Odvrací se Rusko od Putina…?


Ruští sociologové nadchli liberální společenství. Moji liberální známí týden doslova vyskakovali nadšením nad zprávou, že Putinův rating se propadl. Je to politická katastrofa, Rusko se odvrací od Putina – cituji sociální sítě. Putinův rating se propadl z 89 na 82%…

To ve mně vyvolává jednoduchou dětskou, nicméně důležitou, otázku: – žijeme čí dál hůř, úroveň spotřeby podstatné části Rusů za minulý rok klesla o 25-30%. Lidé nevidí životní perspektivu, země se noří do bezradnosti. Pohádali jsme se s celým světem, což je nepříjemné, devalvace rublu způsobila, že lidé, kteří byli zvyklí na dovolenou v zahraničí, ji museli trávit v Rusku. Zvykli jsme si z bankovní krize roku 1995, že to je maximálně půl roku, a pak ten kdo přežije, se má lépe než před krizí. Ovšem, i těm nejtupějším už došlo, že máme úplně jinou situaci, že krizi můžete přečkat, ale také nemusíte, protože se nemusíte dožít jejího konce.

V této situaci rostoucí bezvýchodnosti, kdy člověk který kromě sjednocení s Krymem máloco udělal pro zvýšení své popularity, v takové situaci má podporu 82% obyvatel. Mám podezření, že to je víc, než kolik měl Leonid Iljič (Brežněv) počátkem 70.let, kdy byl mladý, silný a všem se líbil. Proč? Co se děje? Vidím dvě příčiny:

  1. Události na Ukrajině nám velmi jasně ukázaly, že vystoupení proti špatné státní moci může přivést k vládě garnituru ještě horší. Člověk uvažuje asi takto: – jistě, Putin je špatný, nelíbí se mi ani jeho lidi se mi nelíbí, anebo – car je dobrý, bojaři špatní – to je neléčitelné. Ale jestliže já teď budu proti nim vystupovat, mohou se dostat k moci nacisti jako na Ukrajině…
  1. Nejhlasitěji Putina kritizuje tzv. liberální opozice, která ho kritizuje nikoli z pozice proruské, ale protiruské. Že ho kritizují ne za to, že špatně řídí ruský stát, ale za to, že ho zachovává. Nejhlasitěji ho kritizují ti, kteří nás chtějí vrátit do 90.let, anebo i do nacizmu jako na Ukrajině. Když člověk naslouchá blábolení celého toho mrzkého seznamu liberálů počínaje Kasjanovem (někdejší předseda vlády) a konče Kudrinem (někdejší ministr financí), nutně si položí onu dětskou otázku: – a není alternativa Putinovi mnohem strašnější, než on sám?

Domnívám se, že dnešní Putinův rating vlastně vybudoval Západ tím, že poprvé po roce 1941 systémově podpořil nacizmus proti naší zemi.

A protože se tato situace nezmění, tak až do samého našeho pádu do Chaosu, anebo do navrácení Rozumu do vlády, jeho rating poklesne maximálně tak o 10%, ale do onoho momentu zůstane stále vysoký. A výkřiky na téma, že se Rusko od Putina odvrátí, jsou v té souvislosti dost směšné. A to je, bohužel, normální.

Zdroj: delyagin.ru

Příspěvek byl publikován v rubrice hroší kůže se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

53 reakcí na Odvrací se Rusko od Putina…?

  1. cobolik pacholik napsal:

    tie ratingy o popularite,to taky smejd jak predpoved pocasia,to toto iste za komuny pohled nasi spolecnosti na zivot v kapitalizmu a kazdy vedel,jaky ty kapitalisti chudoba zajebana a teraz toto iste o traktaroch,vlastne o tom kagebistovy,bo maju ritku zrastenu z neho a keby debily pisali aspon rovne,ale este viacej mu robia popularitu,bo nevedia uz co maju robit,tojak ja,keby som chcel trafit a prizabit tysona,ked bol v najlepsich casoch,proste jak to nazvatboze odpust im,bo nevedia,co cinia,alebo po mojom nech idu do pizdy ty ratingovy…

    To se mi líbí

  2. blbíš napsal:

    čobole, jestli ty průzkumy dělají jako ty, co jsem dělal u ženistů svýho času já, tak se nedivím vůbec ničemu. Ani h_vno jsem nikdy nenašel, ani pohozenou tankovou minu „položenou“ (=pohozenou) z jedoucí V3Sky před tzv. tankovým útokem, prostě vůbec nic. Ale vždycky jsem si představoval, co bych asi tak dělal, kdybych jednu takovou skutečnou našel. Ani se neptej, co jsem si představoval!!!

    To se mi líbí

    • cobolik pacholik napsal:

      ja si viem zivo predstavit a ani sa nepytam,ja ked na leteckej strelnice,kuchyne pri malackach,sme vybijali zaseknute kanony na masinach a j nebol zbrojar,ale elektro,bo sa naboje vzpriecali v nabojovej komore,bo kurva stara municia,vlhky pusny prach v nabojnici,co zbrojar dristal,alebo malo prachu,aby malo silu zaver natiahnut naspat,preto nekoplo ho tak,pritom mal pilot pyropatronu(3),ktoru ovladal z kokpitu,aby kanon koplo,ale aj ta pyropatrona stara jak svet,po vymene pyropatron,co otazka sekund za nove,kopalo jak kurva a krvy,by sa mi nebol dorezal,ked sme dvaja sedeli pod masinou a tahali zaver a tie naboje mi padali na stehna raze 30mm to som tam isiel dobrovolne,bo sa pytali,ale chcel som skusit,neposral som sa,bos om mal taku tu cobolsku rit zrastenu,ale uz vtedy som zistil,ze,ked to castejsie robis,ritka povoluje,bo clovek zvykne a prekona strach,ci sa bomby zosypali z tahaca liaz,priviezi jak drevo 5 nas lezalo na betone,len ten kurva zbrojar sa dobrel neochcal zo smiechu, rikal,hele hosi,to nema zapalovac,takze zadnej strach,tak to tady napaskujte na kopu at to vodsejpa.

      To se mi líbí

  3. kchodl napsal:

    Přijde mi to poslední dobou jako záměrné strašení Rusů, a možná je to také namířeno směrem na Západ, aby si západní náckové – e.g. neokoni a neoliberálové – mysleli, jak se jim celá protiruská operace bezvadně vede.

    Přitom z pohledu skutečné analýzy je zjevné, že tlak na Rusko ze všech stran k ničemu nevede, naopak je silně kontraproduktivní. Ekonomika se nepoložila, naopak se mnoho ukazatelů silně zlepšilo, protože při výpadku západních úvěrů se musely „ořezat“ zbytné a vcelku zbytečné věci, zaniklo mnoho korupčních sítí a mezičlánků. Také to spoustu lidí aktivizovalo, neschopní se raději stáhli do pozadí, protože je požadován nějaký výkon, nejen udržování vztahových sítí a předstírání činnosti. Přes investiční problémy dochází k budování vnitřní ekonomiky. Všechny tyto pozitivní vlivy časem převáží ty negativní, pokud se tak již nestalo.

    Pokud někdo operuje snížením životní úrovně ruské střední třídy o 25-30 procent, stačí se zeptat, o kolik se snížila životní úroveň v západní a jižní Evropě, mimo Německa samozřejmě, a v USA. Podle toho, co jsem viděl minulý rok v létě ve Francii, Itálii, Británii, bych řekl, že propad za posledních asi 10 let byl ještě větší, klidně 40-50%, protože co si mohla tamní střední třída dovolit v roce 2000+, dnes je jak z říše snů. V USA jsou na tom snad ještě hůře, tam byl propad ještě větší a také to mnohem hůře nesou, jelikož jsou konzuměji orientovaní.

    Nejde mi o oficiální statistiky, kde se Západ naučil falšovat čísla ještě lépe než bolševik, který úspěšně „kompenzoval“ zdražení potravin, dětského oblečení, … zlevněním lokomotiv. Dnes je to podobné, jen místo lokomotiv máme spotřební zboží z Číny a díky pokroku stále lacinější spotřební elektroniku. Ale máslo stojí místo 20 už 40 a dolar je místo za 15 korun za 26. O kolik šlo nahoru bydlení, poplatky za všechno možné, to je další věc. Platy i důchody stouply minimálně, pokud dokonce v mnoha oborech neklesly, protože ubývá dobře placených míst pro vzdělanější, místo aby jich přibývalo. Platy ve výrobní sféře stagnují nebo se dokonce snižují, ve většině oblastí ze sektoru služeb také. Na ještě nižší mzdy tlačí imigrace, hrozba outsourcingu, agenturního zaměstnávání a globalizačního přesunu zbytku ekonomiky do Tramtárie.

    A k tomu všemu zasáhly Evropu velmi silně protiruské sankce.

    Perspektiva je konzumně neradostná, protože situace v Evropě spěje k zavedení cel na čínské zboží, většímu omezení pašování a nezdaněného prodeje. První vlaštovkou jsou evropská cla na čínskou ocel a některé další komodity. Do toho všeho v Bruseli sní o zavedení „eu daní“, například pro „uprchlíky“.

    „Liberální“ sociologové a ideologové neuvádějí, že Rusové jsou dokonale imunizováni proti „liberálním“ pohádkám (se špatným koncem) z 90. let. A co se týče „opozice“ – tedy té, která chce zničit ruský stát a Rusy dílem vyhladit, dílem zotročit, jak docela otevřeně vyjadřují různí západní politici a „myslitelé“ – ta spěje k vyhnání z Ruska nebo vyhnání na Sibiř, podle toho co bude blíž.

    Ilustrativním obrázkem je pohled na kdysi bohaté Pobaltí, dnes přestárlý a deindustrializovaný chudobinec, odkud utekli všichni pod 50 let věku s trochou mozku v hlavě. Jedinou dobře placenou náplní činnosti, kromě prostituce, tam zůstalo okopávání Ruska a budování nástupiště k vojenskému útoku Západu na Rusko, s cílem zničení vlastních zemí ruským odvetným úderem jako americké zápalné oběti, za USA větší a bohatší. Ekvivalent toho, co se povedlo v Gruzii a k čemu spěje Ruina.

    Poslední hřebíček do rakve iluzí o západní ekonomice a politickém systému byl zatlučen na Ukrajině, nyní dva roky po Majdanu, po vnucené válce proti východu za účelem zatažení Ruska do války, po totálním rozpadu ekonomiky a institucí. To je přímo „výkladní skříň“ EU a USA řízení, kterou žádný neslepý a nehluchý Rus nemohl nevidět a neslyšet, pokud má IQ vyšší než žížala.

    Ruští „liberální“ sociologové se mýlí – když se započtou všechny hlasy z celého světa, Putin bude mít oblíbenost přes 100%. Možná 1000%, pokud jako základ bereme 150 milionů Rusů.

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Kchodle, dnes otevřu noviny a zregistruji třeba titulek v Právu na str.17 „Peníze v některých bankách zemí EU už nejsou pro běžného vkladatele v bezpečí“. Tak se začtu a zjistím, že od 1.1.2016 platí směrnice EU o kaučním systému, což umožňuje uplatňovat systém „bail-in“, tedy princip, který byl uplatněn na Kypru – v případě potíží banky mohou její dluhy zaplatit i ti, kdo v ní mají uložené peníze (zjednodušuji, ale tak to je a na Kypru bylo).
      Že by to levičácké Právo lhalo?
      Nu, v Lidovkách (dosti nelevicových) se dočtu na str. 8, že „Levné peníze věští bankám nepěkné zítřky“, což je o tom, že z mnoha důvodů (některé jsou v článku uvedeny) klesá nejen bonita bank (akciový index evropských bank Stoxx Europe 600 za poslední půlrok propad 36 procent), ale především predikce jejich budoucích zisků. Známe bankéře – zisky privatizovat, ztráty socializovat!
      Takže nejen faktický nenápadný pokles životní úrovně a podmínek u nás poměrně široké střední třídy, ale především neradostné vyhlídky. Víme přece, že rozhodující mnohdy nebývá aktuální stav (ten se může změnit), ale trendy. Ty optimistickým dojmem fakt nepůsobí.

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        To jsou chuťovky. Legrační pak je, číst třeba v německých novinách o tom, že Němci trvají na hotových penězích, které si často drží fyzicky doma a nenechávají na účtech, málo používají platební karty. Prý si to „sociologové nedokáží vysvětlit“. Já bych tak nějak tušil důvod, i když sociolog naštěstí nejsem.
        🙂

        Pak někde slyšíte od zapálených havloidů, jak Západ vítězí a Rusko spěje do katastrofy, v Číně padá burza a Assad v Sýrii už brzy půjde od válu. Mezi migranty je samý inženýr a lékař, „to zvládneme“. Připadá mi, že ty lidi zrovna pustili z blázince, bohužel poněkud předčasně. Možná jsou jen na vycházce, v rámci humanizace psychiatrické ústavní péče.

        Ještěže svět není zcela vzhůru nohama, Vy máte svá skvělá vína, jiní lidé mají radost zase z něčeho jiného. Nezastavitelně se blíží jaro, budou zase kvést sakury a jabloně podél cest, holky budou chodit v mini a lehce oblečené, natřásejíce své bohulibé tvary.

        A tak dále, mohl bych psát hodiny. Svět je prostě krásné místo.
        🙂

        To se mi líbí

    • jaa napsal:

      A taky to může být krapítko jinak. Když jsem narazila na zadluženost světa, a taky na pokles úrovně nyní, v souvislosti s mou vrozenou zvědavostí přivandrech mi vychází,že západ byl jakousi výkladní skříní jejich systému.Protože díky bipolárnímu světu -se snažili být lepší,jak pro lidi vlastní tak tzv.okno na lepšísvět. Takže lidi se měli líp, hlavní turistické cesty taky byly fajn, Ale nesměli jste zabrousit mimo. Tam už to bylo ouvej. To všechno stálo plno peněz,proto ty dluhy. Se zrušením bipoláru-se vše uvolnilo a ukázala se pravá tvář,hrabat, hrabat a hrabat.Kupodivu 🙂 ne do státní kasy,ale… Snad si to chtějí vynahradit,co museli investovat do vlastních lidí- -vrhli se na východ asi pro náhradu za „utrpěnou újmu“ Nás a dalšídostali poměrně lehce a s jídlem roste chuť a tak zpracovali gorbyho a Jelcina Mno,asi nepočítali s tím, že lidi se namlsali a to co nastává nechtějí -proto ty rambajzy tak porůznu—a proto ta panika-že se Rusko zbráboralo a vlastní „pátákolona“ si už taky nedá všechno líbit. Asi proto,že se ukázalo,že může být líp.
      Nouvidíme.

      To se mi líbí

      • cobolik pacholik napsal:

        pani jaa,ja sa lady mariane ospravedlnujem ,ze som pani tam pretym oslovil v muzskom rode,bo ja v zapale,ked ma kopne pri citani a reagujem okamzite,tratim poniektore rozlisovacie schopnosti,nie tratim proste reagujem rychlostou svetla a potom to tak vyzera,ze mozem niekoho urazit a a byt za hnupa,co sa mi neraz stalo,bo som prchky jak svina a vysiel som na naozajstneho burana nielen v pani pripade,tymto sa malajsky tiger sandokan hanbi za to oslovenie pani a myzlim,ze ani 25 ran bicom na deresi ma velmi nenapravi, nech sa pani nehneva na burana z hornej torysy,co sa tu hra na malajskeho tigra,ale s tou marianou to myslim vazne aj s ostatnym,copisem okrem malajskeho tigra,to beletricka kolaz.

        To se mi líbí

        • cobolik pacholik napsal:

          kurnik,tak som kontroloval preklepy kym som vyslal a je to jasne,hned ma koplo to jses buran vole,ja boze neviem,treba dat 100 ran bicom,vtedy sa moj ten buransky pisomny prejav naisto popravy,(bo recovy?)bo uz z deresa cobolik nikdy nevstane,nic serie ma to,bo s niekym ,kto z druhej strany barikady to mi zily najmenej trha,ale ty,co mi pasuju,to ma serie…

          To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Skvělé, Sandokane, hrozně jste mi tady u pana Bavora chyběl.
          🙂

          To se mi líbí

          • cobolik pacholik napsal:

            neverim…

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Kdo je považován za přítele, ten vždy chybí pokud se neozývá.

              To se mi líbí

            • cobolik pacholik napsal:

              slechto bavorska,ja sa dobre poznam a uz moje vstupovanie tu je jasne s jakym pojebom ma clovek do cinenia bo na zivo to docista neotesany prase,ked sa nastartujem a tak distignovany ludia,aby brali za nejakeho priatela takeho pojeba jak ja?bo mi nejak nepasuje,aby ludia na urcite vysej urovni jak ja, akejkolvek brali nejak vazne moje dristy,skor to budem tu take spestrenie,hoci ja to tu beriem jak gang,jak jednu bandu,co nekuka na svoje finty,ale na svoju vec,o ktorej je presvedcena.

              To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        Myslím si, že přinejmenším částečně máte pravdu. Zisky se realizovaly v „hezkých“ zemích, ztráty třeba v Indii. Kdo tam někdy viděl tu bídu, ví o čem je řeč.

        To se mi líbí

  4. peter. napsal:

    Neodvracia.Nie len občania RF ale aj obrovská masa občanov zbytku Európy a sveta,intuitívne podporuje Putina v nádeji,že jeho pričinením nastane vo svete rovnovážny stav a tým aj mier.Skúsenosť z minulosti preukázala,že bipolárny svet je omnoho istejšou zárukou pre svetový mier,ako unipolárny.Svet má už krviprelievania ku ktorému sústavne dochádza od pádu ZSSR plné zuby.
    Neobávam sa toho,že Putin stratí podporu doma len preto,že tam klesne(možno výrazne)životná úroveň.Rusi už prežili všeličo,no vždy sa dokázali zjednotiť proti každému agresorovi.Len potrebujú vodcu a dnes ho vidia v Putinovi.
    Ohroziť ho môže vnútorný nepriateľ,no ako sa zdá,Putin túto hrozbu nepodceňuje.V poslednej dobe prijal opatrenia v armáde,keď pred niekoľkými dňami vymenil desať významných generálov a nahradil ich ľuďmi o ktorých vernosti a schopnostiach je presvedčený.Tulská oblasť je významná svojimi zbrojovkami.Preto Putin vymenoval za jej gubernátora generála Alexeja Ďumina,človeka ktorý stál vždy pri ňom.Zvláštne je,že Ďumin síce zobliekol generálsku uniformu,prijal civilnú funkciu,no napriek tomu z armády neodišiel.To je dobre,lebo ako vidno,Putin nepodceňuje žiadne nebezpečenstvo ktoré by mohlo ohroziť smerovanie a územnú celistvosť RF.

    To se mi líbí

  5. Hudec napsal:

    Promiňte trochu mimo téma, ale ono to k němu nakonec bude patřit, uvidíte.
    Mám teď až příliš důvodů mít pěkných pár měsíců blbou náladu, ale včera mi ji dočasně zlepšily dvě události.
    Jednak „Audience 2016“, kdy jsme tři a půl hodiny testovali v Rothmayerově sále na Hradě čtyři desítky vzorků vína z Bordeaux – ročník 2013, který se právě touto dobou stáčí do lahví a už napovídá jaké to které víno bude, až bude lahvově zralé. Noblesní záležitost, kde se setkáte s víny, která byste si v životě nejspíš nekoupili (např. Chateua Pape Clément /Pessac-Léognan/ za 1950,- nebo moje oblíbené Ch.Petit-Village/Pomerol/ za 1350,- a to jednak nejsou ta nejdražší a navíc jsou zatím všechna mimořádně levná, neboť lahvově zralá za nějakých 8 – 15 či více let budou stát úplně jiné peníze). Moc hezký den, s oběma synky jsme si to náramně užili, už po deváté v řadě.
    Ale za druhé a hlavně!
    Večer jsem byl poněkud unaven a tak jsem si k večeři na chvilku (než to se mnou oprávněně seklo) pustil Ramba III, tuším, že na TV Prima. To je ten příběh, jak statečný Američan Rambo jde bojovat proti Rusákům do Afgánistánu. Nu a našeho Američana doprovází jeden místní, který mu na začátku vysvětluje, jak jsou Afgánci nepoddajní, nikdo je v jejich zemi nikdy neporazil, všichni na konec utekli. Alexandr Veliký, Angličani a co já vím kdo všechno a tak nakonec utečou i ti Rusáci! A každý by se měl střežit Afgáncovy pomsty. A Rambo kývá, že teda jo….
    Málem jsem se v tu chvíli tím karbanátkem skoro zadávil, jak mi zaskočilo. Tohle veledílo bylo natočeno v roce 1988, uplynulo pětadvacet let a role se poněkud vyměnily. Další můj komentář k tomu asi netřeba. Život někdy píše nejlepší humor, byť poněkud černý.
    Tak mě napadlo, mrknout dnes večer na NOVA CINEMA, kde v osm večer dávají taktéž americký film „Soukromá válka pana Wilsona“. Kdysi jsem ho viděl a zápletka je v tom, jak jistý americký senátor protlačí dodávky protiletadlových Stingerů Afgháncům, aby měli s čím sestřelovat ruská okupační letadla. Detaily mi vypadly z paměti, ale třeba to bude také taková prdel, jako ten kousek Ramba III. Jen u toho nesmím pro sichr jíst, abych se třeba smíchy doopravdy neudávil.

    To se mi líbí

    • Slim napsal:

      No, prdel. Je to podle skutečných událostí. Akorát ten skutečný Wilson byl šlank, bývalý oficír a pak kongresman, Hanks je trochu
      https://en.wikipedia.org/wiki/Charlie_Wilson_(Texas_politician)
      To co udělal Sověty určitě nepotěšilo, Stingery byly dokonalejší, než ty britské rakety

      Film se dá vidět, mám dojem, že to trochu připomíná současný Domek z karet (ten je slabý, těch 92% na čsfd nesvědčí o dobrém vkusu hodnotitelů; ta mladá generace uvěří každé hovadině, mám dojem).
      Hanks na tradiční úrovni, akorát Robertsová z toho poněkud trčí

      To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        Slime, až se trochu seberu z těch svých současných „hrůz“, rád bych realizoval ten vinograf. Život je krátký…..

        To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        Jo tak ten Wilson, to je jiná kategorie! Palec nahoru, kdybych to uměl! V něčem trochu nesouhlas, ale celkově skutečně dobrý film. Srovnání s tím Rambem by bylo úplně mimo mísu.

        To se mi líbí

    • st.hroch napsal:

      Nepatřím k závistivcům, nicméně, ten první zážitek z duše závidím!! Ramba jsem si klidně odpustil- raděj bych u těch vzorků… Využiju toho typu na „Wilsona“ – zkusím na to juknout. Díky!

      To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Mně se Wilson lbil, ale třeba to bylo tím Hanksem.

      To se mi líbí

  6. peter. napsal:

    Porošenko,v priebehu mníchovskej konferencie o bezpečnosti, nazval Putina lídrom „alternatívnej“ Európy.
    Prezident Ukrajiny hovoril o rozkole zjednotenej Európy a náraste sympatizantov prezidenta RF – Vladimíra V.Putina,medzi občanmi EÚ.
    Hlavným nebezpečenstvom pre nás všetkých,ktorí žijeme v európskom priestore je „alternatívna“ Európa s „alternatívnymi „hodnotami povedal Porošenko.
    Najmä oživenie tradičných náboženských a rodinných hodnôt v RF,nazval ukrajinský prezident náboženským fanatizmom a zákaz propagácie homosexuality pred deťmi nazval zase homofóbiou.
    http://ukraina.ru/news/20160213/1015596016.html
    No ak medzi zásadné „európske hodnoty“nepatria tradičné náboženské a rodinné hodnoty a naopak,patrí medzi ne „propagácia homosexuality medzi deťmi“,tak nech nás žijúcich v Európe ochraňuje Pánboh aj všetci svätí,lebo naši politici nás pred tým určite neochránia.

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Vychovávají nás k tomu, že je vše možno převést do čísel, tabulek a zástupů. Jednou z cest jsou i různé odhady – nikdy o nic jiného nejde než o pouhé odhady – popularity. Nejedná se, přes všechna ujišťování – ta také patří do systému – o žádná exaktní čísla. Na výsledných hodnotách se především podepisuje to, v jakých hodnotách se výsledek pohybuje, nakolik je extrémní. Údaje v oblasti nad 70% trpí značnou fluktuací. Je to dámo tím, že se zasahuje do okrajů mínění. Do prostorů, které nejsou trvale pevné. Kde jsou silné periferní vlivy. Stručně řečeno je to pohraničí se vším všudy. Dělat z takových výsledků nějaké větší závěry je bezcenné. Dnes lze jen konstatovat, že Putinova popularita nestoupá a je trvale zcela extrémně vysoká, nad 80%.
      Druhá věc je, že USA a EU uvolnily velké prostředky do protiruské propagandy. Tak amatérsky dělané, že to nenazvali propaganda pravdy (ať si o tom myslíme co chceme) ale odpověď na ruskou propagandu a jejímu čelení. Již to samo o sobě je amatérismus. Už se ani nesnažíme tvrdit, že píšeme pravdu a netajíme se tím, že děláme pouhou propagandu. A reálné výsledky jsou ještě horší. Takovým prohlášením většina lidí nevěří. Nedávno jsem si přečetl článek Petry Procházkové. Jak Rusy litovala pro tu jejich bídu a pád do propasti (jako Kozina – do roka a do dne) – ale nedávala jim ani gram nějaké lepší alternativy – chudinka, má asi hluboko do kapsy.
      A do třetice reálný příklad z našich poměrů. Zemana jsem nikdy moc nemusel, v druhém kole jsem šel k volbám a volil ho jen proto, že to byla jediná zábrana před devastací českého národa a státu v případě knížete na trůnu. Dnes s ním tu souhlasím, tu nesouhlasím, ale jsem spokojený, že je čitelný a že je svůj. S tím, že není loutkou. A teď se mně ptejte jak ho hodnotím, jakou bych mu dal známku. Za celý život? Za presidentství? Za jeho humor? Za jeho politické schopnosti? Za to jak čeří shnilé české vody? S Putinem to v Rusku bude stejné. Jinak je hodnocen za zahraniční politiku, jinak za ekonomiku, jinak za morálku či za výběr poradců. To vše se do hodnocení promítá. A každý výsledek nad 50% je nadpoloviční – málokdy splněný senvšech politiků.

      To se mi líbí

  7. blbíš napsal:

    všechno se vším souvisí, to varování ruskýho generála související s případným vstupem cizích armád do Sýrie:
    … při sobotě tak nějak přemýšlím, kchodle = smím-li, jak ti hrdinní Saudi asi zrealizují to ohlášené vlítnutí pozemní armádou na tu spřátelenou svoloč ISIL do Sýrie, když je od nich odděluje ne moc kamarádský Irán, kterému navíc popravili nedávno duchovního. A nevycajkovali se ani v tý protijemenský koalici. Tady ty petrodolary asi tak nezafungují, jako obvykle, nevěří si trochu více, než je zdrávo?
    Docela srandovní je to náhlé nasazení pramiček NATO mezi Řeckem a Tureckem, které najednou budou bránit gumákům do EÚ, to je fakt zdůvodnění jak stehno! Jaký má dosah PVO z těch pramic?

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Útočit ze Saúdské Arábie na ISIL nemá smysl. Jediná cesta je od severu, z Turecka. Však se tam již saúdští vojáci přesunují. Je to zatím nátlaková akce. Zkouška USA kam až jim dovolí zajít. RB OSN to nepovolí, jednalo by se o napadení cizího státu. Místní precedent tu máme se sestřelením Suchoje. Patrně by zafungovala syrská PVO.
      Dále netřeba spekulovat.

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        … pak si představujeme, strejdo, každý něco jiného pod pojmem „pozemní armáda“!!! To „Vaše“ Turecko spíš nahrává pojmu „expediční sbor“, to je ale sakra rozdíl, porovnáme-li to s „pozemní armádou“! Takže mi to logisticky vychází pouze po moři, ale bez podpory široké Západní koalice to rozhodně nepůjde! Takže to spíše vypadá na to „smím-li, kchodle“ a na „nevěří si trochu více, než je zdrávo?“ Shodnem se ale na tom divadlu o tom, „kam až…“ !!!

        To se mi líbí

        • strejda napsal:

          Vůbec vám nerozumím. Pozemní armáda je armáda určená k boji na zemi. Proto je pozemní. Její forma nerozhoduje. Jestli dojde na místo boje pěšky, je odvezena vlaky či auty nebo letadly, na věci nic nemění. Expediční armáda bojující na zemi je stále pozemní armáda.
          Jak si představujete přesun saúdské armády po moři? Jak by k Sýrii dopluli? Čím by vojáky převezli? Saúdské námořnictvo na něco takového není vybaveno. Kde by se vylodili? U Tartúsu, na dohled ruské základny? Tak to by bylo zajímavé a poučné.
          Turci i Saúdové zkouší co si mohou dovolit. Ale hrají si se sirkami u sudu prachu.

          To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            Asi moje chyba. Já mám z dob svého vojákování toto dělení:
            skupina armád – armáda – sbor – divize – brigáda – pluk – prapor – rota a četa, přičemž jsem právě s důvodů, které jste zde, strejdo, správně uvedl, Saudy odhadl v tom Turecku na maximálně jeden expediční sbor, který se skládal obvykle ze dvou divizí, tj max. 2 x 15000 vojáků (a myslím, že nikoli se všezbraňovou výzbrojí). To je asi tak maximum, co jsem odhadoval, že by se snad dalo za pomoci spojenců přebrodit od Saudů do Turecka. Já měl problém s tím saudským holedbáním, že vyšle pozemní armádu, což jsem chápal jako celou všezbraňovou vojenskou hotovost Saudů.

            To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              ale pokud Saudové hrozili pozemní armádou dle českých měřítek, tedy pandury a gripeny, tak to tu jejich pozemní armádu přepraví každý větší saudský špeditér na to tata 😀

              To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Erdogan si zřejmě hraje na Hitlera, jinak se to nedá vysvětlit. Dnes odpoledne podnikl Gliwice – tedy „syrští Kurdové ostřelovali tureckou základnu přes hranici“ a „naše armády palbu opětují“. Prostě Turci zahájili ostřelování kurdských YPG jednotek na postupu do pohraničního města Azaz, když byli už jen 500 m od středu městečka. Teď ostřelují z děl i oblast Latakie. Jako správný Hitler musí vyrazit a napadnout cizí stát armádou v noci ze soboty na neděli v půl páté ráno – jinak to není správně hitlerovské – což se možná opravdu stane.

      Večer měl Erdogan proslov, ve kterém napadl syrské Kurdy, čímž vlastně odstartoval turecko-kurdskou válku, což podle všeho povede k rozpadu Turecka, k odtržení východní Kurdské části, než to všechno skončí.

      Jakmile se nějaká země spojí s USA v prosazování „svobody a demokracie“, nutně to musí špatně skončit. Pokud se do války se Sýrií zapletou více i Saudové, mají to také odbyté, dříve či později. Přelije se k nim ISIL.

      Pramičky NATO mají PVO systém Aegis, původně vyvinutý na obranu svazu letadlových lodí, jeho dosah závisí na použitých raketách, radarech, na verzi systému. Obvyklá verze funguje na cca 100 km, teprve poslední modernizace fungují částečně i jako PRO (protiraketové) a na větší vzdálenost. Hlavním posláním je bránit letadlovou loď proti hejnům protilodních křídlatých střel na střední a blízkou vzdálenost. Obranu před letadly a raketami protivníka na velkých vzdálenostech ~600 km zajišťují v americké koncepci stíhací letouny, ne rakety z lodí.

      Saudové chtějí útočit přes Turecko, na jihu by to bylo komplikované. Jelikož už rok prohrávají válku s Jemenem, a jejich letecké a vojenské schopnosti jsou všeobecně známé, válčení se zřejmě omezí na několik záběrů v TV a public relations. Saudové se neshodnou s USA v proklamovaném základním cíli – říkají, že první musí být zničen Assad, teprve potom přijde na řadu ISIL. Jediný problém byl, že s tím nesouhlasili Syřané ani Rusové, na tom tento jinak jistě skvělý plán selhal.
      🙂

      Nejbližších 24 hodin bude velmi zajímavých. A vůbec, bude to zajímavý rok jaksi všeobecně.

      To se mi líbí

    • Cech napsal:

      No ono to s tím PVO nad Sýrií asi nebude tak hrozné :
      Prostě dvě A 10 a útočné drony si klidně zaletí z Turecka 10.02.2016 nad Allepo vybombardují tam 9 objektů a celá Ruská slavná PVO v Sýrii doposud přesně nedoložila nejen strukturální prostor útoku ale ani zasažené cíle.
      No ještě si tam zřejmě musí přivést minimálně další C 400 aby PVO plnila standardní úkoly.
      Nebo :
      Sotva se domobrancům KSS podaří dobýt leteckou základnu Minneh útokem, tak je prostě Turci dělostřelectvem rozhodí po okolí.
      No a nikdo na celém světě si nedovolí proti tomu ani špitnout.
      Pokud Erdogan vychází z těchto faktů, tak se mu použití armády pro obsazení prostoru včetně Allepa taktéž i obnovení zásobovacích tras, jeví jako více jak reálný cíl.

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        To Rusové nechávají projít schválně, přece nešlápnou do nastražené propagační pasti. Erdoganovi jeho „Gliwiclý incident“ neprojde jen tak, to je jisté. Stejně jako Amíkům jejich provokace s A-10 nad Allepem. Tento typ pro nálet zvolili schválně, protože kdyby použili F-16, Rusové by je mohli zaměnit za turecké a sestřelit. Rusové přesně vědí, co a jak tam Amíci dělali, všech 9 cílů které bombardovali. Evidentně šlo o americké mazání stop a odstraňování svědků. Jistě všechny důkazy Syřané a Rusové vyttáhnou v pravý čas.

        To se mi líbí

        • Cech napsal:

          V neděli dělostřelba pokračovala. „Turecká armáda ostřelovala pozice držené Kurdy podporovanou milicí v severní Sýrii naprosto bez problémů i v neděli, přičemž zabila dva bojovníky.“

          To se mi líbí

        • Cech napsal:

          To zaručeně ale opravdu zaručeně nešlápli.

          To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      jo jo, pobavil 🙂

      To se mi líbí

    • jaa napsal:

      🙂 no já něco přidám a nejvíc mne štve,že jsem hned ze začátku vše vyhodnotila dobře áale

      http://zpravy.tiscali.cz/v-hlave-islamistu-povazuji-sebe-za-zlocince-a-zrudy-271451

      To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Je to naprosto správné. Jasná a přehledné. Konečně se dočkáme toho po čem generace volaly. Přimlouval bych se ale pro lyžařské areály, které by měly mít výjimku. A měla by jim naopak být na náklady státu celoročně zajištěna maximální teplota nižší než -5 stupňů pana Celsia.
      U všech vodních ploch a řek založíme písečné pláže, aby na nich mohli imigranti prodávat korálky a hodinky a tak jim zajistili jejich tradiční obživu. .
      Až se vychytají mouchy tak to bude velký přínos pro celou společnost.

      To se mi líbí

  8. jaa napsal:

    Ju a pro blbíše -3.2 Mauglího mám v pdf. z dob prehistorického netu..bez obrázků ::::??????.

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      … bohužel, já nemám žádný *.pdf a do knihovny to je ještě na mě moc daleko…ale chystám se 🙂

      To se mi líbí

      • jaa napsal:

        jde o to, jestli PC nebi laptop to dokáže přečíst.Ty nové musí mít zvlášť program, starší to četly autonaticky.Android – alespoň na mém tabletu to neumí a je potřeba aplikaci – . Třeba by někdo věděl….

        To se mi líbí

        • K-k. napsal:

          Mauglího můžu dodat v .doc – jestli by to vyhovovalo. Je to vydání z r.1958, s Burianovými ilustracemi, vyšlo to tehdy v edici KOD. Když tak se ozvěte, kam to mám poslat – mou adresu má pan Bavor (nechci ji dávat sem, na otevřený web). 🙂

          To se mi líbí

          • jaa napsal:

            Dík, ale já mám i knihu.Ale tohle to mám ještě z dob „omámení“z možností netu. Před „objevením|““,jak se na tom dá vydělávat a různými ejunijními zákazy a omezeními. Cenzurou, sbírání adres a kontrolováním lidí. Z dob,kdy strejda G ještě nebyl pod kontrolou.
            Jo to byly zlaté časy- ta úžasná paleta informací…Spousta webů pak zanikla,ale tenhleten existuje ale za poplatek -jsou tam i další zajímavé, ale ikdyž nejde o peníze ale o svěření přístupu k financím -kdo ví komu.

            To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.