Glossarium minus II.


 Tak nám schválili EET. Jaký bude skutečný přínos si netroufám hodnotit. Ale opět se předvedli modroFialový Kalous. Prý jim vládnoucí koalice nedovolila přednášet připomínky. Na to, že se zákon projednával 236 dní a více než 45 hodin diskusí, je to snad dost dlouhá doba. Jenže když většinu z toho přednáší Kalousek naprosto nesouvisející kázání, byl to právě pouze a jen on, kdo své opoziční kolegy připravil o možnost slova.

Prý unikly informace o výkupném za dvě české dívky a výměně pětice Čechů za dva Libanonce. Je zajímavé, že neunikly informace o způsobu, jakým byli z Mali dopraveni čeští občané zpět do vlasti. Patrně tyto dva úniky jsou silně účelové a mají někoho poškodit. Teď zbývá najít toho, kdo je cílem těchto provokací .

Historie Visegrádu

Roku 1335 došlo k setkání polského krále Kazimíra III., českého krále Jana Lucemburského a uherského krále Karla Roberta v Trenčíně (pokračovalo pak ve Visegrádu), kde se Jan Lucemburský vzdal nároku na polský královský titul výměnou za 20 tisíc kop českých grošů a polský král Kazimír III. Veliký se vzdal Slezska. Tím se prakticky skončilo období vytváření pevných hranic států ve střední Evropě a dále pak docházelo už jen k menším změnám. Kazimír III. uznal přímou vládu českého krále ve Vratislavsku a Hlohovsku i jeho lenní panství nad slezskými knížaty. Z celého Slezska neuznalo lenní svrchovanost českého krále jen knížectví svídnicko-javorské, které bylo připojeno až za Karla IV. roku 1353.

Zeman opět mluvil vulgárně. Aspoň tak si to vysvětlují Sobotkovi milci a Zemanovi odpůrci. Co na tom, že Zeman pouze citoval člověka, kterého podporuje sám Sobotkův klan? Ne, to Zeman byl vulgární.

Bavor podpis_rex2

Příspěvek byl publikován v rubrice Glossarium se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

93 reakcí na Glossarium minus II.

  1. čtenář napsal:

    jestliže se schvaluje zákon,který se bude dotýkat více než jednoho milionu lidí,tak 45 hodin není žádná „dost dlouhá doba“.

    Jinak byste se na to díval pane Bavore,kdyby se to týkalo i toho vašeho podnikání.

    Jinak byste se na to díval,když byste věděl,že někteří vyvolení zase budou z tohoto registrování tržeb vyjmuti a jiní,kteří to dnes ještě ani netuší,do něj budou zahrnuti.

    Jinak byste se na to díval,když byste věděl,že to co to bude nás,v té první a druhé vlně,stát bude více než to co nám Babiš bulíkoval v televizi.

    Ale když myslíte,že takto je to správné,tak si to myslete.

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      dovoluji si Vás upozornit, abyste svou pozornost věnoval také této větičce pana domácího:
      …“byl to právě pouze a jen on, kdo své opoziční kolegy připravil o možnost slova“…

      To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        dovoluji si Vás také upozornit,abyste svou pozornost věnoval začátku té větičky pana domácího:

        „Jenže když většinu z toho přednáší Kalousek naprosto nesouvisející kázání….“

        Protože Kalousek,měl to nesouvisející kázání v délce 3hodiny,což dělalo 6,66% z těch 45hodin,což má k většině ještě 43,44%.

        Dovoluji si Vás i upozornit na to,že diskuze k EET se velice těžko vede s osobou,která nedokáže odpovídat na položené otázky okamžitě,ale potřebuje týden čas,snad proto,aby mu ty odpovědi jiná osoba zpracovala,tou osobou je Babiš.

        Nakonec ty odpovědi stejně nejsou odpověďmi na položené otázky-výhrady,ale divadlem s rychlovarnými konvicemi.

        Já se díval,já ano,já vím o čem ta poslední diskuze byla,jak dlouho mluvila opozice a jak dlouho koalice.

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          vůbec jsem se nedíval, ale o kázání „k věci“ páně Kalouska už mám naposloucháno za ten jeho zpropadenej politickej život dost! Ale musím přiznat, že jste mě dostal s tou statistikou:
          „…nesouvisející kázání v délce 3hodiny,což dělalo 6,66% z těch 45hodin,což má k většině ještě 43,44%…“
          ono to opravdu někoho zajímá (tedy kromě Vás)?

          To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            Jak to mám vědět jestli to někoho zajímá?
            Nejsem Babiš,ten ví všechno.

            V mém prvním vstupu jsem ale tuto Kalouskovu „většinu“ nechal zcela bez povšimnutí.

            Když jsem byl ale upozorněn na to,které větě se mám věnovat,tak jsem se jí tedy věnoval,ale celé té větě,no a těch 10sekund na vypočítání těch %,které jsem tomu věnoval,bylo jenom poukázání na to,že většina se dá vidět i tak kde není.

            To se mi líbí

            • Mac napsal:

              no, jestli jste tomu počítání věnoval celých deset vteřin a přesto jste tam byl schopen udělat chybu…..
              Páťák by to spočítal za poloviční dobu správně 🙂

              To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          … dovoluji si odhadnout, že kdybych já vedl svůj blog, asi bych nebyl schopnej při tom jeho rozpočtování OKAMŽITĚ reagovat na vůbec nic

          To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            já psal o Babišovi,který při diskuzích v PS nebyl schopen odpovídat na otázky a připomínky k EET.

            Již několik diskuzí s Babišem jsem v tv sledoval a on opravdu není schopen diskutovat,dokonce si myslím,že to co k tomu říká má naučené nazpaměť,z lejster která mu na ministerstvu připravili.

            V přímých přenosech na kritiku pouze odpovídá že jsou všichni Antibabiš,zesměšňuje protistranu a vytahuje lejstra kolik on už zaplatil na daních.

            Sledoval jsem diskuzi u Jílková,následně měl diskuzi s někým v neděli,a bylo to jak přes kopírák.

            To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              to jsou paradoxy, viďte? Jak Babiš neumí, tak má přesto skoro nejvíc průzkumových hlasů, zatímco Kalousek umí odpovídat k věci a má téměř kulovaný, no ještě časem uvidíme, jestli to bude těch potřebných pět na stole do sněmovny

              To se mi líbí

            • čtenář napsal:

              nejsou to paradoxy blbíši,když mohl být v roce 2010 na čele oblíbenosti Radek John,tak už nemůže být paradoxem vůbec nic.

              Nehledě na to,že v této době,každý politik ví,že mu oblíbenost klesne i na NULU,pokud bude mít výhrady k Zemanovi.
              A toto Babiš ví,proto výhrady k Zemanovi nemá.

              To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              🙂
              Zásah do černého.

              To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      …postoj Bavora k EET je také celkem rozpoznatelný, proto se soustřeďte zase na tuto větičku:
      „Tak nám schválili EET. Jaký bude skutečný přínos si netroufám hodnotit…“

      To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        soustředil jsem se,soustředil a rozpoznal jsem „drobnou“ nepřesnost

        „Tak VÁM schválili EET“,tak by to bylo přece jenom přesnější

        A jaký že bude skutečný přínos neví ani Babiš,ten si prozatím mohou spočítat pouze prodejci pokladen,kteří budou certifikovaní,potom ti udržbáři,kteří budou každoročně kontrolovat EET pokladnu,také certifikovaní,snad asi proto aby nebyla velká konkurence a ceny neklesly,dále poskytovatelé internetu,jistě je i plno dalších těch,kteří z toho budou mít vejvar.

        Troufl bych si hodnotit,takto to vidět.

        To se mi líbí

        • karel napsal:

          Nedivím se Vám, čtenáři, že jste rozhořčen na zavedení EET. Vy budete asi z ranku nálevníků, kavárníků nebo poskytovatelů ubytovacích služeb. Takže povinnost od letošního listopadu. Prodejců elektronických pokladen , jejich zprovozňování a služeb kolem nich by se to zatím týkat nemělo. Snad až od roku 2018. To,fakt ,naštve. A lékařů? Těch se to možná týkat vůbec nebude. Vždyť už vyklouzli z povinnosti mít PC, internet v ordinacích kvůlivá problémům s obsluhou, provozem. Takže elektronické lékařské předpisy a jejich povinné zavedení zatím hudba budoucnosti. Ale nezoufejte! Ta zpropadená věc, EET, se dostane zásluhou pánů předsedů pravicových stran k ÚS. Snad seženou dost podpisů mezi kolegy parlamentními zastupiteli,aby mohli stížnost podat. Soudy pracují pomalu, v tomto případě tomu budé také tak. Předpokládám. Provedení platnosti pro skupinu, kterou konkrétně jmenuji na začátku, bude určitě odloženo až na rok 2017,jestli ne dále. Protože bude muset být znova celé projednávání v PČR. No, a v roce 2017 budou řádné volby do Poslanecké sněmovny českého Parlamentu. No, a protože sémě neutuchající činnosti páně Kalouska , Fialy proti zavedení EET padá na úrodnou půdu mezi voliči, vyhrajou jejich strany volby. Jejich výhra bude znamenat buď už zavedené EET zrušit nebo její nezavedení. Mohl jsem si ušetřit takto dlouhý příspěvek a zeptat se Vás: Proč,čtenáři a Vám podobní, takový odpor proti tomuto opatření? Pokud platíte řádně daně, nešidíte stát na jejich odvodu, nechápu to. Nic se pro Vás nezmění. Pokladny si odepíšete t.zv. z daní a na internetu umíte. Nic se pro Vás nezmění. Jenom, holt, ti méně poctiví, budou mít menší zisky. Osobní. A že to položí jejich živnost.Živnosti pořád zanikají a naopak.
          Od tématu, to už se netýká Vás. Protikuřácký zákon v nálevnách a na podobných místech měl platit podle plánu už celé skoro dva měsíce. Projednávat se měl na první loňské schůzi Poslanecké sněmovny. V únoru 2015. No, a výsledek? Všichni nekuřáci a kavárenští povaleči zároveň, mezi které se s hrdostí hlásím, se dočkali s bídou t.zv prvního čtení. Pokud toto opatření bude někdy platit, tipuji to tak od začátku roku 2018. Spíše až na konci jmenovaného roku. Protože mezi voliči je kuřáků hodně, tak je kandidující strany touto patálijí nebudou zatěžovat. Aby si ve volbách 2017 byli jisti jejich přízní.No, a pokavá , jak píšu výše na zrušení nebo nezavedení EET bude založeno vítězství TOP09, STAN a ODS, nebudou nekuřácké restaurace dříve než po dalších volbách, to je až po roce 2021.To už nepíši , vlastně píši, o drastických obrázcích na krabičkách cigaret. Dle nařízení EU, zřejmě nezávazném, měly být na obalech v Česku vyráběných cigaret u ž od letošního května. Skutečnost? Ani se o tom nevydalo u nás žádné nařízení včetně technického provedení. :-)))

          To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Jako fakturujícího neplátce s minimálním obratem se mne E.T. opravdu netýká. Ale i já bych přivítal něco, co by vytlačilo z trhu rozpočtáře „za hubičku“, tedy ty, kteří podsekáváním cen většinou spolu s nekvalitním rozpočtem, ohrožují ty, kteří to podnikání berou vážně.
      A co se týká doby diskusí, pak jsem opomněl jednu skutečnost, kterou jsem považoval za obecně známou. Tzv. třetí čtení je určeno zejména k doladění formalit a schvalování zákona. Tedy není určeno k exhibicím Kalousků a Fialů. Proto těch 45 hodin je opravdu příliš.

      To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        nechvalte dne před večerem,přijde doba kdy plátce DPH bude každý,možná to ani nebude tak dlouho trvat kdy někdo přijde a logicky vysvětlí,že to aby někdo plátce DPH byl a jiný nebyl křiví trh a neplátcům DPH dává neoprávněnou konkurenční výhodu v uplatnění se na trhu služeb.

        Vy byste dnes přivítal,že by měl být někdo z trhu vytlačen?

        I toho se možná dočkáte,nyní se diskutuje o veřejném registru realitních kanceláří,kde se argumentuje tím,že je potřeba udělat pořádek,takže se určitě dočkáte i veřejného registru rozpočtářů,aby se udělal pořádek.

        Babiš,ten má registry a pořádky v oblibě,a hlavně,umí to prodat lidu voličskému.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          A věříte, že bych nějakou tu profesní komoru uvítal? Rozpočtáři jsou totiž něco naprosto přehlíženého, přitom se bez rozpočtu neobejde jediná větší zakázka a dokonce na rozpočtu, nikoli na projektu, je postaveno každé výběrové řízení. Takže bychom si nějakou tu úctu zasloužili.

          To se mi líbí

        • oh napsal:

          Čtenáři, že vy jste při všem tom čten přehlédl, co dělal Kalousek vždy, když se dostal k ministrování financí on, skálopevný zastánce drobných podnikatelů a živnostníků?
          Jak to vidím já, zcela liberálně zvyšoval daně a poplatky všem, kterých se teď halasně zastává. Přínosem byl pouze pro ty, kdo si mohli dovolit optimalizovat do zahraničí nebo odsunout své daně do daňových rájů.
          Myslím si, že někteří lidé by po zkušenostech možná uvítali přehled o tom, co je realitní kancelář a co jen zcela zbytečný a nepoužitelný „pronajímatel dobrého jména,“ který pak od problému dá ručičky pryč a začne tvrdit „já nic, já muzikant!“
          http://kauza-century21.webnode.cz/jak-to-vidime-my/
          http://www.cak.cz/scripts/detail.php?id=11217
          i když poněkud pochybuji, že by (kýmkoli řízený) státní ouřad dokázal vyplodit také užitečný a současně fungující registr.
          Jo a mimochodem, chudákovi „podnikajícímu na vedlejšák“ z tepla zaměstnání u velké firmy nebo státního úřadu, zaopatřenému výpočetní technikou, sw a rychlým připojením od zaměstnavatele, se skutečně konkuruje dost blbě.

          To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            oh,
            zase to bude vypadat,že se zastávám Kalouska,ale nemohu souhlasit.

            Zrušení progresivní daně nebylo zvyšování ale snižování daně z příjmu.
            Což například mě pomohlo tím,že mi zůstal jakýsi finanční polštář,z kterého si v dnešní době mohu dovolit dotovat zaměstnance,kdybych neměl ten polštář,tak bych se s ním už před pár lety rozloučil,se zaměstnancem.
            Takže nemohu souhlasit,že přínosem byl pouze pro ty,které jste uvedl.

            Že mi ale zvýšil DPH z 20% na 21% je pravda.

            PS:odkazy si se zájmem přečtu

            To se mi líbí

            • oh napsal:

              Zrušení progresivní daně z příjmu vyrobilo v rozpočtu díry, které bylo následně nutno zalátat „úsporami“ všude možně.
              Také jste vynechal kouzlení s dolní sazbou DPH, nejprve na 14%, pak na 15% – a naštěstí jen plánovaných 17,5% z vlhkého snu spořivého Kalouska – za účelem velkého penzijního podfuku, zvaného II. pilíř.
              http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/1208250-klausuv-podpis-stvrdil-zvyseni-dolni-sazby-dph-na-14-procent
              Schválně, čtenáři, dával byste (povinně, to měli se u Kalousků původně v úmyslu) radostně peníze někam, kde nemáte zaručené zhodnocení, odkud je nemůžete za žádných okolností vybrat a vlastně vám tam k ničemu nebudou, výměnou za slib, že možná někdy za 20 let vám přidají pár korun k důchodu, tedy jestli se fondu nepodaří svěřené prachy „nevhodně“ investovat a vyrobit ztrátu, která by měla dopadnout na klienta? Já tedy ne.
              Prostě Kalousek na MF je pro mojí maličkost totéž jako pyroman v muničáku a strana modrého ptáka se důvěryhodností blíží notorickému opilci slibujícímu že už opravdu chlastat nebude. Jejich starostlivost se mi jeví poněkud hodně falešná.
              PS: Doufám, že ten váš zaměstnanec má železné zdraví..

              To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            oh,
            uvedl jste,že Kalousek živnostníkům a drobným podnikatelům daně zvyšoval,já jsem odpověděl,že zrušení progresivního zdanění za zvyšování nepovažuji.

            Vy jste 8palců v plusu,já 3 v mínusu
            Což mne utvrzuje v tom,že tady se bude raději souhlasit s nepravdou anebo s omylem,který jste napsal.
            Má nějaká diskuze na toto téma vůbec nějaký smysl?

            PS:nedával bych si do penzijního fondu nic,nechci totiž žádnou přímou finanční podporu od státu,proto si neukládám ani peníze v třetím penzijním pilíři,i když vím,že by to pro mě bylo výhodné.

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Ale příteli, palec přece není diskuse. Toho si většinou vůbec nevšímám.

              To se mi líbí

            • oh napsal:

              Kašlete na palce. Reagoval jste na můj příspěvek a já vám palec dolů nedal. Řekl bych, že pro nás to smysl má, jinak bychom se nezdržovali psaním reakcí. Zrušení progresivního zdanění příjmu bylo doprovázeno zvyšováním nepřímých daní a moje možnost si vybírat, které daně platit budu a které ne je poněkud omezená.
              Rozhodně ale nejsem neomylný, někdy i svůj omyl uznám, ale nedělám to rád. 😉

              To se mi líbí

  2. Hudec napsal:

    Mně osobně by vlastně celá EET mohla být ukradená, protože při svém minipodnikání žádné platby v hotovosti nevyplácím ani neinkasuji, takže nemám co elektronicky evidovat. Podobně to „hlášení“ DPH, které platím čtvrtletně, je pro mojí účetní (externí, samozřejmě) podle jejích slov brnkačka.
    Když ale tyto dva kroky zařadím do širších souvislostí, spatřím cestu vedoucí do orwellovského
    světa.
    Všude kamery, otisk mého prstu už má nepochybně Mossad i CIA, o FSB ani nemluvě. Bankovní účty jsou sice důvěrné, ale prdlajs – víme jak to chodí. Přijde omezení plateb v hotovosti, postupně jejich úplná eliminace. Zdravotní stav? Víme, co se chystá. Atd.
    EET by tedy podle mě nebyla ničím dramatickým, kdyby se jednalo o izolovaný jev. Ale nejedná. Jedná se o příspěvek do systému k zavedení naprosté nesvobody.
    Legrační mi přijdou tvrzení o zamezení daňových úniků. Těm se nezamezí, jen se posunou o patro či dvě výš a budou se kumulovat do větších částech. Prodavač na trhu ošidí stát o tisíc, velkopodnikatel o miliardu.
    A navíc – nešidí vlastně stát nás? Není to naopak, než se tvrdí? Dřív se tomu říkalo berně, protože stát peníze bral, teď daně – ale mi přece státu nic nedáváme, on nám to pořád bere.
    A velkou lamentaci by bylo možno zahájit na téma, jak stát s těmi berněmi zachází, kolik se jich rozkrade, kolik dostanou různé neziskovky, které z velké části jen škodí. Atd., spát by se dalo hodně dlouho.
    Z čistě lidského pohledu si troufnu tvrdit, že trochu podvádět je v lidské přirozenosti, Mirků Dušínů mezi námi pramálo. Nech jedince trochu podvádět v malém a bude spolehlivým občanem. Snaha udělat z něj svatého zrodí spíše revolucionáře.
    Howgh!

    To se mi líbí

    • Jethro napsal:

      Hmm. Skoro se vším bych izolovaně souhlasil, jen ne tomu spojení Orwelovského světa s EET. Jako podnikatele mne dost štvou ti „podnikatelé“, co jedou na vlastní kapsu. To jak se onehdá rozčilovala ta majitelka hospody na dědině, která prodává menu za 40,- tvrdých českých korun.
      Vy i já víme, že pokud by platila daně, nemůže to za ty prachy fungovat. Je to v pořádku?
      Hodně se mluví, hlavně ze strany Kalóskovců a Fialovců, o špiclování konkurence skrzevá EET. Z toho, co o EET vím, je to totální hovadina.
      A potvrzuji, že tolik kritizované kontrolní hlášení k DPH mi zabralo (přesně) dvě minuty, kdy jsem stiskl tlačítko ve svém účetním programu a bylo mi sděleno „Hlášení bylo odesláno datovou schránkou“.

      To se mi líbí

  3. jaa napsal:

    K těm pevným hranicím, jsem taky něco našla. Sláva netu a YT. Docela zajímavé:

    To se mi líbí

    • jaa napsal:

      Jen nevím, jak to zachovat pro časy budoucí. Asi to budu muset natočit na video, zdigitalizovat a pak teprve uložit.Jo říká se ,že co se na net dá-už tam zůstane. Opak je prabdou. Zhruba třetina uloženého vykazuje 404 -not found… škoda-byly to docela zajímavé věcim které by se včil hodily k doplnění původu stávajícího stavu.

      To se mi líbí

      • Renard napsal:

        Použíjte adresu http://en.savefrom.net/. Do příslušného políčka uložte odkaz na video z YouTube (v daném případě https://youtu.be/4Q1PKP_dwLE), počkejte na jeho vyhledání (uvidíte stejný obrázek, jako ve svém odkazu zde) a pak klepněte na „Download“. Uloží se Vám to jako soubor ve formátu mp4.

        To se mi líbí

        • jaa napsal:

          Díky, podařilo se. Jestli můžu, jaký program umožní spuštění v MPEG-4. Mám už docela dost prezentací,kterénemohu skouknout. Takže dík..

          To se mi líbí

          • Renard napsal:

            Já jsem linuxový člověk, takže nemám dokonalý přehled o možnostech Windows, ale ve svých virtuálních Windows 7 (provozovaných na linuxu v technologii VMware) to mohu přehrát pomocí standardního Windows Media Player. Také vím, že pro Windows existuje program jménem Any Video Converter (měl by snad být dostupný i zdarma), který převede téměř jakýkoliv formát videa na téměř jakýkoliv jiný. Můžete tedy v případě potřeby převést ten soubor MP4 třeba na AVI nebo něco jiného, co se dá spustit pouhým klepnutím.

            To se mi líbí

          • oh napsal:

            Já pro přehrávání videa používám přehrávač VLC, který MP4 bez problémů zvládá.
            http://www.videolan.org/
            Existuje pro Linux i Windows a dokonce je i částečně přeložen, takže lze nastavit víceméně české rozhraní. Windows Media Player by to měl také umět, ale tam jsem často narážel na potřebu stáhnout a doinstalovat kodeky pro přehrávání a tak jsem to vyřešil pomocí VLC.

            To se mi líbí

          • vonrammstein napsal:

            Format Factory. Je zdarma, převede cokoli na cokoli.

            To se mi líbí

    • Joda napsal:

      Všimli jste si zajímavé věci? Hranice téměř všech států se neustále měnily, jen hranice „Bohemie“ zůstavaly celé věky v podstatě neměnné.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        On ten Visegrád má asi nějaké kouzlo.

        To se mi líbí

        • jaa napsal:

          Taky jsem na to koukala. Jestli to není tou kotlinou.Vždyt de fakto – snad krom Břeclavska – všude samé lesy a do hvozdů prý nebývalo kvůli lapkům záhodno bez většího doprovodu se pouštět.

          To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        Pane Joda, s tými hranicami Bohemie sa nenechajte mýliť, je to silne idealizovaný a zjednodušený pohľad a tie hranice sú viac-menej hlavne pre orientáciu. Naviac ma sklamalo, aké sú tam nezrovnalosti okolo Slovenska. Popri tom, ako sa vyhrali so štátikmi v severnom Taliansku, je to až urážka pre lokálpatriota. Pred nejakým časom sme tu s p. Hodcom rozoberali spišské mestá, ktoré boli viac ako 350 rokov v zálohu u poľského kráľa. Toto sa na tej mapke neprejavilo nijako.
        Druhá vec je samotný začiatok, po zániku Veľkej Moravy, keď je Slovensko akoby súčasťou Poľska a potom ho šmahom celé naraz zhltla Hungária. To je od reality hodne ďaleko.
        Na tej Bohemii sa veľmi nepaprali ani s obdobím, keď boli Čechy husitské. Toto vyslovene odflákli.

        To se mi líbí

  4. jaa napsal:

    MT i když….docela mne pobavil na PL prof.Krejčí.Tedy nevím čeho je profesor, ale, je divné ,že neví, že němci stojí a jdou vždycky za svým vůdcem ,až na samou hranici sebezničení. Máme my to odborníky…ach jo

    To se mi líbí

    • Renard napsal:

      Profesor Oskar Krejčí je politolog v původním, nezkresleném smyslu toho slova, jehož chtě-nechtě uznávají i jeho názoroví oponenti z oboru. Napsal řadu fundovaných, vědecky bezchybných knih. Ve kterékoliv z nich si lze ověřit, že každá jeho myšlenka je podložena seriózním studiem pramenů. Ve formátu rozhovoru se prameny pochopitelně neuvádějí, ale se stoprocentní jistotou platí, že nevyslovuje nějaké své názory nebo snad přání, ale objektivně popisuje realitu. Pokud přichází s odhady dalšího vývoje, jsou ze stejného důvodu vždy kvalifikované a našlo by se jen velmi málo případů, kdy se mýlil. Vzpomínám si vlastně jen na jeden, a to jeho předpoklad těsně po začátku prvního funkčního období prezidenta Obamy, že se politika USA pozitivně pozmění (velmi brzy se ale o omylu přesvědčil a přiznal to). Ve sdělovacích prostředcích hlavního proudu se s ním nesetkáme, ale jeho články a rozhovory se poměrně často objevují na serverech První zprávy (tam obvykle v neděi), Parlamentní listy a Literární noviny. Vynikající jsou i jeho přednášky na každoročním Vratimovském semináři, který ostatně stojí za pozoronost i díky ostatním řečníkům.

      To se mi líbí

    • Zdena napsal:

      Oskar Krejčí pojmu „profesor“ dělá čest. Narozdíl od Putny a jemu podobných, ti pojem „profesor“ dehonestují.

      To se mi líbí

  5. tata napsal:

    Čtenáři UŽ TO ZAČINÁ BÝT POSEDLOST kalouskem.To opravdu nevidíte že to je největší hajzl naší politiky.Vubec nejde o EET,jemu vždy šlo o jeho zájmi,co se mu nedá upřít je jeden z nejchytřejších bohužel darebák .Sice většinou nesdilím VÁŠ POHLED,ale uznávám že máte přehled a to že nevidite co je vlastně zač,mě k VÁM NESEDÍ

    To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      tato,
      vidím,ale jen kvůli tomu že to je hajzl naší politiky mám snad nesouhlasit s jeho názory na EET?
      Mohu já snad za to,že on je schopen reagovat v diskuzích tak obratně,tak jak to nedokáže Babiš?

      Samozřejmě,že to Kalousek dělá proto aby se na EET zviditelnil a nahnal politické body,jenže,je to něco podobného jako když se odborář Středula anebo vláda zviditelňuje na zvyšování minimální mzdy.
      Myslíte,že jim jde o zaměstnance?
      Omyl tato,jde jim o vyšší výběr sociálního a zdravotního pojištění.

      To se mi líbí

      • tata napsal:

        Aspon že tak,ABYCH PRAVDU řekl nevím co si myslet o te EET……….TAKŽE SPÍŠE TÁPU se vtom orientovat……podle mě ale nestasně zduraznujete souvislost s KALOUSKEM………….ANI srovnání s minimalní mzdou není štasné………několikrát sem psal že ČSSD JEN PŘEDSTIRÁ levicovost……….proto také musí prosazovat některé levicové prvky……….větší vyběr je jen vedlejší produkt.
        Ovšem konaní KALOUSKA je naprosto jiného rázu…………zjednodušeně formulováno

        ČSSD SICE nutně musí předstirat………..produkt toho je defakto pozitivní
        Kalous vždy kope jen pro sebe,jeho zajmi……….A otom EET SE NEDÁ ŘICI jednoznačně komu jeho boj pomáhá,co se ale jednoznačně dá řici…………on zde jen hraje svoji hru.

        NESOUSTŘEDUJTE SE ve svém tažení proti EET NA FAKTA SPOJUJICÍ PŘINOS kalouska aspon promě je to hodně kontraproduktivní

        To se mi líbí

        • čtenář napsal:

          tato,
          samozřejmě,že produkt zvyšování minimální mzdy je pozitivní,ale hlavně pro správu sociálního zabezpečení a pro zdravotní pojišťovny,toto je můj názor.
          Pravidelné zvyšování zdravotního pojištění za vás penzisty,nezaměstnané a děti by byl také pozitivní produkt,ale tady se nikam nespěchá,protože by to musel zaplatit státní rozpočet,takto se firma neřídí.
          Kolikrát uslyšíte např. od toho Středuly boj za vyšší odvody za státní pojištěnce a kolikrát boj za vyšší minimální mzdu?
          1:20 bych tak tipoval.

          Jakou roli hraje v boji proti EET Kalousek si netroufám ani odhadnout,v každém případě se tento jeho boj obrací proti němu,protože každý může prohlásit „podívejte se na něho,zastává se těch samých zlodějů jako je on sám“.
          V posledních měsících ten jeho boj stejně už ani nemá smysl,od doby kdy lidovci prosadili vyjímku pro řemeslné živnosti,které mají přijít na řadu až jako poslední,tak tímto krokem rozklížili ten poslední zbytek soudržnosti živnostníků jako celku.Bez soulasu Babiše by to nedokázali prosadit.
          Na místě Kalouska bych už přestal bojovat a nechal bych v tom tedy nás všechny vymáchat,vždyť i mezi námi je asi polovina těch,kteří s EET od začátku souhlasí.

          Když není soudržnost nedá se nic dělat.
          První bitva prohrána,následně se půjde do druhé,zvyšování odvodů živnostníků a potom do třetí,zrušení výdajových paušálů.
          Ještě bude „zábava“,miliardář se může poplácat po ramenou,jak to dokázal.

          To se mi líbí

          • Ahele napsal:

            „tato,
            samozřejmě,že produkt zvyšování minimální mzdy je pozitivní,ale hlavně pro správu sociálního zabezpečení a pro zdravotní pojišťovny,toto je můj názor.
            Pravidelné zvyšování zdravotního pojištění za vás penzisty,nezaměstnané a děti by byl také pozitivní produkt,ale tady se nikam nespěchá,protože by to musel zaplatit státní rozpočet,takto se firma neřídí.
            Kolikrát uslyšíte např. od toho Středuly boj za vyšší odvody za státní pojištěnce a kolikrát boj za vyšší minimální mzdu?“

            To myslíte vážně? Jeden by řekl, z vašich příspěvků, že dobře rozumíte tomu o čem píšete, ale tady jste totálně vedle. SP a ZP za státní pojištěnce (penzisty, děti atd.)se odvíjí od minimální mzdy! Takže se zvýšením minimální mzdy nasype také stát do SP a ZP poměrně vyšší částku za tyto pojištěnce!

            Věřím, že co se týče EET přece jen budete lépe informován. Jen takový malý dotaz. Co je to vlastně DPH? Příjem do státní pokladny. Laicky řečeno stát si předem zajistí kolik z každé transakce mu připadne do SP. Takže neodvádění DPH je vlastně zpronevěra státních prostředků (daňový únik), což bývalo (a někde možná ještě je) jeden z nejhorších trestných činů. A to, že si stát tyto své, zákonem určené příjmy chce ohlídat někteří považují za sprosťárnu?

            To se mi líbí

  6. Rosťa napsal:

    Jako důchodce jsem konečně přilepený na státním struku a EET mě míjí. A také jsem už zde nejednou psal, že nejsem absolvent žádné věštírenskoekonomické školy, takže se nemohu k tématu vyjádřit.
    Klasický tyjátr Kalouska se dal předvídat. Kdo trochu sleduje jeho partaj, tak ví, že je postavena jen na programu antizeman a antibabiš, proto tento deficit dohání hereckými vsuvkami ve své televizi, která se z mě neznámého důvodu nazývá veřejnoprávní.
    Prezident si dovolil citovat jednoho polského vypaseného ováda, který pořádal demonstraci na podporu premiéra Sobotky, k čemuž od vedení socdem dostal veřejnou podporu. Toto dost nechápu, protože slovník tohoto „aktivisty“ je všeobecně známý a na internetu lehce dohledatelný. Pokud se vrchnost v socdem musí chytat i takových pobudů na svou podporu, je něco asi špatně. Když to nepochopil Sobotka, tak to pochopili fandové socanů a přišlo jich tam zpočátku zhruba patnáct. A protože to vypadalo dost blbě, tak se tam objevilo ještě několik lidí s USA vlajkami. Jestli se to tím vyspravilo si nejsem tak docela jist. Možná tím chtěl někdo demonstrovat, v jakémto dresu pan premiér kope.
    Je to OT, ale už jsem se dlouho tak nepobavil
    http://www.mojevideo.sk/video/25bba/tlacovka_na_americky_sposob_ii_lzi_v_priamom_prenose.html

    To se mi líbí

  7. karel napsal:

    „… . Myslíte,že jim jde o zaměstnance?
    Omyl tato,jde jim o vyšší výběr sociálního a zdravotního pojištění.“
    čtenáři, čtenáři… , pokud to myslíte tak, jak jste to napsal, je to Váš protimluv. Kdo má profit z většího výběru těchto pojištění? Samozřejmě, že zaměstnanci. Vy jste to určitě ale myslel tak, že ne zaměstnanci profitují. Ale vláda nebo dokonce pan Středula. Nezdárníci nezdární… Hanba jim!

    To se mi líbí

  8. čtenář napsal:

    dobrý den Karle,jste tu nový a neznáte mě,takže jenom odpovím na tu konkrétní otázku,věřím,alespoň trochu věřím,že pochopíte proč jsem já konkrétně proti.

    otázka zněla:
    „Proč,čtenáři a Vám podobní, takový odpor proti tomuto opatření? Pokud platíte řádně daně, nešidíte stát na jejich odvodu, nechápu to. Nic se pro Vás nezmění“

    Protože moje matka provozuje trafiku,je jí 67let a k počítači si za celý život ani nečichla,už nyní to s ní konzultuji,protože zákon je schválen,pro ni platnost cca únor 2017 a nemůžeme spoléhat na to,že se to odloží,tak ji připravuji,uklidňuji.
    Ale ona je z toho na infarkt,a já si ji fakt nedivím,proto jsem proti.

    To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      tento jedinec,který nyní dal nesouhlasný palec dolů musí mít v té hlavě fakt nasráno.

      A klidně mi pane Bavore vystavte červenou.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Tady s vámi souhlasím, protože vy jste pouze vyložil své důvody a nic špatného jste nenapsal. Takže žádná „červená“ pro vás.

        To se mi líbí

      • karel napsal:

        Ne, ne,čtenáři, já neminusuji názory, vlastně ano…,vyjímečně. To jsem, protože Vaše odpověď reagovala na můj příspěvek, s mínusem nebyl já. Vaší mamince přeji hodně zdraví,aby ještě dlouho mohla obsluhovat zákazníky. Ač jsem příznivcem EET,bude to trvat ještě dlouhá léta.Jejich povinné používání. A i kdyby…, v což nevěřím, všichni to zvládnou. ´Dyť to je v celé inteligentní Evropě.My do ní patříme a inteligentní jsme bezpochyby.. Němci říkají, a to je fakt: nevíš jak vyřešit problém?: Dej to českému Venzlovi. Když ten to nevyřeší, teprve pak zoufej. Vidíte, a oni to zvládají. Bez Venzlů.Vyjímkou budou pouze lékaři. Ty měli, mají a budou mít vždy vyjímku.

        To se mi líbí

        • čtenář napsal:

          ve snu by mě nanapadlo,že byste to byl Vy.

          jak jsem napsal,nemohu spoléhat na to,že to odloží,zruší,neudělali jsme to ani před lety,když schválili registrační pokladny.

          Můžete věřit čemu chcete,ale vlastní matku přece jenom budu znát lépe než Vy.
          Takže mi nezbývá nic jiného,než souhlasit s tím,že moje matka postrádá tu správnou inteligenci na zvládnutí počítače,jiní by zase u sebe nenašli tu správnou inteligenci na jednání s některými zákazníky,a že se objevují v trafikách,ostatně jako všude v maloobchodě,extrémní tupci to je fakt,ale možná zase umí dokonale zacházet s počítačem,ti extrémní tupci.

          To se mi líbí

          • jaa napsal:

            No, čtenáři -nesouhlasím s tím názorem o „správné počítačové indeligenci“. Jsou jenom neschopní nebo hloupě namyšlení instruktoři,kteří se řídí počítačem a řídí všechno podle toho počítače – praxi absolutně neznajíc.
            V 80 tých ,. jsem měla na starost partičku děvčat s širokým věkovým rozsahem.Strach z PC měly všechny. Nehustila jsem do nich „učené“ řeči,ale spíš to převáděla na praxi . Strach či respekt zmizel a všechny udělaly zkoušky za 1, i když to měly stížené,že začínaly hned na celorepublikové síti s pražskými výjimkami.
            . A za pár let přechod na jiný vyšší systém zvládly levou zadní…
            Tož tak s počitačovou gramotností. I když je nyní fakt, že většinou nesmyslný překotný rozvoj a rozšíření systému dokáže udělat paseku a mnohdy zcela zbytečně se vyměňují dalšíé a další programy. Docela se zapomělo na staré dobré „conenípoškozeno -neopravuj“. Hlavně že se utrácejí další a dalšímanymany.

            To se mi líbí

        • oh napsal:

          S tím zvládnutím, no nevím. Znám jednu paní, která provozovala v pronajatém prostoru malou prodejnu textilu a galanterie. Teď končí, hlavně protože EET. Počítačům nehoví a internet ji ani trochu nezajímá, registrační pokladnu si pořizovat nechtěla a protože v pronajatém prostoru není ani pořádná elektrika nebo telefon, musela by si stejně nechat „za své“ zavést a platit i internet a to jí tržby prý nepokryjí. Nárok na důchod už má, je ze „staré školy“ – doma chová slepice a králíky, stará se v reálu o velkou zahradu a virtuální svět internetu jí nic neříká. Zvládla by to, rozumu na to má dost, ale nemá zájem se to učit jen kvůli EET.
          Takže, když koncem roku dorazil pan majitel s návrhem na opětovné zvýšení nájmu za vlhkou tmavou cimru bez vody, obdržel místo podpisu výpověď. A já budu mít problém, protože knoflíky, obyčejná nová guma do tepláků nebo nový zip do bundy se v mém koutě Prahy shání dost blbě.

          To se mi líbí

          • Jethro napsal:

            Promiňte, ale co do toho pletete registrační pokladnu a internet a elektriku a vlhkou díru?
            Pokud vím, stačí běžný chytrý mobil a tiskárnička. Pokud by to paní někdo nakonfiguroval a ukázal (třeba vnučka), je to aplikace pro …
            Takže paní neunesla zvýšení nájmu za vlhkou díru, protože dřela na majitele, a vy do toho montujete EET. Ale možná máte pravdu. Pokud poctivě poslouchala Kalouskovy projevy, musela ji z toho popadnout malomocnost.
            Mimochodem, u nás takhle zavřelo spousta obchodů, protože prostě vydělat na mastný nájem v okresním městě není sranda. Ani pro hospodu. To tam třeba otevřeli nový obchod s mysliveckými potřebami, kde se od rána do noci nudily dvě prodavačky, a dnes po čtyřech měsících už je pryč. EET? Nikoliv. Prostá ekonomika.

            To se mi líbí

            • čtenář napsal:

              prosil bych odkaz na běžný chytrý mobil a tiskárničku.

              moje požadavky jsou,dostatečná velikost displeje,přehlednost,aby se matka nespletla při zadávání 4 sazeb DPH,požadavky na „tiskárničku“ jsou vysoká rychlost tisku a extrémní spolehlivost.
              Dokáži si totiž představit to tóčo až spustí účtenkovou loterii,to budou stovky zákazníků měsíčně,kteří budou potřebovat doklad i na 1 známku.

              děkuji za pomoc s výběrem odpovídajícího zařízení

              To se mi líbí

            • oh napsal:

              Jak jsem koupil, tak důvody konce prodávám: pan domácí a EET.
              Promiňte, ale chytrý mobil je věc, kterou někteří lidé netouží ani vidět, natož aby ji vlastnili a obsluhovali. Prostě každý netouží být neustále připojen a někteří technomaniaci to bůhvíproč nechtějí pochopit. Také nejde jen o nějaký šmatlafoun, ale hlavně o sw který na tom telefonu musí fungovat a o to, jaké datové tarify naši debilní operátoři nabízejí a jaký FUP na nich mají obvykle nasazené. Paní momentálně používá starou Nokii, protože její monochromatický displej je dobře čitelný i na jasném denním světle a písmo dost velké, aby nepotřebovala lupu. Jsem si celkem jistý, že potřebný software pro tento pravěký mobil jaksi nebyl, není a nebude. Velice pochybuji, že by paní byla natolik významným zákazníkem, aby se kvůli ní libovolný operátor obtěžoval s výhodnou mimotarifní nabídkou služeb.

              http://www.eltrzby.cz/cz/co-potrebuji
              Nevím, jak moc paní poslouchá Kalouska, ale podle způsobu vyjadřování o tomto jednotlivci bych si troufal tvrdit, že ho považuje za osinu v zadku. Babiše ovšem také.
              http://www.mfcr.cz/cs/aktualne/v-mediich/2015/andrej-babis-elektronicka-evidence-trzeb-20904
              Tvrzení: „Samotné odeslání datové zprávy o tržbě a tisk účtenky budou stejně „složité“, jako je dnes například platba běžnou platební kartou, kde se rovněž musí karta nejdříve spojit s bankou a teprve poté se z terminálu vytiskne potvrzení o platbě. To vše trvá mnohdy kratší dobu než placení v hotovosti.“
              ovšem považuji za nemístně optimistické. Na pomalém nebo nekvalitním připojení je bezhotovostní platba nekonečné utrpení a proto také dosud nelze bezhotovostně platit všude.

              To se mi líbí

  9. Bavor V. napsal:

    Myslím, že kvůli E.T. zatím bez povšimnutí procházejí podle mého daleko důležitější body dnešního Glossaria – úniky a vulgarity.

    To se mi líbí

    • Renard napsal:

      Pokud jde o ty vulgarity, nějak se mi už nedostává slov, abych to vůbec jakkoliv komentoval. Nadávat prezidentovi za to, že cituje sprostý výrok, namířený proti němu samému, je za hranicí mého chápání. Zřejmě ti, kdo se něčeho takového dopouštějí, jsou rozumu natolik mdlého, že si už ani nedokáží představit, jak je my ostatní převyšujeme. Teď jde spíše o to, máme-li nad nim soucitně mávnout rukou, nebo jim už konečně vysvětlit ručně nebo podobně, že primitivům jejich kalibru už nehodláme dovolovat, aby z nás dělali voly.

      To se mi líbí

  10. ji5 napsal:

    EET je prožluklá věc. Babiš má pravdu o srovnávání podmínek pro podnikání, ale má patrně neschopné poradce, kteří rétoriku zaměřili na „chorvatský model“, místo toho, aby vysvětlili, že nikoli každý živnostník, ale ten, který vybírá DPH a neodevzdá, je zloděj. Jenže Hlava XXII je v tom, že bez kontroly všech není možné postihnout zloděje. Na kontroly postaru nejsou lidi.

    Pak tady je zatajování příjmu, tedy neplacení daní z téhož. To je ve všech slušných státech trestný čin. Finanční úřady mají svoje databáze a způsoby jejich vyhodnocování. Větší kladivo samozřejmě dopadá na ty chudší. V Kanadě je zdanitelný roční příjem. Číšník v Ontariu může dostávat plat nižší než je minimální mzda. To je podle zákona. Jenže musí danit dýška. Zejména ta, která procházejí přes platební kartu. Nemůže si dovolit napsat do rubriky dýška nulu.

    Rozvoj výpočetní techniky vede ke stavu, kdy kdejaká instituce shromažďuje a vyhodnocuje informace. Často jen proto, že to jde, nikoli, že by je potřebovala. Pamatuji se na článek, který kritizoval, že se sleduje kolik kusů zboží skenuje pokladní za minutu. Prý to pak používají malí čeští manažéříčci, aby buzerovali personál pod nimi.

    Ptal jsem se majitele samoobsluhy v našem ontarijském maloměstě, jestli to také hlídají. Vysvětlil mi, že ta informace skutečně jde od každé pokladny až na vrchol pyramidy, do které ten systém řetězcových obchodů patří. On sám na to, jak bodře pravil, sere. Je to milionář, ale nemůže pořád sedět doma a přepočítávat peníze. Chodí mezi lidi do prodejny a občas i něco do regálů zarovná.

    Projednávání EET ve Sněmovně, se od ostatních, tamtéž se odehrávajících tragikomedií, liší jen v tom, že Kalousek a Fiala (to je ta parodie na universitního profesora) prohlásili, že nedopustí, aby zákon prošel. Další karikatura, tedy Sobotka, sedí se svým připitomělým úsměvem jako bluma a nesetře opozici, protože by tím třeba pomobl Babišovi. Musí hlasovat „pro“, ale raději neviditelně, aby si neznepřátelil příliš mnoho voličů.

    Lkaní nad možným zneužitím různých dat je směšné. Moje zdravotní pojišťovna ví, jaké léky beru i to, jaké lékaře jsem kdy navštívil. Platby z mé MasterCard jsou sledovány tak pečlivě (tedy v zájmu mé ochrany), jestli jsem si koupil lístky do kina v 500km vzdáleném Montreálu. Mají můj profil zmapovaný. Když ho prodají, tak mi mohou chodit nabídky na koupi bižuterie, protože nemají záznam, že bych měl na diamanty.

    EET je jistě možné provádět různými způsoby, ale opozice se rozhodla získávat politické body a tak nikdy s žádným technickým řešením nepřišla.

    V Praze chodím do několika hospod, kde nedávají tištěné účtenky. Jen pracně smolí součty na kusu papíru. Jestli k tomu mají registrační pokladnu a majitel vykazuje všechnu tržbu, to je otázka. Je známé, že před sametem byli číšníci dobře situovaní, protože mohli vpašovat do prodeje alkohol koupený za maloobchodní ceny a šidit porce jídla.

    Rockový zpěvák Pavel Smetáček tvrdil, že se svou hospodou nezkrachoval (na rozdíl od různých herců) jen proto, že dělá každý den inventuru.

    Každý systém se dá obejít a tak není vyloučeno, že budou existovat dvojí pokladny, které budou vydávat falešné účtenky. S tím se nedá moc dělat, šizuňkové jsou v každé společnosti.

    Nebezpečí elektronizace není v oné, jakkoli nepřesné kontrole. Je v tom, že výpadek proudu okamžitě paralyzuje celou společnost. Pak si nekoupíte ani rohlík…

    To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      asi jste ten zákon vůbec nečetl,když tvrdíte,že Babiš srovnává nějaké podmínky,

      tady je ten zákon,stačí začít číst na straně 7 „tržby vyloučené z evidence tržeb“,mě třeba zaujaly „prodejní automaty“,takže trafikant bude muset odesílat tržbu za prodanou krabičku cigaret,ale prodejní automat s tím samým zbožím nikoliv.

      proč jsou vyloučeny „platby z jízdného“ by mě také zajímalo

      Asi mají provozovatelé prodejních automatů,málo kdo je vlastní,pronajímají je velké firmy po celé republice a Jančura se StudentAgency a LeoExpressem jiné vztahy s miliardářem než stánkář na trhu.

      Srovnávání podmínek,chacha,akorát tak zlatý voči.

      http://www.eltrzby.cz/cz/aktuality/83-zakon-o-evidenci-trzeb-ve-zneni-schvalenem-psp-zverejnen

      To se mi líbí

  11. oh napsal:

    Co se úniků týče, mohu pouze zopakovat lakonické prohlášení komisaře Ledviny k věhlasnému americkému detektivovi: „To vědí, tady se všechno rozkecá.“
    Možná si knížecí garda a sbor modroptáčníků myslí – (pokud lze procesy v jejich hlavách probíhající označit tímto slovesem) – že utajením platby za ty dvě cestovatelky a výměny zadržovaných Čechů před českou veřejností zabrání i tomu, aby si únosci vzájemně řekli, že jejich požadavkům bylo vyhověno.
    Co se týče vulgarit, pan „aktivista“ se přeci omluvil, tím se to v očích pražské kavárny maže, ne?
    http://echo24.cz/a/wH5jc/za-vulgarity-se-omlouvam-ale-fasista-zeman-je
    PS – v diskuzi pod článkem se vyskytla stará známá BISka Šauerová.

    Raději přidám jedno OT na téma „Jak je důležité míti Baracka“
    http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/politika/obama-druha-nejsilnejsi-armada-nepomuze-rusku-k-vitezstvi-v-syrii/

    To se mi líbí

  12. pepanov napsal:

    Já tedy nevím jaký je problém v evidenci tržeb, v létě jsem byl na Slovači. Na Štrbském Plese jsem občas zašel u nádraží do malého bifé na polévku a na pivo. Je zajímavé ,že pokaždé jsem z registrační pokladny dostal bezproblémový účet.Ono je to asi jako s kouřením v restauracích pomalu v celé Evropě se tam nekouří jenom u nás je to neřešitelný problém.

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Na Slovači sú títo malí predajcovia pod silnou kontrolou. Minule mi pani v pokladni odmietla nechať si 2 centy z výdavku. Chodia vraj neohlásené kontroly z obchodnej inšpekcie, urobia uzávierku pokladne a ak je v pokladni nezrovnalosť, hoci tie 2 centy, je prúser.

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        hodně se s tím setkávám, příteli, i u mladých techniků!!! Doslova chorobné bazírování na maličkostech je až zarážející, zatímco celky jim/ním unikají, zdůrazňuji podstatné celky. Babu ve stánku kriminalizujeme a vývoz daní za hranice státu tolerujeme. V tom mají Hudec, oh i čtenář s tím zaváděním „lepších“ výběrů daní naprostou pravdu!!!

        Líbí se 1 osoba

        • NavajaMM napsal:

          Toto mi hovoríte z duše, pane Blbíši. To sa ťahá už zo škôl. Spomeňte si na matematiku, ako nás buzerovali kvôli každej chybičke rovnako a neučili nás vnímať proporcie. Že nie je jedno, ktorá cifra vo výsledku je chybná, ktorý rád je špatne.
          A do toho príde nedovzdelaný trubiroh, ktorý je len jedným z najbohatších ľudí planéty, prehlási niečo o tom (ale už nikto nepozná originálny kontext), že „starám sa o haliere, milióny sa už o seba postarajú samy“. A potom sa po ňom všetci opičia bez toho, aby vedeli čo činia.

          To se mi líbí

  13. jaa napsal:

    Jen tak něco na dobrou noc či ráno 🙂

    To se mi líbí

  14. Sims. napsal:

    Přispěji svým názorem – registrační pokladny. To, že bude muset poskytovatel služby máčknout na „čudlík“ a vyjet potvrzenku snad nikoho nezlikviduje, to je fakt vteřinové zdržení. Ovšem pokud nemá zájem vydávat potvrzenky, poněvadž má vedlejší „pohnutky“, tak to fakt může vést k bankrotu. Ale na druhou stranu, nebude lepší, když nepoctivci a dle Topolánka „černí pasažéři“ odejdou do nikam? Já myslím, že ten kdo bude podnikat poctivě a dělal to dodnes ani nic moc proti registračním pokladnám nic nenamítá. Ale ten, kdo si z jejich neexistence udělal druhou živnost (platba do kapsy), tak ten zapláče. Ono bude horší, jak donutit „národ“ aby potrzenky obecně požadoval a nečekal, že bez DPH bude služba lacinější. V tom panu Babišovi pokladny nepomohou. Za tento stav etického podnikání může tento stát poděkovat především našim prvním pravicovým vládám, které si budovaly u podnikatelů sympatie a ledacos jim prominuly.
    Co se týká výkupného za dívenky, které šly spasit muslimský svět – jen naiva by si mohl myslet, že to bylo zadarmo a že vynesl Tabery v Respektu obnos na světlo boží? Zajímalo by mne především, kde k této informaci Tabery (velký přívrženec pravičáků typu Kalousek, kníže etc.) přišel. To, že prezident Zeman obnos upřesnil dle kurzů pokládám za folklór a je to rčením krokodýla Dandyho – když je nějaký problém má se vynést na světlo. A jak bylo vidět a slyšet, hlupák se ozval a podal na Zemana návrh na setnutí hlavy gilotinou, ten chytrák byl takový malý ženich z Topky. Opět své straně královsky posloužil, protože Kalosek a on byly hvězdami týdne, preference zabrečely. Ale jen mne překvapje, že kauza „oslavy“ vítání Avarů ze dne 6.2. tak nějak vyšuměla, policie asi ještě hledá muže v hnědém.

    To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Velmi zásadní vyjádření.
      Muž v hnědém – další zapomenutá kauza, pár dnů po jejím vypuknutí. Kamínek do mozaiky, další důvod proč … co vlastně má smysl konat když nemáme možnost nic změnit?

      To se mi líbí

  15. čtenář napsal:

    oh,napsal jste mi

    „Kašlete na palce. Reagoval jste na můj příspěvek a já vám palec dolů nedal. Řekl bych, že pro nás to smysl má, jinak bychom se nezdržovali psaním reakcí. Zrušení progresivního zdanění příjmu bylo doprovázeno zvyšováním nepřímých daní a moje možnost si vybírat, které daně platit budu a které ne je poněkud omezená.
    Rozhodně ale nejsem neomylný, někdy i svůj omyl uznám, ale nedělám to rád“

    oh,
    ano,souhlasím s tím,že zrušení progresivního zdanění bylo doprovázeno zvyšováním DPH.
    ano,souhlasím i s tím,že vaše možnost,které daně budete platit a které ne je omezená.

    Jste ale přesvědčen o tom,že např. ceny potravin a jejich kolísající ceny jsou způsobeny pouze zvyšováním-snižováním toho DPH?
    Neberte to prosím tak,že se zase za každou cenu snažím být obráceně,jak si o mě tady nemálo lidí myslí,chci se o tom bavit s někým rozumným,což vy bezpochyby jste.
    Mě totiž zaráží to,že v roce 2009 se ceny potravin dostaly na úroveň roku 2005.A to i přes ten fakt,že 1.1.2008 u nich bylo zvýšeno DPH z 5% na 9%.

    Dám příklad proč já jsem zastánce jednotné sazby,zůstanu u té trafiky,když ještě byla sazba 19% a 5%,tak vydavatelé tisku využili tohoto rozdílu a k časopisu,ketrý v té době byl v 5% sazbě DPH bylo zabaleno filmové DVD s filmem anebo nějaká počítačová hra.
    Takže oni nakoupili DVD,kde si na vstupu uplatnili 19%,ale jednoduchým trikem to samé zboží prodali s 5% sazbou DPH.
    To je to o čem vím ze zkušeností,kolik je jiných případů kdy se dá takto čarovat nevím,mám jen mlhavé informace,ale myslím si,že stavba nemovitosti pro soukromé účely,stavební práce na opravách soukromých nemovitostí je podobný případ.
    Vstupy v základní sazbě,ale výstupy ve snížené sazbě.

    To se mi líbí

  16. ji5 napsal:

    Jak praví OH, „tady se všechno rozkecá“. To se ví, ale je to v mnoha rovinách. „Vykecání“ něčeho o výkupném, je „o ničem“, protože únosci vědí svoje, nepochybně znají cenovou hladinu, ve které se ten kšeft pohybuje a nemusí čekat, až jim media dohodí reakci Stropnického nebo jiného politika, který cosi plácne.

    Heslo „s únosci (někdy je nazýváme teroristy) se nejedná“ skrývá mravní imperativ, který je k ničemu, když to politik veřejně připustí, co stejně každý ví. Svět chce být klamán. V nejhorším případě alespoň trochu

    Pak jsou hackeři, ale i ti jsou přeceňováni. Kdyby se skutečně dostali k většímu souboru dat, museli by data, za sumu přiměřenou svému úsilí, někomu prodat. O tomto trhu se nepíše.

    Velký kšeft může s daty provádět sám stát. Klíčové slovo je anonymizace. Statistics Canada například prodává údaje ze sčítání lidu. Lze je spojit s jinými, rovněž anonymními daty, takže marketingové společnosti mohou s přesností jednoho domu posílat nabídky na drahé předměty, kdežto „chudák“ vedle do stává nabídky na prací prášky.

    Ohledně EET lítá vzduchem argument, že je třeba zaměřit se na velké podvodníky. Tohle nejsou politici ochotni udělat, protože v těch kšeftech možná sami jedou.

    V Kanadě existovala tak zvaná výrobní daň, která byla přidávána, když výrobek cestou ke spotřebiteli nabýval na hodnotě (tedy šlo o DPH). Velmi pravicová vláda výrobní daň zrušila s tím, že takový krok sníží cenu zboží a zavedla novou prodejní federální daň, kterou platí až koncový spotřebitel. To znamená, že stát ty peníze dostane, ale vše je daleko administrativně daleko jednodušší. Nejsou třeba žádné vratky DPH, na kterých stojí karuselové obchody.

    Daně utíkají i díky tomu, že hloupý president prohlásí, že je dobře, že kvůli závisti lidí někdo sídlí v Monaku a tam daně neplatí. Je to obdoba jiného blbce, který prohlásil „více takových Kožených“.

    Podle některých údajů má Kvitová roční hodnotu 20 miliónů dolarů – z toho příjem z výher asi 5 (u Federera to je 70 a 7). Výhry jsou zdaněny na místě turnaje podle pravidla, „tady sis vydělal, tady plať“. Ve hře je zbývajících 15 miliónů USD, které Kvitová dostane od sponsorů. Z toho by v Česku musela zaplatit daň 15,000,000 x 25 (kurs kč/$) x 0.15 (rovná daň) = 56,250,000 korun. Ve skutečnosti to bude míň, protože má se svým podnikáním režii, ale i tak se jedná o desítky miliónů a něco dostává od sponsorů v požitcích, které nemají zdanitelnou hodnotu.

    Takový Nadal, Federe a nebo Wawrinka by byli ve svých zemích odepsáni, kdyby se kvůli daním odstěhovali do Monaka. Z režiséra Ingemara Bergmana se kdysi stala ve Švédsku nenáviděná osoba, protože přesídlil do Monaka.

    Pro zajímavost: Svůj čas dělím mezi Prahu a Ottawu. K tomu, abych nemusel platit daně v Kanadě bych tam nesměl mít žádné ekonomické vazby, nemovitost či podnikání a nesměl mít konto v tamní bance. Ztratil bych nárok na tamní zdravotní péči a veřejné služby, které se platí z daní. Zůstalo by mi jen kanadské občanství a pas.

    Na podzim jsem mluvil s jedním českým hokejistou z NHL. Řekl mi, že hokejisté platí místní daň z příjmu za každý jednotlivý zápas, který sehrají.

    V Česku by přístup „tady’s vydělal, tady (alespoň částečně) daň“ mohl fungovat, ale podle ekonoma, se kterým jsem o tom mluvil, k tomu neexistuje politická vůle.

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Toto s tými daňami je pravda. Aj u nás na Slovensku majú nadnárodní investori dlhodobé daňové prázdniny a najbohatší Slováci platia dane na Cypre alebo Bahamách. Z toho, čo ušetrili na daniach, sponzorujú najsilnejšiu vládnu stranu.

      To se mi líbí

  17. čtenář napsal:

    Jethro,považuji vás za odborníka přes tato zařízení,proto jsem na vás měl včera prosbu,

    „prosil bych odkaz na běžný chytrý mobil a tiskárničku.

    moje požadavky jsou,dostatečná velikost displeje,přehlednost,aby se matka nespletla při zadávání 4 sazeb DPH,požadavky na „tiskárničku“ jsou vysoká rychlost tisku a extrémní spolehlivost.
    Dokáži si totiž představit to tóčo až spustí účtenkovou loterii,to budou stovky zákazníků měsíčně,kteří budou potřebovat doklad i na 1 známku.

    děkuji za pomoc s výběrem odpovídajícího zařízení“
    ———————————————————————
    dočkám se odborné pomoci anebo nikoliv?

    Rád si přečtu i to,jaký máte názor na zvyšování nájmů,kdo na koho dře,a proč se ta paní rozhodla skončit,ale přece jenom,nyní mě zajímá to odpovídající zařízení,a to ani nemám ten požadavek aby to stálo těch babišových slibovaných 5tisíc.

    To bych měl požadavek,že chci odkaz na chytrý mobil se zabudovanou tiskárnou,tento požadavek jsem ale neměl.

    To se mi líbí

    • jaa napsal:

      Já bych řekla,že je to nesmysl. displeje jsou malé,navíc by bylo potřeba čtečku, kodů protože ťukat 13ti místný kod u každé krabičky cigaret, novin a pod Tohle jde snad jen u sem tam nákupů, ale ne v trafice s drobným zboží. Nenarazila jsem na žádný softvér,který by tohleto pro chytré telefony měl, protože by měl mít i výstup pro účetnictví, aky nemohlo docházet k chybám a rozdílům…
      Zkuste se kouknout a poptat – tam kde se dá podávat i Sportka. Celý ten náklad se dá odečíst z daní a
      Ale jedna síť trafik v Brně má takovou bedýnku, která má nejen čtečku, ale současněi tiskne stvrzenky a zřejmě je už teď propojena s hlavním počítačem., takže další ,nebo i přesměrované,í- vysílání by neměl být problém.
      Taky je docela možné, – že se programátoři pochlapí a něco vymyslí,ale určitě -v drobném zboží a placák je nesmysl……Jen aby to nedopadlo jako s evidencí aut… blahé paměti….

      To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        jaa,
        děkuji za radu,taky si myslím,že placák je nesmysl,tam si totiž dokáži představit i to,že by ho někdo ukradl,už přišla o dva telefony,když si je odložila na místo kam zákazník došáhl svojí nenechavou prackou.

        bude si muset asi koupit něco profesionálního,což budou asi značné pořizovací výdaje.

        ještě jednou děkuji,že jste poskytla radu.

        To se mi líbí

        • jaa napsal:

          jen ještě – mám v placáku čtečky dvě, ale ani jedna nemá parametry které by jen náznakově -odpovídaly potřebám. Je to jen taková hračka , no blbost…. Ono se možná něco vyvrbí – ale času je málo, takže to bude horkou jehlou. Zkuste taky,se časem kouknout na O2 – mívají tam docela slušné nápady…
          A k té ceně – myslím,že Babiš ví možnosti které jsou na trhu a proto určil ten bonus.
          Kdyby to bylo devastující – odnesl by to hlavně on a on ať je jaký je – hloupý není.

          To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            na O2 jsem se už díval,ale od nich si nevezmeme nic,i kdyby O2 vymyslelo perpetum mobile,aby matka své těžce vydělané peníze dávala miliardáři Kellnerovi rozhodně nedovolím.

            Babiš,a že není hloupý?
            To není,je nesmírně vychytralý.
            Jestli ví o možnostech které jsou na trhu velmi pochybuji,někdo mu něco nakukal a on nás s tím masíruje.

            Nakonec i ta jeho masáž zní směšně,když sám tvrdí jak on je ta stará škola,která má raději všechno na papíře.
            Stačí ho vidět když jde na zasedání vlády,ani tu tašku nemůže unést,moderní elektronické vymoženosti,o kterých nám kdáká,v té tašce rozhodně mít nebude.
            A při jednání v PS,ti co ty krámy mají v prackách,tak akorát na to,aby byli na sociálních sítích a dělali tam ze sebe nadlidi.

            To se mi líbí

            • jaa napsal:

              No kelner, nekelner – účel světí prostředky/ ostatní jsou cizífirmy a ty nikdy nic nedělají ehm,ehm /. Bohužel či bohudík – nevím jestli ze setrvačnosti,nebo čím- zatím jsou nejspolehlivější

              To se mi líbí

          • jaa napsal:

            a ještě něco – možná by pomohl Navajo. Mám dojem že argumentovali ,že jinde to funguje. Jezdíme často do Dunajské na termál a tam to v trafice/drobnézboží mají. Na paragonu je vlastně vše – vedle IČ DPH je další 16ti místné číslo s před – DK – což mi evokuje DAŇOVOU KONTROLU-. což by znamenalo přidělení čísla z FÚ z útvaru který to bude mít podpalcem. a které bude třeba vybudovat ,protože za současného stavu osazenstva FÚ by se to nedalo – tedy pokud systém fungování znám a jestli se moc nezměnil. Asine – myslím,že moc dobře zná i svoje ovečky……

            To se mi líbí

            • NavajaMM napsal:

              Paní Jaa, to DK znamená daňový kód pokladnice. Registračnú pokladňu môže obchodník používať až po zaregistrovaní na daňovom úrade a vtedy jej pridelia tento jedinečný kód.
              Trochu viac rozprávania je o tom v tomto dokumente, napríklad:

              Click to access DP-50_DP-50D_v22_full.pdf

              Registračné pokladnice stoja tak minimálne 200 € (cez 5 000 korún), tak malí podnikatelia mali zábrany z tohoto dôvodu – museli by na to obetovať asi celý prvý mesačný príjem. Tak u nás finančná správa vymyslela webovú aplikáciu – virtuálnu registračnú pokladnicu, ktorá funguje cez webový prehliadač alebo aplikáciu do smartfónu. Treba ju tiež zaregistrovať a vyžiadať si tento kód, ale tá registrácia funguje on-line, takže netreba chodiť na žiadny úrad. Virtuálna pokladnica sa dá používať do 1000 paragónov mesačne.

              To se mi líbí

            • jaa napsal:

              Díky Navajo, zase o něco znalejší. Ale opravdu ta tisícovka je na trafiku nebo vůbec – obchod nic.

              To se mi líbí

            • NavajaMM napsal:

              Tá tisícovka nebola asi myslená na trafiku. Mne by to bohate stačilo. Istý čas to vyzeralo, že sa budem živiť ako masér. Robil som síce po víkendoch na hoteli a tam som fakturoval mesačne, ale ďalšie súkromné služby by som riešil cez tú virtuálnu pokladňu. Tisícovku paragónov by som neminul za rok.

              To se mi líbí

  18. Strejda Olin napsal:

    Co ještě dnes, 25 let po pádu vlády KSSS, rozpadu SSSR a etablování se Ruské feredace jako kapitalistického státu s tržní ekonomikou, pluralitním politickým systémem a svobodnými volbami, vede USA k takové patologické a deviantní nenávisti vůči Rusku? Má RF v úmyslu napadnout USA a obsadit jejich území? Existují nějaké relevantní důkazy o tom, že to plánuje, že se na to připravuje? Nevím o nich a jsem přesvědčen, že neexistují. Myslím, že neexistovaly nikdy. Přesto Říše zla vede proti Rusku permanentní propagandistickou válku a posiluje svoji vojenskou přítomnost kolem jeho hranic, podporuje jakékoliv vnitřní opoziční síly nepochybně s cílem vyvolat „Moskevský majdan“.
    Jemu však bude předcházet další barevná kontrarevoluce a „Havanský majdan“. USA začaly uvolňovat vztahy s Kubou, otevřely tam ambasádu, začalo se obchodovat, funguje přímé letecké spojení, letos má Kubu navštívit prezident Obama. Je poučné sledovat na tomto příkladu politiku USA v „přímém přenosu“. Střetnou se USA a RF právě tam?

    To se mi líbí

  19. danaver napsal:

    Pročítala jsem si tady tu diskuzi nad EET, věřím že s tím jsou těžkosti, ale přijde mi to stejně strašlivé a vůči podnikatelům likvidační jako zvyšování minimální mzdy – taky se hrozili kolik se bude zavírat provozoven a propouštět lidí…Takže v posledku to dopadne asi jako všechny jiné předpisy – utřese se to, každý si najde způsob jak vyhovět nebo obejít, náklady se započítají do nákladů, a pojede se dál. Mně je víc smutno jak se utahoujou šrouby jinde – dcera, začínající řidička, zrovna řeší problém s přestupkama. Za špinavou spz a vjetí do jednosměrky jí hrozí pokuta daleko převyšující rodičovský příspěvek, a k tomu zákaz řízení na půl roku. A to si čtu, že se mají pokuty ještě zpřísnit. Než se holka vyjezdí, tak budeme muset prodávat ledviny jak na běžícím pásu. Jak se dá tomuhle přizpůsobit, nebo jak to přežít?

    To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      tomu rozumím,bodový systém je strašné svinstvo,no a když jsem viděl Ťoka jak obhajuje ještě jeho zpřísnění,tak jsem se málem po*lil.
      Nejsmutnější na tom všem je,že se i najdou lidé,a není jich málo,kteří ten bodový systém a zvyšování pokut obhajují se slovy „kdo jezdí podle pravidel nemusí se ničeho bát“ a „je hodně pirátů silnic,schvaluji to“ .

      držím všechny palce ať to dobře dopadne

      To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      né že by mi ta značka vadila, nevadí, ale myslím, že už je trochu problém s tím vjetím do jednosměrky, pokud to byla jízda (měřeno na metry). Ale obecně máte pravdu, my Češi musíme volit řešení vždycky od zdi ke zdi, nic nemůže jít středem.
      Jednou jsem byl v kině v Plzni a z jedné strany tam kdysi byla jednosměrka se stáním. Jako Plzeň neznalý jsem tam správně vjel, zaparkoval a po dvou hodinách po kinu jsem z parkového stání vyjel a vracel jsem se, odkud jsem tam přijel. Samozřejmě, že v protisměru. Nic mimořádného, prostě jsem zapomněl, že jsem přijel jednosměrkou. A už tehdy to bylo mastný- za 500 Kčs a řešilo se to na přestupcích na ONV či MNV (už nevím) a to jsem bral 1550,- Kč. Jenže dneska někdo 8 tis. čistá ruka, někdo 35 tis a někdo 1/4 miliónu a více… v tom jsou ty paradoxy dnešního Česka. Takže nějaký rodičovský příspěvek, danover, nemá šanci, holka si musí uvědomit, že může jezdit, ale také zároveň ohrožovat svou existenci, bohužel. Ty přestupky musí posuzovat policajti s mozkem, jinak to bude maso, řekl bych…. obávám se, že i bude!!!

      To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.