Přemysl


Jak je z historie známo, nechal král Český Přemysl II. zvaný Otakar v zemích Německých roku 1265 založit město na soutoku řek Vltavy a Malše, které nazváno bylo Budějovice. Město rostlo a s ním rostli i jeho obyvatelé. Mezi významné osoby je možné zařadit třeba Jana Valeriána Jirsíka, budějovického biskupa, který se měrou nemalou zasloužil o vznik českého gymnasia. Jeho sochu, bronzové dílo Myslbekovo, najdete samozřejmě u paty Černé věže před chrámem sv.Mikuláše. Nedaleko pak najdeme i Jirsíkovu ulici.

Neméně významný je místní podnikatel, stavitel, loďař a taktéž vlastenec Vojtěch (Adalbert) Lanna. Jeho jménem je pojmenována jednak ulice v Budějovicích – Lannova třída vedoucí k nádraží, po jeho synovi Vojtěchovi mladším, stejně úspěšném průmyslníkovi, pak jím založená kladenská Vojtěšská huť. Jeho bronzová socha se nachází nedaleko té třídy.

Přemysl II., zakladatel města však dlouhou dobu neměl ve městě nic, co by jej připomínalo. Hlavní náměstí naopak získalo jméno po svém úhlavním nepříteli Janu Žižkovi, jehož jezdecká socha dlouhou dobu zdobila prostor před radnicí. Satisfakce se král dočkal až po plyšáku, kdy po něm bylo pojmenováno alespoň to náměstí.

Když ani při oslavách 750 ti let od založení se nikdo neměl ke zřízení sochy nejdůležitější osobnosti města, (vždyť nebýt jeho rozhodnutí, byla by zde možná jakási vesnice Budivojovice) rozhodl se místní patriot sochař František Postl takovou sochu vytvořit a Městu darovat. A Město s úlevou dar přijalo.

Jenže nastal problém. Ostatně jako vždy v Čechách, když se objeví dobrá myšlenka. Pokud nebudu brát ohled na to, zda se socha líbí nebo nelíbí, to je věc osobního přesvědčení, pak nejidiotštější námitkou bylo, že Město nevypsalo na sochu soutěž. Je sice pravdou, že nikoho ani nenapadlo o nějaké soše uvažovat, ale vyčítat někomu, že přijímá dar, na který nebyla vypsána soutěž? To je nad moje prosté chápání.

Leda…?

Leda že někdo přišel o možnost dobrého kšeftíku a teď vzteky prská.

Kvalitu sochy můžete posoudit sami.

Přemysl II. Otakar

Přemysl II. Otakar

Mně se líbí.

Bavor podpis_rex2

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

31 reakcí na Přemysl

  1. vonrammstein napsal:

    Za mě určitě dobrý. Jak úmysl, tak provedení.

    To se mi líbí

    • peter. napsal:

      Pán Bavor:
      Nič proti soche…trochu krátke nohy…
      U nás na bratislavskom hrade,máme jazdeckú sochu Svätopluka.Tiež nie je bohvie ako vydarená,ale ten kôň pod Svätoplukom má najväčšieho vtáka a gule zo všetkých koňov ktoré sú súčasťou jazdeckých sôch v Európe.Taký kôň sv.Václava nemá prirodzenie ani z poloviny tak veľké ako ten náš Svätoplukov. …..Neviem prečo mi v tejto súvislosti prišiel na um práve Kiska. No nič!Hneď vedľa hradu je budova parlamentu a tam sedí dosť ešte väčších vtákov ako je ten,čo patrí Svätoplukovmu koňovi.

      To se mi líbí

    • jaa napsal:

      Za mně taky, ale ono je ti s těmí „umělci“ ošajstlich. Někteří / většiba zapomíná, že je jich sice mnoho, co si myslí, že jsou povolaní, ale je jen velice málo vyvolených. A většibou právě těm „povolaným“ jde jen o many many a ten chybějící díl schopností omlouvají – provokací, invencí, modernou a kdo ví čím, a zdůvodnili „nějak“ svou nechopnost.
      Kdy\si dávno, jsem četla pojedbnábí i tom, proč je tak málo jezdeckých soch – nejen u nás ale i po světě. Myslbek se měl vyjádřit, že je nesmírně těžké vytvořit sochu koně . a proto je jich tak málo, .
      No asi proto i my už máme v Brně, ne právě lacinou .. co by jezdeckou sochu “ Jošta “ na Žirafě.. Přičemž si ani Jošt není podobný jak je možno porovnat s jeho sochou o pár metrů dál.

      To se mi líbí

  2. vittta napsal:

    Darovanému koni na zuby nekoukej.
    Ale zaujaly mě jiné věci.
    Ta dobrá myšenka a Čechy….čas od času se skutečně stane, že nějaký idiot udělá idiotské rozhodnutí, dokonce se to stává dost často.
    Kromě toho se ta častost ještě násobí tím, že jsou u nás lidé politckého myšlení různého, a tak co jednomu přijde skvělé, to jinému připadá navýsost idiotské, obě skupiny ale nadávají na vlastnosti, které nám, Čechům sami přiřadili, vždy u toho myslíc na tu druhou skupinu.
    Nebo nám je přiřadil někdo jiný, a různi jedinci to s chutí používají, notně nespokojeni s vlastní podstatou?
    Proto by mě zajímalo….jak to mají ostatní národy?
    Tam se darovaná socha okamžitě staví na čestná místa bez reptání a debilních zdůvodnění?
    Tam není problém s různými osobnostmi a jejich dějinným posuzováním? (U Přemysla Otakara II tohle náhodou neplatí, měl by být přijatelný pro každého)
    Tam nedělají lavičky za 200 000, nebo se ve svých parlamentech nehádají, či navštěvují svá poslanecká místa vzorně?
    Tam jsou jejich rozhodnutí dobrá a inteligentní, služící ku prospěchu jejich občanů?
    Nekradou a nedefraudují státní peníze?
    Jejich politici neslouží jejich i cizím oligtarchům, nebo tam vůbec oligarchy nemají?
    Jejich posuzování vlastních dějin je kritické a snaží se hledat pravdu svatou?
    Jsou lidštější a více pomáhají potřebným, ať už vlastním, tak cizím???
    Tyhle otázky si často kladu…a já nikam nejezdím, za 26 let „svobody“ jsem byl jednou 10 dní v Chorvatsku a jednou týden v Německu kdesi u Ulmu.
    Takže vlastně nevím…..

    To se mi líbí

  3. peter. napsal:

    Od veci:
    Údajne zomrel Gorbačov.BBC
    http://regnum.ru/news/society/2016338.html

    To se mi líbí

  4. Laco G. mlynář napsal:

    Ta socha je:
    – odfláknutá,
    – prací umělce III. ligy.
    Naštěstí jsem slyšel, že ji foukli kamsi do parku, takže nebude kazit prostor historických Budějovic.
    Je to něco podobného, jako ten lev na Klárově. Jenže ten jen navíc jasným kýčem, Tenhle Otokar je na hranici kýče.
    I zadarmo je to drahé.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      I to je názor

      To se mi líbí

      • Laco G. mlynář napsal:

        Já bych ten svůj názor ještě doprovodil fakty. Když Myslbek pracoval na sv. Václavu, vytvořil neskutečně studií od detailů po polocelek a celek, ono je to vlastně sousoší. Pokud vím pracoval na něm tři desetiletí. S obrovskou úctou a pokorou. Strašná práce. Spolu s talentem Myslbeka, výsledek stojí za to a bude i stát i příští staletí, snad.
        Před Myslbekovým Václavem tam byla socha Bendlova sv. Václava (zakladatele pražské sochařské rodiny), barokního sochaře velmi průměrné kvality. Nyní je na Vyšehradě (https://www.google.cz/search?q=bendl+sv.+V%C3%A1clav&espv=2&biw=1920&bih=979&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwj65_-6mKHJAhVH8RQKHXugDaIQsAQIQA . Rozdíl je znát, fotbalově tak III třídy. Tady je to podobné, jenom ten starý Bendl byl lepší, než ten budějovický sochař.

        Prostě dnes dělat sochu déle jak rok je unikum, a tak je vše uspěchané a odfláknuté. Když se k tomu přiřadí fakt, že na AVU se neučí realistická kresba, malba, ani socha. Výsledkem jsou otřesná monstra kolem nás ve veřejném prostoru. To ještě brněnský Jošt bude jednou klasika. Je na něm vidět školená ruka.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Já radši našeho Přemysla než brněnskou žirafu. Ale je to opravdu věc názoru. Nakonec možná můžeme být rádi za toto, protože si ani nepředstavuji, co by se také mohlo objevit z rukou takových Rónů.

          To se mi líbí

          • peter. napsal:

            Strakonice,Strakonice!
            Prečo ste nepožiadali majstra Knižáka?Celý svet by sa k vám chodil na ten výtvor pozarať,prospelo by to turistickému ruchu a ekonomickému rastu mesta.

            To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.