Návrat do minulosti


Lidé, kteří to zažili jako čerství absolventi Mateřských škol vysvětlují lidem, kteří se narodili mnoho let po, jak jsme žili my, kteří jsme tu dobu žili. Poslední akcí, kterou jsem viděl, byl návrat do školy v dobách komunismu. Středoškolští studenti v pionýrských šátcích, chodba gymnasia vyšperkovaná jakousi bustou u které stojí o přestávce čestná stráž, studentky byly poslány smýt si nalíčené obličeje, studenti se povinně procházeli pouze po chodbách..

Chodil jsem tehdy také na gymnasium, stejně tak moje Bavorovna  absolvovala středoškolské studium. Ale ať svou hlavu namáhám jak chci, tak něco podobného si rozhodně nepamatuji. Mé spolužačky předváděly poslední dívčí módu, některé mívaly na obličejích namalován i ksicht, stejně tak „mužská“ část nosila poslední výkřiky módy. Tehdy to byly dlouhé tmavé a vypasované kabáty, pokud možno rozepnuté a ve větru vlající.

A o přestávkách jsme chodili podle počasí buď mezi třídami, protože jsme na každý předmět měli jinou učebnu, případně na dvůr třeba si zahrát volejbal, nebo i do nejbližšího obchodu si něco koupit.

Prostě další lži v podání jakýchsi aktivistů. Ještě mi chybí stěžování na to, že jsme nesměli mít mobily.

Strašně mne štve, když mne o průběhu události, kterou jsem jakýmkoli způsobem zažil, vykládá někdo, komu ještě nedávno maminka utírala nudli u nosu. A zapomněla mu přitom z každé strany vlepit jeden pohlavek.

Bavor podpis_rex2

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

238 reakcí na Návrat do minulosti

  1. vonrammstein napsal:

    No… Tak mě na střední potkal v osm ráno na chodbě ředitel školy, spěchal jsem po zvonění do třídy. Byl červen, venku kolem dvaceti, hlášeno na den hodně přes třicet. Měl jsem kraťasy. Nic džínovýho, ustřiženýho v tříslech, že by mi z toho koukaly koule. Normální kraťasy s nohavicema těsně nad kolena. Poslal mě domů-přes celý město-převlíct.
    A matikářka mě nutila sundat z krku křížek.
    To jsou fakta.
    Na druhou stranu jsem o přestávkách chodil kouřit před hlavní vchod a při hodinách na záchod. A při dvouhodinový pauze v pondělí do hospody přes ulici na pivo. Ale učil jsem se tam!
    Páni, to byla vlastně idylka.

    To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      Jo no my o každém okně chodily do hospody pod školou ;).

      To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Tak nějaký dress-code tedy nepamatuji, ale je fakt, že to mělo určité meze, třeba když spolužák přišel do školy v „Sidově tričku“ (ten Sid ze Sex Pistols), jen v poněkud modifikované formě – místo „symbolu štěstí“ tam měl srp a kladivo, tak si na to musel dát svetr. Nebo jednou spolužáka jeden magor gymnaziální profesor buzeroval kvůli dlouhým vlasům, tak jsme se nechali na protest všichni kluci ze třídy ostříhat dohola. Pak těch blbých námitek nechali úplně, protože jsme zjevně byli schopni všeho, třeba najednou do školy začít chodit v kvádrech. A to by se školní inspekci blbě vysvětlovalo.

      Normálně jsme také chodili kouřit ven, jen jsme nesměli stát přímo před vchodem, takže jsme raději chodili k zadnímu vchodu. Kouřilo se i na záchodech, během hodiny. O delších přestávkách jsme občas skočili na pivko naproti – tam platil nepsaný zvyk, že „profesoři“ chodili jen do výčepu a my jsme se k nim nesměli hlásit a museli sedět až v zadní nálevně.
      Když to někdo přehnal, musel zůstat na záchodě nebo v šatně. „Chovej se jako běloch“, nám kladl na srdce oblíbený tělocvikář. No dneska by ho za tu poznámku asi zavřeli.

      Když bylo pěkně, tak se většina třídy obvykle sešla na písáku, místo školy. Holky měly v omluvném listě napsané nějaké ty ženské potíže, pánové trpěli na chřipky a angíny.
      V zimě se zase občas někomu povedlo fotříkovi ráno uzmout auto a tak se místo do školy jelo lyžovat do Krkonoš nebo Orlických. NIkdy se nic špatného nestalo, ačkoliv papíry na auto měl málokdo. Jo, vlastně tehdy jsem se naučil řídit, když jsem musel jet zpátky místo kamaráda, který se nešťastnou náhodou zapomněl v bufetu na sjezdovce a příliš se ožral.

      Vzpomínám si, že jsem tehdy vedl dva doklady – jednu verzi omluvného listu pro rodiče, druhou pro školu. Tím nevznikaly žádné zbytečné problémy a třenice. Kamarád dělal tehdy grafickou průmyslovku a vyznal se v tiskařině, takže zásoboval síť kamarádů úředními listinami a razítky. Ovšem jen pro ty školní věci, do větších věcí se rozumně nepouštěl, to by se určitě VB nelíbilo.

      Profesoři měli hrůzu z branných cvičení, protože to pravidelně končilo velmi veselými studenty, jelikož obsah polních lahví byl všelijaký.

      Geniální byly povinné bramborové brigády na podzim a drátkování chmele v květnu, to byl snad nějaký bolševický lebensborn plán, protože vždy jsme jeli kluci zvlášť a holky zvlášť, ale k holkám dávali o dva roky starší kluky (nebo jezdili s vysokoškoláky) a nám o dva roky mladší holky. Dozor byl slepý na obě oči, co se týče sexu a slepý na jedno oko co se týče chlastu. Prostě pohodovka, týdenní výlet do přírody s trochou té práce, dokonce placený, se zajištěním sexuálního vyžití. Pedagogický dozor nás většinou večer vyzvedl v putyce a dohlédl, aby se nikdo nikde nezapomněl, nepřejelo ho auto nebo tak něco.

      Zkrátka dnešní mlamojové (mladý moderní jinoch) vůbec nemají ponětí, jaká byla tenkrát osobní svoboda a pohoda. Dnes panuje ve školách absolutně konformní teror, proti naší době. Ve všech oblastech.

      To se mi líbí

      • Zdena napsal:

        No, vybrala jsem si Kchodle Vás, ale stejně tak bych se mohla zeptat pana Bavora, či kteréhokoliv diskutujícíhom zde. Je vidět, že máte obrovský přehled z různých okruhů lidského vědění. Jak jste to dokázal? Bylo to (mimo jiné) díky školnímu vzdělání za totáče nebo jemu navzdory? 🙂
        P.S.
        Já jsem se jednou do školy, už nevím, zda na základku nebo gympl, vydala bosky, abych se nemusela přezouvat…Škola byla 6 km od místa bydliště.

        To se mi líbí

  2. kočka šklíba napsal:

    Už jsem se zpočátku lekla, že to myslíte vážně, to s pionýrskými šátky ;). Samozřejmě že to tak nebylo, spíš naopak. Pravda chodila jsem na asi výjimečné gymnázium s ředitelem který byl asi dost benevolentní. Nakonec u nás byl předseda organizace SSM pozdější katolický kněz a asi disident, pozdější ;). Do SSM jsme vstupovali až ve 4. ročníku, a tak nějak ale jsme se zúčastňovali akcí SSM i předtím, ptz byly zajímavé.
    Ale k věci, prostě jsme chodily holky namalované, kluci asi ne :D, ale nepamatuji, že by někdo byl popotahován za oblečení nebo něco podobného. No jo no, tak musí to současným mladým úplně znechutit ne? Vždyt co jim zbývá vlastně.

    To se mi líbí

    • jaa napsal:

      Ale ne Kočko, mně se to sice netýkalo, jednak pionýr a protože jsem jej neabsolvovala , tak ani ČSM. Ale pionýři nosili šátky jen ke stejnokroji, při významných událostech. jinak do školy chodili normálně oblečení – co kdo měl . Dovedete si představit tu spotřebu bílých plátěbých košil a halenek a jejich praní a sušení a žehlení… v tehdejší době? Ale svazáckou košili jsem jednou na sobě měla, to když jsme jeli na intru zpívat na nějakou akci. Tak hoklt svazák nesvazík, v stejnokroj museli všichni :-)…

      To se mi líbí

  3. NavajaMM napsal:

    Pane Bavore, to, čo ste popísali, by vôbec nebolo nejaké stresujúce. Všetci učitelia mali svoje spôsoby, ktoré sme museli bez akýchkoľvek výhrad rešpektovať. Divím sa, že sa aktivisti nepokúsili popísať hodinu matematiky počas písomky, vrátane náročnosti príkladov. A trebárs to, že zo slovenčiny (češtiny) sme si mohli dovoliť v písomnej práci menej ako 5 pravopisných chýb. Verím, že toto by dnešných žiakov vydesilo podstatne viac.

    To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      Jo to máte pravdu, na češtinu si teda pamatuju dost dobře, dokonce bych řekla, že 5 chyb už bylo na 5 ;).Ale máte pravdu, občas se tedy objevil profesor/ka, který byl/a výjimečně přísný, ale na znalosti, ne na oblečení nebo něco podobného.

      To se mi líbí

  4. jaa napsal:

    Ale jo pane domácí, ty stráže byly – v zimě 1953 – u Stalina a Gottwalda, tedy alespoň u nás v Brně a myslím že i v Praze. V těch menších asi ne . vše záleženo na „uvědomělisti“ a ambicích ředitele . Drželi je nejlepší žáci – střídali se po hodinách v pionýrském. U Zápotondy už ne a pokud pamatuji tak později už taky ne.
    .Akorát jako je už obvyklé – vše vytržené z časové posloupnosti a možná i selhávající pamětí autorů, nebo a to spíš záměrem školitelů. Kteří – převážně už ve sklerotickém věku se chtějí blejsknout a nemohou přiznat, že to právě oni, byli v těch 50tých – hybnou silou většiny neplech. ve školách. Ať už čistkami na školách po 48mém, nebo začátkem 50tých. Po uvolňování za Novotného se pokusili o další revoluci, která jim nevyšla a octli se řízením osudu na druhé straně barikády. Slyšela jsem onehdy třepající se Šiklovou , jak dávala rozumy v TV .. a jako bych slyšela toho našeho mladeho „nadějného“ blbce, co si dělal ambice na ředitele. / rok 1953/
    Velký podíl na tomto troufám si tvrdit záměrném“ matené má bohužel zase ČT.
    Vždyť jako by zapoměli, že alespoň za mně – na základce byli pionýři a svazáci byli až na střední. Jo a taky v té době bylo vzdělání rozděleno na základní – 1-8 a střední 9-11 či 12 let. Tohle všechno se neříká, jen polopravdy a slátaniny. . .

    To se mi líbí

    • jaa napsal:

      A s tím oblečením, nepamatuji se, že by byly nějaké problémy – bylo po válce a taky se nosilo co bylo dosažitelné, protože textilní průmysl se teprve budoval. Ale v 60 tých už bylo k dostání docela dost, a zajímavé ze i z dovozu- třeba čisté hedvábí z Číny/ co vydrželo, mám je dodnes, akorát ty nitě už jaksi/ a taky první /průhledné/ silonové . Naše vynikající vlny – co se za draho vyvážely – byly celkem za slušnou cenu – vzhledem k příjmům. A ty přírodní materiály taky něco vydržely.

      To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      No ale to nebyli gymnázia ne? Nebo nevím tedy, já ještě jaksi nebyla ani na světě.

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Kočko, gymnázia byla vždy. Jen se měnila jména.
        Bolševik „zrušil“ reálná gymnázia, ta byla orientována na přípravu studentů na vysoké školy exaktního směru, tedy exaktní vědy a techniky. Sloučil je s normálními gymnázii, humanitně orientovanými, kde se učila řečtina, latina, ale bylo méně matematiky, fyziky a chemie. A celé to přejmenoval na „dvanáctiletky“. Stejně tak sloučil základní školu – 1.-5. třída a „měšťanku“, tj. 4.-9. třída do „základní školy“. V další reformě zrušil dvanáctiletky – protože to formovalo podle tehdejších názorů „elitu“ a chytřejší děti zmizely ze základní školy hned po páté třídě – přejmenoval je zpátky na gymnázia, která byla pouze čtyřletá. To vydrželo až do konce režimu.

        Dneska je to podobné, socani počínaje Buzkovou se snažili a snaží zrušit víceleté gymply.

        To se mi líbí

        • Mac napsal:

          Snad se jim to nepovede….

          Osmiletá gymnázia jsou jednou z mála pozitivních věcí v našem školském “ systému“

          To se mi líbí

          • kočka šklíba napsal:

            No nevím, a to jedna z dcer ho má, druhá nechtěla za žádnou cenu odejít ze zajetého kolektivu. A i ta jedna to jen tak zkusila, ale udělala přijímačky a tak přišlo váhání zda ano nebo ne, pak se rozhodla že ano. Ale třeba na angličtinu měla ta v devítce lepší učitelku než ta na gymplu. Ale obecně asi byla lepší úroveň na gymplu, ale zdá se mně, že jednak je jich zbytečně moc, takže jejich úroveň je všelijaká, a jednak prostě ztrácejí také takový nějaký vztah nebo jak to říci, k průměru lidí, i když zase jak tvrdím, je jich tolik (gymnázií), že asi už ne.

            To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      nebyla…no jo no, a už mám za dvě minimálně 😀

      To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      Celkem dobrej exkurs, Jaanino, kdo nezažil, ať si Vás přečte! Asi se všichni shodneme na těch od škol ne moc vzdálených knajpách, kde jsme trávili nejednu volnou i nevolnou hodinu a místní desítka a lípy nám dávaly křídla = svět nám ležel u nohou!!! Hergot, co bych za to dal, abych mohl opět dýchat na profesora tělocviku a slyšet jeho: “ z tebe to zase tak táhne, ty prevíte, že si dáš 50 kliků, 5 koleček a když to nevydejcháš, tak si to zopakuješ dokud neřeknu…na hrazdu tě nepustím, nenechám se zavřít“ (kdo tuší co je hrazda, si jistě domyslí, že větší výhru nemohl dostat)! Bylo to kruté a někdy i namáhavé, ale za týden to tam bylo zase: “ …dejchni na mě, ty prevíte, z tebe to zase tak táhne ….jak jsme ho za to milovali

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        jo a pamatuju, že to měl vymakaný, takových dejchalů nás tam bylo…no všichni. A když jsme si ty svoje „tresty“ odklikalii a odběhali, tak se mezi nás postavil, usmál se, hodil míč a do konce hodiny s námi čutal, košikoval či volejbaloval. Prostě normální chlap se střízlivým pohledem na život.

        To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          My měli podobného borce. Ten náš byl navíc kulturista a všestranný sportovec a mimoto fakt dobrý chlap. Občas se s ním vídám dodnes.

          To se mi líbí

  5. Hudec napsal:

    Je to jev zajímavý, leč pochopitelný. Když současné děti/mládež vidí, že svět kolem nich se stáčí poněkud do prdele, je třeba jim nějak ukázat, že ten výhled není až tak hrozný, že jsme v ní už jednou byli – a to vám byla Prdel s velkým „P“, milé děti! Tak poslouchejte tu pohádku v ČT.

    A protože to tak úplně nebylo, tak je třeba realitu trochu přiohnout.
    Takže třeba – chodili jsme na pionýrské schůzky a nosili pionýrské šátky? Ale jen někdy, jen na nějaké oficiální příležitosti, kterých nebylo mnoho. A pionýrské schůzky čím dál více připomínaly skauting. A po roce tak bych řekl 1966 postupně spíše vymizely jako ty šátky.
    Legrace byla na střední škole, když byla snaha hned v roce 1969 založit „Leninský svaz mladých“. Absolutně bez úspěchu. Pak vzniklo SSM (Socialistický svaz mládeže) a bylo, alespoň u nás, sice skoro povinné, leč terčem posměchu a my i učitelé jsem na sebe jakoby mrkli – no, tak jó, SSM, ať je pokoj. A byl. Stát chtěl vnější zdání povolnosti, na nadšení už netrval. A život si postupně prosadil své a SSM v Plzni začalo (zajímavé – Socialistický svaz mládeže byl rodu mužského, ale zkratka SSM zásadně středního – třeba to o něčem svědčí, co nechápu 🙂 ) organizovat s velkým úspěchem něco tak nesocialistického, jako byla v Plzni Porta.
    Střední škola byla, podle vyprávění mých rodičů, studentů v Písku, i vzpomínek mých, a stále je, podle řečí mého nejstaršího vnuka – septimána, rájem alotrií, záškoláctví, dobromyslné legrace a zpravidla skvělých učitelů, kteří by mnohdy zasloužili svatozář.
    Dress-code? Zase lumpárna! My jsme celý třetí a čtvrtý ročník celá třída A3/A4 chodili v bílých pláštích – na automobilní průmyslovce! Kabaret!
    Mladší synek měl s celou třídou průser, neb když byli v létě peskováni, že se na gymnáziu nepřezouvají, všichni si zakoupili dřeváky… ten klapot po chodbách letité budovy!
    Ve třetím ročníku jsme povinně dělali řidičák, dokonce na náklaďák. S tím souvisely povinné jízdy v autoškole. zavedli jsme v tom takový zmatek, že mnohdy byla ve řítě jen polovina osazenstva, zbytek byl „na jízdách“. Můj po čtyři roky spolusedící v lavici Vašek Rádl vlastně vystudoval celý třetí ročník jako „externista“, musel toho najezdit strašně moc, neb měl novou slečnu a to mu sežralo strašně času :-). Dnes má velmi úspěšnou firmu těžké dopravy, takže mu ten třetí ročník v životě zase až tak moc nechyběl.

    Kchodle, bramborové brigády… to by bylo na román!

    jaa – s tou kozou Šiklovou máte stoprocentní pravdu.

    Vytváření falešných představ o minulosti je jednou ze zbraní jak mládež opít rohlíkem. U mých vnuků se to nepodaří, tím jsem si jist, neb se realitu dozvídají od rodičů i prarodičů. I tu ponuřejší, leč ta veselá převládá.

    To se mi líbí

    • brtnikvbrlohu napsal:

      Není co dodat – snad jen že situace se velice rychle měnila – naprosto nejde srovnávat do latě celou dobu – v 50tých letech se chodilo leckde do školy v taplákách neb na modu nebylo, hon na „máničky“ byl záležitostí relativně krátké doby, byl rozdíl jak kde – venkov měl jiné starosti a taky záleželo na koho se narazilo, blbci byly jsou a nevymřou. A — kupodivu – pokud jsem byl v Práglu tak tam se šátky nenosily, po přestěhování do maloměsta ano a nikomu to nevadilo.

      To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Máte pravdu s těmi učiteli na středních školách, to byli vesměs hrdinové doby a velkorysí lidé. Nechali nás řádit v kontrolovaných podmínkách.

      Za mě byla SSM ryze formální organizace, nevyvíjející žádnou „socialistickou“ činnost, ale coby zřizovatel kryla úplně všechno. Tedy ten zbytek, co se neschovával pod Svazarmem, který byl něco podobného, jenže na steroidech. Pod Pionýrem to bylo podobné, kryl veškerou zájmovou činnost od modelaření po rybáře, jinak to ukrývalo skauting.

      Takže pod hlavičkou SSM se dělaly akce jako Porta v Plzni, pod hlavičkou SSM hrály rockové kapely a páchaly se všemožná ryze protisocialistická alotria. Akce jménem „24 hodin Lemon“, což byl nonstop závod na kolech po HK a okolí, zorganizovaný pro středoškoláky naší povedenou partičkou, například. Pamatuji také punkový festival, nakonec rozehnaný neinformovanou policií VB, kteří zjevně netušili, jak vypadá správný socialistický mládežník: jako člen kapely Sex Pistols nebo Clash nebo Dead Kennedys, tak nějak. SSM kroje, hehe, to jsem nikdy neviděl v reálu, jen v televizi.

      Na vysoké jsme pod hlavičkou SSM realizovali horolezecké zájezdy na Pamír, cestování po Sojůzu na „obměn“ – to štědře sponzorovala škola a SSM, tisíc rublů od SSM a další tisíc od školy – na osobu, to je jako kdyby dnes někdo přispěl 200 tisíc korun na účastníka zájezdu. A podle toho to pak vypadalo – v Sojůzu jsme se topili v sektu, kaviáru a děvčatech, coby bohatí „západní cizinci“.

      Co by za to dnes mladí dali, za takovou super organizaci. A kdyby viděli fungovat Svazarm, to by jim z toho jeblo.

      Mám blízko k jedné počítačové průmyslovce, je to ohledu legrace pořád stejné. Ale to je soukromá placená škola, kam sice inspekce chodí také, ale zřizovatel neotravuje, naopak. Všechno, od kantorů po studenty, jsou to ajťáci, což je trochu zvláštní sorta lidí jaksi všeobecně. Například nedávno se otevíralo nové „Infocentrum“ za 42 mega, a co se nestalo ? „Někdo“ tam hacknul systémy a na obřích dotykových obrazovkách jelo při otevírání porno, skoro dva dny, než se dodavatelům povedlo všechny ty díry v softu zaplácnout.

      Na státních školách jsou poměry poněkud jiné, přirovnal bych to k 50. letům, kdy se vynořily kreatury typu Šiklové zamlada. Záleží na zřizovateli. Přitelkyně učí na gymplu matiku a fyziku, takže to mám z první ruky, co se tam děje.

      To se mi líbí

      • kočka šklíba napsal:

        Přesně, my zase jezdili na 14 dní každé léto do Bulharska, hráli baseball, volejbal atd…všechno pod hlavičkou SSM. A za pakatel, ptz jsme na to také dostávali nějaké příspěvky. Ani si nepamatuji, že by SSM mělo nějaké stejnokroje, asi mělo, ale já si to nevybavuji.
        Na vejšce to samé. Když se jelo na brigády, byla neskutečná sranda. Prostě jsme byli mladí a nikdo nás, dá se řící, nebuzeroval. Spíš se snažili nás zabavit a tak nějak dohlídnout aby se to nezvrhlo. Nebo ještě spíš do určitých mezí nám nebránili se bavit podle libosti.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          stejnokroj SSM byl, světle modrá košile a kravata. Děvčata musela jít v sukni (délka nebyla předepsaná), kluci nesměli mít rifle. Ale to bylo tak jednou do roka na nějaké výročce, případně ti vybraní, když někam museli jít reprezentovat. Jinak prostě „pohoda, klídek a tabáček“. A třeba my na gymplu jsme museli profesory oslovovat „pane profesore“, zažil jsem pře jednom sportovním utkání s nějakou průmyslovkou, že tam už měli „soudruhy profesory“. Pro nás tím okamžitě klesli v ceně.

          To se mi líbí

          • oh napsal:

            Ve zkažený Praze byla (vedle Dětského domu) speciální prodejna, kde se tyhle oděvní součástky daly koupit. Možná ještě v některé skříni budu mít zapadlou originální svazácká kravata – prakticky fungolovka, použil jsem jí jen jednou a nikdy nepoužitý látkový znak SSM. Originální „svazácký“ košile na mou figuru nevedli, tak mi děda nafasoval pár služebních z pražského DP – barva byla stejná a materiál na pohmat znatelně příjemnější. Tyhle košile jsem pak velmi rád nosil ke kvádru… 🙂

            To se mi líbí

          • Petrpavel napsal:

            Matně si vybavuji, že my jsme všichni v roce 1962 maturovali ve stejnokrojích SSM. Poprvé a naposledy jsem ho měl na sobě. Nikomu z nás to u kantorů a zkušební komise ani nepomohlo ani neuškodilo. Takový folklor, něco jako uniformy v nóbl školách na „západě 🙂

            To se mi líbí

          • Divoženka napsal:

            Tak, tak, světle modrá košile a červená kravata 🙂 ….díky SSM jsem se naučila vázat kravatu a dodnes jí vážu všem chlapům v naší domácnosti, protože to neumí ….
            Sukni jme mohli mít jakoukoli, ale jednobarevnou tmavou. Kluci kalhoty , rifle fakt ne 🙂
            Taky na tu dobu ráda vzpomínám. Hlavně na vysoké škole a svazácké kluby. Tam se lecos promítalo nebo poslouchalo….dokonce jsem zažila šťáru, kdy někdo uvědomělý napráskal, že se na kolejích pod hlavičkou SSM promítal film na motivy Orwella rok 1984. Utíkali jsme na poslední chvíli okny 🙂

            To se mi líbí

            • Divoženka napsal:

              … no a pointu jsem nedopsala…díky tomu jsme samozřejmě neviděli konec filmu ( asi 15 minut) , na který jsem si musela počkat skoro 10 let, než se mi ho podařilo shlédnout znovu a celý. Dříve se mi podařilo si pořídit knihu. Úžasná pro mě byla hlavně hudba od Eurythmicku s Annie Lenox…..

              To se mi líbí

      • jaa napsal:

        Jo to se jim neříká, kolik to SSm stálo.peněz Já se vztekám, jak rozkladný vliv má Masaryčka. Ale oni dělají jen to, co dělali jejich předchůdci , akorát v opačném gardu. Já co by STOPstudentka – jsem se vždycky čílila a asi i záviděla -proč vlastně študáci, když mohou nestudují. Nikdo si neumíte představit. kolik jich jezdilo – od listopadu do dubna – po všech možných horách/i západních a bez problémů – stačilo, když se vrátili a za pár jeli na další/ , a od května do října po všech možných mořích.. Lyžařské a plavecké kurzy a vše zadax. Platilo to SSM, ROH a popř. souzi z kraje. Zajišťovali jsme jim dopravu , takže přehled o půlce Moravy jsem docela měla. A konckonců – při prac. cestách – i zhruba o celé republice. zrovna tak jako letní rodinné a podnikové letní dovolené k moři. a poznávací zájezdy. Kdyby mohli mladí nahlédnout do archivů… asi by se divili a jen záviděli. JO těch vajíček natvrdo, uheráků a šnyclů… tuny zdravé stravy. .
        Ju a Kc hodl .. nakonec se Vám nyní ty řidičáky a jiné – by%t odkoukané zručnosti a vědomosti hodilio. Dneska akorát vybalijí zboží v Marketech nebo přebalují dovážené číňáky do EU krabiček… jakko vyrobeno v EU. Žádná smyslu plná práce ani návyky pro budoucnost. A to si myslím , že je škoda.

        To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        Nikdy jsem v SSM nebyl, z principu. Ale mojí první kapele dělala místní SSM zřizovatele, to bylo tenkrát povinný. Ten zřizovatel, ne SSM. Skoro. Fakt zlatý časy.

        To se mi líbí

    • st.hroch napsal:

      To já se musím vrátit do šedesátejch a v mysli se mi okamžitě zjeví postava pana Bursy, takto školníka místního gymplu (tehdy SVVŠ) se kterým naše partička měla džentlmenskou dohodu, podle který jsme mu pravidelně z blízkýho řeznictví paní Stočesový donášeli lahvový a on nám za to zřídili kuřárnu akaretní hernu v kotelně….:-).
      No, a jak probíhá dnešní masáž – viz nejlépe úžasná myšlenková parabola páně „pche“..:
      http://www.novinky.cz/komentare/387221-komentar-ponauceni-z-vychovy-teroristu-v-cechach-jiri-pehe.html

      To se mi líbí

      • jaa napsal:

        K tomu Pehemu – já si myslím, že právě on patřil k těm mladým ambiciozním…. a že mu to nevyšlo tož holt. Vždyť nejvíc vždycky křičí ten, co potřebuje něco zakrýt. kdo ví co by se lidi dozvěděli, kdyby jeho spolustudenti – patrně slušnější – co se nechtějí špinit – promluvili. Kdo ví. ale on se odkopává sám tak opravdu – co se s ním.špinit.

        To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        No to je vůl. Ano, u nás se skutečně školili revolucionáři, jinak řečeno teroristé. Bylo to vždy na základě dohody s nějakou příslušnou revoluční stranou. Jenže prakticky všechny režimy, kde se tyto strany zmocnily vlády (a nechme stranou, zda byly lepší či horší než jejich vládnoucí předchůdci či následovníci, to by bylo na dlouhou diskusi), tak všude nejpozději brzy po roce 1990 prohrály a přišly o moc, které se zmocnily jejich oponenti. Znám blíže situaci v Jemenu. Severní a Jižní – vzpomínáte? Jižní byl ten „náš“ (poslední velvyslanec Ivan Voleš), severní byli „kapitalisté“. Kapitalisté vyhráli, Jemen je jen jeden – a jak to tam vypadá? Hnízdo teroristů! Ale ne těch našich, to fakt ne.

        Navíc ten blb to ani neumí zasadit do časové osy, kdy se vlastně u nás školili ti teroristé? A jak jsou dnes staří, pokud ještě žijí? Takže my jsme rozvrátili třeba Alžír někdy v 60.letech a dnes za to neseme odpovědnost. Nebo Sýrii, kde byl odjakživa celkem klid? Nebo Egypt, Angolu, Mosambik?

        To Pehe si musí protičesky vrznout, i kdyby mělo zmrznout. Ještě že jsme nenašli ty ZHN v Iráku, i když…. nebyl někdo z těch borců ze CIA českého původu?

        To se mi líbí

    • joda napsal:

      Hudče připomněl jste mi. Na naší průmyslovku přišel nový ředitel a chtěl ukázat, jaké je dobré nové koště. Mimo jiné začal kontrolovat oblečení a výstroj studentů. Jednou z nich zakázal nosit školní pomůcky v takovém prvorepublikovém doktorském kufříčku. Do týdne je v doktorském kufříku nosila celá třída. Bůhví, kde je sehnali. Ředitel vydal písemný výnos o zákazu doktorských kufříků. Celá třída začala nosit školní pomůcky v pouzdrech od hudebních nástrojů. Bůhví, kde je sehnali. Tím snaha ředitele po reformách skončila.

      To se mi líbí

  6. Petrpavel napsal:

    Taky se mě televizní reportáž z té připitomělé akce dnešních kapitalistických svazáků dotkla. Úroveň hodna jejich vědomostí o této době i o dnešním světě. Dobrý dokument o této době, ne o té minulé.
    Nepamatuji si, že by v době mého působení na jedenáctiletce někdo z nás nebo kantorů shazoval dobové oblečení z předešlé doby, dobové zvyky a zvyklosti, ano, budovaly se nové rituály a na ty staré se jako v každé době zapomínalo. Třída byla rozdělena na „hospodáře“ a na sportovce, podle toho jsme trávili čas po škole. Ale společné trávení volného času bylo znakem obou činností. Jděte v sedmnácti sám do hospody nebo hrajte sám volejbal, fotbal apod. …. Taky příprava na školu, učení, byla nejčastější nejméně ve dvou. Láká ke srovnávání, nebudu.
    V nás bylo víc ideologie, v tom by mohl mít pořad pravdu. Ale nešlo o nějaké vnější rituály jak naznačuje, šlo o optimistické vidění světa takového jaký jaký byl pro nás připraven, o naději pro budoucnost, o jistotu že budeme moci dělat to co jsme si vybrali, že nás naše konání slušně uživí, pesimismus neměl místo,
    Rozepsal jsem zbytečně víc než jsem chtěl.
    Je to stejně zbytečné jako vykládat svazáckým kádrům v padesátých létech že i skauti byli lidé. Nepochopí, stejně jako nepochopilo těch pár tehdejších. Musí narazit. A oni, na rozdíl od nás, narazí. Upřímně jim to přeji, při vědomí že mí mladí i díky mě ví o světě víc než ti primitivové z televizního pořadu, než ti primitivové kteří ten pořad vyrobili i než ti primitivové kteří mu tleskají.

    To se mi líbí

    • jaa napsal:

      No PP, z té dle ČT veliké akce. Já se spíš koukala po těch lidech a bohužel/bohudík, těch mladých tam zas až tak moc nebylo.
      Dost zvědavců a střední věk. A asi i nějaká zaplacená klaka, protože na studenty moc nevypadali. Výzdobová komise se taky nevycajchnovala. Ty napodobeniny výtvorů mladých – spíš ty mladé deklasovaly do blbých, nemyslících. Docela mi připomínali a asi připoměli leta 50tá. Proto ten exkurz..
      Měla jsem docela strach, že se mladí nechají zblbnout, ale asi to s nimi není tak špatné. Tten rozdíl – teorie a praxe- fubguje. Kdo ví co do nich vě školách cpou, ale když doma zaslechnou jak my starší vzpomínáme, kde všude jsme byli, a prohlížíme si forky, filmy a krabice s vzpomínkovými věcmi, jak máme s přibývajícím věkem čas na vzpomínání…… asi to registrují

      To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      „Dobrý dokument o této době, ne o té minulé“ – to je vtipný a pravdivý obrat!

      To se mi líbí

      • Jos napsal:

        Sorry pánové a dámo, nemohli byste vložit info o jaký program jde? Netuším o čem se bavíte. Díky.

        To se mi líbí

        • Petrpavel napsal:

          Byla to nějaký krátký reportážní šot v rámci vysílání ČT 24, možná i krajského, neumím upřesnit ani hodinu ani den, našlo si mě to náhodou. Nepočítám, že by to bylo opakováno.

          To se mi líbí

    • oh napsal:

      Od kdy je „muslim“ vlastně lidská rasa? Já idiot si furt myslím, že to je náboženství.. 😉

      To se mi líbí

      • jaa napsal:

        Myslíte správně a je to i vědecky dokázané – dokonce dvojmo. . Přesto že se snaží lidi zblbnout. Patrně je to od té doby, kdy se snažili israelité dokázat a vědecky potvrdit, že jsou něco víc než ostatní. Jo kulový. Výzkum v |Kalifornii v 80tých -podle DNA a potom výźkum na Masaryčce v 90 tých – dle krevních výzkumů nic nepotvrdili. Je to stejnej mix DNA i krve , jako u všech ostatních . na tom území. Což je pochopitelné díky migraci obyvatelstva na tom území po celá staletí. Jsou to stejní arabové jako všichni ostatní – jenom to náboženství je odlišuje.
        Ostatně myslím, že kdyby se to potvrdilo byl by to jiný fičák…

        To se mi líbí

  7. Jethro napsal:

    Tak a je to tady!
    Turci, lépe řečeno amíci, sestřelili ruský Suchoj. Rusi tvrdí, že nad Sýrií a že to mohou dokázat, Turci, že nad Tureckem.
    V každém případě nás usáci zatahujou do pěkného průseru. A že v tom jedou, není pochyb. Erdogan by rád s Rusi stavěl ropovod, ale s amíkama „uzavírá hranice“.
    Takže člen NATO (patrně) na území cizího státu sestřelil letadlo.
    Věřím, že Putin to spolkne a zachová klid. Jinak tady máme ten toužebně očekávaný a rok fedrovaný konflikt NATO – RF, který ovšem vaprovokuje USA.
    Jdu objednat dieselagregát a nakoupit nějaké zásoby.

    To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Prostě Rusové mají smůlu protože si myslí že mohou létat ve výšce 6 000 m naprosto neohroženě jak je vidět tak prostě ne.
      Turecké vojenské letectvo sestřelilo na hranici se Sýrií neznámé vojenské letadlo poté, co narušilo vzdušný prostor země, informovala turecká televize.

      Sice se údajně rusové vystřelili ale v Sýrii se po pilotech ze strany jak Turecka tak umírněné opozice normálně střílí.Takže to mají spočítané už jsou po smrti a Putin je vyřízený protože toto byla pouze první vlaštovka.
      Turci nyní u svých hranic začnou sestřelovat všechna ruská letadla a oni si Rusové rozmyslí vraždit jejich řidiče.
      Takže Putin má utrum a za chvíli až nastoupí další turecká letadla, tak budou SU 24 padat jak hrušky.

      To se mi líbí

      • Jethro napsal:

        Zbláznil jste se vy anebo já? Anebo je to opět vaše pověstná a obtížně uchopitelná ironie?

        To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          Cech je nenapodobitelný svéráz. S humorem přímo vražedným.

          To se mi líbí

          • Jethro napsal:

            Je to (ještě) humor?

            To se mi líbí

            • Cech napsal:

              Nezlobte se, je to opravdu ještě humor, protože v opačném případě je to začátek WWIII.

              To se mi líbí

            • Jethro napsal:

              To cech: Potom by bylo lépe vaše příspěvky propříště označovat preambulí Následuje Cechův humor, abyste nenasíral normální a normálně vystrašené lidi.

              To se mi líbí

            • Cech napsal:

              Moc se omlouvám ale mým cílem nebylo nasírat ostatní.
              Mým cílem bylo ukázat, jak je schopna naše současná propaganda zabezpečit ten výsledný efekt, který má právě za cíl zahnat ty normálně vystrašené lidi do předem vykázaného prostoru.

              To se mi líbí

            • kočka šklíba napsal:

              No Cecha asi musíme brát téměř vždy s velkým čtením právě mezi řádky ;).

              To se mi líbí

      • Cech napsal:

        To že jsem tak moc nekecal :
        http://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/387270-ruskeho-pilota-rozstrileli-syrsti-vzbourenci-jeste-na-padaku.html
        Pouze se jedná o to, že to nebyli syrští vzbouřenci ale převážně Turci.
        Tož jak jsem říkal Rusové mají smůlu, když je Turci se svými F16 sestřeli, tak je jejich krajané ze země ještě na padáku rozstřílí na nudle.
        No a pak že to neproběhne podle předem propracovaného scénáře.
        Prostě zde je ukázka jak dopadnou Rusové, když nyní Turci začnou akci jako členský stát NATO.

        To se mi líbí

        • peter. napsal:

          Cech:
          Vy si asi veľmi prajete,aby teraz Turci,NATO a USA vlietli v Sýrii na Rusov a ukázali im svoju neporaziteľnosť čo?
          Len by ste si mali uvedomiť,že tie okrídlené strely „kalibr“sa tuším menujú, môžu priletieť z každej svetovej strany a pre zmenu môžu mať potom jadrové hlavice.Takže ja na vašom mieste by som sa tak nevytešoval.Lebo by nám potom“lepilo“všetkým.Aj vám.

          To se mi líbí

    • peter. napsal:

      http://www.hlavnespravy.sk/mimoriadna-sprava-turci-zostrelili-pri-svojich-hraniciach-vojensku-stihacku/712298
      Ak majú pravdu Rusi a k zostreleniu ich lietadla došlo nad Sýriou,tak to si mohli Turci dovoliť len so súhlasom alebo na príkaz USA.Každopádne to vyjasňuje,kto kam patrí.Putin to nebude môcť nechať len tak bez odozvy,ak má ako to tvrdí ruská strana naozaj dôkazy,že sa to stalo nad územím Sýrie.Nepochybujem o tom,že toto si Turci odserú.Minimálne na ekonomickej úrovni.

      To se mi líbí

      • Petrpavel napsal:

        To je právě ta relativita.
        Keď si to Turci odserú odsere si to jejich generalita nebo občané?
        Všichni víme, že občané.
        Generalita bude odměněna z jůesej.
        Tak to chodí na tom světě.

        To se mi líbí

        • Cech napsal:

          To nejdůležitější v tomto případě je, že Rusové si nyní nedovolí sestřelit žádné letadlo nad Sýrii, ať je to americký dron, nebo turecká F16, prostě zalezou do kouta a budou spytovat svědomí, proč jen do té Sýrie posílali ta letadla.
          Protože pozemní síly specialistů USA se blíží a co nevidět v Sýrii zasáhnou.

          To se mi líbí

            • Cech napsal:

              Prostě už se bojí už před NATO utíkají.
              http://cz.sputniknews.com/svet/20151124/1750702/kreml-zhodnotil-incident-turecko-syrie-su-24.html
              Neboli jestli NATO něco odhodilo je nepodstatné ale to nejdůležitější pro Turecko a USA je, že Rusové zírají s otevřenou pusou a nejsou schopni ani v nejmenším jakékoli adekvátní reakce.
              No a nyní pokud Rusové nezareagují, jako že nezareagují adekvátně, je možné postupně stupňovat nátlak, tak až Rusové zmizí ze Sýrie s opáleným zadkem.
              Prostě NATO NATO jednoznačně má.

              To se mi líbí

            • Jethro napsal:

              To Cech: Vaše hodnocení je zcela iracionální, tak jako vaše vstupy tady v posledních příspěvcích.
              Zaplaťpříroda, že Putin zatím drží chladnou hlavu. Podle vás už měl mačkat červený knoflík. Opravdu iracionální úvaha.
              Nakonec to patrně skončí velkým malérem. Už se o tom dost otevřeně na mnoha místech mluví. Putin mi ale dává alespoň trošku času v rámci možností se na to přípravit.

              To se mi líbí

            • Cech napsal:

              To není o tom jestli Putin dává či nedává.
              Prostě doposud narušení vzdušného prostoru Sýrie nebylo nikým hodnoceno ani sankcionováno.
              Prostě Americké, Kanadské, Německé,Francouské,Turecké aj. letectvo si nad Sýrií létalo jak potřebovalo.
              Pouze Rusové dostali od právoplatné Syrské vlády povolení střežit vzdušný prostor Sýrie.
              Místo toho aby střežili celý tento vzdušný prostor tak jsou stěží schopni zabezpečit tak 1/3.
              No a proto také ty turecké F16 které vlétly do vzdušného prostoru Sýrie to ani nezaregisrtovaly a v domnění, že se nachází nad Tureckem což byla za 12 vteřin i pravda tak sestřelily ten SU 24.
              No ale na druhou stranu má Turecko opravdu výhodu že je v NATO, protože proti Turecku nyní Rusko zasáhnout nemůže.

              To se mi líbí

            • Cech napsal:
            • Cech napsal:

              No pokud se NATO týká tak to reaguje opravdu velmi rychle :
              http://zpravy.aktualne.cz/zahranici/zive-evropa-po-teroristickych-utocich-utery-24-11/r~70ce4b4491bd11e58c6b0025900fea04/
              Doufejme že ty naše Saaby, budou nasazeny proti těm zastaralým letounům RF jako první.
              Tož asi takto je to nyní s tou Ruskou přítomností v Sýrii.

              To se mi líbí

            • Cech napsal:

              No ještě tu autentickou fotku, že se piloti před smrtí stačili vystřelit :

              To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Dobrá absurdita, pane Čechu, celé to „NATO informování“.
              Ve skutečnosti Turci ukazují narušení vzdušného prostoru Turecka v maličkém výbežku hranice, dráha letu by musela být jen 3 km dlouhá a to letadlo to přeletí při 500 km/h za 10-15 vteřin. To mohli Turci těžko odeslat 10 varování.

              Jinak takticky je to jasné – buď ten Su-24m3 sundali PVO raketou z Turecka nebo AMRAAM AIM-120 z F-16. Ta nejspíš ze všeho čekala v nízké výšce pod horami, mimo dosah ruských radarů a pak jen „vyskočila“ a odpálila rakety. Jistě měli informace z amerického AWACSu, v Turecku jsou teď 4 kusy a tím pádem je jeden pořád ve vzduchu na hlídce.

              Ráno přitom Amíci s Turky oznámili, že začínají operaci na „uzavření hranice“, což v prolhaném západním jazyku znamená otevřenou podporu turkických džihádistů na syrském území. Rusové jim je bombili, takže jim Turci sestřelili bombardér.

              Teď je otázka, zda to měli domluvené s Amíky coby provokaci nebo to udělal nějaký turecký magor sám od sebe.

              Každopádně je to skvělá karta pro Rusko, nic lepšího si nemohli přát. Zcela to legitimizuje jejich činnost u severní hranice Sýrie. Protože je celkem jisté, že letadlo spadlo 10 km od hranice a jistě to bylo zaznamenáno mnoha způsoby, od radarů po drony a satelity.

              Lavrov už zrušil zítřejší návštěvu Turecka a Putin bude mít odpoledne projev.
              Na syrské a ruské straně se totiž chystá nějaká velká operace, možná i se zapojením Íránu a Iráku. A tak je docela možné, že Amíci chtěli „získat iniciativu“, jak oni pořád říkají při každé příležitosti.

              Ale pořád je to porušení mezinárodního práva, dokonce válečný akt.
              Což dává Sýrii možnost na to adekvátně reagovat. A Rusku také.
              V tom všem tahají Amíci za mnohem kratší kus provazu a čím více se v tom budou vrtat, tím bude jejich debakl otřesnější. To je tak už od září, od začátku ruské letecké podpory.
              Jakmile k tomuto došlo, bylo jasné, že si Amíci mohou sbalit fidlátka a vypadnout z Blízkého východu.

              Na straně Sýrie a Ruska totiž pracuje čas. Každý den bombardování je islámský ráj bohatší o několik tisíc kozomrdů a začínají tam docházet kozy. Amíci nemají pozemní jednotky a nic jiného jim nepomůže, než plnohodnotná vševojsková invaze – a to je věc, kterou udělat nemohou, z mnoha důvodů. Ani cizíma rukama – protože takové ruce nejsou. Ani Turci, ani Saudové, ani nikdo jiný tam nepůjde, jen jejich „proxy“ armády džihádistů – kteří jsou ale cílem bombardování.

              Rusům stačí přesunout na bojiště dálkové raketové systémy Smerč, Uragan, Grad, plus dálkové dělostřelectvo a je hotovo. Pokud by je začali ostřelovat Turci ze svého území, mohou je Rusové svými letadly vybombardovat a je celkem jisté, že to udělají – ale ne nijak rychle, nechají to uzrát. Nechají označit viníka, působit chvíli veřejné mínění a vlétnou na to až budou mít dokonalé diplomatické a mezinárodní krytí.

              Celé to ze západní strany není nic jiného než PR operace, která brzy vyšumí – ale medvěd si to bude pamatovat a jeho čas přijde.

              To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Pro ty, kdo nechápou mediální ironii pana Čecha:
              Fotografie katapultáže pochází z leteckého dnu, kde se srazil Mig-29 s dalším letadlem a pilot se katapultoval. Na obrázku – velmi povedeném, dokumentujícím skvělou práci vystřelovací sedačky R-36M – je Mig-29.

              Su-24m3 je letadlo s měnitelnou šípovitostí křídel, v okamžiku sestřelu měl nastavená křídla na nejnižší rychlost, protože bombardoval cíle na zemi s vysokou přesností neřízenými bombami z cca 6000 m. To jde nejlépe v nízké rychlosti okolo 500 km/h.
              To letadlo pak vypadá úplně jinak.

              Katapultovali se oba piloti, ale jeden je prokazatelně mrtvý, podle detailu obličeje na kozomrdném videu je možné, že byl zabit přímo v letadle při zásahu rakety. Druhý je prý zraněný, ale zprávy o jeho osudu se zatím různí.

              To se mi líbí

            • Cech napsal:

              Pouze dodatek že se opravdu jedná o Tureckou F16 a raketu vzduch – vzduch.
              http://cz.sputniknews.com/svet/20151124/1753744/putin-turecko-zautocilo-dohoda.html

              To se mi líbí

            • Minorita napsal:

              Vaše hodnocení Kchodle je i přes vážnost incidentu plné optimismu a podrobných informací. Nicméně US exekutiva na mezinárodní právo zvysoka kašle, jakákoli oprávněnost je nezajímá do té doby, dokud to tak nevyhodnotí sami, respektive nemá sloužit jim De fakto do konfliktu již skro zatáhli NATO – jde zatím o jeden letoun, ale co Turkům brání s ušatými v zádech to x – kráte zopakovat ? Navíc když Rusové odpoví – a to budou nejspíše nějakým způsobem muset, tak z ničehonic půjde o napadení člena aliance a v ten moment může být vše jinak.
              Společná akce s Iránskými + Iráckými jednotkami je fajn strategie, ale o pohybech Iránců by se řevem informovali ušatí + všichni ostatní mopslíci, Iráčané jsou ve vleku ušatých – tedy o angažná, množství a dislokaci by opět ušatí věděli a vyřvávali. Hizbaláh je v ranku Izraelců, a o jejich pohybu a akcích budou ušaté informovat židovští krtci u Hizbaláhu.
              Craň Bůh, já Rusům nesmírně fandím, a držím jim pěsti, aby to tam postavili do latě, doufám, že zvážili mnohé varianty včetně těch nepříjemných.
              Jen mám obavy – jsou sami, i když velmoc, přesto sami a okolo tolik hyen s vyceněnými trháky …
              Navíc mám dojem, že pokud se něco rozjede, budeme opět ( jako v r. 1914 ) stát na špatné straně, a tentokráte si na Rakouské jho stěžovat nebudeme moci …

              To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Asi je důležité říci, co je pro koho vítězství v syrské kampani. Podle všeho zničení syrského státu, vyhnání alavitů a křesťanů, a následná sunitská vláda nakloněná Turecku, Saudům, Kataru a USA. Tím by dosáhli zničení možného spojenectví Sýrie-Irák-Írán, což ohrožuje jak Turecké tak Saudské aspirace. A snahu Kataru, Saudů, USA prodávat do EU katarský (a další, třeba z Golandských výšin) plyn a tím vytlačit z EU trhu Rusko.

              Jenže ani jednoho nedosáhli, dokonce se jim povedl pravý opak. Posílili onu „šiitskou“ osu, ačkoliv to je nepřesný název, Sýrie a Irák byly značně sekulární státy a náboženskou válku se z toho pokoušejí dělat jen Saudové, Katar a USA. Znemožnili výstavbu jakéhokoliv plynovodu, protože taková trubka, ať povede kudy povede, má v oblasti plné zbraní a trhavin z gerilové džihádistické války šanci asi jako sněhová koule v pekle, přes všechna opatření, zakopání do hloubky a tak dále. Arabáči jsou neschopní svornosti a čert vyskočil z krabice, tedy byl vytažen za rohy společným úsilím Turků, Saudů, Katarců a Amíků. „FSA“ má přes 2000 gangů, které jakž-takž spolupracují jen protože mají vnějšího nepřítele. Pokud by „vyhráli“, tak se začnou za týden mazat mezi sebou o podíly z loupeže a plynovod poletí do vzduchu každou chvíli, přes veškerou ochranu.

              Nejzábavnější je, že každým dnem jejich akcí se USA deklasují a jejich sponzorování terorismu je stále zřejmější. Jejich soft power je v čudu, ukázalo se, že nerespektují žádné právo kromě práva sílnějšího. Naproti tomu Rusko z toho každý den vychází jako morálnější, rozumnější a prediktivně se chovající země, bez hysterického bláznivého blábolení. Rusové byli z Blízkého východu zcela vystrčeni, ale díky USA akcím jsou tam dnes rozhoduící silou.

              Pokud to USA budou chtít vyhrát svým klasickým stylem, skončí to jadernými zbraněmi, asi je zastaví prvních pár taktických jaderných výbuchů, pokud ještě zcela nezešíleli.
              Ale nejspíš to tak daleko nedojde, pokud jejich blufování neuspěje, tak jim nezbude než stáhnout ocas a odtáhnout a jen poštěkávat. Čím dále to budou protahovat, tím to pro ně bude horší a dražší. Cena je totiž podstatná – musí je to stát nesmírné peníze, nejen za zbraně, uplácení všech těch korupčních režimů, držení linie v EU a arabský korupční superbordel.

              Hlavní ztráty jsou ze snížení cen ropy a vůbec, z podvázání celého světového obchodu.
              Taková rozjistřená nálada a mediální hysterie kšeftu nepřeje. Kdo by stavěl nový barák nebo si kupoval nové drahé auto, když ho média děsí každý večer atomovou válkou už pozítří.

              To se mi líbí

            • kočka šklíba napsal:

              No Kchodle doufám, že máte pravdu, moc bych si to přála, ptz jinak jsme 3. světové blíž a tedy ted se na nás všichni vykašlou, Rusové nemají proč nás bránit, naopak a NATO? NAHOV…., podle mého.

              To se mi líbí

            • Minorita napsal:

              Díky za podrobnou, kvalitní a obsáhlou odpověď 🙂 . Velice si přeji, aby se splnilo to, predikujete. Faktem je, že je skutečně důležité ujasnění toho, co je třeba jako vítězství v Sýrii brát, považovat.
              A samozřejmě jako první vytane na mysli úspěch vojenský, kterého – ať už vezmeme v úvahu další „druhy vítězství“, Rusové potřebují dosáhnout z mnoha důvodů – už jen jako potvrzení svých možností i jako připomenutí po delším období nejasností toho, že bojovat umí a je v tomto případě možné se na ně spolehnout – to pro demonstraci pro potencionální budoucí i malé spojence, viz třeba aktivita na Kypru, kdy chtějí po Rusech, aby si tam zřídili svoji vojenskou základnu. Samozřejmě, že k dobru jim je i jejich střízlivé vystupování, střízlivá mediální vystoupení a reakce, včetně obratné diplomacie a faktu, že drží slovo. Tedy ať tento argument chceme preferovat nebo ne, okolím, protivníkem i přítelem, spojenci i nepřáteli, pouhými diváky i pozornými pozorovateli, potencionálními spojenci, dá se říci, že bude vnímán jako primární záležitost -> berme to jako První signální 🙂 , tedy markanta/y, přes které nejede vlak 🙂 .
              Paradoxem je, že vojensky mohou být úspěšní, dokonce velice, ale takovéto konflikty minimálně v Evropě a USA ( plus jiné kontanenty ) se vyhrávají ( alespoň takto lokálně ohraničené, relativně vzdálené ) v mediích – vrtí se psem až chlupy z diváky létají, a simsala bim, z vítěze je knockautovaný nešťastník v péči lékařů. Snad si to ohlídají – tady budou ušatí klasicky zbaběle škodit tím více, čím více dostanou v součtu na prdel. A nepodceňujme ty pacholky za louží, za kanálem nebo ty evropské – spojuje je mocná gravitace peněz a moci.
              Správně jste zmínil rozložení os s přihlédnutím k druhu islámské víry, k mocenským i vlivovým ambicím jednotlivých hráčů či os, stejně tak, jako fakt, že Rusové byli v minulých desetiletích z BV vygumováni. Nicméně díky národnostní bohatosti jejich země ať už za cara nebo za bolševika, mají na rozdíl od ušatých skutečné zkušenosti s vládou, jednáním, konfliktem i usmířením s mnoha národy mnohého vyznání – navíc muslimské obyvatelstvo tvořilo a tvoří vcelku silnou část jejich obyvatelstva dodnes.
              Bingo – jde o produktovody, o vyštípání Rusů z trhu EU s plynem -> v EU už myslím byly započaty či dokončeny v přístavech přečerpávací jednotky z tankerů co by prozatímní řešení.
              Je to podobné Iráku, kde na konci let 60-tých nebo začátku let 70-tých kdysi nadějný a perspektivní čerstvý „pučistický“ vládce S.Husajn po prostudování plánu US firem na podobný produktovod cěc smetl ze stolu. Ksopak že byl v těch firmách angažován ? Kdyby se ta jména náhodou shodovala s některými jmény členů kabinetu jistého Bushe ml., tak trefa. A taky mu tehdy bylo slíbeno, že si to jednou vypije – a ejhle, ti samí mu skutečně na onen svět pomohli.
              V US se pomalu rozjíždí předvolební kampaň, kovbojové a omezenci jsou dost velcí – navíc přes 40 let nepoznali vojenský a politický neúspěch takového rozsahu… Mám z nich vítr – jako ten idiot nám. kapitán bojového plavidla, myslím křižníku, který ač psychopat velel, a sestřelil v letovém koridoru myslím ještě snad v Iránském vzdušném prostoru plný civilní letoun. A ten řezník v klidu dosloužil, dostal metál a užívá si důchodu – ušatí se ani neomluvili.
              Tedy že by jejich důstojnictvo bylo nějak na výši si iluze nedělám, navíc po letech vlivu neokonů…
              Další trefou je Kchodle ona roztříštěnost, vzájemná nevraživost, kooperační neschopnost a rozervanost čmoudích vlastně partyzánských jednotek. Za týden může – a většinou je – všechno jinak, a padají US vrtulníky a letadla, proto také střílí z Apachu 64 na dlouhou vzdálenost, proto válčí na distanc. Jakmile chybí diktátor, silná ruka nebo nezpochybnitelný náboženský vůdce – je zle.
              Ušatí určitě finančně krvácí, silně krvácí, a zatím jim stačí zvýšit výkon rotaček v tiskárnách na peníze, popřípadě urychlit dohody jako TTIP či imigrační vlnu …
              Zatím jsou finančním hegemonem, který si může – a skutečně také dělá – co chce. Stejně jako před pár lety , kdy skrytě emitovali obrovské půjčky/injekce do svých, ale i evropských bank v ohromných částkách …
              Uvidíme – zatím mohou a konají, a jakmile dosáhnou svého, okamžitě si zajistí pořádek …
              Popravdě se Kchodle modlím, aby to těm Rusům vyšlo – přeji to jim i nám, neb to bude mít příznivý dopad i naši kotlinu 🙂 …

              To se mi líbí

        • peter. napsal:

          Petrpavel:
          Je o Putinovi a Rusoch všeobecne známe,že dokážu byť trpezliví.Ale vie sa o nich aj to,že nikdy nič nezabudnú.Najmä,to zlé.Ak hovoríte,že si to odserú obyčajní Turci – občania,tak ako by mali podľa vás Rusi na tento incident zareagovať aby netrpeli obyčajní občania?Opakujem,že za predpokladu,že ten eroplán bol zostrelený nad sýrskym územím.Nie som právnik,ale viem,že Rusi sú v Sýrii v súlade s medzinárodným právom.Potom by to ale mohlo znamenať,že ak Turci zasiahli nad územím Sýrie,tak sa to dá klasifikovať ako napadnutie Ruskej Federácie. Ako napadnutie štátu.Keby to lietadlo bolo zostrelené nad územím Turecka,tak by to mohlo byť označené ako akt sebaobrany zo strany Turecka.A to je obrovský rozdiel.

          To se mi líbí

          • Petrpavel napsal:

            Peter, psal jste že si to Turci odserú minimálně na ekonomické úrovni. No, a jakýkoli pokles na ekonomické úrovni si odsírají obyčejní občané nebo generalita?
            Jak by měli Rusové reagovat? Nevím. A ani na tom nezáleží. Projekt ovládnutí světa NWO je už dávno rozjetý a nezastavitelný. Ať budou reagovat jakkoli.

            To se mi líbí

      • jaa napsal:

        Ále no tak, to se přece dalo čekat, když jim rusové a syřané odstřihli zdroj pohádkových příjmů. Nebo kdo si myslíte, že tu levnou ropu atd. od teroristů kupoval. kdo ví kolik nafty kterou topíme a ne kterou jezdíme pochází z těchto zdrojů. JInuda to jaksinejde.. Turecko je jasná cesta.. Navíc to vydírání júnie.. Hmm..Emiráty mají dost své i když peníze dost potřebují na ty novodobé Semiradiny… už se ji to tam taky začíná sypat.. tož jedině Turci to mohli legálně prodávat dál.. toje jasný.

        To se mi líbí

      • lujjza napsal:

        Myslím, že už je jasné, proč „muselo“ dojít k „teroristickým útokům“ v Paříži (13. listopadu) – bylo zapotřebí oficiálně dostat NATO a USA do Sýrie….
        Jakože „společně s Rusy zničit teroristy a Islámský stát“, ve skutečnosti záškodnické protiruské akce s cílem „vypráskat“ Rusy ze Sýrie, porazit a ponížit Putina atd.

        To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Nemuselo to tak být, i když to tak vypadá.
          Člověk má prostě snahu si události nějak racionalizovat a poskládat, ale většina věcí se děje neřízeně. Často jako projev lidské blbosti, arogance a zhovadilosti, bez nejmenší fantazie co se týče zřejmých následků a vyvolaných řetězců událostí. Kauzalita všeho je pak konstruována zpětně. Vypadá to pak dobře, ale bývá to falešné.

          Někdo tomu ale říká „koncepční řízení“ na nejvyšší prioritě – třeba ten zábavný mystik Pjakin. Něco na tom samozřejmě je.

          To se mi líbí

          • jaa napsal:

            Hmm a proč potom amíci chtěli „spolipracovat “ s rusy a bědět kudy budou a kdy létat. Turci na ně museli čekat… Taková „náhoda“ asi neexistuje.

            To se mi líbí

            • Minorita napsal:

              Pokud mají ušatí jen v Turecku 4 Awacsy , tak mají ruský letový program, respektive dráhy a počty ruských letadel jako na dlani, nemluvě o usilovném sledování z družic. Kopcovitý, hornatý terén, kde je rozmístěna PVO ( kterou nelze zlikvidovat ) , kde operují přenosnými zbraněnmi PVO vyzbrojené malé, paradesantní jednotky partyzánským způsobem bojující jednotky podporované z nedaleka silným ochráncem, je pro letectvo kurva ořech, skoro Waterloo …

              To se mi líbí

      • pepan napsal:

        od Mepu:
        MO RF: Křižník „Moskva“ zničí jakékoliv cíle které budou ohrožovat letadla VKS RF v Sýrii
        Všechny cíle které mohou představovat hrozbu pro ruské letouny operující v Sýrii budou okamžitě zničeny – uvedlo ministerstvo obrany RF
        http://tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire/ … 0-vvsy.htm
        Oficiální vyjádření GŠ RF k sestřelení ruského letounu Su-24(i s mapami z radarů)
        Rychlo překlad:
        Letoun byl sestřelen protiletadlovou raketou krátkého dosahu s IR naváděním. Žádný pokus o navázání komunikace ze strany tureckého letounu s posádkou neproběhl, vizuální kontakt nebyl navázán. K zásahu raketou došlo nad územím Sýrie, místo pádu letounu se nachází na syrském území 4km od hranice… jeden pilot byl zabit ve vzduchu střelbou ze země.
        Po podrobném prozkoumání prostředky objektivní kontroly: náš letoun hranici turecka nepřekročil, potvrzují to i data z radarů syrské protivzdušné obrany, kromě toho radiorozvědka z letiště Hmejmim jednoznačně zaregistrovala narušení syrského vzdušného prostoru útočícím letounem vzdušných sil turecka, které je narušením základních norem mezinárodního práva, i přímé narušení memoranda o odvracení incidentů o zabezpečení bezpečnosti pilotů při operacích v Syrské arabské republice podepsané představiteli USA, které se vztahuje na všechny členy koalice, včetně Turecka. Co vidíme? Turecko začalo mimořádné jednání s NATO, místo toho aby navázalo aspoň komunikaci s MO RF ….
        Pro zvýšení bezpečnosti ruské letecké skupiny
        1.) Všechny operace bitevního letectva budou přikryty stíhacími letouny
        2.) Budou přijímány opatření na posilnění protivzdušné obrany
        Raketový křižník Moskva se systémem protivzdušné obrany S-300 Fort, z tohoto důvodu zaujme postavení u pobřeží Latakie. Upozorňuji, že všechny cíle, které podle nás budou představovat potencionální ohrožení budou ničeny
        3.) Všechny kontakty s Tureckem ve vojenské oblasti budou zrušeny

        http://www.aktualnikonflikty.eu/viewtopic.php?pid=30310#p30310

        NATO na podporu svého člena, Turecka bude „rozhodovat kolektivně“. Za nás je tam bejvalej komoušskej lampasák Pavel a Babišův kašpárek v roli ministra obrany. Takže dvě loutky, vhodné pro „schvalovací“ roli.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          A na oba platí v článečku uvedené baskické přísloví: „Klepneš-li džbánem o hlavu a uslyšíš dutý zvuk, nemusí to ještě znamenat, že je prázdný džbán.“ – Baskické přísloví

          To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Přesně, Mepu do toho vidí.
          Ze stejného webu něco o ekonomii Turecka, aneb co to bude Turky stát:
          inak trošku ekonomie Turecka 2014:
          Do Turecka ročně přijede 3,4 milionů Ruských turistů ( 2 místo, 1 místo německo 4,3 milionů )
          utratí v Turecku 15 miliard dolarů ( 40% všech útrat turistů )
          vývoz do Ruska 4,8% z celkového vývozu ( 5 místo )
          dovoz do Turecka 11,8 % z celkoveho importu ( 1 místo, 2 místo německo )
          v Rusku pracuje 3,8 milionů Turků
          spolupráce s Ruskem tvoří 8 % Tureckého HDP
          Turecko dováží z Ruska 70% své spotřeby plynu( Ruský plyn nelze krátkodobě nahradit )

          Takže dopadnou asi o něco hůř než Bulhaři, kteří potopili SouthStream a nemají za to vůbec nic, kromě kozomrdů.

          To se mi líbí

          • kočka šklíba napsal:

            Doufejme a přeji jim to hajzlům, stejně to, podle mého, udělali na základě amerických pokynů. Bez nich by si to nedovolili, i kdyby fakt to letadlo přeletělo přes jejich území, za kolik 6 sekund, 10 sekund? I kdyby za minutu, museli být na to připraveni a sestřelit vyloženě záměrně.

            To se mi líbí

  8. Ahele napsal:

    https://tvrain.ru/news/minoborony_podtverdilo_chto_na_granitse_turtsii_sbit_rossijskij_samolet-398837/
    Piloti byli dva. Oba se katapultovali. jeden byl zajat turkmenskými silami, osud druhého zatím není znám. Neznámé“ letadlo bylo údajně 10x ! varovánoa podle Turků byly letadla dvě.
    Rusové :
    «Все время полета самолет находился исключительно над территорией Сирии», — подчеркнули в Минобороны, добавив, что это зафиксировано «объективными средствами контроля».
    Celou dobu se letadlo nacházelo prokazatelně nad územím Sýrie……….a je to zaznamenáno ojektivními prostředky kontroly“
    (Šmarjá takové krásné téma dnes. Díky pane Bavore. A zase tohle)

    To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Tady je jednoznačně konečně vidět, jaká je sila NATO, prostě proti NATO jsou Rusové bezmocní.

      To se mi líbí

    • Ahele napsal:


      Komnentář k obrázku v diskuzi:
      „That’s a few seconds, a minute at best in their airspace. Feels like Turkey наvе been waiting for this“
      „To je několik sekund, minuta v nejlepším případě jejich vzdušného prostoru. Cítím to tak, že Turecko nato čekalo“.

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Hlavně je ta malůvka falešná.
        A i kdyby nebyla, jak píši výše, onen 3 km výběžek hranice letadlo přeletí za 10-15 sekund, takže těžko mohli Turci vyslat 10 varování. Jistě si na to Rusové dávali pozor, protože legitimita a dodržování mezinárodního práva je úhelný kámen jejich nasazení v Sýrii.

        Věc se má prostě tak, že na syrské straně hranice v této oblasti jsou soustředěné turkické džihádistické oddíly, všemožně podporované z Turecka. Ty se měly spolu s FSA a dalšími „brandy“ umírněných teroristů stát základem „novosyrské vlády“ a nyní také útočníkem na ISIL v Rakka. Rusové je bombardují, takže je Turci sestřelili.

        Už minulý týden do této oblasti létalo nejvíce střel s plochou dráhou letu. Podle džihádistů a jednoho jejich videa dvě rakety starého typu Ch-55 sestřelila turecká PVO z tureckého území. Načež začali Rusové používat svoje modernější střely Ch-101, které jsou stealth a letí vyšší rychlostí, takže je americké radary nevidí z tak velké vzdálenosti. Kromě toho tyto křídlaté střely mají další protiopatření, jako vytváření falešných radarových odrazů a rušení radarů, odhazují před zásahem klamné cíle atd. Evidentně to fungovalo, protože další sestřely už nikdo nehlásil.

        To se mi líbí

        • Ahele napsal:

          To že vyslali 10 varování tvrdí, podle odkazu k článku výše, gen. štáb turecké armády. To že se jedná o pouhých několik sekund říká i dotyčný diskutér pod obrázkem. Nejsem analytik, vojenský už vůbec ne. Jen si hledám co je k tomu incidentu jinde a pokud se mi to zdá zajímavé dávám to sem k nahédnutí a k vyjádření i dalším.

          To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            Jasně, však to není proti Vám, ale proti „nim“. 🙂

            Celkově si myslím, že to zapadá do dění – evidentně se chystá nějaká společná operace Rusů se Syřany, Íránci, Iráčany – to probleskuje už skoro týden. Putin v posledních dnech jedná se všemi potenciálními spojenci, včera byl v Íránu, dnes jednal s jordánským králem. Lavrov měl zítra jet do Turecka. Skoro to na mě dělá dojem, že dnešní sestřel nebyla žádná náhoda, ale akce na narušení nějakých ruských plánů, ať již jsou jakékoliv. Cena téhle dnešní akce je pro USA „koalici“ velmi vysoká – je to přímé porušení mezinárodního práva, demaskování „umírněné opozice“ vraždami pilotů, postavení Turecka do přímého světla podporovatele terorismu. To prostě není normální – za tuto cenu museli Amíci něco získat. Určitě to není jen nějaký PR nebo mediální účinek – například že jsou „tvrdí“. Spíš půjde o získání času na realizaci nějakých plánů nebo o narušení plánů protistrany.

            Kdoví, jestli se už někde nepřesouvají americké posily a co se stane zítra. Možná to začne zase na Ukrajině, možná dojde k velkému nasazení amerického letectva, možná …

            Je mi prostě zatraceně divné, že by zrovna dnes sestřelili Turci ruské letadlo, když tu oblast bombí Rusové od rána do večera už týden křídlatými střelami všeho druhu. A bombardéry tam létají pořád už od konce září. Čím je dnešek jiný ? Na to je jediná odpověď: chystanou ruskou operací společně se syrskými, íránskými, iráckými a libanonskými (Hizbollah) silami. Bude to něco většího, protože mediální a mezinárodně-právní cena tohoto kroku bude značná.

            To se mi líbí

            • st.hroch napsal:

              Řekl bych, že jste to docela trefil. Nečeká nás nic dobrýho. A k tý debatě kolem slabý pozice Rusů…pochybuju, že s takovou variantou vývoje nepočítali.

              To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Jo, tohle jsem ani nečetl…diskuze jede na plné obrátky.
              No, zrovna jsem dole psal, že Turci vrazili nůž i do spojenckých zad, proč by ta záda nemohla být i americká?
              Tohle fakt zatím moc smysl nedává, vlastně se skoro zdá, že prospěch z toho může mít největší samotné Rusko, protože třeba může sestřelit turecké stroje nad syrským územím, protože beztak jen házejí trén islamistům, a házejí bomby na Kurdy.
              Už když se člověk…co člověk, vopice, klidně může i vopice se podívat na mapu, a ten výběžek, to turecké území…to je až provokační místo.
              I kdyby tam ruský letoun fakt letěl, tak se v podstatě nedá vysloveně říci, že letěl na území Turecka, resp.byl tam nějak nebezepčný, je to jen takový přelet ze Sýrie do Sýrie.
              V takovém místě se po strojích „spojenců“ (ani těch v uvozovkách) prostě nestřílí.

              To se mi líbí

            • Minorita napsal:

              Vittto, ten konflikt se vede na vícero frontách , a ten sestřel je de fakto vyhlášení války, skoro jasné vyhlášení války – čekají na to. A ona tiskovka, která je zmíněna níže to ve svém významu potvrzuje … Skutečně se stojí na prahu konfliktu …

              To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Nevěřím, že riskují jaderný konflikt, Minorito.
              Kde ale Turecko sebere zdroje, o které může i v malém konfliktu s Ruskem přijít?
              Turecko přece nemůže vést válku s Ruskem ani teoreticky a ani konvenční a NATO nemůže Turecku reálně pomoci, protože nemá .kdyby nic jiného- prostě čím.

              To se mi líbí

          • Cech napsal:

            No konečně se na něco malinkatého Rusové zmohly.

            To se mi líbí

        • peter. napsal:

          Aj tak!Neviem si ani predstaviť čo by nasledovalo,keby čínska stíhačka zostrelila USA lietadlo nad tými ostrovčekmi na ktoré si robia nárok Číňania aj Japonci podporovaní Američanmi.
          Alebo keby bieloruská stíhačka zostrelila amíkom eroplán nad územím Lotyšska,Litvy alebo Poľska.

          To se mi líbí

      • jaa napsal:

        a proč si myslíte,že amíci chtěli věd+t, kudy budou rusové létat?

        To se mi líbí

  9. Karamela napsal:

    Na Čt už nějakou chvíli křečovitě tvoří pořad zvoucí se Retro. Něco tak neskutečně vytrženého z kontextu, doby a času jsem nezažila!! A s jakým opovržením a posměchem je pořad komentován! Jenom proto, že se nosila trvalá nebo „mrkváče“? Nu teď se nosí holt něco jiného, byla to prostě móda, proč by se tomu měl někdo vysmívat? Totéž s technickým pokrokem, kulturním vyjadřováním, způsobem stravování atd. atd. A ty materiály, no to je k popukání – ty umělé hmoty chachacha, úplně jsme z toho hotoví… Kruci, prostě to tak bylo! A všichni – úplně VŠICHNI – byli perzekuovaní, pronásledovaní, špiclovaní, vystrašení, to jsem vůbec netušila, kolik protikomunistických bojovníků jsme tu měli, a to v listopadu 89, valná většina lidí o nějakém Havlovi neměla ani páru – to teda zase vím já. Krapet jsem se nechala unést, ale kdo jim dal právo, nota bene za naše peníze, urážet naše životy, naši minulost? Štve mě prostě, jak se všechno překrucuje a excesy padesátých let se montují na celou socialistickou éru, což prostě není pravda. Ale ji mi to platný jak mrtvýmu zimník. A ne ten pořad se radši nedívejte, z nostalgie už vůbec ne…

    To se mi líbí

    • Strejda Olin napsal:

      +1

      To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Jenže můj článeček nekomentuje nějaké Retro, ale konkrétní falešnou reportáž z konkrétní dnešní střední školy. O to hůř.

      To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Máte pravdu. Udělejte něco pro sebe proti ČT – odhlašte je a vyhoďte televizi.
      Jsou to prolhaní idioti. A co hůř, oni vědí, že lžou.

      To se mi líbí

      • jaa napsal:

        Bohužel .- zákony jsou tak zmršené, že pokud máte počítač nebo hytrej mobil, tak stejně musíte platit, protože přístup máte.

        To se mi líbí

        • vonrammstein napsal:

          Nikdy jsem to svinstvo neplatil. A to mám TV v počítači, mobilu, v autě rádio, doma nepřipojenou televizi.

          To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          To není pravda. O to se sice snažili, ale logicky to neprošlo.
          Pokud by to totiž schválili, kdokoliv z celého světa by mohl požadovat také platbu, protože by tím stát zvýhodnil jednoho poskytovatele obsahu. Neprošlo by to v rámci WTO, EU obchodních dohod, chápejte. Víte kolik tvůrců a dodavatelů obsahu – tj. televizních stanic, například – streamuje po internetu ? Stovky tisíc, minimálně.

          Vztahuje se to jen a pouze na zařízení k terestrickému nebo satelitními příjmu televizního signálu. Do toho nepatří internetový streaming. Kromě toho, televize na internetu nevysílá zcela vše – ani ČT24 ne – protože mají smlouvy s výrobci a dodavateli pouze na televizní šíření. To je „terminus technikus“, nikdo si to nemůže vykládat svévolně.

          Prostě zajdete na poštu, vyplníte formulář, podepíšete čestné prohlášení, že nevlastníte příjmač a odhlásíte platbu ze SIPO. To je vše. Nikdo Vám nesmí vlézt domů, aby se koukal, zda TV opravdu máte či nemáte. A dálkově to zjistit nejde – tedy pokud to na sebe někde neřeknete, třeba tím, že budete používat nějakou pitomou „smart TV“, která bonzuje výrobci a ten bonzuje ČT.

          To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Právě z nostalgie jsem se občas podíval. A nebylo to vždycky zbytečné, chce to pevné nervy a úlitby tomuto režimu pouštět ihned z hlavy ven. Když umíme číst mezi řádky, a my to umíme, najdeme tam hodně zajímavých informací. Třeba co všechno jsme uměli vyrábět a kam všude jsme vyváželi ty či ony české výrobky …

      To se mi líbí

    • peter. napsal:

      Karamela:
      Bolo by fajn,keby niekto zobral do ruky ČSN napr.na mäsové výrobky platné v ČSSR a porovnal ich s tým,čo konzumujeme dnes.Stačí si pri tom len prečítať drobulinkými písmenkami napísané, z čoho je výrobok ktorý dnes kúpite percentuálne zložený a čo obsahuje.Potom to porovnať s kedysi platnou ČSN.To už nie sú ani mäsové ale skôr pečivárske výrobky.Za to,čo dnes vidím v regáloch v tých Lídloch a Kauflandoch,by predávajúci bol v ČSSR postavený pred súd za okrádanie spotrebiteľa a ohrozovanie verejného zdravia.A ubezpečujem vás,že viem o čom hovorím a píšem!
      Geneticky modifikovaná sója,kuracie a bravčové kože,pasta získaná z kuracích trupov,ktoré sa nahádžu do separátora a ten oddelí od kostí a chrupiek tzv. separát a hlavne voda.Je taký stroj ktorý sa volá „masírka“do ktorého hodíte 100 kg mäsa,nejaké aditíva a dolejete 20l vody.Spustíte tú mašinu a o krátky čas vám z nej vypadne 120 kg šunkového mäsa.
      O tomto by tí debilovia,čo sa vysmievajú z výrobkov ktoré sa v socializme vyrábali ,mali porozprávať mladým ľuďom.A hoci im aj ukázať tie ČSN- nky aby mládež videla čo sme jedli my(možno nie až v tak parádnom obale)a čo „žerú“dnes oni.

      To se mi líbí

      • Strejda Olin napsal:

        Masa jak u rasa. Doslova. Špekáček nad ohněm hoří jak korkový špunt, šunka a šunkový salám plný vody jak houba, když dáte péct nebo vařit kilo masa, zcvrkne se na slabých půl kila nepoživatelného žvance. Ani při pečení nevoní. To samé vývar. Ať dáte vařit hovězí žebro, oháňku, kosti nebo přední, z hrnce jde jen smrad a vývar je bez dochucovadel téměř nepoživatelný. I když tu hmotu budete vařit půl dne. Ale to samé je i s drůbežím nebo slepičím masem. Krátce a prostě – to, co nám prodávají jako maso je jen jakási biologická hmota podobná mořské houbě, řídké vazivo, bez barvy, chuti a vůně. Drahé to je jako prase a žrát se to nedá. Resp. dá, ale s masem to nemá nic společného. Jak žrádlo pro ZOO. To snad i na těch nuceňácích bylo lepší.
        Zeleninu máme sice po celý rok včetně zimy. Je vyhnaná v chemických hangárech a podle toho tak chutná. Dnes už lidé zapomněli, jakou chuť mají mít poctivé potraviny. Vše je udržované „při životě“ chemií a mrazem až do bezvědomí. Ve všem jsou náhražky, barviva, stabilizátory, konzervátory, chemická dochucovadla. A ještě nevědí, co za to chtít. Jen co kde ošidit, podvést, a hlavně vydělat co nejvíc. Za každou cenu. Pod ochranou státu. Banda jedna nenažraná podnikatelská!

        To se mi líbí

  10. Strejda Olin napsal:

    Komentář německé televize. Uslyšíme tohle někdy i z naší ČT?
    Rozhodně si to poslechněte. Za imigrací do EU stojí USA.

    http://gloria.tv/media/VyzotcUwWQx

    To se mi líbí

  11. Rosťa napsal:

    Mezi ČSM a SSM byla Juvena. Tam jsem byl registrován. Ne v Brně, ale na dědině, kde mám chalupu. Ta doba patří k tomu nejlepšímu, co jsem zažil. Občas jsme šli posbírat nějaké papíry a podobný binec na rybník, což nás netrápilo a večer nějaký táborák se soudkem, kytarou a zpěvem v přilehlém lese. A jak k sobě mladí měli blízko (někdy k tomu ani šaty nepotřebovali ). Nikdy už jsem podobnou volnost a osobní pohodu nezažil.
    Rifle jsem měl hned, jak se objevily v Tuzexu a to už na základce. Něco kolem třiceti bonů. Nepamatuji, že by mě za to někdo ve škole buzeroval. A pokud mě paměť neklame, chodil do naší školy farář a několik děcek z pobožných rodin po vyučování navštěvovalo hodiny náboženství. Režim asi šlape vodu, když musí v masoblbovadlech tlouct lidem do hlav bludy. Asi začne přituhovat. Vstanou noví bojovníci. Tehdy Rudá fena Šiklová, Šabata …., teď Šiklová a dcerunka od Šabaty ??? Nebo někdo podobný ze stejné líhně?

    To se mi líbí

  12. Strejda Olin napsal:

    Ještě se vrátím k tématu.
    Procházení se o přestávkách v „průvodu“ po chodbách školy se praktikovalo již v „demokratické a svobodné“ 1. republice a myslím si, že se to dělo i v jiných evropských školách. Stejné to zřejmě bylo i s dobovými požadavky na ustrojenost žáků a studentů. Student i žák musel do školy prostě chodit čistý a upravený. No a v různé době na to byly různé požadavky. Nemyslím si, že by to byl nějaký „vynález“ socialistického školství. Nakonec školní uniformy se leckde nosí i dnes. To by se naše mládež asi po.rala, to by bylo řevu a demonstrací za „práva a svobody“. Vzdělávací ústavy by neměly ani dnes být holubníkem bez ukázněnosti, pořádku a respektu. Škola není (neměla by být) jen ku vzdělání, ale i k výchově. Soudruh učitel měl vždycky pravdu, měl respekt a autoritu (formální nebo neformální), ale vždy autoritu. Doma jsem nikdy neslyšel, že učitel je blbec apod., i když si to rodiče zajisté o některém mysleli. Stěžovat si rodičům na učitele nebo poměry ve škole bylo nemyslitelné a popravdě – ani nás to nenapadlo.
    Do školy jsem začal chodit v teplákách a psal perem v násadce (kalamář s inkoustem v bytelné lavici se sklápěcími sedátky) a skončil v džínách a s propiskou. Bylo to už před více jak 50lety a paměť je děravá a šálivá, ale nemám pocit, že bychom si nějak z poměrů ve škole zoufali.
    PS.: bramborové a chmelové brigády? Nebo školní výlety, zejména později ty několikadenní? Nemohli jsme se jich dočkat a „strašné“ by bylo se jich nemoct zúčastnit. Kdo nezažil, o hodně přišel a je mi ho upřímně líto.

    To se mi líbí

  13. pepanov napsal:

    Strejdo, mám ty samé vzpomínky, v zimě v teplákách v létě trenky nebo kraťasy. Vzpomínám, že v osmé třídě měla malokterá podprdu, na rozdíl od dnešních prsatic. Po osmičce tj. ve čtrnácti jsem šel do učení na tři roky do Plzně. Byl jsem na intru, domů jsme se tenkrát dostali tak jednou za dva měsíce a to jsme si sobotu ještě museli napracovat. Už v prváku jsme chodili na pivo. Naše byla jídelna U Koců, Na Růžku a U Veselých.Nepamatuji si, že by nás někdo prudil tak jak nás přesvědčuje naše jediná pravdivá ČT.

    To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      „Režim asi šlape vodu..“ napsal před chvílí Rosťa.
      Přinesl jste další důkaz.
      Tonoucí vždycky kope a škrábe.

      To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      To obvinění je přímý útok na svobodu slova.
      Kde jste, lidsko-právní NGÓčka, „když vás potřebujeme“ ? 🙂

      Asi připravují zákon proti nenávidění Čulíka. A možná zákon na povinné čtení Blicích listů 3x denně a povinné sledování České Lživize. Kdo si neobjedná Volklische Žumpu+ Dnes Sturmer, dostane správní pokutu.

      To se mi líbí

      • oh napsal:

        Lickoprávní NGO nemají na takovou banalitu čas, to přeci víte. Musí hodně hlasitě a vytrvale řvát o policejní brutalitě proti chudákům uprchlíkům.
        http://www.lidovky.cz/do-kolejiste-je-neshodili-policiste-ale-otec-budte-objektivni-vyzyva-tiskova-rada-gje-/zpravy-svet.aspx?c=A151124_151830_ln_zahranici_ELE.

        To se mi líbí

        • Rosťa napsal:

          Přečetl jsem si to i s diskusí. Lidovky byly odjakživa baštou havloidů, takže jsem byl mile překvapen, že se situace mění. Po „Albertovu“ jsem se koukl i na Idnes, které bylo odjakživa protizemanovské s nenávistnou diskusí k presidentovi a je tam také změna. A to nemluvím o reakcích „plebsu“ pod články Mitrofanova a Peheho na Novinkách. Ti dva by po sprše od diskutérů měli chodit kanály. Buď za to „může Putin“, nebo lidi začínají myslet. Z toho vychází jediné. Režim má s občanstvem potíže a trestním oznámením na Konvičku to pravděpodobně neskončí. Pochod na Strakovku byl jen taková trenýrovka. Ministr války Stropnický si už pořídil obrněné auto za erární, protože si nejspíše uvědomil, že štěstí přeje připraveným a jak známo, čert nikdy nespí.

          To se mi líbí

  14. Berkowitz napsal:

    Aj kujva, něco se na nás chystá :
    Vyzvídání a vyzrazení informací cizí mocnosti bude trestné, navrhuje Ministerstvo spravedlnosti

    Velký pozor si znovu musí dát každý od ledna 2016 na to, o čem a s kým mluví nebo píše, soukromě i ve společnosti. Návrh novely trestního zákoníku zavádí trestný čin vyzrazení informace, která není tajná. Například vyzvídat a vyzrazovat cizí moci informace o přistěhovalcích a jejich komunitách v ČR nebo předat data o důležité infrastruktuře bude kvalifikováno jako trestný čin „jiná neoprávněná zpravodajská činnost“, vyplývá z návrhu.

    http://www.ceska-justice.cz/2015/11/vyzvidani-a-vyzrazeni-informaci-cizi-mocnosti-bude-trestne-navrhuje-ministerstvo-spravedlnosti/

    To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      No jo, no. Tak holt nejdřív zavřou tenhle web, hned potom Bavora a následně nás ostatní. A za pár let jim to oplatíme. To je furt dokola.

      To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Doufám, Berkowitzi, že nebudete někde fotit nádraží…
      A to víte, kolik vojáků má pluk?

      To se mi líbí

    • jaa napsal:

      Já bych z toho takový strach neměla. Jednak píše se tu většinou spisovnou češtinou, která , jak známo dává fest zabrat nejen cizincům ale i presstitutům domácím. Druhak – nepíše se tu o státních tajemstvích – protože žádná nejsou a to co je , je obecně známé. No a do třetice.. máme přece letitej trénink… 🙂

      To se mi líbí

  15. vittta napsal:

    Copak časy minulé, ale fagan na svém blogu vyhrožuje kde-komu a z kde-koho dělá zločince.
    Je to příklad typický, a také si lze všimnout, jak právě fagan přidává na obrátkách, vědom si strachu, který z něj má bývalá majitelka, což je přímo zapřičiněno houstnoucí atmosférou ve společnosti.
    Zatím se lidé ale prezentovat své názory většinou nebojí, což je zapřičiněno tím, že nebyla vedena odstrašující represe.
    Stát vyčkává, ČR evidentně nemá chuť kriminalizovat své občany, jak je už dnes běžné ve „svobodném světě“, bude-li ale vystaven politickému, či ekonomickému tlaku, stát se to může.
    Pak spadne klec, a nastane přesně to, co tady bylo v létech 50-tých, či v Německu v létech 30-tých.
    Skutečná totalita se vším všudy….
    Vítejte ve starých časech, které mi i v době mého mládí, prožitého za tzv. normalizace, připadaly nekonečně vzdálené!

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Na Vaše doporučení jsem se tam mrknul, je to vskutku zábavné, takové … Faganovité.
      🙂

      To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Ovšem tohle je zase velmi dobré:

      To je svatá válka, idioti


      (omlouvám se pane Bavore, nedíval jsem se na podmínky, jestli linkováním tohoto článku neporuším nějakou podmínku nebo zásadu … pokud ano, tak prosím o smazání)

      Hlavně že to končí známou větou z římské říše, kterou pronesl už nevím kdo:
      „Je nebezpečné, nekonzistentní a dokonce nemožné mít privilegia římského občana, a zároveň tleskat barbarům“.

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        To je dokonce velice dobré.
        Vysvětluje to, proč se třeba v ČT vedle hromady hoven čas od času objeví něco fantastického.
        Jakoby cenzoři, bdící nad správnou rétorikou najednou všichni naráz usnuli.
        Určitě to znáte, není to jen na ČT.
        Takhle asi vzniká ta pověstná vyjimka, potvrzující pravidlo.

        To se mi líbí

      • Petrpavel napsal:

        Usuzujíc podle přečtené diskuse, je tam ale exotů … důležité je, že nás Janika má ráda :
        „Janika : Dobře vyjádřeno, autorka za to u Bavorů sklidila různá označení, z nichž kráva je to slušnější, tak aby v tom nebyla sama, kopíruji její komentář i sem:
        tresen napsal:
        17.11.2015 (09:43) ….“

        To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Kchodle, existuje jen jediný web ve vzdálené mlhovině, který sem nemá přístup. Pouze ten jeden jediný. A janika to rozhodně není

        To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Janika opět dokazuje, že je to čistokrevná ženská. Neví co chce, ale nedá pokoj, dokud to nedostane.

        To se mi líbí

        • Petrpavel napsal:

          Výstižné 🙂

          To se mi líbí

        • kočka šklíba napsal:

          Aha tak to jste si nešplhl tedy, ani tak u mě, my dva se taky kolikrát nemusíme že? Ale u ostatních žen 😉 co sem píší a třeba K+k je prostě skvělá, a pokud si pamatuji tak vlka teda, když šlo do tuhých, dobře uzemnila, nebo spíš toho jeho podržtašku Alexe a vlk se podle mého ne nic nezmohl ;).

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            Ale Kočko, vždyť přece víte, že já si „mých“ žen nesmírně vážím, ale když Janika si o použití toho citátu přímo řve…
            Všem místním dámám, pokud by se jich to dotklo, se samozřejmě hluboce omlouvám 🙂

            To se mi líbí

        • Minorita napsal:

          Na komoru pane domácí 🙂 …

          To se mi líbí

        • Petrpavel napsal:

          Neberte to úsloví od pana domácího kočko osobně. To se o ženských jen tak říká a někdy je to i pravda. Stejně jako je to někdy pravda u mužskejch 🙂 .

          To se mi líbí

  16. st.hroch napsal:

    Ještě k sestřelení ruskýho frontovýho bombardéru. Právě vyšlo prohglášení ruskýho genštábu, z něhož vyjímám závěr – opatření:
    1.- Veškerá činnost úderného letectva bude uskutečňována pouze pod krytím stíhaček.
    2. – Budou přijata opatření k posílení protivzdušné obrany. S tímto cílem křižník „Moskva“, vybavený systémem protivzdušné obrany „Fort“ , což je analog S-300, obsadí oblast v pobřežní části Latakija. Upozorňujeme, že všechny cíle, které budou pro nás představovat potenciální nebezpečí, budou ničeny.
    3.- Vojenské kontakty s Tureckem budou zrušeny.
    Celý prohlášení – viz.: https://www.youtube.com/watch?v=KGlJFoIBKQw

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Když jsem viděl úlisté vyšklebené ksichty těch Turků, co tu zprávu oznamovali, bylo mi na blití!
      Bylo mi dokonce tak na blití, že bych blil i kdyby takto informovali o sestřelení stroje amerického.

      To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      To je jen začátek.

      Tipuji, že Rusové brzy přidají výkonné PVO někam blíže, například na ono osvobozené letiště u Aleppa. Na tom Hmejminu už S-300PMU2/S-400 téměř jistě mají, protože tam byl viděn ten radar 96L6. Problém je hlavně v hornatosti Sýrie – od moře z křižníku „Moskva“ tam přes ty pobřežní kopce není vidět, tedy do nízkých výšek. A to samé platí pro výhled z Hmejminu. Což znamená z vojenského hlediska instalaci PVO systémů někam blíže a stálé letecké hlídky. Moderní stíhačky umí fungovat síťově, tedy mohou sloužit jako jakýsi rozptýlený AWACS. Asi jim také dají lepší protiletadlové rakety, ne jen R-27ER, ale nějaké R-77M/K-77. Možná i zvýší počet stíhacích letadel a přidají pár Su-35. Letadla začnou nosit protiradiolokační rakety Ch-31 a rušiče.

      Turecko také ztratí velmi brzy všechny své islamisty u hranic.
      A tím také padla jakákoliv americká snaha o zavedení bezletové zóny u hranic s Tureckem. Ta bude, ale ruská.

      Turecko tedy přišlo nejen o South/Blue Stream, ale určitě i o vývoz potravin a spotřebního zboží do Ruska, o všechny zbraňové dodávky a kooperace. Pokud se Rusové opravdu naštvali, vypnou jim i plyn.

      Dnešní sestřel není samo sebou, uvidíme, co se z toho vyklube. Jistě to mělo nějaký účel – a tím nemyslím sestřelení jednoho letadla.

      To se mi líbí

    • peter. napsal:


      Ak to už sem niekto dal tak pardon!

      To se mi líbí

    • jaa napsal:

      hmm a MATO coucá, =požaduje diplomatická řešení…mn=oóó

      To se mi líbí

      • jaa napsal:

        paardon… chce to rožnout…. NATO couvá…asi proto že se provalilo, že ty informace o letech , co požadovali po rusech amíci.. šly dál.. Protože podle mého selského rozumu.. při těch potřebných mini časech, jak vysvětlil Kchodl.. tam na ně museli čekat… Při rutinním hlídkovém letu .by asi neměli šanci se trefit… A tak snad světu dojde jak to vlastně amící a spol. myslí. ..

        To se mi líbí

  17. lujjza napsal:

    http://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/387314-hollande-vola-po-zavreni-turecko-syrske-hranice.html
    „…… I Obama dal opakovaně najevo, že vstoupit do války po teroristickém útoku (v Paříži 13. 11., pozn. lujjza) by byla chyba a kloní se spíš k zintenzivnění koaličních leteckých úderů na pozice Islámského státu a užší spolupráci s Ruskem, které se do náletů zapojilo na konci září.“
    Jsou oba skvělí a takoví starostliví…. No nedali byste jim hudlana?

    To se mi líbí

  18. pepan napsal:

    pro ty, co rozuměj cizácké hatmatilce:
    https://www.rt.com/usa/323339-state-syria-russia-turkey/
    tiskovka ZaMini USA byla jistě veselá:
    volně „přeloženo“
    Při pravidelné tiskovce mluvčí US ZaMini, Mark Toner prohlásil, že syrská vláda nemá stejná práva jako turecká na obranu svého prostoru…
    Na otázku reportéra Ruska dnes, jestli souhlasí s tím, že „rebelové (čti teroristi), kteří zabili ruské piloti byli ti „umírnění“, odpověděl, že byli pod ruským útokem a mají právo na obranu. Umírnění, moderovaní teroristé sami přiznali, že jednoho z Rusů rozstříleli na padáku – jasná sebeobrana
    korespondent Asociated Press na to reagoval otázkou, že to samé platí i pro Assada, dostalo se mu, že Assadův režim není v sebeobraně…

    Poté Toner přiznal, že umírněným „uřezávačům hlav“ US vláda dodala raketové komplety TOW, schopné ničit nízko letící cíle, údajně pro boj s Daešem-ISILem.
    Kurňa, ISIL má nějaký letectvo?
    Nebyla na tý funkci před ním ta komička Jenifer Psaki?

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Tahle tiskovka vstoupí do dějin diplomacie a žurnalistiky, to je jisté.
      Nemám slov.

      To se mi líbí

      • Minorita napsal:

        A nebude to Kchodle tím, že na rozdíl od mnohých jiných v podobném duchu o této víme, nebo jsme dostali informace, volný překlad toho, co ti ichtylové dokáží vypusti z huby ? Osobně jsem přesvědčen, že podobných tiskovek s podobně imbecilním, namachrovaným a otevřeně fašounským projevem už bylo – a bude …
        Kchódle, oni jsou takoví idioti, že klidně jadernou přestřelku spustí … Ještě větší blbec, než jsme doufali – tak se dá vcelku objektivně pojmenovat velká část US exekutivy …

        To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Kdepak, tohle je „křišťálově čisté“. Něco tak nestvůrného neřekli ani náckové. Tak na plnou hubu, bez jakéhokoliv okecávání. Prostě padá pilot na padáku, zastřelí ho ještě ve vzduchu a je to sebeobrana. Když se brání syrský stát, tak to obrana není. Zatímco když Turci střílí raketu na území jiného státu, tak to obrana je.

          To prostě nemá obdoby, ještě k tomu je ta střelba na piloty válečný zločin, flagrantní porušení Ženevských dohod.

          Je to jak z nějaké absurdní komedie.

          Nicméně nevidím to jako něco fatálního, takticky totiž Turci a USA tímto činem celou tu kampaň prohráli – je to potvrzení prohry. Ráno vyhlásili také něco zcela neuvěřitelného – že totiž budou podporovat „zajištění hranice“ a představovali si to tak, že dají zbraně občanům sousedního státu, tedy turkiským gangům, a budou jejich postup „podporovat“ střelbou raket, houfnic a bombardováním z turecké strany. Prostě že budou střílet na území sousedního státu, zcela natvrdo.

          Je to celé úplně psychopatické, včetně výkladů, že „Putin“ teď musí ukázat sílu a tak dále.
          Proč by to dělal ? Bude prostě dál bombardovat džihádisty a zamezí rozvinutí amerického plánu na přesun „umírněnců“ na Rakka a vznik zásobovacího koridoru z Turecka. To úplně stačí, protože tím US, turecká, saudská strategie zkrachovala.

          Také není důvod poškozovat obchod a dovolené mnoha ruských lidí, nyní v turistických resortech v Turecku. Může zatím na Turky úplně kašlat, vést dál bombardování v Sýrii a jet podle původního plánu. Protože Rusové ani ve vedení ani v médiích nejsou psychouši jako v USA. Vrátí to Turecku jinde a jinak, mohou počkat. Málokdo bude Putina obviňovat že je srab. Nebo že Rusko není supervelmoc. Protože to je – může vyhladit Zemi nejméně 10x za sebou stiskem jednoho knoflíku a nikdo proti tomu nemůže nic udělat.

          Vlastně to Rusům skvělým způsobem pomohlo. V PR zcela nesmírně, protože absurdita US a tureckého chování je jasná a nezamaskovatelná. Proto to ani Amíci nijak nemaskovali – jsou prostě „bad boys“ a hotovo. Porušují všechny zákony, z práva si dělají trhací kalendář a melou úplné nesmysly, na úrovni prezidenta i mluvčího Bílého domu.

          Navíc si Rusové rozvázali ruce co se týče Turecka, nemusí se ohlížet na žádnou vyváženost zájmů.

          Ideální bude, když budou dál dodržovat mezinárodní právo, bombit džihádisty. A vztyčí nad Sýrii PVO deštník, posílí stíhací letectvo, přesunou tam moderní bitevní vrtulníky a další techniku, tentokrát už zcela neomezeně.

          To se mi líbí

          • kočka šklíba napsal:

            No doufám že máte pravdu, ale s tímhle souhlasím: „Navíc si Rusové rozvázali ruce co se týče Turecka, nemusí se ohlížet na žádnou vyváženost zájmů.“ nemají ted důvod nějakým způsobem turecké zájmy(cokoliv cosi před tím představíme) chránit. No uvidíme, doufám že Putin to má promyšlené, jako že například na to embargu ztrácí EU a to hodně, no ale jsou ve vleku USA, ti hajzlové z EU. A to ještě nemáme TTIP.

            To se mi líbí

        • Minorita napsal:

          Souhlasím Kchodle s tím, že se odhodily rukavice – myšleny výroky a jednání ušatých v tomto konfliktu, který dle mne může jejich aktivním podkuřováním lehce přerůst v skutečnou katastrofu.
          Ale vzpomeňta na Jugoslávii, na jiné konflikty, kdy se aktivně účastnili „boje za demokracii“ – nemlich to samé, jen se už tehdy tiskovým konferencím nevěnovala pozornost, nepřekládaly se, respektive tomu nikdo – alespoň tady – nevěnoval pozornost. Vždyť jsme byli jedni z těch, kteří s tím souhlasili, kteří ústy Václava Lavičky Letiště obohatili newspeak výrazem „humanitární bombardování“ – tedy něčím nehorázně obludným.
          Rusko bylo skoro v troskách, a svět se zdál tak liberálně – demokraticky krásným a bezpečným, když jsou ti boys na naší straně …
          Samozřejmě, že mne doslova šokuje, co si ušatý nagelovaný nýmand z toho bíle omítnutého baráku dovolí vypustit z huby, samozřejmě, že jde o důkaz obludnosti jejich pohledu, ale nejde o nic překvapivého – oni takhle prostě uvažují dlouhou dobu, oni takhle jednají a mnozí i na vysoké úrovni hovoří.
          Ano, Rusům svým způsobem stačí pokračovat v nastoupeném kurzu – to Turkům a ichtylům US také , navíc jim okopávají kotníky na vícero frontách – Ukrajina je znovu ohnivá, radikaluzují se pobaltské republiky, Polsko, loutka Merkel a spol. zpřísňují sankce – jen čmoudi mohou nyní proudit nerušeně dál, atd.
          Nevím nevím, ale má to znaky snahy vyvolat totální konflikt za každou cenu – zatím jde o jeden letoun, ale jak dlouho. Navíc předpokládám, že ušatí schválně budou létat nad Sýrií dále a čekat, kdy je Rusové sundají – a to bede panečku nejen tiskovka 🙂 .
          Spojenci budou držet a drží hubu, naopak budou decentně přilívat olej, budou držet basu s Turky.
          Pokud dojde na vstup Iránu do konfliktu, tak je vše dovoleno a náckovští kovbojové jsou schopni naposto všeho – to není o rozumu, ten tam dávno není. Chovají se jako cigoši a slyší pouze na hrubou sílu v domění, že je v páce a na kolty nikdo nedostane -> nakonec ve filmech to tak přece je, a poslední dobou se produkce podobných zvratků zvýšila přímo raketově.
          Navíc to svaté přesvědčení, že jsou vyvolení …
          Držím Rusům pěsti, ale narovinu -> mám obavy, mám strach z toho, co ty vymyté mozky spáchají …

          To se mi líbí

      • jaa napsal:

        já bych řekla , že nevstoupí. Účinku bylo dosaženo. Méédia všeho druhu to roznesou po zemi a uvědomělí američtí ovčané s radostí odsouhlasí další finance pro válku i za cebu ještě většího utahování opasků. nebo si vážně myslíte, že amíci si to dokáží rozebrat jako my?

        To se mi líbí

        • Minorita napsal:

          Bingo, toto je podhoubí jejich politiky, toto je materiál, který je snem každého marketéra, ideologa a politika . Bohužel je mílovými kroky doháníme, školství, a nejen ono, generuje – škoda mluvit. Nicméně pro tyto US občany se vyhrává válka v TV, když tam řeknou cokoli, tak to tak je. A basta, navíc je to evidentně otravuje – mají jiné starosti.
          Tedy proto a nejen proto, mohou nagelovaní aroganti včele s opičkou vypouštět zvratky jak na běžícícm páse – v evropě u toho vrtí ocásky klika mocensky a finančně zaangažovaných tet a strejdů …

          To se mi líbí

    • Asfalt napsal:

      Psaki pokud vím už vyhodili, protože si z amerických teorií o mezinárodních vztazích už otevřeně začali všichni dělat prču. Ale pokračuje to dál. Např.:
      „Umírnění, moderovaní teroristé sami přiznali, že jednoho z Rusů rozstříleli na padáku – jasná sebeobrana“

      Dodatkový protokol I k Ženevským úmluvám 1949:

      Článek 42

      Osoby cestující v letadle

      1) Osoba, která seskakuje padákem z letadla, jemuž hrozí zničení, se nesmí během seskoku stát předmětem útoku.
      2) Po dosažení země na území kontrolovaném protější stranou, bude osobě, která seskočila padákem z letadla,jemuž hrozí zničení, dána možnost vzdát se dříve, než se stane předmětem útoku, pokud není zřejmé, že se dopouští nepřátelského činu.
      3) Výsadkové jednotky tímto článkem nejsou chráněny.

      Skutku, který odporuje Ženevské konvenci se v civilizovaných zemích říká válečný zločin, jen u mluvčího nositele nobelovy ceny míru „sebeorbrana“.

      To se mi líbí

      • Minorita napsal:

        Kampak na „umírněného čmouda“ a US exekutivu s nějakými Ženevskými ( proboha, kde to je, neotravujte s tím ) ke všemu konvencemi, úmluvami ( zase další cizí slovo ).
        Je to tak jednoduché – padal na hlavama čmoudů – tedy nad územím toho času v moci čmoudů a ti se cítili padajícím objektem ohroženi – tak dělali to, co dělají vždycky – střílí …
        No a pařížští karikaturisté z jisté redakce dozajista přispějí nějakou vhodnou kresbou či seriálkem …
        Apropo, že v těch končinách jde vždy o řež bez pravidel, je známá věc – doufám, že ten ušatý tiskový titán ducha nebude jindy plakat kvůli třeba mírně ožehlým pastevcům s M16 a kufříky US PVO poblíž …

        To se mi líbí

        • kočka šklíba napsal:

          Vsadte se, že bude a že jim to budou žrát všechny mainstreamy, jde o moc a prachy a všechny mainstreamy jsou v jejich žoldu, nebo v žoldu těch hm…..co si myslí, že oni před tím utečou.

          To se mi líbí

  19. vittta napsal:

    Ti Turci se museli posrat, nebo co.
    Je naprosto jasné, že sestřel ruského stroje nebyl nějak náhodný, podle mě to bylo připravené, protiože se to připravit dalo, ruské stroje v těch místech létají.
    Putin mluvil o dýce do zad, já ale mám takový dojem, že Turci tu dýku nevrazili jen do ruských zad, ale narvali jí i do zad svých statečných spojenců v NATO.
    Podobný incident totiž- jak se zdá- nepotřeboval nikdo z civilizované části lidstva.
    Snad jen islámským fundamentalistům se to hodilo náramně, jakýmkoliv odkudkoliv.

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Však ano, ta turecká F-16 tam kroužila v malé výšce pod kopcem, jak se objevil ten ruský Suchoj v dostřelu, dostala rádiem povel, vyskočila do výšky a odpálila raketu a zase klesla dolů – jen to nebyl Amraam, který by těm pilotům dal šanci protože před zásahem na pár vteřin zapne radar, ale AIM-9X, naváděná IR. Což z blbého úhlu nemusí varovný přijímač registrovat (pozná to podle tepla motoru rakety).

      Byla to připravená operace, čistá provokace. Čirý válečný akt, protože to porušilo všechny zásady mezinárodního práva, ať už ti Rusové protli to turecké území na těch 3 km nebo ne – jelikož o tom je také mezinárodní úmluva, že takové maličkosti se nepočítají, pokud letoun nepokračuje do území ale rovnou vyletí. Další věc je, podle mezinárodního práva rozhoduje nikoliv okamžik odpalu, ale zásahu – a to už ti Rusové byli zase dávno nad Sýrií.

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Zajímavé, pak je ale věc úplně jistá, stroj byl zasažen na 99% opravdu nad Sýrií.
        Jak velkou, či jak reálnou šanci má ten SU proti F16, případně proti dvěma F16?
        Přecijenom, je to bombardér….

        To se mi líbí

      • Cech napsal:

        Souhlas protože při zamíření IR, je potřeba delší čas na vedení cíle.
        Proto také musela ta F16 při míření vlétnout až nad Sýrii.

        To se mi líbí

  20. vittta napsal:

    http://nazory.aktualne.cz/rozhovory/iva-pekarkova-bojite-se-islamu-povalte-je-na-slamu/r~4b468fee91d111e58c6b0025900fea04/
    Pouze pro nudící se zájemce.
    Pozornost by mohl přitáhnout fakt, že odkaz na tento článek je z BL.
    Tomu odpovídá obsah…..
    Ta bába je tak šeredná, že nikdo jiný než negr by jí stejně neobskočil…..
    Rozumějte, jsou (možná) i ošklivější ženské, jenže u mnohých to vůbec nevadí, protože mají osobní kouzlo a jakýsi…čistý vnitřek, ve smyslu duše.
    Tahle je škaredá i uvnitř.

    To se mi líbí

  21. lujjza napsal:

    „Turecký benzín do syrského ohně“ http://www.novarepublika.cz/2015/11/terecky-benzin-do-syrskeho-ohne.html

    Z článku:
    „Posádky je mi velice líto a chci tímto vyjádřit hlubokou soustrast jejich rodinám. Ti kluci padli i za nás.“

    Připojuji se. Přijměte prosím mou upřímnou soustrast. Chlapci, odpočívejte v pokoji.

    To se mi líbí

  22. kočka šklíba napsal:

    Abych nerozšiřovala to dlouhé vlákno: „A nepodceňujme ty pacholky za louží, za kanálem nebo ty evropské – spojuje je mocná gravitace peněz a moci.“ ano Minorito, přesně.

    To se mi líbí

  23. Jos napsal:

    Vlastně to nepatří k tematu blogu, ale nedá mi to. Málo se diskutuje o podivné roli tureckého superzmetka Erdogana. Řekl bych, že ten islámskej fanatik Erdogan oprášil minimálně 100 let staré mapy, tiše likviduje dědictví Kemala Ataturka a chystá podmínky pro nové tažení Osmanů. Na sever, kde se již islámu zadařilo v Kosovu díky blbosti NATO, potažmo západu, a kde Erdogan financoval pro upevnění islámské síly v posledních letech stavbu více než 200 mešit. A na jih, kde udržuje válku na hranicích Turecka a Syrie. Obratně využívá idiotské politiky USA a NATO, které se připitoměle snaží a považuje za nejdůležitější vytlačit Rusko ze Syrie, zatímco Erdogan tiše a nenápadně sní, jak,podobně jako před 100 lety, opět ovládne Damašek. Erdoganovi by nejvíc vadila porážka ISIL. Ta by omezila možnost jeho špinavých čachrů.. A zapojením Ruska se začala rýsovat. Tak do toho bouchnul. Turecko za Erdogana není nic jiného než islámský a Isilský krtek ve spolku zvaném NATO. A já jen doufám, že se mu toto svinstvo sakra nevyplatí.

    To se mi líbí

    • pepan napsal:

      von ten Erdogan není původem ani vlastně čistokrevnej Turek, ale arménskej poturčenec. to jsou paradoxy, pane Vaněk….

      To se mi líbí

  24. brtnikvbrlohu napsal:

    Konečná bilance je – pilot zahynul, navigátor je díky specnazad a syřanů zdravej doma, operace stála život jednoho co si obléká námořnickou duši – podle oficiálních zdrojů, pán v Kremlu analyzuje jaká protiopatření udělat, s tím co bylo na pořadu dne nesouhlasí – považuje to za málo.
    Cařihrad má jediný trumf – Bospor.

    To se mi líbí

  25. ji5 napsal:

    V Poznámkách se objevil odkaz na rozhovor, který s Češkou, žijící v Londýně, udělal Jiří Leština pro aktuálně.cz. Varování, že je odkaz převzat z Britských listů bylo doplněno tímto komentářem:

    „Ta bába je tak šeredná, že nikdo jiný než negr by jí stejně neobskočil…..
    Rozumějte, jsou (možná) i ošklivější ženské, jenže u mnohých to vůbec nevadí, protože mají osobní kouzlo a jakýsi…čistý vnitřek, ve smyslu duše. Tahle je škaredá i uvnitř.“

    Tato reakce je bohužel typická pro současnou situaci v Česku. Černá a bílá a nic mezi tím. Stačí určitý akronym nebo náznak toho, že rozhovor nebo článek obsahuje „protivný názor“ a je apriorně zavržen.

    Rozhovor s Ivou Pekárkovou není víc než jeden kamínek do mosaiky, kterou jsme si vždy byli schopni skládat z drobných pramínků informací, které se k nám dostávaly. Toto blahé dědictví komunismu nás opouští. To pregnantně vyjádřil odsudek pod odkazem na rozhovor. Životní zkušenost Ivy Pekárkové, je jiná než vaše nebo moje a proto by nás měla zajímat.

    Před nedávnou dobou jsem navštívil kanadské maloměsto, kde jsem žil 27 let. Kdysi jsem si tam přivezl knihu této autorky. Byla to její prvotina „Péra a perutě“ a doporučil mi ji Josef Škvorecký ve svém nakladatelství 68 Publishers. Syrový, drsný pohled na zcela jiný svět než ten, který jsem znal. Život na jiný způsob, než jaký vládl na maloměstě, v němž jsem rád žil, ale do kterého se již nerad vracím.

    18. listopadu jsem letěl z Ottawy přes Paříž do Prahy. Obával jsme se, že mohou být zrušeny některé lety a že na letišti Charlese de Gaullea se budou hemžit vojáci, policisté se samopaly a psy i nenápadní tajní, které odtajňuje jejich neschopnost tvářit se jako cestující. Obával jsem se, že přechod mezi terminály bude ještě složitější než jindy.

    Nic z toho se nekonalo. Všiml jsem si něčeho jiného: zaměstnanci na pařížském letišti, včetně bezpečnostních kontrol, byli převážně „nebělošského původu“.

    Svoji cestu do Prahy jsem, včetně zmíněného postřehu, popsal v článku pro Parlamentní listy. Obsahoval pár zmínek o Kanadě, kde se zrovna změnila vláda a výhradu proti té pasáži projevu presidenta na Albertově, ve které ze jen vágně zmiňoval o tom, že migranti měli zůstat doma a bojovat za světlejší budoucnost tam.

    Ptal jsem se, jak to myslí: „Za co, koho a proti komu mají bojovat. Proti Kurdům, kteří vytvářejí svůj vlastní stát z části Iráku, ale nemají přízeň Turecka? Proti Asadovi, aby ještě víc rozbili svoji Sýrii? Nebo s USA a nějakou koalicí tak nějak proti všem? A hlavně co nejdéle, protože sám Islámský stát je výborný strašák, který umožňuje zbrojit a dovyzbrojovat a vydělávat na válce. Jen tak na okraj, Islámský stát prý vydělává na prodeji historických památek. Lze se ovšem dočíst, že ty nalézají trh v USA.

    Opravdu si někdo myslí, že muslimové budou bojovat jen proto, že se tam Američanům a Evropanům nechce? Prý si mají ten bordel, který tam Západ způsobil, vyřešit podle našich plánů sami. My nechceme, aby se vojáci vraceli v igelitových pytlích. Politiky, i kanadské již přestalo bavit ‚vítat‘ rakve na letišti. Je to špatné pro pověst vlády. Tak si přijdou jednou za rok zabrečet ke hrobům neznámého vojína. Poslechněte si Karla Kryla.“

    To jsou podle mého názoru legitimní otázky. Reakce čtenářů? „Táhni do Kanady“. To je reakce lidí, které nezajímá víc než jejich oblíbená barva.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Jenže on ten její „negr“ je mimo jiné křesťan, s muslimem se také rozešla, protože nebyli schopni se snášet právě kvůli tomu muslimství. To se jí to kecá, když jí vlastně nevadí, že by s nějakým muslimem klidně souložila. To není nic chytrého, co píše. To je prostě jen „vyšukaný“ mozek. Ji uvádět jako příklad soužití s muslimy je prostě na hlavu.

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Říká mu „ty moje opičko“ nebo tak nějak.
        Brzy jí za to zavřou, ta bude čumět!!!
        Rasistka!
        No a s tím šoustáním…to je právě ono, ona by ráda šoustala, ale nemá s kým.
        Tak je multikulturní, ale pochybuji, že ví něco víc, než že mají i černí chlapi ptáky!

        To se mi líbí

    • joda napsal:

      Vhodnou reakcí na váš názor je výrok polského ministra obrany „Proč by měli polští vojáci bojovat (a umírat) v Syrii ve válce proti IS, zatímco mladí syřané budou popíjet kávu na Unter der Linden“.

      To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Muslimové bojovat nemusí, pane Jírovče.
      Těm stačí natáhnout ruku v nějakém ráji, třeba v Německu, a oni jim dají penízei jídlo.
      A bude nějakou dobu trvat, než Německo vydrancují až na kost, tyhle technologie…jen bagr, kolik udělá práce, 50 lidi by se celý den dřelo.
      Tak jsem si říkal, že když už tady ten technologický pokrok je, že bychom z něj měli něco mít my, než abychom jeho prostřednicvím živili negry a čmoudy.
      Ta autorka….
      Já jí osobně neznám, ale asi bude dost blbá, když jí nedojde, že takovým rozhovorem nahrává silám, které rozhodně nejsou dobré.
      Já tady prezentuji nějaký názor, ale kdyby se mě ptal nějaký redaktor, pocházející z fašistického státu (teoreticky.-je to příklad), tak mu nic říkat nebudu, protože by tenhle můj názor rozhodně zneužil pro svoje cíle, se kterými bych ale já třeba nesouhlasil.
      Pokud si ta dáma myslí, že hromadnou multikulturní souloží napraví svět, tak je také blbá.
      Protože z nějakého důvodu se rasy spolu zase tak nekříží, i když by přece měly, podle dnešních měřítek.
      Rasy přece neexistují.
      Nevím, vy píšete hodně o míru, ale podporujete válku.
      Vědomě, víte to, že to nefunguje, že miliony přivandrovalců se prostě neintegrují, ani v té Kanadě se to nepovedlo.
      Z toho bude válka, rozhodně jo.
      A pane Jírovče, IS je určitě strašák, co umožňuje mocným vydělávat na válce.
      Jenže samotný IS na ten správný zisk nestačí, koho v USA nebo Evropě zajímá, když by třeba v Damašku někdo podřízl krk naráz 1000 lidem, nezajímalo by nás moc ani to, kdyby celý Damašek, nebo jakékoliv jiné město byly srovnány se zemí.
      To není, že jsme takové kurvy bílé, ale lidé jsou prostě takoví.
      IS k tomu, aby se ho lidé báli, potřebuje tu praktičnost.
      A k tomu jsou právě ti kolonisté, z IS strach opravdu nejde, ale z IS, podpořeného miliony migrantů, které ještě naprosto idiotsky podporují nesvéprávní politici, z toho už strach jde.
      A vy, bohužel podporujete aktivně jednu část toho zla, mluvíc u toho o dobru.

      To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Teď jsem si teprve všiml : Leština, aktuálně.cz – už tahle dvě hesla stačí k mému odmítnutí. Nemusím (a nemůžu bez blití) to číst. A je jedno jestli je rozhovor umně udělán a vypadá na první pohled přijatelně, nebo jestli je prvoplánově špatný. Výsledek je pro mě stejný : nezájem. Člověk a web kteří evidentně svou celou činností jdou proti mým zájmům jsou předem v mých očích odsouzeni. Nemusí se to někomu líbit, ale je to nutná sebeobrana. Proti úplné skepsi.

      To se mi líbí

  26. peter. napsal:

    pán Jírovec:
    Porodiť na základe jednej vety cit““ Ta bába je tak šeredná,že nikdo jiný než negr by ji stejně neobskočil…“kon.cit. tak obsiahly článok o rasizme ktorý je Čechom vrodený(keďže sem prispievajú aj Slováci tak to vzťahujem aj na nich),vás nie je hodný.Odkedy na tomto webe diskutujem,tak názory typu čierny – biely a nič medzi tým,ako to prezentujete vy vo svojom príspevku tu neodznievajú a ak sa aj výrazy čierny alebo biely objavili,tak vždy to bolo v rámci diskusie o multikulturalizme. Aj ja osobne som poukazoval na výroky niektorých ľudí o potrebe zničiť bielu rasu.Tieto výroky som aj vyargumentoval a pomenoval som aj ich autorov.Je zaujímavé,že týmto výrokom sa vo svojom príspevku dôsledne vyhýbate.Asi preto,že ich nevyslovili Česi ani Slováci.Keď sme diskutovali o hrozbách z neregulovaného prílevu utečencov do Európy,tak v tej diskusii nešlo o rasizmus ako by se nám to radi prišili vy.Išlo o to,že nesúhlasíme s multikulturalizmom,že chceme zachovať,ctiť a chrániť kultúru ktorú sme zdedili po našich predkoch a odovzdávať ju generáciám ktoré prídu po nás v neporušenom stave v takom v akom sme ho zdedili my.A nechceme byť ohrozovaní ľuďmi,ktorí sa do Európy hrnú v obrovskom množstve,medzi ktorými sú dokázateľne teroristi z IS a ktorých kultúra je absolutne nekompatibilná s tou našou.(viď odkazy na kriminalitu spôsobovanú imigrantami v západných štátoch,kde už s tým majú svoje skúsenosti).
    Tomu,čo vy píšete vo svojom článku,sa hovorí – „nasadzovať niekomu psiu hlavu“.
    O druhej časti vášho príspevku týkajúceho sa otázok kto a za čo má alebo nemá povinnosť bojovať na Blízkom východe tu už bolo uverejnených dostatok odpovedí ktoré vyjadrujú myslím že dostatočne,názory na to,kto a prečo zavinil tie svinstvá s názvom „Arabská jar“.

    To se mi líbí

  27. ji5 napsal:

    Pán Peter,

    můj příspěvek je o neochotě některých lidí sbírat ty kamínky do mosaiky. Nevím, kde jste v něm našel cokoli o „vrodeném rasismu Čechů a Slováků“. V článku pro PL jsem napsal, že určitá část české populace se tváří, jako by terorismus byl součástí genetické výbavy lidí označovaných za ‚čmoudy‘ a ‚kozomrdy‘.“

    Máte pravdu, že se docela dobře ví, kdo je za chaosem v Libyi, Iráku, Afghanistanu a Sýrii. Zeman to samozřejmě nemůže nevědět, ale netroufne si s tím nic dělat. Mohl by, ale neudělal to a proto není možné hodnotit jeho vágní výrok o tom, že by Syřani měli bojovat sami, jinak než jako populistický blábol.

    Vitta nad Vámi píše, že podporuji válku. To je nesmysl. Vždy jsem psal, že jediným řešením konfliktu je zastavení vojenských akcí Západem a jeho záruky, že nahradí škody, které tam způsobil.

    Česká republika ani Slovensko nemohou být vyjmuty z odpovědnosti za to, co dělá Západ. Obě země jsou v NATO a v té či oné míře se na tom chaosu a tedy i na migrační vlně podílely. Ani jedna neměla dost odvahy na to, aby řekla „V tomhle s vámi nejedeme“. Obě republiky to bude něco stát, ale vlády se k tomu nechtějí znát a proto nikde nenajdete ani slovo o tom, kolik se má vynaložit na těch několik uprchlíků, které nakonec přijmeme/nepřijmeme, kolik bude stát vytvoření minimální infrastruktury. Místo toho se hovoří o „našich hodnotách“, které si nenecháme rozvracet. A o národu. Toto slovo je vyprázdněno pokřikem „kdo neskáče, není Čech“.

    Dodám ještě, že jsem opakovaně psal, že obrana proti islámu je možná jedině tím, že se z ústavy vyjme právo jakékoli církve vstupovat do politiky a ovlivňovat občanské nebo trestní právo. Ať si každý věří čemu chce, ale nepřenáší vlastní víru na druhé. Jestliže takové právo dáte jedné církvi, nemůžete je nedat jiným zájemcům o moc.

    V rámci boje proti islámu přestává být viděna snaha o středověkizaci ČR. Nebo Dukizaci, chcete-li. V soudné společnosti by se nemělo stát, aby kardinál sloužil mši za zdraví presidenta (tedy spíš, aby mu sloužilo zdraví než předá církvi několik budov na Hradě), aby klér žehnal tunelům a v nemocnicích lékařským přístrojům. Nebo zbraní… V takto postižené společnosti je diskuse těžká.

    To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Nutíte mě pane Jírovče nenamítat nic proti vašim tezím. Jen snad vadí to, že jich bývá v jednom článku moc a pak se najde jedna která zavdá příčinu ke zbytečné bouři.

      V naší postižené společnosti je diskuse těžká. A zbytečná, což je snad nejhorší zjištění.

      Vaše poznámka směrem k Zemanovi je přesná. On jistě ví kdo co v Sýrii zavinil, stejně jako to víte vy a já. A neříká to. Stejně tak ví, že s naší společností to jde s kopce, že lépe už bylo (aspoň pro většinu). A neříká to. Může vůbec něco takového říkat? Politik nemůže (my, jedna menší část lidu, ano). Z taktických důvodů, nebyl by zvolen. Prezident, politik, musí být zrcadlem většinového lidu. Většinový lid ví, že Sýrii napadá Rusko aby podrželo diktátora Asada, že máme svobodu a demokracii a lickápráva, a to je víc než nějaké právo, spravedlnost a rovnost. tak je to s námi, i s panem prezidentem.

      Už je potřeba jako soli zase nějakého sportovního úspěchu v kolektivním sportu aby se sešlo víc než pár stovek lidí na Václaváku nebo Staromáku. Kdo neskáče, není Čech. Před Vánoci díky strachu už ani ty klobásy za 50 a trdlovníky za 60 na Staromáku nepotáhnou …

      Nakonec výňatek z diskusního příspěvku jinde : “ Migranti ….Čechy tedy vidí jako zemi z nejhoršího hororu. Navíc věří fámě, že v Čechách vládnou sv.i.ně. Tímto patří tedy našim politikům dík, konečně jsou také užiteční. …“

      To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Pane Jírovče, dovolím si reagovat, protože to všechno je „kvůli mě“.
      Takže….za všechny problémy může někdo, koho každý zná, ale neřeknete.
      Lehce jste ale nadhodil, že by to mohl být „západ“.
      Takže až „západ“ zastaví vojenské akce a zaplatí škody, ukončí se konflikt, jaký ale konflikt, si opět necháváte pro sebe.
      Sám samozřejmě víte, že „západ“ nic takového nikdy neudělá, a také že „západ“ ani celé USA nejsou určitě jediným vinníkem, jakkoliv to tak sluníčkáři prezentují.
      A země, ty, které jsou částečně zničeny humálními bombami, jsou jimi zničeny opravdu jen částečně, zbytek škod si udělali kozomrdi sami a velice aktivně, oni totiž také mají své cíle, jakkoliv jsou sluníčkáři prezentováni jako oběti zlých bělochů.
      Ty jejich klanové či kmenové problémy prostě neexistují, stejně jako jejich problémy náboženské, to všechno západ.
      To je při vší úctě nehorázná blbost, pokud to není rovnou lež.
      ———-
      Já, a nejsem sám, uvažuji o tom zásadním konfliktu jinak.
      Ten zásadní konflikt není humální bombardování různých zemí, protože mezi migranyt je plno národností, kde se humálně nebombarduje, a naopak třeba Lybijci takřka chybí, a nejen to, nikdo je ani konkrétně nezve, jako třeba Syřany.
      Zásadní konflikt je civilzační, kozomrdi ohrožují naší civilizaci, naší kulturu a jsou jich miliony a miliony.
      Kdybych vám napsal před půl rokem, že jich tady v Evropě bude za ten půlrok přes milion a další desítky tisíc budou co den proudit, měl byste mě za idiota a to pořádně slaboduchého.
      Tedy…bez ohledu na to, KDO konkrétně stojí za tím ensmírným množstvím, je právě to množství tím problémem.
      Nemůžeme přesně identifikovat někoho, kdo za tím stojí, a jelikož to nemůžeme udělat, nelze s tím ani bojovat, a pokud ano, tak bychom ve výsledku bojovali sami prosti sobě, ti, co by viděli Putina za vinníka by se stříleli s těmi, co by viděli USA, a ti by zase mordovali ty, kteří tam vidí Židy, a jiní by zase viděli třeba Aštara a všichni bychom si tady vráželi bodáky do pajšlů, což rozhodně nevylučuji, jako jeden z taktických bodů té invaze.
      Ale KDO sem chodí po statisísích vidíme jasně, vidíme jasně, jak se chovají jinde, jak se chovají jinde ti, co jsou tam už dlouho, jak se chovají jejich děti.
      Takže bez ohledu, kdo za tím stojí, jsou zy zástupy tím, co ten skrytý viník chce-a pokud zabráníme přívalu, zničíme i vinníka, nebo ho nejméně zásadně oslabíme.
      Takže když stojí nepřítel před branami, tak to chce bojovat, příčiny se mohou řešit až po vítězství- a dodnes se historici hádají i o II.světové válce.
      Po porážce stejně nebude co rešit.

      To se mi líbí

    • anonymouse napsal:

      „Delusional thinking, coupled with stifling political correctness, coupled with suicidal cultural self-loathing, will result in this speedy demise of the west.“

      To se mi líbí

  28. ji5 napsal:

    Vitto,

    to víte, že s tím Západ nic neudělá. A Vy a já taky ne. Na Západ není žalobce ani soudce, takže jeho vládci mají volné ruce. Jde o zisky, o nic jiného. USA teď vydávají na „obranu“ nějakých 800 miliard dolarů ročně. Po skončení studené války to bylo „jen“ 300. Ten rozdíl, to je sakra velký balík, uloupnutý z peněz daňových poplatníků. To už stojí za to, vyvolávat chaos ve světě a války.

    V tom je to ohromné nebezpečí, kterého se bojím. Američané jsou příliš ohlupení propagandou a náboženstvím na jedné straně a příliš politicky dezorganizováni, na to, aby se začali byť jen ptát po smyslu takového vyhazování peněz. Žijí ve stabilizované demokracii, tedy ve společnosti v níž zratili jakékoli slovo ohledně vlastní budoucnosti.

    Všechno má ještě druhou stránku věci, totiž odseparování západní společnosti od válek. Do amerického vojště jde chudina naverbovaná někde mezi nezaměstnanými u obchodních center. Děti z „normálních rodin“ jsou násilí vystaveny pouze prostřednictvím filmů a počítačových her. Mnohá paka pak napadne, aby se proslavila střelbou. Možná ani nepřemýšlejí o tom, že je to zabije, protože nechápou, že to už není počítačová hra.

    Je to zrůdná společnost, která zpeněžuje násilí. Proto jsou v NHL tak zvaní „bitkaři“, kteří berou ochranu spoluhráčů do vlastních rukou. Proto existuje „sport“ zvaný „cage boxing“, který se odehrává v drátěné kleci a obecenstvo ječí nadšením nad knockouty a krví.

    Nedávno jsem četl, že americká armáda má problém se získáváním pilotů pro drony. Je to taková kancelářská práce, sedí se někde na Floridě odkud na dálku a na pokyn zabíjejí piloti zlosyny.

    Mezi řádky se dalo vyčíst, že mnozí piloti „desertují“. Na vině je rostoucí rozlišovací schopnost ir kamer. Pilot může vidět, jak zasažené tělo šedne do mrtva. Po „práci“ to na něj dopadne a víc tak myslí na utržené hnáty a šeď vychladlé krve než na to, aby si zvesela hrál s dětmi nebo sexoval s manželkou či přítelkyní.

    Co jsou proti tomu diskuse na Poznámkách…

    To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      Ano já s vámi v tomto bodě souhlasím.

      To se mi líbí

    • anonymouse napsal:

      Teda, tohle vážně nechápu.

      Jaký má smysl kňourat nad tím, že svět funguje tak, jak funguje, KDYŽ JE NAPROSTO VYLOUČENÉ NA TOM COKOLIV ZMĚNIT.

      Schopnost přežít nespočívá ve schopnosti stěžovat si na všechny možné i nemožné nespravedlnosti.

      Kňouralové (whiners) jsou odsouzeni k zániku. Tečka. Tak to bylo, je, a vždycky bude.

      ———

      Váš návod na „jediné řešení konfliktu“ je navíc mimo mísu. To skutečně, ale SKUTEČNĚ není problém, před kterým v tomto okamžiku Evropa stojí a který musí – pokud chce přežít – vyřešit.

      To se mi líbí

      • Petrpavel napsal:

        Vědět dává naději přežít.
        Nevědět znamená zaniknout aniž o tom vím.
        My většinově zanikáme aniž o tom víme.
        Menšina, která to ví, nemůže na tom cokoli změnit.
        Tak to bylo, je a vždycky bude. Dějiny napíší znova vítězové.
        Ale neznamená to, že máme mlčet.

        P.S. nenašel jsem v poznámce pana Jírovce „jediný návod na řešení konfliktu“, poučte mě anonymousi.

        To se mi líbí

        • anonymouse napsal:

          Petrpavel: „nenašel jsem v poznámce pana Jírovce „jediný návod na řešení konfliktu““

          Pravda, ne v poznámce, na kterou jsem reagoval.

          V poznámce předchozí (na kterou jste, mimochodem, reagoval) stojí: „Vitta nad Vámi píše, že podporuji válku. To je nesmysl. Vždy jsem psal, že jediným řešením konfliktu je zastavení vojenských akcí Západem a jeho záruky, že nahradí škody, které tam způsobil.“ Psal o tom i v řadě dalších poznámek, jak na tomto, tak i na jiných fórech. A to až do té míry, že mi tento jeho názor přijde notoricky známý.

          Pokud jde o ten „návod“ konkrétně:

          1. Je naprosto jisté, že nic takového se NIKDY nestane (a i pokud by se stalo, není pravděpodobné, že by to, za daného stavu, konflikt západu s extrémním Islámem vyřešilo).

          2. Pokud je jisté, že se něco NIKDY nestane, nemá smysl donekonečna (a všude) omílat, že jde o JEDINÉ řešení.

          3. Pokud někdo i přesto stále opakovaně mluví o řešení, které, s ohledem na realitu, řešením není (i.e., je to nesmysl), mám (osobně) pochybnosti o tom, že by i jakékoliv jeho další závěry bylo možné brát vážně.

          Petrpavel: „Dějiny napíší znova vítězové. Ale neznamená to, že máme mlčet.“

          To jistě ne. Je potřeba jednat tak, aby Evropa měla šanci patřit k těm vítězům. Mluvit stále dokola o chimerickém „jediném řešení“ (a spoustě dalších nesouvisejících problémů této civilizace) k tomuto cíli nevede zcela určitě.

          To se mi líbí

          • Petrpavel napsal:

            Ale ono opravdu je to jediné dobré řešení. Že nebude naplněno je pravda. Ale proč ho nezmínit?

            To se mi líbí

            • anonymouse napsal:

              Hmm. Klíč bych viděl ve slově „dobré“. Samotný fakt, že jste „jediné řešení“ nahradil spojením „jediné DOBRÉ řešení“ naznačuje, že asi sám vidíte, že je tu jistý rozdílek. 🙂

              S „jediným dobrým řešením“ nemám problém. S „jediným řešením“ problém mám, protože takovéto tvrzení je zavádějící. Zvlášť když jej někdo opakuje stále dokola, ad nauseam.

              Proč ho nezmínit (jako „jediné“)? Inu, protože spojení „jediné řešení“ a priori vylučuje řešení jiná, a tím manipuluje a zavádí diskusi do slepé uličky.

              Tady to navíc vypadá, že autor má svůj „osobní narrative“, ze kterého vychází, a který je neměnný, nezávisle na skutečnosti. Nic proti tomu (ať si každý myslí co chce 🙂 ), ale tohle už je – v kontextu s tím, jaký má p. Jírovec kredit a jak často tuto mantru opakuje – jasná snaha o manipulaci. IMNSHO! 🙂

              To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Západ nic neudělá-a kdyby všechno zaplatil (zde by mě zajímalo, co je to konkrétně „všechno“), bylo by to spravedlivé?
      Je to opravdu západ, který ve světě vyvolává války a chaos, opravdu nemá nikdo své zájmy, a je to opravdu jen západ, kterému jde o zisk?
      Tady sluníčkáři narážejí na realitu, a neumí se s ní vyrovnat.
      Když řeknu, že negři jsou o 20 bodů IQ v průměru blbější, jak běloši, tu se na mě sesypou tito pokrytci, a už mi lají do fašistů, rasistů a xenofobů.(xenofob je použit vždy, je to cizí, dříve méně známé slovo, tak je oblíbené)
      Že prý jsou si lidé rovni.
      Ale jak je řeč o válčení, tu si lidé už rovni nejsou, tu jsou bílí ti neskonale zlí, a černí ti neskonale dobří, tam to nevadí.
      Když si počtete u fagana na blogu, budete se jistě dobře bavit, protože onen fagan zamořil ten blog výčtem paragrafů a hrozeb, a vysmívá se jiným diskutujícím a laje jim do rasistů a grázlů, o mě se třeba vyjadřuje jako o pokrývači, frustrovaném nízkým sociálním postavením…(nebo tak nějak)
      On rozděluje lidi, a přitom má plnou hubu rovnosti-jak krásně sluníčkářské.
      Ale je to prostě typické.
      A zrůdná společnost…není to zrůdná společnost, je to společnost lidská, i chlapi se porvou v hospodě nebo na zábavě, někdy dokonce i ženské, nejsme stroje, máme emoce a nějaké vlastnosti, dané nám „přírodou“, nemůžeme být jiní.
      Mě se to také nelíbí, ale co dělat s přirozeností?
      Už to tady jako reakce padlo, a já se přidám, protože to je další neschoda mezi námi, podle mě ta hlavní, protože pohled na násilí-ten teoretický-máme velice podobný.
      Jaké máte řešení?
      Jaké máte řešení, co se nápravy zvrhlosti přetechnizované společnosti týká, a jaké máte řešení, co se týká válek?
      A jaké máte řešení, co se týká zničující invaze negrů a čmoudů-a je podle vás vůbec zničujícící, nebo se to dá nějak v pohodě vyřešit?
      Bez toho se prostě nikam nehneme.
      Pane Jírovče, doufám, že Vás neurazím, když napíšu, že nechci, aby právě Vy jste patřil mezi tu pokryteckou pakáž.
      Já to sleduji, a sledoval jsem to dávno před těmito událostmi.
      Lidé, kteří podlehnou sektě, tak z nich něco zmizí, jejich osobnost se rozpadne, a nejsou to už oni, ať už naletí Jehovistům, žvástům o rovnosti všech živých bytostí,křesťanským sborům, či třeba em-vej nebo Aštaru Šaronovi.
      A jejich intelekt, ten jde prudce dolu, zatímco kupodivu jejich EGO jde prudce nahoru.
      Čím to ale je, to nevím…

      To se mi líbí

      • Petrpavel napsal:

        vitto, chybí vám vize. A máte přílišný nadhled.
        Jak dlouho byl a je zatím NÁŠ (Československo, nyní Česko – ten jediný mě zajímá!) svět v míru pod druhé světové válce? Jak blízko jsme teď válce, ať občanské nebo té světové, nyní! Čím to je?
        Boj za světový mír byla nejenom deklarace, to bylo úsilí lidí a jejich představitelů. Vize, byť nedokonale nenaplňovaná. Proto se výsledek dostavil.
        Jaká je vize těch našich blbů ve vedení ať Česka nebo EU? Udržet si za každou cenu koryta, jít s tím kdo jim drží jejich postavení, s tím o kom si sami myslí že je silnější a drzejší. Mluvící hlavy.
        P.S. kde v tomto příspěvku pana Jírovce vidíte sluníčkáře?

        To se mi líbí

        • Petrpavel napsal:

          Samozřejmě, každá vize musí být podpořena silnou armádou. Takový byl a je opravdu svět, v tom souhlas. Tu (a na tu) jsme měli. Mírovou. Teď jsme jenom trapní pinčlové chtějící válčit s medvědem.

          To se mi líbí

          • vittta napsal:

            Ále, já s žádným medvědem válčit nechci.
            Co vy s tím pořád máte, že „MY“ něco chceme?
            Ten systém je nastaven tak, že nemůžeme moc ovlivnit.
            Zatím se držíme protože lidí s ročníkem 1970 a níže ještě pořád žije dost, takže jsme trénovaní na debilní kecy, a máme z nicH leda prdel.
            Víte proč jsem hlasoval PROTI EU?
            Nic jsem o tom samozřejmě nevěděl, jako kdokoliv jiný (to je ta páka, jak donutit většinu hlasovat PRO), ale všiml jsem si, že se ty přístupové parametry začaly nějak flákat-jinými slovy, začalo být vidět, že nás oni chtějí víc, než je obvyklé.
            A také…nemůžeme být rovnocenní s někým, kdo bere 10x tolik.
            A stejně jsme prohráli a v EU jsme.
            Máme svého prezidenta, ale oni se poučí, a příště už bude zvolen ten správný.
            Buď tak, že nebude vůbec připuštěn „závadný“ kandidát, nebo prostě za ty roky plno lidí s ročníkem 1970 a níže umře, a další s ročníkem 1995 a výše získají volební právo.
            No…a pak můžete říkat „my“.
            Někdo říká USA chtějí…USA možná jo, ale Američané třeba ne, nebo je jim to jedno, protože nic nevědí.
            Ovlivňujte mladé ve vašem okolí, aby těch „my“ bylo co nejméně.
            A přestaňte se mrskat.
            JÁ s žádným medvědem bojovat nechci, a mezi „myl NEPATŘÍM.

            To se mi líbí

          • Petrpavel napsal:

            Nikdo vitto neříká že VY chcete válčit s medvědem. Ale že to chce ČR, řečeno ústy našich „představitelů“ v NATO, jste snad slyšel. To jsou ti MY kteří rozhodují za vás, za mě. To si přece nebudeme pořád vysvětlovat …

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Že nějaký kretén něco plácne ještě nezanamená, že reprezentuje „my“.
              Vrchní velitel vojska je přece prezident.
              Ten je také „my“, minimálně také.
              Vy pořád, a Pan Jírovec to samé, dáváte k věření jako fakt,že MY jsme nějak vinni.
              To je hrubá manipulace, protože lid je vystaven obrovskému tlaku-informačnímu, ekonomickému i hodnotovému.
              Média narušují hodnotový žebříček, třeba tím, že Rusko spojují s komunismem, ten s loupením majetku a vražděním, a tanky v r.1968.
              Muslimy zase spojují s čímsi vznešeným, se svobodou vyznání a s hodnotami, za které naši předci bojovali, a děsí tím lid, který nechce přijít o jakousi svobodu, třeba toho vyznání-ale ve skutečnosti to s tím vůbec nesouvisí.
              Ti lidé za to nemohou, je toho víc, než je kdokoliv, KDOKOLIV schopen unést, od rána do večera a od večera do rána, v TV, Rádiu, novinách, bilbordech i plakátech, peticích a interenteu, v obchodech i na hajzlech, a to doslova, protože i na hajzlech už dneska běží reklama a reklama je součástí hodnot,které jsou nám jako hodnoty prezentovány.
              To je propracovaný systém, o kterém já nic nevím, ale vzhledem k výzkumům ohledně lidské psychiky si myslím, že „oni“ vědí přesně, kam mířit a je to dokonalé.
              A jedna dokonalá věc je třeba to vnucování viny.

              To se mi líbí

            • anonymouse napsal:

              Vittta: „Že nějaký kretén něco plácne ještě nezanamená, že reprezentuje „my“.“

              Podle stejné logiky jsme to „my“ kdo je zodpovědný za vytunelování bank před krizí r. 2007/2008.

              Takže – opět podle stejné logiky – bylo jedině správné, že ty banky byly zachráněny z peněz daňových poplatníků.

              Nebo že by ne?

              To se mi líbí

            • vittta napsal:

              To ni právě chtějí, Anonymousi.
              Abychom se styděli za to, co udělal někdo jiný s tím, že jsme si to udělali sami….
              A mnozí se i stydí…..

              To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Všude.
          On ukazuje na problém modelem my-zlí a vinní, oni- nevinní, nebo alespoň neviditelní.
          My chamtiví, oni -úplně vynecháni.
          Navíc „my“ jsme vlastně oni.
          A vize….
          To moc nechápu.
          Jakou bych měl mít já, obyčejný člověk vizi, a především, jak konkrétně bych za ní měl bojovat?
          Většina lidí, když uslyší o vizi, bude mluvit o míru.
          A za ten mír budou v různé intenzitě bojovat, dle svých možností.
          Lidé jako já kecáním na netu, lidé jako nějaký poloprofesor Putna kecáním na netu a hustěním to do svých študentů, lidé jako Čulík vyzýváním ke kriminalizaci těch, co mají odlišné názory, a jiní lidé jejich udáváním.
          Další pak, když boj za mír graduje, třeba hází humanitární bomby a jiní sedí u kompu, a mačkají tlačítka, a vidí na svých obrazovkách hromady mrtvol-skutečných.
          Ti všichni nějakým způsobem bojují za mír, dle své povahy, prostě někdo vítá migranty na nádraží a tím se nepoddává válečným štváčům, a jiný hází ty humální bomby, protože svobodu a demokracii si rozvracet nenecháme.
          A já mám mít vizi?
          Já mám jenom strach, protože ty posrané vize duševně chorých psychopatů přinášejí ve skutečnosti válku,ne mír.
          Multikulturismus se zhroutil, najde se příčina a ta se řeší, vznikne vize.
          Příčina je, že jsme nedali negrům (negr-každý tmavý) budoucnost a je třeba jim jí dát.
          Příčina je, že je tady negrů málo, a tak se s nimi naše ženy nemnoží, když jich bude 20-30%, nic jiného jim nezbyde.
          Takže se bílým starousedlíkům budoucnost sebere, a dá se negrům, kteří jí prošustrují, protože je to pakáž.
          No tak se jim dá víc a víc, zakáže se bílým na ně blbě kouklat, ale oni stejně nic, a nejen že nic, když se nějaká rodina na nohy postaví, tak jejich děti stejně tíhnou k nenávisti ke svým hostitelům.
          Jenže…co jim ještě dát?
          Nemluvte mi o vizích, jaké já mohu mít v dneší době vize?
          Když to vššchno kolem vidím?
          Tak mi zbyde jediná-ale to už není vize.
          Ubránit alespoň svou rodinu, před vymýváním mozků, před loupežícími bandami našich obohatitelů, před tupými, a zrádnými politiky….

          To se mi líbí

          • anonymouse napsal:

            Vize?

            Možná … snad … pokusit se omezit (1. fáze) a poté vymýtit postmodernistickou idiocii. A s ní pak i související jevy, jako je např. mimo jiné i politická korektnost.

            Těžko říci, zda je to možné. Ale byly kdysi doby, kdy „právo na vlastní názor“ neznamenalo automaticky „právo na vlastní fakta“, doby, kdy idiotské názory bylo možné jako takové označit, polemizovat s nimi, a hlavně je i vyvrátit.

            Bohužel dnes, hlavně v sociálních vědách, platí „řekl jsem to, a tudíž je to pravda; a pokud tomu nevěříte, rád vám to zopakuji, neboť, mimochodem, podívejte se, kolik dalších lidi se mnou souhlasí“.

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Vize by měla být reálná, pokud někdo má vize nereálné, stává se sluníčkářem.
              Ale vymýtit postmodernistickou idiocii, a dokonce třeba po dobrém…..to by bylo něco.
              Jenže s tím by měl problémy i Bůh, a ten je všemocný.

              To se mi líbí

  29. anonymouse napsal:

    Kdo máte čas a možnost, podívejte se na tohle:

    My Chat with Human Rights Activist Faisal Saeed Al-Mutar (THE SAAD TRUTH_98)

    Diskutující znají situaci (jak blízkovýchodní, tak americkou/západní) a vědí o čem mluví. IMHO velice poučné.

    (Protiváha ke sluníčkářské ideologii; kdo by hledal zavedená klišé, žádná nenajde.)

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.