Interview Sergeje Karaganova*) časopisu Spiegel


O tomto víkendu se konal ve Varšavě summit NATO. Hlavním tématem debaty bylo: jak se vypořádat s Ruskem. Vzhledem k tomu, že se Polsko a pobaltské státy cítí být ohroženy Moskvou, nasadí NATO na svém východním křídle čtyři prapory s celkem 4000 vojáků. Rusko to označuje za „provokaci“.

Řeči o tom, že Rusko chce zaútočit na Pobaltí, jsou „hloupé“ – říká vlivný Putinův poradce Sergej Karaganov v rozhovoru pro „Der SPIEGEL“.  „V případě krize budou v první řadě zničeny tyto síly a zbraně. Rusko už nikdy nebude bojovat na svém vlastním území“ řekl Karaganov a pokračoval: „Při spuštění agrese NATO proti jaderné mocnosti, jakou jsme my – bude neprodleně následovat trest.“

Karaganov zdůraznil, že Evropa nebude v příštích desetiletích „pro Rusko modelem“, pokud nebude schopna přizpůsobit se výzvám nového světa. Rusko je „chytřejší, silnější a odhodlanější, než si Evropa myslí“.

Spiegel: NATO plánuje rozšíření svých aktivit ve východoevropském regionu…

Karagnov: Já jsem už před 8 lety hovořil o situaci blízké válce.

Spiegel: Máte na mysli moment, kdy začala válka v Gruzii?

Karaganov: Už tenkrát byla důvěra mezi našimi velkými zeměmi, stojícími v opozici proti sobě, blízká nule. Rusko tehdy teprve zahajovalo proces přezbrojení. Od té doby se nedůvěra jen prohloubila. My jsme dopředu upozorňovali NATO, že by se nemělo přibližovat k hranicím Ukrajiny. Rusko tenkrát naštěstí dokázalo pohyb NATO na tomto směru zastavit. V důsledku toho bylo nebezpečí války v Evropě ve střednědobé perspektivě, sníženo – zatím. Ovšem, propaganda, která je dnes vedena, velmi připomíná válečný stav.

Spiegel: Doufám, že mluvíte-li o propagandě, máte na mysli i Rusko?

Karaganov: Ruská masmédia se, ve srovnání s natovskými, v tomto smyslu chovají daleko zdrženlivěji. Musíte si hlavně uvědomit, že pro Rusko je velmi důležitý pocit bezpečnosti před vnějším nepřítelem. My musíme být připraveni na vše.  Proto naše masmédia někdy přehánějí. A co dělá Západ? Vy nás obviňujete z agresivity. Situace je stejná, jako byla koncem 70. a začátkem 80. let.

Spiegel: To máte na mysli rozmístění sovětských raket středního doletu a reakci Američanů na tyto kroky?

Karaganov: SSSR se tou dobou už prakticky sypal zevnitř, nicméně se rozhodl rozmístit raketové komplexy SS-20 a tím vyvolal naprosto zbytečnou krizi. Teď úplně to samé dělá Západ. Vy uklidňujete země jako Polsko, Litvu a Lotyšsko tím, že u nich rozmísťujete raketové komplexy. To jim přece vůbec nepomůže – je to jen provokace! V případě začátku plnohodnotné krize tyto zbraně zničíme jako první. Rusko už nikdy nebude bojovat na svém území!

Spiegel: …takže, pokud Vás správně chápu – Rusko zaútočí? Bude postupovat vpřed?

Karaganov: Pochopte, že dnes jsou úplně jiné, nové zbraně. Situace je mnohem horší, než před 30-40 lety.

Spiegel: Prezident Putin se pokouší přesvědčit svůj lid, že Evropa málem plánuje napadení Ruska. To je přece absurdní! Nemyslíte?

Karaganov: Jistěže je to trochu přehnané. Ale Američané dnes otevřeně mluví o tom, že sankce proti Rusku mají změnit státní moc v Rusku. To je otevřená agrese a my musíme reagovat.

Spiegel: Docela nedávno prezidentská rada, jíž šéfujete, zveřejnila otevřenou zprávu prezidentovi. Podrobně jsem se s ní seznámil. Velmi často v ní hovoříte o jedině možné cestě pro Rusko – návrat k někdejší moci. Myšlenka je zřejmá, ale jaké máte konkrétní návrhy?

Karaganov: Především děláme užitečnou práci – jestliže chceme bránit destabilizaci světového společenství v budoucnu. A chceme statut velmoci, chceme ho zpět. A my se toho, bohužel, nemůžeme vzdát – 300 let zanechalo svoji stopu v našich genech. Chceme se stát centrem velké Eurazie a místem, kde vládne mír a spolupráce. Do této Eurazie bude patřit i kontinent Evropa.

Spiegel: Evropané dnes Rusku nedůvěřují, nechápou jeho politiku, kterou považují za divnou. Nechápeme cíle vašeho vedení v Moskvě.

Karaganov: Pochopte, že naše důvěra k vám je na nule. Po všech nedávných zklamáních je to přirozené. Z toho vycházejte. Provádíme cosi, co lze nazvat taktickým upozorněním. Cílem je – abyste si uvědomili, že jsme chytřejší, silnější a odhodlanější, než se domníváte.

Spiegel: Nás, například, silně a přitom nepříjemně překvapil Váš nedávný přístup k vojenským akcím v Sýrii. My navenek společně nepostupujeme, ale v jistém smyslu přece jen spolupracujeme. Vy jste ale nedávno stáhli část svých jednotek, aniž byste nás o tom informovali. Tak přece důvěra nefunguje …

Karaganov: To by velmi silný a krásný tah mého vedení. My postupujeme na základě toho, že jsme v tomto regionu nejsilnější. Rusové nemusí být tak silní v ekonomice, umění vyjednávat, ale zato jsme výborní vojáci. Vy máte v Evropě politický systém, který neodolá zkoušce času. Vy se nedokážete přizpůsobit novým výzvám. Jste příliš přízemní. Vaše kancléřka při jakési příležitosti řekla, že se náš prezident odtrhl od reality. No – a právě v tom smyslu jste příliš reální.

Spiegel: Není problém si všimnout, že se u vás v Rusku upřímně radujete z našich neúspěchů. Mimo jiné z toho, co se týká našich problémů s migranty. Proč?

Karaganov: Ano, někteří moji kolegové si často dělají srandu z vašich problémů, ale já jim říkám, že k namyšlenosti není důvod. Ale jinak – co chcete: evropské elity hledaly konfrontaci s námi – a tak ji našly. Proto nebudeme pomáhat Evropě s migranty – i když bychom mohli. Mohli bychom například společně uzavřít hranice – v tomto smyslu umíme konat 10x efektivněji než vy, Evropané. Vy se ale místo toho pokoušíte spolupracovat s Tureckem. To je pro vás ostudné! My se držíme naší linie – a úspěšně.

Spiegel: Pořád hovoříte o vašem zklamání Evropou a tím, co se tam děje. Docela nedávno jste ale do Evropy chtěli… Nebo jste chtěli do Evropy časů Adenauera a De Gaulla a jste překvapeni, že se Evropa změnila?

Karaganov: Ále, nedělejte si legraci – většina Evropanů chce právě onu Evropu a ne tu současnou. V nejbližších desetiletích zřejmě Evropa pro nás nebude modelem, tím co chceme a co potřebujeme…

Spiegel: Ve vaší zprávě se několikrát zmiňujete, že užití zbraní je „jasné a správné opatření v případě, že budou dotčena práva státu“. Máte na mysli Ukrajinu?

Karaganov: Nepochybně. A kromě toho i případy, kdy se budou v blízkosti státu soustřeďovat závažné síly protivníka.

Spiegel: Znamená to, že takovým případem je i soustředění vojsk NATO v Pobaltí?

Karaganov: Myšlenka, že my jsme odhodláni začít konfrontaci – je idiotská. Proč tam NATO soustřeďuje vojska, no, řekněte mi, proč? Máte aspoň představu o tom, co se s těmi vojsky stane v případě, že skutečně dojde k otevřené konfrontaci? To je jen vaše symbolická pomoc těm zemím – nic víc. Jestliže NATO zahájí agresi proti zemi s takovým jaderným arzenálem, jako je naše – budete potrestáni.

Spiegel: Existují plány na oživení dialogu Rusko-NATO. Chápu-li to správně, neberete je vážně …

Karaganov: Podobná setkání už nejsou legitimní. Krom toho, NATO se časem změnilo v cosi úplně jiné. Vy jste začínali jako spojenectví demokratických zemí pro vlastní obranu. Postupně se to vše změnilo v myšlenku neustálého rozšiřování. Tehdy, kdy jsme v letech 2008-2014 potřebovali dialog s vámi, tak jste nám tu možnost neposkytli.

Spiegel: …pojďme to spočítat … Máte na mysli krizi v Gruzii a na Ukrajině? Chápu. Ale řekněte mi – ve vaší zprávě se stále vyskytují pojmy jako „čest“, „chrabrost“, „odvaha“, „důstojnost“ . to je politický slovník?

Karaganov: To je to, co má hodnotu pro ruské lidi. V Putinově světě a také v mém, je nepředstavitelné, aby čest ženy byla popřena tím nejsprostším způsobem…

Spiegel: Narážíte na smutně proslulou silvestrovskou noc v Kolíně n.R.?

Karaganov: Muži, kteří by se něco podobného pokusili udělat v Rusku, by byli zabiti na místě. Chyba je v tom, že Němci i Rusové ztratili mnoho let hledáním jakýchsi univerzálních hodnot, aniž by vlastně věděli, o co jde. My jsme v sovětském období také hledali socializmus. Vaše hledání demokracie se velmi podobá našemu tehdejšímu hledání socializmu.

Spiegel: Kde vidíte chyby ruské zahraniční politiky poslední doby?

Karaganov: V tom, že jsme donedávna neměli žádnou rozumnou politiku ve vztahu k našim nejbližším sousedům – postsovětským zemím. Jediné, co jsme dělali – že jsme subvencovali a kupovali si tamní elity. Peníze se cestou často rozkrádaly na obou stranách. A jak ukázal konflikt na Ukrajině, není možné se tak vyhnout globální krizi.  Druhá naše chyba – naše politika byla příliš dlouho zaměřena na nápravu chyb 90.let.

Spiegel: Poslední otázka. Je šance na to, že Rusko bude v blízké budoucnosti hledat cestu ke spolupráci?

Karaganov: Přímé a otevřené přiznání, že nemáme pravdu, je zbytečné očekávat – protože pravdu máme. Dnes se Rusko změnilo v silnou asijsko-evropskou mocnost. A já jsem byl jedním z prvních, kdo vyznačil tuto východní cestu rozvoje. Ale teď mohu říci, že má smysl se do jisté míry znovu pootočit k Evropě. To je jediné, co mohu říci.

Zdroj:  http://worldcrisis.ru/crisis/wc_2394055?COMEFROM=SUBSCR  160712

*) Sergej Karaganov (1952) – politolog, ekonom, děkan fakulty světové ekonomiky a politiky Státní univerzity-Vysoké školy ekonomické v Moskvě, čestný předseda Rady pro zahraniční a obrannou politiku, poradce prezidenta RF Putina,…

hroch-hlava

Příspěvek byl publikován v rubrice hroší kůže se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

47 reakcí na Interview Sergeje Karaganova*) časopisu Spiegel

  1. jaa napsal:

    Díky za překlady….

    To se mi líbí

  2. NavajaMM napsal:

    Zaujímavý rozhovor, vďaka.
    Tento sebavedomý a rozhodný postoj Ruska ma upokojuje. Aspoň vo veci vojny NATO proti Rusku.

    To se mi líbí

  3. kchodl napsal:

    Díky za překlad.

    Už to proběhlo anglicky píšícími weby: neokonské/liberálně-intervencionistické se rozčilovaly, co si to ten Rusák dovoluje, chrastit atomovkami, když mu mírově a demokraticky lidskoprávně vjíždíme na přední zahrádku (tankem) a kolem jeho baráku rozmisťujeme mírové rakety středního doletu, maskované jako anti-balistické, ovšemže proti Íránu, Kimovi a Klingonům.

    A vůbec, Rusko ohrožuje Evropu, hlavně tím, že nedovoluje volný odstřel ruského živlu na Donbase, nechce vzít na sebe vinu za sestřelení MH17, respektovalo právo na sebeurčení Krymčanů na několik staletí ruském Krymu, nelíbí se mu postavení ruských neobčanů v Pobaltí, nedovolilo Sakašvilimu vyvraždit Čchinvali a vyhnat jižní Osetínce z jejich vlastní země, přičleněné ke Gruzii kdysi v rámci administrativního členění Sojůzu, žaláři národů. Nemluvě o Čečně, ze které nechtělo kozomrdný chalifát.

    Nechtějí také útočně respektovat, že Černé moře a Balt jsou výsostné americké vody, kde Rusák nemá co dělat. Přesto tam pořád jezdí těmi svými loděmi a troufá si ohrožovat pokojně plující americké mírové křižníky, ponorky a torpédoborce.

    Prostě Rusáci útočí úplně všude, dokonce i v Moskvě, Pitěru a na Sibiři mají vojáky. Ještěže je nepustili na olympiádu, tento mírový a spravedlivý svátek celého lidstva – na ně se kolektivní vina uplatňovat nejenom může, ale dokonce musí.

    Etc…

    Arogantní prolhaný žumpálista ze Spiegelu a jeho zhovadilé otázky – je neskutečné, že takovou kreaturu není dovoleno nejpozději po páté otázce přefackovat a vyhodit. Chápu, že Spiegel je bulvár, ale tomuhle se dnes říká žurnalismus ?

    To se mi líbí

  4. Hudec napsal:

    I já děkuji Hrochovi za jeho překlady, byť se pod nimi zpravidla do diskuse nezapojuji (nemám k nim moc co dodat).
    Zde mě zaujaly dvě drobnosti:
    1. Spiegel: Evropané dnes Rusku nedůvěřují….
    Je tragikomické, leč signifikantní, jak německý redaktor hovoří jménem Evropanů. Kdyby Němců…. no tak budiž. Ale kdo mu dal mandát hovořit za mě? Typická německá nabubřelost.
    2: Karaganov: Ále, nedělejte si legraci…..
    To svědčí o tom, že ten Rusák má o náladách lidí v Evropě daleko přesnější představu, než německý redaktor.

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      +1 a přitom je to tak prosté

      To se mi líbí

    • Mac napsal:

      ryba smrdí od hlavy
      když může BEZTRESTNĚ císařovna Andželína drze za celou Evropu zvát milionové tlupy neandertálců a pak je s výhružkami arogantně nutit „suverénním“ státům……

      To se mi líbí

  5. vittta napsal:

    Děkuji za překlad a k věci jen napíšu, že rozhovor je z ruské strany prost keců o ničem, tak oblíbených v dnešní politice.
    Trapný dotaz dostal JASNOU odpověď.
    Každý.

    To se mi líbí

  6. K-k. napsal:

    OT: Pane Bavore, pošta… 😉

    To se mi líbí

  7. Rosťa napsal:

    Dík za překlad. Novinář se presentoval jako buran. Asi se řemeslu učil u nás.

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Buran je někdy velké plus. Vyjasňuje kontrast. V tom to případě to je excelentní a hlavně pro čtenáře jasné. Na jednu stranu je vidět neschopná Evropa (promiňte Hudče, i my k ní, bohužel, patříme. Svojí volbou) a probouzející se sebevědomé Rusko dělající světovou politiku.
      A Evropa k tomu svojí hloupostí velice pomohla. Od Fukujamova Konce dějin se toho tolik událo. Od zničení Jugoslávie po nekončící ničení Sýrie, Iráku, Afghánistánu, Libye, Somálska a Ukrajiny.

      To se mi líbí

    • Mac napsal:

      na kojzary (leschtiny, steigerwaldy,…) lze evidentně narazit úplně všude

      To se mi líbí

  8. Asfalt napsal:

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Sebakriticky uznávam, že kým sa v oválnej pracovni objavil tento pán, napadali ma rasistické myšlienky podstatne zriedkavejšie než dnes.

      To se mi líbí

      • Asfalt napsal:

        🙂
        Mně to potkalo o něco později. Ten člověk je skutečně bezcharakterní floutek.

        Líbí se 1 osoba

      • kočka šklíba napsal:

        Ano, mě naopak napadalo, že v USA bude líp a že bude i USA k zahraničí jiná, a bylo to pořád stejné, bohužel.

        Líbí se 1 osoba

        • Mac napsal:

          Obama sice není takový neuvěřitelný primitiv jako Bush jun., ale v praktické politice je stejný všivák. Ale ono to asi (nejen) v Americe jinak není možné. O všem rozhodují jiní, ti, kteří nejsou vidět

          To se mi líbí

  9. vittta napsal:

    Tohle stojí za přečtení.
    http://blisty.cz/art/83063.html
    Nevím, jestli ten text psal skutečně Soros nebo nějaký jeho novinářská manšaft, ale nic nemůže být vzdálenější realitě.
    Nemám čas na hlubší rozbor, ale tohle bych vypíchl.
    „Za třetí, EU by měla vyvinout finanční nástroje, které mohou poskytnout uspokojivé financování dlouhodobých výzev, jimž čelí, a neplácat se od jedné epizody k druhé.“
    Vidíte?
    EU by měla VYVINOUT finanční nástroje.
    Copak tím pan Soros asi myslí?

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      A zde nevím, jestli si pan Kozák dělá docela obyčejně prdel, nebo jestli se dočista zbláznil!
      http://blisty.cz/art/83058.html

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Díky, po ránu je dobré se pár minut chechtat.
        Blicí listy jsou čím dál lepší. Kam se na to hrabe „Fámyzdat“ ze Sorry blahé paměti 90. let. Ať už je autor šílenec nebo si prostě dělá prdel, sranda to každopádně je.

        To se mi líbí

        • anonymouse napsal:

          Úplně jako kdyby to bylo psáno pro The Onion. Potíž je, že článků _jakoby_ psaných pro The Onion, avšak myšlených vážně, se v mainstream mediích objevuje čím dál tím více (jeden by řekl, že exponenciálně).

          Pokud ale p. Kozák své „induktivní úvahy“ myslí vážně (a vypadá to, vzhledem ke skutečnostem uvedeným v jeho profilu, že asi myslí), představuje – vzhledem ke své funkci a aktivitám*) – poměrně značné riziko pro společnost.

          *) „Autor … působí jako vedoucí Katedry amerických studií při Institutu mezinárodních studií na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Spolupracuje se společností Scio …“

          http://blisty.cz/authors/3233-krystof-kozak

          To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            😀
            Ad *), jestli byl článek pro The Onion, tak vysvětlivka je pro The SuperOnion, který teprve musí vzniknout.

            To se mi líbí

      • oh napsal:

        Zasmál bych se, nebýt už dokonale K.O. Dříve jsem totiž narazil na tohle:
        http://vasevec.parlamentnilisty.cz/zelena-poslankyne-kritizuje-zabiti-utocnika-se-sekerou

        To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        si musí dělat prdel,vážně to myslet nemůže,měl by přece vědět,jak na Colours dopadl Hrůza.
        Kdepak,na festivalech je nebezpečno i pro místní,natožpak pro cizí,i když neozbrojené.
        To by zase bylo řečí,kdyby se tam někomu stalo to co Hrůzovi.

        To se mi líbí

  10. Slim napsal:

    OT (ale jen mírné).

    Ideologické fronty se proplítají. Trumfík PRÝ reaktivuje Glass-Steagalův zákon. To byl zatím dost „levicový“ návrh, prosazuje to už léta senátorka Eli Warrenová. Jsem zvědav, co proti tomu Killary dokáže podniknout; je to pro ní dost nepříjemné, zákon zrušil „první pán“ – Bill a té nižší regulaci se přičítá část viny za krach 2008.

    Zajímavé je i tohle. Opět, moc zvědav jak by do Letenské a na Valy posílali urgentní dotazy.

    http://blisty.cz/art/83067.html

    Zatím zůstanu u předchozího tipu: 51:49 pro Kačera

    To se mi líbí

  11. Joda napsal:

    OT
    Včera při čekání na Nadějné vyhlídky jsem na okamžik přepnul na ČT24 a v titulcích pod obrazem jsem se dočetl, že ČR se připojila k deklaraci OSN o nepřípustnosti nuceného zmizení.
    Dovedete si představit, co se skrývá pod pojmem „Nucené zmizení“?

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      „Především definuje sám pojem nucené zmizení, jako situaci, kdy jakákoli osoba je jakýmkoli způsobem zbavena svobody (vězněna, internována, zadržena atd.) orgány státu či kterýmikoli skupinami osob jednajícími s jeho povolením nebo podporou či jen s jeho vědomím, přičemž je v rozporu s právem odmítáno uznání faktu zadržení, zatajován osud či místo pobytu těchto osob.“
      http://www.cervenykriz.eu/cz/mhp_zmizeni.aspx

      To se mi líbí

  12. karel napsal:

    „…. Spiegel: Prezident Putin se pokouší přesvědčit svůj lid, že Evropa málem plánuje napadení Ruska. To je přece absurdní! Nemyslíte?

    Karaganov: Jistěže je to trochu přehnané. Ale Američané dnes otevřeně mluví o tom, že sankce proti Rusku mají změnit státní moc v Rusku. To je otevřená agrese a my musíme reagovat….“

    Ano, Evropa plánuje napadení Ruska. Respektive Velká Británie… Jak to mohu tvrdit? Mám totiž úchylku. Místo, abych se ze záznamu díval na aktuální etapu TdF, hezké holky, nebo si něco četl , poslouchám skoro pravidelně vysílání některých pořadů ČR Plus.Mezi nimi i Události a názory. Toto vysílání z 20.07.2016 mají v archivu, takže si příspěvek pana Jůna z Londýna, pokud budete chtít,můžete poslechnout také. Je to síla! Ne, o tom co nadšeně papouškuje, on je v tom mistr, o interpelacích nové britské železné dámy, ale co si tato dámo dovolila říct na adresu Ruska. Abyste neztráceli čas s těmi jinak propagandistickými blafy pana komentátora, reprodukuje výrok premiérky Mayové mezi 12:25-13:00 minutou vysílaného pořadu. http://hledani.rozhlas.cz/iRadio/?query=&reader=&stanice%5B%5D=%C4%8CRo+Plus&porad%5B%5D=N%C3%A1zory+a+argumenty. Jak to, že tohoto štvavého výroku na adresu labouristického tazájícího se poslance, směřujícího k Rusku, nejsou dneska plné noviny? Jak to? Ano , Rusko chce zaútočit! Ne! Divím se ruskému presidentovi, že je vůči jeho okopávačům z Evropy a USA pořád tak smířlivý.

    To se mi líbí

    • Rosťa napsal:

      Někdy mám pocit, že do politiky chodí jen vyšinutí jedinci. Když se tam objeví někdo normální, tak nemá šanci. Uštvou ho. Teď ještě aby v amícku vyhrála Hitlery a je vymalováno.

      To se mi líbí

    • karel napsal:

      Karle, zklidni hormony a teprve potom piš… Omlouvám se… Protože jsem nějak dva dny nebyl na Síti, ušlo mně ,že sice v audio a video českých médiích o tomto, troufám si říci, skandálně válečnickém nevyprovokaném vystoupení TM nebylo nic, tak internetové noviny Reflex a iDNES o tom zprávu přinesly…http://zpravy.idnes.cz/theresa-mayova-trident-jaderny-uder-civilni-obeti-fsj-/zahranicni.aspx?c=A160719_111511_zahranicni_ert , Moje omluva případným čtenářům!

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Já to spíše vidím jako naopak vyprovokovaný výrok a souhlasím s tím, že jinak reagovat nemohla. S ohledem na postavení VB na politické scéně to skutečně musela říct natvrdo.

        To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Připomnělo mi to tu skvělou scénu v „Jistě, pane premiére“, kdy se – naprosto stejně mluví o zakoupení raket Trident a vybudování jaderné ponorkové flotily, alternativní plán je branná povinnost a všeobecná základní vojenská služba, konvenční síly.

        Tam nejde o to, zda odpálí jaderné rakety, ale kdy ? Když budou Rusové v Pobaltí ? Jistě, že ne. No a tak dále, jistě to všichni znáte.

        Díval jsem se na to a musel jsem se tomu smát, přišlo mi, že si Májovka střihla Jima Hackera docela pěkně.
        🙂

        To se mi líbí

        • Slim napsal:

          Na té scénce je skvělé taky to, jak Jiří Hálek imituje „rakouský přízvuk hlavního vědeckého poradce“. Kterýžto přízvuk způsobuje, že ho „sir Humphrey nepovažuje za jednoho z nás“; to, že nechodil na Oxford – dokonce ani na ekonomku! – nemůže pochopitelně vyrovnat nějaká medaile za statečnost u Arnhemu.

          To se mi líbí

          • ji5 napsal:

            Slime, ten seriál potvrzuje rozdíl mezi komiky a šašky. Ti první si dělají srandu z politiků, kteří se jako šašci nejen chovají, ale dokonce jimi jsou. Tady je ještě jedna ukázka, naprosto příznačná pro současnou dobu:

            (https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Ygtdl9hErm0)

            Ono to vlastně není moc k smíchu, když si člověk uvědomí, jací kreténi svět řídí. A to volím označení těch kriminálníků velmi, ale velmi uvážlivě.

            Nejhorší ze všeho jsou trpaslíci. A herci, kteří se vzdali poctivého povolání a začali si hrát na ministry, aby zapomněli na všechny ty krásné myšlenky, které se naučili deklamovat na jevišti místo toho chtějí zbraně a peníze a odstrašovat.

            To se mi líbí

            • anonymouse napsal:

              „chtějí zbraně a peníze a odstrašovat“

              Tož, zazpívejme si.

              To se mi líbí

            • Slim napsal:

              Jistě pane Jírovče, on totiž asi každý skutečný smích je „skrze slzy“. Proto je Charlie Ch., nebo J. Plachta výš než V. Burian. Ostatně, jako znalec V+W si asi pamatujete, co jim podle Wericha radil Mejerchold, když se byl podívat v Osvobozeném.

              Přeju pěkný víkend (do Toronta, či jinam). 🙂

              PS. Na záložce Vašeho klipu je další scénka ze seriálu o „Evr. Unii“, kterou jsem sem onehdy dával. A v tom posledním klipu, („salámová taktika“) se autorovi zřetelně rozešla zvuková stopa s obrazem, kdežto v telce to bylo v pořádku

              To se mi líbí

  13. Rosťa napsal:

    Ona ani nemusí být jaderná válka. Stačí tohle
    http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/8399-jaderne-experimenty-ukrajina-eu-strach

    To se mi líbí

  14. jaa napsal:

    Tedy, opravdu nevím… co si myslet

    http://www.czechfreepress.cz/emil-kalabus/erdogana-na-prevrat-upozornilo-rusko.html

    IQ psavců a pod. je neskutečné—- existuje vůnec něco ve světě – co by mu nepřipisovali. Když so to tak promítám – musel by to být nadčlověk, snad nějaký pánbů – aby to všechno vymyslel a uskutečnil…jinak to není možné—.

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Pani jaa, áno, tá správa vyzerá ako vycucnutá z prsta.
      No – logicky: USA aj Rusko majú určite v tureckej armáde svojich spoľahlivých informátorov. Myslím, že USA aj Rusko mohli o chystanom prevrate minimálne tušiť. Teraz ostáva hádať, kto z nich mal záujem na jeho zvrhnutí a komu sa naopak hodí jeho vďačnosť.
      Pomyslite aj na Erdoganovo ospravedlnenie Putinovi. To bol na moslimskú mentalitu veľmi silný akt dobrovoľného poníženia. Na to musel mať Erdogan veľmi silnú motiváciu (veľmi lákavú až neodmietnuteľnú ponuku).

      To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Peskov? No tak už je to oficiálně popřeno… 😀

      To se mi líbí

  15. anonymouse napsal:

    Tak to vypadá že útočník z Nice nebyl (oproti tvrzením sluníčkářů) žádný osamělý vlk a nejednal v okamžitém hnutí mysli. Údajně svůj útok plánoval řadu měsíců a měl společníky.

    Dle státního zástupce čelí, za údajnou roli v napomáhání Mohamedovi Lahouaiej-Bouhlelovi, předběžnému obvinění z terorismu pět podezřelých.

    https://www.theguardian.com/world/2016/jul/21/nice-attacker-plotted-for-months-and-had-accomplices-prosecutor

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.