09 a dalších klonů původně to kvazipravicového bloku…nebo že se ANO rozpadne…a už vůbec je nezajímají další strany.
    Ano, ČSSD je v tomto zápasu hyen a supů za naprostého hlupáka, respektive za hejla.
    Zejména „díky“ oportunistickému svému vedení mandaríny z řad ČSSD.“
    Necítím to tak jen já, ale určitě dost bývalých voličů ČSSD. A to samé předvádí Sobotka a spol. ve věci migrace, takže i proto ztratili. KSČM také ve věci migrace moc zásadně nevystupovala, ale tam bych to přičetla i na triko mainstreamu. A migrace je, at chceme nebo ne, dost závažné téma i při těchto volbách, nebo byla.

    To se mi líbí

    • Jos napsal:

      Až na to, že do vašeho vzorce „poslanci ANO 47“ nepatří.

      To se mi líbí

      • karel napsal:

        Máte pravdu, Jos. Ale pouze částečně… Národ je většinově proti církevním restitucím. Myslím, že minimálně ne 140,ale 101 poslanců v ANO, CSSD, KSČM, Úsvitu včetně nové strany SPD pana Okamury, by se našlo. Byla by to odplata za pana Pekárka z ODS,dokonce na tvrdo odsouzeného.To v ideálním případě. Ale, víte, vono 62 miliard církvím od státu, které nepodléhají žádnému , jak se říká, auditu, je velké lákadlo pro lidi, kteří do toho neštourají. Známe přece jak to chodí, že?! Jednoduše řečeno: CSSD ten zákon nechce změnit. I když možná pan Zimola si hodně ve volbách pomohl jeho snahou alespoň o zdanění té lákající částky pro nenasytné a neslušné… Pomohl si ve volbách, přesto odměna holt zřejmě nepřijde. On to určitě ví.Teď mě napadá: Úsvit, Úsvit, kdo ví… Za rok už Černochové a Lidínští s pravděpodobností hraničící s jistotou v PS nebudou. Takže lepší ten brabec,než holub, když by na to hlasování došlo. Jako, že nedojde!

        To se mi líbí

  9. kchodl napsal:

    Těžko volby hodnotit s ideologickými brýlemi, když se prakticky v žádné straně „ideologie neráčila vrazit z hub do rukou“, často je to naopak: pravicově-národně-sociální strana jsou komouši (bez Dolejše), euronáckové jsou socani (bez Zimoly a několika dalších), klerikální fašouni jsou topani a lidovci, místo henleinovy strany tu máme modré ptáky. Třešinkou na dortu jsou virtuálně libertariánští Svobodní – s těmi je vůbec největší legrace. Syntézou všeho je ANO, které programově nemá vůbec žádnou ideologii – kromě managorských „tahů na branku“ a dalších zhovadilostí.

    Aby toho nebylo dost, jediný inteligentní a demokratický program má největší blb v politice (tedy kromě Laudáta, Langšádlové, …), autoritářský Pitomio (demokratůra ve straně funguje tak, že demokratické je to, co chce Pitomio), to všechny paradoxy pěkně flekuje jak v mariáši.

    Lidé tyto volby většinově ignorovali, z dobrého důvodu – ryba smrdí od hlavy a dokud se nezmění složení Sněmovny a vláda, na krajích se nezmění nic – protože dosavadní upletené sítě pojedou dál, vzniknou „koalice“ napojené na stávající penězovody, maximálně se prohodí pár ksichtů za jiné. Jak by pomohlo obci poctivější vedení, třeba z ANO nebo SPD, pokud na vyšších stupních sedí stále stejný gang ? Vůbec nijak, spíše naopak – každá bílá vrána je hejnem těch černých uklována.

    Zábavně se to vyvíjí v hradeckém kraji, kde to vypadá podobně jako v před pár lety v Olomouci: obecní volby vyhrálo ANO, ale dosavadní spiklenci se najednou spojují do koalice, takže vládnout nebude – a naprosto stejně jako v Olomouci je od koryt odežene až státní zástupce. Těsně před volbami začalo probublávat pár klasických skandálů, jedná se kromě jiného o nemocnice a jejich vybavení – dokonce policie udělala prohlídku krajského úřadu a zabavila počítače a doklady. Legrační bude sledovat, zda varování bude vzato v úvahu a pustí ANO k lizu či nikoliv a skončí to dalšími legracemi, i když bez televizního detektiva Šlachty. Jako v Olomouci.

    Ale celkově, mám neblahý pocit, že lokální rvačky o koryta mají celkový význam asi jako volba starosty městysu v roce 1938. Ekonomika Německa je před havárií bankovního letadla (Deutsche Bank a další), vyhnívající EU je ve stavu nemrtvé zombie, USA před rozkladem, výbuchem, válkou nebo kdoví čím. Kozomrd ante portas.

    To se mi líbí

  10. vittta napsal:

    Děsně se bavím nehraným překvapením různých politických „komentátorů“.
    Raději měli dělat „eeeeeeee“, „eeeee“, jako ta ženská z jednoho odkazu.
    Kdyby měla Sobotkova ČSSD uspět, snad bych se přestal o politiku zajímat, protože by to dokazovalo, že jsem nic nepochopil.
    ČSSD memohla uspět.
    Jejich politika je nečitelná, plná prázdných keců a úliteb, které dávno vyžral Babiš.
    Levicový volič neví, koho by volil,jak je psáno autorem článku, ale podle mě levicový volič dávno neví, co to je levicová strana.
    Copak o to, my, starší, si ještě pamatujeme, že levicová strana se stará o chudé, chudší a potřebné, ale mladí už tohle něvědí.
    Ti mají dojem, že levicová strana se stará o barevné a dupe nejen po českém národním uvědomění, ale i po české státnosti.
    To do budoucna pohled na levici absolutně zdiskredituje.
    Rady se ale neví ani pravicový volič.
    Ti starší si ještě pamatují, že pravice klade důraz za individualitu a vlastní starost o vlastní život.
    Ti mladí ale získali dojem, že pravice adoruje Havla, USA a vítá negry, a všemožně kope do občanů všech stupňů, vyjma organizovaným zločincům a velkokapitálu.
    Bída do budoucna pro pravici.
    Proto má úspěch Babiš, který se nehlásí nikam, a jeho motto zní- „lépe hospodařit“.
    To heslo má šťávu, a zavedení EET tomu dává glanc, priože to vypadá cílene tak, že za špatné hospodaření mohou živnostníci, které nikdo nemá rád, protože si vydělávají děsné prachy.
    Všímavý člověk si dávno všiml, že levice i pravice je mrtvá, ti nevšímaví ještě bojují, třeba za ČSSD proti Kalouskovi, ale to je jen závan starých časů a svědčí to o tom, že tito bojovníci nic nepochopili.
    U není „my“ a „oni“ ve smyslu levice a pravice, jsme jen „MY“ jako občané, a „ONI“, jako oligarchové a jejich slouhové ve volených, i nevolených zákonodárných, či řídících pozicích.
    Serou na nás, a politické podhoubí už roste, dalšími taháky bude fašismus, nebo tvrdý bolševismus, protože ani oni oligarchové a jejich slouhové nic nechápu.
    Svět se zatřese, a kolo dějin se hne dozadu.
    Demokracie, jako systém, se přežila, lidé jí odmítají, protože je zradila.
    Já si ale myslím, že si na ní ještě vzpomeneme.
    Jako vzpomínáme na časy reálného socialismu, jako na časy jistot a kombajnů na polích, vlaječek na 1. máje a dětí s pionárkými šátky.
    Na bílou,českou a slovenskou ČSSR, kde se celé dekády nic moc neměnilo……

    To se mi líbí

    • st.hroch napsal:

      Začal bych skoro od konce téhle reakce, se kterou v podstatě souhlasím. Jen se domnívám, že demokracie jako systém se nepřežila, protože byla o dpočátku pojata jako „cochcárna“, ze který bylo salámovou metodou postupně odřezáváno to demokratické – i pomocí korumpování voličů.
      Ten Pantátův článek byl potřeba (ani se tématu nešlo dost dobře vyhnout..). V dosavadní debatě padla řada rozumnejch názorů. Já se dopustím jen pár vlastních: Pan Babiš dobře vedenou kampaní (kterou zahájil už svým vstupem do vlády), posbíral protestní hlasy. Socany nekomentuju, jen páně Sobotkovo, že stranu změní, mně pobavilo. Partraj není kajak, ale ledoborec, takže obracet ho není jen tak, jestliže na to máte vlastně jen půlrok…Pokud jde o komouše, jejichž jsem volebním příznivcem, tak je do proipad jako hrom a dožral mě pan Filip tím, že v prvním tv hodnocení hodil odpovědnost na okresy a kraje, který volby „odmakaly“. Pokud se totiž podíváme na výsledky jeho předsedování, je to trvalej sešup s jediným poskokem právě o minuilých krajských volbách. Ta ryba jednoznačně smrdí od hlavy a i slova o „ukradnutém tématu“ páně Babišem z úst Jirky Dolejše byla zcestná. Moc mě mrzí prohra v Ústeckým kraji, protože vím, kolik práce tam vedení kraje včele s Oldou Bubeníčkem odvedlo, ale taky, kolik úsilí vložili tamní komunisti do přípavy voleb. Nicméně, krajský tématanebyly v těchto volbách páteří a projevila se neexistence jasný politiky partaje jako celku.
      Samostatnoiu kapitolou je mizerná účast. Poté, co jsem přestal kandidovat, jsem řadu voleb v naší vsi prožil ve volební komisi – a mám možnost srovnání. Letos to bylo naprosto tragický. Ani ne tak jen cca 30% účastí, jako spíš strukturou. Výrazně převažovali „francovkáři“ – tedy důchodci, kteří by k volbám přilezli třeba po čtyřech, zatímco „mládež do 30“ to měla výrazně na salámu…
      Koukám, že jsem se nezvykle rozpovídal – takže bych uzavřel souhlasem s páně Blbíšovým, že jsme prohráli vlastně všichni….

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        …st. hrochu, jako evidentně nezaslepený příznivec (a zřejmě i volič) třešní mě utvrzujete v mým přesvědčení, který i tady u Bavora často v různých variantách zaznívá, že … krajský témata nebyly v těchto volbách páteří a projevila se neexistence jasný politiky partaje jako celku“ . Mám to úplně to samý. Jak jsem psal výše, mám však velice silný obavy, že ta neexistence se s nima potáhne až do parlamentek a Babiš pak na mě bude koukat i z mýho kafe a … a to nebude vůbec dobrý!

        To se mi líbí

      • brtnikvbrlohu napsal:

        Hroch mi pohovořil z duše!

        To se mi líbí

      • vittta napsal:

        To jsem napsal technicky špatně, myslím to tak, jak píšete, asi tam měly být uvozovky, nebo tak něco.
        Demokracie se nepřežila, ale byla uloupena, pošlapána a dehonestována, moje „místní politika“ tlačí na to, aby lidé volit chodili a aby věděli, koho a proč volí, protože volby jsou pilířem tohohle systému a pomocí voleb se dá změnit více-méně všechno, každý papaláš se bojí jedině voleb.
        Nebojí se policie, státního zastupitelství, či justice, bojí se jedině voleb.
        Ti komouši….
        Tak jejich volební tahák je „nasrávačka“, a také nicnedělání.
        Takže v překladu, jejich voliči chtějí nasrat kurvy, které tu demokracii tak zesměšňují (a zároveň se jí ohánějí) a nebo je volí ti, co se řídí heslem „kdo nic nedělá, nic nezkurví“.
        Nostalgiků zase tolik není.
        Komunisté tuhle ránu potřebovali, a jestli jim to nedojde, dostanou další.
        Komunista má být revoltář, ne korytář a pecivál, musí jít s kůží na trh.
        Musí počítat s tím, že mainstream 3/4 jeho práce utají, nebo převrátí, tak to prostě je, takže když toho dělá málo, bude to vypadat, že nedělá nic, jedině dříč bude viditelný.
        O to musí být dravější.
        A voliči komunistů to začínají chtít.
        Né že je budou volit kvůli nasrávacímu názvu, chtějí akci, chtějí levici, chtějí ČESKOU levici.( je to zvláštní, ale uvědomil jsem si, že minulí nomenklaturní komunisté, byli pravicovější jak TOP09, KSČ byla prostě hráz proti extremnímu levičáctví, dnes tomu říkám pseudolevice nebo eurolevice,neolevice či parodie na levici)
        Já je také nevolil, raději jsem to hodil Okamurovi.
        Dolejš tam dávno nemá co dělat, ten se hodí spíše do nějaké eurosociálně demokratické strany, ne ke komoušům.

        To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      Je „demokracie“ a demokracie, proto je to s ní hóóódně vošemetný, vittto. Když vzpomenu těch pohlavků vod svýho táty a … a jakej to byl panečku demokrat. Vono všechno, co je zásadní, by se mělo posuzovat z patřičnýho vodstupu a nadhledu kór, když to má bejt přínosný pro budoucnost a k všeobecnýmu prospěchu. Já ty pohlavky vocenil až mnohem později, do tý doby to pro mě moc demokratický nebylo. Až později jsem poznal, že k demokracii se musí člověk nějak protlouct a když to nejde, tak holt dotlouct! Myslím, že jiný způsob snad ani neexistuje! Nebo jó?

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        No jo….jenže také vás mohl otec třískat jen tak, ze zábavy.
        Takže samotné pohlavky ještě nemusí svědčit o pozitivní motivaci pohlavkujícícho.
        Prostě ten systém má slabiny a nepřátelé demokracie je odhalili a využívají jich.
        Tedy značné rozdíly mezi intelektem voličů, nedostatečný zájem voličů, pokud jim „to znechutíme“ a zneužití mandátu.
        Reálně se dá bojovat proti zneužití mandátu, a myslím, že by to dílem vyřešilo i nezájem o volby a i ten intelekt.
        Ostatně, já si myslím, že kdyby volili lidé s IQ nad 120, dopadlo by to podobně, nebo ještě hůře….ale to nevím jistě.
        Tohle by mohl napsat pan Jírovec, jak to je v Kanadě, tam mají ty mandáty poněkud vymakanější.

        To se mi líbí

  11. čtenář napsal:

    jak číst letošní volby?
    několika slovy,
    na vítězství je potřeba být nový,nejlépe být „za vodou“,mít kvalitního kadeřníka,hezké triko a skvělého fotografa,který to umí nafotit na ty billboardy.
    k tomu vést pořád dokola ty řeči,že ti všichni před ním byli a stále jsou zloději,to se zažere do hlav voličů.

    fakt to asi stačí,slyšel jsem z několika stran,že ho budou volit protože mu to na billboardu sluší a zemi také dává do pořádku,to ale ještě není to nejhorší,to hrozné je,že mezi nimi byli i starší lidé,kteří dříve volili komunisty.

    ale že mu to vyšlo,Andrejovi,zválcoval to a jako bonus byl oceněn jako nejlepší ministr financí.

    PS:perlička z našich voleb,přišel jsem po 20hodině a byl přivítán slovy „konečně přišel někdo mladý“

    To se mi líbí

    • st.hroch napsal:

      Inu, tu cenu bych vnímal v úvozovkách – jestližeji předtím dvakrát dostal Kalous:-)

      To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Ba ne podívejte se kdo a jak kope a bude kopat za Kalousek partaj to se to Mírovi panečku penertruje.
      https://www.seznam.cz/zpravy/clanek/je-to-velka-naplast-na-ego-pochvaluje-si-preferencni-hlasy-hvezda-stan-drabova-3128

      To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Zcela opravdu je to tak náš ministr financí České republiky Andrej Babiš získal ocenění časopisu Emerging Markets pro nejlepšího ministra financí zemí střední a východní Evropy roku 2016.
      Je to sice poprvé ale jasně, že získal něco tak důležitého jednoznačně potěší.
      Přestože toto prestižní ocenění získal Ing. Miroslav Kalousek 2x tak u Andreje tento kredit pro funkci budoucího premiéra, to opravdu není špatné.
      Proto je velice pravděpodobné, že Ing.Miroslav Kalousek se bude snažit posunout současného ministra financí České republiky Andreje Babiše jinam = > prostě výš aby mu snad to jeho dvojnásobné prvenství v cenách nakonec nevyfouk.

      To se mi líbí

  12. K-k. napsal:

    OT: Pan Bavor a pan rytíř z Rammsteinů mají mejla (anerb včerejší debata o Shaneovi) 😉

    To se mi líbí

  13. Slim napsal:

    Jak to číst, to je dobrá otázka, při té nízké účasti. Možná je to prostě nečitelné, tedy připouští to hodně výkladů

    Škoda že nebude víc příležitosti vidět Andrejovy kádrové rezervy v akci. Taková Jermanová…

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Slime
      ještě že i vy to tak vidíte. Sobotka prostě připravuje křeslo pro Babiše. A hodně pevné křeslo. Nejen on. Prostě za koryto se všichni spojí s kýmkoli. Jen když je to proti Babišovi.

      To se mi líbí

      • Slim napsal:

        Nerozumím.

        V české (celostátní) politice zatím vždycky rozhodovaly silné, nebo řekněme přesvědčivě mluvící – a působící – persóny. Klaus, Zeman, teď je to Babiš. (Kandidáty byli Paroubek a ten nešťastný Rath. Myslíte si, že kdyby byl k mání, padala by v úvahu nějaká Jermanová?). Vždycky to ale bylo jen na čas.

        Nedá se nic dělat, Babiš vypadá schopný, mluví jednoduše a konkrétně, to je účinné. Rozpočet prý letos bude vyrovnaný – nekupte to. Andrejova slabost se může projevit jedině časem, například až s ním budou ztotožněny neúspěchy jeho kandidátů.

        Jak vidíte Hašek lídrem čsad nebude, Zimola,.. no to si teprve počkáme. A pokud a až AB vyhraje příští rok volby, jaká koalice ho čeká? HOPka se snad potopí, ODS se potácí u 8%, bude to asi zase socdem, nebo možná jen žluťáci?

        Kulisy na scéně se prostě přestavují, jen nechuť k Sobotkovi není dostatečný kompas

        To se mi líbí

  14. jaa napsal:

    Ono to bude krpítko jináč – jako obvykle. My máme v genech tak nějak se zastávat těch kterým se ubližuje soucítit. Když jsme uvěřili „osvícencům“ třeba typu obou václavů – dfopadli jsme jako hubkaři. Holt nás má Babiš a jeho PR přečtený. Vždyť dokonce i jeho noviny byly – mno – jakto říct občas proti němu. Což svědčí o tom, že s tím počítají. Takže jediná záchrana,,, chválit , oslavovat klanět ae. Jináč zavináč. A ať už dopadne osazení krajů jakkoliv chválit, chválit chválit – zásadně nekritizovat- A že se na úspěšnýh příštích už včil pracuje je vidět na přiloženém a na tom druhém jak by to mohlo dopafnout. Tož tak se to jeví mně.

    https://www.seznam.cz/zpravy/clanek/usili-na-me-boudu-tvrdi-babis-k-dotacim-nesmim-uz-od-1-1-2017-3109
    a

    tps://www.seznam.cz/zpravy/clanek/po-vitezstvi-ano-se-budou-menit-nazvy-ustecky-lovochemie-kraj-3111

    jjo

    To se mi líbí

  15. Jos napsal:

    Jak číst letošní volby? Stejně jako řadu předchozích. Totiž, že poměrně značná část voličského elektorátu má zázračnou sebevražednou schopnost volit nejhůře jak to jde. Volit obskurní, ad hoc vzniklá uskupení. Bez ideového zakotvení, bez paradigmatu ale také bez členské základny, pouze s partou kariéristů, bez jakékoliv kontroly. Pouze na základě narychlo spíchnutých hesel nazvaných program o kterém každý ví, že jeho plnění nelze vynutit. Tato skupina se nemýlí, což v minulosti prokázala na příklad volbou TOP09, poměrně nedávno volbou party pražského soukromého očka nazvanou „Vyvolení“. Teď už jí pražské soukromé očko nestačí, tak si vybrala partu prolhaného slovenského stbáka, který je, ke smůle nás ostatních, dobře vybaven mediálním vlivem, používaným a určeným především k šálení oné sebevražedné skupiny. .

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Josi
      teď jste přesně odkryl, proč socani projeli tyhle volby. Je třeba vyměnit voliče. Tam je chyba. Sobotka to se všemi myslí dobře, na všechny myslí, i migranty by přivedl, cikány by do práce neposlal, ani nezaměstnané do té práce nežene, staré Babišovy kauzy z doby kdy o politice ani neuvažoval vytahuje, ale ten národ, ten to nechápe. Je třeba nás vyměnit. Jenže to se nepovedlo ani Husákovi, ani Klausovi či Topolánkovi, patrně to nedokáže ani Sobotka. Pak nezbývá než vyměnit Sobotku. Ale to lidé jako vy nemůžou pochopit. Ti budou jen nadávat na ty hnusné voliče, kteří nechtějí pochopit, jak to s nimi Sobotka a jeho banda myslí upřímně.

      To se mi líbí

      • Jos napsal:

        Pěkné Bavore. Jak vám někdo napíše pravdu o Babišovi, máte rudo před očima. Voliče netřeba vyměňovat. Volič se musí naučit základní politickou aritmetiku. A ona to třeba časem většina zvládne.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          A podle čeho se pozná ta správná politická aritmetika? Podle toho, že budou lidé volit Sobotku a spol?. Příliš voliče podceňujete. Volič toho ví daleko víc, než si profesionální politik od lidí odtržený dovede představit.

          To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            kde to psali?
            že volič toho ví daleko víc než si politik dovede představit.
            rád bych se z toho průzkumu dozvěděl kolika ‰ voličů se to týká.

            To se mi líbí

          • Jos napsal:

            To je dost jednoduché. V první řadě si každý musí uvědomit, jaké jsou jeho zájmy. A u koho je skutečná šance,nikoliv jen laciná hesla, že je bude hájit. A že z toho .nemůže utéct. A musí si uvědomit, jak moc jsou volební programy pro kočku. Protože jejich plnění nelze nijak vynutit. A to platí pro všechny strany. Jediné, co může strany korigovat a čemu nemohou utéct je jejich paradigma, jejich ideové zakotvení a jejich členská základna. Takže mají dané jasné hranice co mohou a přes co nejede vlak. Pokud ovšem o něčem takovém u nich lze vůbec mluvit, pokud něčím takovým vůbec disponují. A nic z toho samozřejmě ad hoc vzniklá uskupení typu Babišova ANO nesplňují. Ostatně nedávná historie takových uskupení v ČR je dostatečně přesvědčivá.
            A dám vám ještě jeden námět k přemýšlení, týká se to hlavně komunálních a krajských voleb. Když ty volby drtivě nevyhrajete a získáte takové množství mandátů, které z vás nedělají šéfa, pak máte dvě možnosti. Jednak hrdě odejít do opozice a ztratit tím veškerý vliv na dění ve své obci nebo kraji, protože v opozici to tak prostě je a bude. A vlastně tím zahodit všechny hlasy voličů, kteří vám dali důvěru. Anebo vstoupit do nějaké koalice, zachovat si nějaký vliv na chod věcí, a vlastně alespoň částečně uplatnit voličské hlasy, které jste získali. A teď se rozhodujte. To píšu hlavně proto, že tady kdekdo neustále užívá výrazivo typu „dostat se k lizu“ a podobně. Hlavně vůči mnoha slušným lidem v komunální i vyšší politice je to dost nevhodné.

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Pche….
              Tak oni to dělají kvůli svým voličům, nikoli kvůli korytům.
              Tak to je ušlechtilé, Josi.
              Já myslel, že jsou tak nenažraní a bezpáteřní.
              Mě, jako voliči, by více vyhovoval člověk, který by hrdě odešel do opozice.
              Tím by právě hájil moje zájmy.
              Pokud se ale socialista spřáhne s ODSákem či TOPákem, už žádné moje zájmy nehájí, je to jen slizká děvka, která mi nestojí za to, abych o ní vůbec více přemýšlel.
              Věc je o chlup složitější, to neříkám, ale omlouvat se to jako celek nedá, lze jen uvést konkrétní příklady, které mohou nést pozitiva.
              Jenže….ty byste hledal asi dost nesnadno.

              To se mi líbí

            • Lex napsal:

              No, víte Josi, v čem mj. spočívá úspěch skupení ANO?
              V tom, že prakticky NEMÁ členskou základnu (já vím, že už jakous takous má, ale na pokrytí všech mandátů, které dostává, prostě nemá dost lidí – členů.
              A „vyzobává“ v regionech lidi, dosud bezpartijní a nepolitické, kteří ve svém osobním a profesním životě už něco dokázali. Což předpokládá lidi už vcelku zralého věku, tj. lidi, kteří se dosud věnovali občanskému a profesnímu životu, nikoliv politickým intrikám. A tyto „nepolitické“ lidi angažuje do vyšší a vysoké politiky. Aniž byli léta řadovými členy strany, aniž by nyní jako čtyřicátníci padesátníci museli deset let dělat podržtašky frikulínům a mlamojům (free – cool – in, mladý moderní jinoch) a „nosit jim vodu“, protože oni dělají „politiku“ od svých maturitních let a nikdy nic jiného nedělali a asi ani neumějí (umějí tu politiku?), takže mají napevno zabukované své vysoké posty a tak jako tak mezi sebe nikoho nepustí.
              Úplně křiklavým případem je současný vítěz krajských voleb v MS kraji Ivo Vondrák – dovolím si ocitovat z wikiny –

              „Vystudoval VŠB-TUO, věnoval se softwarovému inženýrství a v tomto oboru též bohaté publikační činnosti.[2] Na VŠB-TUO byl v roce 1990 zakladatelem a do roku 2002 vedoucím katedry informatiky[2] a poté v letech 2003 až 2010 děkanem Fakulty elektrotechniky a informatiky.[3] Pracoval také jako pedagog a specialista v Rakousku a USA.[2].
              Profesorem pro obor inženýrská informatika byl jmenován v roce 1998.[4]
              V září 2015 oznámil, že bude jako nestraník za hnutí ANO kandidovat v krajských volbách 2016 na post hejtmana Moravskoslezského kraje, ve volbách byl pak zvolen zastupitelem“.

              No, a teď to, prosím, srovnejte s dosavadním (až se mi to příčí napsat) hejtmanem Miroslavem Novákem –

              „V roce 1990 ukončil studium na Střední průmyslové škole stavební v Ostravě maturitní zkouškou. Poté pracoval ve společnosti Stavoprojekt, a.s, v roce 1994 nastoupil jako správce daně na ostravský finanční úřad. Spoluzakládal ostravskou organizaci ČSSD, které od roku 2006 předsedá.
              Od roku 1994 zasedá v zastupitelstvu ostravského městského obvodu Poruba. V roce 1996 se stal asistentem poslance Lubomíra Zaorálka (čtyřiadvacetiletý „zedník“ asistentem poslance! – pozn. Lex). Po volbách v roce 1998 (ve 26 letech – pozn. Lex) zastával funkci místostarosty pro finance, místní hospodářství a dopravu. V roce 2002 se stal starostou Ostravy-Poruby, kterým byl až do roku 2008. Od roku 2004 zasedá v zastupitelstvu Moravskoslezského kraje. Ve funkčních období 2008–2012 vykonával funkci náměstka hejtmana pro dopravu, životní prostředí a zemědělství. Po dalších krajských volbách jej 9. listopadu 2012 zastupitelstvo zvolilo hejtmanem Moravskoslezského kraje. Dne 4. listopadu 2013 byl zvolen předsedou moravskoslezské organizace ČSSD.“

              Sobotka, Gross, Novák a další bývalí „mladí sociální demokraté“, kteří stranu ovládli – „frikulíni“. Ti kteří ji společně se Špidlou (a po něm) v letech 2002 – 2005 přivedli téměř k bankrotu – a s ní i vládnutí v zemi.

              No, mi se chce zvracet. Vám ne? – (od roku 1996 jsem byl věrným voličem ČSSD. Od roku 2013 už nejsem, už jsem prozřel).
              L.
              PS
              Tady se vyjadřuji pouze k ČSSD, které vy jste věrnému „sobakou Džulbarsem“, podobné lze říct i o všech dalších mainstreamových stranách.
              PPS
              ANO jsem nevolil. Ale lidem rozumím.

              To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Lexi, Jose nepřesvědčíte, protože ANO je StBák a lidi jsou blbí, protože nevolí Sobotku. Horší než PP

                To se mi líbí

              • Lex napsal:

                Bavore, já nechci nikoho přesvědčovat. Tady jsou samí „dospělí“ lidé s pevně ukotveným názorem.

                Takže to, co píšu, je jen pro takové nějaké „osvícení“ fakty, jak jim rozumím já.
                Ale když už jsme spolu na liště, tak ještě dodám co tu zatím asi neodeznělo – pokles volebních výsledků KSČM.
                No bodejť by ne, když jejich dosavadní popularita byla z nemalé části podepřena protestními hlasy (tak širokou členskou a pevnou voličskou základnu zase nemají).
                Jenže řadě lidí z toho elektorátu KSČM už nestačí jen uplatnit svůj hlas ve prospěch relevantní (už natrvalo) opoziční síly, jejího kontrolního a dohlížecího úkolu a úkolu být třeba jazýčkem na miskách vah, řada těch voličů chtěla svůj hlas uplatnit k podpoře reálné moci, tj. těch, kdo dosud nejsou mainstreamem, ale mají sílu ty hlasy „přetavit“ ve výkon vládnoucí moci PROTI tomu mainstreamu..
                A jsem přesvědčen, že v poslaneckých volbách příští rok bude „ještě hůř“, Sobotka to „úspěšně“ dotáhne tam, kam se mu to už jednou (společně s Grosem jako jeho statutární místopředseda) podařilo – pod deset procent volebního výsledku. Do marginality. Potřebuje to ta ČSSD jako koza drbání. Metamorfózu zpět k důvěryhodné levicové straně oproštěné od bezbřehého liberalismu a vlezdoprdelkovství cizím pravicovým stranám, se kterými ho spojuje nic jiného, než právě ten bezbřehý liberalismus, tak cizí české společnosti stavící na tradičních hodnotách při potřebné míře solidarity a sounáležitosti. A zbavit se lidí, kteří právě tento „protilidový“ program tvoří a uplatňují. Tohle, kdyby se dověděli otcové zakladatelé Sociální demokracie – to by byl mazec, ti by ty frikulíny a mlamoje hnali kladivy a vidlemi!!!!!

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Lexi
                toho se právě bojím. Nebude to dobré, bude to vlastně špatné. Bohužel to tak dopadne. Jenže tohle nechtějí někteří pochopit. Že nehoruji pro Babiše (jen nesnáším, když se vidí za vším špatným jen on), ale bojím se o ČSSD. O její budoucnost, která má momentálně nakročeno do obrovské propasti.

                To se mi líbí

              • Jos napsal:

                Vy jste Bavore tak neuvěřitelně posedlý Sobotkou až je to směšné.A tak jste ani nezaregistroval, že moje příspěvky jsou zcela obecné. A že jsem levicový volič a volitelnost stran u mne začíná u ČSSD a jde směrem doleva, s tím se netajím.

                To se mi líbí

              • Lex napsal:

                Jo,
                a „horší než PP“ – to určitě ne. PP byl podvraťák. To Jos. v žádném případě není. Je to „sobotkovec“, což my nejsme, ale nepochybuji, že je poctivý a myslí to dobře.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                S PP si nerozumíme. Já nemyslím mořského ptáka.

                To se mi líbí

              • Lex napsal:

                Josi, zatímco jsem psal svůj poslední vstup, vlepil jste tam ten svůj. Takže u mne nejde o reakci na něj, ale o trvající poznání.

                To se mi líbí

              • Jos napsal:

                Lexi píši pro vás odpověď na příspěvek v 18 39, ale dám ho dolů aby se to lépe četlo.

                To se mi líbí

              • Cech napsal:

                Celkem zásadní je očistit ty ušmudlané kraje a všechno bude fajn :
                http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Babis-v-radiu-ODS-a-CSSD-uspinily-kraje-Je-na-case-je-ocistit-457640

                To se mi líbí

              • Kamil napsal:

                Příklad I.V. je více než nešťastný…, ale příkladem s M. N. jste situaci jednoznačně zachránil…

                To se mi líbí

        • vittta napsal:

          A proč by nějaký dělník nevolil Babiše?
          Nebo zaměstnanec středně i vysokopříjmový?
          Když ho volí živnostník, nebo malopodnikatel, je to idiot, ale velkopodnikatel ho opět volit může.
          Víte, Josi, mě vždycky děsně bere, když někdo píše, jak by měl volič volit ve svém zájmu, a že voliči jsou hlupáci, lůza, či rovnou česká hloupá lůza.
          Jděte se podívat na „pravicová“ fóra, to samé si tam přečtete od těch samých, co jste vy.
          Voliči jsou blbci, lůzři, čecháčci…
          Jenom ta správná partaj bude jiná.
          Podle mě, PODLE MĚ, není u nás, ale ani ve světě unioverzální partaj, která by byla volitelná pro většinu lidí, resp. která by zájila zájmy většiny.
          Proto musí inteligentní volič hledat, kdo je zrovna v tahu, a nebát se volit podle aktuální potřeby, vážit PRO a PROTI a umět zariskovat.
          Volič jedné strany, který nějak stále doufá, že je ta strana dobrá, a že ti příští papaláši už jí konečně dostanou tam, kde by jí chtěl volič mít, tak takový volič je extremista a fanatik.
          Nechci o sobě tvrdit, že jsem inteligentní volič, ale podle konkrétní situace volím a vím proč volím právě tak.
          Začal jsem volbou SPR-RSČ.
          Jejich program byl důsledná „debolševizace“ společnosti a odmítnutí jak EU, tak NATO, což jsem tou dobou považoval za potřebné.
          Z Republikánů jsem přešel rovnou ke komunistům.
          To se mi zase zdálo, že je třeba KSČM zachovat v parlamentu, jako někoho, koho se ostatní budou bát, byť leckdy úplně iracionálně.
          Též byla KSČM jedna z mála, která se snažila hájit „češství“.
          Nyní jsem poprvé volil Okamuru.
          Tam mám zase dojem, že Okamura by měl v parlamentu být (a tyhle volby ho do něj pošlou, protože se ho lidé nebudou bát volit, aby jim nepropadl hlas), protože zajedno byla jeho původní strana vnitřně napadena a zničena, což samo o sobě svědčí o tom, že někoho pěkně sere a ten někdo určitě není ten, koho máme rádi.
          Za druhé pak protiislámská strana může tato témata alespoň ve sněmovně nadhodit, rovněž přímá demokracie je prvek, který mainstream děsí.
          O národnostní linii není třeba pochybovat.(všímáte si jistě, že národní kurz je pro mě zásadní)
          Bez mrknutí oka zvolím klidně i někoho radikálnějšího, pokud si to doba bude žádat, skončím ale max. s fašisty, neonacisty bych nevolil nikdy, protože i kdyby pindali co chtěli, jejich nebezpečí pro českou státnost je extremní.

          To se mi líbí

          • Jos napsal:

            vitto,výrazivo jako „lůza, či rovnou česká hloupá lůza“ používáte vy a kardinál Duka a možná ještě nějací pravičáci . Já zásadně nikoliv.
            A když se vám místo racionální volby chce hrát lotynku je to pouze vaše věc.

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Ha, ha, jak jste směšně „bojovný“.
              Místo abyste se vyjádřil k mým argumentům, tak si vyberete moje „citáty“, kterými tady dlouhodobě a okázale pohrdám, stejně jako kardinálem Dukou, ke kterému mě manipulačně přirovnáváte.
              Vy nemusíte používat zrovna těhle výrazů, Josi, tohle na mě vůbec nezkoušejte.
              Vy ale tím, že máte voliče za jedince, kteří nevolí podle svých zájmů, protože nevolí jako vy, to naznačujete i bez těch výrazů.
              Víte vy vůbec, jaké zájmy má dělník v „kolbence“, nebo tramvaják?
              Myslíte, že je v jejich zájmu pseudoevropanství, pomoc cizím mladým barevným vyžírkám, když třeba mají doma nemocné rodiče, na které každý sere?
              Kde pak, Josi, ČSSD nehájí zájmy vůbec nikoho, jen ty svoje, nebo Němčourů, pánbíčkářů a sudeťáků.
              Vy jste „sobotkovec“ jak vyšitý.
              „VšichnikolemjsoublbcijenČSSDje letadlo“!

              To se mi líbí

  16. Rosťa napsal:

    No, jestli byla účast u voleb mizerná, tak si neumím představit, jaká bude příští, když se podívám do H. Králové při tvoření koalice. A vůbec nejhezčí je, jak si tam socan padl kolem krku s ODS a TOPouny. To budou asi ty Sobotkovy deklarované změny.
    Zatím nejlepší článek k Sobotkovi jsem četl od Kotrby kde psal něco v tom smyslu, že Merklici leze do zádele, jak žížaly do oranice. Teletník nesleduji, ale má drahá ho chvíli pustila, když Železný zariskoval vlastní prémie a položil nalitému Kalouskovi otázku, na kterou tento prominentní host balalovize VH není zvyklý. A záběr na rozvalené kníže na štokrli neměl chybu. Chlapci v ČT si zahrávají, dobré bydlo pálí.
    Přes obrovskou nepřízeň medií Japončík s Velebou nedopadli zle, zato jiné partaje s podobným zaměřením těžce propadly, což ukradenému Úsvitu docela přeji. Volič podrazy netoleruje.
    Domnívám se, že hejtmani socanů to odskákali za Sobotku a tu jeho bandu, s kterou jde od nevítězství k prohrám. Za normálních okolností bych to u nás Haškovi hodil, nebyl úplně marný, nicméně mančaft, ve kterém hraje, vlastní Sobotka, Dienstbier, Zaorálek, Marksová a pohúnci Špidla, Prouza, Pokorný, Rouček …… a další hvězdy socanského nebe, na které nedají dopustit takové veličiny, jako třeba Pehe nebo Mitrofanov.
    Babiš je liška podšitá. Na dva měsíce před volbami zamkl do chlívku Zlatušku s Teličkou, aby mu ty jejich debilní kydy neubíraly hlasy a to nejen kopáním do presidenta, ale i jinými nesmysly, co ráčili vypouštět ze svých ctěných úst.
    Komáři doplácí na „topáka“ Dolejše a já nějak nerozumím tomu, co tam u nich dělá.
    Značka ODS je natolik umazaná, že ji těžko někdo dá dohromady. A volič to ví.

    To se mi líbí

  17. tata napsal:

    Jedno je jasné levice jakoby nebyla,a ty zbytky co se dá za levicové považovat lidi jako by ignorovali. JE zřejmě potřeba aby tady zase 8 let vládla pravice pak se v pravém smyslu ukáže nesmislnost toho co v ruzných podobách zaznivá i zde……

    ……………..Všímavý člověk si dávno všiml, že levice i pravice je mrtvá,

    Dokud exzistují penize,exzistují třidy a exzistence třid zase jasně určuje že je možno vest společnost bud levicovým nebo pravicovým směrem.

    Když si uvědomime že k tomu levicovému směru má myt stah většina,proč tomu tak není je na jinou debatu………ty hlavní faktory jsou jasné……LEVICI vedou neschopní kteří neumějí prodat ty rozdili,navíc levici vedou lidé kterým není ta idea vlastní,mají jí jak vytah k moci,musí jen činit dojem levicovosti a proti své přirozenosti dělat věci aby se udrželi u koryt,ve své podstatě je jim spusobem života blíž ten pravicový svět ….pozlátko majetku……to se samozřejmě dost špatně idea obhajuje.

    Naopak pravicový politik nic nepředstirá on je ta kasta vyvolených a schopných že mnohdy všehoschopných už je nepodstatné.

    A vtom to je a dá se řici funguje to……přesto že všechny vlady pravice skončili krachem ……lidi nezajimá celkový učet .Ale jen vyseky……..když vyjmenuji ty hlavní………restituce,přilišná měkost k migraci,podrazactví.

    JENŽE to všechno bude i u jakékoliv pravicové vlády stím rozdilem že až s cela potopime,nebo na minimum vlivu eliminuje tu zkorumpovanou ČSSD JAK ZDE PLNO LIDÍ HLÁSÁ……UŽ nikdo nebude aspon předstiraně hajit zajmi soc statu……ANO POLITICI čssd tu ideu nemají,ale aspon musí předstírat že tak konají ano je smutné že tomu tak je .

    Smutnější ovšem je že mnoho lidí nedokáže odhodit že je možno vybrat jen z menšího zla,a vyčitají ji to co u jiných bude samozřejmě ještě horší…….stačí srovnat 8 let minulé a ted……

    AT je SOBOTKA SEBHORŠÍ……..JE PŘEDSEDA VLÁDY,,,,,,,,,,,,A SROVNÁNÍ jeho vlády s 8 lety minulé je jasné

    A UPLNĚ NEJHORŠÍ je toto je to defakto co těm oligarchum a všem všehoschopných nahravá

    U není „my“ a „oni“ ve smyslu levice a pravice, jsme jen „MY“ jako občané,

    to je hloupost…..ted to napišu zjednodušeně má to mnohem vice nuancí

    je občan pan a občan kmán……….ty nikdy nebudou mýt stejné zajmi,ano dost se podařilo lidi přesvedčit že to je stejné

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      To reagujete na mě, aniž byste mi to psal.
      No dobře, i tak tedy zareaguji.
      Sociální stát….
      Máme sociální stát?
      Viděl jsem nějaké zprávy, nějakou část…
      V Polsku bylo nějaké důlní neštěstí, a lidí u nás nebudou mít polské uhlí.
      Jen české, asi 2x dražší.
      Nějaká důchodkyně kafrala, že je to pro ní tragedie, že za 7000 důchodu…..
      Jak je to sociální….
      Cigoš ovšem uhlí dostane, to sociální je.
      Jistě, ne každý, ten, který pracuje nebo dlouho pracoval, dostane hovno.
      Dostanou jen ti, co nepracují a nepřizpůsobují se.
      To už tak sociální není, i když to tak vypadá.
      Psal jsem, že levice je mrtvá.
      A vy mi oponujete, že levici vedou lidé, co jim není ta idea vlastní..neschopní…
      A to jako znamená co, že levice žije, jen je třeba najít lepší vůdce?
      Co to je levice?
      To je ta bába se 7 litry důchodu?
      Nebo je to ten migrant do Německa, co dostane 5x tolik jen za to, že existuje?
      Nechápete to, Tato, ale alespoň reagujete, i když tak nějak „levicově“ oklikou.
      Levice je mrtvá, protože jakékoliv sociálno je okamžitě zneužito pakáží za pomoci vychcaných právníků z neziskovek a „antirasistických“ organizací.
      A když domácí pakáž už nenese ty správné zisky, musí se sem dopravit pakáž odjinud, a MUSÍ být barevná, protože kdyby si nějací právníci chtěli mastit kapsy na Ukrajincích, jak by to asi dělali, když to jsou bílé huby, jako my?
      A kde je najednou to sociálno, kam to dopracoval sociální stát, když bába bere 7 litrů důchod, a verbež bere stejně, nebo daleko víc jen za svou milou existenci?
      Ale mladí si myslí, že to je správné, že sociální, či sociálně-demokratické, v kostce levicové, je právě tohle.
      Protěžovat menšiny, a „pomáhat“ jim.
      Domácí z majority mohou zhebnout na směťáku, a nikdo slzu neuroní, ale minorita….
      Levice je MRTVÁ, protože dnes už slouží jenom k tomu, aby se státní prachy skrze barevnou verbež stěhovaly do kapes boháčů a jejich pomahačů.
      Jenže k tomuto poznání vy jen tak nedospějete, asi nikdy.
      vy budete volit menší zlo, aby byla hráz proti třeba TOP 09, která ale dělá to samé.
      Protože peníze….ty nesmrdí nikomu.

      To se mi líbí

      • tata napsal:

        AŽ si ujasnite co to je soc.stat a pojem pravicová ,levicová politika…..na tu slataninu nemá cenu reagovat.proto mnohem chytřejší lidi řadí strany od středu nalevo a napravo.

        ukazka jen tohoto že nevíte která bije……..1/.V Polsku bylo nějaké důlní neštěstí, a lidí u nás nebudou mít polské uhlí.
        Jen české, asi 2x dražší.
        2/Nějaká důchodkyně kafrala, že je to pro ní tragedie, že za 7000 důchodu…

        1 je uplně mimo…..žadna vlada ani pravicová ani levicová neovlivní dulní neštěstí a naslednou nahradu uhlí……..

        2/Je sice socialní tema……už je zajimává prezentace KAFRALA……to pominme…opět ale argument trochu mimo misu…………ten rozdil toho tematu je třeba že pravicové vlady defakto zmrazili inflace duchodu,nebo snažili se držet minimalní mzdu na té nejniší urovni ,to je rozdil argumentace co je pravicová a levicová politika………ale jak jsem předeslal musite si ujasnit pojmi ale Vy radši dojmi…….a ani žadný sebelepší fungujicí soc,stat nezajistí uplnou spravedlnost ……nebot se musí nastavit naké parametry…….a zde se občas stane že někdo ty parametry nesplnuje ne svoji vinou,ty parametry jsou hlavně na ty flakače………jako žadný systém to nedokáže postihnout s naprostou spravedlností.

        To v socialním statě řeší……ruzné podpory pro socialně slabé……..bohužel někdy zneuživané……….nebo za vlady 8 let pravice nastaven tvrdy režim třeba na možnost invalidniho duchodu………to jsou ty rozdily které jsou pro VÁS jak vidno neznámé a je jich mnohem vice

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Ti chytřejší, to je nějaký argument, který má naznačit…co vlastně?
          Že jsem málo chytrý, nebo málo študovaný, nebo je to takový skromný axiom, že jako vždycky se najde někdo chytřejší než kdokoliv z nás?
          Tak určitě je chytřejší Kalousek, ten to pořád tvrdí, o pravici a levici…nebo Sobotka.
          Můžete také někoho jmenovat, ale POZOR, aby byl také chytřejší, což byste měl nějak prokázat.
          Ti, kteří na levici a pravici hrají, se tím vesměs živí.
          Takže v tomto jsou určitě chytřejší, protože já tady pindám svoje názory zadarmo, jiný by za ně účtoval kotel, pokud by je tedy náležitě upravil, jak je jaksi mecenáši požadováno.
          O tom důlním neštěstí….
          To píšete mně, jako nějaký argument, nebo to píšete sám pro sebe?
          Pokud je to argument na nějaké mé tvrzení, pak bych rád věděl na jaké.
          Mám dojem, že jste asi nedočetl „odstavec“, nebo jste se nenamáhal mě pochopit, což je příznačné hlavně pro demagogy, kteří reagují na své vlastní myšlenky, tváříc se u toho, že reagují na druhé.
          Raději dodám, že ta bába na jiné uhlí nemá prachy, ač se dá předpokládat, že v životě se namakala dost, na rozdíl od různých asociálních vyžírek, které kdyby měli být v zímě byť jen hodinu, tak by se o tom psalo až v The Guardianu.
          To pravicové zmrazení důchodů a levicové navýšení o pár pětek, hluboko pod inflací…
          Tak to jste se nechal koupit dost lacino.
          Pokud je levicové to, že se důchodcům přidá 20% toho, co by se jim přidat mělo, pak vás už nyní lituji, vůbec když různí státní zaměstnanci mají na navýšení pohodový nárok a nikomu to nedělá sebemenší problém…když nám ta ekonomika vlivem levicových vlád tak šlape.
          Minimální mzda pak je-jak se zdá- spíše politikum, než nějaká realita na trhu práce.
          No ale OSVČ mají vyšší odvody, tak…že by to bylo levicové….když tedy je třeba pravicové to, že se ty odvody neodečítají z daňového základu…
          No a to vaše „bohužel někdy zneužívané“ se poslední dobou spíše mění na „bohužel zneužívané cíleně už od zákona“.
          Počkejte, jaká bude legrace s tím sociálním bydlením, to zase bude levicovost.
          Už teďka jsou cigoši žádaným zbožím, levicová vláda ráda platí z penez daňových poplatníků obchodníkům s bídou obrovské částky za prasečí chlívek, kde bydlí cikánská familie.
          Poslední dobou se ale jejich situace zlepšila, obsazují centra měst.
          Sociální vláda za ně platí vysoké částky za pěkné byty v centru.
          Vyšší, daleko vyšší jak jsou ty tržní.
          Chybička se vloudí, ale levicové, levicové to je.
          Pokud budete mít neodbytný zájem reagovat, byl bych rád, kdybyste si můj text přečetl pozorně,abyste pak náhodou zase nereagoval sám na sebe….

          To se mi líbí

          • tata napsal:

            No po dovysvětlení to uhlí dává aspon smysl.bez něj těžko….přesto jako celek spiše pusobite jak pravicový představitel co si vybírá jen ramcové chyby……..žadnej systém není dokonalí a ani mým zaměrem není tvrdit který systém je ten spravný.

            ano pro mě levicové pojetí…….samozřejmě se na tom najde plno chyb

            TY CHYTŘEJŠÍ znamená přesně co to znamená ne co stoho dedukujete……..to jest že lidi co se tím zaobirají a jsou vtom ohledu mnohem chytřejší než my dva.

            A JAKO TŘETÍ OSOBU se obracím nebot po tech nadavek co jsem si na sebe od VÁS PŘEČETL NEMÁM ZAJEM s VÁMI komunikovat přimo.

            POUŽIL JSTE SLOVO demagog……NO když už tak to přesně sedí na ten dovysvětlený argument polské uhlí a paní co na něj nemá.

            Žadná společnost nikdy nezařidí naprosto spravedlnost……..a vtom je pravě rozdil když je u moci pravice nebo něco co si řiká levice……přesto že to skutečná levice není je tam viditelný rozdil…….ovšem že se najde plno nedostatků………když to popírate je zbytečné se o tom přít,,,,,,,,a ani nemám chut

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Chybička se vloudí, a paní se 7 důchodu je demagogie…
              A těch nadávek, co jste si vyslechl, takže se mnou musíte komunikovat skrze třetí osobu.
              A ti, co se tím zabývají, jsou chytřejší, a my se jim tady posmíváme….
              Pehe třeba, nebo Mitrofanov.
              Hmmm….
              Prostě jenom trapně frázovitě žvaníte, víc nic.
              A ten pravicový představitel, co si vybírá rámcové chyby…
              A vy jste jako co, představitel levicový, co ty rámcové chyby chápe?
              A také chápete, že i přes ty rámcové chyby je to skutečná levice?
              Proto ona má Merekelová pořád ještě značnou podporu.
              Dělá jen malé, rámcové chyby.
              Jinak je to všechno jako celek OK….
              Tleskám zodpovědnému voliči, kterého rámcové chyby nevykolejí z jeho přesvědčení.

              To se mi líbí

  18. brtnikvbrlohu napsal:

    Nevím nakolik je to OT – ale nějak to letos zapadlo: Vratimov bude až na jaře, minulý měsíc byly Litoměřice – tedy odborný seminář, Švihlíková jako vždy excelentní a i zbytek stál za poslech, a všimněte si že tam byla i L. Procházková. Stojí to za poslech:
    Vše je tady:
    http://www.nwoo.org/2016/10/03/litomericky-odborny-seminar-24-9-2016/

    To se mi líbí

  19. Strejda Olin napsal:

    Mám několik poznámek. Pokud za levici budeme počítat voliče ČSSD a KSČM, tak ti dlouhodobě ve všech volbách tvoří zhruba třetinu voličstva (cca 35%), nyní 653 197 hlasů, tj. necelých 26%.
    Podíl hlasujících na celkovém počtu oprávněných voličů (7 455 122) měla levice jen 8,76% a pravice 25,80%! Bídou demokracie je, že ke krajským volbám nepřišlo bezmála 5 milionů voličů, tedy 65,5%. Opět se nabízí téma k diskusi – neměla by být účast ve volbách povinná? Protože jinak názory nějakého procentního „vzorku“ voličů jsou zavádějící.
    Průměrná dlouholetá volební účast:
    Do zastupitelstev měst a obcí – 52%
    Do zastupitelstev krajů – 35%
    Do poslanecké sněmovny – 65%
    Do senátu – 35% v 1. kole (21,44% ve 2.kole)

    KSČM má jasný a srozumitelný program a je možné se s ním seznámit na jejich web.stránkách. V médiích se vyjadřují v souladu, řekl bych, s názory většiny občanů. Pokud někde vystupuje předseda Filip, má to hlavu a patu, dokáže argumentovat, a intelektuálně převyšuje ostatní politiky. Problém je ovšem v tom, že KSČM je (podle mého názoru) mediálně bojkotována a již čtvrtstoletí systematicky ze všech stran dehonestována, očerňována, pomlouvána a zesměšňována.

    S naprostou většinou zdejšího publika bych si myslím v názoru na podobu společenského uspořádání rozumněl (plus mínus samozřejmě). Víte ale, v čem je zásadní problém? V tom, že náš stát je jen jedním z vagónů vlaku a pokud on nepřehodí výhybku a nepojede po jiné koleji, můžeme se v našem vagónu „zbláznit“, ale na jinou kolej se nedostaneme. Z toho na mě jde skepse a rezignace.

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      S tím vlakem máte recht. Jen nevím, zda mašinfíra je magor, nalitý, v bezvědomí, nebo vůbec žádný neexistuje.

      To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Vynikající postřeh strejdo Oline. Dobrovolně jsme si sedli do vlaku. Jeho první vagony byly čistě umyté a natřené, uvnitř polstrované. Na nás sice zbyly ta vzadu, dost jeté, ale i tak to nebylo špatné. Nikdy jsme se neptali kam ten vlak jede a kde se platí jízdné. Ba ani jsme se neptali, jaké to jízdné je.
      Jak píšete, jsme v jednom z vagonů a můžeme jen jet, nic jiného. Kam dojedeme nezáleží na nás. Smutné je, že cíl cesty nezná ani průvodčí, ani vlakvedoucí. A k mašinfírovi se dostat nelze.
      Ovšem nic jiného než tento vlak nejelo a nebyla jiná možnost než do něho nastoupit. Stejně tak z něho nelze vystoupit, že by to bylo možné si jen namlouváme.
      ALE, nejsme na tom o nic hůře než lidé před námi. A tak k té skepsi a rezignaci musíme přidat i naši práci, byť malou a drobnou. Ona ta kapka za kapkou není až tak marná. Jen život je krátký.

      To se mi líbí

      • Antimon napsal:

        Myslím si, že kam jede vlak, neurčuje mašifíra, ale koleje. Respektive ten, kdo ty koleje klade. Řekl bych, že to ale není nikdo z blízkého okolí (Evropy). Takže je úplně jedno ve kterém vagónu jste, nebo zda znáte manšifíru. A co se týče přehazování výhybek. Za tou výhybkou musí být koleje a ty taky někdo musí položit. Jsou tam?

        To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Přesně to jsem měl na mysli poznámkou „ryba smrdí od hlavy“, ale Váš příměr s vlakem je mnohem lepší. Náš „vagón“ je zařazen ve špatném vlaku, respektivě ve správném vlaku, který jede po špatné koleji a mašinfíra se zbláznil.

      To se mi líbí

    • st.hroch napsal:

      Pokud jde o jasnej a srozumitelnej program KSČM – nic proti. Ale praktická realizace v poslaneckým klubu, ve výstupech členbů vedení (kromě Skály), v zasstupitelstvech krajů a měst (to byste kolikrát koukali, k čemu se hlásí…). Řada poslanců a okresních funkcionářů to vedou jako svýho druhu živnost, občasně příjmově vylepšenou zastupitelským mandátem…No, a generační bomba tiká… Já už jsem toho „odsloužil “ dost. A přestože podle mínění očevidců vypadám mladistvě, už dojíždím sedmý gumy… A mladým v podstatě newní co nabídnout – to považuju za svůj neúspěch!

      To se mi líbí

    • karel napsal:

      Přesná analýza procentuálního zastoupení občanů ve smyslu vpravo-vlevo. Ale nesouhlasilil bych s Vaším tvrzením, že KSČM je ve sdělovadlejch bojkotována. Není! Možná někteří její představitelé-Grospič, Semelová, Skála. I když ten někdy prostor v TV, rozhlase, má. Jeho filozofické úvahy ve smyslu fojtíkovských přednášek jsou, ač ideologicky pro současný establišment na hraně, neškodné. Voni, páni redaktoři, vědí, že žoviální povídání panů Filipa,Kováčika, rádoby ekonomické povídání pana Dolejše, a když chtějí vokázat, že i v KSČM jsou půvabné dámy, pamí MUDr Markové, je pro matení veřejnosti nějakým levičáckým zaměřením, hlavně mladých, kteří stejně neposlouchají mimo Justina Biebra nic, neškodné. Ne , jak říkám: exponenti této partaje,KSČM, si už celých skoro dvacet sedm let melou mlýnek s palci. My máme uděláno, vyděláno, hotovo! A bude to pokračovat další léta. Jedině, kdo je ostrakizován, bojkotován, byl doposaváde pan Okamura. Navzdory tomu se prosadil!

      To se mi líbí

      • Děda Olin napsal:

        Ano, mohu se mýlit s tím bojkotem KSČM, žádnou analýzu jsem si nedělal. Ale opět jen odhaduji, že takový Kalousek, jehož TOP09 byla v posledních sněmovních volbách čtvrtá s 12% hlasů, byl na ČT spatřován min. 10x častěji, než Filip, jehož KSČM obdržela 15% a byla třetí. Je to možná jen můj „optický klam“, možná o to komunisté nestojí a dost možná je to důsledek „objektivnosti“ veřejnoprávního média.
        Za daleko závažnější však považuji názor (spíš pomluvu), že „My máme uděláno, vyděláno, hotovo!“, který se jako epidemie šíří diskusemi. Takový postoj KSČM nezaujímá, naopak aktivně pracuje jak v komunální, tak parlamentní politice. V nejspodnějším sněmovním „šuplíku“ leží již roky jejich kvalitní návrhy zákonů, kriticky a rozumně se vyjadřují k domácím i mezinárodním událostem, jsou připraveni spolupracovat. Není ignorována jen KSČM, je ignorován názor více jak 800 000 občanů, kteří tuto stranu vytrvale volí.

        To se mi líbí

  20. Lex napsal:

    Je úsměvné, jak se od převratu 1989 tolik všelikých „rozumných“ (rozumějme, komu dal Pánbůh úřad, tomu dal i rozum) či těch, co mají ve svých rukách informační toky (rozumějme, propagandu) zaklíná demokracií První republiky a „tatíčkem Masarykem“. Ale jen přijde na volby, První republika a „tatíček Masaryk“ jakoby nikdy neexistovali.
    Proč to říkám? Jednoduše. Protože za oné ve vymezeném rozsahu adorované První republiky byly volby jak do Poslanecké sněmovny, tak do zemských a okresních zastupitelstev povinné a neúčast v rozporu s podmínkami zákonů byla trestná jako přestupek pokutou v rozpětí od 20 do 5000 Kč nebo vězením od 24 hodin do jednoho měsíce.
    Hovgh.
    A protože málokdo ze zde „přítomných“ má možnost se s těmi předpisy seznámit blíže, tak tady přepastuju jejich znění co do všeobecné části a do ustanovení trestních. Jako zajímavost a inspiraci, samozřejmě většina ať to nečte. Je to suchá řeč prvorepublikových (tj. SROZUMITELNÝCH) zákonů.

    „123/1920 Sb. Zákon
    ze dne 29. února 1920,
    kterým vydává se řád volení do poslanecké sněmovny.
    HLAVA PRVNÍ.

    O právu volebním a volitelnosti.

    I. O právu volebním.
    § 1

    Právo voliti poslance přísluší všem státním občanům Československé republiky bez rozdílu pohlaví, kteří v den vyložení seznamů voličských překročili 21. rok věku svého, mají bydliště v některé obci Československé republiky aspoň tři měsíce, počítajíc zpět ode dne vyložení voličských seznamů, a kteří nejsou tímto zákonem výslovně vyloučeni z práva voliti.

    Doba ztrávená ve vojenské službě, při válečných úkonech nebo v zajetí nepřetrhuje bydlení.
    Pro vojíny podmínka tříměsíčního bydliště neplatí (§ 4).
    § 2
    Z práva voliti jsou vyloučeni, kdož jsou vyloučeni ze zápisu do stálých seznamů voličských (§ 3 zák. z 19. prosince 1919, č. 663 Sb. z. a n.).
    § 3
    Předloží-li se obvodní volební komisi úřední doklad o tom, že volič, zapsaný do voličských seznamů, v den volby není státním občanem, anebo jest vyloučen z práva voliti podle ustanovení § 3, č. 1, 3 a 4 zákona o stálých seznamech voličských, aneb rozhodnutí volebního soudu, že občan neprávem do voličských seznamů byl zapsán, nesmí býti připuštěn k hlasování (§ 39).
    § 4
    Každý občan má volební právo jen v jediné obci a vykonává je osobně.
    Vojíni mají právo volební v obci, ve které jsou službou přikázáni v den vyložení voličských seznamů.

    II. O volitelnosti.
    § 5
    Za poslance mohou býti voleni státní občané Československé republiky, bez rozdílu pohlaví, kteří v den volby dokonali 30 roků věku svého, jsou aspoň tři léta státními občany Československé republiky, a kteří nejsou podle § 2 vyloučeni z práva voliti.

    III. Povinnost voliti.
    § 6
    Každý volič jest povinen volby se zúčastniti. Od této povinnosti jsou osvobozeny osoby, které:
    a) jsou starší než 70 let, nebo
    b) pro nemoc nebo vadu tělesnou nemohou se dostaviti do místnosti volební,
    c) pro neodkladné povinnosti svého úřadu nebo povolání nemohou včas přijíti k volbě,
    d) jsou v den volby vzdáleny od místa volby nejméně 100 km,
    e) jsou zdrženy přerušením dopravy nebo jinými nepřekonatelnými překážkami.
    Zaměstnavatel jest povinen upraviti v den volby službu tak, aby se zaměstnanci mohli volby zúčastniti.
    Rovněž vojenská služba budiž v den volby upravena takovým způsobem, aby, pokud služební poměry to dovolují, i vojínové, kteří mimo místo služební mají právo volební, mohli toto právo vykonati.

    HLAVA ŠESTÁ.

    Ustanovení trestní.
    § 58
    Nejde-li o trestný čin přísněji stíhaný, tresce se:
    I. Jako přečin tuhým vězením od jednoho do šesti měsíců:
    1. odepře-li předseda krajské volební komise nebo jiná osoba k tomu určená přijmouti kandidátní listinu a vyhověti i jinak povinnostem v § 21 uvedeným;
    2. dá-li předseda krajské volební komise, nebo jiný úředník, obecní starosta nebo obecní zřízenec zúmyslně nebo z hrubé nedbalosti vyhlásiti, rozmnožiti nebo dodati nesprávné kandidátní listiny;
    3. odnímá-li kdo voliči bez jeho výslovného souhlasu kandidátní listiny, nebo škrtá-li mu v těchto listinách;
    4. mění-li kdo proti ustanovení zákonů voličské seznamy veřejně již vyložené; když kdo
    5. vydá volební komisi nestejné hlasovací obálky;
    6. neodvede volební komisi nedoručených legitimačních lístků;
    7. nešetří zákazu o výčepu, prodeji a podávání nápojů obsahujících alkohol.
    Pokus je trestný.

    II. Jako přestupek soudem stíhaný trestem na penězích od 50 Kč do 5000 Kč, nebo vězením od týdne do tří měsíců, když kdo
    1. proti ustanovení § 4 se snaží vykonati právo volební ve více než jedné obci;
    2. odepře ověřiti podpis voličův na kandidátní listině (§ 21);
    3. odepře oprávněné osobě vydati legitimační nebo hlasovací lístek;
    4. žádá za rozmnožení kandidátních listin (hlasovacích lístků) ceny nepřiměřeně vysoké;
    5. nedá svým zaměstnancům nebo podřízeným prázdno k výkonu volebního práva;
    6. proti ustanovení zákonů zabraňuje nebo znemožňuje nahlížeti do voličských seznamů a činiti si opisy nebo výpisy;
    7. nezachová zúmyslně lhůt, jejichž zachování je tímto zákonem nařízeno;
    8. když osoba k tomu povinná nevyloží včas voličských seznamů.

    III. Jako přestupek politickými úřady stíhaný pokutou od 20 Kč do 5000 Kč, nebo vězením od 24 hodin do jednoho měsíce, když kdo
    1. agituje v budově, v níž jest místnost volební, aneb v budově té zřídí volební kancelář;
    2. volby bez omluvného důvodu se nezúčastní;
    3. vědomě, nejsa zapsán ve volebních seznamech (§ 21, odst. 2), podepíše kandidátní listinu.
    4. kandiduje vědomě na několika kandidátních listinách;
    5. nesplní povinnosti v § 30 stanovené. S druhým odsouzením pro tento čin může býti spojena ztráta živnosti;
    6. podal ve velkém počtu svévolně zcela neodůvodněné reklamace,
    7. kdo vykoná volební právo, ač bylo právoplatně rozhodnuto (na příkl. vydáním pasu cizího státu), že není státním občanem Československé republiky nebo, ač je si vědom, že v den vyložení seznamů voličských, jež jsou podkladem volby, nepřekročil věku, jejž ústavní listina předpisuje jako podmínku volebního práva.

    330/1920 Sb.
    Zákon
    ze dne 14. dubna 1920
    o volbách zemských a okresních zastupitelstev

    Řád volení do župních zastupitelstev.
    HLAVA PRVNÍ.
    O právu volebním a volitelnosti.
    I. O právu volebním.
    § 1

    Právo voliti členy zemských zastupitelstev přísluší všem státním občanům Československé republiky bez rozdílu pohlaví, kteří v den vyložení voličských seznamů překročili 24. rok věku svého, mají bydliště v zemi aspoň jeden rok, počítajíc zpět ode dne vyložení voličských seznamů, a z toho aspoň poslední tři měsíce v obci, o jejíž seznamy jde, kteří nejsou tímto zákonem výslovně vyloučeni z práva voliti a nenáležejí k těm, kdož nemohou voliti podle ustanovení zákona ze dne 8. dubna 1927, č. 56 Sb. z. a n. o volebním právu příslušníků branné moci a četnictva.
    Doba ztrávená ve vojenské službě, při válečných úkonech nebo v zajetí nepřetrhuje bydlení.
    § 2
    Z práva voliti jsou vyloučeni, kdož jsou vyloučeni ze zápisu do stálých seznamů voličských (§ 3 zákona ze dne 19. prosince 1919, čís. 663 Sb. z. a n.).
    § 3
    Předloží-li se obvodní volební komisi úřední doklad o tom, že volič, zapsaný do voličských seznamů, v den volby není státním občanem, anebo jest vyloučen z práva voliti podle ustanovení § 3, č. 1., 3. a 4. zákona o stálých seznamech voličských, anebo rozhodnutí volebního soudu, že občan neprávem do voličských seznamů byl zapsán, nesmí býti připuštěn k hlasování (§ 38).
    § 4
    Každý občan má volební právo jen v jediné obci a vykonává je osobně.
    II. O volitelnosti.
    § 5
    Za členy zemských zastupitelstev mohou býti voleni státní občané Československé republiky bez rozdílu pohlaví, kteří v den volby dokonali 30 roků věku svého, bydlí v zemi aspoň dva roky ode dne rozepsání volby zpět počítajíc, nejsou podle §u 2 vyloučeni z práva voliti a nenáležejí k těm, kdož nemohou býti členy (náhradníky) zemského zastupitelstva podle § 6 nebo nemohou býti voleni podle ustanovení zákona č. 56/1927 Sb. z. a n.
    § 6
    Nikdo nemůže býti zároveň členem dvou nebo několika župních zastupitelstev.
    Stal-li se někdo členem několika župních zastupitelstev, jest povinen ohlásiti do osmi dnů ode dne poslední volby, ve kterém župním zastupitelstvu chce jako člen zůstati; ohlášení dlužno učiniti příslušným županům. Neučiní-li ohlášení v uvedené lhůtě, pozbývá členství ve všech župních zastupitelstev.
    Členy župního zastupitelstva nemohou býti, kdož jsou členy Národního shromáždění, okresního zastupitelstva, úředníky, zřízenci župního neb okresního úřadu, úřadů nadřízených a župních aneb okresních ústavů a podniků.
    Byl-li za člena župního zastupitelstva zvolen člen okresního zastupitelstva, přísluší županovi, by jej do osmi dnů vyzval, aby prohlásil, ve kterém sboru chce jako člen zůstati. Neprohlásí-li se vyzvaný do osmi dnů, pokládá se za to, že se vzdal členství v okresním zastupitelstvu.
    Jestliže se člen župního zastupitelstva stal členem Národního shromáždění, úředníkem, zřízencem župního nebo okresního úřadu, úřadu nadřízeného, župního nebo okresního ústavu nebo podniku, pozbývá členství v župním zastupitelstvu.
    Byl-li úředník nebo zřízenec župního, okresního nebo nadřízeného úřadu, župního nebo okresního ústavu nebo podniku zvolen do župního zastupitelstva, jest jeho volba neplatná.
    Ustanovení předchozích odstavců platí též o náhradnících.

    III. Povinnost voliti.

    § 7
    Každý volič jest povinen volby se zúčastniti. Od této povinnosti jsou osvobozeny osoby, které:
    a) jsou starší než 70 let,
    b) pro nemoc nebo vadu tělesnou nemohou se dostaviti do místnosti volební,
    c) pro neodkladné povinnosti svého úřadu nebo povolání nemohou včas přijíti k volbě,
    d) jsou v den volby vzdáleny od místa volby nejméně 100 km,
    e) jsou zdrženy přerušením dopravy nebo jinými nepřekonatelnými překážkami.
    Zaměstnavatel jest povinen upraviti v den volby službu tak, aby se zaměstnanci mohli volby zúčastniti.

    § 72
    Ustanovení trestní.
    Nejde-li o trestný čin přísněji stíhaný, tresce se
    I. Jako přečin tuhým vězením od jednoho do šesti měsíců:
    1. odepře-li předseda zemské neb okresní volební komise nebo jiná osoba k tomu určená přijmouti kandidátní listinu a vyhověti i jinak povinnostem uvedeným v §§ 20-26;
    2. dá-li předseda zemské neb okresní volební komise nebo jiný úředník, obecní starosta nebo obecní zřízenec zúmyslně nebo z hrubé nedbalosti vyhlásiti, rozmnožiti nebo dodati nesprávné kandidátní listiny;
    3. odnímá-li kdo voliči bez jeho výslovného souhlasu kandidátní listiny, nebo škrtá-li mu v těchto listinách;
    4. mění-li kdo proti ustanovení zákonů voličské seznamy veřejně již vyložené;
    když kdo:
    5. vydá volební komisi nestejné hlasovací obálky;
    6. neodvede volební komisi nedoručených legitimačních lístků;
    7. nešetří zákazu o výčepu, prodeji a podávání nápojův obsahujících alkohol.
    Pokus je trestný.
    II. Jako přestupek soudem stíhaný trestem na penězích od 50 Kč do 5000 Kč, nebo vězením od týdne do tří měsíců, když kdo:
    1. proti ustanovení § 4 se snaží vykonati právo volební ve více než jedné obci;
    2. odepře ověřiti podpis voličův na kandidátní listině (§§ 20-26);
    3. odepře oprávněné osobě vydati legitimační nebo hlasovací lístek;
    4. žádá za rozmnožení kandidátních listin (hlasovacích lístků) ceny nepřiměřeně vysoké;
    5. nedá svým zaměstnancům nebo podřízeným prázdno k výkonu volebního práva;
    6. proti ustanovení zákonů zabraňuje nebo znemožňuje nahlížeti do voličských seznamů a činiti si opisy nebo výpisy;
    7. nezachová zúmyslně lhůt, jejichž zachování je tímto zákonem nařízeno;
    8. když osoba k tomu povinná nevyloží včas voličských seznamů.

    III. Jako přestupek politickými úřady stíhaný pokutou od 20 Kč do 5000 Kč, nebo vězením od 24 hodin do jednoho měsíce, když kdo:
    1. agituje v budově, v níž jest místnost volební, nebo v budově té zřídí volební kancelář;
    2. volby bez omluvného důvodu se nezúčastní;
    3. vědomě, nejsa zapsán v seznamech voličských, podepíše kandidátní listinu;
    4. neoprávněně podepíše kandidáta na prohlášení připojeném ke kandidátní listině;
    5. kandiduje vědomě na několika kandidátních listinách;
    6. nesplní-li povinnosti stanovené v § 29; s druhým odsouzením pro tento čin může býti spojena ztráta živnosti;
    7. kdo vykoná volební právo, ač bylo pravoplatně rozhodnuto, že není státním občanem Československé republiky, nebo ač je si vědom, že v den vyložení seznamů voličských, které jsou podkladem volby, nepřekročil věku, jejž tento zákon stanoví jako podmínku volebního práva.“

    Obdobné platilo pro volby do obecních zastupitelstev podle zákona č. 75/1919 Sb., jen pokuta za neomluvenou nevolbu se pohybovala ve výši do 500 korun, a v případě nedobytnosti bylo vězení do dvou dnů.

    Jsem psal, abyste to nečetli Je to přece dlouhé, suché a nezáživné.
    Ale inspirativní.
    Pro některé z nás.
    Ne tak pro věrchušku, která potřebuje mít své jisté.

    L

    PS
    Jo, a abych nezapomněl, za První republiky existoval Volební soud, který mohl zvoleného poslance zbavit mandátu – viz § 13 zák. č. 125/1920 Sb., O volebním soudu –
    „Volební soud rozhoduje, že člen Národního shromáždění nebo župního zastupitelstva pozbývá mandátu proto, že
    a) po volbě ztratil volitelnost, anebo
    b) přestal býti z důvodů nízkých nebo nečestných příslušníkem strany, z jejíž kandidátní listiny byl zvolen.“

    „To jsou paradoxy, pane Vaněk!“
    A my furt s tou demokracií……..
    O koryta tu jde, vážení, o koryta. „lid“ je tu od toho, aby „nám, vyvoleným“ je zajistil a tím jeho úloha končí. Vzít si je nedáme. A když nás příště nezvolí, však ona se nám mafie už o jiné teplé koryto postará (nespojovat s Tluchořem, Fuxou a Šnajdrem, tam se mafie postarala, abychom odešli „dobrovolně“).

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Lexi
      zákony První republiky jsou tak jednoduché a povětšinou i jednoznačné, že při pohledu na současné, připadám si jak generál Čepička v Černých baronech. S ústy zakrytými spěchám do ústraní, abych svému rozbouřenému žaludku ulevil.

      To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Je velkou otázkou, dosud plně nevyřešenou a asi nevyřešitelnou, k čemu jsou dobří voliči, kteří musí pod pokutou k urně. Proč se domnívat, že při obavě z trestu budou volit zodpovědněji? Nic jim nebude bránit z protestu dát do urny jakýkoli náhodný lístek. Ve výsledku to bude znamenat jen navýšení čísel počtu účastníků.
      Svobodná účast na volebním procesu, při uznání toho, že ti co se nedostavili k urně také volili, byť neutrálně, se mně zdá být lepší variantou. Ukazuje také úroveň politické kultury ve státě. Ukazuje na to jak voliči vidí své šance něco změnit. Ať je to ve výběru osob kandidátů či výběru. U senátu nízká volební účast ukazuje na jeho zbytečnost.
      Apropó, co chceme od společnosti, kde se více dětí rodí mimo manželství něž v něm. Pokud tomu tak ještě není, brzy bude. Je to jen příklad, našlo by se jich více.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        V nedemokratických monarchiích je to běžné, že jsou volby povinné. Nizozemsko, Belgie… Ale to nejsou demokratické státy, to jsou jen monarchie 😉

        To se mi líbí

        • strejda napsal:

          To, že monarchie nejsou demokratické státy je velmi zajímavý názor. Ovšem já jsem psal o tom, zda je lepší či horší mít povinnou účast ve volbách.
          Jak jsou na tom další evropské monarchie? Spojené království, Norsko, Švédsko, Dánsko, Španělsko, Lichtenštejnsko?
          Spojené království nemá psanou ústavu, je to království a funguje to. Měl by to být argument proti ústavám?
          Víte, to že někdo něco dělá není potvrzením toho, že je to správné. Velmi mnoho hrají tradice a zvyky. Pokud si jako ideál vybereme nějakou monarchii a nemáme jiný argument není to vhodná pozice pro diskusi.

          To se mi líbí

          • Děda Olin napsal:

            Zemí s povinnou účastí je opravdu poskrovnu, prý asi 30 (Austrálie, Belgie, Lucemburk, Lichtenštejn, Kypr, Turecko, Řecko, Brazílie, Švýcarsko, Singapur aj.).
            Převládá názor, že volit má být právo a výraz svobodné vůle a ne povinnost.
            Naopak příznivci povinnosti říkají, že mnoho občanů nejde k volbám jen proto, že je svátek nebo pěkné počasí a oni jsou raději na chatě, u vody apod., že vědí koho volit, ale jsou pohodlní někam k volbám chodit, že nízká účast dělá volby neobjektivními, že svoji svobodu můžou projevit vhozením prázdné obálky, že tato povinnost je bude motivovat k zájmu o věci veřejné apod.
            Já osobně mám z voleb pocit, že ať jdu nebo nejdu, ať volím toho nebo onoho, nic se nezmění, stejně se vytvoří všelijaké koalice a nakonec do věcí veřejných kecá i ten, který volbami sotva prolezl a že bordel ve státě trvá bez ohledu na složení vlády i parlamentu.

            To se mi líbí

            • Lex napsal:

              No, Oline,
              mi je jedno v kolika zemích byla či je povinná volební účast, zda vynucovaná nebo jen deklarovaná. Můj příspěvek je o tom – no, o čem? – o tom, že První republika a tak. „Státy žijí z idejí, na kterých vznikly“. U nás? Ho..o! Jen jak se to věrchušce nebo komu hodí do krámu, budou se zaštiťovat „tatíčkem Masarykem“, to ho budou mít plnou hubu.
              Ať si každý ve své zemi koná svůj pořádek jak je mu libo. My jsme měli od vzniku samostatné republiky povinnou volební účast s donucením sankcí a dokonce povinnost přijmout mandát v obecních volbách a vykonávat ho v zastupitelstvu obce. Měli jsme i odvolatelnost poslanců – celou historii ČSR, ČSSR. Až popřevratová moc si z mandátu uzákonila pašalík. A zblblý Ústavní soud z toho pro Melčáka dokonce vyvodil, že má právo vykonávat ho po celé čtyři roky…..
              Och, Bóže, Melčák, to by byla kauza pro Volební soud. Ten by jel z parlamentu jak namydlený blesk. „Z pohnutek nízkých…..“.
              To je, oč tu běží.
              Vyváženost práv a povinností.
              Nechodíš k volbám? Tak drž hubu, nemáš právo remcat. Dobrovolně ses toho práva vzdal.

              To se mi líbí

    • Děda Olin napsal:

      Jasné jak facka.
      Zajímavý je i minimální věk voličů / kandidátů.
      Sněmovna dnes 18 / 21 tenkrát, 21 / 30
      Kraje dnes 18 / 18 tenkrát, 24 / 30
      A to se uvažuje o tom, že věk voliče se sníží, snad na 15 let. Pánbůh s námi!

      To se mi líbí

  21. Lex napsal:

    Bavor napsal:
    „S PP si nerozumíme. Já nemyslím mořského ptáka.“

    Aha!
    Já psal o ptákovi.
    PP, kterého vy máte na mysli, s tím si nemusíte rozumět, ale platí totéž, co jsem napsal o Josovi. Vyznává svou ideologii, což není nic proti ničemu, ale je to poctivý chlap s otevřeným hledím. Neschovává se pod jinotaje a faleš. I to je cenné, jakkoliv jste vůči sobě jako…, no, jako, nevím jak to napsat.
    A přitom vám oběma (nám většině tady) jde o to samé. O poctivost a sociálně spravedlivou společnost.

    „Pracuj každý s chutí usilovnou
    na národu roli dědičné,
    cesty mohou býti rozličné,
    jenom vůli všickni mějme rovnou;

    bláznovství jest chtíti nemistrovnou
    rukou měřit běhy měsíčné,
    jako k plesu nohy necvičné
    pokoušeti pro pochvalu skrovnou:

    lépe činí ten, kdo těží s málem,
    a to je věrně na své postati,
    velkýť je, buď sluhou nebo králem.

    Často tichá pastuchova chyška
    více pro vlast může dělati
    nežli tábor, z něhož válčil Žižka.“

    Ján Kollár, Slávy dcera, Znělka č. 241

    To se mi líbí

  22. Jos napsal:

    Lex 10.10.2016 (18:39)
    Ten postup Babišova ANO, vyzobávání person, je zřejmý. Já bych to nazval čirým populismem. Co ty lidi spojuje? Co je kvalifikuje do politiky? Stárnoucí slavný žokej, bývalý baletní umělec,nebo bývalá ministryně Válková, která se tak proslavila jednak selháním ve funkci a hlavně svými výroky o tom jak se těm Čechům skvěle vedlo za Hitlera a protektorátu, že vůbec nechápe na co si stěžují. Typicky vhodná obhájkyně českých zájmů do politiky. Ty lidi spojuje jen to, že si je Babiš vybral. To je jako kvalifikace na řízení země pro mne trochu málo. Podobně byli bybíráni kandidáti po roce 1989, ale zas tak moc se to neosvědčilo. Ty dva životopisy nebudu komentovat. Ty lidi neznám.
    Psal jste už dříve jak ti cituji “ „frikulíni“. Ti kteří ji společně se Špidlou (a po něm) v letech 2002 – 2005 přivedli téměř k bankrotu – a s ní i vládnutí v zemi“. Jak přivedli zemi „zu Grund“. Obávám se Lexi, že s vaším obrazem věcí tak úplně nesouhlasím. Protože ono „zu Grund“ se prostě nekonalo. Možná ve žvástech v mediích a v hubách všelijakých Topolánků, Nečasů, Kalousků a podobné verbeže. Mne mediální žvásty moc neberou. Výsledky vládnutí hledám jinde. Hlavně v ekonomických parametrech. A ty jsem si vytahal z Eurostatu, materiálů ČNB apod. A mluví jasnou řečí. Od roku 2002 do roku 2006 systematicky rok co rok rostlo HDP od 2% růstu v roce 2002 až k 7% růstu v roce 2006. Přitom veřejný dluh ve stejném období se držel stále zhruba stejné úrovni pod 30% HDP. A nejnižší úrovně pod 28% HDP dosáhl za Paroubka. Prostě všechny vlády vedené ČSSD, bez vyjímky, vedly zemi k prosperitě, bez ohledu na to kdo vedl zrovna vládu.Bylo fuk jestli byl v čele Špidla, Gross nebo Paroubek(i když ten si vedl nejlépe). Prostě na osobě šéfa ČSSD to nějak zvlášť nezáviselo Funguje to jinak. A ta prosperita skončila prakticky okamžitě po nástupu Topolánkovy vlády, který dokázal za rok zvednout dluh na 38% HDP.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Nějak vám z toho uniklo, že Nečas a Kalousek jsou podobnými politiky z povolání jako ti socdem. Takže jste příliš vhodný příklad nepoužil. Jen jste netáhlům vyměnil znamínka.

      To se mi líbí

      • Jos napsal:

        Ach jo Bavore, samé neporozumění. Já jsem psal o tom, že za vlád vedených ČSSD země prosperovala bez ohledu na to kdo zrovna stál v čele. Jestli Špidla, Gross nebo Paroubek bylo prostě jedno. Ale platí to i pro Zemana. Prostě na osobě šéfa strany a vlády to nezáviselo. Fungují jiné principy, nejen osoba vůdce ČSSD. No a výsledky současné vlády znáte. Nečas a Kalousek nejsou podobnými politiky prostě proto, že jen zatáhli zemi do krize a katastrofy. I když dělají politiku, pro mne spíše katastrofu, stejně dlouho jako jí dělali politici ČSSD. Krátce řečeno: všechny vlády, vedené ČSSD vedly zemi k prosperitě. Bez vyjímky. A naopak: všechny vlády vedené pravicí přivedly zemi do krize a katastrofy. Také bez vyjímky. Od Klause až po Nečase. Takže o netáhlech bych hovořil jen v případě pravice. Prostě mezi Kalouskem ,Nečasem a politiky ČSSD je propastný rozdíl ve výsledcích vládnutí.
        Ještě drobnost. Píšete o mne jak o Sobotkovci. Mýlíte se. Já jsem v první a v poslední řadě v současné době už leta stále smýšlením sociální demokrat. Nic lepšího a nadějnějšího se na levici v současné době nenabízí. A sociální demokracie vůdcovské principy nevyznává. Ostatně fakt, že Sobotka není vůdce nepřehlédne ani slepý. Ale otázke je nakolik je to důležité. Pro mne skoro vůbec. .

        To se mi líbí

        • Lex napsal:

          Popíráte se ve dvou věcech. Na jedné straně píšete o nezávislosti ekonomiky země na šéfovi strany jako předsedovi vlády, ale na druhé straně ekonomický růst přisuzujete vládám socdem a ekonomický propad vládám pravice.
          Nonsens.
          A za druhé píšete „…sociální demokracie vůdcovské principy nevyznává…“.
          Tak že byste nám teď ještě přednesl tu pohádku o povolební „zabíjačce“ v ČSSD, jak nebyla založena na „vůdcovském principu“.
          Úsměvné!
          Srandovní.
          Popřevratová ČSSD ještě neměli v čele personu, která by se tak etablovala do pozice vůdce, jako Sobotka.
          Nicméně, když šlo o odpovědnost za debakl ČSSD ve volbách 2013, o odpovědnosti jaksi nechtěl slyšet. To ti lánští spiklenci (spolu s Jidášem, jemuž ale bylo odpuštěno).

          To se mi líbí

          • Jos napsal:

            Nonsens je to uvás Lexi. Já nic nepřisuzuji. Tak to prostě je. A čísla neukecáte. Vlády vedené ČSSD vedly zemi k růstu a prosperitě všechny a bez vyjímky. Pravicové vlády přivedly zemi do krize všechny – bez vyjímky. Kdybych měl vaší mailovou adresu pošlu vám třeba obrázky z prací prof. Zamrazilové, bývalé členky rady ČNB. Rozdíl je zjevně dán rozdílnou filozofií pravicových vlád a vlád vedených ČSSD. Nikoliv personami v pozici šéfa. Ta pravicová zjevně nefunguje.

            To se mi líbí

            • Lex napsal:

              Josi,
              děkuji, nechci. Nepotřebuji vaše „materiály“.
              Jsem poměrně gramotný, a to i co do práce s IT, a všechno, co pro potřebuji k utvoření svého názoru a pro jeho obhájení, si dokážu vyhledat sám. Jak na podporu toho svého názoru, tak názory polemické.
              Závěr si také dokážu udělat sám. Nestranný.

              To se mi líbí

            • Lex napsal:

              „..co potřebuji k utvoření… “ – PRO se vloudilo nedopatřením
              😦

              To se mi líbí

    • Lex napsal:

      Josi,
      s vaším pohledem na prosperitu a na vedení země „zu Grund“ se opravdu, ale opravdu neshodnu. Vaše apologetika Špidly jde zcela mimo mísu – byl nepochybně dobrý úředník, ale nikdy nebyl a nebude lídr – resp. pokud, tak okatě zblbělý. Jeho tehdejší ze strany pravice vytýkaný autismus samozřejmě nebyl správnou diagnózou, ale jevově to sedělo, neříkejte, že ne.. A to píšu jako tehdejší oddaný příznivec sociální demokracie. To, jestli za jeho vlády nevlády rostl HDP nebylo jeho zásluhou, ale zásluhou „setrvačnosti“ a zásluhou toho, že ekonomika se vyvíjí ne zcela v závislosti na vládnutí. Špidla naprosto prohýřil kredit ČSSD vybojovaný Zemanem. A netvrďte mi, prosím, že vítězství ČSSD ve volbách 2002 bylo výsledkem existence Špidly na předsednickém postu ČSSD. To vítězství bylo důsledkem důvěry lidí v zemi v Zemana a v mylném očekávání, že politika a vládnutí půjde dále tímtéž směrem, formami a s týmiž akcenty.
      Podvod na voličích angažováním 101 koalice s US-DEU (a KDU-ČSL) stál na prvním místě jako důvod propadu podpory ČSSD. Zcela po zásluze mu bylo „poděkováno za práci“. Horší to bylo s jeho trafikou v EK. Hnus a fialové tečky. A frikulíni Gross se Sobotkou dílo zkázy dokonali, Nemá to zase nic společného s případným růstem HDP, ale s náladou v zemi a s podporou vládnoucí strany. Jsou dvě od sebe oddělitelné věci – stavy a trendy. Už ty stavy (zejména podpory ČSSD) byly alarmující, ale ještě horší byl trend vývoje „podpory“, který byl trvale klesající.
      Záchranou pro ČSSD byl Paroubek a jeho neformální spolupráce s KSČM při faktickém odpoutání (zejména v zákonodárné činnosti) od koaličních „pratnerů“ – znáte to gradování slova „nepřítel“….. . Ještě mám v živé paměti Paroubkův výrok o Marťanech. A musím dodat, že nikdo před ním ani nikdo po něm nepřednesl tak otevřený a zřetelně orientovaný projev https://www.youtube.com/watch?v=BKIiVxNLXIY
      Snad jen prezident Zeman v roce 2013 po záchranném pro tuto zemi pádu Nečase a jeho zbožíhodopuštění vlády.
      A vaši tézi, Josi, o úspěchu vládnutí tím nebo oním lídrem politické strany a o jeho důsledku jako hodnotícího kritéria té politické strany jasně bourá fakt, že se v době současné vlády ekonomice daří (na důvod je mnoho názorů), ale podpora ČSSD jde zřetelně do kytek.
      Jestli to nevidíte, pak Bůh s vámi a vašimi (stejně slepotou postiženými) souputníky.
      Většina nás ostatních tady to vidí.
      Protože podpora vládnoucí politické strany se neodvíjí jen od ekonomické situace, ta je konec konců ve světle mnohem důležitějších fenoménů ne až tak důležitá. A Sobotka má neuvěřitelný „čich“, jak ČSSD z hlediska jejího významu pro řízení věcí této země pohřbít.

      Ápropós, zcela jste se vyhnul těm stranickým nulám, těm dorostencům v politice z povolání.
      Osobnosti, které přijaly angažmá ANO, naproti tomu dost dehonestujete, nebo alespoň negujete jejich zásluhy před vstupem do politické branže.

      Rozcházíme se skoro ve všem.
      Což není nic proti ničemu. Vy máte svůj názor, já svůj. A každý máme pro něj své zdůvodnění.

      To se mi líbí

      • Jos napsal:

        Napdlo vás někdy Lexi si položit otázku jak to, že se obraz věcí, což je vlastně ta nálada v zemi a podpora vládnoucí strany, a reálný a skutečný stav věcí od sebe tak totálně a dramaticky v té době lišily? Totálně v časech Paroubka? Kdy se noviny prakticky snažily vyvolat pomalu občanskou válku? Kdy jedna obstarožní zpěvačka, v podstatě neumětelka, živící svou slávu kopiemi hitů slavných hvězd, pořvávala na Paroubka že je Mussolini. Čekat v takové době byť i jen objektivní posouzení věcí bylo scifi. Vyhrála prasácká mediální masáž. Nikdy se nikdo,kdo si to nevyhledal sám, nedozvěděl, že Paroubek byl za dlouhá desetiletí nejúspěšnější prime minister. V takovém prostředí mediálních vášní si brát za měřítko nálady ve společnosti mi přijde asi tak objektivní hodnocení jako v době Dreyfusovy aféry. No a to nám zůstalo dodnes. Sobotka není leadr, ani vůdce ani obdivovaný. Ozubená pleš. Jenže jeho výsledky ani zdaleka nejsou špatné. A ČSSD si na charismatického vůdce musí počkat.
        A co se týká ambiciozních dorostenců, mám s nimi velmi rozličné zkušenosti. Dobré i špatné. Ta sorta o které mluvíte je k ničemu, ale znám i jiné, schopné a pracovité. Osobně jsem se ovšem před časem účastnil jedné demontáže naprosto profláklé persony. Bylo jí více než 50 a chtěla si ze socdem udělat pašalík. Neptejte se jak to skončilo. Demontáž se podařila po dvou letech a skončila prachsprostou brachiální rvačkou. Tak jsem zažil politický „boj“ in natura.

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Že jsem tak smělý, kde že se dá nalézt ten důkaz o až nadlidském vákonu Jiřího Paroubka?
          Byl to moula, měl nezralé kecy papalášského typu a ještě se angažoval do policejní akce na tom technu.
          To se podle mě nechal vyprovokovat, pak už bylo snadné, poštvat ně něj mládež a její rodiče.
          Na Zemana není madiální kampaň o nic menší, dokonce se mi zdá, že je to ten samý model štvavé kampaně.
          Jenže…Zeman není Paroubek, Zeman to nejenom ustojí, ale jeho popularita ještě roste, nejméně neklesá.(po prvotním úspěchu štváčů)
          Jí vím, že se se mnou nebavíte, ale napište třeba někde bokem, abyste si nezadal, jakým geniálním způsobem ta ČSSD těch úspěchů dosáhla, tedy co špatného pravicového zrušila a svého skvělého zavedla, že to tak rozhýbalo ekonomiku?
          Protože zrušení poplatků o doktora, (Babišem milostivě povolené) nebo zrušení II. důchodového pilíře (rovněž Babišem povolené) to asi nebylo.

          To se mi líbí

          • Jos napsal:

            Pokud najdete vitto nějaký obratný způsob jak mi sdělit mailovou adresu mohu vám něco poslat. Jinak data jsou na př. na Eurostatu. Mne nejvíce poučily přednášky prof. Zamrazilové uveřejněné před lety na webu Pardubické univerzity.Jestli tam jsou ještě dnes nevím.
            Jinak vitto, já vás prostě nestíhám. Při vaší kadenci a vý´konnosti nemám nárok. Jsem asi tak 20x pomalejší. A ještě musím na počítači občas pracovat.

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Josi, já nějak nevím, co bych vám přesně napsal.
              Vidím vás velice podobně jako Lex.
              A to samé je s těmi přednáškami.
              Každý člověk dává přednost jiným argumentům a já nejsem typ, který „padá na prdel“ z jakékoliv přednášky kohokoliv.
              Beru to tak, že sebechytřejší a sebevzdělanější člověk přednáší vždycky tak, jak svět vidí on, v kombinaci s tím, jak by ho vidět chtěl.
              Tedy pokud jsem si někdy nějakou přednášku četl, vždy jsme jí konfrontoval s realitou a s „možným“.
              Podle mě není možné, aby nějaká vláda den ze dne nějakým fantastickým a jednoduchým způsobem zvedla průmyslový výkon země.
              Pamatuji, jak tímto způsobem operovali svého času voliči ODS, když jim jejich vůdcové nabulíkovali, že když se sníží daně, tak se rozjede ekonomika, protože za ušetřené daně si budou (hlavně) drobní podnikatelé a živnostníci moci dovolit větší investice do svých firem a firmiček, najmou si pak další dělníky a už to bude frčet.
              Vysmál jsem se jim, protože je to reálně nemožné.
              Firmy a firmičky, které už tak mají leda do prdele díru, za ušetřených 30 000 mohou jet leda tak na dovolenou, ale spíše tím umoří nějakou část svého dluhu, které vesměs mají.
              A oni se mi smáli, že jsem komouš, dneska se mi zasejiní smějí, že jsem pravičák či fašoun.
              To je mi na háku, ale byl bych rád, kdybyste pochopil, proč vám píšu, co vám píšu.
              ( s tím snížením daní to nakonec dopadlo dle očekávání, sice se jakoby snížily, ale zavedla se superhrubá mzda, takže to nebylo tak horké…a horké bylo leda zastropování plateb pro bohaté)
              Vy totiž pro mě představujete typického hrobaře levice.
              Místo aby jste nenechal na neschopném, zkorumpovaném a zcela nelevicovém vedení ČSSD nit suchou, tak tvrdíte, že se vlastně nic moc nestalo, a že ČSSD má v podstatě úspěchy a to dlouhodobého rázu.
              ČSSD nás někam vede a je třeba si všimnout, že v ČSSD jsou v podstatě tři proudy.
              Dejme tomu Hašek a Zimola, kteří se rozhodně neplazí před EU a dokonce mají vlastní názor, pak Sobotka, který je servilní a prolhaný, a pak Dientsbier, který je neomaleným uderným lídrem antičeského křídla.
              Už jen to, že tam takový člověk je, a mluví za ČSSD je ostudné.
              Sobotka pak chce vést naší zemi po cestě, kterou mu vytyčuje právě Dientsbier, tedy cestě pod ochranná křídla cizáků, a pod jejich kuratelu.
              Ale voliči ČSSD jsou (vesměs) Češi, nechtějí se klanět až k zemi západu, který nám za to leda sere na hlavu a dává peníze na nesmyslné projekty, které jsou leckdy jen záminkou na projekty, které smysl mají, ale tím smyslem je protičeská a dokonce protibělošská činnost.
              Dost jsme se naklaněli Moskvě, a věru po nás Moskva ani nechtěla, abychom se klaněli tak hluboko.
              Stát má nějaký dlouhodobý potenciál, který začíná u dětí a mládeže.
              Co udělala ČSSD pro vzdělání mladých, pro jejich hrdost, pro jejich budoucí využití?
              Jak rád bych řekl NIC, ale Bohužel, musí se říci, že leda zkázu.
              Do škol jsou instalováni multikulturní politruci a zavádí se inkluze, kterou nikdo nechce.
              Tento národní potenciál, tato NAŠE BUDOUCNOST, je ničena.
              Co s námi bude bez našich pokračovatelů?
              Co bude s naší státností, s naším národem, který už vydržel v minulosti tolik?
              Ani se mi nechce pokračovat…..beztak je to dlouhé, ale já jen, abyste věděl, proč je pro mě ČSSD (a nejen ona) synonymem zrady a úpadku napříč celou společností!!!

              To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Faktem je, že vládní představitelé ČSSD se předhánějí v nesmyslech. Zaorálkovo vystupování vůči Ukrajině a Rusku postrádá jakoukoli logiku. Ten člověk totálně zblbnul. A nebo jej řídí Američan Dienstbier zvaný Zhrzený. Němeček nedokáže ukočírovat tu černou díru zvanou zdravotnictví. Proč třeba Jč Nemocnice jsou v zisku a oblíbené a všude jinde je to katastrofa? Valachová s její inkluzí a padnutí na prdel před Šabaticí v Chrastavě, to je také výkon. Chovanec vulgo Slizký had se předvedl hned po volbách 2013 a teď v létě znovu s tou nepovedenou narychlo upečenou (a tedy spálenou) reorganizací Policie. Výmysly Marksové snad ani nelze vypočítávat. Ta kam sáhla, tak tam nadělala jen bordel. Zkuste najít jediný dobrý skutek, který by pocházel z její hlavy a měl opravdu smysl.Těžko budete hledat. A sám velký náčelník Sobotka, který neví na kterou sesli by tu prdel položil, jestli k Angele Šílené nebo do V4. Prostě lidé, kteří jsou naprosto odtrženi od reality. Nejhorší je, že ani sami neví, jaké tady vlastně platí zákony a neustále by je chtěli upravovat do již platných podob.

                To se mi líbí

              • Lex napsal:

                Myslím, že jste vynechal Mládka. A ten se taky fakt poved!!!!
                Takže, shrnuto a podtrženo, vypadá to, že ze všech ministerstev https://www.vlada.cz/cz/clenove-vlady/ministerstva/ je na tom dobře Ministerstvo zemědělství (třeba i proto, že na jeho čele je skutečný zemědělec) a VÝBORNĚ Ministerstvo financí (protože „finance“ je třeba řídit jako firmu a na čele toho ministerstva sedí člověk, který vybudoval největší firmu v republice a vede ji skvěle).

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                Přátelé, já, jako nekonečnej blbíš, sem si dával už kolikrát takovou konspirační otázku, jestli je u nás vůbec možný, aby se dostal do vedoucovský státnický funkce straník, kterej by vzešel POUZE z voleb a jenom z ČISTÝ, každodenní, poctivý stranický práce (chápejte „čistou práci“ tak, že tam nebudete zatahovat všem známý i tušený NEčistoty a praktiky)! Když pak vidím, co se nakonec do těch vedoucovskejch funkcí dostane mnohdy za magory, tak mne hned naběhne ta konspirace vo tom NĚKDU. Tak třeba taková Valachová, tu musel navrhnout snad sám Andrew Shapiro, nebo přímo Jean-Claud Juncker ji vytáhl z tý svý kiomise, to přece jinak není možný! Nechcete mi snad tvrdit, že ta současná sběř je výsledkem zásluh těch vámi výše jmenovaných, který se promakávali celou tu dobu ve jménu stranických principů, tradic k blahu svejch voličů, žené?!

                To se mi líbí

              • Děda Olin napsal:

                Česko od roku 1990 cílevědomě a systematicky buduje svoji politickou, ekonomickou, vojenskou a kulturní jednostrannou závislost na Západu, především na Německu a USA. Propagandisticky se to vysvětluje jako „návrat do Evropy, na Západ jsme vždy patřili, naše místo je mezi svobodnými a demokratickými zeměmi, sami nejsme nic“ a pod. kecy, o jejichž skutečném obsahu už dnes víme své.
                „Satelitní stát je pejorativní pojmenování pro stát, který je v silně závislé vazbě na státu silnějším. Stupeň závislosti může být rozdílný, dnes je rozšířena především závislost politická či ekonomická.“ (wiki)
                Mně z toho vyplývá, že když je někdo na někom závislý, je omezena (více či méně) jeho suverenita, svoboda vlastní volby a rozhodnutí. To se to potom nesnadno „vládne“. Musí se vyhovět všem – příznivcům, koaličním partnerům i opozici, bohatým i chudým, menšinám i majoritě, ale také tomu, na kom jsme závislí. Zde má také své kořeny politická korektnost, neboli pokrytectví. Takovým kecům, že v EU jsou si všechny státy rovné, věří snad jen mentální primitiv.
                Politická a ekonomická závislost nepochybně funguje i mezi vládou, kraji a obcemi.
                Pokud tedy bude existovat zejména ekonomická závislost, bude fungovat že kdo platí, ten poroučí. Vše ostatní slouží jen k oblbování.

                To se mi líbí

              • Lex napsal:

                Pravda, Oline.
                To všechno jsou nejdůležitější korelativy politického rozhodování. Zbývají už jen takové ty „nicky“, jak se jim eufemisticky říká „lobbyisti“. Protože ve skutečnosti jde o ďáblovy našeptávače cinkající měšci se zlaťáky. A o peníze pro sebe a pro partajní kasu (hlavně pro sebe) jde vždycky až na prvním místě.

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Trošku mimo, ale jen trošku.
                http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Ted-jde-o-vsechno-varoval-v-CT-Pithart-Sobotka-pry-nesmi-hrat-pri-zdi-457819
                Zde se ukájí Pithart.
                Mele poněkud zmateně, cosi o tom, že jde o všechno.
                Jinak Rusko a to bude zlé.
                Proč to bude zlé ale neřekne, protože argumentovat dávno zapoměl, a zapoměl to proto, že to po něm nikdo nechce, dělají s ním rozhovory i bez argumentů.
                Pak mluví o ANO.
                Trošku je drbe, nedrží pohromadě a Babiš je ředitel, ble, ble, ble.
                No to má jistě pravdu, ale mezi námi, pohromadě to nedrží nikde a ředitel je každý předseda každé strany, s tím rozdílem, že odchodem Babiše zmizí ANO, ochodem třeba Sobotky ČSSD nezmizí….no ale to není zase tak podstatné.
                To nic nemění na tom, že argumentovat opět zapoměl.
                Má ale dobou radu, a to, že by liberální politici měli voliče přesvědčit, že to s Babišem není úplně ono.
                Škoda že nezačal, docela bych si to přesvědčování voličů poslechl.
                Protože úspěch Babiše do značné míry spočívá v tom, že ti liberální politici voliče přesvědčují, ale voliči je nemohou ani cítit, a tak naopak Babišovi fandí.
                Pak prázdně mele, že by měl Sobotka zariskovat….ale co by měl dělat, to neřekne.
                Posvítil si i na pana prezidenta, ten měl jet raději na funus Perese než na Rhodos.
                Hmmm….
                Zjebal za to Zaorálka, že to měl říci….ale co když si to třeba Zaorálek nemyslel?
                V každém případě to Pitharta alespoň naštvalo.
                Následuje úvaha, že lidem vadí důsledky globalizace a ty jsou v kostce takové, že se zvětšují rozdíly mezi lidmi.
                No…mohl to trošku upřesnit, protože já mám dojem, že se ty rozdíly spíše mažou, (jakkoliv jsou stále obrovské a jakkoliv je globalizace nechutná) bývaly větší…škoda, že neprozradil víc.
                Jinak dojde k desintegraci západu.
                Kurva!!!!
                To by nám ještě chybělo!!!
                Ale co tím vlastně myslel?
                A to nejlepší na konec:
                Citace:
                „Demokratické strany proto musejí udělat vše pro to, aby si znovu získaly důvěru voličů.“
                Hmmmmmmm…..
                Tak díky Péťo, ještě že jsi mezi námi.
                Takže demokratické strany, slyšíte?
                Získávejte důvěrů voličů.
                Fakt dík!

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                Babiš neumí do pěti počítat (tedy skoro), ale že von uměl a umí je jistý, no schválně:
                KSČ (1959-1968)
                OF (1989-1991)
                OH (1991-1992)
                KDU-ČSL (od 1998)
                do čtyř to zvládneme každej, na to Babiše nepotřebujeme, žejo?
                P.S.
                a nechtěl bych bejt u toho naštvání na Zaorálka, říká se o něm, že je to mimořádně vzteklej, malej stařík.

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                To je Blbíši tzv. „přemoudřelý intelektuál“.
                To je svým způsobem ďábelská kombinace, protože tyhle typy mají „pravdu“, a je jejich životním posláním, tuto pravdu zjevovat ostatním.
                Takový….jakýsi…“anděl páně“…
                Za celou dobu toho rozhovoru nic neřekl, možná jste si všiml toho stylu.
                Možná to je úmysl, možná ne, ale on vlastně nic neřekne, ale generuje u toho takové axiomy, jako že to jednání na Kypru je ostudné, že Rusko nám je nějak aktuálně nebezpečné, že nás naši určití politici do toho Ruska táhnou, ale my že patříme samozřejmě na západ, že pro nás bude tragické, tu západní linii opustit…
                To tam ten…ten…(však víte) všechno má, ale nic, nic neřekl.

                To se mi líbí

              • st.hroch napsal:

                Inu, já jsem ho vypnul hned, jakmile se mi na monitoru objevil. Tenhle vychcanej trouba svoji praktickou neschopnost veřejně už kdysi prokázal včele vlády… A zda je sluníčkář nebo náměsíčník – to je mi srdečně jedno.

                To se mi líbí

      • LB napsal:

        Mýlíte se, pane Lexi.
        Výsledek voleb 2002 byl následkem naštvání voličů ods na Klause. A jejich absence u voleb. Jen se podívejte na čísla o volební účasti, 12002 a 1998

        To se mi líbí

        • Lex napsal:

          Naprosto netuším, co chcete svým textem sdělit. Údaje, které nabízíte k seznámení, znám.
          A vůbec nerozumím té argumentaci o „naštvání voličů ods na Klause“. Klaus byl v době voleb skvělým předsedou Poslanecké sněmovny PČR – čím tak asi naštval ty voliče?
          A které máte na mysli – ty skalní, od nichž v roce 1998 dostal hlasy i po „sarajevském atentátu“, nebo ty, co podporovali „filištínské“ z Unie svobody? Nebo ty voliče naštval tím, že se po volbách v roce 1998, které i přes „sarajevský atentát“, znovu nespojil s podrazáky z KDU-ČSL a s „filištínskými“?
          No jestli jo, tak s vámi asi nemá moc cenu mluvit o zásadách a principech, že ne?

          To se mi líbí

          • LB napsal:

            Pane Lexi, vysvětlím co dokáži zdvořile a věcně, aby jste se zbytečně nerozčílil.

            Ve volbách 2002 došlo k nebývalému poklesu volbní účasti, ze 74% na 58%, tedy o 16% (tedy asi o 1, 2 milionu voličů ) Z toho ODS ztratila skoro půl milionu, a podobně ČSSD, také půl milionu.
            Bylo to IMO, důsledkem opoziční smlouvy.

            Voliči ODS, které p. Klaus v roce 1998 zmobilizoval, byli tou změnou naštvaní a půl milionu jich nepřišlo. Ano, někteří volili Unii Svobody, ale to vrcholilo ve volbách 98. Součet voličů pravice ale celkem poklesl asi o 200 tis. na něco přes 1,9 mil.

            ČSSD sice taky o půlmilion klesla, ale zůstalo jí vedení o 300 tis. před ODS. A navíc KSČM získala nových 220 tisíc voličů (to určitě byli většinou bývalí voliči ČSSD) a dostala se tak na svůj historický rekord (882 tisíc). Dohromady, v tom silně zmenšeném celku, tak získala levice 48,7% a to odpovídalo 111 křeslům ve sněmovně.

            Jesli si myslíte, že to byl všechno důsledek Zemanovy politiky, tak se domnívám, že jenom zčásti,

            Jak vidíte z Paroubkova citátu, který dnes dala paní jaa, ani on si to nemyslí (poslední věta citátu.)

            „Pokud chce B. Sobotka ČSSD úspěšně dovést k příštím volbám a vyhrát je, měla by ČSSD zvolit stejný model, jako byl zvolen před volbami v roce 2002. Předsedou strany se stal někdo jiný nežli premiér Zeman. V té době se předsedou strany stal Špidla, který ji s úspěchem vedl jako nový lídr do voleb. M. Zeman v čele vlády odpracoval velmi solidně svou práci, ale byl v té době, pokud jde o podporu voličské veřejnosti, na svém minimu.“

            http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/sloupky/debakl-cssd-se-pripravoval-dlouho/

            A na konec, aby byl lépe vidět vliv obou pánů, v roce 2006 – už bez Klause a Zemana – se ODS zase vrátila na svou úroveň a dokonce na rekordních 1,9 milionu voličů a předstihla ČSSD, která při tom taky měla o 300 tisíc víc, než ve 2002.
            Také KSČM se také vrátila na svou obvyklou úroveň, něco nad 650 tisíc.

            Nechávám stranou, co udělal p. Špidla hned po volbách, ale před volbami určitě k vítězství ČSSD dost přispěl, tak jak to píše i J. Paroubek. Pamatuji se, jak vydusil Klause v nedělní debatě před volbou.

            Pěkný večer.

            To se mi líbí

  23. Lex napsal:

    Snad mi, Oline, promineš, co teď bonznu.
    Nevšimli jste si, vážení zdejší hodovnící, že se změnil „nickname“ jednoho z nás? Že tu přestal chodit „Strejda Olin“ a začal chodit „Děda Olin“?
    Od 7.10. hrdý DĚDA prvního vnuka Filípka.
    Přicházím na tomto místě jako první s gratulací!
    🙂
    L.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Napadlo mne to, když jsem si té změny všiml. Tak je to potvrzené a od dědka Bavora samozřejmě upřímnou spoluúčast. (Blbíš jistě chápe ten dvojsmysl)

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        … já na sobě už notnou dobu pozoruju, Bavore, že nechápu už téměř vůbec nic. Furt si říkám, že to všechno kolem nás nemůže bejt přece pravda, ani skutečný, že to je jako!

        Takže pokud můžu radit, Oline, tak děte, nejlíp hned teď ke kolíbce a pokud tam vopravdu nahmátne Filípka, tak se ho koukejte pořádně držet, jak to jen půjde, protože to je a bude jedna z mála skutečností, kterou budete mít jistou.

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          Jsem víc a víc zoufalejší, přátelé, jak těm naším maličkým skutečnostem zajistíme budoucnost. Vono bejt dědou – bábou bylo vždycky (a já stále ještě věřím, že furt bude) za odměnu, protože platilo, že když nechci, nemusím, protože jsem si svý už odmakal, proto jsem tu pouze na hraní, ale vod jistý doby… nejsem na hraní a musím (a to se neodpouští) …jenže taky cejtím … jak ještě dlouho ? 😦

          To se mi líbí

    • Děda Olin napsal:

      Děkuji tobě i ostatním za blahopřání.
      Těžko odhadovat, ale myslím, že kdybychom založili Klub dědků (a babiček), byla by v něm většina zdejšího obecenstva.
      Nejsmutnější na tom být dědou je to, že spím s babičkou 🙂

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        … tak jsem tu poslední větu, Oline, hrdinně ukázal svý stále ještě ženě, aby jako babička věděla zač je toho loket a jaký jsme tu ještě řízci a … a ta jenom prohodila:
        “ tsss…ste se hledali, až ste se našli, no hlavně, že nepřekážíte, koukej si aspoň po sobě uklidit, pak vyluxuj a vynes smetí … stejnak jste všichni k ničemu!“
        … tak Vám tedy nevím, jak Vy, ale já jdu s tím smetím, ach jó, no jo, no … 😀

        To se mi líbí

  24. Lex napsal:

    Josi 10.10.2016 (23:57)
    víte, co mě napadlo? Že jestli má soc. dem. takové rétory, lidi vybavené takovou argumentační schopností, jakou tady u Bavora (viz v označeném komentu i jinde) předvádíte vy, tak se není čemu divit, že prezentace jejích úspěchů dopadá jak dopadá, tj. od deseti k pěti.
    Ve svém komentu, v té své reakci na můj vstup, jste se „dopustil“ JEDINÉ argumentace, a to apologetikou Jiřího Paroubka. Toho Jiřího Paroubka, kterého já ve svém textu uvádím – „Záchranou pro ČSSD byl Paroubek….“ a doprovázím to rozborem důvodů, a kterého už léta uvádím jako nejúspěšnějšího premiéra i předsedu ČSSD po převratu..
    Fakt, neskutečně prázdný text.
    Směju se, až se za břicho popadám.
    A ta „demontáž“ padesátiletého „bafuňáře“, to už je jen třešnička na dortu vašeho textu.
    Dál to rozvádět nebudu.
    U mne jste propadl a necítím potřebu dále reagovat na vaše texty.
    Což nic nemění na mém názoru na vaši osobu jako takovou, jak jsem o vás napsal dříve.

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      jen jestli to, příteli, nebude mnohem jednodušší. Někdo se prostě nemůže smířit s tím, co dělají dnešní socani s tzv. tradičními principy sociální demokracie a jejím odkazem, rozumíme-li si dobře.
      Jos myslím bude hodnej člověk, ale nějak se s tím nemůže porovnat a je, abych tak řekl, z nich nešťasnej a v úzkých, no a když je člověk v podobný situaci, dělá málo logických věcí … to bych těm lidem neměl za zlý, to vlastně děláme v různých obměnách každej!

      To se mi líbí

  25. oh napsal:

    Příčina volebního neúspěchu ČSSD odhalena. ČSSD tíží příliš levicová „imidž“ a Sobotka to prý hodlá změnit a nasměrovat ČSSD víc ke středu.
    http://archiv.ihned.cz/c1-65471860-cssd-tizi-prilis-levicova-image-sobotka-hodla-stranu-zmenit-a-oslovit-volice-z-velkych-mest
    „Udělat si nepřítele z polovinou národa zvolené hlavy státu, která je bývalým předsedou vlastní strany, je hloupé a netaktické. Voliči neodpouštějí politický diletantismus a pohrdání svojí „plebejskou“ volbou, na kterou jsou hrdí.
    Neprosazovat levicovou politiku je pro levicovou stranu ale smrtelné.“
    napsal Štěpán Kotrba na Blistech v analýze volebního úspěchu ČSSD po volbách 2013. Dnes by stačilo vypustit zmínky o protisobotkovském „puči“ a aktualizovat datum.

    To se mi líbí

  26. čtenář napsal:

    tolik kritiky na ČSSD si jeden nepřečte ani v diskuzích na Echo24.

    To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      A není to tím, že tady by je plno lidí volilo? Na rozdíl od čtenářů Echa24. A proto jsou zde k nim lidé kritičtí, ptz vidí jak se ČSSD profiluje spíše jako miš-maš pravicových, nebo středových a také vítacích uskupení? Že neplní svoje sliby a že, jak vidíte výše u Karla, ani se nevidí do huby, minimálně Sobotka.

      To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        aby se zde,mezi kritiky ČSSD,našel někdo kdo by je volil,tak to by mu LEGO muselo vyrobit speciální stavebnici,aby si tu stranu sestavil sám.

        tady už není spokojenost ani s KSČM,protože Dolejš,a vy na mě s něčím takovým,že kdyby….

        PS:já jim ten hlas v krajských hodil,vy narozdíle

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Přiznám se, že bych je volil, ale to LEGO bych opravdu nyní potřeboval. Důvod, proč jsem nevolil (nikoho) už jsem tu popisoval mnohokrát.

          To se mi líbí

        • kočka šklíba napsal:

          Zajímalo by mě, proč mě nazýváte narozdíle? Můžete mně to vysvětlit? Mám nick čtenáři. Nebo že bych Vás tak rozčílila, že zapomínáte na slušné oslovení 😀 ? Nechápu čím.
          A to že vy jste dal hlas ČSSD má znamenat co? Zrovna Vy, který se zde dost profilujete jako pravicový volič, i to o něčem svědčí, tedy o nynější ČSSD.

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            Už dlouho tu obhajuje socdem stejně úporně jako Jos. Takže to není až tak překvapivé.

            To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            kočko šklíbo,
            raději se vám omluvím,protože kdybych to neudělal,tak byste mi to byla schopna připomínat ještě několik následujících dnů až týdnů.

            Omlouvám se,kočko šklíbo,že jsem se s vámi rozloučil oslovením „narozdíle“.

            To,že já jsem dal hlas ČSSD má znamenat pouze to,že rozlišuji mezi krajskou a celostátní politikou.O ničem jiném to nesvědčí,tak v tom nic nehledejte.

            To se mi líbí

        • oh napsal:

          Tak to asi budete ten nový volič, na kterého má Sobotka políčeno, milé ‰.

          To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.