Prosincový přelom: – signály postsovětskému prostoru …


Prosinec se ukázal být výjimečně úrodným na politické závěry, většinou vydávané Spojenými Státy. Politolog, systémový analytik a komentátor agentury Russia Today, Rastislav Iščenko shromáždil klíčové politické signály, přicházející z Washingtonu a pokusil se vysvětlit jejich význam.

  Amerika, odmítající v posledních letech uznat obnovu velmocenského statutu Ruska a pokoušející se násilím zatlačit lidstvo (jako pastu do tuby) zpátky – do monopolárního světa, byla nucena se smířit vést jednání bez předchozích podmínek a s přihlédnutím k pozici Moskvy.

První signál vyslal viceprezident Biden doporučením, přestat se šprajcovat, a naplňovat minské dohody a co nejrychleji se federalizovat (čímž nepříjemně překvapil kompletně shromážděnou ukrajinskou Nejvyšší Radu).

Takovou tuplovanou zradu Ukrajina od USA nečekala. Po dva roky Washington demonstrativně přehlížel fakt, že právě kvůli neochotě vzdát se unitárního uspořádání, rozpoutal Kyjev občanskou válku na východě, že za „výzvy k federalizaci“ na Ukrajině odsuzují k nemalým trestům vězení (nebo dokonce bez rozsudku zabíjejí), ale Biden teď požaduje federalizaci (i když v jeho podání vychází spíš konfederace). A nejen to. V Kyjevě si za bezmála dva roky zvykli, že všechny námitky ve věci plnění minských dohod Američané směřují na Moskvu. A najednou se ukazuje, že právě Ukrajina má plnit minské dohody, a to urychleně.

Ukrajina je ale zvláštní případ. Je to klient, který přináší USA jen škodu, a v podstatě žádný užitek. Takže by přání Washingtonu, vyhodit ho z rozpočtu, nikoho nepřekvapilo. Nicméně neuběhly ani dva dny, a státní sekretář J.Kerry během jednání v Moskvě potvrdil a dokonce rozvinul pozici k Ukrajině, ohlášenou Bidenem. Účastníci jednání dokonce dosvědčují, že v některých otázkách se USA ukázaly být konstruktivnější než Německo a Francie – dávní partneři Ruska v normandském formátu a minských jednáních.

Za druhé – Kerry prohlásil, že nikdo nemíní Rusko izolovat, a – což je nejdůležitější – modernizoval americkou pozici k řešení Sýrie. USA dále netrvají na odstoupení Assada jako nutné podmínce, takže hlavní překážka na cestě jednacího procesu by měly být odstraněna.

Třetí signál – kongres USA odblokoval reformu MMF. Rusko, Čína a Brazílie posílí svou váhu ve fondu, dostanou další pravomoci a posílí i svůj vliv na rozhodování fondu. Hlavní finanční nástroj americké hegemonie se sice ještě nestal neamerickým, ale má přece jen méně hvězd a pruhů. V V tomto případě diktát USA odchází do minulosti a uvolňuje místo nezbytnosti jednacího procesu a sladění pozic.

Nakonec čtvrtý signál – americký „Forbes“ otiskl velký článek Douga Bandow pod názvem „Proč je Amerika v NATO? Přibrat Černou Horu jako dalšího zbytečného přítele na Facebooku“. Nechme Černou Horu Černou Horou, ale pro postsovětský prostor plyne hlavní závěr: „Rozšíření o baltské státy se ukázalo být obrovskou chybou, v jejímž důsledku se členy NATO staly bezmocné národy, o jejich ochranu nemá zbytek Evropy zájem“. Autor otevřeně poukazuje na to, že NATO v nynější podobě, dle jeho názoru, ohrožuje bezpečnost samých USA. Takže pro Washington by mělo smysl opustit tuto nepřetržitě se rozšiřující organizaci zemí,  neschopných vlastní obrany.

Tady je důležité, že poprvé tento, v  posledních dvou desetiletích největší, podnikatelský americký týdeník, akcentoval pozornost svých čtenářů na to, že USA mohou zajistit svoji bezpečnost jen cestou jednání s Ruskem.

Ještě před rokem si něco takového nebylo možné představit. NATO bylo posvátnou krávou, symbolem a úhelným kamenem severoatlantického bezpečnostního systému. Role NATO byla v severoamerické politické mytologii tak velká, že se ji nedovolili zpochybnit ani otevřeně protisystémoví autoři, kteří se neobávali obvinění z marginality. A dneska se tato otázka probírá v předním masmédiu USA a navíc tónem, pro NATO velmi nepříznivém.

Samozřejmě, že se NATO zítra ani pozítří nerozpustí, ale hodnota paktu se pro většinu jeho členů vázala na americký jaderný deštník. Pokud ovšem Washington není ochoten bojovat za Rigu ani Vilnius, tak si ani Varšava a Bukurešť nemohou být jisty, že budou natolik důležitými partnery, aby kvůli nim USA riskovaly srážku s Ruskem. A proč potom být v takovém bloku a nést určité náklady, s členstvím spojené, jestliže neposkytuje záruku ochrany?

Zcela jistě nemá smysl přeceňovat připravenost USA ke kompromisu s Ruskem. Mnohem pravděpodobnější je, že se pokusí využít procesu jednání přeskupení sil a struktur, aby mohly znovu přejít do útoku. Osud SSSR ukázala, že USA nejsou nejnebezpečnější, jestliže proti vám vedou studenou válku, ale tehdy, když začínají jednání o uvolnění mezinárodního napětí a opatřeních k navození důvěry. Proto Rusko nemůže ztrácet ostražitost.

Sám fakt otevřené ochoty USA k jednáním s Ruskem nad hlavami svých tradičních spojenců ale vytváří v postsovětském prostoru novou realitu.

Většina postsovětských států (někdo více, jiný méně) se dosud pokoušely o politiku balancování mezi Západem (USA a EU) a Ruskem.  Trpěli tím do poslední doby i členové Eurazijského ekonomického svazu. Americká pozice, vyhlášená v prosinci 2015 ukázala, že v případě přímého konfliktu, ve kterém Rusko předvede dostatečný vzdor a ochotu jít až do konce, Washington ustoupí a spojence nechá osudu. K tomu došlo na pozadí přesvědčivé demonstrace vojenských možností Moskvy v Sýrii.

Po tomto v postsovětském prostoru nezbývá volby – zda s Washingtonem nebo s Moskvou. Vypadá to na jen na volbu, kdy a jak s Moskvou. Tím, že Washington souhlasil s jednáním bez předchozích podmínek v klíčových otázkách globálního programu, zároveň uznal velmocenský (rovnocenný) statut Ruska. A to znamená, že uznal i jeho právo na obranu vlastních zájmů, především v blízkosti svých hranic.

„Forbes“ nezakrytě poukazuje na to, že Pobaltí je příliš vzdálené a pro USA naprosto nepotřebné, zatímco pro Rusko je mnohem důležitější, čímž motivuje svoje doporučení NATO k odmítnutí obrany pobaltského předpolí.

A je v postsovětském prostoru nějaká země, pro USA bližší a důležitější než Pobaltí, která se nejen dávno považuje za organickou součást Západu, ale je v takovém statutu uznávána i Západem samým, přijetím do EU i NATO?

V roce 2016 Rusko vstupuje jako jediný garant bezpečnosti v postsovětském prostoru a rovnoprávný účastník řešení krizí v kterémkoli regionu planety. S tím musí počítat všichni – jak partneři, tak konkurenti.

Zdroj: worldcrisis.ru

hroch-hlava

Příspěvek byl publikován v rubrice hroší kůže se štítky , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

41 reakcí na Prosincový přelom: – signály postsovětskému prostoru …

  1. jaa napsal:

    jej, tak to bude bolet… proto to ječení rusofobů…

    To se mi líbí

  2. NavajaMM napsal:

    Vďaka za preklad, veľmi zaujímavý súhrn.

    To se mi líbí

  3. kočka šklíba napsal:

    Ano, velmi zajímavé a podle mě logické, proč by se USA obtěžovaly kvůli pobaltským státům například. Ano dodat jim nějaké staré zbraně, proč ne? Ale začít kvůli nim nějaké vážné neshody, dokonce válku? Myslím, že ani kvůli Polsku.
    Dnes jsem slyšela, jen kousek z projevu Obamy, no…myslím, že spíš řekl to co si přeje než to co by byla pravda. I když tedy kurs dolaru stoupá, ale zase tomu tak nerozumím, asi je v tom spousta bůhvíjakých kouzel. Nebo spíš podvodů.

    To se mi líbí

    • m8r napsal:

      Protože USA, potřebují být nejsilnější ve světě a musí svoji moc neustále potvrzovat, aby platila jejich světová ekonomika. Významné je poukázání na uvědomění si, že když se budou chovat přátelsky tak sníží pozornost a nakonec mohou dosáhnout svých cílů.

      To se mi líbí

  4. strejda napsal:

    Spíš zatím jen sen, ale je možné že se přetaví do reality. Zatím je to zkušební vlaštovka. Ukrajina se pro NATO ukázala být příliš velké sousto a navíc se EU dostává do existenčních potíží. USA tak získávají čas ne konsolidaci sil a hledání cesty jak reagovat na mocenské změny. Možnost bloku RF+ČLR musí být noční můrou. Kontinentální blok proti námořní mocnosti ve věku vyspělých transkontinentálních raket nabývá na vojenské síle. Je neporazitelný i v případě, že jeho vnitřní vazby budou slabé. ČLR stačí jistota, že ji nikdo nenapadne po souši a pro FR je to podobné, když bude mít bezpečně krytá záda. Stejně bezpečná je poloha USA. Dají se spolu s celým světem zničit, ale nedají se dobýt konvenčními silami. Mocenský pat povede ke stabilitě a vyloučí na několik desetiletí nebezpečí od ostatních vznikajících mocností.
    A Evropa bude na stejnou dobu bezmocná. Dostala velkou díru do trupu a nikdo neví jak je velká. Zítra začne pumpovat pro svoji záchranu. Na víc nebude ani pomyšlení.
    Výborný článek o tom co velmi pravděpodobně přijde. A Pobaltí? Kdo tam zůstane? Vylidněné krajiny bez perspektivy. Snad vhodné pro imigranty. Problém Pobaltí je v Pobaltí a politicko-ekonomickém systému na který mají nulový vliv.

    To se mi líbí

  5. blbíš napsal:

    Pane Hrochu, prosím, nebylo by povídání o možných prognózách přemisťování radikálních islamistů na Ukrajinu z pohledu RF. Píše se v souvislosti s ústupem ze Sýrie o různých směrech a jeden směr je právě přes Turecko na Ukrajinu = jako cílové země (ne přes Ukrajinu na Západ). To ovšem RF nemůže připustit, protože ukrajinský nacionalismus spolu s radikálním islámem je výbušnou směsí a jakékoli posilování radikálních islamistů není v zájmu RF! Děkuji.

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      To se mi nezdá.
      Neonacisté se nemohou snést s radikálními čmoudy.
      A to ani v případě, že by za ně válčili s Ruskem.
      Podle mě by se to RF naopak mohlo hodit, protože když by nemohli-třeba z důvodů mezinárodních- bojovat s Rusy, bojovali by s Ukrajinci o moc na samotné Ukrajině.

      To se mi líbí

      • jaa napsal:

        J8 bych si tím nebyla tak jistá – vzhledem k -ke svazkům Saudů a amíky a podporou amíků Turků a Isilu.. Navíc ty ?zhoršené?.. vztahy s Izr. — a přestání tolerování jeho činů??? hmm

        Taky je nutno vzít v úvahu, že ta partička co zažila dvě v W a podařilo se jí zrušit bipolární svět o těch 25 let zestárla a na jejich místa nastupují „mladí“ prd sice znající ale sebevědomí.. nebo si myslící ,že mohou vše jako doposud .. zapomínajíc , že na jejich výmysly a výstřelky už nebudoi mít krytá záda – jak tomu bylo doposud.

        To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Tiež si myslím, že UA nacionalisti by sa s Daeš (časom) vzájomne eliminovali. Stačí pozrieť, ako fungujú Gruzínci.

      To se mi líbí

    • danaver napsal:

      Směřování nebude, nejen kvůli neonacistům, ještě nezapomeňte na jednu větev, která Ukrajině vládne, a to jsou židé a židovští oligarchové, tam nikomu jinému pšenka nepokvete , copak by si Kolomojskij a spol nechali poničit zcela novou budovu ?
      http ://www.ztis.cz/rubrika/zidovske-komunity-ve-svete/clanek/na-ukrajine-bylo-otevreno-nejvetsi-zidovske-centrum
      Schopnost Putina udržovat dobré vztahy i s židovskou komunitou tvoří celkem dobou pojistku pro věci příští, řekla bych 🙂

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Přesně tak. „Židobanderovec“ Kolomojskij je sice šílenec po všech stránkách – je dost pravděpodobné, že stojí za sestřelem MH17, kromě jiného – ale zase takový blázen, aby se dal dohromady s ISILem není. Ostatní židovští oligarchové, kteří sice financují i nacistické banderovské bandy, také nějakou zvláštní láskou ke kozomrdům nehoří.

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          no kchodle, dovolím si Vám do toho trochu zašťourat! Ano, asi máte pravdu všichni, ale pak Vám musím dát zásadní otázku. Komu a od kdy záleží (a teď vliv Židů si dovolím nebrat v potaz), co si o Ukrajině myslí Ukrajinci a dokonce jejich oligarchové? Já jsem zaznamenal myslím dobře ty protáhlé ksichty v ukrajinském parlamentu při návštěvě viceprezident USA Josepha Bidena, když je spařil náznakem federalizace země a to mě opět připomenulo to „o nás, bez nás“. Znovu tedy říkám, od kdy záleží na Ukrajincích a Ukrajině samotné? Kladl jsem důraz na UČELOVÉ dohody a moc rád bych v diskutujících vzbudil podezření, že boj proti Rusku zohledňuje všechny způsoby, tedy i zdánlivě nelogické, nepraktické, nebo dokonce samozničující, jen když slouží hlavnímu ÚČELU, který spočívá v destabilizaci oblasti, na kterou RF bude muset vázat část svých sil. A z vystoupení Bidena se dalo vytušit, že držitelé klíčů mají Ukrajinu jako pořádnou zátěž a když ne, tak alespoň ji mají na háku a to i v případě, tím spíše, když se nacionalisté s radikály třeba zaškrtí?

          To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      … tak dlouho jsem na světě, že vím, že se téměř běžně uzavíraly spojenecké smlouvy účelově a uzavíraly je znepřátelené strany. Tu informaci o vyvážení radikálů jsem někde četl (nemohu ji najít) a také mě hodně udivila, proto ta prosba na pana Hrocha. Přece nechcete ode mě, abych požádal Pepu Pazderku 🙂

      To se mi líbí

    • st.hroch napsal:

      On by to, pravda, nebyl problém. Potíž je s objektivitou zdrojů… Nepotěším Vás, ale do toho se zatím pouštět nebudu. Namísto toho mám rozdělanej nesmírně zajímavej rozhovor se známým ruským fimařem – ovšem, nevím konkrétně, kdy se toho zhostím (je toho dost, a chci vybrat podstatný). Takže tak…:-)

      To se mi líbí

  6. Cech napsal:

    To co je zde představeno je bohužel pouze a jen manipulační snaha přibrzdit něco na co je RF více jak slabá.
    RF je schopna bezproblémově působit proti US neokonům, je schopna se bezproblémově postavit proti fašistickému banderovskému hnutí ale jak se ukazuje, tak totálně kapituluje před technologií moci, kterou v současné době rozvinul na Ukrajině Daeš.
    Předpoklad, že všechny zbraně, které Daeš, tedy Islámský stát, na Ukrajině od US dostane a také od Ukrajinských orgánů získá, budou použity proti Kremlu, je ta nejhorší můra kterou Kreml bohužel nemůže rozchodit.
    Řeč je o tom jak se Marcin Mamon s radikálními islamisty na Ukrajině spojil přes šéfa buňky Daeše v Istanbulu. „Naši bratři tam jsou,“ konstatoval a dal mu kontakt na jistého Ruslana, který reportéra zavedl až do tábora islamistů.Jejich prapor nese jméno prvního prezidenta separatistické Čečny a do své nedávné smrti v bojích na východě Ukrajiny mu velel Isa Munajev.
    Islamisté svým zapojením do války po boku USA prý splácejí dluh ozbrojencům ukrajinského neonacistického Pravého sektoru, kteří pro změnu bojovali proti Rusům v Čečně, přičemž nejvíce se tam proslavil dnes už bohužel zesnulý Oleksandr Muzyčko alias Saška Bílý – prý sám zabil na dvacet ruských vojáků. Muzyčko přitom bojoval po boku Šamila Basajeva, kdysi ikony českých médií a hlavního strůjce masakru v beslanské škole.
    Nicméně dalším důvodem, proč nyní Daeš bude ve zvýhodněném postavení operovat na Ukrajině, je usnadnění přístupu k cílům :
    „Ukrajina se nyní stává pro „bratry“ důležitou zastávkou,“ vysvětluje Marcin Mamon. „Za 15 tisíc dolarů (které jsou automaticky převedeny ) tam bojovníci dostanou nové jméno a doklady potvrzující jejich ukrajinské občanství.
    Ukrajina sice nepatří do EU, ale je snadnou a naprosto brzproblémovou cestou k imigraci na Západ. Ukrajinci nemají téměř žádné potíže dostat se do sousedního Polska.“
    No ve skutečnosti takto posílená armáda Ukrajiny na hranicích s DNR a LNR je tou neřešitelnou situací pro RF.
    Delbacevský kotel byl opravdu minimálně bráněn proti tomu co dokáží tyto takto postavené jednotky Ukrajinských Daiš.
    Ztráty DNR a LNR v případném střetu budou tak vysoké, že ani posila z RF nedokáže tento nápor zastavit.
    V případě konfliktu je NATO připraveno zabezpečit jak logistickou, tak zdravotní pomoc nejen na Ukrajině ale i na území ES.
    Proto nyní Rusové vedou tyto masmediální okecávačky, protože jim nejen lepí ale ve skutečnosti pokud se k tomu konečně NATO odhodlá, nemají téměř žádný prostor k manévru.

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Upchlická vlna z Ukrajiny se tedy očekávat dá.
      Pokud se EU nějakým způsobem podaří zastavit negerskou invazi (a tomu bych se divil), je připraven další úder v podobně invaze ukrajinské.
      Potřebná pakáž se dostane do Evropy z druhého směru.
      Heslo operace:
      „Ti lidé potřebují pomoc“.
      Jen tentokrát nebudou na vině sami Evropané svým kolonialismem, nebo členstvím v NATU, čímž se vina hodí i na ty, kdo kolonialismus neprovozovali, ale vinen bude sám Lucifer-Putin.
      A lidem, prchajícícm před Putinem se pomoci prostě MUSÍ!

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Jistě k migrační vlně z Ruiny dojde.

        Dá se říci, že banderovci jsou ekvivalentem Al-Kajdy/ISILu pro nebarevnou část EU.
        A na rozdíl od kozomrdů za sebou banderovci nevlečou na špagátě kozu, takže se dají od místních těžko rozeznat.

        Jistě je americký spojenec časem vypustí, až mu poteče do bot a bude hrozit, že by migrační vlna „obohacovačů“ do středu a východu EU zklamala pro přílišný odpor místních „rasistů a xenofobů“.

        Jak jsem už jednou někde psal, problém je zejména v tom, že kozomrd je jako válečník celkem na prd, což se o banderovci v žádném ohledu říci nedá. Navíc banderovec zná nebo se rychle naučí jazyk, zná místní podnebí a umí se pohybovat v krajině mírného pásu, například v lese.

        To se mi líbí

        • danaver napsal:

          Banderovci mají úzké vidění, žijí jen z nenávisti vůči Rusku, myslíte že by se dopouštěli nějakých akcí v evropě?

          To se mi líbí

          • vittta napsal:

            Podle mě jsou to vesměs i kriminálníci.
            Ušlechtilá nenávist k Rusku jim tu obyčejnou kriminalitu zakrývá.

            To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            Myslím, že skuteční ideoví banderovci, tedy ukrajinští nacionalisté, ti ne.
            Ale těch je mezi „banderovskými“ jednotkami minimum.

            Jak píše Vitta, většinou jsou to kriminálníci, schovávající se za národovce a bojovníky proti Rusku. A ti by jistě šli, pokud by dostali odměnu a nečekal by je skutečný boj s vojensky organizovaným protivníkem. Jakmile by to vypadalo nebezpečně, jistě by se z toho nějak vyvlékli.

            Vojensky dobří jsou zejména praví banderovci, ale všechna ta verbež kolem ne, ta je schopná jen vraždění civilistů, jak se ukázalo v Donbasu. Jakmile bojovali proti domobraně, dopadli katastrofálně.

            Pochybuji, že by se ukrajinští nacionalisté nechali zneužít k akcím v Evropě, ale může se snadno opakovat situace ze závěru druhé světové války, kdy jim doma hrozilo zajetí a smrt, tak přebíhali přes naše území do Německa k Američanům a při tom vraždili všude kolem.

            To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Celkem by mě zajímalo, jestli je tady budou vítat ti samí, co vítají nyní negry.
          Aby nakonec nereagovali opačně…..

          To se mi líbí

  7. Petrpavel napsal:

    Konečně pohled se kterým můžu stoprocentně souhlasit ( nejen s těmi vytrženými ukázkami, se vším) !

    „ …Jsem trochu na rozpacích. Silvestrovské oslavy – nebo události karnevalového typu vůbec – jsou v evropské tradici chvílemi „obrácených mravů“. ….. A teď do toho přijdou cizinci, kterým se neustále vtlouká do palice, že se musejí přizpůsobit. Tak koukali, viděli – a pak se holt přizpůsobili! …“

    „ …Pohybujeme se v kontextu americké studie o migraci coby zbrani hromadného ničení, která má – na rozdíl od všech neutronových a špinavých a dalších bomb nejen mnohem větší psychologický dopad, ale především schopnost se mutovat a vyvíjet a zesilovat a žít vlastním způsobem. …“

    „ …Lžeme si do vlastní kapsy. Není to o tom, že bych schvaloval ty silvestrovské výtržnosti. Já neschvaluji vůbec žádné výtržnosti. …“

    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Zapomente-na-humanitarismus-je-li-migrace-zbran-Analytik-Jan-Schneider-zkouma-kdo-chce-aby-v-Evrope-byla-krvava-rez-416998

    To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Aby nedošlo k mýlce : od začátku říkám MIGRANTY NEBRAT, HRANICE ZAVŘÍT!
      BRÁT Jen výběrově, a podle NAŠICH potřeb!
      Pistolníky a válečníky nesnáším. Chci MÍR!
      Stejně jako po celou dobu činila KSČ a marně, má malou sílu, prosazuje nyní KSČM.

      To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Tak to jste vybral něco naprosto nesmyslného. Na Silvestrovských oslavách nevidím nic jako „tradici obrácených mravů“.

      To se mi líbí

  8. peter. napsal:

    Je to dobrá analýza a ťažko ku nej niečo dodať alebo o nej diskutovať.Nie len preto,že Iščenko je profík a my diskutéri na tomto fóre sme len insitní analytici (ak to niekoho uráža,ospravedlňujem sa),ale on má pravdepodobne omnoho väčší prístup k relevantným zdrojom a preto sú jeho analýzy objektívnejšie.Je isté,že Rusko bojuje s USA o svoje miesto v geopolitike a o postavenie rešpektovanej veľmoci,rovnocennej s USA.Ak sa presadí,bude to pre svet dobre,lebo bipolárny svet dokáže zabezpečiť mier na zemi lepšie ako unipolárny.Posledných 25 rokov nás o tom presvedčilo.Ukrajinský ani blízkovýchodný konflikt v tomto boji síce má svoje miesto,ale rozhodnutia sa robia v kanceláriách Kremľa a Bieleho domu.A na tieto rozhodnutia má najväčší vplyv stav ekonomiky súperiacich strán.Rusko má tú výhodu,že jeho občania sú na horšie životné podmienky adaptabilnejší ako občania USA,čo by mohlo byť rozhodujúcim faktorom.
    Predpokladám,že väčšina občanov ČR aj SR si praje,aby sa Rusko vedené Putinom presadilo a aby zvíťazilo.Otázkou je,čo to prinesie našim štátom.Ako to zmení smerovanie našej politiky.Čo od víťazstva Ruska očakávame a aké nádeje do toho vkladáme.Musíme totiž vychádzať z toho,že Rusko je a aj ostane kapitalistickým štátom.Ruských kapitalistov vygenerovali a pri živote udržiavajú tie isté „bankárske rodiny“sídliace v Londýne a v New Yorku,ktoré podporovali do teraz všetko zlo,ktoré sa vo svete za posledných cca 200 rokov udialo.To vo mne veľké nádeje nevzbudzuje.
    Nádej,ktorú ja vkladám do znovuobrodenia Ruska spočíva v tom,že po ukončení vojny západ vs.RF a nastolení rovnovážneho stavu vo svete,USA prestanú s vyvolávaním vojnových konfliktov v rôznych častiach sveta,zrieknu sa násilného vývozu demokracie a „amerického spôsobu života“,že ustanú experimenty s multikulturalizmom,rodovou ideológiou a podobnými zvrátenosťami,že „politická korektnosť“odíde do minulosti a veci a udalosti sa začnú označovať pravým menom.A ešte očakávam,že národné štáty ostanú zachované a budú môcť slobodne nadväzovať ekonomické a priateľské vzťahy na základe vzájomnej prospešnosti a nie na základe poslušnosti k ideológii prichádzajúcej z jednej alebo druhej strany.

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Peter, na Vašu otázku, čo to prinesie našim štátom, ma napadá podobenstvo s Tolkienovým Pánom prsteňov. Statočnému hobitovi Putinovi sa možno podarí zničiť ten prsteň, ktorý sa snaží vládnuť všetkým, no každá krajina sama sa bude musieť zbaviť svojich parazitov. Gondor – Červivca, Hobitín – Sarumana, a Slovensko … ?

      To se mi líbí

  9. brtnikvbrlohu napsal:

    Na slovenské ST2 byl dneska dokument „Tajemství kuřecích medailonků“ – škoda že jsem to zjistil až jaksi ex post – jde o sondu mapující co jíme – že ona kuřecí prsíčka z hypáče mají v sobě minimálně 30% vody (názorně předvedeno jak se to dělá a která éčka se při tom používají), a země původu? – v lepším případě Rumunsko, ale většinou Brazílie, kolik se používá antibiotik, atd, atd atd….
    Pokud by se to někde našlo – natočili to Francouzi – stálo by to za odkaz.

    Panu Bavorovi se omlouvám za OT.

    To se mi líbí

    • peter. napsal:

      Neviem ako sa pomery v poslednej dobe zmenili ale čo viem spoľahlivo je,že v ČSSR sme mali viac ako 3x prísnejšie veterinárno hygienické normy na mäso ako EU.O USA ani nehovorím,lebo tam sa ako rastové stimulátory používalo všetko.Chlórtetracyklínom počnúc,cez iné antibiotiká pôsobiace ako rastový stimulátor až po rastové hormóny.Dnes už je ťažké zistiť pôvod napr.kurčiat.Stačí,aby ich niekto doviezol do EU.Potom ich mohol importér alebo distribútor pokojne prebaliť a označiť nápisom : Vyrobené na Slovensku(vyrobené v ČR).Spotrebiteľ sa nikdy nedozvedel,kde boli kurčatá vychované,akým krmivom boli kŕmené,kde boli zabité a spracované.Na Slovensku boli v minulom roku prijaté nejaké nápravné opatrenia pre zlepšenie tohoto stavu,lenže šikovní importéri a distribútori si cestičku k obídeniu zákona vždy nájdu.
      Kuracie prsia saturované vodou,sójou, rôznymi hydrolyzátmi a aditívami sa dovážali väčšinou z Číny. Brazília je druhý významný producent kurčiat ktoré sa dovážajú do štátov EU.

      To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        Krátko po prevrate som sa dostal do výrobnej sféry a zaoberal som sa aj normami kvality ISO. Vtedy sa začalo zdôrazňovať, že v záujme nízkych cien má normy kvality definovať zákazník (spotrebiteľ). Čiže, ak akceptuje nižšiu kvalitu a za produkt bez reklamácie zaplatí, je všetko v poriadku. Mal som už vtedy takú zlú predtuchu.

        To se mi líbí

  10. kchodl napsal:

    Iščeno je výborný, protože píše bez obezliček, neprotlačuje žádnou velkoruskou ideologii ani mesianismus. Díky panu Hrochovi za překlad, ačkoliv jsem si hned uvědomil, že jsem to už četl, jen si nevzpomínám kde, možná na Sakerově blogu, kde jsou Iščenkovy články často překládány do angličtiny, prakticky okamžitě po vydání.

    Americký nacismus narazil na realitu, jinak se to nedá komentovat. Neznamená to bohužel, že by Amíci nějak změnili názor a celkové směřování, pouze se přeskupují a vymýšlejí nové špinavé triky.
    Jak správně podotýká Iščenko, nedá se jim věřit a nejméně v době, kdy se začnou chovat téměř normálně a slušně, bez své obvyklé přehlíživosti a arogance. Svou politiku v žádném případě nepřehodnotili, pořád je cílem světová hegemonie, oslabování konkurentů a válečný útok na Rusko a Čínu. Pouze pomalu docházejí k přesvědčení, že v této chvíli je to neprůchozí.

    Všechny hlavní kroky americké geopolitiky v posledních pěti letech skončily katastrofou. Ať již v jednotlivostech, tak celkově. Monumentální, v dějinách nevídaná chyba je zatlačení Ruska a Číny do jednoho bloku. To má nedozírné konsekvence.

    Protože jestli součástí „oslabování Ruska“ bylo opakování „vítězné“ strategie studené války, tedy odříznutí Ruska od Západu propagandisticky a embargy, znamená to také oslabení Evropy, která ztratila ruské trhy a postupně přijde i o ruské energie a suroviny. Svět se změnil, hlavní továrnou je Asie a západní embargo neznamená pro Rusko – mimo transakčních nákladů – vůbec nic. Ba právě naopak, pomůže mu to vybudovat svůj vlastní průmysl, podobně jako kdysi západní embargo na zbraně pomohlo Stalinovi postavit těžký průmysl a zbrojní výrobu.

    Oslabení Evropy buďto povede k jejímu navázání na USA pomocí „posílení NATO“ a TTIP, ale ve výsledku to bude znamenat pouze zbídačení a rozklad, protože veškerá aktivita se přesune přímo do USA, globální americké korporace Evropu „vykradou“ do mrtě. Tento náš „přívěsek Asie“ zvaný Evropa dopadne podobně jako „přívěsek SSSR“ zvaný Pobaltí. Nebo alespoň jako lido-demo středo- a východo-evropské země. K tomu všemu, díky americké ideologii multi-kulturalismu a americkou politikou řízené invazi migrantů, vypukne v Evropě občanská válka nízké intenzity, držená v pokud možno studeném stavu totalitou v americkém nacistickém stylu. První „vlaštovky“ již vyletěly v podobě brutální cenzury internetu v Británii, Francii a naposledy v Německu. A v neutuchajících snahách o odzbrojení legálně ozbrojených občanů.

    Nebo se americké plány s Evropou ukáží stejně chybné jako ty ostatní, Evropa se vlivem demokracie a lidového odporu vzchopí, nahradí dosavadní kolaborantské pseudoelity a otočí kormidlo k opačnému vývoji, tedy ukončení migrace, deportaci již přimigrovaných, odmítnutí TTIP. A k „europeizaci NATO“. K opětnému navázání ekonomických a politických vztahů s Ruskem a Čínou, tedy s asijským velmocenským blokem. „Přitažlivost“ pevninského bloku Asie, jak politická, tak vojenská a ekonomická, stejně časem k připojení Evropy k Asii povede, je to geografická záležitost, která se nedá nijak změnit.

    Ať tak či onak, USA vliv na Evropu ztratí. Buď až po kolapsu Evropy nebo velmi brzy, díky nové emancipaci Evropy, která se opět postaví na vlastní nohy a rekonstruuje svůj prohnilý politický systém, zahlcený koupenými kolaboranty s americkým hegemonickým nacismem.

    Nebude to samozřejmě znamenat nahrazení jedné strany druhou, jako za studené války, ale multipolární svět, založený na mezinárodním právu a světovém obchodu, ne na jaderném vydírání a flotilách letadlových lodí, s hrozbou blokace světové obchodu.

    Jakmile podstatná část světového obchodu poběží po souši v rámci Asie-Evropy-Afriky, mohou si Amíci jezdit se svými námořními silami třeba dokolečka dokola a hrát si s delfíny, protože k ničemu jinému jim tato síla nebude.

    V „malém“ americký neokonský a liberálně intervencionistický nacizmus také prohrává.
    Ke změně dospěla situace na Blízkém a Středním východě, odkud se bude muset prakticky stáhnout, protože svými akcemi a vyvolaným chaosem ztratil veškerý politický vliv, zbývají mu pouze nejkrutější neofeudální režimy jako je Saudská Arábie, Katar, Kuvajt, částečně SAE. A Turecko. Izrael se od neokonské politiky velmi distancoval a posledních 20+ let se snaží o vyvažování vlivu s Ruskem a Čínou.

    Ohledně „bývalého SSSR“, tedy hraničních států Ruska, situace se nezměnila chováním Ruska, ale chováním Američanů a celého Západu. Všechny pohraniční země, Pobaltí především, doplatily na americkou velmocenskou politiku přerušením a zakazováním přirozených obchodních vazeb s Ruskem, které nebyly nahrazeny adekvátní ekonomickou integrací do západních struktur, místo toho byly tyto země „vykradeny a vyrabovány“ západními koncerny a kapitálem. Obchodně i lidsky, o vzdělanou mladou populaci, která nezřídka myje v Evropě záchody a v USA zametá supermarkety, protože nedošlo ani na uznání titulů z vysokých škol a dalších certifikací. Stejně je na tom Gruzie, Ukrajina a další.

    Nicméně hlavním „otočným bodem“ přicházející politické změny v chování „bývalých SSSR“ států není ekonomika, ale bezpečnostní oblast. I ti nejpitomnější totiž zjistili, že pro USA slouží ne jako spojenci, o jejichž bezpečnost se případně postará NATO a USA samotné, ale pouze jako zdroj kanonenfutru a proxy síla pro okopávání Ruska a případně jako nástupiště útoku na Rusko. Takže jestli něco mohou od USA jako od spojence čekat, bude to barevná revoluce a podpora všech protiruských šílenců, vyvolání válečného chaosu a velké oběti při oprávněné ruské odvetě, po které nebude následovat žádná snaha „spojenců“ o jejich vlastní obranu. Jejich oběti prostě USA potřebují, pro posilování své politické pozice a očerňování Ruska, ale to je tak všechno. Tedy mimo jejich letišť a radarových základen, které se v první minutě amerického útoku na Rusko změní v plasmu díky ruské odvetě jadernými taktickými zbraněmi, spolu se širým okolím. Plus samozřejmě, podělení se o migrační vlnu kozomrdů a negrů, o které se budou muset starat místo vlastních chudáků. Opravdický „spojenec“ k pohledání.

    Sumarizovaně sepsaná vypadá USA politika posledních minimálně pěti let jako dílo idiotů, což také je.

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Fajn komentár a pekne to klincuje posledná veta.

      To se mi líbí

      • Alena Z napsal:

        A já jen chci panu Kchodlovi napsat, že si vážím všech jeho komentářů, rozborů a hodnocení současné politické a vojenské situace.
        Samozřejmě že oceňuji i příspěvky dalších zde diskutujících, panu Kchodlovi píšu proto, že mě opravdu znechutilo jednání na jiném blogu, kde si bez všech mravních ohledů vytáhla vlastnice blogu jeden z jeho komentářů a dala ho jako téma, do kterého se tam diskutující měli strefovat, který měli kritizovat A jen s velkým „sebezapřením“ se rozhodli autora nenahlásit – ve stylu „Nechci tedy žalovat, ale hlásit to musím“…
        A když jedním z prvních kritizujících byl Čech – konvertita a rodinný příslušník jednoho z vlivných ministrů – tak to už se člověku zvedá žaludek.
        Tak ještě jednou, stránky pana Bavora jsou velkou oporou těch, co hledají normální diskusi o věcech kolem nás. Protože to, co se do nás hustí z mainstreamu ze všech stran, nemá obdoby. A sluníček je kolem, jako když nastele..
        Tak dík!
        Alena Z.

        Líbí se 1 osoba

        • vittta napsal:

          Víte, čím je Kchodl tam vytáčí?
          On má dar to psát tak, že to lidé pochopí, a to i ti, co se o věc absolutně nezajímají.
          Má tam spousty dat, ale je to lehce stravitelné.
          To těžkopádná, a argumentačně neschopná sluníčka dráždí k nepříčetnosti!

          To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Děkují Vám, paní Aleno Z.,

          za ocenění a morální podporu, velmi si toho vážím.

          Děkuji také panu Palosino Čermákovi, za jeho pěkná slova, za chválu, kterou si budu muset ještě zasloužit, abych se vyrovnal jeho možná až příliš kladnému hodnocení.

          A také děkuji všem dalším nejmenovaným podporovatelům.

          Děkuji samozřejmě i panu Bavorovi a všem dalším diskutujícím za skvělé prostředí a zajímavé články, příspěvky a poznámky, se kterými se snažím svými chabými silami vyrovnat nebo je alespoň trochu rozvinout. A současně všechny trochu pobavit a nabídnout nějaké zajímavé čtení a postřehy, stejně jako všichni ostatní.

          Z popisovaných peripetií na jiném blogu si nic nedělám, jen mi je líto, že místo předkládání názorů a následné argumentace vznikají zbytečné rozepře. Kdy se místo názorových rozdílů řeší osobní pseudokonflikty a obrana pošramoceného ega. Samozřejmě nejsem ze železa a zcela imunní, a reaguji, takže pokud se někdo cítí uražen, omlouvám se.

          Je mi také jasné, že přilákat lidi na blog není tak jednoduché a rozjetí diskuse občas vyžaduje různé metody, včetně poněkud kontroverzních. Pokud to vede ke tříbení názorů a vyjasnění stanovisek, proč nakonec ne. Názory na netu jsou veřejné a jak je vidět, každý si udělá obrázek sám, návodu k použití netřeba.

          Pokud se někdo cítí uražen mým „oblíbeným slovem“ – jistě víte jakým – používám to zcela účelově jako reakci na hyperkorekní pseudomluvu jistých multi-kulti kruhů, pro které je černá barva nepřípustná, jde-li o barvu kůže. Atd.

          Doufám, že svoboda internetu bude zachována co nejdéle, a pokud nastupující evropská totalita pronikne až sem, najdeme cestu, abychom mohli v rozhovorech pokračovat, ve stejném duchu.

          To se mi líbí

  11. K-k. napsal:

    OT: Pane Bavore, pošta… 🙂

    To se mi líbí

  12. Rosťa napsal:

    Pokud by měl Iščenko pravdu, bylo by to jedině dobře. Některé věci neumím posoudit, ale ta pasáž: „Osud SSSR ukázal, že USA nejsou nejnebezpečnější, jestliže proti vám vedou studenou válku, ale tehdy, když začínají jednání o uvolnění mezinárodního napětí a opatřeních k navození důvěry. Proto Rusko nemůže ztrácet ostražitost“ …. sedí jak zádel na hrnec. Gorbiho si celkem parádně potahali na vařené nudli.

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.