Je Praha všech Čechů ráj?


Tu staropražskou písničku jste jistě už slyšeli. Ale je pravdivá? Řekl bych, že jak kdy a spíše jak pro koho.

Pokud se cokoli v dějinách důležitého stalo, došlo k tomu v Praze. A bez ohledu na ostatní oblasti Českých zemí platilo to, co se v Praze upeklo. A ne vždy to bylo ku prospěchu ostatních.  Ostatně reakce těch ostatních jsou i zdokumentované. Jako příklad mohu uvést nesouhlas části panstva s volbou Rudolfa I. Habsburka na český trůn, který vedl k odporu západočeské části panstva včetně Bavora III.  Habsburg byl totiž považován za „Němce“, zatímco Bavorem a dalšími podporovaný a poražený Jindřich Korutanský za „Čecha“. A Bavorové vždy věrně stáli při králích českých.

I stavovské povstání se odehrálo zejména v Praze bez zvláštního zájmu ostatních obyvatel království, který ovšem byl způsoben nezájmem vzbouřených stavů o ostatní obyvatele. Ostatně pohrdání venkovem je velice rozšířené i v dnešních dobách.  Což se samozřejmě odráží i v podobném přístupu ostatních k Pražákům.

Moravané si jistě vzpomenou na vinařské pořekadlo o kvalitě vína: Dá sa, nedá sa, dá sa Pražákom.

Cokoli se kdy dělo důležitého, dělo se v Praze. A ostatní se museli podřídit. Což ostatně platí dodnes. Praha totiž nikdy nebyla soběstačná a proto byli z různých koutů povoláváni odborníci k práci pro Prahu. Rozhodnutím jakéhokoliv panovníka se museli do Prahy dostavit odborníci bez ohledu na to, zda jsou potřebni i jinde. Z nedávné doby si jistě ještě mnozí pamatujete jak venkov budoval Prahu, tedy stavební firmy z celé republiky musely vyčlenit část zaměstnanců pro výstavbu v Praze. Bez účasti ostatních by se nemohla Praha chlubit svými „králíkárnami“, tedy sídlišti pro tisíce obyvatel, neměla by metro, neměla by své „obchvaty“, prostě neměla by nic. Takže dnes má Praha téměř vše, ale mimo ni jsou stále lidé, kteří nemají ani napojení na vodovodní a kanalizační síť.

Všichni moderní vládcové vyhlašovali velkohubá hesla o podpoře venkova, ale nakonec to vždy dopadlo tak, že se za venkov považovalo pražské okolí.

Je tedy Praha všech Čechů ráj?

A malý pozdrav od taty http://bavor.blogspot.cz/2016/01/pro-pobaveni-od-taty.html

Bavor podpis_rex2

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

171 reakcí na Je Praha všech Čechů ráj?

  1. blbíš napsal:

    Omlouvám se panu Bavorovi, Praha si to samozřejmě nezaslouží, ale Bavorovo taky ne:

    Neznám historii blogu Janika, ani její kmenové diskutující a abych řekl pravdu, vůbec mne nezajímá. Měl jsem prostě smůlu, že kchodl dal odkaz a já vůl se tam do toho začetl (upozorňuji, že jsem NEdiskutoval), protože tam napadali z „mého“ domu obyvatele. A to je zároveň důvod, proč se pokusím vás všechny požádat, abyste si pořádně přečetli, co je u Bavora napsáno, že jste zváni do HODOVNÍ SÍNĚ!!! To ve mně evokuje naději požitkářských zážitků. Jsem smířen s tím, že i při hodování může zaskočit rybí kůstka, nebo dokonce NĚKDY se i pozvracet z přehršle jídel či ojediněle se vyskytující jednotlivosti, ale zasednutím za stůl přesto očekávám příjemně strávené chvíle a když při tom budu poučen, tím lépe. A tady si dovoluji Bavory poprosit, NEZATAHUJTE do nabízeného ingredience kazící jídlo, nepřesolujte zbytečně již osolené, nenoste nádobí, do kterého vám Bavor ani ostatní nemají co nabídnout, nejezte jídlo, která vám nechutná. Když cítíte, že se blíží sračka z toho všeho NĚKDE JINDE pozřeného, prosím, odejděte TAM NĚKAM a tam jim serte třeba na hlavu, nebo jim to tam zeserte třeba všechno. Neomluvím se vám, píši tak naturalisticky, protože jsem přesvědčen, že jistí lidé a jisté blogy si nic jiného nezaslouží! Jsem ale zároveň přesvědčen, že síň u Bavora si to nezaslouží a sám pan Bavor jistě také NE. A pokud zjistíte, že za zdejší stůl usedl hlupák, zákeřník, škůdce, nebo jedinec, který se tu chce JEN vyzvracet, přimlouval bych se za to, abyste ho stručně a jasně vyrazili s pomocí pana Bavora a pokud nepochopí, tak abyste ho IGNOROVALI, protože blbci a psychopati přímo trpí, když na ně nikdo nereaguje. Děkuji vám všem.

    … a teď se dejme do – Je Praha všech Čechů ráj?

    Odpovídám, NENÍ, i když Prahu mám moc rád!!!

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      +

      To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Jo o mně známo, že jsem člověk velice tolerantní, pro mnohé z vás někdy až příliš. Ale i moje tolerance má své meze. A tak čas od času prostě někomu zabouchnu dveře před nosem. A nemám z toho pak žádné výčitky. A až to udělám, nebudu to nikomu vysvětlovat, zejména těm, kteří zůstanou mimo. A já to v určitém okamžiku klidně udělám.

      To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Dřív to tam takové nebylo.
      Těžko se s tím smiřuje…možná i Pan Bavor.
      Když má někdo bol, tak tento se rozpůlí, když se s ním svěří…
      Ono to není jen o Janice, napadena je celá blogová scéna, hlupáci, pokrytci, agresivní svatouškové, trollové a jiná pakáž se dere za světlem a obsazuje dosud „naše“ prostory.
      NAŠE, opoziční proti hloupostí a aroganci moci.
      Nyní mnohde hloupost a arogance moci jen kvete, končí jedna etapa virtuálního světa, a ta se má pohřbít s muzikou!

      To se mi líbí

  2. Mac napsal:

    jojo….
    jak říkával před 30 lety náš třídní na gymplu: „……Pražáci mají mlejn a hovno dělají….“

    Osobně se mi nejvíce líbí, když začne Pražáček vyskakovat, že Praha vyprodukuje o tolik a tolik větší HDP než je průměr zbytku republiky :-))

    Sice nevím, jak přesně se to HDP jednotlivých měst počítá, ale předpokládám, že do toho výpočtu vstupují ekonomické výsledky firem, majících v daném místě domicil. Takže vzhledem k tomu, že téměř všechny velké firmy, banky, pojišťovny atd mají sídlo v Praze, není asi takový problém „nabouchat“ na nich vysoké průměrné HDP……

    a jinak k blbíšovi a Janice: taky jsem tam nakoukl a udělalo se mi zle. Z té dámy. Taková nesmiřitelná nenávist se často nevidí

    To se mi líbí

  3. Alena napsal:

    takový paradox- Praha je silně pravicová, takže od roku 89 je na radnicích většina pravicově smýšlejících. Nechápu tedy skutečnost, že Praha patří mezi nejzadluženější města ČR.

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Tu jejich zálibu v těch nedebilnějších politicích si nedovedu vysvětlit….
      Přitom Prahu doslova drancují a jsou obecně nenáviděni..
      Stejně se zase na ty radnice dostanou…to není normální.

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        … to je přece jednoduché, vittto, vždyť jde o drancování, jenže se nedrancují zdroje v pravém smyslu, řekl bych.

        To se mi líbí

    • Mac napsal:

      musí si půjčovat, aby bylo co rozkrádat …..

      To se mi líbí

  4. vittta napsal:

    Jestli je Praha všech Čechů ráj…..
    Kdyby bylo zle, a v zemi se rozhořel ozbrojený boj, asi by mnoho lidí jelo pomáhat především Praze, i když by možná mnozí ani nevěděli proč.
    Praha je symbol, mýtické místo, pro Čechy má podivný náboj a to i pro ty, kteří tam nikdy nebyli a na Prahu jinak, leckdy z malicherných důvodů, nadávají.
    Nejezdím moc do ciziny, tak nevím, jestli mají jiné národy tak zvláštní vzah ke svým hlavním městům….

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Ano, vztah Čechů k Praze je dialekticky rozporný. Na jednu stranu to město tiše, ale hluboce milujeme, na stranu druhou nesnášíme Pražáky a když dorazí k nám do gubernie, rádi jim děláme naschvály.
      Každý z nás asi navštívil nějaká jiná hlavní města a mnohá z nich mají úžasnou atmosféru (třeba Paříž), leč krásná prostě nejsou. A to profláknuté pražské panorama vezme za srdce. Jak říká Hrušínský ve Vesničce: „Alpy tě ohromí, ale tohle tě dojme“.

      Historka by v kompletní podobě byla dlouhá, tak ji „střihnu“:
      Rok 1996, vítězství v tendru na dodávku trolejbusů do USA, Dayton. Tam zděšení – fakt v tom Rusku na nějaké Vltavě umějí dělat trolejbusy? Tříčlenná delegace strejdů, kteří v životě nebyli mimo USA. Praha Ruzyně – malé provinční letiště. Ale pak továrna v Ostrově nad Ohří – docela pěkná a navíc napěchovaná výrobou. Další den Plzeň – podívejte, tady vyrábíme jaderný reaktor 1000 MW, tady turbínu 1000 MW, tady lokomotivy – těch jsme vyrobili 2000 atd.
      Pak Praha – vyjdeme na Karlův most a zrovna rozsvítili Hradčana. Normálně se posrali.
      Tak se vrátili do Ohia s vědomím, že ČR možná není středem světa, ale Ohio určitě taky ne.

      Pak jsou hlavní města sice zajímavá, ale jinak celkem hnusná. Děsivé Santiago de Chile. Pretorie (a úplně odporný Johanesburg, ale ten není hlavní), Hanoj v 90.letech ještě s krátery po bombách kolem letiště. Takových by se našlo….

      Možná, nevím, některá hlavní města formují do sympatické podoby jejich obyvatelé. Máte někdo takový příklad? Pražáci to obecně nejsou, to dá rozum….

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Jednou jsem šel s fotrem a potkali jsmě nějakého jeho kámoše, co spolu byli v Americe.
        Ten vyprávěl, že ty svoje bossy pozval do Čech, že budou čumět s otevřenou hubou.
        Prý je vůbec nemohl dostat s Prahy hned z první hospody…nějaké zahrádky.
        Amíci nevěřili svým očím, když viděli, že se tady chlasá pivo na veřejnosti, a ženské chodí v minisukních bez podprsenek, o čemž se v prudérní Americe nikomu ani nezdá.
        Tohle je svatá země, ti blbečkové z toho skvělého západu vůbec nemají ánung, jak vypadá pořádnej vegáč!

        To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Stalo se před časem ve Chvalšinách (cca 15 km od Krumlova) na křižovatce – rovně Krumlov, vlevo Budějovice, vpravo VVP Boletice.
        pražák:- Hej venkovane, kudy do krumlova?
        venkovan: ukázal vlevo
        pražák: jel vlevo

        To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        … a pak panu Jírovcovi a jemu podobným vykládejte něco o HODNOTÁCH, pravda, nejsou úplně křesťanské, ale … vlastně jsou!
        … naprosto zbytečná snaha – 🙂

        To se mi líbí

  5. Cech napsal:

    Praha jako hlavní město Česka zaručeně bude mít vždy dočasný přebytek inteligentnějšího obyvatelstva, který na jejím teritoriu zpravidla pobývá od započetí do konce pracovní doby.
    Proto také se Kladno pravidelně každodenně stěhuje do Prahy a zpět.
    No a proto pro připomenutí,jak správně nazývat to co se stává Pražákem pouze dočasně,je tedy omezeným venkovan_nem, neznalým života Pražského.
    a) drn,
    b) řepan,
    c) vidlák,
    d) buran,
    e) hnoják,
    f) senochrup.
    Ne nadarmo ten echt Pražák říká, že pokud by neobjednal a nedovezl potraviny ze zahraničí, tak prostě ten náš venkov vymře hlady.No a také by nebylo co prodávat na farmářských trzích.
    Venkovani si prostě z kravínů udělali diskotéky,vepříny zrušili zřejmě protože jim smrdí, drůbežárny protože se nemohli dívat na ty utrápené slepice v klecích, no a chov oslů protože je neměli čím krmit.
    Snad nyní to jediné co ještě hodlají místy pěstovat, tak to je ta GMO řepka,kukuřice atd. . Zásadně co již více jak desítku let nehodlají na venkovských církevních polích pěstovat, tak to je pšenice třeba i geneticky upravená, brambory atd. .
    No a za tu nekonečnou starostlivost, kterou mají Pražáci o ten zpustlý a zlenivělý venkov, který již zlenivěl natolik že v 85 % vesnic není ani ocas a za neskutečné dotace, jsou jeho zlenivělí obyvatelé ochotni tak max 2x ročně posekat tu louku, která ještě před dvěma desítkami let byla polem s bramborami.Tak za to všechno dobrodiní, které pro ně Pražáci dělají jim nadávají do Pražských omezenců, buranů,křupanů a hulvátů.
    Tož venkov je navíc k těm dobrodějům navíc přezíravý a totálně nespravedlivý, jelikož v 9.00 při mši svaté v Suché Lozi nebyl vzpomenut ani ten pro obec nejdůležitější.

    To se mi líbí

  6. Hudec napsal:

    Setkají se Pražák a Brňák.
    Brňák: Víš co se u nás v Brně povídá o vás, Pražácích? Že jste sebestřední a nafoukaní, myslíte si, že jste pupek světa, nejchytřejší – no prostě náfukové. To se u nás v Brně povídá o vás, Pražácích.
    Pražák: Hmmmm….
    Brňák: A co se u vás v Praze říká o nás, Brňácích?
    Pražák: Nic….

    To se mi líbí

  7. Hudec napsal:

    Pardon, ještě něco, co se říká na hranicích ČR s Asií:
    Každý Pražák, který něco umí, stejně přišel do Prahy z Moravy.

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Pane Hudče, tak táto narážka na hranice bola tak arogantná, ako keby ste boli z Prahy. 🙂

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        +++1
        … jasně, Slováky nedáme nějakým Plzeňákům … ono je to s tou jejich Plzní v bleděmodrém, naštěstí pro ně, není hlavním městem!
        … ale on ten pan Hudec je jinak hodný, NavajoMM, i ti jeho Plzeňáci nejsou zlí, jen holt trochu rozmáchlí – 🙂

        Líbí se 1 osoba

        • NavajaMM napsal:

          Plzeň je mesto, ktoré poznám z ČR najlepšie. Bol som tam rok na vojne a mám to tam rád aj s okolím. Plzeňákov si pamätám ako fajn ľudí. 🙂

          To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        Já si to můžu dovolit, protože jsem ještě pořád Čechoslovák. Napůl ze šumavského podhůří, zbytek od Banské Bystrice a z Vysokých Tatier. Rodený v Šahách, aby bolo jasné.

        Líbí se 1 osoba

  8. Strejda Olin napsal:

    Praha:
    Průměrná mzda 35 tisíc (ČR 27 tisíc)
    Nezaměstnanost 2,5% (ČR 6,1%)
    Dostupnost – lékaři, nemocnice, služby, obchody, kultura, sport, vzdělávání – ve srovnání se zbytkem republiky.
    Přesto bych tam žít nechtěl.

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Už musím do procesu, ale o tohle se ještě podělím. Kdysi jsem měl Prahu za velké město, dnes vím, že je to město střední velikosti. Třeba na jazykovém kurzu v Torontu nás kdysi bylo pět. Satomi z Tokia, Gabi z Mexiko City, Ali z Istanbulu a Huyen z Danagu (malé asi dvoumilionové městečko ve Vietnamu). Tak jsem o nějaké Plzni ani nemluvil a říkal jsem „Praha“ – to znali.
      Ale taky: Žít bych tam nechtěl!

      To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Mno…..
      Ségra mojí labutě nemohla v Praze sehnat ani místo na kapačku, když jí chytly záda.
      A to je policajtka.
      Já tady u nás v prdelákově vlezl do ordinace, setra se akorát zeptala, jestli tam vydržím sám, pak mě nabodla a za hoďku mě zase vybodla a bylo.
      Třeba v tom Motole….to je nějaké město ve městě, z toho pak plyne chaos.

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        … takže se na ségru z Prahy, co měli nabodnout, vybodli, zatímco co vitttu z prdelákova nabodli, aby ho mohli vybodnout … asi tak v kostce rozdíl mezi Prahou a prdelákovem … 🙂

        To se mi líbí

  9. tata napsal:

    Praha je mé rodné město ale byl jsem tam jen do 6 let pak vesničan,ted žiji 40 let v hezkém klidném městečku.Do Prahy bych nešel ani kdyby mi platili,už mi netáhne ani na návštěvi ,přesto že tam žije dcera.Ta asi zdědila ty Pražské geny,protože kořeny rodu jsou tam.Proč to pišu nebot její nazory nák potvrzují co se o PRAZE píše…….ona ta PRAHA NÁK TY LIDI FORMUJE,spolkne je a zblbne.Naposled o Vánocích jsem byl přimo zděšen po neviné poznámce na téma migranti se na mě snesla sprška jak zde Zeman a Klaus ROSEVAJÍ nenávist ,jak jme rasisti a podobné keci…..absolutně nechtěla slyšet jiný argument………prostě vyřvat jen ten svůj a chluchota k argumentům druhého.Tak jsem si uvědomil ano ta ,,kavárna,, tam rosevá nenávist ta masáž je učinná.
    K PROBLÉMU co zminil blbíš napsal:
    15.1.2016 (04:18)
    Nedávno jsem to zaznamenal moc jsem to nepochopil,nebot tam nechodím ale sté reakce namě vykoukla ta nenávist schovaná za hezká slova,vzletné cíle jako je snášenlivost,pomahat,jednoduše řečeno schována na čem ty lidi staví ……….láska a pravda zvitězí……..Trochu bych to připodobnil k dřivějšimu dobru kdy ve jménu boha se ohněm a mečem s barbaru stavali věřicí.
    Tady je taky jedna vira bez ohledu …………že ta láska a pravda nakonec muže byt jen pro ty co jim ted chtěj pomáhat a na nás pak zbyde nadneseně ten ohen a meč………..aby jsme přešli na jejich zvyky a víru jinak ohen a meč.
    Proto bych se přimlouval také aby ten prostor zde byl tabu,jen mimořadně ,proč si sem tahat nenávist

    To se mi líbí

  10. tata napsal:

    OT tak trochu k PETRPAVEL a jeho nezměrné duvěře že ty co jim ted věří jsou lepší.Já vím že jakákoliv volba je jen pro každého jinak ale jen menší zlo…….ty hajzlové ,vychcánci jsou všude.
    http://www.novinky.cz/domaci/391896-gratuluji-k-synovi-napsal-europoslanec-asistentovi-a-vyhodil-ho-z-prace.html

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Tato, netroufnul bych si hodnotit. Vy jste člověk, který hodně přemýšlí a kombinuje a nezdá se, že hned všemu věříte.
      Nevíme jak to bylo, nevíme proč zmíněný asistent nepracoval, nevíme skoro nic. Jen to, co napsal nějaký novinář. Neznáme ani kvality toho novináře.
      A tak zatím jako jediné špatné je, že nebyla doručena řádná výpověď. Nic víc. Domněnka, že novopečení otcové jsou chráněni před výpovědí je zcestná.
      A tak jediným relevantním sdělením je, že někdo někomu nedoručil řádnou výpověď a přestal mu vyplácet mzdu. Zajímavé na tom je pak jen to, že dotyčný sice nepracoval, ale přišlo mu normální brát plat.
      A tak bych v tom politiku nehledal. Měřme všem stejně.

      To se mi líbí

      • tata napsal:

        Oto se ale snažím,nenapsal jsem to nejštasněji .TAK pro VÁS obširněji…….on se ten poslanec asi nechoval jinak jak je bežné,nemyslel jsem tim že by scela pravda byla na straně žalujicího,je tam podle mě ale dostatek rozporů aby chování poslance bylo možno považovat za zcela čisté v duchu co hlasá KSČM.CO jsem tim chtěl řici oni se nebudou chovat,vtom idealizmu co o nich vytváří PETRPAVEL …..INDICIÍ MÁME přece dost,Nazory DOLEJŠE,CHovaní RANSDORFA……….OVŠEM JAKO MENŠÍ ZLO BYCH JE VOLIL………ale idealizovat si je to né ,souhlasím že jsem to napsal nesrozumitelně

        To se mi líbí

        • strejda napsal:

          Tato, neidealizovat si naprosto nikoho. A je docela vhodné oddělovat myšlenky a názory od lidí a jejich povahy. Pokud to neuděláte (-me), dostaneme se do neřešitelných problémů. Slavný Thomas Alva Edison byl zcela nesnesitelný člověk a o jeho charakteru se raději nemluví. Ale byl naprosto skvělý technik a pro lidstvo udělal více než tisíce ryzích charakterů. Své velké „mouchy“ měli i nejlepší Čechové, Karel IV, T.G.Masaryk.
          A opačně, z dobrého charakteru člověka usuzovat na to, že jeho ideologie je ta nejlepší je stejně špatná cesta.
          Oboje postupy jsou cestou do pekel.

          To se mi líbí

          • tata napsal:

            Strejda
            Tady si myslím nemáte uplnou pravdu,,,,,,ano neidelizovat si nikoho ,to jsem udělal v mládí ano už to nikdy neudělám….
            pišete
            A je docela vhodné oddělovat myšlenky a názory od lidí a jejich povahy.
            ZDE je to mnohem složitější……….

            .nazor a myšlenka formuje VÁŠÍ povahu……ne stopro….mužete něčemu věřit a mužete se mylit než to poznáte mužete udělat plno chyb .jestli jste ale povahou slušnej člověk nepujdete za určitou hranici………tudiž nedá se to takto řici……..že myšlenka a názor je potřeba odělovat respektive to určuje jaký jste……….. je to určitá simbioza………jestli jste slušný nebudete podporovat špatné nazory,špatné myšlenky,ano mužete se mylit ale jen po určitou hranici……….naopak hajzl vyhledává křivárny,,,,,,,tudiš špatné myšlenky nazory

            To se mi líbí

          • Minorita napsal:

            Strejdo, nechci Vám ničit kruhy, ale on ten Alva E. byl především obchodník ;-), takový N. Tesla by souhlasil 😉

            To se mi líbí

  11. NavajaMM napsal:

    Vaša Praha je centrom Českej kotliny od nepamäti a nespochybniteľne.
    Naša Bratislava sa stala korunovačným a snemovným mestom až vďaka Turkom a ich víťazstvu pri Moháči. V čase vzniku ČSR to síce bolo najväčšie mesto na Slovensku, ale zďaleka sa nepovažovalo za „slovenské“. Duchovným centrom Slovenska bol od obrodenia Martin. Prvé hlavné mesto Slovenska bolo nakrátko Skalica, potom chvíľku Žilina.
    Slovenský živel začal v Bratislave prevládať až po tom, čo sa stala hlavným mestom. A nebyť toho, zrejme by po Viedenskej arbitráži pripadla Maďarsku.
    *
    O vzťahu našich Bratislavčanov (paštikárov) s vidiekom (sedláci) sa tiež rozprávajú legendy. Veľa „schránkových“ firiem napríklad vzniklo len preto, že Bratislavčania firmy s iným sídlom neberú vážne, čo vidno najmä pri platení faktúr. (A sú to tí, čo na námestí vykrikovali, že „Dosť bolo Prahy“.)
    U nás v hoteloch a reštauráciách na Liptove majú Bratislavčania povesť najhorších hostí a to sa tu v sezóne premelie kdekto, od Holanďanov, cez Nemcov, Čechúňov až po Rusov.
    Aj pri voľbách je Bratislava iný svet ako zvyšok Slovenska. Je pravicová a proamerická.

    To se mi líbí

  12. Alena napsal:

    Praha je přirozené spádové město pro bývalé Čechy, Morava je trochu mimo- za Českomoravskou vrchovinou, pro jižní Moravu je přirozenější spojení s Bratislavou a Vídní.
    Ano, ta vzdálená a politicky problémová Praha je naše

    To se mi líbí

  13. jaa napsal:

    Upřímně řečeno – Praha je asi jen praažáků ráj. Ostatku republiky je “ šumafuk“. A není to lautr nic nového. Pamatuji se jak co by dítě školou povinné bylo na prázdninách u babičky na dědině a byly tam na prázdninách u rodičů dc era s rodinkou – uchytivší se v Práglu. I ldyž jsou prťata velmi tolerantní… „pražáci“ byly zcela mimo dětský ?kolektiv? ju a pamatuji se jak děda přišedší pod večerní lípu z hosdoy ,nadával jak je mladej zblblej. A ty babky nu unisonoé odpověděli – “ No je to pražák – s tm nic nenaděláš“…To bylo mé první sezkání s „pražák“ co by odsudek.
    Asi byli a stále jsou povýšení a aroantní… jako byli dřív. Okecají a kecají do,všeho ale práce skutek utek – s tím mám 20ti letou zkušenost. My nic nesměli, ale každej měsíc si nás pozvali ana služýebku bychom udělali základ na další – přes měsíc.. a dábali do plánů své zájmy a nám to posílali až den-dva před platností…
    Faktem je že Praha nyla a je krásná, ale žít bych tam mezi tou havětí nikdy nedokázala. ….

    To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      Blbost, paušalizujete……to ano. Mohla bych Vám napsat, že v Praze je mnoho mimopražských, což je, ale tahle debata je zbytečná vlastně.

      To se mi líbí

  14. Strejda Olin napsal:

    Ještě před převratem jsem byl na návštěvě v Hniezdnom u Starej Ĺubovně a zavítal jsem až na hranici s Polskem do dědinky Tatranská Javorina, malou jak dlaň, sevřenou mezi horami a ztracenou jakoby na konci světa. A to tam ještě „vládl“ socialismus se vším, co pro tamější obyvatele mohl udělat (doprava, obchod, služby, zaměstnanost). Tam jsem poprvé v životě pochopil, co znamená, když se v Rusku říkalo „Bůh je vysoko, Car daleko“. Přímo fyzicky jsem vnímal tu všestrannou vzdálenost Prahy a „její problémy“. Nemusíme až na Slovensko, stačí si projet třeba Šluknovský nebo Frýdlantský výběžek a pochopíte obsah rčení, že „tam dávají lišky dobrou noc“, nebo že „tam chcípnul pes“. Ale na druhou stranu i život tam mé své kouzlo.

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Z Tatranské Javoriny se nechá dát nádherná túra do Sedielka, což je nejvyšší turisticky dostupné sedlo ve Vysokých Tatrách. V časech bujaré mladosti jsem odtud vyrazil ve tři ráno a vzal jsem to v jednom dni přes Sedielko, Priečné sedlo, Prielom a Polský hrebeň na Slieský dom. Když jsem se k němu blížil, už jsem pod Gulatým vrškom sotva pletl nohama, ale protože to bylo v červnu, stihl jsem to za světla.
      Ve Starej Lubovni zase mají krásný hrad, z něhož dýchá architektura maďarsko/rumunská. Byl jsem na něj zvědav, protože se tam odehrává kousek mé kdysi oblíbené klukovské knihy – Potopy Henryka Sienkiewicze. Kdysi byl totiž ten kraj součástí Polska.

      To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        Pane Hudče, tá posledná veta znie trochu divne. A celkom do dôsledkov je nepresná. Išlo o 24 spišských miest (t.j. fakticky enkláv), ktoré Žigmung Luxemburský (liška jedna zrzavá) dal r. 1410 do zálohu poľskému kráľovi za obrovskú pôžičku. Niektoré väčšie mestá v tom kraji (napr. Kežmarok a Levoča) a väčšina menších obcí, boli naďalej Uhorské, takže sa nedá hovoriť o celom kraji.
        Trochu viac je o tom popísané napr. tu:
        https://sk.wikipedia.org/wiki/Spi%C5%A1sk%C3%BD_z%C3%A1loh

        To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          Neměl jsem na mysli „kraj“ ve smyslu dnešního uspořádání, ale „oblast“ tam někde kolem Lubovne. Detaily samozřejmě neznám, byť je vlastně dobrý nápad se na dějiny toho kraje podívat. Určitě by to bylo zajímavé.

          To se mi líbí

          • NavajaMM napsal:

            Rozumiem, pane Hudec. Dnešný Prešovský kraj je od Popradu až po Ubľu na Ukrajinskej hranici. V tom odkaze je aj mapka a vtedy teda do Poľska ako súvislejšia oblasť patrilo len blízke okolie Starej Ľubovne. V tom zmysle tomu teda môžeme hovoriť aj „kraj“.
            Tie spišské mestá, to bolo vtedy v stredoveku terno. Jedna z najbohatších oblastí Uhorska.

            To se mi líbí

            • Hudec napsal:

              Na těch městech je dodnes zřejmé, že v době své vrcholné slávy musela být nesmírně bohatá a silná. Mám rád třeba Kežmarok s tou jejich luteránskou školou. Detaily v hlavě nemám, ale pamatuji, že jsem dost zíral na úroveň tamní vzdělanosti někdy v 16.století. Oni tam v létě mají takové sympatické slavnosti, zajel jsem tam párkrát z Tater, když nebylo počasí na cestu někam na štíty či sedla.
              Jen tak na okraj – zatím zakopaná hřivna je Slovenský ráj. Nádherná místa!

              Líbí se 1 osoba

              • NavajaMM napsal:

                To sa dobre počúva, pane Hudče. Z Kežmarku mám manželku a na tie letné slávnosti – je to EĽRO – Európske ľudové remeslá – tak na tie chodievame dlhé roky každý rok.
                S tým Slovenským rajom máte úplnú pravdu.

                To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              a pak že nejste evropští, NavajoMM, žejo 🙂

              Líbí se 1 osoba

  15. strejda napsal:

    Jen se nestačím divit. Kdekdo prý zná Pražáky. Já znám asi tři a k tomu desítky pražských náplav. Tedy toho, čeho se ostatní Čechy zbavily. Pražák, skutečný Pražák, to jsou nejméně tři generace narozené a žijící v Praze. Když budu velice vlídný až na hranu, tak jsou to lidé jejichž předkové se narodili v Praze do Velké krize 1929 a od té doby oni i jejich potomci v Praze žili. Když to po sobě čtu, přepísk jsem to – ta proklatá korektnost – hranicí je samozřejmě rok 1918.
    Máš-li předka, nejlépe oba, narozeného před rokem 1918 v Praze, který také v Praze žil včetně jeho potomků, tak jsi Pražák. Jinak jsi stará nebo mladá náplava.
    Žijeme příliš v současnosti a to nám zkresluje pohled na svět. Neuvědomujeme si silný vliv tradic a výchovy. Ale o tom někdy jindy.

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Takto nejako sa to berie aj tu. Niekde to aj rozlišujú slovom. Napríklad kto žije v Žiline, je Žilinčan, ale ten echt skutočný je „Žilinec“.

      To se mi líbí

    • Strejda Olin napsal:

      Pro „potřebu“ této diskuse je Pražan podle mě ten, kdo v Praze bydlí, Pražák je pejorativum pro obyvatele Prahy. Praha je veliká, má přes milion obyvatel a divili bychom se, kdo všechno do kategorie Pražan (Pražák) z hlediska adresy patří. Někteří Pražané nebyli na Hradě, Staromáku nebo na Václaváku celá léta.
      Když jsem byl na vojně, Pražáci měli pověst zašíváků, vychcánků, nemehel a vejtahů.
      Pro Pražáky zase byli mimopražští burani. V podstatě se jedná o neškodné kočkování. Škodlivý je pragocentrismus, považování Prahy za pupek republiky a názory Pražáků jsou vydávány za objektivní názory celého Česka.

      To se mi líbí

  16. Zedo napsal:

    Něnci se baví.

    To se mi líbí

  17. Rosťa napsal:

    Přijde Pražák v Brně na Zelňák a protože má žízeň, začne pít vodu z místní kašny. Přitočí se k němu kořeň z Olteca a říká: „kemo, nelemté tu vasrůvku, chčijó do toho fógli a morgoši“. Pražák se otočí a říká: „Co říkáte? Já vám nerozumím, já jsem z Prahy“. Borec mu odpoví: “ Aha, říkal jsem vám, abyste tu vodu pil pomalu, je studená“.

    V článku je zmínka o stupňování kvality vína. Trochu bych to poupravil.
    Dá sa
    Dá sa svařit
    Nedá sa, prodá sa Pražákom.

    To se mi líbí

  18. strejda napsal:

    Moderní Pražák má skvělé nápady. Tady je jeden z nich.
    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Veronika-Zilkova-Zadna-silvestrovska-agrese-normalni-hlas-prirody-Casem-k-tem-novym-samcum-pujdeme-dobrovolne-Musime-zavest-multikulti-vychovu-do-kazde-skoly-417246
    Jsou chvíle v životě lidském, kdy si myslívám, že spím a jen se mně to zdá. Některé pražské obstarožní samice jsou skutečně upřímné. A to neupozorňuji na další Pražačku, Jiřinku, tu už osahávali na spartakiádě v roce 1955. A bylo to v pohodě, proč by nemělo být i dnes.
    Každá doma má svá plus a minus. Ale v těch náročnějších zjišťujeme s kým máme tu čest. Jsou to někdy děsivá zjištění.

    To se mi líbí

  19. peter. napsal:

    S tými Pražákmi to bude niečo podobné ako s Bratislavčanmi.Všetci Blaváci sa so zhovievavou nadradenosťou pozerajú na zbytok Slovákov žijúcich mimo hlavného mesta.“My,Brátyslafčania“vystatujú sa.Ostatní sú vidiečania,vidláci,sedláci atď.Potom prídu Vianoce alebo Veľká noc a Bratislava sa vyľudní,Všetci Brátyslafčania odídu domov k rodičom do niektorej z východoslovenských alebo stredoslovenských dedín.
    Z „Pražákov“ ma zaujal tento:Exprimátor Prahy :
    http://zpravy.aktualne.cz/domaci/politika/hudecek-vedenim-prahy-dostaneme-cesko-na-evropskou-uroven/r~3bd0ef6a381c11e4975f0025900fea04/
    Narodený v Olomouci.
    Poturčenec horší od Turka.

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Viete, koľko políčok v krížovke by muselo mať heslo – hlavné mesto Slovenska, aby to Bratislavčan uhádol?
      7
      „B L A V A N É“

      To se mi líbí

  20. vonrammstein napsal:

    Nevěřím, žen tohle ten ….. Klvaňa píše z přesvědčení. Tohle se dá dělat jenom za peníze. Z SA, tipuju.
    http://www.reflex.cz/clanek/komentare/68637/jsi-pro-uprchliky-jsem-pro-ne-stejne-jako-pro-modrou-barvu-odpoledne-a-vitr-nad-kominem.html

    To se mi líbí

  21. Jos napsal:

    Tenhle blog je pomýlený. Praha je pouze územi a krásné město. Autor se tváří že píše o Praze, píše ovšem o činech jejích dočasných i trvalých obyvatel, či dokonce vládců. Ono je to tak, že skutečných Pražanů je v Praze menšina. Většinu tvoří lidé ze všech koutů země, ze všech možných měst, městeček i vesnic, kteří přišli do Prahy. Nejčastěji „udělat kariéru“ nebo za veselejším životem. Přesně to, čemu na venkově říkají náplava. Se všemi svými zvyky i zlozvyky. Takže pokud se Bavor domnívá, že píše „Praze“ píše vlastně hlavně o lidech z celé země. Takové krásné ukázky současné náplavy trvalé jsou na př. Topolánek a Nečas. Děkuji Moravě za takový šmejd.Nebo Nagyová. Jejich mizerné skutky se jaksi samozřejmě připíšou Praze. Zato teď máme fungl novou náplavu ze zahraničí Babiše, Krnáčovou. Také pěkný šmejd.
    Autor se také mýlí ohledně těch „králíkáren“ co si Praha nechala postavit. Nezná bytovou politiku jak jí provozovali komunisti. Ty byty v těch králíkárnách dostávali na př. především příslušníci ozbrojených složek, armády a policie především, kteří přicházeli do Prahy na všelijaké funkce. A že jich bylo. Další velkou částí těchto králíkáren disponovaly podniky v rámci stabilizačního náboru pracovníků z venkova. Další část padla pro protekční osoby jako byli třeba ligoví fotbalisté. Pražan žijící v Praze tam dostal byt jedině tehdy, když mu původní bydlení zbourali nad hlavou nebo proměnili na nějaký úřad. Takže pokud mimopražští stavěli byty v Praze, stavěli je především pro mimopražské. Pro Pražany, pokud žili a pracovali bylo jednou z nejtěžších životních úloh, pokud třeba chtěli založit rodinu, sehnat bydlení. Podotýkám, že na př. v 80.letech byla čekací doba v bytových družstvech na byt v Praze delší než 20 let. A na bytových odborech národních výborů to bylo ještě horší. A to tam mohli žádat pouze lidé v naprosto katastrofálních situacích, zdaleka nikoliv každý. .Jediná časově reálná (v průběhu něklolika let) cesta k bytu vedla k přes svépomocná družstva. Takže si tisíce Pražanů, co podle Bavora neumějí postavit ani kadibudku, postavilo po práci tisíce bytů. Komunisti se starali především o to, aby Pražané z Prahy vypadli.
    Zrovna tak se usmívám když Bavor píše o stavovském povstání. Stavy kašlaly na všechny. Včetně Pražanů. Ostatně takoví hlavní protagonisté defenestrace jako byl Colonna z Felsu, nebo Matyáš z Thurnu to byli jasní echt Pražáci. Oba žili v Čechách sotva pár let. To alespoň další z účastníků Václav Vilém z Roupova byl alespoň Čech. No ale podle Bavora za to může Praha.
    Směšný folklor tady šíříte pane Bavore.

    To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Hm. Pán je asi ortodoxní Pražák. Z Prahy. V Praze narozenej. Pražskejm rodičům taky v Praze narozenejm. Z prarodičů aspoň z půlky taky v Praze narozenejm. Starousedlík, patriot. Pražskej lokální. Všechno pod tenhle standard je náplava, co ničí Prahu Pražákům.
      Jojo Lidská blbost je skutečně nekonečná. Helejte-tak teda vyžeňte všechny ty, co nežijou v Praze aspoň tři generace zpátky. Zbyde vás tam tak dvěstě tisíc, to už vám může vyhlásit válku Ostrava.

      To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Nu dobrá, řekněme, že ty havlovo králíkárny se stavěly pro mimopražské. Ale také pro ty, kteří pak budovali to metro, obchvaty, Žižkovskou raketu etc.
      On ten problém je v podstatě někde jinde, i když jsem jej schoval do neschopnosti prahy Postarat se sama o sebe. Ten problém je v tom, že v Praze si prdnete, ale posereme se z toho my všichni ostatní.
      A co se týká té „pomoci Praze“, tak i já jsem se toho musel účastnit, když se v 80tých letech měnila elektrická síť ze 120 V na 220 V. I v tom měla Praha svou „exkluzivitu“.

      To se mi líbí

      • Jos napsal:

        Omyl Bavore. Když si Pražan jak vy říkáte „prdne“ stane přesně to samé jako když si „prdne“ někdo třeba ze Strakonic. Totiž vůbec nic. Zato když přitáhne do Prahy a prdne si takový Julínek z Ivančic, málem se mu podaří zničit systém veřejného zdravotnictví. To není o Praze, to je o systému. Život v Praze má své výhody i nevýhody. Život na vesnici má jiné výhody a jiné nevýhody. Prostě se liší. Já mám vlastně celý život kliku, protože se celý život setkávám s obojím. My jsme se klidně Bavore mohli někde potkat, protože můj děda pocházel z Lipovic, 3 km od Vlachova Březí, a mám tam i v okolí dodnes příbuzné a chalupu po dědovi. A to je od vašeho kraje kousek. A já tam doslova už od 50.let po řadu let pásl kozy. Tehdy v 70. a 80. letech se lidem v tom kraji žilo dobře a strejčkové si ze mne blahosklonně dělali srandu jak ta věda, co dělám v Praze, málo sype. A měli pravdu. Jenže pak se změnil systém, prosperující vesnici Lipovice ekonomicky položila mimo jiné dcera bývalého místního zbytkového statkáře a situace venkova se podstatně zhoršila. Ale všechno je to o systému nikoliv o Praze.
        Mimochodem, jako stavař jste mohl klidně za komančů dát výpověď a jít jinam, pokud vás podnik nutil k něčemu co se vám příčilo. Teď by to asi bylo složitější.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Ale já netvrdím, že Pražan, ale v Praze. A je úplně jedno, kdo to byl.
          A co se týká té práce, já si nestěžoval. Pouze jsem to uvedl jako příklad.

          To se mi líbí

          • Jos napsal:

            No fo, ale mně to připadá jako kdybyste prohrál utkání ve fotbalu a obvinil z toho hřiště na kterém se hrálo.

            To se mi líbí

            • Jos napsal:

              Sakra, má být No jo,
              Sorry.

              To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              … ale dyť je to naprosto v pořádku, že se bijete za Prahu!
              Ti deprivanti tam jsou totiž nás všech a to každého z nás pěkně štve!

              To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Josi, vy hájíte Prahu, což vám budiž připsáno ke cti, ale pomíjíte jeden faktor. Říká se mu genius loci. A ten funguje v dobrém i zlém. Já uznávám, že i Gottwald byl náplava, ale přišel z pražského Hradu na pražské Staroměstské a v Praze pochodovaly jeho milice. Stejně tak na pražském Václaváku se scházeli klíčníci, na pražském Albertově začala manifestace studentů a na pražské Národní byli zmláceni. Takže Praha, Praha, Praha… A důsledky vždy neseme i my na okraji. A vo tom to právě je

              To se mi líbí

        • Vladimír - Faust napsal:

          Naprosto OT:
          Josi, Vy jste z kraje, odkud pochází (Budkov – říká Vám to něco) můj pejsek Alánek – to jen tak opravdu mimochodem.
          Dík za připomenutí.

          To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        Úplně stačí jak Sobotka rozjel úřednickou mašinérii kolem svého zapíraného spolku welcome. Všimli jste si těch názvů funkcí různých deprivantů, co si se Sobotkou a spol. mailují? Říkal jsem si, když jsem tu komunikaci četl, co asi je náplní jejich práce a jakou asi za to dostávají mzdu. Každý deprivant se obklopí jinými deprivanty, vyrábí komisi pro komisy a …. pak města jsou bez lidí, vesnice bez lidí a Praha se diví.
        Strejdo, ty rozměry bytů vycházejí z jiné zlodějny = z developersko – realitní ceny za metr čtverečný, to nemá s ergometrií a kulturou bydlení nic společného!

        To se mi líbí

      • jaa napsal:

        Omyl, já s tím nesouhlasím. Jen si vzpomeňte – když se přijíždělo do prahy v .. kterémkoliv směru – všude samé pavlačáky s voduo a hajzlíky\ na pavlači, stoleté baráky. Odpovídajících dnešnímu standardu bylo velice málo – 1-2 byty pro majitele a majetnější – co neměli na vily.. jinak kutlochy 1+1 aby se barák zaplatil a nacpalo se jich co nejbíc. .
        Pak se z nejmíň tří takových udělal jeden I. kat. , vč, vody , topení a komplet. A někam se ty mraky lidí z kutlochů musely nastěhovat.- No a paneláky na zelemé louce byly určitě levněšjší a rychlejší než rekonstrukce. Takže nikoli mimopražstí ale obyvatelé těch jkutlochů. Vždyť si vzpome%nte na „Byl jeden dům“… jak to vypadalo.
        Byla jsem na návštěvě u několika kolegů a u těch větších – ty původní dispozice ani spojení v jeden se nezapřelo.

        Kolikrát jsem se divila proč to neudělali jako v rusku. V centru se nesměly historické Bourat, takže se obvod zpevnil, vnitřek kompletně vybral a postavil znovu – se všemi vy\moženostmi.
        Jen pro neznalé – ono v Paříži – v začátku 90 tých to bylo a asi i dosud je úplně stejbé… Jediné co tam je nové je Defáns – ale kolk lidi na to má tam bydlet.

        To se mi líbí

        • Jos napsal:

          Teda JAA vy o bydlení v Praze nevíte nic, ale dokonce i v Rusku je všechno jinak než vy tvrdíte. Byla jste tam někdy?

          To se mi líbí

          • jaa napsal:

            No Josi – o bydlení v Praze i Rusku vím docela dost. Je sice pravda, že v Rusku jsem byla míň /asi jenom 10x i když tak porůznu-/ od severu po jih a východ/ než v Praze/ jeden čas – týden v každém měsíci/ ale, jinak v delším časovém horizontu zhruba od 63tého do 85tého , a nejezdila jsem autem ale všechno hezky šlapcukem. takže provandrovala jsem toho docela dost , když jmne něco zaujalo, klidně jsem vlezla do dvora se podívat. Sice kupodivu mne nikdo nevyhodil, ale nenosila jsem růžové brýle ale koukala se a myslela na to co vidím. .
            Apropos – víte proč se říká – „vidět Neapol a zemřít“ – tou neskutečnou špínou když sejdete z hlavní turistické cesty do bočních uliček, na kterých najdete kdeco, jen ne čisto. A kde Vám na hlavě může přistát ledacos. Ono i v Praze – projít uličkama z výstavního Václaváku na Staromák, to býval taky zážiteček… A představte si ,že i tam lidi bydleli…Než se to všechno vylidnilo… Ale bylo to zajímavé – ten exkurz do dávna – tož tak…

            To se mi líbí

            • jaa napsal:

              Jinak Josi, proti Praze jako takové nic nemám, je tam na co koukat, co se mi nejvíc líbilo — Petřín v červnu – když se povede počasí, všechno kvete .. jo tak to byl pěkný týden. , Měla jsem kliku, že jsme mohli bydlet u známých na Hybernské, počasí výstavní, prolezli jsme co se dalo i nedalo… jo to byla paráda.. a byli jsme mladí takže nějaký nekomfort nám tak nějak nevadil… a tenkrát byly v provozu lázně Eva, takže se to dohnalo.Ani nevím jestli ještě existují, bylo to na nábřeží, někde mezi dvěma mosty. :-)…..

              To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              nahoďte Jaa,
              ty lázně Eva nebyly náhodou na Dukelských hrdinů? Nyní je naproti ministerstvo dopravy, tuším! Nábřeží to úplně ale nebylo, ale ždibíček od něj.

              To se mi líbí

            • jaa napsal:

              blbíši, musela bych vydolovat a kouknout se na mapu. zasadit vzpomínky..do ní, k upřesnění, je to už půl století. Ale voda tam byla, dokonce jsem později viděla nějaký dokument, kde vysvětlovali že je tam předkové zřídili právě proto že to bylo u vody a všechen odpad šel přímí do řeky… Ale je to už tak dávno…

              To se mi líbí

            • Jos napsal:

              Víte jaa, já si nemusím nic představovat. Já totiž v té části mezi Václavákem a Staromákem od narození více než 30 let bydlel a žil. Sledoval jsem jak se věci měnily od 50. do 80 let. Ale hlavně,vy netušíte, jak rozmanitá je zástavba v té oblasti. Od gotických domů, přes měšťanské domy z druhé poloviny 19.a začátku 20 století s dodnes nejluxusnějším bydlením v Praze až po domy postavené v první polovině 20.století, které díky umu tehdejších architektů a stavitelů dokonale zapadly a vrostly do Starého města. Život tam byl skvělý. Ale jen do 90.let. Pak se území zmocnili všelijací šejdíři, čepičáři, hokynáři a zdrcující komerce. A teprve teď už se tam žít nedá.

              To se mi líbí

            • Jos napsal:

              Bavore, ti co stavěli v prvé polovině 20.století byli Češi. Kdybych vám ty domy ukázal, tak byste ten rukopis jistě poznal. Snáze než já protože je to spíše váš obor. Oni byli geniální,podívejte se dnes na Dejvice, ale na rozdíl současných developerů a architektů nikoliv arogantní.

              To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Já vím. Například architekt Zítek z Elčovic na Prachaticku.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Josi
                trochu jsem se spletl, ale v té době také v Praze působil architekt Josip Plesnik (jihoslovan), případně doktor Thomayer (původem tamtéž) etc. Nepopírám i účast místních rodáků, ale tuhle bitvu nemůžete vyhrát, těch mimopražských byla vždy většina.

                To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            … byste se divil, Josi, někdy by neškodilo si urovnat v hlavě časovou osu, události a vzpomínky se k ní vztahující, než začnete mistrovat pamětníky! Třeba si jistě vzpomenete, když Jaa nic neví, jak se v Praze třeba ukládal svítiplyn, napovím, bylo to nepřehlédnutelné!!! Pavlačové domy na perifériích i v uzavřených blocích v centru, nic neobvyklého, o jejich rekonstrukcích něco tuším a Jaa určitě nebyla mimo … ale tady v pomýleném blogu u Bavora, jak jste se ráčil vyjádřit, jsme tolerantní zvláště ke gerojům, protože ti většinou všechno vědí nejlépe a nás starochy a mladice poučí, to víte, Alzheimer se musí furt někde učit a cvičit!

            To se mi líbí

            • Alena Z napsal:

              A kdopak ty pavlačové domy na tehdejší periferii (dnes Žižkov, Karlín, SMíchov) stavěl? Viděl jste Sňatky z rozumu? Náplava Nedobyl? Vytěžit z Prahy maximum… a tak je to dodnes – viz všechny ty „vymydlené paneláky“ (jak je správně pojmenoval Jos) v každém sebemenším volném místečku města. Jenže dnes tu ruku v ruce s náplavami (které to jistí z radnic a stavebních úřadů) těží z města korporace.
              Alena Z

              To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              a….?

              To se mi líbí

            • Jos napsal:

              Víte blbíši, svítiplyn se v Praze, ale i v Brně, začal pokládat v roce 1847. Na to už neseženete pamětníky asi nikde. A od té doby se stále doplňuje, rekonstruuje, vyměňuje a je to donekonečna. Jako v každém městě.

              To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              … nechápu co je na trubce od svítiplynu (dnes zemního plynu) položené do zahrnutých výkopů od roku 1847 mezi Václavákem a Staromákem tak nepřehlédnutelného a proč na to sháníte pamětníky?

              To se mi líbí

    • strejda napsal:

      V lecčems se mýlíte, především území a město (bez lidí?) je málo. Skutečné město musí mít své obyvatele. Ti ho tvoří, jsou jeho charakterem, jeho kulturou a chováním.
      Je zajímavé, že jakmile se venkované, náplavy, přesunou do Prahy, začnou se chovat zcela jinak než byli zvyklí. Z části je to jistě nutnost, ale z části je to tím, že se začnou cítit někým jiným, lepším a vznešenějším.
      U pražských náplav je to typické. Lidé, kteří se zdáli být normální, najednou začnou mluvit a chovat se podivně. Je to projev toho, že se nedokáží adaptovat a špatně se orientují v životě. Přitom výhod toho, že jsou v Praze využívají minimálně. A mnohdy ani neví jaké možnosti mají. V tom se právě liší náplavy od Pražanů původem a rodem.
      A co se týká těch králíkáren, tak jsem zhlédl několik nových „krásných a moderních“ bytů v ceně několika milionů. Pokojíky jako pro služku, malé a ku podivu užší než ty králíkárenské. Vše stísněné. Ložnice široká 3 metry. Nebudu více komentovat.
      Dobře píše pan Bavor. Jak se to pozná? Podle diskuse, přece. Je zajímavá a podnětná.

      To se mi líbí

  22. vonrammstein napsal:

    Mám radši Brno. Je taky hnusný, ale aspoň není tak velký.

    To se mi líbí

    • jaa napsal:

      Brno je hezký – akorát to velení

      To se mi líbí

      • Rosťa napsal:

        Velení je šílené

        To se mi líbí

        • pepan napsal:

          a kdo si tam ty kretény, „aktivistu“ Hollana zvolil?
          a dobře jim tak.
          mimochodem,před volbama se byl podroben telefonnímu průzkumu, a když sem se dotazující paní z agentury zeptal, jestli pro mě nemá jinou otázku než návodnou (vše bylo o tom, že: současné vedení je špatné, brňáčci jsou jím unavení, chce to změnu v podobě Žít Brno,..), stěží potlačovala smích.Tak si nejsu jistý, jestli pro ně ještě pracuje…

          To se mi líbí

          • jaa napsal:

            Paradoxně je zvolili ti – co k volbám nešli, ať už z jakýchkoli důvodů. Nevím, co a jak by se dalo vymyslet, aby se taková situace nemohla opakovat a ledaskde. Jedině povinné volby a pokuty za neúčast – jak je jinde ve svět+ě.Ale to by byl v naší „tolerantní a libverální“ té obé řev jak na lesy… Bohužel.

            To se mi líbí

          • Rosťa napsal:

            Zmatený občan jde k volbám a chce zvolit někoho, kdo není hovado. No a v Brně se to prostě nepovedlo. Někde jinde se to povedlo?

            To se mi líbí

  23. Alena Z napsal:

    Já plně souhlasím s Josefem.
    My, rodilí Pražané, jsme za totáče nemohli nijak získat byt, zatímco desetitisíce lidí z venkova, dostali byt prakticky bez čekání. Moje sestřenice, rodilá Pražanda, například bydlela s mužem a dvěma dětmi v pokoji dvoupokojového bytu u rodičů deset let, než dostali jako sociální případ byt. Ti zdatnější a ti, kteří mohli, vstupovali do družstev a po večerech a o víkendech stavěli svépomocí… např. my.
    Ale to už je za námi, to nemá cenu rozebírat.
    Jenže, teď máme z Prahy pajzl pro turisty, centrum města- tam Pražák nepáchne, protože to už dnes není skutečná Praha, to je jen nakašírovaná a nasvícená kulisa. Průvody po Karlově mostě, v Karlovce, dole na Václaváku, v Nerudovce, teď o svátcích to byl běs. Zmizela tradiční síť obchodů, v centru si nekoupíte housku.
    No a navíc jsme k tomu vyfasovali pražskou kavárnu – podívejte se, kdo v ní je, kolik těch karlovců a havloidů je ve skutečnosti z Prahy? Jenže, to zase už Praze nikdo neodpáře. Pražská kavárna – a hotovo.
    A že Praha volila Karla? A kolik lidí z toho jsou skutečně Pražané a kolik je náplav, těch, co vystudovali nějaké šílené humanitní obory a napřeli se do Prahy? A další – namátkou: Fero Fenič – Letiště Baklabahabla, B.kala- knihovna, všechna ministerstva plná sluníček z horní dolní… a dnes už také konvertitů…:-)
    Mohla bych pokračovat… věřte, že Pražáci jsou z toho, co se současně v našem městě děje, nešťastní. ALe co máme dělat?
    Tak neházejte všechny Pražany na jednu hromadu, to nikam nevede.
    Spíš nám sem už ta slunička přestaňte dodávat a pomožte nám zase dobré jméno Prahy očistit!
    Alena Z

    To se mi líbí

    • jaa napsal:

      A proč – pomožte si sami – nemáte je brát a poslouchat. Koneckonců Prágl asi leží v nějaký špatný zóně, a to už od nepaměti – historicky na ně není spoleh .. Vzpomeňte na Žižku…..

      To se mi líbí

      • kočka šklíba napsal:

        Jste opravdu tak hloupá?

        To se mi líbí

        • jaa napsal:

          Každý je nějaký, někdo rád růžový brýle, někdo zase raděj bez nich. Víte, že cizinci na brňácích obdivují fakt, že jednají na rovinu – bez kumprštyklů. Koukněte se na Idnes – mají na to celou rubriku.
          Co se Vám na Žizkovi nelíbí, vždyť tenkrát tam nebyla náplava z ostatních čech… jen z okolí … myslíte že si to historici vymysleli ???
          Jinak k současnosti se nevyjadřuji. Naposledy jsem procházela Prahou, když nainstalovali tu židli – před potopou a tedy musím říct , ten sešup úrovně byl strašidelný. Od té doby už jen tím přímým autobusem od nádraží do tehdy ještě Ruzyně a ten jel jinudy.. Pak už jen odlety z Vídně. Takže současnou neznám., ani na ten „tancovací dům“ jsem nejela -jen z TV. ,
          A víte proč jsem odpověděla jak jsem odpověděla. Vždyť právě pražáci prosazují heslo “ Každý je odpovědný sám za sebe a na vlastní triko“.. – tož proč jim pomáhat, aby vše zase obrátili proti pomocníkům? . Stačí když berou maximální část financí na úkor všech ostatních a proč vlastně???
          Já na to vše koukám globálbě a nikoliv místním koloritem.

          To se mi líbí

          • Jos napsal:

            Jaa, vy si pletete Pražáky s ODSáky. Jenže ti „nejvšehoschopnější“ z ODS pocházejí odjinud. Sama si odpovězte odkud.

            To se mi líbí

            • jaa napsal:

              Nemyslím, že bych pletla…. někdo to ty „pražáky“ musel naučit a tolerovat jim nesmysly, ať už záměrně nebo z pohodlnosti či ze zvyku, že páni nahoře vědí vše nejlépe, tak co se namáhat. A je tam někdo jiný než „pražané“???? 🙂

              To se mi líbí

    • Alena napsal:

      zdravím Vás, jmenovkyně. Dceruška se provdala do Prahy, takže jsme snad Praze pozitivně přispěli. Já tam pravidelně jezdím za vnoučátky. Někdy se mrknu i do centra, zvlášť když máme školení na Novotného lávce, to se pak koukám přímo z oken učebny na Karlův most. Dnešní Praha se mi tak nelíbí, jako dříve. Je příliš přeplněná turisty- jak říkáte- nasvícená kulisa

      To se mi líbí

      • oh napsal:

        To máte pravdu. To, co dříve bývalo svým způsobem krásné živé město je teď jen další zas.. Disneyland.
        Navíc, kde v Praze zůstal jen kousek zelenýho prostoru, tam se okamžitě nakýbluje se deset develotrů, aby tam vyplodili další zbytečnou z Marsu spadlou krabici zasazenou do betonu. A příslušná radniční koala nám k tomu poskytne poučení, že jsme bez tý škatule nemohli dál existovat a že to všechno vlastně napáchali pro naše dobro. 😦

        PS a trochu OT: Vážné starosti ministerských úředníků, aneb když nepřijde pitomost z Brusele, nějakou si vymyslíme sami.
        http://ekonomika.eurozpravy.cz/ceska-republika/142614-nove-znaceni-piv-v-cesku-pivovary-se-neshodnou-debata-bude-bourliva/
        Nenapadá někoho co s tím? Tedy, kromě intenzivního kobercového bombardování.. 😉

        To se mi líbí

    • Minorita napsal:

      Chápu Vás a rozumím Vám paní Aleno Z a Josi. Mohu porovnat ( i když jde už o minulost ;-)) Prahu a Brno, alespoň z trochy zkušeností. Až tak rozdílná nejsou – ano, dialekt, přízvuk, styl suverenity…
      Jenže faktem je, že do Prahy se díky její velikosti, postavení,možnostem, a z toho plynoucí důležitosti valí hordy všeho možného z celé Bohemie, přičemž Morava je dominantním dodavatelem, ať se to líbí nebo ne.
      Copak tedy dělá z těch údajně bodrých lidiček takové aroganty a deprivanty, když do dospělosti žili a formovali se v údajně čistém prostředí? Nebo že by si to nesli sebou jako vlastnost, která probublá na povrch v momentě úspěchu mezi stejně vybavenými jedinci?
      Doma by často s takovou narazili, byli odsouzeni okolím – kdežto v moři podobných…
      Ano, genius loci hraje také roli, jen si ho zdomestikovali a přivlastnili ti nesprávní. Navíc se takto nadaní ihned poznají, sbližují a sdružují, navíc plodí, vychovávají a ovlivňují dnes už vlastně celou společnost…
      Náplavy dnes z drtivé většiny bohužel reprezentují Prahu a její úroveň, to je fakt. Bohužel jistý ráčkující kulisák, rádoby prázdný žvanil a filosof, byl echt Pražák, což Praze nikdo neodpáře.

      To se mi líbí

  24. jaa napsal:

    jen ještě – Alena námvlastně ukázala, co dokáže udělat cizí náplava s původními obyvateli.. Takže žádná pomoc či rady z venčí… vlastní obrana nebo obrana vlastního prostoru je jediná cesta.. Kruciš ten na hradě má zase pravdu……..

    To se mi líbí

  25. ji5 napsal:

    Pražáctví je zvláštní kategorie. Myslím, že hodně přeceňovaná. Lidé, kteří tady žijí se vždy daleko víc identifikovali se čtvrtí, v níž se narodili a žili než s oním zastřešujícím názvem. Sám jsem „Hodkovičák“, který chodil se sousedními „Bráničáky“ na střední školu.

    Praha byla a je centrem moci, tedy presidenta, parlamentu a vlády s ministerstvy. S tím se dá těžko něco dělat. Troufám si tvrdit, že naprostá většina Pražáků neměla pocit nadřazenosti nad ostatními městy a městečky. Už jen proto, že na výkonnou moc nemají žádný vliv.

    I pro Pražáky je těžké snášet, že privatizační pablbové prodali do zahraničí vodu a třeba Prazdroj, tedy oblasti, které jsme mohli obhospodařovat vlastními silami.

    Problémy, které mají po roce 1989 menší města (přístup k lékařské péči, místní doprava, rušení malých továren a provozoven) nemá s Pražany nic společného – tedy opět až na rozhodování, které je často v rukou neschopných politiků bez vize.

    Stejné problémy ale má i Kanada, kde kromě velkých měst prakticky neexistuje hromadná doprava a ztěžuje se přístup ke zdravotní péči. Například mizejí lékaři specialisté. Pro naše maloměsto byl nejbližší kožní lékař ve 200 km vzdálené Ottawě. Chirurgické a porodnické oddělení, které bylo kdysi v místní malé nemocnici, bylo odstěhováno do města vzdáleného 40km a složitější operace a porody až do Ottawy.

    Malá vesnice u Domažlic, kterou dobře znám, má zkomírající hospodu (nikoli kvůli zákazu kouření nebo EET; je pro místní drahá, protože cena piva se zvedla daleko víc než platy), prodejna vybudovaná v Akci Z, je zavřená a čeká, jestli ji spasí nějaký Vietnamec. Autobusové spojení 3x denně tam a zpět bylo zredukováno na ráno do Domažlic a navečer zpátky. Starší člověk bez auta a nebo dobrých sousedů tam nemůže žít.

    Je to výsledek práce bezmozků. Lze připustit, že většina těchto propagátorů hesla o neviditelné ruce trhu seděla a nebo ještě sedí v Praze, ačkoli by měli být na Mírově. Zase, většina Pražáků na jejich činnost nemá žádný vliv.

    Jeden z těch pablbů momentálně vede ODS. Je sice profesorem v Brně, ale spadá mezi ony bezmozky. Viz jeho projev na kongresu ODS (http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Ja-sedim-sam-v-hospode-u-limonady-Takovou-estradu-jste-od-profesora-Fialy-jeste-nevideli-417488).

    To se mi líbí

    • Minorita napsal:

      Odkaz je demonstrace prázdnoty a idiocie. Je to taková Maruna v kalhotech s titulem. Tragická přehlídka myšlenkové a personální tragedie. Oni skutečně nemají co nabídnout , ale ani kým to nic nabídnout :-D.
      O co větší bídu prezentují, o to více všude otravují. Pán bůh nás ochraňuj…

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Copak ten Fiala…ten snad by ještě nějaké voliče našel, žádná sláva to nebude, ale něco by vyšťáral.
        Ale za ODS pořád kope třeba taková Němcová, a na antikomunistické a antiruské bláboly, ještě navíc slaboduché, dneska zase tolik lidí zvědavých není, a ti, co to mají jako životní poslání, ti volí psychopatickou TOP09.

        To se mi líbí

        • Minorita napsal:

          Pro mne je ta osoba ( předseda strak) obdobou Maruny knihovnice, jen v trochu., ale opravdu jen v trochu bystřejší podobě ;-). Vcelku se od ní neliší, a rétoriku měl svého času skoro stejnou – tedy průser, což platí neustále.
          Bohužel se najde skupina, množina lidí s rozvinutou amnesií, nebo specifickým vkusem, zájmy, kteří to zlodejskym kolaborantum v ODS či TOP09 hodí, to je realita.
          On ten Fiala je kolaborant jako hrom, jen o tom mediální stoka mlčí, neb je pevně zaháčkován v jakém si spolku se Sudeťáky – tedy jsou media plná stejných či ještě horších hyen kolaborantských velmi milostivá ;-).

          To se mi líbí

          • vittta napsal:

            Podívejme na ptáčka…..to byl kdysi jeho první politický počin, jak si vzpomínám.
            Chtělo by to….oživit, tuhle informaci!

            To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      nezbývá mi tedy nic jiného než si počkat na ten sjezd 14. a 15. května 2016 v Praze,kde se neobjeví žádný pablb a bezmozek.

      To se mi líbí

    • tata napsal:

      NO i lopata jako já krom těch blbostí co stvořil……vidí rozpor ………..on stím konečně operoval i Kalous………Fiala řikal…………….

      ..Přiznal, že ekonomice se nyní daří. Prosperita podle něj ale není zásluhou žádné vlády, ale aktivních pracovitých lidí. Na státu je, aby jim k tomu vytvářel podmínky.

      PRÁVĚ pane Fiala a i pruměrně inteligentní člověk pozná že na státu je…. aby jim k tomu vytvářel podmínky.

      A TADY JE SNADNÉ srovnání……….jáké podminky jste vytvářeli VY KDYŽ JSTE BYLI U MOCI…..a to je ten rozdíl

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Někde jsem četl v komentářích, že když Fiala hovořil, bylo to opožděné silvestrovské vysílání 🙂

        To se mi líbí

      • lujjza napsal:

        tata
        Ano, a doplním: …. a hlavně KOMU ty podmínky vytvářeli.

        To se mi líbí

        • lujjza napsal:

          Další doplnění: http://www.novarepublika.cz/2016/01/z-ceho-vyrostla-fiala.html (píše o
          současném předsedovi ODS Petru Fialovi)

          z článku Ivana Davida:

          „Jeho nepřipomínanou zajímavou minulostí je jeho politická orientace na Sudetoněmecký landsmannschaft a jeho úzká spolupráce s Berndem Posseltem a Otto Habsburkem, jak připomněly už před rokem Britské listy zde. Byl i zástupcem šéfredaktora konzervativně katolického časopisu Proglas, ve kterém vychvaloval politiku Sudetoněmeckého landsmannschaftu a prosazoval myšlenky ultrakonzervativních německých kruhů. Je to zvláštní fíkový list.“

          To se mi líbí

    • Se nás z východu v Pendolínu ptali co nás tak táhne do Prahy… Lokomotiva, píčo.

      To se mi líbí

    • Nic naplat, Praha toho génia loci, má…Bývám tam jen dvakrát v roce, když přespávám před, nebo po zájezdě. V mládí jsem strávil 3 týdny na Džbánu (asi rok 1982). Konal se tam sraz Mladých turistů (vedoucích oddílů). Co tam byl za PZO, už nevím…Motokov, Koospol, či co…dokonce ani černobílé fotky už nemám. Bylo nám 17 a každý den jsme podnikali výlety do centra. Od Koruny, přes Hrad, po Jižní město. Praha mě svou atmosférou naprosto uhranula.
      Já dokonce podle fotek na iDnes zjistil až při 25. výročí Sametu, že jsem po studentské demonstraci seděl přesně na místě, kde sedával Hrabal…tehdy jsem vůbec neregistroval, že pijeme u Zlatého tygra.
      Loni jsem schválně dal cestu zahradami Pražského hradu i fotil pasáže na Václaváku. Sice mi pádem z brašny málem zhynul nový foťák, ale nakonec vše dobře dopadlo. Vyšplhal jsem na věž Svatováclavského chrámu a pak šel kolem Jeleního příkopu, Belvederu, a tak, na oběd. Ono se tam prý dá jít z Nového světa přes tu dřevěnou lávku…někde tam je tunel od Pleskota (pokud dožiju, navštívím letos)…kus jsem sjel tramvajkou a hurá na Petřín a zpátky na Malou Stranu…Praha je stále krásná…a to jsem na druhý den byl ve Florencii…

      To se mi líbí

      • Miluše napsal:

        Moc pěkně jste to napsal. Jenom snad ten Svatováclavský chrám je asi myšlen – Svatovítský. Přijeďte a jestliže máte rád Hrabala, navštivte nejen hostinec U Tygra, ale i kostel na Újezdě, kde je Pražské jezulátko, Hrabal o tom píše v povídce Bambini di Praga. 🙂

        To se mi líbí

        • Asi jo…já tam vždy přebývám kousek od Pankrácké věznice. Pak chodívám po Táborský, hned za rohem je večerka, kafčo (Praha? Spíš to připomíná Zábřeh, i tak to mylujy) a naproti Banshetům, (vyhlášená husa a Plzeňský), já zapadnu U Rodinného krbu naproti – nebo tak nějak – (Radnice Praha 4) předloni jsem tam jedl fantastickou vepřovou, loni to nebylo ono, panenku za výbornou cenu…Zvu vás na oběd…Ale i tak…napadl nám tu sníh…

          To se mi líbí

  26. blbíš napsal:

    s tím nemám problém souhlasit, ale na ten odkaz se ještě nekouknu, je klidný sobotní večer a …

    To se mi líbí

  27. peter. napsal:

    Viem,že môj odkaz sem nepatrí,ale chcel by som podržať “ kchodla“ v jeho nedávnom spore s „Janikou“,týkajúcom sa vzťahu Fínov k imigrantom.Narazil som totiž na článok,ktorý dáva za pravdu skôr jemu,ako Janike:
    http://medzicas.sk/odinovi-vojaci/

    To se mi líbí

    • Čo, ty kokot!? Já so ho podržal ako prvý, chceš po tlame!
      Sranda: O někom, bez něho, ale to sa patrí, Já sám za sebe říkám Velké Díky, Peter!

      To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Když se nad tím zamyslíme, vlastně na něj až fanaticky nasazuje i zbytečně.
      To není diskutér, ktyrý by někoho urazil a pünktlich.
      Dlouze a snaživě svůj pohled vysvětluje, oponenty neuráží…..
      „Slovní“ sluníčkáři šílí z těch kozomrdů.
      To je jeho děsivé provinění…..
      A samozřejmě, přehled, ten dráždí.

      To se mi líbí

      • Já jen v té chvíli měl potřebu bránit neprávem napadeného, bystrého chlapíka. To je všechno. Že se někomu podařilo někoho totálně otrávit? To už se asi povedlo. Vitto, já nejsem velký diskutér, rád si to tady počtu, mám vlastní web, i jinej, kam rád píšu. Když jsem řekl A, tak i B…a C?
        Na rovinu. Za C! Nikdo z Vás, včetně sběhlej frajerů se Kchodla nezastal. O to mě to nasralo víc. Otočme List! Mě je nepříjemné se bavit o někom, z koho asi děláme hadrovou panenku. Ale v jisté chvílí, udělám jisté věci, protože chci a musím!

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Kchodl nepotřebuje, aby se ho někdo zastával.
          Kchodl, pokud něco potřebuje, tak spoludiskutéry, se kterými může rozvíjet své úvahy.
          Německé ženy potřebují zastání, Kchodl ne.
          Podle mě, a nechápu, proč vůbec někdo tohle řeší.
          Tady asi nikdo nehraje tak úplně sám na sebe, osobně si myslím, že inteligentní člověk podporu cítí, není naprosto třeba jí nějak bombasticky poskytovat.
          To se netýká jen Kchodla, ale všech.

          To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          Vy náš hrdinný zastánče, a to jako si představujete, že také chodím za svými dětmi a vnoučaty do klubů, na rande, na výlety, na zálety, do hospody a hlídám je, ochraňuji je nebo se jich tam zastávám? Když holt vyhledávají (nebo vyhledáváni) přes držku, musí počítat s přes držkou, nebo umět přes držku dát! Víte, on náš přítel Kchodl je už velký kluk, a umí nějakým pomýleným deprivantům přes držku dát a nevypadalo to tam vůbec, že by potřeboval nějakou pomoc, jasný! Chraň ovšem každého, kdo by chtěl dávat přes držku mým blízkým u mě v domě, nebo v domě Bavorově!!! Asi tak nějak!

          To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            jo a nemám potřebu kopat do slabších či dokonce slabých, Polosine Č. A když jsem poznal, že tam jsou navíc slepí a hluší, tak naopak jsem považoval za vhodné upozornit Kchodla na marnost jeho počínání, protože jsem dospěl k závěru, že oni ani v apatyce nenakoupí jak jsou neskutečně naivní a někteří z nich i zlí.

            To se mi líbí

    • anonymouse napsal:

      Však ve Švédsku taky. Ono co jiného (než se ozbrojit a bránit svépomocí) člověku zbývá, když jej oficiální struktury (včetně policie) nechají na holičkách.

      SWEDEN: Verge Of Collapse From Muslim Invasion, Swedes Are Arming Themselves in Record Numbers!

      [https://www.youtube.com/watch?v=2gPrzC3Hi1s] (copy/paste)

      Navíc, jak to tak vypadá, je pro imigranty, v rámci „integračního programu“ (součást jazykového kurzu), pořádán trénink ve střelbě. Ta šílenost začala před více než dvěmi lety, prý zpočátku v malém měřítku, ale vzhledem k velkému zájmu byla rozšířena. Údajně jsou někteří z účastníků „velmi talentovaní“ (!!!). Financováno státem.

      Sweden: State-funded Muslim “Sniper” Training

      http://newobserveronline.com/sweden-state-funded-muslim-sniper-training/

      Tohle nemůže dobře dopadnout. A bude hůř, mnohem, mnohem hůř.

      Všechno díky sluníčkům s vylízanými mozky. Jsou nepoučitelná. Už se zase zatlouká a relativizuje.

      To se mi líbí

      • lujjza napsal:

        Jo, to o těch kurzech střílení pro imigranty jsem taky četla, a nestačila se divit. Oni mají fakt už úplně vyhrábnuto.
        Zřejmě je to učí proto, aby se pak do domorodců trefovali rychleji a neplýtvali střelivem. Ty zbraně jim nechají, nebo si je ti chudáci budou muset obstarávat sami?

        To se mi líbí

  28. blbíš napsal:

    ne, ne, ne a ještě jednou ne, tomu nevěřím a uvěřit nemohu!!! Jestli je to ovšem pravda, tak tomu prostě nevěřím – 😦 – 😦 – 😦

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.