Glossarium minor XLIV


Poplatek pro poplatek

Ministerstvo pro místní rozvoj navrhuje, aby obce musely povinně vybírat poplatek za ubytování.  A slibuje, že stejnou částkou pomůže obci rozvíjet cestovní ruch. Nu myšlenka není tak špatná, ale…
Představme si obec o nějakých pěti stovkách obyvatel bez významnější turistické zajímavosti. V obci je jeden penzion, kde je šest pokojů pro celkem dvacet čtyři ubytovaných osob. Obsazenost penziónu je dejme tomu 100 dní (ne každý den v roce je plno, mimo sezónu sem jezdí návštěvníci jen na víkend, případně ubytování využije osamělý „cesťák“). Takže obec vybere za sezónu, (100 dní x 24 osob x 27 korun) necelých 65 tisíc. Se státním příspěvkem tedy bude mít necelých 130 tisíc. A tyto peníze má obec dát do rozvoje cestovního ruchu.  Co asi taková obec s jedním soukromým penzionem může dál pro rozvoj cestovního ruchu udělat? Za 130 tisíc? Snad opraví kousek cyklostezky, snad poseče větší část veřejného prostranství, snad… A budou to opravdu investice do cestovního ruchu? Kdo to posoudí a kdo to zpochybní? A bude pak obec muset ty peníze vrátit nebo se starosta dostane do spárů policie?

Setina krávy

Možná si řeknete: Co to je za blbost?
Zemědělci, kteří se zabývají chovem hovězího dobytka budou vědět. Farmář totiž má povoleno mít tolik krav, kolik jeho pastviny mohou uživit. Což je samozřejmě rozumné a každý farmář to ví. Jenže lépe to vědí úředníci na ministerstvu. A tak se stalo, že jakýmsi výpočtem měl jistý farmář na pastvě o jednu setinu krávy více než má povoleno. Což jej stálo několik tisíc na ztrátě podpory zemědělského podnikání.

Šedá eminence

To se říká podle Josepha Francoise Leclerca du Tremblay, kapucínského mnicha nosícího šedý řeholní oděv, který získal obrovský politický vliv ve Francii v období vlády Ludvíka XIII. Šedou eminencí se stane asi nejnepopulárnější politik, současný předseda topinek. Když totiž vzniklo nové hnutí odpadlíků z ANO, které si říká PRO, jeho představitelka se nechala slyšet, že souhlasí s Kalouskem a jeho názorem na střet zájmů u jejího bývalého předsedy. Patrně se tu zadělává na novou politickou kariéru nesmrtelného politického dobrodruha.

Svatá alliance. – Viktor Dyk

I.

Před volbou.

Doktor Kramář zjednodušuje:
kdo není s námi, ten ať kušuje.

Zachovají se državy,
kromě těch, které se zabaví.

Bratr Klofáč zjednodušuje,
kdo není s námi, ten ať kušuje.

Hrr! Na soudruhy! V buben buší
dva státníci, dva jednoduší.

Kdo nyní kulhal, nyní zas skáče.
Kramáře Choc volí, Kramář Klofáče.

II.

Kdo se do sněmovny vrátí?
Sociální demokrati.
S němými hledí »národ« rtoma.
Voličové zůstali doma!

»Samostatnost«, 12. dubna 1911.

Bavor podpis_rex2

Příspěvek byl publikován v rubrice Glossarium se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

58 reakcí na Glossarium minor XLIV

  1. kchodl napsal:

    Kolikrát mě napadá, co by asi Viktor Dyk napsal, kdyby viděl dnešní program ČSSD.
    Jestli by mu nedošla slova.

    To se mi líbí

  2. jaa napsal:

    Promiňte bábě jedovaré …. to se mu to veršotepalo, když neměl žádné vedení a finanční závazky

    http://aeronet.cz/news/video-victoria-nulandova-na-plnou-hubu-prozradila-ze-usa-maji-v-evrope-vycvikove-kempy-pro-novinare-aby-psali-proti-rusku-no-to-je-prekvapeni-cz-titulky/

    a kdyby jenom proti rusku – jak vidno a slyšno podle stylistiky a výraziva….

    To se mi líbí

    • Rosťa napsal:

      Nulandová by měla ty protiruské lektory vyměnit za schopnější, nebo na tu protiruskou propagandu vybírat chytřejší novináře. S takovými presstituty, jako jsou různí Mitrofanovové to nevytrhne. Rotačky na tisk ničím nekrytých zelených papírků tak zbytečně žerou elektriku.

      To se mi líbí

  3. vonrammstein napsal:

    Jak jste přišel na těch 27 korun?

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      To zaznělo v onom návrhu. Takže spíše jak asi mmr přišlo na právě tuhle částku

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Epochální !

        Po letech placení „stočného“ se konečně na světlo světa proklubalo „vzdušné“ !
        Jistě bude časem tato bohulibá daň rozšířena i na domácí obyvatelstvo, vždyť by to bylo k turistům nespravedlivé.

        Přece „nechceme“ mít dvojí ceny jako bolševik, jedny nízké pro domácí a druhé vysoké pro cizince. Vzduch je přece globální komodita. Není český vzduch nebo saudsko-arabský, to ví i malé dítě.

        27 korun denně, to přece nic není. Nebo snad myslíte, vy bloudi, že vzduch je zadarmo ? Stát se o něj musí starat, řídit spalování, trestat zločince, kteří topí petkami s hadry nasáklými vyjetým olejem a tak dále.

        Kolik obětavých ekologisticky uvědomělých spoluobčanů musí v potu tváře, za ubohých 50-80 tisíc měsíčně kontrolovat vypouštění exhalací a svinstev ? A co kuřáci – ti sice platí denně spotřební daň za tabák a cigarety 30-50 korun, ale to určitě nepokryje ani náklady na jejich řádné ekologické zpopelnění (nebezpečný karcinogenní odpad).

        A co rakovina ? (sice rakovina plic postihuje o dost více nekuřáky, ale to prosím nechme stranou, nemůžeme bazírovat až na takových nepodstatných detailech, když se řeší věci mnohem obecnější a prospěšnější).

        V dnešním globálním světě, kdy jsou si lidé rovni – dokonce natolik, že místní člověk musí pracovat 35 let, aby měl ubohý důchod, ale azylant dostane všechno a hned, navíc důchod se mu počítá podle průměrného platu populace – stejně jako invalidnímu cigánovi, který v životě pracoval jen nuceně v bolševickém vězení.

        Vzdušné !
        Slzím dojetím, dočkal jsem se této osvícené doby.

        To se mi líbí

        • jaa napsal:

          🙂 1*********************………..

          To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          Někdy mám pocit, že žiji v panoptiku, jehož jsem aktivním účastníkem.
          Že by to nebyl jen pocit….

          To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            „I Ty, Brute ?“

            To bude jistě ona „ruská propaganda“.
            Přece by vážená paní poslankyně Langšádlová nelhala, to je nemožné. Anžto v ušlechtilé „knížecí“ straně se zásadně nelže.

            http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Langsadlova-Nemam-informace-ze-kde-je-vetsi-mnozstvi-migrantu-je-vyssi-kriminalita-Pokud-nekdo-vedome-siri-lzi-ruske-propagandy-tak-je-to-vec-organu-cinnych-v-trestnim-rizeni-439301

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              To jsem četl včera, nebo možná předevšírem.
              Napadlo mě, jestli je pro paní Langšádlovou bezpečné, když je ponechána na svobodě, mimo zdi ústavu, kam rozhodně patří.
              A pak jsem si vzpoměl na její parlametní „dvojče“-Savčenkovou.
              To mě uklidnilo, v každé zemi mají své Langšádlové, ale Savčenkovou má jen Ukrajina!
              Nejsme na tom ještě tak zle.
              No a také mi došlo, proč Kaligula jmenoval koně senátorem.
              Poněvač jen řechtá, a nikdo nevé, co tím chce říci.
              Ale poslouchat nějaké Langšádlové nebo Savčenkové…..to chce nervy jak provazy!

              To se mi líbí

            • jaa napsal:

              paardon, ale mně se to jeví tak že jmenovaná je unijně osleplá a ohluchlá a logicky na nule. Proč? No dostala jsem od známé nabídku zájezdů do Turecka – výhodnou/ opravdu a levnou/ A tak jsem si to prohlížela – ze zvědavosti – No a stovky hotelů prázdných statisíce míst volných – ceny většinou jako v seconhandu – s kompletním servisem/ all incusiv/ —- . Tedy nevím, kolik němců či evropanů či rusů / dokonce i Kremlin je v nabídce/ tam jezdívalo – a jestli opravdu byly obsazené plně, ani zda jsou turecké či německé. Ale ty mraky nezaměstnaných mno… a nehledě na to že neobydlený a neužívaný barák chátrá— hmm Faktem zůstává – že evropané asi do Turecka nee – ať už proto, že by se jim tam mohlo něco stát – nebo proto, že by se po návratu neměli kam vrátit.
              Ještě to bude zajímavé – si myslím….

              To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Incitátus byl prý velmi schopný, takže byl rovnou jmenován konzulem, nejen obyčejným senátorem.

              To se mi líbí

            • Hudec napsal:

              Takových se dnes prohánějí celá stáda. Stáje mají ve Strasburgu a v Bruseli.

              To se mi líbí

            • vonrammstein napsal:

              V pořádku, ne? Podle uklidňujícího článku na Novinkách spáchali asi tolik trestných činů, co Němci. Akorát že jich je v Německu asi 1,5%. Kdo si ty kriminální činy na hlavu chce přepočítat?

              To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Zbývá jen doufat, že se jednou přesvědčíme, zda ti ze Strasburgu a Brusele umí také tak dobře utíkat, jako řečený římský konzul. Pokud správně pamatuji, Incitatus znamená něco jako Rychlík – a to bych od nich nečekal, ale kdo ví. Potkani a krysy běhají o hodně pomaleji než koně, ale zase vědí, kdy začít zdrhat, mají na to zvláštní instinkty.

              Jak jsem se poučil z přednášky redaktorů Respektu a nějaké babizny z ministerstva vnitra (s ruským jménem), ruská propaganda je přesně tak zákeřná a vychytralá, jako se píše ve Švejkovi:
              http://www.respekt.cz/video/evropa-na-rozcesti-zaznam-z-respekt-tour-v-brne

              Používá/zneužívá – tedy zaznělo tam přesně „exploituje“ – určité marginální nedostatky naší skvělé Evropské Uhnije a západní demokracie k vyvolání nelibosti obyvatelstva. Prostě, kritika problémů – zřejmě jakýchkoliv – je nástroj ruské propagandy. Fakticky.

              Takže bacha. Kdo není pozitivní a viditelně šťastný, není už jen lůzr a blázen jako předtím, ale minimálně nevědomý agent Putlera.

              Panoptikum, ano.

              To se mi líbí

            • vonrammstein napsal:

              Snad se dožiju.

              To se mi líbí

            • Hudec napsal:

              Já myslel že ten odkaz na Respekt je v textu (přehlédl jsem). Sledovat záznam…. tak daleko ještě můj masochismus nedospěl, zatím jsem jen u vrážení jehel pod nehty.

              To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Transkript jsem bohužel nikde na netu nenašel. S vypětím všech sil jsem to tak nějak přeskákal.

              Vrážení jehel pod nehty, to jsou jen takové „dětské krůčky“. Chce to trochu potrénovat, waterboarding, poslech negerského rapu, … až člověk zvládne koukat na záznam Taberyho&melody boys, aniž by hledal pistoli nebo sklouzl k sebepoškozování. No ačkoliv, sledovat Taberyho, to je sebepoškozování …

              Je to opravdu neuvěřitelné. Někdo touží zavést znovu 50. léta v ČSR, no vlastně, možná spíše 30. léta ve Velkoněmecké říši.

              Ještě nedávno jsem si dělal legraci, že Kafka nebyl surrealista, jak jsem se domníval, ale realista – nyní si to samé myslím o Haškovu Švejkovi. Není to parodie a humoristický román, to skutečnost je tak parodistická a humorná – tedy pokud jste jen v pozici nezúčastněného pozorovatele, ne účastníkem děje.

              To se mi líbí

            • Cech napsal:

              Pouze prosím nepřehlédnout, to je tah jak hrom !!
              https://www.novinky.cz/domaci/406072-slachta-a-jeho-kolegove-zadaji-o-odchod-do-civilu.html
              Prostě tu sesli si každý hlídá, no a pokud nebude šefovat všemu, tak prostě bude bojovat za Zemana a jejich justici do posledního určeného viníka.
              Opravdu kam se hrabe Langšádlová se svými nepromyšlenostmi.

              To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Jen aby to nebylo trochu jinak. Šlachta se nebojí politiků, ale politici se bojí jeho. Hlavně jistý Sobotka se bojí, aby se (před volbami) nezačalo vyšetřovat OKD a byty pro Bakalu.

                To se mi líbí

            • Cech napsal:

              No a že jste se kchódle nemýlil, potvrzuje i sám Andrej:
              https://www.novinky.cz/domaci/406079-vnitro-destabilizuje-svou-nejuspesnejsi-slozku-rekl-babis.html

              To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Jsou dva výklady: buď Amíci zahájili čištění, protože si Šlachtovci začali moc vyskakovat na nesprávné lidi – mouřenín posloužil, mouřenín může jít – nebo jim do jejich plánů hodilo vidle stále ještě vlastenecké vedení policie tou širokou reorganizací, kterou rozbilo sítě jejich agentů. Co z toho je bližší pravdě, se ukáže podle dění na nejvyšším státním zastupitelství, protože druhou půlku americké agentury vede Bradáčová na té vrchní prokuratuře.

              Celkově dává smysl spíš ta druhá alternativa, proto také řvou lžimédia. Amíci policejně-prokurátorským pučem shodili vládu kvůli Temelínu a energetice, chtěli instalovat Kalouska s Němcovou, což se nepovedlo. Takže náhradní plán byl na bázi americké kliky v ČSSD, k čemuž se ale přifařil Babiš a zkazili to voliči. Nepovedlo se odvařit neamerické křídlo v ČSSD a udělat vládu s Kalouskem. Ovšem Babiš se ukázal hodně komunikativní, asi dostal slib, že bude mimo Šlachtův hledáček, dokud bude poslouchat hlasy z ambasády – takže se mu to také nehodí, jak se to vyvíjí.

              Může to být také střídání vlivu amerických klik, v jejich zahraniční politice – tedy spíše mafii – jsou dvě hlavní. Než bude zvolen nový US prezident, bude se to mlít. Zatím získávají všichni pozice.

              Každopádně Šlachta je poloblázen, výsledky jeho týmu jsou naprosto šílené. Nezdaněné kabelky. Za něco takového by poslali Šlachtu hlídat krávy do Mukačeva, být to za první republiky – ani by za tím nemusely být žádné velmocenské hrátky. Nebo by skončil v Bohnicích a následně v důchodu.

              To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Já bych ten problém viděl jinak. Šlachtovi hoši prostě narážejí na „dokonalé“ zákony a tak musí hledat cokoli, aby uspěli. Nezapomeňte na co dostali takového machra jako byl Al Capone. Ani jedna vraždička. Blbej daňovej únik.

                To se mi líbí

            • jaa napsal:

              POčetla jsem si na Lidovkách a nedivím se .. nejvyšší už ukázal co umí- tou onou vynesevší jej na sesli… a ví že nic neví… paráda…. docela jsem na volby zvědavá…..

              To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Ať je to, jak je to, policejní puč stál republiku minimálně 300 miliard hned a pokud se jeho výsledek nepovede zvrátit, tak přes 1000+ miliard za následných 20 let. Výrobu jaderných věcí, která vydělávala přes 20 miliard každý rok, ale po rozjetí mohla generovat 100+. Dnes celý ten průmysl přežívá v hibernaci a brání se rozehnání – samozřejmě od našich chrabrých „spojenců“. To nejspíš přetrvá nejméně tak dlouho, dokud nebudou všechny budoucí JE nasmlouvány. Pak budou ubohé zbytky našeho průmyslu asi připuštěny k oprašování a opravování věcí, které naši strategičtí spojenci zkur… co se až tak úplně nepovedlo.

              Šlachta a celá jeho sebranka patří na pár stovek let na Mírov – pokud ne rovnou ke zdi, protože ačkoliv jsou UOOZ, všechny větve kosovsko-albánské mafie – tedy islámské – je nechávají zcela slepé jak čerstvě narozená koťata – proč asi, co myslíte ? Protože to je také americká agentura, jsou to kolegové, dalo by se říci. A je toho samozřejmě mnohem a mnohem více.

              Další věc je, že nevíme, co udělá za 10-20 let podnebí, vypadá to, že se blíží další ochlazení – něco jako Maunderovo minimum, podle aktivity Slunce. To tvrdí skuteční vědci. Pak bude energetická bilance vypadat úplně jinak a nebude nám jeden Temelín přebývat, ale bude nám jich 10 chybět. A polovina lidí třeba zemře, zimou a hlady.
              Nebo můžeme věřit oteplovačům a bude chybět výkon na chlazení.

              Ale uznávám, že bajka o Al Caponovi, tedy pardon, zločinném Nečasovi a kabelkové aféře jeho metresy zní výborně – nebyla ostatně vymyšlena někde Holyvůdu ? A to v tom poletovali ptáčci jako mega-ultra-super mafiánek Rittig, tuny zlata v bankách atd. A co z toho zbylo ?

              Nic, jedním slovem. Vlastně ne – vládní puč, zastavení již domluvené stavby Temelína a zkáza našeho jaderného strojírenství a průmyslu. JO, vlastně ještě veledůležité obvinění jedné poněkud psychopatické blbky z nezaplacení darovací daně z kabelek.

              Líbí se mi, jak najednou všichni věří lžimédiím pohádky o neúplatných policejních plukovnících, ačkoliv jinak vědí, že nejpravdivější je v novinách datum a pak předpověď počasí. Zbytek je podle příkazů z Fašingtonu, tedy až na sport, občas.

              UOOZ a vrchní státní zastupitelství uchránilo republiku od energetické nezávislosti, od bohatství díky rozvoji elektromobility – náš automobilový průmysl mohl vyrábět elektromobily, ne zkrachovat za pár let. Protože bychom měli vlastní technologii na gigawattové bloky, tedy bychom mohli – až bude lepší technologie baterií – nahradit dovozy ropy vlastním uranem a jezdit takříkajíc téměř zadarmo. No a tak dále.

              Holt automobilky se časem odstěhují do Afriky, třeba do Egypta do průmyslových megazón u nového Suezského kanálu. A my budeme žrát trávu nebo provádět turisty po skanzenech a památkách. Hlavním průmyslem bude zřejmě prostituce a kasina.

              Sláva Šlachtovi. Sláva.

              To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Al Capone byl Al Capone, žádný Nečas, to bylo jen porovnání toho, jak dokážou zločinecké elity fungovat a a Zákon je na ně krátký. Ostatně Rittig a jeho právnická partička to právě předvádějí. Co je nám platné, že je to darebák, když je zákon na jeho straně. A že může Zákon fungovat ukázali Krejčířovi v Africe. Tam na podobné praktiky nemají žádné Šabatice ani Dienstbiery a chlapec šel „na tvrdo“.

                To se mi líbí

            • Jos napsal:

              Kchodle, s tím Maunderovým minimem jste trochu vedle. Ve skutečnosti v současné době nikdo nerozumí tomu, proč je 24.cyklus Sluneční aktivity tak nízký. A jakákoliv předpověď sluneční aktiviity v budoucnu má pouze empirickou hodnotu.

              To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Moc úspěšný ten text není, Kchodle.
              Mě se to ale líbí, protože výsledky ÚOOZ valné nejsou, jakkoliv o Šlachtovi nic zásadního nevím.
              Mediální obraz je ten, že UOOZ je vlastně na straně jedné, a další složky-tedy PČR, prokuratura a soudy jsou na straně druhé.
              To se mi zdá nemožné.
              A mafie tady nevzkvétají jen albánské, ráj tady mají mafie vietnamské, ukrajinské…..
              Čert ví, co za polívčičku si tam vaří…

              To se mi líbí

            • Cech napsal:

              Je to opravdu Temelín, Kchódle máte 1*, ta obava žalobců aby nebyli žalováni, je téměř komediálně šílená :
              https://www.novinky.cz/krimi/406099-zalobci-si-stahnou-spisy-z-kauzy-nagyova-a-vidkun.html
              Neboli pokud nemohu přímo řídit tento stát ( na nějaké vládě či voličích, či jiné lůze přeci nemůže stát rozhodování o budoucnosti Czechie), tak makám na tom abych si zachránil kůži.
              Prostě rozhodnutí vlády nebo či co to v tom parlamentu je, přeci nemůže ohrozit jejich těžce nainstalovaný UOOZ.
              Tož k čemu je nějaké nařízení Czechie, pokud jej neschválí jejich UOOZ tak je prostě neplatné.

              To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Oni ti loutkovodiči již dávno předem věděli, že jednoho dne se vzbouří Tlustý a spol a položí Topolánka, naočkovali Melčáka s ústavní žalobou na neplatnost rozpuštění sněmovny protože potřebovali, aby byl premiérem Nečas, o němž ale věděli, že podpoří Temelín v ruské variantě a proto mu nasadili do postele kobylu, kterou vytáhli k Karlových Varů z kantýny. Prosím vás, dejte si studenou koupel.

                To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Děkuji Josi, čekal jsem, že k tomu něco napíšete.

              Meritem mé poznámky bylo, že z hlediska požadavků na výkon elektráren nevíme dne ani hodiny a zkušenost praví, že požadavky budou stoupat, přes všechny zelené kecy – i kdyby jen z toho důvodu, že se bude elektřinou topit – nebo chladit.

              Přičemž nikdo nebere v úvahu např. zmíněnou elektrifikaci silniční dopravy – kdyby se měla nahradit ropa, nestačilo by nám Temelínů 20, jen pro tento účel.

              A to jsem úplně zapomněl na dalšího budoucího žrouta elektřiny, a sice robotizaci. Pokud budou místo dělníků roboty, na guláš se šesti nepojedou.

              To se mi líbí

            • Cech napsal:

              Opravdu Zeman se bude bránit až do úplného odhalení :
              https://www.novinky.cz/krimi/406109-olomoucti-zalobci-v-protiutoku-kvuli-slachtovi-chteji-vyslychat-policejniho-prezidenta.html
              Okamžitě a střelhbitě tam šoupnout nějaký ten červ nebo jiný vir, možná bude stačit i Červíček.
              Opravdu komedie o několika dějstvích, doufejme že se ještě mnohem důrazněji zapojí i klika JUDr. Lenky Bradáčové, Ph.D. protože jinak je přímé řízení ČR opravdu ohroženo.
              http://www.lidovky.cz/sef-uooz-slachta-jeho-namestek-a-nekolik-vedoucich-odboru-podalo-zadost-o-odchod-do-civilu-gvy-/zpravy-domov.aspx?c=A160609_172707_ln_domov_gib
              Ten kdo vymyslel sjednocení útvarů musel vědět, že se začnou přímé řídící struktury zabezpečující chod jejich justice demaskovat.
              Tož celá ta skupina vyčleněná na boj s korupcí, najednou synchronně – > bóchá do hokny div dušu nevyplivnú a šlak je netrefí.

              To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Pane Bavore, to chápu. Jen jsem měl pocit, že ze Šlachty dělají prolhaná média ekvivalent lapače Al Caponů, který když už pro ďábelskou prohnanost zločince nemůže lapit za vraždy, chytí ho na daň z darovaných kabelek. Tak to samozřejmě není, ani náhodou.

              To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Pro Jose:
              Ohledně Slunečních cyklů, jistěže jsem neaspiroval na odpověď, proč je současný Sluneční cyklus tak minimální – tuhle otázku jste si přimyslel tak nějak Vy. Šlo mi jen o teorii, že s podnebím na Zemi má – kupodivu, to se skutečně jeden diví (ironie) – dost co do činění stav Slunce.

              Možná jste zachytil, práci jedné české vědkyně o slunečních cyklech – Ing. Charvátová z Geofyzikálního ústavu. Zjistila, že pohybem planet se mění i těžiště Sluneční soustavy a Slunce vykonává pohyb, který má vliv na Sluneční fyziku a v důsledku ovlivňuje podnebí. A našla jasnou souvislost mezi nebeskou mechanikou planet a cykly podnebí na Zemi.

              Bohužel na to přišla v nevhodné době, kdy již propukla pavěda antropogenního globálního oteplování, takže se moc publikací ani citací nedočkala.

              Našel jsem s ní pěkný rozhovor na Oslu:
              http://www.osel.cz/5708-za-klimatickymi-zmenami-muze-byt-pohyb-slunce.html

              To se mi líbí

            • jaa napsal:

              kchodl 9,02

              Pak tu ale něco nehraje…
              bude-li robotizace jak se plánuje a zavádí – jak je vidět díky PC úbytek pracovníků koldokola —– tak nač jsou němcům a evropě miliony migrantů….
              Marně hledám článek -. kde s psalo o nadbytku lidí při robotizaci a pod. výroby… celé…

              To se mi líbí

  4. lujjza napsal:

    Jak u blbejch na půdě.
    Komu má vlastně pomáhat naše policie? A koho má chránit?

    Nepřehlédněte tu poslední větu, prosím…. Někteří lidé jsou úplní idioti. Ještě víc, než si myslíte.

    https://www.novinky.cz/krimi/406027-ma-dost-jidla-a-piti-nesundame-ho-rika-policie-o-muzi-ktery-v-praze-z-veze-hazel-cihly-na-lidi.html

    To se mi líbí

  5. K-k. napsal:

    OT: Pane Bavore, pošta… 🙂

    To se mi líbí

  6. Bavor V. napsal:

    Život lidskej je složitej…
    Ale témata dne vás zřejmě nikterak nepřekvapila.

    To se mi líbí

  7. kchodl napsal:

    Dánové se mají, tolik obohacení !
    Jeden Syřan si přivezl 3 manželky a dvacet dětí, fasuje na ně ročně přepočítáno 777 tisíc Kč – což se mi tedy zdá nějak málo – na dánské poměry pro 24-člennou rodinku. Asi bude mít zároveň všechno placené, tedy byt, auta, jídlo, školy pro děti, zdravotnictví, asistenci k dětem …
    A tohle bude jen kapesné, protože nechápu, jak by v takové nouzi jinak přežili. Nebo to je špatně napsáno a bude to měsíčně.

    To se mi líbí

  8. oh napsal:

    „Společně s Robertem Šlachtou jsme ušli kus cesty a opakovaně jsem jemu i jeho týmu vyjádřil důvěru,” prohlásil podle Novinek policejní prezident Tuhý. Já bych řekl, že tutlat reorganizaci před šéfem útvaru, kterého se ta reorganizace týká, je vskutku zvláštní způsob vyjádření důvěry.
    Podle ministra vnitra Milana Chovance jsou za změny odpovědní jeho nadřízení, proto informace o plánech nemusel (Šlachta) vědět dřív. K tomu bych pouze podotkl, že intriky v rámci partaje jdou Chovancovi zřetelně lépe, než vysvětlování nevysvětlitelného.
    http://www.lidovky.cz/prekotna-rychlost-nepripravenost-absence-analyzy-pise-vedeni-uooz-chovancovi-gcq-/zpravy-domov.aspx?c=A160609_185523_ln_domov_gib

    To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      Přesně, at už je za tím cokoliv, tohle je neskutečné :“tutlat reorganizaci před šéfem útvaru, kterého se ta reorganizace týká, je vskutku zvláštní způsob vyjádření důvěry.“
      Mimochodem si myslím, že domněnky vyjádřené kchodlem jsou trochu, no přehnané, i když u nás je možné vše nakonec.

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Může se to zdáti přehnané, ale za to nemohou moje přehnané domněnky, ale přehnané události, tak jak se staly.

        Napřed proběhlo výběrové řízení na Temelín – které bylo před koncem a jednoznačným favoritem, vlastně jediným možným, bylo česko-ruské konsorcium, se subdodávkami od francouzského Alstomu a německého Siemensu, kde přes 70% měla zajišťovat česká strana, Rusáci měli dělat jen pár procent a projektové vedení, spolu s českou stranou.
        Projektová dokumentace a následná práva na výrobu dalších bloků, stejně jako servis, měla být majetkem české strany. S plným sdílením know-how.

        Amíci byli out.

        Pak jel Nečas s vládní delegací do Moskvy, na jednání v této věci. A pár dní potom se to stalo.

        Nevtrhli snad Šlachtovi-Bradáčové pochopové k Nečasovi a té jeho metrese jako Gestapo v noci, nevláčeli ženskou jak bestiálního vraha v „medvědovi“ ? Přehnané, máte pravdu.

        Nespustily všechna lžimédia, ovládaná hádejte kým, totálně orchestrovaný povyk, který vedl k pádu vlády a odstoupení Nečase ? Přehnané, máte pravdu.

        Nevedlo to okamžitě k zastavení zakázky o Temelín, ačkoliv celý proces se táhl léta a stál stovky milionů, blížilo se to, dohromady s předprojektovými pracemi, k miliardě ? Přehnané, máte pravdu.

        Nehýřila média divokými domněnkami, s poukazováním na pražskou mafii, zneužívání tajné služby, ukazováním Rittiga, zmínkami o stovkách milionů a stovkách kilogramů zlata v bankách, to vše spojováno s vládou, Nečasem – navíc vše mediálně mezinárodně podáváno pěkně zatepla ? Přehnané, máte pravdu.

        Neskončilo to všechno tak, že jediné obvinění je nezaplacení daně z darovaných kabelek ? Neválí se Rittig ve své monacké vile zcela bez obvinění a obtěžování bdělými euro-americkými úřady ? A co zmiňované miliony a stovky kilogramů zlata ? Přehnané, máte pravdu.

        Poněkud přehnaná doba.

        To se mi líbí

      • Slim napsal:

        Přehnané domněnky, to jste vyjádřila docela decentně.

        Ve skutečnosti mají chlapci z ČEZu, jejichž alternativní teorie dějin nám tu kodl tak věrně tlumočí, naprosto neomezenou fantazii. Spletou klidně Maunderovo minimum (!! 😀 , právě když se otepluje) s hrozící nezaměstnaností (v budoucnu) a s čímkoliv dalším…

        Pád Kalouskovy(/Nečasovy) vlády, domnívám se, spískal současný prezident, via Ištván (vzpomeňte si, jak ho potom, v době ohrožení, podporoval přijetím na Hradě atd.). A pak, v srpnu, elegantně zabránil vytvoření 101 vlády.
        To je jeho nehynoucí zásluha, Kalousek znamenal ohrožení státu a jeho ekonomiky (a nezaměstnanost UŽ TEHDY, ne v nějaké vybájené budoucnosti).
        Ne náhodou teď Zeman (#1) taky Šlachtu podporuje (je možné, že tam tehdy nebylo všechno úplně košer; jenže tady účel prostředky světí). To by mělo stačit k vyvrácení blouznění o Temelíně, Zeman jistě nehodlal Rusy poškodit.

        To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Zřejmě žijete v nějakém specifickém vesmíru, Slime.
          Místo nějakých námitek mi podsouváte jakousi ČEZáckou teorii dějin, no moc pěkné.
          Někde jsem urazil Váš ctěný jemnocit ?

          Ekvivalent Maunderova minima se možná skutečně blíží, to záleží na následujícím Slunečním cyklu, zda bude také minimální. Neotepluje se, jak by podle teorií o vlivu CO2 mělo, už 18 let, pro Vaši informaci – minimální vzrůst teploty, který za tu dobu nastal, má na svědomí jev El Nino, ne oteplování podle CO2. Něco to oteplování zastavilo a jelikož Slunce je poslední dobou na minimu, je docela pravděpodobná hypotéza, že je to způsobeno právě tím. Což se ukáže v dohledné době, kde je pravda.

          Jediný, kdo se tady spletl, jste Vy, když při psaní odpovědi používáte takové směšné argumenty a motáte páté přes deváté.

          Popírejte si nepostavení Temelína jak chcete, faktem je, že připravený projekt byl Amíky přes zkonstruovaný policejní puč shozen ze stolu. Ale díky Zemanovi se jim nepovedlo instalovat Kalouska, takže naštěstí nestavíme elektrárnu od Westinghouse – což by bylo skutečně za všechny peníze.

          Zeman jistě nikoho nepoškodil, neměl s tím totiž co dělat – okno příležitosti na stavbu česko-ruského Temelína zmizelo a jen s velkým úsilím se povedlo odpálkovat Amíky s jejich Westinghouse. Rusákům to je samozřejmě docela jedno, staví 20+ jiných reaktorů po celém světě, dva české temelínské bloky jim nechybí – vlastně jsou možná rádi, že se také zbaví konkurence našich firem.

          Jediný, koho to poškodilo, a to velmi brutálně, je náš průmysl a energetika, vlastně my všichni.

          V čem se s Vámi jistě shodnu, že Kalousek znamenal – a znamená dál – ohrožení státu a ekonomiky.

          To se mi líbí

  9. jaa napsal:

    cech 20,49 .. a násl. ač-li to není ouplně jinak… chce to se jen zamyslet v širším tom oném…..
    proměnných je tam víc – od počátku

    To se mi líbí

  10. tata napsal:

    kchodl napsal:
    10.6.2016 (10:45)

    Vite nevím jestli na Vaší teorii je něco spravně,možné je VŠE,CO mi ovšem nesedí že s Nečase dělate obět jako co se mu dokázalo by byla prkotina.MOŽNÁ se takto chovají všichni ale jemu to dokázali.
    JESTLI považujete za prkotinu že si vydržuje kurtizanu za penize danových poplatniků,že defakto měla tak velké pravomoce že ukolovala tajnou službu,s odposlechu je jasné že davala informace mafii typu Ritiga,janoušek A PROTOŽE byla milenka premiera ………to je tak zavažné,že toto pišete že je defakto prkotina mě teda hlava nebere

    To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Strašně se omlouvám že vstupuji do debaty ale myslím si, že Kchódl se v žádném případě Nečase nezastával.
      To co se snažil ukázat je poněkud jiné :
      a) Oni si Nečase dokázali nainstalovat.
      b) Oni si Nečase dokázali odinstalovat pokud neplnil jejich nařízení.
      To co tak nějak prošumělo kolem je, jak naprosto bezúhonný a opravdový křesťan jako poleno, ve skutečnosti udržuje svátost své rodiny.
      Nechce se mi dohledávat tu jeho řeč při hlasování o církevních restitucích.
      Proto pokud má takový opravdový křesťan, další potencionální paní na „práci“, tak potom musí být opravdu zajímavé kolik a které má Duka nebo Halík.
      No na druhou stranu si dovolím Duku podezírat méně, páč by to potom nemusel rozdýchat.

      To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.