Glossarium Maior VIII


Brexit na pokračování.

V europatlamentu se projednával brexit. Trapní představitelé byli podpořeni ještě trapnějšími europosranci. Juncker zesměšňuje Farage a Johnsona, vítěze svých akcí, aniž by si byl schopen ve svém opileckém mozečku spočítat, že právě on vlastně prohrál. Tusk vyzývá zbývající členské státy, aby přestaly obviňovat vrcholné orgány EU. Tedy žádná sebereflexe, nýbrž přerostlé sebevědomí podpořené poklonkováním stávajících reprezentantů jednotlivých států. A na adresu Britů vysílají vzkaz, že by se měli rozhodovat rychleji. Unie je prý připravena začít.
Hned dalším bodem, který europosranci projednávali bylo zřízení evropské pohraniční stráže. Jako vtip vyznívá, že by měla začít fungovat až po roce 2020. Tedy závratná rychlost projednávání. I ostatní potřebné akce dokáže EU projednávat se stejnou rychlostí, tedy rychlostí  silně unavené želvy.

 

Problém zvaný brexit

Problém brexit je možná schován nejen v britském isolacionismu, ale jako pozůstatek vlády „Iron Lady“ Margaret Thatcherové. Ta rovněž nepatřila mezi obdivovatele EU. Jenže v jejích dobách fungovalo toto společenství trochu jinak než dnes. Proto pak mohl Nigel Farage již sedmnácte roků bojovat za „navrácení suverenity“. „Evropa“ začala do ostrovních záležitostí mluvit více, než bylo zdrávo. Uvědomíme-li si, kolik Nigelovi a jeho spolustraníkům bylo v té době, těžko můžeme mluvit o „starých a hloupých“. Spíše naopak bychom dnes mohli mluvit o „mladých a hloupých“, kteří se o nic nezajímají a pokud ano, jsou z nich povětšinou radikálové bez názoru. A protože mezi konzervativci je mnoho těch, kterým se po „původní“ Británii také stýskalo, výsledek se dostavil.
A to, že Londýn hlasoval jinak než venkov je také normální. Nemusíme chodit daleko, Praha také stojí proti zbytku republiky.

Atentát

Jak tak prolétávám různá zpravodajství, zjišťuji, že brexit je podle reakcí politiků cosi jako atentát na Heydricha. Unie sice nezemřela. Ale kope kolem sebe jak zdechající kobyla. Stejně jako v roce 1942, tak i dnes představitelé EK vyhrožují tresty pekelnými.
Náš zamini se omylem proslavil v zahraničí svým výrokem na adresu předsedy EK Junckera. Možná si dokonce užívá „svých pět minut slávy“, protože jeho výrok je citován britskými i jinými deníky. A samozřejmě na Junckerovu obranu se přidal kdo jiný než německý ministr. Jak také jinak. Vždyť Třetí říši je nutno obnovit a vše dostat pod vládu německého fýrera.

A nezbývá než zakončit stylově. I já schvaluji atentát na Heydricha brexit

Bavor podpis_rex2

Příspěvek byl publikován v rubrice Glossarium se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

56 reakcí na Glossarium Maior VIII

  1. st.hroch napsal:

    Hmmm… – souhlas s autorem – zejkména poté, co jsem si přečetl prohlášení Junckera o tom, jak ho Sralbotka důrazně nabádal, aby neodstupoval z funkce… – viz.:https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/408751-sobotka-me-durazne-zadal-abych-zustal-ve-funkci-tvrdi-juncker.html

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      Jako bych, St.Heochu, netušil, že píšu sci-fi v „Pravicové síly Evropy se sjednocují na pozadí „Brexitu““ , 1.7.2016 – 14:57 h, … 😦

      To se mi líbí

  2. vonrammstein napsal:

    Dneska mě čeká bitva. Tady kousek na Šídlováku, pět minut od baráku. Nic velkýho, tak 10 Římanů a 10 vikingů proti cca 15 kusům vrcholný gotiky. Použiju mentální projekci. První bude mít na čele napsáno Juncker, druhý Merkel, třetí EU. A tak pořád dokola. Nemůžu nevyhrát.

    To se mi líbí

    • lacogroessling napsal:

      Rytířu, oni „negři“ nejsou podle katechismu církve katolické také Vaši bližní, které máte milovat, jako sám sebe? Pokud jsou, jaký ekvivalent slova „negr“ volíte pro pojmenování své bílé katolické komunity?

      To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        Nějak nevidím důvod, proč by měli negři, střílející bílé policajty jenom proto, že jsou bílí, být moji bližní. Negři jim říkám proto, že jsou černí, což to slovo znamená. Nám říkám běloši.

        To se mi líbí

        • lacogroessling napsal:

          Věru podivné pojetí víry katolické. Jakýkoliv i nejhorší zločinec přeci může projevit lítost. A proč by nemohl být Váš bližní, Vy víte jak v konečné instanci rozhodne nejvyšší autorita? Jaká část katolické věrouky káže to co tvrdíte Vy? Nejste náhodou heretik? S Vaším názorem jsem se setkal poprvé v životě a že jsem už bohužel pamětník. Ale člověk se stále učí.

          P.s.:
          obdoba ke slovu negr je bílá svině, jestli se nepletu, ne běloch. Ke slovu běloch je případné spíše slovo černoch, že? Nějaká malá slovní zásoba rytířu.

          To se mi líbí

  3. oh napsal:

    Z pornoherce uznávaným analytikem snadno a rychle, aneb s bakalonovinami na vrchol trapnosti.
    http://domaci.eurozpravy.cz/spolecnost/161546-buran-trojsky-kun-kremlu-spojenec-putina-hrozba-pro-cesko-tohle-se-prezidentu-zemanovi-nebude-libit/

    To se mi líbí

  4. blbíš napsal:

    Fakt Bavore, jako prostej pobíječ much už jsem z Vás celej blbej. Kdyby to nebylo zrovna ve včerejším „Referendu …“, co ste byl poučenej, že: „na EU lze nahlížet jako na fotbalové mužstvo, které MÁ VEDENÍ A KAPITÁNA.“ Kdyby tomu tak nebylo, pak „takové mužstvo by se rychle rozpadlo, kdyby jednotliví hráči nedodržovali TAKTICKÉ POKYNY A HERNÍ PLÁN a místo toho se rozhodli „SUVERÉNNĚ A PODLE NÁRODNÍCH ZÁJMŮ“ …., takže mě konečně už pro další dny budoucí ušetřete těch Vašich jízlivejch duchaplností typu: „europosranci projednávali zřízení evropské pohraniční stráže a že Vám to připadá jako vtip, že by měla začít fungovat až po roce 2020. Tedy závratná rychlost projednávání. I ostatní potřebné akce dokáže EU projednávat se stejnou rychlostí, tedy rychlostí silně unavené želvy“!!!
    A kdybyste to náhodou furt nechápal, tak ještě jednou a zřetelně (i když ste tady doma) – sme bohudík v EU a Vy vemte laskavě na vědomí, že ta MÁ VEDENÍ A KAPITÁNA, který na rozdíl od Vás, přihlouplýho, mají tóóólik svých informací, vědomostí, zkušeností a znalostí, že VĚDĚJ, proč to má fungovat po roce 2020!!!

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      ještě otázečka, na kom by podle Vás měla ta lidská Angela stihnout prošustrovat těch svejch plánovaných cca 78 miliard (doufám, že německých !!!) eur do roku 2020, když né na utečencích, kterým by ti pohraničníci měli udělat 😀 😀 😀 utrum = šlus?

      To se mi líbí

  5. Řezníček z Brna napsal:

    A když měl Farage představit svoji vizi Británie bez EU, tak zbaběle utekl……

    To se mi líbí

  6. lacogroessling napsal:

    Včera jsem jel z našeho městysu do Liberce a ejhle v městečku Kravaře (okr. Č. Lípa) vidím viset bilboard v podobě britské vlajky a s nápisem, Firma ta a ta podporuje hrdý Albion.
    Jak jsem napsal násobně všude možně, Brexit nepodporuji, protože oslabil pozici antifederalistů v EU a Merkel už na nás bude kašlat naprosto.
    Jak tak čtu diskuse o oné nešťastné události, zdá se, že vše se koncentruje kolem dvou táborů, jeden prosazuje EU jako federaci, naopak druhý říká, dost bylo Lisabonu, stačí ony 4 základní svobody.
    Zastáncům Eurofederace říkám stále dokola:
    1.
    nikde na světě nefunguje federace vícenárodních států, pokud není řízena autoritářsky.
    2.
    Euro, jako měna budoucí Eurofederace vyžaduje silný stát, bez něj nemůže existovat.
    3.
    Ergo, východisko je pouze v autoritářsky vedené Eurofoderaci, druhou možností je skutečně volné společenství států vyznávajících vzájemně ony 4 svobody, ale bez Eura.
    Nynější EU se tak svým ideovým základem podobá keltskému obrázku hada točícího se v kruhu a požírajícího svůj ocas. Prostě utopie. Jenže ani Brexit na věci nic nezmění. Jen šéfící EU se víc zakopali a ještě tvrději šlapou za Angelou Šílenou směr IV. Říše a s tímto proudem i všichni co se jim líbí Brexit. Neboť současná EU je stejně nereformovatelná jako byl tábor socialismu do roku 1989.

    Je zajímavé, jak kolem tohoto jádra pudla politici poskakují odzemky. Speciálně Sobotka, v prvním televizním rozhovoru po Brexitu na dotaz co dál, pravil ty žvásty o větší flexibilitě, popularitě atd. a tak podobně, ale barvu nepřiznal.
    To jeden z jeho 25ti poradců, Václav Hořejší, to napsal ve svém blogovém článku jasně, cestou je Eurofederalizace a tudíž musí vědět, že autoritářská EU.

    Jó demokrati. Stačí se jich zeptat na 2 otázky. Myslíte si, že Eurofederace je dobrý nápad? A je dobrý nápad Euro? Ano? Potom zapomeňte, že byl někdy nějaký český národ. Zde úmyslně nepíši co si myslím, že je dobře a co špatně. Jen konstatuji, jaké jsou základní dvě cesty.

    To se mi líbí

    • jaa napsal:

      Hmm, mohl byste mít pravdu – tedy kdybyste mi vysvětlil – jak je možné, že původní spolek tuším 9ti hvězd sestávající se ze suverenních států fungoval a ve prospěch svých občanů a výtečně prosperoval… a po Lisabonu a rozšíření na xx – toho není schopen . Vždyž nárůstem počtu se muselo objevit i mnoho nových chytrých a znalých lidí…. teda leda by to bylo docela jináč a pravdu mají ti co píší o třetí říši.

      To se mi líbí

      • lacogroessling napsal:

        Je to jednoduché, onen původní spolek nebyl federací.

        To se mi líbí

        • jaa napsal:

          🙂 nebo byli přímo odpovědní lidem, kteří je zvolili….. a tedy postižitelní a lehce odvolatelní

          To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Kdo ale chce- kromě Junckera- vlastně federaci?
          Evropské národy chtějí volné společenství suverenních států.
          Ona EU vznikla na této myšlence, ne na federaci, takže systémy se drží na těch myšlenkách, na kterých vznikly.
          Bez svobodných národů EU padne.
          A Euro…
          Já už kolikrát přemýšlel, která hlava na to Euro vlastně přišla.
          To nemůže fungovat, prostě ne, a to jsem obyčejný nevzdělaný křupan.
          Přitom důvod mi ležel před očima, jen jsem ho neviděl.
          Americký dolar.
          Ti tisknou dolary jak noviny, ale inflační nejsou, protože za ně kupují suroviny a zboží z celého světa a tak ty dolary zůstávají v těch zemích, a ještě s nimi obchodují ty země mezi sebou.
          USA tedy může tisknout dolary tak dlouho, dokud se jimi nepřesytí celý svět, což může trvat opravdu dlouho, už proto, že zboží přibývá a mezinárodní obchod roste, a je tedy potřeba i více oběživa.
          Euro má podobný cíl, jen mi připadá, že EU, na rozdíl od USA, za ně nekupuje suroviny a zboží, ale rozdává je úplně zadarmo, protože je to prostě strašně morální a též děsná prdel, podporovat různé barevné dobrosery a žvástaly na celé planetě!

          To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      brexit oslabil pozici antifederalistů?
      … tak se rozpovídejte, co ti angláni kromě svých výjimek, vyjímečnosti a plamenných Faragových filipik v tom eurospolku předvedli ku prospěchu ostatních? Že by to společný bombardování, libru, politiku společnýho pracovního trhu, ochranu společných hranic, zastávání se menších a slabších, nebo dokonce nakopávání merkelů a junkerů tam, kam si hned z kraje už dávno zasloužili….

      To se mi líbí

  7. Slim napsal:

    https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/408748-saddamovy-zbrane-vymysl-inspirovany-filmem-s-connerym-a-cagem.html

    🙂 😦

    Není to ale tolik o neschopnosti SIS, ale o hybris Tondy Blaira. Podobné nesmysly šířil třeba prof. Pick, bývalý ředitel Ústavu mezinárodních vztahů, který studentům vykládával, že Stalin měl v politbyru tzv. „trestnou židli“. Což zase pochází z Forsythovy „Ďáblovy alternativy“.

    Je to vůbec téma pro Kahnemana a Tverského. Jak lidský mozek dosazuje jednoduchá řešení místo složitých.

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Tak to bychom měli v té naší banánové republice brzy očekávat výsadek „Žoldáků“. Ale nemáme moře, museli by po Labi. Ve skutečnosti přijeli v audinách už před čtvrt stoletím, ale tak optimistický konec jako v literatuře to nemá….
      Jedna veselá historka z natáčení, snad tě potěší. A není o víně… :-).
      Když jsem byl kdysi dávno v roce 1993 v JAR (a paradoxně nás doprovázel islamista a afrikanista tehdy ještě jen dr. a nyní prof. Kropáček – mimochodem skutečně mimořádně moudrý a vzdělaný člověk, v tom média nelžou), jednali jsme ve skutečně zajímavých firmách (Atomic Energy corp. apod.), z velké části se zbrojaři. a ve zbrojovce LIW nám ukazovali krásné nové typy samochodných houfnic a kanonů ráže už nevím 152/155 mm a nově vyvinutou munici s prodlouženým dostřelem. Princip byl, pokud si dobře vzpomínám, na odpařování jakési kapaliny na zadní straně projektilu. Nu a za nějakou dobu jsem přečetl Frosythovu „Boží pěst“ a tam je tato munice popisována hned v úvodu…..
      K Forsythovi, nevím zda budeš souhlasit, ale od geniálního Šakala a Žoldáků myslím úroveň jeho tvorby celkem upadala a ta poslední dílka mi připadají už jako bláboly.

      To se mi líbí

      • Slim napsal:

        S úpadkem souhlasím, ale pro mne je vrchol Čtvrtý protokol. Dokonalá gradace. Můj syn ho má asi ve 4 verzích, vč. polštiny (které prý rozumí).

        Abych ho trochu přivedl k rozumu a ukázal mu, že F. je těžký reakcionář, vlepil jsem mu do českého vydání, jako takovou připomínku, ohlasy z britského tisku, když byl v r. 2003, v době druhé války v Iráku, W. Bush v Londýně.

        Zatímco Forsyth trapně žvanil, podobně jako Mike Portillo (teď dělá reportéra/cestovatele vlakem v seriálu, který uvádí Prima Zoom),

        http://www.theguardian.com/politics/2003/nov/18/usa.iraq

        dramatik Harold Pinter to vzal „z jedný vody načisto“ a popřál spolupachatelům dobrou chuť až budou svačit lidskou krev. Trapný protiklad k „našemu“ „dramatikovi“

        Dear President Bush,
        I’m sure you’ll be having a nice little tea party with your fellow war criminal, Tony Blair. Please wash the cucumber sandwiches down with a glass of blood, with my compliments.
        Harold Pinter Playwright

        To se mi líbí

        • Slim napsal:

          PS.
          Nahlédl jsem do žebříčku hodnocení „našimi čtenáři“ Ano, blížíš se k nim (styď se!), Šakal vede s převahou. Ale to zajímavé, proč to píšu, někdo si tam stěžuje, že něco je do doby, než dojde k únosu (prezidentova syna) PŘÍLIŠ ZDLOUHAVÉ.
          To samé čtu často, nepochybně u mladých hodnotitelů, na ČSFD u hodnocení filmů. Co by asi hoši řekli tvé (i mojí, musím přiznat) zálibě ve Velké řece se dvěma srdci.
          Kde není vůbec žádná AKCE!! (Nemluvě o Jiraskovi, na kterém jsem se jako dítě naučil číst. I když tam akce je.)

          To je to, co mě děsí u mladších. Tenhle nepokoj, přímo obsese pohybem, snahou „něco udělat“ (egal was) se totiž promítá i do politiky

          To se mi líbí

          • Hudec napsal:

            My to s mojí Labutí ale sledujeme i na sobě. Dávají nějaký klasický (a dobrý!) film a my si klademe otázku, zda budeme mít trpělivost ho sledovat….

            To se mi líbí

            • Slim napsal:

              Jdete prostě s dobou! 😀

              To trochu souvisí i s televizí. Asi 2x jsem se snažil dívat v ní na Smrt v Benátkách a nejen to nešlo, ale i tomu hodně scházelo. Až pak zase v retro kině Aero. Ale ta kopie už nebyla totéž, co asi o 30 let dřív ve Světozoru.

              To se mi líbí

  8. Hudec napsal:

    To je roztomilé, jak s námi ten brexit cvičí a přitom se ještě vlastně nic nestalo. Libra se, pravda zhoupla – nu spekulanti byli překvapeni stejně jako sázkaři.
    Teď by asi bylo moudré zachovat chladnou hlavu a vyčkat, zda se bruselští alespoň trochu chytnou za nos a poleví v tempu a začnou se chovat trochu racionálně.
    „Investorsky“ bych to formuloval doporučením „žádná akce“.
    Pokud se bude EU měnit/rozpadat, rozhodně bych se nehrnul do čela takového procesu, jelikož naše schopnost ho ovlivnit nebude velká. Držet se někde ve středu pelotonu, řekl bych.
    Ač nejsem Jakub, v tomto směru jsem fatalista – co má nastat, stejně nastane.

    To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Spekulanti ani moc překvapeni nejsou, prostě spekulují dál…

      Ostatně, i údaje o poklesu jsou uváděny tak, aby budily dojem, že se tak moc nestalo. Prodával jsem nějaké £ibry loni, na přelomu července a srpna za 38,9 Kč. Dnes je, tamtéž, kurz 31,4. Pokles o 20%.

      To se mi líbí

      • Kamil napsal:

        Takže nakupovat, pivko se Vám tímto nákupem zásadně zlevní 💷

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          … myslím si, Kamile, že ste na to kápl, za to by se nemusel stydět ani ten z nejvyšších analytiků ČNB. To je taky jediný, z čeho má ten neinformovanej senilní, referendum nechápající hlupák, hmatatelnej užitek. Myslíte si, že v ČNB chlastaj tolik, aby na to taky přišli a neintervenovali tolik připos..ně při zdi, jako teď Rusnok? 😀

          To se mi líbí

      • Ahele napsal:

        Údajně VB těsně po Brexitu přišla běhěm 8 (slovy osmi) hodin o 380 (slovy třistaosmdesát) miliard liber. Díky tomu zhoupnutí. Možná až zase časem vyplují na povrch všechny souvislosti. Dost velká částka na náhodu. Ono to totiž tak trochu připomíná i jiné „náhody“, na kterých někdo velmi vydělal. Samozřejmě ten, kdo byl informován.

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          jestli ti všelijací spekulanti a jim podobná čeládka jsou takovými analytiky jako je náš Janda, tipnul bych si, že to s tou librou mohlo být i za míň než vosum hodin

          To se mi líbí

          • oh napsal:

            Náš Janda jen opustil těžkou, ale poctivou práci pornoherce a dal se na myšlenkovou prostituci, ovšem analýzou od něj by si spekulant nevytřel ani zadnici, pokud by nebyla sepsána přímo podle spekulantových požadavků.
            Ostatně, ve slušné společnosti těch, co spolu mluví, se nepoužívá slovo spekulant, ale politicky korektní označení filantrop.
            http://www.financnici.cz/george-soros

            To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              Jednak nevím co je filantrop, a druhák nejsem korektní, jsem pouze starej, senilní, prostej pobíječ much, proto už zůstanu, když dovolíte, u toho svýho zaběhnutýho označení – spekulant.
              Jo a s Jandou si nikdo nemůže vytřít vůbec nic, byste už měl vědět, zvláště když nám hrozíte úsměvnýma (promiňte, to nebylo zdvořilý) útočnýma šalinama!

              To se mi líbí

  9. Sims. napsal:

    Je velmi překvapující, jak jeden národ, který sebral poslední hrstku rozumu rozkolísal celou železnou Evropu. EU prokázala v posledním desetiletí tolik neschopnosti, že kdyby tam vládli normální lidé, tak by se již rozpustili. Ale poněvadž do jejích struktur jsou dlouhodobě odkládáni opotřebovaní a znemožnění politici, nelze EU jen tak zrušit, poněvadž by vyvstala nerudovská otázka – kam s ním? Zářným příkladem neschopnosti byl náš komisař Špidla a nyní tam byla vyslána Jourová, která se snaží jeho velikost zastínit. Dostala mne při jejím vstupu do ČT24, kdy prohlásila – Já jsme právník blabla – mne by zajímalo, kde to právo dosud tak aplikovala, že vede legislativu EU. Silná slova jí však nechybí. Bývalý komisař File, to byl machr na Ukrajinu, dodnes se z toho nemůžeme vzpamatovat stejně jako UK. Zrovna na příkladech našinců vidíme co tam asi za úroveň jde. Z jiných zemí to nemůže být lepší, když sám velitel Juncker má máslo na hlavě hodně žluklé. Pak začne silácké řečí Zaorálek, který si zrovna do huby neviděl, tak to musí Sobotka za něj napulírovat servilním – Bez Vás si to představit neumíme, pane Junckere, on to kolega Zaorálek poněkud s tím prohlášením zvoral, ale on to fakt tak nemyslel. Podle mne nyní budou všichni činit kroky pro potopení Británie, sice se budou tvářit jako „přátelé“, kteří chápou těžkost situace, protože to zavinili ti hloupí venkovani a měšťáci zvláště z londýnské kavárny to přeci nechtějí, ale když nás poslechnete a nebudete vzývat článek 50, nějak to zaonačíte, tak pojedeme dál. Ale hoši připravte se na to, že si na Vás pořídíme pořádně silné řetězy, aby Vás takové roupy podruhé přešly. Však to ukážeme celé Evropě, vůbec se nám nelíbí to Rakousko, Maďarsko dokonce vyhostilo naše pozvané přátelé, ta Itálie se nám nějak hroutí, budeme muset zase aplikovat řeckou cestu (tam jsou nyní brambory v řádku). Zkrátka EU je fakt kocábka s mnoha dírami na které se používají rozličné ucpávky. Mne osobně by zajímaly dvě věci – kde na to Evropa pořád bere peníze (vždyť nyní vyhostili 3 gaunery a stálo je to asi 173000 eur), no a potom zda Draghi se již léčí se zánětem šlach, jak točí tu rotačku na eura kdesi ve sklepeních své banky. Ono to asi spolu nějak bude souviset, že?

    To se mi líbí

  10. oh napsal:

    OT dvě momentky z ministerstva vnitra..
    Ministr vnitra Chovanec si pořídil nového politického náměstka, ze školství na vnitro přechází známá postavička pražské ČSSD Petr Hulínský, vyhlášený svou přítulností k pražské ODS.
    http://zpravy.idnes.cz/petr-hulinsky-skoncil-v-rezortu-skolstvi-nove-misto-nasel-u-chovance-na-vnitru-gdc-/domaci.aspx?c=A160708_125921_domaci_pas
    Komise, vyhodnocující výběrové řízení na funkci ředitele Národní centrály proti organizuovanému zločinu měla neskutečně těžkou práci – přihlásil se jediný kandidát.
    http://zpravy.idnes.cz/mazanek-se-stane-reditelem-narodni-centraly-proti-organizovanemu-zlocinu-1t4-/domaci.aspx?c=A160708_141117_domaci_cen

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      se divíte? … se Vám furt divím, … když to řídí Moraváci a Pražáci = hodně nebezpečná směs, bysme řekli tady v Sudetech!

      To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      když mě učili soudruzi ovládat najednou po stachanovsku pět soustruhů, blahé paměti, zdůvodňovali to požadovanou univerzálností pracovní síly, ale řeknu vám, proti dnešním univerzalistům sme byli všici naprostý břídilové = ze školství na vnitro, pornoherec analytikem státního tingl-tanglu, herec do armády, parlamentní novorozenec premiérem, nespravedlivě vězněná eurokomisařkou, rychlokvaška ministrem a zrádcem, …)

      To se mi líbí

      • Slim napsal:

        Flexibilita, soudruhu!

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          … stádní příslušnost k čemukoli, Slime, mi byla cizí po celej můj brožovanej život!!! Přesto Vám neoplatím stejnou hloupostí. Ale domnívám se, že alespoň univerzálnost a flexibilitu byste mohl rozlišit při Vaší Vámi tu líčené schopnosti rozlišit film ze světozorských a dnešních dob. Nevím, jak u Vás, ale u nás se tehdy PRÁCE PŘIZPŮSOBOVALA PRACOVNÍ SÍLE, NIKOLIV, ŽE SE PRACOVNÍ SÍLA PŘIZPŮSOBOVALA PRÁCI a v tom bych si dovolil vidět ten rozdíl významu obou slov v kontextu toho, o čem jsem psal a Vaším „upřesněním“ s nejapným oslovením. A všimněte si laskavě, pro Váš případnej další faux-pas, že se nepouštím, ani jsem se ZÁMĚRNĚ NEPOUŠTĚL, do dalších polemik, zda tehdy či dnes … ! Dokonce ani do toho, s jakým skutečným záměrem tehdejší stachanovský pojetí práce soudruzi zaváděli, už jen z prostýho důvodu, že jsem nechtěl některý zdejší ověřený týpky rozžhavit do jejich oblíbený rudý barvy a zdejší diskusi tak znehodnotit na šrot. NIKDY, Slime, jsem si nedovolil nesoudruha oslovit soudruhem a už vůbec mně neznámýho jedince, což samozřejmě nemůžete vědět, ale mohl jste to po dobu mýho stolování u Bavora při Vaší vychvalovaný rozlišovací schopnosti už taky zaznamenat – si alespoň myslím! Jako prostej pobíječ much bych Vám to řekl asi takto, oslovit mě můj syn tak, jak jste to udělal Vy, tak už by ji dávno měl, aniž by měl čas se zeptat za co, a odkud přilítla!!! V tom režimu jsem žil sakra dlouho a spolu se svou rodinou si s ním něco užili, než abych si takový oslovení nechal líbit! A to i ze srandy.

          To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        Tak je to správně a vždycky bylo. Kam mě strana postavila, tam jsem budoval!

        To se mi líbí

        • Kamil napsal:

          … aneb, jak také řekl britský osvícenec Edmund Burke:
          „Jediné, co zlo nezbytně potřebuje k vítězství, je to, když dobří lidé nedělají nic.“
          Případně, když budují, tam kde je strana postaví …

          To se mi líbí

      • Renard napsal:

        Nuž, ponechejme mistry cvrlikat na hřadě,
        ne každý je dost bystrý pro místo v úřadě,
        kdo silný je a stydí se, nechť obsluhuje veslo,
        kdo hubu má, ten hodí se na poslanecké křeslo,
        případně na trh.

        Smíš vrahem být, či ševcem, nebo být dramatik,
        pak nezápolíš s dřevcem a smíš být pragmatik,
        anebo staň se písařem, měj pero za suspenzor,
        nic neumíš? Buď bachařem! Jsi imponent? Buď cenzor
        anebo fízl!

        Bůh dal nám místa dosti, všem podle určení,
        však často, což je k zlosti, čert místa vymění,
        a pak jsou z lotrů právníci a z mordýřů jsou světci,
        pak z umělců jsou horníci a z imponentů vědci
        k obrazu svému.

        Když domovník je knězem, kněz čistí ulice,
        když lékař chodí s dřezem a pere spodnice,
        pak blázen střeží reaktor a řezník básně píše,
        pak z cenzora je redaktor a švec je vládcem říše
        k obrazu světa.

        (Karel Kryl, Pochyby)

        To se mi líbí

        • Slim napsal:

          Pěkné Renarde, nikdy jsem neviděl. Připomnělo mi to ten starý vtip o Tondovi Novotném. Kterému lidová příslovečnost udělila titul ‚Ke všemu ochotný‘ (neprávem, jak se ukázalo poté, co kvůli své neochotě přišel o obě funkce).
          Jak si Antonín pozval na Hrad zámečníka, kvůli rozbitému zámku. Znáte?

          To se mi líbí

        • jaa napsal:

          No víte Renarde – já jej taky měla ráda. Leč události posledního čtvrtstoletí mne tak nějak donutili se nad tím zamyslet. jistě povídal o tom – co jsme chtěli slyšet, definoval to co jsme si mysleli. mistrně využíval prastarých textů k příměrům k moderní době. Něco jako ta údajná „Havlova symbolika“ A tak si říkám jestli nebyl součástí té pověstné páté kolony. nevěříte – hmm – tak třeba tahle Vaše uváděná seskupení. Hmm vezmeme-li to doslova – Když byli tak neschopní -že nebyli ve vedení odborníci ale náhodný odloženec úplně jiné odbornosti – tak nechápu – proč – když se vyměnili lidé /na odborníky dle profese/ ve vedení jdeme zugrunt. Proč – navzdory tvrzení o neschopnosti – bylo vystavěno tolik fabrik – že jsme zásobovali kde co, proč bylo vystavěno tolik bytů – pro obyčejné lidi- za v podstatě lidovou cenu, proč študáci mohli nejen studovat – ale si i studentského mládí užívat ať už sportem, vandrováním či jinými koníčky – zatím co včil musej na brigádyx a pod. Proč nebyli – nezaměstnaní- bezdomovci- proč byly fondy plné peněz- a na kde co, proč se mohlo stavět metro a poměrně rychle a taky dálnice– na rozdíl od dneška, proč byly silnice udržované – – zatím co včil jsm,e zadlužení až na půdu.
          To mi vysvětlerte…. tyhlety mé Pochyby.

          To se mi líbí

          • oh napsal:

            Nemám pro vás vysvětlení, jen jednu vzpomínku.
            Krátce po „sametu“ byla spuštěna reorganizace*) mého zaměstnavatele, pražských loděnic. Vedoucí projekce sehnal soukromníka, který měl zájem o projektanty z oboru a část z nás tu nabídku akceptovala. Nabídka to byla dobrá, ale měla jeden neočekávaný důsledek. Náš vedoucí projekce se stal ředitelem projekční kanceláře a kromě majitele, který sice loďařině fandil, ale zase tak moc nerozuměl, neměl náhle nad sebou nikoho, kdo by mohl jeho působení korigovat. Ten vedoucí byl profesně velice dobrý, patřil ke špičce v oboru a dokázal operativně vyřešit cokoli. Ale pro samostatné řízení projekční kanceláře představoval katastrofu – stále měl tendenci vše řešit operativně ad hoc, chtěl o všem vědět a rozhodovat, ale téměř nikdy na to neměl čas včas. Takže běžně nastávaly situace, kdy se na poslední chvíli měnilo zadání pro téměř už hotovou práci, vyžadující už jen šéfův podpis a narychlo se to předělávalo, k nejděsivějším událostem patřilo sdělení „uděláme si krátkou poradu,“ které avizovalo několikahodinové mlácení prázdné slámy bez konkrétních výstupů, na jedné straně se maniakálně šetřilo, aby se na druhé mohlo maniakálně plýtvat… Nakonec jsme dosahovali alespoň nějakých výsledků tím, že jsme organizační schéma rutinně obcházeli, řádným postupem pracovat nešlo. No, nedopadlo to zrovna moc dobře, a to nikdo nic nekradl, netuneloval ani neodkláněl. 😦

            *) postupná likvidace a průběžné propouštění přebytečných zaměstnanců

            To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            … mě furt a furt překvapuje, Jaa, to již 1/4 století trvající správné chápání Krylových textů a písní u lidí, který by si před 1/4 stoletím o něj neopřeli ani kus násady, natož aby se ho veřejně na svých stranických schůzích zastali.

            To se mi líbí

          • Renard napsal:

            Na vysvětlenou pro paní jaa: Ten Krylův text jsem tam dal proto, že patří k tématu. Pasuje podle mne jako ušitý na současnou situaci. Jen si připomeňme, jakou „kvalifikaci“ mají leckteří dnešní ministři, tzv. politologové, novináři, vyhodnocovači obsahu webů a podobná svoloč. Nikdy jsem neměl rád anylýzy typu „co tím chtěl básník říci“ a dával jsem přednost pocitům, jež ve mně ten či onen text vyvolává, zcela bez ohledu na to, jak to (možná) autor myslel, nebo jestli to psal na míru někomu jinému. Pokud ale jde o Karla Kryla, troufám si vyjádřit přesvědčení, že by tento nebo podobný text autorizoval na dnešní dobu. Stačí si vzpomenout třeba na jeho píseň Demokracie, která zcela otevřeně kritizuje poměry po „sametu“, včetně role Havla, ale i řadu dalších, třeba Holáryjó nebo Za vozem, nemluvě o jeho knížce Půlkacíř a dalších textech.

            Já jsem ho měl vždycky rád, přestože mi některé jeho písničky, které jsme znali už jen ze Svobodné Evropy, připadaly trochu nespravedlivé. To mi ale nebránilo je šířit (Maškary i Rakovinu jsem měl na pásku řadu let před tím, než mohly i u nás vyjít na LP). Jiří Černý po Krylově návratu konstatoval, že jeho písničky s ním zpívaly i děti, které se narodily během jeho emigrace, protože „je to naučili jejich povedení vedoucí“. Jedním z nich jsem byl i já během vojny v Plzni, kdy jsem tuto roli původně přijal především proto, že umožňovala častější vycházky. Možná by si na mne někdo z mých tehdejších svěřenců, dnes asi tak padesátiletých, ještě vzpomněl, protože i pro ně bylo překvapující, co všechno přišlo na přetřes. Rozhodně neplatilo, že by si někdo z nás v té době o Karla Kryla neopřel ani kus násady, jak píše blbíš. Pokud jde o to uplynulé čtvrtstoletí, tak se Kryl stal naopak velmi nepohodlnou osobou pro naši siu4asnou „elitu“, protože ji kritizoval stejně – a ze stejného důvodu – jako ty jejich předchůdce.

            To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              to bude tím, že máte potíže s porozuměním psanýho slova?

              To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              … jinak ta „Vaše“ „elita“ měla Kryla akorát tak na háku a tu Vaší „velmi nepohodlnou osobu“ dopřávali lidu jako Římani,
              … vlastně máte pravdu, opřeli, takoví jsme dokázali bejt, až tááák, že se to jeho srdce utesknilo za drátama steskem po domovu k infarktu

              To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.