O významu nevýkonných jedinců


Řeč bude o institucích, jejichž management napasovává výkonnost zaměstnanců na distribuční křivku. Ta, možná na základě statistických údajů, předpokládá, že jen určité procento zaměstnanců naplňuje či dokonce překračuje očekávání, kdežto zbývající zůstávají pod průměrem.
Laboratoře, v nichž jsem 22 let  pracoval, měly 2,500 zaměstnanců. Plnění pracovních požadavků bylo každý rok hodnoceno jednou z pěti známek: neplní skoro nic – splňuje většinu požadavků – splňuje požadavky – překonává očekávání – je výtečný.
Nic proti tomu. Jenže pak vstupuje do hry distribuční křivka, předpokládající rozložení 5-10-70-10-5 %.
Procenta je třeba nábožně dodržovat, protože se od nich odvozuje výše platů a individuálních odměn (předepsaná pro každou kategorii kolektivní smlouvou) a pak i případné povýšení.
Zde je nutné podoknout, že daný systém povýšení vlastně neumožňuje. To přichází navzdory celému systému, díky tomu, že je obcházen. Povýšení vyžaduje známku „překonává očekávání“, ale tu je možné získat pouze v případě, že zaměstnanec alespoň  částečně zastává úkoly, které spadaji o jednu kategorii výš. To je ale nemožné, jsou-li jednotlivé kategorie správně popsány a dodržovány.
Jakkoli to zní paradoxně, management, jedoucí podle distribuční křivky, nemá zájem na tom, aby všichni zaměstnanci byli vynikající. Nemá totiž pro takovou teoretickou situaci peníze.
Náš podnik měl celkem sedm manažérských úrovní. Pohovory s jednotlivými zaměstnanci prováděli jejich bezprostřední nadřízení, tedy vedoucí skupin, kteří byli ještě o level (jak praví moderní čestina) níž. Museli jsme sesumírovat hodnocení tak, aby obsahovalo potřebná klíčová slova z popisu pracovních náplní.

Známky navrhoval ze sedmé úrovně vedoucí oddělení, na šesté je předběžně schválil Divisní Direktor, který je pak přinesl na pátou, kde se pod dohledem Generálního Managera vše finalizovalo, aby výsledek co nejtěsněji sledoval distribuční křivku.
Vedoucí oddělení sice nic přímo nerozhoduje, ale právě on plně chápe význam člověka, jemuž je možné dát nižší než průměrné hodnocení. Jen tak může jinému přilepšit, aniž by si „nahoře“ zadal. Mít dva takové pro oddělení s padesáti lidmi je pravým požehnáním!
Potíž je, jestliže zaměstanec nehodlá zůstat v takové pozici trvale. Přece jenom to leze do peněz.
V mé skupině to byl jistý Mike. Byl to výborný pracovník, ale nějak si nesedl se svým nadřízeným a přitížilo mu i donášení kolegyně, že je neochotný přebírat některé její povinnosti. Byla odborně hloupá a lidsky odporná, ale dobře věděla, že se jeho potopením dostane k lepšímu hodnocení a případně povýšení.
Trvalo mi dva roky, než jsem toho člověka dostal na „level“, který si plně zasloužil. Můj manažér se ztrátě potřebného plniče „skoro všech požadavků“ dosti usilovně bránil…
Vedoucí oddělení byl alespoň trochu v obraze. Divisní Direktor zaměstnance „tam dole“ neznal a tak pouze upravoval hodnocení, aby u Generálního Managera nenarazil.
Nevýkonný jedinec může, vcelku paradoxně, posouvat i samu vědu kupředu. Pouhou existencí totiž chrání ty lepší nad sebou před důsledky reorganizací a dopřává jim klid pro vědeckou práci.
Někdy bývá propuštěn, ale taková unáhlenost ze záhy vymstí. Bude chybět již při dalším výročním hodnocení.

kanadajj

Příspěvek byl publikován v rubrice Pozdravy z Poottawí se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

48 reakcí na O významu nevýkonných jedinců

  1. Petrpavel napsal:

    Orwell 1984 v praxi totalitního režimu.

    To se mi líbí

  2. NavajaMM napsal:

    Pravdivý popis. Ďalší aspekt tejto nerovnováhy hodnotenia je v tom, že hodnotiace kritérium nie je a ani nemôže byť dosť komplexné. Spravidla sa sústreďuje na jeden alebo niekoľko málo hlavných ukazovateľov (kvantitatívnych). Aj tým najvýkonnejším pracovníkom sa potom oplatí sústrediť na tieto sledované parametre na úkor iných vecí, ktoré obvykle znamenajú zníženie kvality, hromadenie bordelu alebo niečo podobné.
    Skutočne všestranne vynikajúcu prácu systém trestá viac ako nedostatočný výkon. Podľa mojich skúseností komplexne najlepší pracovníci sú tí, čo na tento systém kašlú a urobia to, čo považujú za správne.

    To se mi líbí

  3. Hudec napsal:

    Já si od roku 2000 vypracovávám své hodnocení sám. Odvíjí se od dosaženého zisku, který je pořád skoro stejný, takže stagnuji.
    Potřeboval bych asi jinou známku, než jaké pan Jírovec uvádí, k níž se blížím se vzrůstajícím věkem. Zněla by nejspíš „Už na všechno dost sere“, nebo tak nějak…..
    Nejspíš se propustím.

    To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Trefné, po ránu tě políbila Inspirace! 🙂
      Možná by se dal přidat ještě vývojový stupeň totale Befreiung

      * * *
      A abych nepřidával jinde. Zmínka o Parkinsonovi mě taky zahřála a vzal jsem do ruky ten PŮVODNÍ překlad. Rád bych věděl, jak to ti podvodníci ( jako Hilský) dělají, že se jim daří vytvářet zdání, že je potřeba něco nově přeložit??
      Tak Parkinsona přeložila původně (MF 1967) Zdenka Hermanová a je to kanonický překlad.
      „Projekt reaktoru schválil profesor Štěpil“, „známý geofyzik dr. Vršník … kterého nedávno žalovala olejářská společnost Kapka a Vysušil“.

      To se to čte – pokud Parkinson, tak jedině ten první překlad !

      To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        Mám z Mladé fronty 1984, překlad Zora Wolfová, ilustrace Vladimír Jiránek. Pokladník Rozumbrada, stavební firma Hrc a Drc, geofyzik Halda, firma Hlt a Chlamst.

        To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Pane Hudče, na toto mi povedal trefný vtip jeden kolega, keď sme sa vo vchode do práce stretli ovešaní notebookmi a aktovkami. Spomenul, že raz takto stretol jedného staršieho kolegu, ktorý si niesol len malú igelitku so sendvičom. Na poznámku, že „po toľkých rokoch už asi máte všetko v hlave“, odpovedal: „ale nie, kolega, nie v hlave, v p…“.

      To se mi líbí

  4. Petrpavel napsal:

    Článek pojednávající o výkonu výkonných pitomců z USA a Německa ….

    „No a proč by Obama Merkelovou nechválil, když to USA prospívá a Evropu ponižuje? To je fakt něco odporného,“ odpověděl ParlamentnímListům.cz předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.
    A kdyby se tu našel kobliha, jistě takoví tu jsou, který chce zase volit „Babiše“ ať si přečte pro výstrahu názor poslance za ANO Jiřího Zlatušky…

    http://www.parlamentnilisty.cz/politika/poslanecka-snemovna/To-je-fakt-neco-odporneho-Dobytek-idiot-Stupidni-Obama-EU-je-kolonii-USA-Prezident-USA-pochvalil-Merkelovou-kvuli-imigrantum-a-toto-nam-rekli-Filip-Keller-ci-Okamura-432806

    To se mi líbí

    • tata napsal:

      dostal jste zatím 3 plusy a aniž bych obhajoval ANO………JE VIDĚT ŽE TY +SI NEPŘEČETLI I JINÉ……….a to je mnohdy VÁŠ problém vnimáte jen dost často co se VÁM hodí………napřiklad je tam i toto co by VAŠÍM SYSTEM vidění otočilo o 180 stupnů.

      Nerad bych urazil hlavu USA…

      „Promiňte, to se nedá komentovat, dopustil bych se urážky amerického prezidenta,“ reagoval poslanec ANO Pavel Plzák.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        tato
        to je právě ten Babišův problém Zlatuška, Telička, Jourová. Nabral si moc plevelu do své zahrádky. Jen by to potřebovalo vykopat.

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Podle mě ne.
          Babiš to vybral podle hesla „padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina“.
          On si zaplatil profíky, a ti mu z jeho strany udělali něco, co osloví úplně všechny.
          Tam není nikdo navíc!

          To se mi líbí

          • Rosťa napsal:

            ANO je ten pověstný pytel blech. Babiše bych respektoval, protože něco dokázal a nedaní v ráji na Šalamounových ostrovech. V porovnání s politiky, kteří se „narodili“ v poslanecké lavici je to gigant. Bohužel se za ním táhne ten humus všech těch Komárků, Teličků, Stropnických a samozřejmě velikán Zlatuška. Tomu se podařilo udělat špičkovou FI na MU, ale jak otevře hubu coby politik, jeden by zvracel. Asi zpětně platí školné za studia v USA, jinak si to vysvětlit neumím.

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Já si na babiše dávám především pozor.
              Znáte to Rosťo, „panská láska po zajících skáče“ nebo „nechoď Vašku s pány na led, neb snadno se stane, že pán uklouzne, ale ty si nohu zlomíš“!

              To se mi líbí

        • tata napsal:

          Bavore
          Opravdu odpovidate na moji reakci?Tak polopatě a divím se že zrovna VÁM to musim polopotě.
          Já v dohledné době Babiše volit nebudu ,z mnoha duvodů jeden z nich jsou třeba ty lidi co popisujete.
          vite dost často zde kritizujem selektivní přednašení faktů.
          KDYŽ ale někdo napiše tuto větu………A kdyby se tu našel kobliha, jistě takoví tu jsou, který chce zase volit „Babiše“ ať si přečte pro výstrahu názor poslance za ANO Jiřího Zlatušky…
          jenže tam je i jiný poslanec z ANO z uplně opačnou reakci………..to je to selektivní podavaní faktů.
          Na to jsem reagoval vubec to nemá souvislost že je plevel ty 3.

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            ???

            To se mi líbí

          • Petrpavel napsal:

            Tato, zkuste počítat do deseti, a pak zvážit jaké slovo má v klubu ANO Zlatuška a jaké nějaký Plzák … Jak píší jiní, pytel blech. Přesně platí vitttovo „tam není nikdo navíc“, pro každého volyče co chce, klasický skutečný prefíkaný populismus.

            To se mi líbí

            • tata napsal:

              PP
              TO počitání byste potřeboval spiš VY A HLAVNĚ zapojit rozum ve smyslu dát fakta dohromady.Pak byste nemohl napsat věci defakto v protikladu.

              pak zvážit jaké slovo má v klubu ANO Zlatuška a jaké nějaký Plzák

              Přesně platí vitttovo „tam není nikdo navíc“, pro každého volyče co chce, klasický skutečný prefíkaný populismus.

              Je to hlavně strana jednoho muže,nakej Zlatuška,PLZÁK ,JSOU BEZVÝZNAMNÝ STAŽISTI……….DOSLOVA PLATÍ PROČ JSEM REAGOVAL……vibírate si co se VÁM HODÍ…………JÁ ROZHODNĚ nebudu volič Babiše a vždy jsem proti němu vystupoval že je promě neduvěryhodný z pozice mých postojů,na druhou stranu to nejlepší z prava.
              Takže i kritika protivníka má byt korektní………..jestli prohlasí něco nakej ZLATUŠKA je naprosto vedlejší……….tam rozhoduje jen jeden muž……….a proto je ta strana pro mě nebezpečná……….čím dál vice se zde neuvažuje o podstatě,a tleská se takovým vykřikum jako často předvádíte ,to není muj šalek kavy

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Není náhodou tato vaše „ANO je strana jednoho muže“ právě tím vámi kritizovaným výkřikem?
              V ANO je hodně schopných a inteligentních lidí, a kdybych mohl vybírat jen mezi ČSSD, TOP, KDU, ODS a ANO vybral bych právě ANO. Je nejméně nebezpečné, je ve vlastním zájmu aspoň přiměřeně protikorupční (klasická věc : kdo si nakradl žádá pořádek, zákonnost a právo aby o nakradené nepřišel), nezabývá se prkotinami atd.
              Ano, ANO je nejlepší z pravice protože ODS a TOP dělají korupční a zrádcovskou a ne pravicovou politiku, a Pr. Blok, Občané 2011 či Svobodní jsou nevolitelní ze stejných důvodů jako ANO – jeden podivný či dobrý, jak pro koho, vůdce a pak dlouho nic.

              To se mi líbí

            • tata napsal:

              pp
              Nák stracim chut reagovat na reakce od zdi ke zdi,on je to asi VÁŠ život…..od volby ODS až po servirovaní jak jedinou nadějí je KSČM.
              AŽ OD varovaní všem co by volili BABIŠE AT SI UVĚDOMÍ co TAM JE ZA LIDI

              CITACE………A kdyby se tu našel kobliha, jistě takoví tu jsou, který chce zase volit „Babiše“ ať si přečte pro výstrahu názor poslance za ANO Jiřího Zlatušky…

              aby když se to hodí převratil napsané a argumentoval uplně opačně

              V ANO je hodně schopných a inteligentních lidí, a kdybych mohl vybírat jen mezi ČSSD, TOP, KDU, ODS a ANO vybral bych právě ANO. Je nejméně nebezpečné, je ve vlastním zájmu aspoň přiměřeně protikorupční (klasická věc : kdo si nakradl žádá pořádek, zákonnost a právo aby o nakradené nepřišel), nezabývá se prkotinami atd.

              nebo opět s protipolu………citace

              Přesně platí vitttovo „tam není nikdo navíc“, pro každého volyče co chce, klasický skutečný prefíkaný populismus.

              Musite si vybrat co vlastně chcete sdělit a jaké stanovisko zastavat.POMINME ŽE REAGUJETE ,oponujete co ste si vytvořil sam.

              TO ŽE piši že to je strana jednoho muže……..neznamená že tam nejsou i schopní……..

              to je ale už od Vas standart………..a hodně lidí Vám tleská

              já oproti VÁM ZASTAVÁM celeživotní neměný postoj a snažím se chápat postoj i co neuznávám a nepracuji s argumenty jak se mi hodí

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Ale tato vždyť mi vyšlo stejně jako vám že bych Babišovo ANO nikdy nevolil. Přestože oproti leckterým (právě že, podle mého mínění, ne proti všem!) subjektům jiným má své lepší stránky. Ale nevolíme dva či čtyři subjekty, vždycky jeden, tak mám jasno. Vy?

              To se mi líbí

          • Petrpavel napsal:

            Ještě tato – četl jste také tak pozorně odpovědi VŠECH komunistů?

            To se mi líbí

  5. Hudec napsal:

    Tento bonmot není z mojí hlavy, ale to nevadí.
    Obama mluví o Merkelové jako o své přítelkyni. Nejspíš na ni i žárlí a proto jí nechal odposlouchávat telefon.

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Jojo. Žárlivost je „zelenooký netvor“, jak se píše už nevím v jaké knize, vede to k podivným věcem. Například, Opičák neodposlouchává jen Makrelu, ale pro jistotu všechny. A udržuje v Německu asi 70 amerických vojenských základen, zřejmě pro pacifikaci případných milenců. Divím se, že mu nevadí Erdogan, díky Böhmermanovi veřejně odhalený kozomrd. A všichni další kozomrdi, migrující do Německa, kteří „milují Makrelu“.
      🙂

      To se mi líbí

        • Rosťa napsal:

          To se mi líbí. A ještě se mně líbí dnešní Koller na PL ( dámy prominou ). Cituji:
          „Nezdá se vám taková Evropa poněkud úchylná, ba přímo perverzní? Ne-li přímo celý svět reprezentovaný pokryteckými a arogantními politickými veličinami typu krvavé Madly, hanbaté Makrely a nekuřné Billary? Na všech těchto nádherách je viditelný nápadný rozpor. Všechny jsou nadšené feministky a zároveň mají velmi kladný vztah k islámu, který zrovna neplane láskou k takovým ženám.

          Merkelová má tureckou tajemnici, nadšenou islamistku, která dokonce vozí její rozkazy ubohým poskokům z ČSSD; Clintonová poradkyni, opět nadšenou islamistku a Albrightová se předvedla jako opora muslimů při genocidě Srbů v Bosně a Kosovu i při vytvoření narkomafiánského a teroristického islámského pašalíku v Kosovu. Není to vše náhodou cesta k vybudování říše zla, hlouposti, chudoby, strachu a ponížení pro občanskou většinu v zemích Evropy?“

          To se mi líbí

          • vittta napsal:

            Submisivita do politiky nepatří.
            Ti tři už se těší, až je budou jejich Pánové 24/7 od rána do večera vzrušujícím způsobem týrat.
            Bohužel tuto jejich zjevnou sexuální perverzi odsírá dalších 500 000 000 lidí.
            Což je možná rajcuje ještě víc, než když Nero zapálil Řím!

            To se mi líbí

  6. Joda napsal:

    K původnímu článku :
    Do našeho podniku nastoupili v první polovině devadesátých let američtí manažéři (aby po dvou letech s ostudou odešli). Tito manažeři zavedli hodnocení ve dvou osách. Na svislou se zaznamenávaly schopnosti, na vodorovnou pracovní úsilí. K tomu byla hodnotící tabulka. Z ní samozřejmě vycházelo, že nejhorší pro podnik je aktivní blbec. Ale ani schopní a současně výkonní pracovníci se netěšili velké oblibě. Kupodivu, na líné blbce se hledělo s pochopením. Nejlepe byli hodnoceni ti výkonní s průměrnými schopnostmi.

    To se mi líbí

  7. Rosťa napsal:

    Zde mám něco pro našeho tiskového profíka pana Hudce. Je to uvěřitelné, nebo na zakázku?
    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Pruzkum-Zpravodajstvi-PL-o-imigrantech-se-umistilo-mezi-nejduveryhodnejsimi-432914

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      S průzkumy je to ošidné a já se na něj rád podívám podrobněji. Ale na první pohled to vypadá celkem uvěřitelně. Musíme totiž kalkulovat s tím, jak je které médium sledované/čtené/poslouchané – i od toho se vyvíjí míra jeho důvěryhodnosti pro spotřebitele.
      Mě osobně obsah Parlamentních listů nijak neuráží a myslím, že se celkem snaží o vyváženost. Ten termín „vyváženost“ je samozřejmě velmi diskutabilní, nemusí to znamenat „jeden kus pro, jeden kus proti“, což PL celkem dělají. Ale zkuste si sám někdy prozkoumat, kolik vyslovených nepravd na PL listech najdete – podle mě to číslo není vysoké, spíše nižší něž u tzv.mainstreamu. PL užívají bulvární formu, ale obsah už tak vysloveně bulvární často nebývá.
      Tak se jdu mrknout na ten průzkum cely, když už je k dispozici.
      Mimochodem. teď jsem poslal panu domácímu roztomilou ukázku aktuální manipulace, až bude u sčotu, třeba to sem dá, o což ho prosím.

      To se mi líbí

      • Rosťa napsal:

        Články na PL si člověk musí vybírat. Redakce to občas „vyvažuje“ takovými velikány, jako je Mašínová, Pavlína Filipovská, performerem Kohoutem, Zieglerem, nenávistným Halíkem, popř. vexlákem Horáčkem.

        To se mi líbí

    • oh napsal:

      Rozhodně nevěřte Parlamentním listům, věřte ČT. „Alternativní weby“ šíří jen ruské lži a propagandu.
      http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Verte-CT-ne-ParlamentnimListum-cz-Uderil-jste-hrebicek-na-hlavicku-Zavitali-jsme-na-akci-casopisu-Respekt-432953
      Říkají to Tabery, Rakušanová a Šimečka z Respektu. A ti mluví jen pravdu, protože proto.

      To se mi líbí

      • Rosťa napsal:

        Jak slyším Tabery, je mi zle. Když můj kluk studoval MU, tak mi chtěl udělat radost a za ušetřený peníz mi koupil knihu Všichni naši prezidenti ( od TGM po Klause ). Půl knihy zabrali všichni prezidenti mimo Havla. Ten zabral druhou půlku a takovou snůšku chvalozpěvů, co tam Tabery vyslintal, to bylo až k neuvěření. Taková hodně špatná Ideologická příručka pro fanklub VH. To by odmítl i Kim Ir Sen. Někomu jsem ji půjčil a nepátrám komu. Nerad totiž hážu knihy do smetí. Tabery je držitel Ceny Fr. Peroutky, stejně jako Pehe a podobní velikáni, což hovoří za vše.
        Rakušanovou jsem poslouchal na těch „štvavých“ vysílačkách a leccos jsem ji sežral i s navijákem. Po té listopadové taškařici jsem brzy zjistil, že jsem si dost naběhl.

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Teď jsem to zrovna spontánně přečetl.
          Při čtení jsem si představioval náboženské shromáždění, na kterém jsem osobně několikrát byl v časech, kdy má velká láska začala věřit v Ježíše Krista a vysrala se na mě.
          Pokrytecké úsměvy, planoucí oči….
          Útočí na mladé, protože mladí nejsnáze podléhají.
          Tabery, Rakušanová a třeba Pehe jsou podle mě nejen demagogogové a primitivové, ale jsou sami propadlí svému politickému názoru, který má všechny atributy náboženství.
          Především ale tento názor zcela popírá realitu.

          To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            Vynikající je tohle o polepšení ČT (ne že by na té žumpě záleželo, TV vysílání je fosilie):
            http://vasevec.parlamentnilisty.cz/blogy/necekany-hlas-z-ceske-televize-casto-jsme-lhali-manipulovali-ale-se-ted-zasadne-zmeni

            Až se při čtení zasníte, je to samozřejmě aprílový článek.

            Celá ta havloidní squadra azura na výjezdu do Plzně se velmi zasloužila o zničení a znevěrohodnění několika médií, práci mnoha lidí a tradici zahodila doslova do kanálu. Tomu, co hlásají zcela jistě nevěří, tomu nemuže věřit ani idiot po lobotomii.

            Pobavil jen Šimečka, když říkal, že na Slovensku se nikdo pod 30 nedívá na televizi a nečte oficiální média. U nás je to stejné, žumpou žije převážně jen havloidní kavárna a lidi nad 60, 70, kteří kolikrát už na písmenka na počítači dobře nevidí, tak jim nezbývá než se nechat otravovat bednou a rozhlasem.

            Dělají to za peníze a prebendy, dobře o sobě vědí, že jsou presstituti, žumpa a manipulátoři – jen se domnívají, že hodně dobří a zkušení, tudíž pro režim velmi potřební. Jenže nebude dlouho trvat a „Velký bratr“ je vykopne, až k němu pronikne, jak je takhle pseudo-propaganda profláknutá a kontraproduktivní.

            To se mi líbí

  8. ji5 napsal:

    Fascinují mě zmínky o tom, že do Česka tečou ruské peníze. Nějak se mi vyhýbají, přestože mám (díky tomu, že pracuji výhradně se západními informacemi) rusofilní názory – tedy jsem přesvědčen, že Rusko na rozdíl od USA nemají na válkách žádný zájem.

    Výroky presidentů nejsou odrazem jejich mysli. Na psaní projevů mají týmy, které jim pod nos přistrčí, co je z hlediska zákulisí vypadá jako momentálně vhodné. Jsou to herci, kteří těžko kdy co sami vymyslí.

    Mladší Bush například měl ve svém spisovatelském souboru kanadského novináře Davida Fruma. Ten vymyslel frázi „osa nenávisti“ (Irák, Irán, Severní Korea). Traduje se, že Bush to pak změnil na „osu zla“.

    Je jisté, že když se člověk pohybuje dost dlouho v určitém prostředí, pochytá něco slov a něco myšlenek od lidí, kteří zůstávají skryti v pozadí. Naučí se používat „dobrá slova“, například lidská práva, pravda a láska.

    O významu dobrých slov mluví velmi pěkně komici Bird a Fortune (https://www.youtube.com/watch?v=YbD-omir4c0) Pusťte si to pro odlehčení, je to s českými titulky.

    Do řeči napsali Obamovi cosi o Merkelové a tak to řekl. Zrovna tak jako kdysi Kennedy se svým „Ich bin ein Berliner“. Zrovna tak jako byli všichni Karlíci, když se to hodilo po střelbě a zabíjení v redakci satirického časopisu. Byla to pěkná fráze pro onen 150ti metrový pochod semknuté řady politiků.

    Znal jsem člověka, který byl „odvelen“ z našeho oddělení, aby psal rok projevy pro generálního ředitele. Od něj jsem se dozvěděl, že jeho jedinou předností (toho ředitele) bylo, že uměl číst projevy tak, že byl očima o kousek , takže se zdálo, že má text v malíčku.

    O tom, že politici jsou toliko režírovaní herci svědčí to, že z jejich setkání nikdy nic nevzejde. Možná pár fotografií, které prosviští medii a zapadnou.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      „O tom, že politici jsou toliko režírovaní herci svědčí to, že z jejich setkání nikdy nic nevzejde“ to je skvělá myšlenka.

      To se mi líbí

  9. ji5 napsal:

    Omlouvám se, odkaz není funkční. Tenhle v době odeslání fungoval: https://www.youtube.com/watch?v=mzJmTCYmo9g

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.