Putinovi k otálení na rozcestí dochází čas


(Bavorova poznámka: Není nic staršího než ranní noviny)

Dnes Vám předkládám zajímavý názor známého ruského ekonomického analytika Michaila Chazina k souvislostem sestřelu ruského SU-24…

 Internet je přeplněn texty o sestřeleném ruském letadle. Některé z nich jsem si dokonce přečetl. A musím konstatovat, že všechny tyto texty ve mně zanechaly velmi chmurný dojem, protože se všechny vyznačují dvěma důležitými zvláštnostmi.

Za prvé: všechny jsou to momentky. „Letadlo je jen záminkou k přinucení Putina k akci“. Tedy, že se v nich například píše, že je nutné neprodleně tvrdě a agresivně Turecku odpovědět. Odpovědět je skutečně nutné. Ale – kde je analýza našich zájmů, zájmů Turecka, komu o co jde? To poslední je zásadně důležité, a k vysvětlení tohoto momentu uvedu jen jednu větu z našeho posledního politického přehledu západního tisku: „“Jiná věc je, že bez ohledu na všechna propagandistická úsilí o rozhádání Erdogana s Putinem, stejně jako ho rozhádat s Peresem – se nepodařilo“. Jinými slovy, týden před incidentem s letadlem mnoho lidí chápalo, že k událostem směřovaným na rozložení strategické součinnosti nepochybně dojde. A stalo se – ale důležitější než se začít „navážet“, je zapátrat po podstatě – komu a k čemu to má sloužit.

Za druhé: – ve všech těch textech naprosto chybí to, co se nazývá „systémovým přístupem“. Myšlení autorů má čistě „mozaikový“ charakter, nespojují různé události ve světě, od návštěvy britského prince Harryho v USA až po aktivity izraelského premiéra Netanjahu. Vlastně, právě proto, aby se v lidech vzbudila představa, jak jsou tyto události provázány, jsme začali vydávat svoje přehledy. Nicméně pokaždé, když narážíme na nepochopení faktu, že prakticky všechny politické události ve světě jsou projevy hlubokých procesů, které ne vždy leží na povrchu, jsem poněkud nervózní. Tato skutečnost je, bohužel, viditelná nejen na hodnocení událostí, ale i v naší státní politice samé. Na jedné straně předvádíme  jistou tvrdost (chtělo by se říci, že až „imperiální“) v některých aspektech zahraniční politiky, na druhé straně demonstrujeme nemenší, ale i větší přístupnost a slabost ve vnitřní politice, zvláště ekonomické. Mimo jiné všemocnost MMF při určování politiky naší Centrální banky (CB) vyvolává stále větší nepochopení u velmi mnoha lidí. Na Západě předvádíme, že nejsme jako oni, a jejich „liberalizmus“ je špatně a současně železnou rukou u sebe doma zavádíme všechny „slasti“ onoho liberalizmu. Ač se to nezdá, vyhrát můžeme. Jistěže, teoreticky. Nikoli na bitevním poli, samozřejmě (jak správně poznamenal Obama, nemůže vyhrát válku země, jejíž ekonomiku řídí její protivník), ale na poli ideologickém.

K tomu ale je nutné za prvé: – zbavit se otevřených příznivců už otevřeně pojmenovaných nepřátel, a za druhé: – vyvodit správné ideologické závěry. Jeden z nich už učinil Andrej Devjatov*):.. pokud nás naši nepřátelé chtějí znepřátelit s Tureckem, pak jediným naším správným krokem v dnešních podmínkách není trefovat se do Erdogana, ale pokusit se s ním otevřeně dohodnout. Jinou věcí je, že „pátá kolona“, která existuje nejen na internetu a ve vládě, tomu bude usilovně bránit. V každém případě nejdůležitějším krokem, který je možné podniknout, je –  otevřeně hovořit o tom, jaká je naše strategická pozice. A všechny další úvahy směřovat právě k ní. To umožní vyhnout se oné mozaikovosti myšlení, a vypořádat se s nepřáteli, kteří se tváří jako vlastenci, a nakonec, jasně a srozumitelně ukázat, že úkolem naší vlády a CB dnes – není rozvoj Ruska, ale jeho zničení.

Mimochodem, sami naši „liberálové“ na tomto místě vymysleli velmi chytrou pozici. Jsou údajně následníky „západniků“ 19.století. To je lež jako věž, protože „západnici“ té doby byli patrioty a ne kompradory**), a sama myšlenka používat instrukce MMF (inu, jeho tehdejších analogů) jako právo poslední instance, by pro ně byla šílená. A s tímto jejich stylem je také třeba bojovat.

Všimněte si, že jsem konkrétně o letadle vlastně ani nic nenapsal. Protože už je dneska zřejmé, že bylo jen záminkou, která měla Putina přinutit k akci. Už jsem o tom hovořil a znovu to zopakuji: čas na postávání na rozcestí Putin už nemá…

Zdroj: http://khazin.ru/khs/2137554

*) Andrej Devjatov ((1952) – zástupce ředitele Ústavu rusko-čínské součinnosti, přední ruský odborník na Čínu a východní země. Od roku 1976 byl agentem sovětské a později ruské rozvědky v Číně, kde prožil střídavě asi 17 let. Byl odtud v roce 1999 vykázán na 6 let jako nežádoucí osoba. Napsal několik populárních knih, je členem ruského svazu spisovatelů.

**) Komprador – „kompradory“ nazývali Evropané žijící ve Východní Asii místní posluhy, které pověřovali různými pracemi a zprostředkovatelskými posláními v zemi. Z těchto místních dodavatelů, kupců, lichvářů, ale i feudálů, atd. se postupně vyvinula tzv. kompradorská buržoazie, do značné míry závislá právě na zahraničních společnostech jak ekonomicky, tak i politicky – a ty ji zpravidla využívaly ke svým cílům.

hroch-hlava

Příspěvek byl publikován v rubrice hroší kůže se štítky , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

156 reakcí na Putinovi k otálení na rozcestí dochází čas

  1. NavajaMM napsal:

    Vďaka za preklad, rozumný text, no predpoklad, že v tomto prípade Turecko len vykonáva príkazy, je chybný. Na reakciách NATO a USA je vidieť, že sa niečo nepodarilo – nemajú scenár.
    Na rozdiel od autora si trúfnem myslieť, že táto akcia mala prinútiť k aktivite USA a ten adrenalín, ktorý to rozbúrilo v Rusku, presmeruje Putin na ISIL. S Tureckom si to ešte vybaví neskôr a možno v rukavičkách.
    Niekde som dnes aj videl zaujímavý názor, že šlo o akciu tureckej generality, ktorá nechce ísť do EÚ a chce takto diskreditovať a zhodiť Erdogana.

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      To shození Erdogana už je v běhu. Před chvíli prohlásil, že pokud se potvrdí, že Turecko obchodovalo s ISILem s ropou, odstoupí. Což se jisté, stačí jedna letecká fotografie „hada“ cisteren ISILu do Turecka. Tuhle větu už Erdogan nemůže vzít zpátky.

      USA v tom musely být přímo zapojeny. Každá letecká akce s letouny americké výroby musí být přímo schválena Amíky, jinak někdo v USA naťuká příkaz do počítače a všechna letadla přestanou fungovat. Kariéra všech pilotů a vysokých důstojníků letectva závisí na výrobcích letadel a dodavatelích zbraní, tedy Američanech – drží je úplně „pod krkem“. A nejen to, ti piloti jezdí na mnohaleté kurzy do USA, studovali většinou na amerických vysokých školách a tak dále. Mimoto, islámské vedení, o které se opírá Erdogan udělalo několik čistek v armádě a letectvu, takže zcela určitě nebude příliš oblíben.

      Jak jsem psal už ke včerejšímu článku před chvílí, jedná se zcela určitě o další americkou akci proti Rusku, která nevyšla jak měla. Ruské letadlo nebylo sestřeleno nad Tureckem, PR se ukázalo přímo vražedné – když předem připravené televizní štáby odvysílaly vraždu pilota na padáku takřka v přímém přenosu. Celé to mediálně vybuchlo do naprosté katastrofy. Také je evidentní, že jak v Turecku tak v USA spolu bojuje několik klik, kdy jedna se snaží o eskalaci a druhá o utlumení.

      Líbí se 1 osoba

      • vonrammstein napsal:

        Že by byl Erdogan až takovej idiot a spáchal takhle nesmyslnou sebevraždu v přímým přenosu? Nechce se mi věřit. Zatím se jeho plány ubíraly úplně opačným směrem. Leda by ho před tím prohlášením někdo kvalitně zfetoval. Nebo vydíral.

        To se mi líbí

      • Cech napsal:

        V tomto tak nějak souhlas, protože střílet IR hlavicí s možností těch 25 – 35 vteřin a to ještě s historickou F16, tak to vyžaduje namakance jak hrom.
        Ten kdo střílel na SU 24 měl za sebou snad opravdu ten Top Gun a opravdu výcvik.
        No a proto se mi vloudila ta myšlenka, se kterou tak nějak doposud válčím.
        Je někdo kdo by potvrdil, že za kniplem té F16 seděl turek ?
        Potvrdí někdo že ta F16 naváděná AEW&C s protokolem *****-* t# **** a s výr. číslem,které podle „Syrského vzdušného a RL průzkumu“ prý je doposud v držení US army, je opravdu pouze opět US byrokratický šotek ?
        Tož nevím ale Putin to má opravdu nahnuté protože my jako NATO a EU tomu Turecku pomůžeme a on zůstane proti nám naprosto sám.
        Opravdu čas nyní bezesporu hraje proti němu a proto pokud se mu podaří :
        a) Ve velmi krátké době zabezpečí kontrolu nad celým územim Sýrie.
        b) Pokud možno velmi rychle a se ctí ze Sýrie zmizí.
        Tak si možná zachrání vlastní kůži.

        To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Tak to není nic složitého. F-16 kroužila pod kopcem, ve vhodný okamžik dostala befel ke stoupání a údaje, kudy se Rusák pohybuje. Raketa byla odpálena asi 7-10 km za Su-24, na tom také nic není – AIM-9X má chlazené čidlo s velkým úhlem snímání, takže jakmile „chytla“ žhavé trysky Su-24, píplo to pilotovovi F-16 do sluchátek a ten to odpálíl. Ruské letadlo ani neviděl – to zrakem na 7 km vidět není – ani radar nemusel zapínat, protože věděl podle navádění z AWACSu, že „tam někde“ Su-24 je. AIM-9X je první americká IR raketa, která se vyrovná ruským R-73 z počátku 80. let – „vidí“ totiž cíl v širokém úhlu, takže se umí „zamknout“ aniž je cíl přesně zaměřen, stačí když míří do přibližně správného směru.

          Tedy nic, co by nezvládl i cvičený opičák, nemusel to být Cruise z TopGunu. Stačil AWACS a F-16 schovaná za kopcem.

          To se mi líbí

      • Cech napsal:

        No ono Erdogana proti S 400 ochrání SRN :
        Ruské straně nebudou předány plány tras ani údaje o letech německého vojenského letectva v Sýrii, prohlásila v úterý ve vysílání televizního kanálu N24 německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová.
        „Chtěla bych znovu upřesnit: obrázky a údaje o tom, kam létáme, mají k dispozici výhradně členové naší koalice (v čele s USA), o které jsem hovořila. Rusku poskytnuty nebudou“, řekla ministryně.

        To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Pokud je poslední souvětí pravdivé, rád bych jim poslal děkovný dopis.

      Líbí se 1 osoba

  2. vittta napsal:

    Aby nakonec Rusko nebylo až tak mazané a nehatilo imperialistické plány tak prohnaně, až by se jim nepřátelé procházeli po Moskvě.
    Putin by musel být debil, kdyby se nechal vyprovokovat k „akci“, o které je v článku nejspíše řeč-tedy tvrdé vojenské odplatě.
    Takový není, a tedy to nemohl být nějaká plán, protože přes noc se takovým přece nestal!

    To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Ba ne, jestli se nám v NATO tohle podaří, tak máme Rusko z krku :
      NATO, které je znepokojeno příliš častými a rozsáhlými vojenskými cvičeními v Rusku, požaduje prostřednictvím Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) získat právo na „nečekané prověrky“ manévrů pořádaných v Rusku.
      Kde podal jasné stanovisko našich požadavků Jens Stoltenberg :
      Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil, že v Evropě je třeba urychleně vypracovat „režim nečekaných prověrek mimořádných cvičení“ za účelem jak zvýšení předvídatelnosti tak budoucího podrobného mapování vojenské činnosti RF.
      Teto obraz bude realizován pouze v Evropě v rámci NATO+OBSE x RF, bez další reciprocity.

      To se mi líbí

  3. brtnikvbrlohu napsal:

    Otázka na kchodla – pokud ví – jak mají na křižník Moskva ty dvě podvodní kocábky velký porty co se na něj nalepily – resp co by tím velká porta získala.

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      V oblasti hlídkují dvě turecké ponorky – to je normální, jezdí tam pořád. Ruské uskupení je proti nim vybaveno, větší lodě mají i střely proti torpédům. A plno protiponorkových vrtulníků, sond, sonarové pole kolem uskupení. Kromě Moskvy je tam asi 10 dalších lodí, včetně protiponorkových fregat a torpédoborců. A jistě se tam bude potloukat i pár ruských ponorek, od diesel-elektrických po jaderné útočné.

      Velká porta (Osmani) by útokem získali pouze spoustu problémů. Jednak by to byla agrese podle mezinárodního práva, automaticky by začal válečný stav mezi Ruskem a Tureckem. To by Turkům umožnilo podle smluv uzavřít Bospor – k tomu jsou oprávněni pouze v případě vyhlášení války.

      K uzavření Bosporu existuje pěkná – a pravdivá – historka ze 70. let, kdy probíhaly podobné tahanice – USA přesvědčilo Turky, aby začali SSSR vyhrožovat uzavřením Černého moře. Ministr zahraničí Gromyko na to řekl, že černomořská flotila má dost velmi silných jaderných zbraní, aby si v případě nutnosti udělala pár průlivů navíc. Jen že by přitom zmizel také Istanbul, coby postraní efekt. Tím turecké provokace tehdy skončily.

      Je tady ještě Karská smlouva, která definuje východní hranice Turecka s Arménií. Ta se podepisuje vždy na 25 let, Rusko je tam jako garant. Takže v případě nepodpisu je východní hranice Turecka velmi ohrožena.

      Je docela možné, že v případě „větších problémů“ je Turecko ohroženo i územně, protože Kurdů je kolem 40 milionů celkem a pokud by Rusové a Íránci, Iráčané, Syřané chtěli, mohou je začít podporovat a nechat vzniknout kurdský stát nebo k tomu směřovat – pak by se Turecko jak ho známe dnes mohlo i rozpadnout. V případě oslabení Turecka se o svoje přihlásí okamžitě i Řekové – tam je otázka Kypru a mnoha ostrovů a průlivů.

      Turecko má zkrátka příliš „kostlivců ve skříni“, než aby si mohlo vyskakovat.

      To se mi líbí

      • Cech napsal:

        No ale pokud fez dodá letectvo tak PVO dodá UA sice starší varianta buku ale na opolčence to bude stačit.

        Zákony na to UA má připravené, no a proč si nevzít ten Donbas zpět.
        Porošenko v tom nevidí žádný problém – > samozřejmě tam budou bojovat pouze vojáci se zapůjčenými tanky, ledadly atd. žádné Turecko.
        Možná že bude možné těm bojovníkům zapůjčit i nějaký ten typhoon.
        Tož nevypadá to tak špatně, to by mohlo mediálně projít; no né.

        To se mi líbí

      • brtnikvbrlohu napsal:

        Dík za odpověď.

        To se mi líbí

  4. Strejda Olin napsal:

    Asi jsem to nepochopil, ale proč „ranní noviny“ namísto „včerejší noviny“?

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Tak asi proto, že situace se rozvíjí tak rychle, že už odpoledne nebude mít článek v ranních novinách moc co říci. Nemusí se čekat do zítra.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Byl jsem dočasně mimo dosah, takže jsem nemohl odpovědět. Kchodl má pravdu, tak to také bylo myšleno. Ranní noviny nedostihnou ranní internet.

        To se mi líbí

        • Strejda Olin napsal:

          Takže inovovaná Čapkova poznámka 🙂
          Je to pravda, dnes jsou i zprávy před hodinou staré.

          To se mi líbí

  5. kchodl napsal:

    Chazin je expert na bankovnictví a tak není divu, že každý problém napasuje na závislost ruské CB na MMF, SB, dolaru. Jako když Vám bude blbě, od 10 doktorů dostanete 10 různých diagnóz podle toho, na co se specializují. To je normální. Až se Chazinovi rozbije auto nebo si zlomí nohu, jistě najde vysoce racionální a logické důvody, proč za to může ruská CB.

    Amíci zcela jistě mají zájem na konfrontaci Ruska a Turecka, aby přerušili všechny ekonomické vazby. Větší válku by Obama nepovolil, to bylo již řečeno dostatečně, a NATO od toho dalo ruce pryč. Kromě přerušení obchodních vztahů byl sestřel Su-24m3 hlavně mediální operace, která fatálně selhala a vyústila do propagandistické katastrofy. Jestřábi teď operují tak, aby Rusko vylákali k nějakým nepředloženostem a tím kromě totálního přerušení vztahů Rusko-Turecko dosáhli i onoho mediálního vítězství.

    Jenže zjevně nechápou, že Rusko neřídí stejní psychopaté jako oni sami a že ruská veřejnost není válečně hysterická jako americká. Rusové vědí dobře, co to je válka.

    Vypadá to, že Rusové jsou na stupňování připravení – od soboty mají rozvinuté PVO v Arménii, kterým kontrolují vzdušnou situaci nad Tureckem z východu, PVO na Hmejminu z jihu a PVO na moři na křižníku Moskva z JZ. Takže mohou nad Tureckem vyhlásit bezletovou zónu, pokud budou chtít, od Kypru přes Turecko až na jih přes Jordánsko do Izraele. Mimoto mají velké síly na letištích v Rusku, připravené reagovat. Jejich uskupení kolem raketového křižníku Moskva je dostatečně silné, aby se ubránilo, i před tureckými ponorkami, loděmi a letadly. Tím dávají najevo, že za příští tureckou provokaci zaplatí Turecko příliš vysokou cenu.

    Když bude potřeba, zamáčknou Turecko jak štěnici a to nemusí ani sáhnout k taktickým jaderným zbraním, stačí jim pár set křižujících střel a bombardéry, lodě, ponorky. A NATO neudělá vůbec nic, protože nikdo nechce chcípnout kvůli mohamedánským Turkům. Ani Amíci.

    Jistě sami Rusové nezaútočí, nechají „promluvit“ Turky, spočítají oběti a rozdají vyznamenání a pak, zcela podle mezinárodního práva v podmínkách vyhrané mediální bitvy útok Turecku oplatí – ale nebudou to přehánět, raději s Tureckem budou spolupracovat než ho okupovat.

    Pravděpodobnější je, že to skončí jen ruskou demonstrací síly, vymění se pár hlav – Erdogan odstoupí, možná i padne vláda – a vztahy se normalizují. Ekonomicky na tom mají zájem jak Turecko, tak Rusko. Jediný, komu se to silně líbit nebude, jsou Amíci. Turci jistě něco politicky i ekonomicky za tuto provokaci zaplatí, ale fatální to nebude. Rusové nechtějí přijít o zakázku na jaderné elektrárny, o zákazníka na plyn a ropu. Turecké hospodářství je značně závislé na ruském, je to jejich druhý největší ekonomický partner po Německu.

    Situace vlastně docela připomíná Ukrajinu, i tím nabuzením tureckého obyvatelstva, řvoucího Allah Akbar, naposledy na stadionu při „minutě ticha“ za pařížské masakry. Jestli se Turci pod diktátem Amíků vydají tím špatným směrem, dopadnou jako Ukroši. Každý od nich dá ruce pryč a skončí krachem.

    To se mi líbí

    • peter. napsal:

      kchodl:
      To,že Chazin napasuje každý problém na závislosť CBRF na MMF a SB bude najskôr preto,že on naozaj JE (!) expertom na bankovníctvo.Netvrdí to sám,ale spolu s ním to tvrdí každý významný ruský ekonóm napr.prof.Katasonov, bývalý generál kontrarozviedky,aleboJevgenij Fjodorov-poslanec Dumy a významný ekonóm a nakoniec aj sám Obama ako je uvedené v článku :“Nemôže vyhrať vojnu štát,ktorého ekonomiku riadi jeho protivník“.
      Putin na press-konferencii vyhlási,že predpoklad,že ruský bombardér bol zostrelený kvôli rope je plne oprávnený a vy v reakcii napíšete,že to pokladáte za nezmysel.Ergo – Putin tára nezmysly.
      Každému kto chce vedieť ako to je s podriadenosťou CBRF Svetovej banke,MMF a FED-u doporučujem videá :


      a dobré je aj toto video o prof.Katasonovi:

      To se mi líbí

      • Jethro napsal:

        Tak o tomto jsem měl jen mlhavé informace. Konečně plně chápu tragédii, jakou byl pro Rusko Jelcin. Doufám, že Rusko zná východisko a pracuje na něm.

        To se mi líbí

        • jaa napsal:

          To stejné si myslím. Dostalo mne to – vlastně Gorba a Jelcin to pěkně zmršili. Ale něco se mi plete že loni či předloni byla nějaká změna… v ruských bankách a pak teprve začali nakupovat to zlato…. hmm kdo ví jak je to včil…. Vžd\ť jinak by to nemělo cenu a taky amíci by tak nekopali…., Jo a taky by mne zajímalo jakpak že to máme s FEDem my.
          Peter díky za informace.

          To se mi líbí

          • peter. napsal:

            jaa:
            Namáte za čo.Pokiaľ som dobre informovaný,tak práve minulý týždeň podpísal Putin výnos,ktorým rozhodol,že CBRF musí do štátneho rozpočtu RF odovzdávať 90% svojich výnosov.Do vtedy to bolo len 75%.Uvidím,ako to budú komentovať ruskí analytici.Ja si vždy rád prečítam aj názory ruských komunistov na ich stránkach a potom si to porovnávam s oficiálnymi názormi aj s tými liberálno opozičnými.

            To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Peter., trochu jsem si dělal srandu, jak Chazin komentuje sestřel Su-24m3 oslím můstkem k CBRF. „Kartágo musí být zničeno“, ostatně. Neříkám, že nemá pravdu. On, Fjodorov, a mnoho dalších, jak píšete. Výborná jsou ta videa s Fjodorovem, je jich více.

        Jenže závislost ruské CB na MMF, SB, dolaru neznamená externí řízení ruské ekonomiky, to je pitomost. Jako kdybyste tvrdil, že světová lodní doprava je kompletně řízená Měsícem, protože na něm závisí příliv a odliv.

        Když se něco z těch bláhových idejí o externím řízení Ruska pokusí někdo naplnit, špatně skončí. Jako například jistá skupina ruských bankéřů, která zpoplatnila úvěry ruské tankové zbrojovce Nižnij Tagil, v rámci narušení ruského PR okolo nového tanku Armata. Ničeho nedosáhli, mimo prolhaného článku v amerických novinách o krachující výrobě tanků v Rusku a vlastního zničení, nejen profesního. Kdyby to bylo pravda, to o externím řízení, myslíte, že by v Rusku dosud vyráběli třeba jaderné elektrárny, kterými konkurují západním výrobcům ? Nebo zbraně, když jsme u toho ? Že by financovali vědu, školství, infrastrukturu ? Vesmírný program ? Jen z toho můžete zjistit, že jsou to jen PR bláboly.

        Kdyby to Rusákům opravdu silně vadilo, už by celé osazenstvo ruské CB trčelo v trestní kolonii někde v Jakutsku a kopalo uhlí nebo šilo ušanky. Nebo by je vystřílel neznámý bezdomovec, zapíchl by je zfetovaný Čečenec. Z nějakého důvodu je to pro ně také výhodné, jinak by je zařízli ihned. Ale drží CBRF stále pod informačním tlakem, je to takové šikovné vyhrožování. Chazin i Fjodorov si to určitě moc užívají.

        Nesmíte všemu věřit, máloco je ve skutečnosti takové, jako to vypadá nebo je to prezentováno.

        Jestli to Opičák myslel vůči Rusku, lže si do kapsy – ale jako bonmot je to pěkné, to uznávám. Jenže jde o to, že se to hodí také na USA, ti jsou zase silně závislí na Číně, na juanu, na ceně zlata, ceně ropy, na asijských burzách, na londýnské City, … svět je zkrátka propletený tolika zájmy, že nikdo – ani USA – nejsou zcela samostatní a volně konající.

        Putin říkal, že ruské letadlo bylo sestřeleno kvůli ISIL ropě, to je fakt. Je to samozřejmě manipulace a přitáhnutí pozornosti na turecké vazby k ISILu, s pravdou to nemá nic společného. Dám ruku do ohně, že si to Putin určitě nemyslí, protože je to nesmysl a Putin idiot není. Bombardér nebombardoval ropné překladiště, ani oblast, kterou „ropovod na kolech“ cestuje, ale mnohem západněji položený přihraniční úsek, který je Turky používán k zásobování jejich džihádistů a umírněnců na SZ Latakie. Což měla být hlavní logistická základna, odkud by zásobovali kozomrdy, které chtěli Amíci přesunout ze severovýchodu Latakie – kde původně čekali až útokem ISILu padne Damašek – směrem za Eufrat.

        Kromě toho musí i náboženskému idiotovi dojít, že pokud Rusům sestřelí bombardér, vrhnou se Rusáci na všechno, čím mohou Turkům nějak uškodit, tedy na ropné kolony cisteren úplně nejdříve, ty hoří dobře a nedají se nevidět a netrefit. Což se také stalo, od sestřelu Su-24m3 se na to ruská skupina speciálně zaměřila.

        Myslím, že toto muselo být jasné i nešachistovi, protože je to následující tah, který se sám nabízí. V této situaci sestřelit ruské letadlo bylo, jako kdybyste chtěl udržet prosakující loďku na vodě tím, že proseknete do dna sekyrou velkou díru.

        To se mi líbí

        • strejda napsal:

          +1

          To se mi líbí

        • peter. napsal:

          Viete kchodl,my sa tu bavíme o vysokej politike a veciach ktoré nás štvú a pri tom nejako zabúdame,že vo svete sa vo veľkom vraždia ľudia,civili,deti….akoby sme si už zvykli na tie hrôzy ktoré vidíme na videách či už z Donbasu alebo zo Sýrie.Bavíme sa,hádame a nejakí smradi-neľudia si uskutočňujú svoje plány.Zvysoka kašlú na to,čo si o ich plánoch na svetovládu myslia miliardy ľudí vo svete.Hovoria tomu demokracia a pri tom sú schopní zavrieť vás za slová,ktoré sa vymykajú ich pojmu „politická korektnosť“.Ja dnes síce môžem beztrestne povedať,že Kiska,Fico alebo tí vaši exoti sú kokoti,ale nesmiem povedať svoj názor na multikulturalizmus,na cigánov,nesmiem hovoriť,že vo Švédsku znásilňujú imigranti a dokonca nesmiem ani otvorene povedať,že som proti tomu,aby moju krajinu ohrozovali prišelci z Afriky,Pakistanu,Kosova alebo z Albánska.Hneď sa nájde nejaký debil,ktorý na vás podá oznámenie a štát sa ním napodiv aj zaoberá.A keď nič iné,tak vám aspoň niekto vymaže príspevok len preto,že sa mu nezdá byť dosť „politicko-korektný“.Nedávno som sa pýtal,či vie niekto definovať pojem „sloboda“.Neexistuje jednoznačná definícia pre tento výraz.A mne sa zdá,že väčšiu hlúposť ako vetu“Sloboda jednotlivca(národa)končí tam,kde začína sloboda iného človeka alebo menšiny už vymyslieť ani nemožno.Kolosálna blbosť ak si uvedomím,že slovo sloboda nemá ani jednoznačnú definíciu.Necítim sa byť ani zďaleka tak slobodný ako som bol v minulom režime.Takže takéhoto ma berte aj vy.

          To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            Jj. máte pravdu.

            Tak kromě toho, že si tady v síni pana Bavora pěkně a příjemně povídáme, současně také kazíme mediální propagandu a narušujeme onu zhůvěřilou politickou korektnost. Sice v malém, ale přece. Z mnoha malých pramínků může vzniknout řeka.

            Dnešní svět se mi zdá projevovat tendence ke zlepšení, už jenom z toho důvodu, že ZLO nejméně dvakrát – na Ukrajině a v Sýrii – mohutně narazilo, ne snad na úplné DOBRO, ale určitě na o hodně menší zlo. A díky moderním komunikacím se prokazatelně nepodařilo zfanatizovat davy směrem k válce. Bez internetu bychom už posílali dopisnice ze zákopů někde u Donu. Plány loutkářů přestaly vycházet, to se projevuje každým dnem silněji.

            I té islámské invazi se u nás možná ubráníme už v počáteční fázi a následná válka s kozomrdy v Evropě nás doufejme nezasáhne tolik, jako celý Západ.

            Také novodobá cenzura pomocí politické korektnosti se u nás nechytila, a místo prosazování slábne. I na Západě to nemohou udržet věčně, jednoho dne miliony lidí řeknou současně, že „král je nahý“.

            Svoboda za minulého režimu byla, jak v čem. V mnoha věcech to bylo neskonale svobodnější. A v mnoha ne. Srovnávat to dost dobře nejde – všechno bylo jiné, i tráva byla zelenější. Do značné míry je to vlastnost lidské paměti, hnusné věci zapomíná.

            To se mi líbí

            • Strejda Olin napsal:

              Také přemýšlím o aktivitě milionů lidí (včetně naší maličkosti tady u B.) a mám chuť se na tyhlety diskuse vykašlat. Protože nevím, jestli se naše sdílení názorů podobá házení hrachu na zeď, nebo spíš kapkám vody, dopadajících na skálu.

              Nemůže být člověk svobodný bez rovnosti a spravedlnosti. Svoboda člověka vždy byla, je a bude něčím limitována. Je víc abstraktní, než konkrétní pojem. Je také individuální a relativní. Je také konkrétně historická. Netroufám si a ani nechci se na toto téma pouštět do diskuse. Koneckonců – jedna všeobecně uznávaná definice pravdy neexistuje. To také o něčem svědčí.

              To se mi líbí

            • Cech napsal:

              Protože nebýt tohoto blogu, bylo by mnohem více těch co by se divili proč že se nechce Obama, vlasně obráceně proč se nechce Putin připojit.
              http://cz.sputniknews.com/svet/20151201/1818368/obama-doufa-rusko-koalice-dais.html

              To se mi líbí

            • brtnikvbrlohu napsal:

              Palec nahoru Kchodlovi za poslední odstavec. Resp.první dvě věty.

              To se mi líbí

          • NavajaMM napsal:

            Veru tak, Peter. Na slobodu je treba mať aj nejaký ten voľný čas mimo spánku, práce a cestám tam a späť. Kedysi tesne po prevrate jeden z mojich starších kolegov komentoval pridlhé porady: „Každý poriadny človek je o štvrtej už doma“. Dnes u nás behá rýchlokvasený mnažér – expatriot o šiestej večer po chodbe a vybľakuje: „Čo je toto za firma. Šesť hodín a tu už nie je ani noha.“
            Slobodu hravo zlikvidujú títo preplatení expatrioti.

            To se mi líbí

          • vittta napsal:

            Tak tohle razím všude kde to jde už asi 20 let.
            Ještě jsem neslyšel debilnější heslo, dá se to použít pomalu na všechno.
            Moje svoboda sice končí tam, kde začíná svoboda jiného člověka, ale kde svoboda toho člověka začíná je věc ošemetná, a každý má z toho jiný dojem.
            Tento člověk např. vidí sám sebe jako člověka vysoce toleraního, ale buď je u něj někdo prominentní lhář, nebo nenávistník.
            Mimochodem, Německo je na tom zase ekonomicky lépe a to ještě ti migranti nepracují.
            Až začnou pracovat, to bude teprve fičák.
            A nejen Německo díky migrantům kvete, na BL se lze dočíst, že kvete i Británie, kde by byla bez migrantů.
            “ 1.12.2015 – 14.32
            Ondřej

            Je komickou taškařicí života, že ty největší lži se samy zdiskreditují narážkou na realitu. Proto také „prominentní“ lháři následovaní internetovou falangou „nenávistníků“ musí vymýšlet stále nová klišé (od děloh až po ty klitorisy o:) případně padělávat videa pro ty, co složitější text nejsou schopni pochopit anebo udržet při jeho čtení koncentraci, protože už jen prosté zprávy a tvrzení nestačí. Proto už pak nabírají směr konspirační teorie a denunciační pamflety na úrovni Prokokolů siónských mudrců…(že Tarasi a embéčko?)..:-).

            Německá nezaměstnanost opět klesla. Díky uprchlíkům je nejnižší od sjednocení země – i díky uprchlíkům

            – Německý spolkový úřad práce zaznamenal další pokles nezaměstnanosti na 6,3 procenta.
            – Nezaměstnaných je v listopadu tak nejméně od roku 1990, kdy došlo ke sjednocení země.
            – K růstu poptávky po zaměstnancích přispívá masový příliv migrantů.

            http://byznys.ihned.cz/c1-64924420-nemecka-nezamestnanost-opet-klesla-diky-uprchlikum-je-nejnizsi-od-sjednoceni-zeme

            a tady je hned další

            V roce 2015 přišlo do Evropy přes moře do Řecka 726 949 osob

            Do Evropy na vratkých člunech v zoufalém pokusu se zachránit přišlo během roku 2015 726 949 osob. Z nich 92 procent pochází z 10 zemí světa, které produkují největší množství uprchlíků, 41 procent příchozích byly ženy a děti, 59 procent byli muži. 60 procent uprchlíků přichází ze Sýrie, 24 procent z Afghánistánu, 8 procent z Iráku, 3 procenta z Pákistánu, 1 procento ze Somálska, 5 procent z ostatních zemí.

            Podle celkového regionálního přehledu UNHCR přišlo do Evropy všemi cestami přes Středozemní moře v roce 2015 874 646 lidí. V důsledku toho, že Evropa stále neumožňuje uprchlíkům, aby přišli do Evropy legálním a bezpečným způsobem, poté, co by byly jejich žádosti o azyl férově zhodnoceny, zahynulo při této cestě 3510 lidí. Za tato úmrtí nesou přímou odpovědnost činitelé Evropské unie.

            Zdroj: Úřad vysokého komisaře pro lidská práva (UNHCR)
            Odpovědět
            (https://janica9.wordpress.com)

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Sakra omlouvám se, jsou tam dva odkazy, ale ten jeden už tam byl…u všech rohatých.
              Samozřejmě jsem už kolikrát přemýšlel, jaký ekonomický přínos mohou takoví migranti mít.
              Podle mě je věc zrůdně jednoduchá a naprosto odporná a nelidská.
              Totiž, ti migranti zvýší spotřebu, žerou, hulí,kupují si blbosti, na něčem a někde spí.
              Jenže-to vše dělají za peníze daňových poplatníků.
              Takže v praxi vláda ukradne svým občanům peníze, rozdá je nepřátelům, a ti pak žijí na jejjich úkor.
              Vlastním lidem ty prachy nedají, a přitom-utratit by je dokázali úplně stejně!

              To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              A ti uprchlíci se zatím do počtu práceschopného obyvatelstva nepočítají. Ale až se začnou započítávat, to teprve bude fičák 🙂

              To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Být vítačem a pracovníkem charity je zřejmě slušně placené zaměstnání. A snižuje to nezaměstnanost. Čím více „uprchlíků“, tím více potřebují kolem sebe poskoků a posluhů – přece si uprchlíci nebudou sami stlát postele, vytírat podlahy a čistit hajzly – na to mají Němce. Tohle perfektní perpetum mobile má pouze jedinou chybičku: ve finále dojdou daňoví otroci, schopní tento německý zázrak financovat. Daňový otrok se už teď dost vyčerpal „zachraňováním Eura a Řecka“ do peněženek mezinárodních bankéřů, pokusem vyrobit elektřinu z OZE, když slunce nesvítí a vítr nefouká, … no a teď ještě tohle.

              Před lety měl můj německý kámoš značnou chandru – pomáhal jsem mu ji rozhánět dýmem Havana Cohiba doutníků a rozpouštět v Chivas Regal a dalších kvalitních tekutinách – po té, co mu jeho francouzská přítelkyně – ex – vyluxovala nejen koberce, ale také účty a celé památné zařízení jeho veliké vily po rodičích. Použil jsem uklidňující frázi od Solženicyna „největší neštěstí je narodit se Rusem“, ale to ho rozpálilo do běla a začal řvát, že největší neštěstí je narodit se Němcem. A začal to všechno vypočítávat, jen za 20. století. A to ještě netušil, co ho všechno čeká.

              Ono se říká, že Němci jsou celkem fajn, zvláště Bavoráci, jen se každé století nejméně dvakrát kolektivně zblázní. Takže jednu čárku už si mohou udělat. Další bude následovat a obávám se, že v tom nebudou chybět tři německá slova: krieg, total, endlösung.

              Protože jak říká třeba Větva – v článku linkovaném nahoře – nikde na světě neviděl žádné „míchání kultur“ ani multi-kulti, ale vždy dojde nakonec k tomu, že jeden národ beze stopy asimiluje, vyžene nebo přímo vyvraždí ten druhý.

              Už teď ty ubohé kozomrdy lituji, protože proti Němcům nemají nejmenší šanci, i když si teď možná myslí, jak vyhrávají. To si domácí pašík myslí také, dokud nepřijde řezník.

              To se mi líbí

            • Strejda Olin napsal:

              Víťo +1

              To se mi líbí

            • Ahele napsal:

              No jo fagan a jeho oblíbená terciální sféra. Kolik ta pojme nezaměstnaných. A ještě až si všichni navzájem začnem žehlit košile a platit si za to, to teprv bude panečku růst.

              To se mi líbí

        • jaa napsal:

          No Kchodl, v souvislosti s videi, mne tak napadlo – jakpak že my to s tím MMF a spol. vlastně máme. Matně si vzpomínám, že Klausík kdysi prohlásil kolik při vstupu musíme zaplatit a zaplatili jsme. Tam asi šly všechny fondy ač se o tom takticky mlčí, když se někdo na všechny československé fondy , které byly v r. 1990 plné . Proto jsme furt v mínusu a vlastně platíme úroky za to, že si půjčujeme naše peníze tam uložené. Přitom by měli být naše a bez úroků.
          Bohužel to ale ukazuje že všichni naši polistopadoví „ekonomové“ stál co by hospodáři za starou belu a bechají rozjodovat o státních financích cizinu a také EU finance. . Samozřejmě v čele s Klausem i Dlouhý a odměňovaný Kalou ušatý.
          Nikde o tom ani zmínka, presstituti žvaněj ale fakta nikoliv. Najít náš účet v MMF se mi zatím nepodařilo… Věřím, že by to bylo zajímavé čteení.

          To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            Mechanismy ČNB jsou úplně stejné, jako popisuje Fjodorov nebo Chazin u CBRF.

            Podstatný rozdíl je, že my jsme ještě navázáni na Euro, plus svázáni mnoha a mnoha euronařízeními. A mimoto, nemáme žádné české banky. Také nemáme žádná ochranná cla, nemáme žádnou národohospodářskou politiku, žádné národní priority, žádné státní rozvojové programy, … Jsme na tom zkrátka mnohem a mnohem hůře, než Rusáci.

            Výsledek je, že chudneme na věcech, na kterých Německo bohatne a vše u nás jde od deseti k pěti. ČNB je zcela zrádcovská a nemáme bohužel ani Ljublanku, ani je nemůžeme poslat do Jakutska či na Kolymu. Všichni dosavadní ministři financí byli – snad až na Klause na počátku – domluveni se západním kapitálem a bankami na našem vykradení.

            Prostě jako v každé evropské zemi podobné velikosti. Nikde to není jiné.
            MMF jsou zločinci, SB jsou zločinci, ratingové agentury jsou zločinci. Všechny velké banky jsou zločinci. Normálka.
            🙂

            Národní ekonomika neexistuje. Sám pojem „národohospodářství“ je dnes chápán coby kriminální, politicky nekorektní a neevropský. Šovinistický, rasistický, xenofobní, fašistický.
            🙂

            A kdo by si troufl tyhle věci říkat veřejně, s prací v oboru bankovnictví nebo financí by se mohl nadosmrti rozloučit.

            To se mi líbí

            • peter. napsal:

              Trochu to upresním.Naše CB podliehajú Európskej centrálnej banke.A ECB je na tom už tak ako to popisuje kchodl.Rovnako ako CB RF.Tj.podlieha FED-u.

              To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Česká CB nepodléhá ECB přímo, protože nejsme v eurozóně, na rozdíl od slovenské CB.
              Na druhé straně podléhá i FEDu, protože koruna je odvozená od koše měn, kde podstatnou roli hraje kromě eura i dolar.

              To se mi líbí

            • peter. napsal:

              kchodl:je to tak.Pozabudol som na to,že ČR nemé euro.Ale veľmi to na veci nemení.Dík za upozornenie.

              To se mi líbí

            • jaa napsal:

              CO vlastně máme:?

              To se mi líbí

            • peter. napsal:

              jaa :
              No korunu máte.Korunu českú.Keď ešte bola korunou československou,tak môj sused dodnes na tie časy spomína a hovorí,že za 10Kčs si mohol kdekoľvek v ČSSR kúpiť jedno pivo(veľké)krabičku Marsiek a poldeci borovičky.

              To se mi líbí

            • vonrammstein napsal:

              Nezapomněl ten susedko na to, že v té době vydělával 1.500 CZK?

              To se mi líbí

            • vonrammstein napsal:

              Pardon, Kčs, pochopitelně.

              To se mi líbí

            • peter. napsal:

              Susedko nezabudol!Len v tej dobe v r.1978 bol priemerný zárobok 2800 Kčs a nie 1500.Toľko zarábali(1500Kčs)nastupujúci stredoškoláci.Robotníci mali vyššie platy ako THP pracovníci.V r.1988 presahoval priemerný plat v ČSSR 3150Kčs.(viď.údaje ŠÚSR)
              Najmenej sa zarábalo v agropotravinárskom sektore a v službách.Riaditeľ závodu bral okolo 4000 Kčs Btto.

              To se mi líbí

            • peter. napsal:

              vonramstain
              A keď už budete zahrabaní v tej štatistike,tak sa pozrite aj na ceny energií,vody,nájmu,a benzínu.A vtedy keď ste si kúpili kilo mäsa tak ste zaplatili za mäso a nie za vodou napitú špongiu.Nekydajte špinu na niečo,čo ste možno ani ako dospelý človek nezažili.Dojičky na družstvách bežne zarábali 4000 Kčs.

              To se mi líbí

            • vonrammstein napsal:

              O. K. Pak v přepočtu na dnešní ceny (mám na mysli koruny, ne eura) je na tom, co se koupěschopnosti týče, přibližně stejně. Za levné cigarety dá něco přes 70Kč, s pivem necelá stovka, panák borovičky tak 35-40. Pokud nebere silně podprůměrný plat nebo není v důchodu, není na tom o moc hůř. Nepočítám nájmy, energie etc. Jen aplikuji na Váš konkrétní příklad.

              To se mi líbí

            • vonrammstein napsal:

              Jsem ročník 68, pamatuju celkem dost. Včetně výdělku mých rodičů v té době.

              To se mi líbí

            • peter. napsal:

              voramstein
              Nezabudnite na hypotéku ktorú mladý človek musí splácať za byt.Neviem aké sú ceny bytov teraz u vás,ale u nás za trojizbový byt 20 rokov starý, zaplatíte od 50 do 100 tisíc € podľa toho,či žijete v Blave, Prešove alebo v Snine.

              To se mi líbí

            • vonrammstein napsal:

              Tady je to podobné. V Ústí nad Labem v horší čtvrti je 3+1 za 400.000 zcela neprodejný, v Praze na lepší adrese Vám 5 mega stačit nebude. Průměr je asi jako u vás.

              To se mi líbí

            • kočka šklíba napsal:

              Aha tak to jo no 😀 : „Nepočítám nájmy, energie etc. “ tak to nepotřebuje pro myslící komentář, že? Jaksi dotyčnému nedochází, že si to právě proto mohl dovolit, ptz nájem, energie atc. měl nízký, že?

              To se mi líbí

            • vonrammstein napsal:

              Já jsem tenkrát taky bydlel, ty jelito. A platil nájem a energie. A kupoval jsem si v podstatě to, co teď, jenom míň. Jsem na tom víceméně stejně, jako tenkrát, ale přece jen o trochu líp.

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Já, já, já …
              No dobře.
              Já jsem taky měl tehdy podstatně méně prostředků než teď, a přesto jsem žil podstatně spokojeněji než teď.

              To se mi líbí

          • kočka šklíba napsal:

            Nevím co Petere myslíte agropotravinářským komplexem, ale v zemědělství byli jednak platy v čistém, tam neznali hrubou mzdu, tedy v JZD. Pak měli naturálie a samozřejmě možnost si koupit mnoho potravinářských surovin i výrobků (byla přidružená výroba celkem běžná) za režijní ceny. Co já vím, měli se zemědělci hodně dobře, před rokem 1989. Poměrně dost bývalých spolužáků v zemědělství pracovalo,a to jak na na Moravě tak v Čechách, na Slovensku to asi bylo stejné, jestli ne lepší. Tradovalo se, že při státnicích čím víc na východ tím se měli zkoušející lépe :D. A to v Praze se tedy neměli špatně, vím jaké občerstvení měli, žranice doslova ;).

            To se mi líbí

            • vonrammstein napsal:

              Pořád děláš v JZD?

              To se mi líbí

            • kočka šklíba napsal:

              I kdyby, pohrdáte prací v zemědělství? Ono to bolí co se tak ztrapnit že? Když : „Nepočítám nájmy, energie etc. “ 😀 To ale milý vonrammsteine musí někdo, kdo myslí, počítat víte ;).No jasně, vaši obdivovatelé mně zase dají dost mínusů, je mně to ale jedno, ptz to jen svědčí o jejich nedostatečnosti ;). Vidí jen vaší útočnost proti současné situaci, ale nevidí to ostatní, například jeden diskutující tady píše o změně režimu vlastně(nepředpokládám, že by chtěl fašismus) ale vám dává plusy a mně mínusy , takže se kochejte těmi plusy ;).
              Jo a klidně mě žalujte milý vonrammsteine ;).

              To se mi líbí

            • kočka šklíba napsal:

              A ano, jelito od vás je pro mě pochvala, ptz tady se většinou diskutujících oslovuje slušně, jen vy vonrammsteine se docela odhalujete ;). A vy mě oslovovat slušně? No to nehrozí přece od člověka vašeho ražení :D.

              To se mi líbí

            • vonrammstein napsal:

              Vůbec ne. Pohrdám tebou.

              To se mi líbí

            • kočka šklíba napsal:

              Tak mě budete jistě žalovat ne? Vyhrožoval jste tím ne? Tak do toho ;). Bude to zajímavé.

              To se mi líbí

            • vonrammstein napsal:

              Kdyby ses ke mně chovala slušně, mluvil bych na tebe slušně.

              To se mi líbí

            • vonrammstein napsal:

              Běž do vulgárního výrazu pro dámský přirození, ty vulgární výraze pro dámský přirození. „Čím víc do hovna žďářeš…“ Pravíval sedlák. A což teprve celej pytel hoven. Už teď smrdíš až moc, končím.

              To se mi líbí

            • kočka šklíba napsal:

              Ano přesně , to sedí vašimi slovy „Čím víc do hovna žďářeš“ no to bych ani nečekala takovou sebekritiku :D. Tak a do mně vy co považujete vonrammsteina za bezva člověka ;).

              To se mi líbí

            • peter. napsal:

              kočka šklíba:
              Poľnohospodárska prvovýroba + spracovateľský priemysel.(Poľnohospodárstvo + potravinársky priemysel.)
              Dávam vám za pravdu.Na Slovensko ktoré bolo sebestačné vo výrobe potravín sa dnes 80% potravín dováža.Časy sú bohužiaľ také aké sú,nikto ešte nevie čo nás postihne na jar budúceho roku(imigrácia,terorizmus,eskalácia vojnových konfliktov) a my sme zlikvidovali poľnohospodárstvo aj potravinársky priemysel.Už vyrábame len chlieb,pivo a nejaký tvrdý alkohol.

              To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Mám návrh. Spojíme se zase dohromady, my máme přece jen lepší to zemědělství a přihodíme k tomu Zemana, vy zase dáte krásné hory, pálenku a Fica. Berete?

                To se mi líbí

            • peter. napsal:

              pán Bavor:
              Beriem všetkými jedenadvadsiatimi!

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Pane Bavore, po přečtení „diskuse“ ramštajna proti kočce jsem od vás čekal trochu jiný návrh …
              Klesl jste u mě.
              Ale když se vám ten blb líbí … proti gustu žádný dišputát, je to ostatně váš web.

              To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Přiznám se, že nevím, jak na toto zareagovat. To, že Kočka vůči rammsteinovi používá argument z doby, kdy já jsem ještě ani nevěděl, že nějaké blogy existují má pro mne stejnou vypovídací hodnotu, jako kdyby napsala, že v dětství trhal mouchám nožičky. Navíc Kočka je tvor noční a já denní, takže i tak nejsem schopen reagovat. Pokud někdo považuje rammsteina za mého oblíbence, tak jej musím zklamat. Mám k němu stejný vztah, jako k většině ostatních. Jsem rád, že jste tu, ale tím to končí. Mými „oblíbenci“, čili skutečnými přáteli jsou jiní a oni ví, že jsou to oni. Nikdy by mne nenapadlo nazývat rammsteina „fašounem“ stejně, jako vás „komoušem“. To je pod moji úroveň. Přeberte si to jak chcete, ale já nebudu v noci vstávat, abych oběma „nafackoval“.

                To se mi líbí

            • kočka šklíba napsal:

              Pan Bavor má prostě vonrammsteina rád no ;). tak to pochopte, je to jeho i vlka chráněnec, nevím sice proč, ptz oběma dvěma musí být jasné jeho směřování, ale je to tak ;). A navíc teď, přece vonrammstein, píše proti imigrantům ne? No Ukrajině nerozumí ale, chudáček, musíme ho politovat, hlavně že rozumí imigrantům ne? 😀 A kdy mě bude žalovat, jako fagan? Ne? Ale to taky je něco jiného přece, někomu se vysmíváme, někomu ne no ;). Asi podle toho jak se nyní jeví :D.

              To se mi líbí

            • vonrammstein napsal:

              Ale copa? S urousanou špinavou osamělou kočičkou si zas nad ránem nikdo nechce hrát, tak chodí ze zoufalství vohlodávat ramštajní kotníky na starý diskuse? Ty seš fakt chudák. Ale pokud ti nevadí dělat veřejně krávu, mně to nevadí už tuplem 🙂

              To se mi líbí

            • kočka šklíba napsal:

              Jistě milý vonrammsteine, je to tak jak píšete přece ;), ano jsem kráva a nikdo se se mnou nebaví a jen vy mě odpovídáte, tak vám děkuji, jste opravdu úžasný :D. A doufám, že Bavor je nyní spokojený, jak by taky nebyl, přece máte pěkný web ne?
              A kdyby jste ještě chtěl napsat, tak co Ukrajina? Už jste nastudoval? Ne?

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Jen pro vysvětlení proč jsem takto reagoval : Váš návrh Bavore (09:06) který zmiňuji padl cca devět hodin PO (!) ramštajnově jelitu, pohrdání apod. kolem předešlé půlnoci. Nebylo nutno vstávat v noci.
              Ale omlouvám se, bylo to unáhlené, každý máme někdy výpadky tolerance. Ramštajn ovšem často a jinak. Ale proč ne? Poznání čtenářů vidno i z palcování.

              To se mi líbí

  6. Strejda Olin napsal:

    Nějak se nám ta demokracie vymkla z rukou, když politiku nedělají volení zástupci lidu, ale někdo mimo parlamenty a vlády. Obhajovat takovou demokracii může dnes už jen hlupák, nebo placený propagandista. Neměl nakonec Kaddáfí pravdu, když říkal, že lid je nezastupitelný, že parlament není vládou lidu, ale vládou zástupců? Zástupců, kteří víc než zájmy svých voličů plní příkazy svých stran, které zase hájí zájmy kmotrů a lobbistů?

    Click to access zelenakniha.pdf

    To se mi líbí

    • peter. napsal:

      Strejda Olin:
      Kaddáfí pravdu mal.Ja som si prečítal jeho “ Zelenú knihu“ a doporučujem ju k prečítaniu každému.On sa previnil presne tým,čím sa previnili aj A.Lincoln a J.F.Kennedy.Chceli sa oslobodiť od svetových bankárov.Lincoln si odmietol od nich požičiavať peniaze na vojnu za 30% úrok a začal si doláre tlačiť sám.Takto bolo emitovaných niečo okolo 480 miliónov dolárov.Potom ho zastrelili v divadle a všetko sa vrátilo do starých koľají.J.F.K. chcel tiež zrušiť nadvládu bankárov,konkrétne FED-u.Tak ho zastrelil bláznivý Oswald,starou puškou atď…Kaddáfí mal zase v pláne zbaviť sa dolára a zaviesť „zlatý dinár“.Mal vytvorený plán na zjednotenie a pozdvihnutie Afriky.No a požičal veľa peňazí ľuďom,ktorí ich nechceli vrátiť,tak to urobili tak,ako to bežne robia mafiáni.
      A „demokracia“ ? To slovo je už tak sprofanované,že keď chcete niekoho uraziť,tak ho nazvite „demokratom“.
      Máte pravdu a dávam vám +

      To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Je to tak. Aj priamo z ústavy, bez nutnosti poznať reálie (ktoré sú ešte horšie) vyplýva, že voliči dávajú hlas mačke vo vreci. Volení poslanci nie sú viazaní žiadnou zodpovednosťou za plnenie sľubov. Poslanci majú ústavou danú povinnosť vykonávať mandát len podľa svojho uváženia. Politická strana, ako právnická osoba, nemá zodpovednosť absolútne žiadnu. Tu ani formálne nemôže byť o demokracii ani reči. Vládne vždy úzka skupina ľudí a my len máme možnosť voľbami trochu pomútiť vodu.
      Inak nepoznám stranu, ktorá by bola demokratická vo vnútri k svojim členom. Taká strana z princípu nemôže byť demokratická, keď je vo vláde.

      To se mi líbí

  7. peter. napsal:

    jaa:
    Aby nedošlo k omylu,tak sa jedná len o výnosy CB.Na to aby Putin resp vláda RF mohli podľa svojho uváženia manipulovať a využívať v prospech RF napr.so zlatými (alebo inými) rezervami CB,bez povolenia CB,by sa musela zmeniť ústava RF,ktorú napísali za Jeľcina Američania.A tomu bráni tzv.5 kolóna,ktorú Putin okolo seba má a ktorej sa ako to píše Chazin,musí zbaviť.

    To se mi líbí

    • peter. napsal:

      Najlepšie možno celý ten úžernícky fígeľ ukázať na Ukrajine.Ukrajina -Majdan,nepriateľstvo k Rusom,vojna.Ukrajina dostala od západu vééélikú podporu.Aj pôžičiek z MMF,USA a SB.Časť tých pôžičiek si rozkradli oligarchovia a politici.Druhú časť prebojovali na Donbase.A keď sa doláriky minuli,prišla ďalšia pôžička.A ešte ďalšia.Už si toľko tá Ukrajina požičala,že nebude môcť splácať ani úroky,aj keby sa v robote potrhala.V tomto okamžiku nastupuje nový hráč.Rothschildovci.A oni celý ten ukrajinský dlh kúpia.
      http://www.hlavnespravy.sk/kym-kyjev-pokracuje-vo-vojne-rothschildovci-skupili-takmer-cely-dlh-ukrajiny/575608
      MMF ovládaný Rothschildovcami požičal,Rothschildovci dlh skúpili a Ukrajine ostanú len oči pre plač a otrocká drina aby dokázali splácať aspoň úroky.Presne takto to robia aj cigánski úžerníci s vlastným etnikom.

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        To by mě zajímalo, jak nakonec bude vypadat zisk těch lichvářů.
        Protože mám dojem, že mít ve sklepě 5 tun bankovek a 10 tun zlata není o tolik méně, než tam mít 10 tun bankovek a 20 tun zlata.
        Nebo mít na nakovním účtu číslo s 20 nulama, nebo 21 nulama.
        Tedy-pokud se jedná o konkrétní subjekt, nebo jak to nazvat.
        Stát by třeba postavil v ideáním případě 30 nemocnic a 1000 km dálnic a lidé by žili do 120 let.
        Ale tomu konkrétnímu subjektu to moc nepomůže-pokud si tedy někde nevystavuje duše umučených a zavražděných, protože to je jediný hmatatelný výsledek těhle sviňáren!
        Hromady mrtvol a zástupy mrzáků na těle i na duši.

        To se mi líbí

  8. kchodl napsal:

    Rusko včera vykoplo všechny Sorošovy nadace, firmy a na nich závislé spolky.
    https://www.rt.com/politics/323919-soros-foundation-recognized-as-undesirable/

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Ani ne. Amíkům chybí lidé na zemi a za celou dobu, co sponzorují syrskou zabijačku, se jim nepovedlo vycvičit žádné „umírněné“ specialisty, především jako FAC průzkumníky.
      Ačkoliv do toho nacpali neuvěřitelně peněz, naposledy půl miliardy dolarů a z 500 chlapů jim neuteklo jen asi 5, ostatní přešli k ISILu nebo se kamsi vytratili.

      Tedy „předsunuté letecké návodčí“, se tomu říká u nás v armádě. Prostě průzkumák, kterého vysadí to týlu nepřítele, ten se vyhýbá boji, zůstává ve skrytu a navádí na cíle pomocí radiomajáků, GPS souřadnic a laserových ozařovačů letadla nebo dalekonosnou přesnou munici. Také shromažďuje pro strategickou rozvědku informace o místech velení, štábů, taktických raketách, PVO, radarech, REB, velkých skladech munice, … prostě o hodnotných cílech. Přepady provádí jiné týmy, většinou na místo dopravené vrtulníky, ale to jsou „levnější vojáci“. Nejcenější jsou právě ti „průzkumáci a FAC“, výcvik jednoho trvá léta a stojí více než výcvik stíhacího pilota. U nás třeba 601. sss. nebo některé odřady z Chrudimi nebo kde teď ložírují. V Rusku to dělá Specnaz, v Británii SAS, …

      Už před časem Amíci hlásili, že 50 svých FACů strčili ke Kurdům (YPG), aby je mohli podporovat ze vzduchu. Tohle bude něco podobného, jen pro irácké žoldáky pro nasazení do Sýrie.

      Pro Rusáky to v Sýrii dělají plošně Syřani, nakonec to bylo vidět když zachraňovali toho pilota a museli nouzově přistát s vrtulníkem – syrská speciální jednotka se najednou zjevila v týlu nepřítele a pomohla jim. Také proto jsou ruské letecké údery mnohem efektivnější než americké – mají lidi na zemi. Lidský průzkum je mnohem lepší než pouhý technický (ELINT).

      Nechápu tedy ty „přepady“, asi chtějí také ulovit nějaké opičáky, aby je mohli vystavovat v kleci v televizi. S tím ale musí být opatrní, aby se neukázalo, že opice je mluvící a má americký pas a průkazku CIA/DIA/… Aby nedopadli jako s Bin Ládinem.

      To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        No právě. Ptám se proto, že ještě před pár týdny hlásali. že pozemní jednotky v žádném případě. A heleto-najednou přepadová komanda. To JSOU pozemní jednotky, ne? Pokud teda nebudou v pouštním písku dělat tempa a tvářit se jako ryby, co zabloudily.

        To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Víte jak to je. Politici lžou a vykrucují se. Jako u Rusáků – také Putin říká, že pozemní síly do boje nenasadí. Ale takové VDV (vozdušno-děsantnoje-vajská, tedy výsadkáři) nejsou oficiálně pod ruskými pozemními silami, jsou zcela samostatní. Jako v USA třeba námořní pěchota, USMC. Nebo tam mohou Rusové poslat třeba nějaké elitní dělostřelce a raketčiky – ti jsou 20-400 km od fronty, takže „v boji“ také nejsou, striktně vzato. Nepřítele na vlastní oči uvidí jen na monitoru svého průzkumného dronu – tedy když se něco nezvrtne.

          I Amíci mají spoustu speciálních oddílů mimo strukturu normálních pozemních sil. Pokud by neměli, není problém je dočasně převelet pod nějakou PMC, tedy „dovolená“ a dočasné zaměstnání v soukromé vojenské firmě – a ta do Sýrie „může“ a Opičák lhát nebude.

          To se mi líbí

  9. Strejda Olin napsal:

    Ani se vám nepletu do diskuse. Vitttovi, Kchodlovi, Hudcovi, Strejdovi, Vonrammsteinovi, Navajovi, Jaaovi… jen bych souhlasil a opakoval se. Alespoň trochu slunce v tomto slzavém údolí 🙂

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Kovanda píše velmi pěkně.

      Bohužel zapomíná, že v islámských zemích, kde to fungovalo a funguje, je přítomná tvrdá represe, stojí tam ony šibenice na náměstích, občas musí vláda nějaké město prostě obklíčit a vyvraždit fosforem a napalmem bez ohledu na ženy a děti. Pak je tam klid jako v Sýrii (když tatík Assada vyvraždil islamisty v Homsu dělostřelectvem a bombardéry) v Indonésii (indonéské letectvo se také činí), na Srí Lance/Ceylonu (československé raketomety vz.70 a houfnice Dana se velmi osvědčily), …

      Neexistují tam ani smíšené vesnice, jednotlivé kozomrdné věrouky jsou přísně separované, pro svou sektářskou povahu. Jinak nastane okamžitě vzájemné vraždění.
      Pokud bude v Evropě více kozomrdů, bude to vypadat navlas stejně.

      I při Kovandově „řešení bílého muže“ – protože to není nic jiného než popisuje Kipling a další britští kolonialisté – je nutným předpokladem například eliminovat předtím Saudy, Katar, Kuvajt, Turecko, káhirskou náboženskou univerzitu, pakistánské a afghánské madrasy, … kteří sponzorují islámský terorismus po celém světě a vyvážejí radikální islám mnohem silněji, než kdy Moskva vyvážela bolševismus, Vatikán křesťanství, …
      Bez znemožnění zdrojů radikálního islámu bude každé řešení nemožné.

      Jak Kovandovo řešení „funguje“, je vidět třeba v Izraeli. Má to svoje mouchy. Podobné to bylo vždycky, stačí se začíst do historických knížek nebo pamětí z doby kolonialismu. Kolik vražedných kampaní, kdy milion obětí nebylo žádné číslo, museli udělat Britové v islámské „Indii“ – fakticky Pakistánu nebo Bangladéši – aby obnovili jakýs-takýs pořádek ?

      Kovanda o tom mluví, jako kdyby to bylo snadné, ale není. Ale pořád je to velmi racionální přístup, tedy proti všem ostatním sluníčkovým. Jenže dosud také „nepovolený“. Fuj, kolonialismus !

      Jediné možné řešení je postavit radikální islám mimo zákon. Jenže tím se dostáváme k otázce, co je to radikální islám. Existuje onen mýtický „umírněný muslim“ ? V Malajsii, Indonésii, Srí Lance, Sýrii, Iráku, Íránu, … viditelně ano. Jen tam musí mít nějakého toho Assada, Saddáma, … který prosazuje „umírněnost“ nemalou silou. Přes bomby, děla, kulomety a šibenice, když to jinak nejde. A ono to jinak nejde.

      To se sluníčkářům líbit nebude, málo platné. Ti blbci nesleví ani o píď, takže se dočkáme oné RAHOWA, to je bohužel skoro jisté.

      To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        Souhlasím zcela bezvýhradně.

        To se mi líbí

      • jaa napsal:

        Všechno bych chápala, ale dokáže mi někdo vysvětlit, proč se mohly země jako Lybie, Irák, Sýrie a další v oblastni 30-40 let rozvíjet k lepšímu lidskému zivotu a včil do nejde???? Cifix

        To se mi líbí

        • Petrpavel napsal:

          Výborná otázka, jako všechny takové nezodpovězená …

          To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Na to je jednoduchá odpověď: protože je chránil socialistický blok se svými jadernými zbraněmi a armádami. A pomáhal jim skutečně – rozvíjel tam infrastrukturu a jejich ekonomickou samostatnost, vlastní výrobu a zemědělství. Často na dluh, ke své vlastní škodě, vzato v krátkodobém horizontu – jenže v dlouhodobém horizontu to bylo maximálně profitabilní. Místo Somálska byla spořádaná Lybie nebo Sýrie, která nakonec dluhy dokázala zaplatit, aniž ji to zničilo – protože nebyly lichvářsky umělé. A pro vyspělou výrobu se stala zajímavým trhem, zatímco jednodušší věci uměli dělat sami a vyvážet je.

          Win-win strategie jak z učebnice.

          Imperialismus to dělá opačně, nedovolí jim rozvinout z výrobní stránky nic. Všichni fungující vůdci rozvojových zemí, která neskončily kafastrofou, se opíraly o ruské jaderné zbraně, tak či onak, takže západní věrozvěsti tam nemohli poskytovat „poradce“ a bombardovat – pokud nechtěli, aby se jim vypařila jejich vlastní města. Kuba je dobrý příklad. Bylo jen pár výjimek, těžících z unikátní polohy a situace, kde si implerialismus nedovolil tolik krást. Třeba Singapur, Hong-kong, Taiwan, Jižní Korea, …

          Nebo Čína, ti měli atomovky vlastní a velkou armádu, od té doby šli nahoru. Jinými slovy, nesmrtelný Kim to dělá dobře. Jediné, co zajistí svobodu a nevykradení, je termojaderná bombička.

          Nakonec Íranci také – změna v přístupu k Íránu podle této logiky znamená, že pokud už vlastní jaderné zbraně nemají ve skladech, mohou je kdykoliv složit za pár dní. Pokud ne, musí existovat nějaká tajná dohoda, že je vzalo pod svůj jaderný deštník Rusko.

          To se mi líbí

  10. Strejda Olin napsal:

    Na ČT24 právě běží exkluzivní rozhovor ČT s Bašarem Asádem.

    To se mi líbí

  11. pepan napsal:

    Turecký prezident v útoku…
    teda vlastně na útěku:
    http://www.novarepublika.cz/2015/12/erdogan-utekl-po-zadani-otazky-o-su-24.html

    To se mi líbí

    • st.hroch napsal:

      …takhle mluví státník. A jeho hodnocení západních kolegů, jakkoli je kritický, je naprosto pravdivý. Jenom čekám obvyklou hysterickou reakci našich sluníčkářů a jim podobnejch…

      To se mi líbí

    • Zdena napsal:

      Taky jsem koukala a kupodivu Kubala překvapil příjemně. Přepnula jsem až když se telefonicky spojovali s tím, komu Zeman přál příjemné spočinutí 🙂 jo,jo zapojili toho, co neslyší, ale má pořád co říct… chacha cha.
      V 18:30 byl zase v ČR 2 Petr Robejšek. Příští týden ve stejnou dobu bude opět. Téma migrační krize,( jak z toho ven. – fuj o kom se tu zmiňuju) co proti tomu můžeme dělat.

      To se mi líbí

    • Strejda Olin napsal:

      Nijak pozorně a cílevědomě zprávy ze světa nesleduji, takže nevím, kolik rozhovorů prezident Sýrie zahraničním médiím poskytuje. Jen se domnívám, že buďto žádné, nebo jen minimálně (někteří z vás to třeba víte a opravíte mě). Já, když jsem ten rozhovor v TV viděl, měl jsem za to, že se jedná o „senzaci“ a očekával jsem smršť domácí i zahraniční reakce. Ale zdá se, že je ticho po pěšině.
      To, jak se dnes o Sýrii a Asadovi negativně a jednostranně mluví a píše, se zřejmě podobá tomu, jak Západ informoval o ČSSR a Husákovi. Bylo to patrné z reakcí cizinců, kteří k nám po převratu přicházeli. Čekali, že spatří „osvobozený koncentrák“ plný politických vězňů a disidentů, bídu a zaostalost, negramotnost a nekulturnost. Zkrátka bylo vidět, že o nás měli propagandisticky zkreslené informace a představy.
      Utkvěly mi v hlavě věty z Větvičkova blogu – procestoval jsem Sýrii křížem krážem krátce před občanskou válkou a viděl spořádanou, moderní, bezpečnou a sekulární zemi, spokojené a přátelské obyvatele. Nepochopil jsem, jak je možné, že pár měsíců nato byla Sýrie v plamenech a krvi. To samé ale viděli naši turisté před arabským jarem v Tunisu, Egyptě nebo Libyi. Syn mého souseda byl s kamarády na motorkách před pár lety v Íránu. Pokládal jsem je za šílence a hazardéry. On se ale vrátil nadšený, jako by byl na výletě někde v Estonsku nebo Portugalsku.
      Tím jsem chtěl vlastně jen připomenout, že nesmíme věřit všemu, co se v TV říká a v novinách píše.

      To se mi líbí

  12. strejda napsal:

    Rusko se musí velmi rychle stáhnout ze Sýrie a čelit hrozbě odříznutí (nepleťte si to s podříznutím) Krymu od Ruska a jeho vyhladovění. Krymští Tataři, tedy jejich vláda, tady jejich exilová vláda zablokuje Kerčský průliv. Skončí výstavba mostu i pokládání el. kabelů. Krymskotatarské válečné loďstvo v čele s válečnou kanoí Tatarský Krym uskuteční neomezenou blokádu a potopí každý trajekt i každý člun který bude chtít překonat průliv.
    Bude to humanitární katastrofa, jdu probrat šatník a vytřídit potřebné pro ty ruské chudáky na Krymu.
    Máme tedy přes sebou další krvavý střet dvou loďstev. Trochu mně uklidňuje, že Rusové jsou na tom trochu lépe, mají obsazeny oba břehy i ostrovy v průlivu. Ovšem chrabrostí a výzbrojí nedosahují úrovně krymskotatarské námořní pěchoty.
    Zlé jazyky říkají, že je to zajímavý způsob eliminace krymskotatarské populace.

    To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      😀 +1

      To se mi líbí

    • oh napsal:

      😀 +1

      Odhaleni zlotřilí komunističtí agenti na Ukrajině!
      http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/na-ukrajine-byl-deda-mraz-obvinen-z-napomahani-komunistum/

      To se mi líbí

      • strejda napsal:

        Ukrajinci dokázali, že plně patří do EU. Země má obrovské problémy ale řeší jen to na co stačí. Dědu Mráze.
        Ale jsou skvělí, když jde do tuhého. To myslím naprosto vážně. Dokládá to že dokázali Krasny Liman přejmenovat na Krasny Liman. Jen použili jinou barvu. V té městské radě musí sedět nějaký Čech Jára (Tím nemyslím toho slavného guru).

        To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      🙂
      Krymská exilová vláda v Ukrošsku chrlí pamflety, se kterými by mohli vystupovat v televizi. „Česká soda“ nebo německý „Blázinec“ jsou proti tomu přízemní realistická publicistika.
      Třeba tady, „izolace Krymu“:

      Připravená americká operace „krymsko-tatarsko-majdanovské“ revoluce na Krymu selhala, když „vůdci povstání krymských Tatarů“ v letadle z Turecka nepřistáli, ale letadlo to otočilo nad Černým mořem a vrátilo se zpátky do Turecka na vojenské letiště. Protože dostali nad mořem hlášku, že na krymských letištích se rojí „zdvořilí muži“ v množství větším než malém. Na netu byl záznam z flightradar24, proniklo i něco fotografií vousáčů, když se potloukali kolem letadla po přistání. „Povstání“ tak chybělo oněch 200+ vůdců, střední článek velení. Připravené místní oddíly krymských Tatarů neudělaly nic – ale Amíky to stálo dost peněz, protože celé povstání bylo předplaceno.

      Amíci „vůdce“ společně s Turky cvičili rok nebo dva v Turecku a Jordánsku. Většinou to byli džihádisté z Čečny, Dagestánu, Turecka, i pár skutečných krymských Tatarů tam měli.
      Byla to zrcadlová operace k výcviku majdanistů na policejních základnách v Polsku, jen to mělo být příslušně islámsky krvavější.

      Na Krymu oblézali turečtí agenti skutečné krymské Tatary a nabízeli za hlavu Rusa tisícovky dolarů a chtěli si koupit nějaké autentické krymsko-tatarské politiky. Místní akce zarazili Kadyrovci, kteří vystoupili v mešitě a prohlásili, že za hlavu Rusa uříznou sto hlav krymských-tatarů, tím „revoluce“ skončila.

      Nejprofláklejší džihádisté prchli do Ukrošska, odkud vykřikují. Rusové ani neudělali na Krymu čistku, nechali to všechno být. Což bylo velmi chytré, protože nevygenerovali žádnou větší exilovou opozici. Kdo z krymských Tatarů, angažovaných do plánovaného „povstání“ po referendu raději zmizel, většinou se už vrátil, protože Rusáci vyhlásili generální pardon.

      To se mi líbí

      • oh napsal:

        Víte co se stane, když se zblázní plynařský odporník?
        Navrhne řešit energetickou bezpečnost EU stavbou plynovodu z Íránu na Ukrajinu.
        http://ceskapozice.lidovky.cz/rusko-se-snazi-vytesnit-ukrajinu-z-evropskeho-plynarenstvi-p58-/tema.aspx?c=A151124_164553_pozice-tema_lube

        To se mi líbí

        • Cech napsal:

          To odpovídá i prohlášení EU ANO Jourové, která za Česko také jednoznačně odmítla severní proud 2.
          Protože :
          „V případě realizace projektu Severní proud 2 ztratí Ukrajina dvě miliardy USD zisku, prohlásil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk podle výsledků setkání se šéfy vlád baltských států v Rize, oznámil Vládní portál Ukrajiny“.
          A USA jednoznačně nařídila, že v případě realizace severního proudu 2, EU bude nucena tuto ztrátu Ukrajině nahradit.
          To samé jsem zde již předkládal i s vyjádřením naší EU Jourové za soukromý politický projekt ANO operující toho času v EU.
          Tož nyní je opravdu jasné :
          a) zrealizují severní proud 2 tak EU musí počítat s tím, že je USA potrestá roční platbou dvě miliardy USD Ukrajině.
          b) nezrealizují severní proud 2, tak EU musí na své náklady opravit onen tranzitní plynovod přes Ukrajinu + ty dvě miliardy USD zaplatit za onen tranzit.
          No pokud ovšem ANO do toho nebude vkládat to „své maximum“, tak severní proud 2 bude a ČR všechny sladké bonbónky od Severního proudu 2 dostane.
          Tož ale to je v rozporu s řízením Česka jako firmy, takže ANO udělá maximum proti a firma Česko bude fungovat jako doposud.

          To se mi líbí

        • strejda napsal:

          Ten íranský plyn bule jednoduché na Ukrajinu dostat. Na íránském pobřeží Černého moře vleze do moře a na matičce Ukrajině zase vyleze. Žádné trubky v cizích zemích. Úplně geniální a naprosto bezpečné. 🙂 🙂 🙂

          To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            Když už, tak už. Na íránském pobřeží Atlantiku by mohli plyn pouštět také a čerpat ho pak ve Francii a Španělsku, i Británie a Irsko by se mohlo přidat. Pacifik dtto.

            To se mi líbí

            • strejda napsal:

              No vidíte, je to geniální, nenapadlo mně to. Ale vypadla by matička Ukrajina, asi proto se to nenavrhuje.

              To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Článek v České pozici je vážně úplně neuvěřitelný. Přečetl jsem si to teď ještě jednou, abych si to pořádně užil.

              Dozvěděl jsem se, že ruští ďáblové chtějí okupovat polovinu Evropské úhnije svým plynem ! Strašné. Mrazí mě, kolik zemí Rusáci okupují také svoji pšenicí, to je také čím dál tím horší. A přes 50% světa okupují svými palivovými články do jaderných elektráren. A mnoho zemí okupují titanem, paládiem, tantalem, … Nehledě na to, že monopolisticky svými raketami okupují Vesmír. Ty zatracené Putinovy imperiální choutky !

              Podmořský plynovod z Íránu na Ukrajinu mě trochu uklidnil, jen nechápu, jak mi mohlo uniknout, kdy Írán pohltil Azerbajdžán a má tedy přístup k Černému moři. Leda by úhnije měla nějakou zázračnou technologii mořského připojení. Pak tedy by mohli udělat podmořský plynovod z Íránu přes Atlantik do Británie, přes Pacifik do USA, … Roura přes Moře klidu by mohla zásobovat plynem budoucí Měsíční základnu EU.

              Opravdu není dnes Apríl ?

              To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Kchodle
                dnes mne pobavili Němci. Oni se sice chystají do Sýrie s Tornady, ale zjistili, že provozuschopných mají jen polovičku strojů. Asi je opravdu ten Apríl. Případně se mnoho politiků snaží, abychom se jim smáli celý rok.

                To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          To zní jak skvělý „profesní fór“.
          Chvíli jsem měl dojem, že článek je skrytě parodický, ale bohužel to ten chlápek zřejmě myslí vážně.

          Mám dlouholetého kamaráda ve vedení firmy Auto-trol Technology, ti dělají CAD softy pro návrh rafinérií, plynařských věcí, ropovodů, plynovodů, chemických továren, … prostě onen „pipe-engineering“. Jak v tom jsou roury, je to jejich doména, po celém světě. Ten se u svých zákazníků setkává s takovými cvoky běžně.

          Třeba ty trubky z Kataru přes Sýrii a Turecko do EU – projektů je už několik. Čirá chiméra, to už by šlo lépe vést roury středem Země nebo přes Peklo. Metodou prosazení každého podobného projektu v posledních 20-ti letech je vyvolat chaos, povstání, zabijačku, převrat, instalovat pro-trubkovou vládu a pak položit trubku. Která nejpozději po třech dnech určitě vybouchne i s tlakovou stanicí, i kdyby byla zakopaná kilometr v zemi, protože tyto krajiny budou po takové politice „poněkud nestabilní“. A servismani budou muset místo dodávek nafasovat tanky, ochranka bude mít bitevní vrtulníky. Politické šílenství nemá hranic, kam se na ně hrabou zmagoření plynaři. A slovo (energetická) „bezpečnost“ k tomu, to je vrchol.

          Magoření se meze nekladou. Kolik jen studií, konferencí, knih, … bylo vyplácáno kolem oněch „slunečních elektráren na Sahaře zásobujících čistou energií EU“, to jeden čas byla vrcholná mantra těch zelených lunatiků. Známého kvůli téhle blbárně vykopli z katedry jedné mnichovské techniky, protože si dovolil sepsat jakousi psedo-vědeckou parodickou „studii proveditelnosti“, kde navrhl vytvoření nového Afrikakorpsu, proti džihádistům používat humanitární neutronové bomby, nasadit 5 tisíc německých tanků Leopard 2 v pouštní úpravě a postupně odvézt všechen písek ze Sahary, aby písečné bouře neničily sluneční panely – jinak že to nejde. Ohromná sranda, ale stálo ho to univerzitní existenci.
          Byl obviněn z rasismu, xenofobie, neonacismu (zmínil Afrikakorps), uhlíkového energetismu, zdravého rozumu a znalosti fyziky. Samé smrtelné zločiny.

          To se mi líbí

          • strejda napsal:

            Na všech těchto projektech je zajímavé, že zisk shrábnou investoři a o zajištění bezpečnosti se jim postará stát. Pokud mu to nevyjde, zaplatí v mezinárodní arbitráži za každé přerušení provozu miliardové ztráty.

            To se mi líbí

          • oh napsal:

            Rasismus, xenofobie a neonacismus by se možná daly přehlédnout. Ale zdravý rozum a dokonce znalosti fyziky? To rozhodně ne! 😀

            To se mi líbí

      • Cech napsal:

        Nojo jenže nyní po pozemní a energetické bude následovat ta mořská blokáda Krymu.

        To by bylo aby se něco nechytlo.
        Než se něco chytlo na Kadáfiho, taky to trvalo více jak 41 let.
        Než se podařilo zlikvidovat socializmus, tak to trvalo také těch 72 let.
        No a nebýt toho poláka oceněného řádem Tomáše Garrigua Masaryka, kdoví dokdy by tady byl.
        Zde je nutná trpělivost no a po námořní blokádě Krymu přijdou další a další kroky, vedoucí k „osvobození“ Krymu v náš prospěch.
        To zásadní co zabezpečí znovu převedení Krymu do našeho viditelně již celoevropského svazu, který v souladu s nezadatelnými územními nároky a lidskými právy, bude schopen konečně dobudovat, tu naši dávno již naplánovanou námořní akademii v Sevastopolu.

        To se mi líbí

    • Cech napsal:

      No pokud jsem se tak nějak stačil vzpamatovat, tak ten Löning má pravdu.
      http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/O-co-jde-Merkelove-Pozvani-uprchliku-nebylo-hnutim-srdce-ale-strategicky-krok-Vyznamny-nemecky-politik-pohovoril-410868
      RUSKO NESMÍ VYTVOŘIT KURGISTÁN !
      Opravdu Angela velmi podstatně zpomalila a možná, že při správném nasazení německých vojáků tj.letectva a pozemních sil zde je nutné ovšem jakoby přijmout velení tureckými silami.
      Ovšem ona Angela stejně ví že velet bude NATO a přednostně USA, takže o nic nejde.
      Turecko – které bude pro „Německo“ sloužit jako tranzitní země pro energie, či jako země, která Evropu zavalí uprchlíky a v neposlední řadě jako země, která způsobí světový válečný konflikt.
      Tou obrovskou výhodou pro „Německo“ zůstane ta možnost, diktovat ostatní Evropě podmínky přežití.

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Já jsem se z přečtení toho článku vzpamatovat ještě nestačil.

        To se mi líbí

        • strejda napsal:

          Na to Vám nepostačí ani týden. Asi se shodneme, že jsme již překročili hranu sešupu a jedéééme.

          To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            Neslaví se letos Apríl i dneska ? Všechno by tomu nasvědčovalo.

            To se mi líbí

            • strejda napsal:

              🙂 Letos se apríl slaví letos 🙂

              To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              🙂
              Vy jste na to kápnul. Mě se celý tenhle rok zdál „nějakej divnej“.
              🙂

              To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Tak aby se to potvrdilo, citát A.cz
                Slovensko podalo u Soudního dvora EU žalobu proti přerozdělování uprchlíků v členských zemích Unie na základě povinných kvót, které v září jasnou většinou hlasů schválili ministři vnitra evropské osmadvacítky.Obdobnou žalobu chystá i Maďarsko. Praha se ale k tomuto kroku připojit nehodlá. Podle premiéra Bohuslava Sobotky by Česko žalobou riskovalo, že ztratí svou pozici v EU. 😆

                To se mi líbí

  13. strejda napsal:

    Na parlamentních listech je přepis rozhovoru Kubala s Bašárem Assadem. Pražská kavárna ho přeložila takto:
    Asad: „Dobrý den, pane redaktore. Vítejte v Damašku.“
    Kubal: „Vůbec na mě nemluv, ty fašistická svině. Máš na rukou krev!“
    Asad: „To je váš názor, pane redaktore, ale pojďme si o tom promluvit.“
    Kubal: „S vrahama se nebavim. Jsem z České televize. Z televize Václava Havla.“
    Asad: „Tak co tu chcete, pane redaktore?“
    Kubal: „Nevim. Mě sem poslal Dvořák, protože si to potřebuje vyžehlit u Zemana, což je podobná svině jako ty.“
    Asad: „Chápu, nemáte to v České republice lehké. Ale až budete mít v Evropě Islámský stát – a vy už ho tam máte – budete to mít ještě složitější.“
    Kubal: „Didoprdele.“

    Přeložil Plesl.

    To se mi líbí

  14. oh napsal:

    Když už přišla řeč na apríla, nerazil jsem v jedné diskuzi na následující odkaz:
    http://blog.cartoonmovement.com/2015/01/new-cartoonist-jalal-hajir.html
    A teď mi vrtá hlavou, odkud může marocký kreslíř znát Českou televizi?

    PS. Pozor, u muslimů (a židů) se píše a zjevně i kreslí zprava doleva..

    To se mi líbí

  15. peter. napsal:

    http://ukraina.ru/news/20151204/1014993229.html
    Tak toto začína poriadne smrdieť vojnou veľkého rozsahu.
    Turci vojensky vtrhli na územie Sýrie.Turecká armáda ovládla tú časť Sýrie,na území ktorej sa nachádzajú hlavné trasy prevozu sýrskej ropy do Turecka.
    Pripomínam,že Rusi vyhlásili,že územnú celistvosť Sýrie možno narušiť len na základe medzinárodného práva a s povolením Sýrskej vlády.
    Už včera Lavrov veľmi rozhorčene reagoval na bombardovanie IS na území Sýrie bombardérmi VB.Bolo to bez povolenia sýrskej vlády a bez koordinácie s Ruskom.Myslím,že sa schyľuje k veľkému konfliktu medzi NATO a Ruskom.Nech nás Pánboh aj všetci svätí ochraňujú,lebo tí „demokratickí svetovládcovia“ sa evidentne rozhodli pre vojnu.

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.