Stejným metrem?


Většina návštěvníků zde u Bavorů jistě zaregistrovala poprask v českých médiích začátkem června, když několik ruských poslanců v jejich Dumě navrhlo, aby byl vojákům z invaze do Československa přiznán statut veteránů. Málem jsme kvůli tomu Rusku vyhlásili válku, shodla se na tom levice i pravice, politici vládní i opoziční, mladí i staří:

http://www.rozhlas.cz/zpravy/evropa/_zprava/rusti-komuniste-navrhuji-uznat-okupanty-z-roku-1968-za-valecne-veterany–1621379

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/1810052-rusti-poslanci-chteji-udelat-z-okupantu-ceskoslovenska-valecne-veterany

http://www.lidovky.cz/okupanti-ze-srpna-1968-by-meli-byt-veterani-zabranili-valce-tvrdi-rusti-poslanci-19d-/zpravy-svet.aspx?c=A160607_155314_ln_zahranici_mpr

http://zahranicni.ihned.cz/rusko/c1-65322350-rusti-poslanci-navrhli-pocty-pro-okupanty-ze-srpna-1968-maji-mit-stejne-vyhody-jako-veterani-druhe-svetove-valky

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/405825-uznejme-sovetske-okupanty-cssr-za-valecne-veterany-navrhli-rusti-komuniste.html

http://zpravy.aktualne.cz/zahranici/veterani-z-68/r~d96d6ccc2cac11e682470025900fea04/

http://www.expres.cz/okupace-ceskoslovensko-rusko-veterani-d97-/zpravy.aspx?c=A160607_165427_dx-zpravy_pali

S jistým odstupem se tomuto tématu věnoval ve svém pravidelném středečním „Archivu“ v Lidových novinách 22.června historik a publicista Petr Zídek pod titulkem „Veteráni okupanti“. Ačkoliv s tímto člověkem velmi často nesouhlasím (spíše sluníčkář a vítač), stejně velmi oceňuji jeho občasnou schopnost vyrazit proti proudu. Tak nastalo i v tomto případě. Posílám panu Bavorovi scan článku, ale pokud se jím nebudete chtít probírat, vybírám z něj podstatné:

veterani
———————————
„Válečné veterány státy uznávají bez ohledu na to, zda pozdější historie jejich angažmá odsoudí jako pochybné. Ve Francii tvoří zdaleka největší skupinu mezi válečnými veterány, konkrétně jeden milion z 1,2 milionu osob, ti, kteří bojovali v alžírské válce v letech 1954 až 1962. Přitom tato koloniální válka nebyla v době, kdy probíhala, vůbec za válku uznávána a v dnešní Francii by se asi našel málokdo, kdo by si myslel, že tehdejší francouzští vojáci bojovali za „dobrou věc“. Všem veteránům z Alžírska francouzský stát vyplácí měsíční příspěvek ve výši 672 eur. Podobně ve Spojených státech tvoří největší skupinu mezi veterány ti, kteří bojovali ve Vietnamu, tedy ve válce, již by za správnou označil asi málokdo.
V Česku se díváme na sovětskou okupaci tak, jako se dnes Alžířané dívají na okupaci francouzskou“.

„Status veteránů mají v Rusku bývalí vojáci, kteří bojovali v Afghánistánu i Čečensku. Tak proč ne ti z Československa? – Pravda, moc si tu nezaválčili, o to větším traumatem pak ale mohli trpět.“
—————————–
Tolik tedy z článku Petra Zídka. Prý „stejným metrem“ se tomu říká, nevím přesně…..

hudec

Příspěvek byl publikován v rubrice Krajanovy postřehy se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

49 reakcí na Stejným metrem?

  1. NavajaMM napsal:

    Vďaka. Je to ukážka, ako v súčasnosti pracujú médiá. Prinesú informáciu o udalosti (jave), ktorá sa nikoho z nás nedotkne a keby sme o tom nevedeli, nezmení sa na svete vôbec nič.
    Ako keby hlavnou úlohou spravodajských médií bolo šíriť negatívne emócie…

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Moc díky za to prase, hlodalo mi to od té chvíle v hlavě, ale nevzpomněl jsem si.
      No jasně. Gullinbursti. Když jsem se pokoušel vzpomenout, naskakovaly mi takové blbosti jako jméno Rolandova kouzelného rohu – Olifant, kůň Alexandra Velikého – Bukefalos, ale kanec odolával.

      Líbí se 1 osoba

    • jaa napsal:

      V tomto tisíciletí od počátku přece platí ČÍM HŮŘ TÍM LÍP. Jako by bylo zakázáno ukazovat lidem co je laskavost, dobrota , spravedlnost – prostě lidskost. Nebýt těch zepár asi pečlivě vybranýxh a do nekonečna opakovanýchj pohádek a pořadů – lidi by nevěděli jak by mohl život taky vypadat. Nikde nic pozitivního – kromě zepár soukromých útočišť kde se sice taky současnost probíhá – ale je zvláštní -.že i bez záští a nenávisti je možné analyzovat stav a hledat nápravu… … ,,
      Trochu normální lidskosti se taky objevuje na zájmových vebech – zahrádkáři, vaření, šití,
      tož kdo ví jesti to bude stačit….
      Jen aby to vydrželo a snad jako cesta k nápravě či záchraně? kdo ví… není přece možné takto pokračovat do nekonečna. Jednou by to muselo bouchnout.

      Líbí se 1 osoba

  2. kchodl napsal:

    Jsem proti.

    Ne kvůli tomu, že sovětčíci u nás dělali okupanty, ale prostě proto, že to nebylo žádné válečné nasazení. Nikdo po nich nevystřelil ani ze špuntovky. Jediné, co jim hrozilo, že se na vycházce přežerou nezvyklým jídlem, opijí se dobrým pivem nebo chytí od nějaké svlečny kapavku.

    S traumatem ať jde Zídek do brusele, zjevně nikdy nemusel ty zelené hadry nosit, takže o tom ví úplně kulové. Nejde o žádný „stejný metr“, ale o nehoráznou pitomost.

    Proto mi nepřijde správné, aby požívali stejných výhod, jako chudáci, kteří mohli chcípnout v Afghoši, Čečně, na Balkáně, v Sýrii nebo v nějaké jiné bruseli světa. Ti mohou mluvit o traumatu – a fasovat do konce života veteránské příplatky.

    To se mi líbí

    • Ahele napsal:

      Máte recht. Stejného názoru je i
      http://cz.sputniknews.com/ceskarepublika/20160628/3406610/genral-vorobjov-posledni-okupant-ceskoslovensko.html
      „Kategoricky nesouhlasím. Žádné bojové akce nebyly. Tehdejší československý prezident se obrátil na armádu s výzvou, aby nekladla žádný odpor. Velice dobře věděl, čím by to mohlo skončit — krveprolitím. Československá armáda nemohla povstat proti vojskům Varšavské smlouvy. Zkrátka, domnívám se, že jsou k ničemu takové iniciativy, které pouze vyvolávají u Čechů nedůvěru k Rusku………….“

      To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Souhlasím vždy je nutné si uvědomit, jak funguje ona na Čechy velmi účinná metodika manipulace :
      http://www.lidovky.cz/zidek-spatna-zprava-pro-demokracii-dtx-/nazory.aspx?c=A160616_125447_ln_nazory_ELE

      To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      kchodle,
      mám až pocit, že jste ten Zídkův článek snad ani nepřečetl. Vždyť on si z toho českého mainstreamového tažení proti „veteránům okupantům“ dělá podle mého názoru legraci. A jeho poslední věta je přece vysloveně ironická, vážně ji brát nelze.
      Mně se tohle jeho dílko prostě líbí především proto, že na příslovečný stůl položil fakta a ukázal, že Rusové a Rusko jsou zase jenom otloukánkem za to, co dělají všichni. A ačkoliv to nevyslovuje pregnantně, ten text má tón, že všechna ta veteránství z agresivních válek (a okupací) se mu spíše nelíbí. Mně také ne a proto mě to zaujalo.

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Možná jsem příliš ovlivněný nechutí k žumpě, ale i kdyby v ní byl diamant, bude smrdět. Už jen tím, že je divné, kde se tam vzal a jaký to má – jistě temný – účel. Jsem si vědom toho, že i když žumpálisty mohu považovat za blbce, v manipulaci jsou to kovaní profesionálové. Jakmile se začnou ohánět nestranností a čímkoliv ušlechtilým, je na čase „natáhnout závěr“ a krýt perimetr, i když není přesně jasné, v čem je problém. Zídka považuji za sprosté hovado, už jen tím, že pracuje kde pracuje, i kdyby psal jako Čapek křížený s E.E. Kischem, staral se o sirotky a pomáhal babičkám s nákupem.

        Veteránství je prostě veteránství, veteráni za agresivní války nemohou, téměř nikdo z nich nedělal co dělal dobrovolně, ale jako povinnost danou zákonem, prosazeným skutečnými zločinci – a ti své důchody a prebendy zajisté mají. Zídkovu všivárnu vidím především v tom, že splnil úkol recyklovat „ruské nebezpečí“, ale přitom dělá svatouška, hovado jedno.
        Prostě typický sluníčkář, v tom máte správný dojem.

        To se mi líbí

  3. jaa napsal:

    ¨Šmárjá pane Hudče – vždyť -rozhlas, ČT, Baktuálně, idnes, lidovky, novinky, a sluníčkář… to je přece provokačka jak bl..c Nevědí už asi jak rozeštvat lidi, postavit je proti Rusku… Nebo potřebují něco zakrýt či odvrátit pozornost od toho co právě probíhá…..
    I kdyby to byla pravda – je nám po tom to oné – co a komu budou rusové platit.
    Ale na druhou stranu – existoval-li ten zvací dopis je otázkou – kdo jej podepsal , zda měl právo o to žádat – nebylo – li jiné řešení , pak by bylo na soudech jak by to posoudili a kdo by náhradu platil… a to otevírá další – proč právě teď a jak bylo po odchodu vypořádání uskutečněno….
    Mohlo by se taky jednat o nátlak ze strany ejú… o pro nebo proti – na rozhodnutí evropského soudu….když nebudeme ejůnii poslouchat a tancovat jak píská… Ono je docela dobře možné, … že v zápětí se v tom mlýně ocitne i Maďarsko a Polsko… hmm

    To se mi líbí

    • jaa napsal:

      Bylo by to takové zpacifikování neposlušného a odbojného Visegrádu… vč. Rakouska a Slovinska… hmm a kvoty imigrační by byly vyřešeny…

      To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Máte pravdu, že z hlediska obvyklé žumpy je to další pokus o recyklaci tématu sovětské okupace, která je – ať již nevyřčeně či vyřčeně – vydávána za ruskou. A tím posiluje narativ „agresivního ruského nebezpečí z Východu“.

      Pozoruhodné je sofistikované Zídkovo všiváctví, který se ke všemu postavil vskutku sluníčkářsky par excellence. Téma uvedl jakoby v rytířském úmyslu pomáhat i bývalému nepříteli, provedl morální veletoč a pod záminkou nestrannosti hájí sociální výdobytky bývalých okupantů – byli to přece vojáci jako kterýkoliv jiní, že.

      Připomnělo mi to, když se Vám někdo pokouší vyhrožovat tím půvabným způsobem, že Vám dává dobré rady, jak se zachovat tak, aby jste špatně neskončili – díky jeho spolugangsterům, kteří nejsou tak milí a rozumní jako on. Analogicky nejde samozřejmě o to samé, ale všiváctví je to podobné.

      Už jsem pár vskutku krysích článků od Zídka četl, ale tento je velmi dobrý.

      To se mi líbí

  4. blbíš napsal:

    Je bez pochyb, že žádnej nebojující divadelní spolek „TÉMĚŘ JAKO“ nemůže požívat stejné výsluhy, jako „VOSTREJ“ spolek veteránů, to dá rozum!!!
    A jestli nějakej ochotník od spolku gender-fuck-fest do toho tahá rovný příležitosti, nechť si to jde zkusit na vlastní kůži, jsem si jistej, že rozdíl pozná natotata. Příležitostí je už dnes habaděj, třeba východní Ukrajina, Sýrie atd.!

    To se mi líbí

  5. Petrpavel napsal:

    Vyčítat těmto veteránům, jako někteří zdejší diskutující, že na nás nestříleli (možná dva, možná pět ano) mi přijde zpozdilé. Za daleko horší považuji odměňovat veterány kteří mají na rukou krev a výsledkem té krve je dobyté území a jeho lid.
    Ale to nic, už si pomalu zvykáme na obrácená, přesněji zvrácená, obrácená z ideologických důvodů, hodnocení nedávné minulosti.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Ten veterán za účel akce prvoplánově nemůže. On by nešel, kdyby nebyl poslán. Že mezi nimi byli i opravdoví hajzlové, je věc jiná.

      To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        Presne tak. Armáda, polícia, to sú chlapi, čo potenciálne riskujú krk a nesmú si dovoliť neplniť alebo modifikovať rozkazy. Musia byť lojálni k štátu (komunite) a preto musí byť štát za každých okolností lojálny k nim.
        Ukrajina sa dostala na nevratnú cestu totálneho rozvratu vtedy, keď verejne odsúdila príslušníkov Berkutu.

        To se mi líbí

        • jaa napsal:

          Má to háček – že dřív nebyli žoldáky, kteří…. . Byli to normální kluci na základní vojenské službě – jak u nás tak v sovětech a myslím i v dalších na východě… .

          To se mi líbí

          • NavajaMM napsal:

            Pani jaa, nesúhlasím. Toto nie je žiadny háčik. Je úplne jedno, či sú to žoldnieri alebo záklaďáci. Sú to výkonní chlapi, ktorí realizujú silou rozhodnutia niekoho iného. Ten, kto ich poslal, sa nemôže tváriť, že s tým nemá nič spoločné. Musí prevziať zodpovednosť so všetkým, čo k tomu patrí.

            To se mi líbí

  6. Miluše napsal:

    V Ruské federaci je pojem „veterán vojny“ spojen s různými sociálními výhodami. A vzhledem k tomu, že snad ještě žijí i veteráni 2. světové války, tak se snad nemění ani podmínky pro udílení takového titulu. Nevím jak dnes, ale v obchodech měli např. právo být obslouženi „bez óčeredi“ .

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Áno, keď som bol v 80-tych rokoch v ZSSR, bolo tých veteránov toľko, že sa naši hostitelia smiali – „Máme v obchodoch vždy dva rady. Jeden je normálny a druhý pre tých, čo nemusia stáť v rade.“

      To se mi líbí

      • Miluše napsal:

        🙂 Hlavně půjde asi o důchody, nárok na kurorty atp. Tak se o to „pokusili“. My se na to můžeme dívat všelijak, ale je to jejich „дело“.

        Líbí se 1 osoba

  7. NavajaMM napsal:

    Dámy a páni, tak som si v tejto súvislosti (ako tak sledujem reakcie) spomenul na jednu Čapkovu bájku:
    Mravenec
    Tak! Ti idioti si postaví dům zrovna nám do cesty!
    *
    Máme proste návyk posudzovať veci podľa toho, aký dopad majú na nás a to nám bráni vidieť svet taký, aký je.

    To se mi líbí

  8. vittta napsal:

    Mě tedy napadlo, že pokud dostanou ruští okupanti status veterána a z toho plynoucí výhody, mohli by o takový status požádat i Ukrajinci.
    Takže řízená provokace směrem k Ukrajině a její pověstné nevině v ničem.
    Jenže…to bychom se tady stejně nedozvěděli…

    To se mi líbí

  9. Petrpavel napsal:

    Z článku : „…Nebýt okupace, Československo by pravděpodobně transformovalo svůj systém do nějakého, který by nebyl na Moskvě tak otrocky závislý. …“
    Stejně platí „…Nebýt sametu, Československo by pravděpodobně transformovalo svůj systém do nějakého, který by nebyl na Washingtonu a Bruselu tak otrocky závislý. ..“
    To jsou ta kdyby….
    Já jsem si jist, že nebýt okupace, Československo by už tehdy, o 21 let dříve, transformovalo svůj systém do stávajícího jaký máme. Jinak to v bipolárním světě nešlo, v 1968 jako v 1989. Buď anebo. Dobře, špatně? Jak pro koho…můj názor znáte.

    To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      I když : v 1989 už bipolární svět končil, tam by to bývalo bylo teoreticky(!) možné i jinak ….. ale sami jsme si to zvorali.

      To se mi líbí

      • Ahele napsal:

        Nebylo, nevěřte tomu. Výsledek byl předem dán. Vzpomeňte na Rumunsko. Čím později by „revoluce“ byla tím by byla krvavější.

        To se mi líbí

        • Petrpavel napsal:

          Nezbývá mi než souhlasit. Teoreticky ano, prakticky ne. Svobodu a demokracii taky přece máme – teoreticky, prakticky ne.

          To se mi líbí

  10. Petrpavel napsal:

    Taky veteráni nemiřitelné studené války … a byla studená když bylo tolik mrtvých?
    http://www.halonoviny.cz/articles/view/43748742

    To se mi líbí

  11. Asfalt napsal:

    Soudní znalec v případu Kesudis tvrdí o dnes už pravomocně odsouzeném: „Nejen české vojáky [v Afganistánu], ale vlastně všechny vojáky ISAF označuje za okupanty. Užití tohoto označení nelze jinak vysvětlit než jako projev nenávisti proti skupině lidí, kteří v rámci pomoci jiným nasazují své životy a zdraví.“ ( https://www.novinky.cz/krimi/370152-dobre-jim-tak-napsal-komunista-o-smrti-ceskych-vojaku-v-afghanistanu-jde-pred-soud.html )

    Může mi někdo vysvětlit, proč označení ruských „okupantů“ na rozdíl od amerických buď není projevem nenávisti, nebo je projevem nenávisti, ale pak ten není stíhán?
    Vojenská okupace je efektivní dočasná kontrola[1] nad cizím územím, které nepřísluší pod formální svrchovanost okupující mocnosti. ( https://cs.wikipedia.org/wiki/Vojensk%C3%A1_okupace )
    Myslím, že ruští vojáci zde nevykonávali státní moc, proto si myslím, že okupanty nebyli. Pokud se mýlím a přece jen byli, pak USA dnes „okupují“ polovinu světa, kde mají vojenské základny. Snahy zřídit americkou základnu i u nás, jež se už začínají objevovat, pak nutno považovat za snahu o spolupráci s cizí mocí za účelem obsazení (okupace) našeho území.

    Ptám se zejména těch, co v daném případě podle mého názoru naprosto propagandistický termín „okupace“ používají nebo se jim dokonce i líbí.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      To jsou právě ty dva metry

      To se mi líbí

    • oh napsal:

      Pan soudní znalec buďto vyznává tradiční rozlišení skutků zlých: „když Kalimu někdo ukrást krávu“ a dobrých: „když Kali někomu ukrást krávu,“ nebo své posudky píše s nálezem podle zadání.

      To se mi líbí

  12. Rosťa napsal:

    Neposoudím, zda ti vojáci mají dostat nějaký zvláštní status. V Amícku ti z Vietnamu určitě dostali a nechali za sebou cca 3 miliony mrtvých, zničenou půdu na desítky let a defekty novorozenců po použití chem. zbraní. My Lai raději nevzpomínat.
    Takže zde vidíme ten správný dvojmetr. Já jsem jen jednodušší člověk a tak nějak nejsem schopen pochopit, proč Rus je můj nepřítel a Němec, Polák, Bulhar, Maďar, Litvan, Lotyš, Estonec, Kazach, Ukrajinec, Gruzín, Turkmen a další do výčtu patnácti států bývalého CCCP nepřítelem není? Vždyť ti všichni se na tom podepsali! Nehledě k tomu, že Brežněv byl Ukrajinec, ministr obrany CCCP Grečko byl Ukrajinec a velitelem u nás Kličko, taktéž Ukrajinec jako poleno. Proto je Rus darebák? Jak u blbejch na půdě.

    To se mi líbí

  13. Bavor V. napsal:

    Demokracii si likvidovat nedáme. Potkal jsem se na Centru s anketou na „zlepšení“ stránek. V okamžiku, kdy jsem na otázku Co bych na Centru změnil, kdybych mohl odpověděl, že vyměnil hlavní redaktory za jiné myslící nastala náhlá chyba a anketu nebylo možno dokončit. Kdepak na ně s osočováním. Kritiku jen konstruktivní

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Tak jsem dostal druhou šanci a opět jsem zklamal. V tom samém místě 🙂

      To se mi líbí

      • jaa napsal:

        Bude-li Vám útěchou – nejste sám. Akorát si myslím, jestli jsme se nedostali na seznam kontrtolovaných potížistů 🙂

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Vy také?

          To se mi líbí

          • jaa napsal:

            Co dělat, když to na Vás jukne a zcela neočekávaně. Jak by mohl člověk odolat. I když si myslím, že to není náhodný výběr. Před pár pátky jsem s nimi měla psanej diškurs ohledně fungování… tož kdo ví…:-)…

            To se mi líbí

        • oh napsal:

          Takový seznam nejspíš neexistuje – z praktických důvodů – byl by příliš obsáhlý. Náhradou často je je mnohem kratší seznam privilegovaných „nepotížistů,“ odměněných za „přátelský“ vztah k redakci většími právy, než jsou dostupná běžnému póvlu. (Třeba jejich diskuzní příspěvky procházejí i s odkazy, mohou používat některá politicky nekorektní slova, zejména když jsou adresována jistým redakcí neoblíbeným jednotlivcům,..) 🙂

          To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Taky OT. Boris bere kramle.
      https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/408044-vudce-kampane-za-brexit-johnson-britanii-vest-nechce.html

      „Vaše Excelence jistě uváží význam tohoto faktu“ napsal kdysi Churchill Stalinovi s varováním před nadcházející německou invazí.
      (Namáhal se marně, předsudek se v 99% případů nedá přemoci.)

      To se mi líbí

      • oh napsal:

        Co z toho vyvozujete?
        Místo Borise má zájem o místo u kormidla Michael – třeba proto, že proti němu by se ti piráti hádající se na hlavní palubě nemuseli tolik bouřit a dokázali by chvíli ¨tahat za stejné lano stejným směrem. 🙂
        Samozřejmě, je i možné, že Boris nepočítal s tím, že by mohl Brexit vyhrát a teď neví kudy dál, ale takovejch je plná celá Brusel.

        To se mi líbí

        • jaa napsal:

          Závěr je trefa do černého. Tedy porovnávám-li vyhrůžky,. upozornění a vůbec reakce prů..ského vrchního velení… Nejvíc se mi líbí ta o zákazu angličtiny to je cosi…
          ale ukazuje to co za ubožíky se tam usádlilo.

          To se mi líbí

        • Slim napsal:

          To už jsem tady napsal tuším asi před týdnem, dvěma. Boris není magor (na rozdíl od Farage), pouze demagog. Myšlenka zastavit se uprostřed skoku ale jeho politické budoucnosti sotva pomůže. 🙂

          (Že jsou v Br. taky magoři není určitě pro mnohé tajemství, ale v této souvislosti to sotva může něco ospravedlnit.
          Mimochodem: poslankyně Konečná mě v tom včerejším rozhovoru pobavila větou:
          „Svědčí to o tom, že Jean-Claude Juncker se rád objímá s každým, kdo je mu poblíž.“

          Usoudil jsem z toho, že to vidí v EP často. A taky hned ráno vidím žána klóda, jak objímá paní Sturgeonovou. Která ovšem v Bruselu zjistila očekávatelné: že minimálně Španělsko bude proti členství samotného Skotska v EU.)

          To se mi líbí

          • oh napsal:

            Právě proto, že Boris není magor, bych odhadoval, že bude mít o možnosti svého zvolení předsedou konzervativců poměrně přesnou představu a jestli mu to vychází někam mezi „ne“ a „těžko“ případně „ani omylem,“ pak tímhle jen omezuje škody a uvolňuje ruce novému předsedovi, aby mohl jednat podle vlastní úvahy, ať už tím předsedou bude kdokoli.

            To se mi líbí

            • Slim napsal:

              Jistě, tohle bude tvrdit. Ale je to moc složité vysvětlení. Voliči spíš užijí Occamovu břitvu (a ani to třeba nebudou vědět.) Ostatně, diskuse pod článkem Vám dá vzorek názorů, ty anglické nebudou o moc jiné.

              To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.