Péče o rodinu


Lidovci neustále cpou do patlamentu návrhy na zákaz prodeje o svátcích a nedělích. A odůvodňují to péčí o rodinu. Tak trochu postavené na hlavu. Zejména proto,  že jejich jediná znalost z nákupů je ta, že nakoupí doma v ledničce a spíži, případně v patlamentní kantýně. Jinak by věděli, že právě v supermarketech je o matky s dětmi postaráno paradoxně nejlépe. Při množství zaměstnanců se vždy najde někdo, s kým je možné si směnu prohodit. Pokud samozřejmě fungují ty správné mezilidské vztahy.Ostatně kdyby páni poslanci skutečně chodili nakupovat o nedělích a svátcích, zjistili by, že u pokladen sedí většinově nikoli stálí zaměstnanci a zaměstnankyně, ale studentíci brigádníci, pro které je to dobrá příležitost k výdělku. A matka pokladní, pokud ví dopředu, kdy bude sedět za kasou, si svůj život dokáže zorganizovat podle toho rozpisu. Nesleduje-li potrhlé tv novely, pak jí vždy zbyde dost času na děti i manžela. A naopak zbytek rodiny se dávno dokázal přizpůsobit a umí si poradit jak s domácností, tak i s časem, který jim zbývá na společné užívání.

Omezení se nemá týkat menších obchodníků. Ale tam je ten problém s péčí o rodinu poněkud rozsáhlejší. Tam si totiž jen z obtížemi lze s někým vyměnit šichtu a pokud zde má být možnost otevření i o nedělích a svátcích, pak právě zde budou rodiny trpět. A na straně druhé se to nebude dotýkat vietnamských večerek a podobných obchodů. Tam ti obchodníci budou úspěšně využívat šance, které jim chtějí lidovečtí zákonodárci přihodit.

Takže případný výsledek?

Marketům klesnou tržby a studentům možnost brigády.

Pokladních v marketech se to omezení nikterak nedotkne, snad jen jich nebude potřeba tolik na jednu prodejnu a bude se propouštět.

Menších obchodníků se to nedotkne a u nich se péče o rodinu nezlepší.

Vietnamských obchodníkům se zvednou tržby bez toho, že by zaměstnali jediného človíčka navíc.

Bavor podpis_rex2

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

113 reakcí na Péče o rodinu

  1. vonrammstein napsal:

    Nesouhlasím.

    To se mi líbí

  2. Hudec napsal:

    Podle mě je to trefná analýza. Nemyslím si ale, že marketům nějak výrazně klesnou tržby – jen tam bude v pátek víc narváno a lidé budou nervóznější a neurvalejší.
    Správná je připomínka o malých obchodech. Naše kamarádka za rohem provozuje malý obchod „Domácí potřeby“. Je pro ni problém zaplatit si prodavačku. A tak pracuje hlava nehlava a rodina nerodina a bude tomu tak i nadále, zdá se.
    Děsivé je, jak stát chce stále více všechno řídit. začíná mi to fakt připomínat naše komunistické časy, kdy moje strana rodná musela kecat úplně do všeho. A tak i dnes se „reguluje“ každá blbost, do které státu vlastně vůbec nic není. Pokud zaměstnavatel dodržuje „zákoník práce“ (já vím, že už asi neexistuje, dávám to jako symbol), tak co se stát dále hrabe do vztahu zaměstnavatel – zaměstnanec.

    To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Zde se jedná pouze o příslušné PR církve pardon KDU-ČSL. Protože bohužel KDU-ČSL je vázána tvorbou mediálního obrazu ve prospěch římsko katolické církve, proto musí nějak vykazovat podporu rodiny.
      Zvýšíme slevu na dani pro dítě na stejnou výši jako na poplatníka (což přinese na každé dítě 953 Kč měsíčně).
      Obnovíme společné zdanění manželů
      Nechceme rodiny dotovat, ale nechat jim co nejvíce peněz, které si vydělají.
      Zlevníme základní potřeby a posílíme příjmy rodin
      Budeme trvat na tom, že je nutné snížit daně pracujícím rodičům s dětmi. Obnovíme společné zdanění manželů. Zvýšíme slevu na dani pro dítě.
      Chceme zachovat více pásem DPH. Při zlepšení ekonomické situace českého hospodářství budeme prosazovat zlevnění základních potřeb snížením DPH z 15 % na 10 %. Budeme v EU prosazovat, aby se např. u dětských plen a kojenecké výživy zavedla celoevropská nulová sazba.
      Prosadíme důchodovou reformu zohledňující počet vychovaných dětí. Budeme prosazovat převedení stavebního spoření i na důchod.
      Prosadíme sociálně únosnou míru spoluúčasti pacientů – zavedeme limit pro placení poplatků za hospitalizaci na 30 dnů ročně.
      Zasadíme se o cenově dostupné energie pro všechny zavedením důsledné kontroly cenotvorby dodavatelů a distributorů tepla, plynu a elektřiny. Dnešní stav stranící pouze velkým výrobcům a distributorům musí skončit.
      Zvýšíme ochranu rodin před neúměrnými exekucemi a lichvou
      Zastavíme podivné praktiky v exekucích. Už se nejedná o pouhé vymáhání dluhů, ale o důmyslný systém. Zaměříme se především na zamezení excesů v oblasti nákladů řízení a odměn advokátů a exekutorů.
      Zvýšíme ochranu občanů před lichvou – zakážeme půjčky s úrokem nad 20 % RPSN.
      Posílíme komfort rodin s malými dětmi
      S námi skončí pořadníky na mateřské školky. Budeme prosazovat právo rodičů na umístění dítěte do mateřské školy od 3 let, podpoříme zřizovatele při zvýšení nových kapacit mateřských škol a dalších flexibilních forem předškolního vzdělávání.
      Budeme podporovat všechny formy včasné náhradní rodinné výchovy.
      Spravedlivý důchod za práci a výchovu dětí
      Prioritou KDU-ČSL je umožnit rodinám péči o seniory a handicapované osoby v domácím prostředí.
      Prosadíme důchodovou reformu zohledňující nejen finanční odvody na pojistném, ale i počet vychovaných dětí.
      Prosadíme pravidelnou valorizaci důchodů minimálně o inflaci.
      Navrhneme poskytování dlouhodobé péče seniorům 75+ a handicapovaným osobám, které se neobejdou bez cizí pomoci, podle individuálních zdravotně sociálních potřeb.
      Zasadíme se o obnovení slevy na dani pro pracující důchodce.
      No a nyní proč to KDU-ČSL dělá, protože i v Česku musí zvítězit nějaká podobná :
      http://www.parlamentne-volby-2016.sk/kotleba—ludova-strana-nase-slovensko_26.html
      Tož uvidíme možná se to opravdu KDU-ČSL podaří stejně jako na Slovensku.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Když si k tomu přidám Marxovou-Leninovou a její nápady, je to prostě hrůza. Ale nakonec jsem zjistil, že nás na venkově se to týkat nebude, protože tady mají markety těch vybraných 5 dnů stejně zavřeno, takže jde jen o velkoměsta.

        To se mi líbí

        • pepan napsal:

          je to sice od tématu, ale když už zmiňujete Marxovou-leninovou, tak ta úspěšně dorazila likvidaci dětských azylů, podle už osvědčeného vzoru nevyplácením zákonem přiznaných peněz. Nejde jen o Klokánky. Samozřejmě, že o peníze jde vždy v první řadě, proto musí skončit v těch správných kapsách. A ty správné kapsy nejsou jen těch profipěstounů, jsou to v první řadě kapsy majitelů „neziskovek“, které mají dělat profipěstounům „servis“ – za cca 50.000kč ročně.
          http://ceskapozice.lidovky.cz/domovum-pro-ohrozene-deti-hrozi-zanik-dx8-/tema.aspx?c=A160304_185821_pozice-tema_lube
          Takže co jistý Drábek načal, to Dienstbierova banda dobila.

          To se mi líbí

      • Cech napsal:

        Jenže ta samotná podstata proč musí KDÚ – ČSL nyní vždy uspět ve volbách, je neskutečně jednoduchá a prostá.
        http://www.czechfreepress.cz/emil-kalabus/valka-pokracuje-eu-planuje-bojovou-operaci-proti-is-v-libyi.html
        Prostě je nutné popřít tvrzení, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš, jasným důkazem, že do řeky lze vstupovat nezávisle na zákonu času.
        Tož uvidíme, možná je opravdu zákon času pouze matematicky špatně vykalkulovaná doposud platná hypotéza.

        To se mi líbí

    • danaver napsal:

      Analýza trefná, ale jen z pohledu toho, kdo už je tak navyklý trávit víkendy s rodinou pobytem v obchoďáku (Ikea zvlášť vhodná), že nemá představu, co by jinak v neděli dělal 🙂 Prodavačky z malých obchodů nemusí velkoprodavačkám závidět. Moje dcera v takovém velkoněco prošla všemi pozicemi, od prodavačky přes vedoucí úseku až na manžerku, všechny pozice se honosily velmi sugestivní názvy:-), ale jedno měly společné – hodiny a hodiny odpracovaného a neproplaceného času : vyškrtané hodiny z odevzdané docházky, neustálá pohotovost a změny směn v kteroukoliv dobu (kam tak narychlo s dětm) jakože změna s jinou spolupracovnicí? iluze, při vysoké fluktuaci musí s tou novou někdo zůstat…Myslím si že něco málo státního dohledu nemůže až tak uškodit.
      Ale o to mi až tak nejde. Víc mě zaujala věta, že lidé budou v pátek při nakupování neroznější. Mně se totiž nezdá, že by dneska byli spokojenejší :-). Už dávno nechodím v pátek nakupovat. Mám silný dojem, že čím víc obchodů a čím větší nákupní vozíky, tím agresivněji se lidé derou světem. Jako rozmazlené děti, já chci, a hotovo, a proč ten může a já ne… Mně v tom chybí úcta k času a životu jiných lidí. A přitom to jde. Vždyť i doprava se o svátcích mění, i špitály jedou omezeně, o úřednících ani nemluvě, každý si nějak své volno ubrání, i vietnamci si o svém novém roce zavřou obchod. Ale my budeme do našich prodavaček bušit jako do smetáků, a tvrdit že to ony rozhodují o tom jestli budeme vzteklí či nikoliv…

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Můžu vás ujistit, že já osobně si takto víkendy nekazím, mám své práce dost (zahrádka, domek, vnoučata atd.). Ale pokud se tam musím zastavit, tak opravdu vidím hlavně ty brigádníky a „rezervisty – důchodce“. Jenže tady je to maloměsto a žádné velké nákupní centrum tu není.

        To se mi líbí

        • danaver napsal:

          Pane Bavore, s textem jsem nesouhlasila jako s obecným trendem, reagovala jsem na vlny, nikoliv na toho kdo hodil kámen do vody, píšu razantněji než se sluší, ale ublížit nechci 🙂
          Nicméně, nadále považuju text za příliš povrchní. Však už jen ta věta, že pro matku s dětmi je přínosem prodávat v obchodě kde má možnost se prostřídat – mně přijde lepší, kdyby vůbec nemusela řešit, jestli se má s kým vystřídat, ale mohla se v klidu jeden den věnovat rodině. Nebo aspoň neděli odpoledne. Vždyť všechny ty VelkoNěco mají přes týden otevřeno až do noci, vážně by ta neděle byl až takový problém?
          Možná to beru jinak i kvůli tomu, že jsem ženská. A ještě pamatuju doby, kdy se v neděli dospávalo, a odpoledne šlo k babičce na buchtu, a když se něco zapomnělo tak se bylo bez toho aaaž do pondělí:-)

          To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        A to já zase jsem velký nákupčí – z donucení, jako ten Dalibor. Obtížně pohyblivá manželka, obtížně pohyblivá maminka, prakticky nepohybliví extchyně, tchyně a tchán. Když vyjedu z Makra s tím vozíkem, kamarádi myslí, že jsem si pořídil penzion :-).
        Pro mě víkend dobrý, z nouze a jen někdy.
        Tedy – ne že bych si neuměl představit a zařídit lepší program. Tak jste to myslela?
        (Já vím, jsem zbytečně jedovatý a tak to neberte osobně, prosím)

        To se mi líbí

        • danaver napsal:

          Máte toho požehnaně, tak to ať vám zdraví vydrží, takový náklad – a nemyslím ten vozík:-) Nebojuju proti Velkým Nákupům, to bychom se hádali zbytečně. Jenom se zastávám prodavaček, které to nemají jednoduché, a přeju jim kousek volna. Ten víkend je složen ze dvou dnů, kousek z jednoho by se ubrat mohlo, pořád nevidím důvod proč ne 🙂

          To se mi líbí

      • Jethro napsal:

        No, je fajn, když se to zpaušalizuje. Akorát na tom není zbla pravdy.
        a – je to k smích, že někdo v tvrdém kapitalismu někomu zakazuje dělat jeho business tak, jak chce
        b – kapitalismus na lidi kašle, jsou jen zdroj, který podléhá nabídce a poptávce, takže naše nemístná starost o rodinnou pohodu pokladních z marketu je licoměrná
        c – plánovitě nenakupuji o víkendech, jenže když jsem půl roku na projektu a domů se vracím v pátek v noci, nezbývá mi nic jiného. A jsem rád, že mám tu možnost. A jsem rád, že mají i hobby markety pro mne volno a že mohu materiál na drobné opravy koupit v sobotu večer. A v neděli to opravit. Asi něco poručuju, ale nejsem pánbíčkář a je mi to u zadele.
        d – někdo někde jinde trefně poznamenal, že když nám teda jde o rodinné štěstí lidí z marketu, že by nám mělo jít také o policajty, hasiče, zdravotníky, a – dosaďte si podle libosti. Jinak je to diskriminace, spíš teda buzerace. A typická: Za blaho hrstky vyjmenovaných proti tisícům postižených. A hlavně politické body. Vždyť to podporuje Brusel a má to dost zemí kolem. To je téma!

        To se mi líbí

  3. alena napsal:

    Jedná se pouze o pár svátků, v so a ne budou prodavači dál pracovat. Já bych šla ještě dál, a nařídila i volné neděle. Dříve to bylo úplně normální a nikdo se nad tím nepozastavoval

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Ono je třeba vidět vše v širších souvislostech. Mne osobně se to netýká, protože já si svůj denní program určuji sám, ale nová doba spolu s nedělním prodejem také přinesla zcela jiné pracovní doby a takovým lidem už dřívější prodejní doba prostě nestačí. Z jednoho prostého důvodu: nestíhali by nakoupit, případně jen s velkým fofrem. Prostě už není dříve a všechno souvisí se vším.

      To se mi líbí

      • alena napsal:

        není už dříve…
        např. Marx stanovil, že 8 hod. má dělník pracovat, osm hodin odpočívat a vzdělávat se a osm hodin je na svátek. Za socíku se to více méně dodržovalo.
        Dnes máme otrockou dřinu a málo odpočinku, a ještě to podporujeme

        To se mi líbí

        • alena napsal:

          naprosto nemám zapotřebí, abych se rozčilovala a zbytečně mi stoupal krevní tlak. Stačí se ale mrknout, kolik si vydělávají prodavačky v Rakousku v tomtéž marketu, v Německu v tomtéž marketu. Jaké mají pracovní podmínky. Jaké zisky z našich nadnárodních marketů odchází z naší země pryč a jak je cíleně likvidováno místní zemědělství a potravinářský průmysl. A my budem bojovat proti pár ubohým svátkům. To je živý důkaz skutečnosti, že naše mzdy budou setrvale třetinové proti adekvátním zahraničním. y ani ty vyšší mzdy nechceme, a proti lepším pracovním podmínkám bojujeme jako o život

          To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          To není podpora té pracovní doby, ale aspoň nějaká pomoc takto postiženým. Kromě toho, tím, že z malých obcí zmizely obchůdky, tak i ti obyvatelé potřebují někdy nakoupit. A jak to mají dělat, když jezdí domů pozdě.
          Na straně druhé. Tady se řeší „chudinky prodavačky“. A co takové „chudinky zdravotní sestry“, policistky, hasičky etc. Každé zaměstnání s sebou něco nese.

          To se mi líbí

          • alena napsal:

            z malých obcí zmizely obchůdky…..
            Víte, kdo dělá zisk a solidní marži velkým pekárnám? Velkým pivovarům? Právě ty malé obchůdky a malé hospůdky, protože nákupčí supermarketu je něco jako gestapák- nezveličuji-, který tvrdě sráží ceny dolů.
            Malé obchůdky by právě měly zůstat, ovšem nemohou konkurovat velkým supermarketům.
            Zdravotní sestry, policistky aj.profese dělající na směny odjakživa

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              To, že dělají odjakživa na směny je nějak deklasuje proti prodavačkám?
              A naopak, proč by právě hospody měly mít otevřeno v so+ne? Ti nemají právo na rodinu? To jsou totiž opravdu hloupé argumenty. Prostě lidovcům vadí, že lidí v sobotu nechodí do kostela ale do marketů. Jako by tím zavřením snad začali chodit.

              To se mi líbí

            • alena napsal:

              jo, a turistům by mohlo vadit, že v neděli nechodí do přírody, zahrádkářům, že nechodí na zahrádky, to samé cyklistům atd. Opravdu hloupé argumenty. Knedlíkoví češi si zaslouží mít v neděli otevřené supermarkety, přes to vlak nejede

              To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                To je zase hloupost. Kdo chce někam chodit, tak tam chodí a kdo nechce, ten by místo nákupu seděl doma a koukal na přiblblé tv seriály. A nepřidal by se k těm ostatním.

                To se mi líbí

          • Cech napsal:

            Celkem velmi reálná úvaha pouze tam to byli zdravotníci a u nás to budou prodavačky.
            To co je pro nás podstatné je potřeba zaměnit prezidenta a Slovenský scénář se zopakuje 1:1.
            http://www.topky.sk/cl/1000863/1532779/ONLINE-Velke-oznamenie-Kisku–takto-chce-vyriesit-povolebny-chaos–VIDEO-Rozbehol-uz-plan
            To že to funguje naprosto spolehlivě, tak to jsme se přesvědčili při testování nového modelu volební manipulace na Slovensku.
            To nyní je třeba ty chudinky prodavačky prodat, protože cíl je jasný v obou případech, pouze je nutné ctít národní „špecifiká“ :
            http://zpravy.idnes.cz/lidovci-v-praze-prijali-zastupce-sudetonemeckeho-landsmansaftu-pxe-/domaci.aspx?c=A140312_114558_domaci_kop
            Tož pokud nepujdeme před volbami stávkovat za lepší pracovní podmínky prodavaček spolu s KDU – ČSL, tak jsme xenofobní, prorusky orientovaná lůza aj.aj. – > zde prosím označení stávkujícího davu, je v souladu s označením pana Duky.

            To se mi líbí

          • Cech napsal:

            Protože to podstatné co tím neutuchajícím a heroickým bojem KDU-ČSL zabezpečuje, je bezproblémový chod celé EU.
            http://cz.sputniknews.com/politika/20160307/2523778/zdroj-eu-projednavani-protiruske-sankce.html

            To se mi líbí

            • alena napsal:

              dělá se tady z toho politikum, protože to prosazuje ta a ta strana. Osobně mě volební systém v ČR nijak nedojímá, po volbách se plní zájmy kapes poslanců, ne zájmy občanů ČR. bez ohledu na stranickou příslušnost.

              To se mi líbí

          • danaver napsal:

            Řeší se „chudinky prodavačky“ a ne jiné „chudinky“…možná protože v těch ostatních povoláních s nepřetržitým provozem jsou většinou zaměstnáni muži, protože ta ostatní povolání mají zpravidla jinou společenskou prestiž, a tudíž jaksi i vyšší platy, a o ty lepší platy (a proplácení přesčasů) si můžou i říct. Prodavačku za takovou drzost vyhodíte okamžitě, sestřičku nebo hasiče asi hůř. Proto si „chudinky“ nejsou rovny 🙂

            To se mi líbí

  4. Rosťa napsal:

    V sobotu dopoledne a v neděli zavřeno. Kdo neměl čas si nakoupit něco do huby, rákosník dodá. Za bolševika to stačilo a nikdo nepošel hlady. Bloumat s ratolestmi v neděli mezi regály je ptákovina, když přece má každý kousek za městem kus přírody. I v hospodě je pěkně. Jeden týden příroda, druhý restaurace. Kdo už má tvrdá játra, tak povinně rybářský lístek a místo hospody na ryby. Až se jednou stanu ministrem přes obchoďáky, tak to zavedu. Povinně.

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      Rosťo, ten kus přírody přece nikdo nikomu neupírá. Toto je přesně věc, do které by se stát montovat asi skutečně neměl. Do čeho by se ale montovat měl, jsou ty neproplacené přesčasy, že se ze zaměstnanců mohou dělat onuce, aby si ta Hudcova známá mohla dovolit zaměstnávat prodavačku, aby se z příjmy dalo vyžít tak, aby ten sedmý den si dobrovolně lidi volili jen pro své rodiny.

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        s příjmy

        To se mi líbí

      • Rosťa napsal:

        Zde nejsme vepři. Pardon, ve při. Já plně souhlasím s tím, aby obchodník nedělal ze zaměstnanců otroky a stát na to dohlídl. Je otázka, zda to státu vadí. Kdyby mu to vadilo, má na to páky. Já také nechápu, proč má v Německu prodavačka ve stejném marketu daleko vyšší plat. Maká snad víc?
        Prodavačka pana Hudce je v podobné pozici, jako ševci, když Baťa rozjel Botostroj ( jak ve své knize systém nazval T. Svatopluk ). Takovou konkurenci nelze přežít. Tak, jak si s cenami a sortimentem neporadili ševci, tak jsou v problému prodavači v malém. Jediná šance je být tam furt, nejlépe přes noc a sám, což je samozřejmě ho.no model.

        Rozdíl mezi zaměstnanci od Bati a těmi polootroky z marketů je ovšem obrovský. Pravděpodobně se u něho neměli zle. A jak mi říkala matka, baťovce člověk poznal nadálku už podle oblečení.

        To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          No ba ne, ona to s tím Baťou není tak úplně pravda. Tedy – s Baťou to pravda byla, ale na moji známou „Růženku – domácí potřeby“ se to tak polně nevztahuje. Ona vsadila na strašně široký sortiment (všechny ty plastové háčky a krabičky a tak) a na druhé straně na opravdu vysokou kvalitu nádobí za rozumné ceny. A má krám pořád narvaný. Za to mohou ty ceny s relativně nízkými maržemi, dohání to množstvím, tj. časem.

          To se mi líbí

      • Jos napsal:

        Blbíši, ty neproplacené přesčasy, hladové mzdy, příšerné pracovní podmínky to je všechno přesně úkol silných a bojovných odborů. Místo abychom je přeměnili a pak využili, tak je zblblí občané s nadšením rušili. Vlády všech tzv. demokratických, ve skutečnosti liberálních států se na to vždy vykašlou. Nejvýše děsivě zhorší postavení zaměstnanců jako to předvedl Topolánek a Nečas v novém zákoníku práce v roce 2011.

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          děkuju, nechci, užil jsem si s nima nad čáru.

          To se mi líbí

          • Jos napsal:

            Nojo, tak se potom nedivte.

            To se mi líbí

            • Hudec napsal:

              Nevím jak blbíš, ale já už se ničemu nedivím 🙂

              To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              … nevím proč bych se měl divit, josi? Současný odbory jsou jedním z chapadel chobotnice jménem EU, dalo by se říci = rostoucí přímo z její prd_le.

              To se mi líbí

            • Jos napsal:

              Blbíši, vy jen dokazujete jak moc to nechápete. To si vážně neuvědomujete, že skutečné odbory vznikají zdola? Vy si vybíráte toho, koho za sebe necháte jednat. A i když česká zločinná pravice pravomoci odborů omezila, přesto nestihla vše. Ještě hodně zbylo. Ale problém je v hlavách našich spoluobčanů. Podobně jako vy vůbec nechápou, jak mocnou zbraň, umožňující korigovat lecjakou zvrhlost zaměstnavatelů, si nechali vyrazit z ruky. Připadá mi to stejně pitomé, jako když nějaký prodavač nebo prodavačka z Prahy s nějakým triviálním 17 tisícovým platem, vlastně městská chudina, volí TOP09 nebo ODS, protože si myslí, že je to in a cool. S Bruselem to nemá celkem nic společného. To si vážně myslíte, že slušné platy na př. ve Francii, Italii nebo v Německu spadly z nebe? Ti lidé si je museli vybojovat. Trvalo to celá leta. A hlavně s pomocí odborů.

              To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              Vy jste ale dneska srandovní, ale aspoň, že to tu někdo chápe.

              To se mi líbí

  5. čtenář napsal:

    já si matně vzpomínám,že to není návrh zákona od KDU-ČSL,ale že je to návrh zákona senátorů za ČSSD.

    Zákon je to ale hodně nepovedený,a to z toho důvodu,že by se týkal jen obchodů nad 200m2,je to zákon jen aby se neřeklo,snad i proto aby se odboráři hrdě byli v hruď co dokázali,když nedokázali to podstatné.
    Chtěli by zákazat prodej nad 200m2,ale neberou na zřetel to,že hypermarkety jsou fyzicky propojeny s dalšími obchodními jednotkami,které jsou již od 30m2 výše,tím by totiž vznikl zmatek,jedna polovina obchodů by musela mít zavřeno,druhá by mohla mít otevřeno,a to ve stejném obchodním areálu,zákon takto postavený je totální kravina.

    Samozřejmě bych všem zaměstnancům přál,aby si užili ty volné neděle.

    To se mi líbí

  6. blbíš napsal:

    Omlouvám se panu Bavorovi za OT, ale byl jsem hodně netrpělivej a zvědavej, jak mi deprivant Pehe vysvětlí výsledek voleb na Slovensku. Přátelé, jsem přímo nadšen = nezklamal! Nemůže za to Putin ani Zeman, ale jen a pouze Fico!!! Ten to vyhmátl, že jo? Jsem na kavárnu přímo hrdej, jak v jejím lůnu se z bezvýznamně tlachajícího komentátora zrodil skvělej ANALYTIK – jen více, jen houšť!!!
    http://www.novinky.cz/komentare/396868-komentar-jak-fico-vyvolal-duchy-fasismu-jiri-pehe.html

    Co si naopak s hrůzou znovu a znovu uvědomuju je, jak JE nebezpečnej, když něco takovýho učí!!!

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Nezklamal důvěru v něj vloženou. V příštím komentáři přidá ještě Klause a Zemana a bude mít hotovo.

      To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Ehe, blbíši Vy čtete pehe? Jste jeden z mála. Nemyslel jsem si, že jste tvrdý masochista. Tak to já raději chodím v noci parkem. 🙂

      To se mi líbí

      • Rosťa napsal:

        Já Pehe nečtu, mám slabý žaludek. Ovšem nenechám si ujít diskusi. A ta je výživná. Nikdy jsem nepochopil, proč ten člověk ze sebe stále dokola dělá osla. Kdyby si jednou jedenkrát projel diskusi, dosmrti by chodil kanálem. Totéž platí o Mitrofanovovi.

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          to je snadný, neví, že je osel

          To se mi líbí

          • Kamil napsal:

            Ano, odhaleno známé tajemství:
            hlupák (osel, blbec, idiot,…) neví, že je hlupák (osel, blbec, idiot,…), protože je hlupák (osel, blbec, idiot,…)!, připomínám, že už Jan Werich říkal:
            „Pánové, s blbejma se nediskutuje! Jednak je to zbytečná ztráta času, jednak jim dodáváte sebevědomí, že je vůbec berete na vědomí…“

            To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        JASNĚ!!!
        Masochista ANO, o koho myslíte, příteli, že přerazím rákosku, až jednou přijdou moje vnoučata, že by chtěla to či ono studovat – musím být FURT ve střehu!!!. A kromě toho, mám roupy, nemaje zatím možnost chodit v NOCI parkem, to se snad dá už pochopit, né? A vždycky jsem nadšenej, když někdo vymyslí něco, na co by ani náhodou nepřišli „naši“, na teplý podlaze se válející, kocouři … a že je to jsou mamlasové široko daleko nevídaní !!! 🙂
        P.S.
        v noci, jó? …. doufám, že né jenom s baloňákem a na vostro … 😀

        To se mi líbí

  7. NavajaMM napsal:

    Nešťastné je, ak sa debata okolo zákazu predaja v nedeľu zvrhne na to, či je správne chodiť v nedeľu do obchodu.
    Treba si uvedomiť, že všetky podobné zákazy a obmedzenia zvyšujú korupčné prostredie. Pretože budú výnimky (vždy existovali „Večierky“). Len tak mimochodom – cez sviatky pracuje podstatne viac ľudí, než len predavačky. Čo hasiči, policajti, kiná, divadlá, múzeá, nemocnice, benzínové pumpy, verejná doprava a trebárs aj tie elektrárne, čo nám pumpujú šťavu do internetu?
    Na Slovensku toto ako tému tradične riešilo KDH a kde sú dnes po voľbách? To by mohlo byť pre vašich lidovcov memento – cez túto turbulentnú dobu by sa nemali zaoberať v politike únikovými témami.

    To se mi líbí

    • Rosťa napsal:

      Co bych za to dal, kdyby falešní lidovci vypadli. Navěky.

      Líbí se 1 osoba

    • blbíš napsal:

      Pane NavajoMM, u nás si k tomu lidovci přibrali ještě landsmansaft, takže doufám, že se Rosťovi přání dokonale splní!

      Líbí se 1 osoba

    • blbíš napsal:

      Vás, příteli NavajoMM, tak pustit k urně = hned je to vidět! I Kiska z toho málem následoval Kováče! Teď ještě to doklepejte k úřednický vládě a bude to mít Brusel i s vymalováním!

      Líbí se 1 osoba

      • NavajaMM napsal:

        Priateľu Blbíši, teraz neviem, či to brať ako kritiku alebo ako pochvalu. Každopádne, eurohujeri sú porazení a úradnícku vládu momentálne okrem Kisku nechce nikto. Asi ani predčasné voľby, lebo v nich zas ďalšie „štandardné“ strany skončia. Tak som zvedavý, akú majú schopnosť rokovať.

        To se mi líbí

          • NavajaMM napsal:

            Pane Bavore, Gála si pamätám od prvých dní plyšáku, čo stál vedľa Havla a Dubčeka. Vtedy jeho rétorika znela osviežujúco, ale dnes nemá zmysel sa ním zaoberať. Je už senilný a bez štipky súdnosti.
            Ten žvást o pevnej ruke je nezmysel. Ľudia by zvolili hocikoho, kto je ochotný vymiesť ten augiášov chliev. Presne na to dostali mandát aj SNS, Kolár a Matovič. Tí pravdoláskari od svojich vzorov v USA odkukali pýchu a absenciu sebareflexie. To sa im kruto vypomstí. Ak budú hrať na predčasné voľby, ostanú v parlamente len dvaja významní hráči – Fico a Kotleba.

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Že vy jste si to nepustil? Jinak byste musel vědět, že vaše volby vyhrál sám velký Putin.

              To se mi líbí

              • NavajaMM napsal:

                Pane Bavore, ospravedlňujem sa, skutočne som reagoval skôr, ako som si pustil to video. Ale ani po vypočutí nemám, čo by som z vyššie napísaného odvolal. Dodám asi len toľko, že presne títo ľudia typu Gála (kam patrí napr. aj náš Kiska) spôsobili, že bývalí fašisti už začínajú byť pre spoločnosť prijateľní. Kiska sa objíma a bozkáva s predstaviteľmi Ukrajiny, ktorí urobili hrdinov z Banderu a Šucheviča. A Gál bude teraz nariekať, že vyrástlo niečo, čo pravdoláskari zasiali?
                Toho Putina v tom celom nemá zmysel komentovať, to je diagnóza. A to Vy moc dobre viete. 🙂

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Ano, to je diagnosa – paranoia putinis

                Líbí se 1 osoba

              • NavajaMM napsal:

                Pane Bavore, dodatočne sa mi rozjasnilo, aké môže byť pozadie za tou zmienkou o Putinovi. Kotleba je totiž radikálne proti všetkým mimovládkam plateným zo zahraničia a niektoré takéto pochybné projekty aj sám stopol ako banskobystrický župan. V tom vidím paralelu s Putinovou vnútornou politikou a jedine tak mi tá Gálova výčitka dáva zmysel. Kotleba to zdôvodňuje tým, že chce slúžiť občanom Slovenska, nie nadnárodným organizáciám. To je podstata jeho neprijateľného extrémizmu.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                A protože Gál je napojený na státní cecík, tak se podobných akcí bojí jako čert kříže 🙂

                Líbí se 1 osoba

    • Bavor V. napsal:

      Naprosto přesné.

      Líbí se 1 osoba

  8. alena napsal:

    pane Bavore, cituji Vás …
    To je zase hloupost. Kdo chce někam chodit, tak tam chodí a kdo nechce, ten by místo nákupu seděl doma a koukal na přiblblé tv seriály. A nepřidal by se k těm ostatním……….

    to jsem ráda, pane Bavore, že nepokládáte otevřené supermarkety v neděli a ve svátek za důležité , na rozdíl od neustále otevřených nemocnic
    Vždyť k úrazům dochází neustále
    takže se nakonec shodneme

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Neshodneme. Já považuji dneska chtít zavírat markety na so+ne za nesmysl. Když už to běží a lidé si zvykli, někteří to i potřebují, tak je hloupost to měnit. A Marxovy nápady s 8 hod. pracovní dobou dneska nikoho nezajímají. Zejména ne ve vyšších postaveních a u malých firem. Úřadů a velkých firem (kromě těch výše postavených managorů) se ten Marx stále ještě týká.

      To se mi líbí

      • alena napsal:

        markety na so a ne nikdo nezavírá, jedná se pouze o pár dní svátků.
        Já bych nejraději zavřela všechny supermarkety najednou, je to jen výprodej chemických sraček, se slovem potravina to nemá nic společného

        To se mi líbí

  9. Rudolf Knopp napsal:

    mě spíš vadí v supermarketech vietnamci s plnejma vozíkama co vykupují akce a pak to prodávají ve svých obchodech a doklady vyhodí a nepřiznají daně a mnozí si říkají,,,ti jsou pracovití,,

    To se mi líbí

  10. Jos napsal:

    KDU je strana zbytečná a škodlivá. Stejně jako všechny darmožroutské církve. Za celou dobu si vybavuji jediného poslance KDU, tuším se jmenoval Hovorka (pokud mne paměť neklame), který trochu vrtal do zdravotního systému se záměrem prospět občanům. A jak rychle ho knechti z KDU „uklidili“ při příštích volbách.
    Někteří politici si myslí, že na takových trivialitách jako je pracovní doba v supermarketech nadělají laciné politcké body. To samé na příklad kouření v restauracích. Snadné body, snadná práce pro úředníky..
    Jenže žádná vláda s hubou plnou péče o zdraví ani trochu nezavadí na příklad o úděsné technologie a praktiky používané v masokombinátech při zpracování masa a drůbeže, nezavadí o fakt, že jsou obchody plné zfalšovaných a nekvalitních potravin. Od čokolády po šunku. Nemluvě o jedovatých uzeninách. Přitom do hospody člověk může nebo nemusí, nakupovat v neděli to je totéž. Jíst však musejí všichni.

    To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Nezlobte se ale to je rozdíl mezi ČSN a ČSN EN nic víc nic méně.

      To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        No jo, ty druhé jsou nádherně harmonizované, jen to zvoní.
        Pro pobavení:
        Mám v širším příbuzenstvu penzionovaného kuchaře. Žádné michelinské hvězdy, stará škola, poctivá česká kuchyně. Když si není něčím úplně jist (věk) vyndá ČSN a obnoví znalost. Tvrdí, že Československé státní normy byly nejlepší kuchařkou.
        Od něj držková, svíčková a tak všelijak jinak – pohádka.

        To se mi líbí

        • Kamil napsal:

          Trochu, možná docela dost Vám závidím. Narazit dnes v hospodě, restauraci na dobrou držkovou, svíčkovou a podobné tradiční pochoutky je vzácné …

          To se mi líbí

          • Hudec napsal:

            Toho zmíněného kuchaře vídám velice zřídka a tudíž i jeho produkty. Poslední někdy před rokem…?
            Ale třeba držkovou kupuji u řezníka Pirníka v Solní ulici a nemá chybu.

            To se mi líbí

          • Hudec napsal:

            Jo pardon – ještě trochu vychloubání. Na víkend jsem uvařil kančí svíčkovou – pohádka, fakt se povedla. Ale nedodržel jsem pravidla EU – část ještě čeká od soboty v lednici a ta bude nejlepší.

            To se mi líbí

      • Jos napsal:

        To je velká omyl Cechu. To není o normách, to je o podvodech. Když někdo vezme nějaký výrobek, třeba triviální rajský protlak, a nahradí v něm 60 – 80 % obsahu laciným, uvařeným, obarveným a trochu ochuceným kukuřičným škrobem ( mimochodem to je teď časté) a prodává to opět pod názvem rajský protlak, tak je pouhý podvodník a falsifikátor. Kterého ovšem nikdo nestíhá ani nevykoupe ve Vltavě.

        To se mi líbí

        • Jos napsal:

          Sorry, velký omyl.

          To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          Když už do vaření „rajče“, tak nejlépe čerstvé, ale to je samozřejmě v zimě problém, většinou je to dovezené rajče strašná (pardon) sračka. Doporučuji, je-li to možné, konzervovaná loupaná rajčata, nejlépe z Itálie z nějaké slušné prodejny – u nás třeba v Midaru u paní Trnkové dole v sadech.
          Že se švindluje je jasné, ale ony tomu ty normy nahrávají.
          Jednotné normy vždy a ve všem, od Atlantiku po Ural. Jo, pardon, to jsem přehnal, to se teprve plánuje….
          Burgr i pelmeně stejné v Portu jako v Kyjevě – jednotný Evropan náš cíl.
          Stejná norma – stejný blaf,
          sežerem to -haf haf haf!
          🙂
          Kolega Knopp ve mě obnovil touhu po veršotepectví.

          To se mi líbí

          • Jos napsal:

            No veršujete pěkně pane Hudče. Jenže zkuste mi vysvětli toto: Když někdo podstrčí při placení místo zlaté mince minci měděnou a pozlacenou ( jak to dělali padělatelé na př. v Koněpruských jeskyních) je to těžký zločin, tehdy i dnes a tresty byly a jsou drakonické. Když někdo udělá totéž s potravinou, najednou má každý tendenci plácat cosi o normách. Jenže v těch normách určitě není explicitně vyjádřeno, jak velká část výrobku smí být zfalšována. Problém bude v mizerné aplikaci norem.

            To se mi líbí

    • Kamil napsal:

      Dnes, mezi své glosy M. Macek (vím, kdo to je, není nutné to připomínat) zařadil také úryvek korespondence p. Samkové, související s tím co zmiňujete:

      „Klára Samková zveřejnila úryvek korespondence s jedním velmi významným českým právníkem:
      …hovoříte o režimu po roce 1968 jako o příšerném a jako o koncentráku. S tímto hodnocením nejsem v úplné shodě. Ne snad, že bych myslel, že to hodnocení není samo o sobě přiléhavé. Jsem ale názoru, že soudobé stádium kapitalismu, ve kterém jsme nuceni žít celkovou mírou svých novodobých zhovadilostí – zvrácenými ideologiemi europeismu, multikulturalismu, politické korektnosti (programového režimního lhaní), patologického byrokratismu, nadvládou zdivočelých a nikým nekontrolovaných médií, ústavních soudců, atd., atd., atd., příšernost režimu po roce 1989, včetně veškerý život otravující marxisticko-leninské ideologie, již násobně překonalo. Samozřejmě vím, že osobní prožitky a pociťování různých lidí v tomto ohledu jsou různé,…. ale já sám to mám jinak – nemyslím, že režim po 1968 je model, k němuž by bylo možné a důvodné se jakkoli vracet, ale ve skutečně příšerném a zhovadilém režimu, potažmo koncentráku, který programově opouští základní civilizační hodnoty a významně se tak příčí mému pohledu na svět a život, žiji teprve dnes. A docela bych se vsadil, že podobně jako já to má i významná část lidí v této zemi….
      Co si o tom myslíte?“

      To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        Na přímou otázku přímá odpověď.
        Ještě to tak necítím, ale stav věcí k podobným pocitům, názorům a stanoviskům postupně směřuje. Takže jako v tom vtipu – zatím je to ještě (relativně) dobrý.
        Jak to mají lidé v této zemi… to nevím jistě. Možná jako já.

        To se mi líbí

        • Kamil napsal:

          Jenom upřesňuji, tu otázku klade M. M., takže se Vaši odpověď asi nedozví.
          Za sebe bych se ptal rozhodně jinak.

          To se mi líbí

        • Kamil napsal:

          Zkuste se také podívat třeba na
          http://blog2.idnes.cz/blog.aspx?c=497369
          Za zamyšlení to podle mne stojí.

          To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            … dík za odkaz, Kamile. Přesně o tom to je. Mnohým zde i ta diskuse pod tím by mohla něco naznačit, i když … Holt furt jde o tu namazanou i nenamazanou stranu krajíce a úhel pohledu, z kterého je možno obě strany vidět!!!

            To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              hele Bavore, mám zase jiný piktogram i barvu, nějak Vám modrám 🙂

              To se mi líbí

            • Kamil napsal:

              Máte pravdu blbíši, jde o „úhel pohledu“, jak se lidově říká, nebo-li o volbu „kriteria“ či „kritérií“ hodnocení. Říká-li někdo, že „a je lepší než b“ je to značně neurčité, a dokud není definován přesný význam termínu „lepší“ nelze jednoznačně rozhodnout.
              Chcete-li analyzovat zda byl/je lepší před či po listopadový režim v ČR, musíte nejdříve stanovit kriterium či více kritérií, kterými budete problém hodnotit, a tak se dostanete k úloze optimalizace nebo tzv. úloze multikriteriální optimalizace – „multicriteria opimisation“ (což by byl náš případ pohledu). Ve sportu to je/může být někdy jednoduché, například v atletice/střelectví může být „přesným kritériem“ (lepšího, nejlepšího běžce/skokana/střelce) měření dosaženého času, délky, výšky, přesnosti, atd. V kolektivních sportech je to těžší: brankář je „lepší“ než obránce, útočník?
              Takže, když při posuzování/hodnocení/hledání „lepšího“ režimu neuvedeme předem podle jakých kritérií hodnotíme, dojdeme zákonitě ke sporům. Pokud však hodnotící kritérium uvedeme, to je jednoznačně definujeme (v matematickém modelování definujeme tzv. „object functional“, či zjednodušeně „cenový funkcionál“), ale jen jedno (jen jeden cenový funkcionál), pak to nemusí stačit; řešení (tj. správných řešení, tedy vyhovujících zvolenému kriteriu) může být více! [co je „lepší“: dostupnost kvalitní zdravotní péče zdarma (jedno kritérium), nebo svoboda cestování (jiné jediné kritérium)?, či úplná zaměstnanost nebo možnost svobody projevu a shromažďování?, výše daňové zátěže?, atd. Je evidentní, že odpověď na tyto jednoduché otázky bude různá – jak pro koho, a jak kdy; bohatý dá třeba přednost cestování, mladý zaměstnanosti?, atp. Asi také většina oželí, že nejsou v místním obchodě banány, když bude mít slušné zaměstnání, atd., atp. ]
              Snad se mi podařilo alespoň v nejjednodušší formě naznačit, co a jak připravit, abychom mohli zodpovědně posuzovat který z možných režimů je „lepší“. Tedy, zvolit hodnotící kritéria – cenové funkcionály (čím více jich vezmeme do úvahy, tím „přesnějšího“ výsledku můžeme dosáhnout!) k nim váhové koeficienty (tj. stanovit jejich „důležitost“ (!) v posuzovaném problému), a pak se pustit do úlohy multikriteriální optimalizace.
              Je zcela evidentní, že při různých výběrech kritérií a jim příslušejících váhových koeficientů dostaneme zcela rozdílné výsledky (přístup „ať se každý postará sám o sebe“ povede ke zcela jinému konečnému výsledku než politika „plné zaměstnanosti“, atd.).
              Doufám, že teď je jasnější proč se tak často my občané lišíme v našich názorech na to co bylo/je lepší. Dokud se neshodneme hned na začátku na vstupních datech (kritéria, koeficienty, atd.), nemůžeme dosáhnout stejného, dokonce ani podobného výsledku. Také proto se po volbách mohou cítit voliči tak často oklamáni, kandidáti jim slibují, že pokud budou zvoleni, budou pro řízení společnosti používat „ta a ta“ kriteria, ale po zvolení slibovaná kriteria a jejich váhové koeficienty zamění za jiná, jim, ne voličům slíbená a vyhovující!
              P. S. Předem se omlouvám za případné nejasnosti či nepřesnosti, téma je složité, zde není prostor na podrobnější a přesnější výklad.

              To se mi líbí

            • Kamil napsal:

              Například u posledních voleb ČSSD slibovala, jak „dá do pořádku“ církevní restituce, ale od zvolení o tom jen cudně mlčí…

              To se mi líbí

            • Cech napsal:

              Zde prosím je to asi tak stejné, jako hodnotit práci ČT pomocí axiomů definovaných Markem Wollnerem.
              Lže Česká televize?
              Kdepak ta nikdy nelže.
              Proč si my všichni myslíme, že ČT lže protože :
              Proruské weby vytváří pocit, že tu je spiknutí a stojím proti lidu, definuje Wollner pravdu kterou šíří ČT.
              Na důkaz svého axiomu definuje :
              Přistupujeme ke každé vládě, každé garnituře stejně, jsme ke všem stejně kritičtí, říká dramaturg a moderátor Reportérů ČT Marek Wollner.
              Reakce na pořad prý už nejsou tak silně nenávistné, nenávist je teď podle Wollnera pouze jediná a ta je cítit pouze z konspiračních internetových stránek nic víc.
              Na Reportéry ČT podle jeho tvrzení míří demagogická kritika založená na politických postojích a ideologickém nastavení lidí.
              (Proto pokud bychom použili přísnou logiku na jeho tvrzení, tak stačí jen a pouze vyměnit lidi a vše bude v pořádku)
              Proto také ČT podle Wollnera nebude vysílat podle současného ideologického nastavení lidí kremelskou propagandu.
              ČT se nyní bude snažit těm co chtějí pochopit prokázat že kremelskou propagandu prostě nelze dokázat.
              Tož asi takto lze naprosto přesně definovat, že namazaný krajíc padá vždy namazanou stranou nebo ještě přesněji, takovej samopal vzor 24 má kadenci ta-ta-ta-ta-ta-ta-ta.

              To se mi líbí

  11. čtenář napsal:

    pane Bavore,to srovnání s policajty,hasiči,záchranáři,zdravotními sestrami a dalšími kulhá na obě nohy.
    Tyto skupiny mají totiž dostatečně silné odborové svazy,takže srovnávat je s pokladními,skladníky a prodavačkami v super-hyper je úplně mimo mísu.

    Už jste někdy slyšel o tom,že by prodavačky vyhlásily akci „děkujeme odcházíme“?

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Co mají odbory společného s pracovní dobou ve dnech volna, to nechápu.

      To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        Odborové svazy s tím podle mě mají společného hodně,protože návrh tohoto zákona sami podporují.

        Kdyby se s těmi prodavačkami zacházelo alespoň tak důstojně jako s těmi ostatními a pravidelně by se jim zvyšoval plat jako těm ostatním,tak by se možná nemusely přijímat zákony aby nemusely pracovat o svátcích a nedělích.
        Jde to ruku v ruce,za ty peníze,které prodavačky dostávají a jak se s nimi zachází ty prodavačky chápu,že mají nechuť k práci ještě o svátcích a nedělích.

        No a protože odborové svazy nedokáží prosadit ty důstojné podmínky a platy,tak se chtějí zviditelnit alespoň na tomto zákazu.

        To se mi líbí

        • Kamil napsal:

          Spravedlivá odměna za práci hraje v diskutovaném problému klíčovou roli. Podle toho co je známo, dostanou prodavačky za práci o víkendech a svátcích jen náhradní volno (jestli je to jinak, prosím o upřesnění).
          V jiných státech je práce o víkendech ohodnocena příplatkem. Moji příbuzní (když byli sami již v důchodu) v GB milovali práci o sobotách i celých víkendech (příplatek cca + 100 %), i o svátcích (+ 150 – 200 %). Takže, například tchyně až do asi 80 let svého života chodila pomáhat o sobotách do obchodu, za pár let dostal švagr nádherné autíčko …

          To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Presne ako píše p. Bavor. Myšlienka za zákazom je taká, aby ľudia vo sviatok nepracovali. Prečo len predavačky a zriadenci v hypermarketoch? Prečo by mali chodiť do práce ľudia mobilných operátorov? Alebo futbalisti? Nech profi futbalisti hrajú ligu v pracovné dni dopoludnia ako ostatní poriadni občania.
      Dnes robím na živnosť a už mi je to jedno, ale viete, že ma roky štvalo, že keď potrebujem čokoľvek vybaviť na úrade alebo na pošte, musím si zobrať najmenej pol dňa voľno? A u lekára to bolo ešte horšie. Lekár si povie, že pacoši aj tak majú čas a môžete na preventívke u urológa sedieť aj celý deň. A nemýľte sa, telefonická objednávka na presný čas to skráti na polovicu. Mal som zubárku, kde tá presná objednávka platila, ale už bohužiaľ umrela.

      To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        srovnání s profi fotbalisty je už totálně mimo mísu,kdo by na ten zápas asi tak přišel ve všední den,když se tvrdí,že jsou lidé tak vytížení,že si nejsou schopni nakoupit od pondělí do soboty včetně,ale zase je pravda,že kdyby byly zápasy ve všední den tak by měli policajti více volna o víkendu a ráno po zápase by nemusely nastupovat úklidové čety aby uklidily ten bordel na ulicích.

        Jinak si myslím,že za desetinový plat toho profesionálního fotbalisty budou chtít prodavačky v těch super-hyper pracovat klidně i nonstop.

        To se mi líbí

        • NavajaMM napsal:

          Súhlasím, že je to mimo misu. A práve preto by sa politici nemali miešať do toho, kto má kedy chodiť do práce. Len o to šlo.
          Ak sa väčšine ľudu nepáčia otvorené markety v nedeľu a vo sviatok – ľahká pomoc. Stačí, keby tam prestali chodiť. Pamätám si, keď boli tieto zariadenia otvorené nonstop aj v noci. Potom to ľudí prestalo baviť, markety sú v noci zatvorené a chudáci bezdomovci sa nemajú kde v zime zohriať.

          To se mi líbí

          • pepan napsal:

            Vaše srovnání s fotbalisty není mimo mísu, ve vesnici máme nového faráře (katolická farnost, dotyčnej velebníček je původně vyučenej zedník) a ten pohřby celebruje pouze v pracovní dny, nejpozději do 13.00. O víkendech nemůže, věnuje se mládeži-jezdí s fotbalisty. Takže pokud chcete pro přespolní příbuzenstvo zařídit poslední rozloučení s někým jím drahým v sobotu, musíte si sehnat přespolního faráře. Kostel Vám půjčí a místní katolíci vyjdou vstříc. Dopředu mě před ním varovali.

            Líbí se 1 osoba

            • vittta napsal:

              Tak mě napadlo, že by měli-když už jsou v tom politickém rauši- také nařídit, že se má v pracovní dny také umírat.
              Protože umřít ve svátek musí být pěkná pakárna.

              To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            NavajaMM,
            ale vždyť to tak dělají odjakživa,míchají se do toho kdy kdo může pracovat,kamioňákům také zakázali pracovat v neděli a o státních svátcích od 13:00 do 22:00 a o letních prázdninách platí zákazy jízd kamionu i v pátek a sobotu.V pátek od 17:00 do 21:00 a v sobotu od 7:00 do 13:00.
            Takto je to u nás,Na Slovensku to máte ještě přísnější.

            Jsem přesvědčen o tom,že za zákaz jízd kamionů by politici dostali od voličů medaili,ale za zákaz prodeje o nedělích vyfackováno.
            Ale obojí jsou to zákazy práce,jen pohled voličů na politiky se bude lišit podle toho jak se to jich samých bude dotýkat.

            Líbí se 1 osoba

            • NavajaMM napsal:

              Kamioňáci sú síce iná téma- cestná premávka, ale v princípe súhlasím. Poslanci (alebo zovšeobecním – politické strany sa miešajú do priveľa vecí, ktoré sú odborné, nie politické). Napríklad tá cestná premávka – je to hlavne záležitosť polície a MV. Cestné predpisy by malo vyhlásiť ministerstvo vnútra vyhláškou a žiadna snemovňa by tam nemala vnášať pozmeňujúce návrhy. MV zodpovedá za bezpečnosť a plynulosť na cestách, tak len ono by malo určovať pravidlá. Odborne.
              Analógií je spústa. A hneď by ich v snemovni bolo priveľa na tú „horu roboty“.

              To se mi líbí

  12. vittta napsal:

    Tak se také vyjádřím.
    Podle mě to je politický tah, na nějaké zaměstnace či jejich vyžití stejně každý mírně řečeno kašle.
    Kromě toho tam asi bude dost těch, co ty šichty rádi vezmou a vydělají si nějakou tu pětku.
    Ať si každý prodává jak chce, podle mě je každý otevřený kšeft v podstatě služba občanům.
    Někdo, kdo vymetá chrámy konzumu o víkendu pak místo toho do lesa stejně nepůjde.
    To spíš bude i s dětma sedět doma na zadku.
    To ať už raději bloudí po nákupech…..

    To se mi líbí

    • danaver napsal:

      A tak proč ne, nakonec, proč bychom nemohli všichni přejít na nepřetržitý provoz, je v tom nějaký háček? 🙂

      To se mi líbí

  13. kočka šklíba napsal:

    No já si pamatuji, že o víkendech, tedy asi do 13:00 o sobotách, bylo otevřeno, ve Volyni určitě, pak ne, a my jsme s tím prostě počítali. Ano je pravda, že nyní lidé pracují ve všední den jinak, ale to jenom svědčí o tom, že pracují jinak než v Německu, Rakousku a ve Francii, což asi není dobře. že? Všechno souvisí se vším.

    To se mi líbí

  14. ji5 napsal:

    Návrh na zavření velkých obchodů se v Česku týká jen sedmi svátků. V Ontariu je během některých svátků zavřeno všechno kromě benzinových pump a nepřetržitých provozů. Na Nový rok často i restaurace.

    Sledoval jsem debatu ve Sněmovně. Když je pátek, dobrá čtvrtina poslanců chybí (osobní a občas zdravotní důvody), peníze ale berou dál. Měli by si obnovit pracovní návyky, jak doporučují sockám. Lidovci samozřejmě žvaní o rodině. Pro mladé lidi je ale stále obtížnější získat byt a stabilní zaměstnání. To není zrovna dobré klima pro zakládání rodin. Pár dnů volna tomu nepomůže.

    Protože jde o převážně o církevní svátky, má v tom nepochybně prsty i katolická církev…

    Ta poslanecká paka by se měla raději zajímat o to, že kdysi dávno vybojovali předkové osmihodinovou pracovní dobu. Znám prodavačku v obchodě s hodinkami. Pracuje střídavě jeden týden 12 (9-21 denně) a druhý 6 hodin denně. To je zločinecké vykořisťování.

    Argument, že netřeba zavírat obchody, když existují trvalé provozy je zavádějící. Je to všechno otázka peněz. Zejména odměňování za svátky a přesčasové hodiny. Pokud exituje pořádná kolektivní smlouva, má být placena každá přesčasová hodina zvlášť. V Ontariu vymysleli, že zaměstnavatel (není-li vázán smlouvou) může přesčasy vyplácet až na konci měsíce, je-li překročen počet hodin. Samozřejmě se to zneužívá a je snaha dávat náhradní volno místo peněz.

    V nepřetržitých provozech je (nebo by měl být) dostatek zaměstnanců, aby se mohli střídat. V laboratořích, kde jsem pracoval, byli lidé, kteří se o weekendové služby prali, ale i takoví, kteří přesčasy odmítali.

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Nechápem, prečo poslanci ignorujú jednoduché riešenia. Stačilo by, aby sa čas práce v noci počítal za 1,5-násobok a vo sviatok za 2-násobok času. Vrátane mzdových nárokov a nároku na prípadné náhradné voľno (t.j. za 1 sviatok 2 dni voľna v bežnom dni). Nechal by som na zamestnávateľov, kde sa im za týchto podmienok oplatí organizovať prácu vo sviatok, možno by vo sviatok boli v obchodoch prirážky a nie výpredaje a automaticky by vznikla potreba nových pracovných miest v nepretržitých prevádzkach a na nočných smenách.
      Pane Jírovec, nevysvetľujte si to zle. Ten argument s nepretržitými prevádzkami nie je proti zatváraniu obchodov vo sviatok. Je to proti jednotlivým, nesystémovým riešeniam. Priam to vyzerá tak, ako keby v pondelok ráno niektorého poslanca cestou do práce niečo napadlo (napríklad presadiť 3 jazdné pruhy medzi Trnavou a Bratislavou, lebo hodinu stojí v zápche) a potom okolo toho celá strana zliepa zákon.

      To se mi líbí

    • Kamil napsal:

      Omlouvám se za poněkud OT, ale jde o téměř neuvěřitelnou zprávu o BL, kam jste také přispíval:
      http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Fuj-ty-prase-lokajsky-napsal-Stepan-Kotrba-Janu-Culikovi-Duvod-stoji-za-to-425236
      Kam až zaslepený fanatismus může člověka strhnout…

      To se mi líbí

  15. Kamil napsal:

    Máte pravdu: „Je to všechno otázka peněz“. A dodám, také osobních možností a preferencí, viz Vaše: „V laboratořích, kde jsem pracoval, byli lidé, kteří se o weekendové služby prali, ale i takoví, kteří přesčasy odmítali.“
    Takové jsou i mé zkušenosti získané od příbuzných a přátel žijících v GB.

    To se mi líbí

    • Kamil napsal:

      Ještě jsem si vzpomněl, že v Londýně jsem mohl o vánocích či na Sylvestra koupit ženě dárek v centru i v cca 9 hodin večer (bylo to ale zlatnictví, jiné obchody jsme v tuto dobu nehledali, ani nenavštívili…)

      To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.