Veverčí problémy


Veverky mají kožich. To každý ví.  A veverky mají taky blechy.  To ví skoro každý, jsou tím zablešením docela známé. Pochopitelně nejsou z těchhle squatterů, co se jim zabydleli v kožichu ani trochu nadšené.  Dát blechám výpověď nepomáhá, dokonce i soudy se tím odmítají zabývat a i policie se raději drží v bezpečné vzdálenosti, aby se bleší squatteři nenastěhovali i do jejich oblečení.

A tak se nakonec taková veverka rozhodne, že když to nejde po dobrém, půjde to po zlém a ty nevítané hosty z kožichu dostane jakýmkoliv způsobem. Když bude potřeba, tak je i zakousne!

obr-1

Jsou ovšem místa, kde to jde trochu hůř…

obr-2

Jenže takhle snadno se dá zakousnout jeden nebo dva bleší squatteři, na pořádnou očistu kožichu potřebuje veverka klid a bezpečí. A tak si najde pohodlnou větev…

obr-3

Usadí se na ní a pustí se do díla – no, je to akrobacie přímo cirkusová! Na zahájení je potřeba se pořádně podrbat. Tady to tak strašně svědilo!

obr-4

Ale raději tu potvoru hned zakousnout!

obr-5

A taky za uchem prý něco kouše!

obr-6

Na závěr je potřeba pořádně pročesat ocas

obr-7

Tak, hotovo, kožich je v pořádku a spokojená veverka se může pustit do oběda….

obr-8K-sova

Příspěvek byl publikován v rubrice Fotopříběhy se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

31 reakcí na Veverčí problémy

  1. Rosťa napsal:

    Po shlédnutí pěkného seriálku jsem si uvědomil, že už jsem pěkně dlouho žádnou veverku neviděl. Tak nevím, jestli se blbě dívám, nebo jich silně ubylo.

    To se mi líbí

  2. jaa napsal:

    Myslím, že jich silně ubylo. Bývávalo jich na UH dost a docela kamarádské, přišly si říct o oříšek, protože už věděly, ýe se donesl. Hmm teď je to spíš vyjímlka, a to tam měly klid a pohodu… kdo ví, zrzečly a semtam černá a ten jejich užasný kukuč… …

    To se mi líbí

    • K-k. napsal:

      Já mám dojem, že je to dost sezónní. Tady bylo v r. 2010-2011 veverek jak mraků. Když jsem seděla na „své“ fotolavičce, tak se mi běžne metr-dva před nosem hemžily tři veverky a cpaly se něčím – a asi deset metrů bokem se na pařezu, kde měly taky krmení byly další dvě, nebo tři. To byla ta „rodinka tlustých veverek“, jak jsem to nazvala. http://kaaden.ufouni.cz/Fotoalba/ha10-4/img00095.htm Hlavně zrzky to byly. Pak úplně zmizely a až koncem léta 2012 se začaly objevovat, hlavně černé a mnohem plašší. A další rok jich přibylo, i zrzky, ale období „rodinky tlustých veverek“ to zdaleka nedosáhlo!

      To se mi líbí

    • M-T napsal:

      Asi jich opravdu ubývá, je pak velká radost vidět veverku hopsat po stromě nebo i po zemi – a znovu na strom, a je smutné vidět přejetou na silnici – ještě k tomu málo frekventované silnici. Už jsem takové viděla tři. Rezavé 😦
      Nedávno jednu živou (: , tmavou: Středem osady je silnice 4. třídy, chystáme se domů, zavírám branku do zahrady a pejsek (bez vodítka) sedí a čeká u špalku venku na mě. Chvilku. Naproti přes cestu, která je kolmá na tu silnici, je několik domů a kolem zdí běží zvířátko. Kuna? Jé, veverka! Pes fascinován malinkou chvilku koukal, já taky, pak prudce vyrazil a oba přes tu silnici! A jako na zavolanou právě jelo auto! Ve mně silně zatrnulo, řidič to naštěstí ubrzdil!!! Bylo to o fous.. Doufám, že tomu obrázku se řidič usmál. Místo černé kočky přes cestu černá veverka a těsně za ní černý jezevčík! Pak jsem ho nemohla odchytit, jak vyváděl, veverka vysoko na jasanu a „lovec“ kroužil kolem kmenu, štěkal, snad chtěl i šplhat…

      To se mi líbí

  3. kchodl napsal:

    Moc pěkné.

    Jednou někdy začátkem března jsem byl s dětmi na běžkách a kluk našel při čůrání na kraji lesa ve sněhu maličkou veverku, ještě slepou, skoro zmrzlou a nehybnou, asi vypadla z hnízda. Vypadalo to docela ohavně, dětem to připomínalo malého klokana s ocasem, přítelkyně vykřikla „proboha, co to je ?“. No byla to vážně veverka obecná, ta rezatá. Úplně malé mládě. V teple roztála, kamarád veterinář sehnal sušené kočičí mléko, poradil – krmit po dvou hodinách injekční stříkačkou, musí se tomu masírovat bříško a prdelka, jinak mláděti nefunguje zažívání a vyměšování – a měli jsme doma o zvíře více. Čip byl přítulný a hravý jako kotě, než vyrostl, ale i potom si rád hrál a všude s námi chodil. Běžně spal s dětmi v posteli nebo kde se mu zrovna chtělo. Občas se na pár dní ztratil, ale zase přišel. Prostě takový domácí „drevokocůr“, velmi živý a aktivní. Velmi zvědavý, jednou mi vlezl do auta a najednou jsem ho měl ve firmě v Praze, ani jsem nevěděl jak. Hrál si se psem i kočkami, všude lezl a skákal. Po dvou letech jsme jeli celá rodinka žít na pár let do ciziny, tak jsme Čipa nechali přátelům, kterým jsme prodali náš dům. S nimi Čip moc nekamarádil, držel se na zahradě ve své veverčí budce a v lese, ale chodil se domů najíst. Dožil se asi pěti let, nakonec dostal nějakou nemoc a umřel, veterinář s tím nic nesvedl.

    Pokud někdo říká, že se veverky nedají ochočit, není to pravda. Čip slyšel na jméno – když se mu chtělo – bezpečně poznal svoje od cizích, vůči těm byl plachý, vždycky když jsme měli návštěvu, někam zalezl a jen vykukoval. My jsme ho normálně mohli vzít do ruky, hladit, krmit. Snášel dobře i koupání a odblešení.

    Takže pro veverky mám slabost, vážně krásná zvířátka. Ale bacha, veverka obecná je chráněná a kdyby vás někdo nabonzoval, že ji chováte bez spešl glejtů Ministerstva životního prostředí, mohou vám napařit obludnou pokutu, už nevím kolik, ale bylo to nějak hodně.

    To se mi líbí

    • K-k. napsal:

      Podařilo se vám téměř nemožné, Kchodle! Gratuluju! 🙂 http://www.veveratka.cz/

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Tak nevím, co pamatuji, nic zvláštního to nebylo. Na začátku jsme to pískle museli krmit každých pár hodin, pak to šlo samo. Veverka je moc roztomilé zvířátko, hlavně děti z něj byly úplně vedle. Doteď na to vzpomínají, a my vlastně také.

        Kamarád veterinář sice dělá krávy, prasata, koně a tak dále, ne domácí mazlíčky a už vůbec ne hlodavce – ale sehnal si informace, z Ameriky pro Čipa objednal žrádlo, vitamíny, minerály, prostě všechno potřebné. Hlavní trik je, že se veverce nesmí dávat oříšky, semena a tak, to by ji zabilo. V přírodě jich má také málo, ve skutečnosti žere především různé kořínky a zeleninu, všelijaké červy a tak. Veverka se také, jako skoro všechna zvířata, musí zbavovat parazitů, čmelíků, blech, klíšťat. A pravidelně odčervovat. Chce to prostě svoje.

        Čip nikdy nikoho nekousl ani nepoškrábal, přítelkyně a možná že spíš kočky ho naučily chodit na kočičí záchod, takže nebyl ani problém se smradem. Jediná potíž byla s jeho skrýšemi, dělal si všude možně zásobárny, to bylo občas otravné. A v jeho přítulnosti, protože vyžadoval pozornost.

        To se mi líbí

  4. Petrpavel napsal:

    Veverčí problémy to asi nevyřeší,ale ty lidské by mohlo. Co? Podívat se na první hodinu dnešního Moravce na OVM ČT s Babišem, Sobotkou na telefonu, Fialou a Filipem.
    Doufám, že se podíváte a dáte mi za pravdu, že kdo nevolí komunisty a volí kohokoli jiného je v.l. Samozřejmě nemám na mysli hlupáky a také ty kdo si díky tomuto režimu přikrádají a podvádějí, ti by byli zase za vo.y kdyby je volili.
    Omlouvám se za razantní slova, za hodinu už by byla jiná, ale ten rozdíl v obecné inteligenci, v chápání souvislostí a chodu a potřeb společnosti je bohužel tak razantní jako moje slova.

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      … a je po veverkách, dlouho to nevydrželo 😀

      To se mi líbí

      • K-k. napsal:

        to se dalo čekat, to byla jen otázka času…..

        To se mi líbí

      • Petrpavel napsal:

        V 15:03 politicky rozvášněnej nad drobností – viz níže (navíc:mě se to rozvášnění líbí), ještě navíc : zelení mají přece rádi veverky, v 15:19 apoliticky korektní jak zákon káže 🙂 . Která tvář je blbíši ta vaše skutečná?
        „blbíš napsal:
        19.6.2016 (15:03)
        2 0 Rate This
        Hrubě nesouhlasím, to není na kraťoučký intimní zamyšlení těsně před tím, než to někomu u voleb hodím, Bavore, to je zásadní, protože kolem podobnýho uvažování, který reprezentuje Bělohradský, se točí veškerý dění a rozhodování o tom, kam naše společnost bude směřovat!!! Ten člověk nemá, na rozdíl od některých jiných, v hlavě guláš a když prohlásí něco v tom smyslu, že vlastně ZELENÍ vlastně nemusí vyhrávat ve volbách, ale že úplně postačuje, když ve VŠECH politických STRANÁCH JSOU SILNÝ ZELENÝ FRAKCE, tak to mně fakt nutí k ostražitosti prvního stupně! To mě sakra nemá tankovat, když to například hodím ČSSD a ti deprivanti si po volbách do ní v klidu a pohodičce nasunou svoje deprivanty ze zelený frakce, kteří se tam chovají jako utržený z řetězu? To si mám myslet, že tam jenom okrajově ochraňujou nějakého čolka-tetřívka, nebo kůrovce? Ani náhodou, Bavore, to je o tom, že ti šílenci přímo napadají a znehybňují náš životní prostor, rozhodují, co si mám myslet, kde je jediná pravda, o čem se budou učit vaše-moje děti UŽ ZÍTRA ve škole, jak bude zase zakřivenější rohlíky, kolik připrchlických bačabazů se vám nastěhuje do sousedství a jak se budeme zítra hrbit před neskutečně debilníma nápadama uhnijních arciblbů = to není žádná sranda. Jak už bylo řečeno, ta, na našich fakultách humanitárních „studií“, připravovaná „nová levice, která je prostoupená mesiášstvím se sklony k sociálnímu inženýrství a láskyplnou tyranií“se etabluje právě z lidí sdružených pod heslem: „ve jménu demokracie jednotně na obranu proti vnitřním nepřátelům“. To jsem už několikrát na vlastní kůži zažil, Bavore, proto mi to do hlavy nebudou znovu tlačit prostřednictvím „senátora“ Bělohradskýho!!! A když myšlenkama jiskřící Stropnický dokáže sdělit, že „…ne s každou částí sociální demokracie umí zelení spolupracovat snadno, ale že se Sobotkou a spol. je to jiný kafe…“ (nebo jak to přesně řekl), tak to pak už nestojí o pozornost, ale rovnou o mobilizaci!!!“

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          … á do prdele (omluva všem), furt ve střehu, to je evidence. Já Vás ale musím vytáčet, žejo? Žádná škatulka, von není fialovej ani žlutej a už vůbec rudej, tak aspoň plivanec apolitickou korektností. Vy bolševici jiní už holt nebudete! Ono je otázkou, jestli Vás nevytáčí ta podobnost, kterou jste tady neomaleně zamořil K-k veverky, s tím, co Vaše partaj přivedla k dokonalosti a na co měla absolutní monopol. Stačí jen humanitární studia zaměnit VUMLem, zelenou ideologii za vedoucí úlohu strany, pravdu – tu máte úplně stejnou, neb ji má pouze ten, kdo vládne a … a jistě by se toho našlo habaděj, co Vás rozžhavuje, žejo?

          To se mi líbí

          • Petrpavel napsal:

            Nejste rudej, leč nerudnej.
            Měl byste si blbíši ujasnit v jaké době už 25 let žijete. Komunisté už v naší zemi dávno nejsou bolševiky, vládnoucími – tedy bolševiky (majícím většinu) jste právě vy oranžoví, modří, fialoví, černí nebo zelení, jedno v jaké zrovna kombinaci. Když se vám to líbí klidně chvalte, ale neurážejte pro jiný názor.

            To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              Poslední moje reakce, pak se už odmlčím, neb půjdu trávit, ale nevšiml jsem si, že jste tu napsal nějakej svůj názor. Byl jste to naopak Vy, kdo prahl po mé tváři, toužíc ji přidělit Váš šuplík a když se Vám to nezdařilo, nasadil jste mi jakýsi barevný parohy s visačkou nějaký nerudný apolitický korektnosti. Abych Vás už nedráždil, pokusil jsem se naopak o nepřílišnou korektnost a vono se to taky nelíbilo, to holt stává. Paradoxní je, že mi vyčítáte 25 letou nevšímavost a zároveň Vám není blbý sem sám a dobrovolně přetisknout jeden z mých poznatků o do očí bijících paralelách před a po roce 1989, který jsem považoval za nutný kdesi Bavorovi sdělit a tím jste úplně znehodnotil snahu K-k tento prostor a nepřímo i nás, trochu kultivovat. I ty veverky, jak Vás jinde čtu, Vás dokážou natankovat, když je bez vědomí Wericha přiřadíte k jeho nerozlišovacím schopnostem, nebo že by pokus o humor? A samozřejmě byste to nebyl Vy, kdybyste veverky nedodělal Vaším již tradičním folklórním apelem, …“že doufáte a všichni Vám musíme dát za pravdu, že kdo nevolí komunisty …“.
              P.S.
              Doporučuju proto Bavorovi a K-k, aby jakoukoli kultivaci tohoto prostoru nezařazovali po otázkách Václava Moravce, neb i zde jsou slabší povahy, který to nezvládají. Jak vidno z dneška, jde o házení perel sviním.

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Vzhůru se sudetskými Němci na Rusa, ale pozor abyste při tom neublížil veverkám…
              http://www.halonoviny.cz/articles/view/43700667

              To se mi líbí

            • K-k. napsal:

              Nechtěla jsem se do toho sporu motat, veverky si to nezasloužejí, ale protože se tu můj nick tolikrát citoval, dovolím si podotknout: chápu, že někteří lidé neuznávají jinou debatu, než o politice a ještě poněkud monotématicky laděnou. Považovala bych ale za docela milé a slušné, kdyby v tom případě své vstupy dávali do diskuzí alespoň vzdáleně souvisejících s politikou a ne k nebohým lesním tvorům.
              A preventivně, než budu nařčena z pravičáctví a zrádcovství a doporučen mi k přečtení nějaký článek z Halo novin, si dovolím upozornit, že od Listopadu jsem vždy volila nalevo (KSČM, LB, jednou či dvakrát i socdem), nikdy ne ODS nebo DEU…
              Tím za sebe toto téma končím.

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Beru K.-k. na vědomí vaše přání, berete-li to osobně, což já ne, a budu se jím řídit.
              Doufám, že stejné reakce jako ta blbíšova a vaše budou i jindy a na jiné vstupy nesouvisející s tématem článku. Doufám samozřejmě marně …

              To se mi líbí

            • K-k. napsal:

              Možná jste si všimnul, že mluvím o slušnosti, ne o urážce. Pokud do apolitické víkendové debaty o veverkách pan Bavor přihodí (taktéž apolitický) odkaz na nalezený relikviář, připadá mi to daleko méně násilné, než odkaz na Moravce… Nic jiného mimo téma se tu nevyskytlo, tak si průpovídky o „marném doufání“ nechte laskavě od cesty.

              To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Faktem je, že odkaz jsem dával jako úplnou aktuální aktualitu podle vzoru Právě jsem se vrátil z hradu a ty fotky ještě nestihly ani „uschnout“

                To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              I to jeden z možných způsobů diskuse : dělat, že nechápu. Samozřejmě víte, že nepíši o tomto jednom článku, ale obecně a v čase (…budou i jindy a na jiné vstupy …).

              To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                První, kdo hodí něco mimo téma, budete opět vy, protože vás zajímá jen jediné. A celkem neberete ohled na autory článků. Tedy nejen na mne, ale i na Godota, hrocha, Hudce, třeba i dámy Katy a Milušku a další.

                To se mi líbí

            • K-k. napsal:

              ano, jistě, máte pravdu -jako ostatně vždycky. Strážcem morálky a všech diskuzí na tomhle webu se necítím, komentovala jsem pouze diskuzi u svého článku.

              To se mi líbí

  5. Miluše napsal:

    Myslím, že s úbytkem veverek to nebude tak vážné. Zkuste si zajet třeba do Františkových lázní. Tam se jich vyskytuje kolem lázeňských laviček dost. Jsou to vychytralá až drzá zvířátka. Odkud by se vzal slogan: „je drzý jak lázeňská veverka“? 🙂 Pokud vám připomene některého politika, prosím, ale veverky – na rozdíl od politiků – jsou ozdobou lázeňských parků a i jinak jsou to docela milá a hezká stvoření. Jak dokazují krásné fotky paní Katy.

    To se mi líbí

  6. vonrammstein napsal:

    Bydlíme na úplném konci města, z oken koukáme na les a chodíme tam na procházky. Veverek jsou tam mraky, lítají i tady po parkovišti, řekl bych, že černé jsou mírně v převaze. Moc plaše se netváří, jsou na lidi zvyklé.

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.