Glossarium minor XLV


      Když president Zeman prohlásil o služebním zákonu, že jej vláda zkurvila, vzedmula se bouře protestů. Po dvou letech platnosti se stále objevují výsledky kvality tohoto díla. Jedna změna už proběhla, v současnosti se připravuje ke schválení další. Měla by postihnout jednak problematické podmínky přijímacích řízení, což je jistě potřebné, ale také umožnit úředníkům, na které se zákon vztahuje prodloužit dobu potřebnou pro získání maturity(!). Když jsem tuto informaci zaslechl, nevěřil jsem svým uším. Zdravotní sestra na běžném oddělení musí mít nejméně „bakaláře“ a referent na ministerstvu nepotřebuje ani středoškolské vzdělání. Pak tedy chápu, že rozhodnutí oněch referentů vypadají tak jak vypadají.

      A jeden z příkladů rozhodování inkludovaných referentů. Ministerstvo životního prostředí vypisuje tzv. kotlíkové dotace s cílem snížit emise z místních topenišť. Do programu jsou vybrány i typy kotlů, na které je možno dotace čerpat. Téměř polovina žadatelů si pořizuje jeden druh kotle, který může spalovat pouze jeden druh uhlí. Toto uhlí dodávají pouze dva doly v republice. Jenže jeden z nich bude do šesti let uzavřen, protože vláda neprolomila těžební limity. Toto zjištění (které je už známo delší dobu) by mělo příslušné referenty varovat a přimět ke změně doporučených kotlů. Ale ti, protože nemají potřebné vzdělání, nejsou schopni tak daleko domýšlet. Že tedy po šesti letech bude konkrétního druhu uhlí zoufalý nedostatek a ti , kteří si z nějakého důvodu pořídili doporučený kotel budou stát před problémem, co tedy topit, když potřebné uhlí neseženou? A nebo si za pár let budou muset vyměnit onen kotel za jiný, na který ovšem už žádnou dotaci nedostanou. Takže dotace opět proletí komínem.

      A s ohněm pokračujeme dále. Dne 27.února 1933 došlo na území Německa k požáru  Říšského sněmu. Hitler byl v té době teprve měsíc říšským kancléřem a čin pološíleného Holanďana van der Lubbeho využil k rozsáhlým represím proti opozičním stranám. Byly vyvolány volby, které se konaly v ovzduší strachu. Zahraniční ohlas na volby byl zdrženlivý – mírná nedůvěra či znepokojení málokdy přešly ve skutečný odsudek. Drtivá většina politiků i komentátorů si i nadále dělala iluze o povaze nového režimu. Lstivý Hitler nechal levicové strany kandidovat, a represi zaměřil individuálně proti jejich činitelům.
15.července tohoto roku proběhl pokus o puč proti tureckému presidentovi Erdoganovi. Stejně jako roky osmdesáti třemi byl využit k rozsáhlým represím proti opozici, armádě a zejména kemalistické inteligenci. A reakce zahraničních politiků jsou stejně zdrženlivé. Stejně, jako roku 1933 všichni politici na Západě doufali, že se Hitler obrátí proti Sovětům, tak dnes doufají, že se Erdogan také obrátí proti Rusku. Jak to dopadlo v letech třicátých a čtyřicátých už víme. „oběžník“ od taty ukazuje další důsledky politické neschopnosti.

obeznik_stara_ves

Nejsou politici schopni se z minulosti poučit?

Bavor podpis_rex2

Příspěvek byl publikován v rubrice Glossarium se štítky , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

98 reakcí na Glossarium minor XLV

  1. NavajaMM napsal:

    Ten obežník je fakt boží.
    …Zájemci nemusí ovládat skoro nic, avšak musí se umět vlastnoručně podepsat a musí být schopni rozeznat své jméno v tišténém textu, aby se podepisovali do správné kolonky.

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Vzhledem k těm referentům na ministerstvu a kotlům o kterých Bavor píše, bych to nebral tak vážně. Ani tehdy, ani nyní není maturita nutná. A to jsme o 60 let dále. Dal by se očekávat jistý pokrok i s přihlédnutím na to, že zcela nedávno bylo možno titul magistra získat během letních prázdnin.

      Líbí se 1 osoba

      • Hudec napsal:

        Možná jsem to tu už vyprávěl, jak jsem kdysi dostal nabídku vystudovat „nějak“ naše zdejší práva. Mohl jsem být JUDr. a chodit teď kanálama.

        To se mi líbí

        • Slim napsal:

          Proč kanálama? Dostal bys JUDr., žádný PUDr. a vždycky bys moh’ tvrdit, že je odjinud.
          Navíc bys získal návyk věci zbytečně neprotahovat a místo Godot bys byl Turbo. 🙂

          To se mi líbí

      • Cech napsal:

        Nevím ale náš nejvyšší policejní Bc. na to potřeboval 9 – 2 = 7 měsíců.
        Tož zase tak rychle to nešlo.

        To se mi líbí

        • strejda napsal:

          To chcete naznačit, že policii velí tak neschopná nula? SEDM MĚSÍCU, no FUJ! To se máme na co těšit.

          To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Tak je to pouhý ministr vnitra, to může dělat každý. Normální borci zvládli plzeňská práva za víkend.

          To se mi líbí

  2. Slim napsal:

    PS. POČASÍ.
    Norové mají dnes pro Prahu max. teplotu 27˚ C, ČHMÚ i Seznam (Honsová?) 30˚ C.
    Protože už teď mám na teploměru 26 , bojím se, že to Norové prošvihnou a čeští meteorologové budou mít ZASE pravdu. Ono to bude spíš 31. To zas bude den!

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Tady u bazénu je blaze. Minimum lidí, voda nádherná, internet jede jako z praku (mají novou Wi-Finu 802.11ac se čtyřmi anténami, připojení po skle 250Mbit/s, což jede až na naše notesy), slušné pivo 10° tady stojí 18 Kč, mají i čepovanou Kofolu za 24 Kč, kafe 10 Kč, smí se tady kouřit.

      A dokonce nesvítí ani to pitomé slunce, je zataženo, takže je skvěle vidět na displeje. Člověk nemusí trpět po cestě jako někam do horoucí prdele na Cejlon nebo Seychely, tsunami tady nikdy nebylo a máme to kousek. Permanentka stojí 700 Kč na sezónu. Co více chtít ? Nemohu tady u bazénu sice topit oheň, jako na pláži na Šrí Lance (tedy Cejlonu), ale to nějak musím překousnout, nedá se nic dělat.
      🙂

      To se mi líbí

  3. Petrpavel napsal:

    Budu za pitomu obhajujícího neobhajitelné. I ve věci Oběžníku. Ale v té době po 1948 jsem žil a díval se kolem sebe. Určitě bylo mnoho lidí na nesprávných místech, to ale není dobová reálie, to je lidská vlastnost některých cpát se tam kam rozumný člověk ví, že nepatří.
    Samozřejmě, že na funkci soudce či profesora bylo nutno vystudovat. Tehdy jako teď. Stát se členem SNB nebo armády nebylo žádné terno. A že bylo správné obsazovat tyto složky lidmi loajálními k režimu? To platí vždy.
    Můj strejda jako syn chudého voraře a člena strany se jím stal samozřejmě taky. vystudovaný (!) lesník-středoškolák to „dotáhl“ někdy v šedesátých létech na předsedu Okresní odborové rady. Dostal služební škodovku a jako desítky tisíc jiných se dvěma dětmi byt ve městě kde měl práci. Z domova od rána do večera, a o víkendu podobně. Když jel na družební návštěvu do SSSR dostal od podniků v kraji různé dárky. Pamatuji si od Rukavičkářských závodů bednu kvalitních dámských rukavic. Kolik myslíte, že jich dal své ženě? Hádáte správně, nula. Kluk se moc nechtěl učil, tak se šel učit na instalatéra ať pozná život. Manželka po přestěhování jako žena funkcionáře získala „džob“ : knihovnice v Městské knihovně za pár šupů, ale bavilo jí to. Zásadový blbec, což? Šéfové v něm viděli nadějného a tak ho poslali studoval na Vysokou školu politickou. Na pět let! S dlouhodobými pobyty v Praze. Pod dvou létech odloučení od rodiny to vzdal. Jó, Plzeň to nebyla. Stále si nedal pokoj a po třetím infarktu zemřel. Bylo mu něco po čtyřicítce.
    Ten oběžník nevypadá v dnešní době nijak nóbl, to je pravda. Stejně jako vypadá blbě, že v raném středověku nefungovala ani policie ani soudy a za vraždu se nezatýkalo a nesoudilo a v lepším případě se stavěly smírčí kříže …

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Pane Petrpavel, ono sa to ani po plyšáku moc nezmenilo. Hovoril mi syn, že študoval v ročníku s niektorými, čo teraz europoslancujú v Bruseli a to, čo on študoval 5 rokov sa dalo zvládnuť za zhruba toľko mesiacov aj s napísaním a obhájením diplomovej práce.
      Za socializmu mala aj základná škola ešte pomerne slušnú úroveň a tak verím, že niektorých europoslancov(kyne) by schovala do vrecka väčšina vtedajších sústružníkov a dojičiek.
      Ten obežník neberiem ako vizitku režimu. Je to len potvrdenie starej ľudovej múdrosti, že „Pánboh je spravodlivý. Keď niekomu dá úrad, zoberie mu rozum.“

      To se mi líbí

    • tata napsal:

      PP
      ten oběžnik je ode mě já tam žil také dokonce sem jim věřil,prodělal jsem mnoho vyvojů,od skorem fanatika kdy mě zachranilo že vté době jsem byl dělnik,tudiž jsem nemohl rozhodnout o lidském životě……..protože jsem byl blb a věřil jsem jim bezvýhrad…….to se zahy změnilo kdy jsem začal jezdit po montážích a vycestoval do SSSR,POZNAL JSEM že mi lžou,pak nastala faze procitnutí a opatrnosti vytřidit co je pravda a co lež.PŘES zjištění kdy sem nechapal zrudnost 50 let až k dnešku kdy nesouhlasím a odsuzuji zrudnost 50let ale že se to musí posuzovat v ramci doby a né všichni byli neviní.S IDEO V ZÁDECH se bojuje mnohém huře než s mocí peněz.IDEU udržite mnohem huře,takže i prostředky jsou většinou drsné.SNAZE LIDI PODPLATITE NEŽ že se budou myt děti dobře.NAVIC na vedoucich mistech byli hajzlové jako dnes a museli předstirat čemu většinou nevěřili a těžili s blbcu jako já co jim do pismene věřili……..jenže lidi jako já se nedají oblbovat do nekonečna…….proto s vlastní zkušenosti VÍM JAK JE FANATISMUS SLEPÍ……….VIM O ČEM MLUVITE patřil jsem ktěm lidem co stoho neměl vyhodu,ba naopak,když to zjednoduším věřil jsem že to dělám k lepším zitřkům,a trvalo mě se stoho probrat………………ten oběžnik dokazuje jedno …….nic se nezměnilo jen jiný kabát,mnohdy lepe schovaný oto vic proti zajmům te většiny……..dnes ty hajlové ani nemusí předstirat lidovost,rovnou davají na vědomost jaká jsme chatra

      A z jiného soudku——-jo putin muže za vše
      https://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/410198-demokrate-vidi-za-uniklymi-e-maily-rusko.html

      To se mi líbí

      • jaa napsal:

        No víte tato – ono to bude jinak. K Všemu zklamání v první části se nemohu vyjadřovat, nezažila jsem to, netýkalo se mne to. Ale přece jen trošku. Víte rusko vlastně přeskočilo z feudalismu do moderní doby jednu vývojovou etapu. Jistě že na tohleto přeskočení muselo být použito tvrdších metod a mohutné ideologie. Jistě že příznivci faudálního stavu se tomu bránili, protože se jim to nehodilo. do krámu a krátilo to jejich moc a příjmy. Podle mne udělali Vaši co vím, ideologové nebo jak se jim říkalo, chybu, že defakto převzali rétoriku ruskou a’t už z nevedomosti, záměru či čertví proč. A proto to Vaše zklamání a dopal. Asi byste to bral úplně jinak – kdybyste tohleto věděl. Faktem je ., že to na co jsme my potřebovali staletí – gramotnost, vzdělanost, zvládnutí techniky, a její vývoj včetně kosmu jim stačilo 30-35 let. Což je promiňte mi šíleně krátká doba v provnání s Evropou. Ameriku neposuzuji – ti kradli odjakživa co se kde dalo. .
        Navíc – spvěti tohleto svoje know-how – vyváželi a docela úspěšně. A pro západní žraloky docela nebezpečně … Stačí si vzpomenout na rozvoj Egypta v Násirových časech a na v podstatě neskutečný pokrok v Lybii a Iráku a koneckonců i v Sýrii. … Proto ty konce a proto ten boj.
        Někde jsem četla – že ke střílení laserovou pistolí nemusí se znát – laserový efekt.. stačí jen umět se trefovat. A přesně tohle dělají i migranti… oni nevědí a nepotřebují vědět, že tím, že vycucnou ekonomiku dle jejich informací – bohatých zemí -je vlastně zničí.. třeba se zase najde někdo další… hlavně že včil se mají dobře. Neznají a nechtějí znát souvislosti… v podstatě to ani nepotřebují.
        Takhle se to jeví – bez vší ideologie a chatrnýmí samovzdělávacími znalostní historie mně.
        Kdo ví…

        To se mi líbí

        • tata napsal:

          JAA
          NEVIM jak zareagovat,myslím že jste nepochopila co jsem psal,co bude jinak?v SSSR JSEM NĚCO ODPRACOVAL snad jsem si mohl utvořit obrázek lepší než turista.Přesto pochopit Ruskou duši s pohledu evropana skorem nemožné……ale to vubec nemá vztah ktomu co piši……..to aniž se VÁS chci dotknout musí hodnotit kdo to zažil a ještě si my vrstevnici neporozumíme ,oni to někdy byli 2 světy….zaleži třeba že ja žil v prostředí de kolem mně nebyl ani jeden drasticky poškozený režimem,nikdo v přibuzenstvu nikdy nic nevlastnil aby mu to komunisti zabavili……..fakt nechapu co bylo jinak………nebot jsme kousek od sebe mohli prožit uplně jiný život třeba já syn dělniku a syn třeba tovarnika ,je to mnohem složitější………proto jsem psal že jsem prošel mnoha fazemi ale vždy jsem zustal pevně na orientaci vlevo………proto i když některé dřivější věci kritizuji……..nezvonil jsem a nevěřil že to bude lepší………pesimismu ale předčilo očekávaní vtom minusu…….přesto že si materialně žiju po zvonění o chlup lepe ,ale oto mi nikdy nešlo,vždy spiš moralně bojuji s větrnými mlýny,tento režim není pro muj pohled

          To se mi líbí

          • jaa napsal:

            Tato, já to nemyslela ve zlém. Víte já tam byla poprvé v 65, když jsem se nechala ukecat na tábor na krymu. Jistě byli jsme masírováni jak je tam, ale člivěk tak nějak nevěřil. Nádraží v Kujevě bylo sice staré, ale metro / první cesta/ a Kreščatik mne dostal. Nádherný, čistý, sluncem zalitý. No byl to šok. Až při pozdějších cestách jsem víc rozpoznávala co zbylo po válce /velice málo/ a co je nové. V Gurzufu – nádherné, u nás nevídané vzdušné a čisté pavilony, dostatek jídla, úplná volnost pohybu . Akorát do Sevastopolu se nesmělo. A stejně jsme se tam dostali. Jalta, Bachčisaraj, Čufut Kale…Bylo to překvapení a taky začátek pátrání jak to asi je.
            Asi jsem nepochopila to v čem Vám lhali – proto ta má ?poznámka?
            Tak se nezlobte. Víte je zvláštní, jak ti co tam nebyli „všechno vědí“ líp, ale faktem zůstává že i wiki přiznává jak ubohé to carské rusko bylo, jak málo škol, negramotnost, jo měli menděleva, a zepár dalších světového formátu, ale ti byli závislí na vrchnosti. Jinak na té éobrovské zemi nic. A jak ji dokázali za těch pouhých 35let změnit. Zákonitě – že to nemohlo být bezbolestně – někteří se šprajcovali, některým to bylo proti mysi.. ale dokázali to.. hmmJestli máte zájem a neurazíte se a budere si chtít počíst – je to zajímavé…

            https://cs.wikipedia.org/wiki/Rusk%C3%A9_imp%C3%A9rium#Vzd.C4.9Bl.C3.A1n.C3.AD_imperi.C3.A1ln.C3.ADho_obdob.C3.AD_1721.E2.80.931917

            a nic ve zlém ju?

            To se mi líbí

            • jaa napsal:

              Ještě k té ruské duší… asi je to výchovou. Asi si přeci líp jenom pamatují jak bývávalo Mám takový zvláštní zážitek. Vezla jsem zájezd a měli jsme na programu i Mauzoleum, a jak jsme tak šli – ten dlouhý had zvědavců z celého světa -do kopečka nahoru -inostranci měli přednost. Nahoře za žbrlením stáli rusové a stála tam babička se smutně koukajícím klukem. Ten had byl opravdu dlouhý. Protože jsem byla v dvojstupu sama, řekla jsem tam milicionářce, že jsetli chce mohl by jit se mnou. Sice ji to překvapilo ale šla se za nimi. a přivedla mi zářícího kluka . Kluka ,co celou tu cestu okolo z něj nespustil oči a nahoře první co vyhrkl “ ja viděl Lenina“..
              Co k tomu říct, jak to vysvěrlit… hmm

              To se mi líbí

            • tata napsal:

              jaa napsal:
              27.7.2016 (16:48)

              PROBOHA vždit se nemáte za co omlouvat,jen sem nevěděl ,jak odpovědět na to že to bylo jinak. Mate pravo to vidět jinak.VITE poprvé jsem byl v RUSKU konkretně ve Stalingradu 1978,PRACOVAL jsem 100KM od nej ANTIPOVKA,KOMPRESNÍ STANICE.
              Přilet na letiště přechazeli VÁM OČI,Hlavně jejich tuzex,nevim už jak se to menovalo prodavalo se za dolary,široké třidy,pak MAMAJA obrovský pamatnik nic tak velkolepeho jsem v té době neviděl…..obrovské 4 proudové kominukace,uhli jsme stranou a razem jste byla v 18 století ,to jsou ty paradoxy RUSKA,MOHL BYCH O TOM NAPSAT KNIHU ,jen to neumím.JAKO turista to nikdo nemohl vidět mi mohli všude

              To se mi líbí

            • Slim napsal:

              Cz. Milosz to vystihl jedinou větou.
              „Skvělé dělostřelectvo projíždělo vesnicemi, jejichž obyvatelé nevěděli o civilizaci
              vůbec nic.“

              To se mi líbí

            • tata napsal:

              TOHO Lenina jsem taky absolvoval 4 hodiny ve 4 stupu nesmělo se zastavit,před vstup vše odebrali jako foták atak,ty třidy to naměstí velkolepé parkilometru mimo a opět 18 století,a co slavný GUM,AT JSTE VEŠLA KDEKOLIV RYBÍ ZAPACH,cestičky od slunečnicových seminek a cisterny s kvasem,NAOPAK MĚ překvapila ODĚSA,TAM ani mimo centrum nebylo moc jinak.Ještě bonbonek na tržnici v OKRESNIM MĚSTĚ u te ANTIPOVKY ,meno už nevim 120 tisic obyvatel………zapršelo a bez holinek se nedalo,ani chodniky ani kanalizace….jo k té tržnici……koupi maso byl zažitek,balilo se do novin a co usek jste dostala,takže třeba nohu vybirat nešlo.My tam měli postavenou vesnici o 500 lidech dřeváky baraky…….první zaměr byl zasobovat od nich ,po 14 dnech jsme je vyjedli v zasobě masa a vše se vozilo od nás,asi problém byl spiše v kvalitě ale tradovalo se že jsme je vyjedli.řikám bylo by to na knihu.TŘEBA doktor byl náš stalej ale zubař jezdil jednou za 3 měsice,A muj zoubek to nevydržel,tak k RUSKÝMU,tam se inekce nedavaj takže mě doktor vybavil inkcí a umrtvením malou jehlou,chyba nejdřiv nechtěl pak zahodil jehličku a opichl mi to jehlou na odber a vymlatil mě zub majzlikem,to nebyla jeho chyba zub se rozpadal jak sem to odkladal,tak šit…..no asi to nikdy nedělal a chtě ukazat jak je evropskej tak nastroje dal do sterilizace a nit se pokoušel navléknout pinzetou……5 mu to spadlo na tu hliněnku poplivanou pak to vzdal a navlik to normalně bez rukavic,takže asi tak

              To se mi líbí

            • kočka šklíba napsal:

              No tedy tato Vy máte zážitky :). Mohl byste občas něco sepsat tady pro Bavora ;). Já to myslím vážně, musí to být velmi zajímavé. Navíc víme, že Vy píšete pravdu, žádné přizpůsobení a t na jednu nebo na druhou stranu. Třeba by Vám to někdo trochu zredigoval :).

              To se mi líbí

            • tata napsal:

              JO měl jsem pestry život,i sem si dost okusil to pozlatko nák není pro mě,mě spíš sedí bojovat stěmi větrnými mlyny,nak mě spíš zajimalo bojovat za druhé za sebe sem to neuměl,mockrat se mi to vymstilo ale sem nepoučitelnej,vim že chovat se tak většina bylo by to špatné,někdy je třeba tvrda odveta a nemilosrdná.JENŽE já v takovém světě nechci žit,nejštasnější sem byl když sem jim věřil ty lži o lepších zitřcich to by byl svět pro mě,jenže se to ukazalo že to není pravda asi je to utopie bylo to pozlátko s opačným znamenkem.

              To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Slime, to je ta skvělá věta, kterou jsem nedávno hledal. Nemohl jsem si vůbec vzpomenout, z čeho to je. Máte pravdu, že to charakterizuje v určitém ohledu Rusko velmi dobře.

              To se mi líbí

            • jaa napsal:

              Mnó tato – ruku na srdce – to bláto a cesty – neměli v tom prsty naši mistři řidiči – nerozrajtovali jim to „bravuním ježděním “ těžkejma naloženejma tatrovkama? Měla jsem tam, na ropovodu dva kamarády – jo 🙂 kolikrát museli opravovat ploty na předzahrádkách když se netrefili na rovné silnici- ale zase to přátelské přijetí a družba 🙂 Zimní jízdy přes zamrzlou Volhu kvůli zkráceni cesty 100 -500km – žádná dálka. Jedeš stepí – nikde nic a jen podle kolejí po předchůdci doufáš že jedeš dobře. , dokonce tam jednou na jaře tatrovku utopili – když mistr neodhadl táníé ledů. Nic se jim sice nestalo, ale ta tatrovka je tam možná asi ddodnes.

              🙂

              To se mi líbí

            • Slim napsal:

              Czeslav Milosz: Cesta do Asie. (V RODNÁ EVROPA.) Ač Polák (/Litevec), není apriori protiruský; spíš zkoumá ty rozdílnosti.
              Já znám Rusko spíš idealisticky, z vrcholných výplodů jeho kultury, byl jsem tam osobně jenom málo. Ale syn mi líčil (z pracovních cest mimo centra, z doby velmi nedávné) zážitky podobné tatovým. Zrovna z letu do „Stalingradu“.
              Prý zneklidněl, když se střední ulička letadla začala vlnit (!). To teda já taky, byť později a zbytečně. Mám fotku, kde na ploše letiště jsou trosky nedávno(?) havarovaného letadla… atd., atd.

              Pro můj, povýtce idealistický, pohled mi ta země připomíná Diracovu funkci. Skoro pořád nula a pak, NARÁZ, skok do nekonečna. A integrál (kupodivu) nenulový.

              To se mi líbí

            • tata napsal:

              JAA
              Věřte ŽE NEVITE O ČEM MLUVITE.Ano mnozí se tam chovali jak prasata,mnohdy jsem se styděl za ně.Obzvlášt jak využivali……..nazveme to koralkový prodej………..přirovnání jak se ŠPANĚLI CHOVALI K INDIANŮM.protože vtom roce 1978 od VAS koupili vše……třeba tepláky u nás za 80korun ZA 200 RUBLU a to rubl byl 10 korun, za to jste tam koupila 2 prsteny zlate řadně težké.představte si že jsme s RUSKA VOZILI prašky do automatické pračky typu ARIEL.A TO oni neměli skorem nikde automatické Pračky a u nás se o takovych prašcich mohlo jen zdat,už si přesně nepamatuji a stál mezi 5/10 rublů dovoz USA.posiali jsme to domů po kamionech co se vraceli když dovezli věci pro nás.Nebo americké zubní pasty 2/3 ruble.HRAČKY NA VYSILAČKU.mOHL BYCH vás zasypat věcmi o kterych nemáte ponětí.

              S tou rukou na srdce jste mi rozesmala,ano plno hajzlu tam zneuživalo jejich upřimnost jako že se nad nimi ohrnovali a povyšovali,bylo to pro mě zdrcujicí a styděl jsem se……..ale k tomu ruku na srdce……..fakt nepište o věcech co o nich vubec nic nevite.

              V OKRESNIM MĚSTĚ 120 TISIC OBYVATEL nemeli chodniky,kanalizaci,silnice co lepši jsou u nás cesty 3 třidy………když jsme jeli autobusem na cikliku domu na letiště nebo vlak tak ste ANTIPOVKY……….na hlavni tah na STALINGRAD………BYLO 40 KM kde nebyli vubec sinice jen vyjeté koleje v polich,v jednom mistě byl kopec a stal tam buldozer aby vubec autobus projeli……FAKT NEMATE VUBEC PONĚTÍ………ANO skutečně tam občas nebylo znát kam ject,dokonce jen co sem BYL ZABILI naši řidiči,ŽE JELI jak prasata nebo ožralí pod obraz…….ten okamžitě dostal letenku a ten den než si pro něj přišla milice letěl domu,protože by ten kriminal tam nepřežil.A to bylo dost obtižné totiž na cestu domu ste musela myt bumážku od milice, a bez té jste se nedostala s Ruska……..ZA KOŘALKU A PIVO JSTE TAM SEHNALA VŠE. Mí kolegové za dvě basy piva litali ve vrtulniku,tvrdili že jim pučil řizení ale to jsem jim nevěřil.Tam kde jsem byl byla VOLHA 10KM široká,před Staligradem byla obrovská přehrada………takže zase za dvě basy jim RUSOVÉ PUJCILI OBROVSKOU LOD co pokladala přes volhu potrubí asi 60m na delku.A tu skutečně řidili,nebot jsme rybařili a ty ožralé blbce nenapadlo nic jiného než tou lodi naject na misto kde jsme byli,narvali to na břeh,nastestí piskovej tak jen se zabořili a musela jiná lod je zatahnout spatky.NEPŘEJI vám ten zažitek,když lodní syrena řvala a s aplionu na nas .opuste breh,než jsme pochopili že to jsou ožralí kolegové——-jak piši opravdu mám dost věcí ,abyste mi psala ruce na srdce.JESTLI BUDE MYT,pan domací zajem mám par fotek s kompresky a s rybaření na volze.musel bych je najit

              To se mi líbí

            • tata napsal:

              SLIME

              to mi povydejte JEDNO JSEM LETĚL NA VNITRO STATNÍ LINCE…..takže koza byla v uličce,seděl jsem u okenka,hruza mě polila když tam na křidle videl ty nyty volné……..po vystoupení jsem viděl podvozek gumy……..nechapu že to přistaní přezili a my stím.PILOT asi vojensky přistaval střemhlav,asi vožralej nebot to 4 poskočilo než uplně dosed.VUBEC jsem se modlil když jsme letěli s areoflotem,ty vždy přistavali jak blazni to naši ani jste to nevěděl

              To se mi líbí

            • tata napsal:

              Asi jsem ty ryby nezaregostrovala. Ale nebyl to jediný. O kus dál dolů okolo klenotnice a přes křižovatku za roh byl CUM/ centralnyj/ a tou křižovatkou nahoru – byl Dětský svět… tedy krom dalších

              NE ryba…. gum BYL TEN OBCHODÁK………ASI to co VY NAZYVATE cum…….nevím jestli se pletu nebo VY ale spiš myslim že to byl GUM………ALE už hodně zapominám pletu data,nepamatuji nazvy měst a mist……..procestoval jsem pracovně celou evropu…..smichalo se mi to takže to mnohdy vypadá že kecám……….našel jsem fotky poskenuji a dám na rajče to se sfalšovat nedá.JÁ MAM dojem že ten GUM BYL NA druhé straně oproti mauzoleum napřič RUDEMU NAMĚSTÍ NA ROHU.

              To se mi líbí

          • jaa napsal:

            K tomu GUMU – tak ryby nepamatuji ale co pamatuji – ty šílené voňavky a všude… jojo rčení „Duchy charašo pachnut“

            To se mi líbí

            • tata napsal:

              GUM byste mela znat,když jste byla v moskvě,SNAD jedinej obchodák v MOSKVĚ aspon já o jiným nevim ,na kraji RUDÉHO NAMĚSTÍ.ALE V Moskvě jsem byl,VŽDY JEN NA SKOK,když jsme letěli domu,a jednou s prace s kompresky na toho Lenina ZAJEZD…..když jsem pracoval na jiné kompresce asi 20o km OD Moskvy

              To se mi líbí

            • jaa napsal:

              Asi jsem ty ryby nezaregostrovala. Ale nebyl to jediný. O kus dál dolů okolo klenotnice a přes křižovatku za roh byl CUM/ centralnyj/ a tou křižovatkou nahoru – byl Dětský svět… tedy krom dalších

              To se mi líbí

            • jaa napsal:

              tato – správně pamatujete . GUM je na Ruďáku –
              https://cs.wikipedia.org/wiki/GUM

              a CUM je novější
              https://cs.wikipedia.org/wiki/CUM_(Moskva)
              ten třetí asi není

              To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        pane tata, vážim si vás hodne za to, čo ste o sebe napísali

        To se mi líbí

        • strejda napsal:

          Tato, nejen dnes, ale od doby co Vás znám z netu.

          Líbí se 1 osoba

        • tata napsal:

          DAL JSEM FOTKY ŽE NEKECAM ZDE,SNAD TO BUDE FUNGOVAT

          http://tata11.rajce.idnes.cz/cita_a_bertik/

          Líbí se 1 osoba

          • jaa napsal:

            Hmm, ti dva čertíci jsou nádherní, a z tech ryb na mně jdou mrákoty. Tohle připravovat by byl můj konec. To bych nezvládla

            To se mi líbí

          • Karamela napsal:

            Velmi si vážím nahlédnutí do vašeho soukromí. Děkuji tato a určitě zaznamenejte vaše aktivity v Rusku nebo i jinde, protože váš přímočarý a osobní pohled je převelice cenný! To je skutečné svědectví. Byl by nepochybně velký zájem, možná malinkatý příspěvek k pochopení ruské „duše“, která se tak totálně míjí s tzv. „západním“ světem. Zauvažujte, klidně vám pomohu s korekturou textu, pokud by se vám zdálo, že vám to nejde. Sice nejsem žádný spisovatel, ale o to v tomto případě rozhodně nejde.
            Co říkáte? Takhle u vody? Že byste něco načmáral, když ryby nebudou brát?

            To se mi líbí

            • tata napsal:

              Ne nato se necitím,navic už sem zjistil že spojuji věci a udalosti bez ladu a skladu a nerad bych byl lhář.,respektive kecal.ANO měl jsem pestrý život,zajimavý zvláště odstupem času si uvědomuji jen ty lepší stranky,což asi všichni.Nak mi to dalo určity nadhled,nebo si to jen myslím.JINAK rybář nejsem,to v rusku byla vyjimka a nebylo to rybaření ale barbarství.
              NA tom voru z duší tatrovky jsme večer natahli 100m šnuru s uvazky a rano vytahovali hlavně sumce…..na jeden vytah i 15.BYLI TAM i co chytali spravně ,byl to raj pro toho kdo stím žije má vztah.Třeba 90cm candati ,pochutka.V letě po praci jsme tam většinou vegetovali,ani jsme nešli na ubytovnu,a živili se rybama,udirna s bedny čerstvě vyuzený sumec a candat……to malo kdo mohl zažit,ted při psaní se mi sbihají sliny.

              To se mi líbí

  4. Rosťa napsal:

    Stran toho puče jsem někde vyštrachal tohle, což je zase jiný pohled na věc.
    http://www.eurasia24.cz/nazory/775-dugin-po-navratu-z-ankary-politici-mi-dali-najevo-ze-turecko-zvazuje-vystoupeni-z-nato

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Dugin je pro každého správného uhnijního liberála či kavárenského havloida samotný Satan. Upřímně ho nenávidí, jak ani PUTLERa nedokáží nenávidět, protože Putin stojí příliš nad nimi a mimo – ale Dugina berou jako někoho na své úrovni, tudíž do toho vkládají své city. Je to až legrační.

      Tak alespoň je vidět, proč. Mají to určitě dané i befelem, od svých guruů. Takže Dugin je „fašista“, „nacionalistický bolševický nácek“, … z čehož mluví určitě i jejich vlastní projekce.

      Přitom Duginovy knihy a přednášky určitě nejsou hloupé, jen z nich místy čiší ruský mesianismus a další až sovětské výhonky, občas to z něj leze jak sláma z bot.

      Že by podobné odsudky měli pro dílka amerických „výjimečných a nepostradatelných“ nácku, fašounů a hovad, jako je třeba Friedman ze STRATFORu, Brzezinsky, Kagan, … to opravdu nehrozí. Přitom taková srovnávací studie mezi Mein Kampfem a např. Friedmanovým opusem „Příštích sto let“ se nabízí sama – je to psané i velmi podobnou dikcí.

      Je veliká sranda, že si nikdo ze žumpoidních mluvících hlav nedovolil nějaké analogie mezi českým policejně-prokurátorským pučem a obdobnými performancemi v Turecku roku 2013, které ovšem Turci na rozdíl od nás ustáli a zarazili. Od toho se drží daleko jak čert od svěcené vody.

      To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Moc pěkné, ale je to dost nepřesně přeloženo. Mám spíš dojem, že by konec měl znít „s touhou zůstat příčetná (ve smyslu „nešílená, duševně zdravá, nezbláznit se z toho“).

          Nebo je to nějaký idiom, který neznám – a znamená ve skutečnosti něco jiného, než otrocky přeložené doslova. Takových vět je mraky, v tom je angličtina a její slangy absolutně příšerná.

          To se mi líbí

          • NavajaMM napsal:

            Súhlas. Tiež mám ten dojem. Na druhej strane, príde tiež na definíciu „well-informed“. Nemusí ísť len o informácie zo školy, kníh alebo z médií. Pokojne to môže znamenať aj „drby“, alebo naopak „byť v obraze“, teda naozaj vedieť, čo sa deje.
            A toto posledné naozaj útočí aj na moje hodnotenie vlastnej príčetnosti. (Definovanej ako mentálna kompatibilita s väčšinou populácie.)

            To se mi líbí

      • Slim napsal:

        Friedman ve STRATFORu už dost dlouho není

        To se mi líbí

  5. Petrpavel napsal:

    Něco pro hořké zasmání aneb jak jsou ti amerikáni pitomí v domnění jak dobře dělají protiruskou politiku …
    https://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/410198-demokrate-vidi-za-uniklymi-e-maily-rusko.html

    To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Předem se má číst a pak psát – už poslal tata.
      Tak ještě k němu (v 10:19) : jak já vám rozumím…

      To se mi líbí

  6. kchodl napsal:

    OT:
    Jak se zdá, pochybnosti o „značce slovenské zkušebny“ na Glock pistoli posledního Mnichovského kozomrda byly na místě. Vypadá to značně „upravené“, protože svědci mluví o puškách a třech pachatelích.

    Mediálnímu příběhu také neodpovídá obrovská policejní akce, zastavení dopravy i na vnějším mnichovském okruhu a tak podobně. Jak znám policejní postupy, tak podobných věcí by se policie nedopustila, kdyby šlo jen o jednu „rozšířenou sebevraždu“ s pistolí.

    Mnichov je navíc vybaven kamerami ještě více než Praha, takže poldové věděli od první chvíle svoje a dělali co dělali. Už jen podle toho se dá s vysokou pravděpodobností určit, že žumpoidní příběh je od pravdy velmi velmi vzdálen.

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Už jste někdy slyšeli a viděli, že by poldové a tajné služby vypustili hned po činu jeden z hlavních důkazů, to jest onu „značku slovenské zkušebny“ na Glocku ?

      Že by napřed neudělali pátrání po původu zbraně, nenastrčili do zkušebny nebo organizace, která s tou pistolí měla něco společného, své agenty, nezapnuli odposlechy, neprobrali uložená data, maily, kontakty, …? To není práce na den či dva.

      Jinými slovy, je to očividná fligna. Policie nejedná hystericky, má své postupy a plány. Situaci hodnotí střízlivě, takže by nerozpoutali policejní šílení po městě jen tak kvůli jednomu pošukovi s pistolkou.

      Operace se zapletením českého a slovenského prvku je očividně součástí širších plánů na odzbrojení českého a slovenského obyvatelstva, jde o předem připravený vstup, dosti neuměle napasovaný na tu poslední tragédii.

      To se mi líbí

  7. Cech napsal:

    Nejen pro našeho Godota; přechod na novou šablonu masmediální manipulace viz :
    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Kalouskuv-druhy-muz-Zenisek-Zeman-uz-volby-nevyhraje-Volal-mi-obcan-446323
    Opravdu velice účelné a poučné, ne že by Horáček nebo Švejnar byl použit na likvidaci České linie ve volbě prezidenta ale ta metodika to je to oč tu běží.
    Tož doufejme že se podaří většinově zachytit tyto změny, jak ve prospěch TOP 09 a starostové na čele s Gazdíkem a Drábovou ale i obecně ve prospěch ANO, na čele s naším milovaným Andrejem.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Teda vy dokážete Babiše zakomponovat snad i do reklamy na Nadra In

      To se mi líbí

      • Cech napsal:

        Když já tak nějak nevím, jestli je to ANO reklama nebo ANO realita.
        http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Zlatuska-Zbrane-lidem-nedavejme-Koledovali-bychom-si-446478

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Babiš, až bude premier, a bude vítat negry a zakazovat zbraně a lidé se budou divit tak řekne:
          Naše strana ANO tohle vždycky říkala, třeba pan poslanec Zlatuška ble, ble, ble.
          Pro ANO platí:
          Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            Pardon, ač tohoto exota nemusím, tak o zákazu zbraní nepadlo ani slovo, pouze o masivnějším ozbrojování. A to si myslím, že žádoucí rozhodně není.

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              No néé, to já jen plácnul jako příklad možného.
              Protože na Babišově partaji (Babiš ist Partei, und Partei Babiš ist) je zajímavé hlavně tohle.
              Tedy naprostá názorová nevyhraněnost, jsou tam až extremisté ze všech politických směrů, takže sám Babiš má krytá záda ze všech stran.
              Jinak já nemohu říci, že by mě zrovna Babiš vysloveně prudil, ta jeho EET je žvást a oligarchický kšeft, ale je to politik a ti prostě na manilaci stavět musí.
              Ale nějak mu nevěřím, nevím sice vysloveně proč. ale nevěřím.

              To se mi líbí

            • oh napsal:

              „Zlatuška by totiž směrnici prosazující přísnější regulaci držení zbraní naopak podpořil. Přináší prý důležitá pravidla omezující repasování zbraní..
              …Není prý možné argumentovat příkladem Izraele, kde lidé drží zbraně běžně. To je prý země v obležení, kde je pouliční teror běžnou součástí života, což v Evropě podle Zlatušky nikde není. A u nás prý hrozí maximálně několik duševně vyšinutých jedinců.“

              Máte pravdu, pane Bavore, o zákazu zbraní Zlatuška ani nepípl. Ví, že to by mu neprošlo. Ale podpora unijní směrnice, která přesně tam směřuje – sice salámovou metodou, ale časem budete potřebovat zbrojní průkaz i na dětskou stříkací pistolku. Zvláštní, jak nikdy nelze argumentovat příkladem země, kde něco funguje, protože to je vždycky speciální případ. (Ať už se jedná o zbraně, sociální systém, referenda,.. cokoli, co by mohlo narušit moc vznešených pánů poslanců a ministrů nad neinformovaným pouličním póvlem, je už z principu do ČR nepřenosné a nepřípustné.)
              Kromě toho pan poslanec lže až se mu od poslanecké huby práší: „Plédovat v našich poměrech pro lepší dostupnost zbraní a jejich běžné nošení občany znamená koledovat si o zvýšení rizika.. “ Tohle, pokud vím, nikdo z odpůrců unijního zbraňového směrnicování nechce, to si Zlatuška účelově vymyslel. (blijící smajlík nad Zlatuškou)

              To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Zlatuška není vůl, to bych vola urazil, ale je pouze jedním z hlasů. Vyčítáte Babišovi Zlatušku, ale proč nevyčítáte Sobotkovi Roučku a podobné exoty? Že se podobná stvoření vecpou do každé strany, je přece obecně známo.

                To se mi líbí

            • oh napsal:

              Pane Bavore, já nevyčítám Babišovi Zlatušku, vyčítám Zlatuškovi vlezdobruselismus. 😉
              Ostatně, aby se pan premiér snad necítil diskriminován, pražský radní za ČSAD Dolínek dostal NÁPAD. Okruh kolem Prahy sice není, a jiných možností kudy jezdit je naprosté minimum a většina z nich při intenzivnějším využívání smrdí průserem, ale On začne „zklidňovat“ magistrálu. Na Dolínka Pražané jen tak nezapomenou!
              https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/auto/magistrala-potrebuje-polidstit-plany-uz-mame-pripravene-rika/r~5e867e12526911e6a77e002590604f2e/

              To se mi líbí

          • vittta napsal:

            Tedy Pane Bavore, ČSSD není Sobotkova strana a když padne Sobotka, ČSSD si toho ani nevšimne a nastoupí jiný idiot.
            ANO ovšem je čistě Babišova strana, Babiš je absolutním a jediným vládcem této strany a ta stojí a padá jen a jen za něm.
            Takže Zlatuška je JEHO člověk a dělá a říká JENOM to, co chce Babiš.
            To je třeba vidět.
            Mimo text dávám zajímavý odkaz, který je dnes už o banálním přepadení a znásilnění nebožákem z Eritree, který dostal sexuální zálusk na 79 letou babku kdesi v Německu na hřbitově.
            Dokonce jí ani nepodříznul, čehož bychom si měli vážit.
            Je u toho zajímavá, demokratická diskuze, doporučuji!
            https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/410359-uprchlik-z-eritreje-znasilnil-na-hrbitove-v-nemecku-79letou-duchodkyni.html

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              No a tady bych tedy byl raději ozbrojen, i když chápu, že odpůrci střelných zbraní by tuto situaci řešili dobrým slovem.
              http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Polibis-synovi-ruku-nebo-ti-uriznu-hlavu-kricel-muslim-na-lekare-v-Nemecku-Pacient-radeji-utekl-oknem-446520
              Je to trošku nuda, protože nedošlo dokonce ani ke znásilnění, jan manželka doktora dostala infarkt, asi hodně kouřila, takže to nemá pražádnou spojitost s kulturními odlišnostmi našich muslimských přátel.
              Jestli-pak dávali dotčení občané medvídky na nádraží?
              ————-
              Jinak citím nějakou změnu, jen nevím, jestli se mám radovat, nebo třást strachy.
              Je mi jasné, že tyhle věci se každý den dějí v Německu už nejméně 5 let, ale zatím se o tom nesmělo mluvit.
              Co tak najednou?

              To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Je sice pravda, že kdyby padnul Sobotka, tak se to nepozná, ale bohužel jsou také stranou jednoho muže. Všichni vzývají svatého Sobotku a bojí se proti němu otevřít hubu. I ten Zimola volí opatrné formulace.

              To se mi líbí

            • vittta napsal:

              No, a vy se dívite?
              Kde jsou samé nuly, tam se vyzývá svatý kdokoliv, protože teplý flíček je teplý flíček, to zase jo.

              To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Ten živočich je plzeňák, pokud to nevíte…..

      To se mi líbí

    • strejda napsal:

      K Ženíškovi: Už jsem se lek´, ale i my máme silně prozápadní Černochové, Langšádlové, Laudáty etc. No a co? Čím víc jich bude tím méně EU A NATO bude u nás milováno.
      Je tam více vtipů, ale ať si je každý najde sám 🙂

      To se mi líbí

  8. NavajaMM napsal:

    Eskalácia v Turecku: ambasáda USA v Ankare umožnila svojim zamestnancom evakuovať svojich rodinných príslušníkov mimo Turecka.
    https://twitter.com/intlspectator/status/757826845941207040

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Ať hlavně evakulují ty atomové bomby!!!

      To se mi líbí

      • Rosťa napsal:

        Bomby, vojáky, voj. techniku, ambasádu, poradce a neziskovky. A pokud možno ve všech státech.

        To se mi líbí

        • jaa napsal:

          Nesplnitelné přání. Dovedete si představit, co by se stalo, kdyby tihle vycvičení vrahouni/ paardon obránci a rozsévači demogracie/ naráz přišli domů? Už tak je spoust případů jak pracují ti jejich veteráni… To by bylo mazec – to převe nejde

          To se mi líbí

    • jaa napsal:

      No jo Navajo – tak nějak mi to evokuje – že někdo nemá čisté svědomí a strkal čumák a pracky kam neměl. , nezdá se Vám?

      Líbí se 1 osoba

      • NavajaMM napsal:

        Áno, pripadá mi to ako ďalšia zbabraná akcia. Nejako sa niekomu prestáva dariť. Alebo prestáva sa dariť predstierať, že sa darí.

        To se mi líbí

  9. oh napsal:

    V Lotyšsku zbaběle kapitulovali před ruskou propagandou. Po dvou letech bojů s kremelskou propagandou se většinová část ruskojazyčného obyvatelstva Lotyšska stále přiklání na ruskou stranu, a to nejen pokud jde o ukrajinský konflikt, ale i co se týče vnímání vlastního postavení v Lotyšsku. Bojovat s něčím takovým nemá smysl, postěžoval si pro BBC poslanec a předseda branného výboru parlamentu Ainars Latkovskis. K tomu mohu podotknout, že o postavení druhořadého bezprávného póvlu nemusí ruskou menšinu v Lotyšsku přesvědčovat Putinova propaganda, lotyšské „demokratické“ zákony a statut neobčana pro všechny nelotyše je výmluvný více než dost.
    https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/410310-nema-to-smysl-lotyssko-vzdava-boj-s-ruskou-propagandou.html
    I když v rámci NATO by ČR mohla svým spojencům trochu vypomoci, protože jak se zdá Zadolárkův rezort skrývá nejrůznější talenty na vysvětlování nevysvětlitelného, třeba velvyslance v Lotyšsku Tomáše Pštrosse.
    http://www.mzv.cz/riga/cz/zpravy_a_udalosti/archiv_2011/neobcane_problematicka_kategorie.html

    To se mi líbí

  10. ji5 napsal:

    Zaujala mě pozvánka na schůzi KSČ umístěná na konci článku. Na jedné straně je to doklad toho, že se nová moc snažila po únoru etablovat a pokoušela se získat „nové kádry“, které by nahradily starý establishment. To je běžná věc i v naší „vyspělé demokracii“. Proto si každý ministr přivádí svoje lidi a musí dokonce přijmout politické náměstky.

    K zamyšlení ale je jiná věc. „Blbí“ komunisté byli schopni vytvořit nejen solidní vzdělávací systém, zdravotnictví a vychovat několik generací schopných odborníků a jejich prostředím zvládnout i velmi složité technologie. Zemědělská velkovýroba v podstatě předběhla dobu. Pravda, budovaly se králikárny, které popuzovaly našeho humanistu, který bez ohledu na komunistický teror bydlel dál v luxusním bytě na nábřeží Vltavy a bez ohledu na kádrový profil studoval, stejně jako jeho schopnější bratr vysokou školu.

    Požadavku na absolvování obecné školy se mužeme smát, ale je třeba vidět, že to byla snaha otevřít možnost vzdělání pro lidi, kteří na něj dřív nemohli dosáhnout. Ne každý z přihlášených byl přijat a ne každý byl schopen dostudovat. Nebyla ještě Plzeňská práva…

    Znám historii pokrývače, který vystudoval práva a stal se z něho uznávaný právník.

    ČT občas vysílá „Retro“ s ukázkami ze starých filmových týdeníků. Ty celkem názorně vysvětlují výrok „nejsou lidi“. V překladu to znamená, že tehdy nebyla technika, která by umožňovala rychlé terénní úpravy, zatravnění ploch a upravu cest kolem „králikáren“. Když teď projíždíte po 50 starých pražských sídlištích, jsou vesměs v zeleni.

    Komunisté po sobě zanechali nezadluženou zemi (byť s průmyslem oslabeným ztrátou trhů RVHP). Ani to by nebylo málo.

    Je bohužel pravda, že během komunistické nadvlády vystudovali všichni ti, kteří po roce 1989 nejen rozfrncali ono dědictví, ale zadlužili zemi tak, aby Česko bylo tak zrovna schopné splácet úroky.

    Vrátím se ještě k televisnímu Retru. Vidíte v něm stavby, vidíte výrobky a slyšíte slova „na tohle buďte hrdi, že jste to dokázali“. V projevech současných politiků slovo hrdost nenajdete. Premiér žvaní o kdejakém skladišti nebo montovně, ale ani slovo od něj neslyšíte, že jsem světoví ve výrobě elektronových mikroskopů.

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Vystudovali všichni, co zemi přivedli ke krachu, (skoro) ale nutno říci, že ne všichni v ČSSR.
      Jinak si komunisté nevedli až tak zle, přídělový systém zrušili dříve jak Britové.

      To se mi líbí

    • tata napsal:

      ji5 napsal:
      27.7.2016 (15:52)

      AČ s VÁMI TENTOKRÁT souhlasím do pismene a bez vyhrad.Jako konfliktni člověk mám jednu štouravou.Proč jste tedy emigroval?Odpovím si sám.po zjištění co je ted za parchanty se nejeden protikomunistickej omlouvá ,nebyli jste ve srovnání z dneškem tak špatní.Ale v ramci objektivity at nejsme jako jiní,našlo by se plno věcí co bysme vratit nechtěli,jen mame srovnání s dneškem.PLNO LIDÍ dnes se má materialně dobře ano dost hodně blbě.Jednoduše řečeno v tom byvalém se řezali křivky do minusu ale i do plusu.
      ANO toto je režim pro schopné a všehoschopné……..pruměrný holt má smulu,podpruměrný je pro ně přitěž ač mají plnou hubu kecu jak dřive,

      To se mi líbí

  11. Slim napsal:

    Rusko, slyšíš mne?
    https://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/410399-trump-vyzval-rusko-aby-fbi-predalo-chybejici-e-maily-clintonove-pokud-je-ma.html

    To je jako v Tarasi Bulbovi. Když před smrtí mučí Ostapa..

    „Ostap zvolal, poklesnuv na duchu: ‚Baťko! Kde jsi, slyšíš-li mne?‘
    ‚Slyším!‘ ozvalo se do hlubokého ticha a všecko množství lidu se v tom okamžiku zachvělo. Oddíl jízdních začal hned prohlížet dav… ale Taras už zmizel „

    To se mi líbí

  12. ji5 napsal:

    Tato,

    proč bych Vám to neřekl. Chtěli jsme s mou ženou něco nového, někde jinde. Tedu to právo na volnost, tak usilovně hlásané Svobodnou Evropou. Kanadu jsme zvolili, protože to byla spolu s Austrálií a USA jediná země, která v roce 1986 brala uprchlíky. Ze svého dřívějšího pobytu v Kanadě jsem měl diplom z kanadské university a tak byla volba jasná. Moje žena měla k tomu i určité, řekněme politické důvody na jejichž základě jsme získali politický asyl. Podle některých to bylo na poslední chvíli, ale já jsem si několik let urovnával osobní problémy.

    Nebyla to cesta za penězi ani zrovna velká legrace začínat od začátku v mých 46 letech.

    Když se člověk dostatečně seznámí s novou společností, dostatene se k objektivnějšímu pohledu na zem, z níž přišel. Můj pohled zpět je v podstatě obsažen v Dopisech mé přítelkyni, které jsem publikoval ješte v Britských listech. Jestli má pan Bavor Váš email, požádám ho, aby Vám přeposlal celý soubor, který jsem před několika lety vydal jako e-knihu.

    Zdravím Vás,

    JJ

    To se mi líbí

  13. tata napsal:

    ji5 napsal:
    27.7.2016 (21:34)

    to bylo jen malé rypnutí,že koukat na věci dnešnima očima je zavadějicí………jinak poprvé jsem neměl vyhrady ,nebot to tak vidim i já…….jak sem psal jinde prodělal jsem velké posuny v nadhledu,přesto si myslim že mi bylo dřiv lepe…….nemyslím materialně……..i když v roce 1978 jsem bral 10000 a 600 bonu to bylo to Rusko,A PLATY tehdy byli kolem 2000…….ale rekord tam mám 360h za měsic…….každy den 1 svar na rengen 1200mm sila 22mm,ne každy to zvladal a bez oprav

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.