Věc nemilá


Stala se věc nemilá, (štípla blecha Emila). Být František, mohl bych se jmenovat Nepil. Protože jsem hrubě zanedbal pití, což se samozřejmě projevilo výskytem příslušného kameniva. A když se takový kámen rozhodne, že se vydá na cestu, dovedete si představit ty následky. Takže jsem letošní svátky trávil v příslušném zařízení. A do žil mi proudily blahodárné tekutiny. Nevýhodou pobytu bývá sdílení společného prostoru s pacienty naprosto rozdílných zájmů. A pacient připojený na kapající zdroj nemá moc možností volby.

Běžnou součástí výbavy nemocničního pokoje je dnes i televizní přijímač. A ten běží celý den. Takže jsem shlédl velké množství pohádek, starších, mladších i těch zcela nových. Byl tu zmiňován výkon universálního neherce Mádla. Objektivně je nutno přiznat, že se najdou i výraznější malodíla. Pohádka, která následovala po presidentově proslovu, o ničem a pro nikoho, byla stejně nesmyslná. A přitom pocházela z doby o čtyřicet let mladší.

Na době vzniku skutečně nezáleží. Hloupost prostě nemá žádná omezení.

Jenže nemocniční prostředí vás seznámí se spoustou dalších poznatků. Například ta proslavená prý alkoholická  viróza. Viděl jsem na vlastní oči, co dokáže diabetes s nohou člověka. A ten pohled bych přál všem těm, kteří povídačky o viróze rozšiřují. Pohled na chybějící palec rozhodně nepovzbudí a rovnováze postiženého člověka nepřidá.

Zajímavý je i pohled na nemocniční stravu. Ze všech stran slyšíme o tom, jak je vlastně hrozná. Že by existoval absolutní všežravec, tomu snad nikdo nevěří. Ale při troše snahy se pro každého něco najde. Ostatně takový řízek s kaší není právě špatné jídlo. I snídaně či večeře byly plné dobrého.

A také postřeh týkající se tzv lidských zdrojů. Protože jsem se musel přesunout ze Strakonic do Budějovic, mohl jsem porovnávat. To, co ve Strakonicích stíhala jedna sestřička víceméně s úsměvem, v Budějovicích dělaly dvě, sice také s úsměvem, ale zdálo se jim, že by potřebovaly ješte další do party. Takže je i sporné, zda je toho zdravotního personálu opravdu takový nedostatek.

Ale zde je i další rozdíl. Ve Strakonicích jsem dostával jídlo dobré. Ale v Budějovicích jsem si dokonce mohl vybrat ze tří položek.

Nakonec jsem si nechal takové malé povzdechnutí. Štěstí, co je to štěstí? V určitém okamžiku stačí ke štěstí i to, když se člověk může bez problémů vyprázdnit.

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky se štítky , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

28 reakcí na Věc nemilá

  1. oldwomen napsal:

    Bavore, přeji pevné zdraví a dobře průchozí roury na provozní kapaliny těla všeho druhu.
    Mám kontakty s vrstevníky rozhozenými po světě. Někdo šel za hlasem srdce, jiný za profesí, další za dobrodružstvím. Za Kanál i za Louži. Je nám tolik, kolik je. A těla nám začínají vracet léta nepéče a nelásky sebe k samému. Vzdychačům po „západní lékařské péči“ bych přála, aby si jí dopřáli se vším všudy. Co se týká kvality, dostupnosti i ceny – opravdu si nemáme na co stěžovat.
    Zařekla jsem se, že na jistý portál už ani řádku… Sušice je také celkem velká vesnice kousek od Lipníka nad Bečvou a to nejlepší v této zemi opravdu pochází z Prácheňska. Třeba já 🙂
    Ještě jednou pevné zdraví.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      I já jsem se takto jednou zařekl a stejně jsem to porušil. Asi to prostě nejde. A co se týká toho zdravotnictví, tak tady máme pořád skvělé lékaře i sestřičky. A u těch sestřiček nezáleží na tom, jestli mají před jménem nějaký ten titul, ale na tom, co mají v srdci. Ty, které jsem potkal, tam tu úctu k pacientovi měly.
      Já vím, že i vy pocházíte z toho srdci mému milého kraje. Jen jsem to nechtěl ventilovat tam, protože jsem vás tam dlouho neviděl, a nevěděl jsem proč. Tak teď už vím.
      Proto i do Stepi posílám pozdravy a přání.

      To se mi líbí

  2. Bavor V. napsal:

    K neslavnému výročí dnešního dne jednu výstižnou písničku. https://www.youtube.com/watch?v=Y5AGJiya-UY

    To se mi líbí

    • Jos napsal:

      Vážený Bavore, v první řadě přeji vám , trochu opožděně, hodně štěstí a hlavně zdraví v roce 2016. A totéž přeji i ostatním zde přítomným.
      Ta písnička je opravdu výstižná. Ale když jsem četl diskusní příspěvky pod ní, uvědomil jsem si, že současná mladá generace, odhaduji to 15 – 25, možná 30 let už jí chápe zcela jinak než naše generace. Jako písničku o rozchodu mileneckého páru, ke které autor přilepil, dost neorganicky, jako poslední obraz – rozdělení Československa. Rozbití republiky už je nijak moc nepálí. Je to smutné, protože ti demagogové, pro které byli dva presidenti lepší než jeden president, dva přesedové vlády lepší než jeden a s touto vidinou rozbili republiku vlastně uspěli. A pomalu mohou opět vylézt z děr a ucházet se o místo na výsluní. A pro část populace to budou důvěryhodní politici. V Čechii i na Slovensku.

      To se mi líbí

  3. kchodl napsal:

    Přeji pevný kořínek až kořen, pohodu, optimusmus a rychlé zotavení.
    Však to říkám, se zdravotnictvím to není u nás tak zlé – přál bych všem škarohlídům zažít americké zdravotnictví, to by čuměli. To opravdu není „Chicago Hope“ jako v televizi.

    Co mě na Vašem líčení poněkud vyděsilo, je přítomnost TV a speciálně ČT na pokoji.
    Už léta se na to nedívám, televizi nemáme a obávám se, že bych to oslabený nějakým úrazem (protože nemoc žádnou nemám) nemusel přežít, ten náhlý šok, kdybych se náhodou do nemocnice dostal.

    Možná bych si měl nechat napsat do zdravotní dokumentace „alergii na vysílání České televize a ČRo“, bohužel pochybuji, že to má nějakou svoji MKN přihrádku. Lístek do náprsní tašky k dokladům, „Nepouštět ČT v případě úrazu“ by možná také pomohl (ale s tím se musí opatrně, kdybych narazil na nějakého havloida mezi zdravotnickým personálem, mohl bych díky lístku také skončit špatně, minimálně v blázinci na pozorování, za „odměnu“).
    🙂

    Každopádně si nemyslím, že sledování ČT nemocným nějak prospívá.
    Vidím to na zdravých lidech kolem sebe, kdo na ČT ještě kouká, dost se to na něm podepisuje.
    🙂

    To se mi líbí

    • oh napsal:

      Kchodle, v takovém případě vám mohu doporučit, abyste se dožadoval se převozu do pražské nemocnice „Pod Petřínem.“ Tam TV na všech pokojích nejsou, dokonce tam není ani rádio, pokud si ho nedonese přímo pacoš. Jedinou obecně dostupnou „zábavu“ představuje místní dráťák, ke kterému vám Boromejky ochotně půjčí sluchátka. Program tvoří přenosy ze mší a převzaté vysílání rádia Proglas. 🙂

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        To by mě snad i vyhovovalo. Co si kdo poslouchá na sluchátka, je jeho věc. Stejně s sebou nosím pořád notes nebo tablet nebo čtečku knížek, takže s černoprdelnickým dráťákem bych neměl problém.

        To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Ve Strakonicích jsem „sledoval“ asi 50 různých pořadů, počínaje dopolední „Óčkem“ (aspoň trochu hudby), odpoledne byly pohádky, naštěstí večer byla jen ta první a pak se TV vypínala. Naopak v ČB jsme na pokoji TV neměli, ale osobně bych ji vyměnil za svého spolunocležníka. Nerudný dědek, který by asi patřil na jiné oddělení.

      To se mi líbí

    • Jitka napsal:

      Letos jsem také navštívila jedno z brněnských nemocničních zařízení, a vážně, je to šok, televize Nova nonstop, neuvěřitelné, jak ty novácké programy ty pacientky probíraly. Dohoda nebyla možná, a tak jsem podepsala revers a utekla domů. Jak já si vážila domova!!

      To se mi líbí

  4. blbíš napsal:

    … když už jste, pane Bavore, nakousl ty nemocniční … v lednu mne čeká chirurgie a jsem velice rád, že jsem ten „TEN“ a nikoli ta „TA“ 🙂 – viz::

    To se mi líbí

  5. Cech napsal:

    Popřát Vám pane Bavore V. dále již jen pevného zdraví pro tělo aby mohla i nadále fungovat mysl.

    To se mi líbí

  6. brtnikvbrlohu napsal:

    Tak já před časem zažil – při zjištění Dg stejné jako u pána na hradě – na interně TV která hrála až po vhození dost mastné mince – naštěstí spolupacient na tv nelepil – uspořádal jsem pomocí noťasu spoustu fotek a hodně četl. Tehdy tam ještě nebyla volní wifina. Naše zdravotnictví je pořád uspokojivé ale pomalu spějeme ke standardu made in strejček sam. Trh dělá své.

    To se mi líbí

  7. brtnikvbrlohu napsal:

    Doufám že pan domácí těchto stránek bude dbát na dostatečný průtok trubkami by se nezanášely – plzeň ale už není to co byla. I jiný zlatavý mok poslouží stejně dobře. Myslím si že v jeho věku mu už propití do alkoholismu – pokud to nebude přehánět nehrozí – apropo – trochu mne vyvedl z míry letošní konec roku – petardování mělo výrazný posun k hlučnosti a začalo pomalu o milukáši, pokračovalo se i na nový rok po setmění. Zvláštní bylo že většina hospod byla na silvouše zavřená – pomalu jako o štědrém dnu.

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Zajímavé, protože v centru našeho městyse už několik let intenzita silvestrovských oslav klesá a letos byl už tak kolem 01:00 celkem klid. Dříve tu býval bordel až tak do čtyř. A radnice posunula oficiální velkoohňostroj až na 17:00 na Nový rok, prý aby si to užily děti, což považuji za rozumný krok.

      To se mi líbí

      • brtnikvbrlohu napsal:

        Nižší intenzita byla – ale to jsem připisoval odstěhováním se největšího – bezkonkurenčně – bouchálisty. Jinak se to spíš rozplizuje – vesele se bouchalo i na štědrý den, Oficiální bouchání se nekoná od doby kdy to odnesla kašna, byť preventivně zabedněná.
        Osobně v tom bouchání nevidím žádný smysl – i když – pohledem na dobře udělané ohňostrůjné divadlo – jednou za čas – bych asi taky nepohrdl.

        To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        U nás na periferii Plzně to začíná už před Mikulášem, který je prvním vrcholem. Průběžně to pokračuje do Štědrého dne, což je vrchol druhý-absolutně nechápu proč. A pak zas průběžně až do Silvestra, kdy to kulminuje. Pak už se dobouchávaj zásoby-tak do půlky ledna. Idiotskej koníček.

        To se mi líbí

  8. Berkowitz napsal:

    Přeji všem pohodový rok 2016. Chtěl bych poděkovat hlavně panu „Kchodlovi“. Jeho příspěvky jsou velmi inspirativní a v mnoha oblastech mi otevřely oči.
    PF :

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      No, na Kchodla a Hudce bych měl jeden inspirační dotaz. Co víte o československém kulometu ve službách čínské armády a poté i filmu?

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Mám na mysli lehký kulomet ZB 26

        To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          ZB-26 byl jeden z prvních moderních lehkých kulometů, vlastně nejúspěšnější předválečná konstrukce konstruktéra Holka (pak je slavný ještě těžký ZB-37). Jako takový se vyvážel do celého světa, Britové ho – s pomocí československých expertů – překomorovali na jejich .303 ráži a vyráběli v Enfieldu. Od toho název BrEn (Brno-Enfield). Ještě nedávno to nosili do akce SAS místo těch „nespolehlivých“ moderních (vlastně už zase nosí – vyvzdorovali si to).

          Mělo to výměnné zásobníky po 20-ti (pro československé náboje) nebo 30-ti nábojích (pro ty britské .303), proto se to hned pozná – ZB-26 měl rovný zásobník, britský BREN prohnutý (jako třeba do Sa-58 nebo AK-47). Na tu dobu to bylo revoluční řešení se zásobníkem shora, to sice vypadalo divně – muška a hledí nebyly nad hlavní, ale šikmo po straně (výhledu bránil ten zásobník), ale mělo to plno výhod – snadno se odstraňovaly závady a nic nebránilo nízkému položení zbraně, což se hodilo při krytí na zemi nebo v okopu. Také se to dobře nosilo. Hlavně byly výměnné přes rychlospojku, trvalo to asi 5 vteřin – hlaveň se měnila (protože byla horká) po 10-ti zásobnících za studenou (a pak zase zpátky). Životnost hlavně byla 15 tisíc výstřelů oficiálně podle předpisů, ve skutečnosti zaručená továrnou na 50 tis. To byla další obrovská výhoda, protože tehdejší (ono i dnes) kulomety tohle měly blbě vyřešené a výměna hlavně v boji byla skoro nemožná nebo aspoň obtížnější (takže třeba Němci stříleli z MG42 dokud se jim tam nepřivařila do nábojové komory nábojnice, cca 2 000 ran pokud to trochu chladili a pak hlaveň zahodili – nebo ji museli poslat na opravu – ale výměna hlavně trvala několikrát déle a často to střelci nestihli a zabili je). Prostě ZB-26/30/BREN byl výjimečně povedený.

          Vyráběl to kdekdo, mnoho zemí i bezlicenčně, prostě to obšlehli. V různých rážích. Třeba u nás to bylo v 8×57, .303 British, .308 Winchester, … Novější verze byla ZB-30, to se lišilo jen v maličkostech, hlavně levnější výrobou některých částí.

          Vyváželo se to hodně i do Číny a tam to má ohromně velký kredit (skoro podobný jako zbraně Izraelcům), protože v té době je napadli Japonci a z Evropy všechny země „fandily“ Japončíkům. Hlavně Britové – a ti ovládali moře, takže zavedli proti Číně embargo a jedna z mála zemí, která tam dodávala bylo Československo, k velké nelibosti Francie.

          (BTW, tohle fandění Západu Japonským zločincům včetně – jak je to podobné s dneškem – utajování a bagatelizování masakru v Nankingu – trvalo až do války s Japonskem, proto také sovětsko-japonská válka se nazývá v západní historiografii Nomochan Jiken, to je japonsky. Kdežo sovětští/ruští historici tomu říkají Chalchyn Gol, to je mongolsky).

          Paradoxní je, že v těch čínských historických filmech je vidět možná japonský kulomet Typ-96 nebo Typ-97, což byl … československý ZB-26, japonská kopie (bezlicenční).

          Prostě v tom japonsko-čínském konfliktu měly obě straně stejné československé kulomety, ačkoliv většinou v jiné ráži a z jiné továrny.

          Dá se říci, že z československých zbraní jsou celosvětově nejznámější tři: kulomet ZB-26, útočná puška Sa-58, pistole CZ75. Ono je toho samozřejmě více, …

          To se mi líbí

      • oldwomen napsal:

        Řekla bych, pokud tedy mohu, že číňani ozkouseli jeho kvality z obou stran hlavně. Zda hrál v čínských filmech netuším, ale předpokládám, že v českých úspěšně suploval breny. Ale já palny zbraně nerada. Vidle sou vidle. I když v porovnání i s blbou flobertkou nemaj moc šancí.

        To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Obrázek se ovšem vztahuje k tzv. II.pražské defenestraci1618, která de facto byla ovšem defenestrací třetí. Mám k tu k tomu něco rozepsáno, ale není čas a síla a inspirace.

      To se mi líbí

  9. tata napsal:

    Panu domácimu přeju pevné zdraví,jako abstinent a nepití piva vím co to je ,taky jsem si tím prošel .Ledvinová kolika je věc,navic 6 krat cevkování ani největšimu nepřiteli bych to nepřál,Holt i abstinence má stiné stranky.
    a trochu OT.
    jako vždy mám u počitače TV puštěnou jako kulisu……….vnimám ji jen okrajově dnes na čt1 měli den……….zjistil jsem že vtom byvalém režimu se nedalo žit……….nejdřiv něco o náké běžkyni to jsem zaregistroval jen zbežně vicemeně konec ovšem ten film potom jsem tak od pulky začal sledovat pozorně……….co stoho vyleze………..no co dnes cpou otom minulém to je sila……….holt jsem žil uplně jinde

    To se mi líbí

    • Joda napsal:

      Také jsem, jako tata, nabyl dojem, že za minulého režimu každá druhá rodina měla něco společného s Chartou a s didentem a z každé třetí někdo seděl v base z politických důvodů.

      To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.