Rozpočet


Každoročním folklórem bývá na radnicích schvalování rozpočtu. To se samozřejmě nevyhnulo ani radnici Strakonické. A nebyla by to naše nová vláda, aby neměla problémy.

Po tradičním pláči nad nedostatkem peněz došlo i na zamítání všeho možného. Jednou položkou měla být i dotace pro nemocnici na nákup nového přístroje. Něco přes milion. Radniční vládci lkali a lkali, že nemají, že mají málo a vůbec…

Samozřejmě že došlo i na vyhozené peníze za nepotřebnou bývalou přádelnu. Za kterou město zaplatí desetkrát více.

Odmítání se dokonce dostalo až do osobní polohy, kdy jeden ze zastupitelů prohlásil, že má s nemocnicí špatné osobní zkušenosti.

Já zase mám zkušenost takovou, že nejvíce si stěžují ti největší rejpalové a nerudní dědkové.

Většina zastupitelů nakonec radní přehlasovala a dotace byla schválena. Jenže z jednání zastupitelstva přece jen zůstala pachuť nesnášenlivosti. Zejména když padly návrhy na krácení pomoci jiným městským organizacím. Bez přípravy, bez rozmyslu. Naštěstí ani ty neprošly.

Prostě peníze, které shrábne starosta budou chybět jinde.

Příspěvek byl publikován v rubrice Strakonice se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

46 reakcí na Rozpočet

  1. vonrammstein napsal:

    Stěžují. Ztěžovat si můžou akorát život nebo situaci.

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      … ale no ták !
      Stěžuji si na vonrammsteina, jak nám ztěžujete to stěžování na ztíženou životní situaci svým stěžováním, kterým je asi stěžejně zatížen.

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        jen najít v mé ztížené stížnosti ten správný podnět a k tíži mně bude Vaše oprávněná stížnost 🙂 + 🙂 = 😀

        To se mi líbí

  2. Hudec napsal:

    Pane Blbíši, třeba se pletu, ale napadají mě čtyři varianty:
    a) měl jste noční
    b) pivo
    c) víno
    d) kořalka
    Možné jsou jistě i kombinace všeho.

    To se mi líbí

  3. jaa napsal:

    Další důkaz jak je čeština dokonalá.

    To se mi líbí

  4. Oberfalcer Rudolf napsal:

    Pane Bavore, možná i vaše vesnice by mohla přispět na „okresní“ nemocnici, třeba i na psí útulek i „okresní“ knihovnu a mohli by jste si na obci odpustit některé zbytečnosti,nějakou vaší místní „přádelnu“. Nechte na nás strakoňácích, na co své městské peníze použijeme a starejte se více o ty své vlastní obecní peníze. Nevím jaké peníze hrabe váš starosta a ani mi to nezajímá, ale vy máte jasno o tom strakonickém, kterého patrně ani neznáte (myslím osobně samozřejmě). Očekávám tedy, že přispějete pár tisícovkami jak dolňáci, tak vy horňáci. Ředitel Fiala bude jistě rád.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Rozdíl je právě v té přádelně. My tady nic takového („výhodně zainvestovaného“) nemáme. Hlavně náš starosta nevlastní realitku, která tu přádelnu nemohla dlouho prodat a tak ji prodala městu. O naše finance se nebojím, ale okresní město je i moje město a o něj se bojím. Protože dopady pak mohou být i na nás na vsích.

      To se mi líbí

      • No tak přispějte z rozpočtu na nemocnici, která není Strakonic, ale kraje. Když máte obavy, tak to nebude takový problém…

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          … máte recht. Je už jedenáct dní po Silvestru a všeho moc škodí = přestávám chlastat!
          Stejně to za nás naprosto geniálně vyřešil sám Bavor = a máme po vtákách

          To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            …to patří pod pana Hudce! I když by mě taky zajímalo, Rudolfe, co budete v těch Strakonicích příst?

            To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Docela by mne zajímalo, kolik bychom měli přispět, aby to bylo stejné procento z ročního rozpočtu jako u vás. A jak by ta naše částka pomohla té nemocnici.

          To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      … píšete, že na Strakonicku máte nějak moc „přádelen“. Slovo „přísti“ v souvislosti se slovem „rozpočet“ ve mně přímo evokuje pohádkové „kujme pikle-pikle kujme“!
      Tím ovšem nechci ani naznačovat, jak by řekl klasik!

      To se mi líbí

  5. Hudec napsal:

    Pane Bavore, myslím, že i u obecních, městských, krajských a státních rozpočtů existuje něco jako „bod mizejícího zájmu“ ve smyslu úvahy prof. Parkinsona. Pokud auditorium tuto jeho skvostnou úvahu nezná, rád později vysvětlím podrobněji.
    Zjednodušeně řečeno, existuje nějaká cifra, vyplývající z nějaké velikosti aglomerace, kde jedinec ztrácí přehled a tudíž i zájem o příslušný rozpočet. Souvisí to i s jeho složitostí (toho rozpočtu).
    Nejjednodušší je to na malých vesnicích – není moc co rozdělovat, a jestli se má koupit nová volejbalová síť pro mládež nebo nová židle pro starostu – to je rychle řešitelné a každý na to má jasný názor a všichni tomu rozumí.
    Čím větší rozpočet, tím více má méně pochopitelných položek a tak je schvalování záležitostí stále menší množiny osob – reprezentantů politických stran. Lid obecný tomu nerozumí, čísla jsou pro něj příliš vysoká (představte si třeba pět miliard = pět tisíc miliónů) a snaha nějak rozpočet ovlivnit je také často/skoro vždy marná, cesta k tomu trnitá.
    Vrcholem pak je rozpočet EU, o němž nikdo z nás nic ani netuší, snad jen to, že se někde nad vodami vznáší (možná?).
    Tak s rozpočty….

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      nesouhlasím s tímto :
      „…čím větší rozpočet, tím více má méně POCHOPITELNÝCH položek a tak je schvalování záležitostí stále menší množiny osob…“,
      tedy souhlasím s tímto dovětkem:
      … on když je totiž zájem a vůle, pane Hudče, tak z toho méně pochopitelného se časem stává více pochopitelné až se to nakonec provalí do naprosto nepochopitelného plýtvání veřejných rozpočtů, kdy i rozum zůstává stát!
      Co Vy si myslíte, že v těch Strakonicích budou příst, když Ruda neodpověděl?

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        … z té příze asi nic, že?

        To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        Ale ne, tak to není. Zkuste toho Parkinsona a pochopíte. Opakovaně jsem ověřil v praxi, že jeho postřeh silně koreluje s realitou. Možná, bude-li pan Bavor chtít, to tu někdy proberu detailněji. To ale musím ty Zákony profesora Parkinsona někde v knihovně nejdřív najít.

        To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        Zatím narychlo alespoň takto, jak mne/mě napadlo:
        http://www.petrmusilek.cz/?c.-northcote-parkinson–zakony-profesora-parkinsona,79

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          Při vší úctě, já o koze, Vy o voze … ale tak to JE, pane Hudče! Mluvím o obecných souvislostech, nikoli o zákonitostech, sestavování rozpočtů! Tvrdím, že to víceméně pochopitelné zamotávání, zastírání, zakamuflovávání zdánlivě nesrozumitelných a nevýznamných položek rozpočtů (byť 5-ti miliardových), které jsou předmětem zájmů, neznamená, že se to nedá rozmotat! Dá a relativně snadno za použití vědomostí, zkušeností, vůle a snahy, když zařadíte zpátečku tomu „logickému“ myšlenkovému pochodu té rozpočet schvalující menšiny osob = reprezentantů držitelů klíčů! A věřte, že výsledky jsou někdy natolik překvapující, až to mnohdy rozum nebere, jak je to nepochopitelně pochopitelné! Viz ty kauzy malých domů všech těch potentátů, co měli dohlížet nad spravedlivým sestavováním a utrácením rozpočtů za těch více jak 20 let sametu! A všichni si mysleli, jak to měli ošetřené a jak všemi vyjebali. Ano vyjebali, ale to už je jiná kapitola.

          To se mi líbí

  6. čtenář napsal:

    budu asi jeden z mála,který bude mít názor,že je lepší aby město vlastnilo přádelnu,kterou nechtěl nikdo koupit,než aby ta nemovitost zchátrala.

    Jaké mají s tou nemovitostí další plány?

    PS:neberte to pane Bavore jako popichování,ale starosta pokud něco shrábl,tak jenom tu provizi z prodeje.
    Vy jste to ale napsal tak,že shrábl celých 10mega.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      To je špatně pochopeno. Starosta vyhodil do luftu ne deset, ale dvanáct mega z městských peněz, realitka samozřejmě získal jen tu provizi. Ale nevidím rozdíl mezi chátráním u původního majitele a chátráním ve vlastnictví města. Město nemá plán na využití ani peníze na udržování či dokonce rekonstrukci na cokoli.

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        To mi neříkejte, že tam nešla nějaká malá domů.
        Milion sem, milion tam, ušetří se jinde.
        Třeba se nebudou uklízet chodníky.
        Nebo může město zvýšit daň z nemovitostí.
        Zdroje, Pane Bavore, tu jsou.

        To se mi líbí

  7. blbíš napsal:

    Tak to já si klidně troufnu … tedy na jazykový koutek:
    když tedy von ten vonrammstein je chabrus 🙂 na mluvnici, tak vám musím říci, že vona je taková i moje žena! Jednou se do těch našich diskusí začetla, a protože učí na takové zvláštní čs. inkluzní La Sorbonne (tj. od maturantů k pomocným pracím – ano, i to se v našem současném výukovém systému vyskytuje = taková inkluze po česku v rámci školy, nikoliv ještě třídy) a s opovržením sdělila: …“ stejná paka (=jako že my!!!), jako u mě v ústavu…“!!! (Ona ještě tvrdívá, že největší paka jsou inženýři, pak dlouho nic, až teprve pak pomocné práce … ale to uvádím jen pro pobavení, pravda je někde úplně jinde).
    Takže vážení, zapomeňte na MĚ či MNĚ a s nimi svázané pády a podobné kraviny, co jste o tom slyšeli ve škole a místo MĚ či MNĚ vkládejte SLOVO (podstatné jméno) V A Š E K !!
    Příklad:
    Stejná paka, jako u mě v ústavu. = tedy = Stejná paka, jako u VAŠKA (krátce) v ústavu = čili musí být MĚ.
    Stejná paka, jako mně podobná. = tedy = Stejná paka, jako VAŠKOVI (-ovi=dlouze) podobná = čili musí být MNĚ.
    Říkala mně něžnosti, aby mě navnadila = tedy = Říkala VAŠKOVI (dlouze-ovi = MNĚ) něžnosti, aby VAŠKA (krátce=MĚ) navnadila.
    Takže, když to chápou pomocné práce (prý z 15-ti%= a to ještě někdy a maturanti z 35-ti% a to ještě jak kdy), tak to by v tom byl čert, přátelé, abychom zde u Bavora to nedali na první z cca 90-ti%, žejo?
    Přeji vám s VAŠKEM hodně úspěchů = 😀
    P.S.
    pro pana Hudce, přestávám s tím chlastem, dvanáct dní úplně stačilo!

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      My rodilí mluvčí se u mne/mně/mě můžeme řídit citem. Tam kde mohu použít „mne“, mohu u „mě“. Kde „mne“ nepasuje, tam musí přijít „mně“.
      S tím chlastem je to tak, že o Vánocích, zejména pak na Silvestra, chlastají amatéři. My, profíci, děláme pauzu, byť třeba nikoliv absolutní. Po Třech králích se zase vracíme do normálu, tedy k chlastu na plný plyn.¨
      To mne/mě baví.

      To se mi líbí

  8. jaa napsal:

    No víte, ono je to, snad kromě dědin s pár čísly – kde si všichni vidí pod pokličku a do šrajtoflí -stejné.. Jinak celkové „hospodaření“ je postaveno tak, aby pro lidi – myslím tím občany , bylo matoucí, aby s e v tom nikdo nevyznal.- prostě nepřehledné. a NESUMARIZOVATELNÉ A TÍM NEKONTROLOVATELNÉ
    Třeba daně – nebo pokuty – něco státní, něco místní.,snad i krajské, . semtam nějaké příjmy část příjmů z STTNÍHO rozpočtů a taky nepřehledné. Dřív v podnicích, státní správě a pod, všechno kontorlovali odbory a kontrolní komise – co byly dost ostré a myslím, že finančně závislé na počtu !odhalebých úniků“ s nekompromisními zakončeními – padni komu padni – taky Včil se zdá že jsou všichni finančně zainteresování spíš na tom aby se všechno zametlo. Čemuž naše „moderní zákony a jejich vykonavatelé všeho druhu vydatně pomáhají.
    Co mi ale stále nejde na rozum , nejsem se v tom stavu dodnes vyznat – to jsou dotace. Doma mne učili – že nic není zadarmo, nikdo mi zadax nic nedá. Bohužel nyní všichni oslavují a mlátěj blby po hlavách dotaceni z EU a dalších – ale už neřeknou – jelikož EU nemá vyrobní či peníze produkující podniky , je mi to záhadou – kde se ty peníze dotační berou. Selský rozum mi jaksi napovídá, že
    dost velkou , řekla bych největší , část daní – přetvořenou na Evropské daně platíme do Bruselle a oni pak rozhodují zda dají či nedají a na co. Prostě „hospodaří“ za nás místo emerických „federálních daních“ placených jednotlivým subjekty – jsou ejúnijní, které odvádí stát dle předpisu a až s tím zbytkem „hospodaří“ a ještě se tajtrlíkuje s „blahosklonnými evropskými dotacemi. . Proto tak velké platby/ daně na další nutné platby. Psavci mlží a nikdo z nich o tom ani Ťuk. Hmm

    Hmm, a ještě k těm místním poměrům. Víte kdyby to nebylo tak trapné – bylo by to docela sranda.
    Zatím vždycky – „opozice a kritici“ – právě sloužící sestavy kritizují tzv. neprůhlednost hospodačwení s veřejnými penězi – pomocí méédií lidi zblbnou a sestava se změní – no ale ti noví vzápětí dělají to samé co kritizovali na předchůdcích. Vzhledem k přesahu času, pak mnohé předchozí partou vybavené a zařízené a nezrušitelné akce vydávají za svou práci. Včil je to vidět u nás. Paradoxem ale je, že někteří socani dokázali šetřit do fondů…. které teď vládnoucí partičky pod nejrůznějšími záminkami rozpouštějí / jako u nás/ a … kolotoč se může točit dál… hmm divnej svět… , divné zákony, divní !hosodáži… 😦

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.