Proměna elit na šašky


Klauni nejsou, ale šašků je

                             Jan Werich

 V souvislosti se současným stavem světa se často mluví o selhání elit. Jenže co za výrazem elita stojí? Možná peníze nebo urozený původ, ale omezme definici na myšlenku a čin.

Problém současného světa je v tom, že tyto dvě kategorie jsou od sebe (ne)bezpečně odděleny. Zjevná je nabubřelost mocných, kdežto myšlenky se krčí kdesi v koutě – tedy za optimistického předpokladu, že ještě nějaké zbyly.

V  demokratické společnosti by měl být parlament nástrojem, kde lidé, pověřeni výkonnou moci, přicházejí uskutečňovat ty nejskvělější myšlenky, jimiž společnost žije.

To, co vidíme v Česku, je výsledek totálního selhání tohoto principu. Ve Sněmovně vidíme mateřskou školku, kde se děti s řevem přetahují o hračky, které tam mají.

Kdo tam je za elitu? Ironický ale destruující Kalousek?  Babiš, který umí podnikat, ale politika ho zatlačila do kouta způsobem, který mu znemožňuje vyhodit zjevně neschopné poradce? Mlátič prázdné slámy Sobotka, jemuž pučista Chovanec zařídil po lánské schůzce vytoužené premiérování?

Bělobrádek, bez vlastní myšlenky nebo Fiala, z něhož maska rozšafnosti dělá karikaturu universitního profesora?  Demagog Okamura s nepoužitelným konceptem přímé demokracie?.  Nebo lékaři a právníci, svázaní stranickou (přesněji klubovou) příslušností do té míry, že nemohou nic prosadit i kdyby je náhodou něco napadlo?

Zbývá ještě ohlazovač hran Kováčik. Buďme k sobě slušní, volá marně do hlučícího sálu, ale  nikdo ho neposlouchá. S komunisty se nemluví, tak proč se infikovat jejich hlasem.

Česká elita činu takměř dokonale naplňuje zmíněný Werichův postřeh. Kdyby to alespoň byli klauni… Pokud to čtenář shledá urážlivým, nechť shlédne jakýkoli audiovisuální přenos z jednání Sněmovny.

Údělem šašků a klaunů jsou kopance. U prvních jde o „odměnu“ za poskakování před mocnými, kdežto u klaunů o trest za vyjádřenou myšlenku.

Současný svět má před sebou tři základní problémy. Prvním je stále hrozící válka, druhým nerovnoměrné rozdělování bohatství a třetím závislost na elektrické energii.

Myšlenková elita ale drží hubu a krok. Takže, jaká elita? Ta česká má strach o vlastní existenci a nad hlavou jí klinká Damoklův meč Havlova dědictví podpory válek, frází o lidských právech a života v pravdě – pokud to bude pravda přicházejí od mocných.

Když už se nějaká zajímavá myšlenka objeví, je okamžitě zašlapána. To se stalo i s názorem presidenta Zemana, že bychom se od Číny měli učit jak řídit společnost – v daném případě miliardovou a velmi různorodou.

Zemanovi se v souvislosti s Čínou vyčítá Tibet. Jenže málokdo se zajímá o to, jak by asi Tibet vypadal, kdyby pod Dalajlámou pokračoval středověk padesátých let minulého století.

Zemanova poznámka není jen o tom, aby se v té které společnosti spolu neporvali jednotlivci a skupiny bažící po moci a drobných privilegiích. Implicitně je s ní spojena i mravní odpovědnost okolního světa za rozdmýchávání nepokojů, které nakonec původně stabilizovanou společnost rozbijí. Teoreticky vždy v zájmu lidských práv a demokracie.

To je ostatně případ Ukrajiny, která, oligarcha sem, oligarcha tam, celkem v míru spolupracovala s Ruskem. Tedy do Majdanu. Pamatuje si ještě někdo, že tam jel náš, restitucemi zbohatlý kníže podpořit boj chudých proti zbohatlým?

V poslední době je v módě příprava na válku. Zatím o půjčky na nákup zbraní. Válka proti komu? Státům, které jsme rozvrátili, státům nebo těm,  které si do nepřátelství formujeme? Proti Rusku, protože má suroviny a lebensraum?

Herec ochotně předvádí svou roli ministra tak, jak chce autor a režie. Řekl mu někdo, že se svět nedobývá armádami, že války a nebo alespoň jejich hrozbu potřebuje zbrojní průmysl, aby vydělával na tom, že je třeba zbraně obnovovat, protože kanony reznou a myšlenka přetavovat je na pluhy již zapadla.

V Česku prošlo 40 korun měsíčně na zvýšení důchodů. Na víc prý nejsou peníze. Bez odporu ale prochází, že si stát bude muset půjčit miliardy na zbraně. Finančníci nám rádi půjčí. Když budeme mít potíže se splácením, doporučí nám omezit přejídání a sociální programy pro chudé.

Impotentní media nepřipouštějí o důležitých otázkách žádnou diskusi. Myšlenky a otázky vymřely nebo byly zahnány do kouta, aby nepřekážely. Mohly by totiž ukázat, že se na šašky již změnili i ti nejmocnější vládcové.

kanadajj

Příspěvek byl publikován v rubrice Pozdravy z Poottawí se štítky , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

87 reakcí na Proměna elit na šašky

  1. NavajaMM napsal:

    Stav ste popísali verne, neuviedli ste záver – takáto poslanecká snemovňa a tento politický systém je nám na … nič.
    Vykašlať sa na šašov a klaunov. Ak sme ešte nerezignovali na demokraciu, mali by sme to zmeniť.
    Vo Vašom texte vidím z hľadiska princípu demokracie jeden závažný rozpor. Uviedli ste, že poslanci sú poverení výkonnou mocou. Nuž, áno schvaľujú vládu, dávajú jej dôveru a každý rok jej schvaľujú rozpočet. Vláda aj ministri jednotlivo im skladajú účty. Snemovňa však má aj zákonodarnú moc a v podstate je to ich hlavná náplň práce. Nie je spojenie zákonodarnej a výkonnej moci konfliktom záujmov?
    Druhá vec je tá, že my síce poslancov volíme, ale nešéfujeme im. Ich šéfom je predseda alebo vedenie ich strany. Moc v štáte teda majú politické strany. Od zamatového prevratu sa teda zmenilo len jednotné číslo (strana) za množné (strany).
    Demokraciu v tom hľadám márne.

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Ani tam moc žádná není.
      Ale není tam ani totalita, ta skutečná, bez kompromisů.
      To by mohlo tenhle podivný systém ospravedlnit..
      Mohlo….
      Jestli ho to ospravedlní, to se uvidí.

      Líbí se 1 osoba

  2. vittta napsal:

    Ále, pane Jírovče, nač psát o Českých zemích, když to samé vidíme i jinde?
    Dokonce jsme to viděli i v historii.
    Kolik senátorů v imperiu imperií, Římě, bylo stejných, jako jsou ti dnešní?
    Kolik evropských šlechticů bylo alkoholiky, feťáky a zhýralci, kteří jen rozhazovali peníze za opuletní zábavy?
    Jak dlouho-a kde, vlastně trvala demokracie, ta královna systémů?
    A jak dlouho-a kde, trvala vláda osvícených diktátorů, či monarchů?(to pro nepřátele demokracie)
    A jak dlouho trvala vláda těch neosvícených, a co vlastně dělá z diktátora osvíceného diktátora neosvíceného?
    Není to tak dlouho, kdy přišel bezvýznamný muž, a smetl celou demokracii se všemi těmi demokratickými parlamenty.
    Jmenoval se Adolf Hitler a jakkoliv je vysmíván,jako neúspěšný malíř, dobyl za pár let Evropu a stál před branami Moskvy.
    A utopil u toho svět v krvi nevinných, protože parlamenty, ty demokratické, nedokázaly podpořit jedinou zemi, která to, přes všechny neduhy,(zřejmě) myslela s demokracií vážně-ČSR.
    Bez jiného diktátora by ho nikdo nezastavil, protože se v něm nakonec ti slavní demokraté našli, bojíc se u toho diktátora jiného.
    Ale i ten jiný diktátor topil své národy v krvi a snad nakonec nezvítězil on, ale lidé, kteří v něj věřili, protože jim zbývalo buď v něj věřit-nebo zemřít.
    A mohl vůbec zvítězit, kdyby nenapájel nenasytnou zem krví nevinných?
    Dodnes se vzdělanci (a elity?) posmívají Himmlerovi, že byl chovatel slepic, ale ten chovatel slepic dokázal vytvořit z ničeho jednu z nejmocnějších organizací v dějinách lidstva.
    Byl Himmler elita, nebo nebyl?
    Neděje se nic, co by se nedělo už dříve.
    Nevím jak v historii, ale v dobách nedávno minulých i době současné bych neviděl svět tak, že jeho elity selhaly.
    Selhaly média, protože se nechaly koupit, a snad se nechaly koupit, protože tak běží lidský svět, a alternativa není, nebo trvá krátce.
    Jaké elity vlastně promlouvaly v médiích v Německu, když nastupoval Hitler?
    A jaké elity mluví v médiích v dnešním Německu, Fracii nebo u nás, nebo kdekoliv jinde?
    Je Elita Kocáb, Šabatová, Kcharl, Kalousek, či Putna nebo Zima?
    A mnoho dalších, každý je zná….
    My víme, co říkají oni a už mluvíme o selhání, ale to přece nejsou elity, to jen média z nich elity tvoří.
    Co říkají skutečné elity nevíme, nebo skoro nevíme, a lid obecný to neví vůbec, a tak vzniká umělý dojem, že elity selhaly.
    Přitom vlastní elity neznáme, jak tedy můžeme tvrdit, že selhaly?
    Dnes u nás-a možná i jinde, vidím věc nebývalou a fantastickou.
    Lid jako celek, touží slyšet skutečné elity a vnucovaným elitám se směje a nenávidí je.
    Možná je to naděje, jak se odrazit ode dna.
    Ale jsem si jistý, že i kdybychom se odrazili a sáhli až k výšinám, přijde čas, kdy přijdou jiní grázlové, co si budou hrát na elity, a půjde to zase dolů…
    Protože lidé už jsou takoví…..

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Pro případné sluníčkové škarohlídy dodám, že je to úvaha nepolitická.
      Ale i slepý musí vidět, co dokázali bezvýzmaní muži, jako byl třeba Hitler, Himmler nebo Stalin.
      Možná to bylo proto, že to byly elity, které dokázaly v převratných dobách to, co by falešné elity dokázat nikdy nemohly.
      A proto raději vidím houf blbečků, hádajících se o hovně v parlametu, i když to není ideální řešení.
      A ještě jeden člověk na můj soud čeká, i když pochybuji, že by ho zajímal.
      Je to Bohoušek Sobotků, muž záhadný a nečitelný.
      Protože nevím, jestli zrazuje svůj národ, nebo hraje o čas, a nakonec, svým nicneděláním, onen čas fakticky získává, a mnohé jiné země už dnes dělají kroky, ještě před pár měsíci nemožné až fantastické.
      A to mu umožní-pokud vydrží- udělat je též, aniž by to kdokoliv považoval za něco neevropského.
      Pokud to udělat chce.

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        +++ 1
        … ten Vámi zde popisovaný „ONEN ČAS“ je velice bystrý postřeh o BYTÍ či NEBYTÍ (a nejen) Sobotky a jemu podobných nohsledů
        … nesouhlasím však s přívlastky „záhadný a nečitelný“, protože tak na své okolí působí všichni ti, o kterých jsme kdysi v práci říkávali, že: „ONI TO NĚJAK VYSEDÍ“, ale taky „BEZ CHUTĚ A BEZ ZÁPACHU“, nebo „LEKLÁ RYBA, CO ANI KYSLÍK NEPOMŮŽE“… mimochodem, hodně nebezpeční týpci pro doby NEkráčející ve vyjetých kolejích!!!

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          … hodně rád bych se však mýlil !!!

          To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Nejde přece o to, jak na své okolí působí, ale jak ve skutečnosti jedná.
          A jak Bohoušek jedná, to není zjevné.
          On sice má servilní nechutné kecy, ale reálně se do nějaké negerské akce moc nežene.
          Ideální stav by byl, kdyby se dohodli se Zemanem (musí se relativně dobře znát), že Sobotka bude dělat před Bruselem idiota (tam sedí vesměs idioti, takže než si všimnou, že s nimi Bohouš vyjebává, uplyne nejméně rok) aby ČR vypadala jako loajální, a pokorný spojenec, a Zeman bude hlásit do světa radikální a správné názory, aby ČR nevypadala jako stát nějakých hoven před očima evropských občanů, ti totiž vědí prdlajz, co si jako národ myslíme a tipují to právě podle hlášek našich politiků, my to samozřejmě děláme podobně, co se týká jejich názorů.
          Rozesrávači z řad neziskových sluníčkářů a mediálních trollů jako je třeba Mitrofanov nebo Čulík nemohou na Bohouška nadávat, kdyby se stavěli na hlavu, a jejich jedovaté sliny na Zemana mají pramalý efekt.
          No….jenže jak jsem uvedl, to by byl ideální stav.
          Ve skutečnosti to tak být nemusí, a Bohoušek se může ukázat jako pořádné hovado, co si nevidí „ani do huby, ani do prdele“.
          Ale Blbíši, dokázal byste si TEĎ zodpovědně tipnout, jakou Bohoušek hru vlastně hraje?
          Ten chlap je dokonalý politik, nikoho nějak moc nesere ani nenadchne…ani vtipy se o něm nedají vyprávět.
          A že by měl nějakou sexuální nebo lupičskou aféru…to je pomalu nemožné!

          To se mi líbí

          • Cech napsal:

            Mýliti se je lidské, pouze bláznovství je ovšem v omylu setrvávati.
            „A že by měl nějakou sexuální nebo lupičskou aféru…to je pomalu nemožné!“
            Kdepak pouze mu oba jak Bakala tak Babiš, zabezpečují krytí nic více nic méně.
            Všichni ti s kterými Bohoušek prostřednictvím Bakaly vyj***l by mohli vyprávět.
            Jakoby nahrávečka těch asi 45*10^3 bytů k volnému zneužití se Bohouška netýkala.
            Ba ne ona se ho týká, ona se ho setsakramensky týká ale kde je dobrá vůle tam je i křišťálová čistota jak je u ČSSD zvykem.

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              To je zvykem u všech, co vládnou, nejen u ČSSD.
              To jen ČSSD se staví do role ochránce chudých, takže je jejich špinavá činnost jaksi více vidět.

              To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            … no, vittto, ta Vaše žádost o tipování už je méně bystrá a povím Vám proč:
            1/ ani Vy ani já netušíme, co OBNÁŠÍ a VYŽADUJE VEDENÍ STÁTU, ale určitě to není tak, jak píšete! Ona ta diplomacie se skládá totiž z 90% tvářením se, no a z toho pak se odvíjí všechny ty pózy leklých ryb, přiblblých úsměvů, rádoby zádumčivých či rozhořčených divadelních scén a ksichtů pro plebs (za svůj život jsem se toho nakoukal). Kdyby bylo činění státníka křišťálově čisté a průzračné všem blbíšům, pak by taková diplomacie stála za h_vno a každý by si z nás udělal trhací kalendář, jak tomu konečně bylo v uplynulých 20-ti letech dokonalého a lehoučkého rozkrádání, rozložení a zadlužení ČSFR.
            2/ pokud té opravdu nezáviděníhodné situaci, co způsobili vlastníci klíčů a jejich nohsledi v Evropě, říkáte „HRA“ budiž, ale opět platí, že oba netušíme, co obnáší to HRANÍ ÚLOHY VE VRCHOLNÉM VEDEN STÁTU pro státníka, který třeba s tou situací BYTOSTNĚ NESOUHLASÍ.
            3/ no a když se přímo ptáte na můj tip co jako Sobotka, tak vězte, že bych se přiklonil k Vašemu původnímu bystrému postřehu o „ONOM ČASE“, jen bych si dovolil k tomu přidat slůvko „KLIČKOVAT“!!! Přiznejme si, vittto, že premiérovi tak UŽ (!!!) nicotného státu toho moc nezbývá. Uvědomte si, že stačí pouhé slůvko a všichni skuteční vlastníci klíčů (=ekonomiky) ČR si Sobotku namažou na chleba spolu s námi všemi!!!
            4/ pokud byste se ptal, co bych udělal já, tak nějak po Kutuzovsku. Asi bych byl nucen skousnout všechnu hořkost slovenských, polských a maďarských „špecifik“ a jednal a jednal a jednal bych o účinné protiváze V4 té zhovadilosti, co reprezentují západní deprivantii a spolu s tím bych ten Západ mlátil po hlavě západními hodnotami – lidovými referendy, mimořádnými volbami (jak jinak než zmanipulovanými :), peticemi, otevřenými dopisy, vyjádřeními ELIT :), diplomatickým rozesráváním unijních dohod proti národním státům již ve fázi příprav a to vše, vittto, v míře velké než malé 🙂 !!! Bylo by toho asi víc, VIDĚL-LI bych do vedení státu!

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              A co jsou všechny ty ksichty a divadelní scény, když ne hra?
              A vždyť to říkám, co píšete.
              Bohoušek si může hrát na loajálního partnera, právě aby nám někdo, kdo tu ekonomiku vlastní, neutáhl kohouty.
              A ještě si (třeba) zahraje na kritika démona nejdémonovatějšího – Zemana.
              Už prostě něco plácnout musel, aby se neřeklo.
              Jenže ani já, ani vy, do řízení státu nevidíme, takže jsem to napsal jako nějakou teoretickou variantu, a pojmenoval jí „ideální stav“.
              Skutečnost může být jiná, což jsem ovšem také psal.
              Ať tak, nebo onak, tisíce negrů u nás (zatím) nemáme a státní aparát nijak důsledně nestíhá všechny ty zlé xenofoby a rasisty, police je vysloveně laxní a nedůsledná.
              A to se sluníčka hodně snaží, podávat rozličná trestní oznámení a kňučí směrem do Bruselu, jak se tady nelidsky zachází s těmi, co se sem nějakým nedopatřením dostali, a nevyhýbají se ani silným slovům, třeba koncenták.
              A nicotný stát…
              To se říká, a také se říká udavačský a zkurvený národ a mluví se „40“ letech komunismu, jak to bude trvat ještě jednu (dvě, tři,čtyři) generaci, než se ta zhouba napraví.
              Říká se toho hodně, ale jaká je vlastně pravda?
              Je snad Maďarsko nebo Slovensko významější?
              Nebo jsou méně nicotní?
              A nikdo s nimi, jmenovitě s Maďarskem, zatím moc nehnul.

              To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              … mýlíte se, vittto, je rozdíl mezi „nicotným státem“ ve Vašem podání, a mým „UŽ nicotným státem“ v mém podání!

              To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Přesně. Odsuzovat Sobotku je krátkozraké, to je jako říkat o Benešovi, že je zrádce „protože nebojoval v osmatřicátém“, aniž bych ty dva nějak blíže srovnával.

        Jak říkají naši žlutí přátelé, „někdy je nejlepší nedělat nic“. A to Sobotka dělá a dělá to dobře.

        To sice zní poněkud ironicky, ale hlavní v každém boji je získat čas. To je nejdůležitější faktor ve většině špatných situací. Nejhorší, co by nás mohlo potkat – a do čeho jsme byli často manipulování – je stát se bojovníkem předčasně. Někdy sice není vyhnutí, ale jak sami víme z historie, „hustita bojuje proti všem“. Tehdy to bylo to samé – jenže jsme byli první a tím pádem se na nás všichni vrhli. O sto padesát let později reformace zvítězila všude.

        Situace má svou vlastní dynamiku, kdo příliš brzy vystrčí hlavu, ten o ní přijde. Tak je to vždycky. Na druhou stranu, kdo se nebrání, je zničen zcela jistě, to je druhý extrém.

        To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          Přesně! „Předčasní bojovníci“. Dnes už snad poučení. Doufám.

          To se mi líbí

        • strejda napsal:

          Jedním z mých největších vzorů je Michail Illarionovič Kutuzov se svojí, stručně řečeno, logikou: Když nemohu vyhrát, tak se musím postarat abych neprohrál. A pak uvidíme. Čas je mnohdy lepší než děla a pluky husarů. Ovšem, byl to génius.

          To se mi líbí

        • Mac napsal:

          stručné a geniálně výstižné.
          Husité jsou dávnověk, ale tu naši – alespoň oficiální – touhu být předvojem tady zasel v moderní době vrchní mudrlant a škůdce, západní vlezdoprdelista Havel se svými aktivistickými nápady a iniciativami, které nám vždy jenom uškodily

          To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Napísali ste to pekne, pane Vittta.
      No prišiel mi na um jeden citát pôvodne o vrcholových manažéroch a dovolím si parafrázu:
      Sú ľudia, ktorí aktívne menia svet. Potom je veľa ľudí, ktorí sledujú ako sa svet mení. A nakoniec je väčšina ľudí, ktorí sa divia, ako sa svet zmenil.

      To se mi líbí

  3. kchodl napsal:

    Především, bídná úroveň „elit“ není izolovaný „problém Česka“, tedy mi připadá nemístné to prezentovat takovým způsobem, jako byste přes vánoce chytil čulíkobacil a vyžíval se v protičeském mudrování a bičování.

    Při vší zmíněné bídě a pokleslosti místní „borci“ zdaleka nedosáhli zoufalosti zahraničních výtečníků, například kanadského Harpera, německé Makrely, britského Camerona, … Opičáka nebo jisté žabožrouty nevyjímaje. Dalo by se dlouze pokračovat, panoptikum je to neuvěřitelné …

    Důvod zdaleka není v nás Češích nebo Francouzích či dalších pronárodech, ale ve výběru loutek – a za ten může loutkář. Podobně jako za sovětčíků jsme nemohli za „zvolení“ Bilaka, Indry, Jakeše, …, dnes máme jen velmi omezenou vinu za implantaci Kchááárla, Kalouska, Sobotky, …

    Když si tak stěžujete, napište soudruhům loutkářům do Fašingtonu, nic jiného nepomůže. Možná budou američtí soudruzi přístupnější než bývali sovětští. 🙂

    Problém je samozřejmě v loutkáři. Ryba smrdí od hlavy, jaký pán takový krám. Je to sice zločinec, zloděj, vrah, násilník, nadutec, sobec, povýšenec, … nejhorší ale je, že je to blbec. Jeho vedení a řízení nefunguje ani u něj doma, natož pak jinde. Ale přesto loutkář trvá na tom, aby bylo po jeho, v každé jednotlivosti.

    Co tam máte dál ? Aha.

    Závislost na elektrické energii jako problém světa ? Dokonce jeden ze tří základních ?
    Tak to promiňte, na polemiku s takovým tvrzením nemám kvalifikaci, nejsa psychiatr.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Kchodle, asi jste se čtením skončil u té energie. (Vy v ní problém nevidíte, já ano). Protože dále je přece to odkázání na skutečnost, že se v šašky změnili všichni ti mocní.

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Já tomu také moc nerozumím, Pane Bavore.
        Pan Jírovec píše toto:
        „Současný svět má před sebou tři základní problémy. Prvním je stále hrozící válka, druhým nerovnoměrné rozdělování bohatství a třetím závislost na elektrické energii.“
        Ty první dva problémy měl svět vždycky, a domnívám se, že byly dříve ještě řádově vyšší.
        Chudák tehdy měl sotva co do huby, dneska si chudáci u nás žerou každý den maso, (když nejsou alkoholici nebo debilní, před vypršením expirace to dávají pomalu zadarmo, a plno toho rovnou vyhazují do popelnic) i když asi jeho kvalita žádná sláva nebude, ale i toto bývalo daleko horší, jak jsem zvěděl v dokumentech o stravování třeba ve viktoriánské Anglii.
        O lékařské péči, splachovacích hajzlech nebo teplé vodě vůbec ani nemluvím.
        A závislost na elektřině…
        To se dá napsat přece o všem, závislost na antibiotikách, závislost na ropě, závislost na růstu.
        Jistě, je to určitý problém, ale problémy budou vždycky, vždycky lidé byli a budou na něčem závislí.
        Dříve byli závislí na počasí, neurodilo se, neměli co do huby, to je dneska globalizací dost eliminováno, i když na ní každý nadává.
        A když byla dlouhá krtutá zima a došlo dřevo, pochcípali zimou….
        Atd…

        To se mi líbí

        • oh napsal:

          Atd… No, zkuste se zamyslet znovu. Závislost na antibiotikách, ropě, růstu a kdovíčem ještě, to je prkotina. Bez ropy, antibiotik a růstu se jako civilizace nějak obejdeme, když budeme muset. Ale elektřina představuje pro moderní civilizaci ekvivalent krve. Bez elektřiny ropa, antibiotika, pitná voda, maso, moderní lékařská péče nebudou. O splachovacích hajzlech ani nemluvě. Postihne nás internetový a telefonní absťák. Máte peníze v bance? Ty taky nebudou – moderní je přeci platit bezhotovostně a vůbec, hotovost je zastaralá, hodí se jen pro zločince a teraristy… tedy, vlastně teroristy.
          Pokud nemáte tu kliku, abyste žil na venkově s vlastním hospodářstvím a studnou, máte bez elektřiny docela problém. Tohle
          http://zpravy.idnes.cz/lod-carnival-kvuli-poruse-uveznila-tisice-cestujicich-p1v-/zahranicni.aspx?c=A130214_223118_zahranicni_brm
          z hlediska civilizace bylo jen něco jako naražený palec. Věřte mi, civilizační infarkt opravdu zažít nechcete.
          Právě proto mě děsí, když západní „demokratické elity“ dělají vše proto, aby se tahle závislost stále zvětšovala a přitom si klidně organizují pokusy, jak v parlamentech přehlasovat tak chytré lidi jako Ohm, Maxwell a Kirchhoff..

          To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            Ano, civilizace je nesmírně složitý organismus, prorostlý mnoha vlákny. Humanitně vzdělaní fachidioti – protože tento hanlivý, nicméně nepříjemně často pravdivý termín není vyhrazen jen pro „techniky“ a exaktní vědce – si vůbec neuvědomují, jak jsou tyhle věci složité a provázané a staví se k tomu jak pověstný Hurvínek k válce.

            O tom, jaké „elity“ západní systém dokáže vynést k veslu, svědčí německý případ s OZE: kdo myslíte, že definoval priority německé energetiky ? Zdivočelá smečka neomarxistických lunatiků, vedená jedním učitelem tělocviku. Energetici byli coby „zaprodanci atomu a fosilních paliv“ vyhnáni.

            Ohm bude jistě odsouzen do vyhnanství, Maxwell je v klatbě již dlouho a jakmile se němečtí zelení prakticky dozví, co jim ten mizera Kichhoff svými zákony způsobil, bude nepochybně viset na lucerně – nerozsvícené, leda by zavedli plyn, třeba z bioplynky, protože ruský plyn asi nebude, přece se nenechají ruským plynem „okupovat“, jak nedávno uváděl jeden vzdělanec v článku na České pozici.

            Nicméně elektřiny je dost a bude – pokud se tedy zbavíme šílenců. Zásoby štěpných prvků jsou na desítky tisíc let, i kdybychom tím nahradili úplně všechny energetické suroviny.

            To se mi líbí

          • vittta napsal:

            Já napíšu asi to samé co Kchodl jinými slovy.
            Pokud jsme závislí na elektřině-a to jsme- kdo by nám jí mohl sebrat?
            Elektřinu nikdo přece nezruší.
            I kdyby zkolaboval nečekaně světový systém, záložní zdroje ho udrží nějakou dobu naživu, dokud se nenajde alternativa.
            Ta klidně může být taková, že doma budeme svítit petrolejkama,ale klíčové oblasti budou zásobovány buď záložními zdroji, nebo zdroji alternativními, křemíkových panelů či turbín je dost.
            Zřejmě by se daly vytvořit určité zásobovací nezávislé uzly pro nějakou fabriku + nemocnici třeba.(a pár baráků)
            Vždyť to tady už bylo.
            Ne, eletřina zmizet ze světa nemůže, padnout může jen globální rozvodná síť.
            A to se dá nahradit, byť s potížemi.

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Myslím ale, že opět vytrháváte zástupný problém. Protože to hlavní je pojmenování těch jelit. A že jsou nějaké věci kolem? No tak jsou.

              To se mi líbí

            • anonymouse napsal:

              Bavor V.: „…to hlavní je pojmenování těch jelit.“

              Tomu nerozumím. Proč, z jakého důvodu, by „pojmenování těch jelit“ mělo být „to hlavní“?

              Užitečné pro dosažení – nebo alespoň formulování – nějakého cíle? To asi ne.

              Nebo snad „hlavní“ náplň článku (to nepochybně)? Pokud ano, jaký by to mělo mít smysl? Tedy, s výjimkou odreagování se („vypuštění páry“) prostřednictvím snůšky hospodských řečí?

              Ono i kdyby pojmenovávání jelit samo o sobě mělo nějaký smysl (což nemá, IMHO), další potíž (nepřekonatelná) spočívá v tom, že preference, pokud jde o jelita, se liší. Ergo, tudy cesta nevede.

              To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Ne, přečetl jsem to celé. Dokonce dvakrát, a pozorně.

        Je to opravdu za hranicí rozumu, ty tři body. Dva jsou jasné, ale namontovat k tomu závislost na elektřině mi přijde jak z nějakého zeleného lunatického snu.

        Jestli pan Jírovec myslel energii místo elektřiny, měl to napsat. Spletl se a napsal elektřina místo energie ? Lidstvo žádná závislost na elektřině/energii neohrožuje. Energie je dost a stále bude. Cena ropy je na minimu, protože ji je dost. uranů U235, U238, thoria je na desítky tísíc let – i kdybychom používali stále jen technologie, které máme.

        Mimoto časem dojde i na pošuky tak milované FVE panely. Jednou budou natotechnologie tak vyspělé, že dokážeme vyrábět panely s 3x vyšší účinností a mnohkrát levněji, například jako nějaký nástřik. K tomu vymyslíme úschovu energie tak účinnou, že panely budou skutečně k něčemu.

        To by mohl napsat, že lidstvo ohrožuje závislost na jídle. Ale to je to samé – planeta by dokázala dnešními metodami průmyslového zemědělství a živočišné výroby uživit několikanásobek dnešní populace. Když přidáte genetiku a biotechnologie, nedohlédnete hranic, tedy z hlediska výživy. Stejně tak není problém s pitnou vodou. Stačí postavit vodovodní systémy a odsolovací stanice, vody je opravdu dost.

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          já tu elektřinu četl jako energii a mávl nad tím rukou – si myslím, že to pan Jírovec tak myslel!
          P.S.
          … víte ty překlepy, myšlení během odbíhání od PC, dvojúhozy – neúhozy … nestojí, přátelé, za to rozkecávání se, co říkáte? Je to sice ostuda, ale snad se nad to dokážeme povznést, žejo!

          To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            Ano, o to vlastně nejde. Elektřina nebo energie. Vždyť to sám piši.

            Považuji za „velmi nestandardní“, jestliže nepravdivou floskuli o nedostatku elektřiny/energie omílá exaktní vědec, zcela v duchu ekologistických šílenců. Jako jeden z hlavních problémů lidstva. To se mi jeví jako poněkud šílené.

            Když ještě ke všemu strávil část svého profesního života v jaderném průmyslu, takže předpokládám, že velmi dobře ví, jak velké jsou zásoby U235 a U238. A také ví o obrovských zásobách thoria. Rovněž musel slyšet o technologiích množivých reaktorů a tedy ví, že jen tyto dva prvky, uran a thorium, představují rezervu energie na desítky tisíc let při současné energetické spotřebě. Dokonce současnou technologií těžby, rafinace a reaktorů. Množivé reaktory již léta spolehlivě fungují.

            Energie, dokonce i ve formě elektřiny JE dostatek. A BUDE, protože je z čeho ji vyrobit, máme na to bezpečnou průmyslovou technologii už teď – i na štěpení thoria přes uranový cyklus, pouze je zatím levnější používat jen urany, takže se to v průmyslovém měřítku zatím nedělá. Těžitelné zásoby jsou na desítky tisíc let, a to minimálně.

            Prostě to všechno jsou v „jaderných kruzích“ notoricky známé skutečnosti.

            Pak se nutně musím ptát, proč takové věci píše.
            Proč nám věší bulíky na nos ?
            Myslí, že jsme všichni nevzdělaní idioti ?

            Považuji to za stejně skandální, jako kdyby mi doktor medicíny z čistajasna začal tvrdit, že angína se místo antibiotik nejlépe léčí zaříkáváním a zaříznutím černého kohouta o půlnoci za úplňku.

            To se mi líbí

            • anonymouse napsal:

              „Myslí, že jsme všichni nevzdělaní idioti ?“

              Nemyslí (tedy, vůbec). A i pokud ano, tak zcela jistě ne exaktně.

              Ten článek je snůška hospodských řečí „hozených na papír“. IMHO.

              Ala The Guardian, případně Britské listy.

              To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Jj., připadlo mi to poněkud čulíkovské.
              🙂

              To se mi líbí

            • Jos napsal:

              Kchodle píšete „Množivé reaktory již léta spolehlivě fungují.“. Mohl byste jmenovat konkrétně alespoň jeden, který je skutečně v provozu? Obávám se že to nemůžete.

              To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Jistěže mohu. Nejdále jsou s tím v Rusku, hodně se v poslední době angažuje Indie, protože má největší a nejdostupnější zásoby thoria.

              První byl reaktor BN-350, spuštěn 1964, uzavřen 1992. Výkon 135MW pro odsolovací jednotku, vyrábělo to přes 120 tisíc tun destilované vody denně. 28 let provozu.
              V roce 1980 spustili už „velký“ množivý reaktor v Bělojarské JE, BN-600, tj. 600MW, ten funguje dodnes, plánované uzavření v 2025. Zatím 35 let provozu.
              Letos spustili do plného provozu BN-800, tedy 800MW tamtéž. To už je předsériový kus k reaktoru BN-1200, který se vyrábí už sériově.

              První BN-1200 má být spuštěn v roce 2020, stavba začala minulý rok, také v Bělojarské JE. Další kusy půjdou do Indie, pokud vím, předběžné kontrakty byly již podepsány.

              Všechno je to chlazené tekutým kovem, sodíkem. Rusové s tím mají velké zkušenosti jednak z těchto „množivých“ reaktorů s rychlýmy neutrony, jednak z jaderných ponorek.
              Za celou dobu se jim nestala žádná závažná havárie, jen několik úniků chladiva s klasifikací na stupnici jaderné bezpečnosti „1“, tedy provozní nehoda nejnižšího stupně klasifikace.

              Takže jak vidíte, když vynecháte BN-350, který byl malý, tak „velký“ BN-600 běží už 35 let bez problémů. Obáváte se nepodloženě.

              To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Oprava: jaderná událost „1“ se nazývá „Anomálie“, nehoda je až stupeň 2. Jednička se stala i v Temelíně.

              Pěkné články k thoriovému cyklu, množivým reaktorům, k celému projektu BN najdete na osel.cz, od Ing. Wagnera.

              Mimo Ruska se o vývoj pokoušeli Francouzi, jejich projekty Fenix a SuperFenix ale skončily po havárii zalité betonem. Minimálně v jednom případě to byla chyba obsluhy.
              Od té doby v tom nikdo mimo Ruska nepokročil.

              Rusové v civilních jaderných technologiích mají náskok minimálně 30 let.

              To se mi líbí

  4. NavajaMM napsal:

    S elitami je ešte jeden problém. Elity nevznikajú rozhodnutím alebo voľbou. Elity musia dlhé roky na sebe makať a musí na nich makať mnoho ľudí. Je to aj záležitosť istého talentu.
    Podobne ako vo vrcholovom športe. Nefunguje to tak, že sa rodičia rozhodnú zo svojho potomka vychovať vrcholového športovca. Nefunguje to bez obrovskej siete športových škôl, mládežníckych klubov, trénerov a skautov. Až v takejto sieti sa nakoniec objaví nejaký Messi, Jágr alebo Sagan. A stane sa ako pán Vitta napísal vyššie – z bezvýznamného chlapca sa stane športová hviezda.
    Máte pocit, že by sa niečo podobné dialo v politike?
    Poslanci sú vo veľkej väčšine bez predpokladov a nepripravení stať sa elitou. Nezvládnu to zákonite a tá situácia ich celkom pokriví. Tiež analógia v športe. Čo sa stane, keď sa medzi elitných športovcov dostane niekto, kto na to nemá? Začne švindľovať, dopovať, faulovať, filmovať a celú hru zničí. Príklady vás isto napadli samy, aj v politike.

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      To jste napsal výborně.

      Ano, musí existovat systém produkující elity a bdící nad dodržováním pravidel. To je ve všem stejné, i v politice, umění, sportu, … Takový systém, který určitě co je dobré a co je špatné, vyzdvihující ty dobré a zatracující a penalizující ty špatné. A co je nejdůležitější – vylučující ty, kteří chtějí podvádět a systém obejít. V demokracii třeba pučisty a revolucionáře, kteří nechtějí jen změnit některá pravidla a systém vylepšit – chtějí ho přímo zničit. Ve sportu dopující a podvádějící. Ve vědě ty, kteří falšují experimenty a výsledky.

      Podobně je to s ekonomikou. Je snadné podnikat v bohaté zemi, kde je jednak velká kupní síla, ale hlavně je ekonomické a dodavatelské a technologické a logistické … zázemí. V zemi, kde fungují banky, policie, telefony, pošta, patentový úřad, soudy, prokuratura, věznice. Tam je možno zbohatnout vlastní prací i poctivým podnikáním i se zachováním morálních a lidských pravidel.

      Líbí se 1 osoba

    • Cech napsal:

      Zde prosím není možné chápat elitu, jako něco co bylo vygenerováno výběrem z širokých mas.
      V našem tj. feudálním kapitalizmu, je na prvním místě dědičný princip výběru elit tj. jak následovníka trůnu, tak držitele vládní neboli politické židle.
      Proto také ta elita, která nám nyní vládne je asi tím nejlepším čeho je schopen současný feudální kapitalizmus, kde jeho základním principem generování vládnoucích elit je princip dědičnosti postavení, trůnu, bohatství a vlastně i moci.
      Příkladem této dědičnosti moci, nechť je ona nejvyspělejší demokracie na světě.
      Zde již více jak 70 let dědičně nejenže spolupracují ale také vládnou, jednotlivé rodiny a rodinné klany.
      Proto také politické zástupce (zaměstnance) této vládnoucí elity, mnohdy považujeme za ony Šašky.Političtí zástupci vládnoucí elity ve feudálním kapitalizmu mají za úkol zabezpečit stabilitu stáda, tak aby mohlo být vedeno vládnoucí třídou, dědičnou elitou.
      Dále musí vysvětlit mase, že vládnoucí elita je obdařena jakousi mašinérii znalostí, která může kdykoli obejít nekompetentního občana, jako primární vadu jejich „dědičné demokracie“.
      Cílem je, že masy musí fascinovaně zírat, ale skutečného dění se účastnit v žádném případě nesmí.
      Politická no a v současnosti hlavně masmediální manipulace zabezpečuje povědomí, že účast je povinností zodpovědného člověka, což běžný volící občan není.
      Tož proto prosím nepoužívejte virtuální(cílenou masmediální manipulací vyrobený ) pojem elita ale reálný pojem post_feudální elity ve feudálním kapitalizmu a okamžitě Vám bude jasné, že současná vládnoucí elita za stávajících podmínek jiná být ani nemůže.

      To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        S týmto postojom nesúhlasím, pane Čech. Pan Jírovec cielene píše o „šaškoch z poslaneckej snemovne“, ktorí ani podľa Vás nie sú pravou elitou. Sú akousi „strednou triedou“ elít a vykonávateľmi vôle skutočných elít. Zrejme to aj s tými skutočnými neviditeľnými feudálno-kapitalistickými elitami ide dolu z kopca, keď sa uspokoja s takou mizernou kvalitou svojej strednej triedy.
        Spomeňte si z dejepisu na čínsku ríšu. Vtedajšie elity boli tiež feudálne a dedičné a pritom kládli vysoký dôraz na kvalitu a systematickú výchovu svojej strednej triedy – štátnych úradníkov.
        Tá kvalita a systematická práca s elitami je aj v našom záujme, aj keby sme nemali šancu sami sa medzi tieto elity dostať.
        Váš posledný odstavec teda upravím – súčasná elita (ani jej výkonná stredná trieda) nemôže byť iná, lebo inú ju nie je schopný vyprodukovať existujúci systém vzdelávania a kultúry.

        To se mi líbí

        • Cech napsal:

          Samozřejmě že vzdělání a kultura má přímý vliv na informovanost a tvorbu osobnosti, no a ta je dána tím, co ta která osobnost je ochotna „skousnout“ (s ohledem na okolní sociální podmínky) ve jménu vlastní moci.
          Zde prosím narazíme na tu bariéru, které se říká bezmocnost mocných (bezmocnost moci).
          Proto a právě proto; je použití více jak sporných osobností, jež zaručeně nejsou ani náznakem vrcholem produkce byť i toho současného vzdělání a kultury, jako těch našich jediných a hvězdných politických elit.
          Je to dáno tím, že každá moc si může zapřáhnout do vozu, pouze takové koně na které MÁ.
          Zde již to není o penězích ale o možnosti žití a inteligenci právě té obslužné „elity“.
          No a naše vnitrostátní elita, MÁ na Němcovou, Chovance atd. proto se jeví jako poněkud větší Šašci než třeba François Hollande aj.
          Proto si dovolím tvrdit, že ani sebelepší vzdělání a kultura neumožní zapojení lepších obslužných elit, jako doposud používá náš současný feudální kapitalizmus.
          Tož prostě bariéra bezmocnosti moci je překonatelná pouze tak, že se změní moc mocných.Bohužel jinak to nejde, no a u nás se tato moc složila poměrně nedávno a tak její změna bude vyžadovat ještě poměrně dlouhý čas.

          To se mi líbí

          • NavajaMM napsal:

            Zas nesúhlas. Celková tendencia je úpadková.
            Vrcholový šport je rovnako skorumpovaný ako politika a športoví funkcionári sú rovnakí šašovia ako poslanci (Blatter, Platini, Široký, Nemeček…). Napriek tomu sa tu objavujú skutočné elity, lebo šport má širokú základňu, takmer každý z nás nejaký šport vyskúšal aktívne, veľmi mnohí športu rozumejú a športovú hviezdu nie je možné vytvoriť púhym marketingom.
            Naproti tomu napríklad populárna hudba. Hviezdou sa môže stať aj úplný brak, lebo publikum nemá vkus, škola nepestuje v ľuďoch vnímanie krásy, zmysel pre harmóniu a poéziu (a kedysi to bol základ triviálneho stupňa). Darmo celý svet hľadá talent a superstar, nie je z čoho, lebo chýba základňa. Sem-tam sa objaví meteor, čo zažiari jednu sezónu a zhasne. Je typické, že „božskému Kájovi“ dýcha na chrbát Ortel.

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              To ale určitě ne kvůli hudbě a zpěvu.
              Jsou to texty, co Ortela posouvá vysoko.
              Texty, které jsou v přímém rozporu s oficiální propagandou, vlastně je Ortel spíše symbol politický, než hudební.
              Ale- nový Kája vidět skutečně není.
              A nevěřím tomu, že u nás potenciálně není.

              To se mi líbí

              • NavajaMM napsal:

                No práve. Tá hudba mi stačila počuť raz a už nemusím, ten text je ako-tak zrýmovaný, ale presne s touto tematikou nájdete oveľa lepšie texty aj tu u pána Bavora, aj na iných nezávislých zdrojoch. Ortela posúva vysoko to, že publikum tá absencia krásy neodpudzuje.
                A to je druhá vec, čo som mal od začiatku na mysli v súvislosti s politickými elitami. Naša výchova je systematicky taká, aby sme kvalitného lídra a skutočnú elitu nerozoznali a neocenili. Ako debili počúvame s otvorenou hubou hlučných populistov, presne tak ako puberťáci Ortel. Skutočná kvalita nás odpudzuje, lebo jej nerozumieme. Nemáme pre ňu vypestované receptory.

                To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Kvalita…a kde jí mají mladí hledat?
              Víte, co jsem si myslel, když mi bylo náct?
              Že vážná hudba je jakýsi přežitek, který nikdo neposlouchá a který sám od sebe zanikne, swing a jazzové odnože že jsou výsadou komunistických dědků, a střední proud že je jen pro debílky.
              Svět dobývaly AC/DC a Judas Priest, vše ostatní šlo do kopru.
              Mě povídejte o mladých…..
              A to jsem hrál 7 let na housle, k čemuž byla hudební nauka, a 3 roky na piáno, a ještě jsem u toho stačil být dítě ulice.

              Líbí se 1 osoba

              • NavajaMM napsal:

                Pane vitto, bol som na tom s hudbou v mladosti podobne ako Vy. Naviac s tým, že som neznášal ľudovky a dychovku. Dnes by som Bacha a Vivaldiho nevymenil za Beatles a na starosť som začal chodiť do Východnej a na operu. Holt, vzdelanie nefunguje tak, že sa naleje do hlavy a je tam… je treba aj rozlúštiť ten informačný kód a prežiť to, a to niekedy trvá roky. Keby tam nebol ten estetický základ, niet na čom stavať.
                S politikou je to podobne.

                To se mi líbí

  5. čtenář napsal:

    selhávají elity,nezoufejte,vyzkoušejte Elite Varnsdorf

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Je to ako s inými elitami. Bez patričného obsahu sú skôr odpudzujúce.

      To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Málem jsem se polil čajem…. 🙂

      To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Skvělé ! A pak že v ČR nemáme opravdové elity ! I Elite.
      V nejhorším to můžeme exportovat jako bundle.

      (a sakra, to vlastně už pár let děláme).

      To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        Musel jsem se na „bundle“ mrknout do slovníku. Nejvíc se mi líbil překlad jako „otep“ či „snop“. 🙂

        To se mi líbí

    • Strejda Olin napsal:

      ELITE n.p. Varnsdorf, původně do znárodnění punčochárny fa KUNERT. Fabrika postavená ve 20. letech ještě dnes působí moderním dojmem. Zaměstnávala několik tisíc převážně obyvatelek Šluknovského výběžku, byla součástí „velké trojky“ – ELITE, VELVETA,TOS.
      Dětství i mládí jsem prožil v těsném sousedství Elitky, obklopen eliťáky, velveťáky a tosáky. Varnsdorf bývalo do převratu živé, prosperující 15 tisícové „město mládí, zahrad a továren“, ze tří stran sevřené hranicí s Německem. Byla radost tam žít.
      Dnešní Varnsdorf je miniaturní kopií ČR. Nástup demokracie, svobody, restitucí a privatizace z něj udělal podobu dnešního Detroitu. Děkuji bohu, že mě okolnosti donutily žít jinde. Je mi líto, že o svém rodném městě nemůžu pět chvalozpěvy.

      To se mi líbí

      • tata napsal:

        Nejsem rodilí žiju zde 40 let,nic se nejí tak horké ja sem zde spokojen poklidné městěčko,uklidnili se i zatím ty třenice s Romy i když asi doutnají ale ted momentalně je to v klidu také že jsem v klidné části kde jsou jen vyjimečně myslím jako spolubidlicí.No je pravda že ted na radnici sedí jedna znejhorších sestav……….ale na druhou stranu Oline to není tak katastrofalní…….nebo už nenajdeš misto kde by si byl zevším spokojen…….a toto městečko přece jen v celku žije poklidně………já bych neměnil jsem zde spokojen už jsem zde zapustil kořeny a už to zde doufám doklepu………ano stěch třech velikánů zustal jen TOS A UŽ TAKY OKLEŠTĚN………ale pořád je to velice dobré pro ty co tam pracují,i celkem nadstadartní vydělky na šluknovský vyběžek……….nadherná přiroda okolo to vyvažuje

        To se mi líbí

        • Strejda Olin napsal:

          Odešel jsem z Vanďáku v roce 1979. Věřím ti, že se ti tam dobře žije a že jsi spokojený. Já mám ale před očima stále ten propastný rozdíl mezi TENKRÁT a DNES. Toho se už nezbavím. Vzpomínáš na kino a hotel Panorama, na Babeta bar a kavárnu Táborit, hotel Praha, závodní kluby ROH té velké trojky, restauraci Hrádek, Mašíňák, všechny ty učňáky a školy, kasárna, stavby nových sídlišť, Stalinku a Koněvku plné lidí, že se nedalo po chodníku ani projít, 7 ženskejch na 1 chlapa, stovky maminek s kočárky, jesle, školky, divadlo… Nic z toho tam dnes nevidím, jakoby bylo město vylidněné, smutné a pro mě už úplně cizí. Uznávám, asi je to jen můj dojem.
          Pravda, příroda, Lužické hory jsou krásné, na Luž, Tolštejn a Jedlovou jsem se něco nachodil.

          To se mi líbí

  6. tata napsal:

    ZAJIMAVÁ debata……….a i ona sama ukazuje jak je mnoho pohledu a stoho vyvozených závěru respektive doměnenk kam to povede nebo vede.Ve své podstatě život není možno někam vtěsnat jak by to skutečně mělo být,vždy to bude rize náš pohled.
    Dalo by se to formulovat jako v životě s odstupem času posuzujem nákou situaci a ovlivněny dopadem té či oné situace ,čim víc času upline je toto hodnocení čím dal více neobjektivní.

    Zaujmula mě pasaž nazorů na Sobotku………..už zde je vidět něco divného……..hodně lidí píše že vlastně když nic nedělá je to dobré.
    ANIŽ BYCH řešil jak to on opravdu dělá nebot jako u většiny je to jen odhad………pro mě náká šedá myš………ani pořadně neumim jednoznačně řici je to dobré nebo špatné.

    A to je to nad čím jsem se zamyslel,nesmířili jsme se už většinově s věcmi……..nebo jinak ………kolik znás by si přalo šefa nemastného neslaného který nechá vyhnit problém………kdy vlastně je 50/50 kdy to uškodí nebo naopak,nebo zustane v nulové pozici to jest ani tak ani onak.

    A VTOM to je protože jen čas ukáže co bylo správně,tudíž v daném čase je nám to na nic………vlastně vím že nic nevím.

    To převedeno do terminologie ve sportu…..tu hru……určují pravidla a ty by jsme neměli ani v nejmenším tolerovat nak obcházet,měnit a začit každý znás i od sebe.Hodně se vžilo poukazovat na fauli u druchých,nák fauli našich a své čím dál vice dokážem omluvit.

    A BOHUŽEL UKÁZALO SE ŽE POJEM DEMOKRACIE……Je defakto protkán fauli……..jak je možné třeba že je umožněno vrahovy desitek lidí se tim ohánět………http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/390877-breivik-zaluje-norsko-kvuli-podminkam-ve-vezeni.html

    To se mi líbí

  7. Rosťa napsal:

    Sobotka migrační problém chce evidentně vysedět permanentním nicneděláním a nicneříkajícím žvaněním. Až to vyřeší sousedé, tak se hrdinně přidá. Teorii, že se s presidentem domluvili na hře hodný- zlý nevěřím, protože Zeman si je jistě vědom, že ho Sobotka může kdykoliv znovu zradit. Možná spolu poobědvají, poklábosí o ničem a tím to skončí. Tímto mírně nesouhlasím s některými předřečníky, protože jsem toho názoru, že zlá doba potřebuje silné a čitelné vůdce. Tento parametr Sobotka nesplňuje.

    To se mi líbí

  8. Rosťa napsal:

    Článek jsem už asi někde četl. V titulku bych udělal mírnou změnu. Elita si ze sebe totiž nenechá udělat šaška, protože za ně mluví činy. Jistě každý normální člověk s ukončenou devítiletkou pozná rozdíl mezi profesory Pafkem, Pirkem a Céputnou. Pokud se za elitu považuje Šabatová, Dienstbier, Zaorálek, Šafr, Pehe, Fištejn, Romancov, Mitrofanov, lháři v ČT, popřípadě ta Klvaňa, potom nadpis sedí.

    To se mi líbí

  9. Rosťa napsal:

    Teď jsem zavítal na Novinky. Nějací hekři vlezli teflonovi na email. Jestli to není podvrh, tak to nevypadá, že by socani bránili zemi před muslimskými neurochirurgy a atomovými ingy. Na ten server jsem nakoukl jen zběžně. Chtělo by to řádnou analýzu.
    http://www.novinky.cz/domaci/390922-neonaciste-zverejnili-e-maily-z-udajne-soukrome-schranky-premiera-sobotky.html

    To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Zde se přikláním k tomu že zřejmě je to autentické, protože Global Inspiration, s.r.o. a jeho vztah k současné ČSSD_ANO_KDU-ČSL je velmi vstřícný.
      To jediné co Global Inspiration, s.r.o. vadí, je ta ČSSD v té trojkolce.

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Nevypadá to jako podvrh, ale všiměte si, jak špatně s tím fašisté propagandisticky zacházejí.
        Jejich komentáře mohou oslovit spíše méně přemýšlivé a už přesvědčené.
        Podle mě by bylo vhodné, dokumenty nekomentovat vůbec, a jen čtenáře pokud možno nenápadně navést k tomu, aby si názor udělal sám!

        To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Já to zkouknul jen tak letmo, ale z uvedeného spíše vyplývá, že konkrétně Bohouš je pod značným tlakem extremistů a zrádců z řad ČSSD, kterým více-méně odolává.
      To se dá usoudit podle datumů mailů, kdy se různá kolaboranstká doporučení opakují, takže se zdá, že nebyla vyslyšena.
      Jelikož se uvedené události už staly, každý může posoudit, jak vážně byla vedena proimigrační propaganda, mnou zjištěné skutečnosti napovídají nejvíce tomu, že tato propaganda byla svěřena socanským zrádcům s tím, že se s nějvětší pravděpodobností znemožní sami, což se také stalo.
      Pokud si přečtu návrhy některých výtečníků, je zjevné, že nemají o vedení účinné politické propagandy ponětí, a jejich samoznemožnění se dá v pohodě předpokládat.
      Může to svědčit o pasivitě Bohouškova křídla, které tuto propagandu (úmyslně) nepodpořilo skutečnými odborníky, ale také to může být tak, že žádné odborníky nemají a idioti jsou to všichni.
      Návrhy propagandy jsou vedeny až v „tribunovském“ duchu, který ani fakticky nikoho (nerozhodnutého) přesvědčit nemůže, a pokud ano, tak o opaku.
      Dále bych upozornil na zajímavý jev, totiž, dle mnou louskaných (někdy nedbale) dokumentů se zdá, že politici-alespoň v ČR, mají z voličů strach, nebo že se nechtějí zpronevěřit úplně, rovněž se ovšem dá vyčíst, že na západ od nás podobným sentimentem dávno netrpí.

      To se mi líbí

  10. Strejda Olin napsal:

    Pane Jírovče, dnes ode mě máte +1

    To se mi líbí

  11. Strejda Olin napsal:

    „Současný svět má před sebou tři základní problémy. Prvním je stále hrozící válka, druhým nerovnoměrné rozdělování bohatství a třetím závislost na elektrické energii.“ píše autor. Já to vidím tak, že nerovnoměrné rozdělování bohatství na základě vztahu k výrobním prostředkům a nikoliv na základě zásluh – tedy množství a kvality společensky užitečné vykonané práce – není problémem, ale je prvotní příčinou, mající následek mj. ve stále hrozících a probíhajících válkách a koneckonců i v narůstající energetické závislosti.
    Neodhazujme předčasně a v malomyslnosti M-L na smetiště dějin. Nesuďme ho podle informací, které nám v paměti zůstaly z hodin PŠM, VUML nebo „marxáku“. Dokonce bychom na ně měli zapomenout a začít je znovu a s odstupem času studovat. Naprostá většina lidí dnes zná M-L jako soubor propagandistických pouček a žvástů, sdělovaných nám tu více, tu méně erudovanými politruky, lektory a profesory. M-L považujeme za něco dávno překonaného, poplatného době jejich vzniku a tzv. vyvráceného praxí. Nic z toho není pravda. Dokonce bych řekl, že víc než kdy jindy je aktuální, protože je nadčasové. Jen je nutné ho znát a pochopit ho. Je návodem a způsobem myšlení, nikoliv „předpisem pro konání“. Naše konání musí být tvůrčí aplikací teorie. „Tvůrčí“ je správně, ne revizionistické a oportunistické. Ve „starém“ M-L najdeme odpovědi na dnešní problémy, které nás tak trápí. O tom jsem přesvědčen, to je má víra.

    To se mi líbí

  12. Berkowitz napsal:

    Naše vládní „elita“ dělá z lidi šašky (za zády veřejnosti). Nebudu se rozepisovat, jen se podívejte, co se děje ve vládě (hackeři pracují, jako NSA) :
    http://www.white-media.info/cssd_hack_imigracni_politika.html
    a tady jsou další hacknutí lidé (přeji pěkné počteníčko, co se vlastně děje)
    http://www.white-media.info/hax.html

    To se mi líbí

    • Rosťa napsal:

      Jak tuto špínu dostat mezi lidi?

      To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Celkem to odpovídá cílům které jsou pro nás stanoveny zahraničními elitami.
      Naprosto standardní zpracování veřejnosti a jak je vidět tak konečně za použití soudobých metod.
      Pouze v případě imigrantů, se setkali zájmy zahraničních a domácích elit a výsledek je, že celkem velmi dobře organizované postupy a metody manipulace s veřejností v zájmu zahraničních elit jsou demaskovány naší národní elitou.
      Bezesporu naši národní elitě je běžná lůza silně ukradena ale zabezpečování afroevropanů jim sahá do jejich kapes.

      To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Nic bych za to nedal, že tyto „hacky“ pocházejí z US Ambassy.
      Podobnou scenérii použili v Makedonii, když se rozhodovalo o přípojce na plynovod Jižní proud a chtěli chcípnout vládu. To pro změnu policie odposlouchávala premiéra – ovšem technologií, kterou v Makedonii neměli – a pak jim někdo „hacknul“ počítačové záznamy. To bylo oficiální vysvětlení šířené žumpou.

      Je za tím NSA, jako obvykle. Téměř určitě. Stejná schemata, stejné postupy, stejná struktura názvů. Je tam plno podobností.

      „White-media“, to si vymyslel nějaký počítačově pologramotný blb, který četl knížku o „bílých kloboucích“, tedy hodných crackerech. Ve skutečnosti se to nepoužívá, je to jen novinářský termín. Z několika rádoby zasvěcených populárních knížek.

      Vůbec tomu webu nevěřím, od začátku to vypadá jako past na důvěřivce. Že přes to vyběhly tyto maily, to smrdí na sto honů.

      Zajímalo by mě, co je skutečným důvodem, čím jim Ozubená pleš tak zkřížil cestu, že po něm tak ostře vyjeli. Je i možné, že o něj jako osobu nejde, že jde o pokus prosadit do vlády své koně. Nahradit ČSSD zase TOP a ODS.

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Podle mě trošku zapadlo, co tady píšu, a naopak přibývá ostrých reakcí směrem k Bohouškovi.
        Ale to mi řekněte, jestli nejsem náhodou blbej….já tam nikde nevidím, že by Bohoušek byl tou sviní.
        Fakt ho nemám rád, ale i tak to tam nevidím, i když to nemám všechno přečteno.
        Naopak, Bohoušek nějakým způsobem tlaku odolává, nebo se to z toho dá vyčíst asi nejlépe.
        Samozřejmě se mohl společenstký názor nějak vyvíjet, co platilo v září, neplatilo v říjnu, a to i pro Bohouška a jeho spolukašpary.
        I já bych ještě v červenci do migrantů na hranici nestřílel, resp. bych s tím měl názorový problém.
        To si myslím, že by si měl každý uvědomit.
        ČSSD je banda sráčů, ale na tom Bohouškovi mi něco nesedí.
        S Chovancem se třeba vůbec medíálně nehádají, a s tím Zemanem, to byl jen blik….
        Ta vaše teorie není vůbec fantastická, ani jsem o tom takto nepřemýšlel, ale Bohoušek se fakt nezdá být ukázněným a náležitě aktivním plničem cizích rozkazů…..
        Takoví lidé bývají dost nepříjemnými soupeři, on nedělá víc, jak nezbytně musí, ale ani méně, takže se nedá napadnout, že je to Putinův agent, a připadá mi povahově uzavřený a dost paličatý.

        To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          White-media web se objevil někdy v roce 2013, kdy začali slídit proti „neonacistům“, připadalo mi to od počátku umělé. Těmi „úniky“ se to potvrzuje.

          Zdá se mi, že Sobotka dělá co může, téměř Kutuzovsky. Vyhýbá se „boji“ s těmi psychopaty, zdánlivě nedělá nic, ale neposkytne žádnou příležitost ani záminku k tomu, aby se na něj mohli vrhnout. Takže de-facto je velmi účinně blokuje.

          Dělat takové „nic“ je velmi těžká práce. Jako přehrada na řece, ta taky „nedělá nic“, jenže ta Sobotkova je ještě ke všemu celá z gumy. To je ta vyhlášená Sobotkova „měkost“.

          Jak to vypadá, teď se rozhodli Sobotku zrušit.

          To se mi líbí

          • pepan napsal:

            zrušit B.S?
            Komu to prospěje?
            Dost těžko, rudohnědá lůza, jak označil voliče socdem Sobotkův poradce, hlasy ve volbách hodí Kalouskovi nebo chcípající ODS.
            Nasraný voličský elektorát sežere Babiš.

            To se mi líbí

          • lujjza napsal:

            Někde jsem četla, že „(…) zmíněný web se nachází na území USA (…)“
            Víte o tom někdo něco?

            To se mi líbí

  13. blbíš napsal:

    Berkowitzi dík, než to zmízí, přemýšlím o uložení, ale jak, je toho prostě habaděj a člověk by se tím měl nějak prokousat, ale jen, když mu funguje zažívání 🙂

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      ukázka malé české závisti v mém podání:
      vittto, najděte si tam Vašeho oblíbence Čulíka a jeho hrabošskou dovednost prostřednictvím BL (výpis z účtu = darů pro BL)!

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Doufám, že to najdu.
        Hned mu to pošlu.
        V takových případech mu vždycky píšu, že jde o šokující hoax, a že by měl napsat nějaký článek.
        Já se prostě neudržím, a čas od času mu napíšu, jsem na něj fakt co nejhnusnější.
        Já tam nekoukám každý den, ale když….
        Nějak včera nebo předevčírem tam psal, co by bylo třeba psát v médiích, aby povl pochopil, jak je migrace skvělá.
        No, pak mu nenapište, že jo…..
        To co já tam píšu, to psal on, že by to „chtělo“….(jinde)
        —————-
        Pane Čulíku,
        proč nezačnete zvát do BL lidi, schopné hovořit o problémech migrace jasným, věcným a racionálním hlasem?
        Proč nevysvětlují trpělivě mezinárodní a evropský kontext uprchlické krize?
        Proč u vás nehovoří Afgánci, Syřané a Iráčané a neukáží, jak jsou normální a mírumilovní?
        Proč nevtahujete do diskuze na BL obyčejné lidi a místo toho tam blábolí jen duševně postižení psychopaté, placení, nebo patologičtí lháři?
        Proč, ptám se?
        Protože na vás dávno každý slušný člověk z vysoka sere, a z vašich lží se mu zvedá žaludek.
        Kromě toho, co tak asi přiznivci migrace mohou říkat za argumenty, když jim každou chvíli nějaký“ fašista“ a „xenofob“ vrazí dýku do zad, že jo.
        Švédi a Dánové zavedli kontroly na hranicích a další migranty nechtějí, a v Callais, té výspě západní kultury žijí tisíce lidí ve vlastních hovnech, protože je nikdo nechce a nikomu nestojí dávno ani za to, aby o nich napsal, BL nevyjímaje.
        A to prosím Švédy zlámalo 160 000 žádostí o azyl a Dány 18 500.
        A 160 000- to je předpokládaným a loni vyzkoušeným tempem-14 dní.
        Takže kdybychom si nechali zamořit republiku 160 000 línými, agresivními asociály, zachrání to slavnou EU pouze na 14 dní….
        Proč vlastně Britové nepřijmou těch asi 4-6 tisíc nešťastníků v Callais, když Brit Čulík radí druhým, jak oni (středovýchodní Evropa) jsou necivilizovaní, zatímco oni (západní Evropa) jsou civilizovaní?
        Ten počet v Callais přijde v příštím roce do Evropy za půl dne…..
        Hnus…..
        Mimochodem, pane Vševěde, kdy bude už konečně ten soud ve vyspělém Norsku, ohledně dětí Paní Michalákové?
        Je to už hodně dlouhá doba, kdy jste se na BL ukájel, jak jsou Norové vyspělý a právní národ, a jak zbytečné, a iracionální jsou hulvátské obavy našich občanů, o osud českých dětí?
        Je mnoho vyvalených, ale jen málo vyvolených, že jo.
        A vaše geniální prognozy ne a ne vyjít….

        To se mi líbí

        • Rosťa napsal:

          Začíná přituhovat. Na Novinkách zase to morálně ušmudlané pehe vyplodilo takovou zhovadilost, že to nejde ani komentovat, natož dát odkaz.

          To se mi líbí

          • vittta napsal:

            Ta jména exulantů, jo?
            Zahlédl jsem tam třeba Hutku, možná si tam v té cizině některé ty dárečky mohli klidně nechat!

            To se mi líbí

          • oh napsal:

            Myslím že v NDR se podobným směskám říkalo Eintopf. A stravitelné to bývalo jen někdy.. 😉

            To se mi líbí

  14. oh napsal:

    Vhodný odkaz pro každou příležitost, kdy samozvaná „elita“ vybalí „čecháčka.“
    http://zpravy.aktualne.cz/domaci/byli-cesi-kolaboranti-jde-o-klise-nacisticke-propagandy-rika/r~cf72a35ab2c611e58c6b0025900fea04/

    A přidám jednu přeskakující gramofonovou desku jako příklad boje za lidská práva, svobodu a civilizační hodnoty:
    http://www.blisty.cz/art/80497.html

    To se mi líbí

  15. jaa napsal:

    Elity ???? http//zpravy.tiscali.cz/kterak-slavek-ulehcil-hackerum-praci-270303

    To se mi líbí

      • oh napsal:

        Nemám toho premiérského ouřadu rád, ale ještě víc nesnáším ledabylé takynovináře, bohorovně píšící o něčem, čemu nerozumí.
        „Že by šlo o hack, tedy násilné prolomení schránky, vyvrací mluvčí Seznamu Irena Zatloukalová. „Rozhodně nedošlo k žádné kompromitaci služby Seznam.cz Email. Podle popisu to vypadá, že se někomu povedlo uhádnout heslo k nějaké z e-mailových schránek.“ (z vyjádření Seznam.cz na Lupě.)
        Kterak ‚Slávek‘ ulehčil hackerům práci?
        „Nabourali se totiž do nezabezpečené schránky na službě, která nabízí emaily zdarma.“
        Spíš kterak si žurnalista představuje počítačové zabezpečení – nejspíše použitím placené služby nebo „vládního“ serveru. Ani jedno není z hlediska zabezpečení žádná výhra. Placené služby pak vypadají třeba takhle – router dostanete od nás a jiný vám nebude s naší sítí fungovat:
        http://www.lupa.cz/clanky/mate-router-od-upc-zmente-si-vychozi-heslo-k-wi-fi-neni-bezpecne/
        U jiných poskytovatelů si můžete pořídit tu krabičku vlastní, ale ani to není výhra. Za své peníze dostanete třeba jen sbírku starých bezpečnostních děr.
        http://www.root.cz/clanky/routery-jsou-zamoreny-chybami-belkin-zyxel-netgear-a-dalsi/#utm_medium=kolotoc&utm_source=lupa-cz&utm_campaign=routery-jsou-zamoreny-chybami-belkin-zyxel-netgear-a-dalsi
        A „vládní servry“ zase mohou obsahovat administrátorská hesla typu „nbusr12345“ – tohle se opravdu povedlo slovenskému NBÚ. Navíc sám uživatel musí dbát na zabezpečení, když nesedí ve vlastní kanceláři a připojuje se k takovému serveru vzdáleně. Nakonec největší problém každého zabezpečení je uživatel.

        To se mi líbí

        • Cech napsal:

          Prosím, pokud se budeme bavit o tom zda to někdo musel prolamovat slovníkovou metodou, nebo něčím ještě sofistikovanějším, tak prosím jednoznačná odpověď zní NE.
          Data ve schránce byla předána majitelem portálu seznam.cz a HOWGH.
          Další mlžení majitele je pouze ukázkou manipulační techniky nic více, nic méně.
          To co je podstatné, je použití těchto dat, zde se jedná o profláklou americkou metodu a to je na tom to zarážející.
          Proč NSA útočí na spolupracující Dienstbierovu ČSSD ?
          Pokud se úspěšně podaří vyřešit tuto otázku tak ostatní již bude tak nějak hračka.

          To se mi líbí

  16. danaver napsal:

    Vy jste se pánové tak krásně zamysleli nad tou elitou 😉
    ale ona prosakuje i do vědeckých kruhů : v noci jsem poslouchala brněnské studio, debatu s profesorem Trnkou, ČSAV, o změnách klimatu. Takže, abyste se i vy poučili : Golfský proud, který oteplovával Evropu, slábne, v důsledku čehož se nám to klima nad evropou a vůbec globálně ohřívá…ale jinak je globální oteplování takové bodové, projevuje se jenom někde, a třeba tam kde mají velké závlahy je takové mikroklima že se tam oteplování neprojeví vůbec.
    Koukla jsem dnes na údaje o panu profesorovi.
    Čím dál víc cítím, že pro pochopení světa je alespoň rok studia v usa nezbytný… 🙂

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.