Proč USA a MMF kalí vodu kolem ukrajinského dluhu vůči Rusku…?


Profesor prestižní moskevské diplomatické akademie MGIMO Valentin Katasonov se zamýšlí nad tanečky kolem ukrajinského zadlužení…

Dvacátého prosince t.r.  má Kyjev splatit Rusku dluh z úvěru ve výši 3 mld. USD. Jejich vedení už oznámilo, že v souladu s právě přijatým jejich zákonem o moratoriu na dluhy, nepošlou Moskvě ani dolar. A to přesto, že Kyjev východisko má. Má totiž v mezinárodních rezervách 13 mld. USD, krom toho může MMF (Mezinárodní měnový fond) poslat Kyjevu ony nešťastné 3 miliardy, aby je následně poslal Moskvě. Nicméně, Washington, kde se dnes dělá ukrajinská politika, nepotřebuje jednoduchá řešení, protože potřebuje zkalit vodu a tlačí do toho MMF i Kyjev, takže atmosféra kolem 3 mld. USD houstne.

Ukrajinská ministryně financí N. Jaresko vyslovila přání – setkat se s ruským ministrem financí Siluanovem k posouzení možnosti restrukturalizace dluhu. Zároveň opakovaně upozornila, že Rusko nedostane při restrukturalizaci dluhu lepší podmínky, než ostatní věřitelé. Pod těmi ostatními věřiteli měla na mysli skupinu soukromých věřitelů, kteří 29.října na setkání v Londýně odsouhlasili podmínky restrukturalizace ukrajinského dluhu (odložení a rozložení splátek a odepsání 20% jejich výše). Připomenu, že takový návrh Rusko odmítlo už před měsícem, když se oba ministři setkali na summitu MMF a SB. A to na základě toho, že zmíněný dluh z prosince 2013 náleží k tzv. suverénním dluhům a nemůže být předmětem obchodu. Siluanov už v říjnu oznámil, že v případě nesplacení dluhu v termínu, se Rusko obrátí na londýnský soud.

Rusku jako státu se totiž navrhuje, sednout si za jednací stůl nejen se soukromými věřiteli, ale současně s tzv. finančními supy, tedy s publikem, které si opatřilo ukrajinské dluhopisy na sekundárním trhu s diskontem (slevou) 40% vůči nominálu.

Takže odepsání 20% znamená, že supové netratí, zatímco Rusko v roce 2013 vykoupilo ukrajinské cenné papíry za plnou hodnotu a s úrokem 2,5 krát nižším oproti tehdy tržnímu. Do hry vstoupil 11. listopadu i americký ministr financí prohlášením pro BBC, že Rusko by mělo přehodnotit svoji pozici vůči ukrajinskému dluhu. Tento ministr, jako první z amerických, dokonce vážil cestu do Kyjeva. A to nepochybně proto, aby zatlačil na postoj Moskvy k tomuto dluhu s využitím blížícího se summitu G-20. Za stávajících pravidel znamená neuhrazení dluhu bezpodmínečný bankrot Ukrajiny a automatický konec nových tranší úvěru od MMF. Ovšem, MMF může záhy, na základě pokynu USA, změnit pravidla hry.

První variantou je – dodatečně zařadit ruský státní úvěr do kategorie „privátních“.

Druhá varianta – zachovat statut úvěru, ale pokračovat v uvolňování dalších úvěrových tranší MMF, dokonce i v případě prohlášení kyjevského moratoria na splacení úvěru Rusku.

Obě varianty znamenají obrovské ztráty pro mezinárodní finanční systém, protože mnohé země dojdou k závěru, že prostě dluhy platit nemusí – Ukrajina by znamenala precedens.  Ovšem náklady dolehnou i na Ukrajinu, protože částečný krach spolu s ruským dluhem způsobí, že kreditní rating spadne tak, že žádný ze soukromých investorů a věřitelů nebude ochoten na Ukrajině riskovat.

Pokud v Moskvě správně propočítají nutné kroky, pak bude „nezávislá“ izolována od světového kapitálového trhu.  A výsledek bude stejný: Ukrajina bude muset oznámit kompletní bankrot. Z mého hlediska by se onen třímiliardový úvěr mohl stát mnohem efektivnějším prostředkem k urovnání vztahů Kyjeva s republikami Donbasu, než Minský proces.

Přetahování kolem ukrajinského dluhu vůči Rusku silně zasahuje i samotný MMF. Komu se bude chtít spolupracovat s mezinárodní finanční institucí, která kvůli politickým zájmům Washingtonu je ochotna měnit za chodu pravidla hry? Kde je záruka toho, že Kyjev inspirovaný podporou Washingtonu, nebude požadovat restrukturalizaci svého dluhu vůči samotnému MMF? Jak bude fond reagovat v případě, pokud například Řecko, které v létě obdrželo balíček tvrdých požadavků namísto nových úvěrů, bude požadovat na MMF přehodnocení dohod s přihlédnutím k ukrajinskému precedentu? Atd., atd. Probíhají i další událostí, daleko více zamotávající situaci kolem Ukrajiny.

Dvanáctého listopadu přiletěla do Kyjeva mise MMF, aby vyřešila otázku převedení nové tranše v rámci stávajícího dluhopisu na částku 17,5 mld.USD. Přitom pro kladný výsledek takového jednání nejsou žádné důvody.

Minimálně proto, že Kyjev nedokázal splnit ani jeden z bodů balíčku reforem, který byl přílohou dohody o úvěru, podepsané v březnu 2015.

Misi MMF není tedy co závidět, protože každé řešení kolem Ukrajiny vyvolá negativní důsledky pro tuto mezinárodní finanční instituci. Přijetí kladného rozhodnutí mise by znamenalo vytvoření precedentu který krizi, kterou MMF prožívá,  jen vyhrotí. Negativní rozhodnutí by Washington  – jako hlavní akcionář fondu – vnímal jako vzpouru na lodi.

A strýček Sam by využil celé škály prostředků k zavedení pořádku, až po nástroje použité proti Dominiqe Strauss Kahnovi, který za odchylku od amerického kurzu skončil v americké policejní cele. Co na tom, že se obvinění ukázala být lživými?

Dalším hlavobolem  pro Washington, Kyjev a MMF je fakt, že není uzavřen problém dluhu z obligací hlavního města Kyjeva. Vedení města Kyjeva připustilo neuhrazení euroobligací na sumu 250mil.USD. Městská rada 5. listopadu schválila předběžné podmínky výměny obligací v celkové sumě 550mil.USD se splatností v letech 2015-16 za nové státní zahraniční obligace (po odepsání 25% jejich celkové hodnoty) v částce 412,5  mil.USD se splatností v v letech 2019-20. To ovšem,  dle zprávy z 10. listopadu, výbor věřitelů, kterému patří 38% obligací splatných v r.

2015 a 22% splatných v r. 2016,  odmítl. Následující den na to reagovala agentura Fitch snížením dlouhodobého ratingu města z „C“- předbankrotový na „D“ – bankrotový.

Pro ukrajinskou vládu i pro misi MMF je to novina krajně nepříjemná. Kladné rozhodnutí mise ve věci uvolnění další tranše fondu Ukrajině je tím ještě problematičtější. – uzavírá Valentin Katasonov.

Pročpak o tomto nepíší naše skvělá a objektivní masmédia, když opěvují hrdinné, kompetentní a demokratické kyjevské vedení…? – pozn.překl.

Zdroj: http://politikus.ru/articles/62828-valentin-katasonov-zachem-vashington-i-mvf-mutyat-vodu-s-ukrainskim-dolgom-rossii.html

A dodatek od Děljagina

Výborně, pane Putine ….

I ruský národ má svoje obyčeje – nebo, přesněji, nešvary. Víte, že například nejoblíbenějším druhem sportu jsou v Rusku opravy? Dalším takovým je – komentovat první větu textu, aniž dočteme další, případně odstavec… Něčeho podobného jsem se dopustil já, když jsem komentoval v přímém přenosu řeč Vl.Putina k řešení ukrajinského dluhu vůči Rusku poté, co mi přečetli její první odstavec. Proto jsem řekl, co jsem řekl, a sice, že jde o další kapitulaci ruského vedení před nacistickým kyjevským režimem, citoval jsem Jaceňuka, že jim dluh Rusko buď odpustí, nebo ho stejně nezaplatí, atd.  Teprve, když se mi dostal do ruky celý text, kde je ovšem docela malá poznámka, které si, evidentně, zdaleka ne všichni povšimli. Smysl projevu spočívá asi v tomto: – pánové šéfové ukrajinských nacistů, vy jste zorganizovali státní převrat. My jsme nad tím přimhouřili oči, tvářili jsme se, že nacisté jsou normální lidé a ne vzteklí krvaví psi. Vy jste za to, že se pokoušíme zastavit krveprolití, na nás uvalili sankce – a to hned druhý den po podepsání minských dohod – v rozporu s vašimi vlastními pravidly. Dobrá, stalo se. Teď se domníváte, že pokud oni odmítnou splatit dluh, nebude se to považovat za jejich bankrot, a my to v klidu spolkneme, a vy budete pokračovat v práci s vašimi služebníky jakoby nic. Vy nám tu ale vykládáte o jejich světlé budoucnosti.

Podívejte se, pánové, my jsme se rozhodli, že vám opět uvěříme. Takže provedeme restrukturalizaci a to dokonce lépe, než chcete. My nechceme, aby nám Kyjev vrátil do konce listopadu 3 miliardy USD plus příslušenství, ale souhlasíme, že nám každý z příštích 3 let pošlou miliardu jednu, plus nově spočítaný úrok, a vy se nám zaručíte, že tomu tak skutečně bude. Když jsem to dočetl až sem, zdálo se, že nic nového, to už tu opakovaně bylo (viz ústní slib Gorbačovovi, že se NATO neposune na východ ani o metr), celá historie vztahů Západu k nám, je celý řetěz podrazů. Tady ale jde o garance nikoli politické (které mají nulovou hodnotu), ale garance finanční a ty jsou něco úplně jiného. Zemi, která poruší tyto garance, se už nepůjčuje.

Pokud Západ finanční garance poskytne, není co řešit – pokud skutečně chce nadále podporovat ten krvavý nacistický režim,  ty bandity, kteří podle posledních zprávy, za dobu krátkého obsazení města Krasnoarmějsk, mučili  a pak  zavraždili 280 žen, jejich těla byla v minulých dnech nalezena-ze 380 nezvěstných. Tím, že jim Západ poskytne garance, zároveň připustí svoji spoluodpovědnost za tato zvěrstva, ale i přizná, že vědomě lhal světu i globálnímu byznysu o perspektivách Ukrajiny. A to oni rozhodně nechtějí. Pes tedy není zakopán v oněch třech miliardách.

Ale pokud garance nedají, nebo to za ně nezaplatí, musí být vyhlášen státní bankrot se vším, co z toho plyne. A tak Ukrajinu nepotopí prokletí Rusové a agresivní Putin, ale jejich patroni – vážení pan Obama, paní Lagardeová a spol. Podle zásady „…čím jsem tě zrodil – tím tě taky zabiju!“ (v tomto případě jsou na mysli peníze). Z toho by ale plynulo důležité poučení pro všechny – a sice že Západ svým sluhům nezaručuje vůbec nic, že se na ně klidně, při první příležitosti vykašle a za pakatel… Ona Putinova šikovná formulace staví naši politiku do poněkud jiného, příznivějšího světla…

www.deliagin.ru

hroch-hlava

Příspěvek byl publikován v rubrice hroší kůže se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

136 reakcí na Proč USA a MMF kalí vodu kolem ukrajinského dluhu vůči Rusku…?

  1. strejda napsal:

    Nebude to jednoduché, ale Západ se svojí činností dostává sám do větších a větších komplikací. Chce strhnout Rusko, ale aby to zvládl musí zničit sám sebe. Ne se nechat zničit nějakým ďáblem, ale uříznout si vlastní provaz, najít silnou větev a stoličku.
    Pozoruhodné na tom je, že my jsme ten Západ. A nás to čeká. My to zaplatíme. A západní Západ? Podle pana Junckera nás odvrhne na druhořadou pozici a zbude nám jen funkce nárazníkového sanitního kordonu. Takové lovecké obory pro Vetřelce.
    Je to představa kterou se některé mocné kruhy zaobírají od pádu socialismu. Napřed připoutat, svázat a pak už jen pást podle svých pravidel. A my, darebný východ jim to za to ještě tleskáme. Stačí se podívat na Bulharsko a jeho odmítnutí Jižního proudu. Vyhodit desítky miliard stálých plateb ve prospěch Německa.
    Co dodat. Nic!

    To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      Ano, myslím, že máte pravdu, bohužel. Mě jenom „těší“, že jsem si o o těch zemích nikdy nedělala nějaké představy, že by nás třeba vzaly jako rovnoprávné, ne když už tak Poláky, také se to potvrdilo. Proto jsem také k volbám o vstupu do EU nešla, jako jediným. A nehlasovala tak ani tak, ptz jsem si myslím, věděla, že jako jedna maličká země nemáme proti nim šanci, ale současně jsem věděla že nemohu hlasovat pro.
      Měla jsem totiž možnost být při několika příležitostech,osobně, kdy nám vyjednávači, také Špidla tenkrát, říkali co a jak, a já si z toho vzala tohle.

      To se mi líbí

      • Petrpavel napsal:

        Já jsem byl a hlasoval pro. Myslel jsem si, blbec jeden, po zkušenostech s RVHP, že spolupracovat s dalšími evropskými státy je možné, potřebné a oboustranně výhodné. Došlo mi pozdě, že komunistická propaganda kdysi, ani komunistické varování před hlasováním, nelhaly.

        To se mi líbí

  2. kočka šklíba napsal:
    • strejda napsal:

      Velký člověk. Chtěl by se říci, zraje jako víno, ale on takový byl od mládí, kdy šel bojovat. Se smutkem v duši říkám, takový se nikdy nemůže stát politikem.

      To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Nastává další fáze stávajícího euroatlantického fašismu : zvyšování státních dluhů, z toho plynoucí inflace, válečné hospodářství. Jako přes kopírák…

      To se mi líbí

      • Cech napsal:

        Dá se s tím souhlasit, neboli nastupuje strana jednoho muže – > lépe řečeno podnikatelský projekt uzpůsobený pro přežití v současné a budoucí dvourychlostní EU.
        Je sice pravda že předchůdce současného politického podnikatelského záměru, byl mnohem dymamičtější ale jeho finanční krytí, bylo bohužel natolik mizerné, že také záhy zhavaroval.
        No současný projekt je na tom finančně více jak velmi dobře a jeho PR láme rekordy jeden za druhým.
        Proto také jednotliví ministři nasazovaní pro zabezpečení tohoto projektu v rámci budoucí EU musí plnit závazky pro svého vůdce.
        V současné době je celkem až hmatatelné jak se vůdce snaží převzít justici (lépe řečeno jak přebírá justici od Ička).
        Proto je také dobré nepřehlédnout článek věnovaný JUDr. Robertu Pelikánovi, Ph.D. v dnešním stranickém tisku tj. MfD.
        Zde pod PR „musíme to (ho) opravit za každou cenu“ pan Pelikán na příkaz svého vůdce jednoznačně požaduje po policii vyšetření, kdo jaké heslo na shromáždění vykřikoval a zdali prezident Miloš Zeman s daným křiklounem sympatizoval či nikoli.

        Vzhledm k tomu že policie ve středu zakročila proti aktivistům, kteří se postavili na odpor demonstrantům.
        Následně policie ještě řešila incident házení vajec na řečníky z řad odpůrců migrantů, při kterém i když nebyl nikdo zasažen byli policii ti kteří házeli vajíčka identifikováni.
        Podle Hulana spáchali přestupek. „Za ten jim policisté přímo na místě události uložili několika set korunovou pokutu,“ doplnil Hulan.
        Do policejních opatření byla nasazena téměř stovka předem vybraných policistů.
        Kritika kterou vznesl pan Pelikán na ministra vnitra Milana Chovance se snesla především kvůli nečinnosti vůči protestujícím, kteří pochodovali se šibenicemi až před Úřad vlády.
        Proto také koaliční strana ČSSD pod vedením pana Dienstbiera spolu s opoziční stranou TOP 09 a starostové vedenou panem Schwarzenbergem musela vystoupit proti nepřiměřenému vystoupení prezidenta Miloše Zemana na Albertově.
        http://zpravy.aktualne.cz/domaci/misto-piety-predvolebni-kampan-politici-kritizuji-zemana-ze/r~3c2ffb0c8de011e590ec0025900fea04/
        Tož proto lze z daného usuzovat, že současný ve skutečnosti vládnoucí politický projekt tu chybu občanů kteří si zvolili neakceptovatelného prezidenta záhy napraví.

        To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        Je to tak. Nápadně to připomíná situaci před válkou. Nejspíš proto, že to JE situace před válkou.

        To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Mě na tom spíš zaujaly dvě nově vzniklý rovnice:
      Francouzská:
      Navezli jsme si sem teroristy a oni tu nám tu teď provozujou teror=zastavte disciplinární řízení za nedodržení tříprocentního limitu rozpočtového schodku/potřebujem ty prachy jinde
      Italská:
      Francie nemusí dodržet limit=my taky ne.
      Je až zarážející, jak je to načasování pro Frantíky šťastný.

      To se mi líbí

  3. Jethro napsal:

    OT ale zase jsem se nas..l:
    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Az-Zeman-chcipne-ozeru-se-zaznelo-i-v-CT-A-autor-vyroku-neco-pridal-408880
    Až tenhleten ryze český magor – už podle jména – chcípne, neožeru se, ale dám si sklenku dobré whisky.
    Je hrůza, jaký póvl u nás dostává slyšení.

    To se mi líbí

    • Jethro napsal:

      Skoro bych se přimlouval za to, aby nějaký ten paragraf, co hoši po převratu šmahem vyhodili z trestního řádu, byl urychleně navrácen.

      To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Typický sluníčkář.
      Milý, hodný, tolerantní, demokratický.
      Úplně se vidím, jak mu dávám pěstí, až mu létají zuby….
      Jenže…já jsem zlý fašoun, u mě je netolerance základ osobnosti….

      To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Dnes jsem se snažil reagovat a uvést implementaci protiruské propagandy, v provedení anti_Zeman tak jak ji implementoval a implementuje JUDr. Robert Pelikán, Ph.D. .
      Tož nějak se mi to nepodařilo profóknout tak až někdy jindy až opět privátní pravdomluvná Mfd zaperlí na téma Pelikán.

      To se mi líbí

    • Minorita napsal:

      A věřte, že se intenzita + radikalismus bude zvyšovat společně s dalším potvrzením prezidentových volebních preferencí. Nakonec ty podobizny na tričkách těch „kovaných demokratů“ signalizují dříve nemyslitelný, ale o to více reálný průnik světů Václava Lavičky Letiště s Kalouskem & spol. – to je panečku spolek a parta … Svůj k svému …
      Jejich apologeti vylézají jako krysy, s tváří Mesiášů …
      Čas pracuje proti nim – rýpou na příliš velké frontě do příliš mnoha věcí, a navíc realita jim boří jejich domečky z karet, a to byl teprve začátek.
      Opakuji, čas pracuje proti nim,jsou nervózní, velmi nervózní, a to, co se stalo ve Francii je pouze předzvěst věcí budoucích ( správně to odhaduje Kchodl, ještě chvilka, a koncentrace kozomrdů bude dostatečná, a velkej strejda to může spustit ) – věcí, které jim až tolik neposlouží, a které správně nepodchytili v začátcích …

      To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Pouze abych nezapomněl co je cílem kampaně anti_Zeman.
      Bát se Zemana?
      Nesmysl.
      Prezident je nafouknutá bublina.
      Hledejme slušného nástupce.
      http://nazory.aktualne.cz/komentare/bat-se-zemana-nesmysl-prezident-je-nafouknuta-bublina-hledej/r~45b370888ea711e58c6b0025900fea04/
      Proto co je podstatou akce anti_Zeman nám přímo a jasně vydefinoval pan Martin.
      Proto otočíme li to o těch potřebných 180°.
      Bát se anti_Zemannovců ?
      Nesmysl.
      Jejich řeči jsou jen nafouknutá bublina.
      Hledejme jak se jich slušně a rychle zbavit.
      Tož asi tak, vše je opravdu relativní.

      To se mi líbí

  4. peter. napsal:

    Z nejakého dôvodu sa mi toto nepáči
    http://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/374182-rusko-preda-svoje-posledne-velke-ropne-pole-na-zapade-sibiri/
    Bavíme sa o 3 miliardách UA dlhu,vieme,že Putin odpustil Francúzsku penále za Mistráli a potom predá bohaté ložisko ropy za 755 miliónov.Pripomína mi to našu „prichmatizáciu“Vyzerá to tak,že Rusko sa ešte stále neoslobodilo spod nadvlády FEDu (Rothschildovcov).
    Nemá niekto odkaz na ten Krasnoarmejsk?

    To se mi líbí

    • peter. napsal:

      Oprava:
      cena ložiska : 1 miliarda dolárov
      Odhadované množstvo ropy :750 miliónov barelov.

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Tohle mi nikdy nešlo do hlavy.
        Miliarda dolarů je totiž pakatel, v rámci Ruska směšný.
        To jako když chtějí prodat Budvar za komickou částku..myslím také zrovna miliarda, ale korun.
        Přitom každá průměrná vojenská sviňárna stojí daleko víc, nebo třeba mafiáni vydělali za 4 měsíce na negrech a čmoudech nejméně 5x tolik….
        Ty částky mi připadají až smyšlené, vlastně mě připadá smyšlená celá makroekonomika, to mi třeba neříkejte, že bylo třeba Německo reálně schopné vydělat či ukrást částku, aby za ní mohlo vést 6 let světovou válku…..

        To se mi líbí

        • Strejda Olin napsal:

          Miliardama a bilióny se dnes hází jak houskama na krámu. V tom se já nevyznám, pro mě je srozumitelná (ale nepochopitelná) částka 230 korun za kilo roštěnky, nebo 36 korun za čtyři kolečka olomouckých tvarůžků 🙂
          Když začala privatizace, zúčastnil jsem se jako divák dražby domu na náměstí, ve kterém byla Restaurace, Plzeňská pivnice, Čínská restaurace, Lovecký salonek, taneční (divadelní) sál, obchod polotovary, sklady a kanceláře. Tento „multifunkční“ objekt byl nakonec vydražen za tehdy neuvěřitelných 950 000 Kč! Dnes by jen pozemek stál odhaduji 25 mega.

          To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Peter. To je dobrý tah. V době sankcí otevřou ložisko, zinkasují miliardu a další za transport na trhy. Nemusí hledat odbyt. Nemusí si půjčovat na nové technologie. Tím lámou sankce a sobě pomáhají. Mnoho místních dostane dobrou páci – výstavba, těžba a doprava. A oni vydali jen peníze na průzkum.
      V současné době náročné na Rusko to ekonomice pomůže. Jak hotové peníze, tak i těžba. V době odříznutí od úvěrů výsměch těm sankcionářům. Odskákají to zase jen malí a slabí.

      To se mi líbí

    • st.hroch napsal:

      …inu, pokud jde o Rotrschildy, tam je to hodně dlouhodobá záležitost a hned tak ten vztah neskončí.
      Pokud jde o te Krasnoarmejsk, poněkud jsem se poryl na síti a zjistil jsem,že se p. Deljagin poněkud sekl v čase, že všecko je tak, jen ta těla nebyla objevena nyní, ale konce října min.roku Na tý hrůzný prasárně to nic nemění, ale jen pro upřesnění – viz.odkaz:
      http://www.aif.ru/politics/world/1373225

      To se mi líbí

      • peter. napsal:

        st.hroch:
        Ďakujem.Hneď sa mi to nezdalo,preto som sa na to pýtal To len potvrdzuje fakt,že propaganda funguje v oboch smeroch a že si na to treba dávať pozor.
        strejda:
        Hodnota Mistrálov včítane zmluvnej pokuty za ich nedodanie,bola pôvodne vyčíslená na sumu cca 3 miliardy dolárov.Rusko sa uspokojilo so sumou okolo jednej miliardy.Zmluvnú pokutu Francúzom odpustilo. Ropa je strategickou surovinou a predať také ložisko za jednu miliardu(uvidíme komu) je podľa môjho laického úsudku krátkozraké.Kto sleduje situáciu okolo CB RF a vie o jej závislosti na FED-e a miere svojprávnosti Ruska,tak vie aj to,čo mám na mysli.

        To se mi líbí

  5. tata napsal:

    ot
    odpověd na vittta napsal:
    18.11.2015 (16:34)

    a naPetrpavel napsal:
    18.11.2015 (22:59)
    Konečně VY VŽDY hledáte onalepkovat pohled ktery nesouzní s VÁŠÍM,PŘIDAL SE k Vám PETRPAVEL.A nejste vtomto směru zde ojedinělí……..ted jen k Vám VITTA
    mockrát co nesouzní s VAŠIM pohledem přilítne nálepka,jako jen hlupák muže volit ČSSD,TED ZASE TEN názor je sluníčkaření bylo toho víc jak si upravujete moje napsané.
    Tak zaprvé napsal jem………….VÍŠ……….Oline…….už ted co píšeš je vidět že podcenuješ já možná přecenuji…
    což by se mělo přeložit do vyznamu…….
    že naprosto tápu která cesta by byla trochu přijatelná,což znamená že ani nekritizuji jeho pohled
    zde je to jasnějc………………
    kam spějem když lidi jako ty napiši tokovou větu………neberto jako že kritizuji co si napsal,beru to jako potvrzení že jsme v pr……
    což by se mělo normálně přeložit tak daleko jsme došli že jsme ochotni uvažovat o mirném FAŠIZMU
    zatim jsme donedávna považovali a viděli za fašismem jen ty hruzy,plynové komory a vyhlazování určité skupiny lidí a nevadí že bysme třeba do te skupiny vyhlazovaných nepatřil.
    ANO HYPOTETICKY SPĚJEM do situace,kdy asi se budem muset rozhodnout co je to menší zlo,JÁ NEVIM NEUMÍM URČIT,VE SVÉ podstatě to s jistotou nemuže vědět nikdo……..VY JAK VIDNO mate jasno okamžitě člověka co neví řadite na stranu sluníčkářu

    proto jsem napsal……….když jsme ochotný se smiřit,nebo že jediná cesta je se smířit.to si nák neumím představit že bych v tom chtěl žit………….nemyslím si že by mohlo byt naké mirné fašistické,spočátku…………ale pak nastane to sprofanované………když přišli.
    MYSLÍM ŽE SE MYLÍŠ.
    když jsme ochotný se smiřit,nebo že jediná cesta je se smířit.to si nák neumím představit že bych v tom chtěl žit………….nemyslím si že by mohlo byt naké mirné fašistické,spočátku…………ale pak nastane to sprofanované………když přišli.
    MYSLÍM ŽE SE MYLÍŠ.
    aby nebyla mylka,a někdo mi nezačal vysvětlovat že to není fašizmus…………reaguji jen na tu větu kde to je napsano

    ještě sem zduraznil

    aby nebyla mylka,a někdo mi nezačal vysvětlovat že to není fašizmus…………reaguji jen na tu větu kde to je napsano

    SOU SITUACE v životě kde daná osoba nedokáže rozlišit ten rozdíl…………nic jsem neobešel nedokážu rozlišit…………..už jsem si zvykl že VY v mých slovech najdete uplně něco jiného než píšu

    i když to napišu do detailu polopatě……………stejně si tam najdete svuj vyklad jak já to myslím.

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Tak schválně, tato, mě se to nechce hledat.
      Přiřadil jsem vás ke sluníčkářům, nebo jsem napsal, že sluníčkaříte?
      Já si myslím, že jsem napsal, že sluníčkaříte, což tedy podle mě znamená, že používáte jejich postup.
      Tedy „nevím, co mám dělat, ale vím, že fašismus NE za žádnou cenu.“
      Aniž by nabídli altrenativu, ta ovšem vyplyne sama z toho vývoje, a to chalífát.
      A oni pak řeknou „ale my jsme chalífát nechtěli, my byli proti, ale co jsme měli dělat, to jako necháme trpět lidi, odkdy je špatné pomáhat?“.

      Ale třeba jsem napsal, že jste sluníčkář, to by byl ovšem určitý překlep….

      To se mi líbí

      • tata napsal:

        umite čist……….ZASE TEN názor je sluníčkaření
        opět si upravujete……………ja vysvětluji že nepouživám jejich postup

        čtete tam snad že sem byl onalepkován sluničkář?

        jak vždy svuj vyklad

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          tato
          nebuďte tak nervosní. Vy se opravdu chytáte každého slovíčka a hned ho obracíte proti sobě. Doba stojí za hovno. Není zlá, stojí za hovno, tak si nekažte vlastní život přemíláním nesmyslných obratů.

          To se mi líbí

          • tata napsal:

            Bavore
            JE ZAJIMAVÉ ŽE TO VIDITE U MĚ……..UŽ PO NĚKOLIKATE……….reaguji slušně vždy dávam odkazy nebo vysvětluji že mé napsané někdo impretuje špatně.
            JAKO TED
            je zajimavé že vytka většinou směřovala na mě………….myslím že každý má právo a myslím že jsem se vždy držel i když mé slovo je obráceno.
            AHA KDYŽ obhajuji a dokladuji to co jsem skutečně napsal jsem nervozní……….no dobře

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Tato, když vy opravdu hledáte i ve starších dávno diskusí zapomenutých příspěvcích a zbytečně obnovujete něco, nad čím si klidně můžete mávnout rukou. Když se vám něco nelíbí to neznamená, že to musíte tvrdohlavě pořád rozebírat. Mně se také mnoho věcí nelíbí, ale pokud to není opravdu, ale opravdu zásadní, tak si mávnu rukou, něco si pomyslím a jdu od toho. Protože mám svůj názor a pokud ten opačný je pro mne nepřijatelný, tak jej prostě neberu a nikdo mne nepřesvědčí. Olin vám to včera psal dobře.

              To se mi líbí

            • tata napsal:

              Bavore
              Ano nepatřim k lidem co dokáží přejit s nadhledem že někdo převrací VAŠE PSANÉ……..DOBŘE NEPIŠI SROZUMITELNĚ TAKŽE,Zopakuji po lopatě,stejně je mé psaní impretováno jinak…………proto někdy použivám starší diskuze.
              Na 90 procent ale obhajuji svuj nazor,napsal bych na 100 ale někdy člověk špatně formuluje a nevědomky ta formulace muže vyznit jak osobní utok a tomu já se vyhýbám.
              Takže 90 mého psaní je obhajoba mého pohledu……….
              přesto už jsem dostal několik lehonkých upozornění.

              Když rozeberu VAŠÍ POSLEDNÍ reakci………. když vy opravdu hledáte i ve starších dávno diskusí zapomenutých příspěvcích a zbytečně obnovujete něco

              je to určitá tafka co vubec nesouvisí s poslednimi reakcemi………dalo by se to přeložit neotravujte…………..každy neumí přejit že mu je něco vkládano do psaní co není pravda

              Olin vám to včera psal dobře.

              jenže kdybyste četl pozorně ,musel by ste přijit na to že mě jen nepochopil……….nebot pišem o tom ve stejném duchu………takže opět napomenuti respektive argument že mi to i olin piše….je jen nepochopení pohledu s jiného uhlu………ktery dojde ke stejnému závěru

              A co nemužu přejit………..ŽE MĚ štouchnete………..kde se jen braním proti věci kde mě je něco vyčitano,jasně dokladuji že jsem to napsal jak mi dotyčný popsal co mi vyčitá
              ON REAGOVAL…………Přiřadil jsem vás ke sluníčkářům, nebo jsem napsal, že sluníčkaříte?
              Já si myslím, že jsem napsal, že sluníčkaříte, což tedy podle mě znamená, že používáte jejich postup.

              hápete že jsem to napsal přesně jak on vysvětluje ,nevyčital sem mu že o mě piše že jsem sluníčkář———–a za to jsem dostal vitku at nejsem nervozní…….tak to mi hlava nebere………….jestli zde vadím prosim stačí řict……….ale nesnesu štochance kde se braním a jasně mám pravdu

              To se mi líbí

            • tata napsal:

              KONEČNĚ 5 PALCU JE DOST VYSTIŽNÉ………..ŽE OTRAVUJI………..BYLO MI DOBŘE,NEODCHÁZIM S ŽADNOU HOŘKOSTÍ…………..ALE JINEJ NEBUDU A přenest se neumím ,mavnout rukou a otravovat už nebudu nashle všichni

              To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Tato
                opravdu jste nic nepochopil. Nikdo vám nebere vaše názory, ale není nutné je vždy prosazovat tak úporně. Prostě někdy je třeba jen mávnout rukou. A to jsem vám navrhoval. A nevím kde jste sebral to, že otravujete. Já vás naopak vždy čtu rád a vaše názory, pokud se nedohadujete s někým o hloupostech (tím myslím oboustranně), tak jste přínosem.

                To se mi líbí

            • čtenář napsal:

              tato,
              kudlafix,jestli tady u pana Bavora přestanete diskutovat tak ode mě dostanete milion palců dolů.

              To se mi líbí

            • blbíš napsal:


              tatovi

              To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Snažím se pochopit, co je tedy to menší zlo?
      Hned má odpověď : vracet se postupnými legislativními kroky ke stavu v roce 1989, v naději, že jen blbec může opakovat stejné chyby dvakrát a že komunisté, jak je v PS sleduji, nejsou blbci a z těch svých poučili. A vím, že budou proti zelenokaretníci i červenokaretníci … v tom je ta potíž. Takže je to iluze. Ale půjdu si svou volbou za ní.

      To se mi líbí

  6. Bavor V. napsal:

    http://bavor.blogspot.cz/2015/11/pro-pobaveni.html Někdy se prostě nedá reagovat jinak, než reagoval náš mediální expert

    To se mi líbí

  7. tata napsal:

    Smula je že dusledky chalífátu jsou ted realné,fašismus je pomalu zapominán ………..vtom směru je dobré si přečist odkaz co dala kočka, general Vranovský taky sluničkaří ja myslím že né……..on ho zažil a vý dopad a taky to začalo jako lepší volba.JÁ si vtomto připadě vybrat neumím,ano nikde není psano že se instalace tvrdé ruky přemení do FAŠISMU,JESTLIŽE ale projevujem obavy s chalífátu A JSME NAZYVANY TĚMI NALEPKAMI………..neměli by jsme obavy s možného nastupu fašizmu nalepkovat sluničkařením…………..je totiž rozdil………..schvalovat migraci a každý nesouhlas s vlnou migrace a jejím nebezpečím nazývat fašismem.

    NEBO JASNĚ VIDĚT že migrace muže s velkou pravděpodobností přejit v boj schalífátem………..ale zaroven VYSLOVOVAT obavy aby se to nezvrtlo ve vznik FAŠISMU,kde nevěřím že je možný mirný fašismus………………..je to hledání nepřitele ve vlastních řadách,volaní po krvi,opět kdo nemá stejný nazor je nepřitel……………..zde je ten uzký chodnik mezi propastmi

    To se mi líbí

  8. lujjza napsal:

    Bez komentáře…
    „EU a USA připravují rozšíření sankcí proti Rusku“
    http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/odmenou-rusku-eu-a-usa-pripravuji-rozsireni-sankci-proti-rusku/

    z článku:
    „… v Bruselu panuje celkové mínění, podporované Německem, Francií a Velkou Británií, že ekonomický tlak na Ruskou federaci musí pokračovat kvůli provádění dohody z Minsku…“

    To se mi líbí

  9. lujjza napsal:

    Připomeňme si…

    http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/mezinarodni-den-studentstva-jsme-vymazali-z-kalendare-svatku/
    Z projevu Jaroslava Vodičky, předsedy Českého svazu bojovníků za svobodu:

    „… už více jak deset let se marně snažíme o obnovení státního svátku Mezinárodního dne studenstva, jediného, vycházejícího z českých dějin, který připadá právě na 17. listopad….. víte, že jsem v minulosti mnohokrát připomínal jeho historii i skutečnost, že na rozdíl od ciziny, BYL právě u nás SOTVA ČTYŘIADVACET HODIN PŘED JEHO 60. VÝROČÍM NAŠIMI POSLANCI ZRUŠEN (velkými písmeny zvýraznila lujjza) a nahrazen Dnem boje za svobodu a demokracii. TÍM SE JIM PŮVODNÍ SVÁTEK PODAŘILO TÉMĚŘ DOKONALE VYMAZAT Z PAMĚTI NÁRODA.“

    To se mi líbí

  10. Rosťa napsal:

    Bohúš maká, to se mu nedá upřít. Kdyby mu to nebylo blbé, tak by za nás i vykrvácel. Člověkovi se hned lepší usíná, když nad ním bdí takový velikán.
    http://www.novarepublika.cz/2015/11/premier-vcera-plivl-do-tvare-vlastnim.html

    To se mi líbí

  11. Strejda Olin napsal:

    KAM SE NÁM ZTRATIL ČOBOLÍK PACHOLÍK?
    Nevydal se také pěšky nebo na nafukovacím člunu do Německa? 🙂

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      že by?
      e9a0fc673981afca2047838b1713_base_optimal.jpg

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        nepovedlo se, co teď? Pátý shora (ve vodě!)

        To se mi líbí

        • Strejda Olin napsal:

          Ten obřezaný? 🙂 🙂

          To se mi líbí

          • peter. napsal:

            Čobolík je náš človek,východniar a Šarišan k tomu.Ten by si radšej nechal odrezať nohu ako čo i len kúsok svojej východniarskej chlapskej pýchy(chlouby).Podľa mňa je doma a keď sa východniar po dlhom čase vráti zo sveta domov,tak sa venuje oveľa zaujímavejším a príjemnejším veciam ako sedeniu za PC.On sa určite ozve.Tak do dvoch týždňov počítam.

            To se mi líbí

  12. lujjza napsal:

    To jsou koumáci, panečku…. ovšem demokratičtí, jak taky jinak:
    http://vasevec.parlamentnilisty.cz/pry-nas-vyhodi-ze-schengenskeho-prostoru

    Britský list „Daily Mail“ píše, že státy z východní Evropy a také Řecko, Itálie a Španělsko budou vyhozeny z Schengenského prostoru. Vytvořen má být naopak mini Schengen, který by umožňoval volný pohyb v rámci Německa, Francie, Lucemburska a Belgie. Otázku opětovného uzavření hranic má projednávat páteční summit ministrů vnitra členských států Evropské unie.

    Účastníci mají zvážit, jestli menší prostor svobodného pohybu osob by nepřispěl ve zmírnění migrační krize. V současnosti jsou součástí Schengenu všechny státy EU s výjimkou Velké Británie, Irska, Kypru, Bulharska, Rumunska a Chorvatska. Ještě nedávno bylo ostrakizováno Maďarsko dodržující dosud platná evropská pravidla pro migranty a naopak Německo je přestalo uplatňovat. Nyní se začne migrantů zbavovat systémem povinné kvótní relokace, na níž předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker trvá, a výstavbou záchytných zařízení pro migranty na hranicích „mini Schengenu“, Snahu zrušit Schengen předvídala po vypuknutí krize a masovém pochodu migrantů Evropou do Německa po jejich pozvání kancléřkou Angelou Merkelovou řada evropských expertů.

    To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Tak už aby to bylo. Čím dřív přestaneme být součástí toho bordelu, tím bezpečněji tu bude.

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Moc to nechápeš, kámo.
        Oni nám bez zrušení šengenu nemohou reálně dát ty kvóty.
        Všichni čmoudi jim okamžitě zdrhnou zpátky.
        Jenže když nás ze šengenu vyhodí, tak nám sem mohou lifrovat jednoho negra za druhým a zpět k sobě si ho nevemou.
        Klidně postaví i plot….k nám jo!

        To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Jo, to je bezpochyby jejich idea. Jenže je chci vidět, jak udělají novou železnou oponu přes zelenou hranici. I bolševikovi to trvalo pár let a musel nasadit stovky tisíc lidí.
          Nějaké kydy o elektronické kontrole a dronech – dokud nezačnou střílet, je to zbytečné.
          A jakmile začnou, jejich miliony kozomrdů vytáhnout také kvéry a začne se to tam mazat ve velkém měřítku. Jsou to naivní představy, tohle „řešení“. Asi to vymyslela EK, Juncker a Makrela osobně.

          To se mi líbí

        • vonrammstein napsal:

          No to asi sotva, protože tím ustane volnej pohyb od nás k nim i naopak? Hraniční kontroly? Co?

          To se mi líbí

        • kočka šklíba napsal:

          No ano, to je pravda. To ně nedošlo když jsem to četla ;). Tak uvidíme jak se k tomu postaví Sobotka pokud to začnou realizovat.

          To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Zábavné. Juncker může trvat na čem chce, třeba že černá krychle je bílá koule.

      Kéž by „Schengenský prostor“ zrušili – nic lepšího by nás nemohlo potkat. Pak totiž nově zavedené „Patriot Act“ zákony můžeme v klidu odmítat, včetně omezení soukromého držení zbraní, protěžování islámu a podobných zhovadilostí.

      Jak to vypadá, EU věrchuška si to představuje asi tak, že nám zruší volný pohyb po EU, bude nás dále vyžírat přes kurs koruny a koloniální „investice“, šoupat nám sem kozomrdy a negry, a zároveň by ještě chtěli abychom dělali EU kanonenfutr v jejich amerických válkách proti Rusku. Přičemž jediné, na co máme právo, je držet hubu a krok.

      Je fajn, že všechny tyto výhody z nich konečně vylezly na světlo. Čím dříve se odpojíme – nebo „budeme odpojeni“, tím lépe. Protože evropský vlak zcela zřejmě jede do hajzlu.

      To se mi líbí

      • strejda napsal:

        Ve všem máte pravdu, ale v tom vlaku zvaném Evropa pevně sedíme a nevylezeme.Jen místo osobního vagonu III. třídy pojedeme v hitláku. Nic nového, alespoň bude jasno kdo je pán a kdo je kmán. Ne Syřani, my jim budeme dodávat lékaře, inženýry i instalatéry vystudované za naše peníze.
        Ono toho tady již není moc jiného ke zprivatizování.
        Ještě jinak, máme blíže k těm běžencům než k té elitě co nám vládne a námi pohrdá. Schválně, kolik let potrvá než si to uvědomíme.

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Musíme se obrátit tam, kde o nás stojí.
          Nebo se o to pokusit….

          To se mi líbí

        • kočka šklíba napsal:

          Přesně jsme pro ně jen ti co slezli ze stromu, možná o pár let dřív než Syřané. Navíc poměrně vzdělaní (podle jejich měřítek), a vstřícní k jejich vysávání nás. Proto si nás tam nakonec vzali, ptz podle makroekonomických údajů bylo v době vstupu přijetí jen možné Slovinsko a my byli na hraně, ostatní vůbec. Polsko? No to ani náhodou, nakonec do ted nesplňují mnoho z požadavků EU, ale pro ně se to vlastně dělalo.

          To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          To si možná oni myslí, z neznalosti. Co vím sám, tak pokud někdo ze vzdělaných lidí jde dělat do ciziny, orientuje se na anglofonní země, kontinentální Evropa nikoho nezajímá – mimo byrokratů. Kolik našich lidí dělá v Německu ? Minimum, v porovnání s Poláky nebo Maďary. Stačí se podívat na počty lidí s aktivní němčinou na slušné úrovni, proti angličtině. Francouzština je na tom ještě hůře. Pokud někdo v západní Evropě dělá, je to v nějakém globálním korporátu – a ten může mít kanceláře zítra třeba v Indonésii nebo na Cejlonu, místo Německa.

          Dnešní doba je jiná – díky technologii. Sami Němci jsou ve všem předražení a vysoké platy dlouho neudrží, jedou na dluh a vyžírání celé EU přes euro. Brzy narazí na zásadní problém s pouliční bezpečností – začne tam občanská válka nízké intenzity mezi Němci a kozomrdy.

          Když se nepočítají zbytné věci, třeba elektronika nebo cestování, pak naše životní úroveň se tolik neliší od německé. Protože se nevyhazují peníze za konzumní nesmysly, jako každé tři roky nový BMW nebo každoroční dovolená v Karibiku či na Seychelách. Chození po drahých restauracích a tak podobně. Premiéry v divadlech a na koncertech. Takové věci jsou v Německu společenskou nutností a vychází to velmi draze. Naše společnost je mnohem liberálnější a neskonale méně kastovaná.

          Jsme doma, s běženci nemáme společného nic. Životně, genově, kulturně, nábožensky, historicky. Náš majetek není nulový, máme zde všechno po předcích, a hodnota osobního majetku je uměle snížena nesmyslným kurzem koruny. Lesy, pole, města, pozemky nejsou ani německé ani francouzské ani nikoho dalšího cizího. A už vůbec nemáme chuť z naší země utíkat nebo se nechat vykořenit.

          „Elita“ je většinou maloměšťácká banda státních zaměstnanců nebo lidí závislých na režimu, takových je 12 do tuctu. Nejsou v žádném případě nějak „zabetonovaní“, ale jejich židle se s nimi houpou, čím dál více. Proto jsou tak hysteričtí, poslední dobou. Už zradili a brzy přijdou o majetek a někteří z nich i o svobodu, možná dokonce o hlavu. Nebo budou muset prchat s kufrem, kdo to stihne.

          To se mi líbí

          • Rosťa napsal:

            Krásně se to čte a je na tom dost pravdy. Kéž bych se dožil doby, kdy se na ty zrádce a poskoky cizí mocnosti veřejně ukáže prstem. A kdy se airportovými lavičkami bude topit v kamnech.

            To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Teď jak to vlastně je….efektivní se mi zdá, udělat si svůj šengen V4.
        Nebo raději dělat, jakoby nic a zeptat se mimoděk Ruska, jak to vidí?
        Nebo halasně řvát o členství v NATU a rychle poslat vojáky do Syrie, aby nám nemohl nikdo nic vyčítat?
        Nebo naopak NATO ignorovat a dělat jen to nejnutnější, aby se neřeklo?
        Ono to není tak jednoduché, to bude mít nedozírné politické následky.
        Chce to reagovat správně, ale co je teď správné….
        Bude hodně záležet na tom, jak dobré jsou naše tajné služby, doufám, že jsou na tom lépe, než naše politika….
        A samozřejmě….aby byli loajální republice.

        To se mi líbí

      • kočka šklíba napsal:

        Nevím, já opravdu nevím. Je tu pro a proti, Stejně jako když byly volby zda vstoupit do EU. Je to na dlouhé vyjasnění si postojů, možností.

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Nechat si vlast zaplavit čmoudy a negry je až příliš vysoká cena.
          Pokudy by to tak mělo být, nebudeme mít na výběr.

          To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        Zatím bylo vidět, jak cestující vylézají z vagónů, vrchní průvodčí píská, nějaká paní zděšeně běží s cestovním kufrem přes trať do polí.
        „To stojí dovopravdy za dvacet korun,“ rozšafně řekl Švejk, zachovávaje naprostý klid, „to je ještě moc laciný…..“
        Evropský vlak jede do hajzlu, jo. Teď zastavuje na trati a je třeba uhánět jako ta paní. Čím dál od něj, tím lépe.
        Už trochu mimo knihu – třeba už na něj letí hloubkaři…..

        Tak se nám ta EU nějak vybarvila, co? A my, kteří to říkáme řadu let, ech… no nic.
        Prdel je, jak sluníčkáři dostávají z Brusle jednu pecku za druhou, ale jsou pořád prounijně nadšeni. Teď nám ještě chybí diskuse, kdy přijmeme euro, nějak se na ně zapomnělo 🙂 .

        Pryč od toho spolku, co nejdál. Už nás dost vycucli a teď k nám chtějí exportovat svoje problémy, které si sami navařili.

        Ten zmenšovaný „šengen“?
        „…až by to s tou EU dopadlo jako s jedním mým známým listonošem, nějakým Kozlem. Měl kostižer, tak mu napřed uřízli nohu pod kotník, potom pod koleno, potom stehno, a kdyby byl včas neumřel, byli by ho ořezali jako celýho jako prasklou tužku.“ (v rámci aktualizace jsem zaměnil šunku za EU).

        Jenže ona legrace končí, začínám být spíš pořádně nasraný a hledím, že nejsem sám.

        To se mi líbí

      • Cech napsal:

        Ba ne ono se na to musí mnohem mnohem chytřeji tj salámovou metodou.
        Nejlépe skok na hotel :
        Kontingent zhruba tisíce vojáků pod hlavičkou sil OSN má v Mali nejen Francie.
        Působí tam i naši vojáci ze Žatce, z brigády rychlého nasazení.
        Pod francouzským velením slouží v Mali už zmiňovaných 48 mužů.
        Pokud nyní Francie Česko požádá, může do Mali jako posila odletět dalších několik desítek výsadkářů.

        To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Jo jo, chce. Jen aby to stihla, s tím akutním kostižerem.

      To se mi líbí

      • Cech napsal:

        No tak asi ano i když tak trochu proti svému přesvědčení, to bude pokud to bude Kouckého krasavice s dvěma závěry (jeden na kontrolu a druhý na použití).

        To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Tak koukám, že jsem asi nezvolil správný příměr. Petr Schnur dnes v Právu píše:
      „EU připomíná rozjetý vlak, kterému selhaly brzdy“

      To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      „Mít právo se efektivně proti jakémukoli násilí bránit se zbraní v ruce považuji za přirozené právo člověka, které mi žádná psaná norma nikdy nevezme.“

      Zakázat mohou třeba Slunce na obloze. Ale ono stejně vyjde, to se pak všichni diví !

      To se mi líbí

      • peter. napsal:

        kchodl:
        „Mít právo se efektivně bránit proti jakémukoli násilí se zbraní v ruce považuji za přirozené právo člověka,které mi žádná psaná norma nevezme.“
        Platí to pre všetky národy,alebo len pre niektoré?Lebo potom sú v práve aj arabskí teroristi z krajín,ktoré boli napadnuté.Afganistan – preto,lebo sa tam údajne ukrýval Bin Ládin,ktorý bol Saud.Nie Afgánec.
        Irák-preto,že vlastnil ZHN.Keď sa ukázalo,že je to lož,tak obvinili a zabili Saddáma a s ním státisíce Iráčanov,lebo Saddám použil proti Kurdom chemické zbrane,čo je vojnový zločin.Ale nikto už nepovedal,že tie chemické zbrane Saddámovi dodali práve USA.Na čo asi?Veď tým sa stali rovnako vinnými,ako Saddám.O Líbyi a Sýrii – škoda hovoriť.
        Lebo ak majú títo ľudia právo brániť sa akýmikoľvek prostriedkami,tak potom sú zločincami tí,čo im do Európy otvárajú dvere a vystavujú nebezpečenstvu nie seba(oni sa o seba vedia postarať) ale nás! A to považujem za zločin a priame ohrozenie seba aj mojich blízkych.
        Takže kchodl! Proti komu sa treba brániť so zbraňou v ruke.Len proti imigrantom-potenciálnym teroristom, alebo aj proti tým čo ich sem pozvali!?

        To se mi líbí

  13. Jethro napsal:

    Včera jsem narazil na článek, který dost věrohodně znevěrohodňuje oficiální verzi o pařížském útoku
    http://protiproud.parlamentnilisty.cz/politika/2072-neco-tu-nesedi-jak-se-vrazdi-sebevrazedny-atentatnik-parizsky-masakr-i-sestreleny-rusky-airbus-maji-podobneho-vic-nez-se-zda-kdo-drzi-v-pozadi-roznetku-valky-do-ktere-se-nikomu-nechce-cas-pro-vzpouru.htm

    Nemám ve zvyku věřit všemu, ale pokud ten člověk opravdu zná, o čem píše, jeho argumenty jsou zdrcující: Tři zoufalci před stadionem kteří se odpálili aniž by někomu uškodili (omlouvám se jedné oběti, mohly jich být tisíce), hoši na koncertě, kteří se odpálili při výměně zásobníků, ženská ve vestě, která při zatýkání volá pomoc, pomoc.
    Prostě indície, že ty spouště mačkal někdo dálkově, a podle mne dokonce aniž by věděl, jaká je aktuální situace na místě. Případně časovač.
    K tomu třeba vide, jak krvavý terorista uprostřed běsnění v kavárně namíří na dvě ženské, nevystřelí a ony nezraněny odejdou. … hmm.
    Smrdí to, přátelé, smrdí. Do toho zapadá i ten nalezený pas.
    Pro mne zatím 50/50 false flag. Bohužel.

    To se mi líbí

    • Jethro napsal:

      To video:
      http://aeronet.cz/news/video-zachytila-kamera-v-parizi-neco-co-nemela-strelec-usetril-zivoty-dvou-zen-proc/
      Je to sice Aeronet, ale ten to jen zveřejnil. Video zjevně pochází z bezpečnostních kamer v kavárně.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Tohle včera ukazovala i ŽT (žumpa tv) s tím, že prý selhala zbraň

        To se mi líbí

        • Jethro napsal:

          ano, to je asi možné, i když Kalašnikov to prý nemá v popisu obvyklého chování. Pro mne jsou důležitější ty nelogické okamžiky sebeodpálení v průběhu akce nebo před akcí. Je možné, že ti teroristé byli jak zfanatizovaní pitomci, tak i současně (to se nevylučuje) manipulované oběti. Kým? To se nedovíme. Hlava všeho už byla nalezena a zabita.

          To se mi líbí

          • Cech napsal:

            Souhlasím, protože ale ta hlava byla rozsekaná na cimpr campr, tak ona skutečná hlava se musí asi dohledat.

            To se mi líbí

    • Jethro napsal:

      A k tomu Roberts:
      http://outsidermedia.cz/p-c-roberts-zvitezi-matrix/
      Některá fakta dává jinak. I to je divné. Zřejmě světem plynou odlišné verze příběhu. U nás se žena odpálila, u Robertse byla zastřelena.

      To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Problém toho článku je v tom, že na válku v Sýrii se dávno nemusí nikdo svého lidu ptát.
      Tohle divadlo by bylo zbytečné.
      To už bych spíš věřil tomu, že celý IS je organizačně vyspělejší, než si jeho stořitelé myslí.
      Nechali se stvořït, odvádějí stvořiteli svou práci, ale zároveň slouží i někomu jinému-islámu.
      Zkoušení, jak dalece je evropská společnost nemocná.
      Ale nic se nesmí přehánět. 130 mrtvých na tu zkoušku stačí.
      Kdyby jich bylo 1000, mohlo by to vyvolat nečekanou reakci…

      To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Celou pařížskou událost – ať už se stala jako false flag nebo ne – Západ uchopil jako způsob, jak vyvolat EU a NATO zásah v Sýrii, protože Amíkům se situace vymkla z rukou.
      USA tam nemohou samy, tak tam nastrčí svoje EU loutky. Cílem je rozdělit Sýrii – Syřanům by sice zbyla Latakie a západní část, ale bez pouště a ropy. Všechno za Eufratem by bylo USA (a jejich loutek).

      Podle neklamných známek se situace brzo změní, média budou vřeštět jako už dlouho nevřeštěla. Dá se očekávat útok ruských VDV (výsadkářů) minimálně na Palmyru, Rakka, letiště u Allepa. K tomu nasazení íránské armády, asi společně s iráckou. To vše podporované ruským letectvem – a to tak silně, že dosavadní činnost byla proti tomu jen hra.

      Úplně to překreslí celou mapu Blízkého východu.

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        V Sýrii to nabírá na obrátkách. Rusové od rána nasadili vysoké tempo, opět zapojili strategické bombardéry, dokonce přímo nad Sýrií, odpalují Ch-15 rakety. Také znovu odpálili 18 raket Kalibr z Kaspiku. A těmi stealth raketami Ch-101 to rozbíjejí přímo u tureckých hranic. Turecký ambasador udělal diplomatickou demarši. Putin prohlašuje, že letectvo nestačí, a je nutné všechno posílit. Je otázka, co přijde – nabízí se nasazení ruských výsadkářů, možná i irácké a íránské armády.

        Je docela možné, že než EU a NATO mašinérie s USA dá dohromady nějakou akci, tak bude rozhodnuto definitivně.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Podle jejich TV zlikvidovali 520 cisteren a 4 objekty na úpravy ropy. Dobrá práce.

          To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            Nejen to. Je to hlavně demonstrace ruských strategických sil. 3 Tu-160 letěly z Murmanska 13 000 kilometrů kolem Británie přes Gibraltar nad Středozemní moře a nad Sýrií odpálili Ch-15, každé letadlo z rotačních zásobníků 24 kusů. Rychlost Mach 5, takže schovat se nikdo nestihne. Z druhé strany letělo mnoho stealth křižujících střel Ch-101, které byly několikrát zachyceny na video, stejně jako křižující střely Kalibr z Kaspického moře. Pořád to pokračuje, buší do toho celý den. Operuje mnoho Tu-22M3 a Su-34, Su-30SM a Su-27SM a bitevní Su-25 a vrtulníky.

            Také jsou vidět kontakty s Íránem, ruské Tu-160 jsou nad Íránem doprovázeny íránskými F-14, íránská generalita jednala v Moskvě, Rusové se motají kolem několika íránských letišť. Zda je to jen kvůli záložním letištím nebo předzvěst něčeho většího, se uvidí. V pondělí má být Putin v Teheránu a jednat s ajatoláhy.

            Jestli se opravdu blíží syrsko-rusko-irácko-íránská pozemní operace, bude to ještě zajímavé. Něco určitě přijde, protože Putin se dnes zmínil, že letectvo nestačí a mluvil o dalších etapách. Sice Rusové říkají, že nenasadí pozemní síly do přímého boje – ale například dělostřelci ze cca 100 km od fronty v přímém boji nebudou, VDV (výsadkové síly) nejsou pozemní síly atd. V Sýrii stále nejsou ruské útočné vrtulníky s moderním vybavením Mi-28N a K-52.

            Turci, Saudská Arábie a USA se z toho pominou.

            To se mi líbí

        • peter. napsal:

          kchodl:
          Ak sa zapoja aj títo,tak začnú preteky o to,kto odstrlí posledného islamistu.Američania to asi nebudú:
          http://www.hlavnespravy.sk/islamsky-stat-provokuje-cinu-zasiahne-dalsia-supervelmoc-vojensky-do-konfliktu/710558

          To se mi líbí

    • oh napsal:

      Po internetu koluje spousta článků a takzvaných analýz. Také jedna dokonale ukrajinská, tvrdící, že za všechno může Rusko, které si prostřednictvím vlastní tajné služby nejprve vyhodilo do luftu vlastní letadlo a potom zařídilo i pařížské útoky. Pokud máte zájem, v článku je i odkaz na původní text. Jeho přelouskání jen chce mít po ruce pohotovostní flašku a nehoupat se na židli, protože byste z ní mohl pod vahou argumentační logiky spadnout. 🙂
      http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Za-utoky-na-Pariz-pry-nestoji-IS-ale-Rusko-A-letadlo-si-take-sestrelilo-sami-Mezinarodni-dobrovolnici-predkladaji-tyto-argumenty-408514

      To se mi líbí

      • lujjza napsal:

        http://www.novarepublika.cz/2015/11/washington-tribi-sve-operace-pod.html
        „Washington tříbí své operace pod falešnou vlajkou“
        Z článku (přetiskuji):

        „K prvotním slovům francouzského prezidenta, a bez jakýchkoliv podpůrných důkazů, patřilo Hollandovo prohlášení, že Islámský stát zaútočil na Francouze. Evidentně je to příprava, aby se Hollande mohl dovolávat článku V NATO, což by mohlo vyslat invazní jednotky NATO do Sýrie. To by dalo Washingtonu způsob, jak čelit ruské iniciativě, která zachránila Assadovu vládu před porážkou Islámským státem. Invaze NATO by svrhla Assada, jako součást války proti Islámskému státu.

        Ruská vláda tuto hrozbu okamžitě nerozpoznala. Ruská vláda považovala pařížský útok za příležitost získat spolupráci Západu v boji proti ISIL. Ruskou linií bylo, že všichni musíme bojovat proti ISIL společně.

        Ruská přítomnost, ačkoliv je vysoce účinná, je v Sýrii malá. Co ruská vláda udělá, když její politika v Sýrii bude tlačena invazí NATO?

        Jediným, kdo má z pařížských útoků prospěch, je západní politická elita a cíl Washingtonu sesadit Assada v Sýrii. Pařížské útoky odstranily hrozbu pro francouzskou, německou a britskou politickou elitu ze strany Národní fronty, Pegidy a Nezávislé strany. Útoky v Paříži odstranily hrozbu pro americkou politickou elitu ze strany Trumpa a Sanderse. Útoky v Paříži prosadily cíl Washingtonu odstranit Assada od moci.

        Odpověď na římskou otázku „cui bono“ je jasná.“

        To se mi líbí

  14. Strejda Olin napsal:

    OT – doporučuji vaší pozornosti
    VRATIMOVSKÝ SEMINÁŘ
    Někam si to uložte a ve volných chvílích si to pusťe a poslouchejte. Stojí to zato.

    To se mi líbí

    • Rosťa napsal:

      Poučné. Chytré lidi si člověk rád poslechne. A jsou i vtipní. Škoda, že jsou ve Vratimově a ve Strakovce je Sobotka s Dienstbierem. No, příště vsadíme na Zaorálka. Tam je budoucnost.

      To se mi líbí

  15. vittta napsal:

    Tohle sem musím dát, protože to je krásný příklad sluníčkaření.

    Vyznání pro Paříž


    Nádherné zamyšlení.
    Forma boje.
    Nádherného, ušlechtilého boje.
    A síly zla?
    Ustoupí.
    Prohrají.
    Vždycky prohrají.
    Jen tak, sami od sebe, protože letadlo!

    To se mi líbí

    • oh napsal:

      Nakonec určitě ano. Stalo se to zatím v lidských dějinách vždy. Chce to jen dost času – řádově staletí – a musí vám být srdečně fuk, kolik nevinných lidí mezitím to zlo zabije. Ale nakonec se obrátí samo proti sobě a zlikviduje se v bojích o vládu nad ovládnutým světem. Chce to jenom ten čas. 😦

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        No nevím, no…
        Takové hodně známé posledníé zlo-německý nacismus-místo času porazily spíš ruské tanky a kanony.
        Pokud pak měla autorka na mysli tu variantu, že se čmoudi a negři pomordují mezi sebou, a bílé francouzké huby se na to budou dívat a držet palce….pak se nejspíš dost mýlí…

        To se mi líbí

        • oh napsal:

          Nemůžu mluvit za autorku, ale podle mého přesvědčení by v době toho vzájemného mordování z většiny bílých francouzských hub už byla jen bezvýznamná poznámka pod čarou v hodně dávné historii Evropy, takže o nějakém držení palců lze úspěšně pochybovat.

          Schválně si zkuste představit, že by nacismus vyhrál bitvu o Moskvu – možnost tam byla dost velká. Moskva nebyl jen symbol, ale taky setsakra důležitý komunikační uzel a třebas prolomení blokády Leningradu by se pak asi nekonalo. A považuji za jisté, že jakmile by to začalo vypadat na brzký kolaps SSSR, Japonci by chtěli svůj kus kořisti. Kdyby se to stalo dost brzy, nemuselo by v Pacifiku dojít k útoku na Pearl Harbor, ale jen na Brity a jejich spojence; v USA byla stále dost vlivná izolacionistická loby, kterou zpacifikoval až právě tenhle útok. S poraženou rozdělenou Francií, USA mimo válku a SSSR poraženým a okupovaným, by to Anglie měla celkem jistě spočítané – bez dovozu prakticky všeho by dlouhodobě bojovat nemohla.
          Vítězný nacismus by se dostal k vědeckým, lidským, surovinovým a vojenským zdrojům SSSR. Stalin měl minimálně ponětí o existenci Bletchley Parku a už jen tohle by nabouralo německou důvěru v Enigmu. Němci by mohli zkombinovat výsledky svého a ruského raketového výzkumu, vyřešili by si problém s nedostatkem ropy, dostali by se k výzkumům Igora Kurčatova.. Technická výměna s Japonskem by už nevyžadovala dobrodružnou plavbu ponorkou kolem světa, ale vcelku nudnou cestu letecky a po železnici přes „bezpečná“ dobytá území. Jenže takové spojenectví by vydrželo, jen dokud by mělo společného nepřítele. Jakmile by tento jednotící vliv zmizel, začaly by se hromadit rozpory a konečná rvačka o kořist by byla jen otázkou času. Hodně dlouhého času, ale myslím si, že by byla nevyhnutelná. To je základní problém se všemi lotry – většinou nepoznají, kdy je na čase s lumpárnami přestat.

          To se mi líbí

  16. lujjza napsal:

    OT

    Radnice v Pardubicích vyvěsila francouzskou a ruskou vlajku:
    http://www.novarepublika.cz/2015/11/radnice-v-pardubicich-vyvesila.html

    To se mi líbí

  17. lujjza napsal:

    OT:
    „Bílý dům a skandál s financováním zbrojařů“….

    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Mirko-Radusevic-WikiLeaks-Bily-dum-a-skandal-s-financovanim-zbrojaru-Svedek-Zastrelme-ty-lidi-409178

    „Organizace WikiLeaks disponuje záznamem (měli by se ale rozhodnout, jestli je třicetihodinový, nebo třicetiminutový… pozn. lujjza), dokazujícím miliardový korupční skandál Bílého domu, do kterého jsou zapleteni jak bývalý prezident George Bush ml., tak současný Barack Obama“….

    Bodejť by tam neměli korupci, když pana Shapira poslali k nám. Je sice dobře, že nám tady s tou korupcí pomáhá (bojovat), ale kdyby si ho nechali doma, určitě by nějaké skandální financování čehokoliv/kohokoliv nedopustil.

    To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Z Hájkova článku : „…Podle posledního průzkumu (i tak jistě „cinknutého“) agentury SANEP hodnotí prezidenta Zemana kladně 67 procent z 1102 dotázaných. Jeho postoj k uprchlické a migrační krizi oceňuje 72%, hájení ekonomických a národních zájmu° 68%, přístup k Číně 62% a jeho zahraniční politiku schvaluje téměř 60% respondentů. Příznačně tuto informaci z celého mainstreamu zaznamenala pouze televize Nova. ..“
      Hezké, což?
      Vsadím ale 100 : 1, že oněch 67 či 72 či 62 či 60 % bude v příštích parlamentních volbách volit tu ANO (důvěřiví volyči), tu ČSSD (nemyslící volyči) , tu ODS (najela na národní kartu), tu KSČM (myslící voliči 🙂 , pozn. Petrapavla), tu desítky malých neznámých stran, ale tu Velebovu SPO, který jako jeden z hodně malého mála politiků stojí za Zemanem, nikdo. Česká politická bramboračka.

      To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Foldyna? Nezapomeňte, že to je to stále jen a jenom politik. Myslíte, že by se dostal na kandidátku ČSSD kdyby ve všem šel se Zemanem? Má to dlouhodobě nahnuté, vzpomeňte na jeho vítězství v krajských volbách, a která kr..a se stala hejtmankou? Lehko se to řekne, klidně ať mě vyhodí ze strany a odstaví od korýtka, ale … Myslím, že Foldynovi časem dojde že dělá chybu. Ale o tom už média nebudou psát.

      To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.