Zpátky k Ukrajině


Dění na Ukrajině díky prudkému rozvoji událostí v Sýrii a okolí (a nejen toho), v posledních týdnech výrazně ustoupilo do pozadí. S využitím materiálů bloggera B.Rožina si Vám dovolím předožit aktuální pohled tam…

 Velmi příznačné je interview Andreje Bileckého – velitele nacistického pluku „Azov“ (jehož 10 příslušníků bylo předevčírem zatčeno v Moskvě kvůli kšeftům se zbraněmi na území Ruska– pozn.překl.), který tvrdí, že po celé linii fronty je klid jen s občasnými přestřelkami, že ukr.armáda stahuje techniku, zatímco spolčenci ji před inspektory OBSE skrývají…, probíhá pozvolná výměna zajatců. Otázka, kdo na příměří získal, zůstává podle Bileckého otevřená.

Zajímavá je další část jeho hodnocení situace, když říká, že první část této „šachové partie“ Putin naprosto zvítězil. Dosáhl na Donbasu všech postupných taktických cílů. Ať jsme mu podložili jakoukoli minu při špatné hře, jemu se prakticky podařilo stáhnout z programu světového společenství otázku Krymu. Krom toho dosáhl na Ukrajině a Západu uznání přechodné enklávní varianty existence „DNR“ a „LNR“.

Pokud jde o projekt „Novoruska“, nemyslí si Bilecký, že nějaký existoval s tím, že podvodníci a bezohlední byznysmeni mají standartní taktiku: vyžadovat víc s kalkulací dosažení poloviny. Možná, že zpočátku existoval plán jakési bleskové války. Ačkoli, podle Bileckého, podle situace v Charkově a v Oděse sudě, Putin tam tendence odporu nepodporoval a nechal je vyhasnout. Proto nelze hovořit o nějaké promyšlené operaci k vytvoření Novoruska. Situace se korigovala v rámci reálií. Teď jde Putinovi o to, aby tuto enklávu  „zabetonoval“, ekonomicky ji pověsil na krk Ukrajině, maximálně ji upevnit silově a donutit světové společenství a nás, abychom to uznali. A proč ne? My sami jsme se  podepsali pod zvláštní statut, provádíme amnestii, pak ještě zvolíme ty lidi jako už zákonnnou moc podle zvláštního zákona. Přitom je Putin udělal součástí jednacího procesu. My jsme vyšli z tradičního schématu, že s teroristy a separatisty nejednáme. Teď Putin tím, že částečně nahrává Západu v Sýrii, vkládá naději do profanačních voleb na Donbasu a rychlé odvolání sankcí.

Zda na to Západ přistoupí, těžko dnes soudit. Je třeba se na situaci dívat v kontextu západní politiky.  Obama, spolu se svou érou slabé americké diplomacie. Otázkou je, kdo přijde po něm: – zda Clintonová, která může vůči Rusku zaujmout tvrdou pozici, nebo Trump, který naopak zvolí uvolnění a oteplení ve vzájemných vztazích. Mnozí jsou přesvědčeni, že v Americe se šašci za prezidenty nevolí. Tak tomu docela není. Jedním z nejpopulárnějších a nejagilnějších v této funkci byl R.Reagan – šoumen, který byl zpočátku i tak vnímán. Obama byl extrémním populistou, který dovedl zemi do dost velké katastrofy, m.j. i v zahraniční politice. Proto to s Amerikou není jasné. A v Evropě je teď migrační krize, která má stojí mnohem výše než ukrajinská otázka. Proto je velmi vysoká šance na to, že se Západ  uchýlí k nějakému kroku ke zrušení sankcí.

Bilecký se dále nedomnívá, že Porošenko uvažuje o dodržení Minských dohod. Mluví o nich, ale není o nich vnitřně přesvědčen. Nedomnívám se, říká Bilecký dále, že nejnebezpečnější je snaha vojenského velení přesvědčit Porošenka, že vojenské vítězství, jakož i tvrdší pozice, je nemožné. A proto, že je nutné jakýmkoli způsobem dosáhnout blahosklonnosti Západu, protože bez jeho pomoci a půjček z MMF rozložíme ekonomiku země.  Taková je absolutní nevíra ve vlastní síly. Přestože máš polovinu HDP ve stínové ekonomice, musíš se aspoň pokusit odtud ekonomiku vyvést. – míní Bilecký a dodává:

Je třeba hodnotit potenciál a realitu, což jsou dvě různé věci. Ukrajinský vojenský, vojensko-průmyslový a technologický potenciál je velmi významný. Skutečnost je ale jiná. Systém je mrtev a neschopen žádného rozvoje. Před rokem jsme na setkáních s vojáky říkali: „Chválabohu, že vedeme polokoloniální válku poloviny minulého století, a Rusko se nepustilo do vážnějšího rozšíření konfliktu“. Protože jsme naprosto nebyli připraveni například k použití letectva. Přestože jsme měli obrovský potenciál v protiletecké obraně. Nebyli jsme ale schopni ho normálně používat a přecházet na nové standardy. Když se podíváme na dnešní naši armádu – je to nepopsaný list. Bojové zkušenosti má necelých 10% vojáků, a bude-li dnešní klid pokračovat, během 3-4 měsíců, po další vlně demobilizace, bude na nule. Stejné je to u poddůstojnického sboru, důstojnický je na tom o něco lépe. Z těch, které osobně znám, je jich velmi mnoho zklamaných. Jsou zklamáni velením, podivnými procesy, které v ukrajinských ozbrojených silách probíhají. Jen se trochu zastavíme, hned začínáme budovat armádu ne včerejšího, ale předvčerejšího typu – jakousi sovětskou 80.let, ale v ještě zrůdnější variantě. Dnešní armádní byrokracie odshora dolů je předvčerejší – oni ničeho jiného nejsou schopni. Znám mnoho velitelů, kteří nikdy nebyli v přední linii, přestože byla nějakých 40km od velitelství. Bojové zkušenosti mají ze štábních map.

A proč si naše vláda neváží dobrovolníků a naopak je očerňuje? Ono totiž vést vlky je těžší, než ovládat ovce, protože pro to musíte být první ve smečce. Ty kluky a strejce, které posbírali po závodech, mohou ovládat snáz, než uvědomělého člověka s vlastní vůlí a názorem…

Tolik velitel pluku „Azov“, který se v další části rozhovoru věnoval obhajování svého útěku z Ilovajského kotle loni na podzim – ale to ponechme zcela na jeho svědomí….

Noc kvičících sviní … (aneb, proč ukrajinské gestapo sebralo nacistu Korbana)

Jak se dalo čekat, stále se tenčící zdroje rozkrádání na Ukrajině tlačí oligarchy ke vzájemné válce. A kvůli zabezpečení těchto čistě zdrojových válek se vede podpůrná informační válka o právo určovat, kdo je „správný patriot“, a kdo „Putinův agent“. Někdy dochází k absurditám. Tak vzpomínáte si na loňský případ, kdy při vymáhání úplatku chycený poslanec Nejvyšší rady Mosijčuk*) (mediálně proslulý svými televizními hrozbami – vyhrožoval zabitím čečenskému prezidentovi Kadyrovovi, aby potom snajperkou z 5 metrů netrefil jeho fotografii formátu A3) vykřikoval, že jde o politickou represálii, aby se následně k úplatkářství přiznal a poté byl nalezen mrtev…? Nebo směšný křik Korbana**) při zatýkání „Cotoděláš? Jájsemvásbránilnafrontě !“, který byl zatčen 31.října a na krku má hned čtyři paragrafy..?

Vlastně, se v této logice války o zdroje také vše děje – i zatýkání, i volby, i debaty na tolkšou, i hádanice na facebooku. Už v létě bylo jasné, že právě k tomu vše spěje – i tahanice kolem „Ukrnafty“, i ultimátum nacistickým praporům, že se buď  včlení do struktur pravidelné armády a vnitra, nebo budou vyčištěny (naprosto dle logiky pana Hitlera vzoru 1934). Uvěznění Mosijčuka – dříve nedotknutelného a skoro půldruhého roku beztrestně páchajícího zločiny – to byl už velmi silný poukaz na blížící se „noc dlouhých nožů“: – Berete úplatky a nedělíte se, jako Mosijčuk? Tak vás zavřeme. A vy, dobrovolníci, kradete u vlastních a nedělíte se? Budeme vás zavírat… V příštích dnech budeme svědky kvikotu a úpění na téma „Putinovi agenti“, „spiknutí s regionály“, „drogy“, „zrada“, „utlačují vlastence“, „zrada revoluce“, a další nesmysly. Tito a další „majdanutí“ propadají hysterii, protože cítí, že kdokoli z nich může přijít na řadu. Všichni ostatní si v duchu říkají „Sežerte se navzájem“.

Pozoruhodné je, že se v materiálech vyšetřovatelů zasvítilo i jméno „feldmaršála“ Semjona Semenčenka (vl.jménem Konstanin Grišin), poslance Nejvyšší rady, místopředsedy parlamentního bezpečnostního výboru a v minulosti skandálně známého velitele trestního praporu „Donbas“, obviňovaného z loupeží, krádeží, vražd a znásilnění civilistů, ale i z dezerce z fronty.

Takže tento případ nejspíš přinese ještě nemálo zázračných odhalení…

*) Mosijčuk Igor (1972-2014) – někdejší skandalózní poslanec Nejvyšší rady za Ljaškovu Radikální stranu a velitel trestního praporu „Azov“.

**) Korban Gennadij (1970) – poslanec Nejvyšší rady, předseda politické strany „Ukrop“, někdejší šéf administrativy Gubernátora Dněpropetrovské oblasti a oligarchy Kolomojského.

Demokratické nevídáno: francouzské poslance odvolávají z funkcí kvůli cestě na Krym …

Vzpomínáte si na široce komentovanou červencovou návštěvu 10 francouzských poslanců včele se spolupředsedou asociace „Franko-ruský dialog“ Thierri Marianim na Krymu? Tak už tu máme některé důsledky, pro evropskou demokracii nelichotivé. Fracouzská oficiální místa potřebovala tři měsíce, aby zjistila „ velkou nebezpečnost“ této cesty. Jak vešlo ve známost, byl tento poslanec Národního shromáždění zbaven poslaneckých výsad v Parlamentním shromáždění Rady Evropy i pozice viceprezidenta „Evropské lidové strany“. Stalo se tak údajně „na žádost ukrajinské delegace“. Mariani byl „ukry“ zařazen do skupiny tří francouzských „zvláště nebezpečných zločinců“.  Zajímavé je, že ukrajinská Generální prokuratura zaznamenala jen tři, přestože delegace byla desetičlenná. Tak takovýto je podivuhodný svět demokracie. V Evropě můžeš vyjadřovat svoji pozici, ale jen doma, a ne na veřejnosti. Marianimu zřejmě přitížila jeho slova při hodnocení cesty: „Tam (na Krymu) jsou obyčejní lidé, kteří jsou rádi, že se vrátili do Ruska. Tam nečouhají za každým rohem vojáci. Je čas uznat, že Krym je regionem, kde vládne mír, dokonce i kdyby si USA přáli, aby tam byla válka“.

Zdroj: colonelCassad.ru, rusdozor,ru, politikus.ru

A teď z jiného soudku:

Šarijův experiment:

 Ukrajinský blogger Anatolij Šarij ihned po prohlášení Evropanů, že přítok migrantů kontrolují, a že nikdo jiný kromě válečných uprchlíků se do Evropy nedostane, sám – formou novinářského experimentu – prověřil, jak tomu ve skutečnosti je.

Jeho přítel, občan EU se zařadil do proudu migrantů, v Turecku se nalodil, doplul na trajektu do řeckého přístavu Pireus, kde jim řekli, že mohou vystoupit a jít, kam chtějí. Někteří  kamsi odešli, jiní, včetně našeho figuranta,  si koupili jízdenku na autobus, ve kterém kromě migrantů byl jen řidič, a vyjeli. Dojeli do tábora na hranici řecko-makedonské. Zajímavé bylo, že pohraničníci nekontrolovali ani doklady ani zavazadla. Nekontrolovali ani figuranta. V reportáži se objeví zajímavý dokument, vydaný řeckou policií, který je skoro kompletně z falešných údajů a slouží k jakémusi bezvízovému styku. Zkuste se ale jako Ukrajinec dostat volně do Evropy… Figurant už by měl být touto dobou, spolu s ostatními migranty ve Vídni, odkud by se měl ozvat s další reportáží….

Celá reportáž:

http://rusdozor.ru/2015/11/02/segodnyashnij-sharij-02-11-2015/

hroch-hlava

Příspěvek byl publikován v rubrice hroší kůže se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

137 reakcí na Zpátky k Ukrajině

    • Petrpavel napsal:

      Chápu to : trvalá ochrana je a bude čím dál víc nutná! Ochrana těchto „představitelů“ před vlastními občany …
      Jenomže.
      Proč my jsme takoví beránci a necháme se vést na porážku?

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Přesně. Jde o to, koho a před kým budou chránit.
        Myslím, že je to docela jasné, po kom budou eventuálně střílet. Po nás.

        To se mi líbí

        • Berkowitz napsal:

          Jak tomu rozumět? Třeba tak, že v Polsku bude Turecká základna a na Slovensku třeba Maďarská? V Rakousku—– vlastně tam nebude nic, nejsou v NATO.
          Dělají si z nás všichni ric, asi se jedná o US základny, které budou maskovány, jako základny NATO.
          Už je mi z politiků blujno. A ten odporně hnusný Putin se pořád roztahuje po světě, viz mapa :
          http://empire.is/

          To se mi líbí

      • K-k. napsal:

        hm…za minulýho režimu byli největší křiváci takoví ti „profesionální svazáci“, co na skutečnou práci a život mezi „obyčejnými“ lidmi nikdy ani nešáhli. Asi to zůstalo, jen to změnilo barvu: http://www.hamacek.cz/zivotopis/ http://www.nasipolitici.cz/cs/politik/203-jan-hamacek

        To se mi líbí

        • Petrpavel napsal:

          Jistě, Hamáček, Sobotka, Dienstbier .. to je to tady proklamované menší zlo?

          To se mi líbí

          • Petrpavel napsal:

            Mít „pátou kolonu“ strany v čele státu, to je tedy terno – pro nás občany…
            A já vás mám tato tak rád, a píšu tohle … vy za ně nemůžete …

            To se mi líbí

            • Cech napsal:

              „Mít „pátou kolonu“ strany v čele státu, to je tedy terno – pro nás občany“.

              No a to jste si myslel Petřepavle, že domácí „Dienstbierem“ řízená zabijačka byla ve prospěch Bohuslava či co.
              Bohuslava by nakopli klidně i dvakrát a Plzeňský Bc. by mohl práskat, jak je jeho zvykem klidně i Putinovi.
              Cíl kterému se Hašek za příslušný obnos nebránil a odnesl to jen ten z ČB byl splněn a proto výsledky celé ČSSD jsou opravdu nad veškerá očekávání.
              Tož no a nyní mi ukažte, který občan házel – > ne ty vajíčka (zde existuje záznam všech 12 vrhačů i s jejich adresami) ale ten hlas té ČSSD.

              To se mi líbí

            • K-k. napsal:

              PetřePavle, tatu mám ráda a moc si ho vážím, chápu jeho stanovisko, ale nesouhlasím s ním – a po tomhle zvacím dopisu už tuplem ne. Ale hádat se s ním nebudu, má rozum v hlavě a umí si věci srovnat i beze mne. Jen to chce trochu času.

              To se mi líbí

            • tata napsal:

              Mockrát jsem psal dejte mi skutečnou jinou možnost a skočím po ní všemi deseti………..bohužel VAŠE PERFEKTNÍ VOLBA………….A JÁ BLBEC VOLIM POŘAD BLBĚ…………a vysledek aha stejný a co navíc kdybych volil jako VY to jest KSČM………….VĚTŠINA Z vás uznala že ta ždibinek je rozdil když tam bude KALOUS.
              tak oco jde…………jste morálnější stačí………ale ja si stejně myslím jako vtom vtipu……..kdy babička u soudu ma svedčit u soudu co viděla…………soudce ji pořad přerušoval a opravoval sprostá slova na odborná třeba soulož……….a babka když odcházela řekla stejně si myslím že mr…..VY MÁTE DOBRÝ POCIT ………..ALE vaše volba má minimalně stejný vysledek……….pravda je taková že MI LEVIČACI JSME V PRD.. ale ani slušný pravičak nemá alternativo………..tak oco jde aspon máte dobry pocit jak to ten blbec nechce pochopit………..ve skutečnosti jsme blbci všichni

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Blbci jsme tato všichni, dalo by se s tím souhlasit. Já za sebe určitě. V době vstupování do EU jsem volil ČSSD, nevolil jsem stranu která nechtěla, neodpustitelné. Nevolil jsem stranu která chtěla referendum o vstupu do NATO, neodpustitelné.
              Souhlasím i s vittou : „…jsme úplní blbci, co si necháme všechno líbit, místo abychom demonstrovali nebo chytře volili-chytrá volba je to, co volí dotyčný mrskač.
              Proč by občané měli nějakou neposlušnost, když se nikomu nic neděje?
              Až budou negři znásilňovat určitému okolí ženy a bít chlapce a okrádat a ničit třeba auta, tak se lidé zblázní-ale jen ti dotčení, nebo ti, co by dotčení být mohli, a vidí, co se děje.
              Ti kus vedle už tomu ani nebudou věřit a budou lhostejní.
              To je normální lidská vlastnost a na tom stojí veškerý politika!“
              V mladším věku jsem jednoduše vnímal jiné starosti a měl jiné zájmy než teď kdy denně můžu sedět na internetu. Normální lidské žití – kolik toho průměrný občan ví o politice domácí, natož zahraniční?

              To se mi líbí

          • Rosťa napsal:

            Proč myslíte, že za ně nemůže? O těch jejich křivárnách ví, je ochoten to i přiznat, ale s „výhradami“ je volí dál. Dienstbierovi čerta starého záleží na tom, jestli dostal hlas s výhradami, nebo jiný.

            To se mi líbí

    • lujjza napsal:

      Osm prezidentů a od nás Hamáček…. Zemana nepozvali?

      To se mi líbí

      • Petrpavel napsal:

        V logice věci …

        To se mi líbí

      • peter. napsal:

        Zeman je pri tom všetkom čo na neho kydajú „nečesi“ a aj pri ľudsky zdôvodniteľných chybách ktorých sa dopúšťa ako každý iný človek,rovný chlap.Vyprdol sa im na ich summit a išiel radšej medzi ľudí.Máte dobrého prezidenta.

        To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Túto správu (K-k.) čítam ako hromadnú žiadosť o zriadenie protektorátu. Formálne je to zdôvodnené agresivitou Ruska, ale je tam použité slovo „trvalá“, čo si vysvetľujem ako na večné časy a nikdy inak.

      To se mi líbí

    • Strejda Olin napsal:

      „Zvací dopis“ a „dočasný pobyt“ cizích vojsk na území „suveréního“ státu. Myslím, že více jak polovina Čechoslováků tomu říkala a říká dodnes OKUPACE.
      Kurvy! Mají strach a kryjí si záda. A občané? Ve stylu buržoazní demokracie a svobody drží hubu a krok. Nic nepochopili, z ničeho se neponaučili. Teprve až dostanou přes držku se snad proberou.
      Až nyní jsem úplně pochopil Leninovo učení o nutnosti opustit sociální demokracii a vytvořit revoluční marxistickou stranu, o její úloze při uvědomování a vedení mas a o diktatuře proletariátu.

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Pletete si příčiny s následky, Strejdo.
        Občané nic nevědí, to je celé.

        To se mi líbí

        • Strejda Olin napsal:

          Nesmíte na mě Vittto tak hr. Co je příčinou a co následkem?

          To se mi líbí

        • Minorita napsal:

          Bohužel Vittto, i kdby tuto informaci v každé hospodě a na náměstích pravidelně hlásné trouby vyřvávaly, NIC, opakuji NIC by se nezměnilo – je jim to totálně šumák 🙂 . Vcelku si dovolím i říci, že se na přítomnost US Army dost lidí těší – viz první průjezd kolony přes ČR.
          A těm chlapcům by stačilo občas otevřít kasárna-> Hamáček s se služebním pivem ( slušná kolaborantská dvojka ) by měli projevy plné díků, ukázat techniku, stánky se suvenýry otevřít, a juj, děti s rodiči by šli domů, v ruce balonky, plastového mariňáka a Ramba, a všichni budou spokojeni – pokrytci, patolízalové, prekabátění, rektální alpinisté, kolaboranti, kariéristé, kantoři ( měli by kam vzít ty smečky ), u piva by někteří zabrblali, ale i tak -> všechno by bylo, a bude, tak, jak má být …
          A proto volme kolaboranty v barvách růže -> nepoučili se 🙂 , jsou pořád stejní – jen v jiných barvách .
          A tato politická špína bude naším jménem hovořit čím dál častěji v doslova existenčních a v důsledcích katastrofálních souvislostech – vždyť je máme přece rádi, dovolíme jim to …
          A patří nám to …

          To se mi líbí

          • vittta napsal:

            V podstatě je to tak, že z mnoha lidí se kolaboranti stanou až naší volbou.
            Demokracie není řešením, jak se zbavit svïní.
            Žádný systém není řešením.
            Jedny svině jen nahradí jiné, případně jsou svině stejné, jen v jiných barvách.

            To se mi líbí

            • Minorita napsal:

              V podstatě Vitto máme dnes každý možnost volby, zda se kolaborantem nebo sviní stane a kdy se jím, jí stane – myšlena politika.
              A o tom, zda se tím kolaborantem nebo sviní stane rozhodují skutky, a ne jen jeden odsudek.
              Tzv. demokracii nezmiňuji – o iluzích tu řeč není, a svině jsou stejně jako admistrativa nesmrtelné, věčné – jde o lidskou vlastnost.
              Bez pětné vazby se svině nekontrolovaně množí – každá společnost, strana, firma, kolektiv, tým jich má právě tolik, kolik si jich zaslouží, právě tolik, jaké podmínky jim vytvoří …

              To se mi líbí

            • vittta napsal:

              To je právě to, Minorito.
              Každý tu možnost nemá a leckdy je obtížné poznat, kdo je a kdo není svině.
              Jedna z možností, kdy člověk dostane tu možnost je dostat se k moci úspěchem ve volbách.
              Kdo je nenápadný dobrodinec kdesi v opozici ve straně s 6%, může se změnit v hovado ve vládě se stranou co má 30%.
              A také…v časech míru může někdo dělat blbostí kolik chce a nic moc není vidět, ale v časech bojů jedna chyba může přivést celý národ na pokraj zkázy.
              A že má společnost tolik sviní, kolik si zaslouží, to považuji za takovou frázi.
              Jak to vlastně myslíte, jak konkrétně za to ta společnost může, když 90% lidí je prostě obyčejných, co žijí své životy a nezajímají se o politiku a dění kolem sebe-a to všude na světě?

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Zasloužíme si to (Minorito), nezasloužíme si to (vitto)?
              Jak kdo, jak kdo …
              Každá společnost, každý stát je souhrnem na sobě nezávislých a svobodných jedinců, tak zní dnešní vůdčí ideologie. Politici nevedou a nemusí vést společnost odněkud někam, žádná neexistuje, je tabu tak myslet, oni jsou také jedinci myslícími pochopitelně ve smyslu ideologie jenom na sebe. My, kdo byli vychováni jinak, v jiném režimu, tohle nechápeme. Kdybychom pochopili bylo by nám líp. (ANO!) Jenomže my bohužel už nikdy nepochopíme … v tom je ta potíž.

              To se mi líbí

            • vittta napsal:

              To je taková politická manipulace, Petřepavle.
              Budeme mít to, co si zasloužíme, resp. už to máme.
              Ten, kdo to říká, ale NIKDY nemyslí na to, že jsme jedna z nejvyspělejších zemí světa, dá se říci pomalu ve všech směrech a že dobře 6 000 000 000 lidí se o takovém životě nezdá v ani nejrůžovějších snech.
              Tím se myslí, že jsme tady všichni idioti, a jako idioti se máme, a co je zajímavé, jsme idioti mnoha směrů.
              Tak se člověk z kruhů blízkých TOP09 třeba dozví, že když jsou lidé tak debilní, a volí KSČM, tak mají,co si zaslouží, při čemž co vlastně mají je dost těžké zjistit, kromě toho, že máme Zemana, což tedy je sama o sobě úplná tragedie.
              Jiná skupina zase hlásá, že nám to patří a že si to zasloužíme, protože naopak KSČM volíme málo, a to „něco“ je nějaký posraný průjezd pár obrněnců US army, kde se dívá pár tisíc lidí, kterým je úplně jedno, na koho se dívají a stejně tak kdysi chodili na guláš co vařiy LM., aniž by měli cokoliv společného s KSČ.
              A co je úplně nejzábavnější, obě tyto základní skupiny operují údaji z mainstreamových médií, kterými jinak hluboce pohrdají s tím, že pravda je pro ně slovo sprosté.
              No, tak jsem na tyhle řeči poněkud….vysazený, protože je považuji za účelové a s prominutím někdy až egoistické.

              To se mi líbí

        • Minorita napsal:

          Pokud ovšem Vittto nemáte na mysli znalost onoho Leninova učení 🙂 …

          To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Příčina je, že lidé nic neví, a následek je, že proti tomu nebojují, dokud to jde.
          Ale to není tak, že Češi neví, nebo že média do lidí hustí něco, aby nevěděli.
          To je tak, že třeba Ukrajinci nevěděli, co se bude vlastně dít, když přijdou Němci.
          Nemohli to vědět.
          Některé věci nelze vědět, ale pak je lepší být takovým xenofobem, polovičním.
          Odmítnu něco, co sice nevím, jak bude vypadat, ale co by mohlo vypadat blbě.
          Sice to nevím, ale leckdy se to dá předpokládat.

          To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Já nevím, že je tak oblíbené nadávat na občany, potažmo Čechy.
          No jsme úplní blbci, co si necháme všechno líbit, místo abychom demonstrovali nebo chytře volili-chytrá volba je to, co volí dotyčný mrskač.
          Proč by občané měli nějakou neposlušnost, když se nikomu nic neděje?
          Až budou negři znásilňovat určitému okolí ženy a bít chlapce a okrádat a ničit třeba auta, tak se lidé zblázní-ale jen ti dotčení, nebo ti, co by dotčení být mohli, a vidí, co se děje.
          Ti kus vedle už tomu ani nebudou věřit a budou lhostejní.
          To je normální lidská vlastnost a na tom stojí veškerý politika!

          To se mi líbí

          • Minorita napsal:

            Toto mělo být na mne ? Malinko se v tom ztrácím. Vyplývá z těch řádek jedno – každý se starej sm o sebe a nečum jinam, nediv se . Vše je OK.
            Budiž, nejsem proti takovému úhlu pohledu. Jen mne pak, diplomaticky řečeno, matou Vaše řádky pod jinými tématy, řádky minulé. Samozřejmě, nejsem neomylný …

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Jen píšu, že aktivista není ten správňák a lhostejňák není ten záporňák.
              Většina lidí je lhostejných k něčemu, co se neděje jim a já chci říci, že je to normální.
              Aktivismus zase tak normální není, on je sluničkysmus aktivismus.
              Já mám nějaký politický cíl, a na tom cíli svým způsobem pracuji.
              Jak jsem uvedl, nevadí mi ani nefér metody, tedy hoaxy a zveličování, protože i opačná strana toto používá.
              Nevadí mě to ale i proto, že moc jiných možností není a lidé jsou prostě lhostejní.
              Nejsou horší, blbější nebo ubožejší jak já.
              Jsou prostě normální, a já se snažím, vzbudit v nich zájem.
              Takto funguje lidstvo jako biologický druh, pohrdat obyčejnými lidmi, že nevolí ty správné správňáky a že nedemonstrují po milionech na náměstích není vůči nim fér.

              To se mi líbí

            • Minorita napsal:

              Nějak nechápu, kde jsem se zmínil o jakémkoli „aktivismu“. Aktivismem, popřípadě aktivistou se dá nazvat tedy i zdejší tlachání, včetně Vašeho – jde jen o úhel pohledu, o to, co , jaké téma a jakou intenzitu za ten aktivismus vlastně ten který jedinec považuje.
              Stačilo Strejdu Olina nekomentovat, nebo rovnou písnout, že je to stejně jedno – konkretizuji to k tématu.
              Třeba já zase míjím komentování věcí, které vyhodnocuji jako zbytečné, ztrátu času, opožděné či již řečené komenty nebo marginální – nereaguji, ani věcnou poznámkou , a když už, tak ji tak formuluji, specifikuji.
              Jen mne matete tím, že aktivisticky mnohokráte sám vystupujete, a dokážete v rámci Vaší definice aktivisticky tepat, až se z terče práší.
              Nějak mi pak ve světle Vašeho „vysvětlení“ uniká smysl čehokoli, co zde píšete třeba ohledně např. imigrace.
              Nikde jsem dokonce ani neadoroval aktivistu a nevěšel lhostejňáky, a tuplem se nepovyšoval. Jen reagoval na Váš komentář. A kdyby byl v duchu – je to stejně fuk, nereagoval bych.
              Jak funguje společnost a lidstvo v praxi vím, školení nepotřebuji – rozhodně mezi idealisty a optimisty fleka nemám…
              Je mi Vittto fuč, kdo koho volí, jen nesmí spotřebovávat můj čas a pozornost nebo budit zdání účelovým temeticko-názorvým slalomem.
              Od začátku píši a tvrdím jedno: tato společnost bude mít pouze to, co si sama zaslouží – to , jestli to chce nebo ne není vůbec důležité ani relevantní.
              A ano Vittto, jisté lidi, jistý druh lidí, jisté skupiny lidí považuji za póvl, často nebezpečný – jde o můj žebříček, mé zkušenosti a můj názor. Jestli se líbí nebo ne na věci nic nemění.

              To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Však vám jsem to také nepsal, ale Strejda čas od času má „ty tupce“ za nějaké úplné blbce, co nic nepochopili a je jim všechno jedno.
              Z mých zkušeností není, ale občané nevědí, co mají dělat.
              A také nevědí, co je a co není správné.
              A mnohdy ani nevědí, co hrozí a co ne.
              Já to také nevím v mnoha věcech.
              Já jsem asi určitý aktivista, ale nejsem o nic lepší, jak 90% jiných občanů.
              A moje doporučení nemusí být zrovna to pravé, i když co se migrantů týká, považuji můj odpor k nim za správný bez jakýchkoliv pochyb.
              Vojáci VS či NATO přijdou a odejdou, tolik vojsk se tady prohánělo a odešli a kde je jim konec, a my jsme pořád tady.
              Já vím, že jednou mohou někteří přijít a už zůstat, ale svět se mění a vojáci reprezentují mocnost a ta je buď dole, nebo nahoře.
              Ale nepřátelští migranti přijdou, a už neodejdou, zůstanou tu na věky-ale my už tady nemusíme být.
              Divím se, že máte nějaké pochybnosti, asi píšu špatně, když všechno, co jsem kdy napsal, může zpochybnit pár řádků, které jsem navíc napsal jako reakci na úplně něco jiného.

              To se mi líbí

            • tata napsal:

              Minorita
              CELKEM MĚ TOTO ZAJÍMÁ
              Od začátku píši a tvrdím jedno: tato společnost bude mít pouze to, co si sama zaslouží – to , jestli to chce nebo ne není vůbec důležité ani relevantní.

              já si myslím že to není tak černobilé………možná to někdy platí ale dost často né.
              hlavně tuto větu uplně nechápu…………. jestli to chce nebo ne není vůbec důležité ani relevantní.
              podle mě tato věta nemá logiku……….asi by to bylo na dlouhou debatu……….kde by vyšlo že v něčem ano v něčem né.

              on vubec život nevměstnáte do nákého vzorce………..a toto je tak trochu klišé…. tato společnost bude mít pouze to, co si sama zaslouží –je moc faktorů co se dají ovlivnit ale moc co né…………..třeba dokavad drželo RUSKO OTĚŽE………NENACHALI BY NÁS změnit kurs……….je plno věcí co nejde ovlivnit scela,ano určitě někteří použijí argument neměli jste dopustit unor………..podle mě to scela neplatí……….ta nasledná věta……….pak je spíš alibistická myslím tuto……………jestli to chce nebo ne není vůbec důležité ani relevantní…………a tak trochu mimo logiku………….ty dvě věty se perou

              první………..mate to co si zasloužite
              druhá………..i když to nechcete tak to není podstatné

              To se mi líbí

            • Strejda Olin napsal:

              Vittta v 19:24
              Možná se o voličích (ne všech, ale většině) vyjadřuji nekorektně, ale co si o nich mám myslet jiného, když v průběhu 25let 8x volí stále dokola ty, na které nadává? Co si o nich mám myslet, když jim stále nedochází, že jejich „utrpení“ nepochází od politických stran, ale od těch, kterým slouží a jejichž zájmy ve skutečnosti hájí? Co si o nich mám myslet, když si stěžují, ale většina vyhlášených obecních a městských referend byla kvůli neúčasti neplatná? Proč na všechna svolaná protestní shromáždění a demonstrace, které se dotýkají naprosté většiny občanů, přijde hrstka lidí?
              Mám pro to dvojí vysvětlení. Buďto jsou lidé s tím, co se ve světě, státě, vládě, politice, parlamentu, médiích, ekonomice, školství, zdravotnictví, sociální oblasti atd. děje spokojeni a nevidí důvod ke změně, nebo nic nepochopili. Nejhorší variantou je, že spokojeni nejsou, pochopili, ale je jim to jedno. Pak jim není pomoci 😦

              To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Strejdo, to přece není pravda.
              Hlavní mainstreamové strany mají čím dál méně voličů a lidé volili nové strany pořád.
              US, Zelené,TOP09, VV,ANO,Úsvit….
              To jsou či byly nové strany, kam byly instalovány nové tváře, takže došlo k obelhání voličů.
              Takže Češi mají zájem o změnu, protože „nové“ strany se prosazují.
              Že je to jedna pakáž je jiná věc a také po jednom volebním období buď vyčichly, nebo notně oslabily.
              I ODS, ta základné občanská partaj, se dnes zaobírá tím, jestli se dostane do parlamentu, než jak bude vládnout.
              A také si myslím, že že Češi nejsou slepí.
              Pokud někdo vidí obrovské demonstrace ve Španělsku či Řecku a výsledky praktické žádné, pak…se nelze divit, že se lidé do demonstrování neženou.
              A když ženou, tak jsou zmláceni a označeni nehezkými jmény, jako třeba ti demonstranti proti cigošům na Šluknovsku.
              Sluníčka dnes mají vládu ČR, ale i EU plně pod kontrolou, funguje autocenzura, cenzura, vyhrožování, vyhazování z práce….takový fašismusík, čehož si možná někde jinde lidé nevšimli, ale tady ano.
              A tak to mezi lidmi vře, i když sedí doma.
              A vře to asi dost děsivě, protože se mainstream bojí.
              I to vření má asi nějakou energii, já na tyhlě věci moc nedám, ale….je to bezesporu silné.
              Dokonce jsem si všiml…a to se mi za těch 26 let stalo poprvé, že buď Chovanec nebo možná sám Bohouš řekl, když mu bylo podesíláno, že by měl přijmout politickou odpovědnost (vysrat se na občany), že na to prostě nemají od voličů mandát.
              Ne, nemyslím si, že se v tu chvíli bál o koryto, protože ČSSD svých 15-25% stejně dostane a koryto je dobré i v opozici.
              Bál se voličů, bál se následků, a bylo to vidět…probudil se v něm člověk (myslím, že to byl Chovanec), pod tlakem té velké energie od lidí si jakoby uvědomil, že má sloužit…
              Byl to pro mě celkem zážitek,snad nebude jakási energie z EU nebo kterého ďábla větší!

              To se mi líbí

          • peter. napsal:

            Vittta:
            Isté vlastnosti ktoré sa národom Európy(najmä tým východnejšie položeným) prisudzujú,ako prispôsobivosť podmienkam,schopnosť znášať príkoria,ochota podriadiť sa,robiť aj za málo peňazí,priposratosť a pod.je vlastná všetkým národom(hovorme o národoch postsocialistických).Tieto národy sa odlišujú iba hranicou kritickej nasratosti,po prekročení ktorej už nastáva reakcia.Napr.u Srbov a Chorvátov je táto hranica položená najnižšie.Prosto,každý národ má tú hranicu kritickej nasratosti posunutú niekde inde,čo potom bráni tomu aby došlo v istom okamihu k spoločnej protestnej reakcii,napr.k sociálnemu výbuchu.Preto sme ľahko ovladateľní a preto sú nám tieto pocity neustále vštepované.Ako by nám hovorili :Nič neznamenáte a buďte radi,že môžete po nás zbierať odrobinky ktoré nám odpadnú od huby, z nášho stola.Niektorých jedincov z týchto národov však občas k tomu svojmu stolu pozvú,aby si ich zaviazali a aby za nich robili tú čiernu robotu oni na vlastných národoch.Je potrebné spájať sa a správne nastaviť-vyregulovať tú hranicu kritickej nasratosti aby bola u všetkých na rovnakej úrovni.Až potom môže dôjsť k nejakej zmene.

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Také jsem něco v tom smyslu chtěl napsat.
              Že lidé u nás nedemonstrují….jenže u nás, když někam přijde 5000 lidí, tak to už svědčí o tom, že nasraných do běla jich jsou tak 3 000 000 a vláda by měla zpozornět.
              My tady máme takový praktický zvyk…defenenstrace se to jmenuje.
              Ten vzniká tím, že je plno nasraných lidí, ale nemají vůdce, a tak- místo aby si někdo přihříval politickou polívčičku, lidé zareagují sami.
              Už se nevyjednává, ale jedná.
              To je dobrý zvyk…..a bějvá po jeho provedení dost husto.
              Někde ve Francii nějakých 5000 lidí s nikým ani nepohne, ti demonstrují pořád….

              To se mi líbí

    • peter. napsal:

      Vidím medzi nimi Kisku a pociťujem nesmiernu hanbu z toho,že Slovensko zrodilo takéhoto renegátskeho chuja.

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        To by se musely stydět celé národy od rána do večera.
        Kisků je všude plno….a klidně i horších.

        To se mi líbí

      • Rosťa napsal:

        Peter, berte to sportovně. U nás máme cosi jako Sobotku a vy máte premiéra, kterého zase závidím já vám. A určitě nejsem sám.

        To se mi líbí

    • Jethro napsal:

      Na Zemanovi si cením, že ústy Kmoníčka řekl zcela otevřeně, že my vojska NATO u nás nechceme a NATO snad (momentálně) nechce k nám. Asi jim Andy protektor vysvětlil, že není vhodná doba…
      Kmoníček je king.
      Intervjůk naší jediné správné TV ho chtěl máčet ale kdepak na Kmoníčka. Levou zadní z něho udělal blba a hlásnou troubu kavárny.

      To se mi líbí

    • Strejda Olin napsal:

      Prezidenti členských zemí NATO Bulharska, Rumunska, Maďarska, Slovenska, Polska, Litvy, Estonska, Lotyšska a Hamáček za Česko žádají posílení vojenské přítomnosti NATO v Bulharsku, Rumunsku, Maďarsku, Slovensku, Polsku, Litvě, Estonsku, Lotyšsku a Česku.
      Od toho se snad jmenované státy staly členy NATO, aby svými armádami chránili svá území a současně snad východní hranici.
      Za celou svojí existenci nebyl žádný členský stát NATO napaden, nemusel bojovat na svém území při jeho obraně. O to více NATO bojovalo mimo svá území, v cizích zemích při podpoře USA, které tam hájilo své zájmy.
      Když po 66 letech byly členské státy za celou dobu existence NATO poprvé napadeny a ohroženy (vlnou statisíců ilegálních imigrantů, z nichž prý je jen 15% válečných uprchlíků), nezmohly se na nic a celé NATO selhalo a zklamalo půl miliardy občanů, vydržujících ho svými daněmi.
      Co se tedy skrývá za pojmem „posílit vojenskou přítomnost NATO na východní hranici“? Nic jiného, než posílení vojenské přítomnosti USA tam, kde ještě nejsou a rozšířily by tak obklíčení prý agresivního Ruska.
      Co by se tak asi stalo, kdyby Kuba jako spřátelená země požádala Rusko o posílení vojenské přítomnosti na Kubě a RF udělala z Kuby nepotopitelnou nukleární základnu hned za plotem USA?
      Asi se stanu agentem-amatérem Putina, protože agrese Ruska se neobávám, zato se bojím šílené politiky Hamáčka a spol.

      To se mi líbí

      • Jethro napsal:

        Rusko je šíleně agresivní. Vždyť to, jak rychle přisouvá své hranice k našim základnám NATO, je do nebe volající provokace! Putin to dělá naschvál bez ohledu na riziko konfliktu! Je to diktátor a agresor.

        To se mi líbí

        • Strejda Olin napsal:

          Jo jo, jen si připomeňme, kolik agresí, invazí, převratů a válek za poslední čtvrtstoletí ve světě zorganizoval, kde všude jeho vojáci bojovali, kde všude ve světě jsou rozlezlé jeho vojenské základny. Obšancoval USA kolem dokola, přisvojil si právo hodnotit stav demokracie, svobody a lidských práv v cizích suverénních státech. Jeho plány na okupaci zemí EU, přičlenit je k Rusku a rozšířit své území jsou očividné.

          To se mi líbí

  1. kchodl napsal:

    Zábavný článek na Chodorkovského blogu publikovala jedna z jeho „princezen“, z takzvané ruské opozice. Dochází k tomu, že v Rusku stojí za „Putinem“, tedy ruskou administrativou a vládou, úplně všichni.

    Anglicky je to tady:
    http://thesaker.is/lets-lay-down-our-arms-my-fellow-oppositionist-letter-from-a-bona-fide-putin-hater/

    To se mi líbí

  2. NavajaMM napsal:

    Vďaka Hrochovi za preklad. Zaujímavý výber, vrátane toho Šarija.

    To se mi líbí

  3. Cech napsal:

    No i když je to takové ??
    http://cz.sputniknews.com/ceskarepublika/20151105/1585985/cesi-ukrajina-islamiste.html
    Zřejmě prostě je nutné vyburcovat Čechy k potřebnému, protože jinak ten sanitární koridor, bude vznikat snad více jak dva roky a to je pro jednotné působení druho_rychlostních států EU proti vnějšímu a vnitřnímu nepříteli nepřípustné.
    Možná také vzhledem k tomu, že Česko zasahuje do tohoto koridoru pouze okrajově, tak odkývat použití Česka může i „Dienstbierův“ překladatel na 84 % Hamáček.
    Tož je také možné, že Zeman jako obyčejný Český prezident, nemá co mluvit do tak vážných věcí, jako je okamžitý vznik tolik potřebného nadnárodního sanitárního koridoru.

    To se mi líbí

  4. Strejda Olin napsal:

    Je to jako u nás – patriot = Putinův agent! Patriotismus je vydáván za nacionalismus. Národní socialismus straší Němce dodnes, cítí se jím ušpiněni a jsou přesvědčení, že multikulturalismem tu špínu svých otců smyjí. Židé se zase oblékli do brnění holokaustu a vychází jim to. Novodobá buržoazie zase mává prapory demokracie a lidských práv a také jí to vychází. Dělníci a vykořisťovaní zase ušpiněný prapor revoluce raději zahodili, než aby ho očistili a pozvedli.

    To se mi líbí

    • Rosťa napsal:

      Mohl by mi to někdo rozšifrovat? Jsem z toho trochu mauglí.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Vždyť to píšu. Vlastně ne. Z toho má vyplývat, že letadlo sestřelil Rusům Izrael a Rusové teď na Izrael zaútočí. Americký způsob myšlení. Proto také západní agentury pořád kecají o teroristech a Rusové o technické závadě.

        To se mi líbí

        • Rosťa napsal:

          Děkuji za vysvětlení, teď už jsem z toho jen gogo.

          To se mi líbí

        • Petrpavel napsal:

          Vysvětlil nám to přece dnes Pazderka v ČT: Kdyby letadlo mělo jenom technickou závadu, to se přece výjimečně stává, Rusové by se za chvilku oklepali, a dál by létali, ale kdyby šlo o teroristický čin měli by strach z létání dlouho, může se to opakoval kdykoli.
          Nedlouho potom šla zpráva, že CNN …. a americké zdroje a … britský premiér a …jsou přesvědčeni že šlo o terorismus.
          Nebohý Pazderka, měli by mu vzít prémie, takhle prozradí své chlebodárce.
          Proto zas..ný „západ“ vytáhl bez důkazů teroristický útok. Víc to poškodí Rusko …

          To se mi líbí

    • Minorita napsal:

      Recese :-), dobré odlehčení Bavore … 🙂

      To se mi líbí

    • peter. napsal:

      p.Bavor:
      Prečítal som a hneď som si dal 3 poldeci mojej starostlivo uskladnenej a pred manželkou utajenej borovičky s koreňom horca,ktorá má vynikajúce zdravotné účinky.Rieši všetky neduhy a zdravotné potiaže,včítane poriadnej sračky.Po takomto samoliečiteľskom úkone som sa zadumal a napadli ma dve veci.
      1 -čo sa toho eroplánu týka,bude lepšie počkať na závery ruských vyšetrovateľov.
      2 -Za všetok ten marazmus do ktorého je svet stále viac a viac zaťahovaný(aj spolu s nami) môžu filozofovia a všetky tie…“izmy“ ktoré vymysleli.Treba zrušiť všetky …izmy,aj filozofov.Lebo považujem za správny výrok,že“Filozofia je len úbohý pokus teoreticky ospravedlniť svoje jednanie“.

      To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        Peter, filozofia je fajn vec a je potrebná. Každý z nás má svoju životnú filozofiu, trebárs tá Vaša borovičková je inšpiratívna a zjavne funguje. No prúser je, keď sa z filozofie stane vnucovaná ideológia. Lebo to ideológovia robia „izmy“ z inak celkom rozumných myšlienok.
        A druhá vec. Keby bola sloboda a demokracia, žiadne ľudské jednanie netreba ospravedlňovať. Len poctivo znášať dôsledky a platiť náhradu za prípadné škody.

        To se mi líbí

        • peter. napsal:

          NavajaMM:
          Všetci ideológovia sa opierajú pri tvorbe -izmov o myšlienky filozofov.Škála týchto filizofických myšlienok (ak zohľadníme váš názor,že každý človek sa riadi svojou vlastnou filozofiou) je nekonečne široká a rozmanitá.Ale iba ľudia,ktorých nazývame filozofmi,dokážu zo svojich myšlienok sformulovať „učenie“ktoré ideológovia premenia na -izmus.Preto ma napadla tá moja kacírska myšlienka o tom,ako by vyzeral svet bez ideológií a -izmov,v mene ktorých bolo napáchané už toľko zločinov.
          Mimochodom,ten výrok o filozofii mám od profesora ktorý nám na VŠ filozofiu prednášal.
          Skúste brať ten môj príspevok s trochou nadhľadu a s vedomím,,že je v ňom značná dávka nadsázky.Ja napríklad verím,že každá spoločnosť má v sebe zakomponované samoregulačné mechanizmy a schopnosti,ktoré by ju celkom isto udržiavali v optimálnom stave aj bez všelijakých apoštolov,misionárov a hlásateľov už spomínaných -izmov.
          Múdrosť je nám odovzdávaná generáciami, poznávaním a učením sa.Sú na svete nepochybne múdri ľudia,ktorí nepociťujú zdôrazňovať,že milujú(ľúbia)múdrosť,lebo oni múdrymi sú.A nikto ich za filozofov neoznačuje.

          Líbí se 1 osoba

          • NavajaMM napsal:

            Som za 🙂

            To se mi líbí

          • vittta napsal:

            O tom jsem už kolikrát přemýšlel, Peter.
            Podle mě lidé žijí po svém a vládcové také.
            Značný čas života lidí se vyplní tím, že lidé sami o sobě nějak negují úplně nesmyslné nápady různých vládců.
            Klasika je provoz na silnici.
            Jakkoliv s tím plno lidí nebude souhlasit, mám za to, že kdyby existovaly jen základní dopravní předpisy, třeba po které straně jezdit a kdo má kde hlavní, nehod by nijak extra nepřibylo.
            Drtivá většina řidičů má totiž stejný cíl-dojet do cílové stanice.
            A na idioty jakékoliv předpisy stejně neplatí, a co je zajímavé, tito idioti se postihu většinou vyhnou.
            Pokuty platí spíše ti slušní za úúúplné blbosti.
            Je to taková trošku nadsázka, ale můj pohled na tu věc to vystihuje dobře.

            To se mi líbí

            • NavajaMM napsal:

              Úplne s Vami súhlasím, pane Vitta. A je to tak nielen na cestách. Mám prierezové skúsenosti z rôznych odborov a dá sa to zovšeobecniť. Až na výnimky, keby ľudia slepo realizovali všetky príkazy svojich nadriadených, tak nefunguje prakticky nič. To, čo výkonní pracovníci robia najlepšie, robia väčšinou len preto, že to považujú za správne, často natruc svojim nadriadeným a s vedomím, že riskujú trest.

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Velmi dobře jste to vitto vystihl.
              Platí to dokonale ve všech oblastech lidského konání.
              Už jsem tu psal dříve co by se stalo kdyby pro stavby pro bydlení nebo rekreaci platilo jen základní – potřebuješ mít svůj pozemek a tam si postav co ti libo. Není-li ti libo elektřiny postav tam kde není, není-li ti libo plynového topení postav tam kde není plyn, není-li ti libo vozit si zadek k domu choď tam pěšky třeba kilometr lesem, není-li ti libo mít hektolitry vody denně nos vodu ze studánky…
              Ostatně : jak vznikaly kdysi nám se dnes tak líbící samoty? (Dnes vznikají taky : když multimilionář nebo známý známého podmázne …. dosaďte si sami koho všeho musí).
              Dvě poznámky k tomu : a) chceš-li popsanou svobodu míti staň se špinavým bezdomovce, těm se popsané toleruje, b) není to reálné, čím by se živili úředníci stavebních úřadů, starostové, zastupitelé, ekologové, udavači, projektanti, stavbyvedoucí, zeměměřiči, revizní technici, zákonodárci, developeři atp.?

              To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                I ty samoty musel někdo povolit a dát souhlas se stavbou. On totiž každý pozemek někdy někomu patřil. A že vy, zastánce minulého režimu najednou horujete pro anarchii?

                To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Anarchie je něco jiného, Pane Bavore.
              To by si každý stavěl co chce kde chce.
              Takhle by si každý stavěl-podle mě, když tedy upřesním, co napsal Petrpavel, jen na svék pozemku.
              A základní pravidla by byla ta, že by bylo jasně řečeno, do jaké výšky a do jaké metráže může nějaký objekt stát, případně z jakých materiálů,a už samotný pozemek by musel být prodán jako stavební.
              Takže třeba někde na samotě, pokud by úřad prodal pozemek na stavbu, by bylo dáno:
              Střecha šikmá, do hřebene výška 5m, do 75 m plochy, materiál dřevo, 80%, kámen 15% ostatní 5%, plot plaňkový.
              Fantazii se meze nekladou.
              Také bych dal možnost opačnou, někdo by si vyhlídl pozemek a pokud by nebyl k prodeji, pak by mohl zájemce předložit projekt, (aby se architekti nenudili) že si tam chce postavit to a to.
              Třeba by to zaujalo…..
              A na zahradě…kůlna do 25 m2 jakákoliv.
              Možná by někdo namítl, že by se stavěly strašné stavby, ale co se dneska líbí a co ne?
              Líbí se klasické samoty a myslivecké boudy a kůlny s obrovskou rozmanitostí, a nelíbí se typizované domky v satelitech, ne?

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Bavore, každý přece stavěl na svém pozemku a souhlas dával starosta svým podpisem (asi takovým způsobem jak jsme viděli od předsedy JZD ve Vesničce mé střediskové).
              Byrokracie nemá s režimem nic společného, ta byla, je a bude ve všech.
              Jen v tom minulém byla lidštější, blbost zákonodárce spravila flaška a někdy, např. u mě, ani té nebylo třeba, stačilo vysvětlení situace a pochopení příslušných úředníků, sami mi poradili jak obejít blbý zákon aby se on nažral a chata na rodinném nestavebním pozemku v rekreační oblasti stála. Taková je moje zkušenost, někdo má jinou. Jeho problém.

              To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        Vodka s horcom – správná tatranská volba!

        To se mi líbí

        • peter. napsal:

          Hudec:
          Vodka s horcom je obligátny tatranský nápoj,to máte pravdu.Ale mňa naučil jeden bača z Lendaku(to je rázovitá podtatranská obec,preslávená svojimi bačami),že borovička s koreňom horca je neporovnateľne zdravšia.On mi ten horec nosí a tak mám záruku,že je pravý.Horec je totiž prísne chránená rastlina a tatranskí výčapníci ho často nahrádzajú palinou horkou.To je síce tiež liečivka,ale horec je horec.

          To se mi líbí

  5. Strejda Olin napsal:

    Organizovaný a řízený balkánsko-arabsko-africký exodus muslimů do Evropy od března t.r. neustává, ale roste a Bruselská byrokracie i zkorumpovaní, vlastním národům odcizení amerikanofilní politici na to čumí jak tele na nová vrata, naprosto paralyzováni, neschopni jakékoliv smysluplné akce. Ve svých pomatených globalizovaných a korektních hlavách mají najednou takový zmatek, že nejsou schopni nijak adekvátně reagovat. Zmohli se jen na útoky proti těm, kteří ještě úplně nezpitoměli a vyzývají k sjednocené obraně.
    Dobré myšlenky se jako již mnohokrát v historii zmocnili kariéristé, diletanti a pakáž všeho druhu a nyní se ukazuje, že celý projekt Evropské unie stojí na byrokratických nohách a nefunguje. Rozevlátý, bezbřehý a veskrze sluníčkový výmysl Schengenského prostoru je jen jedním z důkazů úplné pitomosti politiků, zvolených a do hromady zlata posazených stejně pitomými voliči!

    To se mi líbí

  6. strejda napsal:

    K tomu budovanému sanitárnímu kordonu. Pro Rusko je v době míru bezvýznamný a v době války terno. Pokud by se v případě globální války jednalo o přátele, museli by na ně brát ohled a zdrželo by je to. Takto nemusí. Tedy v případě napadení Ruska tu zůstane radioaktivní poušť. V případě ruského útoku také. Obě strany budou mít zájem na vybudování clony.
    Jediným řešením je ozbrojená neutralita. Pak by byly nepřátelské strany odděleny velkým pruhem území s autonomními vojenskými jednotkami a museli by při útoku toto území překonat. Chvíli by to trvalo. A naopak při obraně by to dalo nějaký čas na zkonsolidování obrany. Byl by to silně tlumící prvek.
    Proto je pochopitelné, že Západ chce vojensky tento prostor obsadit. Nezáleží mu na něm. Pro zúčastněné je to ale dobrovolná sebevražda v případě konfliktu. Budou zničeny bez nejmenších ohledů.
    Že mají Američané velký deficit ve strategické plánování je zřejmé. Za příklad dám íránskou a korejskou hrozbu versus radar v Brdech. V roce 2016 jsme měli být od těchto států ohroženi dálkovými raketami s jadernými hlavicemi. A kde nic, tu nic. Děsivé na tom je, že svoji národní a státní existenci spojujeme s takovými ………

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Je to samozřejmě nesmysl – ze všech stran – myslím ty „bezpečnostní koridory“.
      Politici, kteří to hlásají, uvázli myšlením ve druhé světové válce.

      Neutralita ano, pokud možno ozbrojená. Důvodem je obchod na všechny strany bez dnešního zakazování, co a kam a s kým smíme a nesmíme. A neposkytování svého území jako nástupiště nebo týlu pro cokoliv, a to z obou stran, ruské i americké. Neutralita samozřejmě musí být ozbrojená, aby „přítel“ nemohl jen tak přijít nepozván, ale něco ho to stálo. Nemohl by se pak přes svou pátou kolonu vymlouvat, že pozvání měl, jen o tom nikdo nevěděl, když by narazil na organizovaný ozbrojený odpor.

      Základny NATO v „nárazníkových“ státech mají nulový vojenský význam, protože při začátku konfliktu nebo prudkém hromadění zásob a zbraní se pět minut po ruském povelu změní v plasmu pomocí taktických jaderných zbraní.

      USA a NATO má ofenzivní sílu jen v letectvu a z lodí odpalovaných křídlatých střelách. Pozemní jednotky jsou ve srovnání s ruskými jen ozbrojená vojenská policie, celé NATO není bez leteckého krytí schopno na zemi vůbec ničeho, proti srovnatelnému protivníkovi.
      Jejich pozemní válečná doktrína je zcela závislá na letectvu.

      Kdyby se najednou v zemích NATO objevilo pár tisíc bojových letadel navíc, co by se asi stalo ? Minutu před bojovým startem proti Rusku by se všechna letiště i s letadly vypařila.
      Stejně jako všechna seřaďovací nádraží, generální štáby, komunikační uzly, nákladní přístavy, základny NATO, velká vojenská skladiště.

      Taktické jaderné zbraně. Má to omezený účinek – do 200 kt ty největší – většinou do 10kt nebo i méně. Hodně jich je „čistých“ – tj. má omezený spad a nízké dlouhodobé zamoření, protože je to určeno k ničení cílů na území, kudy budou procházet a nakonec okupovat vlastní vojska. Novináři to znají jako neutronové bomby.

      To každý voják samozřejmě ví, na obou stranách. Zbytek je jenom propaganda.

      Vylučovací metodou dospějete k tomu, že jediný zbývající důvod ke zřízení základen je udržení amerického vlivu, tedy de fakto okupace. V téměř odzbrojených zemích budou významnou oporou vládnoucích kolaborantů.

      Nemyslím, že budou střílet naše lidi rovnou – jako vždy si k tomu někoho najmou – buď nějaké „bojovníky za svobodu“ nebo zločince nebo „fotbalové fanoušky“ nebo privátní žoldáky (PMC). Přes svoje základny je budou cvičit a zásobovat, poskytovat jim průzkumné a špionážní informace. Stejné schéma jako na Ukrajině, v Sýrii, … a předtím ve Střední a Jižní Americe, Vietnamu, Barmě, Laosu, …

      Prostě pravá americká demokracie konečně dorazí i k nám, v plné sestavě a parádě.

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Pro přesnost ještě jedna poznámka.
        Jediný význam „bezpečnostního koridoru“ je v reakční vzdálenosti, co se týče doby letu taktických raket, ať už konvenčních nebo jaderných. Proto se velmi úporně kontroluje, co všechno proudí do skladišť nebo základen, které jsou „příliš blízko“. Jakmile by Rusové zjistili, že USA vozí třeba do Pobaltí rakety, byl by to okamžitý důvod k bombardování základny, přístupových cest a potápění lodí. To samé se týkalo Ukrajiny, Krymu, …

        To se mi líbí

      • Cech napsal:

        Ale kdepak na bojové akce má NATO Hollander.
        http://cz.sputniknews.com/svet/20151105/1589331/francie-syrie-boj-islamsky-stat-lode.html
        No a Rusové se svoji radioelektronickou bezletovou zónou jsou kde – > no v pr***i.
        Umírněné opozici nyní pomohou Hollandové ze své letadlové lodi Charles de Gaulle.
        No a Rusové je prostě nemohou sestřelit protože to jsou Hollandové a my jako NATO jim přispěcháme na pomoc.
        Takže nějaké to :
        http://cz.sputniknews.com/svet/20151105/1585337/rusko-syrie-protiletadlove-raketove-systemy.html
        tak to je jim již nanic protože operace Hollandeho letectva, budou směřovat na budoucí centra přesunu základen RF (k Damašku) a rozsekají infrastrukruru na mraky, tak že Bašár Asad přijde pouze do spálené země bez ničeho.
        Protože Hollandové budou své působení přirozeně že korigovat s protiislámskou koalicí, na čele s USA = > jejich bomby nikdy nezasáhnou bojovníky Džihádu ale většinou omylem regulerní vojáky Asádovy armády.
        No a Rusové jsou v pasti protože sestřelovat Rafale nesmí protože jinak je Američani těma F15 zlikvidují natotata.
        No a nyní se ukáže co Rusové zmohou na supermoderní Rafale to již nebude procházka růžovým sadem.
        Tož uvidíme zadali si vůbec Rusové dovolí nějaký IS bombatdovat.
        Prostě Francouská karta to bude pro ně konec jako byl konec s dodávkou mistrálů.
        Hollande zvítězí na počest Charlese de Gaulla a Rusko zůstane na straqně poražených.

        To se mi líbí

        • strejda napsal:

          🙂 Dobré!

          To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Ještě jste zapomněl na Asterixe a Obelixe.

          Ale vážně: Rafale je jistě moderní letadlo, podle srovnání při švýcarském výběrovém řízení je nejlepší z evropských letadel, lepší než do Švajcu nabízené F-16 a F-18, Eurofighter, Grippen. Nicméně není imunní proti ruskému PVO, takže …
          Americké F-15C, předisponované do Turecka, jsou vybavené jen na boj proti letadlům. Ale je to jen gesto, protože jde o zastaralou verzi, která je technologicky 20 let za ruskými Su-30SM i za Su-34, které tam mají Rusové. Plus to ruské PVO, …
          Jinými slovy, politické gesto. Kdyby to Amíci mysleli vážně, poslali by tam F-22.

          To se mi líbí

          • NavajaMM napsal:

            Tak. Politické gesto. Ale pripomeňte mi, pane Kchodle, či niekedy v histórii ťahali Francúzi gaštany z ohňa namiesto USA. A zvlášť z ruského ohňa.

            To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              🙂
              Na to by si žabožrouti určitě dali pozor, aby něco takového nedělali ani mimochodem.

              Spíš bych řekl, že je to zbrojní prezentace. Prodej Rafale, bomb a raket k němu se musí něčím podpořit. Třeba výletem na letadlové lodi v nasazení a demonstrací bombardování. All inclusive.

              Vůbec bych se nedivil, kdyby na palubu létaly vrtulníky z SA, Bahrajnu, Kataru, Kuvajtu, SAE jeden za druhým, s „váženými zákazníky“. A „drahými přáteli“.

              Plus to může být snaha vymámit z Amíků odpustek za pokutu vůči Paribas. Kauza Mistrálů frantíkům zjevně moc nepomohla. Také zakázek na rekonstrukci Iráku, v budoucnu Sýrie, Libanonu a přilehlých končin také není dost. Zájmů mají Francouzi mnoho, proč by si trochu nezahyenili. Ale kořist není ještě připravena – a zdá se, že vůbec nebude.

              Takové výlety letadlových lodí nejsou ze dne na den, plánuje se to rok dopředu, protože v mírových podmínkých je to docela náročná věc. A drahá.

              Líbí se 1 osoba

            • oh napsal:

              Takhle z hlavy si vzpomínám na tři příležitosti, kdy Francouzi ochotně strkali prstíčky do ruského ohně Jednou za krymské války a další dva pokusy proběhly v 19. a 20. století na Borodinském poli. Takže nějaká ta tradice by tu byla..

              To se mi líbí

              • NavajaMM napsal:

                Tá krymská vojna ma napadla hneď, ale tam mali vlastné záujmy, nevraviac už o Borodine. Tuhľa pán Cech to píše, ako keby do Sýrie naklusali na povel USA a niečo také si naozaj nepamätám. Samozrejme, že majú v Sýrii vlastné záujmy, ale že by aportovali Amíkom, to pochybujem veľmi silne.

                To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              … ta Sýrie je jen takový zastírací manévr!!! Skutečným důvodem toho výletu Charlese de Gaulla a jeho doprovodného svazu jsou ty gumáky s utečenci, které nedokáže Fabrice Leggeri (nenápadný, tiše mluvící Francouz, který velí taximarině Frontexu) ze Středozemního moře odlovit. Hollande je ale jiná třída, přece nemůže nechat tu ostudu na Francii.
              P.S.
              To se to tady hemží samými vojenskými analytiky a experty(že Kchodle) a na takovou jasňačku nepřijdou … na to zase musí přijít důchodce!

              Líbí se 1 osoba

            • kchodl napsal:

              🙂
              Kdyby něco, Frantíci mají u lodí i tanků (a možná i letadel) jednu francouzskou vychytávku, typickou pro jejich způsob boje (ústup, kapitulace) – rychlou zpátečku.

              Líbí se 1 osoba

          • Cech napsal:

            Poslat tam tu drahou F22, když to první co tam Rusové používají, je metrové pásmo RL, ve kterém má od F15 ta F22 o málo menší odraznou plochu tj. cca. na 120 km je vidět .
            To jste si dělal legraci, že kchódle ?
            No ale na druhou stranu je to dobrý nápad nechat tam tak 10 z těch 25 – 30 F22, za to by Vás Putin zaručeně pochválil.
            Tož uvidíme, jak to tam Hollandové roztočí.

            To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              To máte pravdu, na fotkách z těch letišť, kde jsou Rusové, je vidět spousta dlouhovlnných radiolokačních antén. Jsou na stealth návštevníky zjevně připravení.

              Spíš jsem narážel na to, že F-15C je vážně staré letadlo, radar i avionika je z muzea. Všechno, co mají Izraelci je o generaci novější, dokonce i Saudi mají lepší F-15ky. Proti ruským Su-30SM je to dvouplošník z první světové.

              Amíci mají těch F-22 něco pod 200, ale je to „hangárová královna“, na hodinu letu potřebuje několik desítek hodin servisu, takže v provozu jich najednou je celkově těch 25-30. Kdyby chtěli nasadit alespoň jednu letku (12 letadel) na hlídky, museli by jich tam poslat stovku. Mají je na BV, ale jen pár kousků, a moc s tím nelétají, ze zjevných důvodů – každé letadlo je schopné udělat tak jeden let týdně, když to jde dobře.

              Jde o to, že nasazení USA stíhacích letadel z Incirliku z Turecka je divadlo hlavně pro americké publikum, takže F-22 by byla více WOW!, i když by to bylo vojensky k ničemu. Na BV nedávno přesouvali letku F-22 z Havaje, v rámci rotace. Zajímavé je, že ta havajská letka je z Národní gardy, což vypovídá docela dost o tom, k čemu F-22 je (k ničemu), když je od prvosledových jednotek přesunuli do Národní gardy, na téměř víkendové létání.

              To se mi líbí

        • NavajaMM napsal:

          Aby ste sa ešte nedivili, pane Cech, že všetko je inak…

          To se mi líbí

          • Cech napsal:

            Máte pravdu prostě někdy z údivu nevycházím.

            Co si ti Rusové myslí, že je budou Francouzi oplakávat, to jsou na velkém omylu Frantíci to prostě Rusům nandají.
            Žabožrouti to dali jasně najevo přes Charlie Hebdo no a za chvilku to zřejmě dají najevo i vojensky.
            Tož až konečně Rusové pochopí, že francouzský satirický časopis Charlie Hebdo svými karikaturami na téma katastrofy A321 to myslel doopravdy a že to žádné rouhačství nebylo, tak snad konečně začnou Francouze brát vážně.

            To se mi líbí

      • Minorita napsal:

        Bingo Kchodle …

        To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Ad radar v Brdech, to byla fligna od počátku. Chtěli to sem dát, protože to mohlo vidět na testy vyspělých ruských raket na jejich severněji položených testovacích odpalištích, kam nevidí dostatečně z lodí ani z Turecka. Rusové totiž vyvíjejí hypersonické návratové moduly pro svoje rakety a testují systémy na pronikání protiraketovou obranou (PRO).

      Samotná PRO je proti Rusku nesmyslná, protože kdyby měla zachytit dostatečné procento případného ruského odvetného úderu, museli by si ji vypůjčit ze sci-fi. Dnešní technologií to zkrátka možné není. Možná za 40 let, ale rakety se budou vyvíjet také, takže je možné, že nikdy.

      Význam to má jen proti zaostalým raketám, třeba íránským nebo severokorejským, ale trapnost té pohádky je očividná.

      To se mi líbí

  7. peter. napsal:

    Chcem pripomenúť všetkým,že OSN skritizovala Ukrajinu za liknavý prístup k vyšetreniu odeského masakru z 2.5.2014.V odkaze je aj zmienka o výroku ktorým sa preslávil český diplomat Bartuška:
    http://je-to-inak.livejournal.com/66353.html

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Odesa, to je podľa mňa morálny exitus celého západného humanizmu. Čokoľvek, čo po Odese niekto z EÚ povie o zločinoch komunizmu, ale aj o holokauste, zločinoch nacistov, ľudských právach a slobode slova, je len prázdny žvást bez obsahu.

      To se mi líbí

    • Jethro napsal:

      Máte špatné informace. Pepa Pazderka mi to v televizi znovu všechno připomněl a tak ta zpráva (podle něho) popisuje, jak proruští rušitelé klidu napadli pokojné fotbalové fandy dokonce tyčemi a jeden tam i střílel! Dva tam snad umřeli. O zbytku akce a angažmá policie se už Pepa nezmínil, stačilo naznačit, že si za všechno mohli ti agresivní proruští, co stříleli pokojné fotbalové. No a určitě se pak svou neopatrností a shodou nešťastných okolností sami v tom domě upálili.
      Pepa má (stále ještě) jasno.
      No a že jeho výstup (nebo spíš vyzvracení se) v televizi jaksi nekoresponduje s tou zprávou OSN, to už tak ani tak moc nevadí…

      To se mi líbí

      • st.hroch napsal:

        Víte, mně ten pan „drobnej zpracovatel lnu“ poněkud zklamal. Očekával jsem, že nám sdělí, že ti divocí mužici napadli pokojné diváky kosami a sudlicemi…:-)

        To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Ježišmaria….
      Ale ono se to může stát každému, takhle to vypadá, že jsou to kteréni…
      No, někteří jsou, čumět do hlavně, to je jak ve špatném filmu.
      Nebo nechat náboj v komoře…

      To se mi líbí

      • Rosťa napsal:

        Kamarád takhle rozháněl psy na honu pažbou. Pohřeb měl krásný.

        To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Stát se to nesmí.

        Proto se musí před použitím ostrého střeliva několik let se zbraní „sušit“ a trénovat s cvičnými náboji několik hodin denně ve všech situacích, než to člověku zcela přejde do podvědomí – a takovou chybu prostě neudělá, ani když je jeho pozornost odvedena někam jinam a stane se 20 nečekaných věcí naráz.

        Třeba když míříte na terč, chystáte se vystřelit a někdo Vám nečekaně podrazí nohy, nesmí vyjít rána – na zem byste měli dopadnout se zajištěnou zbraní, zcela podvědomě (protože lidi jsou debilové, bylo nutno vymyslet pistole s automatickými pojistkami, ale ani to dost často nepomůže). Nebo když v lese jdete s puškou a upadnete – protože Vás nějaký dobrodinec trefí kamenem do hlavy. Při výuce se osvědčilo dotyčného průběžně kopat do zadku, pohlavkovat nebo tahat za vlasy nad uchem, pokud nedělá všechno absolutně správně. Při velké chybě mlátit klackem. Alespoň mě takhle učil děda – a jak se zdá, funguje to.

        On je totiž obrovský rozdíl mezi bezpečností manipulace se zbraní v kontrolovaných ideálních podmínkách, tedy na střelnici – a v běžném nošení venku. Tam se může stát cokoliv, na což nikoho nepřipraví ani milion ran do terče. Bohužel, taková praktická výuka není většinou součástí zbraňových kurzů, pohříchu ani těch policejních nebo loveckých.

        Důsledkem toho jsou tyto průsery.

        To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Husté.
      Darwinovy ceny hadr.

      Bohužel nikoliv neobvyklé. Proto nechodím skoro nikdy na střelecké soutěže – dokonce ani na ty „profesionální“, tj. třeba policejní. Tam byste viděli věci, že člověku stydne krev v žilách. Jeden čas si každý zbohatlík musel koupit arzenál a řádit jak Buffalo Bill. Policajti si hráli na akční filmy, jak urvaný ze řetězu. Vidět městapáka na střelnici – prchat, nejlépe plazením při zemi a využívat terénních nerovností. Našim „pomáhej a chraň“ je lépe se na střelnici vyhýbat – profesionálové nejsou žádnou zárukou profesionality.

      Ten prostřelený kšilt u čepice z posledního záběru – tohle mi udělal jednou policajt z vedlejšího stanoviště na policejní střelnici. Tomu debilovi zazvonil mobil během střelby, chtěl zajistit pistoli a vzít hovor. Přitom nabitou zbraň namířil mým směrem, přidržel palcem střílející ruky kohout a stiskl spoušť. Normálně to dělal oběma rukama, palcem druhé ruky to jistil, aby kohout neudeřil – jenže v druhé ruce držel telefon. Palec se mu smekl a vyšla rána, Proletělo to 1 cm kolem mé hlavy. Měli tam kamery, takže tu sekvenci mám někde na disku. Co se za tohle tomu hovadu stalo ? Klasika, vůbec nic. Nikdo nebyl mrtvý, takže se vlastně nic nestalo, no né ?

      Nedivím se Rakušanům, u nás to není jiné.

      To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        No, bisťu, aj s mobilmi…

        To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        Mám podobnou zkušenost. Speciálně pro Vás-zadejte si na Tubě „Idiots with Guns“. Výživnější je druhej díl a speciálně poslední cca 2 minuty. Pokud byste dokázal identifikovat tu flintu, budu Vám nesmírně vděčnej, protože tu chci. Proč, to pochopíte ze záběrů 🙂

        To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          To je legenda, tahle flinta. To nejsilnější, co se dělá, teda mimo ruských a finských protitankových pušek – Rusáci měli 14.5mm, Finové dokonce Lahti 20mm.
          Ta finská je taky legenda.

          S protitankovými puškami 14.5mm bojovali nedávno na Donbassu – ničili s tím i moderní tanky a BVP. A používali to jako snajperky na extra dlouhou vzdálenost – ale tam to moc nefungovalo, protože ten náboj do dálky moc nelítá. .338 Lapua Magnum je lepší, mnohem menší a mnohem přesnější.

          Je to šílenost, „navrženo na lov velkých dinosaurů“. Flinta i ten náboj. T-rex znamená Tyranosaurus Rex. Pěkné zvířátko, jen poněkud větší a velmi žravé. Naštěstí nedávno vyhynulo – před 65-ti miliony let.

          Ráže je .577 Tyrannosaur nebo taky .577 T-Rex.
          https://en.wikipedia.org/wiki/.577_Tyrannosaur

          Lepší video – ze stejného zdroje, je tady

          Puška je A-Square Hannibal 577 Tyrannosaur.

          Střílel jsem z ruské 14.5mm protitankové flinty – v Rusku na střelnici. To je zážitek. Ale má to mohutný kompenzátor, takže to není zdaleka tak strašné, jak jsem čekal.

          To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            Známý sbírá náboje, a tak jsem ho jedním tímhle kouskem potěšil. Dostat to do ČR z USA nebylo snadné, ale nakonec to přivezli.

            Video je popsané .557 T-rex, ale mám dojem, jestli to není chyba. Znám jen .577 T-rex.

            Jsou i větší věci – .600 nebo .700 Nitro Express. To původně byly ráže pro pušky na lov nepřítulných koček – lvi, tygři – nebo zuřivých nosorožců a slonů. Pro pušky „poslední záchrany“. Což většinou byly dvouhlavňové kulovnice, zlamovací – jako lovecké brokovnice. Kvůli absolutní spolehlivosti a jednoduchosti obsluhy, protože tváří v tvář (mordu) útočícího lva nebo tygra dost lidí začne zmatkovat.

            To se mi líbí

            • vonrammstein napsal:

              Jsme se s tím Nitrem minuli 🙂 Zrovna googlím, 577 bude správně.

              To se mi líbí

            • vonrammstein napsal:

              Vypadá to, že nikdo žádnou neprodává 😦

              To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Tyhle věci se většinou dělají na objednávku. Složíte zálohu a za rok dva nebo tak nějak máte flintu hotovou. Je to speciálka.

              Když už to někdo má, zásadně to neprodává. Do volného prodeje se to tak dostává jen v rámci dědictví nebo tak.

              Někdy mají ještě požadavky na nabyvatele – jestli je dost podle jejich gusta.
              Např. klasičtí výrobci anglických loveckých pušek se s normálním člověkem vůbec nebaví, na penězích jim nezáleží. Musíte být lord a to ještě nejméně vévoda, jinak máte smůlu.

              To se mi líbí

          • vonrammstein napsal:

            Velice děkuji! A jak by to vycházelo ve srovnání s nábojem 700 Nitro Express od Holland-Holland?

            To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Nevím, ale tipnul bych si, že .577 T-rex bude silnější než všechny ty .500 .600 .700.
              Protože to původně byly náboje na černý prach a dneska jsou Nitro varianty, ale nábojnice je spočítaná na menší tlaky než dělá moderní střelivina. Takže se tam musí dávat buď nitro simulace černého prachu nebo se toho tam sype méně.

              Ten .577 T-rex má moderní vysokotlakou nábojnici, tak to zvládne určitě vyšší tlaky při výstřelu, takže to bude mít vyšší úsťovou rychlost a tím pádem i větší energii.

              Jde o to, kolik Joulů to má úsťovou energii, a pak taky jak rychle ji ztrácí. Ty staré .500 .600 .700 byly navrženy na blízko, takže moc aerodynamiky to nepobralo.

              To se mi líbí

            • vonrammstein napsal:

              Díky! Tak to tak vypadá, že tenhle kvér si asi nedopřeju 😦 Prohledal jsem pár americkejch gun shopů a nic. Já blb prodal před lety úžasně přesnou flintu v .308 Win za směšný peníze… Kdybych se šel radši na pár týdnů pást na zelený 😦

              To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Mě se stalo něco podobného.

              Kdysi mi dědeček opatřil úžasnou lehkou kulovničku Mannlicher, na náboj Mannlicher-Schönauer 6.5×54. Neboli .257 Roberts neboli .256 Mannlicher. Píše o tom i Hemingway. Byla to speciální zbraň na velmi průbojný náboj, extra lehká a malá, vymyšlená pro expedice do Afriky. Určeno na lov slonů, nosorožců a lvů. Díky té průbojnosti se tomu říkalo „jehla“. Ale muselo se s tím střílet přesně – jinak měl lev šanci vyhrát, nemělo to žádnou tu „zastavovací schopnost“, jako právě naopak má maximální ten .577 T-Rex nebo .700 Nitro Express.

              Puška byla z roku 1905. V krásném stavu, někdo se o to pečlivě staral. Byla známá i historie té flinty, ve 20. letech s tím jezdil jeden pražský bankéř na slony do Afriky. Lovil jsem s tím jako kluk. Pak jsem to legalizoval a v 90. letech, když jsem jednou „nutně potřeboval“ peníze, tak jsem to – po dlouhém otravování od jednoho lovce – prodal.

              Dodnes se za to občas pohlavkuji. Ale na druhou stranu, proč ne. Akorát by měl to leželo v trezoru, takhle to alespoň někdo používá. Dotyčný kamarád s tím jezdí po celém světě. A munice je na to drahá, na střelnici to není.

              To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Ježíší můj, to jsou ale kreténi….

      To se mi líbí

    • Dan napsal:

      Hm, a jak je možné, že ta puška opřená o sloupek pádem na zem vystřelí? 0:36

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Snadno. Spoušť škrtla při dopadu na zem o kamínek nebo o hlínu. Proto ho to taky trefilo do nohy, i když byl už dost daleko. Puška v okamžiku výstřelu ležela na zemi.

        Hrozná náhoda.

        To se mi líbí

        • Dan napsal:

          Nemohlo to být spíš „nárazem“ pušky na zem? Vypadá to, že spoušť byla obrácená směrem vzhůru. Není možné, že náraz n..a zem vystřelí náboj někde mezi spouští a nábojem? Moc se v tom tedy nevyznám

          To se mi líbí

          • vittta napsal:

            Pušku s nábojem v hlavni jen idiot nechá bez dozoru…..a také je naprostý základ páskovat tolik nábojů, kolik se jich vystřelí.
            To….prostě,…….. kdyby někdo na střelici nenechal ležet kvér s otevřeným závěrem, tak bude vypadat jak debil…i když jak tak čtu Kchodla, asi je i to možné.
            Když si chtěl zastřelit cíl, má tam cvaknout jeden.
            S nábojem v hlavni se ani nechodí na čumendu k terči, to je prostě flinta připravená střelit a připravený musí být i ten střelec!

            To se mi líbí

          • vonrammstein napsal:

            Ny videu to vypadá, že puška padla na bok. Při tý kvalitě nedokážu poznat, co je to za zbraň, ale tipoval bych na nataženej kohout, kterej brnknul o zem. Zbraně se testujou na pádovou odolnost, při samotným pádu bez dotyku spouště nebo kohoutu by to spustit nemělo.

            To se mi líbí

  8. lujjza napsal:

    Malinko OT
    http://www.novarepublika.cz/2015/11/prezident-ruska-vladimir-putin-podepsal.html
    „Prezident Ruska Vladimír Putin podepsal zákon o odvetných opatřeních na neoprávněné obstavení ruského majetku v zahraničí“

    To se mi líbí

  9. K-k. napsal:

    OT: Pane Bavore, pošta… 🙂

    To se mi líbí

  10. jaa napsal:

    A třeva jsou to všechno zbytečné starosti… kdo ví

    http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/6892-supervulkan-yellowstone-praska-zacatek-apokalypsy

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Takže ďalšia vlna migrácie…

      To se mi líbí

      • jaa napsal:

        Spíš to vypadá, že amíci už delší čas hledají místo kam se přestěhovat – alespoň ti majetnější.. o plebs jim přece nejde. Proč by jinak armádu-a moc represivní tak rozšiřovali po světě a doma se nestarali.

        To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.