Glossarium maior VII


Raw

Nevíte co to je? Nový módní stravovací trend. Raw je anglické slovo, značící cosi jako syrový. Takže raw strava je pojídání stravy v neupraveném stavu. Prý návrat k přírodě. Ale kam až se chtějí tito myslitelé vracet?
Syrovou stravou se živil již pračlověk a neandrtálec. Nebyl to pro ně problém, protože k tomu měli vyvinuté jak zuby a žvýkací svaly, tak trávicí ústrojí. Ale v okamžiku, kdy poznal, že tepelně upravené maso či rozemletá semena obilovin v různých úpravách jsou stravitelné stejně, avšak jejich požívání je snazší, začali oba vývojové druhy člověka využívat těchto možností a tím docházelo i ke změnám ve stavbě těla. Žvýkací svaly nemusely být tak mohutné, žaludeční šťávy měnily své složení a člověk čím dál tím více využíval stravu upravenou.
Takže se znovu ptám, kam až se chtějí ti vraceči vrátit? Snad do doby, kdy se po zemi potulovaly tlupy neandrtálců a pralidí?

Malé podotknutí

Měl jsem teď trochu víc času a tak jsem se zahloubal do naší dávné historie. Procházím knihy, napsané na přelomu devatenáctého a dvacátého století a vytahuji z nich různé zajímavé postřehy. Mnohdy jsou závěry autorů trochu pochybné,často vykouzlí i úsměv na tváři. Ale jedno je jim společné. Je to jejich láska ke svému národu. Mnoho tehdejších autorů se pokoušelo přinést něco nového, něco co by národu dalo většího lesku. Pouze díla Pekařova pomíjím. To bych pak mohl obhajovat Krystlíka či Buquoye.
Jinak všichni mnou citování autoři jsou opravdoví vlastenci. Tedy něco, co se v dnešní době nehodí. Vlastenectví je považováno za něco škodlivého, současné době nepřístojného . Být Čechem, Moravanem či Slezanem je trapné, není to in, případně trendy. Kdejaký absolvent filosofických studií se hned cítí být Evropanem a na místo svého původu hází špínu.
I já jsem Evropanem, ale nejprve jsem Prácheňákem, pak Čechem a teprve potom tím Evropanem. Nestydím se za to.

A jeden pozdrav odjinud:

http://pravdaovode.cz/wp-content/scripts/map2016/mapa012016.html#

Bavor podpis_rex2

Příspěvek byl publikován v rubrice Glossarium se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

95 reakcí na Glossarium maior VII

  1. NavajaMM napsal:

    Tá mapka ma dosť prekvapila. U nás zatiaľ vodu zahraničným vlastníkom nedali a dúfam, že ani nedajú:
    http://www.avssr.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=25&Itemid=138&lang=sk
    a pre srandu ešte ceny:
    http://www.avssr.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=32&Itemid=157&lang=sk

    To se mi líbí

    • berkowitz napsal:

      Dobrý den! Takže jste odolali Veolii. Jen pro zajímavost, Veolia zasílá své matce do Francie každý rok okolo 10 miliard kaček. V Dojčlandu ve dvou městech (Berlín + Hamburg) Veolii vyvlastnili (radní) a z vodáren udělali městské podniky. A výsledek – okamžitý pokles cen vodného.

      Líbí se 1 osoba

    • Jethro napsal:

      Ta cena vodného je samozřejmě svinstvo, ale otázka je, zda je to významná položka rodinného rozpočtu. Lovím z hlavy čísla a mám pocit, že platím cca 6k za vodu za rok a ostatní náklady na žití (hlavně topení, elektřina) mám cca 80k bez potravin.
      To nic nemění na tom, že hlavním svinstvem je vývoz zisků do ciziny a ponechání nákladů (údržba, rozvoj) na vytunelovaných zbytcích po lukrativním dělení.
      Pokud by to Frantíci měli komplet i s těmi náklady, nějak bych to přežil. Takto je to prasárna a korupční kauza, protože ti, co to schválili, o tom věděli a byli různým způsobem uplaceni.
      Co se těch nákladů týká, občan je tady odírán stejným způsobem jako ve spoustě jiných oblastí. Namátkou vzpomenu „ochranný“ svaz autorský, který nám účtuje nejen za rádio v hospodě (to se všeobecně ví), ale i třeba za koupi CD nebo DVD média, protože si na ně můžete vypálit film – tedy autorské dílo. Podobně flešky, disky v počítači, ale i tiskárny. Až jim bude málo, zdaní i papír (pokud to ještě neudělali), protože na ten si také můžete obkreslit MonuLisu… A že ty prachy pak jdou podle různých klíčů různým vyvoleným – to je snad jasné.
      A takových by se našlo. Jednou jsem polemizoval s vodárenskou o výši stočného. Jejich logika, že co přiteče, musí odtéct, je pozoruhodná. Argumentovali tím, že když používám vodu na zalévání, stejně odteče dřív nebo později do kanalizace.
      Přijdou daně za vodu spadlou na pozemek, i kdyby to byl rybník, časem možná i za vzduch vydýchaný na hlavu. Snadno by se to počítalo a každý by rád zaplatil. Bez vzduchu to fakt nejde…

      Líbí se 1 osoba

      • NavajaMM napsal:

        U nás našťastie prevláda povedomie, že voda je národný majetok a cudzinci v tom biznise nie sú vítaní. Nejde len o tie zisky, ozaj toho zatiaľ nie je moc, ale ide o budúcnosť. Už boli snahy vodu vyvážať napr. do Poľska a bol proti tomu silný odpor.
        Naša bytovka platí stočné aj za dažďovú vodu, čo stečie do kanála. Samozrejme sa to rozpočíta na byty a ako presne vypočítali to množstvo, tak po tom som zatiaľ nepátral. Spravidla to býva paušál na osobu, ktorý vypočíta miestna vodárenská spoločnosť. Majitelia domov, čo majú vlastnú studňu, tiež platia stočné podľa toho miestneho paušálu a neprihliada sa na odber z verejného vodovodu. Stočné za vodu na polievanie záhrady platiť netreba, ale na to musí mať človek zvláštny vodomer a uzná sa to, len ak nemá vlastnú studňu.

        To se mi líbí

        • jaa napsal:

          No jo – vy jste neměli u velení „modroftačí letku“. To jsou / byli takoví „odborníci“ na cokoliv – jako jejich zakladatel – všemu rozumí ale nic neumí a vše jde do kytek… taková zajiímavá sorta lidí co nezná špinavé peníze — a vlastně ani práci…

          Líbí se 1 osoba

          • NavajaMM napsal:

            Rozumiem, viem o koho ide. Boli aj u nás pri moci, ich spriaznenci, našťastie len krátko. Napriek všetkému zlému, tí naši pri moci si asi predsa len nedovolili toľko, čo vaši.

            To se mi líbí

  2. vonrammstein napsal:

    Já bych se toho Bukvoje nebál. Double doctor, tajnej agent Jejího Veličenstva, armádní generál (nebo aspoň majitel uniforem) nejmíň pěti armád-větší celebritu nenajdete. A zdá se, že momentálně nemá, kde by publikoval. Už i Reflex si od něj otřepal nohavici. Když už neexistuje Dikobraz…

    To se mi líbí

  3. Hudec napsal:

    Odzadu:
    1. Ta mapka je pěkná, zajímavá. Ono se rádo operuje s tím, že v poměru k celkovým životním nákladům jsou některé dílčí náklady nevýznamné/minimální/pod hranicí vnímání. Platí to o vodě, o svozu odpadu atd. Jenže, jak známo už dávno, halíře dělaj talíře… Ne, nejsou to marginálie.
    2. Ano, souhlasím, i já mám takové stupňování – lokálpatriot, patriot, eurofob, xenofob 🙂 . Eurofob zde znamená, že neslzím dojetím při spatření modré vlajky se zlatými hvězdami a neblíží se mi politický orgasmus při čtení kydů Merkelové, Junckera a dalších jelit. Xenofob v tomto případě obnáší…. ale však víte sami.
    3. Raw jako výzva živit se jen syrovou stravou je samozřejmě úchylka proti zdravému rozumu – jako každý extrém. Ale když to někomu vyhovuje, ať se tak živí, jeho věc. Rozhodně ovšem nemám nic proti raw úpravě kvalitního 300g hovězího steaku (Slime?), právě naopak. A jako občasnou lahůdku doporučuji:
    – kupte pěknou celou svíčkovou z ne úplně nejmladšího býka (ne úplně světlé maso – pro orientaci). Mívá tak kolem 2 kg, spíš o něco více.
    – naškrábáním masa oddělte čistou svalovinu od šlach (nemlít ! – jednak tím maso úplně rozdrtíte/rozmělníte a navíc tam semelete i ty šlachy – budete se divit, co jich ve svíčkové je, když ji naškrábete! Šlachy nevyhazovat, zamrazit a použít/přidat až budete dělat hovězí vývar). Škrábáním vám bude trvat několik hodin (minimálně tři, spíše čtyři).
    – přidejte v minimálních dávkách ingredience: vaječné žloutky, hořčici, vorčestr (vustr, já vím…), kmín, sůl, pepř, papriku sladkou. Buď drcené feferony (opatrně!) nebo papriku pálivou. Cibuli. Všechno rozumně, aby tyto vložky nepřehlušily chuť masa. Trochu rajčatového protlaku, ale fakt jen trochu. Nikdy ne kečup!!! Trochu olivového oleje. Ingredience přidávejte spíše postupně a míchejte a ochutnávejte, abyste trefili správné množství toho i onoho. Na závěr několik kávových lžiček armagnacu nebo kvalitního cognacu.
    – citlivě promíchejte, upravte na mísu a na nějakou dobu uložte v chladu.
    – krajíčky chleba zbavte kůrky a zprudka opečte na sádle.
    – Předhoďte kamarádům/rodině na stůl, ozdobte snítkami petrželky a kroužky cibule a odmítněte nevybíravými slovy volání po česneku na topinky. Úplně chuť masa přehluší a zničí! Každý ať si poslouží sám, někdo masa rád mohutnější vrstvu, jiný nikoliv. Zbylá poslední sousta masa jezte bez topinek, to je pak blaho nejvyšší.
    – Pít může každý co uzná za vhodné. Často to bývá pivo, samozřejmě. Milovníci vína vedou spory, zda bílé nebo červené, já dávám přednost spíše robustnímu červenému. Bordeaux je zde obvykle příliš jemné, spíše něco z údolí Rhony a nebo z údolí Loiry, třeba Saumur Champigny od Thierry Germaina 2011. K vínu samozřejmě spoustu vody. Když už jste dali několik tisíc korun za maso a pití, zavrhněte výjimečně tu z vodovou, ale kupte si nějakou kvalitnější, na tom už neušetříte. Pro děti také raději vodu než colu nebo džús.
    – celý večer pak trpělivě snášejte nekonečnou chválu za vaši obětavost a umění (žít).
    Hezký den přeji.

    To se mi líbí

    • Jethro napsal:

      Připojuji se k myšlence, že pro tatrawský biftek bychom měli v odsouzení udělat výjimku :-).

      To se mi líbí

    • Slim napsal:

      To jsou, kurva, stravovací návyky! Máš sedět u syrového zelí, mručet Óóómmm a rozjímat o globálním oteplování (až propékání). Pak by tě nebolela pata.

      Odkud je tento úryvek a čemu se rovná X a čemu Y??

      „…milerád vás pohostím zeleninou a ovocem.
      Co myslíte tou zeleninou?, ptal se X. znepokojen.

      Je to špenát, odvětil Y; ale vám přidám pár vajíček. Je to ovšem velký přestupek, neboť vejce jsou vlastně maso, neboť z nich vyroste kuře.“

      To se mi líbí

      • K-k. napsal:

        Tři muškerýři, dialog Aramise s D´Artagnanem (po úspšném návratu s diamantovými přlvěsky se D´. vydává hledat své přátele, které zanechal v různých obtížných situacích po cestě. Aramis se ale rozhodl pro návrat do církve…)

        To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          Tak to jste fakt dobrá, to by mě nenapadlo! Holt je nemám tak načtené… Ověřil jsem a sedí to, ve vydání Mladé fronty z roku 1969 na straně 128. Velký formát, bohatě ilustrováno, maloobchodní cena 70,- Kč 🙂

          To se mi líbí

          • K-k. napsal:

            to byla oblíbená knížka mého dětství, já to znala skoro zpaměti! Ale měla jsem starší vydání, s původními rytinami, ne ty koláže. Četla jsem to tak moc, že mi to naši dokonce schovali, abych prý četla taky něco jiného (to byla pomluuva, stíhala jsem několik knih týdně, chodila jsem do dvou dětských knihoven najednou a z každé nosila 5-7 knih, i víc!) 😀 Další obdobně oblíbenou knížkou byl Ivanhoe…taky mi ho schovali, vydávali mi tyhle dvě knížky jen na omezený čas o narozeninách, nebo v případě mých nějak mimořádně dobrých skutků… 😀

            To se mi líbí

            • jaa napsal:

              Já bych k tomu přidala „Stopka a spol“.

              To se mi líbí

            • Slim napsal:

              Jsme na tom stejně. Richard Lví srdce, to byl panečku sekáč.

              Existuje pěkná knížka od J. Kovaříka D´Artagnan a ti druzí, kde si i relativní znalec rozšíří vědomosti. (Je to podobné, jako u skvělé, dvoudílné Encyklopedie Švejka.)

              Tam se lze dočíst leccos třeba o Marii de Rohan, takto vévodkyni de Ch.

              Jděte do války jako pravý šlechtic a vzpomínejte na mne, jež líbám vřele Vaše černé oči.
              PS. Doručitel zaslouží, aby byl zdvořile přijat. Je to hrabě a španělský grand.

              Můj líbezný sne! vzkřikl Aramis, Oh, JAK KRÁSNÝ JE ŽIVOT A MLÁDÍ!

              PPS. To co s tím udělali zločinní Bromovi, si zaslouží muka popravy Chalaisovy!! Vykradli úžasné ilustrace Maurice Leloira a zvětšili to do odporného formátu, skoro A2.
              Jediné dobré vydání, co jsem viděl je SNDK-KOD 1958. Jedině z toho rostou praví muži, co dávají přednost kordu v boji s oteplováním před obžerstvím 300!! gr. stejků

              To se mi líbí

            • Hudec napsal:

              Ba, i já jsem měl to vydání z Knižnice odvahy a dobrodružství, když vyšlo to „velké“ vydání, už jsem četl spíše Kafku 🙂 . Tohle koupila Labuť svým synům. KODka někam zmizela, čerti vědí, kde je jí konec.

              To se mi líbí

            • K-k. napsal:

              Tak to já mám ještě jiné vydání, než z toho KODu – taky s původními rytinami a bylo to vázané ve světle modrém plátně. Budu to muset najít a upřesnit to tu. Časově by to ale plus-minus odpovídalo na to vydání z KOD. Ty kolážové ilustrace jsou opravdu naprostý hnus!

              To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        Syrové rané zelí jsem si koupil včera a je z něho skvělý salát – jen trochu soli a kmínu, jen zakápnout horkou vyškvařenou uzenou slaninou, ocet jen jako mlhu, která se na ten pokrm snáší.
        Kysané zelí v syrovém stavu jest vynikající přílohou k opečeným jitrničkám a jelítkům.
        P.S.: Pata už je lepší, nicméně přítel ortopéd komentuje: „Zvykej si, vole“.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Mně v podobných případech jen lehce naznačí datum z občanky 🙂

          To se mi líbí

        • Slim napsal:

          Vidíš, paní Katy studuje klasiky, zatímco jiní… DARMO MLUVIT.

          Knihu nevidím na webu česky; pamatuju se, že místo franštiny s‘ utíkával na střelnici, proto přidám ROZHODNÝ úryvek v jiném jazyce a zvýrazním, k jaké změně jídelníčku došlo poté co rytíř d’Herblay zjistil, že vévodkyně de Chevreuse o něj má stále zájem (což nazývá – poněkud naivně, ale je mu 22 – NENÍ MI TEDY NEVĚRNÁ 🙂 ).
          Holt, vášně a maso, to jde pohromadě!
          A pijí burgundské. Pokud vím, je tam jinak jen Anjou.

          XXVI. ДИССЕРТАЦИЯ АРАМИСА
          ……..
          По-видимому, у служанки прекрасный слог, – небрежно произнес
          посланец.
          Благодарю, д’Артаньян! – вскричал Арамис в полном исступлении. –
          Ей пришлось вернуться в Тур. Она не изменила мне, она по-прежнему меня любит!
          Иди сюда, друг мой, иди сюда, дай мне обнять тебя, я задыхаюсь от счастья!
          И оба друга пустились плясать вокруг почтенного Иоанна Златоуста,
          храбро топча рассыпавшиеся по полу листы диссертации.

          В эту минуту вошел Базен, неся шпинат и яичницу.

          Беги, несчастный! – вскричал Арамис, швыряя ему в лицо свою скуфейку.
          Ступай туда, откуда пришел, унеси эти отвратительные овощи и гнусную яичницу!
          Спроси шпигованного зайца, жирного каплуна, жаркое из баранины с чесноком и четыре бутылки старого бургундского!

          Базен, смотревший на своего господина и ничего не понимавший в этой перемене, меланхолически уронил яичницу в шпинат, а шпинат на паркет.

          Вот подходящая минута, чтобы посвятить вашу жизнь царю царей, -сказал д’Артаньян, – если вы желаете сделать ему приятное: „Non inutile desiderium in oblatione“.
          Убирайтесь вы к черту с вашей латынью! Давайте пить, милый
          д’Артаньян, давайте пить, черт подери, давайте пить много, и расскажите мне обо всем, что делается там!

          To se mi líbí

          • Hudec napsal:

            Nu, nebudu tajit svoji neznalost cizích řečí, i tu azbuku už louskám pomaloučku. Dost dlouho mi trvalo to fonetické „Tur“.
            Onehdy jsem s Labutí sledovali jeden film zn. „červená knihovna“ a tam byla skvělá hláška amerického diplomata: „Mně nevadí, že cizinci mluví jinou řečí. Ale kdyby všichni mluvili stejnou jinou řečí…!“

            To se mi líbí

      • Slim napsal:

        Věřím že přijdou k chuti ještě dva citáty o „Červeném vévodovi“.
        Kardinál vévoda de Richelieu udělal začátek kariéry přes církev (byl původně biskupem), ale pak se dal celou duší na politiku a Římu dost zatápěl.

        On vynalezl moderní diplomacii a taky výraz raison d’état – zájem státu.

        A jeho poslední slova prý byla, když byl dotázán, zda odpouští svým nepřátelům:
        neměl jsem nepřátel, kromě nepřátel Státu. 🙂

        A papež, když se o jeho smrti doslechl, pravil zajímavou – přípustkovou – větu:
        Je-li Bůh, bude mít kardinál de Richelieu co vysvětlovat;
        není-li Boha – nu, potom žil kardinál úspěšný život…

        To se mi líbí

    • Joda napsal:

      Skvělé. Ještě byste nám měl objasnit správnou technologii škrábání. Nůž ostrý či tupý, úhel břitu nože vůči plátku masa?

      To se mi líbí

  4. Rudolf Knopp napsal:

    S tím tatarákem jste mě Hudče mile nasral…

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Tím je ranního cíle („naser ostatní dřív, než naserou oni tebe“) pro dnešek dosaženo. Děkuji. 🙂

      To se mi líbí

      • K-k. napsal:

        😀

        To se mi líbí

      • Cech napsal:

        No ja to prubnu na**at i odpoledne a to jednoduchým trikem, pustím ke slovu né Zvěřinu ale naprosto něco jiného pustím ke slovu kantora.

        Petr Gazdík říká, že vzhledem k nízké porodnosti v Czechii se výhledově bez migrantů neobejde.
        Co se týče posilování přítomnosti NATO ve východní Evropě, jde o logickou reakci na nedávné kroky Ruska, především podporu vraždících separatistů na Ukrajině a anexi Krymu.
        Protože podle TOP 09 a starostové Aegis představuje ochranu proti „hrozbě“ balistických raket z Íránu a ostatních rozvojových zemí.Protože v současné době je hlavně Irán přímou hrozbou naší současné „Evropské demokracie“.
        Tak jak zdůraznil Kalouskův zástupce a předseda STAN, NATO jasně deklarovalo, že není namířeno proti nebezpečí hrozícímu z Ruska, protože může Evropu ochránit proti jednotlivým střelám, nikoliv proti systematickému vojenskému útoku ze strany Ruska.

        To se mi líbí

  5. jaa napsal:

    Ach Hudče – zase jedno bejvávalo, bejvávalo…. co? no bejvával v Brně Avion s vynikající restaurací, bejvával v něm „pan kuchař“ a bejvávaly co “ tataráky“…Avion – koupil „podnikatel“, co myslel že se napakuje. Rozuměl tomu jak husa petrželi – Hmm – šlo to od 10 k pěti, včil je už řadu let mimo provoz – chátrá – asi se čeká až hapá – protože město Brno se o vyhlášenou budovu pravůbec nestará, nedává pokuty za nečinění, památkáři jak mby smet.. jo jo bejvávalo, bejjvávalo. cifix….

    A +k té vodě – co myslte -zažalovat ODS jejíž brněnské velení na rathouze – brněnskou vodu prodala
    prodala frantílům – kdo ví proč a zač – o náhradu? Prošlo by to: Už mne to párkrát napadlo… ale…

    To se mi líbí

    • oh napsal:

      Vždyť už jste viděla ukázku, jak by to dopadlo – v „kauze OpenCard.“
      Prohlídka za účelem zajištění důkazů se pozdrží – náhodou a zcela neúmyslně, čestný GIBSácký – skartovačky pojednou naplno a nakonec křišťálově čistý politik za nic nemůže a zavřou ouřadu, který by působil dojmem, že se nechce dodržet omertu.

      To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        Postup vz. GIBS je zbytečně komplikovaný. Stačí, když se doklady prostě ztratí. To je model „Čapí Babiš“. V tom se Bureš shodne s ODS a jejím novým heslem „Zjednodušme to“. Pokrok nezastavíš!

        To se mi líbí

  6. brtnikvbrlohu napsal:

    Těch stravovacích excesů už bylo…. co takle každé sousto 60x sežveknout ? 🙂

    A ta mapa – s potěšením jsem taky konstatoval že v okolí si to obce nechaly, ale ze studánky mi teče voda 100x lepší než tzv Matonka a bez vodného a stočného 🙂

    To se mi líbí

  7. tata napsal:

    pane Hudec…..souhlas stím škrabaním…..ovšem chutově není svičková na tatarak nejlepší …….ze svičkové je přece jen nejlepší biftek…….když seženete mladého byčka a z něho pěkný kousek přední plece naškrabete je chutově vyraznější………četl jsem že nejlepší je s odleželeho argentinského neměl jsem tak nevim.ALE škrabaním pravě na tatarak využijete i maso co někdo považuje za horší,přitom chutově je vyraznejší když zněj odstranite šlachy

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      tato, třeba máte pravdu, ale já už zvyky měnit nebudu. Na těch pár let (a kdo ví jestli) to už za to nestojí.

      To se mi líbí

    • K-k. napsal:

      Zatracepený chlapi! Dáte s tím už pokoj? 😦 😦 😦
      Jak já bych si dala tatarák….nebo i ten biftek…

      To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Naprostý souhlas škrábaná přední plec bere svíčkovou o 1/2 koňské délky.
      Marná sláva tentokrát prostě souhlasím s tatou, je to šťavnatější ale minimalizovat přicmrndávání dalších ingrediencí.
      No ale pro mne musí být tataráček s česnekem, nejen počesnekovanou topinkou (neplést s TOP 09 a starostové).
      Pravděpodobně je to zvrhlost ale mne to s tím česnekem chutná.

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        No pozor na to, on když je dobrý ČESKÝ česnek, tak z těch pomazaných topinek pěkně pálí huba, resp. rty.
        Já mám rád česnek rovnou do tataráku a topinky nemazat.
        A přední hovězí…to je na všechno, guláš i tatarák, zadní je suché…tak na španělského ptáčka, že je tam uvnitř špek, ale jinak…
        Svíčková nebo roštěnka pak na bifteky, to je jasná věc, ale stařená, jinak je to podrážka.
        Trvalo mi asi 30 let, než jsem na to přišel….

        To se mi líbí

  8. Jethro napsal:

    Jeden problém mohutně OT, čili zcela mimo:
    Někde jsem se dočetl v souvislosti s protiraketovým štítem v Rumunsku a Polsku, proti darebáckému Iránu, co už zase není darebácký (čert aby se v tom vyznal), že raketa je raketa a změnit raketu proti raketě na raketu proti něčemu snáze zaměřitelnému je jen otázka změny software.
    Do té doby jsem si myslel, že je to otázkou i konstrukce rachejtle a že by se tudíž ty rachejtle obranné musely vyměnit za rachejtle humanitárně obranné anebo, nedejObamo, přímo za útočné, což by technicky a logisticky nebyl nijak velký problém.
    Přesto neustále slyším z PR médií kecy o tom, že Rus, kterému to vadí, je úplný debil, protože každý ví, že je to všechno jen na obranu, a to proti Iránu, kdyby náhodou.
    Mám pocit, že Rus není debil (za to se dostanu do hledáčku KremlinWatch) a že voly se z nás snaží – už po kolikáté – udělat náš velký Kapitalista.

    To se mi líbí

    • Rosťa napsal:

      Když ten ruský špajz je plný surovin a Putin není Jelcin. Tam je třeba hledat odpověď. A v tom hledáčku je nás tu většina.

      To se mi líbí

    • oh napsal:

      Jak je to dnes si nejsem jistý, přece jen v oboru stavby mezikontinentálních raket a antiraket nepracuji, ale když se mluvilo a protestovalo o radaru v Brdech, padla tam i informace že jako nosič pro antiraketu se používá upravený (jen 2 stupně místo tří) nosič střely Minuteman II. Z toho bych odhadoval, že odpalovací silo bude stejné a co v něm ve skutečnosti je, to bude vědět možná Bůh a US prezident.

      To se mi líbí

      • jaa napsal:

        Co v něm je? hmm na to stačí selský rozum staré báby. tedy platí -li to rozsortýrování atomovek jak nás učili souzi. tedy – tam kde je majetek – nevyčíslitelné hodnoty – Moskva, Petrohrad , popř – kde jsou nějaká výzkumná pracoviště a tím i vynálezy se hodící, pojízdný rakeťák, nový kosmodrom – tak tam se pošlou ty co ničí vše živé ale majetek zůstává netknutý. Vynálezy se mohou hodit – když už vlastních nemají. , no a tam kde jsou nějaká naleziště nerostů a pod. tož tam ty druhé – které to zároveň vyčistí a zpřístupní. No a tam, kde je moc lidí – tak se to uklidí prvníma. Jednoduché – vrtá mi to hlavou od té doby – co jsem se dočetla o těch zkouškách s mini – s menším rozsahem – cílené- v Nevadě tuším. A CO řekne svět – NIC – silnější co vyhrává má vždycky pravdu a celý svět ani nepípne….. bohužel. …
        Asi jim teče do bot a fest… a jak říkávala bábi „Zdechající kobyla nejvíc kope“… hmm smutná perspektiva…..
        Vůbec rusům nezávidím…. ale držím jim palce .. jsou jedinou nadějí… už zase. +cifix

        To se mi líbí

  9. Rosťa napsal:

    K té vodě se vyjádřil Ringo Čech ( od 2 ‚ 50 “ ).

    Jinak za syrova některou zeleninu, ovoce raději po tepelné úpravě, systémem paplála paprťála, žbluch, jak v Císařově pekaři demonstroval dotyčný alchymista. K tomu kus jaloviska právě vytažené z udírny s tím bílým na tři prsty, protože jsem někde četl, že bílé maso je zdravé. Špek, škvarky, bokovinka, sádlo. Žít zdravě je základ a toho se držím.

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Po jídle mírný pohyb, tj. obracet se z boku na bok? 🙂

      To se mi líbí

      • Rosťa napsal:

        Až po hodině zdravotního spánku. Dřív tělo nepřetěžovat. Řídit se pravidly dr. Rajko Dolečka a dr. Cajthamlové. Když je to vědecky podané, hned to vypadá jinak.

        To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Áno, je to tvrdé. To, čo povedal o vode je v podstate nič oproti tomu, že ODS nechala rozkradnúť spoločný majetok a všetci poslanci tú rozkrádačku kryli.
      *
      Verím, že keby týmto zbohatlíkom začalo horieť pod zadkom, urobia to isté, čo sa osvedčilo na Ukrajine – zatiahnu krajinu do vojny, aby zamietli stopy. Migračná kríza poslúži rovnako.

      To se mi líbí

    • Jethro napsal:

      Taktak. Zdravě. S tím u nás nemáme problémy. Jíme tady Musli a jiné dobroty…
      http://www.hospodakycerka.cz/generalka-na-zabijacku-9-12-9-2011

      To se mi líbí

      • Rosťa napsal:

        Tak má vypadat zdravá strava. Někteří nezodpovědní jsou schopní do sebe tlačit třeba cukety a pak se diví, že je jim blbě.

        To se mi líbí

  10. tata napsal:

    KURNA jsou ty Rusi ALE BLBOVÉ NEUMĚJ humatirarně bombardovat…..pustím televizi a zase radši zhasnu ……..nojo ty Rusové jsou hrozní…….asi si myslej že jsme uplní blbové

    To se mi líbí

    • oh napsal:

      To víte, zabít při humanitárním bombardování jenom 60 lidí, to je vyložená neschopnost.
      Takhle se pak dělá taková jemná propaganda místo zpravodajství:
      „Při pondělním zásahu syrské nemocnice zahynulo 43 lidí.“
      „V syrských pobřežních městech zemřelo při explozích přes 100 lidí“

      Že v obou případech šlo o atentáty provedené mírumilovnou syrskou opozicí, placenou zastánci svobody a demokracie z Turecka, Saudské Arábie, Kataru a dalšími „Přáteli Sýrie,“ to se čtenář dozví až z textu.
      „Při nejspíš ruských náletech v Sýrii zahynulo 60 lidí.“ řve ten správný názor na čtenáře už z titulku.
      (Všechny použité titulky pocházejí z webu deník.cz)

      Ale můžeme se radovat, po G.W. Bushovi mladším máme na světě dalšího politika, s nímž mluví bůh. Zachraň se, kdo můžeš!
      http://www.denik.cz/ze_sveta/prezident-erdogan-zavrhl-antikoncepci-a-rodicovske-planovani-20160530.html

      To se mi líbí

  11. Rosťa napsal:

    Tak se nám kluci a holky konečně vybarvili. Snad to otevře oči i těm posledním skalním. Po nás potopa a hlavně se dostat co nejrychleji se zdravou kůží do Brusele.
    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/To-jste-mozna-ani-netusili-CSSD-ve-svem-programu-podporuje-imigraci-multietnickou-a-multikulturni-spolecnost-globalni-vladnuti-a-novy-svetovy-rad-438174

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      😮 To snad neni pravda:!: 😮

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        ČSSD, menší zlo, no…
        Manipulace „menším zlem“ je u nás za demokratickou éru velice poupulární a je to jeden z pilířů protičeského a EUropského mainstreamu.

        To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        Též se vzpírám uvěřit.
        Bude třeba ověřit…..

        To se mi líbí

          • oh napsal:

            „…Nizozemsko chce parametry směrnice o zbraních stůj co stůj prosadit do konce června, než předsednictví EU převezme Slovensko. Přijatá kritéria pak budou závazná do budoucna – to znamená, že i kdyby slovenské předsednictví prosazovalo mírnější dopady evropské směrnice o zbraních, nebude moci se odchýlit již od předem přijatých parametrů.“
            Znamená tenhle odstavec z článku skutečně: „jakmile jednou v Bruseli schválí pitomost, už se to nedá nijak změnit?“

            To se mi líbí

        • Cech napsal:

          Zde jsem se též zmítal v pochybnostech protože je to od parlamentních listů manipulačně jakoby skoro až průhledné.No ale bohužel existuje to.
          Díky tomu že souboj Katolické církve o majetky, které mají v držení kraje a obce za které dostala těch cca. 100 mili za 30 let, kde Katolická církev žaluje právě kraje a obce a dožaduje se jak majetku tak finančních náhrad najednou.
          Vzhledem k tomu že katolická církev nemá problém shodit koaliční vládu kdykoli, s tím že na svých 8 % opět v klidu dosáhne.
          Proto nastalo to absolutní vyděšení kdy Sobotka a Chovanec poukázali na to jakou hrubou chybu dělají jejich vlastní hejtmani, když se brání stovkám žalob katolíků na stát,kraje,obce a občany za situace,kdy církve už dostaly a budou ještě oněch 28 let dostávat miliardové paušální náhrady za tento nevydatelný majetek.
          I prezident Zeman před silou katolické církve zacouval a vyzval hejtmany k dohodě a jako příklad použil dohodu o pražském hradě.
          No a jelikož hejtmani jsou u těch voličů poměrně blízko a opravdu se jich toto rabování katolické církve přímo dotýká, tak padl zákon omerty a vzájemná koexistence ANO+ČSSD pod řízením katolické církve neudržela onen „vládní program“ ČSSD pod pokličkou.
          Blíží se zase ty volby a hejtmani kvůli vládnoucím Dienstbierovcům nechtějí přijít o svá koryta.
          Ten vládní program ČSSD se dostal na povrch také hlavně díky stínově se současnou vládnoucí frakcí ČSSD spolupracující TOP 09 a starostové.
          Protože Kalousek s Gazdíkem konečně mohou prohlásit :
          Podívejte se levice to chce taky, nejen náš váš Schwarzenberg a jeho neexistuje „pan Schengen“.

          To se mi líbí

      • jaa napsal:

        Hmm, konečně mi dává to lavírování jisté – bohužel s pravomocemi obdařené skupiny socanů smysl….furt jsem nemohla přijít na to proč…. oj oj oj….

        To se mi líbí

  12. Slim napsal:

    Zajímavá otázka je, jestli Tupolevův titulek „Hlavně se NEPO…“ je určen Dalíkovi, nebo dodává odvahu sám sobě

    http://vasevec.parlamentnilisty.cz/domaci-politika/alfa-samec-s-gulema

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Slime, Vaše úvaha je příliš složitá a na T. se nedá dobře použít. T. píše jak myslí a jak myslí ukazuje titul jeho knihy. Nic víc, nic míň. Jak to psal tatík K. Prázdná makovice.

      To se mi líbí

      • Slim napsal:

        Může být 🙂 A tento bezpříkladný tupec získal nejvyšší volební podporu, co tu kdy byla, snad kolem 39%. To nedosáhl ani Mečiar na vrcholu. A jeho předchůdce (tak řečený tunel dědek) mu to taky nikdy neodpustil.
        Byly tam jisté – ehm – zvláštní okolnosti, ale o čem to svědčí ohledně voličstva??

        To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Nebojte se Dalíkovi určen není, protože Dalik je pod ochranou jejich justice.
      https://www.novinky.cz/krimi/405268-dalik-prodal-posledni-podil-ve-svem-byznysu-tesne-pred-verdiktem-soudu.html
      Takto se pracuje pokud máte justici.
      Ne jako ten nemožnej a neschopnej Rath, ten prostě o ty prachy přišel.
      Proto se také nikdy, pokud máte takovéto krytí vlastní justice nemusíte z ničeho POS**T.

      To se mi líbí

      • Slim napsal:

        Samozřejmě respektuji Váš zvyk podat všechno co možná dramaticky a detektivním stylu, jenom jsem měl pocit, že Dalík o tom, že „mají justici“ třeba neví.. Vypadal u toho soudu trochu jako že se mu podlamují kolena.

        Ale to je jistě jen můj pocit, stejně jako to, že ve 2013 padla vláda zásahem justice.
        TOŽ se omlouvám za svou neznalost zákulisí… 😦

        To se mi líbí

        • Petrpavel napsal:

          Lumpové umí (a když ne, advokát poradí) u soudu podlamovat kolena.
          Vláda padla zásahem protikorupčního útvaru který je tou většinovou částí justice kterou „mají“ upřímně nenáviděn a napadán, stejně tak politiky tzv. odleva doprava, t.j. ČSSD, ODS, TOP, ANO, KDU.

          To se mi líbí

          • Slim napsal:

            Jasně, bědování je částí vašeho oblíbeného rejstříku.

            To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Považujete-li konstatování reálné skutečnosti za bědování pak opravu už je pravdou, že nám je bědno.
              Vám ne, vy si ještě cosi namlouváte sám sobě (a snažíte se i nám).

              Ještě k tatovi 12:52 : souboj prorežimní pravice ODS+TOP+KDU+ANO s prorežimní levicí ČSSD je pouze soubojem o korýtka, ne o ideje. Ty mají shodné, ty jsou dány „západními hodnotami – kapitalismem, válkami, liberalismem, egoismem…“, neříkají to snad sami? Jedni to říkají na plnou hubu, jiní kolem toho chodí jako okolo horké kaše.Jediný rozdíl. Voličstvo baví a získávají pozlátky, nesplnitelnými a nesplněnými sliby.

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Popravdě : sliby spíše plní tzv. pravice je-li u moci. Viz restituční zákony, včetně toho daru církvím, viz devastace úřadů práce, viz tisícikorunové náklady na zdraví a léky mimo pojištění, viz „jejich justice“ … Tzv. levice zruší 30,-Kč poplatku, zvedne důchody o 40,-Kč…

              To se mi líbí

        • Slim napsal:

          Chraň bůh, abych já někomu o něco namlouval… „viď Palivče“ ?
          Natož pak PP, jehož myšlenkové skoky jsou nevyzpytatelné (a taky často naopak). Koneckonců, už K. Čapek napsal fejeton o naříkačích. A věděl proč.
          „Jsme národ naříkačů; obyčejně se setkáváme, jen abychom si navzájem pobědovali, že se nám vede mizerně, ačkoli nás vlastně nijak nezajímá, jak se tomu druhému vede“

          * * *
          Nicméně PP napsal zajímavou poznámku o protikorupčním útvaru. Jak tak dneska koukám do novin, tak Lidovky si z toho udělaly Téma dne:
          Prý hrozí nějaká reorganizace v jejímž důsledku by plk. Šlachta přišel o místo. Věnují tomu rovnou 6 článků na str. 1 a 3.
          Včetně sloupku šéfredaktora a interview s dr.Ištvánem (JSEM ŠOKOVANÝ.)

          Snad to nebude úplně nezajímavé a neaktuální téma takže, si poslední dva body dovolím přidat dolů, do širokého vlákna (je to oboje krátké)
          Moje naivní hodnocení je, že jde o PPPP (preventivní palebný proti-přepad), možná proti něčemu, co se má chystat. Ale počkám si, co nám k tomu řekne náš znalec druhých až devětadevadesátých skrytých významů, kolega Cech. Tož tak

          To se mi líbí

          • Cech napsal:

            Nehledejme špendlík v kupce sena, když je do ní zapíchnutý telegrafní sloup.
            Ani volby, jak je zřejmé z našeho „demokratického“ systému výběru poslanců, nejsou zárukou toho, že v budoucnu budou soudce a porota zárukou práva.
            Stejně jako při volbách komunálních, senátních a parlamentních, se stanou záležitostí mafie.
            Čuba zaryta je v něčem jiném.
            Proto prosím článečky kterými sice ne plně ale částečně uchopíme realitu :
            Jak kde a proti komu u nás pracuje jejich justice.
            http://svobodnenoviny.eu/ministerstvo-spravedlnosti-a-degenerace-systemu/
            http://www.destrukcebis.wz.cz/CTMX-W-kratkyPopisBIS-mafie-jedenTextZcasti.htm
            Opravdu na tom není nic skrytého, pouze je to již v současnosti obava každého z nás nazývat věci pravými jmény, neboli popisovat objektivně realitu okolo nás.
            Tož to podstatné je, že na právnickou fakultu v Praze se prokazatelně přijímalo za úplatky. Nevyšetřilo se nic a nikdo nebyl potrestán.
            Řada z těchto absolventů již maká v soudcovském křesle.
            Proto takovýto člověk bohužel nikdy ze samotného principu nebude soudit spravedlivě.
            A to nezmiňuji slavnou plzeňskou právnickou fakultu již vůbec.
            Z výše uvedeného je patrné, že naše justice je státním bičem v cizích rukou.

            To se mi líbí

          • Petrpavel napsal:

            No nevím Slime čí že skoky jsou nevyzpytatelné (a pak zase naopak). Vlastně : já vím!
            Přečtěte si ještě jednou mé tvrzení které jste nejprve zpochybnil a chvíli poté potvrdil zkopírováním Istvána Léka z Lidovek …
            Nebylo by lepší raději napřed počítat do sta, když vám tak lezu na nervy?

            To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Pro lepší představu jak pracuje a je řízena jejich justice, předkládám metodiku likvidace jak šéfa tak vlastně celého útvaru protikorupční policie :
      http://zpravy.aktualne.cz/domaci/sefovi-protikorupcni-policie-neveri-vlastni-lide-se-zjisteni/r~aac6cf8027d411e682380025900fea04/
      Scénář je shodný s metodikou „čistý stůl“ pouze osoby, obsazení a financování se změnilo.
      Všichni zúčastnění kteří se podílí na správě své justice, jsou v tomto případě placeni z prostředků daňových poplatníků.
      Tož soukromými fondy se musí šetřit, pokud to může zatáhnout daňový otrok.

      To se mi líbí

  13. tata napsal:

    Važení
    I zde se vyne jemná nit jak je ČSSD SAJRAJT……….NEUKAMENUJTE MĚ………JÁ jak sem předeslal ji už volit nebudu ani to nebude její obhajoba.Dost věcí ji vyčitám a nezkousnu principialně některé věci. Proti ji volit nebudu i když nevidim zatim koho smysuplně tak jen to bude stracený hlas ASI PRO KSČM.Proč stracený nebot zatím sní nikdo do vlády nepujde,na druhou stranu pominul hlavní duvod mé dosavadní volby .Určitá hráz proti politice co praktikuje TOP,ODS.
    at to zde hodně lidí neuznává pro mě je ČSSD O TEN FOUS lepší než ty dvě.
    At BABIŠE volit nemohu má své priority a pohled na svět rozdilný od mého,přesto on je ted ta hráz co pro mě doted byla ČSSD……Tudiž budu doufat že vic voliču bude uvažovat jako já nedá hlas ČSSD a ta třeba utrží porážku která jí pomuže k určité očistě s lidmi jako DINTSBIER.
    To k vysvětlení proč ta reakce už otom přemyšlím dlouho.

    Nebot už je to dlouho ta jemě spřadaná vlakna cilená směrem k diskreditaci co představuje levicové prvky,ač jich má ČSSD NA MUJ VKUS POMÁLU,přesto představuje pro věřejnost tu stranu spiše levicovými prvky a zaroven jediného važného protivnika,hrozbu pro LIDI které prosazuji tvrdě pravicové prvky pohledu to jest naprosto asocialní stát.

    Jsou to jen jemné natuky využivajicí i velké chyby ČSSD……TŘEBA neslanou,nemastnou obranu proti Restitucím……….to je ten paradoxně nejvice uspešný bod……proč paradoxně

    SCHVALILA ji pravice,volby neumožnili jednoznačnou strategii něco stím udělat……přesto defakto i zde jednoznačnou psí hlavu zato sklidila ČSSD DEFAKTO JAKO hlavní vinik……….aniž si ty lidé uvědomují že ani kdyby ČSSD TED NEVLÁDLA NIC BY SE VTOMTO OHLEDU NEZMĚNILO.

    tak je to defakto ze všemi zápory co má ČSSD…….KAŽDÝ TEN ZAPOR by byl při jakekoliv možné jiné vladě minimalně stejný,někdy i o fous horší v připadě většiho vlivu TOP,ODS.

    nebo před volbami jemné naznaky jak ČSSD bude spolupracovat s TOP,JAK SE SBLIŽUJÍ.

    bohužel tu podprahovou manipulaci si zde plno lidí neuvědomuje,JAK sem předeslal není to obhajoba ČSSD,TED konečně nastal čas ji nastavit zrcadlo ji nevolit a doufat že se poučí ,je zde určitá hráz,Ta ale nebyla v minulích volbách………přesto je si třeba uvědomit jak je snaha pošpinit ,zašlapat ,jakokékoliv nebezpečí s naznaků levicových prvků a ty pro tyto lidi představuje hlavně ČSSD.

    podle mě ktomu patří i rozhodnutí soudu o zaplacení 300 milionu za spor o lidový dum……ano myslite tykat se to ods,top byl by rosudek stejný jsem přesvedčen že ne,

    To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Zde s Vámi souhlasím tato, protože oni mají justici a proto mohou klidně před volbami zlikvidovat jakoukoli stranu, v současnosti to třeba schytala ČSSD.
      V prezidentských volbách třeba Okamura – > díky „opravdu ohebné státní matematice“.
      To co oni nemohou je postavit se proti podnikatelským projektům jako např. ANO, protože v tom okamžiku se začne souboj na úrovni jejich justice, viz to co předvádí JUDr. Pavel Zeman a JUDr. Lenka Bradacova, Ph.D. proti protikorupční policii neboli proti Jaroslavu Vildéovi.
      Zde je nutné si uvědomit, že pokud oligarcha vlastní dostatek manipulačních prostředků, tak je vůči jejich justici odolný (neboť on je ten který si diktuje výklad zákonů a celkově tedy výklad práva v Czechii).
      Tož proto je ten rozsudek ve dvou na vlas stejných kauzách vždy naprosto odlišný.

      To se mi líbí

  14. oh napsal:

    Zlej Robejšek, zpochybňovat genialitu elit, to se kavárně nedělá!
    http://blog.aktualne.cz/blogy/petr-robejsek.php?itemid=27483

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Vynikající článek. Má jen jednu chybnou premisu:
      „Přímá demokracie má nespornou výhodu i pro politiky. Ubírá jim sice část moci, ale zbavuje je i části jejich odpovědnosti.“
      To je tvrzení, které u nás neplatí. Naše současné elity nemají žádnou odpovědnost za své činy. Nikdy za nic nemohou, jsou měňavé jako améby. A v tom je zakopaný pes. Současný systém těm skutečně mocným co tahají za nitky naprosto vyhovuje. Prebendy přináší a odpovědnost je nezajímá. Proč také, jsme okraj periférie.

      To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.