Americký mužik


Ze všech možných stran jsme zásobování vtípky o ruských mužicích, žijících kdesi ve stepi v zemljankách a neznajících nic jiného než báťušku cara. Ale co si myslet o Američanech, kteří se dodnes topí v předsudcích a bludech? Nedávno jsem uváděl odkaz na situaci v městečku Woodland, kde se místní postavili proti stavbě fotovoltaické elektrárny s důvody, které opravdu svědčí o vysoké inteligenci obyvatel. Solární panely škodí místní vegetaci. Brání prý rostlinám ve fotosyntéze, tudíž i v růstu. Jiný občan varoval před vysátím energie ze Slunce, což by mohlo vést ke konci života i byznysu ve Woodlandu.

O úrovni amerických mužiků vypovídá i fakt, že existují místa, kde je zakázáno učit Darwinovu evoluční teorii, protože to odporuje jejich přesvědčení a ohrožuje mravní výchovu mladé populace.

Co se týká úrovně vzdělání, tak o mnohém vypovídá vědecká práce jistého vysokoškolského profesora na téma negativního vnímání tečky na konci věty v SMS zprávách. Nyní prý chystá podobnou studii, která bude zkoumat kladný vliv vykřičníku.

Možná budete namítat, že Američané mají skvělý výzkum a podobná odvětví. Jenže… Když se budete zajímat o ty, kdož ty výzkumy i praxi provádějí, narazíte na jména, která anglicky rozhodně neznějí. Jedná se buď o potomky nebo přímo přistěhovalce z Číny, Ruska, Evropských severských států, případně Indie. Ostatně světový plastický chirurg Bohdan Pomahač je Čech.

Myšlení průměrných Američanů zůstává někde na úrovni počátků minulého století. A tomu se občas svými výroky blíží i mnozí politici.

Ale pořád budeme parodovat ruského mužika.

Bavor podpis_rex2

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

65 reakcí na Americký mužik

  1. SPENTA MAINJU napsal:

    Nevím, ale co se týče náboženských zabedněnců ,tak není to tak dlouho, co nějaká cáklá náboženská sekta v Rusku ve vesnici Nikolskoje očekávala konec světa v zemljance a žili i mezi mrtvými v té díře v zemi, než je vyvedli policajti.Tak američtí mužici tito sice odmítají sluneční elektrárnu, ale počínají si celkem neškodně, u nás na tento výkřik vědy doplácíme všichni, takže zatímco oni je i s něčím, co by je stálo a není vyloučeno, že to dobře vědí, peníze navíc, tak pod sice pavědeckou námitou vypoklonkovali, tak u nás ale ne.Tak kdo je horší. Na tyhle „elektrárny“ na poli naopak doplácíme, oni ne, pravda, šli na to přes pavědu. A co se týče vědců na počet obyvatelů, tak sice lze vypíchnout, nesmyslné bádání o tečkách či vykřičnících na konci nějaké věty, ale podobné hlouposti se dělaly v Rusku o mnoho horší, tak jedna za všechny, zatím se ještě opravdu nepodařilo za krátkou dobu nikde vysušit jezero než v Ruskem vedeném Sovětském Svazu, alias dnes za hranicemi, a dosah na životy to bude mít do daleké budoucnosti, spolu se zaniklým jezerem zanikne i to, kvůli čemu jej vlastně připravili o vodu, pravda, již za papírovými hranicemi Ruska. A bádání o obracení sibiřských toků také nemělo chybu, nakonec kdyby k tomu došlo, tak by bylo o další vyschlé oblasti navíc a potopy jinde.
    A co se týče národností vědců, tak snažíte se říci, že Američané nejsou nijak vědecky zaměřeni. Ale, jak asi vznikl americký národ, tak jistě, kromě indiánů v rezervaci jej tvoří potomci přistěhovalců v několika po sobě jdoucích vlnách, tak kolik asi generací za 500 let tam mohlo být .
    Spíš je zajímavé, že národ, který tam vznikl, má za 500 let těch vědců daleko víc, než jiný národ v Evropě, kde tento žije několik tisíc let.Těch prvních 100 let od Mayflower 1621 bych jim ani nepočítal, takže za 6let přesně sice 500 let od oficiálního vzniku amerického pro-národa , ale 100 let bych jim ubral, to opravdu tu vědu dělat nemohli, mohli by špatně v mezičase dopadnout ohledně Indiánů, ti by jim čas na bádání neposkytli.
    Tak například hodně Američanů je potomky nepříliš početných Irů jako třeba Taylor, nebo Mac Laurin.
    Nebo Carl Sagan a Linda Saganová, z Ruska asi ne.
    Nebo Nash, Nirenberg, Lewis Swift, Horace Parnell Tuttle, Clyde Tombaugh, samá neamerická(asi dle Vás neanglická) jména.
    Spíš je naopak zajímavé, že v Rusku je stabilně několik posledních let, asi tolik milionů dětských bezdomovců(míněno do 18 let věku), kolik jich bylo těsně po druhé válce, tak tehdy to bylo jasné, proč, ale proč v těchto letech, když válka v Rusku žádná, to asi vědí jen ti ruští vědci.
    A že vidíte hodně jmen indických a čínských a co jako má být. Je tam i hodně Čechů, tak vlastně ale takto říkáte, že Češi pobytem v Americe zblbli, řekl bych že nikoliv.
    Víte dobře, že když tam bylo hodně čínských kuliů na práci na železnicích, tak se čínská věda nekonala, takže odpověd hledejte spíš ve všeobecném pokroku, prostě, Číňani a Indové v době stavby amerických železnic neměli z čeho tu vědu „dělat“.
    A protože se pokrok rozšířil všude, tak chtějí prostě vyniknout a lépe žít. A „evropští“ Američané jsou prostě asi pohodlnější , jenže to je to samé, co u nás. Vietnamci u nás také nejsou líní obchodovat a shánět co je kde levnější a našinci ve srovnání s nimi zpohodlněli, takže to co popisujete, je to samé, co u nás.
    Na ČVUT snížili letos pro přijetí bodovou hranici na 1/2, (iba štyry body stačia, no neberte to) aby docílili toho, čemu se kdysi prý říkalo obloženost.
    A taková Česká zemědělská univerzita alias hnojárna, tak to je opravdu mastrštyk, úplná líheň vědců, spíš namyšlených líných spratkyň, prostě hodně namyšlených dívek chce mít za každou cenu VŠ, doslova bez práce a úlohy přidělené učitely „nakupují“, prostě nechtějí ztrácet čas vypracováváním úloh, n¨mají na starosti důležitější věci. Ale věda mezi nimi není.
    Takže odpověď je spíš v tom, že ti s těmi indickými a čínskými jmény prostě ještě za dobu, co nejprve neměli možnost vynikat ve vědě v době kdy jen hákovali na stavbě železnic, třeba CPR, WPR a podobných, tak nestačili ještě zpohodlnět a když ta pokročilá doba nastala, tak v ní začali nejsa, pohodlní, vynikat a podobně čeští Vietnamci, starší v obchodu a jejich děti na škole.
    Ale jak jednou někdo zpohodlní, je úplně jedno, jaké byl původně národnosti, tak to dopadne podobně třeba i s nimi, ale to je záležitost na delší dobu.

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Vy jste jistě Američan. Alespoň podle vašich faktů to tak vypadá. Letos píšeme rok 2015, nemýlím-li se. Odečtu-li po česku 500 let, dostanu se na datum 1515. Tedy do doby krátce po objevení Ameriky, kdy na dnešním území USA žili jen indiáni. Poutníci z Mayfloveru, jak píšete, připluli roku 1621.
      Tak tedy počítám-li po česku, bude to za 6 let rozdíl 400 letý. Vy píšete 500 letý.
      Co vy na to? Podíváme-li se na vaše další „fakta“ je to podobné.

      To se mi líbí

      • Vladimír napsal:

        A to už vůbec nehledě k tomu, že čeština úpí…
        “ …úlohy přidělené učitely „nakupují“…“, takže ano, jest to Američan. :-), či přímo absolvent té oné VŠ.
        Nezlobte se, ale takové gramatické chyby opravdu nesnáším,

        To se mi líbí

    • Antimon napsal:

      Tady bych chtěl pouze připomenout Americký Středozápad jako obilnici Spojených států. To bylo naprosto bez chyby …..

      To se mi líbí

  2. kchodl napsal:

    Parodování ruských mužiků se může jevit zábavné, ale vždy když se parodie vezme vážně a západní nadčlověk vyrazí na výlet do oněch východních stepí, zatím vždy se ukázalo, že ten východní mužik je velmi sveřepý a chytrý tvor, který kromě vodky umí také vyrábět a používat meče, pušky, děla, posléze i tanky a letadla, dokonce nejlepší na světě. Skoro to vypadá, že se Západ nebezpečně blíží k dalšímu testu, po kterém vyjde najevo, že ruský mužik umí i rakety a jaderné bomby.

    Nehledě na další věci, které propaganda opomíjí, protože mediální dementi o tom nic nevědí, například že ruský mužik umí i psát knihy, muziku, divadlo, točit filmy, létá do vesmíru, objevil velký kus světa pro naší křesťanskou civilizaci, je podepsán pod mnoha fundamentálními vědeckými objevy a technickými řešeními.

    V Americe nejsou mužici, ale „redneci“ (redneck – doslova rudý, tedy opálený krk), ti ale nejsou opovrhováni celosvětově, jen v USA. Převážně těmi „výjimečnými a nepostradatelnými“ Amíky při obou pobřežích. Existuje na ně obrovské množství vtipů, občas se mihnou i jako „hrdinové“ v hollywoodské produkci. A platí o nich to samé jako o ruských mužicích. Také jsou sveřepí, dokáží bojovat, jsou slušní, lidští, přátelští, … jsou to prostě fajn lidé. Jako skoro všude.

    Typický redneck je chlápek v ohavně barevné kostkované flanelové košili, vysokých pracovních botách, festových džínách, na palici baseballku, slamák nebo stetson, pokud je to na jihu případně v Texasu. Nosí prošívanou červenou vestu nebo bundu ušitou ze staré deky. To je von, Mr. Redneck osobně. Často má ještě velkého psa neurčité rasy, pušku a pickup velikosti evropského náklaďáčku, něco na způsob menší Avie. Někdy ho doprovází tlustá, trochu přiblble působící většinou těhotná žena a kupa dementně vypadajících přežraných dětí. Takhle je vidí ti lidé z pobřeží i Hollywood. Někdy to není daleko od pravdy.
    🙂

    Sice jsou většinou o dost nevzdělanější – myšleno ve všeobecném rozhledu, kultuře, v zeměpise, jazycích. literatuře – ale v žádném případě blbí. Nevzdělanost je dána americkým školstvím a popkulturou, a také brutální orientací na dolar. Přiblblou televizí a náboženstvím všude. Životní podmínky jsou tak tvrdé, že cokoliv co bezprostředně nevydělává, včetně znalostí, si mohou dovolit jen ti „lepší lidé“. Takže obyčejný instalatér, řemeslník, řidič, středně vzdělaný často dokonce i nějaký ten pseudo-vysokoškolák má mizivé ponětí o všem, co považujeme za zcela standardní. I špičkoví američtí vysokoškoláci jsou mimo svůj obor totální nevzdělanci, velmi často, vlastně většinou. Donedávna přes 50% Amíků nemělo vůbec žádné zdravotní pojištění, většina těch nepojištěných jsou právě tihle. Rednecks.

    Třeba neví, kdo byl Caesar – vzpomene si na mexického gangstera z jednoho filmu. A myslí si, že „veni, vidi, vici“ řekl poprvé generál Patton nebo generál Grant nebo kdo, v bitvě u Gettysburgu nebo kde. Nevědí nic o Antice. Pokud ano, tak jen z nějakých filmů. Mimo USA znají Británii, Austrálii, Francii, Německo, Itálii, Švédsko, Rusko, Čínu a Japonsko. Hodně lidí neví, že mimo angličtiny a španělštiny jsou i jiné jazyky, myslí si, že všechno ostatní – mimo čínštiny, japonštiny a tak – jsou jen nějaké dialekty angličtiny. I ruština. V Evropě se mluví evropsky, což je téměř nesrozumitelný druh angličtiny …

    Jediné z historie, v čem vyloženě neplavou, je historie USA a všichni vědí o WWII – ačkoliv značně zmateně, jen filmů, o válce v Koreji (viděli M.A.S.H.), o Vietnamu. To je všechno. Nepřítel je Rusák, to znají, má atomovky a létal do vesmíru. Sputnik, Gagarin, vodka – to vědí co nebo kdo je.

    Tak samozřejmě, to je jenom generalizace. Lidé jsou všude stejní a všechny pohání onen hlad po vědění, zvídavost. Takže kolikrát narazíte na experta na různé věci, kde byste to rozhodně nečekali. I „vesnické“ americké státní školy jsou skvěle vybavené, knihovny plné, kdo se chce něco dozvědět, má kde. Dnes s internetem ještě více. Problém je jen v tom, že tyhle „neužitečné“ vědomosti do žáků americká škola nenacpe a jak se ukazuje již mnoho a mnoho let, tak neužitečné informace to zase nejsou. Tím pádem o těch amerických lidech rozhoduje mnohem více původ, rodina, sociální zařazení. Protože tyto „neužitečné“ vědomosti po nich nikdo ve škole nechce a dozví se je hlavně doma.

    Co ruský mužik ani snad nikdo jiný z bělochů na celém světě nemá, je americký vztah k náboženství, to je něco příšerného. Jsou totálně fundamentalističtí, v tom špatném slova smyslu. Mnoho z nich. Jsou schopni brát Bibli doslova a neustále o tom melou. Mnoho lidí na „venkově“ – to mohou být i města s 10-ti miliony obyvatel – působí na Evropana jak nějaký křesťanský Taliban.

    Kamarád u Chattanoogy pracoval na svém baráku v neděli a stal se tam díky tomu „persona non-grata“, ačkoliv mu nikdo do očí nic neřekl. Někdo mu pravidelně prostřeloval puškou okna a tak.
    Věřící, jiný důvod to nemělo. Jednou na schůzi městské rady – šlo o malé satelitní městečko, asi 20 tisíc lidí – prohlásil, že je sice křesťansky pokřtěný, ale že je agnostik – slovo ateista raději nevypustil z úst – no a strhla se velká mela, protože nikdo nevěděl, co to znamená.

    Někde to prostě přesahuje naše chápání. Každých 100 metrů je nějaký kostel a černoprdelníci si žijí jak králové. I nejsilněji věřící český věřící by tam působil jako odpadlík od víry. Takže se nelze divit, že evoluční teorie se tam sice učí – to je dané zákonem – ale prosazují se i „alternativní pohledy“. Kreacionismus nejvíce – i to je pro ně odporná hereze, takže je to vlastně pokrok. A není to pro ně jen nějaká folklorní zvláštnost, oni to berou všechno smrtelně vážně.

    To náboženství a jeho vliv, to mě na USA překvapilo asi nejvíce. O tom se moc nemluví, každý asi byl šokován těmi „mobil home parky“, obrovskou chudobu, doslova favely kolem velkoměst. Ale tohle málokdo zmíní. Že jste odjinud sice všichni hned poznají – netuším jak – a k návštěvníkovi se chovají značně tolerantně, ale ta tolerance má svoje meze – v případě náboženství velmi ostré, člověk si musí dávat pozor co říká a komu.

    Tož tak: až budete mít dost blbých vtipů o mužicích, hledejte na netu vtipy o rednecích. Jsou stejně blbé.

    A ještě jinak, zatímco obraz Rusa splývá s obrazem mužika, obraz Amíka – alespoň ve vojenské oblasti – je karikován obrazem „pindose“. To je slangově tučňák. Pochází to z chybně nastavených podmínek vojenského úrazového a životního pojištění, které podle jednoho dosud platného precedentu neuznává nárok na výplatu životní pojistky v případě zranění nebo úmrtí, pokud neměl voják při sobě veškerou výstroj. Něco jako když firma nevyplatí pracovníkovi náhradu, pokud neměl na sobě ochranné pracovní pomůcky. Což vede k tomu, že americký pěšák všude táhne plnou polní a vleče se jak tučňák. Má to i s puškou a municí k 50-ti kilům. Jedna „chybička“ nějaké kancelářské krysy a kolik to už stálo životů a neštěstí. Platí to tak už mnoho let a dosud to vojenská byrokracie nedokázala změnit – to je prostě k nevíře, ale přesto je to pravda, žádná urban legend.

    A to je jenom půl pravdy. Další důvod k této zhůvěřilosti je totální promořenost právníky, ti našli novou půdu i v armádě. Vychází z civilní logiky: když je někdo zraněn (WIA) nebo dokonce zabit (KIA) v akci, je to někoho vina – protože američtí hrdinové přece neumírají. A právníci zkoumají, kdo to způsobil – často to dopadne tak, že vinu nese velitel, který dal vojákům befel nechat velké batohy v táboře, protože je čeká 20 km pěšky a pak při napadení neměli ochranné a zdravotní pomůcky, vysílačky nebo dost munice. Pozůstalí pak žalují v civilním procesu toho chudáka velitele, většinou z armády vykopnutého pro tuto „chybu“. Prostě totální pakárna. Když někde čtu, že taková armáda může vyhrát nějakou válku, musím se chechtat. No ano, může, když by náhodou bojovala třeba o území USA, přímo doma. Ale předtím by museli vystřílet všechny svoje právníky a další cizopasnou verbež.

    To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Zde je to poněkud obtížnější, to abychom mohli relevantně porovnat Ruského mužika a Amerického rednecka v boji je nutné jim zabezpečit přímý kontakt.
      Je sice pravda že na Ukrajině se něco málo vyzkoušelo ale přeci jenom, když bojuje dovolenkář a příslušník Academi není ten výsledek relevantní.
      Proto je ta snaha vyzkoušet mužika kontra rednecka přímo v tom kontaktu s příslušnou technikou a výzbrojí.
      Pokud se podaří nasadit NATO v Sýrii pozemní síly, tak by to asi bylo možné zkalkulovat poměrně přesně, byl by dostatek dat ke zpracování modelu.
      No a v případě kladného výsledku by bylo možné přistoupit ke kroucení rukou rusům tak až by se jim ty ručičky vymkly z kloubů úplně.
      No ale takto pokud nám ta sila ruského mužíka je představována pouze vychloubačnou Ruskou propagandou, tak je pro nás v NATO situace taková, jako by ten výpočet byl zastíněn něčím co v současné době nejsme schopni korektně zpredikovat.
      Pokud Putin záhy nepadne, tak asi nebude jiná možnost jak si to vyzkoušet; prostě my v NATO prubneme Ruského mužika a bude po Ruské propagandě.

      To se mi líbí

    • Strejda Olin napsal:

      +1

      To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      Skvělé, fakt jsem si početla :). I kdyby to byla jen z půlky pravda. Ale v tomto Vám věřím, nakonec informace i od jiných jsou podobné, ale třeba informace z armády jsem neměla.

      To se mi líbí

      • oh napsal:

        Tenkrát v Point Pleasant byla hospoda, která patřila chlapíkovi, který se jmenoval Bill Manning. Chodili jsme tam na pivo, za pět centů stejná míra jako dnes za patnáct. Bill se nám líbil. Říkalo se o něm, že se opíjí a pak tluče svou ženu. Zacpávali jsme si uši a programově jsme tomu nevěřili, aby nám to nebránilo ho obdivovat. Bili nám vyprávěl o svých mladých letech, kdy jezdil s vaudevillem, po našem s kabaretem, ve kterém vystupoval co klaun. Znal spoustu příhod; hráli po venkově tak zvané „one night stand“, jen jedno představení, a ráno zapakovat a o štaci dál. Před dobou rádia a televize, a koneckonců ještě než kino obsadilo kdejakou vesnici (dnes je zase opouští, udušeno televizí), kabarety měly svou tradici. Dalo by se říct romantickou a trochu pornografickou. V každé „štaci“ byla děvčata, Bill byl tehdy mladík, něco slyšel, něco si vymyslil a něco i zažil. Dvě piva u Billa s jeho vyprávěním, to vše za deset centů, to byla kulantní cena.
        Jednou mě div nerozplakal. Doktor Black, venkovský lékař s kufříčkem, přišel po našem zavolání k Janě, které nebylo dobře. Když ji prohlédl, pravil, abychom se nelekali, ale v okolí se vyskytla dětská obrna a že by navrhoval, abychom Janu dali na pár dní na pozorování do nemocnice v Abingtonu. Všechno dobře dopadlo, i zaplacení nemocnice. Lékaři poznali, že jsme emigranti, a složili se na nás, Janu propustili.
        Když jsem dopil pivo, povídá Bill váhavě: „Myslil jsem na tebe. Asi jsi měl strach o holku.“
        Pak udělal dlouhou pausu, jako by hledal správná slova. Když je našel, řekl naoko lhostejně: „Jsem chudej chlap, to víš, tady hospoda houby vydělá … ale .. kdybys … kdybyste potřebovali, časy jsou zlý, přijďte sem, já vám dám vždycky najíst. Slib mi, že to uděláš.“ A podával mi ploutev.
        Během doby si v Point Pleasant na nás zvykli.
        Nerozpadali se láskou, ale nestranili se nás. Protože věděli, že jsme uhnuli před Hitlerovou něhou, automaticky nás považovali za Židy. Jednou jakýsi muž nadhodil, jestli víme, že v New Hope je synagóga. Nevěděli jsme.
        „To máte ani ne hodinu autem. Můžete jezdit na bohoslužby.“
        Informovali jsme ho, že by to bylo zbytečné, protože nejsme Židi. Zadíval se na nás a po chvíli se zeptal: „Tak proč jste utekli před Hitlerem, když jste nemuseli?“
        Dalo práci mu vysvětlit, že nesouhlasíme s fašismem a jakýmkoli násilím. Ze jsme z jeviště hlásali a hráli o lotrovství fašismu a že jsme pak museli vyklidit pole, bohužel.
        Asi to pochopil, řekl to ženě, ta to trousila jinde a v Point Pleasant vzali na vědomí, že nejsme Židi. Ale proč tedy, začali se tázat, nechodíte na bohoslužby křesťanské? Máme hned u silnice kostel, dá se tam parkovat!
        V té době Američané snesli jakékoliv vyznání. Jakoukoliv odrůdu. Sami protestanti, dělili se na řadu druhů a poddruhů, novokřtěnci, svědci Jehovovi, příslušníci církve Ježíše světce, i umělá, ad hoc vymyšlená náboženství a sekty brali na vědomí, pokud se vzýval Bůh. Pouze bezvěrectví neviděli rádi. Bezvěrec jim byl podezřelý. To by mohl být i komunista nebo anarchista anebo bůhvíco. A my byli bezvěrci. Co teď, když jsme se nechtěli sami ostrakisovat v tak malém městečku?
        Byli jsme nuceni vymyslet si náboženství. I prohlásili jsme se za husity.
        „Hus protestoval“ pravili, „můžete chodit k nám, k protestantům!“
        „Jenže my jsme husité, sekta bojovníků,“ zdokonalovali jsme svou církev. „My neuznáváme chrámy a kláštery. My musíme být doma nebo na zahradě, a meditovat nerušeně.“
        Kývali hlavou, aniž chápali, obávám se, ale byli jsme přijati do řad křesťanstva.
        Jan Werich vzpomíná… vlastně Potlach

        To se mi líbí

  3. Petr2 napsal:

    Ten článek je poněkud popletený.
    Jak správně podotkl Spenta, důležité na americké vědě je, kolik zahraničních si dokáže přivlastnit a využít je. Přece Einstein, Fermi, von Neumann, Goedel, Born… nezískali vzdělání v USA. Ale stali se posléze americkými občany, platili tam daně a dělali jim faktickou „reklamu“. A to se počítá.

    Dnes to není o mnoho jiné. Kterýpak jazyk se vaše děti a vnoučata snaží ve škole zvládnout jako první? Němčinu, ruštinu? To svědčí o nastavení pracovního trhu

    2) Základní charakteristikou americké společnosti je velká diferencovanost. Najdou se tam úplní chudáci, nebo rudokrcí zemědělci (kteří ale krmí obilím mnohé země) i akademická smetánka. K níž mimochodem, patří i současný prezident (ať je jeho výkon v zahraniční politice jakýkoliv.)

    3) Pokud jde o vojenské věci, převládá tu, mám dojem představa Velké VLASTENECKÉ. Ale dnešní armády jsou profi a vedou obvykle války „koloniálního“ typu, v zahraničí. Američané ve 20. století nebojovali doma vůbec, ostatní, včetně Rusů, k tomu směřují.
    Ještě jedna věc k povšimnutí: jak Američané, tak Rusové nezačínají války s podobně silným, Pearl Harbor byl do jisté míry výjimkou, právě proto, že byli napadeni na vlastním území.

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Rusové začínají války?
      A s kým?
      Navíc….začít válku se stejně silným jde dost blbě, když jste sám nejsilnější, nebo to o sobě alespoň tvrdíte, a není nikdo, kldo by to chtěl vyzkoušet tak nějak „naostro“.

      To se mi líbí

      • Petr2 napsal:

        S Japonskem 2x, poprvé v představě, že jsou to žluté opice. V Afghánistánu. Maďarsko nepočítám, i když to byla regulérní vojenská akce.( Ani ČSSR). Stačí?

        To se mi líbí

        • Strejda Olin napsal:

          To jsou argumenty „jako noha“! 😦

          To se mi líbí

        • oh napsal:

          Kdy že to mělo být s tím Japonskem?

          To se mi líbí

          • Petr2 napsal:

            Oh, na konkrétní a férovou otázku konkrétní odpověď. Bylo to v r. 1904 a 1945.
            Ve druhém případě po vypovězení smlouvy o neútočení, která měla platit od dubna 41 do dubna 46.
            Je pravda, že v r. 04 zaútočilo jako první Japonsko, ale studenti dějin vědí, že Rusko ho dlouhodobě provokovalo svými nároky na Koreu.
            (Možná zdejší amerikanofoby trochu usmíří, že obdobná historie kolem amerického ropného embarga vůči Japonsku, lépe řečeno jeho striktní interpretace D. Achesonem, Japonce definitivně dovedla k přijetí „Jižní varianty“ místo Severní (útok na SSSR) a mj. k útoku na P. H. Tak vlastně útok na Port A. věštil i útok na P. H.)

            Studium historie prostě ukazuje, že věci jsou často složitější, než má zato rozšířený předsudek. Tak by taky mohl „každý“, kdo něco ví o historie Evropy ve druhé polovině 40. let, vidět, že ke vzniku Bruselského paktu v březnu 48 vedl Únor 48 v Praze.
            Nikoliv jako jediný důvod, byl tam pořád strach z Německa a ty zakládající země byly zbídačené a velmi nejisté a USA se tehdy ještě stahovaly z E. (a byl tu taky příklad jejich stažení po 1. válce)… ale byl to minimálně silný katalyzátor.

            Historii nelze otáčet podle (současné) politické libosti, jak tu předvedl p. Olin.

            Ostatně mám dojem, že diskuse se chytila okrajové poznámky v mém příspěvku, který taky málo souvisí s dnešním tématem.
            V těch důležitějších věcech už nebudu moci reagovat, odjíždíme za chvíli na dost dlouhou cestu na lyže.

            Klidné svátky!

            To se mi líbí

            • Mac napsal:

              tak na těch lyžích nemudrujte, kolikže těch válek v posledním půlstoletí začali Rusové. Mohl byste havarovat ze zoufalství, že to jsou s bídou jednotky a ne desítky jako v případě Usáků

              To se mi líbí

            • oh napsal:

              Studenti dějin by mohli i vědět, že japonské nároky na Koreu byly asi stejně oprávněné, jako ty ruské, takže o ruské provokaci lze mluvit, ale jsou to stále jen řeči. Také by mohli zaslechnout něco o Teheránské a Jaltské konferenci a tam spáchané dohodě spojenců, že se SSSR zapojí do války proti Japonsku, jakmile to bude možné. Kdyby se věnovali studiu dějin…

              To se mi líbí

          • hans napsal:

            petr2 je legrační. Rusko podle něj začalo válku s Japonskem, čím? japonským útokem. aha, i jemu došlo, že mu nikdo neuvěří. Tak nová verze: Rusko začalo válku s Japonskem tím že „dlouhodobě provokovalo nároky na Koreu“. He, o co šlo? Kouknu na https://ru.wikipedia.org/wiki/Концессии на реке Ялу a je jasno: jeden ruský kupec dostal roku 1896 od korejské vlády právo na těžbu lesa na koresko-čínské hranici, prodal ho společnosti Ruské lesoprůmyslové společenství a ta v letech 1898-1901 získala pár dalších koncesí na těžbu lesa a minerálů. Jasně, takže „dlouhodobé provokování ruského státu svými nároky na Koreu“ v letech 1896-1902 se nám smrsklo na papírové (fakticky totiž začali vyvíjet nějakou činnost až pár měsíců před válkou, od jara 03) dohody ruských soukromých podnikatelů s korejskými úřady.

            No jestli tohle není otáčení historie naruby podle politické libosti, tak nevím co by otáčením mělo být.

            Vlastně vím – petrova zmínka o Bruselském paktu. Je absurdní, že by odchod prozápadních stran z vlády v ČSR (resp. neúspěch jejich pokusu o státní převrat) vedl k zakládání paktů. To jako více než rok důsledně konfrontační západní politiky, včetně vyhazování provýchodních stran ze západních vlád, které začalo rok před únorem, vliv neměl? A z následného vyhazování prozápadních stran z východních vlád mělo význam jen to poslední, pražské? Pche.

            To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Éééh….to mi dost vyrazilo dech….
          Nemohu přechodně reagovat….

          To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Rusové – na rozdíl od Američanů – nikdy Japonce za „žluté opice“ nepovažovali ani omylem. Velmi dobře věděli, jak kvalitní a skvěle vycvičené vojáky japonská armáda má, po bojích v Číně i velmi zkušené. Ve své době to byla nejlepší lehká pěchota na světě.

          V roce 1939 při válce se Sojuzem sovětčíci zpočátku velmi ztráceli, až vše rozhodla velká Žukovova bitva u Chalchyn Golu, někde se to označuje jako bitva u Nomonchan Jiken (jeden název je z mongolštiny – to používá ruská histroriografie, druhý z japonštiny používají západní prameny), ve které Rusové a Mongolové Japonce v žádném případě nepodcenili, shromáždili totiž mnohonásobnou přesilu včetně těžkých zbraní a letadel a Japonce brutálně rozdrtili takovým způsobem, že je na válku se Sojuzem přešly všechny myšlenky. Byl to – díky Žukovově taktice „parního válce“ a mohutnému nasazení dělostřelectva a tanků pro Japončíky veliký šok.

          A mimoto, Japonci nejsou žlutí. Jsou bílí. Takže „bílé opice“, minimálně.

          To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            Proč Rusové v žádném případě Japonce nepodceňovali, byla také porážka v rusko-japonské válce 1905. Japonci v průlivech potopili hodně ruských lodí, obsadili Port Arthur a další ruské námořní základny, Sachalin a tak dále. Z druhé strany, díky jednáním po válce, to byla pro Rusko výhra nebo alespoň „neprohra“, protože na diplomatické frontě měli navrch díky zájmům Británie a USA, kteří nechtěli příliš posílit stále sílící Japonsko.

            To se mi líbí

        • Mac napsal:

          nestačí. Na supervelmoc je to ouplný hovno. Podívejte se na bilanci Usáků od 1945, to jsou jinačí čímani

          To se mi líbí

        • jaa napsal:

          Zajděte do školy ať Vám vrátí školné.
          http://www.militaria.cz/cz/clanky/valky-a-valecnici/rusko-japonska-valka.html

          https://cs.wikipedia.org/wiki/Afgh%C3%A1nist%C3%A1n

          Když už máte v makovici průvam, tak si to alespoň najděte na WIKI

          To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Téměř bude možné souhlasit jak Rusové a Američané začnou tu místní malou pro nás co jsme v NATO jasně že malou vítěznou válku.
      Prostě většina evropanů nechce nějak pochopit, že tu válku s ruským mužíkem musíme vyhrát my evropané a nikdo jiný.
      Vždyť i náš ministr obrany nám jasně určil priority a to přesně podle článků NATO.
      a) Nejdříve článek 3,
      b) teprve potom možná článek 5.
      Pokud se zde většina ztotožňuje s myšlenkou, že za nás ruského mužika porazí armáda USA tak je podle slov našeho ministra obrany na velkém omylu.
      Proti ruskému mužikovi budou nejprve nasazeny východoevropské armády NATO, následně západoevropské armády NATO a teprve pro dokončení vítězného tažení bude použita armáda USA.
      To co nám tato armáda poskytuje již nyní, je skvělý výcvik a možnost poznat a osvojit si nejnovější bojové dovednosti ale toho mužika musíme porazit my a ne naši instruktoři.Oni nám pouze pomohou v nejtěžší situaci ale tu obyčejnou rutinu za nás dělat nikdy nebudou.

      To se mi líbí

    • jaa napsal:

      A ještě něco….. k doplnění vědomostí, abyste to nemusela tolik hledat

      http://antiilluminati.net/

      To se mi líbí

  4. K-k. napsal:

    šmarjá, lidi, nepřivolávejte neštěstí! Já bych raději o mužicích a redneckách jen teoretizovala… 😦

    To se mi líbí

  5. vittta napsal:

    Mimo téma ale mě by to zajímalo.
    MaB u Janiky píše tento příspěvek, možná to tady čte.
    „20.12.2015 – 21.41
    MaB

    Ano, Hansi, nenI nad přesnost. Spravně tedy je : Vámi uvedené „konstatování“ ruského generála – jméno ? zdroj ? neuvádíte… Tedy je to jako „Jedna paní povídala…..“ 🙂

    Také se mýlíte pokud jde o fotky. Nejde o jakékoli fotky, ale o uznané vyšetřující komisí OSN. Byly určené pro archiv syrského režimu !

    Po 9 měsíců ONG Human rights watch studovala 28.707 fotografií „Césara“ a prokázala dnes autentičnosti těchto tíživých důkazů.
    „L’Obs“ (noviny Nouvel Observateur) uveřejnil v záři jako svědectví tohoto ex-fotografa syrské vojenské policie. Nasleduje interview.

    Mezi 2011-2013, César, fotograf syrské vojenské policie okopiroval a vynesl s rizikem vlastního života 45.000 fotek a dokumentů o vězněných, kteří zemřeli v žalářích Bachar al-Assada. Nyní žije skryt někde v Evropě.

    Syrie : nové důkazy o mučeni odhaleny

    Durant neuf mois, l’ONG Human rights watch a étudié les 28.707 photographies de „César“, établissant aujourd’hui l’authenticité de ces preuves „accablantes“. „L’Obs“ publiait en exclusivité en septembre le témoignage de cet ex-photographe de la police militaire syrienne. Interview.

    Entre 2011 et 2013, „César“, photographe de la police militaire syrienne, a copié et fait sortir au péril de sa vie 45.000 photos et documents de détenus qui ont péri dans les geôles de Bachar al-Assad. Il vit désormais caché quelque part en Europe.

    Noviny le Monde ze 16.12.2015 – dopisovatel z Beyrouthu

    Syrie : de nouvelles preuves des pratiques de torture dévoilées
    Le Monde.fr | 16.12.2015 à 11h30 • Mis à jour le 16.12.2015 à 17h21 | Par Benjamin Barthe (Beyrouth, correspondant)
    PS: A pokud jsem vstoupila do diskuse, bylo to proto, abych uvedla na pravou miru nepravdivé konstatovaní toho anonymního ruského generala
    (https://janica9.wordpress.com/2015/12/13/protesty-v-londyne-proti-bombardovani-syrie/#comment-34219)
    ————————–
    Z příspěvku vyplývá,že Human Rights Watch je nejaká superorganizace, která když něco potvrdí či vyvrátí, je možné se na to tutově spolehnout.
    Českou pobočkou této organizace jsou BL a nedávno jsem přímo na Čulíka vznesl dotaz, co to vlastně je za skvělou organizaci, když slouží jako nezpochybnitelný důkaz nějakému tvrzení.
    Neodpověděl, ale snad by mě mohla MaB do věco vnést světlo….nebo kdokoliv jiný.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Vitto, zakazuji vám dávat sem přímé odkazy na onen web. Neodolal jsem a kliknul. Fuj, to se mi udělalo zle. Exhibice Fagana a MaB, podporovaná právě Janikou mi málem způsobila návštěvu malé místosti, kde bych nevěděl, co do mísy strčit dříve.

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        To chápu, Pane Bavore, to plně chápu.
        Na mě to má také takový účinek, a jak si nevím rady, tak jsem-pln zoufalství, hledal pomoc u kamarádů tady.
        Ale myslím, že i jim se nemusí udělat dobře, však mě to už bylo paní Jaa vyčteno….

        To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        🙂

        To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        Blogroll
        ◾AbecedA Magazín
        ◾Alexej Prytkov
        ◾avespasseri
        ◾Břetislav Olšer
        ◾Laco mlynář
        ◾Obrazárna
        ◾Oldwomen’s Blog
        ◾Ostrov Janiky
        ◾outsidermedia
        ◾Pavouci ve flašce
        ◾Stížnosti na ČT
        ◾tribun
        ◾VON RAMMSTEIN PHOTOS

        PS: na jednu stranu zakazujete,na druhou doporučujete,aby se v tom……vyznalo

        To se mi líbí

  6. tata napsal:

    panové SPENTA MAINJU napsal:
    21.12.2015 (02:29)
    A
    Petr2
    Myslím že jste nepochopili to co je většině jasné ,jestli záměrně nebo jste na vlně toho srovnání hlášky s PELÍŠKŮ neumím posoudit.
    Podstata není srovnávat život v USA nebo Rusku asi většina z nás by samozřejmě v Rusku ŽIT nechtěla……..v kostce Rusko se v podstatě branilo proti defakto celému světu,ve své podstatě valná většina světa vede i ted tak zvanou studenou valku navic přeskočili jeden vyvojový cikl.Z feudalniho státu přeskočili do takzvaného socialsmu.ABY přežili jako RUSKO muselo vždy na ukor životních standartů na co jsme zvyklí vše RESPEKTIVE VĚTŠINU rvát do ARMÁDY……..I KDYŽ v čislech má vydaje USA NA ZBROJENÍ mnohonásobně větší,srovnat prumysl a jeho vykonost je nesrovnatelné,a opět je to v základu spusobeno přeskočením jednoho vyvojového ciklu,a naprostá devastace většiny uzemí po 2 světové válce.
    Nikdo zde nebo většina , z Ruska nedělá beránka,když by se posuzovalo spravedlivě tak prohlásíme že mezi nimi není velky rozdil ty velmocenské manýry mají oba stím rozdílem že když svinárnu udělá USA je to takzvaná obrana demokracie kdežto u Ruska je to samé hodnoceno jako neakceptovatelná agrese.
    Vtom je smysl snaha vyvážit pohled kde činy USA jE HODNOCENO jako obrana DEMOKRACIE……….PŘITOM ty akce co USA podnikli po 2 světové valce……provést to samé v tom rosahu Rusko ASI BY BYLA 3 SVĚTOVÁ.

    To se mi líbí

    • Strejda Olin napsal:

      Když se používá dvojí metr a propaganda, těžko se domluvit.
      Již tři roky po skončení 2.SV, v březnu 1948 je vytvořen „k obraně proti SSSR“ Bruselský pakt (Belgie, Nizozemsko, Lucembursko, Francie a VB). Za rok byly přibrány USA a další země a v dubnu 1949 byl vytvořen NATO. Úkolem bylo „udržet Ameriku v Evropě, Rusko mimo západní Evropu a Německo při zemi“, prohlásil první generální tajemník paktu Hasting Ismay.
      V roce 1953 požádal SSSR o členství v NATO a byl odmítnut. Tím bylo definitivně potvrzeno zaměření a úkol paktu, v rozporu s jeho deklaracemi o udržení míru a spolupráci v obraně.
      9. května 1955 (!) bylo do paktu přijato Západní Německo (prý „udržet Německo při zemi“). Na to již SSSR a jeho spojenci museli reagovat a 14. května 1955 podepsaly VS.
      V roce 1990 bylo v NATO 16 států, dnes již 28! a dosáhlo západních a jižních hranic RF. Vojensky se angažovalo v Bosně, Hercegovině, Kosovu, Afghánistánu, Iráku, Libyi a Sýrii.
      Armády 28 států stojí proti armádě 1 státu. Neslyšel jsem z úst Putina, že je nějaký stát nepřítelem Ruska, zatímco z úst představitelů členských států NATO slyším dnes a denně, že Rusko je jejich nepřítel, že je to agresor, že se chystá někoho okupovat apod.
      Já osobně z Ruska, na rozdíl od USA, strach nemám. Myslete si o tom co chcete.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Jsou prostě lidé, kteří mají pouze levostranné vidění. Podívají se doleva, vidí západ a Ameriku, svého Boha, a je jim vše jasné. Pozor. Západ je skutečně na levé straně. Zeměpisně.

        To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        Já osobně z Ruska trochu obavy mám, ale rozhodně ne nijak aktuální, spíš v dlouhodobé perspektivě, kdyby zase enormně zesílilo.
        Z USA mám obavy také, ale podstatně větší a především aktuálnější. Tady a teď a hned.

        To se mi líbí

  7. Voda má. napsal:

    Pro tátu: vy znáte me a zbytek republiky osobně, kdyz napíšete, ze bychom SAMOZŘEJMĚ žít v Rusku nechtěli?

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Berte to jako osobní konstatování a potvrzení rozdílů v životních stylech středoevropanů a Rusů. Je to zde diskuse a ne vycizelované tiskové prohlášení. Za sebe mohu říci, že tatovi rozumím a plně chápu jak to myslel.
      Tak mně napadlo podrobně rozebrat vaši větu. Ale nechme toho. Diskuse je o něčem jiném.

      To se mi líbí

    • Strejda Olin napsal:

      Vodo má, Tata píše, že „…ASI většina z nás…“. Tzn. že si to jen myslí, odhaduje, domnívá se, on to netvrdí.

      To se mi líbí

    • tata napsal:

      Na to se snad ani vážně nedá odpovědět,nebo je to zcela zbytečné…..nemusite souhlasit ,ale sem přesvedčen že těch lidi co by tam chtěli žit je minimum………myslím z našeho prostředí………..celkem sem tam náký čas pracoval………..jako lidi sem je měl rád ale žit tam ani náhodou……….ale nevnucuji VÁM MUJ POHLED………A NA SLOVNÍ PŘETAHOVANOU UŽ NEREAGUJI

      To se mi líbí

  8. Strejda Olin napsal:

    Po skončení 2. SV odešli sovětští vojáci:
    1945 – z ČSR, Jugoslávie a Norska
    1946 – z Číny, Dánska a Íránu
    1947 – z Bulharska
    1948 – ze Severní Koreje
    1955 – z Rakouska
    1956 – z Finska
    1958 – z Rumunska a Mongolska

    Pobyt sovětských vojsk na území jiných států v letech 1945 až 1993:
    1945 – 1991 NDR – 364 000 vojáků
    1945 – 1993 Polsko – 58 500 vojáků
    1945 – 1991 Maďarsko – 49 700 vojáků
    1945 – 1991 Estonsko, Lotyšsko

    1962 – 1993 Kuba – 43 000 postupně ubývalo až na 3 000 vojáků
    1968 – 1991 ČSSR – 73 500 vojáků
    1979 – 1989 Afghánistán – kolísavě mezi 80 000 až 105 000 vojáků
    Počty vojáků se v průběhu let měnily. Uvedené počty jsou z doby ukončení pobytu. Celkem měl SSSR v roce 1990 mimo své území 545 400 vojáků.

    USA mají údajně své vojáky na 130 základnách mimo své území.
    V roce 1989 měla NATO 3 144 950 vojáků, VS 3 573 100 (z toho 2 458 000 SSSR).
    V současnosti má NATO 2 026 510 vojáků, RF má 845 000 vojáků.
    (zdroj: internet)

    To se mi líbí

    • hans napsal:

      Sorry, ale při určovvání co je „území cizího státu“ je třeba používat stejná kritéria. Takže když sovětská vojska v sovětských svazových republikách Lotyšsku a Estonsku „pobývala na území jiných států“, tak při v případě amerických vojáků musíte analogicky za „území jiných států“ považovat i americké státy od Oregonu přes Kalifornii po Floridu… vlastně všechno na západ od Appalačských hor.

      To se mi líbí

  9. oh napsal:

    Diskuze o ruských mužicích ze zemljanky je zajisté poučná, ale já narazil na něco o českých státních informaticích. A pomalu se měním v zarputilého odpůrce EET – asi nějaká alergie na tunely.
    http://www.lupa.cz/clanky/videl-jsem-specifikaci-projektu-elektronicka-evidence-trzeb/

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Lysohlávky?

      To se mi líbí

      • strejda napsal:

        Jistě, jak jinak. Ale i čtenáři jsou infikovaní. Tady je jeden příspěvek:

        Ze zdravotních duvodu jsem byl donucen nechat se vláčet jinými životy,respektive v PŘÍTOMNOSTI vyjmutí jednoho z mnoha životu,kde se zadělalo na ten problém..Byl jsem občan USA na Divokém Západě..Poslední život jsem byl pilot nacistické Luftwaffe..A nyní jsem rodilý pražák,ČECH..Byl vyřešen zdravotní problém,zjištěním příčiny,odtud soucit s přírodou,pak SMYSL pro čistotu a pořádek a NYNÍ smysl pro humor a improvizaci..Takže pátrat po dějinách toho kterého národa nemá smysl..

        Ó, u Bavora je to tak nudné. 🙂

        To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Pane Hudče, takový technický dotaz.-kolik vám toho Tribun na svém blogu zcenzuruje?
        Mě tam nepouští tak třetinu textů.
        To je asi ukázka sluníčkové svobody slova, jak nás čeká v budoucnu.

        To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Zajímavý článek, byť není uvedeno, z čeho vlastně autor čerpá.
      Jakkoliv je většina jím uvedeného nejspíš spíše doměnka, samotná existence našeho národa je sama o sobě přímo záhadná.
      Kde jsme vlastně byli, když Aaetius bil Atilu na katalánských polích….protože že bychom už nebyli tady, zdá se mi málo pravděpodobné…

      To se mi líbí

      • hans napsal:

        Autor čerpá z běžných učebnic, které kombinuje s vlastními výmysly pocházejícími možná i ze zmíněných lysohlávek (i když většině lidí stačí podpořit fantazii pár frťany…) Obě vrstvy jsou poměrně snadno odlišitelné

        Co se týče otázky „kde jsme vlastně byli, když bojoval Aetius s Attilou“, archeologové nashromáždili haldu údajů, takže odpovědět není problém – už jsme se (jazykově a geograficky) oddělili od Baltů a rozplemeňovali jsme se na západ, směrem od Pripjaťě do Polska.

        K období boje Aetia s Attilou mapu neznám, tak aspoň stav těsně před: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:East_europe_3-4cc.png
        a století po: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:East_europe_5-6cc.png

        To se mi líbí

  10. Petrpavel napsal:

    Dnes ve 20:20 na ČT – art – nenechte si ujít ruské mužiky :
    Valerij Gergijev, Anna Netrebko, Plácido Domingo, René Pape, Jurij Bašmet a další. Klasický balet a hudba Bizeta, Verdiho, W. A. Mozarta,Rossiniho, Gounoda a Čajkovského. Záznam z otevření nové petrohradské scény 2. května 2013
    Kdo nemusí ruské primitivy ať si pustí Peklo s Jiřím Mádlem Všudybylem na ČT 1.

    To se mi líbí

    • Rosťa napsal:

      Mádlo nebrat

      To se mi líbí

    • Jitka napsal:

      Jejda, já jsem na to úplně zapomněla, čtu si tady a čtu… Tak od 21,00 už koukám. Dííííky za upozornění.

      To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      I ras putin si udělal čas. Přesto bez Rejžkajedovatásklina a GrandečechosThePlasticPeopleoftheUniverse to nebylo ono. Nějaké placibo to nemohlo zachránit. Ej uchněm

      To se mi líbí

  11. peter. napsal:

    No nekopli by ste ho do riti demokrata?

    To se mi líbí

  12. Rosťa napsal:

    Dělat z Rusa blba patří do studenoválečnické propagandy, kterými Západ působí na vlastní občany. Nejsem až takový znalec, jak mnozí zde, ale jsou věci běžně ověřitelné. Jeden z ověřitelných je např. počet mistrů světa v šachu, popřípadě počet mezinárodních velmistrů. Aniž bych složitě hledal, tak těch Talů a Botviniků ….. vysypu mraky z rukávu a z amícka jen Bobbyho Fischera. A i ten na amíky kálel.
    Propaganda je mrcha. To mi připomnělo, jak kolegové v devadesátých jeli do Belgie a personál jim ukazoval, jak se pouští voda z kohoutků a splachuje záchod. Nebo, kamarád z mládí si jel po plyšáku na soukromou farmu přivydělat do Němec. Farmář se divil, že se z té jeho mechanizace neposadil na zadek, přitom to byly krámy, které se zde používaly běžně. Některé už ne.
    Jak už psali předřečníci, ekonomika Západu šlape vodu. Roky žila ze svých kolonií a měla náskok před „zaostalým“ Východem. Ten žil z toho, co si sám vytvořil a ve většině sortimentu byl soběstačný. Samozřejmě, ve vší skromnosti, ale bez bezdomovců, exekutorů a jiných libůstek moderní doby. Jen ty banány jsme neuměli. A přitom je má v domovině každá opice. Kdyby nebyl Vasil Bilak trubka, tak mohl požádat Lysenka s Lepešínskou, aby prošlechtili arktický banán, který by plodil i v lednu. To by byla rána válečným štváčům z volstrýtu. Místo toho furt schůzovali, provolávali sami sobě slávu a než doschůzovali, přišel Václav I. Airport a promluvil k národu, cituji: „Komunisti vás budou strašit nezaměstnaností ….“. A tak byl pohádky konec, ani nezazvonil zvonec ( možná exekutor ).

    To se mi líbí

  13. peter. napsal:

    Keď Američania odídu z košických železiarní,tak to tvrdo postihne celý východ SR.Odísť chceli už vtedy,keď im vypršala doba „daňových prázdnin“.Naša vláda im ale poskytla ďalšie finančné stimuly a tak ostali.Teraz to vyzerá tak,že odídu naozaj.A ak vo svete klesne dopyt po automobiloch,tak nech Boh ochraňuje Slovensko,lebo ak sa zavrú aj automobilky,tak SR bude na tom ešte horšie ako dnešná Ukrajina.
    http://www.konzervativnyvyber.sk/v-u-s-steel-kosice-sa-bude-kvoli-cinskej-oceli-pracovat-o-den-menej/29987/

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.