Společnost


Slovo společnost, případně třeba společenství, komunita či comonwealth vycházejí ve svém základu z významu spolu, společně. Vždyť již v okamžiku, kdy první pithekus slezl natrvalo se stromu a začal se měnit v erecta, žily tlupy těchto našich předků ve společnosti. A je zcela jedno, zda tu společnost nazýváme tlupa či rod. Prostě stále spolu, protože už tenkrát instinktivně cítili, že jedině tak získají více potravy, uloví větší zvíře a lépe se ubrání jiné tlupě či rodu. Také se společně starali o své potomstvo. I zraněné a nemocné členy své tlupy dokázali uživit a ochránit před nebezpečím. Postupně tak ten pithek dospěl i k péči o zesnulé.

Jak se pithek měnil v neanderthálce a cromagnonce, stále více si svoji sounáležitost uvědomoval.

Postupem času se vydělovali jedinci podle svých schopností a dovedností. Ale i když si za své dovednosti nechali poskytovat nejprve jiné služby a zejména potraviny, později jiné hodnoty, stále byli potřební celku a také svému celku své služby poskytovali.

Proběhly další společenské změny a člověk dospěl do stadia feudalismu. Určitému území vládl určitý pán a jeho povinností bylo starat se o své poddané. Zejména ti v podhradí byli v době ohrožení uschováváni za mohutnými hradbami sídla svého vládce.  A tentýž vládce se také staral o rozvoj svých poddanských sídel. Pokud se však někdo domnívá, že on sám o čemkoli rozhodoval, pak neví nic z historie. Každý vyšší šlechtic zaměstnával na různých úřednických pozicích své lidi. A pokud je neměl, najal si je.   A tak o spoustě záležitostí rozhodovali různí správcové či šafáři, stavby stavěli najatí stavitelé. I rychtář byl panským úředníkem, na rozdíl od starosty či purkmistra. Jenže obyvatelé sídel potřebovali někoho, kdo by je vedl a tak si vymysleli starosty a radní. Každé společenství totiž ke svému udržení a rozvoji potřebuje někoho, kdo jej bude koordinovat. Třeba jen proto, aby se nestalo, že se občané nedostanou k jiným občanům jen proto, že ten mezi nimi se nechce podílet na společné cestě. Jako tehdy i dnes se podílí svými daňovými odvody. A i ti radní měli své úředníky, třeba písaře.

Prostě co člověk je člověkem, je neustále provázán s ostatními lidmi svého společnství. A také čím vyspělejší společnost, tím více úředních omezení ji provází. A stále se vyskytují úředníci slušní i ti úplatní.

Bavor podpis_rex2

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

66 reakcí na Společnost

  1. NavajaMM napsal:

    Myslím, že to vysvetlenie dôvodov spoločenstva – tlupy ako inštinktívny pocit, že sa tak lepšie ubránia, je špekulácia osvietenskej biológie. Ono to tak nefunguje, spoločenstvo (aj svorku a stádo) stmeľujú silní jedinci, ktorí preberú zodpovednosť aj za druhých a bránia ich aj keď sami ohrození nie sú. A naviac je tu evolučne veľmi starý nástroj – vzájomné emócie. Majú to všetky cicavce. Všetky si poznajú rodičov, deti, súrodencov. A ak držia spolu, tak jednoducho preto, že „sa majú radi“.

    To se mi líbí

  2. vonrammstein napsal:

    Jo, k tomu není moc co dodat.

    To se mi líbí

  3. kočka šklíba napsal:

    “ Určitému území vládl určitý pán a jeho povinností bylo starat se o své poddané. Zejména ti v podhradí byli v době ohrožení uschováváni za mohutnými hradbami sídla svého vládce.“ no to nemyslíte ale vážně že ne ;). Možná ještě v ranném středověku ;).

    To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Ale jistěže ano. Dneska se tomu říká „ochrana investic“. Ti poddaní na pána pracovali, bylo by velmi nemoudré nechat si je vyvraždit před hradbami. Kdo by pak pracoval?
      Navíc mohli účinně přispět k obraně, například metat šutráky.

      To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Kočko, ten článek je pouze zkratkou, takže leccos přeskakuje. Ale princip společenství zůstává.

      To se mi líbí

  4. Berkowitz napsal:

    Aktuální slogan : http://1url.cz/y8yK

    To se mi líbí

  5. Cech napsal:

    Jestliže ve středověku vítězila síla a pevné hradby, tak později v novověku vítězila podlost a klam.
    Člověk aby přežil potřeboval tlupu a tlupa zřejmě nějakého vůdce tj. středověk posadil do sedla dobře živeného a geneticky přirozenou cestou (křížením těchto silných a dobře živených jedinců) šlechtice.
    Neznalost genetického řetězce a nutnost zachování dobytých statků, přinutila šlechtu ke sňatkům mezi sebou a následné genetické degeneraci.
    Proto také nastupující kapitalizmus a různí levobočkové byli schopni tuto středověkou šlechtu potlačit.
    Vzniklo tedy něco co známe doposud s různými obměnami tj. feudální kapitalizmus.
    Bohužel během vývoje společnosti došlo k nepředvídanému krachu feudálního kapitalizmu, díky jeho obrovským nerovnoměrnostem ve vývoji.
    No a tak jak se nedokázal porovnat zcela nový „feudalizmus“ v Americe, tak následkem toho odstartoval ve Francii řadu procesů, které vyústily v něco co následně musel feudální kapitalizmus cca. 70 let těžce likvidovat ale nakonec se mu to podařilo, jak říká jistý Americký senátor, byly při tom prolity potoky americké krve.
    No tím nejhorším co vzniklo v době likvidace socializmu, je sice opět kapitalizmus, no ale ne feudální ale kapitalizmus státní.Tak jak výkonnost feudalizmu umožnila přechod k feudálnímu kapitalizmu tak v současné době výkonnost feudálního kapitalizmu musí umožnit přechod ke kapitalizmu mnohem výkonnějšímu a to kapitalizmu státnímu.
    Proto se v současné době střetáváme se záchranou feudálního kapitalizmu, která spočívá v likvidaci jakéhokoli státu všemi dostupnými a použitelnými prostředky, s ohledem na sebezničení feudálního kapitalizmu.
    Protože v současné době podlosti a klamu, jednoznačně zvítězí ta společnost kde její členové mají vyšší inteligenci tak prostě byla hozena rukavice.
    Start byl položen dílem dědičnost duševních schopností. Jinak tedy Hereditary Genius: An Inquiry into Its Laws and Consequences.
    Lidské přirozené schopnosti jsou odvozeny z dědičnosti, a to s téměř stejnými omezeními, s jakými se setkáváme u forem a tělesných rysů v celém organickém světě.“
    No a nyní souboj feudálního a státního kpitalizmu se střetává v obou jeho pojetích.
    a) Zlikvidovat inteligenci a zabezpečit nominální úroveň tj. těch IQ 90 a rozvijet pouze inteligenci 0,2 % obyvatel. Tak to je náš feudální kapitalizmus.
    b) Spustit celostátní vlnu povýšení inteligence většiny obyvatel. Tak to je ten Čínský státní kapitalizmus.
    Pryč s politikou 1_noho dítěte a vítězí – > Junjiu Huang a jeho spolupracovníci ze Sunjatsenovy univerzity v Kantonu.
    Tož asi tak nějak do budoucna.

    To se mi líbí

  6. čtenář napsal:

    Čím více vyspělejší společnost tím méně občanů vytvářející materiální hodnoty.
    Čím méně občanů vytvářejících materiální hodnoty tím více občanů kteří se živí tím vymýšlením úředních omezení.
    Možná i s úmyslem,že zvýší počet těch občanů vytvářejících materiální hodnoty,aby mohli i nadále vymýšlet ta úřední omezení.

    To se mi líbí

  7. kchodl napsal:

    Společenství je evoluční výhoda, kterou mají savci proti ostatním druhům.
    Umožňuje to specializaci, která se projevuje už třeba ve vlčí tlupě – jeden vlk má třeba lepší čich nebo zrak a tak vede stopování kořisti, i když vůdcem smečky je jiný samec.

    A čím větší specializace, tím je společnost složitější a vyžaduje více převodních článků. Vyšší složitost lidského společenství byla umožněna vznikem řeči. Další level byl vynález čtení a psaní a posléze knihtisku. Dnes máme telekomunikace, což umožnilo mnoho těch převodních článků vynechat a tvořit mnohem větší společenství s mnohem vyšší mírou specializace. Dnes celoplanetární. To je ta globalizace.

    OT: Důležitý zlom přišel v Sýrii, Rusové nasadili PRO/PVO systémy S-400 Triumph. Už včera byl na videu identifikován přehledový radar od tohoto systému. A kde je radar, je i zbytek. Navíc taktika nasazení je taková, že kde je jeden systém, je jich více, nejméně 3 (celá baterie), protože se vzájemně kryjí a spolupracují na vytvoření informačního pole. A to všechno musí být kryto proti nízko létajícím cílům systémy krátkého dosahu, tedy například Pancir S1. Včera ruskou leteckou základnu v Sýrii navštívila ruská generalita s 50-ti západními novináři a části systému S-400 tam byly ukázány, každý si je mohl vyfotit a natočit, jinak o tom Rusové zatím explicitně neinformovali.

    Dosah radarů je cca 600 km, dosah raket 400 km. To znamená od Tel-Avivu po Kypr, včetně letecké základny tamtéž. Většina Sýrie a Turecka. Tím se staly veškeré západní plány na vytvoření bezletových zón bezpředmětné. Plus tam mají nasazeno vyspělé rušení a věci pro elektronickou válku. Rusové tedy v Sýrii rozevřeli svůj PRO/PVO deštník.

    Zároveň Amíci včera přemístili do Turecka 6 kusů F-15E, tedy skutečně to nejmodernější, co mají (a je plně provozuschopné, na rozdíl od F-22).

    To se mi líbí

    • Cech napsal:

      To co jste uvedl kchódle jako OT : je zřejmě opravdu realita.
      Jinak by Usák nevyprávěl pohádky, které slouží pro to aby ovčané měli dobrou noc.
      http://cz.sputniknews.com/svet/20151113/1660805/vojaci-usa-kat-is-jihadi.html
      Prý se jednotky usáckých skupin zbavili jednoho nepotřebného černocha – > pravděpodobně je toto tvrzení pravdivé.
      Jinak pozadí jak a proč byl tento chudák černoch obětován, zůstává jasným státním tajemstvím.

      To se mi líbí

    • Rosťa napsal:

      Khodle, k čemu tam amíkům ta letadla budou? Mohou s nimi vandrovat nad Sýrií?

      To se mi líbí

      • tata napsal:

        SPOLEČNOST…………TO JE termín strašně složitý a rozmanitý…….a hlavně tu společnost vždy něco prezentuje,ovládá,převažuje……….už to definovat je složité a nikdy to nevystihnete přesně……navíc na to je zase ruznorodý pohled……….na společnost kterou ovládal defakto řidil aparat kolem HITLERA JE VĚTŠINOU NEGATIVNÍ POHLED ……Bohužel najdou se ty co ho oslavují.
        Selským rozumem bych definoval ,je to jen dům jak si ho zabidlite ,a zastřešíte je na VÁS..ovšem s vyhradama……TAKŽE vždy jen zaleží co ve společnosti převáží,tady ale je jeden háček……dost často o tom rozhoduje jen uzká část,v každé společnosti stejně vypline vudce,ono to prakticky jinak nejde,špatný vudce nebo společnost kde je plno ruznorodých cest a pohledů vyjde na stejno…….je to paradox ale zaleží jak bude mýt společnost štěstí na toho vudce a jak je postaveno prostředí kolem……….protože náš stát je tak malá společnost,tak sebelebši vudce se do určité míry musi podřidit tomu okolí.KDYBY SE TED našel vudce ktery by měl podporu většiny myslíte že by mohl přeoriontovat politiku od USA……..NEMOHL……….I VZNIK a fungování společnosti je vázano určitými podminkami…………proto v roce 1968 to nešlo vliv okolí to nedovolil,jako ted ani KSČM BY NEZMĚNILA PŘEORIENTOVAT SE na druhý pol.
        VLASTNĚ to kopíruje určité přirodní zakony,jsou věci co smečka ovlivní a plno co né.
        Společnost je taková myslicí smečka ……….bohužel někdy na škodu je ten rozum

        To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Víceméně k ničemu – záleží na Rusech, zda je nad Sýrii pustí nebo nepustí. Amíci budou chtě nechtě muset posílat žádost tomu Bagdádskému centru a čeket, zda jim to Assadova vláda schválí. Když ne, nepoletí – nebo budou riskovat jistý sestřel ruskými raketami.

        Pravděpodobně to chtěli mít coby PR a strašení Rusáků, jenže … Jisté je, že to má souvislost, protože Rusové vytáhli S-400 veřejně v momentu, kdy v na základně Incirliku v Turecku dosedala americká F-15E posila. Ačkoliv S-400 Rusové v Sýrii museli mít už předtím, ale neměli to veřejně, ani to pravděpodobně nezapnuli, aby to radiotechnická rozvědka nezjistila. Dobré uvítání amerických posil !

        Konec spekulací nad „bezletovou zónou“. Už tam je. Jenže ji zařídili Rusové.

        To se mi líbí

          • vonrammstein napsal:

            🙂 Jsme se minuli 🙂

            To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            Jasně, že souvisí.

            Moderní válka je složitá. Všechno válčení je „síťové“, tedy všechny prostředky jsou propojené informačními systémy. Od posledního vojcla po letící stíhačku. Když se naruší komunikace, nelze dodržet operační plány a postupy. Amíci byli 25 let přesvědčeni, že tyhle věci dělají jenom oni, válčili jen proti pasákům koz a ti rušení neměli.

            Při narušení postupů nejsou Amíci schopni fungovat, absolutně spoléhají na techniku. Například také proto, že nevzdělaní vojáci neumí ani číst mapu, spoléhají na GPS. A když to vypadne (z důvodů rušení satelitů), netrefí na základně ani do jídelny (tedy skoro).

            Jak jsem psal už včera, není to až tak, jak píší různé konspirační weby, „ruská tajná zbraň“ a tak dále. Vždyť Rusové ty věci i prodávají – jak se píše v tom článku na Novinkách. Jenže je dost rozdíl, u ruských zbraňových věcí, co prodávají volně, to je „exportní“ verze, tedy značně omezená a bez tajných věcí. Ty články jsou prostě značně přehnané – no ale něco na tom je. Není to ale tak, že by byla 600 km „bublina“ nad Sýrií, kam Američané nemohou vlétnout, protože jim tam nefungují radary. Mohou, ale pár věcí jim fungovat nebude, někde a někdy. Což není nic neobvyklého, nad bojištěm to tak je.

            Oni Rusáci už za studené války měli zařízení na plošné rušení, které Západ neměl. Vzpomínám, když se to na cvičení jednou pustilo na plno, museli to vypnout, protože by se nedomluvil po rádiích nikdo, ani my. Od té doby to udělalo značný pokrok.

            Například celá americká letecká převaha je závislá na dálkových air-to-air raketách AIM-120 AMRAAM, které umí ruská letadla rušit, jak se nedávno ukázalo. Jestli všechny typy, i ty nejmodernější a jak moc, to je nejasné. Ale i tak, pokud úspěšnost těch raket není 60-90%, jak si Amíci mysleli, ale třeba jen 20%, tak F-35, kam se vejdou jen 4 (8 jen pokud nic jiného nenese), je jako stíhačka bez šance. A klidně je možné, že je Rusové umí rušit tak dobře, že jejich úspěšnost se bude blížit k nule.

            Stejně tak, rušení přehledových radarů. Krasucha, kterou mají Rusové na Hmejminu, to dělá směrově na 300 km.

            Není to jen rušení, ale i hackerské napadání komunikace, třeba dálkového ovládání dronů nebo zbraní. Je celkem jisté, že všechno, co se v Sýrii jen šustne – v radiových vlnách – on-line po počítačových sítích odchází do Ruska, kde to u počítačů sledují tisíce expertů, další desetitisíce hackerů to pak dekódují a kryptoanalytici dešifrují. Zachycené signály nových typů radarů a pojítek se velmi rychle dostávají zpátky na bojiště ve formě úprav software pro rušičky a tak dále.

            Je to podobné, jakoby jedna strana vyráběla počítačové viry a druhá strana antiviry. Jenže ve větším a padají u toho bomby. Úspěch/neúspěch rozhoduje o životě a smrti.

            To se mi líbí

        • Rosťa napsal:

          Dík za info, já se v těchto věcech neorientuji.

          To se mi líbí

    • oh napsal:

      I-děs vydal obvyklý článek o Sýri, jako obvykle založený na „zprávách“ one man show přezdívané SOHR:
      http://zpravy.idnes.cz/v-bojich-armady-a-is-o-letiste-u-syrskeho-aleppa-zemrelo-100-lidi-p68-/zahranicni.aspx?c=A151112_120528_zahranicni_ert
      A v diskuzi se dočkala od Lukáše Adamce hezké reakce:
      „“Nejméně 100 obětí si vyžádala tento týden operace syrských vládních vojáků“
      To snad nemyslíte vážně? To je jako kdyby někdo napsal, že dobývání kasáren SS si vyžádalo na německé straně 100 obětí. Pan redaktor už má definitivně místo mozku z propagandy kostku. „

      To se mi líbí

  8. Cech napsal:

    Na druhou stranu jsem si konečně uvědomil, jak bude postupovat KSČM pokud by měla nahradit Dienstbierovu ČSSD.
    http://blog.aktualne.cz/blogy/jiri-dolejs.php?itemid=26276
    Za tento článek na A.cz je nutné panu Ing. Jiřímu Dolejšovi strašně poděkovat, že na plná ústa odkryl profil a cíle současné KSČM.
    Proto pokud jsem v souladu s vyjádřením pana prognostika z ústavu ČSAV dle jeho článku na A.cz dosadil současnou KSČM za naší velmi drahou ČSSD, tak jsem nenalezl téměř žádných rozdílů.
    V případě pana místopředsedy KSČM jsou jeho názory mnohem proEvropštější a progresivnější než názory pana předsedy TOP 09 a Starostové tj. pana Karl Johannes Nepomuk Josef Norbert Friedricha Antonius Wratislawa Mena Fürst zu Schwarzenberga.
    Tato ač nerad dávám Vám za pravdu, srovnám li KSČM a ČSSD, podle článku pana místopředsedy KSČM nenacházím rozdíl( samozdřejmě že rozdíl je, a to pouze v záporných číslech pro KSČM).

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Ano, opravdu nějak není kde brát. Pak se nemůžeme divit, že má Babiš takovou podporu, Že ANO?

      To se mi líbí

      • tata napsal:

        ANO I JÁ JAKO LEVIČÁK to musím uznat,přesto že si myslím že by bylo nebezpečné aby ziskal velkou moc ale to je spíše pocit.
        Cech napsal:
        ono chce trochu brzdit……….DOLEJŠ není celá KSČM JAKO Hamáček,Dinstbier NÉ CELÁ ČSSD……….ALE jinak se dá řici………ano nedá se kde brát jsme kde v pr….
        Hledáme jen stopkové prvky toho lepšiho………

        To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Babiš má podporu kvůli jakéci závisti.
        Že zaměstnanec může krást méně než drovný podnikatel.
        Což ovšem není pravda, 50% těch „lepších“ zaměstnanců je ve skutečnosti úplně zbytečných, a práci pouze předstírá….někteří ale uvěřili tomu, že jsou nezbytní a že dělají věci, bez nichž se společnost neobejde….různí zahřívači židlí a přebírači různých papírů…pujčovači peněz a skvělých pojistek…
        EET není samostatný projekt, je spojen s kampaní proti OSVČ.
        Zcela zanedbatelným předpokládaným výběrem daní dostal Babiš do své laskavé náruče pozoruhodné množství příznivců

        To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      Jenže to je asi jediný v KSČM, alespoň jsem podobné názory od jiných členů KSČM neslyšela, nikdy. A Dienstbier je jaksi ve výkonné funkci a Sobotka také nepůsobí nijak přesvědčivě. A Chovanec, no dosud působil sice docela přesvědčivě, ale vzhledem k jeho chování po volbách bych mu také zase tak bezvýhradně nevěřila. Možná dělá jen „zlého“ muže pro Sobotku. Nevím.
      Jen jsem včera zaznamenala, že se budou lepšit podmínky pro běžence. Nemám nic proti v případě dětí a žen, mám výhrady v případě mužů,a to dost. Myslím, že jídlo, teplo, střecha nad hlavou jsou pro tyto ilegální migranty docela dost. Také jsem zaznamenala, že od února příštího roku budou mít internet, hm, jsou na tom lépe než většina pacientů, např. v nemocnici v Motole platíte 100 Kč/24 hodin.
      Takže na základě názorů Dolejše bych zase o celé straně KSČM nesoudila, on Stejskal věděl proč tam nikoho jiného z této strany nevzal.

      To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      Jo a že jsou Dolejšovi názory proevropštější než barelovy tak to tedy lžete, to se na mě nezlobte.
      http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/VIDEO-Svedectvi-o-tom-co-pry-rekl-na-jednani-Schwarzenberg-o-imigraci-a-vydesilo-to-i-Sobotku-407764

      To se mi líbí

    • Rosťa napsal:

      Když jsem tu párkrát kulantně napsal, že Dolejš patří do TOP a v KSČM je omylem, pohněval jsem Petrapavla. Dnes kulantní nebudu a nazvu ho hovadem. Myslím Dolejše, aby nedošlo k mejlce. Jestli Dolejš převezme otěže u komárů a Dienstbier bude nadále dirigovat socanteam, nebude mít slušný, solidární volič důvod chodit k volbám. Už dlouho tvrdím, že je tu prostor pro levicovou stranu, protože ta „moderní levice“ ražena velikány, jako je Pehe, je posazena někde od středu směrem do prava. A abych to úplně zamotal, tak mně by nevadila ani slušná pravicová strana. Ale kde brát? Nejsou lidi.

      To se mi líbí

      • Minorita napsal:

        Dolejš je už delší dobu nepokrytá x-tá kolona u třešní. Ale je opravdu jen on sám tím správným moderním levičákem v oné straně ? Zatím jsem si nevšiml, že by kdy šéf – Filip, nebo jejich UV ( popřípadě spolustraníci ) nebo jak se to jmenuje jakoli jeho expose komentoval/i, nezaznamenal jsem jakékoli vyjádření nesouhlasu – myslím vnitřní, nevím o tom, že by se tím členstvo na všech jejich partajních úrovních nějak zabývali.
        Ach ano, třeba mají jejich vnitrostranický „život“ utajený…
        Jde přece jenom o systémovou stranu 🙂 -> to bychom měli mít na paměti … Navíc jim luxus mediálního závětří víve než vyhovuje, a bohužel ne z důvodů jakékoli drobné práce na sobě, nedej bože pro voliče či ovčana, ale spíše z lenosti, pohodlnosti, možná dokonce spoluúčasti na dnešní realitě, a někdy mám dojem až zbabělosti.
        Nicméně je to dnes pevná tradice – politici melou čím dál větší pí..viny, zhovadilosti a lži, a jakýkoli pokus o reálnou, ˇjasnou pochopitelnou odpověď končí zesměšněním žadatele …

        To se mi líbí

    • Strejda Olin napsal:

      Nemyslím si, že by Dolejš prezentoval názor KSČM. Tak jako tak jsem si ho připsal na seznam vlastizrádných multikár. Také jsem si všimnul, že někteří z vás jste reagovali v diskusi a nejen vy jste jeho názory odmítli. Vlastně skoro všichni tam diskutující. Dolejš se vyjevil jako mnozí jiní politici – tím, že ztratili kontakt s realitou, že hájí všechny možné zájmy jen ne ty svých voličů se dopouštějí omylu, když ty, kdo zájmy občanů, národa a státu označují za populisty, patrioty za nacionalisty a xenofoby, a dokonce ty, kdo požadují dodržování demokracie a pořádek ve správě státu za fašisty!

      Evropské politiky je nutné pohnat k zodpovědnosti a politiku EU odmítnout.

      První chybou byl zkostnatělý imperiální postup při posilování a rozpínání NATO po rozpadu SSSR a Varšavské smlouvy.
      Druhou chybou bylo označení Ruska jako agresora a nepřítele a spuštění nové Železné opony mezi jím a Západem.
      Třetí chybou je rozšiřování EU o státy, které tam nepatří (Bulharsko, Chorvatsko, Kypr, Rumunsko, Řecko) a vážně míněný úmysl přijmout Turecko, Makedonii, Černou Horu, Srbsko, Albánii a Ukrajinu.
      Čtvrtou chybou bylo vytvoření Schengenského prostoru bez účinné kontroly, ochrany a způsobu nutné obrany vnějších hranic (postavení domu bez dveří) a zlikvidování jakékoliv kontroly pohybu osob a zboží mezi členskými státy (pašování, přesuny neprocleného zboží, kriminálníci, mezinárodní zločin, obchod s lidmi a drogami).
      Pátou chybou bylo s ohledem na výše uvedené předčasné vytvoření eurozóny.
      Šestou chybou je totální nečinnost v řešení imigrace (souvisí s hranicemi) a azylových zákonů, přestože již nejméně od roku 2006 bylo jasné, že do EU sílí a meziročně skokově narůstá počet přistěhovalců. Opravdu masivně začala imigrace růst na jaře t.r., z desítek tisíc se staly statisíce, je nezpochybnitelné, že 2/3 imigrantů tvoří ekonomičtí přistěhovalci a místo přijetí účinných opatření se otevřely již dávno nezavřené dveře.
      Sedmou, neposlední chybou Evropských politiků je podřizování zájmů občanů a zemí EU zájmům USA, postavení se do pozice loutkové vlády.

      To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Jestli si KSČM neudělá ve svých řadách pořádek, volil jsem je naposledy.
      Podle mě se věc má tak, že Dolejš má za úkol KSČM znemožnit.
      Zrušit jí nelze, dostala by punc mučednictví.
      Tak jí znemožní a zmainsreamují, a to jí zláme vaz.

      Pokud se KSČM neumí veřejně a silou argumentů zbavit zrádce, svůj osud si zaslouží.

      To se mi líbí

  9. vittta napsal:

    Zná někdo tohoto idiota?
    http://www.novinky.cz/komentare/386323-komentar-jirikovo-videni-thomas-kulidakis.html
    Že by nový přírůstek do sbírky ynteligentů typu Mitrofanov, Čulík, Pehe…..
    Tohle je dobré:
    „I na házení vajíček došlo. A to v přítomnosti dalších prezidentů, kteří za nic nemohou.“
    No vidíte, ti další prezidenti byli nevinní.
    A kvůli Zemanovi na ně svištěly vejce.
    To je zajímavé posouzení viny…..

    To se mi líbí

    • Rosťa napsal:

      Na novinkách si slušný novinář nevrzne. Tam má přístup jen osoba prověřená Pražskou kavárenskou, takže v rámci zdravotní prevence je lépe tam nechodit.

      To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Nezlobte se ale to je náš Budoucí zástupce za ANO v Bruselu.

      http://tema.novinky.cz/thomas-kulidakis
      Dobře si ten obličej zapamatujte, neboť po následujících volbách ho v barvách ANO budete vídat velmi často.
      Protože tento jedinec se bude snažit zavést koalici levicových politických stran u nás stejně jako u něho doma.
      Tož pozor prosím nenadávat, je to Babi_chráněnec a je velmi důležitý, pro prosazeni tolik potřebné koalice levicových politických stran pod dozorem ANO.

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        To se podívejme.
        Tak tímto u mě Babiš definitivně skončil.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          A to se píše kde…?

          To se mi líbí

          • vittta napsal:

            To já nevím, čekám na Čecha, až to nějak upřesní.
            Ale rozhodně jsem si tu tvář zapamatoval.
            A také jsem si všiml, že už se kolem novinařiny motá.
            Přitom….různých analytiků, co si dělají karieru na multikulti a na tom, jak je Zeman zlý, máme dost.
            A do médií se zase tak snadno neprosazují…

            To se mi líbí

  10. oh napsal:

    Singrování na věčné časy a nikdy jinak!
    http://zpravy.e15.cz/byznys/finance-a-bankovnictvi/konec-intervenci-muze-zkomplikovat-ecb-s-nakupy-bondu-varuje-cnb-1245317
    Zdá se, že podobně jako u pobytu sovětské armády na území Československa bude i pro Singrovku platit stejná jednotka dočasnosti: „1 furt“. A že kucí centrálně bankéřský nějak nevědí, jak z téhle vlastnoručně vyhrabané díry vylézt. Nebo ještě věří, že dokáží přeintervenovat ECB?

    To se mi líbí

  11. vittta napsal:

    http://www.novinky.cz/diskuse?id=423147&articleId=/zahranicni/evropa/386360-nemecko-migrantum-usnadni-prijimacky-na-vysoke-skoly-potrebuje-inzenyry.html&sectionId=742
    Pak že si prý Češi neumí sami vládnout….
    Podívejte se do Reichu, jak to tam vedou.
    Ještě by se měli Němci povinně učit arabsky a bylo by to dokonalé!!!

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      V 80. letech v Hradci Králové na medicíně dělal profesora (skutečný prof.) otec mé spolužačky. U státnic pak měl nějakého afrického studenta, který nic neuměl. Už si z toho komise dělala srandu – byl to „politický“ student, který musel projít, tak mu ukázal v atlasu obrázek kapra. Student řekl, ryba. Pak obrázek jiného živočicha, student na to, ne ryba. Profesor pak zajistil, že na diplomu byla latinsky noticka: platí pouze mezi obratníkem Raka a Kozoroha. Málem ho kvůli tomu vyhodili z primariátu nemocnice, když se to proláklo.

      Takže to není nic nového. Bolševik tyhle věci uměl taky, ale pravda je, že nijak masově.

      To se mi líbí

      • peter. napsal:

        kchodl:
        Už zase tu mám niečo pre vás na okomentovanie
        http://www.isstras.eu/cs/2015/11/13/rusko-ma-pry-nezne-jadernou-pampelisku/
        ostatných prosím o prepáčenie,za odbočenie od témy.

        To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Proboha (Špagetová obluda promine), takové pitomosti.

          Samozřejmě že se všechny tyto prostředky kryjí různými způsoby, třeba snižováním infračervené stopy, mimo radarové (stealth řečeno pro idioty novináře, ve skutečnosti LO nebo VLO – Very Low Observable). Třeba tak, že palivové vedení nebo nádrže obklopují teplé prvky jako náběžné hrany, elektroniku, motor.

          Protiopatření – aby je něco jiného nesestřelilo – spočívá v rušení, odhazování klamných cílů – radarových, infračervených, tepelných, elektomagnetických, … rušení vyhledávacích a útočných prostředků. To není nic nového. Že to nějaký pitomec nazve nadneseně „odhazováním kůže“, aby to pochopil i totální idiot stejný jako tvůrce tohoto výroku, to je asi nasnadě. Vzdělání všeobecně upadá, není se potom čemu divit.

          To je stejné jako poslední zprávy o ruských atomových supertorpédech, se zvýšenou radiací. To jsou úplně vypatlané konstrukce. Jistě, nevzdělanci z novin na to hned napasovali neutronovou bombu.

          Přitom je to pitomost, ve vodě se neutrony velmi rychle pohltí. Jako ve všech lehkých materiálech, třeba parafínu. Hlavní je to, že záchytem neutronu se takový materiál – voda, parafín, polyetylény – nestane radioaktivním a pokud ano, tak jen krátkodobě. Takže třeba moderní tanky mají uvnitř několik centimetrů tlustou vrstvu „igelitu“, která jednak tlumí účinky protipancéřových střel různého druhu, ale navíc také zachrání osádku při výbuchu jaderné zbraně se zvětšeným radiačním účinkem („ER“ alias enhanced radiation). Alias neutronové bomby.

          Prostě, takových bláznivostí se teď vyrojilo mraky. Západní společnost, která je postižena mnoha lety ničení všeobecné vzdělanosti, je z toho v čudu.

          BTW, vzpomínám na krásný článek Vidláka na nejmenovaném blogu, který psal, jak kdysi jako kluk nechápal, k čemu bude holkám, které aspirovaly na kadeřnice nebo číšnice, znalost funkce jaderné elektrárny. Kterou vyžadovala školní výuka fyziky a vlastivědy na základní škole. Výsledek se ukázal, když o desetiletí později přijeli „protijaderní aktivisté“ a začali tady uplatňovat ty svoje bláboly. Jenže se nechytali. Protože „blbá blondýna kadeřnice“ jim řekla, že jaderná elektrárna není ohrožena problémy s turbínou, protože je to v nejaderné části a že jsou debilové.

          🙂

          To se mi líbí

      • vittta napsal:

        No…ale ten černošský úspěšný student doufám nepracoval tady ve špitále?
        Protože ti muslimští inženýři v Německu pracovat mají.
        Mimochode, jsem přesvědčen, že absolvensti pověstné právní fakulty v Plzni rozeznají klidně i žirafu nebo slona!

        To se mi líbí

        • kočka šklíba napsal:

          😀

          To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Ne, jistěže ne. Navíc to nebyl žádný přímo doktorský obor, ale něco kolem hygieny a epidemiologie. Prostě budoucí státní úředník někde v Africe, na jejich ministerstvu zdravotnictví. Nebo snad školství, protože dotyčný pan profesor byl světově známý pediatr-chirurg. Ale studovalo se to na Karlovce, pobočka HK, pod medicínou.

          Prof. S. dělal poporodní chirurgické nápravy vrozených defektů a všechno kolem toho. Skvělý borec. A ze skvělé rodiny. Jeho dva bratři padli za války v RAF, on sám jako dospívající kluk prošel několika koncentráky a ve finále v 1944-45 absolvoval sám velkou pouť podél pobřeží Baltu, než došel domů do ČR. Byl o něco starší než rodiče.

          Co rozeznají absolventi právní fakulty je nejasné – o slonovi a žirafě bych pochyboval, viz. dávná diskuse zde na blogu pana z Bavorů, na kterou patrně narážíte.

          Dnes je všechno hlavou dolů – nedávno jsem například zjistil, že jeden magor se kterým jsem se bohužel potkal v byznisu – všeobecně zvaný Rimmer podle Red Dwarf, totální idiot a psychopat, který neuměl ani napsat obchodní dopis o třech řádcích, vystudoval Bc. na UJAK a na Vysoké škole finanční a správní Praha dosáhl titulu Ing. Takovou věc jsem si neuměl ani představit – ten člověk neuměl přečíst a pochopit rozvitou podmíněnou větu. Což je dobrá predispozice pro obchodníka, prodávajícího do státní správy – tam narazí na sobě rovné týpky. Přes „malou domů“ naleznou okamžitě společnou řeč. Takové to dnes skutečně je, bez příkras.

          Bohužel tento všeobecný úpadek titulů má odraz v zaměstnávání, kdy slovutné inženýry, známé v komunitě z jejich dlouholeté práce, při novém zaměstnání ponižuje nějaká 25-ti letá rychlená psycholožka nebo co to je testováním jejich znalostí nějakými stupidními chytáky. To, stejně jako třeba úlohy pro bývalé matematické olympiády a tak, sestavují frustrovaní magoři zase jiného typu. Takže se docela často stane, že chlap, který dokázal udělat neskutečné věci, plný invence a profesionality, pohoří na takovém vstupním testu.

          Samozřejmě, jen poprvé, protože si to příště nastuduje, někde ty testy splaší předem a pak v tom exceluje. Ale je to debilní jako takové. Pamatuji dobu, do nedávna, kdy po nikom nikdo diplom ani nechtěl – bylo samozřejmé, že ho člověk má a z kvalitních škol, stačilo si popovídat o odborných věcech a bylo to jasné. Jenže to byla doba, kdy lidi ještě nevybíralo HR oddělení, ale přímo budoucí kolegové nebo kompetentní šéf.

          To se mi líbí

          • kočka šklíba napsal:

            Někde to tak ještě funguje, zrovna nedávno dělal známý PP do počítačové firmy. A byl u toho a měl hlavní slovo kolega z oboru, jeho budoucí nadřízený. Slečna z personálního měla jen obecné otázky a vlastně takové jako provozní věci. A tak by to mělo být.

            To se mi líbí

          • vittta napsal:

            Néé, to byla náhodná „rána“, to mě opravdu pobavilo, že se tady někde řešilo rozpoznání slona či žirafy.
            S tím vzděláním je to horor….když si tak někdy čtu, co absolventi VŠ vyplodí, to žasnu.
            On ani ten profesorský sbor není žádná sláva, jestli tedy takový Zima či Putna jsou reprezentativní vzorky.
            Neví, čím to je, třeba to bylo za minulého režimu stejné, nebo i za I.republiky…nebo že by to bylo časovými úseky.
            Ale na EDUinu jsem takto často argumentoval, samozřejmě bez odpovědí.
            Oni totiž chtěli zvýšit počet absolventů VŠ na asi 60%, že to tak „vyspelé“ země mají, při čemž vyspělá země dle EDUinu je zásadně země severská.
            Jenže…intelektuální výkon populace se přece nezvýšil, je tady jen jedna možnost, jak to udělat.
            Snížit nároky.
            Jenže….tohle na EDUiny nezabere…..

            To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        Hradec, hospoda U Žáků pod vápenkou… To jsou nádherný vzpomínky 🙂

        To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Jsem spíš na ty drsnější puby – Stoletou znáte ? Jenže pravou krásu to mělo před 30-ti lety, dneska to neznám. S rodinou po putykách chodit nemohu. Ani nemám potřebu.

          To se mi líbí

          • vonrammstein napsal:

            Neznám, já tam byl naposled někdy v r. 90 nebo 91.

            To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Škoda, Hradec je pěkný. Lidi jsou sice poněkud uťáplí a maloměšťáci, se svými starostmi, kdo má lepší auto a tak dále, ale kde to není ? To město trpí tím, že je tam spousta státních zaměstnanců, od „vynálezu“ krajů je to ještě horší. Ale kde to tak není ?

              Tyhle hospody bývaly oázou svobody, scházeli se tam všichni. Od uhlíře po profesora.
              Scénky byly jak z Hrabala, Bukowského, Kerouaca, Remarka, Viana, …
              Kdeže loňské sněhy jsou. Dnes všude narazíte akorát na spolky alkoholiků nebo nešťastníků, stíhaných životem a třeba exekutory. To je hrozný mor.

              To se mi líbí

            • vonrammstein napsal:

              Je, to si pamatuju. Byl jsem tam tehdy pracovně, třeba mě tam osud ještě někdy zavane. Možná se to tam od těch dob hodně změnilo. U Žáků to bylo proslulý výtečnou kuchyní za neskutečně srandovní ceny.

              To se mi líbí

  12. Strejda Olin napsal:

    Islamizace světa – video

    [video src="https://www.email.cz/download/i/IT0JayrTmb27ua2yDxSYDDCerImsGkbAa1w4xwUGy2Ow87ZYSpSamChf8uE06_5tcXcK-WQ/10518496_886095361423115_1169266184_n.mp4" /]

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.