Došlo k dohodě s aktivisty


(Život tropí hlouposti a ani Jarda Hudec při psaní tohoto povídání, ani já při jeho zařazování jsme nemohli tušit, jaká se v předvečer vydání objeví zpráva  http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/1754353-spalovna-u-plzne-uz-davno-stoji-ted-ma-i-stavebni-povoleni)

K nečekanému průlomu ve výstavbě spalovny komunálního odpadu ZEVO v Chotíkově došlo na včerejším pozdně večerním důvěrném jednání v návštěvnickém centru Plzeňského Prazdroje. Představitelé teplárny, vedeni generálním ředitelem Tomášem Drápelou, a aktivisté – odpůrci stavby, zosobněné ing. Reinigerem, se dohodli, že aktivisté přestanou soudními obstrukcemi blokovat spuštění prakticky hotového díla, ovšem pod podmínkou, že Plzeňská teplárenská začne využívat odpadní teplo z Plzeňského krematoria.

V Plzeňském kraji umírá ročně přes 6 tisíc osob a z nich je velká část zpopelněna právě v plzeňském krematoriu – jediném v Plzeňském kraji. Nyní je očekávána velká marketingově informační kampaň s cílem, aby v krematoriu skončilo nebožtíků co nejvíce.

„Jedná se jednoznačně o ekologický a obnovitelný zdroj energie,“ přivítal tuto aktivitu Miroslav Patrik z organizace Děti země. Také ředitel Správy plzeňských hřbitovů a krematoria informaci Jiří Skala zprávu přijal s nadšením: „Statutární město Plzeň zachytává včas světový trend. Například vůdce Dolní sněmovny Britského parlamentu George Young označil podobný projekt v obci Reddich v hrabství Worcestershire už v roce 2012 za průkopnický. Tam tak vyhřívají i bazén“.

Projekt už podpořili i někteří plzeňští městští političtí lídři. Například Petr Náhlík (KDU – ČSL) prohlásil, že mnohem raději uvidí, že se energie využívá, než aby kouř stoupal komínem k nebesům a zasviňoval je.

Roman Jurečko (ODS) se vyjádřil ve smyslu, že každá vydělaná koruna dobrá.

Zdrženliví jsou zatím komunisté: „Musíme nejdříve zjistit, jaký dopad by měl takový postup na nejnižší příjmové skupiny obyvatelstva,“ prohlásil Václav Štekl, který je také krajským radním pro životní prostředí a přemýšlí tedy o možnosti obdoby současných „kotlíkových dotací“ s povinným výkupem zemřelých. Stále prý ale platí, že kdo chce zapalovat, musí sám hořet.

Občané – Patrioti se ihned chopili příležitosti a jejich člen a městský zastupitel, režisér Václav Chaloupek, známý zvířecími filmy pro děti, hodlá připravit sérii večerníčků zatím pod pracovním názvem „Zatop bábou, zatop dědkem“ – Mádl a Issová jsou prý ochotni opět se ujmout moderování.

TOP 09 čeká s vyjádřením, až se probudí kníže. Ani Míra Kalousek ale neví kdy a zda vůbec k tomu dojde, pro jistotu už plánuje, že právě jejich dlouholetý předseda by mohl obstarat premiéru celého projektu, která by ovšem neměla trapnou a obvyklou podobu stříhání pásky, ale jednalo by se o „první škrtnutí“.

Také hnutí ANO aktivitu, podle slov poslance Pavla Šrámka, vítá. Nevyužívaný komín krematoria (spaliny by sloužily podobně jako nyní v teplárně v tzv. sučce, kde se snižuje obsah vody v topném materiálu, a tím je dosaženo vyšší účinnosti spalování) by mohl být využit ke stavbě dalšího Čapího hnízda.

Výrobní ředitel Plzeňské teplárenské Zdeněk Dongres tvrdí, že je mu to fuk, že dokáže spálit prakticky cokoliv, co má méně než 100 % vody, dokonce i tu hlínu co mu vozí místo uhlí ze Sokolovské uhelné.

Otázky zatím vyvolává možnost importu nebožtíků jako topného materiálu ze zahraničí, jemuž se už teď brání dosud neznámý spolek „Česká krematoria Čechům“. Písní „Český ohni – hřej!“ se v souvislosti s tím už prezentovala plzeňská skupina Ortel. Zlí jazykové zmiňují i případný kladnější postoj Čechů k imigrační vlně, pokud by byl přísun imigrantů regulován a zaměřen na starší a neduživé kusy. Jednání v Bruselu na toto téma prý budou zahájena co nejdříve, potvrdil čtvrtý sekretář třetího náměstka druhého tajemníka zvláštního osmadvacetičlenného podvýboru EU pro cílenou imigraci, který nechce být jmenován.

Jednoznačný počáteční úspěch projektu využívání energie z plzeňského krematoria je zatím podmíněn také neznámou výší potřebné investice, ovšem už se přihlásil případný první zájemce o realizaci stavby – ČKD DIZ Praha. Prý mají řadu neocenitelných zkušeností z tunelu Blanka, ale právě i ze stavby spalovny v Chotíkově, kterou nyní čeká brzké spuštění, jemuž kromě aktivistů bránil dosud i nepochopitelně laxní přístup samotného investora – Plzeňské teplárenské.

České teplárny trápí problém, shrnutý do sloganu „Čím budeme topit za dvacet let?“. Zdá se, že problém je vyřešen a že neuspěje jaderná, uhelná ani plynařská lobby.

(Převzato z mimořádného čísla čtvrtletníku Teplárník dne 1.apríla 2016)

hudec

Příspěvek byl publikován v rubrice Krajanovy postřehy se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

18 reakcí na Došlo k dohodě s aktivisty

  1. Cech napsal:

    Velmi profesionálně napsané a gratuluji J.G.H. k Pyrrhovuu vítězství nad ekoterorizmem.
    I když ještě bych se radoval tak nějak s rezervou neboť čert a ekoterorista nikdy nespí, oba mají společné zájmy, které vyžadují jejich finanční bdělost a ostražitost.
    Výše popsané ekologické využití Plzeňského duchovního zbytkového tepla od firmy světlu vstříc, je zřejmě vázáno na vybudování kontinuálního spalování s komorově vysušeným palivem.
    Jinak by zřejmě efektivita výroby el. energie nebyla na požadované úrovni.Proto si myslím že nejen poradenská činnost ale i příslušné materiální vstupy Plzeňské teplárenské budou naprosto nutné.

    To se mi líbí

  2. strejda napsal:

    Konečně dobrá zpráva po těch hrůzách co běžně čteme. Horažďovice jsou plné nebožtíků, které tam nemá kdo spálit. Mezi lidmi to dělá dost neplechu. Takto to půjde jako po másle.
    Také se rychleji prosadí vyhláška zakazující pálit nebožtíky v papírových rakvích. Je to sice levnější, ale zase se těžko hledají zaměstnanci pro pohřební ústavy, kteří dobře snášejí lámání nohou nebožtíků, aby se do těch rakví vešli. Ručně to u silnějších dospělých kusů jde poměrně špatně.
    Je to správná ekologická cesta. Pokud se k tomu i upraví kontejnery na tříděný odpad, mnoho chudších lidí to uvítá.

    To se mi líbí

  3. cobolik pacholik napsal:

    a tak jak tu pise chytrej dabel hudacek,tak nebudem daleko od reality bo pravda sa trepoce na hrade na flage,ze naisto je tak czechia zvane ppeikovo vedene vo svete,proste sa sipaju do riti niekde aby uverili tomu svejkostanu.

    To se mi líbí

  4. kočka šklíba napsal:

    Naprosto úžasné ;).

    To se mi líbí

  5. Petrpavel napsal:

    No vidíte, angažují se už veřejně nejenom umělci typu koller dusilová…
    Proč?
    Chybí mi tam totiž vyjádření plzeňské koaliční strany ČSSD 🙂 .
    Třeba :
    „Pálit lidi v teplárně nedovolíme za žádnou cenu!
    Ale když nás naši koaliční a opoziční přátelé přesvědčí tak pálení podpoříme
    A v příštích volbách zase slíbíme zákaz pálení!“

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      To je fakt. Socani mi nějak vypadli. Ale nebyl to záměr, prostě jen kombinace stařecké demence s tím Němcem, co mi pořád schovává všechny věci.

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Ten regionální denník má celkem odvahu.
        Do toho článku se pustit s rozborem nějaký aktivista, tak skončíte na Borech a redakce též.
        Pan Bavor ať důsledně archivuje, můžeme si ten článek připomenout za 10 let.
        Když by někdo napsal 1.4.1989 o sňatcích buzerantů, také by se lidé bavili……

        To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      Vy byste tu ČSSD,s těmi restitucemi,dokázal vsunout i do receptu na marmeládu

      To se mi líbí

      • Petrpavel napsal:

        Když jí nějaký Němec vysune ze zastupitelstva zaslouží připomenout že ji máme i tam. Takovou typicky českou hodnotu … 🙂

        To se mi líbí

      • Petrpavel napsal:

        Restituce?
        V pořádku, i kvůli nim jsem volil v 1992, tehdy se ještě zdála skutečnou pravicí, ODS (připomínám pro tatu, stále neví proč jsem tak volil, asi už zapomněl ač jsem psa vícekrát).
        Ovšem vyjma daru ČSSD v podobě Lihového domu a Nečasova církevního daru…. 😦

        To se mi líbí

        • tata napsal:

          VIDÍTE JAK KECÁTE……….JÁ DOBŘE VIM…….problém je že neumíte čist……….ale VY SI POTŘEBUJETE JEN HLOUPĚ REJPNOUT JINEJ VYZNAM TO NEMÁ.

          sice vím ale promě jsou takový lidi nepochopitelní……….zanicenej komunista nemuže volit kvuli prospěchu……….nevolil jste ODS kvuli tomu že byla skutečná pravice ale že řešila restytuce………nebojte ja si dobře pamatuji……….Takže jasný a pochopitelný osobní zajem,sice nemoralní ale to doháníte ted kazaním o moralce jak lidi jako táta volí ty zloduchy………..Oproti VÁM TATA NEMÁ POTŘEBU MORALIZOVAT a bere svět jak je,ale nedělá veletoč

          To se mi líbí

          • tata napsal:

            a aby jste měl radost dal jsem restituce s tvrdým………to jen pro pobavení ,ale upřimně jsem to zjistil až sem si to přečetl odeslaný

            To se mi líbí

  6. Slim napsal:

    Všechna čest, redakce Teplárníka má odvahu. (Netvoříš jí náhodou SÁM?).
    Dostal ses na úroveň Kellera, tedy jeho nejlepších kousků.

    MÁM CHUŤ PŘIDAT SEM jeho krátký fejeton Jára Cimrman by měl radost

    Nevadilo by ti to? Nebo Bavorovi? Čtenáři by měli radost dvojnásobnou.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      To jsou paradoxy. Nikdo jste si nepovšiml, že Jarda Hudec, ač humorista, předběhl o 14 dobu a teplárna skutečně poběží. I když jen na obyčejný domovní odpad. Ale to v době psaní i zařazování článku nemohl tušit ani on ani já.

      To se mi líbí

    • Slim napsal:

      TAK JO. Tady je pandán, byť spíš pro-ekologickej

      Jára Cimrman by měl radost
      Jan Keller, Právo 21.07.2000

      Ještěže žijeme v zemi Josefa Švejka. To, co na Ukrajině končívá Černobylem, končí u nás – alespoň prozatím – velkou legrací. Česká televize si tentokrát pozvala do diskusního pořadu o Temelínu zkušeného cimrmanologa. Úlohou režiséra Smoljaka bylo divákům předvést, že v naší zemi žijí i takoví lidé, kteří nevědí o energetice, o atomu, o ekonomice, o úsporách elektřiny vůbec nic, takže je zbytečné pro ně pořádat referendum. Mistr se zhostil své role jako obvykle na výtečnou.

      Přitom mu ovšem vydatně sekundoval poradce ministra průmyslu, který cimrmanologa v diskusi několikrát dokonce zastínil. Nejzdařileji tehdy, když se šibalským úsměvem navrhoval uspořádat referendum o výrobě a vývozu automobilů. Prokázal tím jen to, že Ministerstvo průmyslu a obchodu zaměstnává ve funkcích poradců lidi, kteří nemají ani tušení, že různé vývozní artikly mají různou míru přidané hodnoty.

      V závěru diskuse režisér Smoljak navrhl, abychom přenechali starost o jádro naší politické elitě. Je vidět, že nečte Právo. Jinak by mu neunikla anketa z minulé soboty, ve které naši přední politici odpovídají na otázku, zda se nebojí vyhořelého paliva z jaderných elektráren.

      Miloš Zeman prohlásil, že se bojí měsíční krajiny a dokonce i kouře mnohem víc než vyhořelého paliva. Jako zpověď náruživého kuřáka to nebylo špatné, o problému skladování jaderného odpadu jsme se však nedozvěděli vůbec nic. Miloš Zeman ještě dodal něco v tom smyslu, že na rozdíl od měsíční krajiny radioaktivní záření my lidé prostým okem nevidíme. Pokud by se někdo odvážil komentovat Zemanovy výroky jeho vlastními výrazy, nejspíš by si vzpomněl na ten o pitomcích a idiotech, kteří říkají naprosté banality a tváří se přitom svrchovaně důležitě. Naštěstí takové výrazy užívá u nás pouze Miloš Zeman.

      Jan Kasal také nemá z vyhořelého paliva strach. Uklidňuje ho, že ani lidé na Vysočině, kde bude atomový odpad zřejmě skladován, se ho prý nebojí. Jako v Kocourkově. Referendum být nemůže, protože obyčejní lidé atomu nerozumějí. Zeptáte-li se na stanovisko politika, odvolá se na názory obyčejných lidí.
      Václav Klaus byl jako vždycky ze všech nejlepší. K problému jaderného odpadu v horizontu desetitisíců let sdělil, že on jede v pondělí na oficiální návštěvu do Temelína. Vše ostatní je zřejmě pod jeho rozlišovací schopností. Oni už si s tím vědci nějak poradí.

      Nejupřímnější a nejlidštější byl tentokrát Karel Kühnl. Jako jediný připustil obrovitost problému a svoji vlastní bezmocnost. Pokud by to bylo možné, byl by mnohem radši, kdyby jaderná energetika neexistovala. Co ale může jako pouhý politik dělat?

      Nejen režisér Smoljak, ale každý ctitel Járy Cimrmana tak může být vrchovatě spokojen. Proč se vlastně ptát v referendu neznalých a bezradných obyčejných voličů, když se můžeme zeptat přímo neznalých a bezradných špičkových politiků?

      To se mi líbí

    • hudec napsal:

      Sem s tim!

      To se mi líbí

  7. kchodl napsal:

    Vynikající !
    (pořád se velmi těším na Vaše jemenské příhody).

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Ach jo…. Naplňuji zatím obsah svého nicku. Ale to přejde! Letos je 20.výročí té absurdity, tak se pochlapím.

      To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.