V sázce je mnohem víc …!


Nejde o zadržování Ruska – v sázce je mnohem víc – říká přední ruský ekonom, poradce prezidenta Putina, akademik Sergej Glazev, když se zamýšlí nad příčinami a možnými důsledky rostoucího napětí ve světě…

Proč USA rozpoutaly proti Rusku hybridní válku, jejíž ekonomické využití přináší zámořskému kapitálu ohromné příjmy, a generálové ruského byznysu dobrovolně přešli pod americké velení, když předtím uklidili své úspory v offshorech pod anglosaskou jurisdikcí?

Pád ruského rublu v minulém roce a vtahování ruské ekonomiky do stagflační pasti ukázaly možnosti Washingtonu při manipulaci makroekonomickou situací v Rusku. Obavy ze znovuzrození SSSR na bázi Eurazijského hospodářského svazu (EAHS) jsou stejně liché, jako obavy z obrození Třetí říše na území EU.

Objektivně vzato, Američané nepotřebují Rusko zadržovat, protože dokáží manipulovat její ekonomickou situací prostřednictvím washingtonských mezinárodních organizací a jejím finančním trhem prostřednictvím zámořské finanční oligarchie. Stejný smysl mají pro USA hospodářské sankce – naše země není příjemcem, nýbrž přispěvatelem do západního finančního systému, v jehož prospěch z ruského trhu každoročně odchází kolem 150 miliard dolarů.

Proč USA rozpoutaly proti Rusku hybridní válku, jejíž ekonomické využití přináší zámořskému kapitálu ohromné příjmy, a generálové ruského byznysu dobrovolně přešli pod americké velení, když předtím uklidili své úspory v offshorech pod anglosaskou jurisdikcí?

 

Konec „tiskárny peněz“

Nejde o zadržování Ruska. V sázce je mnohem víc. Jde o zápas o globální vůdcovství, ve kterém je americká hegemonie podkopávána rostoucím vlivem Číny. V tomto zápase Amerika prohrává, a to její vládnoucí elitu žene do agrese. Jejím objektem se stalo Rusko, které je, v souladu s evropskou geopolitickou tradicí, považováno za disponenta mýtického Heartlandu*). Kontrola nad ním, podle přesvědčení anglo-německých geopolitiků, zajišťuje kontrolu nad světem.

Svět se, nicméně, mění. Jestliže před 200 lety Ruské impérium skutečně politicky dominovalo ve světě a „…v Evropě bez svolení ruského cara nemohlo vystřelit ani jedno dělo“, pak dnes je globální ekonomika kontrolována západními nadnárodními společnostmi, jejichž expanze je podporována neomezenou emisí světových měn. Monopol na tuto emisi je základem moci západní finanční oligarchie, jejímž zájmům slouží vojensko-politická mašinerie USA a jejich spojenců v NATO.

Po zhroucení SSSR a rozpadu s ním spojené světové socialistické soustavy se tato moc stala globální a americké vůdcovství se zdálo být konečným. Nicméně, kterýkoli hospodářský systém má meze svého růstu, dané zákonitostmi reprodukce její technologické a institucionální struktury.

Dosud vedoucí země se při snaze o zachování dosavadního tempa hospodářského růstu střetávají s nepřekonatelnými těžkostmi. Nadměrná koncentrace kapitálu v zastarávajících výrobně-technologických komplexech vrhá jejich hospodářství do deprese, zatímco vytvořený systém institucí komplikuje formování nových technologických řetězců. Tyto si pak, společně s novými instituty organizace výroby, proráží cestu v jiných zemích, které se derou do popředí hospodářského rozvoje.

Dosavadní lídři se snaží udržet si svoji dominanci na světovém trhu prostřednictvím zesílení kontroly nad svou geoekonomickou periferií – mimo jiné i metodami vojensko-politického nátlaku. To s sebou zpravidla přináší velké válečné konflikty, ve kterých dosavadní lídr utrácí zdroje, aniž by dosáhl potřebného výsledku.

Potenciálně nový lídr, jedoucí v té době na vlně růstu, se snaží zaujmout vyčkávací pozici, aby si zachoval svoje výrobní síly a přitáhl z bojujících zemí mozky, kapitál a rezervy, hledající záchranu před válkou. V momentě maximálního oslabení bojujících protivníků, vystupuje na světové jeviště posílený nový lídr, aby sklidil plody vítězství.

Pokusy Washingtonu o organizaci státních převratů v Brazílii, Venezuele, Bolívii, vytlačují Jižní Ameriku z pod hegemonie USA. Brazílie, která už je členem koalice BRICS, má všechny předpoklady ke směřování do preferenčního obchodního režimu a rozvoji kooperace se zeměmi ŠOS**). To vytvoří možnosti pro formování, ve světě největšího, hospodářského sdružení zemí EAHS, ŠOS, MERCOSUR, ke kterému se velmi pravděpodobně připojí státy ASEAN**).

Agresivní snahy USA k vytvoření tichooceánských a transatlantických zón volného obchodu, bez účasti zemí BRICS, poskytují těmto zemím další stimul k takové široké integraci, zahrnující více než polovinu obyvatelstva, výrobního a přírodního potenciálu planety.

USA se dopouští stejné chyby, jako jejich předchůdce Velká Británie, která se v době Velké deprese snažila bránit před americkým zbožím svou koloniální říši protekcionistickými opatřeními. Nicméně, v důsledku 2. světové války, vyprovokované anglickou geopolitikou cílenou na blokování Německa a posílení vlastní dominance v Evropě a dosažení kontroly nad územím SSSR, ztratila Velká Británie impérium společně s krachem celého systému evropského kolonializmu, který brzdil světový hospodářský rozvoj.

Dnes se takovou brzdou stalo americké finanční impérium, odčerpávající všechny zdroje planety v zájmu obsluhy rostoucí dluhové pyramidy USA. Objem jejich státního dluhu už přešel na exponenciální růst a souhrn všech amerických dluhů už více než řádově přesahuje HDP USA, což svědčí o blížícím se kolapsu amerického, a spolu s ním i celého západního finančního systému.

Aby se vyhnula krachu a udržela si globální vůdcovství, snaží se americká finanční oligarchie o rozpoutání světové války. Ta by měla odepsat dluhy a umožnit zachování kontroly nad periferií, zničit, nebo alespoň zbrzdit konkurenty. Tím si lze vysvětlit americkou agresi v Severní Africe, na Blízkém a Středním Východě s cílem posílit kontrolu nad těmito ropnými regiony a současně i nad Evropou.

Ale směrem hlavního úderu je, s ohledem na svůj klíčový význam, v očích amerických geopolitiků – Rusko. Nikoli v důsledku jeho posilování, ani jako trest za sjednocení s Krymem, ale v důsledku tradičního západního geopolitického myšlení, zaměstnaného bojem o udržení světové hegemonie. A opět – v duchu odkazu západních geopolitiků – válka s Ruskem začíná zápasem o Ukrajinu …

Zdroj: http://ruspravda.info/Sergey-Glazev-Delo-ne-v-sderzhivanii-Rossii.-Stavki-namnogo-vishe-13658.html

*) Heartland – centrální země – rozsáhlé (přes 15 mil.km2) severozápadní území Eurazie dle geopolit.teorie oxfordského prof.  Halforda John Mackindera
**) ŠOS – Šanghajská organizace pro spolupráci (Čína,Rusko,Kazachstán,Kyrgízie,Tadžikistán,Uzbekistán), zahájeny přístupoé rozhovory s Indií a Pákistánem.
       EAHS – Eurazijské hospodářské společenství(celní unie) – Rusko, Bělorusko,Arménie Kazachstán,Kyrgízie. Kandidátské země:                                                                                         Tunisko, Sýrie, Tadžikistán.
MERCOSUR – obchodní sdružení Jižní Ameriky (Argentina,Brazílie,Uruguay,Venezuela), přidružení členové: Chile,                                     Bolívie,Kolimbie,Equádor,Peru.
      ASEAN-    Indonésie,Malajsie,Filipíny,Thajsko,Singapur,Kambodža,Vietnam,Laos,Myalmar,Brunei.
hroch-hlava 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice hroší kůže se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

83 reakcí na V sázce je mnohem víc …!

  1. Petrpavel napsal:

    Umírající kobyla (americké finanční impérium) kope nejvíc … ano, ale co s tím?
    Migrantší hajzli z celého světa od počátku obsazovali, drancovali a okupovali kontinent zvaný Amerika, dnes obsazují, drancují a okupují celý svět, a stále mají málo pro svůj parazitický a příživnický luxusní život. Ta filosofie je v nich nesmazatelně jako v koze.
    Naši „přátelé“ a „spojenci“ … to jsme dopadli 😦 . Zlaté Rakousko-Uhersko, zlaté Československo, zlatý SSSR, ta spojenectví vždy hodně brala, ale i hodně dávala.

    To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Od toho „palce dolů“ bych docela rád věděl co nám to „spojenectví“, kromě zku…ného režimu, zadlužení a naší vojenské přítomnosti na celém světě přineslo?

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        71 let míru v Evropě a životní luxus, o kterém se nesnilo ani tomu největšímu utopistovi.
        I když tedy, mínus jsem nedal.
        Nedělejte stejnou chybu, jako jsme udělali v r.1989.
        USA je zkurvená mocnost, ale která velmoc není, nebyla a nebude zkurvená?

        To se mi líbí

        • kočka šklíba napsal:

          Spojenectví s USA nám přineslo 71 let míru? Rozumím tomu co jste napsal dobře?

          To se mi líbí

          • vittta napsal:

            Ne, jako vždycky.
            71 let míru v Evropě.
            Je to samozřejmě složitější, jenže s vámi ………
            Svět, pokud neměl hegemona, tak o něj bojoval (samozřejmě v prostoru daném dobou) a když ho měl, tak hegemon expandoval až padl, a v chaosu se zrodil jiný.
            USA nejsou ani horší, ani lepší, po pádu USA se svět nezlepší, a v nastálém chaosu se dějiny zopakují, pokud ovšem to umožní zbraně, které má lidstvo k dispozici…tedy pokud lidstvo přežie.

            To se mi líbí

            • kočka šklíba napsal:

              Můžete mě vysvětlit jakých 71 let?

              To se mi líbí

            • kočka šklíba napsal:

              Takže zřejmě nemůžete odpovědět. Jsou tu dvě možnosti, bud neumíte počítat, nebo za Evropu považujete jen některé země, což nesvědčí zase o Vašem (nebo vašem jak myslíte Vy ;)) přehledu v zeměpise. Ono války začaly už v roce 1990, tzv. jugoslávské víte? Poté kosovská, tam v tom měly nemálo prsty USA, Vámi adorované, a posléze Ukrajina. To je totiž také válka.
              A at nejsme jen v nedávné době, co Vám říká invaze Turecka na Kypr? Kypr pokud se nemýlím je v Evropě. takže poněkud, podle mého hodně, se mýlíte.

              To se mi líbí

          • tata napsal:

            Čemu člověk nemuže porozumět jsou ty 3 -.
            Vidite je to složité s VÁMI.
            ANO je to složité jenže postupovat tak k jakým zavěrum dochází tak vlastně nemá cenu o něco bojovat,něco kritizovat,o něco se snažit…….nebot by byl nahrazen jiným hemogenem.
            Což je podle mě naprosto hloupé,ano dějiny se nedají vratit,jenže vždy je možnost že jiný hemogen by byl lepší ano taky třeba horší.

            71 LET S MIRU ,je trochu sobecké ten je jen v EVROPĚ a ještě ne uplně,Spíš se da konstatovat navzdory rozeštvat svět katastrofalní politikou USA máme mir.TY dělali vše proto aby tak nebylo a činní tak dal.

            proto věta …71 let míru v Evropě a životní luxus, o kterém se nesnilo ani tomu největšímu utopistovi.

            je uplně mimo………..platila by kdyby USA ČINILO POLITIKU MIRUTVORNOU,takto se dá konstatovat navzdory USA VTAHNOUT SVĚT do rozbojů mame zde mir.

            Protože je dost pravděpodobné že současný stav a problém imigrantů ,má z velké časti na triku pravě USA,hlavně USA V TÉTO ČASTI SVĚTA vyvolavala a podporovala tyto konflikty.Ano nikdo neví kdyby nebyl hemogen USA jestli jiný by to dělal lepe.COŽ ovšem neznamená že máme byt spokojeni že žijem v luxusu,za prvé dost velká část světa diky politice USA naoak,a ted je vystavován učet i nám a to diky USA.

            takže když už……..platí navzdory katastrofaní politice USA žijeme tady v EVROPĚ V MÍRU,a zbytek světa nám začiná vystavovat učet,jako dyž si vemete pujčku na dovolenou,na dárky.Dá se řici žijete v luxusu,jenže přijde realita a splacení

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              A o co tedy bojujete vy?
              Svrháváte hegemona?
              Já jenom, abychom nebyli stejně směšní, jak v r.1989.
              To jsme také svrhávali hegemona, toho „našeho“, a glorifikovali jsme toho „jejich“.
              Divím se tomu vystavování účtu.
              To se vžilo lidem úplně pod kůži, že díky politice USA na blízkém východě máme migrační krizi, nyní tedy je tento názor ještě rozšiřován, že vlastně MY jsme také tak trochu USA, protože jsme jejich spojenci.
              Hlavně ti uprchlíci z Eritrei jsou jejím důsledkem.
              Každý vidí agresivní politiku USA, ale za co bychom u toho meli bojovat, to mi není jasné.
              Nevidíme do ní, ale tyjeme z ní, protože drobky z jejich stolu padají na ten náš.
              Co ale vydíme je ten příval migrantů, a to i ze zemí, které rozvráceny nijak nejsou, a když, tak ne vlivem USA.
              Nemám USA rád, ale nechci být ovcí, která u všech bolestí světa řekne:
              USA!

              To se mi líbí

            • tata napsal:

              JAKO VŽDY přece rozumite co si myslím a já nevím co VY.

              Protože vite prdlačku a dosazujete si svoje.

              MY S NIČÍM v pravém smyslu bojovat nemužem,protože nemáme na to vliv jen doufat že budeme kamínek v té lavině a nebudem se chovat jak ovce a přitakávat oficialní politice která vtomto směru je obdobná co vypisujete.JE JEDNO že pišete že nemáte rad USA A že nechcete byt ovcí……..doslova jste napsal………………Nemám USA rád, ale nechci být ovcí, která u všech bolestí světa řekne:
              USA!

              Ale opak je pravdou oficialní politika je oblbovat lidi že USA JE DEFAKTO MIRUTVORCE.
              Musite si ujasnit pojmi……….a věčina znas pravě nechce byt ovce a poukazuje na to že USA činí opak než je mirutvorná politika.

              konečně celá vaše odpověd je doklad že vubec nerozumite co piši.
              citace/ A o co tedy bojujete vy?

              odpověd/ Za nic nemám moc,jen nechci byt ovce a nechat se oblbovat že USA JE DEFAKTO mirotvurce ….to je totiž snaha politiku jak u nás tak ve světě

              citace/ Já jenom, abychom nebyli stejně směšní, jak v r.1989.
              To jsme také svrhávali hegemona, toho „našeho“, a glorifikovali jsme toho „jejich“.

              odpověd/ jak kdo já ne,to není ale duležité že já ne……..duležité je to směšní……..to že plno lidí duvěřovalo že dělá spravno věc a zvrhlo se to………je ten VAŠ zasadní omyl……..co se vine ve VAŠICH REAKCÍ………..NAZVAT TO SMĚŠNÉ……..BYLA TO SNAHA a přaní že to bude lepší,pořad lepší než rezignovat,podřidit se tomu co si myslím že je špatné,ano někdy to muže byt horší,jednat tak naši předkové jsem třeba v otrokářské době

              citace/ Divím se tomu vystavování účtu.
              To se vžilo lidem úplně pod kůži, že díky politice USA na blízkém východě máme migrační krizi, nyní tedy je tento názor ještě rozšiřován, že vlastně MY jsme také tak trochu USA, protože jsme jejich spojenci.

              odpověd/ jo to je VÁŠ problém že nevnimáte fakta,kolik zasahu do politiky,převratů,vraždy mistních politiků provedli USA ,CO SE VÍ a je dokázano,a je jasné že tudiž jich bude také co se nedozvíme,ALE I BEZ této spekulace je naprosto zřejmé že tato politika je hlavně vedena v čele s USA,SAMOZŘEJMĚ NE JEN JÍ,ale ostatní se ji podřízují bud dobrovolně nebo zastrašovaním.

              ARGUMENT……….že vlastně MY jsme také tak trochu USA, protože jsme jejich spojenci.
              POUŽIVEJTE SMĚREM k těm co tuto snahu mají……..já tak rozhodně nevystupuji,necitím vinu ani to nikdy nepiši,něco jiného je že skutečně politikou zapadnich politiků a především USA tato situace nastala,to ale neznamená že jednu chybu budem řešit ještě větší co hlasá MERKELOVÁ.

              citace/ Každý vidí agresivní politiku USA, ale za co bychom u toho meli bojovat, to mi není jasné.
              Každý vidí agresivní politiku USA, ale za co bychom u toho meli bojovat, to mi není jasné.
              Nevidíme do ní, ale tyjeme z ní, protože drobky z jejich stolu padají na ten náš.

              odpověd/ my to moc neovlinime mužem jen doufat že bude přibývat lidí a ty pak donutí své politiky tlačit na vzepření sočasné agresivní politiky USA…….ano malo pravděpodobné že je donutime,co tedy byt ovce a řikat………………

              citace/ Nevidíme do ní, ale tyjeme z ní, protože drobky z jejich stolu padají na ten náš.

              moc by mě zajimalo jaké to jsou ty drobky

              To se mi líbí

          • vittta napsal:

            Víte co, tato?
            Jděte s těmi oduševnělými žvásty DO PRDELE!
            Mám těch vašich baziliščích keců plné zuby.
            Použil jsem normální reakci bez nějakých osobních výpadů, které by připomínaly nějaké naše minulé konflikty a vy zase plácáte, co jsem s vámi řešil asi před týdnem-a od té doby to není poprvé.
            Politujte se, a vlezte mi na záda.

            To se mi líbí

            • tata napsal:

              JO přesně nepoužil jsem jediný osobní vypad,nepoužil jsem jediný tyden stary spor vše je s dneška doslova okopirovano………jak jinak že……..ukazková reakce

              To se mi líbí

            • vittta napsal:

              K vám bych se nechtěl otočit zády……

              To se mi líbí

          • kočka šklíba napsal:

            Mohl byste aspoň jedna, jeden kdo dali mínus na tuto otázku odpovědět, co se Vám na té otázce nelíbí? No jasně jeden je od vittty, jeden asi do vonrammsteina, ale ostatní 2?

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Je to nepříjemnost, dostat mínusy, co?
              Taková sečtělá a znalá zeměpisu…..
              A jak se snažíte dostat nějaký ten plus, sakra jak to, že jich nemáte víc?
              Přece jste poukázala, že adoruji USA a zapoměl jsem na válku v Srbsku, tak by to nějaký ten plus zasloužilo.
              To je takové sluníčkové, hodně se točit na doslovných výkladech, až lhát, a tím se vlichotit do přízně….
              Jsou záležitosti, ve kterých detail nehraje zase takovou roli.
              Válka v Evropě je synonymum pro válku velmocí v Evropě.
              Tedy válku dlouhou, a ničivou, zničující, co převrací Evropu v trosky.
              Jakkoliv byla srbská válka ničivá, nebyla ani dlouhá, ani zničující, oběti se nepočítali na miliony.
              Lidé těžko mohou žít bez válek, to dokazujete i vy, když tady vedete své malé války, s rytířem, a nyní se mnou.
              Čistě ze svojí iniciativy to děláte…..
              To od vás není hezké, tím méně, když se pak, když dostanete po papuli, „otáčíte vyčítavě kolem sebe“ a hledáte zastání…..

              To se mi líbí

            • kočka šklíba napsal:

              Aha okecávat umíte pro neznalé nebo nechápající, ale odpovězte na otázku. To neumíte zřejmě. Tedy na otázku jakých 71 let v Evropě. Nebo nepovažujete války mnou uvedené za války? Asi ne co? Jenže ti lidé ano, a nejen oni. A je to v Evropě vittto? Takže bud neumíte prostě odečítat, nebo neumíte zeměpis :D. Ale já myslím, že umíte obojí, jen prostě potřebujete adorovat USA. Tak to konečně přiznejte ;).

              To se mi líbí

            • kočka šklíba napsal:

              Jo ty mínusy, kromě Vás a vonrammsteina(asi), by mě opravdu zajímalo co je na otázce špatného. Vy to asi víte. já ne, přiznám se ;). A není to nepříjemnost, spíše by mě zajímalo co je na tom špatného víte, ale Vy asi to nechápete, no nakonec to je taky zřejmé ;).
              Jinak se netočím na ničem nepodstatném, není to detail milý vittto :D. A už vůbec nelžu, pokud ano, dokažte to, což nemáte šanci milý vittto.

              To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Ještě jednu otázku!
              Odpovězte!
              Kolik je 26 896 x 698?

              To se mi líbí

            • kočka šklíba napsal:

              Aha na mojí otázku ale žádná odpovědˇ není co? Také se nedivím, nemáte totiž co odpovědět kromě osobního napadání a okecávání. Pro Vás typické. Měl byste odpovědět aspoň na to kde lžu.. Ale na to se nezmůžete, to totiž neokecáte.

              To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Já bych věděl, co vám odpovědět, já tohle ovládám.
              Jenže…já se sem nechodím hádat o blbostech, a mám dojem, že by to zdejší osazentvo nebavilo, nechodí sem proto, aby si četli nějaké pomatené výpady hysterky a moje pádné reakce.
              Každý, (dobře, každý možná ne, ale většina) pochopil, jak jsem to myslel a sám jsem to také jasně vysvětlil.
              Nevím, co k tomu dodat.
              Vás nezajímá ten obsah mého sdělení, tedy proč jsem to napsal, vy mě chcete načapat, že jsem něco nenapsal doslova přesně, a tím, že se na to domáháte odpovědi, chcete na to upozornit ostatní.
              Víte kočko, s tou lží…to je ošemetná věc.
              Když někdo lže, je to moc vidět, nejodpornější jsou lidé, co překrucují pravdu, aby dosáhli svého jakéhosi „osobního naplnění“.
              Mimochodem, já jsem USA nikdy neadoroval….prostě beru realitu, jaká je, hegemon vždycky nějaký bude.
              Vy mě celkem přopomínáte Peczynského, ten se také ukájí tímto způsobem, a kdo nedští oheň a síru na Rusko a Putina, je agent Kremlu.
              Nezajímá ho názor kohokoliv, prostě je to agent Kremlu,
              Pünktlich.

              To se mi líbí

            • kočka šklíba napsal:

              No okecávat umíte, ale pořád žádná konkrétní odpovědˇ ;). Proč sem lidé chodí, každý z nějakého důvodu, ale obviňovat někoho ze lží, z překrucování, to byste měl dokázat, nebo mlčet. Ale to nedokážete, jen kecáte ;). Je to vaše obvyklá metoda. Že jí někdo zde přijímá, jeho věc, že vy toho využíváte, také, nakonec Vy sám tím jen ukazujete jaký jste ;).

              To se mi líbí

            • kočka šklíba napsal:

              A ještě pro Vás je: Jenže…já se sem nechodím hádat o blbostech,“ válka je blbost, že? Ptz Vás se osobně nedotkla zřejmě, takže to je těch Vašich 71let bez válek v Evropě, Vy dobráku.

              To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Tak dobře, začneme tou lží.
              Adoroval jsem USA, nebo ne?
              Pokud ano, tak jak?

              To se mi líbí

            • vittta napsal:

              K té válce:
              Jen okopíruji, co už tady je.
              „Válka v Evropě je synonymum pro válku velmocí v Evropě.
              Tedy válku dlouhou, a ničivou, zničující, co převrací Evropu v trosky.
              Jakkoliv byla srbská válka ničivá, nebyla ani dlouhá, ani zničující, oběti se nepočítali na miliony.“
              Pokud je to málo konkrétní, můžete vznést námitku.
              Dále pak píšete:
              ———–
              „Proč sem lidé chodí, každý z nějakého důvodu, ale obviňovat někoho ze lží, z překrucování, to byste měl dokázat, nebo mlčet. Ale to nedokážete, jen kecáte😉. Je to vaše obvyklá metoda. “
              ————–
              Takže když jste ta spravedlivá, a chcete každou věc dokazovat, dokažte že nedokážu nic dokázat, ale že umím jen kecat, a především- dokažte, že je to moje obvyklá metoda.
              Soudím, že to pro vás nebude problém, protože jste se rozohnila vskutku jak sám svatý Petr, když vyháněl Adama a Evu z ráje.

              To se mi líbí

  2. Petrpavel napsal:

    Omluva za OT.
    Troška : úžasný jako režisér, úžasný jako politický komentátor.
    A pak že všichni umělci…kdepak, jen ti které nám předvádí v médiích.
    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Zdenek-Troska-Potrebujeme-silnou-ruku-osviceneho-diktatora-Naslouchejte-lidu-ne-soudruzce-z-NDR-Merkelove-Mym-znamym-ve-Francii-a-Italii-se-zcela-zmenil-zivot-boji-se-447120

    To se mi líbí

  3. Cech napsal:

    Zde lze se Sergejem Glazevem souhlasit, pokud se podaří ekonomicky položit Rusko prostřednictvím pokud možno EU financovaných sankcí.
    Tak následně se zbytkem se americké finanční impérium během několika let srovná a nebude potřeba žádného světového konfliktu.
    Bezesporu vše bude zabezpečeno na úrovni jako doposud tj. 2 – 5 lokáních konfliktů zabezpečujících nezbytné ošetření (jakási údržba průchodnosti finančních toků a surovin ) ve prospěch USA.
    To co je nezbytné a co se prozatím v zápase o globální vůdcovství USA daří, je aby ekonomický kolaps Ruska zafinancovala Evropská unie.Respektive její mladší členové neboli východní země.
    Již nyní Czechie přilévá ročně více jak 400 mili atd..
    Teoretické krytí této manipulace zabezpečuje u nás např UK pomocí „expertů“ a různých specialistů :
    http://zpravy.aktualne.cz/domaci/maji-sankce-proti-rusku-smysl-ptejte-se-odbornika/r~060d5f7a340d11e48a740025900fea04/
    Protože Rusko je v současnosti :
    a) Za bodem zlomu a může pouze svůj konečný rozpad maximálně oddalovat.
    b) Podařilo se mu o zabrzdění plánovaného vývoje ještě před bodem zlomu.
    Jak na tom opravdu ve skutečnosti je, lze usoudit z toho co se již při rozkladu Ruska na jednotlivé malé státečky pracující ve prospěch USA podařilo.
    http://www.czechfreepress.cz/tema-tydne/perestrojka-reforma-zavrsenie.html
    Proto je vhodné se zajímat o tento rozbor Sergeje Glazeva s tímto vědomím.
    Tož dle mého mínění, pokud si USA udrží financování sankcí jako doposud pomocí EU.
    Tak bude v budoucnu úspěšně prosazovat svoji neomezenou nadvládu nad malými státečky a jejich nejen nerostnými zdroji bývalého totálně rozloženého Ruska.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Pouze prosím pro doplnění jak to financuje Czechie :
      http://byznys.ihned.cz/c1-65386080-co-zvladne-nemec-za-hodinu-trva-cechovi-dve-produktivita-roste-pomalu-ukazuji-nova-cisla
      Jak prosté, milý Watsone by řekl klasik.
      Tož takto se financují sankce EU protože Čech za hodinu vyrobí zboží za 15 dolarů a jeho americký kolega za 41 $.
      Pouze se musí vynořit analytik a popsat :
      a) Jak jsou Češi líní atd. nebo jak se snaží ale ta produktivita práce je stále naprosto hmatatelně 3 x nižší než je v západním světě běžné.
      b) Jak jsou staří členové EU proti rozvoji Czechie, když požaduji aby nadnárodní firmou předisponovaný Čech dostával v Německu alespoň Německou minimální mzdu.
      Prostě ta produktivita práce neroste a neroste a nebude růst a nebude růst – > Jinak slovy klasika;Jak prosté, milý Watsone !

      To se mi líbí

      • tata napsal:

        Z mé skušenosti mnoha let prace po evropě……se směšují věci……a hlavně je nám vtloukáno do hlavy jak jsme liní.
        A NO JSME VELICE NEDISCIPLINOVANÍ……….jenže většinou náš dělnik udělá vice práce než ten zahraniční,pracovní tempo co je u nás nemá a nevydržela by většina EVROPANŮ.Vše je v řidicí praci ,planovaní a jak se to umí prodat.EVROPAN ,zvlaště Němec do vteřiny dodržuje nastup,svačinu ,odchod,přesto neodevzdá tolik prace co většina našinců,navic odměna za tu praci je nesrovnatelná

        To se mi líbí

  4. kchodl napsal:

    Trump neTrump, odpor establishmentu vůči Trumpovi je natolik výrazný, že bezvýznamá tato změna jistě nebude.

    Překvapuje mě pokračující lhaní i takových osob, jako je třeba Oskar Krejčí zde:
    http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/politika/oskar-krejci-amerikanizace-ne-globalizace-vola-trump/

    Už v prvním odstavci o zbraních – Krejčí dělá, jakoby nevěděl, že v Chicago a Fašingtonu jsou lidé v podstatě odzbrojení, zbraně jsou tam téměř zakázány. Například Chicago má sice relativně normální zbrojní zákon, ale licence stát nevydává od roku 1982. Proto je tam také nejvíce vražd, má to přímou souvislost. Dtto Fašington.

    Zdá se mi nemožné, aby takovou věc „politolog“ jeho formátu nevěděl. Jinými slovy, on manipuluje a lže. V tomto případě dokonce velmi idiotsky.

    Zbytek článku nevybočuje z prolhaného trendu. Co se tomu pánovi stalo ?

    OT: Omlouvám se všem zájemcům o oskenovanou publikaci, kterou jsem měl někam slušně umístit. Nebyl jsem teď pár dní doma a mé mobilní internetové připojení je pomalé. Vydržte, pracuje se na tom. Jakmile budu moci, skočím na to (nejpozději do konce týdne).

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Pokus se jedná o 20. transport, tak jsem dokončil převod do wordu a pdf. Teď vyvenčím pejska a poté oboje pošlu Bavorovi V. Jsou to relativně malé soubory, kolem 230 000 b. Kniha je to opravdu zajímá a bourá zažitá klišé.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Není nutno, já jsem to do pdf už dal a poslal.

        To se mi líbí

        • strejda napsal:

          Už jsem to poslal. Opravil jsem vady převodu a dal štábní kulturu. Pokud je to ještě možné, použijte moji úpravu, jistě se Vám bude líbit. Jsem na některé věci, jak si všimnete, puntičkář.

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            Nevím,zítra mne snad konečně ubytují na pokoji a ve středu do mne říznou. Tak to bude muset počkat.

            To se mi líbí

            • st.hroch napsal:

              … to jste si tedy vybral dobu na zásah železem do útrob, jen co je pravda… Nicméně, držím palce a přeju štěstí!!!

              To se mi líbí

  5. Asfalt napsal:

    RT hlásí jako breaking news, že USA zahájily letecký útok na území Libye. Rozkaz byl osobně autorizován Obamou.

    Takže již 3. zem permanetní války, kterou USA opět napadly (nepředpokládám, že mají souhlas suveréna daného území nebo RB OSN jako vždy při svých „omylech“ (Slim). Zdá se, že jim těch uprchlíků nepřipadalo ještě dost. Ne, osobně autorizující Obama vůbec, ale vůbec není zločinec 🙂 Kolik těch kolaterálních ztrát bude tentokrát? Minulý týden vybili kolem 50 civilistů v jakési vesnici v Sýrii. Ano, není to tolik jako nacisti v Lidicích, kde dodnes my klademe věnce. Co budou dělat ti muslimové místo kladení věnců a kolik desetiletí???

    To se mi líbí

    • Asfalt napsal:

      Tak prý souhlas libyjské vlády mají.
      To jsou ale paradoxy, vám povím. Za Kaddáfiho USA naopak bombardovaly libyjskou armádu právě naopak k ochraně těch dnes bombardovaných „radikálů“. Takže USA dnes dělají to stejné co Kaddáfi. Kde je ta „demokracie“, co byla záminkou napadení země, a kdo zřídí nad USA „bezletovou zónu“ a vrazí Obamovy samopal do zadku, jak se to pro to stejné, co teď dělají USA, stalo „diktátorovi a tyranovi“?

      To se mi líbí

      • oh napsal:

        Podle posledních dezinformací agentury JPP je demokracie bezpečně zamčená v tom nejnedobytnějším trezoru ve Fort Knoxu, aby ji náhodou nenapadlo vyrazit na návštěvu do Washingtonu. Obamův zadek je tedy zcela v bezpečí.

        To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Svým způsobem je to směšné.
        Kdyby u toho nechcípalo tolik lidí….
        Když už jsou u toho bombardování kdovíkohovlastně, mohly by také bombardovat čluny plné teroristů, které děsně miluje italská armáda, ale už méně je milují Italové.
        Totiž- tam mají kuriozně největší šanci nějakého teroristu trefit.
        Protože slušní a spořádaní občané, Bohužel, zůstávají ve svých zničených domovech se svými mrtvými.

        To se mi líbí

  6. oh napsal:

    http://www.novarepublika.cz/2016/08/icty-zprostil-milosevice-z-obvineni-z.html
    Trochu mi to připomíná jeden text z internetu (odkaz bohužel už nefunguje), nazvaný „Zábavná hodina historie,“ kde je u roku 1456 n.l. uvedeno:
    „Anglický soudce revidoval případ Johanky z Arku a zrušil rozsudek smrti. Bohužel pro obžalovanou, rozsudek byl vykonán již v roce 1431.“

    To se mi líbí

  7. Sims. napsal:

    Takže když dá EU Turecku pardon přes všechny hrůzy, které se tam dějí a bude bezvízový styk, tak se dočkáme jedině toho, že začnou tisknout pasy a imigranti přijdou ofic. do Evropy. Z druhé strany, když se bezvízový styk konat nebude, tak Turek přistaví bárky na moře a nasadí migranty a tradá na Evropu. Takže si myslím, že to bude prašť jako uhoď. Dočkáme se svého přídělu a je otázkou jestli je budeme „vítat“ nebo se jim postavíme.
    Každopádně se dnešní sláva s rekordním přebytkem rozpočtu určitě hodně scvrkne až je začneme platit.

    To se mi líbí

  8. vittta napsal:

    Já ještě musím pochválit toho luxusního veterána na fotce.
    Alespoň mi to připadá, že je ta fotka ….že není stará.
    Perfektní kousek s vlekem.

    To se mi líbí

  9. ji5 napsal:

    Výrok 71 let bez války neznamená, že by války nebyly, ale lidé je v podstatě nepociťují. Kypr a Jugoslávie a teď Ukrajina nikoho nezajímaly. Ve všech ovšem měly a mají prsty státy NATO.

    Cožpak někoho opravdu zajímá Afghanistán, Irák, Libye a Sýrie? Poprask nastane, až když hrozí nebezpečí, že to bude něco stát. Proč se staví plot na jižní hranici USA ? – No protože Mexičani, kteří dlouhá léta přicházeli jako levní sezónní pracovníci, začali chtít trochu víc. To nejsou teroristi ani vyznavači islámu, ale katolíci.

    Když Němci v sedmdesátých letech pozvali 3 milióny Turků, aby pracovali v jejich továrnách, nebyl s tím žádný problém do doby, kdy chtěli trochu větší podíl na německém bohatství.

    Světovou politiku bohužel řídí lidé, kteří by měli být dávno v lapáku za válečné zločiny. Bohužel pro ně nejsou žalobci ani soudci. Rozeštvat lidi a obecněji národy proti sobě není žádné umění. Otázka pak je, co s tím dál.

    Když házeli vajíčka na Paroubka, nenašel se mezi „elitou“ ani jeden člověk, který by řekl tak dost.
    Neměli na to koule tenkrát a teď jsou posraný strachem. Před nějakou dobou jsem byl na jakési akci na Hradčanském náměstí. Zeman z ní odcházel zpátky na Hrad kousek od lidí. O něco později už měl kolem sebe ochranku a psa čmuchajícího výbušniny, když šel na předpremiéru filmu o Bárové. Teď si netroufne vyjet na člunu na „svůj“ rybník bez trapně se brodící ochranky. Nově dostane 100 mega pro hradní ochranku. Budou tam detektory kovu a tak se tam (podle jeho návodu) ozbrojený občan nedostane. Možná tam bude šatna pro bambitky.

    Všichni tito šaškové žonglují se slovíčky. Nechtějí uznat Turecko za svobodný stát a tím ho zbavují povinnosti uprchlíky zaregistrovat a pak je teprve nabídnout „cílovým zemím“.

    Proč by mělo Turecko živit „dvě Prahy uprchlíků“ jen tak pro nic za nic.

    Zapomíná se na to, že samo Česko bylo donedávna na kanadské listině nesvobodných zemí. Češi a nejen Romové proto mohli žádat po příletu z Prahy o kanadský politický asyl. O pár let později potřebovala Kanada podepsat dohodu s EU a, aniž by se v ČR cokoli změnilo, stali jsme se svobodnou zemí a žádný Čech nemůže o kanadský asyl požádat. Víza tedy ztratila svůj význam.

    Svět naprosto zdebilněl. Důkazem je to, jak snadno přijímá dlouhodobé války. Americká podpora Assadových odpůrců vyvolala občanskou válku a dál ji prodlužuje. Američané se snaží likvidovat vůdce, které již nepotřebují nebo se jim znelíbili. Zapomínají na to, že to není jako dohnat a pověsit zloděje krav někde na divokém západě. Jsou to zločinci a proto jim je jedno, že tím trpí celé národy.

    Pablbství, podporované malostí tak zvaně „ochotných“ vede k tomu, že se nemluví o tom, co se stane s milióny uprchlíků, kteří jsou nejen v Turecku, ale i jiných zemích.

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Vy píšete o válečných uprchlících, to jsou asi ti, co kamenují v Německu ženské, nebo je rovnou zabijí, jako ve Francii.
      Válečný uprchlík je vděčný za pomoc, a snaží se sám integrovat do společnosti, která mu pomáhá.
      Dobyvatel chce, aby se hostitelská země přizpůsobila jemu.
      USA samozřejmě páchají různé sviňárny, ale i když podporují Assadovy odpůrce (některé) nakonec ti, co vraždí jsou ti odpůrci, ne Američané.(většinou)
      Na to se zcela neoprávněně zapomíná.
      Když mě někdo navede a dá mi peníze a zbraň, ať někoho zabiju, a já to udělám, nejsem oběť- ale vrah!

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        A kdybych chtěl, mohl bych napsat, že situaci destabilizují Rusové, kteří pomáhají diktátorovi Assadovi.
        Upřímně řečeno, nějaký ten civil také přijde o kejhák díky ruským bombám.
        Vesměs ale civilní oběti zabíjejí Assadovy, a protiassadovští vojáci.
        No ale já tyhle věci neříkám, protože v Sýrii je nějaká reálná situce a dle mého vidění je třeba, aby některá strana vyhrála, ať to stojí, co to stojí, protože každý mrtvý nyní, ušetří dalších 100, kteří zemřou, když budou boje pokračovat.
        A fandím Rusku a Assadovi, neb se domnívám, žeprávě Assad je oprávněným prezidentem Sýrie.
        Ale do nějaké hloubky to také nevidím….
        https://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/411008-boje-v-halabu-maji-giganticky-rozsah-pro-obyvatele-katastrofa.html

        To se mi líbí

    • oh napsal:

      „… a teď jsou posraný strachem. Před nějakou dobou jsem byl na jakési akci na Hradčanském náměstí. Zeman z ní odcházel zpátky na Hrad kousek od lidí. O něco později už měl kolem sebe ochranku a psa čmuchajícího výbušniny, když šel na předpremiéru filmu o Bárové. Teď si netroufne vyjet na člunu na „svůj“ rybník bez trapně se brodící ochranky. Nově dostane 100 mega pro hradní ochranku. Budou tam detektory kovu a tak se tam (podle jeho návodu) ozbrojený občan nedostane. Možná tam bude šatna pro bambitky.“
      Pane Jírovče, ono nejde ani tak o to, co by si troufl Zeman, ale co si troufne prezidentská ochranka. Oni mají v popisu práce prezidenta chránit a když to zahrnuje nutnost brodit se po pás v rybníce s kvérem a neprůstřelnou vestou, budou se brodit po pás v rybníce s kvérem a neprůstřelnou vestou. Pro (podle Zemanova návrhu) ozbrojené občany asi bude na Hradě platit totéž, co platí v budovách soudů. Případně to, co (podle Kanceláře na uvádění románových příběhů na pravou míru) na Divokém západě v Peerově saloonu.
      …Tenkrát již velmi málo mužů nosilo střelnou zbraň, a pro ty platil nekompromisní zákon Peerova salónu: vyprázdnit bubínky, odevzdat náboje barmanovi a prázdnými revolvery si můžeš třeba roztloukat ořechy.
      I když bych odhadoval, že roztloukání ořechů revolverovými pažbami na hradním nábytku by se zase nelíbilo památkářům a správě Hradu. 🙂

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Záleží na tom, kdo to posuzuje.
        Tím se dávno nevzrušuju.
        Jen se těším, až jim bude Frau Merkel rušit víza, a pevně doufám, že si jich tam užije.

        To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      No pane Jírovče, s Vaším příspěvkem mám trochu problém. Tedy s 2. půlkou.
      Vy píšete proč by mělo Turecko: živit „dvě Prahy uprchlíků“. Jednak i Turecko by přece mělo lépe kontrolovat přicházející a přijímat jen opravdové uprchlíky, což nedělá.
      Pak dvě Prahy, ano dejme tomu. jenže kolik je to % k obyvatelům Turecka a jeho území?
      My tu také nemáme málo přišedších, v poměru k počtu obyvatel, nevím kolik je to % ale myslím, si že podíl nebude tak odlišný od Turecka. Není to spíš tím, že na pašování lidí se v Turecku nemálo lidí přiživuje? A neměl by teda především stát v tom bránit?
      Nakonec i u nás mnoho firem tyje z levné pracovní síly například Ukrajinců, natož tam a tam k tomu ještě přistupuje právě obchod s lidmi, obchod s jejich pašováním, spíše teda s jejich přesídlováním do Řecka.
      Jinak závěr vašeho příspěvku opět podepisuji.

      To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      A ještě něco, Vy píšete : „…že by války nebyly, ale lidé je v podstatě nepociťují“ Oni tam nejsou lidé? Ti mrtví, ti co pocítili ty války?
      Že je nepocítil vittta, takže si dovoluje napsat že 71 let Evropa nepocítila válku, nedivím se, je to prostě takový člověk, on jí nepocítil, tak měl 71 let míru (díky USA jak napsal ještě k tomu), ale Vy? Když na druhou stranu tady píšete to co píšete? Jak imigranti trpí? A jen ti nynější? A oni nepocítili válku i ti z jugoslávských válek a nebo na Ukrajině? Je to divné co píšete.

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Vy jste tu válku nějak pocítila, a pokud ano- jak?
        Válka je válka a přináší mnoho krutého.
        Ale mnoho krutého přináší také stáří.
        Myslíte, že třeba staří lidé netrpí ve svých posledních týdnech a měsících?
        Zajímalo by mě, jestli jste to též nějak pocítila, a pokud ano jak.
        Též je mi jasné, že nemůžete pomoci obětem války, ale našim pomoci trpícím můžete a jistě to děláte.
        Zajímalo by mě jak.
        Jde mi o to, že mnozí lidé pláčou nad oběťmi války, ale mě to přijde krajně pokrytecké.
        Za jedno proto, že nepřátelé USA pláčí jen nad oběťmi, které se dají přičíst USA, a nepřátelé Ruska zase zásadně pláčí na oběťmi, které se dají přičíst Rusku, a za druhé proto, že se krásně pláče doma v obýváku s plným žaludkem u televize.
        Co se mě týká, tak jakkoliv je mi líto obětí válek, musím především myslet na vlastní prdel.
        To je podle mě tak na světě zařízené, že nikdo neunese tíhu světa, protože toho utrpení je strašně moc, s válkami i bez válek.
        Plačky nad oběťmi válek, jak se jim to ovšem hodí, mi mírně řečeno, vyvolávají lehký pocit nevolnosti.

        To se mi líbí

        • tata napsal:

          MINUS jsem dal já……..naprosto cinické…..to by tak nevadilo každy jsme náký takže bych to nehodnotil ale povyšit svuj cinismus na vyší uroven je pro mě ubohé to nemohu přejit mlčením

          ANO STAŘÍ LIDÉ TRPI……a normálniho člověka se to dotkne,většinou nemuže pomoct.

          TAKŽE mě vyvolává pocit nevolnosti nad takovýmito argumenty cinismu,hlavně to použit proti někomu.

          TO že nemohu ovlivnit oběti valky je jedna věc,druhá že jen mužu odsuzovat ty co k tomu přispivají……….ano mužu ktomu přistupovat cinicky………..ač stim nesouhlasím respektoval bych to,ovšem použit to jako argument proti někomu to už je teda namě moc.

          To se mi líbí

          • vittta napsal:

            Právě že může, tato.
            Každý může dát nějaké prachy, nebo třeba nějak fyzicky po dohodě s personálem pomoci.
            Jenže to nikdo ani nezkusí, resp. je těch pomáhajících málo.
            To máte tak, že třeba mě někdo žádá, abych daroval útulku pro kočičky, pro týrané pejsky, pro postižené děti, pro duševně nemocné, na školu kdesi v nitru černé Afriky.
            Někomu jsem dal, ale jinému ne, stejně to ukradnou…kdo ví..
            Ale dal jsem MÁLO, chápete, dal jsem v poměru ke svému majetku směšný peníz, nepocítil jsem to.(pro vás vysvětlím, že nemám ani tak velký majetek, ani to nebylo tak málo, jde o to, že jsem to nepocítil a ještě mi hodně zbylo na to, abych mohl sebevědomě tvrdit, že jsem pomohl)
            Takže bych mohl pomoci víc.
            Jenže já to beru tak, že je takový svět, prostě nelze všem a vždycky pomáhat, a nelze také odhadnout, jak ta pomoc nakonec dopadne, protože z darů je více zlého než dobrého.
            Mohl bych napsat, že jste můj text OPĚT nepochopil, ale je to zbytečné, protože napíšte, že jste to pochopil skvěle, ale já že jsem to nepochopil.
            Můj pohled není cynický, já mám nějaký pud sebezáchovy své i svého potomstva, nemohu nést na svých bedrech břímě neštěstí světa.
            Zbláznil bych se a zemřel bych, stejně jako každý, i když možná jsou i vyjimky, ale to nevím.
            Vy se mě neptáte, jak to myslím, hned se pustíte do mravokárného kázání, jak já jsem špatný a oklikou jak vy jste dobrý.
            Je to na vás moc…..
            No a co?
            Mám se stydět nebo co jako myslíte?
            Já mám tyhle myšlenky a názory, a už jsem byl za ně různě označen, od komunisty po nacistu.
            Ale jsou i lidé, kteří mě „mají rádi“, protože si na nic nehraju,resp. se o to snažím, a píšu s vědomím, že nikdo není dokonalý.
            Třeba mě má rádo méně lidí, než opačně, ale nezlobte se, já se kvůli tomu měnit nebudu, a dál budu chodit raději po tenkém ledě případných konfrontací, než abych pokrytecky lkal nad něčím, co je kdovíjak a čeho pozadí neznám, a znát nemohu.

            To se mi líbí

            • čtenář napsal:

              „Ale jsou i lidé, kteří mě „mají rádi“, protože si na nic nehraju,resp. se o to snažím, a píšu s vědomím, že nikdo není dokonalý.“

              to si piště,i já mezi ně patřím.

              To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Tak to je odvážné tvrzení, Čtenáři.
              Díky, snažím se psát pro lidi, možná naivně proto, abychom byli všichni vespolek nějak lepší, nebo jak to nazvat.
              Jóó, jasně je to takový žvást, ale…prostě nepíšu pro svou slávu.

              To se mi líbí

            • čtenář napsal:

              Vitto,
              ani bych neřekl že odvážné,vždyť jsem anonymní

              Od začátku jsem také chápal proč jste použil ve zkratce těch 71.

              To se mi líbí

        • Ahele napsal:

          P.S.
          Musím podotknout – čím ta debata začala? Tím, že jste napsal, že Evropa prožila 71 let bez válek. Tečka. Což evidentně není pravda. Všechno ostatní je jen omáčka (a je jí přespříliš) užitečná leda k tomu, abyste nemusel přiznat, že to tak úplně nebude. Ó bože a navíc kočce. Mně přechází chuť hledat mezi x na druhou vašimi příspěvky (jež jsou stále na jedno brdo) ty, které mne opravdu zajímají.

          To se mi líbí

          • vittta napsal:

            On vás někdo nutí?
            Přece to nemusíte číst.
            Těch 71 let bez války v Evropě je celkem běžně používaný termín i oficálně, nemyslel jsem, že to někteří lidé nepochopí a budou bazírovat na tom, že to tak úplně není.
            Jenže když bych pak použil podobné chytrystiky na jinou válečnou tématiku, pak bych musel konstatovat, že ani I. ani II. světová válka nebyla vůbec světová, a kdo by to napsal, toho bych musel chytat za slovíčko.
            Moc by mě zajímalo, kdybych tady použil proti diskutujícím podobnou rétoriku, a snažil se z nich vyrazit přiznání, že II.světová válka nebyla světová, chtěl bych důkazy, že Kalousek krade a Paroubek nekrade, a tyhle všechny věci….co by tak asi říkali o mě jako člověku.
            Nikdo totiž nepíše svoje myšlenky doslova, ta řeč na to není uzpůsobena.
            Jsem samozřejmě rád, že jste použil vůči mému stylu kritiku, která je pro mě důležitá jako zpětná vazba, ale ty kecy, tu OMÁČKU, kolem jste tam dal – právě s ohledem na vaší kritiku- poněkud navíc.
            Takže z kritiky se stalo obyčejné napadání ad hominem.

            To se mi líbí

            • Ahele napsal:

              🙂 OMÁČKA je tam proto, že mne nenapadl mírnější výraz pro to, co tady provozujete.
              A věřte, že mi na mysl vytanul výraz, který by se vám už ale vůbec nelíbil. 🙂

              To se mi líbí

            • vittta napsal:

              U mě se nemusíte žinýrovat ve výrazech.
              Ale když někdo někoho kritizuje a sám má tu kritiku proloženou osobními útoky,vypadá pak u mě jako blbeček.
              A ten mírný výraz tam není kvůli vám, ale kvůli ostatním.
              To mě děsně bere, když někdo, kdo se neúčastní polemiky pak prohlásí, že je úplně a dlouhodobě na hovno.
              Přesně jak třeba odpůrci Zemana.
              „Zeman je blbeček- protože letadllo“.
              Nebo “ na Ukrajině jsou ruské síly, důkazů máme dost“.
              V čem je vlastně rozdíl, mezi vámi a takovým Petzynským?
              Jenom v jedné věci, to hovado to schválně extremizuje, protože to dělá za prachy.

              To se mi líbí

          • tata napsal:

            Čtenáři

            A zkusil jste se zamyslet že nejde o těch 71 let,protože pak by měl pravdu že mockrát se něco použivá nedokonale jde o ten kontext v jaké souvisloti to použil………….a ta souvislost ma dva body. A TO JE……………..CITACE………71 let míru v Evropě a životní luxus, o kterém se nesnilo ani tomu největšímu utopistovi.

            PAK SAMOZŘEJMĚ zakonitě nastanou protiargumenty,pro mnohé a jak pišete jindy třeba VY asi komunismus luxus nebyl……..stačilo odpovědět že to není přesný vyraz…….on svuj nepřesný vyraz ovšem použil na vypad.

            druhy kontex je že to naznačuje že zasluhou USA……JENŽE SKUTEČNOST SE DÁ SPIŠE NAZVAT NAVZDORY POLITICE USA.Asi většina zde muže těžko souhlasit co naznačuje že on není ovce aby vše svaloval vinu na USA,Nevidite tam nelogiku,vždit opak je pravdou oficialní celoevropská politika právě činí s USA MIRUTVORCE……a oto zde vtéto děbatě jde především.

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Pro někoho není luxus ani vlastnictví 5 luxusních limuzín ,2 vil s růžovámi zahradami a vrtulníku.
              Luxus je v tomto kontextu označní stavu, kdy srovnávám život obyčejného člověka za 10 000 let lidské existence.
              USA pak pomohly porazit Německo, a to značným , především ekonomickým,ale i vojenským tlakem.
              Řekněme, že hlavní tíhu bojů měl SSSR ale samotný vstup USA do války na straně „spojenců“ byl významný pro výsledek , (jakkoliv můžeme zpochybnit metodu toho vstupu), neutrální USA, nebo USA dokonce na straně Německa by zřejmě válku obrátily na Německou stranu.
              Po válce pak USA držely pod krkem nebezpečné Německo a drží ho pod krkem pořád, byť u toho v té souvislosti drží i jiné krky, jmenovitě částečně i ten náš.
              Podle mě je naivní se domnívat, že někdo- KDOKOLIV- může konat jen dobro a konáním toho dobra i dobro způsobit nějak dopředu.
              Svět je gulášem koalic.
              Já jsem se poučil a vskutku bych ještě před 27 lety nevěřil, že někdy přijde doba, že budu fandit Rusku a že budu více přemýšlet o jeho pozitivních rolích ve světě.
              Sovětské vojsko v zemi a SSSR na každém transparentu, obludné!
              A vidíte?
              Zkušenosti, Tato, zkušenosti a umění poučit se z historie, jak vlastní, tak obecně lidské, to vám chybí!

              To se mi líbí

            • čtenář napsal:

              tato,
              ano zkusil,stejně jako nad tím proč nebyl žádný protiargument na Petrpavlovu zmínku o zlatém Rakousku-Uhersku,ale objektem zájmu je pouze Vitta.

              PS: neví někdo z přítomných o nějakém textu o kypersko-tureckém konfliktu,kde bych se dočetl o počtu obětí?
              Prozatím mi štěstí nepřeje.

              To se mi líbí

            • tata napsal:

              Čtenáři
              MOC NEROZUMIM,když v debatě jde především o USA tam zatahovat RU?ani těch 71 let není vtéto diskuzi duležitych………mate pravo na svuj nazor……okopirujte mi kde mě zajimá on a ne smysl debaty.

              ASI myslíte toto……….. Zlaté Rakousko-Uhersko, zlaté Československo, zlatý SSSR, ta spojenectví vždy hodně brala, ale i hodně dávala.

              ALE STÍM souhlasím,a co to mění na té diskuzi?PROČ bych dával protiargument proti něčemu S ČÍM SOUHLASÍM?

              jako určitě budu souhlasit že ne za vše muže USA,JE to velmoc a hají si své

              Ja si myslím že jadro debaty aspon u mě je……….ŽE ON SKLOUZÁVA…….K ARGUMENTU………..NEJSEM OVCE abych sváděl vše na USA……………ALE TO je uplně mimo vždit je to obraceně,všeobecná evropská politika znich činí mirutvurce……….a to je smysl celé mé debaty

              To se mi líbí

  10. ji5 napsal:

    Vitto,

    je to všechno otázka definic. Možná si myslíte, že v Sýrii žádná válka není. No, ta země je díky podpoře tak zvaných „umírněné opozice“ rozbitá bombami, má zničená města a podle některých medií je ekonomika rozvrácená do té míry, že by obnova do stavu před začátkem konfliktu trvala 20 let. Pokud lze věřit Zaorálkovi, jde o škody ve výši 100 miliard dolarů. Stříli se tam a zabíji, takže lidé z té země utíkají. Je jich dohromady nějakých 9 miliónů.

    Rovněž to, kdo je a kdo není diktátor, je sporné. Takový Assad byl zrovna tak demokraticky zvolen jako třeba Obama nebo jiný americký president. Jestliže vyjdeme z toho, že diktátor diktuje a proti jeho diktátu je společnost bezmocná, pak lze amerického presidenta (jakéhokoli) označit za diktátora, protože jeho rozhodnutí nelze změnit (ledaže se postaví proti vlastnímu establishmentu – například zájmům zbrojního průmyslu).

    K posledním záchvěvům americké demokracie došlo v šedesátých a sedmdesátých letech při protestech proti rasové segregaci a válce ve Vietnamu.

    Ruská podpora Assada má dvě stránky. Na jedné stránce jde o podporu spojence, tedy o udržení vlivu v oblasti. Na druhé straně může podpora Assada znamenat, že alespoň jeden stát bude stabilizován a uprchlíci budou mít kam se vrátit.

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Ale já jsem přece napsal, že „kdybych chtěl, mohl bych napsat“.
      Ale že fandím Assadovi a napsal jsem proč.
      V tomhle zjevně nemáme rozpor.
      Též nemáme rozpor v tom, že v Sýrii je válka a že tu válku nějakým způsobem vyprovokovaly USA, byť já si k tomu myslím, že nejn USA tam měli své zájmy, které by se nejlépe řešily válkou.
      V čem ale máme rozpor zásadní jsou důsledky té války.
      Protože statisíce migrantů se vysvětlují jen a jen válkou v Sýrii, a přitom je Syřanů dejme tomu třetina, možná-ať nežeru- polovina, ale podle mě to je méně.
      Zbytek je z Afgánistánu a Iráku, kde se také válčilo, a též ze zemí, kde se neválčilo vůbec.
      Navíc v Afgánistánu a Iráku byla válka vlastně nepřetržitě od r.1980.
      Co na tom, že v Afgánistánu se angažovali Sověti a v Iráku Írán, copak snad ta válka byla nějaká mírovější, že nebyli uprchlíci, kteří by přišli o své domovy a kteří by potřebovali pomoc?
      Z toho mi vyplývá, že válka v Sýrii má společnou s migračním vpádem jen jednu věc, tedy že je to vhodná záminka.
      Co je ale nejhorší, že je ta zámnika vhodná nejen pro islamisty a vrahy, možná pro USA, které chtějí nějakým způsobem poškodit Evropu, ale i pro vás, tedy pro lidi, jako jste vy.
      Takže vy operujete nepravdou- tedy syrskou válkou, jako zdrojem migrantů, což mě udivuje, a to především proto, že se to dá snadno vyvrátit a dokonce to ani nikdo netvrdí, že jsou to Syřané-a přece nesmyslně na tom zároveň staví.
      Taková migrační vlna nebyla snad ani za II.světové války, že by bylo v pohybu naráz 9 000 000 lidí-a to byla jiná válka svým rozsahem.
      Zatímco v Sýrii operují svazy o síle pluku, za II.světové války operovaly svazy o síle stovek divizí, milionů vojáků, tisíců a tisíců tanků, děl…
      To je prostě komické, co se o té migrační vlně tvrdí.

      To se mi líbí

  11. ji5 napsal:

    Kočko Šklíbo,
    když jsem napsal, že lidé války nepociťují i když jsou, domníval jsem se, že z kontextu je jasné, že mluvím o lidech z EU.

    Politici ospravedlňují násilí a media určují co z něj smíme vidět. Náš oslavovaný humanista propagoval v zájmu přejaté ideologie bombardování a válku a jeho kamarádka ospravedlnila předčasnou smrt 500,000 iráckých dětí jako přijatelnou cenu za odstranění Husseina. To jsou politici z kategorie lidských hovad. (Přebírám výraz docenta Konvičky jímž charakterizuje myšlenkovou úroveň určitých lidí.) Do této kategorie patří i politici, jakoby semknutí na prázdné ulici, kde kromě nich není nikdo než jejich ochranky. Na chvíli se hodilo, aby všichni byli Karlíci.

    Media neukazují záběry z válek, protože utrhané hnáty a vyhřezlá střeva by nám mohla zkazit večeři u televise. Vidíme jen to, co potřebuje a připouští válečná propaganda. Irácké město Faludža bylo osvobozeno, ztraceno a re-osvobozeno způsobem, který nepřipustil, aby se tam smělo fotografovat. Pak se tam zase nepřítel vloudil a bylo nutné zase osvobozovat a to se stejným výsledkem.

    To k dovysvětlení mého výroku, že sice války jsou, ale „lidé je v podstatě nepociťují“.

    Kanadská lidská hovada původně „vítala“ na letišti vojáky zabité v Afghanistánu. Rakve potažené vlajkou, hymna a zvlhlé oči, jak podle Kryla. Dokonce i prapor nad Parlamentem v Ottawě byl na půl žerdi a všude televise a čestná jednotka se salvami. Pak je to přestalo bavit a tak se vymyslel trik, že „vítání“ za přítomnosti medií (ale již bez ministerského předsedy a jiných politiků) je možné jen se souhlasem pozůstalých. A všechno to zvadlo. Proč připomínat nějakou válku a nutit pozůstalé k výrokům, že syn nebo dcera padli když dělali svoji práci ve služně vlasti a je to tedy všechno OK a že by šel zas „do tý války“.

    Ještě k ochraně politiků. Nevidím absolutně žádný důvod, proč by president, nebo kdokoli jiný, měl mít větší ochranu než jakýkoli jiný občan. Pokud se bojí, ať se strachují stejně jako jakýkoli jiný občan. I president je jen úředník, placený z peněz daňových poplatníků. Jestliže se bojí, pomáhá vytvářet atmosféru strachu.

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.