Pěnkavy


Pěnkavu zná asi každý. Potkáváme ji tu celý rok – v zimě trošku míň, část pěnkav odlétá do tepla, ty otužilejší tu zůstávají.

Paní pěnkavová je nenápadně šedozelená, jen na křídlech má pár bílých parádiček.

obr-1

Zato pan pěnkavák, to je něco! To jsou létající a vyzpěvující omalovánky!

obr-2

Ale je jaro a tak je nejdřív potřeba si s konkurencí vysvětlit, kdo je tu největší pěnkavák – tohle vysvětlování mělo takový fofr, že se mi to líp opravdu nepodařilo vyfotit.

obr-3

A když je tohle jasné, může vypuknout láska nebeská. Teda spíš větvová – ale nebuďme detailisti!

obr-4

Jenže nejen láska nebeská – ale je taky potřeba postavit hnízdo a vybavit ho měkkými peřinkami. A tak paní pěnkavová shání a a shání.  V tomhle případě se jí moc hodil zdejší pejskařský zvyk stříhat a vyčesávat psy v lesoparku a nezachlupatit si byt. No a když paní pěnkavová najde pozůstatky po takovém psím kadeřnictví, má o peřiny postaráno!

obr-5 obr-6

A než se člověk naděje, vydává se do světa další pěnkaví generace…

obr-7

Tak to chodí u pěnkavů…

obr-8

K-sova

Příspěvek byl publikován v rubrice Fotopříběhy se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

34 reakcí na Pěnkavy

  1. rip napsal:

    Jste krásná, vzdělaná, velmi přínosná a bohatá. Děkuji.

    To se mi líbí

    • K-k. napsal:

      ještě že mě nevidíte! 😀

      To se mi líbí

      • cobolik pacholik napsal:

        a co ma byt?pekna nafintena s umelym chrupom a cickami,co nevie ci sokol na javory sedi,ci balon od happy birthday zapleteny,kurva nemusi vidiet,ale cuje bo ma cit a nie integrovany obvod v siske,jak nejaka pizda z umelej hmoty co ,ked sa glupo este zasmeje to by som ,ani furik neoprel nie toboz bycikel,mozu ma napadnut tie s umelymy cickamy,ze nemam na ne,ja hned odpoviem,ked som mal chut na babu jak mlady u army,ze by som bol preletel aj damske kolo,nehral vyhlad rolu,ale zivocisne teplo a skurveny pud,casom pud slabsi bo predsa nikto nevyhral na loterii system a tabletkou posilneny,to taky osarpany kohutik jaraby na hnoji kikirika,bo uz v maldi som mal odpor a pritom neleteli na mna slecny jak muchy na hovno,aj ceske holky rikali peknej kluk to sa nechvalim to zo zivota,ale malo barz malo,ze by z playboy a mala nieco v palici ja sa z playboy krasavicou stretam kazdy tyzden v stredu a nie ze by docista glupa,co som bol dost prekvapeny,ale jej kamosky,ked prisli a pocul som cvlrikat a predstavovala ma,bo im dosiel gas v barbecue,uz kus pripite,to hus lepsie gaga o dve hodiny som bol naspat,bo jej manzel co ma plati,to tam tu damsku jazdu rozohnal dost mocne,nikde som nemal hovorit,ale tu porusujem uz 3 roky preslo,ale tu v riti som ani necekol,hoci sa suskalo a pytali sa ma taky s fotakmy a moja odpoved bola fuck you,bo velmi pekna a este inteligentna to barz malo,prebarz malo ,som sa startnul…

        To se mi líbí

        • rip napsal:

          Na vojně, také na letišti, jsem potkal Adriána. Byl Rusínec (po jeho Rusnák) ohnivý a upřímný. Nejspolehlivější kamarád. Vyměnili jsme si knížky o přírodě. Připomínáte mi ho.

          To se mi líbí

  2. jaa napsal:

    Hned je ten svět hezčí………. 1*******

    To se mi líbí

  3. cobolik pacholik napsal:

    ta lietava holota co tu kacko casto dava toto obdivujem,jak ju ze ma nervy sledovat tych dablov,co mi davaju znaky,ktore pre ludstvo nadovsetko bo svet bez nich by nebol hezci,ale nijaky…

    To se mi líbí

  4. brtnikvbrlohu napsal:

    Kéž bych tak uměl – a taky měl čím – zdokumentovat svého milovaného skorce vodního – už dávno vyvedl a párek mladých jsem pozoroval předevčírem jak se potápěli pro nějaké chrostíky na splávku.

    To se mi líbí

    • K-k. napsal:

      Skorce opravdu velmi těžce závidím! Od momentu, kdy jsem o jeho existenci poprvé četla (v dětství: Vitalij Bianki – Lesní noviny) jsem chtěla vidět jeho potápěčskou exhibici – a nikdy se mi to nepodařilo!

      To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Skorec? To také existuje?
      🙂

      To se mi líbí

      • K-k. napsal:

        v Brtníkově prej jo! 🙂

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Milá Katy
          musím se tu veřejně přiznat k tomu, že pouze díky vám se najednou velice důvěrně seznamuji s okolní faunou a flórou. Takže poznávám různé drobné ptactvo i různé drobné kvítky a dokonce jsem „ulovil“ lusky katalpy, o níž jsem dosud neměl tušení, ačkoli roste nějakých 100m od mé zahrady. Teď jen doufám, že se mi povede aspoň jedno semínko vypěstovat do keře.

          To se mi líbí

          • K-k. napsal:

            Děkuju za uznání! Příští týden bude další opeřená lekce, už je ve výrobě… 😉 A co se katalpy týče, velmi držím palce a jsem zvědavá na výsledek.

            To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        Skorec vodní to je po slovensky vodnár potočný. Skorec sa volá asi preto, že je to náš prvý vták, ktorý začína hniezdiť. Jeho svadobný spev sa ozýva hneď, ako sa roztopí na vodných tokoch ľad, často ešte vo februári (únor). Ďalšia jeho zvláštnosť je to, že vždy lieta len nad vodnou hladinou, nikdy mimo. Lieta trochu ťažkopádne, lebo ako správny potápač je ťažší ako voda. V podstate lieta pod vodou.

        To se mi líbí

        • K-k. napsal:

          tak tohle jsem nevěděla – je to zajímavý! Děkuju! 🙂

          Líbí se 1 osoba

        • Hudec napsal:

          Hezké je, jak nám překládáte február jako únor, abychom si to snad nepopletli 🙂 . Vzhledem ke skladbě zdejších návštěvníků je to od vás podobně roztomilé, jako já bych překládal příslovečný „knoflík/gombík“.

          Líbí se 1 osoba

          • Slim napsal:

            Ale to dělá Navaja správně. U Februáru hrozí záměna s jaguárem, jak známo z toho starého vtipu a bačovi.
            Ta záměna ostatně funguje i v ruštině. Andreji Januareviči Výšinskému se, jak známo, přezdívalo Jaguarevič.

            To se mi líbí

  5. Mac napsal:

    ta krása a pohoda, která prýští z Vašich přírodních příspěvků, vždycky způsobí, že jsem úplně naměkko……
    vždycky, když si Vás přečtu, zalituju, že poznám akorát tak vrabce a pampelišku, a dávám si předsevzetí, že se přírodně dovzdělám.
    ……aspoň trochu….. 🙂

    To se mi líbí

    • cobolik pacholik napsal:

      big mac vrabcov to je jak obycajnych ludi v svete a pampelisek to zapach kvietku co ma najviac holoty sveta,jedno s druhym zrovnane jak svina staci kukat na ten system reteze,bo ten potapac to uz sorta zamestnania u ptakov jak by smet aj u ludi jak to do seba prekurevsky zapada nic tak nema ani v pocitaci a nikdy nebude,aby human vymyslel lepsie jak v tej nature porovnane s vacsou presnostou jak atomove vahy,nic sa netreba dovzdelavat len kukat a prevracat v palici ja tak robim uz desatrocia.

      To se mi líbí

  6. Rosťa napsal:

    Pěkný seriálek. Člověkovi je hned nějak veselejc.

    To se mi líbí

  7. kchodl napsal:

    Paráda !

    To se mi líbí

  8. vonrammstein napsal:

    Ani se mi nechce věřit, že fakt fotíte tím samým verkem, co já…

    To se mi líbí

    • K-k. napsal:

      jen něco, pane z Rammsteinů, on mi verk začal před časem blbnout, v ojektivu se objevilo nějaké smetí, takže to na fotkách (pokud tam mělo být nebe, když tam byly větve, tak to zaniklo) vypadalo, jako když jsem vyfotila blížící se Marťany a levitující žížalu. No a tak jsem se slzou v oku zakoupila nový kompakt a to tenhle http://www.digimanie.cz/recenze-canon-powershot-sx30-is-sebevedomy-rekordman/3524 – nic moc, ale ono na trhu tehdy nic nebylo, leda zrcadlovky a to bylo nad moje možnosti. A původní verk se lekl a přestal fotit Marťany – levitující žížala nebyla tak nápadná a dala se retušovat. A tak jsem pak tahala oba foťáky – každý má své výhody a nevýhody. Tím novým jsou focené ty první dvě fotky…

      To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        To je pořádně dlouhý sklo! Mám v plánu něco podobnýho, díky za tip! Spousta srandy za velmi slušnou cenu.

        To se mi líbí

        • K-k. napsal:

          tenhle už není v prodeji, ale má následovníky – přesnej název neznám. Jeden z následovníků má synek – oproti mému je lepší, protože umí RAW a má lepší světelnost než ten můj – focení za nedostatku světla je bohužel u toho mého poněkud slabší….

          To se mi líbí

          • vonrammstein napsal:

            Ale je, stačí kouknout třeba na Heureku 🙂 Je fakt, že jsem to nerozklikával, ale pokud vím, nabízí jenom to, co obchody opravdu mají skladem nebo dokážou doobjednat. Začíná to kolem tří tisíc, což je za takový dělo skvělá cena. RAW nijak zvlášť nepotřebuju, nemám čas si s fotkama hrát až tak do detailu.
            Světelnost je poměrně blbá i u toho našeho starýho. Tam bych zlepšení opravdu ocenil. Umí to taky ostřit makra od 0,00?

            To se mi líbí

            • K-k. napsal:

              teoreticky ano, ale v praxi je na makra lepší ten S2 IS – i proto jsem ho s sebou pořád tahala. Světelnost je horší, než u starýho – ovšem já hodně používala plnej zoom a navíc pod stromama. Na volný prostoře by to určitě fungovalo líp.

              To se mi líbí

            • vonrammstein napsal:

              Tak to jo. Já na plnej tak úplněk se stativem. Jinak je to při horším světle úplně rozsypaný, přes šum není skoro nic vidět. Ještě jsem nevyzkoušel na max ten novej Nikon mojí paní. Pokud proleze mejma zátěžovejma zkouškama, možná nebudu muset kupovat nic 🙂

              To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          Ještě za klasického focení jsem měl Minoltu a k ní 300 mm teleobjektiv. To byl báječný stroj. Teď se to válí někde v komoře. Digitál už spoustu let Nikon D 40x se třemi objektivy – normální Nikon DX SWM ED Aspherical (píší na něm já tomu moc nerozumím, nekonečno – 0,28), široký AF-S Nikkor (10-24), a dlouhý Nikon 55-200. Doplněno bleskem Nikon SB-600.
          Automat s tím vyfotí úplně všechno, jenže ono je u fotografa nakonec nejdůležitější to vlastní oko. To mi dost chybí, nebylo mi shůry dáno, na rozdíl od naší nedělní bavorovské fotografky.
          Doporučuji dát všechno jednou za rok k odborníkovi vyčistit, v našem městysi třeba v Martinské u Bauera či jak se ten člověk jmenuje. Má tam fotoateliér, vonrammstein ho bude znát, chodí asi naproti na víno.

          To se mi líbí

          • vonrammstein napsal:

            Dost dobrá trefa! 😀 Ke kaštanu občas zajdu, i když si spíš většinou dávám točenýho Pardála 🙂 Zítra tam budu tak od čtyř do půl šestý, zvu Vás na skleničku a kus řeči 🙂

            To se mi líbí

  9. K-k. napsal:

    a dobrou noc… 😉

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.