ZLATÁ POKLADNICE DOBRÝCH RAD


 Roku 1937 vycházela publikace, která měla přinášet osvětu do českých domácností.  Pro zajímavost jsem vybral povídání o zdravém stravování.

MUDr. K. Driml:

Čtyřicátníkovo »menu» vyžaduje jisté změny .

Životosprávný feuilleton .

V útulné restauraci ,,U pečeného vola“ pochutnával si pan komerční rada Obtloustlý na dobrém obídku. Sklenička trpkého vrmuthu připravila jeho útroby na hojná a tučné papání. K slepičímu bouillonu s vajíčkem přikusoval bílý chlebíček, který pomalu potíral máslem, ležícím na úhledném talířku. Po kousku hovězího s jedním brambůrkem přinesl sklepník vonící vepřovou pečínku s knedlíčkem a troškou zelí, k čemuž pan rada vypil jenom malou skleničku plzeňského, ježto byl přívržencem střídmosti v požíváni alkoholických nápojů.

Po dvou kouscích smetanového dortu napravil sladkou chuť v ústech šálkem dobré černé kávy a zapálil si spokojeně cigárko a dal si přinésti denní listy.

Neměl mnoho na práci — a proto si nemohl odepříti odpolední siestu na pohovce svého pokoje byla to jeho pravidelná ,,půlhodinka“ občerstvujícího spánku po obědě, neboť pan rada se řád řídil klasickými hesly z nichž hlavně latinské přísloví, začínající slovy: plenus ventera značící v češtině: „plný břich rád leží tich“ mu nejvíce utkvělo v mysli.

Bylo krásné odpoledne — ale ještě krásněji se to usínalo.

Laskavá bohyně spánku ukolébala pana radu Obtloustlého ve svém hlubokém objetí. Ale její nezdárný bratr ,,Sen“ nebyl naladěn k vypravování opiových čarovných pohádek. Byl nespokojen, neboť nebylo všechno v pořádku. Pan rada užíval příliš často jeho laskavosti. I usmyslil si, že si vezme dnes pana radu trochu na paškál. Sotva se ozvalo z pohovky první chrupnutí, zamával černým závojem kolem hlavy spícího.

Pan rada zavzdychl a otočil se na pravou stránu. Pocítil totiž na levé straně hrudníku pronikavé píchnutí. To oživlo jeho srdce a nespokojeně sebou zavrtělo a postěžovalo si ostatním útrobám : „Jak jsem utýrané! Nikdy jsem nemělo tolik práce, jako nyní, když musím zásobovati krví celý metrák tělesné váhy svého nositele. A nikdo z Vás mi nechce pomoci. I mé cévy, které mi pomáhaly, již vypovídají službu. Pracují tak líně.

„Což za to můžeme ?“ odpovídaly cévy, „naše stěny už nejsou pružné, jako byly. Kornatíme pomalu, ale jistě. Mnoho masíčka dostáváme – mnoho solí se v nás ukládá. Kdyby alespoň se ledviny postaraly o lepši vylučování těch jedů z masité potravy vznikajících !“

„Jak? My máme lépe pracovati?“ ozvaly se duetem ledviny, „čeho mnoho, všeho moc škodí. Jen si vypočítejte, co všechno máme vylučovati. Na potravu pana rady aby nás bylo alespoň deset. Jí jako by jeho tělo se teprve stavělo. Co máme s těmi všemi jedy dělati? Nemohouce je vyloučit, musíme je přirozeně nechati v těle. Ostatně, kdyby se někdo přesvědčil, nalezl by, že už ani bílkoviny nedovedeme v těle zadržeti a jsme nuceny je částečně propouštěti.“

„A ten tlak, který pak máme přemoci!“ protahovaly přepjaté cévy.

„Což vy, vy se o to rozdělíte, je vás mnoho v těle, ale já jsem samotinké. Už jsem celé rozšířené a ještě k tomu se dusím v tukovém polštářku“ — hájilo se srdíčko.

„A těch solí a toho koření! To nás dráždí nejvíce,“ svorně namítaly obě ledviny, „a toho protivného alkoholu, co nás stále podněcuje.“

„Myslíte, dvojčátka,“ odpovědělo srdce, „že mně to je lhostejné, kolik vermuthů, kolik vínečka a piva pan rada vypije, kolik černé kávy vysrká po jídle a kolik doutníků vykouří náš tyran? Ba, zdá se mi, že já tím trpím nejvíce.“

„Žbluňky — žbluňk —„ ozval se žaludek, ,Já také vím, co je to sloužit nerozumnému člověku, který ve čtyřiceti letech, když by mne měl už trochu šetřiti, jí jako kdyby se chtěl státi Herkulem. Ale co dělat. Musel jsem si už na ta kvanta potravy zvyknout, že bych si teď těžko zvykl zahálet.“

„Mlč, nerozumo!“ zakřikla na něho játra, „kdyby jedl náš majitel rozumně, měl bys dostatek práce se zeleninou a s ovocem, které by tě dosti naplnily, aniž by nás tolik zatěžovaly. Trpí-li srdce, ledviny a cévy nadbytkem masité potravy, mám já trojnásobnou práci s knedlíky a moučníky. Taková záplava cukru a škrobu na má stará kolena. Pokud byl pan rada obyčejným

malým úředníčkem, chodil alespoň pěšky, cvičil trochu a konal dlouhé výlety, takže mi jeho svaly pomáhaly cukry a škroby spalovati. Ale teď ? Sedí a leží — chůze se mu zdá příliš proletářskou — kdo mi má pomoci, když svaly jsou jako z hadrů. A toho tuku v nich!“

„Nerozuma nerozumná,“ zašeptal Pankreas, „bude-li takhle si se mnou hráti, vypovím mu službu a ať si dělá s cukry pak co chce. Ani mi nenapadne se o ně dále starat. Ať si pak léčí dietou cukrovku, když mu n a mně nezáleželo.“

„A toho tuku!“ vzpomněly si znovu játra, „kde se máme nabrati žluči, aby ho zpracovala ve střevech. Už jsme podrážděné na nejvyšší míru. Dopálíme-li se, bacíme do toho kamenem. A takový žlučový kamínek už pana radu pěkně potrápí a přiměje k dietě. A co vy, svaly, proč se více nepohybujete?“ „My? Jak to ?“ odpověděly unisono svaly, „což jsme tu proto, abychom

vláčely všechen ten zbytečný balast? Máme už toho také dost. Když se stará o tuk, tak ať si zjedná vozíček, aby ho stále vozil. Ostatně klouby už také nějak skřípají a nechtějí se ohýbat. „Už je toho povídání dost!“ ozval se náhle mozek,, „mluvíte jeden přes druhého bez ladu a skladu. Není ve vaší řeči nic konstruktivního — řekněte raději, co chcete a usneste se, jak zjednati nápravu. Myslel bych za vás, ale jsem dnes nějak ještě nahlouplý po tom vermuthu a plzeňském“

„Co chceme?“ ozvaly se všechny útroby, „chceme aby nás pan rada více šetřil.“

„Chceme méně masa, soli a koření!“ zvolaly ledviny.

„Chceme méně tuku a méně škrobovin a cukrů!“přispěchaly s odpovědí játra.

„Stále říkáte, co nechcete,“ upozornil mozek, „řekněte raději co chcete, aby jedl!“

„Ať jí více zeleniny, ovoce a kompotů místo knedlíků a moučníků!“ přihlásil se Pankreas. „Také pro nás to bude dobře,“ pochvalovala si střívka, „alespoň nebude nás stále trápiti projímavými pilulkami.“

„Ať nezapomene na mléko, abych mělo dosti vápníku!“ zaprosilo srdíčko, „jen ne tolik kávy a čaje! T o by mne zlomilo v půli.“

„A já poradím našemu tyranovi, aby se ještě dnes odpoledne zvážil, aby viděl, kolik má nad průměr, to znamená, o kolik kilo má více, než má centimetrů výšky přes metr. Jsem jist, že si dá říci a že vám vyhoví a upraví svou dietu. Neučiní-li tak, začneme zítra prostě stávkovat.“

Pan rada se převaloval se strany na stranu. Studené krůpěje potu mu stály na skráních a na prsou mu seděla těžká můra.

Ale sen pomohl.

Druhý den byl v jídelně pravý poplach, neboť se rozneslo, že se jejich „štamgast“ pan rada Obtloustlý rozešel s rozumem.

Již ráno jeho domácí paní si šuškala se služkou, že se s ním něco stalo, neboť si poručil k snídani misto kávy sklenku mléka a k tomu — hrůzo — jedno dušené jablko místo obvyklého „purgenu“. V deset hodin zůstal sluha v úřadě jako zkoprnělý, když si jej pan rada poslal místo k uzenáři do mlékárny pro sklenku joghurtu.

A což v restauraci v poledne! Žádný vermuth, žádná „tvrdá“ — ale pouhý slabý „střik“ a místo moučníku a pečeně dvě porce zeleniny k hovězímu masu a ještě jeden míchaný kompot.

Těžko se rozloučil s černou kávou, těžko si odřekl doutníček — a těžko mu bylo první den bez odpolední „půlhodinky“ — ale poznal, že malá procházka mu vše to lehce vynahradila.

Pan rada si ubral na jídle, ubral na váze — ale za to si přidal několik let spokojeného života.

Ta takto naše předky vychovávala tehdejší zdravověda

Bavor podpis_rex2

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

156 reakcí na ZLATÁ POKLADNICE DOBRÝCH RAD

  1. vonrammstein napsal:

    No dobře. A co z toho zbytku života měl? Jedl a pil věci, které mu nechutnaly, protože byly podle dobových poznatků zdravé. Podle současných už je to zase jinak. Tak k čemu to sebetrýznění?
    Askeze je dobrá věc, je-li podmíněna nějakým duchovním cílem.
    Znal jsem lidi, kteří jedli jenom syrovou zeleninu a ovoce, protože je to zdravé. Někteří se nedožili ani padesátky.
    Znám lidi, kteří chlastají a hulí a blíží se osmdesátce.
    Je to kus od kusu. Žádný univerzálníé návod nefunguje. Opravdu žádný.

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Súhlas, pane, od prírody sme každý iný a hlavne by každý mal rozumieť sám sebe a svojmu telu. K tomu patria aj tie individuálne chute a nechute. Toto nás v škole nenaučia a pritom by mohli.

      To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        Protože školní stravování je zaměřené na tu údajně zdravou stránku. Zaprvé to není pravda a zadruhé se to často nedá jíst. Sledují se nutriční hodnoty, cílem je omezit obezitu. Že se to nedá žrát, to už nikoho moc nezajímá, Omezený rozpočet, tečka. A pak se divíme, že si děcka kupujou v automatech příšerně přeslazený tyčinky, zapíjejí to Colou a tloustnou jak prasata.
        S tím samozřejmě souvisí i to, že ani v rodinách je k tomu nikdo moc nevede. Dítě askezi nenaučíte, nechápe ji. Stačila by uměřenost.

        Líbí se 1 osoba

        • Hudec napsal:

          V jedné roztomilé knížce, umírněně moudré, o jednom klášteru (bohužel, rytíři, nikoliv křesťanském, neřku-li katolickém), je umírněně řečí o umírněnosti.
          Jeden z protagonistů tam například tvrdí, že „je možné, že mnohá náboženství jsou mírně pravdivá“, ale že je o tom přesvědčen jen umírněně.
          S jídlem je to totéž. Vědci nám tvrdí každých deset let něco jiného o vhodné stravě. Tak je, podle mě, nejlepší se na jejich rady umírněně vykašlat a jíst si podle svého. Já vždycky nejvíc přibral při/po dietě.
          Myslím, že stres z výčitek „jsem tlustý“ je pro zdraví horší, než samotná obezita. Pokud ovšem ty výčitky nejsou stejně jako ta obezita pouze umírněné.
          I pohyb stačí od jistého věku nahoru pouze umírněný.

          P.S.: Ostatně neznám nic strašidelnějšího, než jít spát hladovej.

          To se mi líbí

          • vonrammstein napsal:

            Přesně 🙂 Vycházím z toho, že tělo si řekne, co potřebuje.
            A ty výzkumy? To je úplná sranda. Před patnácti lety mi tvrdili, že jíst sýry je sebevražda. Je to tučný, cholesterol a tak. Pak vymysleli hodnej a zlej cholesterol a najednou jsou sýry kupodivu zdraví prospěšný. To samý s alkoholem. Zabíjí to, tečka, Najednou to pomáhá trávení, honí to volný radikály a vůbec je prospěšný si tu a tam dát panáka.
            To, co dělám kontinuálně většinu života, mě podle vědců zabíjí a o pár let později mě to udržuje v relativním zdraví naživu. Proto seru na výzkumy a řídím se selským rozumem a tím, co tělo chce. Ty vědecký výzkumy stejnak s několikaletým zpožděním akorát dohoněj to, co už dávno provozuju 🙂

            To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Zlatá slova! Přesně můj recept, co tělo chce.
              A to jsem ještě málo důsledný 🙂 . Na rozdíl od mého strýce který se dožil soběstačný v plném zdraví 95-ti let (pak bleskově, jak se říká „sešel stářím“ když ho život přestal bavit), když radil, tvrdil a dodržoval : časté mytí škodí zdraví!

              To se mi líbí

            • vonrammstein napsal:

              Aneb „špinavýmu vojákovi je teplo“ 🙂 Což je. mimochodem, do značný míry ověřenej fakt.

              To se mi líbí

    • Joda napsal:

      Když chodila moje dcera na gymnázium, tak jejich učitelka biologie uspořádala besedu s propagátorem tehdy modní makrobiotické stravy. Propagátor studentům nadšeně líčil, jak jí spařené zrní a podobné pochoutky. Po skončení besedy logicky padl dotaz, k čemu je mu taková strava dobrá. Makrobiotik odpověděl „Já vám garantuji, že se dožiji o deset let vyššího věku, než vy ostatní, kteří jíte nezdravě“.
      Po skončení besedy makrobiotik odcházel ze školní budovy a na přechodu ho srazilo auto. Byl na místě mrtvý.
      —————-
      No lhát se nemá, takže opravuji. To auto ho přejelo asi až za tři týdny po té besedě.

      To se mi líbí

  2. st.hroch napsal:

    Úplná nádhera! Jakobych mu z brku vypadl – až na ten závěr – tím to autor docela posral …:-)

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      V jedné zfilmované Haškově povídce hraje J.Marvan roli jakéhosi rady, který si dříme v kanceláři a posluha ho budí se slovy: „Pane rado, svačinka…“.
      To byl vždycky můj sen. Na několik málo týdnu jsem sice v roce 1999 získal pracovní titul „ministerský rada“, ale k takové dokonalosti jsem pracovní proces dotáhnout nedokázal.
      Dnes coby chudý živnostník bez titulu si ale po obědě občas dřímnu. Je to zdraví prospěšné. 🙂

      To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      😀

      To se mi líbí

    • vittta napsal:

      On je to všechno vegáč, pane Hrochu…..až do chvíle, když to někdo udělat MUSÍ.
      Já dostal zánět slinivky a bylo po „jahodách“.
      Kdybyste viděl, co jsem žral….
      No ale houby zle, na živu jsem zůstal, už je to pomalu 19 let, a nyní už zase „můžu“ jíst to, co mi chutná a dokonce i pít.
      Dodnes chodím do metabolické poradny (což má tu výhodu,že si mohu libovolně nechta vzít krev a tak vím, jak na tom aktuálně jsem) a jen tak bokem jsem si vzpoměl na příhodu, když jsem svojí doktorce spokojeně říkal, že si jídlo nedělám na nějakém umělém svinstvu ale pěkně na másle nebo sádle!
      A ještě jsem se jako tvářil, že to tak má být.
      Kurňa…..viděl jste někdy ta dietní doporučení třeba pro diabetiky nebo slinivkáře?
      To bych rozhodně vážil za 1/2 roku 60 kg, tomu rozumím, že když se musí, tak se musí, ale když se nemusí……

      To se mi líbí

      • st.hroch napsal:

        Soucítím s Vámi – není o co stát. Nicméně, aniž bych se chtěl rouhat, cítím se líp v hospodě než v čekárně před ordinací…. V hospodě jsou totiž většinově zdraví.

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Tak to rozhodně ano.
          Minimálně zdravě vypadají.
          Teď už jsem OK, ale tehdy…..to byla tedy velice nepříjemná část mého života.
          Nepil jsem a nežral, abych si zachoval život, a měl jsem u toho takovou kliku, že nyní mohu jak chlastat, tak žrát, (i když tedy nutno říci, cukrovka nebolí…zatím) ale už jsem značně ostražitý, ale ono mi už také dávno není 20……

          To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        To jseš zatracenej klikař Já to řešil asi před dvěma měsícema. Intenzivní bolest v levým podžebří. Podle googla jasnej zánět slinivky, přinejmenším, Doba dožití tak max, dva roky. Krevní testy a sono naštěstí slinivku vyřadily ze hry, problém je jinde. Ale už jsem se pomalu chtěl loučit. Svinskej orgán.
        Diety já taky. A i to milovaný pivíčko jsem hodně omezil.
        Nějaký testy mám ještě před sebou, ale slinivka v tom chvála Bohu nejede.

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Tedy rytíři, kdybys měl zánět slinivky, tak bys na žádném googlu hledat nic nemohl.
          To netušíš, co se s tebou děje a bolí to naprosto nepředstavitelně a především pořád bez nejmenší přestávky.
          To bych nepřál ani tomu degenovi Petzynskému…..

          To se mi líbí

  3. Rosťa napsal:

    Paní Helena Růžičková říkala: „tělo má jít do hrobu zhuntovaný“. No, já bych s tím nesouhlasil a proto pečlivě vybírám. Z masa jen to dietní, bílé – špek, škvarky, bůček, sádlo. A pro dobré trávení raději to plnotučné, dvanáctistupňové. A i ta zelenina na talíř patří. Třeba takové křupavé hranolky nejsou od věci. A potom aktivní ležing na otomanu. Hoďku na levém boku, hoďku na pravém. Nic se nemá přehánět.

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Jeden môj bývalý kolega mal ako krédo to isté o zhuntovanom tele. Dnes má po 70-ke a hovorí, že keby vedel, že medzi zhuntovaním tela a tým hrobom bude ešte taký dlhý čas…

      To se mi líbí

  4. M-T napsal:

    Pánové, dnešní čtení mě díky vám příjemně naladilo 🙂 . „Plný břich rád leží tich“ bych přirovnala k našemu rčení „Po dobrém obědě si lehni, po špatném se ani nehni!“ Můj strýc, resp. prastrýc (strýček mé maminky) měl krédo: „Jez do polo-syta, pij do polo-pita a vyjdou ti naplno léta“. Jemu to vyšlo. Dožil se něco přes 93 let, na jaře toho roku jej porazila chřipka, týden byl v nemocnici s podezřením na zápal plic, pak přestal kouřit a šlo to s ním rychle k druhému břehu. Celý život silný kuřák! Nepamatuji ale, že bych jen někdy viděla opilého (špičku, to ano, to pak výtečně bavil …). Vyučil se malíř-natěrač, co jen se načichal různých pachů z terpentýnu, laků apod., celý život pracoval ve své profesi „ve fabrice v lakovně“, jak rád připomínal. Ale uměl snad všechno, chutnalo mu, jak říkal, taky všechno. A jak uměl tančit! Mně bylo šestnáct, jemu už 72 let, když mě vzal o pouti do kola (venku „na plac“ zpevněný a vysypaný jehličím!, jen se prášilo), polka O.K., ale hned po ní valčík a on prý doleva! Já strachy a trémou málem tuhla, ale s ním mně to šlo tak nějak samo a výrazně se mi upravilo sebevědomí. Byl červenec, navečer přišla bouřka a pořádný liják, tak se muselo rychle odejít, jak jinak – na pečenou husu s knedlíkem a mladým zelím, koláče … „pouťový plac“ průtrž ovšem nevydržel. Hezká vzpomínka.

    To se mi líbí

  5. Petrpavel napsal:

    Dobrá rada volyčům ČSSD (a ANO) :
    tata napsal:
    10.8.2016 (20:24)
    2 0 Rate This
    PS———-A V ŽADNEM PŘIPADĚ nebudu volit Babiše………ale ani ČSSD……..ASI PRO MĚ JE JEN JEDINÁ VOLBA A TO KSČM

    To se mi líbí

    • Rosťa napsal:

      A co je na tom divného? Socan jde proti občanovi, Babiš má za sebou Teličku, Zlatušku, Pelikána, Jourovou …. a Filipovi se nevydařil akorát Dolejš. Ostatní jsou celkem stravitelní. Já je volit nebudu, ale přeji jim dobrý výsledek.

      To se mi líbí

    • Rosťa napsal:

      Co je na tom divného? Babiš má za sebou Teličku, Jourovou, Zlatušku, Plameňáka, komedianta na obraně … socan jde proti občanovi hlava nehlava a Filipovi se nevyvedl akorát Dolejš. Já je volit nebudu, ale přeji jim dobrý výsledek.

      To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Je to zvláštní, že si neuvědomujete, že BEZ silné ČSSD nemá volba komunistů jiný význam, než ryze protestní, Je to jako přisunovat další posily k beznadějně obklíčené armádě. (tzv. „ozbrojený tábor válečných zajatců“)

      To se mi líbí

      • Petrpavel napsal:

        Vážně Slime (a plusoví klikači) věříte této hlouposti? Bylo by to pod vaši úroveň. Spíš si myslím, že tu propagandistickou kličku účelově využíváte v naději, že leckdo naletí. Naletí, bohužel.
        Jen silná KSČM ve spojení s protisystémovými stranami má naději na změnu k lepšímu. Jaké protisystémové strany? Zatím jen Okamurova SPD (Úsvit se tak jen tváří), ostatní nemají šanci nad 5 %.
        S ČSSD vede cesta do nikam stejně jako s ODS, TOP, ANO, KDU, resp. bude pokračovat rychle sešup morální, společenský, dluhový, bezpečnostní, a jelikož jsou zdroje vyčerpány a odevzdány mimo ČR pomalu i ekonomický.

        To se mi líbí

      • tata napsal:

        Slime
        Vite že jsem jeden s těch co tvrdil to co pišete,jenže musite kalkulovat v šiřšim měřitku.A zde převladá takové jednoduché posuzovaní bud s jen moralniho nebo většinou hodnotit dopad s pohledu ted momentalniho nebrat v potaz širší děj a okolnosti.

        TROCHU BYCH ŘEKL ŽE i VY ted hodnotite situaci jen s jednoho pohledu,sice souhlas ale ted nastali okolnosti vtom šiřšim měřitku musim odbočit a jednoduše to neumim takže musime si položit otazku.JSTE spokojen kam směřuje ČSSD A JAKOU POLITIKU ČINÍ………jestli ano vše co napiši je bezpředmětné.
        JÁ ne a dlouho,hlavně lidi jako Dinstbir bych tam nechtěl a bohužel tam nabivají převahu….od tohoto se pak odvijí další…….situace v minulich volbach byla hlavně nepustit k moci KALOUSE A JEHO EXPERIMENTY a to mohla zajistit jen ČSSD…….COKOLIV JINÉHO by znamenalo že by se podilel na vládě.Kalous……..volby mě dali za pravdu to se nedá vyvratit ,,,,,,,,argumenty co tady dost lidí oponovalo,byli jen s řiše fantazie……hlasy co byli rozděleny ukazali že nevolit čssd byla by zde čistě pravicová vláda.

        Navic srovnaní teto vlady a předešlích pravicovych…………je naprosto prokazatelný že volba menšího zla byla jasná……….protože protiargumenty se točí na věcech,jako cirkevní restituce,podlejzaní EU COŽ BY JAKAKOLI VLADA BEZ ČSSD DĚLALA taky,jenže jsou tady věci experimenty typu ala KALOUS co tato vlada zatrhla……..samozřejmě na tom má i lví podil BABIŠ……….POLOŽME SI OTAZKU……….DĚLAL BY Babiš tuto mirnější socialní
        politiku nebyt TAM čssd JA JSEM PŘESVEDČEN ŽE NE,

        a odtoho se odviji i současná politika……….aby se ČSSD ZMĚNILA k lepšimu podle mě potřebuje prohrát,a ted by to nemělo bolet protože momentalně je boj mezi pravici,,,,,,Babiš versus TOP,ODS………TUDIŽ když BABIŠ vyhraje musi hledat spojence jinde,a ČSSD ASI těžko přestane exzistovat uplně,takže utrpí porážku co by ji mohla nakopnout ke změnám ale stale bude hrat určitý faktor co bude Babiš potřebovat.
        ANO JE POTŘEBA aby si čssd uvědomila že musí spolupracovat s KOMUNISTAMA a snažit se spojit hlasy a cile a tim pravě prolomit to obkličení…..bez prohry to lidi jako distbier nedovolí…….ted je jedinečná možnost možná poslední

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Píšete:
          „,,,,,,,,argumenty co tady dost lidí oponovalo,byli jen s řiše fantazie……hlasy co byli rozděleny ukazali že nevolit čssd byla by zde čistě pravicová vláda.“
          A co kdyby lidé místo ČSSD volili KSČM?
          Nebo třeba LEV21?
          Nebo třeba Okamuru?
          Nebo třeba stranu mírného pokroku v mezích zákona?
          Také by tady byla čistě pravicová vláda?
          Vaše teorie jsou minimálně pochybné, což si samozřejmě mohu myslet jen já.
          Ale vy svoje úvahy nazýváte z nějakého podivného důvodu „fakty“….

          To se mi líbí

          • tata napsal:

            vittta napsal:
            13.8.2016 (15:44)

            no vidite počitat umite že………….takže už jsem ty čisla uvaděl tak si je najděte a zjistite že kdyby všichni voliči ČSSD VOLILI ksčm…….což je sice fantazie,a nemožné……. neměli by možnost vládnout

            Nebo třeba LEV21?
            Nebo třeba Okamuru?

            opět argumentujete co se nestalo ,jak jsem psal nemohl jsem tušit jak volby dopadnou,dopadli jak jsem předpokládal tudiž mi to dalo za pravdu tečka.

            NECHÁM NA LIDECH JESTLI je platnost argumentu co se stalo nebo na argumentu kdyby byli v ….. ryby nemuseli by byt rybniky

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Kdyby lidé nevolili ČSSD,museli by volit někoho jiného, ne?
              Pokud by volili.
              Vy jste odhadoval, že bude mít ANO stejně jako ČSSD?
              Nebo že bude mít pravice tak málo?
              Necháte na lidech……a já nejsem jako člověk, nebo co?
              Já vám v tomto oponuji, a dávám nějaký argument.
              Vy jste ho zesměšnil, že se to nestalo, ale já přece netvrdím, že se to stalo, to je argument na vaše tvrzení, že kdyby neměla ČSSD ty hlasy, vládla by pravice.
              A domáháte se veřejeného souhlasu od čtenářů.
              Neumíte diskutovat, předvádíte se, co jako pak čekáte ode mně?
              Pár mých odpůrců mi dá mínus a někteří to ani nebudou číst, resp. číst pozorně a už vůbec ne o tom přemýšlet.
              Možná bych je mohl jmenovat.
              A vás to uspokojí.
              Budiž vám to přáno, ale v tématu nás to přece dál neposune, nediskutujeme, stojíme na místě, protože nepřijmete žádný argument, a to ani k polemice.
              (kroutím hlavou)

              To se mi líbí

        • Slim napsal:

          Ano tato, bude to pro voliče levice složitý. Jedna věc, která může (po)odvrátit výrazné vítězství Babiše je to, že nejde o volby do sněmovny. A v těch místních mají tradičně výhodu zavedenější partaje.
          Nemyslím si ovšem, že socdem si chce z eventuálního neúspěchu vzít ponaučení. Nějak už to slovně „odčarujou“ a vývoj k průseru 2017 bude pokračovat.

          BTW. Tuhle jsem viděl v TV V. Filipa. Vede se mu očividně dobře, tvářičky mu utěšeně ducatí (nechci napsat rovnou DUKAtí). Už po x-té mě napadlo, že by na roli Švejka, s tím chytráckým úsměvem, ani nepotřeboval maskéra. (On Karel Noll takhle nějak vypadal).
          Rozesmála mě představa, jak „tajemným gestem vyláká z vagonu npor. Lukáše .. a hlásí mu: pane obrlajtnant, nic jsem neprozradil… ale za 5, nanejdýl za 10 minut budu ouplně vožralej, už to cejtím, jak mě začínají brnět nohy…“ 😀

          To se mi líbí

          • Petrpavel napsal:

            Primitivní uvažování, primitivní hodnocení (Filipa). Měl jsem o vás Slime lepší mínění … Polemika s vámi nedává smysl.

            To se mi líbí

          • vittta napsal:

            Všiml jste si Slime, že ČSSD má poněkud neprůhlednou politiku?
            Nikdo pořádně neví, co mají za lubem a když něco na veřejnost vyleze, tak je to z různých, ne zrovna oficiálních kanálů.
            Taktéž jsou v ČSSD minimálně dvě názorově naprosto odlišná křídla, korunovaná ještě samotnou osobou Haška, který je jakési křídlo třetí.
            Dejme tomu, že je to záměr a neprůhlednou ČSSD budou volit jak Dienstbierovci (kvůli lásce k cigošům, buzerantům a muslimům), tak antipravičáci, pro které není prioritou mezinárodní politika ČSSD ale vnitropolitický boj mezi „pravicí“ a „levicí“, který jeposlední dobou až k pláči umělý.
            A kdyby měl Hašek až moc velkou popularitu (má jí) tak se Sobotka vyfakuje a na předsednické křeslo usedne Hašek.
            No…jenže co by tenhle guláš znamenal pro českou levici, to tedy….raději ani nepomýšlím.
            ČSSD se musí především očistit od kolaborace (zbavit se Dientsbierovců a nejspíš Sobotkovců) a též musí „zlevicovatět“, prostě se vrátit ke svým kořenům, tedy k levicové politice, místo současného pseudolevicového politikaření, které nemá vizi, a pokud jí má, nesmějí se jí dozvědět především občané.
            Upřímně řečeno, ČSSD na to zatím nevypadá, kam se hrabou socdemácké špičky na mazaného Babiše, který neřeší plytké pravolevé hašteření, ale ujímá se tzv. aktuálních témat, z nichž některá aktuální skutečně jsou (migranti) a jiná sice nejsou (EET), ale rozhodně tak vypadají.
            Pokud ČSSD pojede v téhle politické linii, musí- alespoň podle mého názoru- utrpět drtivou porážku a moc bych se nedivil, kdyby padli pod 10%.

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Jejich politika je momentálně průhledná až moc. Naslibovat všem peníze, které jdou ze státního (tedy i našeho), protože nemají svoje prachy na volební kampaň

              To se mi líbí

            • vittta napsal:

              No dobře….to jsou jejich žvásty, ale jakou tedy mají vizi?
              Tak to myslím.
              U Dientsbierovců je ta vize jasná, ale kuriozně je stejná, jako mají Kalouskovci.
              Budou se rvát o volební tahák vítání migrantů, nebo co.
              Ale Sobotkovci se nevyjadřují pořádně k ničemu, jednou se Bohouškovi EU nelíbí, pak zase líbí, jednou Chovanec bojuje proti imigrantům, pak zase proti šiřitelům nenávisti s bílým ksichtem.
              No tedy né že by ostatní nějak svými vizemi vynikali, ale ČSSD….to je nyní dost extrém.

              To se mi líbí

      • Jos napsal:

        Tady je Slime naprosto křišťálově vidět více než 20 letý manipulační vliv medií a propagandy, která se lidem dost úspěšně snaží nabulíkovat, že to nejlepší pro levici je uříznout si jednu ruku. A vlastně se jim to i pěkně dařilo celých více než 20 let s KSČM. Tak si to teď takový Petrpavel pěkně opakuje s ČSSD. Vlastně by měl sám a výhradně sobě přidělit titul volyč, kterým tak rád obšťastňuje ostatní.

        To se mi líbí

        • tata napsal:

          JOS
          reagujete bohužel na něco jiné,nebo jinak aby jsme se něčeho dobrali jste spokojen se současným stavem v ČSSD.jestli ANO DALŠÍ debata je bezpředmětná,ne s duvodu že bych to kritizoval ,každy má pravo to vidět po svém,jako nevičitam někomu co volí pravici.
          Ano souhlas že plno lidí s ČSSD DĚLÁ většiho hajzla než je…
          Vám vyhovuje že si ČSSD SAMA koplikuje situaci když odmitá spolupráci sjedinou levicovou stranu aspon která ma možnost byt v parlamentu?

          To se mi líbí

          • vittta napsal:

            Zde vycházíte z toho že KSČM má o tu spolupráci zájem.
            Podle mě nemá.
            Byla by to pro KSČM politická chyba, dát se dohromady s takovým zkorumpovaným souborem.

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Koukám, že na vás dva budu muset jak ve škole: Nechte toho, nebo vás rozsadím! 😆

              To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Tohle je ale konkrétní reakce na konkrétní názor.
              Jinde ovšem…
              Nic méně trpím určitým pocitem, že nejsem tak úplně vinníkem, i když jsem k tatovi leckdy jízlivý.
              Jenže….kdyby měl každý na tatu tak reagovat, jako to někdy dělám já, nebylo by tady nic jiného.
              —————
              No a…..co vy, jakž takž?

              To se mi líbí

            • Slim napsal:

              vycházíte z toho že KSČM má o tu spolupráci zájem
              S TÍM SOUHLASÍM, JEJICH AKCE KDYŽ BYL POTENCIÁL, „ŽE BY TO ŠLO“, BYLY SPÍŠ odtažité.

              Může, pravda jít opravdu o superortodoxní postoj. S tím jsou historicky rozsáhlé – a špatné – zkušenosti. Takhle Stalin dlouhou dobu sabotoval myšlenku Lidové fronty (výsledky jsou dobře známé).

              Ale v našem případě může spíš jít o pohodlnou výmluvu umožňující „dolce far niente“

              To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Oni komunisté nemají zapotřebí dělat někomu voly, Slime.
              S jejich volebními výsledky.
              A začala si ČSSD.
              Výsledek je naprosto tragický obraz české levice.
              ČSSD si dělá politické body na Bohumínském usnesení dodnes, a komunisté si zvykli na to, že jejich volební tahák je právě to, že se nikam neženou, resp. nejsou nijak politicky aktivní.

              To se mi líbí

            • LB napsal:

              Nedělají nikomu voly.
              To je moc pěkné, pane vitta, jenže jsou taky zcela mimo hru, takže hlasy pro ně možná zvýší jen počet kom. poslanců (tedy obročníků).

              Jos má pravdu, sundat ČSSD přihraje jedině pravici, Babišovi a kdovíkomu

              To se mi líbí

          • Jos napsal:

            tato,
            vy se zásadně mýlíte v jedné věci. Skutečným nepřítelem obyčejného člověka, běžného voliče, není ČSSD. Jsou to strany jako Babišovo ANO,ODS, TOP09, prostě vše co smrdí pravicí a neoliberalismem (mimochodem včetně straničky mikrovůdce Okamury). Tudy vede frontová linie a tam je hlavní problém. Na druhé straně stojí v současné době jen ČSSD a KSČM. A vy mi připadáte jako člověk, kteý se snaží vysvětlit, že nejlepší cestou boje proti neoliberální pravici je vést válku proti ČSSD. To mi připadá asi tak stejně nesmyslné, jak kdyby se někdo snažil tvrdit ve II. světové válce, že pro spojence je nejlepší cestou k vítezství nad Hitlerem je nějaká menší lokální válka mezi SSSR a Anglií.
            Stěžujete si na současný stav ČSSD. Jenže zapomínáte,
            1) Jak je činnost levicových stran systematicky po desedtiletí znevažována a dehonestována medii. To podstatné zamlčováno, marginálie schopné uškodit jsou systematicky zveličovány. Vždyť se těm sedmilhářům docela úspěšně podařilo utajit před drtivou částí populace, že prakticky nejůspěšnějším polistopadovým premiérem byl Paroubek A hned ním Zeman A dodnes na ně pořádají mediální hony za veselého ryku zmanipulované veřejnosti. A to jsou skutečně podstatné a důležité, ovšem převážné většině publika neznámé informace.
            2) Nelíbí se vám současný stav ČSSD. V tom máte pravdu. Ale měl byste si na př. uvědomit naprosto marginální význa takového Dienstbiera, jeho v podstatě nulový vliv a také nulové výsledky. Nelíbí se skoro všem co se děje, nebo spíše neděje kolem církevních restitucí- Ale sečtěte si zastoupení v parlamentu. v koalici. Pokud Babiš nedá své hlasy k nápravě restitucí, nepůjde nic. Lidé jsou proti církevním restitucím, ale slabomyslně volí strany, které je prosadily a podporují.

            To se mi líbí

            • tata napsal:

              Jos
              ALE to se mylite,myslim tim proti čemu bojuji.Ano nelibí se mi současná ČSSD,OVŠEM JESTLI SITUACE BUDE POSTAVENA čssd nebo top ,ods,ano ,volil bych ji.Zatim sem ji volil jako menši zlo,ale přece nejde byt stale spokojen že je o něco lepší.A JAK CHCETE DONUTIT čssd aby byla to co má .ALE MALÍ VYZNAM distbier ,rozhodně nemá,naopak celkem vyznamný.Hlavně bych nevolil současnou pravici,takže argumentovat jak se mylim vtomto směru musite k někomu co je ochoten volit BABIŠE,JÁ TO NEJSEM

              To se mi líbí

            • Jos napsal:

              Jenže z útoků na ČSSD bude právě profitovat Babiš.

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              A co takhle si Josi představit, že z reálného hodnocení ČSSD bude profitovat skutečná levice – KSČM? Babiš profituje z reálné politiky všech „státotvorných“ stran – ODS, TOP, ČSSD, KDU, voliči KSČM k Babišovi logicky nepřebíhají.

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              S tou slabomyslností jste mě Josi rozesmál. No, spíš rozplakal …
              Kdo že to je alespoň pro zdanění církevních náhrad? (Vím, že to netušíte, tak pro vaši informaci : KSČM, ANO, Okamura, Úsvit. Kdo je proti? ODS, TOP a Josi divte se : ČSSD)

              To se mi líbí

            • oh napsal:

              „Činnost levicových stran systematicky po desetiletí znevažována a dehonestována medii. Docela úspěšně se podařilo utajit před drtivou částí populace, že prakticky nejúspěšnějším polistopadovým premiérem byl Paroubek A hned za ním Zeman. A dodnes na ně pořádají mediální hony za veselého ryku zmanipulované veřejnosti. “
              To máte pravdu Josi. Jen jste nezmínil, že k té štvanici na Zemana se Sobotka & spol. s vedením ČSSD velice ochotně připojili a jejich vlastní ryk se rozléhá do dáli.
              Co se médií týče, ČSSD by IMO nutně potřebovala vlastní noviny nebo internetový portál ve stylu aktualně.cz. Za stav zpravodajství ČT a Čro nese ČSSD spoluodpovědnost – dokud budou v radách vysedávat exoti, přesvědčení že jejich primárním posláním je bránit ČT a Čro před kritikou zvenčí a ne dohlížet na nestranné, pravdivé a objektivní zpravodajství, stav veřejnoprávního zpravodajství se nezmění k lepšímu ani náhodou.
              Komunisti pochopili včas, že co o sobě nedostanou ven sami, to žádný „seriózní“ plátek dobrovolně nenapíše, a zařídili se podle toho. I když Haló noviny nejsou ten nejčtenější deník na světě, alespoň si v KSČM mohou být jistí, že jejich názory a postoje se dostanou na veřejnost. Přinejmenším k jejich členům, voličům a sympatizantům. ČSSD žádný takový informační kanál nemá.
              Dienstbier sice má nulové výsledky, ale bohužel ne nulový vliv a daří se mu cpát jeho lickoprávní agendu se zřetelnou podporou ze zahraničí do školství a sociálek – tím získává možnost formovat budoucnost podle své šablony.

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Docela by měl zajímat důvod těch čtyř minus-hlasů pod mou informací o postoji parlamentních stran ke zdanění církevních „restitucí“ ….

              To se mi líbí

        • Petrpavel napsal:

          Josi, tu ruku levici odřízla sama ČSSD svým neustále platným a účinným Bohumínským usnesením. Copak ani tohle nedokážete pochopit?
          Čemu proboha pomáhá volba současné ČSSD? Nechtějí spolupracovat s levicí, ale vládnou s autentickou liberální (ANO) a klerikální (KDU) pravicí?
          Nějak ztrácím sílu dokola odmítat hlouposti vycházející z neznalosti fakt.

          To se mi líbí

          • Jos napsal:

            Fakt jste mne rozesmál Petřepavle. ANO coby opravovatel a reformátor církevních restitucí. Nepoložili proti nim ani stéblo. Ručí za změnu do výše všech hlasů z ČSSD. Lžete si do kapsy Petřepavle.

            To se mi líbí

          • Jos napsal:

            A mimochodem vámi vymyšlená fakta mne nezajímají.

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Teda Josi, já žasnu.
              Vy, jako srdeční sociální demokrat byste měl nad ČSSD blít nejvíc.
              Kde jsou ty časy, kdy měla ČSSD nějaké politické i ekonomické úspěchy….
              Dneska je to partaj, zralá na zhroucení.
              Mě připadá, že jim fandíte, protože jsou „na hubě“.
              Jenže oni jsou „na hubě“ oprávněně, prostě dělají blbou politiku, z evropanství se stalo patolízalství až kolaborace, z levicovosti protěžování menšin a ze sociálna podpora netáhel a pakáže.
              To vše ČSSD přijala, jenže občané to nějak…nepřijali.

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Všiml jsem si, že vás Josi fakta nezajímají. Typický zabedněný fanda.

              To se mi líbí

  6. vittta napsal:

    No prosim!
    My tady jako primitivní, česká hovada nadáváme, a přitom imigrantký student dostal 6 jedniček z maturitních předmětů, a študentka dokonce sedm.
    A to nemluvím o tom Romovi, co se stal v Británii policajtem!
    My ani netušíme, oč se připravujeme!!!
    http://blisty.cz/art/83323.html

    To se mi líbí

  7. vittta napsal:

    Tohle je moc zajímavý článek.
    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Do-Evropy-prichazeji-vysinuti-lide-jsou-bliz-nez-si-myslite-Zavrit-hranice-a-do-zbrane-Zavelel-izraelsky-expert-a-Cesi-onemeli-448773
    Mě dost zaujala tahle krátká část:
    „Musíte mít dobré spojence: Američany, Rusy, Izraelce. My víme hodně! Můžete se s námi spojit… A měli byste vybrat správné lidi, aby vás reprezentovali,“ řekl za potlesku rabín.“
    Jde o to, že něco podobného tady za velkého nesouhlasu razím.
    Američany nemám rád, resp. USA a jejich debilní politiku.
    Jenže podle mě je náš největší nepřítel pořád ještě Německo, a nějak podvědomě cítím, že by se nám ti Amíci jednou ještě mohli hodit.
    Dokud nám nedupou po ksichtech…..
    Podívejte Rusové, jak v nich nakonec vidíme určitou naději-a není to žádná politická slepota, ta naděje.
    A to tady měli 24 let obrovskou armádu a bez nich se nemohlo dělat pomalu nic.
    Časy se mění, a kdo ví, co bude „zítra“.
    Hodně napoví volby v USA, když nic jiného, tak uvidíme, jestli je osobou prezidenta možné, změnit zahraniční politiku USA, nebo jestli je vůbec možné, takovou osobu za prezidenta nějak „získat“.

    To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Nenapoví. Volby americkýho prezidenta jsou sprostej byznys. Trump má tu výhodu, že si kampaň platí víceméně sám. Těm minulým i současným kandidátům ji platil někdo jinej. A zadarmo to rozhodně nebylo a není.
      Skuteční voliči mají v těch volbách jen marginální význam.

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Český prezident měl také jen bezvýznamnou, ceremoniální roli….dokud nebyl zvolen ten nepravý.
        Najednou tomu tak není.
        Volby v USA jsou komickou záležitostí, ale….co když se něco nepovede, a zvítězí někdo, kdo zvítězit neměl?
        Zabijí ho?
        Ono to dost řve a americká společnost není zase tak jednotná, nemusela by to vnitřně ustát…

        To se mi líbí

        • vonrammstein napsal:

          Jo, nejspíš zabijou. Takovej americkej národní sport. Srovnání prezidentů tam a tady je nonsens. Nemáme tu prezidentskej systém a Zeman nemá vliv na polovinu planety.

          To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      To s Německem je nepochybně pravda. Jenže v dnešní době je americká pseudoelita naprosto šílená a jediné, na co se dá spolehnout, je její podpora kozomrdů. Americká ambasáda stojí za programem „islám do škol“, například. A jestli má k něčemu opravdu blízko, je to německý nacismus a to nejen ve formě podpory banderismu v Ukrošsku.

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        O tom já nijak nepochybuji.
        Jde mi o jinou věc.
        Jak konkrétně se může USA hodit islamizace Evropy?
        Jakkoliv se hodně mluví o tom, že se tím Evropa oslabí, ve skutečnosti se značně posílí, protože islám jí sjednotí a samozřejmě též militarizuje.
        A islám v militarizované Evropě, vyzbrojený jadernými zbraněmi, se nebude nikoho ptát, kam má udeřit, a nebude se ptát ani USA.
        Islám naopak v pohodě USA v roli hegemona nahradí, pomocí evropského průmyslu a evropských technologií a islámského fanatismu.
        Pokud USA opravdu chtějí islamizovat Evropu, (a každý ví, že není možné, islamizovat Evropu jen trochu, buď ANO, nebo NE) pak je pravděpodobné, že už někdo islamizuje USA, nebo že jsou pseudoelity USA už islamizované, nebo minimálně závislé na islámských penězích.
        Vycházím z podobné logiky, s jakou jsem se hádal o Židech.
        Ještě nedávno se hodně mluvilo o židovské vině úplně všude a nebylo sebemenší špatné události, ve které by Židé neměli prsty.
        Nikdo mi ale neřekl, jaký konkrétní profit z toho Židé mají, a jak vládnou světu, když je na ně každou chvíli nějaký pogrom a vždycky byl.
        Nyní se univerzální vina z Židů přenesla na USA-a já to vnímám velice pozorně (u evidetních idiotů na Rusko).
        No ale jaký profit by tedy USA měly z islamizace Evropy, na to nemohu a nemohu přijít.

        To se mi líbí

        • e-liška napsal:

          Možná by nám něco řeklo Konsorcium nevládních organizací pro práci s migranty v ČR. Panebože 18 jich je. A hledají další posily.

          To se mi líbí

          • vittta napsal:

            Ti by nám neřekli nic.
            Zajedno nic nevědí, a za druhé jdou debilní.
            Na ně je jediný lék- bič!
            Jinak k této věci píšu kus níže v textu pro Kchodla.

            To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Někdo tvrdí, že jim nejde o to, aby islám vyhrál, ale aby rozpoutali válku, kterou pak pomůžou Evropanům vyhrát. Všechno se rozbije na padrť a pak se to bude stavět znovu, jako po WWII. Profit by z toho měli dvojí – zmizela by jim konkurence a přibyl zákazník. Vlastně trojí – přibyl by ještě dlužník. Případně může ještě jít o výrobu kanonenfutru proti Rusku – protože dnešní evropské obyvatelstvo se na „Drang nach Osten“ nějak moc netěší a nechystá.

          Jenže, ačkoliv to výše napsané může někomu znít racionálně, je to samozřejmě totální kokotina. Protože dějiny racionální nejsou, jde o neočekávaný efekt mnoha chyb a pitomých záměrů, které nevyšly. To je stejné, jako když někdo uvažuje, že cílem amerických akcí na Blízkém a Středním východě je chaos a rozvrat. Není, zcela jistě, je to výsledek demence a „chytrých plánů“, které totálně selhaly, protože byly úplně pitomé.

          V takovém Iráku skutečně chtěli zavést demokracii – a přitom se napakovat, samozřejmě. Tak ukrutně jsou blbí, mysleli to dobře, většina z nich.

          Takže si celkově myslím, že Amíci podporou islámu neplní nějaké ďábelské cíle, dělají to prostě z demence. Jako že všechna náboženství jsou si rovna a podporujeme svobodu. Prostě dělají to tak pitomě kvůli své pitomé ideologii, která nemá se skutečností nic společného.

          To máte podobné, jako v 90. letech jsem byl svědkem, jak z USA oblézali ČR nějací magoři ohledně sexuální osvěty – myšleno odstranění prudérnosti a výuky sexuální výchovy na školách – což u nás v relativně normální formě běželo už od 60. let. Byli to pitomí prudérní protestantští Amíci, kteří žijí ve společnosti, ve které když zpěvačce vypadne při koncertě koza z trička, je z toho celonárodní skandál.

          Tak tihle idioti si mysleli, že u nás to je ještě mnohem horší, že snad u nás je nějaké 15. století. BTW, tehdy se na lepších diskotékách jako show ukazovala na pódiu živá soulož a tak podobně. To když tihle magoři viděli, málem omdlévali.

          Takže tak – oni nás prostě považují za bigotní křesťany nebo bigotní šílené komunistické ateisty a myslí si, že islám odmítáme, protože odmítáme svobodu vyznání. O tom, že islám žádné náboženství vlastně není – ne pritoritně – a že je to kozomrdný způsob uchvácení světa, vůbec nic netuší.

          To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            Je to prostě výraz jejich arogance a pocitu civilizační a kulturní nadřazenosti.
            Oni si prostě myslí, že když u nich byl a je velký odpor proti například homosexuálům, tak u nás to musí být přímo strašné. Vůbec nevědí – ve své povýšené zhovadilosti to nevezmou, ani když jim to někdo vysvětlí – že u nás nebyla homosexualita trestná dávno před západními zeměmi, tedy pro sexuálně dospělé lidi.

            To máte to samé, jako když jsem byl v USA a tam mi někdo líčil jako známku úžasné vyspělosti, jak pro jeho zraněné dítě přiletěl vrtulník záchranky. Kdybych mu řekl, že u nás máme celoplošné pokrytí vrtulníkovou záchrannou službou jako první na světě (společně se západním Německem, od roku cca 1985), tak mě prohlásí za prolhaného cvoka a dál se se mnou nebude bavit. Protože „Amerika je nejlepší“.

            Jsou to těžce indoktrinovaní dementi, perou to do nich od mala a mají úplně vymyté makovice, asi jako Severní Korejci – a i ti na tom asi budou lépe.

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Já tenhle názor také vyznávám, Kchodle.
              Prostě demence.
              Demence na každém rohu, USA, Německo, ještě horší jsou snad ty severské země.
              To souvisí s těmi nevládkami, co píše E-liška, každý americký kretén, který chce měnit svět k lepšímu podporuje nevládku, pozadu nejsou ani třeba Norové, ale kdo ví, kdo za těmi norskými fondy vlastně stojí.( a ten Soros…co to je vlastně zač?)
              To je velice výhodné, protože nejen že se nevládkami mění svět „k lepšímu“, ale ještě jsou z toho prachy a co je neuvěřitelné a zřejmě i pro provozovatele nevládek nečekané, s jejich pomocí se dá aktivně ovlivňovat politika „napadených“ zemí.
              Čistě proto, že i v nich vládnou vesměs dementi.
              Já v tomhle nemá s Vámi žádný rozpor, každý to vidí, co se děje a oba jsme vyznavači směru „náhodného řízení pomocí dementů, kdy se dementně vyráží klín klínem“.
              Pak jsou ale směry, které USA připisují nějaké cílené spiknutí a ti se prolínají se spiknutím židovským.
              Podle mně současné (pche) elity nejsou schopné čehokoliv cíleného.
              Mluvil jsem o těch ovcích, což děsně nasralo Tatu a jistě i mnohé jiné.
              Podle mě to nepochopili.
              Shazovat všechno všecičko na USA (Židy, Rusko, jak je libo-ale jakkoliv jsou tito shazovači viny politicky naprosto odlišní, princip jejich činnosti je ďábelsky stejný) je svým způsobem tupé a především snadné.
              Něco se posere na jednom konci světa- mohou za to USA, něco se posere na druhém, no jistě, zase USA.
              Co to ale vlastně jsou, USA?
              Banda kriminálníků, degenerovaných boháčů, zkorumpovaných politiků, fundamentálních soudců a vysokých úředníků, vládnoucích pomocí všudypřítomných fízlů, národní gardy a debilních nařízení, nebo obrovská a mocná průmyslová říše?
              Jistě oboje, ale důležité je to druhé.
              Musíme myslet na svojí prdel, my jsme uprostřed Evropy a politicky se nemůžeme jasně vymezit proti někomu a být u toho sami sebou, sami sebou můžeme být, ale dokud nám nejde o krk, musíme u toho být se všemi zadobře. (s migranty nám o krk jde, proto jsem v této oblasti radikální a myslím, že tvrdé vymezení i za vysokou cenu bude nutné- nejprve zřejmě proti EU a Německu)
              Zeman a jeho určitá klika brání politickému vymezení proti Rusku, lidé kolem velkého Sašky zase brání vymezení proti USA.
              Myslet si můžeme co chceme, ale musíme u toho stát nohama na zemi.
              Politika je umění možného, a pokud se nechceme chovat stejně, jako ti dementi, co se jim tady posmíváme a pohrdáme jimi, musíme stát nohama na zemi!
              Já se snažím být spíše politikem (ve smyslu psaní mých komentářů) než komentátorem.
              Z toho plyne určitá nevraživost.
              Samozřejmě, snadnější je komentovat a to v duchu dané komunity.
              Tady jsem trochu odbočil, ale je to vysvětlení některých mých postojů, které se nelíbí.

              To se mi líbí

            • tata napsal:

              A TO MLČET nemohu………..vubec nic mě nes….. každy at má svuj pohled,jsou věci ale pohledu a pak logiky………a toto je uplně mimo prostě oficialní politika dělá s USA MIROTVURCE………TEČKA jasně doložitelný fakt………to co si myslí nakej tata a jemu podobný nemá duležitost……….duležité je co jsou oficialní politická stanoviska………takže je nelogické to vysvětlovat že není dobré vše hazet na USA a to je jediný omylaný bod,vlakno těchto debat.

              názor zdejší většiny je ano USA MÁ NA TRIKU dost věcí ale nemuže samozřejmě za vše,navic je jasné že rozhodujicí Evropské staty mají myt svuj rozum tudiž když podlehají teto retorice a politice USA MAJÍ za tu destabilizaci svuj dil viny.
              Druhá věc je že většina zde kritizuje jen tu snahu z USA DĚLAT MIRUTVORCE….takže mluvit ,psat ,argumentovat že nejsem ovce je nelogické…….protože to netvrdí ani zdejší většina a hlavně ne oficialní politika………jednoduše stručně oponovat něčemu co vlastně není v těchto debatách jeto co já kritizuji………

              .doklad zde

              Mluvil jsem o těch ovcích, což děsně nasralo Tatu a jistě i mnohé jiné.
              Podle mě to nepochopili.
              Shazovat všechno všecičko na USA (Židy, Rusko, jak je libo-ale jakkoliv jsou tito shazovači viny politicky naprosto odlišní, princip jejich činnosti je ďábelsky stejný) je svým způsobem tupé a především snadné.
              Něco se posere na jednom konci světa- mohou za to USA, něco se posere na druhém, no jistě, zase USA.
              Co to ale vlastně jsou, USA?
              Banda kriminálníků, degenerovaných boháčů, zkorumpovaných politiků, fundamentálních soudců a vysokých úředníků, vládnoucích pomocí všudypřítomných fízlů, národní gardy a debilních nařízení, nebo obrovská a mocná průmyslová říše?

              JEDNODUCHÁ otázka……..kdo zde vše svadí jen na USA,NEBO SNAD oficialní politika v Evrpské unii ?zasada debat je oponovat ,nesouhlasit s vysloveným,napsaným……nemá logiku oponovat co si vytvořim

              To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Váš styl myšlení je mi úplně cizí, tato.
              Berete všechno doslova a to doslova si ještě upravíte.
              Když dejme tomu můj syn dostane pětku ve škole a já řeknu “ no to je teda nádhera ty troubo“, tak to je vlastně strašně nelogické.
              Zajedno mu tu pětku pochválím (to je teda nádhera) a pak mu řeknu, že je trouba.
              Navíc, co je na pětce nádherného, že, takže jsem logicky vlastně blbec, protože pětka je vysoce záporná a já píšu „nádhera“.
              Navíc píšu nelogicky, protože pětka není vysoce záporná, vysoký je třeba strom, že jo, pětka je hodně záporná.
              Byla by to pěkná nuda, vyjadřovat se doslova, co myslíte?
              Ale někdo by to třeba ocenil.

              To se mi líbí

          • NavajaMM napsal:

            Presne tak. Netreba hľadať zlé úmysly za tým, čo sa dá vysvetliť obyčajným babráctvom.
            Na rozdiel od trestného práva, kde ten zlý úmysel treba dokázať, aby bolo možné človeka odsúdiť, tak tí babráci by mali odísť od volantu a kormidla bez ohľadu na to, že ich úmysly boli pôvodne „dobré a čisté“. Úmysly, to nie je kvalifikácia.

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              V tomto případě (politika) bych klidně soudil za výsledky, pane Navajo.
              A co si budeme povídat, výsledky těch amerických babráků (ale evropští za nimi nijak nezaostávají) nejsou nijak oslnivé.

              Líbí se 1 osoba

              • NavajaMM napsal:

                Pane Vitta, bol by som radšej za prevenciu. V prípade Costa Concordia sa ešte dá súdiť kapitán za babráctvo, ale v prípade pilotov už taký súd s babrákom nemá zmysel. Dnešné štáty sa už viac podobajú na lietadlá, v zmysle – katastrofa môže prísť veľmi rýchlo a už sa jej nijako nebude dať zabrániť. Preto je najväčšou chybou súčasnej „demokracie“, že sa vodcovia vyberajú podľa toho, ako presvedčivo vedia hovoriť do kamery. Druhá chyba je, že takýto šikovný oblbovač dostane obrovskú právomoc. Ten systém je rizikový.

                To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Který systém není rizikový, pane Navajo.
              Dneska je jen ten svět „menší“.
              Takže každá, i malá chyba, může mít nedozírné následky.
              Před 500 lety měla chyba reálný dosah 500 km.
              Dnes je to celý svět.
              Demokracie pak je celkem pitomý systém, ale jakkoliv jsou volby podobny spíše divadlu než výběru nejvhodnějšího vůdce, tak lidé jakousi reálnou moc mají.
              Osvícený diktátor je sice systém o poznání lepší a efektivnější, ale….kolik jich historie zná?
              Z těch demokratických variant se mi nejvíce líbí prezidentský systém.
              Volby určí diktátora na omezené období.
              Teoreticky se dá odvolat, ale má dostatek moci, aby dokázal hnout hnijící bažinou politiky.
              Pokud je ovšem schopný.
              Samozřejmě že politické podsvětí na to reaguje tím, že napadá volby toho diktátora, resp. se je snaží ovládnout, což je dobře patrné právě v USA.
              Ale stejně to nejde udělat úplně, pokud je systém dobře nastaven, což zase v USA nějak začalo kulhat, když diktátora (prezidenta) volí ústavní soud.

              To se mi líbí

              • NavajaMM napsal:

                Nie, pane Vitta, voľba diktátora, to nie je demokracia a žiadny systém nie je jednoduchšie zneužiť, ako autokraciu. Bez ohľadu na to, ako sa človek k moci dostal. Príklad: ani v blbom mestskom úrade nemôže byť jediný človek, ktorý má od všetkého kľúče a všetky dvere odomyká a zamyká. Každý za svoje kľúče zodpovedá sám a je len niekoľko ľudí, ktorí dozerajú na plnenie pravidiel, nemajú však oprávnenie tie kľúče (rezervné) použiť, až na prípad havárie.
                Chápeme to v takýchto malých rozmeroch, ale v prípade takej komplikovanej veci ako je štát, sa necháme nahovoriť na totálny nefunkčný paškvil.

                To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Jak se říká „cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly“, ale k tomu je nutno dodat, že dobrými úmysly neinformovaných nadutých idiotů. Když mluvíte s nějakým sluníčkářským magorem o kozomrdech, tak ti většinou viděli živého kozomrda jen někde na univerzitě a zdál se jim vzdělaný a exotický, takže nechápou, co proti nim vlastně máte – asi budete ten rasista a xenofob.

              Až jim budou u nich doma řezat hlavy a znásilňovat děti, tak jim to stejně nedojde – budou tvrdit, že za to náboženství nemůže, pokud to přežijí dost dlouho na nějaké tvrzení.

              Celkově se politický systém dnes podobá letadlu, kde si cestující volí piloty, takže ve finále je v kokpitu tlupa načinčaných uřvaných opičáků, ale o navigaci a řízení letounu nemá nikdo ani páru. Selhalo to především kvůli selhané převodové páce – a tou byla dlouho média, která zprostředkovávala informace – protože politiky voliči osobně neznají.

              Běžný člověk žije v iluzi, že řízení mají na starosti lepší a vzdělanější, zkušenější lidé, jenže to velmi často není pravda: při osobní znalosti by jim nikdo nesvěřil ani úřad ponocného v Horní Dolní.

              Možná to neměli tak špatně udělané v dóžecí Benátské republice, kde se vedení volilo částečně losováním. Když se podíváte na kteroukoliv západní vládu, člověk se neubrání dojmu, že lepšího výsledku výběru by se dosáhlo náhodným výběrem ze všech obyvatel, kriminálníky a pacienty psychiatrických nemocnic nevyjímaje.

              Celkově to naráží na další paradox: do kdy je smysluplné systém opravovat a pokoušet se ho evolučně vylepšovat po malých krůčcích, není náhodou prohnilý už samotný základ ? Svět se totiž mění a žádný systém nevyhoví na pořád. Jenže tohle uvažování má i druhé úskalí, připomínající šílence bourajícího dům, protože v něm přestal jezdit výtah – jenže právě tak se lidstvo obecně vzato chová.
              🙂

              Spiknutí a „temné plány“ samozřejmě existují, například využívání islámu jako kanonenfutru proti Rusku je evidentní. Nebo proti Assadovi. Jednou jsou využívání kozomrdi, podruhé třeba banderovci nebo němečtí náckové. Ale vždy se to obrátí proti osnovatelům, pokaždé se jim to vymkne. Žádné plány nevyjdou, většinou docela fatálně.

              Líbí se 1 osoba

  8. NavajaMM napsal:

    Ako tak čítam tú diskusiu, je večer, aj by som si ešte siahol do chladničky, ale čo ak z nej vypadne imigrant?
    *
    No pôvodne som chcel spomenúť jeden latinský citát, čo som pred chvíľou našiel a hodí sa k úvodnému článku: Brevis ipsa vita est sed malis fit longior.
    Znamená to asi toľko: „Ľudský život je krátky, ale utrpenie ho predlžuje“.
    A to by mohla byť odpoveď priateľovi vonramsteinovi, že askézou (a chodením po doktoroch) je predsa len možné predĺžiť si život. 🙂

    To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Duchovní jistě, příteli. My katolíci věříme, že čím víc protrpíme na tomhle světě, tím kratší nás čeká očistec. Askeze je dobrá věc, pokud má cíl. Vlastně ten cíl nemusí být nutně duchovní. Shodit dvacet kilo taky přinese radost, i když jen časnou (tedy pokud předtím nevážíte padesát). Askeze především posiluje vůli. A ta se může hodit kdykoliv a v jakékoliv situaci.
      U doktorů mám ovšem pocit, že se život snaží spíš ukrátit. Nebo aspoň maximálně znepříjemnit.

      Líbí se 1 osoba

      • NavajaMM napsal:

        Hej, hej, bolo to myslené tak na odľahčenie 🙂

        To se mi líbí

        • vonrammstein napsal:

          Já jsem to tak pochopil 🙂 Většinou smajlíkama šetřím. Mám rád takovej ten suchej humor, co končí tečkou. Neříkám výslovně anglickej, není to tak specifický. Děsně mě na tom baví, jak se s tím čtenář nebo posluchač po tý tečce popasuje 🙂

          Líbí se 1 osoba

          • kočka šklíba napsal:

            No a co se vrátit k okolojdoucímu a odpovědět mu, jak jste tzv. „rytíři“ slíbil? To nic?

            To se mi líbí

            • vonrammstein napsal:

              Šmíruješ cizí debaty? A co takhle po opakovaný výzvě věcně odpovědět Vittovi, mrdko? Chodz do picze.

              To se mi líbí

            • kočka šklíba napsal:

              :D, :D, obvyklé, na co se vám nechce odpovědět, na to neodpovíte. Ptz jste srab Jako u vlka, jako na aktuálně :D. Nadávejte si jak chcete, kdo chce tak ví, kdo nechce tak neví,nebo dělá, že neví.
              Vitttovi jsem odpověděla, milý „rytíři“, velmi slušný ;). Bavora vaše sprosté výrazy viditelně nechávají chladným, no co se divit , zřejmě si velmi rozumíte ;).
              Jinak nechápu ty cizí debaty velmi vstřícný vonrammsteine. Máte to tu pronajaté? Pokud ano, tak Bavore mně zakažte sem chodit ;).

              To se mi líbí

            • vonrammstein napsal:

              Na aktuálně jsem nikdy nebyl, blbá krávo. Trochu hodně se ti to ve špenátu motá. Běž si lehnout, nepodařenej potrate, přebrala jsi. Už zase.

              To se mi líbí

            • kočka šklíba napsal:

              Nadávejte jak se vám zlíbí, jen vypovídáte o sobě :D.

              To se mi líbí

            • vonrammstein napsal:

              Jo. Chcípni mi do rána. Dík.

              To se mi líbí

            • vittta napsal:

              To je humus, kočko, to je humus….
              Ale mínusy dostává rytíř, protože velice neslušně píše to, co by si měl (podle mě) normální člověk o vás myslet.
              Provokujete a diskutujícím se to líbí, zajedno chrání ženu a za druhé jsou tak slušní, že je rytířovy vulgarity asi přivádějí k mdlobám.
              Jaká hrůza…

              To se mi líbí

  9. kočka šklíba napsal:

    To asi nevyjde milý „rytíři“ ;).

    To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      Patřilo jasně pod poslední opravdu skvělý příspěvek milého a obdivuhodného, výjimečně slušného rytíře vonrammsteina ;). Přát někomu chcípni přece zaslouží obdivuhodně hodně hlasů plus, ne? Doufám, že Bavor bude spokojený ;).

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Milá kočko. Víte dobře, že jsem dost mimo provoz, takže mne ušetřete toho citýrování mého jména. A asi by vám drápek neupadl, kdybyste respektovala toho pana Bavora.

        To se mi líbí

        • kočka šklíba napsal:

          Ano mohla pokud Vás budu oslovovat, myslela jsem, že když máte nick Bavor V., není potřeba Vás oslovovat pane Bavore. Ale jak si pane Bavore přejete.

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            Nějak jste pozapomněla na to, že se nacházíte ve virtuální síni virtuálního šlechtice. A pravidla pro oslovování urozených osob i odkazování na ně jsou jiná než v jiných virtualitách i nevirtualitách.

            To se mi líbí

  10. tata napsal:

    Kočko mohl bych VÁS poprosit ignorovat vonrammstein……stejně se to zvrhne do nadavek.Čist v teto jinak slušné kavarničce kanál mě celkem vadí.A POPRAVDĚ přispivate k tomu i VY,PŘECE VITE co bude nasledovat.To už není rozumné

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Tato, napsal jste to velice trapně špatně.
      Máte jí požádat, aby přestala rytíře provokovat.
      Takhe to vypadá, že na vině je rytíř, a kočka by jen neměla reagovat na jeho jakési výpady!
      Zkuste být objektivní.

      To se mi líbí

      • Ahele napsal:

        Napsal to naopak velice správně a slušně.
        tata
        1. mohl bych Vás poprosit ignorovat
        2. popravdě přispíváte k tomu i Vy
        3. to už není rozumné
        vittta
        Máte ji požádat, aby přestala rytíře provokovat = prosím ignorovat
        rozdíl?
        požádat / poprosit
        provokovat / ignorovat

        Co je prosím na tatově příspěvku neobjektivního? 🙂

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Samozřejmě.
          Tak na úvod tata požádal kočku, aby rytíře ignorovala.
          To v podstatě naznačuje, že je to rytíř, který nějakým způsobem stojí za tím problémem, a kočka by ho měla ignorovat proto, aby se ten problém minimalizoval.
          Že k tomu kočka přispívá je tam uvedeno až na druhém místě, ale v konextu vlastně tím, že rytíře neignoruje.
          Celkové vyznění toho textu tedy je:
          Rytíř = záporňák
          Kočka = oběť, která se zbytečně brání.
          A vsadím se s vámi, Ahele, že přesně takhle to Tata také myslel.
          Slovo „ignoruje“ se v češtině vykládá pejorativně k tomu, kdo má být ignorován.

          To se mi líbí

          • vittta napsal:

            A ještě doplním, že dokud nepřišla kočka, byl tady pohodový klídek.
            To je třeba vidět.
            Kočka tedy bezprostředně vyvolala:
            Tvrdou odvetnou reakci rytíře.
            Znechucený komentář taty.
            Můj znechucený komentář jak kočce, tak tatovi.
            Váš znechucený komentář mně.

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              A znechucenou reakci Pana Bavora, abych nezapoměl.

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Mýlíte se vittto, kočka tady byla dávno před vámi.
              Nechápu :
              – že Bavor nereaguje na sprosťárny ramštajna, asi má zkušenost že je to zbytečné
              – že kočka reaguje na ramštajna, měla by vědět že je to zbytečné
              – že že se vittta zastává ramštajna, měl by vědět že je to zbytečné, on se umí rvát sám
              – že tata se snaží soudit, měl by vědět že co člověk to jiný pohled na stejnou věc, a že ej to zbytečné
              – že to škorpení může někomu vadit, byť je zbytečné

              To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Ale já netvrdím, že jsem tady byl dřív jak kočka.
              Já tvrdím, že tady byla pohoda, dokud nepřišla.
              Přeneseně samozřejmě, nikdo nemůže vědět, kdy jsem tady byl a kdy ona, takže jde o to, kdo kdy píše své příspěvky, ale kočka si JEDNOZNAČNĚ začala a začíná si VŽDYCKY!
              A já nehájím rytíře, ale pravdu, samozřejmě jak jí vidím.
              Rytíř má neadekvátní reakce, a kočka to ví.
              Proto do něj také reje, dělá jí pak dobře, když je hodovní osazenstvo na její straně, i když by podle mně být nemělo, ona je příčina rytířových reakcí.
              Já jsem se do kočky pustil až nedávno, ale pozoruji ty její hysterické a nechutné provokace už od začátku.
              Jen jsem kdysi „povytáhl obočí“, když provokovala mně proti rytíři, aniž bych byl jakkoliv v jejím hysterčení zainteresován.
              Vycítila, že jsem Husita a tak toho chtěla zneužít, abych se s rytířem hádal.
              No, neuspěla, a to se jí nějak dotklo….
              To víte, duševně nemocný člověk má tyhle potíže.

              To se mi líbí

          • Ahele napsal:

            Přesné 🙂
            Neodpovím na to na co se mě ptáte, ale zato odpovím na deset věcí, na které se neptáte.
            1.“Tak na úvod tata požádal kočku, aby rytíře ignorovala“.
            To nenaznačuje vůbec nic. Ta věta říká – tatovi se nelíbí, že se debata zvrhla a domlouvá kočce, aby se příště vyvarovala reakce, která by s pravděpodobností hraničící s jistotou skončila stejně.
            a tedy naprosto správně dedukujete
            „a kočka by ho měla ignorovat proto, aby se ten problém minimalizoval“
            2. „Že k tomu kočka přispívá je tam uvedeno až na druhém místě, ale v konextu vlastně tím, že rytíře neignoruje.“
            Ale jistě 🙂 kdyby ho ignotovla, tak by k tomu nedošlo bez ohledu na to, zda je to uvedeno na prvním nebo na druhém místě.
            Rozeberme si příklad
            a) mohl bych vás poprosit ignorovat, přispíváte k tomu i vy
            b) přispíváte k tomu i vy, mohl bych vás poprosit ignorovat
            Co myslíte je to stejné? 🙂

            A celkové vyznění? Kdyby nedošlo k akci nebyla by reakce. O čem jiném diskuze ale jsou? Ne bo je v pravidlech řečeno na koho či na co se smí či nesmí reagovet.

            Bylo by dobře, kdybyste vy sám polevil trochu ve své ješitnosti, že víte vždy lépe než pisatel (v tomto případě tata), jak to ve skutečnosti myslel a být vámi, tak se nevsásím nebo proděláte kalhoty.

            Slovo ignoruje se v češtině vykládá stejně jako v jiných jazycích neboť ačkoliv je čeština skutečně velmi bohatý jazyk, tak toto slovo není českého původu a doslově znamená – úmyslně si nevšímat, opomíjet.

            Jo, kdyby tata napsal „vykašlete se na…“, tak potom by to bylo naprosto jasné, ale takto reagujete na něco, co je především ve vaší hlavě a souvisí s tím, že vy toho jistého rád máte, ale kočku a tatu ne. Což je přesně to, co předhazujete druhým, ale sám tomu podléháte, příteli.

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Heleďte, Ahele, vy jste nějakej divnej.
              Tak váš text je založen na tom, že zpochybňujete můj pohled na tatovu reakci a v podstatě to zdůvodňujete mou ješitností, kdy konkrétně vím víc jak pisatel a to vylepšujete slovem „VŽDY“.
              No dobře, ale pak na konci sám píšete, že „ale takto reagujete na něco, co je především ve vaší hlavě a souvisí s tím, že vy toho jistého rád máte, ale kočku a tatu ne. “
              No ale nerad bych se mýlil, ale vypadá to, že zde zase víte lépe než já, co je v mé hlavě.
              Jinými slovy, chováte se minimálně stejně, jako já, jenže na rozdíl od vás, vám to nevyčítám.
              Takže se hoďte do pohody a zkuste to po sobě číst.
              A aby bylo jasno, kočku rád nemám, protože si myslím, že je to ..píp…a píp… a……darmo mluvit.
              Tata mě nevadí, i když jsem mu napsal, že bych se k němu nechtěl otočit zády.
              No ale on je to spíš takový medvěd, děsně rád by byl spravedlivým soudcem ale je z toho víc škody jak užitku.
              Mimochodem, vy mě také nevadíte.
              A věřte mi, že kdybych chtěl, mohl bych za vašich textů také lecos záporného vypíchnout.
              No ale každý je nějaký, a já se z většinou lidí snáším velice dobře.
              Když jsem na někoho protivný, má to nějaký důvod, který na požádnání rád a konkrétně komukoliv sdělím.

              To se mi líbí

    • jaa napsal:

      N o ono to b ude jako obvykle asi jinak.
      Bábi mne učila, že „co se škádlívá – rádo se mívá“. Takže bych měla prosbu, abyste své láskyplné výlevy přestěhovali na

      https://vonrammstein.wordpress.com/

      tam Vás nikdo nebude rušit a kdo bude chtít tak si počte. A nekazili luft tady. protože to vypadá, že jste kvalitativně oba úplně stejní akorát na opačných pólech- akorát zabečilí
      Jak se má svět srovnat – když ani dva postarší zabejčilí to nedokáží???

      To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        Tiež som si povedal, že sú vlastne roztomilí 🙂

        To se mi líbí

      • Ahele napsal:

        Nelíbí, že? Mně taky ne. 🙂 Už dlouho.

        To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        To neklapne. Chodí si ke mně číst a sbírat informace, to jo, Ale nikdy tam nic nenapíše. A já vím dobře proč.
        Jinak to přesně pochopil vittta: Kdyby se do mě neustále a naprosto bezdůvodně nesrala, byl by tu božskej klid. Všimněte si, že málokdy napíše něco k věci, ale naprosto programově si sem na mě chodí flusnout. V reálným světě bych jí rozbil tlamu na kaši, ale tady to nejde, tak reaguju tím druhým adekvátním způsobem.

        To se mi líbí

        • jaa napsal:

          Milej zlatej, a vo co go… 🙂 kdybyste ji ignoroval , bylo by to na ní, jelikož puberťácky reagujete… no máte co máte. paardon. Já jsem vždycky nechývala takové indeligernty si naběhnout na zeď to není o hrdosti – ale o ehm ehm…

          To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      Mohl byste tato, ale vy myslíte , že na větu co jsem napsala já : „No a co se vrátit k okolojdoucímu a odpovědět mu, jak jste tzv. „rytíři“ slíbil? To nic?“
      jsem měla dostat odpovědˇ: „Šmíruješ cizí debaty? A co takhle po opakovaný výzvě věcně odpovědět Vittovi, mrdko? Chodz do picze.“
      Můžete mně vysvětlit tato jak jsem ho provokovala? Touto jednoduchou otázkou, kde mě skutečně zajímalo, jak vonrammstein odpoví? Diskutuje se tu? Diskutuje. Byla ta otázka slušná a nijak nikoho normálního neurážející? Byla. Takže si myslím, že nemáte v tomto případě pravdu.
      Já nemohu za to, že tento člověk mně na slušnou a nijak neprovokující otázku nadává. A to opravdu hnusně. Pak samozřejmě cítím potřebu, nutnost, mu odpovědět, ale pořád slušně. Myslím, že i Vy a mnoho zdejších diskutérů by mu odpovědělo podobně, jenže on si na většinu netroufne,to ho také charakterizuje,takže asi tak. Navíc jsem opravdu nepochopila výraz „cizí debaty“ ;).
      Dostala jsem se sem až ted, proto ta pozdní odpověď.

      To se mi líbí

  11. tata napsal:

    AHELE

    diky ano prohral by,ale on né protože to nikdy nepřizná.Já napsal mockrát blbost ale když je mi dokázana vždy jsem se omluvil.VÍM že jsou zde mnohem chytřejší lidi,já piši pocitově a životní zkušenosti……tim jak jsem pracovně cestoval jich má vice ne většina.
    Co je má obrovská chyba a co mi oprávněně BAVOR vytknul neumím hodit věci za hlavu,povznest se když někdo ipretuje moje slova jinak než je piši.PROTOŽE kdo muže vědět lepe než ja sám jak sem to myslel a dokladám to citacemi.

    Ohledně ,,ritíře,, rozhodně bych nebyl člověk s kterym bych mohl souhlasit tudiš snim pit kavu,což platí ale i obraceně s jeho strany ke mě.ALE CHOVÁM SE K NĚMU vždy slušně a nesouhlasím jen s nazory osobu neventiluji jako konečně u každeho zde.Proč by prohrál je nabiledni nebot jsem minimalně kočce vytknul přiliš osobní vypady ASPON už 2

    JESTLI JDE O OBJEKTIVNOST,je to samozřejmě složitější protože s názory kočky souhlasím akorát by to měla převezt do roviny kritika,nesouhlas s nazorem nikoliv osobní boj.
    Druhá věc je slušnost projevu,navic i on ji několikrát sice meně než ona jeho napadl.

    PROTOŽE zde je mimořadně slušné prostředí,a kočku znam roky poprosil sem ji aby se zamyslela jesti je to rozumné protože mě vadí tyto vylevy,,,,,,,,,,,dostalo se mi jak sem trapný,jak je vidět nevadí to jen mě……….ANO popsal jste to přesně,tak to bylo myšleno

    To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      To jste na omylu, já bych s Váma na kafe klidně šel. Nic proti Vám nemám.

      To se mi líbí

      • Petrpavel napsal:

        Fakt? Ještě před nedávnem jste virtuálně zabíjel každého voliče komunistů.
        To kafe vám tato nedoporučuji. 🙂

        To se mi líbí

      • tata napsal:

        NEJDE oto že proti mě nic nemáte to já defakto taky ne,ale přiznejte na rovinu jako já,Ja také nechodím na blogi kde se hlasá opačné nazory.To je přiměr……..že zde pijeme šalek dobré kavy s lidmi co si rozumí,nebudu ho pit s lidmi co si nerozumím.

        Takže kdyby jsme se znali z nákého hlediska třeba ze školi,určitě by politika nehrala roli v našem stahu lidském.TADY své nazory zname takže své přatelé si vybirame dejme tomu stejné zaliby a nazory,mi je máme rozdilné tak proč by jsme si sedali ke kávě.nebo snad je normalní vyhledavat lidi co si snima nerozumite?Samozřejmě bych neměl problém sedět u jednoho stolu.

        Vitta kdybyste viděl jak se schazujete už delší dobou vidím že se snažite mě urazit ale máte smulu timto jste se odkopal snad to vidí i ostatní mě jako osoba jste upně jedno vždy sem reagoval jen na nazor,mě nevyprovokujete.I KDYŽ JE TO ANONIMNÍ většinou to vypovýda o charakteru a to se jesně ukázalo ,komu jde o diskuzi a komu si plivnout

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Já jsem se neodkopal, ale vy jste mě odhalil.
          Vám, dle mého, nejde o diskuzi, ale o fakta.
          A fakta jsou to, co říkáte vy.
          Ta fakta tady hájíte.
          Jestli jsou to opravdu fakta, nezkoumáte, prostě to víte.
          Jinak já nemusím chodit tam, kde mají stejné názory jako mám já.
          Nemám zapotřebí být oblíbený, protože prostě jen prezentuji to, co ostatní.
          Já pochybuji a ptám se.
          Proto na diskuze chodím.
          Učit se od jiných a učit druhé, pokud vím o věci třeba víc.
          No a že se to mnohým nelíbí, to tak prostě bývá.
          Na OM mě za to zabanovali s nadávkama, jaký jsem dobytek.
          Tam tehdy měli hiearchii jako v KSČ nebo třeba chartě 77.
          Každý byl podezřelý a kdo nedržel basu, především s tamějšími celebritami, byl „zlikvidován“.
          Tady by to také tak bylo, ale díky tomu, že sem chodí lidé, pro které jsou rozmanité názory výzvou, tak to tady není.
          Ovšem co se mě týká, mám ze 70% velice podbné názory jako ostatní.
          No, „někomu“ se třeba zdá málo.
          A že se schazuji….a víte vy vůbec, jak strašně se schazuje Zeman v očích takového Petzynského, Kocába, Šabatové, Dientsbiera nebo Zlatušky?

          To se mi líbí

          • vittta napsal:

            A ještě si vysloužím pár mínusů.
            Píšete:
            „Vitta kdybyste viděl jak se schazujete už delší dobou vidím že se snažite mě urazit ale máte smulu timto jste se odkopal snad to vidí i ostatní mě jako osoba jste upně jedno vždy sem reagoval jen na nazor,mě nevyprovokujete.I KDYŽ JE TO ANONIMNÍ většinou to vypovýda o charakteru a to se jesně ukázalo ,komu jde o diskuzi a komu si plivnout“

            To asi zrovna také reagujete na názor, že jo.
            Shazuji se, to vidí i ostatní, že jsem se odkopal, vypovídá to o charakteru a já si chci plivnout.
            Vy reagujete na mou osobu, ne na moje názory a ještě manipulujete ostatní, kteří musí vidět, že máte pravdu.
            Kašpare…

            To se mi líbí

        • vonrammstein napsal:

          Já jsem ochotnej mluvit s kýmkoliv o čemkoliv. Hodně jsem si toho v životě prošel. Nemám problém mluvit se skinheadama o nacismu, s pankáčema o anarchii, s komoušema o komunismu a s havlistama, jak to jde všecko do prdele. Já vyjdu s každým, tato. Pokud normálně mluví a argumentuje.
          Pro kočku to neplatí. To je něco, co chci vidět přejetýho na silnici.

          To se mi líbí

          • Petrpavel napsal:

            Pudy (druhý odstavec) vítězí nad rozumem (první odstavec).
            U zvířat normální, u lidí…?

            To se mi líbí

          • tata napsal:

            ASI SE NECHAPEM…..já přece mluvim o něčem jiném. A nezlobte se jasně reagujete když VÁM NĚKDO sahne na cirkev,nebo vidite rudě když je někdo rudý fanatik.Já sem si prošel minimálně stejně jako VY A ASI KOUSEK VIC JSEM STARŠÍ.Víte za komunistů jsem spočatku měl naběh byt fanatik,přesto jsem si važil a vášnivě debatoval s lidmi co komunistům nemohli přijit na meno,najivně jsem jim vyvracel že gulaky jsou propaganda,dnes vim jak jsem v mnoha věcech mylil a najivně věřil,jako dnes vim že v mnohém měla ta propaganda pravdu myslim o zhoubnosti kapitalizmu.A ZE SRDCE JSEM ODSuzoval lidi co lezli do partaje jen s prospěchu a že jich bylo.Nemám problém ALE DISKUTOVAT Nebo odsuzovat lidi s jiným nazoreme,ALE UŽ je skorem nemožné abych ty lidi vyhledaval ,něco jiného se poznat za jiných okolností pak je nazor na politiku vedlejší.NEŘIKEJTE MI ŽE budete vyhledavat společnost ktery vám budou celí večer hlasat že cirkev je taková,a socialismus to dobro,to by asi ta kava moc nechutnala.
            A PŘESNĚ TAK TO BYLO MYŠLENO……….ROZHODNĚ bych si neodsed kdyby to nastalo,ale rozhodně bych to nevyhledaval abych VÁM NABIZEL ŽE SE NĚKDE SEJDEM.

            To se mi líbí

            • vonrammstein napsal:

              Vyhledávat jistě ne. Ale když už se v takový protivný společnosti ocitnu, ustojím to. To říkám s jistotou, hodněkrát jsem to zažil.
              Já Vám taky nenabízím, že se někdy někde sejdem. Určitě ne. Jen říkám, že bych neměl problém-kdybychom se náhodou potkali-si s Váma dát kafe a pokecat.

              To se mi líbí

            • tata napsal:

              ALE TO JÁ TAKY……..JEN jsme to každy jinak chapali

              To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Jééé, tak vy byste s někým nešel na kafe kvůli názorům?
      Pěkná trapárna.
      A ubožárna.
      Já bych šel na kafe s každým, vyjma kočky.
      Podle mě by se tady našlo pár lidí, kteří by odmítli jít na kafe se mnou.
      To se stává.
      PS:Všímáte si, že promlouvám k vám, a nepíšu to třeba rytířovi o vás, jak máte ve zvyku vy?

      To se mi líbí

  12. vittta napsal:

    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Tumas-ty-fasisto-Oslava-sexualnich-mensin-zacala-flusanci-448868
    Je to krátké, mrkněte na ta jména.
    Tam musel být soubor……….
    A velitel směny byl asi Šapiró!

    To se mi líbí

  13. vittta napsal:

    Tolerance po islámsku:
    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/VIDEO-Izraelsky-sportovec-se-snazil-podat-ruku-arabskemu-souperi-Toto-nasledovalo-448862
    A na tyhle „sportovní hry“ se mám dívat….
    Ne!
    Ještě jsem nic neviděl, výsledky mě nezajímají a koukat na to nebudu.
    Ať si svůj snobský pseudosport provozují bezemně.

    To se mi líbí

    • Rosťa napsal:

      Včera jsem si šel pro dopis na poštu a jak jsem šel přes rolu, tak kolem projelo to dlouhé, černé auto, které si půjčují movitější svatebčané za nemalé peníze. A kdože si ho nepůjčil? Tlupa mladých slimáků čuměla z oken a jeden ze střešního. Testovali svůj budoucí rajón. Řidič z toho jejich chování byl evidentně na mrtvici. Já také.

      To se mi líbí

  14. Rosťa napsal:

    Člověk tady jeden den není a všechno se tu začne hádat. Počkejte, až se pan domácí vrátí, ten vám dá. A ještě se dovím, že witta by s žádnou kočkou nešel …., no to jsou mně poměry. A v Práglu jsou teplotní změny. Hmm.

    To se mi líbí

  15. kchodl napsal:

    OT:
    V Jemenu se sešel parlament a podpořil „vzbouřené kmeny, které jsou v opozici legálnímu prezidentovi“ – jak krásně orwellovsky píše žumpa. Přeloženo do lidštiny, Saudy dosazený pučistický prezident dostal ťafku od demokraticky zvoleného parlamentu, který navíc podpořil jemenské vlastenecké síly, které vedou úspěšný odboj proti saudské okupaci Jemenu, podporované – jak jinak – USA. Zdá se, že „strážce demokracie a lidských práv“ se nějak zapomněl či co. Nejbohatší středověká ropná diktatura prohrává válku proti nejchudší zemi oblasti mimo pole válečného i na demokratickém poli, to je krásný výsledek několika let snažení.

    V Sýrii pokračuje hubení kozomrdů ve velkém stylu, navzdory pověstem z minulého týdne, že Rusáci nebudou bombardovat aleppské kozomrdy, protože mají nějaké temné zákulisní dohody s Amíky. Nechali je 5 dní shromažďovat a vylézat z děr, než na ně vlítli a od té doby jim to tam sypou. Stejně tak se rozkládá kozomrdná fronta v Latakii a kolem Damašku. Brzy budou umírněnci stejně virtuální jako „sekulární opoziční síly FSA“, žádný totiž nezbude, pokud to dál půjde tímhle tempem.

    Celkově se zdá, že ruská bojová taktika „bombardování nemocnic, tržišť, škol a pekáren“ je nadmíru úspěšná. Hlavně když používají ty „barelové bomby“, to musí být vskutku strašlivá zbraň. Když jinak mají jen ty hloupé bomby, bombardují zcela nepřesně – přesto neomylně trefí každou školu, pekárnu a nemocnici – a navíc ty jejich bomby jsou prý staré ještě ze Sovětského svazu a často nebouchají. … Což se píše všude – hlavně v západních vojenských a leteckých časopisech, kde by člověk čekal alespoň trochu odborné soudnosti, ta náhle zmizela beze stopy.

    Co bude Fašington dělat, je nejasné. Ledaže by vyhlásil válku Rusku, protože ubližuje Al-Kajdě a Islámskému státu. Upírá jim jejich výsadní lidské právo řezat jiným lidem hlavy. Což je pochopitelně těžký zločin, za který Putler bude zaživa čtvrcen v Haagu, „po konečném vítězství našich zbraní“.

    To se mi líbí

  16. čtenář napsal:

    ač jsem dlouhodobý nevolič ČSSD tak ty kteří si přejí její „smrt“ fakt nechápu.

    takže,souhlasím s Josem.

    jo a voličům KSČM bych přál aby ta strana předstihla s dostatečným náskokem tu proklínanou ČSSD.
    to proto aby jediná možná koalice vypadala takto: ANO+KSČM.

    to proto aby byla nějaká zábava a aby se snílkům otevřely oči.

    To se mi líbí

    • oh napsal:

      Čtenáři, já si nepřeji smrt ČSSD. Já bych byl docela spokojený, kdyby ČSSD byla levicová strana chránící zájmy pracujících, řemeslníků zemědělců a drobných podnikatelů proti velkým korporacím a ne středopravý slepenec pro korporace, vyšší státní úřednictvo a říznutý pro zdání levicovosti LGBT a mulitkulti tematikou. A příjemně by mě překvapilo, kdyby si ČSSD při uzavírání koalic počínala vzhledem ke svým programovým prioritám a lákadlům na voliče alespoň trochu tak zatvrzele jako lidovci. Navíc si myslím, že smrt ČSSD si nepřejí ani ti, kdo jí tady kritizují. Ono být lepší než ODS nebo Kalousek není zase tak velké umění a jestli si někdo myslí, že z toho lze udělat zásluhu „na věčné časy“, pak se plete.

      To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.