Bio


Bývaly doby, kdy se tímto pojmem označovaly biografy, tedy kina.  Nejznámější bylo Bio Illusion. Dnes se jím označují výrobky, které by měly být údajně přátelštější k přírodě. A tak se setkáváme nejen s biopotravinami. V jistém televizním pořadu o vaření zazněla pokaždé nejednou věta: „Samozřejmě bio..“ v okamžiku přidávání nějaké suroviny do pokrmu.

Jenže kromě domácích surovin, o kterých si můžeme myslet, že je máme pod kontrolou, se k nám dováží bio výrobky ze zemí, kde to bio je snad jediné možné řešení, protože chudoba tamějších producentů jim ani používání nějakých podpůrných chemikálií ani neumožňuje. A tak už jsme tu měli i biobanány. Samozřejmě, že byly cenově zohledněny.

Dalším produktem s onou předložkou či předponou jsou bio trička. Patrně vyrobená z bio bavlny a barvená bio barvivy. Předpokládám, že je možné je prát pouze pomocí bio prášků v bio pračce.

Bio pračka? Možná vás napadne: Co to je za nesmysl? Přiznám se, že to jsem se opravdu moc rozepsal. Ale tahle úvaha vytryskla v okamžiku, kde jsem viděl inzerát na bio krby. Nejprve jsem se domníval, že jsou vyráběny z bio železa a topí se v nich bio dřevem. Jenže opak je pravdou. Abyste pochopili o co vlastně jde. Musím dát jeden komerční odkaz. Takže toto je bio krb: bio krb http://www.biokrby.cz/

Bavor podpis_rex2

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

58 reakcí na Bio

  1. Hudec napsal:

    Jako diskriminaci pociťuji, že ještě nejsou k mání bionáboje do mého skromného arzenálu. Pokud byste o nějakých věděli, dejte mi, prosím, zprávu. Jedná se mi o pistolové náboje 7,65 ( = 0.32 browning) cca 500 ks a 9 mm para (= luger) cca 1000 ks.
    Bionábojnice plněné bioprachem, plášťové bioprojetily v kombinaci bioocel/bioolovo.
    Je třeba jít s dobou, snad se dočkám – abych střílel zdravěji a s větším ohledem k přírodě.

    To se mi líbí

    • Jos napsal:

      Já mám pocit, že jste to tak zcela nepochopil. Na váš biobrowning nabo bioluger potřebujete kudlu z pazourku, nějaké tisové nebo jilmové klacky a zvířecí šlachy. A tou samou kudlou si vystrouháte biostřelivo z prutů ráže 7,65 a 9 mm. Prostě vypleníte nějaké křoví. A v inzerci nezapomenete zdůraznit, že vaše střelivo šetří životní prostředí i z hlediska ochrany obyvatel před nadměrným hlukem.

      To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Sice ti nemohu poradit, ale aspoň oceňuji tvoji úctu k přírodě. Vždyť i ten případnej pachatel bude umírat bio 😆

      To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Bohužel bio je vymezeno pouze na viz :

      Zde samožřejmě existuje bio střelivo.
      Také při použití splňujete normu hluku a bezesporu s teflonovým potahem hrotu bio šipky bio probijíte balistickou ochranu na 50m.

      To se mi líbí

  2. jaa napsal:

    no, dík, to je to pravé před spaním…. 🙂 a nejvíc mne pobavil ten vemlouvavý styl. To je fakt něco
    A nejlepší je ten biolíh. I když ta biopračka mi už funguje, po přechodném blbnutí, leta.
    Protože už se nevyrábějí mýdlové vločky, tak ručně strouhám střídavě kostku mýdla s jelenem a jádrové. Mám to v 5ti litrovce od okurek. A když potřebují hrst či dvě a je hotovo. Praly jsme tak bez prášků a chemie léta a pokorně jsem se k tomu vrátila.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      To co popisujete není biopračka. To je pouze oživený recept našich babiček. Kromě toho používáte obyčejné jádrové a Jelena v pračce normální. Biopračka přece musí být vyrobena z biosurovin, jinak není bio.

      To se mi líbí

    • vera napsal:

      kdepak mýdlo, to ještě není to pravé ořechové bio. To se dělá jinak : zasadíte strom, nakrmíte veverky, a pak teprve můžete prát 🙂
      https:// eshop.tierraverde.cz/mydlove-orechy-sacek-1-kg

      To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      BIOpřátelé, já vám dám mejdlový vločky!!!!
      Ani přívětivý zapomnění stáří nikdy nedokáže zastřít ještě dneska ostrou hrůzostrašnou vzpomínku na to, jak jsme poprvý domů přivezli automatickou pračku a protože doma nebyla k ní vhodná přípojka a protože jsem u nás na návody, tak jsem se rozhodlA!!! , že ji uvedu do chodu v domovní prádelně, aby se to jako vyzkoušelo … nejenže jsem ji uvedl do chodu (jak jinak než úspěšně), ale ještě jsem směl do ní hodit ty vaše mejdlový vločky z jelena, či co to bylo. Vhodil a … a asi tak 5 dní prádelnu bytovýho domu vyřadil z provozu pro takový ty takový charakteristický, nikdy a nikde nekončící mydlinky co se z pračky furt valily = hrnečku vař byl proti tomu slabej odvar 😦

      To se mi líbí

      • Sims. napsal:

        Tak to musím ty mýdlové vločky dát do správného rozměru. Vyrábím si vlastní prací gel, rozhodně mi z pračky neleze ven a skládá se z vody, nastrouhaného mýdla – jelen, lanza a přidávám k tomu jedno voňavé mýdlo na ruce, práškovou sodu, pak se to povaří a je gel na světě. Uložím do uzavíratelné umělohmotné krabice, hrábnu do ní odměrkou a už se pere. A díky sodě mám v gelu ještě calgon a tak je to vlastně populární 2v1. Z 5 l vody navařím gel na 14 až 21 dní (jsme dva).

        To se mi líbí

        • jaa napsal:

          Děláme si z toho víceméně srandu, ale stejně si myslím, že by návrat ke klasice t.j. vyvařit, voda mýdlo, vymáchar usušit venku, vyžehlit – zabrzdil nejmíˇn 80% všech alergii co jsou. Ty „zaručeně“ ekologické a nealergické přípravky chemické – myslím, že naše těla na to nejsou adaptována a bráni se. Odmočením se většina vyplací, slunku splálí, vitr odfouká a žegůení desinfikuje te zbevebtuální zbytej. Ne všechna „ulehčení“ jsou pro dobro a taky naše lenost dělá své. bohužel, náprava pak stojí mnohemn víc času a ….. Myslím, že je to jako s penicilínem. hmm

          To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          … Vás bych chtěl mít doma … ještě to tak, vařit si gel! … tedy řeknu Vám … lanza, voňavý mejdlo, nevoňavej jelen, prášková soda, krabice z PVC, odměrka, calgon, a mně nějaký neznámý 2v1 … a to všechno zajistí pouhejch 21 dní života vás oboum, jó? = zlatý pětidenní mydlinkový automatický chrchlání 😦

          To se mi líbí

          • Sims. napsal:

            Předpokládám, že jste si dělal srandu a pokud ne, tak beru za svůj Váš nick, který Vás asi má charakterizovat. Tak spec. pro Vás ještě jednou: voda, nastrouhané mýdlo (např. lanza a normální voňavé mýdlo i barevné), prášková soda. Povařím asi 5 minut a po zchladnutí naliji do umělohmotné dózy s víkem (aby se to dalo po spotřebování dobře umýt a bylo rovněž do ní vidět). Vydrží na praní v automatce na cca na 14 dní až 3 neděle. Výhodou je, že tato směs obsahuje sodu a tím je vyřešeno i zanášení pračky, proto jsem uvedla 2v1. Takže doufám, že mé sdělení bylo dostačující vaši mentální úrovni.

            To se mi líbí

  3. K-k. napsal:

    a k těm krbům dodávají i biojezevčíky! No to je zas jednou ptákovina! 😀 😀 😀

    To se mi líbí

  4. Cech napsal:

    Biokrb byl zřejmě vyvinut s ohledem na Astmatiky a alergiky.
    Vzhledem k množící se skupině tchýní s astmatem a alergickou závislostí, byl vyvinut krb spalující biolíh.
    Biokrb je tedy název v souladu s palivem které spaluje.
    Protože spaluje biolíh vyrobený z GMO kukuřice či GMO brambor, které již nebylo možné použít jak na výrobu lupínků nebo na výkrm při výrobě bio hovězího.
    Astma jako chronický, tedy stálý zánět dýchacích cest. Průdušnice a průdušky astmatické tchýně jsou citlivé na konkrétní vyvolávající podnět, na který reagují otokem a zúžením svého průsvitu. Vzduch jimi tedy proudí obtížněji, a to nejen do plic, ale zejména z nich.
    Velmi výhodným spouštěcím podnětem je vzduch v místnosti ochuzený jak o kyslík tak i nasycený
    obvykle acetaldehydem, který je součástí takového toho ožraleckého pachu.
    No a acetaldehyd který vzniká částečnou oxidací methanolu a ten se v alkoholu nevyskytuje resp vyskytuje ale velmi málo ale v našem spalovaném biolihu jsou ho i procenta.Dále je nutné mít na zřeteli že je nutné ten biolíh denaturovat, protože jinak by jeho cena nebyla cca. 100 Kč / l ale o malounko více.
    Proto při nákupu biokrbu pro astmatickou tchýni, je nutné mít na zřeteli velký objem spalovaného biolihu ale hlavně bez komínového odtahu.
    Následně se velmi často u naši milované tchýně vyskytne ono potřebné nahromadění starého, již vydýchaného vzduchu a tchýně bude kašlat, sípat a dusit se.
    Tož využití bioprostředků k bioživotu je občas bioaktivní.

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      zapalovat líh a jako že dobrovolně, jó?!!! … hele, Cechu, nechte si to, u nás v Sudetech se líh od nepaměti jen chlastal a bylo nám jedno, jestli „bio“ nebo jinej … jen na denaturák jsme si dávali velkej bacha
      —————-
      P.S.
      ale zase ne tolik, když šlo o množící se tchýně … a ten kyslík? … tady v Sudetech byl asi nějak slabej = nezabíral 😀

      To se mi líbí

      • Lex napsal:

        🙂
        Dole píšu o „chemickém“ lihu z Litvínova.
        Jo, je to tak, jak píšete. Toho „chemického“, vyrobeného nikoliv destilací kvasu potravinářských produktů, se v devadesátých letech vypily „mraky“. A asi pořád ještě vypíjejí.
        Vím o čem mluvím, vím, kolik tisíců litrů putujících do domácích stáčíren kořalek jsme tehdy zabavovali.
        A vím také, že ten „chemický“ líh nebyl (není) vůbec škodlivější, než ten „potravinářský“ – jde výhradně o etický důvod pro nedovolenost k požívání – naopak, byl výrazně čistší, prost metylalkoholu, jehož produkci se při destilování kvasu nelze vyhnout (je v každém alkoholickém nápoji, který lze koupit, jeho povolené množství je 12 gramů v jednom litru „100 procentního“ etanolu /jde samozřejmě o přepočítanou hodnotu/).
        V pálenkách z „domácího“ pálení z ovocných kvasů – mám na mysli pěstitelské pálenice, nikoliv samovýrobu – je toho metanolu více – u švestek 1,5 – 2,5 procent, u třešní 0,8, – 1,1, u jablek 1,2 – 2,6, u meruněk 0,5 – 1,2 a u hrušek 0,1 – 2,1 procent /záleží na obsahu pektinů v kvasu, ale také na dokonalosti destilace/ – Jílek, J., Zentrich, J., Příprava kvasu na výrobu slivovice (a ostatních pálenek), Dobra & FONTANA, Olomouc 1999, str. 139.

        Tož tak s tím „slopáním“ v Sudetech…. (co se toho napili Poláci, kteří to přes most v Českém Těšíně pašovali jako „pašeráci chodci“ v kabelách a kapsách….
        Nejeden náš zbohatlík na lihu by mohl vyprávět (jak se jmenoval ten, co kdysi v mercedesu zabil ty tři karvinské policisty?).

        To se mi líbí

    • Lex napsal:

      Mám krbová kachlová kamna MIAX Mikulášovice (žel, zjistil jsem, že v roce 2012 zánik firmy úpadkem – ani se nedivím, ve Šluknovském výběžku je takových firem jako když naseje, jeden se neuživí, všechno sežere sériová velkovýroba plechových hnusů se semtam kachlí z Baumaxu aj.). Skvělá věc. Nicméně, ač samozřejmě napojena na komín, úniku kouře se při přikládání lze málokdy vyhnout. Topím bukovým dřevem. Výkon těch kamen je nějakých 8 kW+, aby dávaly oheň, nelze bůhvíjak škrtit (samozřejmě škrtím, ale tím pádem není oheň, jen doutnající dřevo). Vrátil jsem se k topení plynem (kondenzační turbo kotel) a v kamnech v zimě jen kvečeru zatápím s spálím tak čtyři polena, jen to jediné naložení – pro „atmosféru“ a přirozené sálavé teplo, kamna se nahřejí a kachle pak teplo drží. Ani tak se nelze „vůně uzeného“ a prachu z vybírání popela vyhnout.

      „Bio“ krby jsou – podle mě – dobrým řešením především v malých obytných místnostech s dobrou cirkulací vzduchu. (Aprospś, krbová kamna na dřevo spotřebují toho vzduch „neúrekom“, nelze je mít v provozu a nemít zajištěný přívod vzduchu do místnosti, jinak do rána „game over“).
      Co mě však na těch „bio“ krbech chybí, je údaj o spotřebě toho „bio“ paliva, což je obyčejný etanol vyráběný chemicky v Litvínově nebo kde (myslím, že destilací z kvašených surovin nelze dosáhnout čistoty 99 %, jak u tohoto produktu je, ale max 96 %).
      A protože chybí údaj o spotřebě, tak nevíme ani cenu toho „bio“ topení. I tak odhaduji, že je tohle „teplo domova“ zatraceně drahé. Především „díky“ předražení toho lihu. Ta cena 100,- a více Kč za litr nemá opodstatnění, zejména, když jde o komoditu, která nemůže spadat pod spotřební daň (nebo může? – ČEZská republika je zemí neomezených možností /pro podvodníky a ksindl všeho druhu/).

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        … vono to je na trhu už hafo let, Lexi, a mohu Vás ujistit, že je to spíše opticko-psychologický teplo (cca tak pro 1 místnost)! Ale vo tom jsem nechtěl … po mediálně-doporučující masáži jsem instaloval před lety 18kW přímotopnej elekrokotel a … a když jsem to všechno vyběhal, zaplatil a konečně chtěl zapnout, tak zmetkové zdražili elektriku tak, že jsem na tom byl podobně, jako Vy u těch Vašich čtyřech bukovejch polen a navíc nasranej, protože v zimě zima v okamžiku vypnutí elektriky prostřednictvím tzv. HDO (hromadný dálkový ovládání se tomu marketingovýmu podvodu říká)! Pak jsem byl svědkem, jak zvedli ceny elektřiny i majitelům tepelných čerpadel, když jim nejdříve slibovali 1kW za cca 1 Kč a oni si je za opravdu nemalej peníz nainstalovali … pak přišel Bursíkův tunel se solárníma baronama co každej z nás cáluje a teď jsem slyšel jemu podobný deprivanty mluvit o poskytování dalších dotací těm chudákům (a na ně nasosaný vyžírky), co si koupí elektroautomobily. A za zmínku ještě stojí se podívat na vývoj cen topidel, který nějakým, mně neznámým způsobem, patří do schválenýho seznamu pro „kotlíkový“ dotace! Je to na přes držku, by se to dalo shrnout a uzavřít!

        To se mi líbí

        • Lex napsal:

          Mládkovi a „zeleným“ ekoteroristům bych nakopal do pr…. „prádla“.
          Pokud jde o „ekologii“ elektromobilů, jsou škodlivější než klasické spalovací motory dnešní úrovně.
          Jo, elektromotor žádné emise neprodukuje. Ale ta elektřina se někde musí vyrobit a ty emise produkuje tam (myslím u nás – v tepelných elektrárnách CO2 a další smrady včetně popílku, byť už jsou všude zachycovače – nač potom ty dvěstěmetrové komíny, že, tak nějak, v jaderných elektrárnách zase nevíme co s vyhořelými články, dosud není úložiště, a proud z „obnovitelných“ zdrojů je neuvěřitelně drahý – to by se jím každý elektromotorista vyhnul, kdyby to měl platit) a výroba a zejména likvidace elektromotorů a zejména baterií je přímo „ekobomba“.
          To těm bambulům ještě nikdo neřekl? Lze se o tom dočíst kdekoliv.

          O topení raději ani nemluvím. Jsem ˇšťastným“ klientem RWE – jó, víte, že vloni GAZPROM vracel české odnoži RWE více jak 6 miliard korun za odebraný plyn? Svině. A platíme jak mourovatí. Německá matka RWE doma je ve ztrátě a tu kryje z pitomých Čechů!!!
          (na nějaké trvalé úspory přechodem k jinému dodavateli nevěřím, vždy je něco za něco).

          S HDO je to také sranda. Mám sazbu D25d (8 hodin „nízký“ tarif). Asi před třemi roky jsem poctivě začal hlídat, abych energeticky náročnější práce dělal v čase zapnutí NT, svítící spotřebiče jsem nahradil LED zdroji světla.
          Na výslednou spotřebu to nemělo žádný vliv. Vždy je poměr VT/NT cca 2,2/1. Podvodníci s čísly (digitální elektroměr).

          To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            přesně!
            to ti deprivanti spočíst umějí a když přece jen někde ušetříš, tak ti to dají v dalším vyúčtování vyžrat 😦

            To se mi líbí

        • Jethro napsal:

          Jsem čerstvý majitel TČ s jednozimovou zkušeností a jsem docela happy. Reálná návratnost 8 let, pokud se nezdraží plyn, kterým jsem topil doteď. Reálná do té míry, že nevěřím prospektům a hodně detailně měřím … a porovnávám.
          Investice nemalá, ale 8 let reálné návratnosti, tam ještě dohlédnu.
          A pokud ta elektrika jde z Temelína, tak je to taky BIO (ekouši mne teď ukamenují 🙂 ).
          A jestli mi BIO EKO krbisti dovolí, krb je krb, jen pokud je v něm otevřený oheň. Když to zavřete do krbové vložky, je to už jekési spořivé topidlo, které podle „zaručených“ a ověřených zpráv majitelů vytápí barák celou zimu za cenu jednoho polínka denně 🙂 .
          A ten kus skla na stěně s lihovým plamenem – co to je za hovadinu? Dobré tak na popálení dětí. Vlastně, v televizi říkali, že lihový plamen nepálí.

          To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            škoda že tu není prostor pro sdělení Vašich zkušeností, protože jsem PŘED TČ (vzduch-voda-TUV) a nejsem ještě rozhodnutej a do konce roku ho musím instalovat, škoda 😦

            To se mi líbí

            • Jethro napsal:

              Zkušenost jasná: Raději dražší, záruky, počítat s nejhoršími a ne nejlepšími parametry. Já pořídil NIBE 20kW, záruky 10+30 let (30na cosi uvnitř), podle papíru faktor 1:4 ale v reále tak 1:2,5 až 1:3 max. Jo a k ceně připočtěte nemalé náklady na změny elektroinstalace, napojení do kotelny, odvod kondenzátu … za chodu z toho teče jak z děravých necek.

              To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                … až na NIBE (=neznám, jen tu jejich mohutnou inzerci) jsem věděl vše, ale dávám si otázku, při jakých malých venkovních teplotách se UŽ vykašlat při přípravě TUV na TČ a zapnout elektriku přímo do systému vřazenýho bojleru či patron a TČ nechat pouze na vytápění s tou jeho „zbytkovou“ účinností – rozumíme-li si dobře. Není mi prostě jasný to , přece jenom do systému vřazenej obyčejnej ele. bojler či patrony jsou oproti TUV získávaný z TČ mnohem lacinější (z pohledu životnosti kompresoru). Kolika kW TČ máte – šlo o rekonstrukci topnýho systému – vyrovnávací akumulační nádrž ?) … divil byste se, i topenáři mají odlišný názory a já dělal pouze 3 domy, kde ty TČ byly i s VZT-rekuperací, ale osobní prožitky jsou k nezaplacení a ty mi, bohužel, chybí.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Jó rekuperace… Setkal jsem se s ní poprvé na Pragothermu 1976, kde to jako novinku předváděli Švédové. A další roky jsem o ní neslyšel. Až před pár roky jsem počítal RD založený pouze na ní. Ale výsledek stavby neznám. To se už rozpočtář nedoví.

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                … ale to já zase i jó, ale když se zeptáš konkrétněji, tak vod těch majitelů se zas tak tolik nedozvíš, vono to spíš vypadá, že si myslej, že to tak nějak všechno funguje jaksi samo. A když nějaká porucha či problém, tak zvednou mobil a TEN to zase nějak vyřeší. To je asi tak v kostce ten dnešní přístup ke všemu.

                To se mi líbí

              • Jethro napsal:

                Já pro ohřev TUV nepoužívám, jedu přímo na elektriku. Důvod: ohřev TUV mne stál ročně cca 6 tisíc, topení v průměru cca 55.
                Ta TUV se změnou tarifu samozřejmě mírně prodraží, ale další náklady na ohřev TUV mne odradily. Tím spíš, že ještě plánuji pár panelů na střechu a v poledne bude nadbytek – ideální pro spirálu v boileru…
                To rozhodování TČ vs. přímý ohřev je stejně k diskusi, protože do zásobníku mi NIBE namontovalo 9kW topných spirál, že je to rezerva, kdyby něco nestíhalo. Pevně věřím, že se nikdy nezapnou 🙂 .
                Takže já řeším jen odečet elektřiny celkem (kotelna) a porovnávám to se statistikou spotřeby plynu z minulých let.
                Jo, a to NIBE má papírově faktor 1:5 a v reálu mi jede v průměru 1:2,5 až 3. včetně té teplé vody.

                To se mi líbí

              • Jethro napsal:

                20kW, zapojení přes vyrovnávací nádrž přímo na stávající topný systém – klasické litinové radiátory. Dává to až 65 stupňů a to je víc než potřebuju.

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                jak dlouho NIBE to trvalo od plácnutí si až po zapnutí zkušebního provozu?

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                …to je asi nejsilnější TČ = 20kilo? Kouknu se na to!

                To se mi líbí

              • Jethro napsal:

                Mám pocit, že to celé trvalo od poptávky po zapnutí 3 týdny. Vlastní instalace 5 dnů + revize technika NIBE na záruku. Ale za 5 dnů už to foukalo. Natvrdo. Ne na zkoušku. Tu instalaci nedělá NIBE ale jimi proškolené firmy. Ta moje byla asi dobrá.
                NIBE má na webu seznam partnerů v jednotlivých lokalitách… Mně to dělala firma TEPELNÁ ČERPADLA LUDVÍK s.r.o. . Maximální spokojenost, ale dost jsem jim pomáhal (rozvody el., vysekané drážky, hotový základ pro vnější jednotku, atp.).

                To se mi líbí

              • Jethro napsal:

                Bral jsem 20kilo, dodavatel mi nabízel 16, ale to bylo podle mne na hraně, i když o 80 litrů levnější. Nahrazoval jsem plynový kotel Viadrus tuším 32 kilo a ta dvacítka to s rezervou utáhne. Z hlavy to nedám, ale tuto zimu jsem nikdy nešel přes 40 stupňů topné vody… A v baráku pohoda jak nikdy. Hlavně v přechodných obdobích.
                To NIBE běží trvale a měří venkovní teploty. Jakmile klesne průměr pod 17, nahodí oběhovku a dál se chová podle topných křivek.

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                … pochopil-li jsem správně tu Vaší vyrovnávací nádrž, tak vřadili do Vašeho stávajícího topnýho systému akumulační vyrovnávací zásobník? Jak velkej? Počítali si tepelný ztráty Vašeho baráku (z NIBE) sami, nebo ste si to zajišťoval sám a poslední otázka, jak velký jim ty ztráty vyšly?
                Nezlobte se, že Vás votravuju = už končím.

                To se mi líbí

              • Jethro napsal:

                To z hlavy nedám, jsem na cestách. Do té vyrovnávačky se počítá i objem vody v soustavě a pro litiňáky je to dost. Tak mi tam postavili třístovku nádrž, do ní vede topný okruh a z ní přímo topný okruh baráku (bez regulace). Plus samozřejmě expanzka.
                Všechno si to reguluje NIBE.
                Veškeré výpočty (bylo to nutné pro dotaci) mi dělal dodavatel. Mají na to své projektanty…

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                … mám taky Viadrus U22 5 čl. něco málo pod 30kW. Dokud jel na koks tak naprostá spokojenost, ale kde ty loňský sněhy jsou! Teď živořil na hnusných briketách a když sem se hodně snažil, tak krátkodobě se dřevem udělal i 90°C, ale v průměru jel jen kolem 55-60°C (plyn u nás není). A tý špíny s uhlím a popelem. Kdyby byl koks za rozumnou cenu, nechtěl bych to předražený TČ, protože jednou – dvakrát za den sem to tam vysypal a žhnulo to jako v peci. Zato teď je na něj žalostnej pohled a myslím, že je to oboustranný, holt oba jsme už starý železo! 😀 … jen se moc obávám, že až tam nainstaluju TČ, tak přijde další z nekonečný řady těch vládních dementů a zařídí to jako jeho předchůdci s těma přímotopama … to pak mě odvezou rovnou na krchov!

                To se mi líbí

          • Lex napsal:

            Jethro, kamaráde,
            děcko se popálí o každý zdroj tepla (asi vyjma radiátorů na teplou vodu).
            Krbová vložka – já od začátku píšu o svých „krbových kamnech“. A nesouhlasím tak docela, že oheň za sklem už není „otevřený oheň“. „Otevřený“, to jistě ne, ale „živý“ oheň to je. To sklo není žádná překážka ani tepelná, ani optická.
            Otevřené krby jsou dneska v bytech vpodstatě anachronismem.
            Plný souhlas, že „jedno polínko denně“ je super kravina. Při dnešních cenách kvalitního dřeva – nemá-li někdo zdroj „zadarmíko“ – je topení v krbových kamnech možná dražší, než plynem (já jsem se k plynu vrátil, jak píšu, tím spíše, že minulý týden jsme zprovoznili rekonstruované podkroví, kde se nastěhovali mladí, což představuje dalších 6 místností (dole mi přes zimu běží asi šest regulovaných radiátorů). A i kdyby ne úplně ta cena, tak to opatřování, manipulace, uskladnění atd., to je makačka.
            Jak píšu – jediná „náplň“ krbové vložky čtyřmi polínky (ca 6 – 8 kg) v podvečer a sálavé teplo o „atmosféru“, než se jde spát, je postaráno.
            „A ten kus skla na stěně s lihovým plamenem – co to je za hovadinu? – a co říkáš svíčkám nebo dokonce petrolejce?
            Nebyl bych tak příkrý (pokud to produkuje „bílý“ oheň, ne „modrý“ http://www.biokrby.cz/p/biokrb-glass-cube-ii-bily )
            🙂
            L.

            To se mi líbí

            • Jethro napsal:

              Lexi, z půlky jsem to psal jako mírnou ironii. Ale fakt je, že pro mne krb, pokud mi barákem nevoní ty silice z pryskyřičného dřeva, mne nebaví. A otevřený oheň bez (očazeného) skla – to je ten reálný relax 🙂 . Samozřejmě i to sálavé teplo přes sklo a napřímo má jiný charakter.
              Jinak – samozřejmě, nic není dogma. Ale svíčka je svíčka. Lihový těšítko na stěnu obýváku není svíčka. Ale když se to někomu líbí …
              Víš, ty nástěnné lihové „krby“ mi připomínají sojové maso. Dělá se s tím všechno možné, aby to připomínalo maso, ale, proč si nekoupit rovnou kus steaku a hodit ho na oheň? Na soju bych se vyprd. A to nemluvím o bezpečnosti toho šidítka. To ti takhle dohoří v nejlepším a letíš pro flašku lihu. Líh došel. Dám tam … Když nemáš Kuře, dej tam Eidam. Když nemáš Eidam, nedávej tam nic (J. Babica, zlidovělá hláška).

              To se mi líbí

              • Lex napsal:

                Nic si z toho nedělej-
                Samozřejmě jsem ten sarkasmus cítil.
                Přesto si myslím, že otevřený krb potřebuje mít sladěno to kolem něho, především podlahu, stropy a nábytek. Nehodí se do běžného obýváku, lhostejno zda v činžáku nebo na baráku.
                Krbová kamna ano. K nim můžeš mít jak rustikální, tak moderní nábytek.
                Si myslím, ale nejsem architekt ani nemám podobné (designérské) sklony

                Se sójou se shodnem zcela. Do huby bych to nevzal.

                O lihu (i ceně) jsem psal výše.
                Hnus a fialové tečky.

                Psal jsem, že bukové dřevo je drahé.
                Je. Nějakých 1.700,- Kč za kubík. Se zpracováním nebo při nákupu hotových špalků se pod dva a půl tisíce na kubík dřevní hmoty nedostaneš. Když vezmeš váhu suchého nějakých 0,8 t/kubík, je to tak, že ta moje jedna osmikilová „náplň“ vyjde na nějakých dvacet pětadvacet korun. A hřeje to někdy od páté odpoledne nejméně do půlnoci (dohřívá).
                Na kolik by vyšel ten líh?

                Ale jako taková momentální náladovka (k „mému“ plynovému ÚT)?
                Mladí si to chtějí pořídit.
                Pokud ano, dám vědět.
                🙂

                To se mi líbí

              • jaa napsal:

                No, za mne potřebu náladovky vyřešila mladá. To se koupí v Ikei Taková moderní napodobenina starých luceren. Je železná, dost těžká a zasklená a nevypadá špatně. na dně je napevno takový kalíšek. takže stačí čajovku dovnitř, zapálit, zavřít dvířka . Postavené na dlaždici můžete dát kamkoliv. Děcka ji jen tak neshodí , Náklady nic moc, kalíšky do 10 kč, podle velikost. Používáme to v zimě navečer, když je brzo tma, místo EE – světla dávají dost.

                To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              … taky ste se mohl zeptat 😦 , Lexi, takovej nerozum = bydlet s mladejma v baráku!!! To je zajímavý, že jak sme starý, tak sme furt a furt blbý. Já to u nás projektoval a svejma rukama taky postavil za vydatný pomoci ženy. Jen vomítky jsem si nechal dělat …nevím jak u Vás, ale u nás tehdy nebyly bůhvíjaký valný možnosti a vyhlídky na byty, škoda mluvit, tak jsem to postavil pro 2,5 rodiny (tu půlku pro mě, až to nepůjde, přece jenom vidina LDNky je stále pro mě děsivá). Mám sice hodný a slušný děti, lhal bych, kdybych tvrdil něco jinýho, ale dnes vím, že mladý a starý by měli bydlet zvlášť. Furt nějaký ulehčování, furt nějaký pomáhání a lichý představy, furt a furt nějaký přizpůsobování … tak bych viděl tu Vaší „horní“ rekonstrukci, Lexi!

              Promiňte, že jsem se neudržel, ale takovou mám vlastní zkušenost po více jak 40 letým soužití s mladejma v baráku … přesto Vám i všem u vás přeju všechno nejlepší.

              To se mi líbí

              • Lex napsal:

                Vím, znám.
                Ale co s tím?
                Mladšímu jsme nechali krásný 3+1 byt ve městě (převedl jsem na něj členská práva). Do roka to šlo na SVJ.
                Starší tehdy (2008) byl sám, přešel s námi na barák. Pak zčistajasna svatba a ani ne do roka vnuk. Co s tím? Barák bude tak jak tak jednou jeho.
                Mladé jsme zanedlouho „vypudili“, ať se o sebe postarají. Byly ale komplikace v bytě tchýně, nakonec návrat k nám do obce do nájemní garsonky. Střešní mansarda.Za osm a půl tisíce měsíčně. Ale my po ruce – oba pracují v Ostravě, tj. 35 km daleko, ráno v půl osmé do práce, v půl šesté večer doma. Vnuk ve školce „premávající“ do pěti odpoledne (v půli cesty, ne u nás).
                Od prvního letos šel do první třídy. Do školy ho „dodávají“, kdo ho ale vyzvedne (ve dny, kdy snacha nemůže pracovat z domova)?
                Roky běží, „klukovi“ bylo 42, snacha má zítra 33.
                Život se drobí mezi prsty.
                A oni v zaprděné garsonce, jiná příležitost nebyla.

                Vím, znám.
                Bude to řehole (už jsem psal – už jsme je kdysi zapudili).
                Ale co s tím?
                Jak dlouho tu ještě se ženou budeme?
                A ti mladí toho mají před sebou více (zdaleka ne tolik, jak jim to – stejně jako nám kdysi – připadá).
                Tak ať aspoň bydlí dobře.
                My už to nějak doklepem, a třeba i „díky“ tomu soužití dřív než bychom si přáli.
                Ale egoismus?¨
                To ať nás radši vezme čert (vím, znám, vezme).
                Vzdávám se, rezignuju.

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                amen

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Čert se na vás vysere, Lexi.
                Ten si bere jen ty, co umřít nechtějí.
                Kdo „rezignuje“, ten se jen tak nedočká.
                Nad tím textem jen krčím rameny, vím, znám…a fakt toho před nikým není tolik, kolik si myslí.
                Je to zatraceně krátká maškaráda, ten život, a kolikrát jsem kladl otázku, jestli by stálo za to, kdyby byla delší.
                Odpověď jsem ale nenašel…
                Né že bych nechtěl být do 150 let mladý a silný, ale ty životní hodnoty se tam ne a ne vejít.
                Vztah, děti…….co bych tady sakra vlastně dělal?

                To se mi líbí

              • tata napsal:

                Lexi
                MOUDRA hodna našemu věku a zkušenostem,já si myslím že to není vzdavaní rezignace…..prostě to budou naše děti vždy a vždy jim něco obětujem radi když je třeba……..ano jsou určité hranice které by rozumný rodič neměl překročit obětovat se jim zcela ale to není VÁMI POPISIVANÉ………to je prostě život a VÁMI krasně popsaný

                To se mi líbí

  5. čtenář napsal:

    když tady probíráte ty kotle,tak bych se rád zeptal co si myslíte o tomto?

    15 let starý kotel novým požadavkům nevyhoví. Pokuta 20 000 korun

    http://www.finance.cz/zpravy/finance/367959-15-let-stary-kotel-novym-pozadavkum-nevyhovi-pokuta-20-000-korun/

    To se mi líbí

  6. vonrammstein napsal:

    Kolik těch biokrbů bych asi potřeboval na vytopení cimry 11x8x4.25m?

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.