Co když Rusko zavře Evropě kohoutky?


 Noční můra pro Evropskou unii může přijít vcelku snadno: postačí když bude pokračovat současná unijní politika vůči Rusku.

 -ter

 V půli března šéfka bruselské diplomacie Federica Mogheriniová oznámila, že se členské státy Evropské unie jednohlasně shodly na principech dalších vztahů s Ruskem. Obecně vzato, unijní shoda do dohledné budoucnosti vylučuje normalizaci vztahů s Ruskem, neboť bazíruje na politické, ekonomické i morální nadřazenosti Evropy a namísto dialogu Rusku nabízí jen seznam požadavků ke splnění a podřízení se.

Mimo jiné by při tom Moskva měla dobrovolně akceptovat drastické snížení svého podílu na zásobování Evropy energiemi, a to bez ohledu nejen na zájmy Ruska, ale i jeho obchodních partnerů v Evropě. Faktem je že postoj Bruselu v posledních několika málo letech už zablokoval projekty ruských plynovodů South Stream (přes Balkán) a Blue Stream (přes Řecko). Nyní se vede boj proti nové větvi plynovodu Nord Stream 2, který by „klíče“ od plynu pro Evropu věnoval Německu, na což Rusko reaguje reanimací projektu Poseidon, který by zemní plyn do Evropy vedl přes Černé moře, Řecko a Itálii.

Většina kroků Bruselu, který má v tomto směru pevnou podporu Washingtonu, je přitom motivována ideologicky a nikoli prakticky, protože nenabízí životaschopné alternativy ruskému zemnímu plynu a jen toužebně hledá jeho dosažitelné zásoby tam, kde opravdu nejsou, anebo jsou, ale nikoli v požadovaném množství, o přijatelné ceně ani nemluvě. Co když ale Rusku dojde trpělivost a otočí se k EU zády? Právě tím se zabýval někdejší viceprezident nadnárodního ropného koncernu BP Nick Butler na přednášce na univerzitě ve slovutné Cambridgi. A jak popisuje Financial Times, možnost, že by Rusko odpojilo kverulantskou Evropu od zemního plynu, označil za „jeden z katastrofických scénářů“, jímž by se vlády EU měly naléhavě a s chladnou hlavou zabývat. Podle Butlera totiž může taková „noční můra“ v současné politicky nestabilní situaci nastat vcelku snadno. Bude například stačit, když znovu z různých důvodů vzplane konflikt na Donbasu, po čemž bude následovat už jaksi automatické zesílení západních sankcí, na což pro změnu Vladimir Putin v odpověď prostě „zavře kohoutky“.

Nejvíc utrpí Ukrajina, protože zároveň s dodávkami plynu podle všeho přijde i o zásobování uhlím a elektřinou z Donbasu. Beztak už ekonomicky ztrápený Kyjev na to sice může reagovat například tím, že by v rámci šetření energiemi omezil pracovní týden na pouhé dva dny a plošně vypínal elektřinu, ale to bude jen marná snaha, která ve skutečnosti nic nezachrání. Ukrajinský stát pak už s konečnou platností ekonomicky zkolabuje a další miliony jeho občanů se promění v uprchlíky, kteří zamíří především do Polska a Německa, ale samozřejmě i do ostatních členských států EU. „Za takové situace vlády Velké Británie, Francie a Německa, pro něž je migrace v současnosti středobodem všech bolehlavů, dospějí k bodu, kdy budou připraveny na dohodu s Putinem,“ shrnuje Financial Times. „Spojené státy by sice rozhodně odsoudily, že Rusko destabilizuje Ukrajinu, ale Putin a jeho poradci chápou, že Washington kvůli Ukrajině nikdy vojenskou sílu nepoužije. A proto, soudí Nick Butler, krize ve finále podle všeho skončí tak, jak určí ruské podmínky.“ A mezi nimi bude například zformování proruské vlády na Ukrajině, kvazinezávislost Donbasu a v neposlední řadě i dojednání nových dohod o dodávkách ruského plynu do Evropy, a to za cenu o dvacet procent vyšší, než je ta současná, a navíc s platností nejméně na pětadvacet let, předpovídá Butler.

Podle Financial Times se nejdůležitějším zdá být Butlerův argument, že tento katastrofický scénář může nastat v souběhu tří už existujících faktorů: energetických problémů Ruska, konfliktu ohledně budoucnosti Ukrajiny a především skutečnosti, že EU odmítá Rusku, ať je to stát jakkoli hrubý, uvolnit prostor v evropském geopolitickém a ekonomickém soukolí.

Literární noviny 4/2016

připravilmoskyt

Příspěvek byl publikován v rubrice moskytiéra se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

31 reakcí na Co když Rusko zavře Evropě kohoutky?

  1. Petrpavel napsal:

    Strašení Putinem. nic víc…

    Zajímavější je čtení pro ty kdo si dělají iluzi, že špatnou vládu ČSSD+ČSSD+KDU vystřídá dobrá vláda ANO+ODS(+KDU) – za povykování v PS Konvičky nebo Okamury a jejich čtyř poslanců, že Vitto a další?, Sobotky a jeho 25-ti poslanců, že tato a Josi a další?
    Aneb když se socan (Hollande) stane liberálem a když se najdou hlupáci co si myslí že existuje lepší liberál (Juppé) a horší liberál (Sarkozy). Kdepak, liberál v současném slovy smyslu, tedy vyznavač svaté víry LZPS a trhu bez přívlastků (Babiš, Kalousek, Bělobrádek, Sobotka, Fiala) je stále liberál.
    Skutečný levičák ani pravičák nikdy nemůže být liberálem tohoto ražení.
    http://www.halonoviny.cz/articles/view/43032611

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Petřepavle,já chápu, že vaším hlavním posláním na tomto světě je boj s ideovými odpůrci, především s těmi, které si sám vyrobíte, a skutečným nepřátelům vlasti i vaším budete svým bojem pěkně umetat cestičky, to je úděl všech těch, co mají patent na pravdu.
      Ale měl byste si uvědomit, že jsme oba voliči stejné strany- tedy KSČM, a že oba nemáme rádi ty, kteří si z nějakých nejasných důvodů říkají liberálové.
      Oba více-méně uznáváme Zemana a současnou, spíše pozitivní roli Ruska.
      Co se vlád týká, nikdy jsem nikde netvrdil, že je nějaká vláda lepší a jiná horší, naopak dlouhodobě razím myšlenku, že za hovno stojí všechny stejně, takže je nejlepší podpořit toho, kdo VŠEM vládám nejvíc vadí.
      A věřte mi, že KSČM třeba ČSSD vadí úplně stejně, ba možná více, jak ODS (a spol).
      Zkuste si na své výpady vybrat vhodnější oběť, zajedno umím být velice nepříjemný a za druhé, nejsem ten správný ideový typ.
      Vaše chování není důstojné životem zkušeného člověka!

      To se mi líbí

      • tata napsal:

        ČUMÍM jak puk vubec jsem nepochopil co stím PP chtěl řict a zrovna tak jsem nepochopil že by to miřil na VÁS vitta………….takže jen kroutím hlavou fakt nechápu a reaguji jen že sem tam napsaný ,jinak ale vubec nechápu

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Mířil to nejen na mě, ale i na vás, tato.
          Nebo se tam nevidíte?
          A že to nechápete?
          Můžete se Petrapavla zeptat.
          Podle mě vám napíše, že nejlepší je volit KSČM, protože to radí všem a kdo komunisty nevolí, je jaksi na úrovni ovčana.
          Vyjímka jsem já, který KSČM volí, ale na úrovni ovčana jsem stejně…

          To se mi líbí

          • Petrpavel napsal:

            Ano vitto, jsem příliš příkrý (k vám navíc zbytečně), jednoznačný a jednoduchý. V hodnocení politického dění určitě. A má to své důvody.
            Můžu já za to, že politika se v tomto pojetí demokracie scvrkává jen na volby jednou za čtyři roky? Můžu já za to, že u nás jednoznačně zvítězilo a stále vítězí pojetí demokracie jako nadvláda jedněch, těch co „jedou“ s jednou jistou cizí mocí, a bezprávní knuta pro druhé, pro mě stejně jako pro vás? Copak někdo z nás tady jakýmkoli byť tím nejmenším způsobem ovlivňuje politické dění? Může ovlivnit? Může za tohle „naše“ KSČM? Předpokládám, že si stejně jako já odpovíte že ne.
            Jsme na jedné lodi, jen někdy každý kormidlujeme jiným směrem. Že se při tom můžeme i hádat je nabíledni. Není v tom ale nic zlého.

            To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Třeba vitto dnes : vaši dnešní analýzu možností ODS (14:25) hodnotím jako skvělou, hodnocení Paroubka (15:02) jako propadák. Copak musíme mít jednotný názor na všechno?

              To se mi líbí

            • Hudec napsal:

              Petřepavle, v jednotě je síla… To jsem už někdy slyšel, ale nevzpomínám…. 🙂

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Hudče, kdo není s námi, je proti nám.
              A ani nemusím moc vzpomínat, to platí stále, skoro bych řekl že teď víc 🙂 .

              To se mi líbí

            • Slim napsal:

              Pěkné heslo. Zvlášť to sedí od vás, Petřepavle, který jste prošel více partajemi.

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Jsem rád že se vám to heslo líbí. Já, jak víte Slime z mých příspěvků, jsem byl v levicové KSČ a pak za Paroubka, a kvůli němu, krátce v tehdy – bohužel krátce levicové- ČSSD, aspoň pokud jde o „vrchní“ vedení.
              A co kdyby jste se pochlubil vy? (zatím to tady, vyjma Hudce a mě, každý tají, ale já to chápu, vymýšlení se na netu meze nekladou takže je to vlastně jedno).

              To se mi líbí

            • Slim napsal:

              0.
              A jako volič konzistentně, jak už jsem vám vysvětloval asi 3x.
              Žádná ODS tam nebyla

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Takže Klabanovu, Horákovu, Zemanovu, Špidlovu (co odmítl levicovou vládu), Grossovu, Sobotkovu, Paroubkovu, Sobotkovu? Pěkná konzistence… Není těch „partají“ taky nějak moc?

              To se mi líbí

            • Slim napsal:

              😀
              No tak to vidíte, PP. Tyhle všechny jsme volili SPOLEČNĚ.

              A společně jsme volili taky Ladislava Zápotockého, Šmerala, Jílka s Bolenem, Gottwalda, Slánského, Antonína Zápotockého…

              Ale vy jste lepší, vy máte ještě nějaké další: Klause, Topolánka s Dalíkem, Nečase i s Nagyovou, Fialu… to už je lidí jak na 1. máje.
              Jsem zvědav, kam vás vaše známá předvídatelnost ještě zavede

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Ukončím to Slime mým oblíbeným vyznáním : miluju lidi neustále si na všechno na oko stěžující a kritizující, a přitom volící neustále konzistentně ty samé vládnoucí.
              Inspirují mě totiž k přemýšlení : jsou tak hloupí nebo tak chytří.
              Vím, je to případ od případu …

              To se mi líbí

          • tata napsal:

            proto to pišu že nerozumím /čumím/ abych pravdu řekl Vaše meno jsem přehlidl……stejně sem nepochopil vyznam jeho sdělení.
            CO MI OVŠEM ŠOKOVALO,ŽE UPŘIMNĚ napišu co stím chtěl basnik řici…….a zato dostanu 3 palce už jste se zbláznili

            To se mi líbí

  2. tata napsal:

    FAKT se člověk diví jak pitomou propagandu udělají……….celí komár vznikl že PUTIN ZNA jednoho muzikanta ktery tam má konto ………no to už člověk opravdu nepochopí,opravdu si myslí že jsme tak blbí asi jo

    To se mi líbí

  3. Slim napsal:

    Snad netřeba podotýkat, že zn. ter je taky Tereza S.
    Sloupek je ostatně v Literárkách hned vedle předchozího článku

    To se mi líbí

  4. moskyt napsal:

    Propaganda, propaganda? A co když to bude propaganda jen do doby než se RF bude jako každý kapitalistický stát, kterým ostaně je, bude cítit dostatečně silné a řekne: ale to je pro nás nevýhodné, to to radši prodáme Matabelům, ti si žádné nesmyslné politické podmínky nekladou. A že Evropa klekne? Čert s ní, stejně nám jen věčně podráží nohy a ostatně měšec je bližší Že to tak nemůže být protože a protože….kdo ví..

    A autor toho článku, který komentuje T.S. neříká ostatně nic jiného, nehrozí Putinem, ale že si tu kouli problému s velkým zaujetím plácáme sami a můžeme na to šeredně doplatit.

    To se mi líbí

    • Jethro napsal:

      No, sami si to neplácáme. Je to viditelně direktiva z Jůesej. Všichni blbci kromě Merkel tedy poslušně pracují proti logice a proti svým zemím, Merkel to má rozehrané na dvě strany.
      Sranda bude, až bude Visegrad drtit Merkel a nutit ji také jít proti vlastním zájmům.
      jediný, kdo nemůže prohrát, je Rus.
      Ve skutečnosti se ho to nijak netýká. Jde o naše zotročení Usáky, nikoliv Rusáky. TTIP, surovinová a energetická závislost, do toho multikulti a nějaká ta válčička. Ještě že už jsem starý. Svým dětem nezávidím.

      To se mi líbí

  5. Asfalt napsal:

    Po sametovém převratu ústavní pořadek zakotvil, že stát nesmí být vázán na žádnou ideologii. Současná ideologie je tak ústavně nepřiznaná, není založena na marxismu ani jiném racionalistickém světonázoru, nýbrž na značné míře stěží uchopitelného iracionalismu, xenofobie (ruské, čínské) a šovinismu (Západ je oprávněn kroutit rukama druhým). Neslouží zájmu lidu, ale jen určitým zájmovým skupinám (kapitálu), i kdyby syrský, ukrajinský a jakýkoliv jiný lid měl být třeba i rozbombardován.
    Jde o ideologii iracionalismu pro privátní zájem mající podporu zblblých a zmanipulovaných lidí. Tak nějak si představuji středověk před nástupem osvícenectví nebo, vzhledem k mezinárodním zločinům a zločinům proti lidskosti, k jejichž spáchání byly použity prostředky státní moci, něco, co by měl označovat termín měkký fašismus, fašismus 21. století nebo tak něco.
    Ondřej Nekovář ( http://is.muni.cz/th/345068/pravf_m/DP_Nacismus_Fasismus_Srovnavaci_analyza.pdf ) považuje za charakteristické znaky fašismu:
    – nacionalismus
    – rasismus
    – korporativismus
    – vůdcovský princip
    – iracionalismus
    Myslím, že v chápání fašismu by šlo ještě tyto nanejvýš obecné znaky ještě zredukovat na násilné prosazování privátního zájmu státními prostředky na základě iracionalismu, jehož motivem může být jak rasismus, ultrapravicový nacionalismus (což není legitimní národní identita k rovnému národu s rovnými) tak i dnešní „svoboda a demokracie“. Korporativismus a vůdcovský princip nepovažuji za to nejpodstatnější, byť v minulém století byly přítomny znatelněji.

    To se mi líbí

    • moskyt napsal:

      Asfalte, a co třeba takhle. Asi se shodneme, že jev a podstata jsou dvě odlišné věci. Já mám ale čím dál větší dojem, že hledáním rozdílů a odlišností mezi projevy jednotlivých fašismů (které mají pro historika význam při popisu dějin té či oné země) ale z obecného hlediska nejsou důležité, protože pomíjejí podstatu věci, se dost chytrých hlav snaží:
      1. oddělit fašismus od nacismu
      2. změkčit projevy fašismu (však to nebyla taková hrůza, že, ani ty koncentráky, rasové zákony tam leckdy nebyly etc.) a takovým způsobem ho rehabilitovat, udělat přijatelným a připraveným k použití v jiném kostýmu.

      Dovolím si jednu analogii, u vědomí, že každé takové přirovnání má svá omezení.

      Dvě odrůdy jablek, každá má jiný obsah vitamínu C, jiný tvar, vůni a jinou barvu, jinou chuť. Přesto mají něco společného, strukturu svého plodu, genetickou příbuznost atd. a jsou stále ploden jednoho druhu, jabloně.

      A když už jsem se tak rozpovídal tak ještě jeden citát z článku ruského historika Klima Žukova – О родовых чертах фашизма http://red-sovet.su/post/29544/about-generic-features-of-fascism

      1. Fašismus – krajní forma rozvoje kapitalismu
      2. Fašismus – přímá diktatura nejreakčnějších kruhů finančního kapitálu a dále viz definici G. Dimitrova
      3. Fašismus a socialismus – dva protichůdné systémy. Tvůrčím pseudonymem německého fašismu je nacionální socialismus , ten má takový vztah k socialismu asi jako v Limonovovi Nacional bolševici k bolševikům.

      To se mi líbí

      • Asfalt napsal:

        Ano, Moskyte.
        Na tu diplomku jsem však neodkázal, abych řekl, že nacismus nebyl fašismem, jak si to myslí autor práce, pokud jsem si odkudsi z textu zapamatoval správně. I já se domnívám, že nacismus byl formou fašismu. Tím odkazem jsem chtěl doložit jen těch 5 obecných znaků, které rozpoznal autor.
        Nacionalismus a rasismus pak vidím jen jako možné projevy iracionality, jež samotné nemusí být podle mě obligatorní. Může je podle mě dost dobře nahradit i jiná iracionalita, třeba agresivní posedlost „svobodou a demokracií“ jako jediné nadřazené pravdy, kterou třeba šířit třeba i bombami (jistě, jde jen o ideologickou záminku pro veřejnost, nesdělené reálné důvody jsou asi pragmatické).
        Korporativismus je snaha o alternativu stranické demokracie (která vskutku moc nefunguje, jak i dnes vidíme), vůdcovský typ uspokojení poptávky jiné frustace veřejnosti. Je pak možná taky otázkou, zda tato forma reakce na vady liberálního kapitalismu jsou podstatou. Teď na to nemám nějak názor.
        Jsou jisté pojmy, které používáme, ale když začneme zkoumat, co mají znamenat, nemáme moc jasno. I pro mne je definice Kominterny asi nejblíže. I Trockij nemá podle mě špatný pohled. Sám za fašismus považuji extrémní kapitalismus (což zahrnuje i tu diktaturu finančního kapitálu, která je také extrémem jinak umírněnější formy charakterizující kapitalismus jako takový), kde jeho podstata je dotažena až do zločineckého konce.
        Toho, kdo směšuje fašismus se socialismem (myslí si, že jde v zásadě o totéž), považuji za blba. Jiných slov pro takového nemám.

        To se mi líbí

        • Petrpavel napsal:

          Asfalte, poslední odstavec sice nezní moc akademicky 🙂 , ale je o to víc, jak už to bývá když se použije selský rozum, přesný a výstižný.

          To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        Fašismus je skutečně zcela něco jiného naž nacismus. Ne že by se to v dějinách párkrát neprotnulo. Ale oba principy dokážou fungovat naprosto nezávisle, aniž by se někde potkaly. Jenže na principu holého nacismu stát postavit nemůžete. Na principu holého fašismu ano. Jak dlouho to vydrží, to je věc na jinou debatu.

        To se mi líbí

  6. K-k. napsal:

    OT: Pane Bavore, pošta… 🙂

    To se mi líbí

  7. jaa napsal:

    Hmm, slovíčkaření o minulosti. I když nám začíná hořet koudel pod zadelí
    :

    I když jsou v tom zase němci a spol – no vlastně ti samí.

    To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Chce se mi střílet. Hodně silně se mi chce. Budeme muset použít veškerou brutalitu, které jsme scchopni, pokud tohle máme přežít. Nebo aspoň naše děti.

      To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        Na druhou stranu-když nás v závěru izraelská Shabatová ujišťuje, že voni židi všemu vládnou a že se o nás postaraj, tak se vlastně není čeho bát.

        To se mi líbí

    • oh napsal:

      http://zpravy.idnes.cz/muslimsti-zaci-ve-svycarsku-odmitli-podat-ruku-ucitelkam-p3l-/zahranicni.aspx?c=A160406_183553_zahranicni_san
      Prohlášení mluvčího Islámské centrální rady: „Po sexuálních útocích v Kolíně nad Rýnem byli muslimové požádáni, aby si od žen drželi odstup. Teď se vyžaduje, aby se k nim dostali blíž,“ prohlásil mluvčí organizace Qaasim Illi.
      Připomíná mi to doby nezralého mládí, kdy jsme také občas zkoušeli vyklouznout z průšvihu tím, že jsme předstírali úplné blbce, kteří prostě nepochopili smysl pravidel a zákazů. Na rodiče to nějak nezabíralo, obvykle jsme tím svou situaci ještě zhoršili. 🙂
      No jo, jenže použití vysvětlovací metody našich rodičů na pana mluvčího by asi navenek vypadalo jako zcela nepřípustný rasismus, diskriminace a porušování lidských práv. A obávám se, že u dospělého jednotlivce je na výchovu už o pár desítek let pozdě. 😦

      To se mi líbí

      • cobolik pacholik napsal:

        ja nie som butler,ale buran,katastroficky scenar,ked sa haltne plyn,este nebude nic strasne,ale ked pride do bruselu rusky cirk s nazvom krasnaja armia s hlavnym cislom kosmiceskije vajska,take predstavenie to este nikto nevidel ,toto je katastroficky scenar a ukrajina?sedi na takej stolicke,co okolo nej tancuje unia,ale z boka moze niekto zatancovat kazacok a raz dva tri bude ukrajina sediet na zemi a unijny tanecnik ,len slusne povie,ze na taku melodiu nema pary do tanca jak je kazacok a amerika dovtedy bude stala okolo unie,pokial nezazvoni cerveny telefon z traktarova,ze uwaga govorit moskva.

        To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.