Jedna éra končí, zdá se…


V běžném běhu života člověk ani nevnímá nenápadné signály, které zvěstují nějaké hlubší změny. Třeba jako když jsem přišel pozdě na svoji poslední schůzi KSČ v polosuterénní zasedačce na Vinohradské třídě někdy koncem léta 1989, a svítilo se tam svíčkami, neb vypadla elektřina. Coby vyhlášený drzoun jsem pronesl hlasitě a doufám, že s čitelnou dávkou ironie: „Čest práci, soudruzi! To už jsme zase v ilegalitě?“ A další schůzi už jsem nezažil, protože naše organizace v Československém rozhlase se rozpadla hned brzy po 17.listopadu, na těch mezi jsem absentoval.
V našem městysi máme posledních 26 let tradici oslav osvobození od německé okupace v roce 1945. Mám na ten první ročník v roce 1990 hezké vzpomínky, neb to bylo velmi nadšené a spontánní. Při hlavním programu 5. května jsem stál na střeše přenosového vozu Československého rozhlasu (technik Tomáš Tomka), zaparkovaného na náměstí Republiky a živě jsme to dvě hodiny vysílali společně s Lídou Rakušanovou historicky poprvé společně na dvou okruzích – stanicích Československo a Svobodná Evropa.
Teď mě klidně kritizujte kvůli mojí morálce či naivitě, tak to prostě bylo.

Jsem naprosto pevně přesvědčený, že oslavy osvobození americkou armádou do Plzně prostě patří, jen jsem si tak kolem roku 2000 začal říkat, že by snad nemusely být každoročně tak monstrózní. A také je správné, že jsme americkým vojákům v Plzni postavili důstojný pomník. A kritikům těch oslav, zpravidla mimoplzeňským, když tvrdí, že chybí připomínka významu Rudé armády při osvobozování ČR, vždycky říkám:
„Chybou nejsou oslavy Američanů (a Belgičanů – ti tu také byli) v Plzni, ale absence oslav Sovětů (a třeba i Rumunů a dalších) tam, kam přijeli oni.“
Ta doba velkých oslav ale v Plzni pomalu, zdá se, končí. Začátkem jara přišla zpráva, že velký „Konvoj svobody“ (či jak se tomu říká), tedy obrovský průvod historických vojenských vozidel napříč městem, letos nebude:
http://www.regionpodlupou.cz/4375-oslavy-osvobozeni-v-plzni-budou-mene-bombasticke-nez-loni-chybet-ale-nebudou-veterani-ani-vojenske-historicka-technika.xhtml
Strhla se kolem toho politická přestřelka:

http://www.regionpodlupou.cz/4391-konvoj-historickych-vozidel-rozhadal-plzenske-zastupitelstvo-politici-chteji-jizdu-veteranu-kazdy-rok.xhtml
Mezi tím se ale objevil další zádrhel, protože se ukázalo, že hlavní pomník americkým vojákům je poškozený a nebezpečný:
http://www.regionpodlupou.cz/4388-pamatnik-diky-ameriko-prijde-o-sve-popraskane-pylony-23-24-dubna.xhtml
Výsledek je zde:
http://www.regionpodlupou.cz/4403-po-slavnem-pomniku-zbyly-opravdu-jen-spalky-likvidaci-sledovaly-na-americke-tride-stovky-lidi.xhtml
A výsledek politických šarvátek zde:
http://www.regionpodlupou.cz/4405-bitva-s-ucasti-vojaku-rude-armady-behem-slavnosti-svbody-v-plzni-nebude-organizator-ji-radeji-celou-zrusil.xhtml

Takže suma sumárum, Hudcovo zhodnocení:
Nějak se nám to všechno rozplizlo a hyne, zdá se, na velikášství typu oslav VŘSR. To dost přeháním, já vím, ale to přirovnání neznamená nic proti těm americkým chlapcům, co sem přijeli na džípech až odněkud z Nebrasky nebo Kansasu, ale proti našincům, kteří neznají míru. Pomník tak vysoký pro to dopravně tak zatížené místo, až popraská. Každoroční zablokování města na celý víkend. Bitva, v níž měli ruští/sovětští vojáci podlehnout Wehrmachtu (který ve skutečnosti hnali jako stádo do amerického zajetí), aby je mohli američtí vojáci zachránit. Všechno mi to přijde jako z Cimrmana, protože všichni, které znám z toho nemají legraci, ale prdel. Až na to vyhrožování smrtí, je-li to pravda. No posuďte sami:

bitva

A na závěr ještě fotografie, dokazující, že někdy méně znamená více. Tohle je nenápadný pomníček československým vojákům obrněné brigády, zařazené do spojeneckých vojsk, kteří přijeli do Plzně s několikadenním zpožděním. Není vysoký ani metr a stojí na bezvadném relativně klidném místě u jedné z hlavních plzeňských ulic na okraji historického centra, přímo proti vchodu do Velkého divadla.

Voják dobojoval, pověsil přilbu na patník a šel domů. Není to nádherná myšlenka? Vymysleli studenti plzeňské umělecké školy Zámeček:

pomnik
Stojí tam dva roky a tu přilbu ještě nikdo neukradl (drží dost pevně). Vždycky, když jdu kolem, tak zasalutuji na počest kolegů – kdysi důstojníků, poddůstojníků a vojáků. Pokud vím, už žádný nežije.

hudec

Příspěvek byl publikován v rubrice Krajanovy postřehy se štítky , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

94 reakcí na Jedna éra končí, zdá se…

  1. cobolik pacholik napsal:

    vies co hudacku ja salutujem tebe starej strukture,ja jak nestruktura a tazko ovladatelny jedinec si vazim ,ze hoci ja triedny nepriatel pre teba a vasu ideologiu mas charakter,hoci som sa dobrovolne zucastnoval zo svojho presvedcenia akcii narodnej fronty jak je zberanie slamy z poli burakovov,ci sadenia stromcekov.
    vies preco obridli tie pompezne oslavy?bo ja sam cul,ze to hitparada pre nejaku muziku,ktora nie zle hrala,ale hlavny vystupujui koncernty umelci z pod red star ty hrali prve husle,vies co ma vkurvilo ,ze som dore popa nezabil v tej kobke kostola,kde som sa chystal od 13 rokov svojho zivota od ktorych som vedel co je rslova ulice, uz jak taky hovniar a vrylo sa do mna jak dlato do kamena po 35 rokoch som tam stal napnuty jak kurva a videl som taku karticku,ze na dom kubisa sa hladaju peniaze,na opravu a ked vysiel z diery,kde som sedel asi 15 minut a zul cigaretu a cumel na bok,kde chceli hosi sa ratovat to uz pop kukal po telefone jak som spustil a napisal do knizky peknu prupovidku.
    narodni fronta delala chyby,co sa tyka,ze amikov z kansas nespominalo bo dojednu holotu si treba vazit v cobolove to maju francuzi jugose rusov nespominam ty lezia na velkych obsaroch europy co uz normalne pomniky,smerom na spis cez parsivu je pomnik jednoduchy vrtula z lietadla,ktore tam v lesoch spadlo ,jasne ze ruske, burani v tej diere tam udrzuju roky a lestia tu vrtulu,tak jak prilba nejakeho vojaka by sa mala blyskat,co prechadzajuca holota by ju pohladila na znak honoru k svojej holote.vidis sa vedie bitva,kde ruska holota uteka a bita jak zito,co je pravda spociatku,ale ked vstala z kolen na ktorych klacala a ocistila nohavice staci precitat listy,co uvolnilo traktarovo z archivov a maju ich tisice uchovane doteraz co pisal feldvebel,ci hauptmna do svojich volke ja prelozim do svojej dristacky,ze trafila kosa na kamen a to mocno za par dni sa pred 70 rokmi holota radovala jak sialena,plakala zo stastia z tych co prezili,ale aj tych co kopa zdochla,myslim,ze aj volke v duchu dumali,ze koniec a mali rite naisto zrastene co s nimi ten pijacek vania urobi,ci nimi nevydlazdi cestu z moskvy az pod bajkal co by som brvou nemihol,netreba nejake ohnostroje ci velke priehladky mne sa bohovo pacilo, ta ruska holota a ten jej pluk,ked idu ulicami a nesu svoju holotu,to ma uderilo jak kurva nemy pochod z ktoreho biju jasne dve veci,ze tam svojich co podochli maju v najvacsej ucte a druhe pozor kurva na nich barz dobry pozor,nakoniec vecna cest vsetkej tej holote co podochla,ci od gulky,ci hladu,ci len ho auto zrazilo vsetkym nema cest!

    To se mi líbí

  2. cobolik pacholik napsal:

    ked myslim vsetku holotu tak vsetku, to od amazon smerom na manitobu potom zambezi a isle man,dalej cejlon ,smerom na barents sea,tak dalej papradnikovy prales cez ayers rock ponad cinsky mur,az ku gosan,jednou hrubou ciarou…

    To se mi líbí

  3. cobolik pacholik napsal:

    este neviem,zije niekto v britanii?ci tam cechoslovakov oslavuju,proste spojencov vsetkej tj holoty,co tam aktivne vojovala?,bo ked pravda co som cul,ze nam zapocitali aj pranie osratych gati a urvanych gombiciek nasich chlapcov z armed forces mozem nasrat na tych cajickarov,nech sa nerobia viacej vyjebany jak su.

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Je to pravda, Čobolík, celú výbavu všetkých svojich vojakov sme museli zaplatiť. V rámci objektivity však treba povedať aj to, že to bola Benešova podmienka a naliehal na to. Aby to akože bolo tak, že našich vojakov si vystrojilo Československo samé. Treba povedať aj to, že rovnako to bolo dohodnuté aj s Rusmi. 1. ČSAZ mal spočiatku uniformy anglického strihu, aj tie prilby mali naši v Sokolove rovnaké ako na tom pomníčku v Plzni. Beneš chcel AZ v Rusku držať ako jednotku vo výklade, ale Svoboda ho v tomto „podrazil“ a dohodol sa priamo so Stalinom, že tú cestu domov si chcú naši sami vybojovať. A Rusi sa s tým zásobovaním nepárali tak, aby počítali aj rezervné gombičky na uniformách. Po vojne nám zostal aj dlh voči Rusom, ale oni urobili zápočet za stroje z tovární, ktoré si odviezli ako vojnovú korisť.

      To se mi líbí

      • Joda napsal:

        V zájmu objektivity je třeba říct, že Britové zase museli do posledního centíku zaplatit Američanům za všechno, co od nich dostali nebo měli zapůjčeno (smlouva o půjčce a pronájmu). Některé podmínky byly přímo vyděračské. Když VB potřebovala na začátku války lodě proti německým ponorkám, tak jim USA dodaly staré torpédoborce z 1. světové války a VB za to musela amíkům podstoupit některé startegicky důležité ostraovy v Tichém a Indickém oceánu. Poslední splátku dle smlouvy o půjčce a pronájmu zaplatila VB až někdy na počátku tohoto století.
        Také Rusům nic Američané nedali zadarmo. Sovětský svaz za americký vojenský materiál platil zlatem. Pokud loď se zlatem nedoplula do Ameriky (např. kvůli potopení německou ponorkou), musel SSSR vypravit novou várku zlata.
        Na WW2 vydělaly jen Spojené státy.

        Líbí se 1 osoba

  4. kchodl napsal:

    Zapadá to do celkového obrazu. Po 90. roce byly plzeňské oslavy přirozenou reakcí na 40 let bolševického „popírání“ osvobození západních Čech západními spojenci a bylo to moc pěkné. V lidech byl silný proamerický sentiment, čundráci nosili dlouhá léta jako standard usárny a všechno možné americké, dobrý dárek byl klasický pilotní „bombr“. Každý nadšenec do zbraní si pořídil něco v .45 ACP, především ikonický Colt 1911 a opakovačku s pákovým závěrem jako z westernu, rozmohly se kluby westernové střelby, volně se prodávaly perkusáky všeho druhu. Panovalo vyloženě proamerické nadšení. Kdo v té době neměl nějaké americké auto ? Mustang, Corvette (Stingray Z0xCx), Jeep, Dodge, …

    Sami Američané, kdykoliv k nám přijeli, se moc divili, že se setkávají s tak kladným přijetím, protože v zemích, kde „působili“ dlouhá léta, o nich již věděli svoje – a chování domorodců k návštěvníkům z USA tomu odpovídalo. Jak říkával jeden můj kamarád „Amíci jsou přinejlepším jen lépe motorizovaní navonění Rusáci“. Jenže toto poznání si museli všichni prožít na vlastní kůži.

    Přispěla k tomu šílená americké politika, když se rozpadl Sojůz a Amíci se začali cítit jako páni celé zeměkoule. Povedlo se jim za těch 25 let téměř nemožné – otočili veřejné mínění o 180°. Dnes jsou důsledně proameričtí jen slepí a zaplacení, většinou to jde ruku v ruce. Amíci to pojišťují důslednou podporou kolaborantům, defraudantům, zlodějům a zrádcům všeho druhu. Jakmile se objeví něco lidsky, společensky, státně a národně patologického, platí to zajisté „strýček Sam“ – od multi-kulti, LGBT, islámu, migrace, politické korektnosti až po juvenilní justici, ničení zdravotního a sociálního systému, plíživou likvidaci vzdělávací soustavy.

    Připočítaly se k tomu všemu kolikrát i maličkosti, například mnoho let nevyváženého vizového režimu, kdy náš „největší spojenec“ USA na občanech ČR – na rozdíl od západních zemí – vyžadoval velmi obstrukčním způsobem víza, odmítal je dávat s malichernými záminkami, prostě protože zaměstnanci konzulátu měli nařízeno určité procento odmítnutých žádostí. Amíci přirozeně vízum nepotřebovali.

    Všechny podniky, do kterých vstoupili „američtí partneři“ byly vykradeny a likvidovány – některé se povedlo na poslední chvíli za velkých nákladů zachránit, například Aero nebo Tatru. Koncem 90. let americké globální firmy vykradly a za suché z nosu pohltily většinu nově vzniklých prosperujících českých technologických firem – tímto způsobem se chovají ve svých „koloniích“, protože zkusit něco takového v USA, 10+ let kriminálu by je neminulo.

    Dalo by se dlouze pokračovat, například „darováním“ měnového zlata ČNB Amíkům výměnou za jejich dluhopisy, v době, kdy zlato řízeně pokleslo na mnohaleté minimum, …

    Americká rétorika a jejich činy vůči ČR se dostaly do brutálního rozporu, snad více než kremelské bolševické žvásty za normalizace. Nevidí to jen totálně slepí.

    Legrační je v tomto kontextu přepálené snažení proamerických aktivistů, kteří snad působí jako tajní „Putinovi agenti“, protože jinak to snad není možné – například popírání osvobození sovětskou armádou – prý to nebylo osvobození, ale okupace. Směšné blokování ruských motorkářů, přivážejících květiny k pomníkům padlých. A další „blbárny na entou“, nemá cenu všechno znovu opakovat.

    To se mi líbí

    • Kamil napsal:

      Hmm, jestli to někteří netušili již dávno, viz například Adam Michnik:
      „Na komunismu je nejhorší to, co přijde po něm.“

      To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        Jednoznačne.
        Našiel som takýto jeho citát, čo to ešte osvetľuje:
        „Smrť komunistického systému neznamená koniec totalitárnych mravov. Starostlivo pestovaný otrok komunizmu nezomrel spolu s koncom vlády komunistickej strany. A aj nepriateľ komunizmu sa nezriedka sformoval na podobu systému, proti ktorému bojuje.“

        To se mi líbí

    • Kamil napsal:

      A k té „morálce“, jak píšete:
      „Teď mě klidně kritizujte kvůli mojí morálce či naivitě, tak to prostě bylo.“
      Kdysi asi ano, dnes je však pozdě, když dnes se zdá, že všichni už patříme do jedné velké neziskovky, jejíž výstižný název říká téměř vše „Lidi v řiti“ (název převzat, asi z PZ?).

      To se mi líbí

    • Kamil napsal:

      A možná bude i reprezentativnější než Czechia utajující jakousi Moravu …
      Jen si na okamžik představte třeba naše politiky statečně „bojující“ kdesi na sumitu o výši kvót schovaných za cedulkou s výstižným nápisem „Lidi v řiti“. Jistě by s námi soucitila i celá EU. O vhodném překladu do angličtiny zatím nevím…

      To se mi líbí

  5. Cech napsal:

    Nevím ale stále si myslím, že i náš profík bude časem donucen příjmout substituci a to následnou, kde velký „Konvoj svobody“ bude úspěšně nahrazen současným profesionálním konvojem budoucího „velkého vítězství“.
    No a že ten konvoj nebude pouze pro obyvatele městysu ale pohled na konvoj bude téměř pro celou Czechii.
    Na konci května projede Czechii další konvoj amerických vojáků.
    Letos se k němu připojí i technika armády Czechie.
    Pro všechny nedočkavce to již ANO, oznámil ministr obrany Martin Stropnický. Američtí vojáci pojedou z Německa nejen do městysu ale dál a dál až do Pobaltí.
    Saber Strike 2016 a prezentační přejezd konvoje téměř přes celou Czechii se plánuje ve dnech 27. až 30. května.
    Vzhledem k naprosté nezbytnosti EU standardizace, je nutné dosáhnout i standardizace lidského myšlení.
    Tím, že postupně prosadíme od Normandie až do pobaltí jednotné oslavy nejen projíždějících konvojů tak tím vytvoříme vlastní potenciál dosáhnout k masám, těmito postupnými substitucemi vytvoříme novodobé dějiny, které budou mít tu moc vytvořit v myslích lidí jediný soudržný názor – vytvořit standardní EU lidské myšlení.
    EU stanovený jednotný postup k oslavám, jak v Normandii tak v pobaltí je totiž mocným přenašečem v současnosti žádoucích myšlenek a názorů a tak postupně a kvazi přirozeně budeme standardizovat myšlenky a zvyky celé EU.
    Protože změny oslav jsou vyráběny, aby odpovídaly požadavkům budoucího uspořádání a taktéž zámořským požadavkům na EU.
    Zřejmě proto se, odrážejí, zdůrazňují a dokonce přehánějí „potřebné“ tendence.To co pro nás nutné není nebo co může dokonce i škodit je stimulovat nové národní či místní(např ony oslavy v městysu) myšlenky a názory.
    Tož také zřejmě proto, se bohužel městys bude muset smířit s nižší pompézností oslav.

    To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Pro doplnění, proč je možné i zdánlivě nemožné.
      Na čem pravděpodobně je budováno budoucí jednotné EU myšlení :
      Svobodná vůle člověka je pravděpodobně pouhou iluzí. K tomuto závěru dospěli vědci z Princetonské univerzity Adam Bear a Paul Bloom, kteří uveřejnili výsledky svého výzkumu.
      No a to podstatné, proč to bude a ne že ne :
      „Pravděpodobně v okamžiku, kdy dochází k jisté volbě, přepisuje náš mozek dějiny a klame nás, když nutí myslet, že to byla od počátku naše volba, i když ve skutečnosti byla učiněna již po tom, co jsme odhadli její následky na úrovni podvědomí.“

      To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Jistě, vaše tvrzení nelze zpochybnit. Je třeba zavést systematický, systematicky systematizovaný systém:
      V jednotě je síla!
      Vpřed za vyšší sklizeň obilovin i brambor!
      Ani zrno nazmar! Ani brambor, nazdar!
      Zdravá píce – zdravé tele!
      Suché ponožky stavbařům!
      Tanky míru nechť vyrazí na žně!
      Americký brouk nás neporazí!
      V internacionální jednotě vpřed ku světlým zítřkům!

      Kurnik, pardon, sekl jsem se asi o 50 let nebo o kolik…..
      Zak si to sem nějak aktuálně doplňte sami ……

      Jedna myšlenka (která žel není moje):
      Rozdíl mezi Moskvou a Bruselem je mj. v tom, že když si v Moskvě přijali nějaký nový zákon, neplatil hned automaticky i u nás.

      Zajímavá je ta perioda cca 20-25 let. Přes některé úsměšky byli u nás Rusové/Sověti po roce 1945 vřele přijímáni. O čtvrtstoletí později ani náhodou. V roce 1990 byli pro Američany všichni nadšeni (já také), dnes se ta popularita scvrkla ne snad ještě na 99 Pragováků, ale ten trend tu je. Je to jen náhoda, nebo zákonitost? To bych rád věděl…..

      To se mi líbí

  6. Ahele napsal:

    Našel se Jaceňuk. Oslavil velikonoce s celou širokou rodinou. Foto na jeho facebooku:

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Na ruských zdrojoch vyšla správa o tom, že ho zastrelili. To bola súčasť informačnej vojny. Z rôznych možností vysvetlenia sa mi zdá najviac pravdepodobné, že ukrajinské tajné služby (CIA) systematicky pracujú na diskreditovaní ruských (a z nich čerpajúcich alternatívnych) zdrojov. Nebolo by to prvý raz a podozrievam týmto smerom aj slávny Kyberberkut.

      To se mi líbí

      • Slim napsal:

        No, takhle se dá omluvit všechno. A o jedno kolo výš zase opačná verze
        Rosťa měl prostě napsat, že jde o neověřený drb z webu. Že někomu zpráva zapadne do představ není kritérium pravdivosti

        To se mi líbí

        • NavajaMM napsal:

          To je nedorozumenie. Nejde o žiadnu omluvu. Pomerne rýchlo som prišiel na to, že tá ruská správa o zastrelení Jaceňuka je kačica. Len som sa zamýšľal, že mi nedáva zmysel, aby niečo také Rusi sami vymýšľali. A že im to asi podsunuli Ukrajinci s určitým zámerom. V Rusku novinári poväčšine fungujú ako náš mainstream, tak sa ani nenamáhali s overovaním. Tu niet čo ospravedlňovať, resp. ani nechcem, len je to zaujímavé.

          To se mi líbí

        • Rosťa napsal:

          Slime, nepsal jsem to jako svatou pravdu, mimo vás to snad každý pochopil.

          To se mi líbí

  7. Rosťa napsal:

    Koukám, že je to dnes dost třaskavé téma a souhlasím s Khodlem, že za každou obršpinavostí poslední doby jsou ničím nekryté čerstvě natištěné žabí kůže. Je zajímavé, že třeba v JM kraji padlo řádově 25 tisíc Rumunů a pes po nich neštěkne, přestože oni zažili neskutečně krvavé boje, což se o Plzni a US army asi říct nedá. Ale možná se mýlím. V čem se nemýlím, je propagandistické překrucování pravdy od zaprodanců typu Klvani a pdobných grázlů, kteří za ten zelený papírek jsou ochotni zapřít vlastní matku.
    Bohužel nic nenasvědčuje tomu, že by se historie neměla opakovat. V lokálních krvavých jatkách si nositel Nobelovky trochu zatrénoval a začal stahovat vojska k ruským hranicím. Čekal jsem, že se pochlapí nějaký strejc z Osla a vyzve tohoto držitele k vrácení kdysi prestižní ceny. Ale možná se mýlím i zde. EU ji dostala také a hned roztřískala Libyi na sra.ky.

    To se mi líbí

    • oh napsal:

      Vaše očekávání je marné a samozřejmě muselo být zklamáno: „nobelovu“ cenu za mír neuděluje švédská Akademie věd, ale výbor jmenovaný politickým orgánem, norským parlamentem.
      A první přikázání papaláše za každého režimu zní Nepřiznáš vlastní chybu!

      To se mi líbí

  8. tata napsal:

    ot………ale v podstatě zapadá do tohoto tematu o co jsou tito hajzlové lepší,dřive si mohli jen přilepšovat,teed u toho hrochtaj a nemají potřebu to zduvodnit

    http://www.novinky.cz/ekonomika/402138-bakalova-nwr-byla-ve-ztrate-ale-manazeri-brali-stamilionove-odmeny.html

    To se mi líbí

    • Rosťa napsal:

      Dobrý je ten odstavec o Teličkovi. Bakalův člověk v Babišově straně.
      Z článku:
      A na výplatní listině společnosti nechybí ani někdejší lobbista, diplomat a současný europoslanec za hnutí ANO Pavel Telička. Tomu NWR vyplatila v letech 2010 až 2014 na mzdách 430 tisíc eur. „Na otázku ohledně finančních odměn v NWR nejsem jako bývalý člen správní rady společnosti oprávněn odpovědět,“ uvedl Telička s odkazem na NWR.

      To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Měl jsem tu „čest“ a svatou trpělivost vyslechnout část včerejších Událostí komentářů. Tak využiji i k tomuto tématu:
      Dva světy tam byly – modrofialová soudružka novinářka Zlámalová a člen vedení ČMKOS (jméno jsem zapomněl, už se asi na obrazovce neukáže). Ona hovořila o tom jak těžba uhlí je drahá a vyplatí se dovážet ho z USA, jak je nutné ukončit těžbu, jak majitelé nemůžou prodělávat, druhý připomněl to co zde často připomíná Strejda Olin a co zjistil už v předminulém století jistý Marx – kapitalista kapitalizuje zisky a socialisuje ztráty, stejně tak i Bakala a spol. vytáhli miliardy a teď státe starej se. Nutno uvažovat i o trestní odpovědnosti zainteresovaných. Umlčeli ho společně redaktor i ta soudružka.
      A aby to nebylo tak jednoduché jak by se mohlo zdát – zlý podnikatel Bakala a hodní zaměstnanci – horníci, jsou tu fakta. Kdepak, on jenom využil (a klidně si lze myslet že zneužil, ale je to jedno, měl na to podle českých zákonů právo) toho co mu tehdejší vlády ODS a spol. a s posléze ČSSD a spol. umožnily. – onu pověstnou ideologickou, nikoli rozumovou, privatizaci „za korunu“ a následné rozkradení podstaty. Umožnily mu to vlády, které určitě většina z těch horníků sama volila (i když věřím, ale nevím, že mnozí z nich volili komunisty, ale bylo jich málo…).

      To se mi líbí

      • Cech napsal:

        Zde je nutné se především zajímat o to, proč má možnost AHG ještě na závěr podojit stát než přenechá tento státní cecík Czechie dalšímu slovenskému miliardáři k docucnutí.
        V současné situaci je i Zemanem navrhované znárodnění, zátěž pro daňového otroka cca. 18 mili.
        Ne prostě AHG by měla zaplatit plnou palbu a vydolovat ji na Bakalovi ale vzhledem k tomu že mají justici, tak z toho zase nebude nic.
        No a Bakala si konečně bude užívat své zisky dohozené naším předsedou ČSSD.
        AHG tvoří tři nadnárodní investiční společnosti Ashmore Investment Management Limited, M&G Investment Management Limited a Gramercy Funds Management LLC.
        No a tyto firmy nyní požadují aby Czechie okamžitě a střelhbitě vytlačila oněch 33 mili.
        Tož takto se zcela ukázkově provádí privatizace zisků a socializace ztrát po americku.
        Protože jak je již celá desetiletí známo, tak byznys nestojí o volný trh, byznys stojí o moc právě k vůli těmto štědře státem financovaným operacím.

        To se mi líbí

  9. tata napsal:

    http://www.novinky.cz/komentare/402203-ocima-sasi-mitrofanova-jak-me-balamutila-prazska-kavarna.html

    jen by mi zajimalo je přesvedčen otom co piše,nebo to jen vynáší

    To se mi líbí

  10. berkowitz napsal:

    2 мая в Одессе. Куликово поле. Прямая трансляция
    Přímý přenos od místa tragedie (dům odborů), kde bylo upáleno více než 40 lidí

    To se mi líbí

  11. Hudec napsal:

    Dnes ve 21:55 na ČT 2 „Osud člověka“. Přiznávám, že film si do detailu nevybavuji, ale tu novelu, podle níž je natočen, jsem měl v ruce před 2,5 rokem, při poslední cestě do Ruska. Je strhující. Pokud neusnu (nejspíš jako obvykle únavou z přežrání a přepití), tak se kouknu.

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Ta novela je úžasná. Však za ní také Šolochov dostal Nobelovu cenu za literaturu.
      Jak jste tu nedávno prohodil pár vět o „Papá“ Hemingway, tak Šolochov je zajisté ruský Hemingway, protože má podobný „dar zkratky“.

      To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        Ten Šolochovův příběh je asi sám o sobě silnější, než kterýkoliv Hemingwayúv. Ale psát umějí oba, to je fakt.
        Jako správný grafoman jsem měl před patnácti lety cukání sepsat literární příběh. Materiál jsem k tomu měl. Pak jsem si ale uvědomil takovouhle konkurenci a spousty dalších obdivuhodných autorů, a pustil jsem to z hlavy. Grafománii teď ukájím tady u Bavora 🙂 .

        To se mi líbí

        • NavajaMM napsal:

          Pane Hudec, ešte to zvážte. Každý sme jedinečný a pre Váš príbeh ani Hemingway nie je konkurencia, je to iná „planéta“. Dôležité je, že to poviete presne po svojom.
          Inak páčilo sa mi v Buňuelových pamätiach. Nebudem ho už citovať presne, ale povedal niečo o tom, že Španielsko má desiatky úžasných básnikov a spisovateľov, ktorí písali o občianskej vojne. Ale svet pozná len Hemingwaya. Čo by však bol Hemingway bez amerických kanónov.
          Tiež som kedysi nesmierne obdivoval Hemingwaya, no dnes mám radšej napríklad Marqueza, Saroyana alebo Tolstého.

          To se mi líbí

        • NavajaMM napsal:

          A skoro by som bol zabudol na Orwela. Pred pár rokmi som prečítal jeho Poctu Katalánsku. Pre mňa je to jeho najlepšie dielo. Holt, keď človek píše o vlastných skúsenostiach, má to inú šťavu.

          To se mi líbí

          • Jos napsal:

            Hold Katalánsku je podle mne Navajo, snad nejlepší dílo o španělské občanské válce jaké lze najít. Ono to má nejen šťávu ale též obrovskou informační hodnotu, která se jinde snad ani nedá najít. A hledám to řadu let, protože mně to téma vždycky zajímalo.

            Líbí se 1 osoba

          • Slim napsal:

            Nevím pánové, jaké máte vydání Holdu. V tom mém je na konci ještě esej Ohlédnutí za španělskou válkou (1943). Ta je ještě lepší, a je tam vidět návaznost na Tolstého úvahy o historické pravdě z doslovu k Vojně a míru (ten doslov mám dojem v novějších vydáních chybí, bohužel).

            Orwell píše: Nedávno jsem si sestavil tabulku zvěrstev od roku 1918 do dnešní doby… stěží bychom nalezli jediný případ, kdy levice a pravice věřila zároveň stejné události…
            Pravda jako by přestávala platit, vysloví-li ji váš nepřítel. …

            Takových věcí se hrozím, protože z nich často mívám pocit, že sama koncepce objektivní pravdy začíná ve světě zanikat. Vždyť s největší pravděpodobností vejdou tyto nebo podobné lži do historie. Jak bude napsána historie Španělské války zůstane-li u moci Franco..?

            Líbí se 1 osoba

            • NavajaMM napsal:

              Áno, čítal som aj toto Ohlédnutí a zanechalo to vo mne rovnaký dojem ako vo Vás.

              To se mi líbí

            • Jos napsal:

              To je geniální otázka. A dnes vlastně přibližně 80 let poté si už můžeme odpovědět. Dobrá historie Španělské občanské války už asi bude napsána velmi těžko Současníci v podstatě už odešli a doba kdy bylo možno využít jejich svědectví je nenávratně pryč. Ve Francově Španělsku vznikaly jednostrnné oslavné a zcela bezcenné spisky. Kupodivu v bývalém socialistickém táboře jakoby toto téma bylo zapovězené. A na příklad Španělská občanská války A. Beevora vydaná v roce 1999 v Londýně, tomu několikaset stránkovému svazku čouhá jako sláma z bot snaha autora za každou cenu se vyhnout jakékoliv kritice otřesné politiky Anglie i Francie vůči Hitlerovi, Mussolinimu, potažmo Francovi v letech španělské občanské války. A těžko se anglosaský přístup k věci změní.
              Před něklika dny jste Slime zmínil J.Švermu. To byl významný a koncečpní politik, který se na příklad dokázal plodně a racionálnzabývat otázkou česko-německých vztahů. Já před lety narazil na docela zajímavý fakt ze španělské občanské války. Prvním protiletadlovým dělostřelcem, který ve španělské občanské válce kanonem sestřelil bombardující německý Junkers byl B.Laštovička, pozdější předseda Národního shromáždění (vlastně parlamentu) v komunistickém Československu. Ti naši předkové byli ze zcela jiného těsta než my a hlavně totálně odlišní od obrazu, který se nám snaží předložit současná doba. A je obrovská chyba je vyhánět z dějin.

              To se mi líbí

            • Jos napsal:

              Omlouvám se za řadu překlepů. Musím si pořídit jiný keyboard.

              To se mi líbí

            • Slim napsal:

              Že Laštovička něco ve Španělsku sestřelil, jsem nevěděl, díky, Josi.

              Na Tolstého spojení s Orwellem už dnes nedojde, bolí mě oči od terminálu.
              Snad zítra

              To se mi líbí

      • jaa napsal:

        Tak jsem ten dokument o Tibetu zdigitalizovala a rozdělila na 7 dílůů. První na úschovnu se ukládal 5,5hod.vzhledem k tomu, že rychlost je mezi 19-50kb/sec.
        U toho SV by to bylo x5. což tedy…..
        Nevím, jestli přece jen ten cloud…. nebyla by kuchařka. V obou je kromě filmových dokumentů z celího tehdejšího světa, i úžasná sbírka dalších odkazů… a to všechno z doby kdy to taknějak nebylo upravováno… takže patřičně neuklizené a netržně volné… Prosté předávání informací…. No nevím…

        To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Taky se podívám, ale nejsem si jist, že film přežil tolik let. Pamatuju se, že kdysi vyvolal rozruch, asi taky proto, že v rámci „tání“ za Chruščova bylo nakonec možné ukázat trochu reálnější obraz války a jejího utrpení pro Rusko.

      ČT se letos snaží, hádám že příští týden dají „Pád Berlína“. 🙂 Ale on ten nákladný Ozerov bude asi stačit. Poslední díl je vůbec nejhorší. Adolf běhá za Evou a nutí jí bonbónek. Bůhví, kde toho Dietze vyhrabali. Tohle zkarikované pojetí pochopení nebezpečí a přitažlivosti fašismu neprospívá.

      To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        Jistě, ta pětidílná série je z mnoha důvodů silně naivní a pro dnešního mladšího diváka (pokud to vůbec je ochoten sledovat) bohužel až směšná.

        To se mi líbí

        • Slim napsal:

          🙂 Žukov v podání chlapáckého a štíhlého Michaila Uljanova.. !

          To se mi líbí

          • Jos napsal:

            Máte pravdu. Je to agitka. Prkenná a neživá. Ale vzpomínám na začátek, na př. ten díl z prvních dnů operace Barbarossa je udělaný lépe než bych od ideologů čekal. I fakta dost sedí.

            To se mi líbí

  12. lacogroessling napsal:

    Jo Plzeň, byl jsem tam před 14ti dny, to ještě stál památník z žuly na Americké, jen ohrazený provizorní ohradou. Ale jinak mi ten městys připadá v úpadku. Dva pozlacené penisy na náměstí u katedrály jako novinka, zato dva zkrachovalé antikvariáty tamtéž. To i v biskupství bývávalo pěkné knihkupectví, teď jsou tam dveře pěkně zabouchlé. No velí tomu major v.z. .
    A ten konvoj, vzpomínali na to, že když Usák dorazil do Pilsner, nepadl ve městě ani jeden z US Army, cestou od Šumavy a Českého lesa asi 30. Každý zaslouží úctu, jen ta míra…
    Zato Praha prý už byla osvobozena, stejně ale tam zařvalo několik tisíc příslušníků RA.
    Jde o tu míru.
    Před kontarevolucí jsem věděl téměř vše o podílu USáka na osvobození ČSR, znal jsem památníky, ten hlavní na křižovatce u Chebu i desku na radnici v Klatovech. Nikdo mi nemusel nic namlouvat. A taky nenamlouval nesmysly, které teď šíří havloidi.
    Plzeň, asi pěkné, výstavní město to bylo v 19. století.

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Laco, nebuďte tak nenávistný. Co byste si přál? Aby těch amerických chlapců tady padlo jako Rusů u Stalingradu? Úplně na konec války? To mi přijde zvrhlé.
      Plzeň je velmi příjemné místo k životu a doufám, že to vydrží.
      Myslíte-li „pozlacenými penisy“ na náměstí na mysli pár let nové kašny, pak především nejsou dvě, ale tři a dále jsou velmi krásné a působivé. Vypadají jako z 21.století, což může někoho překvapovat, ale pohled do kalendáře potvrdí, že tak to má být.
      Antikvariáty holt musíte vzhledem k vývoji hledat jinde, než na centrálním náměstí, což není tak úplně překvapivé. Pokud chcete, na pár z nich vás nasměruji, jsou v historickém centru, ale na náměstí holt né… co naděláte, čtenářů tolik není.
      S havloidy to má cosi společného jen omezeně. Zkuste si znovu přečíst můj text o tom kdo a kde by měl co slavit. Neznám vaše místo bydliště a tak mi řekněte koho a jak tam slavíte při výročí osvobození. To by mě fakt zajímalo. V Plzni se slaví Američané a je to normální, byť už poněkud monstrózní… však to také, jak píšu, pomalu končí.

      To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      V biskupství posledních 40 let žádný knihkupectví nebylo a pochybuju, že vůbec někdy. Prakticky přesně na opačný straně náměstí byl Dům knihy.

      To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        Dům knihy je historií, ale na nedostatek prodejen knih si stěžovat nemůžeme. Laco má nejspíš na mysli prodejnu v „novém biskupství“ ve Františkánské. Pokud vím, tak funguje, ale neznám jeho provozní dobu, neb náboženskou literaturou se nezabývám.

        To se mi líbí

        • lacogroessling napsal:

          Pane Hudec, rozhodně bych si nepřál, aby kdokoliv padl zbytečně a nadbytečně v jakékoliv válce. Jak jsem psal, v komentování té II., zejména v podílu USáků jde vždy o míru a selský rozum. Monstrózní každoroční plzeňské oslavy maníky, co si hrají na vojáky, ale dosti často mají modrou knížku, podporují propagandisticky cosi, co mělo do velikosti daleko. Němci na konci války USáky prosili, aby je vzali rychle do zajetí, co vím. YouTube s historickými videi je toho plný a to včetně prosících důstojníků elitních vojsk SS. Tak za to je v Plzni opěvují. Zatímco fakt, že USák bombardoval „francouzskou“ Škodovku konečně přesně, pár dní před koncem války, se nezmiňuje vůbec. To se nehodí do krámu.

          O míru konání jde pane Hudec, o míru.

          A pánové Plzeňáci, pokud nevíte, že v budově plzeňského biskupství přímo naproti vchodu do katedrály bylo knihkupectví, hádám ještě do roku 2005, tak se tím aspoň nechlubte. Neprodávali tam totiž brakovou literaturu.

          To se mi líbí

          • Slim napsal:

            Nechtěl jsem se do toho plést, ale teď bych rád poznamenal, že tu otázku hrotíte chybně, Laco.
            Dvojice Německo a Japonsko byla tak silná, že k jejich porážce byli potřeba VŠICHNI TŘI: SSSR, USA a VB i s koloniemi. Dva z nich by to nezvládli, zejména ne kdyby vypadl SSSR nebo USA.

            Takže, nedal bych se rozčilovat zdejší přiblblou propagandou, vždyť za minulého režimu to bylo +/ – podobné. Samozřejmě, že na těch džípech jezdí dost zastydlejch blbů, jako je Vyčítal

            To se mi líbí

            • lacogroessling napsal:

              Slime, já se nečílím. Jen volám po objektivitě. Před kontrarevolucí mi nikdo nenakukal, že do Plzně přišla Rudá armáda a teď mi nikdo nenakuká, že bez Stalina by většina lidí zde diskutujících nežila.
              Prostě klid a tabáček. Před 26 lety jsem necinkal, protože jsem věděl kam to vede a necinkám ani teď.

              To se mi líbí

          • Hudec napsal:

            Tam nikdy prodejna knih nebyla. Bydlím sto metrů odtud už přes třicet let.

            To se mi líbí

            • lacogroessling napsal:

              No, jo pane Hudec, i když tam bydlíte, katolická a obecně duchovní literatura asi není váš šálek čaje. Tak se tam alespoň zajděte zeptat. Bylo to hned vlevo v přízemí za těmi velkými vraty, které v té době byly permanentně v prodejní době odemknuté.

              To se mi líbí

            • Hudec napsal:

              Aha. Takže prodejna spadající přímo pod biskupství. Nu, tam já opravdu nechodím, ještě bych jim tam zavlekl nějakou čertovinu nebo by po mně cákali svěcenou vodou. Bolševika cítí na sto honů, jako raracha 🙂 . Vás to nepotkalo?

              To se mi líbí

            • lacogroessling napsal:

              Ne, ne pane Hudec. Do prodejny knih, byť katolické, může jistě kdokoliv, i čertisko. To naproti v katedrále byste mohl být považován za persona non grata, Ale myslím, že byste byl přijat, co když byste přicházel s pokorou, uznávaje celoživotní mýlku? Znáte ten příběh o dělnících poslední hodiny na vinici.

              To se mi líbí

          • Irena napsal:

            Nebyla to prodejna, ale knihovna. Nyní je přemístěná do posledního patra na pastorační oddělení.

            To se mi líbí

  13. ji5 napsal:

    Na rozdíl od přítele Bavora si myslím, že to Klaus ml. to má v hlavě stejně pomatené jako jeho otec (tedy Klaus st.). Stačí si přečíst třetí odstavec od konce. To je snůška naprostých žvástů. Jakápak levice v USA, a jaká konspirace. Přihodí k tomu tradici, národ, rodinu a kydne na to norskou instituci, která „krade děti“. Jaképak ničení školství levicí? V USA a Kanadě jde o vývoj, který je sto let za opicemi.

    Před nedávnem jakýsi idiot z řad politiků (v ČT) prohlásil, že v USA opravdu pečují o spotřebitele, protože na kelímky s kávou dávají nápis, že je horká. Jenže to je jen důkaz obecné nevzdělanosti tamní společnosti. Kde byl Klaus st., když se začalo bourat „komunistické školství“? No byl u moci…

    Přátelé, všimli jste si, že o případu dětí paní Michalákové neexistují žádné oficiání informace, že nebyl soud a nemůžeme si udělat jakýkoli závěr?

    Pokud jde o konec války, základní chyba je v jeho zjednodušeném obrazu: Rusové kradli hodinky a tahali ženské na seno, kdežto Amíci si je kupovali za žvýkačky a punčochy.

    Radost z konce válek vždy zastírá jejich hrůzy, rozbité společnostii, jatka na která byli vojáci hnáni. Současná propaganda to nepřipustí, protože války jsou dále zapotřebí, protože to je velký kšeft a jejich uskutečňování posiluje ego nositelů Nobelových cen míru a všech další zločinců, kteří se ve své moci cítí nedotknutelní.

    Obama teď poslal dalších 250 specialistů do Sýrie, aby podpořil „umírněnou opozici“, která bojuje proti IS, ale hlavně proti Asadovi. Vysílá signál, že je zaděláno na to, aby se válka v Sýrii prodloužila.

    To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Taky bych VK Jr. nepřeceňoval.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Mám shodou okolností v „široké“ rodině autistické dítě. Absolutně neschopné vzdělávání. A to by také mělo chodit do normální školy?

        To se mi líbí

        • Slim napsal:

          Nepřeceňoval přece neznamená „nemá V NIČEM pravdu“.

          To se mi líbí

          • vittta napsal:

            To jsem se pobavil u té částky 2% národního důchodu, které se musí vyplatit lidem, kteří by pracovat mohli, ale nepracují.
            Jinak samozřejmě, potenciál má kde kdo, a i práce lopatou a krumpáčem je hodna úcty.
            Je ale otázka, zda takto podaná problematika má nějakou souvislost s inkluzí.
            Protože se může snadno stát (a také se to stane), že jeden autistický, a dva žáci s LMP v jedné třídě mohou naprosto zničit 10 jiných, naprosto zdravých dětí, které na školu zanevřou a nic se nenaučí.
            Učitelka pak skončí v blázinci,a učitel to za ty prachy žádný dělat nebude.
            Pokud snad chce někdo mluvit o inkluzi, měl by mít alespoň elementární znalosti, protože dneska nikdo nedělá zásadní problémy, pokud třeba autistické dítě do běžné třídy chodit chce a nějak rozumně jí zvládá.
            Co se týká dětí s LMP, což tedy jsou dle údajů třeba EDUinu nebo AI ve 35% případů děti ze sociálně nepodmětného prostředí (slovo Rom se v inkluzivních kruzích již považuje za vulgární), pak ani jim nikdo nebrání chodit do běžných škol, v každém případě MUSÍ každé zařazení do Praktické školy odsouhlasit rodiče.
            Což třeba rodiče žáků ze sociálně nepodmětného prostředí rádi udělají, a ty jejich čava tam stejně nechodí, a když, tak ne pravidelně.
            Nic méně i tak se tam naučí číst a psát a počítat do 100, což možná vypadá jako rasistický fórek, ale jsme jedinou zemí na světě, kde má romská populace prakticky 100% gramotnost.

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Tak tohle sem do tohohle „podvlákna“ patří.
              Zde je ukázka, jak jediný Rom, co si otevře občerstvení je schopen zbořit mýty o tomto etniku.
              http://www.novinky.cz/domaci/402426-rom-nechtel-byt-na-pracaku-tak-zacal-provozovat-obcerstveni.html
              Jak pro koho, normální člověk ví, že plno Cikánů normálně maká, jenže ti nikoho nezajímají, protože se na nich nedá nic vydělat.
              Neziskovka si pracujícícho Cikána nevšimne….
              Pouze „čulíci“ s nimi čas od času boří stereotypy, které si ovšem sami vymysleli.
              Jinak jak uvažuje klasický Čech.
              Jakmile Cikán pracuje a nedělá potíže okolí, je drtivou většinou lidí přijat za „našince“.
              Když je řeč o černé pakáži (apod.) nikdo si na tyto jedince či rodiny vůbec nevzpomene.

              To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Já jsem si toho všiml, že neexistují žádné oficiální informace.
      Pokud tedy nelze tuto větu samu o sobě považovat za manipulativní a propagandistickou.
      Protože děti Paní Michalákové odebrány byly.
      Paní Michalákové je s dětmi umožněn kontakt pouze 2x za rok, v norském jazyce a za přísného dohledu norských sociálních pracovnic.
      V rodině Paní Michalákové byl ale ze sexuálního násilí obvniněn otec, ne samotná paní Michaláková.
      Otec byl viny řádně a podle zákona sproštěn.
      Děti norská strana rozdělila.
      Děti dala norská strana k adopci, i když slíbila, že to neudělá.
      Soud ohledně odebrání dětí se nekonal.
      Nejen Paní Michaláková se potýká s takovými záhadnými problémy.
      Možná jsem na něco zapoměl, ale informací je podle mě dost na to, aby si člověk nacistických manýrů Norů vysloveně všiml.
      Dnešní neolevice není o nic méně nebezpečná, jak samotní nacisté, a že mnoho levicově orientovaných lidí proti nacismu vystupuje na tom nic nemění.
      Podle mého názoru jsou stejně jen manipulováni a ve skutečnosti jsou prodlouženou rukou velkokapitálu.
      Ne pravice, ale neolevice je ve službách velkokapitálu.
      (pravicová TOP09 je až dojemně názorově stejná v zásadních věcech jako neolevicová ČSSD)
      Kolikrát mě připadá, že to, čemu se tady říká pravice je jenom taková „třpitka“, na kterou se levičáci loví, takže ve službách velkokapitálu bojují proti prázdným pojmům, a na dělnictvo, staré a nemocné z vysoka serou.
      Zajímají je jen nepřizpůsoboví a nejlépe nepřizpůsobitelní, na těch se dneska vydělává víc, jak na drogách, zbraních a děvkách dohromady!
      A co je nejlepší, úplně legálně.

      To se mi líbí

  14. Petrpavel napsal:

    Hudče, máte dar sebereflexe. To není vůbec málo …
    I vyvolaná diskuse stála za to.
    Stejně jako vaše komentování a uvažování miluji to to ji5, i když s oběma občas nesouhlasím. Ale tak to má být.

    To se mi líbí

  15. ji5 napsal:

    Případ dětí Michalákových má dvě roviny. O té první, co se skutečně stalo, opravdu nevíme nic. Vitta nemá zcela pravdu, když tvrdí, že byl otec dětí zproštěn obvinění. Policie případ odložila, protože nemohla získat dost důkazů na to, aby mohlo dojít k obvinění a tím pádem k soudu. Rozdíl mezi neobviněním a zproštěním by nám zřejmě lépe vysvětlil Lex.

    Celá záležitost se zpolitizovala, politici předstírali, že konají, ale vlastně z toho nic nebylo. Mohli paní Michalákové nabídnout, že jí dají nejlepší právníky, aby jí ve sporu zastupovali. Takovou nabídku by žádný rodič nemohl odmítnout. Místo toho nastaly útoky na Norsko, včetně velvyslankyně, ale zase to byla gesta bez zdůvodnění a zveřejnění detailů.

    Druhá rovina je ideologicko-idealistická. Lze ji pochopit na příkladu bití dětí. Je-li zakázáno, musí zákaz platit absolutně, protože jinak přestane ochraňovat to menší procento rodičů, kteří děti bijí necitelně. A jeho přestoupení musí vést k nějakému postihu. Tím se společnost dostává do neřešitelné situace co s tím v praxi.

    Inkluse ve školství je podobným příkladem. Teoreticky je založena na určitém pocitu viny, že společnost zneužívala zvláštní školy k tomu, aby se odsunula „nepohodlné“ děti, třeba cikány nebo indiány stranou. Reformátoři školství si navíc představují, že inkluse povede „normální“ žáky k lepšímu pochopení údělu těch slabších či postižených.

    Tohle je čisté pokrytectví, protože společnost dělá všechno proto, aby si „elita“ mohla svoje vlastní děti ochránit v soukromých školách. Mladý Klaus založil elitní gymnasium PORG a dostával na tuto školu milióny třeba od ČEZu. Byl proti jakékoli inklusi tehdy a je i teď.

    Je pravda, že na inklusi nejsou peníze, protože by byli zapotřebí odborníci, které společnost nechce platit. K tomu dál přispívá to, že je těžké udělat dělící čáru a určit, kdo vlastně v dané třídě takovou podporu potřebuje a jestli by ji neměli dostat i mentálně celkem nepostižení lemplové.

    Další problém je v tom, že společnost nemá přílišný zájem investovat do budoucího uplatnění těch méně zdatných.

    To se mi líbí

    • oh napsal:

      Formální rozdíl mezi neobviněním a zproštěním viny nechme právníkům, zrovna tak jako rozdíl mezi neprokázaným obviněním a křivým obviněním.
      IMO by ale zrovna v případě pohlavního zneužívání neměly být důkazy problém – přinejmenším medicínské o tom, že k něčemu takovému opravdu došlo. A v tom případě si neumím představit, že by to policie a prokuratura jen tak odložily, aniž by se o odsouzení alespoň pokusily. Jinak sourozenci Michalákovi byli rodičům odebráni, což by ještě se dalo s ohledem na obvinění pochopit, Barnevernetem izolováni od veškerých dalších příbuzných, rozděleni a fakticky ponoršťováni. To vše ve jménu jejich „ochrany.“ (blijící smajlík) Když jsem se naposledy díval do Úmluvy OSN o právech dítěte, tak to všechno, snad kromě prvotního odebrání s podezřením na zneužívání, bylo v příkrém rozporu s touto úmluvou. Alespoň podle mého neprávnického hodnocení.
      Celá záležitost je zpolitizovaná hlavně proto, že Norsko v obavě ze zasahování zvenčí do činnosti „ochránců“ dětí vytvořilo byrokratickoaktivistický systém ochrany dětí, který nemá žádnou zpětnou vazbu a ani žádné zabezpečení před aktivním blbcem působícím uvnitř systému. Barnevernet děti odebírá, zajišťuje znalce, když dojde na jednání před soudem a žárlivě si střeží monopol na jakýkoli kontakt s předmětem své ochrany. Férové jednání zaručeno! 😀

      To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Ti nejnejnejlepší právníci by byli Paní Michalákové k ničemu, protože Norsko odmítá jakýkoliv soud.
      Jelikož i debilní Norové vědí, že děti stárnou, tak jim je také jasné, že pokud bude soud o odebrání-neodebrání dětí dejme tomu za 10 let, což je třeba úplně náhodou nějaká zákonná doba, tak už bude ten soud k ničemu……
      Inkluze pak v žádném případě nezakrývá nějaký pocit viny, protože cikánské děti se do Zvláštních škol nedávali odsunout, ale protože jejich průměrné IQ je o 40 bodů níže jak u běřných dětí.
      Cikánské děti, mající předpoklady k řádnému dokončení školy jí také dokončili, a to leckdy, jak si každý pamatuje, i po 2-3 propadnutích.
      Cikán- pětkař, byl za socialismu běžným koloritem každé správné třídy.
      Inkuze v dnešní době je pak PŘÍMÝM důsledkem právě té rasové rozdílnosti IQ.
      Neolevičácké organizace nemohou připustit, aby nějaké etnikum viditelně vykazovalo horší intelektuální výkon.
      Kromě toho, inkluze sype.
      Nejen soukromé školy se napakují, ale především neziskovky, které udělají na debilních cigoších pěkný balík!

      To se mi líbí

      • kočka šklíba napsal:

        Nemám problém s Vašimi hodnoceními kromě „neolevičáckými“ , přilibližte prosím.

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Mohu je nazvat i jinak.
          Kolaboranti, zrádci, vlezdoprdelkové, špíny, skety…..
          Jelikož ale máme dva proudy- jeden se profiluje na straně jakési iluzorní „pravice“ zaštítěné až protektorátní TOP9, a druhý je zaštítěn levicovými hodnotami rovnosti-pak používám na ty rovnostáře pojem „neolevičák“.
          Levice to ale není, protože neolevičáci mají hodnoty rovnosti a sociální spravedlnosti pokroucené, a jejich vymáhání je řízeno na základě rasismu a selekce.
          Takže neolevice podporuje negry a čmoudy a všemožná jejich práva, ale o vlastní občany se buď nezajímá, nebo je rovnou onálepkuje jako fašisty.
          Taktéž neolevičáci třeba ukrajincký fašismus nadšeně podporují, a ani se u toho nezačervenají.
          Je přeci jedno, jak tu bandu grázlů nazvu, oba víme, koho tím myslím.
          Vy se na to pro jistotu ptáte, což je dobře, mnozí přispěvatelé, hlásící se k levici mě prohlašují za fašistu a vůbec se se mnou nebaví, ba dokonce mě napadají, že jsem rozvraceč a mnoho skvělých přispěvatelů sem jen a jen kvůli mě nechodí, což je komické zejména proto, že za úplně ten samý přístup nadšeně kritizují jiné.(proamerický mainstream)
          A možná sem mnozí opravdu kvůli mě nechodili, tak jsem se díval, kdo sem chodil a kdo pak nechodil…musím předpokládat, že se zdejší diskutující znají a mohou komunikovat i jinak, než skrze Pana Bavora, já jsem tady v podstatě nováček.
          No ale pokud by to tak bylo, bylo by to ještě ujetější, než mě z leckdy úmyslného nepochopení nazývat fašistou (apod.)

          To se mi líbí

    • tata napsal:

      ji5 napsal:
      4.5.2016 (13:44)
      JENOM KOUKÁM S OTEVŘENÝMI usty.Ano vté první fázi moc informací nemáme,problém spíše bude že nechápeme že už trestné muže byt plácnout ditě.KDE jste došel že to je spolitizované ,spíše bych řekl že naopak ,stát se svého občana zastal pozdě a dost málo.

      S informací co máme je spíše zřejmé že tady se určitá organizace dostala do nekontrolovatelné pozice.Za bludy považuji už VÁŠ PŘISTUP………K TOMUTO…… CO JSTE vytvořil na přikladu NORSKA mě připadá jako dort pejsek kočička.

      Ve VÁS se pere plno věcí,takové nesmislná doborota ,zvitězit VÁŠ POHLED bylo by to dokonce zničujicí.

      Víte přemiry nesmyslné dobroty muže byt zničujicí……bohužel už se to mockrát děje……..jako třeba vrah desitky lidí si stěžuje na vězení ,kde má život co mnozí nemají a je mu vyhověno,placnutí ditěte je trestné,

      Společnost se vydává na cestu do pekel,a bohužel lidi jako vy,přesto že chápu že to myslíte jako dobro opak je pravdou.

      To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.