Pokud je neobrátíme k jihu . . . – vydají se na sever !


Angažmá Ruska v syrském konfliktu zhatilo plány Západu na zničení dalšího státu pomocí mezinárodní teroristické agrese. Nicméně těžkosti, způsobené Islámskému státu – IS (v naší zemi zakázanému kvůli terorizmu) a jeho partnerů z tzv. „umírněné syrské opozice“, pouze změní směr expanze islamistů. Bez ohledu na rituální kokrhání státního departamentu a neméně rituální předstírané americké bombardování, zůstávají islamisté strategickou zbraní USA a jejich tajných služeb. Posledně jmenované stále častěji, nakolik lze chápat, jednají samostatně – v zájmech nikoli svého státu, ale napřímo globálních monopolů.

S přihlédnutím k tomu je přirozeným směrem další expanze IS – Střední Asie.

Osvobození Kunduzu v první dekádě minulého roku, při vší jeho důležitosti, zůstalo jen taktickým úspěchem, který nemohl změnit strategický obraz.

Státy Střední Asie, s výjimkou Kazachstánu, jsou špatně spravovány a zahrnují jak všenárodní bohatství, tak i bezvýchodnou chudobu většiny obyvatel, kteří byli zbaveni jakýchkoli srozumitelných práv a perspektiv. Proto jsou tyto státy nejen úrodnou půdou pro rozvoj politického islámu, směřujícího ke spravedlivosti v jeho nejextrémnějších formách, ale slibují svým dobyvatelům i ohromnou kořist – nejen přírodní a lidské zdroje, ale i politické, protože držitelé zdrojů  Střední Asie budou samozřejmě uznáni Západem, byť i jen jako protiváha Číně a Rusku.

Proto cesta IS objektivně směřuje na sever. A před vpádem na Severní Kavkaz a do Povolží s následným pokusem o rozvrácení Ruska, se objektivně potřebuje zakopat v mocensky opuštěném „měkkém podbřišku“ ruské civilizace, která se přechodně vzdala své světově historické role a svých přirozených práv.

Konkrétní cesty průlomu jsou naprosto zřejmé. Uzbekistán, jehož vedení si dobře uvědomuje svoji strategickou zranitelnost, zaminovalo hranici s Afghánistánem. Tento, jakkoli hrubý styl, se jeví jako jedině účinným. Hranice Tadžikistánu, jakkoli skoro průzračná pro pašování drog, může být s podporou Ruska efektivně ochráněna vládou, která dosud úplně neztratila pud sebezáchovy. Zůstává Turkménie – a generální zkouška vpádu do ní byla provedena loni v létě.

Obecně vzato, pokud by ji její účastníci nepojali jen jako zkoušku, pak by bombardování centra IS Rakká ztratila smysl: nepříliš velká skupina dobře vycvičených bojovníků, nehledě na tehdejší útržkovitost a protichůdnost informací, naprosto přesvědčivě demonstrovala neschopnost turkmenského státu k sebeobraně. Samozřejmě, že postavit se „novému barbarství“ není schopna ani celá moderní „společnost internetu“, což umožňuje dosahovat překvapivých úspěchů malými silami. Například dvoumilionový Mosul byl obsazen necelými dvěma tisícovkami bojovníků, přičemž o podpoře obyvatel nemohlo být řeči: za první týden jich půl milionu uprchlo. Bez rychlé pomoci Ruska a Iránu (USA přes zaklínání se neprodlenou podporou ze vzduchu, slíbily za půl roku posoudit možnost vyslání poradců) bylo obsazení Bagdádu IS zcela možné.  Ale při „novoročním pohlavním džihádu“ pár tisíc muslimů vyzbrojených jen frázemi typu „zvedni sukni“ přinutilo pokleknout sebevědomé a bohaté Německo, jinak zvyklé poučovat celou Evropu.

Turkmenská vláda, která shromáždila všechny ozbrojené síly a dokonce i domobranu, se ubránila jen s velkým úsilím: islamisté vlastně sami v klidu odešli poté když zjistili, že se dokáží kdykoli vrátit.

A proto bychom měli už letos na jaře očekávat pokračování.

Vyděšené vedení Turkménie, pokud mohu soudit, se domluvilo s USA, že jim předá někdejší velkou sovětskou vojenskou základnu Mary, – pro organizaci obrany před islamisty.  Pokud se tato dohoda realizuje, lze očekávat opakování scénáře skvěle realizovaného v Iráku (sotva bez pomoci USA). Tam po soustředění moderní americké vojenské techniky včetně tanků a houfnic na klíčové vojenské základně, – byla tato předána islamistům, kteří tak získali rozhodující převahu nad vládními vojsky.

Turkménie hraje klíčovou roli ve Střední Asii díky obrovským zásobám plynu. V roce 2015 dodali do Číny 35 mld.m3 třemi větvemi plynovodu o kapacitě 55 mld.m3 ročně (v roce 2017 se plánuje spuštění čtvrté větve s kapacitou 25 mld.m3). Koncem roku 2015 byla zahájena realizace riskantního projektu TAPI – plynovodu o kapacitě 33 mld.m3 ročně, který přes doutnající Afghánistán a Pákistán má zajistit turkmenský plyn pro Indii, která je (přinejmenším v asijském regionu) strategickým spojencem USA.

Islamistická agrese a okupace, přinejmenším části, ne-li celého území Turkménie, umožní USA přerušit dodávky plynu do Číny a způsobit jí citelnou škodu. Plyn může být přesměrován podle strategických zájmů USA do Indie, (což by posílilo její pozici vůči Číně, zkomplikovalo rozvoj BRICS a oslabilo orientaci Pákistánu na Čínu) nebo do Turecka a Evropy – kde by nahradil plyn Ruský.

Islamisté přitom podstatně upevní svoji finanční základnu a dostanou nástupiště k zažehnutí požáru džihádu v celé Střední Asii, a přinejmenším, na jihu Kazachstánu. Miliony (i více) uprchlíků dezorganizují a destabilizují Rusko – a to všem bez jakékoli formální účasti USA!

Proto je pro naši zemi strategicky důležité agresi IS přesměrovat na Saudskou Arábii – rychle slábnoucího spojence USA, lákavé pro útočníky existencí náboženských svatyní, otevřeného popírání všech norem spravedlnosti, včetně těch, které přímo diktuje islám, ale také zřejmým poklesem efektivnosti tamní správy.

Směřování agrese islamistů v mnohém přeurčí budoucnost světa. I v Rusku je nejvyšší čas začít v plné míře využívat amerického principu nelítostného a bezpodmínečného trestání nepřátelství, při současné podpoře přátelských skutků.

www.delyagin.ru

hroch-hlava

Příspěvek byl publikován v rubrice hroší kůže se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

117 reakcí na Pokud je neobrátíme k jihu . . . – vydají se na sever !

  1. Hudec napsal:

    A kam jinam by IS směřoval, než na sever, tedy pokud se mu to dovolí? Mám tu nad sebou na poličce globus – na jih mají buď Saudskou poušť nebo kousek stranou Saharu, na východ Irán (tudy to nepůjde, vo co?). Na východ je středozemní moře. Tak jim zbývá buď sever, nebo aktuálně oblíbený severovýchod.
    Vyhubit nebo sami zemřít, jinak to nevidím.

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Opravuji – na ZÁPAD je středozemní moře…. ach jó…

      To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      … přes Irán? to se mi nějak nezdá, příteli, tam se na nějakou lásku a pravdu nehraje, tam by ty cestovky vzali kobercově a medvěd by jim klidně ještě poradil jak!

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        a jéje, blbě jsem četl to „nepůjde“ jako půjde = takže asi máme oba prozatím jasno!

        To se mi líbí

  2. blbíš napsal:

    Sakra, Hrochu, z toho až zebe. Nechtěl bych, aby se ten dosud racionálně se chovající medvěd naštval.. dlouho klid a pak to začne lítat! A USráci? Oni jako nikdy nic, oni muzikanti a ti naši deprivanti se klidně s nimi budou radši mýlit, než aby namáhali ty svoje vypatlaný makovice.

    To se mi líbí

  3. Cech napsal:

    Tentokráte to již na druhý pokus asi vyjde a nedopadne to jako v Sýrii.

    Protože se US poučily a na základnu již nyní dodávají to jejich nej (Izraelské) PVO.
    Tož asi ano to bude jiný fičák než ta Ukrajina, které se doposud nepodařilo na Rusko vlítnout.

    To se mi líbí

  4. kchodl napsal:

    Děljagin je jako vždy zajímavý a jde přímo k věci, díky Hrochovi za překlad.

    Ze všech událostí minulých let je zřejmé, že Al-Kajda, ISIL a všechny islamistické akce jsou přímo řízeny CIA, jsou to jejich privátní armády k ovládnutí Blízkého východu, pro útok na Evropu, Rusko a Čínu. Ve spolupráci se Saudy a Turky, kteří budou obětováni, po využití. Stejné schema použili na Ukrajině, jen místo kozomrdů mají banderovce. Předtím to byla Gruzie, Čečna, Azerbajdžán.

    Jak píše i Děljagin, USA jsou rozštěpené na několik klik, CIA jedná často přímo proti americkým zájmům a válčí s Pentagonem. Například poslední syrské události: několik set islamistů přešlo z Turecka do severní Sýrie, zaútočilo na kurdské SDF, útok byl podporován dělostřelectvem z Turecka. Načež také z Turecka odstartovalo několik amerických A-10 bitevníků USAF a islamisty bombardovali a stříleli do nich těmi 30 mm rotačními kanony. Takových „incidentů“ se stalo už spoustu.

    Rusové už s „demokratizací“ přes kozomrdy mají zkušenosti z 90. let, z Čečny, Dagestánu, Ingušska, … celého Kavkazu a vědí dost dobře, jak reagovat. Také místní obyvatelstvo už se nenechá tak snadno zblbnout.

    To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Co je nejcennějším zdrojem v podmínkách současné tržní ekonomiky: nafta, země, pracovní síla, kapitál …?
      Kde že, v současnosti je nejcennějším zdrojem nemyslící jedinec; BIOROBOT.
      Je proto třeba je vyrábět ve velkém, dnes tato výroba začíná v mateřské školce a končí Putnovským doktorátem.
      Díky této sériové výrobě je následně možné naprosto bezproblémově eliminovat některé atavizmy, jako je třeba zoufalý Ficův protievropský manévr, nebo snaha stařičkého Zemana nějak zabezpečovat elementární funkce Českého státu.
      V okamžiku kdy se podařilo nasadit proti Ficovi Kisku je problém Fico vlastně odstraněn.
      Musíme pouze počkat těch pár měsíců než jej Kiska sroluje a US bude konečně moci využívat Slovensko jako beranidlo proti Maďarům.
      No a to samé bude po odstranění Zemana a jeho nahrazení nějakým školeným Halíkem či následným frekventantem US průpravy na prezidenta.
      Prostě masmediální ovládání masy, či lůzy to je podle toho, jak nás oslovuje buď světská nebo církevní moc, má v současnosti US tak propracované, že žádná země na světě doposud nenašla protijed proti této vycizelované manipulační praktice.
      Proto spoléhat se na Ruské zkušenosti je více méně poněkud dětinské.
      Tož doufejme že se najde nějaká účinná protizbraň, jinak si myslím že US praktiky zanedlouho zabezpečí, že žádné Rusko ale pouze několik proamerických malých státečků.

      To se mi líbí

      • strejda napsal:

        Silně se mýlíte. Silný tlak vzbuzuje stejný nebo i silnější protitlak. Zatím Rusové vykazují proti USA mnohem nižší energetickou náročnost svých akcí.
        Jak to napsal Pavka Korčagin (Nikolaj Ostrovskij)? Jak se kalila ocel. Teď se kalí.

        To se mi líbí

  5. Petrpavel napsal:
    • jaa napsal:

      Poslední dobou se to stává často.

      To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Jak je to s Haló novinami netuším, ale obecně je to jasné. „Protipropaganda“ dosavadními metodami už nezabírá, tak se sáhne po restrikcích.
      Blbé pro sluníčkáře je, že v tomto konkrétním „imigrantském“ případě se nedá spoléhat na obvyklý postup, totiž na vyhnití celé záležitosti. Vývoj je příliš rychlý a dramatický na to, aby společnost podlehla únavě a sladkému zapomnění. A navíc jsou ještě v paměti nedávné ukrajinské záležitosti, kdy západní propaganda selhala na celé čáře a projevila se jako čistá lež.
      Na vyhnití nedávné drobnosti spoléhá asi i Milan Chovanec – na ten „útok“ maskovaných „extrémistů“ na sluníčkářský průvod před pár týdny v Praze. Nějak ještě pořád neodhalili, kteří že extrémisté to byli. A hlavně jakou měli policejní hodnost….. :-).
      Tatím vyhnívá jen sestřelený boeing, trochu ho před pár dny přihřáli, naprosto amatérsky, ale jinak stydne a stydne. A důkazy furt nikde, aby to čert vzal, co? Ani žádní pozůstalí se (veřejně) nebouří – jestli ono to také není o té …. „cenzura“ jste říkal?
      Přidám jeden dobrý: „Černocha můžete vytáhnout z buše, ale obráceně už to nefunguje“. Myslím, že to můžeme parafrázovat i na připrchlíky.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        A tím se myslí buš jako křoví nebo Bush jako president?

        To se mi líbí

      • Strejda Olin napsal:

        Těší mě vědomí, že pokud půjdeme do prdele, půjdou tam s námi i sluníčkáři a všichni ti pomatenci bojující za multikulti a globalizaci.

        To se mi líbí

        • Petrpavel napsal:

          Nezapomeň Oline, že v každé bitvě je vždy jedna strana vítězná a druhá poražená …
          Při současném stavu politické situace, a tedy i vojenské a policejní síly, my nespokojenci v ČR vítězi nebudeme, a ve světě to zase nebude ČR (a její „spojenci“ v NATO)! Dvakrát špatně.
          Jestli máš na mysli smrt opravdu celé civilizace, pak je to hodně malá útěcha. A já navíc takovému totálnímu konci nevěřím.

          To se mi líbí

      • Petrpavel napsal:

        Zajímavé je, že po čtrnácti dnech vyšetřování příslušný orgán Policie oznámil, že znají totožnost VŠECH oněch maskovaných „extrémistů“. Přitom ani jeden z nich nebyl na místě legitimován. Poprvé stoprocentní úspěšnost Policie ČR 🙂 .
        Jak by je neznali ….

        To se mi líbí

    • oh napsal:

      Cenzura? To je ale velmi ošklivé podezření, něco tak sprostého by naši demokrati přeci neudělali… nebo ano?
      Haló noviny bývají nedostupné poslední dobou často. Servery tajných služeb, které samozřejmě vůbec neanalyzují provoz na „proruských“ webech, budou asi poněkud přetížené.
      Vzhledem k odkazu na ten spolek demokratických inkvizitorů bych pro vás měl hádanku – která osoba ženského pohlaví asi napsala následující hovězinu:
      „Kissinger mluví ústy Putina. Vše, co řekne, by podepsal i Putin. Slyšela jsem něco od Putina, takže nemusím poslouchat trapného Kissingera. Jsem zvědavá, jestli mu texty schvaluje Peskov.“
      Nápověda: nebyla to Langšádlová

      To se mi líbí

    • Strejda Olin napsal:

      „Propaganda míří na zpochybnění EU, o kterou je opřena naše prosperita, ale i bezpečnost,“ sdělila Langšádlová s tím, že EU po válce založili „moudří pánové“, aby zabránili dalším válečným konfliktům.
      „Českým národním zájmem je zůstat pevnou součástí EU i NATO. Zvedají se ohlasy o slovanské vzájemnosti nebo o křesťanských hodnotách a tvrdí se, že Putin tyto hodnoty hájí. Mně jako křesťance z toho jde mráz po zádech“.

      Mě jde zase mráz po zádech z toho, kam nás taková jednostranná, rektální politická orientace na Západ, EU, USA a NATO dovedla.

      To se mi líbí

      • st.hroch napsal:

        Vzhledem k tomu, co z té paní padá, mám dojem, že je křesťankou snad do té míry, že čas od času leží na kříži a přijímá tělo páně…

        To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      v 8:00 h.-1.3.2016 je zrušili a komunisty s nimi, nedělejte, že o tom nevíte, píše se o tom už takovou dobu, myslím, že od roku 1990

      To se mi líbí

      • jaa napsal:

        Už jedou – kdoví čím to je ,ale já tam vždycky pošlu mejla proč nejedou a oni to ?spraví? _

        To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Při brouzdání po internetu jsem narazil na bakalářskou práci z Katedry historie Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity z roku 2013 (bohužel jsem si nezaznamenal jméno autorky – studentky) „Obraz Hitlerových 50.narozenin v českém dobovém tisku“. Vyjmul jsem z toho popis tehdejších novinářských praktik a vůbec situace v médiích. Je to poněkud vytržené ze souvislosti, ale i tak myslím zajímavé:
      ————-
      V období druhé republiky docházelo k omezování tiskové svobody, byla zavedena předběžná cenzura a později úplně zakázána činnost mnohých novin a časopisů. Cenzuru měla na starost Ústřední cenzurní komise (ÚCK), která byla přímo podřízena ministerstvu vnitra. Předběžná cenzura byla zavedena jak u periodického, tak u neperiodického tisku, přičemž nezáleželo, zda se jedná o tisk domácí či zahraniční. Cenzuře ovšem nepodléhal pouze tisk, ale také film, divadlo, rozhlasové a rádiové vysílání. Tato cenzura měla zamezit šíření myšlenek proti režimu, což by mohlo vést k vzpourám obyvatelstva.

      12. prosince 1938 byl vydán tiskovým odborem úřadu předsednictva ministerské rady Souborný přehled pokynů pro tiskovou přehlídku, který zahrnoval deset celků: trestné činy, vyloučená místa, úřední zprávy, vládní činitele, zahraniční politiku, okupaci, jednotlivé země republiky, hospodářské otázky, vojenské záležitosti a různé Vyškrtnutá místa měla být podle pokynů nahrazena, aby nebylo poznat, jak velké cenzuře byly články podrobeny.
      ———————
      Navzdory tomu, že obyvatelé legálnímu tisku příliš nedůvěřovali, přesto pro ně zůstával zdrojem informací o každodenním dění a výrazně je ovlivňoval. Většina českých novinářů se spolupráci s Němci vyhýbala, ale našli se i tací, kteří se k této spolupráci, dobrovolně hlásili, čehož pak Němci obratně využívali. Tento způsob kolaborace bývá nazýván novinářský aktivismus. Ve známost vstoupila především tzv. chlebíčková aféra, která se týkala aktivistických novinářů, kteří si stěžovali, že jim protektorátní vláda neprojevuje dostatečnou podporu. Při návštěvě předsedy vlády Eliáše, se jim dostalo pohoštění, na jehož následky jeden z novinářů – Karel Lažnovský, zemřel. Tato smrt pak byla označována jako politická vražda a Lažnovský byl označován za mučedníka.
      ———————-
      Česká legální žurnalistika nemohla kvůli cenzuře pravdivě a objektivně zobrazovat jak život v protektorátu, tak ani smýšlení a názory našeho národa. Pravicově orientovaná žurnalistika navázala na pomnichovské období a zcela se odevzdala do služeb nacistů, patřily sem především listy bývalé agrární strany. Tisk demokratického středu se snažil o udržení a posílení národního vědomí.
      ———————-
      Politické rubriky byly vzhledem k fungování cenzurního systému téměř shodné. Své názory mohli novináři vyjadřovat v počátečních fázích okupace v rubrikách kulturních, což bylo ovšem nakonec také potlačeno. Přesto existují výjimky, jednou z nich byl například dětský časopis Roj, kde publikovalo mnoho významných osobností jako například J. Fučík a spolu s redaktory Ladislavem Hanusem a jeho nástupcem Jaroslavem Lebedou se snažili bojovat proti fašismu. Dalšími takovými časopisy byl Světozor a Český učitel. Ostatní novináři se i přes tvrdou cenzuru snažili prosazovat v legálním tisku – E. F. Burian, J. Drda, Fr. Hrubín, A. Pražák a mnozí další.
      ———————–
      Opakem k těmto vlasteneckým novinářům byli novináři, kteří se dali dobrovolně do služeb nacistů. Rozhodně nepatřili mezi novinářské špičky, avšak do popředí je vynesla ochota zradit vlastní národ a ztotožnit se s nacistickou ideologií. Jejich články čerpaly především z četných výletů do Německa a dalších oblastí obsazených nacisty. Díky těmto novinářům došlo nejen k tomu, že se český legální tisk téměř úplně podrobil nacistické propagandě, ale díky spolupráci s nacistickými úřady jejich činnost znamenala ohrožení pro celý český národ.
      ————————
      Cenzura vedená nejprve tiskovým odborem Předsednictva ministerské rady (TO PMR), později oddělením kulturně politických záležitostí Úřadu říšského protektora (ÚŘP), ve kterém byla zřízena speciální skupina Tisk, vedená Wolfgangem Wolframem von Wolmarem, téměř znesnadňovala vyjadřování jakéhokoliv protinacistického odporu. Prostřednictvím schůzek skupiny Tisk a úředníků TO PMR s redaktory jednotlivých periodik, bylo diktováno, jaké události a jakým způsobem budou veřejnosti publikovány a nikdo se od tohoto schématu nemohl odchýlit díky nepřetržité cenzurní kontrole. Malou možnost, jak vyjádřit svůj odpor, nebo naopak povzbuzení pro český národ, měli novináři například v kulturních rubrikách periodik, jak můžeme vidět v článku Pro tentokrát v časopisu Brázda, který ukazuje, jak byla ve skutečnosti pro náš národ smutná realita v Protektorátu, avšak zároveň vybízí k vzepětí národního vědomí, stejně jako článek v Přehledu.

      To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        Doplňuji, že autorka se jmenuje Jana Požárová – to jen a bych byl korektní a nechlubil se cizím peřím.

        To se mi líbí

      • vittta napsal:

        To byste nevěřil, jak ta protektorátní setba neustále klíčí.(no, vy asi jo, máte podstatně bohatší zkušnosti)
        Klasika jsou BL nebo třeba Tribunův blog, ale setkal jsem i s tím, že jako důkaz české kolaborace mi byl dán naprosto vážně odkaz na stránky Kuratoria.
        Známé jsou nenápadně zařazované záběry zpěvu státní hymny na Václaváku se zvednutou pravicí, nebo fronty na Eintopf, který rozdávala německá armáda v r.1938-1939.
        Poslední dobou celá tzv. sluníčková činnost ve všech směrech (podpora migrantů, špinění prezidenta, útoky na obyčejné občany a jejich nálepkování jako nacistů a rasitů,rusofobní bláboly atd..atd..) podle mého přímo navazuje na „tradici“ kolaborantské protektorátní novinařiny a je to v poslední době ož do očí bijící.
        Teď kdo za tím ale stojí….
        Podle mě se hodně pracuje s verzí organizační záštity USA jakékoliv sviňárny, což je sice samozřejmě pravda, ale verze, kdy chtějí USA takto oslabit Evropu mi tam až tak úplně nesedí.
        Ze zřetele by se neměla pouštět ani ta možnost, že se pomocí migrantů „probudí“ německý nacismus, a přirozený německý šovinismus nejen že rozvrátí Evropu, ale ještě vyvolá válku…třeba v Rusku.
        Občanství migrantů může být podmíněno službou v armádě, což také není nic nového, Římané to tak dělali už před 2 000 lety.
        Je to samozřejmě teorie, ale odsouvat do pozadí by se asi neměla.

        To se mi líbí

  6. Mac napsal:

    někde jsem zahlídl vyjádření nějakého USraného armádního jestřába ve smyslu, že pokud bude novým prezidentem Trump, nebude ho US army respektovat jako vrchního velitele armády.
    Řekl bych, že legrace bude ještě hromada

    To se mi líbí

  7. Strejda Olin napsal:

    Neustále jsme my povahou a myšlením altruisté přesvědčováni, že takový Homo sapiens sapiens není, že je víc egoistou, že se musí především postarat sám o sebe, že státy vznikly k ochraně národa, proto budují své armády atd. Najednou to neplatí? K čemu je nám NATO, když jsou hranice států jen fiktivní čárou na mapě a miliony migrantů se v podstatě nerušeně valí do jiných suverénních států? K čemu je OSN, když není schopna zajistit pořádek v mezinárodních vztazích? Jestli bude milionům lidí dovoleno putovat krajinou a usazovat se kde se jim zlíbí, jestliže je nedokážeme držet v jejich domovinách, pak se rozlučme s tvrdě vybudouvanou životní úrovní, bezpečností a nakonec i se svými životy, protože jinak než světovou válkou to skončit nemůže. Poděkujme za to civilizovanému Západu se jeho kapitalismem, demokracií, svobodou a lidskými právy. Až tak jsme to po 25 letech „vytoužené svobody“ dopracovali. Šťastná byla léta studené války, života za Železnou oponou ve Východním bloku v totalitě s vládou jedné strany. Ale říkejte to těm, kdo tu dobu znají jen z vyprávění a propagandy.

    To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Šťastná léta to rozhodně nebyla. Ale je fakt, že jsem si tehdy nedokázal představit, že by mohlo přijít ještě něco o hodně horšího.

      To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      sakra, strejdo, to snad nemyslíte vážně a zrovna Vy. Zase jedním petrpavlovským šmahem, ještě zabalit a poslat to jako výukový materiál na školy. Od zdi, ke zdi!!!

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        blbě jsem četl, myslel jsem, že strejda a on to jiný strejda, sakra!

        To se mi líbí

      • Strejda Olin napsal:

        Pokud vám současná situace vyhovuje a zdá se být lepší, než ta před r. 1990, je to váš problém. Je to věc osobních priorit a perspektiv a já ty své dnes nenacházím. Dobře to vyjádřil vonrammstein ve 13:00 – stálo to za hovno, ale doufali jsme, že to bude lepší a ne ještě horší.

        To se mi líbí

        • Rosťa napsal:

          Každá doba má svá pozitiva i negativa. A každý z nás ty doby posuzuje dle vlastních priorit. Pro mě je mnohem důležitější pocit bezpečí a to vývoj po plyšáku nezaručuje. Nedivím se, že populace vymírá. Pořizovat si potomstvo do tohoto rizika je dost loterie.

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            V tom to není. Někdo bude mít děti i ve válce a někdo ani v největším blahobytu. To je stále otázka priorit. A já si myslím, že mladí takto neuvažují. Buď jim ty biologické hodiny něco řeknou nebo ne. Já to vidím doma. Od jednoho syna dva následníky (a jen zdravotní komplikace neumožní další), od druhého zatím ani náznak.

            To se mi líbí

            • Rosťa napsal:

              Ve válce to bylo s antikoncepcí na štíru, takže se občas „urodilo“ mimo plán. Pod pojmem bezpečí jsou myšleny i určité jistoty, které tento systém nezaručí. Nejsme všichni stále zdraví, silní a stejně schopní. Pořídit si dítě, uvázat si hypošku na krk a přijít o zdraví znamená v dnešní době neřešitelný problém. V době minulé toto ve většině případů nehrozilo.

              To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          … z pozastavení, že by zrovna strejda (což byl můj omyl z nepozornýho čtení) mohl napsat takovou hovadinu, že „Šťastná byla léta studené války, života za Železnou oponou ve Východním bloku v totalitě s vládou jedné strany.“ usuzujete, že mně „současná situace vyhovuje a zdá se být lepší, než ta před r. 1990″ vyvozujete, že “ je to váš problém.“? Zajímavá dedukce!

          To se mi líbí

          • Petrpavel napsal:

            Ráčíte si blbíši snad přát ráj na zemi? Nebo máte jiné naivní přání?
            Zažili jsme dva režimy. Možné v současnosti jsou tyto dva, vždy nejlépe mixované, pokud to je ideologicky možné, tím lepším z toho opačného. Je na nás abychom si vybrali. Ne abychom pindali donekonečna o tom coby kdyby …

            To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              … škoda, že jsem do toho nepozorným čtením vstoupil, domnívaje se, že to napsal strejda, ale nepředpokládám, že zrovna Vy si ráčíte uvědomit ten rozdíl, spočívající v dost podstatným detailu:
              „Šťastná byla léta (pro mě, mou rodinu, nebo lidi, který jsem znal, nebo kteří aktivně napomáhali) studené války, života za Železnou oponou ve Východním bloku v totalitě s vládou jedné strany.
              Pak bych po tom ani neštěkl, protože je to pro zrovna vás, Strejdu Olina, naprosto typický a legitimní názor, ale napsat to tak, jak bylo napsáno, je pro mě a mé blízké nepřijatelný. Ty Vaše dedukce, co bych si já asi tak mohl přát, je pouhé Vaše pindání, navíc, o žádný kdyby tu vůbec nešlo a nejde!

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              O tom jak kapitalismus umí „mixovat“ to dobré ze socialismu jsme se blbíši přesvědčili za těch 26 let snad dost, nemyslíte?
              Školství, zdravotnictví zdarma, státní byty zdarma, nulová nezaměstnanost, nulové bezdomovectví, téměř stoprocentní zaměstnanost cikánů, doprava za hubičku, hlídané hranice, schopná a vyzbrojená armáda, bezpečno v ulicích … to všechno jsme ponechali a dokazuje to schopnost kapitalismu se poučit ze svých chyb 🙂

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Tak zkusme : co si tedy přejete blbíši? O co vám jde? Bez pindání …

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Nějak mi Bavore nedošlo, že ty webové stránky na poslaném seznamu jsou vlastně taky každá jeden odkaz 🙂 . Omlouvám se.

              To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              ať dáš pokoj, odpovím Ti:
              Přeju si návrat KSČM v čele s lidumilem panem doktorem Filipem, protože nám zajistí:
              školství – zdravotnictví zdarma, státní byty zdarma, nulovou nezaměstnanost, nulové bezdomovectví, téměř stoprocentní zaměstnanost cikánů, dopravu za hubičku, hlídané hranice, schopnou a vyzbrojenou armádu, bezpečno v ulicích
              …když tomu stále ještě věříš

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              My si blbíši tykáme?
              Na co věříte vy? Pořád nic! To bude nějaká porucha …

              To se mi líbí

        • Jethro napsal:

          No, já teda (i za studené války) prožil šťastná léta. A čerti mne berou (a sere mne to), když mi někdo vypráví, jak jsem celý život trpěl a byl perzekvován.
          Souhlasím VR.

          To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            …srát Vás to může, Jethro, to je Vaše legitimní právo, neupírám Vám ho! Řekněte mi ještě, kdo tady mele o celým životě? Ten někteří ani pořádně nestačili žít a už jim končil na uranové haldě, když zrovna Vy jste prožíval ty Vaše šťastný léta. Ale proč by Vás ti čerti nebrali, když přece jako celek dobrý (školství – zdravotnictví zdarma, státní byty zdarma, nulovou nezaměstnanost, nulové bezdomovectví, téměř stoprocentní zaměstnanost cikánů, dopravu za hubičku, hlídané hranice, schopnou a vyzbrojenou armádu, bezpečno v ulicích) že jo?…o tom to bylo.

            To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Konečně jsem blbíši pochopil o co vám jde : kdyby ten dobrý starý socialismussi s jeho chybami, nebo raděi a pravděpodobněi bez nich (viz poučka níže), obnovila teď ne pokračovatelka KSČ – KSČM, ale třeba ODS nebo ČSSD nebo TOP 09 nebo KDU-ČSL, bral byste ho.
              Víte, co říká správně prezident Zeman: jen bl.ec se neumí poučit z chyb, neumí změnit názor.

              To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              to si teda fandíte, nic jste nepochopil, jde stále o jednu a tutéž jednoduchou věc. Zatímco jedni posuzují dobu ze strany namazaného krajíce druzí z té nenamazané, nic více, nic méně … a tím bych tu nikam nevedoucí jalovost ukončil!

              To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Možná může jít i o to, kterých bylo víc.
              Protože nejen ta minulá doba se dá posuzovat z pohledu namazaného-nenamazaného krajíce.
              Jedna věc je jistá.
              Ti, co se upálili po převratu, svá jména na náměstích nemají.
              Ostatně, ti před převratem také ne, stačí jeden mučedník….

              To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Strejdo Oline, máte úplnú pravdu vo veci hraníc. V tejto veci mainstream nie je konzistentný. Čo sa týka migrantov je to fiktívna čiara a čo sa týka Krymu a Donbasu, tak je to posvätná civilizačná hodnota, kvôli ktorej im stojí za to hroziť jadrovou vojnou.

      To se mi líbí

  8. Asfalt napsal:

    Autor uvádí, že cesta IS objektivně směřuje na sever a že IS je nástrojem amerických tajných služeb, jež jsou zkorumpovány velkokapitálem.

    Doplnil bych, že cesta IS objektivně směřuje i na západ do Evropy, neboť i ty tisíce vycvičenců a desetitisíce dalších jdoucích do Evropy jsou objektivní realitou. Viditelnou realitou je i politické krytí celé akce, proto si zrovna nemyslím, že jde jen o podnikatelskou aktivitu pašeráků bez politického motivu nebo že Turecko si jen dělá, co chce (pokud by v Evropě nebyla vůle migranty importovat, samo Turecko ani pašeráci by nic nenadělali). Další jsou rekrutováni z řad nativních Evropanů nespokojených s režimem, kapitalismem, dlouhodobou nezaměstnaností, etnickou diskriminací atp. Čím více se bude marasmus v Evropě prohlubovat (i právě migrací), tím živnější bude půda třeba i pro rozvoj politického islámu, jak to pro podbřišek Ruska predikuje autor.

    Rád bych se proto zeptal, jak moc je podle vás reálné, že:
    1) migrační vlna je přípravou na možné státní převraty v Evropě a
    2) jaký by pak mohl být důvod pro takovou radikální změnu politické reprezentace v zemi:
    a) Evropa by nepřistoupila na TTIP
    b) lidé by se začali bouřit proti systému, třeba v hospodářské krizi (islám jako obdoba fašistických hnutí v minulém století, jež byly finanacovány pro boj proti komunistům v radikalizované společnosti)
    c) nedostatečná loajalita v tažení na Rusko
    d) státní převrat by byl prostě jen byznysem pro zainteresované a nějaké zásadní politické důvody by ani nepotřeboval
    e) jiný důvod

    Někteří mi budou možná nadávat do přílišného konspirativismu, jiní mi třeba zase budou nadávat, že se ptám na jasné věci. Jedná se mi ale o výměnu názoru, zda to, co autor uvádí pro podbřišek Ruska, neplatí i pro Evropu.

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      …dyť jsem už psal, příteli, že z těch otázek zebe! Nejste sám, kdo si je po těch úspěších USranců pokládá! Správně je za e) jiný důvod to nemá, než za a-b-c-d !!!

      To se mi líbí

    • Strejda Olin napsal:

      Jak se bude, podle vás, situace vyvíjet? Já si totiž na stejnou otázku neumím odpovědět, stejně jako na to, jak vývoji situace (pokud by platil nejčernější scénář) zabránit.

      To se mi líbí

    • Cech napsal:

      To zásadní co imigranti zabezpečí a to v současnosti již nezávisle na tom, i když se nyní v Evropě vzpamatujeme a začneme je posílat zpět.
      Proto lze s vysokou mírou pravděpodobnosti tvrdit, že tato vlna migrantů do Evropy cíl pro ni stanovený splnila.
      Jednoznačně zabezpečila likvidaci opravdového sociálního státu a převrátila onen pojem „sociální stát“ na bezobsažný do americké podoby nastavený systém řízení toku peněz daňových otroků.
      V čem spočívá americké pojetí řízení budoucího pseudosociálního státu :
      a) Vytvoření strachu, nevědomosti a zmatku.
      b) Vyhrát boj o pozornost, neboli pro ty starší je to použití metody cukru a biče.
      c) Cílená tvorba a zajištění potřeb materiálního a duchovního zajištění tak aby občan ztratil svou autonomii a schopnost myslet sám za sebe.
      d) Vytvoření a řízení protichůdných sil tak aby občan jako součást klanu, kultu, společnosti, mohl být držen v souladu se záměrně vytvořenými „protichůdnými“ silami.
      e) Vytvoření izolace. Odloučení od starého života, od historie, od rodiny a přátel, postupné odloučení i od vlastního zdravého rozumu.
      f) Hierarchie vždy shora dolů, neboli ovčan musí být kontrolován a síla jde směrem shora dolů, nikdy ne opačně.
      g) Ekonomie zdola nahoru její princip spočívá v tom, že bohatství jde zdola nahoru, je to ta moc zaměstnávat a propouštět, prodávat a nakupovat a to cokoliv a kohokoliv co je potřeba (neboli naprosto zákonná privatizace zisků a socializace ztrát).
      h) Utajení vlastní ekonomické totožnosti, kde zatímco tečou přesné a nezdeformované informace o aktivitách ve struktuře směrem k vrcholu pyramidy, tak se dolů nesmí dostat nic důležitého.
      ch) Udělat naprosto vše relativní, proto také musí být morálka a zodpovědnost vnímána jako relativní hodnota, která se mění podle potřeb těch na vrcholu ekonomického řetězce.
      i) Kontrola prostředků komunikace a šíření propagandy kde objektivní realita musí být a je komoditou v rukách několika lidí na vrcholu moci, pouze oni jsou jedinými držiteli skutečného poznání objektivní reality, jinak řečeno pravdy o tom co se opravdu děje.
      j) Absolutní důvěra v Bílý dům, eh čo to tárám v Brusel. Strach a nekritické patolízalství je to jediné co se připouští.
      k) Absolutní nelítostnost při zavádění těchto manipulačních principů,tyto principy musí být zaváděny nemilosrdně, bez ohledu jestli je to správné, nebo špatné.
      Tento americký model řízení společnosti v Evropě umožnila právě ona migrační vlna.
      Proto je již v současností téměř jedno, zdali bude či nebude podepsána nějaká TTIP, protože ona již nyní prostě bude, protože proč protože Brusel.
      No a jako bonus to ještě umožnilo zachovat vycvičenou armádu, jak pro potlačení v budoucnu se bouřících evropanů, tak pro vytvoření nových celků v evropském chalifátu.

      To se mi líbí

      • Asfalt napsal:

        Myslím, že co všechno umožní migrační vlna, asi ještě teprve uvidíme. Tak dlouhý seznam by za danou dobu vytvořit nestihla 🙂 Jo, hadrák ten na to čas měl.

        Ještě celkem nedávno jsem si nedovedl představit, že někdo bude veřejně a vázné vyzývat k omezování svobody slova, a přitom sedět v Parlamentu. Že bude naprosto reálnou možností ultrapravicový extrémismus jako masové hnutí, že se stane normální propaganda naprosté lži, že zločinci z NATO budou zcela otevřeně provokovat Rusko a říkat to, co říkají, a že budeme svědky těch nejtěžších zločinů na tichého souhlasu „civilizovaného světa“ (zločiny na jihu Turecka a východě Ukrajiny, vybombardování cizí země bez legálního a legitimního důvodu a tak).
        Pokud je toto možné, může ještě něco překvapit? Vy víte, o co jim konkrétně jde s tou migrací?

        To se mi líbí

        • Cech napsal:

          Strašně moc se omlouvám za poněkud šroubovaný výklad, protože třeba odrážku f) lze ukázat přímo v praxi.
          http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prima-volba-byl-omyl-zrusme-ji-vyzyva-novinar-Zeman-pry-ukazal-ze-lide-vybirat-nedovedou-424171
          O co skutečně jde s tou migrací a kdo ji konkrétně řídí, tak to je prosím odrážka h), řízení naší současné společnosti.
          Proto lze pouze objektivně popisovat dopad této cíleně řízené migrační vlny, jak na přítomnost tak na budoucnost.
          Nejvíce se ohledně řízené migrace kloním k tomuto názoru :
          http://www.novarepublika.cz/2016/03/strategove-nato-pripravuji-valku-s.html
          Také si myslím že za touto cílenou migrační vlnou je zabezpečit proamericky bezpečnou plochu budoucího bojiště.
          Tož ale jsou to pouze a jen dohady nic víc, protože se skutečné záměry toho TOP koordinátora prozatím daří utajit.

          To se mi líbí

          • Asfalt napsal:

            Výklad opravudu složitý. Já například nevím, zda následující patří pod bod f) nebo i), nebo snad jinam. Můžete mi prosím pomoci?
            Základ k totalitnímu šmírování položil i německý ústavní soud. Již v roce 2008 oznámil, že soukromý život jednotlivce je třeba absolutně chránit a respektovat (jistě), ale že odposlouchávání a sběr dat uživatelů musí být omezen jen „směrem ven“. Tedy – když „podezřelý“ napíše na blog, nebo řekne do telefonu například „imigranti jsou trdla“ – lze ho šmírovat. Zatím však bylo zakázáno hrabat se mu v počítači a mazat mu data. Inu – kde ty loňské sněhy jsou.
            Jan Mařenka: Totalita odhazuje rukavičky: Velký Bratr? V Německu teď řádí Velká Matka. Staatspolizei ve vašem počítači. Co nesmaže cenzor, smažete si sami. Vypnout počítač, zahodit telefon a vzhůru do lesů? Brzy i u nás. Dostupné z: http://protiproud.parlamentnilisty.cz/politika/2283-totalita-odhazuje-rukavicky-velky-bratr-v-nemecku-ted-radi-velka-matka-staatspolizei-ve-vasem-pocitaci-co-nesmaze-cenzor-smazete-si-sami-vypnout-pocitac-zahodit-telefon-a-vzhuru-do-lesu-brzy-i-u-nas.htm

            To se mi líbí

          • Asfalt napsal:

            K té proamerické ploše budoucího bojiště (neskromě si domýšlím, že můj bod 2 c):
            Kyjev: Ve válce s Ruskem padne našich vojáků čtyřikrát méně http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/zpravy/kyjev-ve-valce-s-ruskem-padne-nasich-vojaku-ctyrikrat-mene-nez-rusu/

            Myslíte, že ti pitomci jsou až tak blbí, že si myslí, že s Ruskem povedou konvenční válku?

            To se mi líbí

            • oh napsal:

              Pravděpodobně ano.
              Ale kdyby náhodou konvenční válku vedli, už by věděli, že je jejich US spojenec hodil přes palubu a při zběsilém prchání vojáci umírají pouze následkem dopravních nehod a těch jistě nebude zase tolik.

              To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              ukrošům zatím všechno vychází, tak proč né i ty jejich zmíněné odhady?

              To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            K té Snowcroftově „zprávě“, co k tomu říci jiného, než že to je snůška lží a nesmyslů.
            Pokud zkusí na základě něčeho takového dělat v Evropě propagandu, dopadnou katastrofálně, protože snad každý ví, že jsou to úplné nesmysly. Leda že by Snowcroft byl tajný Putinagent a jeho cílem bylo zvýšit popularitu Ruska a Putina v EU.

            Americký postup dělat ze států sousedících s Ruskem, Sýrií, Čínou, Íránem svoje vlastní zásoby kanonenfutru a štvát je do boje, vede k odmítání USA ve všech těchto státech. Ohledně Pobaltí, tak k odmítání přispívá také mohutné ožebračení těchto zemí.

            Ze všech hraničních zemí dělá USA napřed chudinské státy, následně tam vyvolává barevné revoluce a CIA vyprovokuje válku s Ruskem. Už takhle zničili Gruzii a Ukrajinu, další na řadě bude asi Pobaltí – ale ti se mohutně cukají.

            Příklad Gruzie a především Ukrajiny je zkrátka moc ilustrativní.

            Samozřejmě všichni vědí, že žádná ruská invaze na Krym ani na Ukrajinu se nekonala.
            Že se jednalo o CIA puč, podporu nacistických banderovců a CIA válečný útok na rusky mluvící Ukrajince na východě země, s cílem vyprovokovat Rusko k válečným operacím a k přímému vstupu ruské armády – což se nepovedlo. Nepomohlo ani ukrošské sestřelení MH17 a následná kampaň proti Rusku.

            V Pobaltí zřejmě zkusí napadat rusky mluvící obyvatele – kteří dodnes nemají práva, což ovšem EU lidskoprávníkům vůbec nevadí. A budou doufat, že Rusko provede nějaký útok.

            V pozadí všeho jsou peníze na zbrojení a snaha maskovat blížící se krach celého Západu. Západní banky jsou před insolvencí, důchodové fondy celé západní Evropy jsou plné bezcenných papírků, akcie bank spadly na úroveň šuntu.

            To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Já jsem si to představit dovedl, Asfalte ( ty výzvy k omezování slova třeba i z parlamentu) ale nedovedl jsem si předtavit, že by nemuselo zůstat jen u výzev a dokonce jen o omezení slova. (ve smyslu lživé kriminalizace politických oponetů)
          No, tolerance a láska chce holt oběti….

          To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Napadá ma do mozaiky jedno ustrelené (ale nie vylúčené) pozadie TTIP a migrácie – príprava na migráciu elity z USA do Európy. Aby Európa bola v takom stave, že sa táto elita bezproblémovo ihneď stane vedúcou elitou Európy.

      To se mi líbí

  9. Hudec napsal:

    Nevím proč, ale web „První zprávy“ je mimo provoz……

    To se mi líbí

    • oh napsal:

      To říká dost lidí, zajména z praxe, ale sluníčková média takové lidi buď ignorují nebo skandalizují, zato pilně propaguijí případy, kde to náhodou funguje.
      http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/sloupky/pamflet-proti-inkluzi/

      To se mi líbí

      • strejda napsal:

        Všechno je to jen a pouze o penězích. Přečetl jsem si knížku Pavly Smetanové o řeckém školství. To je náš cíl. Veřejné školství ubohé, naučí číst, psát a počítat. Kdo chce víc musí se doučovat soukromě. I tu matematiku, nikoli pouhé počty. Budou vzkvétat soukromé školy a také učitelé budou nakonec spokojeni. Jen si musí prosadit snížení povinných hodin, aby byl čas na lukrativní doučování.
        Cílem je jasně oddělit „elitu“ od plebsu. Zcela předělat společnost a pány, jejich obsluhu a stádní zbytek, který zajistí potřebné práce.
        A budeme se moc a moc divit komu všemu to bude vyhovovat.
        Napsal bych ještě dál, ale zavřít se nenechám.

        To se mi líbí

    • st.hroch napsal:

      Pro doplnění jukněte na další povedenej komentář V.K. juniora k téímatu…:-)

      To se mi líbí

  10. blbíš napsal:

    NavajoMM, ták jak to u vás vypadá z Vašeho pohledu?

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Myslíte voľby, pane Blbíši? Hodila by sa teraz krištáľová guľa. A myslím, že sa nám zbiera na nejedno prekvapenie. Tentoraz som sa odhodlal sadnúť do okrskovej volebnej komisie, tak snáď aspoň z prvej ruky uvidím, či to bude aspoň v našom meste férové.

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        tak ať máte vy Slováci šťastnou volbu, dohlédněte na to!!!

        Líbí se 1 osoba

        • NavajaMM napsal:

          Môžem dohliadnuť na férovosť, ale či bude šťastná, to uvidíme v nedeľu.
          Zdá sa, že pri posledných televíznych debatách zahviezdili predsedovia menších strán. Fico pôsobí, ako keby už všetko vložil „do rúk vyššej moci“. Veľké sklamanie je z Procházku, ktorý netají premiérske ambície, ale pôsobí, ako keby sa najradšej niekde schoval a vyliezol až po voľbách.

          To se mi líbí

          • Petrpavel napsal:

            Že zazáří předsedové menších politických stran bývá běžné. Mohou slibovat co jim libo poněvadž nebudou muset plnit.
            Fico má proti sobě média. Paroubek to s nimi prohrál, Fico zatím vítězí. To je skvělý výsledek. Už teď.
            Procházka? Že by nový slovenský Kalousek? Z KDH předsedou nové strany SIEŤ?! Se stranou Smer nikdy! Máte se na co těšit 🙂 .

            Líbí se 1 osoba

            • NavajaMM napsal:

              Je zaujímavé, že podstatne tvrdšie ako Fico má proti sebe nielen médiá, ale aj celé zvyšné spektrum – Kotleba. Hoci to nie je môj človek, musím uznať, že je na kampaň veľmi dobre pripravený. Argumentuje vecne, stručne a jasne a slušne, bez zbytočných invektív. Jediný nemusí deklarovať, že s Ficom do vlády nepôjde, lebo je s Ficom na nože ako župan. Jediný tiež bezpochyby nie je prepojený s niektorou finančnou skupinou a tak, keby sa dostal do parlamentu, všetky ostatné parlamentné strany dostanú koprivku. Perlička kampane je, že jeho program pochválil aj najslávnejší slovenský imigrant z Afriky – Ibrahim Maiga.
              Tipujem si ho na čierneho koňa a ak naozaj prejde do parlamentu, tipujem si, že všetci ostatní budú hrať na predčasné voľby.

              To se mi líbí

  11. čtenář napsal:

    ten kapitalismus se fakt nedá,nedokáže to správně namixovat.

    kudla fix,ať se ten socialismus už vrátí,
    budu zase o 30let mladší,o 25kg lehčí,s dobrým zrakem,bez bolestí zad a s celým životem před sebou.

    A hlavně,až se vrátí,ať v prvé řadě zruší ten blbej internet,moc informací je k ničemu,stejně jsou to jenom samé špatné zprávy.
    Potřebuji,ke klidnému životu,dva programy a pouze ty pozitivní informace,že nás čekají jenom lepší zítřky.

    Jo a ty byty už stavět nemusí,postavilo se jich už dost,bude stačit je znárodnit.
    Ale jsem zvědavý jak dokáže zajistit tu téměř stoprocentní zaměstnanost tam těch,při tom zvýšeném počtu.

    To se mi líbí

    • oh napsal:

      To jako naznačujete, že internet nebyl kvůli socialismu, čtenáři?
      V tom případě vám doporučím nějaké čtení a zejména pak si povšimněte letopočtů, kdy vznikaly podstatné součásti internetu, jako TCP/IP, DNS, www,…
      https://cs.wikipedia.org/wiki/D%C4%9Bjiny_internetu
      Jo a mohl byste si přečíst něco o tom, co obnášela zkratka CoCom.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Myslím, že nic takového nenaznačuje. Jen prostě tehdy inet nebyl. Tak to aspoň chápu já. A byli jsme o 30 let hubenější, měli víc vlasů i ty hezký holky byly v našem věku.

        To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        to nenaznačuji,jen jsem naznačil,že každý režim vypadá lépe když se informace pro ty občany dole správně přefiltrují.

        Aby něco vypadalo lépe nesmíme mít přístup k nepřefiltrovaným informacím.
        Tomu by se mělo v prvé řadě zabránit,a na tomto základě poté stavět.

        To se mi líbí

        • Petrpavel napsal:

          Jedna nepřefiltrovaná informace speciálně pro vás čtenáři : meloucháři tenkrát neplatili daně vůbec 🙂 . Ráj na zemi i pro vás, což?

          To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            zaleží ale na nastavení toho filtru,protože byla ta stoprocentní zaměstnanost,tak je třeba i ty meloucháře rozlišovat.

            Melouchář A)
            ten,který melouchařil v pracovní době,zatímco mu v zaměstnání běžely hodiny,plat,takže platil i ty daně.

            Melouchář B)
            poctivec,který chodil melouchařit až po pracovní době,tento poctivec daně naplatil.

            To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Já bych doporučil vrátit se do skvělé masarykovské ČR. Rádio na krystalku (mám na mysli – to pro nechápavé – skvělá dvacátá léta, ne tu děsivou devastující krizi), noviny a jejich čtení po kavárnách. Silnice prázdné, jezdilo se vlaky. Ty jezdili všude a dost často. Mléko bylo od krav, salámy a párky jedna báseň. Neotravovala žádná televize a film do ničeho nekecal. Jen ta povolení na vývoz peněz do zahraničí by mně vadila. Ale na druhou stranu jezdil každý den 2x rychlík Praha – Jasiňa.
      ACH JO.

      To se mi líbí

      • Petrpavel napsal:

        Můj děda malorolník ani má matka by asi s vámi strejdo nesouhlasili, přestože se matka narodila v těch skvělých dvacátých létech. Mléko od krávy, to měli když se nedalo prodat, salámy a párky viděli v krámě 7 km pěšky dalekém ale stejně na ně neměli, rádio neměli, stálo moc, silnice ani vlak k nim nevedli, rychlík viděli jen z rychlíku, do zahraničí neměli co vyvážet …

        To se mi líbí

        • strejda napsal:

          Petřepavle, byla to ironie na předchozí text hodnotící minulou dobu metrem dneška.
          Ale, krystalka o které píši, byla za pár korun, mléko snad prarodiče pili i když ho prodávali. Pokud neměli ani silnici a vlak byl daleko, tak dá rozum, že těžko něco prodali. Jen něco na trhu a museli to nosit v nůši. Po pravdě ani by mně nenapadlo že rolník z osady by měl chuť a čas jezdit za poznáním Podkarpandy.

          To se mi líbí

          • Petrpavel napsal:

            Jako ironii to beru 🙂 .

            To se mi líbí

          • kočka šklíba napsal:

            No vidíte a můj otec měl i to mléko odměřené, čárkou na džbánu, aby zbylo i na ostatní děti…to si asi nedovedeme představit. No nicméně byla to ta proslulá první republika…..

            To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Internet – odpověděl „oh“.
      Bytů „se“ nepostavilo dost. Byty si postavili občané za své vlastní peníze, většinou na dlouhodobý dluh. To by se jim hodilo, „znárodnit“ ty jejich dluhy 🙂 , aby platili jen nízký nájem.
      Stoprocentní zaměstnanost „tamtěch“? Ti by tu jednoduše nebyli! (Myslíte „tamtěmi“ předpokládám migranty?, zaměstnanost cikánů už byla před 25-ti léty vyřešena)
      Ještě něco vás trápí čtenáři?

      To se mi líbí

      • strejda napsal:

        Byty si nestavěli jen občané za své. Stavěly i podniky a stát. Hodně záleželo na místě. Že tomu tak bylo svědčí fakt, že se statisíce bytů po roce 1989 privatizovaly. Logicky tedy nemohly být soukromé.

        To se mi líbí

        • Petrpavel napsal:

          Jenomže čtenář píše, že bytů se TEĎ postavilo dost, o čemž svědčí to, že hovoří o jejich případném znárodnění…neporozuměl jste naší diskusi 🙂 .

          To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        znárodnění se musí provést takto,byty se majitelům znárodní,ale dluhy se jim nechají.
        Protože bude zase ta stoprocentní zaměstnanost tak ty dluhy budou mít z čeho splácet.

        V prvé vlně ale navrhuji znárodnit vily a byty u nichž je již hypotéka splacena a ty nemovitosti které mají nadměrné metry,ať to ze začátku vypadá,že majitelé malých bytů ještě zatížených hypotékou se nemají do budoucna čeho obávat,ti budou až ve druhé vlně.
        Ve třetí vlně znárodnění budou ti,kdo zprivatizovali byty.

        Jestli byla zaměstnanost cikánů vyřešena už před 25léty to nevím,ale tak trochu tuším,že jich za 25let zase „trochu“ přibylo.

        Kromě těch zad mě momentálně ani celkem nic netrápí.

        To se mi líbí

        • Petrpavel napsal:

          Zkuste to navrhnout Dienstbierovi, ten to kapitalistické znárodňování našich zatím peněz, posléze domů a bytů pro migranty, má v referátu.
          A buďte klidný, jsou tam už teď ještě hloupější nápady, máte šanci. A když ještě založíte neziskovou realitku, vaše slušná naděje na vejvar se bude rovnat jistotě! 🙂 . Bez zdanění!

          To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            těmito připomínkami,narážkami,mi začínáte někoho připomínat,sem tam se zde také objevuje,když je za okny hluboká noc.

            „meloucháři tenkrát neplatili daně vůbec 🙂 . Ráj na zemi i pro vás, což?“

            „A když ještě založíte neziskovou realitku, vaše slušná naděje na vejvar se bude rovnat jistotě! 🙂 . Bez zdanění!“

            To se mi líbí

  12. Bavor V. napsal:

    Tak nevím, jsem blbej já nebo někdo jiný: „Musíme najít trvalá řešení, která budou i zítra obhajitelná – a především řešení, která nestanoví jednostranně něco, co pak budou muset snášet ostatní země,“ prohlásila Merkelová. Tohle pronesla ta Šílená Angela v souvislosti s prohlášením Rakouska, že si Němci mají pro migranty jezdit sami rovnou do Řecka.

    To se mi líbí

  13. čtenář napsal:

    Petřepavle,

    vzpomínka na to „nulové bezdomovectví“

    „Za časů soudružských setkání byla budova docela tichá, jen pár 613 před budovou a několik obtloustlých papalášů v oblecích narušovalo dojem opuštěnosti. Ale budova měla jednoho velmi nečekaného souseda.“

    „Rovnoběžně s třídou 17. listopadu (kupodivu se tak jmenovala i tehdy, stejně jako jedny z nedalekých kolejí – to ještě bolševici netušili nic o budoucím významu tohoto data) vede v zemí horkovod. Díky socialisticky provedené izolaci na něm vždy rychle roztál sníh, tvoříce hnědozelený pruh na zasněžené pláni. Nejteplejší místo bylo právě před zmíněnou budou u revizní šachty. A právě zde si zřídil svůj zimní palác první bezdomovec, kterého jsem v životě viděl, bezdomovec čistě socialistický, řečený děd Izrael.“

    „Ale co bylo na dědu Izraelovi nejzajímavější, bylo právě jeho sídlo. Naprosto jsme si nedovedli vysvětlit, proč si vybral zrovna pláň před OV KSČ (podobné šachty byly i jinde) a ještě podivnější bylo, že mu to okresní bolševici trpěli. Jeho lepenko-igelitová stavbička trůnila přímo proti průčelí.“

    Státostrana a její bezdomovec

    To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Psáno 5.8.2008, tedy obvyklé rádobyvtipné režimní kecy, jeden z oněch výmyslů kterými se chce jakýsi neúspěšný šphavec zavděčit.
      Kdyby náhodou to byla pravda, ale ona nebude, tak platí že výjimka potvrzuje pravidlo. To už snad a ni vy nepopřete. Nebo snad jich byla plné ulice jako teď?
      Ale chápu : byl to pokus o vtip. Beru 🙂 .

      To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        je velmi snadné,když mi něco nazapadá do pohledu na minulost,o někom koho neznám anebo o někom jehož i jiné názory neznám,napsat toto,

        „jeden z oněch výmyslů kterými se chce jakýsi neúspěšný šphavec zavděčit“

        takže,palec dolů,Petřepavle

        To se mi líbí

        • Petrpavel napsal:

          „Kdyby náhodou to byla pravda, …, tak platí že výjimka potvrzuje pravidlo.“ – toto je to podstatné sdělení. Vy se točíte na tom nepodstatném, to dělají rádi ti kdo ví že nemají v tom podstatném pravdu …
          Konec, alespoň pro dnešek, a z mé strany, kočkování 🙂 .

          To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            podstatné sdělení k těm plným ulicím je ale toto,konec kočkování mi vyhovuje,protože i ti neplatiči daní jako jsem já musí pracovat.

            § 203
            Příživnictví
            (1) Kdo pokračuje v soustavném vynechávání pracovních směn bez závažného důvodu nebo v předstírání pracovní neschopnosti, ač byl již pro takový čin postižen místním lidovým soudem nebo národním výborem, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo nápravným opatřením.
            (2) Kdo se soustavně vyhýbá poctivé práci a dává se někým vydržovat nebo si prostředky k obživě opatřuje jiným nekalým způsobem, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta.

            To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Dobré a účinné paragrafy.
              Naši stávající posranci by je uměli taky schválit až budou zase „řešit“ nemakačenky a bezdomovce, jenomže ti pitomci by schválili jen ty paragrafy a neuvědomili by si, že je taky třeba současně na státu aby zajistil přebytek pracovních příležitostí. To už je nad jejich rozum a síly. Jako obvykle.
              Jak píši, problémy řešitelné jen v socialismu, neřešitelné v kapitalismu.

              To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        Petřepavle,
        ještě taková drobnost,
        to že december(декабрь) považujete za SRPEN je nějaké „divné“

        To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Ono už i takovému pehe to dochází, že by vám čtenáři ne?
      „ …Zejména v západní civilizaci žijeme dnes v sociálním prostředí, v němž jsou tradiční a přehledné vazby, jako je rodina či národ, zrelativizovány „tekutostí“ moderních společností, včetně dopadů globalizace. …“
      http://www.novinky.cz/kultura/salon/396332-jiri-pehe-uz-neni-kam-utect.html

      To se mi líbí

  14. ji5 napsal:

    Čtenář předložil (1.3. 16:41) řadu bodů, které se týkají vytvoření jakéhosi pseudosociálního státu (v USA). V úvodu píše:

    „To zásadní co imigranti zabezpečí a to v současnosti již nezávisle na tom, i když se nyní v Evropě vzpamatujeme a začneme je posílat zpět. Proto lze s vysokou mírou pravděpodobnosti tvrdit, že tato vlna migrantů do Evropy cíl pro ni stanovený splnila. Jednoznačně zabezpečila likvidaci opravdového sociálního státu a převrátila onen pojem „sociální stát“ na bezobsažný do americké podoby nastavený systém řízení toku peněz daňových otroků.“

    Pokud jde o roli uprchlíků, doporučuji používat zdravý selský rozum. Opravdu si kdokoli soudný může myslet, že vnější podpora „umírněné opozice“ proti Asadovi, měla za cíl přimět nějakých 8 miliónů Syřanů k tomu, aby se přestěhovali do stanů, kousek dál od svých zbořených domovů, a čekali na povel vydat se na Evropu, aby jí zničili?

    Ukažte mi jedinou studii, která by vysvětlila, kolik stojí třeba 10000 uprchlíků.

    Sociální stát je v nebezpečí kvůli tomu, že je v rozporu s potřebou maximalizace zisku. Povšimněte si, že neexistuje žádná definice sociálního státu, tedy standard, který by umožnil žít a nikoli přežívat. Kdejaký pitomec žvaní o sociálních dávkách, které se tam či onde vyplácejí a přepočítává je v kursu 27 korun/euro.

    „Štědrý“ kanadský systém udržuje příjemce pod hranicí chudoby (stejně jako minimální mzda). Žádný z těch plkajících (pseudo)ekonomů se neodváží poukázat na to, že vyplácené dávky jsou vlastně dotacemi do ekonomiky, protože jsou spotřebovávány na nakup potravin a jiných potřeb.

    Vládcové světa nemají žádnou zvláštní koncepci. Jsou to vesměs pablbové, jejichž základním cílem je udržet se u moci. Jsou to herci, kteří omílají jednoduchá hesla o lidských právech a demokracii. Prapory, jednoduchá hesla a ohlupování náboženstvím, to je vše, co potřebují.

    Se světem „tam dole“ jsou spojeni jen nepřímo pokušením, jak to zařídit, aby občanům dali co nejméně. Mají svoje thinkové tanky, které jim radí, jak na to.

    Mocenskou smečku čas od času předeběhne technologie. Pak se malí i velcí Chovanci začnou cítit ohroženi. Třeba Internetem a nebo masovějšími demonstracemi. Snaží se to či ono zakázat a nebo kriminalizovat.

    Svět neohrožují uprchlíci. Tedy neohrožovali by, kdyby se nevedly války a nevysávalo bohatství od chudých k bohatým. Problémy, které uprchlíci přinesou, jsou druhotné. Způsobují je demagogičtí politici, kteří ve vlastním zájmu vyvolávají nenávist. Dokonce i mezi holubiččími Čechy. A tak se to začne řezat, jak pravil Švejk.

    Všechno kolem uprchlíků je pláč na nesprávném hrobu. O svět se bojte přátelé!!! O svět v němž budoucí váleční zločinci plánují spotřebovat v roce 2017 nějakých 170 miliard na vývoj ještě chytřejších zbraní. Chtějí ještě neviditelnější bombardéry jako nosiče jaderných zbraní (500 miliónů dolarů za kus). A to je jen zlomek válečného rozpočtu USA (600 miliard/rok). Rusové mají rozpočet 60 miliard. Ty zbraně se jednou budou muset někde spotřebovat a nám se válka nevyhne.

    To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      ehmm,čtenář?

      Cech napsal:

      1.3.2016 (16:41)
      To zásadní co imigranti zabezpečí a to v současnosti již nezávisle na tom, i když se nyní v Evropě vzpamatujeme a začneme je posílat zpět

      To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Velmi zásadní vyjádření. Mířící na komoru. Pokud budeme pořád mířit všude možně, jen ne tam kam nutno, na tu komoru, budeme se točit v kruhu. Je smutné a pro mě nepochopitelné že tuto skutečnost vidí tak zřetelně a přesně právě člověk který ze země která mířila správně a přesně utekl.
      Jak říká Zeman : jen blbec se neumí poučit. Jírovec už je poučený.
      My? ….

      To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Se sociálními dávkami souhlas, je to stimulace ekonomiky. I kdyby byly na úrovni slušného platu, většina lidí by raději chodila do práce, to je mnohokrát prokázané a pečlivě tajené. Stejnou stimulační funkci měly kdysi Fordovy vysoké mzdy, kterými se v USA rozjela hromadná výroba, u nás to dělal např. Baťa.

      Uprchlická vlna je zcela jistě od začátku plánovaná a na mnoha úrovních rozvíjená. Od programu EUROMED, přes jinak nevysvětlitelné hromadné vypuštění 400 tisíc Kosovanů z amerického protektorátu Kosovo – ti pěkně prošlápli onu „balkánskou cestu“. Pak teprve začal proud migrantů z Turecka, Somálska, Pakistánu, …. jen to vypadá, že na původní řízenou akci se spontánně nalepily další davy a nyní to loutkář už řídit nedokáže.

      Souhlasím, že „majitelům světa“ vždy zavaří pokrok a rozvoj technologií – také proto se ho vždy snaží blokovat a podvázat, jenže se to daří čím dál méně. A jejich řízení „lidu“ začalo selhávat, jak je vidět nejen v EU, ale i v USA, kde se celému establishmentu ježí vlasy z Trumpa. A jak správně poznamenal k současným bafuňářům jeden bývalý guvernér: tentokrát je šance na změnu přes volební urnu, příště to budou už kvéry.

      Amíci sice utratí 600 miliard v oficiálním rozpočtu Pentagonu, ale z toho jsou polovina platy, hodně stojí udržování 700+ základen v cizině, provoz 11-ti svazů letadlových lodí (které jsou proti Rusku a Číně k ničemu), starost o jaderné zbraně a servis stávající výzbroje. Takže celkově na nové projekty nezůstává mnoho, a proti Rusku nebo Číně je efektivita vynaložených prostředků minimální, protože vše je provázáno gigantickou korupcí. A také alibismem a vlastně nezájmem o výsledek, což je vidět na selhání všech větších projektů poslední doby F-22, F-35, LCS, FCS, … s každou generací zbraní jsou na tom hůře.

      Nový bombardér B-21 jistě nebude výjimkou, cena 500 mega se jistě vyšplhá mnohem výše, už jen z důvodu neujasněnosti zadání. Zásadní je nesmyslnost projektu z koncepčního hlediska, to napadají experti už teď – „stealth“ letouny při dnešních systémech čidel a zpracování signálu nejsou stealth. Takže zcela jistě je hlavním důvodem projektu „výživa“ koncernu Northrop-Grumman, který draze vyvinul technologie pro B-2A, ale kšeft jim skončil po výrobě 21 kusů – jeden stál 2 miliardy. Takže všechno „přebalí“ do nového hávu a vyrobí nový zbytečný bombardér B-21, mají slíbeno 21 kusů v první sérii. Kšeft je kšeft, lobisti a podplacení politici plus obrovský koncern z něčeho žít musí.

      To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.