Nejsou lidi


Možná si tento slogan doby minulé ještě pamatujete. Jenže se hodí i do dnešních Strakonic. Ve městě totiž nejsou lidi. Ne, že by město bylo prázdné, ale nějak chybí ti lidé, kteří by posedávali v parku, obcházeli náměstí či dokonce chodili do značkových obchodů či různých pouličních občerstvovacích oken. Když budete dělat anketu jak si kdo představuje třeba podobu Velkého náměstí (té neoblíbené těhotné ulice), dozvíte se spoustu nápadů. Ale pak by bylo třeba se tázaného zeptat, kolikrát by jím navrhovanou příležitost využil. Asi byste se odpovědi, zejména upřímné, nedočkali. Protože on by sice navrhnul něco, ale jen pro ostatní.

Možná se dočkám výtek, že se toho ve městě děje hodně. Děje, ale to je málo. To není ten každodenní pohyb či posezení ve společnosti přátel. Na to už lidi prostě nejsou.

A navíc, by bylo dobré podívat se na složení těch, kteří se účastní různých akcí. Valná část budou přespolní. Proč ne, i ti pomohou oživit město, jenže pořád to nejsou ti místní.

Hotel nazvaný po prvním pánu města Bavorovi, tedy Bavor, pomalu zahnívá a jako hotel se už delší čas nevyužívá. Neuživil by se. Není divu. Ono se toho zase tolik neděje, aby to přitáhlo hotelové hosty. Na turisty se moc sázet nedá, jeden hrad, i když nádherně udržovaný, je málo na to, aby zde někoho udržel i na jednu noc. A Dudácký festival jednou za dva roky, ten už vůbec s celkovým turistickým ruchem nezahýbá.  Chtělo by to něco navíc, něco častějšího, něco přitažlivého. Prostě přidanou hodnotu.

Jenže kam ji umístit? Velké náměstí má prostě smůlu, centrem města už asi nikdy nebude. Hrad má sice svoji venkovní scénu, ale tam se opravdu hodí jen určitý druh představení. Je tu Letní kino, jenže jeho stav také nikoho neláká. A už dlouho. Tam se naopak velice podepsalo minulé a ještě dřívější vedení Radnice. V poslední době se ale začíná jaksi samospádem vytvářet nové centrum kolem Maxima. Možná by nebyl od věci, udělat tam někde takové malé pódijko s několika lavičkami a nechat tam různé hudebníky hrát jen tak pro potěšení. To, že nesmí v Praze ještě neznamená, že by nemohli třeba tady. Kromě toho, nejedná se o příliš obydlený kout.

Jenže i to je jen nápad, který jako první může ztroskotat na tom sloganu. Nejsou lidi.

maxim

Bavor podpis_rex2

Příspěvek byl publikován v rubrice Strakonice se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

131 reakcí na Nejsou lidi

  1. vonrammstein napsal:

    Tak ty Strkanice prostě zrušte a odstěhujte se do Plzně, Blatný nebo Písku. O nic nepřijdete, znám to zam.

    To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Tam.

      To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      To je těžké. Každý je prostě „vodněkad“ a tam patří. Stěžovat si, to ano, ale na straně druhé, budu Strakonice bránit, co to půjde. A že vám se zrovna nezdají nemá vliv na můj vztah k nim ani vztah mnoha jiných.

      To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        Když jsem byl naposledy ve Strakonicích, už je to ale nějaký pátek, tak se mi docela líbil Malý rynek.
        Taky jsem se stavěl asi vloni na Velkém rynku, abych se podíval na kavárnu pana Oberfalcera. Docela pěkná, i když je to spíš cukrárna, než kavárna. Míjel jsem i bývalý hotel Švanda Dudák a působilo to na mě dojmem, že je zavřený a opuštěný.

        Když jsem vloni čekal v Písku na maminku (měla sjezd abiturientů Obchodní akademie po 63 letech!), tak jsem si prošel střed města, a ten je pořád moc hezký a v sadech u „U Rajnerů“ docela živo.

        Ale nesmutněte, všechno zlé je k něčemu dobré, i ve Strakonicích. My jsme u nás v městysi měli loni ten slavný rok „Evropské hlavní město kultury 2015“ a to nás organizátoři (většinou z Prahy) chtěli ukultůrovat k smrti. Akce za akcí, chvilku nebyl klid. Nás místní v centru to nebývale obtěžovalo až sralo. Chválepánubohu, už je to za námi.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Hotel U Dudáka je v provozu, i jako hotel, i jako restaiurace (a dobrá).

          To se mi líbí

        • Nad vraty mám veliký světelný nápis Cukrárna 7, všude se prezentuji, že mám cukrárnu, jen zde p. Bavor mne neustále nazývá kavárníkem, nevím proč. Zřejmě jste podlehl jeho fluidu výmluvnosti… 🙂

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            Ale uznejte, že „cukrárník“ by tak hrdě neznělo. A na rozdíl od Prahy, to není myšleno ani pejorativně.

            To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            Rudo, co Vám to udělá nám odpovědět na tu opakující se otázku! Přece ji nemůžete furt přehlížet, když sem občas chodíte?
            Pošlete – vysvětlete nám to zdůvodnění Rady (aspoň odkaz) na nákup přádelny, jak to je se současným, budoucím financováním provozu, jak s projekty a s rekonstrukcí?

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Tohle bych už neřešil. Ono je problémů daleko více. Momentálně ta podivná elektrárna, ke které se někteří nechtěli vyjádřit a někdo pronesl velice podivuhodnou větu o možném umístění. A já to považuji za dost zásadní problém, který by možná mohly i „popohnat vhodně umístěné peníze“.

              To se mi líbí

            • V současné době probíhá Základní „studie příležitosti“, která by rozpracovala v nabídce uvedený koncept, tedy transformaci Přádelny na technologický park a případně další doplňkové činnosti (vzdělávání, bydlení apod.).
              Studie příležitosti bude mimo jiné obsahovat zejména zjištění potřeb a identifikace partnerů (vybrané podniky, Vysoké školy, poptávka po prostorech a službách, zejména sdílených laboratoří), dále posouzení vhodnosti výše uvedené lokality Přádelny a návrh zaměření technologického parku (například textil a strojírenství) včetně návrhu mixu doprovodných služeb. Součástí bude orientační finanční plán zaměřený na zdroje financování a finanční udržitelnost projektu, návrh struktury financování a harmonogram realizace, organizační zajištění projektu Přádelny. Dále předjednání s řídícími orgány příslušných Operačních programů Evropských fondů a nakonec prezentace na zastupitelstvu města. Snad to takhle ve stručnosti stačí. Studie by měla být hotova do konce února, pak se musíme rozhodnout jak dál, podle toho co bude reálné a o co bude zájem.

              To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        Ale jo, tomu rozumím. Jen mám pár nehezkejch zkušeností vod tama.

        To se mi líbí

  2. oldwomen napsal:

    Milý Bavore, dovolte mi drobný citát. Není ani trošku mimo mísu.
    Milostivá, gentemani sou, jenže zchudli.

    To se mi líbí

  3. Hudec napsal:

    U nás v městysi je lidí dost.
    Jeden Maročan, který tu získal azyl, chtěl místním poděkovat, že ho tu v Čechách přijali. Tak zastavil u nás ve Smetance na ulici matku s dítětem a povídá:
    „Já ti, Češka, moc děkovat, že ty mě tady nechat u vás v zemi žít…“
    A ona na to: „Já ne Češka, já Vietnamka“.
    Tak jde dotyčný dál a před pravoslavným kostelem Sv.Anny hned vedle na rohu je shluk lidí, svatba. A tak spustí:
    „Já vám, Češi, moc děkovat, že vy mě tady nechat ve vaší zemi…“
    Ale oni na to: „My nět Čechi, my Ukrajínci“.
    Maročan jde o kus dál, Bezručovkou, kolem kavárny Anděl, kde venku na terásce sedí tmavovlasá kudrnatá děvčata, tak to zkusí:
    „Já vám, Češky, všem moc děkovat, že vy mě tady nechat u vás ve vaše zem žít…“
    A ony lámanou češtinou: „My ne tady česky, my Portugalsko, my tu studovat medicína na fakulta lékařská Charles University…“.
    Maročan kroutí hlavou, jde o kousek dál kolem komerční banky, tam před jednou úřední budovou (my místní víme, že tam je sociálka) shluk mužů, žen a dětí, tak jede zase:
    „Já vám všem Češi děkovat, že vy mě tady nechat ve vaší zemi žít…“ a slyší od nich: „My nejsme Češi, my jsme Romové!“
    Tak zůstane stát, kroutí hlavou a pak se zeptá: „A kde jsou ti Češi?“
    „Gadžové? Nejpíš v práci…“, je mu odpovědí veselý smích.

    To se mi líbí

  4. čtenář napsal:

    centra měst jdou oživit podle mě třeba takto.

    1) protože jsou již devadesátá léta pryč a s nimi i zájem o obchodní jednotky a kanceláře,tak by bylo potřeba vrátit do center měst stálé obyvatele,čili přestavět ty kanceláře ve vyšších patrech zpět na bytové prostory.To je úkol majitelů nemovitostí,skoro ze sta procent soukromých majitelů nemovitostí.

    2) radnice měst by měla přestat podléhat tlakům veřejnosti(několika desítkám buzerantů),kteří se účastní anket,nedělat v kdejaké prdeli pěší zónu s nemožností vjezdu automobilů,nemožností dlouhodobě zaparkovat(např.před hotelem),zpoplatněním každého městského m2 nekřesťanskou částkou,ale naopak rozšiřovat počet parkovacích míst a tato nechat k dispozici všem,místním i návštěvníkům,zcela zdarma.

    A ono by to na mnoha místech zase začalo žít samospádem.

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Čtenáři, vylidňování historických center měst je celoevropský trend. Tedy – mám na mysli vylidňování stálých obyvatel. Města dělají psí kusy, aby přilákala turisty (viz já výše), ale samozřejmě na konto poklesu komfortu pro samotné místní.
      Většina nemovitostí má sice opravený „kabát“, ale instalace jsou zpravidla sto let staré (u nás odpady a voda od roku 1895). Do renovace bytu či kancelářských prostor se nájemníkovi nechce (to dá rozum) a když centrum města opouští (navždy), byt je celkem obtížně pronajmutelný. Někteří majitelé nemovitostí to řeší pronájmem celkem velkých bytů ve vizuálně noblesních domech skupinám studentů, což zpravidla končí konfliktem se „staronájemníky“ a často jejich odchodem. Takže další studenti, dost často zahraniční. Smyčka se zatahuje a centrum se stává skutečně jen skanzenem bez lokálního koloritu, které městu dávají právě místní obyvatelé.
      Odstrašujícím příkladem v tomto směru je samozřejmě Praha, ale náš městys hrdě kráčí v jejích stopách.
      Obávám se, že jednoduché a rychlé řešení neexistuje. Sám se také pomalu chystám odstěhovat, tak v horizontu 4/5 let.

      To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        dokáži si to představit,mít v činžovním domě byt obsazený skupinou „neposedných“ studentů.
        To musí být snad ještě horší než když si tam udělají „společnice“ privát.

        To jsou ale hloupí majitelé,ti kteří dají přednost obsazenosti před klidem staronájemníků.

        To se mi líbí

      • vittta napsal:

        To jste tedy vedle, Pane Hudče.
        U nás, na náměstí u staré radnice (Dolní náměstí) se scházejí v hojném počtu romští spoluobčané i s dětmi.
        Pokuřují, pijí pivo na lavičkách, a jak je zvykem jejich kultury, hlučně se baví.
        Jejich děti s vřískotem pobíhají kolem a už docílili toho, že jakési umělecké dílo, kde teče voda v takovém žulovém korýtku, je zabedněno a zakryto lepenkou.(s posypem, pěknou)
        Jen mě mrzí, že naši xenofobní občané nemají moc pochopení,a co je zajímavé, čím více je tam romských spoluobčanů, tím méně je tam starousedlíků.

        To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          Jiný kraj, jiný mrav. U nás jsme přičmoudlé spoluobčany z centra vytěsnili. Chválapánubohu….

          To se mi líbí

          • vittta napsal:

            U nás je to naopak, do centra je nacpali.
            Finta spočívá v obálkové metodě. kdy zájemce o městský byt navrhne výši nájmu, který je ochoten platit.
            Dá rozum, že pracující občan (pracující Cikány nevyjímaje) počítá, kolik by si mohl dovolit platit, a výš nepůjde.
            Aušusu to je jedno, těm to platí ěmsto, a tak to napálí, a nemohou prohrát.
            Spekulanti pak kupují nemovitosti a kdo se jim tam za velké peníze nakvartýruje bez větších investic?
            Ta největší pakáž…..jóó, pakáž , to je luxusní zboží, vozí je z celé republiky.

            To se mi líbí

        • Rosťa napsal:

          Mé ofiko bydliště je brněnský Bronx. I za slunečna je tam přítmí a nevlídno. A co není přibito hodně vysoko …. No, naštěstí ke mně na chalupu jejich kultura ještě nedorazila.

          Je to OT, ale nenechte si ujít zajímavé povídání. Chlap asi má přehled.
          http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Merkelova-mi-pripomina-Hitlera-na-konci-valky-Stejne-ztrhany-vyraz-stejne-roztekany-pohled-stejne-okousane-nehty-uvedl-analytik-421209

          To se mi líbí

          • oh napsal:

            „Kdykoli člověk udělá něco dokonale hloupého, udělá to vždycky z nejušlechtilejších pohnutek.“ To neříkám já, to tvrdil jakýsi Oscar Wilde. 😉

            To se mi líbí

          • vonrammstein napsal:

            Jojo, na Cejlu a v okolí je veselo. Znám to tam.

            To se mi líbí

            • jaa napsal:

              A takové to bývávalo klidné místo.
              Apropos -prosím pěkně ,neví někdo ,jak správně – do klabosnice nasadit zpět ,ty velké klávesy s pérkem. Celou jsem ji vyčistila v pohodě, ale ty velké zlobí. Díky 🙂

              To se mi líbí

      • pepanov napsal:

        Pane Hudec on je to problém renovace bytů, to stojí moc peněz a celkový výnos není tak lukrativní.Ještě navíc to není bydlení pro nemajetné seniory. Stačí se podívat jenom na vodu a odpady.Vše je zasekáno ve zdi a ne jako v moderní výstavbě ve stoupačkách. Jinak k panu Bavorovi, asi je to tím, že lidé mají k sobě „blíž“ než v minulé době, jak říkal zrzavý Véna. Vzpomínám na své mládí, když TV byla v plenkách a rodiče se večer scházeli na besedě v parku. My jako děti jsme byly občas poslány pro džbánek, aby se jim lépe povídalo. Dnes bohužel se každý zavře doma a smutní, asi si nemají o čem povídat a nadávat na současný stav se jim nechce.

        To se mi líbí

  5. tata napsal:

    http://www.novinky.cz/domaci/394381-zacpali-jste-nam-hubu-a-znasilnili-jednaci-rad-kritizuje-opozice.html
    Normální člověk si musí tukat na hlavu……..kdo si připomene co oni dělali těch 8 let.
    Ted jsem zvědav na ustavní soud……..

    To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      tato,
      viděl jste přímý přenos z toho jednání?
      Jestli ne,tak si ho najděte a podívejte se.
      Možná nejsem normální,ale zatím si na tu hlavu neťukám.

      To se mi líbí

      • tata napsal:

        To nemyslíte vážně?Jestli si takto představujete demokracii tak prosím.Už jste zapomněl jak se chovali oni asi máte krátkou pamět

        To se mi líbí

        • čtenář napsal:

          viděl jste ten přenos?

          To se mi líbí

          • oh napsal:

            Nevím jak tata, ale já to přetrpěl skoro celé.
            Bohužel, pro Kalousky a Fialy, si ale také ještě pamatuji, jak oni „pružně přizpůsobovali“ jednací řád sněmovny při prosazování vlastních nápadů a potlečování opozičních obstrukcí. Ano, přiznám ODS i TOP, že oni své válcování uměli lépe zakamuflovat, takže to navenek mohlo vypadat skoro demokraticky. Z jejich, tehdy koaličních řad, včetně páně Kalouskovy tlamy, zaznívala od kecapultu vážně míněná prohlášení o tom, že zvolený válcovací postup je vrcholně demokratický a výhradně v zájmu efektivního jednání sněmovny. A slyšel jsem i tehdy opoziční poslance varovat, že ODS ani Kalousek nejsou ve vládě natrvalo a neměly by se tedy narušovat demokratické zvyklosti a ucpávat opozici ústa roubíkem jen proto, že momentální většina chce a vahou svého hlasování může. Tyto hlasy ovšem vyslechnuty nebyly, „většina“ se rozhodla tuhle konkrétní plechovku červů „v zájmu reforem“ otevřít. Teď jsou červi rozlezlí všude možně a bývalým válcovačům se uplatňování jejich vlastních metod vůči nim samotným nelíbí. Tomu se nedivím, ale vůbec mi jich není líto. EET je minimálně druhá nebo třetí kapitola mimořádně nechutného TV seriálu. Jediný rozdíl vidím v tom, že tentokrát modrý pták a knížecí garda nejsou ti, kdo válcují. Jenže oni byli tím, kdo zasel vítr. Teď jim nastal čas sklizně.
            Líto je mi jen toho, že v obyčejná hospodské rvačce je víc etiky a poctivosti, než v jednání parlamentu ČR.

            To se mi líbí

        • tata napsal:

          Nevím jestli ten zákon je dobrý nebo špatný,nevěřím už se ohánět slovy demokracie.
          Ale kdyby to mělo význam zde je právě ukázka jak se zneuživá.To že JSTE PŘESVEDČEN ŽE TEN ZÁKON JE ŠPATNÝ……..by ale nemělo ovlivnit usudek o dění………Parlament má smysl když se jedná a ne zneuživá

          To se mi líbí

          • tata napsal:

            nesleduji exibice KALOUSKA NIC TO NEMĚNÍ,jednají už několik měsicu a stale jen obstrukce……..nic nového tam zaznit nemohlo

            To se mi líbí

            • čtenář napsal:

              jestli nemáte chuť se na ten přenos podívat,tak to nechme plavat.

              I když jsem „čtenář“,tak pro mě je přínosnější jednou vidět přímý přenos než si o tom,co se tam událo,stokrát přečíst.

              To se mi líbí

            • tata napsal:

              ČTENÁŘI
              za mě odpověděl OH,My DVA se moc neshodnem ale vždy sem o VAŠEM POHLEDU přemýšlel,a nikdy jsem ho nevyhodnotil že chcete něco okecat.Toto ale nechápu,protože vubec nejde o zákon a to VY NEVIDÍTE?

              To se mi líbí

  6. Strejda Olin napsal:

    Je jiná doba a obávám se, že bude hůř. Ještě před 25lety bylo naše náměstí a centrum plné obchodů a služeb – banka, MěNV, bufet a jídelna, maso uzeniny, galanterie, klenoty, cukrárna, mléčný bar, rybárna, hotel s restaurací a kavárnou, pánské a dámské kadeřnictví, muzeum, železářství, drogerie, PNS, restaurace, čínská restaurace, bufet, textil, oděvy, obuv, látky a koberce, dětské oděvy, papírnictví, hračkářství, potraviny, ovoce zelenina, pojišťovna, kavárna a cukrárna, vinárna, domácí potřeby, sklo porcelán, knihy, lékárna, samoobsluha velkoprodejna, lahůdky, kino, poliklinika… a všude v poschodích obydlené byty. Auta projížděla centrem křížem krážem, od božího rána do večera než se zavíralo bylo všude plno lidí. V kavárnách, vinárnách a restauracích bylo dlouho do noci (podle zavírací doby) živo a rušno. Dvoučlenná pěší hlídka VB to permanentně jistila.
    Po převratu se začalo vše měnit, střídali se majitelé i provozovny (a stále mění), na periferii vyrostlo několik supermarketů (Billa, Penny, Kaufland, Albert, Lidl, Obi) a spousta jiných prodejen se vším možným, zkrátka nákupní centrum s hektary parkovišť a centrum okupovaly banky, pojišťovny, mobilní operátoři, herny, směnárny, zastavárny, obchody s luxusním zbožím, předražené prázdné restaurace, pizzerie, soukromé ordinace, advokátní kanceláře, zlatnictví, realitky… všude pěší zóny, parkovací automaty, rezidenční parkování, zákazy stání a zastavení. Baráky jsou jak ze škatulky, silnice i chodníky vydlážděné, radost pohledět. Bydlení je tam ale jen pro milionáře. Ne že by tam nebyli lidi, že by tam bylo mrtvo. Ale je tam neosobno a studeno. To je můj subjektivní dojem, tak to berte.

    To se mi líbí

    • pepanov napsal:

      Pane Olin stejné poznatky i u nás v bývalém okresním městě. Hlavní třída dříve průvody lidí a dnes sem tam někdo. Hodně nezajímavých vietnamských obchodů (asi jsou jediní schopní platit vysoký nájem) , sem tam nějaký prázdný obchod. Zkrátka skoro jako ve vybydleném městě.

      To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      Strejdo Oline,
      také to tak vidím,jen s jedním bych nesouhlasil.

      Jeden můj známý před 15lety koupil od města činžovní dům s obchody,po 6letech,když už všichni nájemníci sami odešli,začal uvažovat o kompletní rekonstrukci.
      Zeptal se i mě,na můj názor,a ten byl,že má vsadit na malometrážní byty a nebát se pronájmu pro penzisty,nakonec to tak udělal,ty velké byty změnil na malometrážní.
      Nyní si to nemůže vynachválit.
      Má tam jak ty penzisty,tak i sociálně slabé nájemníky.

      Proto říkám,ne každé bydlení v centrech měst je určeno milionářům.

      To se mi líbí

    • vittta napsal:

      To se u nás tehdy říkalo „jdu do města“.
      To je všechno dávno v prdeli!!!!!!!
      Fakt jste to vystihl úplně přesně.

      To se mi líbí

      • Divoženka napsal:

        No jo, jiná doba, dneska se jezdí a chodí shopovat do nákupních center na okraje měst. Já to sice nechápu, když nemusím, tak do obchodu nevlezu, ale je to tak. Neprší tam, nefouká, umělé osvětlení celý den, dětské koutky, různé atrakce…. no neberte to 🙂 Já s dětmi chodila do parku a na pískoviště, dneska chodí maminy shopovat 🙂

        To se mi líbí

        • oh napsal:

          Já nedávno procházel parčíkem před místní mateřskou školou, kam jsem jako malý klučina býval eskortován na pískoviště a o něco později jsme na křivolaké pískové cestičce kolem parku pořádali naši „Tour de park“ a na trávníku váleli fotbálek. A zjistil jsem, že parčík, který si pamatuji, prošel rekonstrukcí:
          – pískoviště bylo zrušeno. Netuším zda k tomu radnice použila důvod „psí výkaly“ nebo „feťácké jehly“, ale je definitivně fuč;
          – cesta je narovnaná, optimalizovaná pro přesun z místa „A“ do místa „B“ a vyfasovala zámkovou dlažbu, tudíž pro naše závodění naprosto nevhodná. Její přemístění navíc od hrací plochy odřízlo dvě břízy, které nám ochotně suplovaly branku;
          – lavičky, většinou původně soustředěné kolem pískoviště, odkud náš dospělý doprovod mohl mít přehled, co právě tropíme a přitom spokojeně konverzovat, nechal nějaký génius jednotlivě rozestrkat po celém parku, takže k sousedské konverzaci by byl třeba mobil či megafon.
          Místní prodejna potravin, „Včela,“ pošta, trafika, železářství, obě masny a pobočka Městské knihovny jsou taky už minulostí a náš sáňkovací a lyžařský svah obsadily nějaké cihlovobetonové krabice. Prý se tomu říká pokrok… 😦

          To se mi líbí

          • jaa napsal:

            k těm pískovištím. To bylo předčasem nějaké nařízení EU. Že sice mohou být,ale musí je mít někdo odpovědný,který po odchodu dětí,pískoviště zakryje a ráno zase odkryje a v zimě zakryje nefest. . Alespoň tak to vysvětloval náš rathouz,když pískoviště,co bylo u většiny paneláků – napřed zatravnil a vykopal všechny prolézačky z důvodů bezpečí i když se tam nikdy nikomu nic nestalo ..a loni vykopal a odvezl topískoviště. h,mm.

            To se mi líbí

  7. Rosťa napsal:

    Na PL je článek od pana Čulíka. Prosí o finanční podporu Britských listů, protože jinak končí. Velice mě jeho svízelná situace zasáhla a vše nasvědčuje tomu, že nebude mít pro KáDéčko na výplatu. Proto bych si dovolil apelovat na místní diskutéry. Nenechte zhynouti Britským listům, pošlete mu korunu. Ti bohatší dvě.

    To se mi líbí

  8. čtenář napsal:

    pana Bavore,
    neviděl jsem přenosy z parlamentu.když se jednalo o restitucích,to je pravda,ale také je pravda,že jsem ty výstupy z toho schvalování nehodnotil.

    Dnes jsem se ale dozvěděl třeba toto:

    „Tak já musím změnit to, co jsem chtěl říct, a reagovat na slova jak pana předsedy Sklenáka, tak pana místopředsedy Filipa. Není jak použít nějakého klasika z komunistické éry Viktora Černomyrdina: „Mysleli jste to dobře a dopadlo to jako vždycky.“ Tady jsme slyšeli opakovaně, jak sociální demokraté fňukají nad tím, jak vypadá jednací řád. Ale Roman Sklenák zapomněl říct, že vyčleněné hodiny pro třetí čtení nejsou od začátku v jednacím řádu. A prosadila si to jeho vláda, protože jí to přišlo výhodné. Vláda ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody. Nikdo z tehdejších poslanců ODS nehlasoval pro toto vyčlenění hodin ve třetím čtení. Proč to udělali? Protože měli těsnou většinu a chtěl mít tu stojedničku jistou. To byl úmysl zákonodárce. Já nevím, jestli je to správné. To nebylo nic v zájmu projednávání a kvality zákonů. Bylo to o tom, aby věděli, kdy mají sehnat svoji těsnou většinu. Já tomu rozumím. Ale – asi jste to mysleli dobře a dopadlo to jako vždycky. My jsme pro to nehlasovali, my to jenom využíváme. Kdybyste to neprosadili vy sami – a já jsem tady jednou říkal, kdo všechno tehdy aktivně hlasoval. Pan kolega Sklenák tu nebyl. Ale hlasoval pro to premiér Sobotka, ministr zahraničí Zaorálek, který ten zákon předkládal, hlasoval pro to ministr průmyslu Mládek, hlasoval pro to dnešní prezident NKÚ, který nás tak často poučuje, jak ty zákony špatně přijímáme, Kala. Hlasoval pro to dnešní šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže poslanec Rafaj. A takhle bych mohl jmenovat.

    Takže jestli se vám to nelíbí, tak si svolejte stranickou schůzi a tam si to vyříkejte! Nám s tím dejte pokoj, my jsme to nikdy nechtěli a nikdy nepodpořili! To, že využíváme ty možnosti, je logické.

    Roman Sklenák říká, že už přes 20 hodin jednáme. Teď o tom mluvil Petr Gazdík. S dneškem to bude možná 30 hodin, nebo 28. Když jsme v listopadu 2011, to ne na konci volebního období, ale zhruba po roce a něco, zažívali obstrukce sociální demokracie, tak jsme tady byli 130 hodin! A šest hodin byla přestávka! Každý den jedna hodina přestávka. Každý den jsme jednali 23 hodin! Každý den! Ne teď, že za tři měsíce máme do kupy 20 hodin. Dvacet tři hodin, v osm technologická přestávka, v devět jsme začínali. Tady chodili sociální demokraté a říkali: Třetí směna hlásí nástup! My máme službu od dvou do šesti! A my jsme tady museli držet celou dobu 67 poslanců, aby se mohlo hlasovat o návrzích vašeho tehdejšího hrdiny Davida Ratha, o kterém dneska tvrdíte, že vlastně nikdy sociální demokrat nebyl! Co deset minut jsme tady hlasovali. A pamatuji si stesky některých kolegů ze sociální demokracie v předsálí: Já chudák, nejstarší poslanec a mám službu ve čtyři ráno! Jak já k tomu přijdu, když ti mladí teďka spí? Tak proč fňukáte? A nepřistoupili jsme k tomu a poslouchali jsme 50krát stanovisko nějaké stavební spořitelny, 48krát stanovisko Ústavního soudu. Slyšeli jsme libanonské verše. Legendární „rating“ a mnohé jiné věci. A nepřistoupili jsme k tomu a trpělivě jsme 120 nebo 130 hodin během šesti dnů a šesti nocí vydrželi.

    A pan předseda Sklenák říká, že on musí chránit demokracii a po 20 hodinách už je to dost. Protože on usoudil. Pan ministr Babiš usoudil, že už všecko zaznělo. Jak to ví? Čtyřicet šest přihlášených. On už ví, že všechno zaznělo. A díky tomu, jak jednáme, tak aspoň může odpovídat. Mě docela baví ten formát debaty. Vždycky v pátek klademe pět hodin otázky, ministr Babiš neodpovídá. Za týden v pátek přijde a přečte odpovědi. No tak ten týden potřebuje, aby to ti spolupracovníci napsali! Dneska jsme to viděli zase. Odpovídal na dotazy z minulého pátku nebo z minulého projednávání. To znamená, na dnešní dotazy se už odpovědi prostě nedozvíme, protože tento ani příští pátek EET prostě nebude.

    Jsem moc rád, že Roman Sklenák nám udělal takové PR a citoval například má slova z července 2014. Je pravda, že jsem o rok a něco starší od té doby, ale pořád se cítím poměrně mladý, poměrně odhodlaný. A pořád budu vystupovat, když někdo vědomě porušuje zákon. Já nevím, proč nejste trpěliví. Všimněte si, z vystoupení předsedy poslaneckého klubu sociální demokracie ani jedno slovo o EET. Ani jeden argument. Hrál si na historika, citoval nás z našich tiskových konferencí. Což je v pořádku, já se k těm slovům hlásím, já se za ta slova nestydím. A hned byl i prognostik.

    A pro kolegy, kteří tady nebyli v minulém období, tak já vám připomenu, jak probíhala každé úterý schůze. Začínala schůze ve 14.00. Načež začali vystupovat dva řečníci opozice: Bohuslav Sobotka a Lubomír Zaorálek. Někdy mluvili tři hodiny, když měli špatný den. Když měli normální den, čtyři hodiny. A když to rozjeli, zejména dnešní ministr zahraničí když se rozjel, tak nám tady od dvou do sedmi říkal: Chápete? Chápete? To nemůžeme projednávat! Ti samí, když o půl třetí nemáme schváleny tři zákony, po půlhodině říkají: Co se to děje? Organizovaná obstrukce!

    Včera bylo opoziční okénko. A to si fakt nestěžuji, já jsem to říkal včera s úsměvem předsedům koaličních klubů. Načež v opozičním okénku byl nejdřív vládní návrh zákona, o kterém prognostik Roman Sklenák řekl, že to bude rychlý proběh – aby zhruba dvě hodiny mluvili především vládní poslanci! V pořádku, mně to vůbec nevadilo. Ale to víte, jak se ty prognózy naplňují. A nebyli to opoziční poslanci. A mohl bych taky říkat: To byly obstrukce! Teprv v pět hodin přichází, protože asi po pěti měsících jsme dostali pět hodin, z toho dvě hodiny (nesrozumitelné) debatovali vládní poslanci a mně to nevadí. Ten zákon byl důležitý, je důležitý, není jednoduchý, zákon o zdravotnických službách – a je to dobře.

    Ale vy pořád někam spěcháte. A pak pořád opravujete. Kontrolní hlášení – spravíme ho! Zítra, pozítří! Ještě tady není. Pivo bude od 1. července zlevněné. Únor – ještě to tady není. A takhle bych mohl pokračovat. Mohl bych mluvit o tom, jak jste dali 16násobek za vykupované pozemky, jak jsme řekli, že to je špatně, abychom pak společně – a podotýkám společně, já si toho cením, že jsme to opravili, vládní i opoziční poslanci. Tady jsem varoval, že likvidujete cestovní kanceláře. Ministryně říkala, že ne, aby během 28 dnů v Senátu řekla: Máte pravdu. A ten samý pozměňovací návrh přišel ze Senátu zpátky ve znění, které jste předtím zamítli. A takhle bych mohl dávat jeden příklad za druhým.

    Já to dělat nebudu. Já ten čas nechám přihlášeným poslancům. Klidně se toho svého, teď nevím, jestli je to, vystupuji s přednostním právem, nebo přihlášením, já se toho svého vzdám, aby mohli vystupovat mí kolegové. Protože nám zbývá zhruba 70 minut, než dojde k nezákonnému hlasování.

    Ale milý kolego Romane Sklenáku prostřednictvím paní předsedající, neoznačujte porušení zákona za ochranu demokracie. To se fakt nehodí. A víte stejně dobře jako já, že je to poprvé v dějinách českého parlamentu, kdy násilně předčasně ukončujete rozpravu. Ať už jste byli v opozici, nebo ve vládě, ať už my jsme byli v opozici, nebo ve vládě, nikdy se to nestalo. Dneska se to stane poprvé. A já už vím, jak se chystáte tleskat, jak jste to zařídili. Úplně zbytečně. A co je na tom nejhorší. Nejhorší je, když se to stane poprvé.

    Já bych mohl prognózovat úplně stejně jako pan předseda Sklenák a říkat: Co když to bude za tři týdny znova? Protože zjistí, někdo zase přijde a řekne ten Brusel to chce do dubna a my to nestihneme! Tak musíme ukončit rozpravu, aby nám bruselští úředníci nevyčinili. A potřetí. A počtvrté. A popáté.

    Takže nevím, jestli nás mělo dojmout to vystoupení pana předsedy Sklenáka. Já nemám rád, když někdo fňuká a stěžuje si zrovna na to, co si sám prosadil. To je podle mě špatně. A pokud je to chyba, tak jsem neslyšel odsud vaše vystoupení: My jsme ten jednací řád změnili účelově, protože se nám to hodilo, a byla to chyba. Dneska se ukazuje, že jsme to udělali úplně špatně. Ne. To jenom slyšíme: Bylo by to třeba změnit. Kde je odpovědnost těch, kteří to navrhli a prosadili? Přečtěte si ty záznamy, které já jsem si našel, z roku 2004, když jsem tady samozřejmě nebyl, co říkali mí kolegové z ODS, kteří varovali před tímto ustanovením. A vy jste si ho schválili, teď nevím, jestli jste si i zatleskali, ale Lubomír Zaorálek jako lídr těch změn byl bezesporu spokojený. (Potlesk z pravé části sálu.) „

    To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Velmi by mě zajímalo čtenáři jaký tento dlouhý proslov měl přínos pro debatu o EET, jaký měl přínos konkrétně pro vás (vyjma ovšem radostného učůrávání jak to těm levičákům napálil, kdo to vlastně byl?), jaký by mohl mít případně pro mě – finančně zajištěného důchodce toužícího po ničem jiném než právním a trošku spravedlivém sociálním státu?

      Mě se podařilo poslouchat z debaty náhodně asi dvě-tři minuty, zrovna hovořil předseda klubu KSČM, proto jsem tak dlouho vydržel. Beru jejich podporu zákona s výhradami, a jsem rád že zmínil hlavně jejich návrh na účinná (!) MAJETKOVÁ PŘIZNÁNÍ, to by byla cesta! Nezávidím na státu uškudlené tisíce kováři, instalatérovi, masérovi … ani vám ne čtenáři, EET v tomto smyslu by mi mohla být ukradená i když jsem ji hájil, jakožto zásadu, ale pokud neplatí pro všechny je na nic. Nepřeju naproti tomu stamiliony podvodníkům, privatizérům, příjemcům dotací, všem těm janouškům, bémům, rittigům, pitrům, krejčířům, babišům, dalíkům…, tam se nikdo nechce vloupat, kromě KSČM. Nemyslete si že je nějak žeru, někdy jsou to pěkní suchaři, málo radikální (je to výhoda nebo nevýhoda?), nevím zda by vládli dostatečně razantně, taky tam sedí poslanci hodně odleva až po politický zaprděný střed, ale pořád je to to nejlepší co má šanci do PS.

      To se mi líbí

      • Rosťa napsal:

        Pane Petřepavle, nikdy jsem nepochopil, proč sem k panu Bavorovi nick čtenář chodí. Asi chce, nicméně já mu nerozumím.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Proč by nechodil? Přichází v míru a tak není důvod, proč by se mu měl přístup omezovat. Má své názory, občas se mu sice argumenty vymknou (viz citace té přednášky, ale má právo si ty názory obhajovat. On tu nese svou kůži na trh a není důvodu mu v tom bránit. Ostatně je to živnostník jako já.

          To se mi líbí

          • Rosťa napsal:

            Vaše Blahorodí, já mu v tom nebráním. Já se jen divím. Ale z toho si nic nedělejte, jsem starej a blbnu, to nás potká všechny.

            To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        Petřepavle,
        byl to Stanjura,přínos to pro mě mělo v tom,že jsem si mohl udělat přesnější obrázek ohledně těch obstrukcí.
        Protože v dobách kdy vládl Topolánek,Nečas jsem byl ještě hodně pracující,neměl jsem tolik času,neviděl jsem jejich obstrukce,takže jsem byl v těch jejich obstrukcích neználek.Pro mě to byl přínos.

        Protože celou dobu,co jsem poslouchal názory pravice,že s obstrukcemi vydrží až do voleb mi bylo divné,že to vůbec jde a kladl jsem si otázku,jestliže to jde,proč to tedy ta levice neděla také tak,v případě všech zákonů,které nechtěla.

        Až nyní mám tedy možnost srovnávat,obstrukce levice s obstrukcemi pravice.

        PS:Kováčikův proslov byl taktéž dobrý,ale zklamala mě,KSČM,zdržet se je postoj ani ryba ani rak.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Já myslím, že by pro vás mohlo být „přínosnější“, kdybyste si přečetl Kalouskovy projevy na téma EET. Zejména ty o myslivosti a Vrběticích.

          To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            no a já zase myslím,že byste si měl zjistit proč ty 3hodinové Vrbětice byly použity.

            pane Bavore,proč jste tak probabišovský?
            A byl byste i nadále,kdyby on opravdu chtěl napravit to podnikatelské prostředí?
            Což pro mě znamená,žádné výdajové paušály vybraným typům živnostníků,plátce DPH každý kdo podniká,EET zavést v jeden den a pro všechny.

            Chápu Vás,že jste Antikalousek,ale jste až příliš okatě probabišovský.
            Což mě u voliče KSČM překvapuje,až šokuje.

            To se mi líbí

            • tata napsal:

              Čtenáři
              Bohužel máte vtomto případě klapky na očích.Ne Bavor ale VY jste tu obhajobu chování založil na tom že ten zákon je špatný………nevím jestli je nebo ne ………….jde uplně o něco jiného.
              Myslím si že není dobré aby si Babiš upevnil moc je to podle mě nebezpečné……….na druhou stranu Kalous je daleko horší nebezpečí.
              KDYBYCH SE MĚL ROZHODOVAT………..MEZI NIMI samozřejmě BABIŠ………..JINAK je pro mě BABIŠ NEPŘIJATELNÝ.
              Bohužel neumite rozlišit závažnost………….za vládnutí 8 let pravice,valcovala opozici nehorázným spusobem i to že defakto převažovali pro pravici ustavní soudci……..je to smutné ale bohužel ustavní soud není nestraný.

              Na druhou stranu jsme museli respektovat volby a tento systém tudíž pravice prosadila třeba ty restituce i to že levice je daleko neschopnější opozice jako pravice……..UŽ FAKT ŽE je podávano 100 žalob na další majetek cirkvi………přesto že bylo tvrzeno že to je definitvní vyrovnání.
              parlamentní systém ale umožnuje protlačit přaní vladnoucím pohledům………nemělo by umožnit najit skulinu to bojkotovat………..vtom je to zakladní vlastně obajujete že někdo je šíkovnější…………….oni neargumentují oni našli skulinu na bojkot protlačit pohled menšiny a to je proti tomu co má parlament představovat……….at se nám ten zákon libí nebo né

              NEJDE o KALOUSE nebo Babiše ale o možnost vladnout parlamentním systémem a ten má umožnovat volbu hlasováním nikoliv odalovat hlasovaní……….vtom je ta skulina.

              To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Nejsem volič KSČM (i když tentokrát jsem je volil, ale neměl jsem jinou možnost). A co se týká těch Vrbětic a čehokoliv jiného, tak pak nelze vykládat nesmysl o tom, že se na někoho „nedostalo“. Prostě ve třetím čtení se už nemá probírat nic zásadního a má být rychlé. Ano nebo Ne. A skutečně nelze dopustit, aby menšina tyranizovala většinu. To nemá s Babišem nic společného. Tady jde o zásadní zneužití demokracie ve prospěch jednoho Kalouska.

              To se mi líbí

            • čtenář napsal:

              pane Bavore,
              máte asi zmatek v tom kdy Kalousek mluvil o těch Vrběticích,to nebylo to třetí čtení.
              Tak jsem to pochopil já,když jsem ho včera poslouchal v Hydeparku.
              Věřím tomu,nikoliv z důvodu,že to říkal Kalousek,ale z důvodu,že on by neřekl něco na čem by se nechal nachytat.

              To se mi líbí

            • Cech napsal:

              No pokud přečetl pan Kalousek hlášení jak a za jakých podmínek, byla prováděna delaborace munice ve Vrběticích, tak bych mu snad odpustil i tu vraždu příbuzného.

              To se mi líbí

        • Petrpavel napsal:

          Jestliže ideu návrhu podporuji, ale návrh sám je nevyvážený a mířící (= „postihující“, tedy bojující proti daňovým únikům) jenom selektivně úzkým směrem (konečně, sám jste toto vždy tady tvrdil), mé připomínky nejsou brány v úvahu, a nemůžu svým hlasováním Pro či proti nic ovlivnit (koalice má většinu a bude hlasovat jednotně) pak zdržení se jediným možným vyjádřením.
          Ale chápu vaši rybu a raka, někdo na komunisty hůl hledá vždycky i kdyby se chovali jako andělé 🙂 . Je dáno niterným ustrojením každého jedince jak se dívá na společenské jevy které nikdy nemůžou být ani dobré nebo špatné, ale vždy jenom vyvažující všechny síly ve společnosti.
          Jednoduše já bych chtěl silnou až znemožňující obstrukci církevního daru který se mi zdál úmyslně chybně vypočítaný a nastavený (nejsem proti přesné a historicky spravedlivé restituci skutečně církevního majetku), vy zase byste chtěl silnou až znemožňující obstrukci možnosti evidence SVÝCH tržeb (nejste jistě proti evidenci u jiných, zvlášť „podnikání“ u těch velkých babišů, rittigů, krejčířů apod.)…

          To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            Petřepavle,
            Vaší logice nyní méně rozumím,já pochválil proslov Kováčika,vybraným pasážím bych i vestoje tleskal,ale kvůli tomu,že jsem vyjádřil i určité zklamání nad jejich zdržením se,to vidíte tak,že chci hledat hůl.
            Mýlíte se,velmi se mýlíte.
            Protože moje zklamání není hůl,ale křišťálově negrossovské zklamání.

            To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Ale já čtenáři vašemu zklamání rozumím. Vy zklamán, já potěšen. To odpovídá našemu pohledu na společenské jevy u nás. Křišťálově čisté.
              Přesně stejného rodu je ten leták daný sem Bavorem a reakcí Strejdy. I ideologie každého člověka vzniká jako výsledek prožitého. A i prožitky a informace, mnohdy dezinformace, vnímá každý svým (třídním, profesním, stavovským, morálním…) pohledem a dává jim podle toho osobní důležitost.

              To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      A co jako? Takže je to tak 50:50. Jen u církevních restitucí to tak nebylo, to je zvláštní, když jde o největší tunel na státní peníze, tedy na peníze co odvádějí daňoví poplatníci,. U skoro nejateističtějšího státu ve světě. Takže tím jste jen potvrdil to. co si myslím už dávno a to, že socdemáci ten tunel chtěli. A jen Sobotka a spol. kalili vodu.

      To se mi líbí

      • tata napsal:

        Kočko
        prakticky na to jsem VÁM odpověděl jinde…….nereagovala jste nevím jestli umyslně nebo že to je někdy nepřehledné.Víte Vy zarputile máte jako klapky na očích………vidite jen jeden argument a nevnímáte to druhé.
        ANO mate pravdu vtom co pišete asi skutečně valná čast ČSSD SE PŘIŽIVILA NA TUNELU zvaná restituce…………minimálně byli neschopný věnovat tomu tolik času co KALOUS…………..JENŽE k tomu patří přiřadit ty druhá fakta a celkový obraz pak je o něčem jiném a to je že na naší politické sceně není z čeho vybírat…….jen špatná a katastrofální vysledky.
        Jediné se dá říci pravice daleko více ovládá být opozicí………..což pro lidi jako já levicově smyšlejicí je zdrcujicí a ubijejicí.PŘESTO nemohu připustit že jejich vládnutí je stejné nebo lepší………..ty fakta jsou jasná………..samozřejmě že s pohledu člověka co klade duraz na socialní stát.
        A TEN NEJDULEŽITĚJŠÍ FAKT ktery těmi klapkami nevidíte je……….žě přesto že si ČSSD si jen hraje na levicovou stranu………….přesto v plno věcech to má kladný dopad na ten rozdíl…………..tak už snad naposled a zkuste zareagovat na fakta bez klapek.
        POSLEDNÍ VOLBY ……….Rozdali karty jasně……..Váš největší argument sice pravdivý ale bohužel protože má ty klapky.
        RESTITUCE SCHVALILA pravice……….tudíž ČSSD to některým lidem vyhovovalo……..přesto mužou být jen spoluviníky………..rozdíl viník ,spoluviník snad dokážete vnímat.
        Kdyby v této vládě nebyla ČSSD………..RESTITUCE by stejně neměl nikdo silu zrušit jestli to vubec jde,to není podstatné…………takže VÁŠ hlavní argument strací smysl.

        A nastupují ty argumenty co klapkami nevidíte……………..tato vláda co je je o ten fous lepší než předešlé tečka

        To se mi líbí

  9. K-k. napsal:

    OT: Pane Bavore, pošta… 🙂

    To se mi líbí

  10. Rosťa napsal:

    Tak mě nenapadlo nic blbějšího, než abych si k tomu Veltlínu otevřel PL, kde Komárek natírá Kalouska. V tom článku pan Komárek tvrdí, že si pan Kalousek po dalších volbách ani neškrtne. Takže pan Kalousek dle něho v parlamentu nebude ( kéž by měl pravdu ) a pan Komárek zůstane. Pokud jde o mě, Kalousek i Komárek by měli být minimálně někde u tabule, zvané hanba.

    To se mi líbí

  11. Rosťa napsal:

    Koukám na Barrandov. Dva absolventi VŠ se přihlásili na stolařský učňák. Jako absolventi SŠ to udělali za jedenapůl roku a dle info jsou úspěšní a vydělávajíí. Jsou chytří oni, nebo stát dovolil vyrábět nové putny?

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      To nemá s putnama nic společného. Jako absolventi SŠ prostě jenom dělají praxi a odborné předměty se musí naučit hlavně doma po večerech. Takže když budete rok a půl stát u ponku, a nemáte obě ruce levé, opravdu se řemeslu hodně naučíte. Dokonce bych řekl že víc než ti, kteří tam chodí 4 roky jen do lavic a do dílny se dostanou až po vyučení.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Pokud si někdo myslí, že to není pravda, tak i já jsem takový podobný. Sice už je to skoro 40let, ale předpokládám, že se podmínky v tomto směru nezměnily.

        To se mi líbí

      • Rosťa napsal:

        Větu jsem nějak nedopsal. Domnívám se, že školy chrlí absolventy v životě nezaměstnatelné a ti potom jsou nuceni dělat úplně něco jiného, aby se uživili.
        Seděl jsem v čekárně u zubaře a poslouchal rádio. Firmy hledaly mraky různých řemeslníků a kulturního antropologa ani jednoho. Proto ta narážka na všechny putny.

        To se mi líbí

  12. Petrpavel napsal:

    Předseda poslaneckého klubu KSČM Kováčik před hlasováním o EET :
    Vážený pane předsedo, vážená vládo, milé kolegyně, ctění kolegové, jak jsem již řekl, poslanecký klub KSČM chce rozhodnout zodpovědně a s co nejčistším svědomím, byť víme, že na nás v tuto chvíli není tak úplně ta největší zodpovědnost, neboť nejsme vládním poslaneckým klubem. Nicméně jsme přesvědčeni o tom, že boj proti šedé ekonomice není jenom úkolem vládních stran, ale je úkolem nás všech.
    Ukázali jsme to tady v uplynulém roce, my jako klub KSČM, a bohužel, včerejším dnem se tak trochu nedůstojným, vzpomínáte na tu diskusi tady, způsobem zametlo s naším návrhem zákona o majetkových přiznáních. Podle našeho soudu totiž právě toto je to klíčové opatření v boji proti šedé ekonomice, proti daňovým únikům, proti všem lumpárnám a nepravostem, které se v této oblasti už dvě a půl desetiletí dějí, a řada z nás, ať už jsme byli novináři, ať už jsme byli kdekoli jinde, má s tím bohaté zkušenosti a je třeba si ty publikace, např. od paní kolegyně Lorencové, také přečíst. Je to tam přesně. Kdyby tehdy zůstala v našem právním řádu ona opatření, která zde byla, jak tady bylo řečeno, do doby, než se dělaly znovu zákony po vzniku České republiky, tedy majetková přiznání, tak celá ta „bohatá“ 90. léta, ten Klondike, to rozkrádání, to zhasnuto atd., by bylo daleko těžší. Já nejsem naivní. Já si nemyslím, že by to bylo úplně čisté, křišťálově čisté, taky jsme tady slyšeli ta slova tady z toho místa. Ale přece jenom by různí vykukové, různí takoví chytráci, podnikavci, prosím, nikoli podnikatelé, před těmi mám úctu, měli daleko těžší to vykývání s námi všemi, to rozkrádání majetků, výdobytků nás všech, našich rodičů, našich prarodičů, celých generací, nedošlo by k tak zásadnímu nečistému převratu u majetku. A možná by i dnes morální hladina ve společnosti byla podstatně jiná.
    Domnívám se, že právě proto je institut majetkových přiznání, ať už tomu říká pan prezident nebo kdokoli jiný jakkoli jinak, velmi důležitý. Já tady z toho místa mohu říci, že nejsem uražený, že zrovna náš návrh neprošel, že tady ještě je vládní návrh, o kterém pan zpravodaj říkal, že právě proto, že tady je, tak navrhuje zamítnutí toho poslaneckého, že tudíž, zase po pečlivém zvážení, pečlivé diskusi, případně předložení pozměňovacích návrhů, poslanecký klub KSČM, domnívám se, pokud to nepůjde někam úplně jinam, pokud to bude mít zuby, tak i tento vládní návrh podpoří.
    Co se týká tématu, o kterém teď za chvíli budeme hlasovat. Zvážili jsme pro a proti. Nejen to, že nejsme vládním klubem, a není tudíž na nás ona zodpovědnost, nebudeme, nechceme nahrazovat něčí pochybnosti ve vládních lavicích, zvážili jsme i určitá rizika. Výnosy budou odpovídat nákladům? No teď se to nedá úplně říct. Možná ty obavy, vzpomínám, jak se těžko rodil systém evidence vozidel, a to je, co se množství týká, nesrovnatelně menší penzum operací. Zvažuji i to, a zvažovali jsme i to, co tady bylo v té diskusi, tzn. určité obavy části živnostníků, podnikatelů, zejména na venkově, to jsou ti od slova živiti se a někteří od slova tak tak se živiti, a je velmi jednoduché říci: Když nemáš na pokladnu, nepodnikej. Ale ten člověk leckdy na té malé vesnici je jediným, který se tam jakž takž stará o nějaké zásobování.
    Čili to jsou i věci, které jsme zvažovali, a myslíme si, že když k tomu přidám, a všichni jsme tady byli svědky určitého, řekněme, na hraně nebo možná trošku za hranou jednacího řádu a Ústavy se pohybujícího ohnutí procedury …,……..
    Předchozí vlády, pokud byla některá jejich činnost obstruována, opozici nechaly vypovídat v podstatě bez reakcí. A tady souhlasím, že to bylo kratší. Mohli jsme si ušetřit řadu hodin, ale budiž, tato vláda má jiné přístupy a já je respektuji.
    Poslanecký klub KSČM se po zvážení všech těchto okolností rozhodl, že bude hlasovat jednotně, byť tam byly různé návrhy a názory. Všechny tyto názory byly zváženy, je řada členů, kteří mají problém s rozhodnutím, ale podřídí se rozhodnutí poslaneckého klubu, které je stanoviskem, a to stanovisko je jednotné hlasování a v zákoně o elektronické evidenci tržeb se zdržíme hlasování.
    Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců KSČM.)

    http://www.psp.cz/eknih/2013ps/stenprot/037schuz/s037161.htm#r2

    To se mi líbí

  13. tata napsal:

    MILION hvězdiček Bavore

    To se mi líbí

  14. čtenář napsal:

    jasně tato,
    osm let opozice válcovala,např to doválcovala až k DPH 15% a 21%,kritky bylo od celé levice všude plno od rána až do večera.
    Je už skoro 2,5 roku po volbách a jediného čeho jste se dočkal je nižší DPH na léky,knihy,dětskou výživu a nějakých dalších drobností,už nikomu ani nevadí dříve tolik kritizovaný schodek rozpočtu.

    A Babiš přišel s nižším DPH na čepované,padám úžasem k zemi jak je ten Babiš lepší než Kalousek.

    A co tady vlastně zůstalo z toho válcování pravice?Kromě těch restitucí.
    Poplatky u lékaře zrušeny…..Babiš po několika měsících řekl,že byla chyba je rušit.
    Skarta neexistuje.
    Druhý pilíř zrušen,všichni jste již dávno zapomněli,že zvýšení DPH Kalousek obhajoval právě tím druhým pilířem.
    Nebylo by od věci to DPH snížit zpět na 5% a 19%?
    Samozřejmě že bylo,ale to nééé,to nejde,říká nyní „levice“,až vybereme ještě víc,tak možná ano,proto zavádíme to eet,a vy všichni se můžete těšit,ale hlavně nás podpořte proti těm zlodějům.
    Ještě vám zacpe ústa tím ekonomickým růstem,snížením DPH na knihy,léky,výživu,zrušenými poplatky,a 40,- měsíčně.
    A daňovou Kobrou,jako kdyby se tady v těch necelých 8letech na ty stamilionové až miliardové úniky z vysoka sr*lo.

    U toho respektování voleb bych si ale tak jistý nebyl,prozatím jsem si nevšiml,že by pravice s nějakým svazem živnostníků svolávala demonstrace na Václavák,aby vláda odstoupila,tak jak to udělala levice s odborovými svazy.
    Takže,prozatím vidím více respektu před výsledky posledních voleb u té pravice,i přes ty obstrukce.

    To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      jo a ještě toto tato,napsal jste,

      „oni neargumentují oni našli skulinu na bojkot protlačit pohled menšiny a to je proti tomu co má parlament představovat“

      pokud byste se včera díval,tak ta argumentace tam byla,Bendl o tom hovořil,možná byla i dříve,já se ale díval včera poprvé,takže to nemohu vědět.
      Vadí mi ta nejistota v tom jak ta data budou chráněnana,přece jenom budou velmi přesná.
      Z nich bude mít každý možnost vyčíst,že ten a ten jouda na ulici XX,ve městě XY,v hodinách XZ má tržbu XX-YY-ZZ.

      Je zajímavé,že když se diskutovala sKarta,že tam bylo slyšet od odpůrců sto a jeden argument o soukromí,a zneužití,najednou je cizí soukromí všem tehdejším odpůrcům ukradené.
      Mám klapky na očích,dobře,ale jaká může joudovi hrozit ztráta zneužitím dat si dokáži představit,ale nedokáži si představit jaká by někomu hrozila ztráta kdyby se zneužila data z té sKarty?

      Nepřišel by dotyčnému ten příští důchod a jiné sociální dávky?
      To si nemyslím,jediné zneužití které si dokáži představit by bylo to,že by dotyčnému přišla nabídka na úvěr od Tesca s letákem na zboží v akci a pozvánka na předváděčku s obědem.

      Proč bylo tolik povyku,že Erste bude vědět kolik komu přijde peněz?

      Vy vidíte rozdíl mezi Erste a státem,či státním úředníkem na místním FÚ?

      Já ho tam bohužel vidím,ale obrácený,daleko více věřím bankovnímu tajemství a ochraně dat v bankách než když data chrání stát se svými úředníky.

      A proč to vidím obráceně,no prostě proto,že i když se dnes skoro všude platí platební kartou,tak jsem ještě nazaznamenal únik těch dat,a že už to je let co se platební kartou platí.

      Takže si dokáži představit poptávku ze strany nadnárodních řetězců,poptávku po datech i toho „směšného“ mini-joudy někde za rohem,Nezaznamenal jste,že se např. Tesco snaží dostat do center měst s menšími provozovnami?
      Já ano,víte tato,obchodní místo má svoji cenu,protože obchodní místo se zavedenou klientelou nikomu jen tak nespadlo do klína samo od sebe anebo z nařízení vlády.
      Obchodní místo,fungující obchodní místo na trhu,tak to je „zlaté dno“,které,když chcete skončit sám na tom místě tak najdete bez problému i kupce,který za něj rád zaplatí.

      To se mi líbí

  15. tata napsal:

    ČTENÁŘI
    opravdu si myslíte že jste předložil realná fakta?PŘEDEM PŘEDESILÁM uznávám že plno pohledu je těžko dokázat nebot pohled pravicový a levicový klade duraz na něco jiného.
    To že plno lidí řiká že je hloupost to tak dělit se milí………nezaleží jak to nazvem ale je to pohled kde se klade duležitost na pohled celku to je ten co nazývám levicový,a pohled kde se klade duraz na především zajmi jednotlivce…….je to zjednodušeně jako zjednodušeně to nazývám levicový ,pravicový……..jsou ruzné nuance kde se tyto dva druhy přístupu prolinají nebo v něčem liší.
    Tudíž někdy je to věc pohledu ale určitá fakta se dají formulovat a zde jste hodně pojal po svém.

    1/osm let opozice válcovala,např to doválcovala až k DPH 15% a …atd

    vtom to přece není……….už sem to vysvětloval..že snižit to pujde s obtižemi…. tenkrát………snadno se dá dan zvyšit………ma to okamžitě efekt……..snižit je problematické……….nebot to nabourá přijem ale ceny pro lidi to mockrát nepohne ktěm starým……….takže pro lidi nic,pro kasu ubytek…jsou věci co se nevyplatí napravovat………když tak jen pro populistiku.
    2/poplatky zdravotní………………..pro mě 0 ani plus ani minus
    pro VÁS BEZVYZNAMNÉ………. pro mě taky ale pro plno lidí duležité hlavně v lékarně……..takže s mého pohledu mirné plus pro tuto vládu
    3/ 2 piliř zde jste uplně vedle naprosto špatná věc………dokázano že pro malokoho prospěšné jen kšeft pro někoho………..velké plus

    že by pravice s nějakým svazem živnostníků svolávala demonstrace na Václavák,aby
    4/zde to moc nechápu spíš to beru že hledáte nákou hloupost na podporu svého pohledu,takové jabka ,hrušky

    naprosto pomijite ale ty duležité rozdily…………KALOUS NAPROSTO seškrtal vše možné ,policajty,hasiče,armádu,infrastrukturu aby se mohl ke konci byt v prsa jak zadlužuje málo……..co ta největší sekera v historii,i nakonci to bylo asi 105 miliard.

    Tato vlada rozjela napravu všech jeho škrtů což stalo nemalé prostředky které nejsou vidět,přesto bez škrtu udržela dluh niž,tento rok má byt 70 miliard……..to hovoří samo o sobě………..netvrdím že je dovijak dobrá rozhodně viditelně o ten fous lepší.

    NEZLOBTE SE NEJSEM AŽ TAK ODBORNIK ALE pro obyčejné lidi viditelné znaky

    To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      tato,
      ano,souhlasím s tím,že Kalousek škrtal až neúměrně.
      ano,souhlasím s tím,že současná vláda vrací i ty platy tehdy seškrtané anebo každoročně nenavyšované,tak jak bylo zvykem je navyšovat.
      ano,souhlasím s tím,že tyto vydané peníze nejsou tak vidět.

      budu souhlasit i s tím,že vláda snižuje i částečně tu nezaměstnanost,přijímá nové státní zaměstnance.

      jen aby jim toto vydrželo,nedokáži si představit co by se asi dělo,kdyby přišel za rok za dva za tři další podzim roku 2008.

      Že nemůže přijít,no snad,doufejme,modleme se.

      Ale kdyby přece jenom přišel,tak až potom bychom mohli porovnávat,jestli by Babiš se Sobotkou našli přijatelnější řešení jak z toho ven.

      Ale i tak,ač je nemusím,ani jednoho,tak jim nepřeji opakování podzimu 2008.

      To se mi líbí

      • Jos napsal:

        Vymýšlíte si čtenáři. Topolánkova vláda to přivedla do poklesu už v roce 2007.Nejdříve si nastudujte data. Pak pište. Na příklad Julínek dostal zdravotnický resort od „zločince“ Ratha v přebytku 40 miliard Kč. Za rok jeho působení vykázal resort toho dobytka Julínka ztrátu 9 miliard.

        To se mi líbí

        • čtenář napsal:

          nevím,co nazýváte poklesem,jestli nedostatečný růst HDP anebo schodek rozpočtu.
          v roce 2007 byl růst 6,9% a schodek 66,4mld.

          Vynechám uvozovky a dobytky a jen budu souhlasit s tím,že Rath vyhlásil nucenou správu ve VZP,protože nebyla schopna platit včas,něco udělal s dluhy a nalil tam nějakou tu miliardu,asi hodně,když tam tolik zbylo,také zvýšil platby státu za děti,důchodce a nezaměstnané,no a jestli tam sjednal i další pořádek to nevím,v roce 2006 jsem byl ještě víc zaměstnaný než za Topolánkových obstrukcí,takže nevím.

          To se mi líbí

          • tata napsal:

            jak jste k těm Čislum došel?

            https://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1tn%C3%AD_dluh_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky

            89,8 3535 25,24 %
            DOBRÉ je se podivat jak celkově zadlužil když tam hospodařil KALOUS……….NAVIC kolik je toho schovaného v těch jeho čislech……..nejste moc korektní

            To se mi líbí

            • čtenář napsal:

              tady jsem si je našel
              http://www.mfcr.cz/cs/verejny-sektor/statni-rozpocet/plneni-statniho-rozpoctu/2007/statni-zaverecny-ucet-za-rok-2007-2015

              K bodu II. – úhrada schodku státního rozpočtu České republiky za rok 2007

              Státní rozpočet České republiky na rok 2007 byl schválen zákonem č. 622 ze dne 13. prosince 2006. Jeho příjmy byly stanoveny částkou 949,5 mld. Kč, výdaje částkou 1 040,8 mld. Kč a schodek částkou 91,3 mld. Kč.

              V průběhu roku 2007 došlo k výrazným změnám schváleného rozpočtu. Rozpočet příjmů státního rozpočtu v průběhu roku vzrostl o 16,5 mld. Kč na 966,0 mld. Kč a rozpočet výdajů o 17,1 mld. Kč na 1 057,8 mld. Kč. Došlo tedy i ke změně rozpočtovaného schodku státního rozpočtu z 91,3 mld. Kč na 91,9 mld. Kč. Nejvýraznější změnu představovalo usnesení vlády č. 629/2007. Tím vláda rozhodla o převodu 13,9 mld. Kč z rezervních fondů organizačních složek státu do rozpočtu příjmů kapitoly VPS a o dalším použití těchto prostředků na straně výdajů.

              Celkově skončilo hospodaření státního rozpočtu v roce 2007 schodkem 66,4 mld. Kč. Výsledný schodek je o 25,5 mld. Kč nižší než schodek v rozpočtu po změnách. Relativně příznivý výsledek hospodaření státního rozpočtu vychází především z vysokého plnění daňových příjmů včetně pojistného na sociální zabezpečení (překročení rozpočtu o 28,8 mld. Kč).

              To se mi líbí

      • Jos napsal:

        A ještě k té DPH čtenáři. Když dojde k jejímu zvýšení, je cesta zpátky velmi trnitá. Protože to snížení daní půjde ve prospěch těch prodejců a podnikavců. Občan zákazník z toho bude mít velmi, velmi málo.

        To se mi líbí

        • tata napsal:

          jos to se mu psal a vysvětloval sem to i tenkrát když se povidalo jestli nová vláda to vratí tak sem řikal že ne………..právě proto že něco jde velice špatně napravit a to nemám ekonomické vzdělaní

          To se mi líbí

          • Jos napsal:

            Na rozdíl od drtivé většiny ekonomů máte Tato zdravý rozum a úsudek. A také na rozdíl od čtenáře.. Zdravím.

            To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            tak tedy dobrá,tak z jiného konce,protože i toto bylo terčem kritiky levice,zvýšená daň z převodu nemovitostí o 1% na 4% a šlo by to napravit velice lehce,s okamžitým přínosem pro zúčastněné,bez výmluv že by kdyby.
            A stejně nic,proč bychom se okrádali když nám ta ekonomika tak pěkně roste,že.
            Vždyť to jsou také dobré peníze,sice jen jedno procento,ale lidé jsou přesvědčeni,že už bude jen lépe,tak ať nakupují bytečky,domečky.
            My alespoň máme vejvar o procento vyšší,díky Kalouskovi.

            To se mi líbí

            • čtenář napsal:

              děkuji za upozornění nesouhlasnému palci a opravuji poslední větu.

              My alespoň máme vejvar o 33% vyšší,díky Kalouskovi.

              PS:cca 2,7miliardy,díky Kalouskovi

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Je to čtenáři umění nenahlížet na záležitosti osobně, ne každému je dáno. Vy tady brečíte jak je zlé vykazovat a danit vaše příjmy. Vaše danění není ani zvyšováno, jen je snaha o dohledání úniků.
              Právě tahle vámi teď zmíněná zvýšená daň z prodeje nemovitostí se mě realtivně často týká. Přesto nemám proti ní nic. Je to místo kde stát může profitovat, neohrožuje to ty nejslabší.
              Vadí mi, že se státními penězi se mrhá zbytečně. A Kalouskova vláda (vím, premiérem byl nějaký Nečas) mrhala vehementně.

              To se mi líbí

        • čtenář napsal:

          to je zaklínadlo těch co nechtějí DPH snižovat,protože jsou si vědomi toho jaký je to pravidelný každoměsíční jistý příjem.

          Je to stejné jako když se snižuje cena ropy,jeden prodejce cenu snižuje přímoúměrně a druhý jen aby se neřeklo,my máme na výběr kam půjdeme.
          Např.já nyní tankuji nyní naftu za 22,90.
          Dříve nebo později někdo s tím snižováním cen začne,ať si notuje Sobotka s Babišem jak chtějí.

          Ty léky,knihy,výživa tedy nejsou levnější?
          Nevím to,ptám se.

          A jestli ne,no tak ať jim to DPH zase zvýší,jeden z nich není politik,tak ať maká a neokrádá bezdúvodně rozpočet o příjmy.

          To se mi líbí

          • Jos napsal:

            No tak zrovna léky právě naopak. Spousta jich zdražila. U knih je to těžké ale celková úroveň cen dolů nešla.

            To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Víte, kdyby tahle vláda neudělala nic jiného než že nastartovala ekonomiku, tak to stačí na splnění úkolu. Protože bežící ekonomika pak táhne spoustu věcí sama vzhůru stejně, jako ji Kalouskovo škrty táhly dolů. A krize na to zase takový vliv neměla. Tada neměla by, kdyby se Kalousek nevytahoval, že se nás to nedotkne, ačkoli jej všichni varovali před blížícím se nebezpečím.

        To se mi líbí

        • čtenář napsal:

          já nejsem ekonom,nemám ani zdravý úsudek,proto si mohu dovolit říci,že kdyby je o ničem.
          Kdyby v roce 2006 nevyhrála pravice,krize by zastihla levici.

          Podle mě neokonoma je ekonomika státu podobná tomu co máme mezi nohama,když něco dlouho visí a jen tak plandá mezi stehny,tak je nad slunce jasné,že přijde doba kdy se to zase postaví,nastartuje.
          Jestli se toho nastartování docílilo viagrou anebo zdravou stravou je ta otázka.

          Např. já devalvaci naší koruny,která pomohla růstu považuji za viagru.
          Úroky u hypoték,nejnižší v dějinách,taktéž považuji za viagru.

          To se mi líbí

          • Slim napsal:

            Mýlíte se, čtenáři a Bavor to s tím „kdyby“ napsal správně.
            Růst HDP má setrvačnost, a skvělý růst roku 2007 byl ještě doběh za Paroubkem. Pak už to šlo zu grund.
            Jestli si myslíte, že vše způsobila krize, tak si všimněte, že všechny země EU měly pokles JEN v roce 2009 (Polsko ani ten ne, ale to je jiná historie). My jsme klesali TŘI roky.

            Jen odešel Chemik, ekonomika se zvedla, protože (stačí se podívat do statistik) začala růst spotřeba domácností, což je daleko největší, nadpoloviční komponenta HDP. Občané pochopili, že žába na prameni je pryč.Tak to prostě vypadá, když se do hospodářské politiky plete neumětel.

            Pokud vám vadí projednávání elektronické evidence, podívejte se, jak to včera vysvětlil Witovské ministr Pelikán. Zákony prostě nelze vytrhávat z kontextu;
            Jako nic jiného, nakonec (je to někde před polovinou).

            http://www.ceskatelevize.cz/porady/10095426857-interview-ct24/216411058040210/

            Holt, když se právník povede, tak se dovede vymáčknout přesně a pak moderátor
            dostane ocenění, které mu náleží.
            Ta ženská je hloupá a pořád mele svou, naučenou prostomyslnost a není schopná pochopit, co se jí povídá. Ale to je stará vesta.

            To se mi líbí

  16. tata napsal:

    ALE UŽ jste se zapomněl zminit že pravě KALOUS BYL ten co vubec nepřipouštěl hrozicí katastrofu,nikdo nepopirá že ta kriza ovlivnila dost věcí a že byt ted tak ty vysledky jak sou byli o něco horší,ale on a oni se na to vymlouvali davno kdy ty přiznaky pominuli…….otom je řeč.
    I vy to vidite a potvrzujete………..já netvrdím že toto je vláda s kterou jsem spokojen vtom marastu je ale viditelně lepší nic vic nic min…………myslím že porovnávat se dá dost dobře

    To se mi líbí

  17. tata napsal:

    DALE JE potřeba vědět kam ukrili pravicový vládcové skryté dluhy………..třeba KLAUS……..UŽ MÁM hlavu děravou nevím ten nazev,ale ty dluhy pak započetli levicové vládě ZEMANA..bylo to nákých 200 miliard……PRAKTICKY KAŽDÁ pravicová vláda končila prušvihem………ale je zbytečné vtom pokračovat VYSLEDKY HOVOŘÍ ZA VŠE………a vy to stejně neuznáte

    To se mi líbí

  18. Slim napsal:

    Bavore, poslal jsem poznámku čtenáři, ale protože tam bylo jméno ministra spravedlnosti, sežral to asi filtr. 😉 Patrně neví, že všichni stejnojmenní nesídli v Norimberku.
    Lze to najít, prosím?

    To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      Slime,
      už bylo načase,říkal jsem si celé dnešní odpoledne,jestli sem chodíte,jak dlouho ještě vydržíte nezasáhnout.

      Měl bych otázku,rok 2008 také ještě nebyl tragický,jak se to podařilo?
      Anebo byl a já těm číslům vůbec nerozumím?

      děkuji

      To se mi líbí

      • Slim napsal:

        Víte, jak se to říká v Bibli: „Maličko, a uzříte mne, a opět maličko, a neuzříte mne.“ 🙂

        (Ale bylo by slušné, abych vám odpověděl na otázku, když už jsem to nakous‘:
        I průser má zpoždění, tedy setrvačnost. K poklesu v roce 2008 došlo až v posledním kvartálu, i když ten třetí už byl taky zasažen. Takže se to složilo na celoroční růst tuším 2,5%. Ve 2007 byl ovšem přes 6% a ve 2006 dokonce skoro 7%.

        Zpráva o Lehman Bros. udeřila až ráno 15.9. A u nás panoval v dosti neočekávaných kruzích klid ještě několik týdnů. Ač je to neuvěřitelné. Samozřejmě, že ti trochu kvalifikovaní věděli, která bije. Pamatuju se, že koncem září jsem se o tom mluvil s Mládkem, šlo jenom o to, bude-li to V ROCE 2009 v ČR do -3%, nebo ještě horší.

        Ovšem Kalousek klidně připravoval rozpočet pro rok 2009 s předpokladem růstu +4%. Skutečnost pak byla MINUS 4 a ještě nějaká desetinka.
        Čímž náš Alí postavil svého druhu rekord. 😀 )

        To se mi líbí

  19. Witch napsal:

    Jujda, tady je dlouhá debata! Tenhle týden jsem narazila na anketu místního studenta, který míří na architekturu a chtěl by něco provést s bývalým obchoďákem na náměstí. Taková ta patrová budova s modrými skly na fasádě, co se stavěla kdekoliv. Dnes Vietnamci dole a čerstvě nmábytek nahoře po jiném Vietnamci. Přiznávám, že na těch pár otázek nebylo, co pořádně říct. Obchodní pasáž? Nějaká kultůra? To, co tu žije nebo se obměňuje o kousek dál, stačí. Když i hospody naproti chcípají, jak dlouho by vydrželo nové centrum?

    To se mi líbí

  20. vonrammstein napsal:

    Evropske-hlavy-v-tureckem-zadku-Martin-Koller-prinasi-pokracovani-Cernych-baronu-tentokrat-o-hnedych-generalech-421442

    To se mi líbí

  21. cobolik pacholik napsal:

    ja nemam valny prehlad o ekonomike v pepikove,ale naisto viem,ze 1 plus jedna je 2 pricom gramonty z banky,ci nejakej skurvenej uzernickej institucie pocita 7,viem kazdy musi z niecoo zit,ale tak keby robila obycajna holota zosypalo by sa to jak domek z karet,tak jak hovorim ,co vidim tu,ze firma,ci obchod,co predava obycajne obleky pise v reklame,ze jeho robota na hodinu 200$,ale on urobi za 127$,slabe 80% usporite a ja buran robil toto iste,za 20$ na hodinu a to som mal nieco odkrutene tu,fima s oblecenim ostatne par rokov ukazuje,ze ked kupite jeden oblek za 400$ dalsie 2 obleky zadarmo,isiel som kupit a pravda,len zobral som len jeden bo na hovno dalsie dve,do truhly mi staci jeden, jak ja robos,ropa stoji okolo 27$ za barel,gallon benzinu 0.95centa,predavju podla statu tu 1.42 najlacnejsi,ale je aj z 1.72 ten isty shit a to od seba niekolko kilometrov v jednom state a county,bageta stoji jak stala 2 $,auta nove este drahsie,ked oil stal 85$ za barel a letenka,ani hovno nelacnejsia a pred rokom a pol stal galon benzinu tu 3.64 regular a v california,ci NY ponad 4.50$,predtym dristali,ze el nino,katrina hurikan,nepokojny blizky vychod,ukrajinska kiza,ci letna sezona,ci sa tazi oil z hlbsich nalezisk,ze drahsia preprava a stale pindy,jak ked dristala komuna,bo u mna financne gramotny,ci nejaky expert od terorizmu,ci burzy to taka ista kurva jak politicky za komuny,len,aby ojebat holotu pre svoju ideologiu,vy tu placete nad stavom v pepikove,kto viac kradol,kto je na vine,tam sa nic nezmenilo,zvezdu vymenila ina strana a ideologia financii,vymenila marxa,vy stale volite a pisem to ludom,tu co maju kurva nieco nalietane,stale jedno a to iste jak za komuny,novy ojebovak,ktory nidky nesplni nijaky slub,ekonomiku zvaly na tych predtym,ze treba utahovat a robi na vlas rovnako jak ten za komuny, ci ten red 25 rokmi a ci pred 4 rokmi,hlaska o rade na banan,otvorena hranica,volnost,rit palova ,bo viete preco?nejsou lidi,nie je pravo,ktore by vyzadovalo zodpovednost od vasej vlady,ked nema v sebe honor,ked robi pre holotu,prisahy na svoju cest a svedomie,nejake predpisy,kodexy a podobne pindy to tam nic neplati,ja neviem ci pravda tunel blanka kolko stal,kolko sa prerobilo,to sa tam napise toho viacej jak toho betonu tam a kto bruni za to v kriminale,moja firma keby tak robila uz davno sa pasiem s jalovinou v horach,ci mu je zobrate jeho konto,ci dom,bo ojebal stat to jest vas a preco bo v cesku nejsou lidi,co by sa postavili proti tomu a nikdy nebudu,bo vsade sa nieco ukradne,ci pripise,ale komunu som sledoval kradol kazdy ja tiez, bycikel dve el profily 60cm dlhe na snuru na balkon susit plienky,ale teraz to nejaka strana s prizdisracom ukradne tolko,,ze ja by musel minimalne 30% z us steel co vyrobi ocele,ze to za tej komuny aj tak vyzeralo? a teraz kurva jak vyzera,vtedy sme dohanali zapad,kuknite na ten zasrany reich,jaky oni boli rozbity,pomaly na prach,co aj kurvy zasluzili a za 10 rokov stal taky reich,jak za maliara z osteraich,dostali fondy,platili za tie fondy zlatom bo ten marchallov plan to museli zacvakat,tam asi nijaky volke nekradol jak u nas,bo jedno naisto pravda tam nejsou lidi,ale holota,bo jaky pan,taky kram,este dodam k litaniam buranskym,ked som videl burakova,v kopeckoch ostatne zastavky,zarastene jak kurva a potom videl fotky jak vyzeralo po 1 vojne na vlas rovnako,tiez zarastene a to sme 100 rokov v predu a dohaname zapadnu demokraciu,len ten co tej demokracii veli myslim lepsia kurva jak ta od zvezdy.
    ale dlhe a mozno glupe, pre akokolvek gramotneho,ale podobne som dumal uz davno a vyslo,ze som docista glupo nedumal,bo som mohol za toho zasraneho zivota porovnat,bo nech si niekto nemysli,ze mam pravdu ja len tak kostatujem,bo pravdu budem mat,az ked vysypu moj prach na cestu.

    To se mi líbí

  22. čtenář napsal:

    Petřepavle,napsal jste,

    „Je to čtenáři umění nenahlížet na záležitosti osobně, ne každému je dáno. Vy tady brečíte jak je zlé vykazovat a danit vaše příjmy. Vaše danění není ani zvyšováno, jen je snaha o dohledání úniků.“
    ——————–
    Pokud se na EET dívám pohledem své matky,která neumí s počítači zacházet,má z toho doslova a do písmene hrůzu,dále má obavy z toho,že ji opět stoupnou náklady na to aby mohla živnost provozovat,tak jestli není někomu něco dáno,tak jste to Vy.
    Přejdu s nadhledem to,že jste „nenápadně“ naznačil,že když jsem proti té EET,tak jen z toho důvodu,že nechci danit příjmy.
    Kdybych si byl jist,že to takto bylo myšleno,tak bych vám něco,ne příliš hezkého,odpověděl.
    ::::::::::::::::::::::::::::
    dále jste napsal,

    „Právě tahle vámi teď zmíněná zvýšená daň z prodeje nemovitostí se mě realtivně často týká. Přesto nemám proti ní nic. Je to místo kde stát může profitovat, neohrožuje to ty nejslabší.“
    ——————–
    Vy jste na vedlejším vláknu napsal,že „dolním 10 milionům bude u nás stále hůř.“

    Takže,když se někoho relativně často dotýká daň z převodu nemovitostí(daň z nabytí nemovitého majetku),tak asi mezi těch dolních 10milionů patřit nebude,Petřepavle.
    Takže jsem nepsal o někom takovém jako jste Vy.
    Psal jsem o těch co si jdou koupit byt a musí zaplatit o 1% více z pořizovací ceny.
    Chápu,že pro někoho jako jste Vy není 20.000,- ze 2mil. za byt žádná částka.

    Takové zbožňuji,od rána do večera budou kritizovat co se v republice děje,jak dolním 10mil. bude stále hůř,ale 20.000,- pro ně nejsou peníze.

    To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Patřím k dolním 10 milionům. To, že ve svých 72 létech si můžu koupit co ke svému relativně skromnému životu potřebuji neznamená být bohatý, znamená to nebýt chudý. Nevyhazuji zbytečně, necestuji proto abych mohl někomu vykládat kde jsme byl, nejezdím v Maseratti, ale ve Fordu, nežeru a nechlastám za tisíce v nóbl restauraci ale raděj jím poctivé jídlo za stovky doma, neplatím si ochranku a hordu advokátů protože žiju spořádaně a poctivě ….. Ano, ta daň mě neohrožuje a státu by mohla pomoci zůstat na úrovni sociálního státu, kdyby ovšem nebyl rozkraden a rozkrádán. Neohrožuje ani ty co si za dva miliony jednou za život kupují byt.
      Jak říkám, je to různém způsobu vnímání společenských jevů. Konec kočkování 🙂 , aspoň z mé strany.

      Děkuji tímto i ramštajnovi, že mě už neposlal někam, měl by na to právo. Ženská doma holt má velké kouzlo 🙂 .

      To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        Nepatříte mezi těch dolních deset milionů,jen si na jednoho z nich hrajete.
        Člověk,kterého se relativně často dotýká daň z nabytí nemovitého majetku a dolních deset,to je perla.

        Takže použiji vaše oblíbené Haló noviny,abyste byl v obraze o dolních deseti,tak jak je vidí KSČM,a nechtějte mi naznačovat,že KSČM nemluví pravdu.

        „Připomenul, že dolním deseti milionům občanů není lehko. »Je třeba říci, že už bylo dost toho, aby neustále přemýšleli, kde vzít na nájem, kde si vydělat na přežití.“

        http://www.halonoviny.cz/articles/view/8797803
        ————————–
        Co by za to tito lidé dali,kdyby se jich relativně často dotýkala daň z nabytí nemovitého majetku,že ano.

        Druhá perla je,jak si lidé kupují byt pouze jednou za život.

        PS: Petřepavle,sem tam jste i tady něco napsal,z čehož se již tehdy dalo usoudit,že mezi těch dolních deset rozhodně nepatříte,tak alespoň buďte tak soudný a prosím,nehrajte si na jednoho z nich.

        To se mi líbí

  23. tata napsal:

    ČTENÁŘI
    víte VÁŠ problém je že to převadíte do osobní roviny………….třeba maminka neumí s počitači……..to je celkem pochopitelné naše generace vtom není dobrá………..a to má byt argument.
    Nikdy jsem nebyl proti malím soukromníkům naopak já osobně bych byl rád aby se více šlapalo proti těm velkým.
    Na druhou stranu já jako dělnik musel do haliře odevzdat to co je podle zákona………..proč by to neměli dělat tak i ty druzí?
    Celími vašemi příspěvky se line nit jak KALOUS VLASTNĚ tento stát zachranil,,,je to samozřejmě nadnesené,,, ale ten obdiv k němu je tam zřejmí.
    no a to je promě určitá vypovidajicí hodnota………..největší hajzl naší politiky jako spasitel………právo tomu věřit máte.

    ONO to nák vyplivá……..pravicový člověk o levicovém tvrdí že chce aby mu platili druzí,že se přiživuje.

    Ono to je ale ve skutečnosti jinak…………dělnik dost často je podhodnocen,a stoho musí odevzdat naprosto přesně podle stanoveného zákona.

    kdežto pravicový člověk je věčinou ten co se ohaní jak druzí žijou s jeho,ale na druhou stranu hledá každou skulinku jak se těm odvodům vyhnout a vydává to za zasah do jeho prav a soukromí………třeba majetková přiznání………jsou podle něj kriminalizace poctivých……..ted snaha odevzdat daně podle zákona………..zase je to defakto kriminalizace poctivých………není to divné?

    Znám hodně pravicově smyšlejících ale prakticky u všech narazim na to samé……….horlení jak ty socky kolem využivají stát……………ale jak on má dodržovat v čemkoliv zákon …………je to buzerace.

    To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      „třeba maminka neumí s počitači……..to je celkem pochopitelné naše generace vtom není dobrá………..a to má byt argument.“

      č.:pokud to byl argument u té sKarty,že staří lidé neumí s bankomatem,tak si myslím,že je to argument.

      „Na druhou stranu já jako dělnik musel do haliře odevzdat to co je podle zákona………..proč by to neměli dělat tak i ty druzí?“

      č.: zpochybňujete snad,naznačujete snad,že to ta moje matka nedělá i bez té EET?
      Jste na stejné vlně s těmi,že kde není EET tak je evidentně daňový únik?
      Zpochybnil jsem někdy já,že byste si Vy,když jste byl osvč,neplnil daňové povinnosti
      podle platných zákonů?

      „Celími vašemi příspěvky se line nit jak KALOUS VLASTNĚ tento stát zachranil,,,je to samozřejmě nadnesené,,, ale ten obdiv k němu je tam zřejmí.
      no a to je promě určitá vypovidajicí hodnota………..největší hajzl naší politiky jako spasitel………právo tomu věřit máte.“

      č.:nepovídejte,není to spíše tak,že kritizuji levici,která tu kritiku vytvářela pouze na oko,ale
      již v té době věděla,jak se ji ty výnosy ze zvýšení DPH budou hodit až bude sama
      vládnout.

      „ONO to nák vyplivá……..pravicový člověk o levicovém tvrdí že chce aby mu platili druzí,že se přiživuje.“

      č.:slyšel jste toto někdy ode mě?

      „Ono to je ale ve skutečnosti jinak…………dělnik dost často je podhodnocen,a stoho musí odevzdat naprosto přesně podle stanoveného zákona.“

      č.: jak vysoký je čistý plat podhodnoceného dělníka?
      Má ten podhodnocený dělník také tu povinnost zaplatit cca 4.000,- každý měsíc jen
      kvůli tomu,že se stal dělníkem?
      Zvyšují se podhodnocenému dělníkovi náklady na to aby mohl svoji práci vykonávat?

      na zbytek už není potřeba odpovídat,tam jste se již opakoval

      To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.