Jak rád bych byl Evropan


Sjednocená Evropa (nikoli vojensky, ale politicky)  byla vždy původní česká myšlenka.  Nejdále ji dotáhl Jiřík z Poděbrad. Jenže osud mu nedopřál a jeho nápadu se chytili jiní. Vytvořili nejprve společenství pro ekonomickou a bezcelní spolupráci a stali se přitažliví i pro ostatní. Vždyť kdo by si nepřál volně obchodovat se svým sousedem bez ohledu na to, jakou mluví řečí. Vždyť co jsou to ty různé „přeshraniční“ spolupráce. Přece sousedi nejlépe vědí, kde je tlačí ta společná bota. A návštěva lékaře „za rohem“ je také pro občana výhodnější než cesta do vzdáleného „centra oblasti“. Případné společné sportovní, kulturní či podobné akce také nikomu nemohou vadit. Spíše dokáží zdravě povzbudit přátelskou národní rivalitu.

Jenže politik tu není od toho, aby pracoval pro své lidi. Politik tu je proto, aby pracoval pro  nadnárodní zájmy. A také pro své dobro. Nic mu nevadí, že jeho dobro a dobro jeho poddaných jsou velice často v příkrém rozporu. Takže se stalo, že původně dobré myšlenky se chytili neschopní a všeho schopní politici – duševní impotenti – a tu myšlenku brutálně znásilnili. A začali vymýšlet opatření, omezení, zákazy a příkazy. Pokud se to některým lidem nelíbí, „správně“ je nálepkují  začnou na ně svalovat viny za svou neschopnost a blbost. Protože oni jsou jediní nositelé pravdy a práva. Z Evropy si udělali dojnou krávu a pro sebe bohatě nacpaná koryta. Dneska je chudinka Evropa pouhou služkou Bruselských a Berlínských mocipánů a jejich „národních“ poskoků a podržtašků.

Jak rád bych byl Evropan. Evropan ve svobodné a přátelské Evropě.

Bavor podpis_rex2

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky se štítky , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

60 reakcí na Jak rád bych byl Evropan

  1. Strejda Olin napsal:

    Tady vidíme, že i demokratický politický systém generuje „duševní impotenty“. Praxe ukazuje, že je to spíš pravidlo než výjimka 😦

    To se mi líbí

  2. Cech napsal:

    No tak je to konečně tady :
    http://www.zvedavec.org/komentare/2015/10/6612-nejzlocinnejsi-smlouva-v-historii-je-konecne-predlozena-k-podpisu.htm
    Zde lze jednoznačně uvažovat o tom, že Dienstbierův mluvčí to podepíše tak rychle aby se včas dostal do Bruselu a to o něco dříve než nebude kam.
    Pokud dobře rozumím tak právnicky se podepisuje něco co je tajné, odtajněno to bude až to bude několik let v platnosti.
    Proto v tomto případě váhám a nevím, podle jakých zákonů je nutné podepsat tajnou smlouvu bez znalosti jejího znění.
    Nevím ale nejsem natolik zběhlý v mezinárodním právu, abych byl schopen citovat paragrafy, které toto tak nějak zabezpečují.
    Proto doufejme že po podpisu této smlouvy se EU natolik vzchopí, že nějakých těch 7 – 10 mega uprchlíků zvládne stejně bravůrně jako USA těch 10 000.
    Tož naděje umírá jako poslední.

    To se mi líbí

  3. peter. napsal:

    Abrahamovi Lincolnovi pripisujú túto definíciu : “ Demokracia je vláda ľudu,prostredníctvom ľudu a pre ľud“.Všetci reálne premýšľajúci ľudia,bez ohľadu na svoje politické zafarbenie uznávajú,že takto to nikdy u nás ani inde vo svete nefungovalo a ani nefunguje.Predovšetký politici ktorí sa uchádzajú o svoje zvolenie do parlamentu vo voľbách, tak to nerobia preto,že chcú slúžiť svojim voličom(minister = sluha),ale preto,že túžia po moci a peniazoch.
    Demokracia v pravom slova zmysle u nás funguje len pár dní pred voľbami a v deň volieb.Hneď po voľbách sa demokracia zmení na partokraciu a tá plynulo prechádza do plutokracie.Lebo boli to práve boháči-oligarchovia,ktorí si zvolených politikov kúpili a platili im aj predvolebné PR.Problémom sa ale stáva to,že táto úzka a málopočetná skupina oligarchov vlastniaca väčšinu bohatstva sveta si uvedomila,že ak chce systém ktorý nazývajú demokraciou a ktorý umožňuje ich vládnutie udržať pri živote,tak musia predefinovať význam slova „demokracia“ tak, aby sa v ňom oslabila nosná myšlienka tj,že v demokracii sa musí menšina prispôsobovať väčšine.Tak sa táto oligarchická vládnuca menšina rozhodla,že vytvorí čo najviac menšín(národnostné,LGBTI komunity,imigranti,jednonohí aj hrbatí atď. čím viac menšín,tým lepšie) a v rámci ľudskoprávnej agendy zabezpečí,že väčšina sa musí podriadiť menšinám.Tak sa vlastne dosiahne to,že pojem „demokracia“ sa zredukuje na „ľud vládne a pánom rastú kontá“.
    Takto vidím demokraciu v Európe ja.

    To se mi líbí

      • peter. napsal:

        pán Bavor:
        Všetko sa dá zniesť,pokiaľ sa u nás ešte nájdu ľudia podobní tým z tejto pesničky,U nás takí nevymreli,viem to určite.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Děkuji, bylo to pěkné a věřím, že i mezi námi tací budou. A také děkuji vám i Navajovi (a čobolíkovi) za to, že se bavíte na českém webu jako na slovenském a připomínáte mi dobu, kdy jsme byli opravdu bratři a oba jazyky prostě byly „naše“.

          To se mi líbí

          • peter. napsal:

            pán Bavor
            Tá doba,spoločného štátu Čechov,Moravanov a Slovákov sa celkom isto vráti.Keď pre nič iné,tak kvôli pudu sebazáchovy.Raz sa totiž budeme musieť ako národy postaviť zase na nohy,aby sme znovu vybudovali náš vlastný priemysel,aby sme sa dokázali aj sami uživiť aj ubrániť.Dnes je náš priemysel v cudzích rukách a nám ostali len montovne kde naši ľudia hrdlačia za (v porovnaní so štátmi ktorým sme všetko odovzdali) žobrácku mzdu.Nikdy sa naša životná úroveň nevyrovná životnej úrovni našich kolonizátorov jednoducho preto,že ak sa toho začneme domáhať,tak zbalia svoje montovne a postavia ich napríklad na Ukrajine.Takto rozdelení neznamenáme vo svete veľa.Povedal by som,že skoro nič.A tak s nami aj jednajú.Ak sa znovu nespojíme,tak postupne zmizneme z mapy sveta.A tomu pravdepodobne má napomôcť aj tá imigrantská kríza.Odoláme len vtedy,ak sa znovu spojíme.Veď toto rozdelenie nechcel skoro nikto,len pár kriklúňov na oboch stranách.Klaus ako pragmatický ekonóm sa rád zbavil (v podnikovom žargóne)neproduktívnej divízie a Mečiar si zase chcel posilniť svoje ego a pasovať sa do role otca národa.Na náš názor sa v novej „demokracii“celkom nedemokraticky nepýtal nikto.

            To se mi líbí

            • Ahele napsal:

              Taky si myslím, že to tak nakonec dopadne. Jen Klause a Mečiara nepodezřívám, že by to bylo tak úplně z jejich hlavy. Jo, že toho využili, to zase jo. Ale našim národům slouží ke cti, že jsme to dokázali celkem civilizovaně a to bychom si měli pamatovat a až dojde na lámání chleba dokázat to i naopak.

              To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Možná nám to prospělo,Peter.
              A my v pohodě můžeme začít znovu posílení, nezasvinili jsem si ruce krví, jako to udělaly jiné národy.
              Pak jsem si také pohrával s myšlenkou, nějak se dát do kupy s Maďary a Rumuny,takové lehká konfederace, ale tak úplně nevím, jaká je přesně historická zátěž Slováků s Maďary.
              S Poláky se mluvit nedá…resp. s Poláky jo, ale Polský stát dělá už cca 100 let tu nejblbější politiku, jako si lze představit, ti by nás zatáhli leda do půseru…

              To se mi líbí

          • vittta napsal:

            Tady je jakýsi…řekněme intelektuální prostor, ale když si někdy čtu hokejové diskuze, tak nás většina Slováků přímo nenávidí.
            U Čechů to opačným směrem zdaleka není takové….
            Děsně mě to sere a narušuje to moje teoretické plány do budoucna.
            Tedy…chtěli by vlastně běžní Slováci zase nějakou federaci, či lépe, konfederaci?
            A chtěli by to Češi?
            My tady máme přecijen trošku jiné vidění světa….

            To se mi líbí

            • Hudec napsal:

              Vztah Češi/Slováci nebo naopak Slováci/Češi má samozřejmě dvě strany jako každá mince. Myslím, že na tohle téma by tu byla zajímavá diskuse, neb prostředí je zde neagresivní a i národnostně přátelské. Kdo by zkusil na tohle téma něco napsat?

              To se mi líbí

            • cobolik pacholik napsal:

              jak ja nenavidel machacka mazaka,bo original kokot jak cobolsky buran,lada filaka z praglu mu len povedal,nedelej ze seba blba vole pre tym cobolem,nebo budes vacsi buran jak jses vole,videni sveta vitto?je kukanie samo na seba.

              To se mi líbí

            • Strejda Olin napsal:

              Pár let jsem na Slovensku žil, Slovensko projel křížem krážem, měl a mám jich pár za sousedy. Proti Slovákům já osobně nemůžu říct ani Ň. Jsou mezi nimi stejné nátury jako mezi Čechy. Na nějakého blba narazíte všude ve světě napříč všemi národy.
              Rozdělení republiky jsem dlouho těžce nesl a úplně jsem se s tím nesrovnal dodnes, ale s odstupem si myslím, že to bylo oboustranně prospěšné. Když vidím tu svoloč a parazity ve vládách obou států, neumím si nějakou federální vládu nebo parlament představit. To by nikam nevedlo. Mezi námi „vobyčejnými“ lidmi se vlastně nic nezměnilo.
              Čistě hypoteticky, jakési soustátí Čechů, Slováků, Poláků, Maďarů, Rakušanů a Slovinců by se mi líbilo. Nějakých 73 mil. obyvatel, od Baltu k Jadranu, to by už mělo alespoň v Evropě váhu.

              To se mi líbí

          • cobolik pacholik napsal:

            tu slechtu strakonicku fifth musim popravit,cobolik ma byt spomnuty jak prvy a nie jak treti,aby bolo jasne nad mliecnu drahu,ze cobolik to kurva drotarska z toho zasraneho vychodu,prekurevsko zajebisty zaryty cechoslovakista,bo tak chovany od hovniara a zasranym zivotom potvrdene,ze na jedinu vec som hrdy,ze som CS citizen,ktory passporte neodovzdal nejakemu kokotovy v DC a v NY dali ten cobolsky,jak ja sa tam vadil oni kukali na mna jak na vysinuteho,boli urazeny,bo som bohoval az zem schla,ze kde moje pravo na to co vo mne od mala,ktore mi zobrali a vtiskali nieco druhe,,myslim ,ze ma tam v tom NY budu este dlho pamatat a za 6 rokov musim naspat obnovit,len polovicku toho,bez czecho,to zas bude vystupenie,oni z poza toho neprestrelneho skla na mna kukali so strachom,jak mi z pyska sliny prskali a us passporte na co uz mam davnejsie pravo neurobim,ani za vsetko bohatsvo sveta,bo moje bohatsvo to tam ty moji burani na obidvoch stranach moravy toto mojo zlato,moj poklad bo ja z neho,ja by ich zradil a toto nepripada v nijaku uvahu, pritom moja rodina v cechach bol jeden bratranec v plzni a otcova sestra jeptiska v broumove a stacilo a uz jak maly som sa vytahoval,ze mi mame rodinu aj v cechach,co potom zivotom som zistil,ze to cechy minimum 35% cobolov a tie cechy boli jak moje druhe oko,jak muje druhe ucho a tam sa vyformovalo to,co teraz tu z nejakej riti pise.
            ja nezabudnem do konca zivota,ked som stal okolo zizku po 17 rokoch a kukal na ten znak,gagor mi stiskalo a brat kukal na mna a povedal,ta ja neznal,ze ty az taky saleny,dakujem cechom,ze ten znak tam drzia,ze nemozno zabudnut na nasich kurva,nemozno vymazat roky,obete a nasadenie nasej holoty len tak,preto ja zasadne chodim len na ceske stranky,ja nikdy v zivote som nebol na slovenskej stranke,ci cokolvek cital z nejakeho webu po slovensky,bo ja kurva zatata,tu s pepikami mi fajne a stalo sa na aktualne par krat,ze vodprejskni cobole z 99.9999% ja cujem v sebe podla reakcii pepikov,ze sme jak valasi jedna rodina a ked by prislo na lamanie chleba to bratia,bo proste to v nas,je to predurcene,kurva nebudem ja mat tak blizko k mongolovy,ku nikomu jak ku pepikom bo to moja krvna skupina,este raz nakoniec sa klaniam cechom,bo ja nezabudol,kolko tej holote cobolskej pomohli a hlavne moji burani z vychodu z tej skurvenej hladovej doliny vedia svoje,ja jebem na nacionalistov na obidvoch stranach a nedaj boze,ze by ja mal moc ta po nich.
            este raz,nech tu zije nase viac jak priatelstvo,neviem jak nazvat nasa myslienka,nas kuk,nas na vecne veky,vekov amen.
            PS.podotykam ja obycajny,nijaky predposrany,ani priposrany,nijaky vlezoprdelka,ja kurva zatata a hrdy jak kurva na niektore veci az fanaticky,bo tak ma zivot naucil,tymto pisanim tu sa nemienim pchat nejakym pepikom do riti,ja len konstatujem,nijaku pravdu,ale realitu,co mi dal ten zasrany zivot a nevyvrati any vybuch car bobmy howgh.

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Tak tohle se málokdy vidí, takový text.
              To je fakt od srdce.
              Být takoví všichni…to by byla veliká síla.
              A já?
              Já přísahal na vojně ČSSR, nikdy by mě nenapadlo ani ve snu, že se bude federace trhat, protože jsem neviděl žádný důvod.
              Dokonce jsem tomu nechtěl věřit ještě v r.1992….

              To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Pravda. Největší Čechoslovák ve vesmíru je čobolík a patří mu za to veliký dík. A asi bychom měli být stejně tak hrdi na stát, ve kterém jsme se (většinově) narodili.

              To se mi líbí

            • Faust ze Země ticha napsal:

              Ach jaj, čobolíku…
              Půlka rodiny na Slovensku, půlka v Čechách – za manželku slovenskou Romku, vždyť já jsem typickej federál. 🙂
              Ale moc děkuju za ta slova – však není všem dnům konec a třeba někdy jednou zas bude Československo.
              A jdu si do koutku utřít slzičku…

              To se mi líbí

      • oh napsal:

        No bezva, když nemáme těch intervencí dost, tak si nějaké i vymyslíme. Oni na baktualne.cz moc dobře věděli, proč zatrhli diskuze a proč je postupně dusí i u blogů. (blijící smajlík)

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Být tam diskuse, tak odpověď se seznamem amerických opravdových agresí by zaplnila nejeden „chlíveček“

          To se mi líbí

          • oh napsal:

            Nepochybně. A určitě by se našlo i několik ochotných dobrovolníků, co by baktuálním „novinářům“ rádi vysvětlili rozdíl mezi intervencí a budováním zahraniční vojenské základny – třebas na příkladu základen amerických. 🙂

            To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Peter, súčasné obdobie ma núti veľa rozmýšľať o demokracii a myslím, že v jej chápaní sme urobili chybu a nechali sme sa oblbnúť už pred niekoľkými generáciami. Predovšetkým – požiadavka na podriadenie menšiny väčšine ako „nosná myšlienka“ demokracie, je blud. Toto podriadenie je nevyhnutné len ako východisko z núdze, keď politický dialóg zlyhá. Má to byť výnimočné riešenie, nie systémové pravidlo. Všetci ľudia majú v demokracii rovnaké právo na podiel na vláde a tak by pri správnom vedení štátu spravidla nemali každú chvíľu vznikať menšiny a väčšiny. Poznáte to. „Divide et impera“ – tak nás teda delia na menšiny a vládnu.

      To se mi líbí

      • peter. napsal:

        NavajaMM
        To,že sa menšina má podriadiť väčšine ja základný princíp demokracie platný už v antickom Grécku.Kto nesúhlasil,podrobil sa rezultátu črepinového súdu a stal sa z neho vyhnanec.Väčšina môže akceptovať práva menšiny,no nie v takej miere aby to obmedzovalo jej vlastné práva.Ak tomu tak nie je,tak to nevolajme demokraciou.Hovorím o nadprávach pre menšiny,ktoré im umožňujú aby mohli v niektorých prípadoch diktovať väčšine.A nemám na mysli len rómsku otázku.Dnes sa definuje to, kto tvorí „menšinu“niekde celkom inde ako na Slovensku alebo v ČR.Je to Brusel ktorý ako som už napísal je podriadený Washingtonu a ten zase predstaviteľom svetových finančných elít a korporáciám.Nebezpečné je to,že tieto elity a korporácie majú takto moc,vyrobiť menšinu z akýchkoľvek jedincov,napríklad z pedofilov ak to vyhovuje ich zámerom.Nie Navaja!Toto čo žijeme je totalita najhrubšieho zrna.Žiadna demokracia,ani žiadne „Rovnosť,bratstvo,sloboda“.

        To se mi líbí

        • NavajaMM napsal:

          Peter, súhlasím s Vašou druhou polovicou. No čriepkový súd (ostrakizmus) v antickom Grécku mal úplne iný zmysel ako podriaďovanie menšiny väčšine. Týkal sa len jednotlivcov a rozhodovalo sa pri ňom o vylúčení z komunity – o vyhnanstve. O ničom inom. Bolo to krajné riešenie na odstránenie tyranie. Robilo sa to výnimočne a zriedka. Všetko ostatné politické dianie prebiehalo verejne na agore a zrejme o jeho detailoch sa nám už ani nesníva. Pochybujem však, že „win-win“ dohody vynašli až v Amerike.
          V skutočnej demokracii ide práve o to. Chcem sa so svojim spoluobčanom dohodnúť na obojstranne aspoň prijateľnom riešení. Základom politického umenia je preto vedieť správne formulovať politické problémy. Aby nezneli ako otázky typu „buď zlé – alebo ešte horšie“.

          To se mi líbí

          • peter. napsal:

            NavajaMM
            Prosím,definujte výraz „Skutočná demokracia“.Lebo podľa toho,ako som pochopil to čo píšete o význame práv menšín,tak prezident Kiska,Bútora a všetci tí,ktorých na weboch nazývajú slniečkári a spolu tvoria menšinu v porovnaní s odporcami prijímania imigrantov sú v práve, ak vystavujú hrozbám(zdravotným,bezpečnostným a kultúrnym) moju krajinu a môj národ.Navaja!Aké práva má vlastne podľa vás v systéme ktorý žijeme väčšina?Menšiny svoje práva definujú bez akejkoľvek snahy o dialóg s väčšinou na základe agendy ľudských práv,ktorej princípy celkom isto neboli definované u nás a ku ktorej nikdo z nás nedostal šancu sa vyjadriť.Tak čo je na tomto demokratické?
            V Aténach išlo o priamu demokraciu kde sa menšina jednoznačne musela podriadiť väčšine.
            Dnes USA zdôvodňujú svoje výboje tým,že v napadnutých štátoch zavádzajú demokraciu.Ako do frasa možno niekomu vnucovať demokraciu ak to ľud napadnutej krajiny odmieta?

            To se mi líbí

            • NavajaMM napsal:

              Peter, ešte raz: hovorím žiadne menšiny, žiadne väčšiny. To zaprvé. Za druhé: demokracia je vláda ľudu a to znamená, že na vláde by mal právo zúčastniť sa každý. Nielen Kiska, Bútora a podobní pajáci. A rovnako žiaden z tých pajácov si nesmie dovoliť robiť niečo proti mojej (Vašej aj všetkých) vôli. Chápete rozdiel?
              Tá účasť na vláde, to nie je raz za čas hodiť lístok do urny a zbohom. To znamená ozaj riadiť verejné záležitosti. Chápem, že si to za súčasnej situácie neviete predstaviť, lebo ako ste sami veľmi trefne popísali, náš politický systém na niečo také nie je stavaný.

              To se mi líbí

            • peter. napsal:

              NavajaMM
              Je to preto oxymoron,lebo tie dva pojmy sa vzájomne vylučujú.Spoločenské vlastníctvo VP a plánovité hospodárstvo vylučuje konkurenciu a slobodu podnikania.J.Kornai ekonóm a kritik socializmu tvrdí,že ak by sa takéto spoločenské zriadenie stalo skutočnosťou,tak vo veľmi krátkom čase sa nevyhnutne zmení na kapitalizmus.Že sa jedná o utópiu potvrdzuje aj tento článok
              http://www.sds.cz/docs/prectete/epubl/sre_cjds.htm

              To se mi líbí

          • peter. napsal:

            NavajaMM:
            Ja veľmi dobre chápem ten rozdieľ!Len problém je v tom,že kým ja píšem o dnešnej realite,tak vy píšete o tom ako by tá realita mala(!) vyzerať a v tom ako sa zdá nemáte celkom jasno,lebo
            pod iným článkom ste napísal,že ak by sme tú demokraciu aj chceli,tak by sme „museli vedieť presne,čo vlastne chceme“.Ja chcem socializmus bez akýchkoľvek adjektív,lebo podľa môjho názoru toto spoločenské zriadenie nemá alternatívu ak chceme vyššiu mieru sociálnej spravodlivost a všeobecného rozvoja.A pravdou je aj to,že výraz „demokratický socializmu“je oxymoron ako hrom.A čo chcete vy?

            Líbí se 1 osoba

            • NavajaMM napsal:

              Chcem demokraciu, Peter. Nie je na tom nič protirečivé, keď som napísal, že všetci, čo chceme demokraciu, sa musíme dohodnúť, ako to bude fungovať (čo vlastne chceme), lebo len od mojich predstáv to zďaleka nezávisí. Prečo myslíte, že demokratický socializmus je oxymoron? Viem si predstaviť aj iný socializmus ako „diktatúru proletariátu“. Kľúčom k všetkému je právna a ekonomická definícia vlastníctva (obecne, nielen súkromného). A skúste zabudnúť to, čo nás o tomto učili v škole a na PŠM.

              To se mi líbí

            • peter. napsal:

              NavajaMM
              Vaše doporučenie,na čo mám zabudnúť síce nepovažujem za celkom fér,ale rád vám to trochu objasním.Takže čo sa školy týka,tak ako každý absolvent VŠ v tej dobe,mám aj ja štátnicu z ML.Ale ubezpečujem vás,že oveľa viac námahy ma stálo pripraviť sa na skúšku napr.z patologickej anatómie.No a na vojne sa nepamätám,že by som sa ako absík zúčastnil nejakého PŠM.To zlé čo som prežil na vojne sa spája s mojim núteným pobytom vo VVP Doupov a to dobré je spojené s istou vtedy slečnou z Rakovníka.A ak by vás to zaujímalo,tak som nebol ani komunista,lebo mi túto možnosť nikto neponúkol.Názory ktoré tu prezentujem vychádzajú skôr z porovnávania toho minulého režimu z dnešným a to porovnanie mi vychádza jednoznačne v prospech toho minulého režimu to jest socializmu,so všetkými jeho chybami a nedostatkami.A na to zabudnúť nechcem.

              To se mi líbí

            • NavajaMM napsal:

              Peter, ten Doupov som ako absík tiež veľmi detailne spoznal. 🙂
              Ospravedlňujem sa, ak sa Vás dotklo niečo, čo nebolo fér. Myslel som tým, aby sme to skúsili vymyslieť sami. To, čo nás učili, sa už ukázalo ako nefunkčné.
              Súhlasím s Vami, že ten socializmus bol lepší ako to, čo máme dnes, no vrátiť naspäť sa to už nedá.

              To se mi líbí

            • peter. napsal:

              NavajaMM
              V pohode!
              Dobre sa mi s vami diskutuje.

              To se mi líbí

            • NavajaMM napsal:

              🙂

              To se mi líbí

    • Strejda Olin napsal:

      Paradoxně je to právě demokracie, která plodí místo vlády lidu vládu oligarchie! Lid si zcela svobodně a dobrovolně volí své oligarchy. A ti, aby nebyli smeteni sociálními revolucemi, blahosklonně postoupili lidu celou řadu svobod a práv, v podstatě většinou formálních, protože nepřestalo platit, že velikost politické moci, práv a svobod je přímo úměrná velikosti majetku. A jsme opět na začátku – ve společnosti, kde je jednotlivcům i skupinám umožněno získávat a hromadit majetek do závratných výšin téměř bez zábran a omezení a současně s tím mít v rukou i politickou moc nemůže být opravdové demokracie, protože tu neexistuje žádná spravedlnost ekonomická a lidé jsou tím již „prvotně“ nedemokraticky rozděleni na bohatou menšinu a chudou většinu.
      Všimněte si (navzdory všem teoriím o americkém snu, rovných šancích, o tom, že kdo je schopný a snaživý zbohatne, o tom, že jen neschopní a líní jsou chudí apod.), ani ve vyspělých zemích, kde je tržní ekonomika kontinuálně rozvíjena po staletí, nedochází k růstu bohaté menšiny a ubývání chudých. Jak je možné, že se ony pomyslné nůžky nesvírají, ale neustále rozevírají? Jak to, že třeba v USA, této Mekkce svobodného podnikání, již dávno není většina občanů bohatými živnostníky, podnikateli, obchodníky, průmyslníky a finančníky? Jak to, že jen jedno procento obyvatel této planety vlastní většinu veškerého celosvětového bohatství? Jak to, že těch nejbohatších je stále méně, než těch nejchudších? Jak to, že miliardy opravdu tvrdě, těžce a poctivě po celý život pracujících lidí nikdy neshromáždilo téměř žádný majetek, umožňující jim bezpracný a pohodlný život?
      Odpověď je jednoduchá – protože kapitalistický systém naprosto legálně umožňuje jedněm okrádat druhé! Dokud toto nebude odstraněno, jsou veškeré debaty a diskuse na téma demokracie, svoboda a lidská práva mimo mísu.

      To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        Strejdo Oline, proti tomu, čo ste napísali o demokracii a kapitalizme, nenamietam nič. No ak Vašim ideálom nie je nejaký typ diktatúry, je treba riešiť to spoločne. Politický systém spolu s ekonomickým naraz.

        To se mi líbí

        • Strejda Olin napsal:

          Politická moc vychází z moci ekonomické (už proto je směšné, že se tu neustále mluví o moci lidu, jakoby lid měl v rukou výrobní prostředky), proto změna musí začít změnou ekonomického systému. Jak já jsem pochopil Marxe, není vůbec nutné zespolečenštit všechny VP (stát, tedy lid, by měl vlastnit strategické prostředky – půdu, lesy, nerostné suroviny, energetiku, zdravotní a sociální pojištění, některé banky aj.), jen nedovolit, aby jejich vlastník vykořisťoval své dělníky, pracovníky a zaměstnance. Je tedy možné ponechat VP v soukromých rukou a zavést spravedlivý systém odměňování podle kvality, množství a společenské prospěšnosti práce.
          Je ovšem otázkou, jak demokraticky změnit systém, jehož principy jsou v ústavě zakotveny jako nedotknutelné, správné a nezměnitelné. V pluralitním politickém systému je snad nadpoloviční zisk hlasů ve volbách nemožný a v parlamentu ústavní většina k tak závažné otázce nedosažitelná. Jóó, mají to chlapci chytře vymyšlené.

          To se mi líbí

          • NavajaMM napsal:

            Áno, Oline, myslíte to dobre. Váš záver je brilantný. Hoci sa Vám prepojenie ekonomického a politického systému zdá nevyhnutné, práve tam je koreň všetkého zla. Politický systém je nástroj moci a ak má možnosť ovplyvňovať ekonomické vzťahy, musí byť zahrnutý do všetkých biznisplánov ľudí, ktorí chcú rýchlo zbohatnúť. Tieto siamské dvojičky je treba oddeliť, inak sa nezmení ani ekonomický systém, ani politický. Budú sa vzájomne podporovať. Proti ich oddeleniu ani formálne nemôže nikto nič namietať.

            To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Přesně tak, je to analogie sekulární versus náboženské vlády aneb „co je císařovo, císaři“.

              Politický systém nesmí být propojený s ekonomickým, pak to začne fungovat. Jakmile se dopustí nějaké kupování hlasů – v současné době to má výraz v ovládání masmédií bohatými, je s demokracií amen.

              Právě proto jsou tyto naše diskuse a vzájemné informování tak důležité – internet naboural dosud bezchybně fungující a promazaný politicko-ekonomický vládní stroj.

              Líbí se 1 osoba

            • Strejda Olin napsal:

              Ale pánové… nevěřím svým očím. Vy vážně věříte tomu, že v podmínkách, kde téměř 100% VP a politické moci leží v soukromých rukách, lze bezbolestně tato „siamská dvojčata“ oddělit? Aby kapitalisté drželi ekonomickou a lid politickou moc? Pochopil jsem vás, že věříte, že by to fungovalo? Buďto jste požili, nebo si ze mě děláte šoufky 🙂

              To se mi líbí

              • NavajaMM napsal:

                Strejdo Oline, niekto z nás povedal, že počítame s „bezbolestným“ oddelením siamských dvojčiat?
                Prúser dnešnej doby je v tom, že pomaly už nebudeme mať na výber. Bezbolestná alternatíva už nebude. Vari si ešte myslíte, že nás tento systém nechá dožiť v pokoji na dôchodku a venovať sa svojim koníčkom, na ktoré sme celý život nemali čas? Ste veselá kopa… 🙂

                To se mi líbí

            • Strejda Olin napsal:

              Ne, to jsem řekl já. A na podstatě problému to nic nemění. Možná jen vystraší ty, kteří jsou hákliví na slovo „násilí“ a jako malé děti věří tomu, že „rozdělit dvojčata“ lze bez násilí, demokraticky. Ještě špitnu, že násilí nemusí vždy znamenat potoky krve v ulicích. Ale často tomu tak je, protože držitelé moci nebývají gentlemani, ale spíš gangsteři.

              Líbí se 1 osoba

              • NavajaMM napsal:

                Ano, Strejdo Oline, súhlasím so všetkým, čo ste napísali. Ešte k tomu násiliu na uliciach s potokmi krve – vzniká to práve zo strachu, keď niečo nové a neznáme prichádza príliš rýchlo a neodvratne (asi ako teraz tí migranti). Tie dvojičky by predsa len mal radšej oddeľovať tím chirurgov v stave anestézy.

                To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Tak tohle byla diskuse jaká mi dává smysl.
              Byť výsledek je jako vždy nulový : ti šmejdi nepustí svou ekonomickou moc, a s tím v závěsu (Olin má pravdu – jedno souvisí a závisí na druhém) ani politickou. Bez zestátnění VP, bank, a zpětného prokazování nabytého nemovitého a finančního majetku a navazující 100% daně z neprávem nabytého, nebude ani politická moc pro lid (lidi).
              Na několik staletí, počínaje vznikem kapitalismu (ne že by předchozí feudalismus byl lepší) ovládla svět grupa nenažranců která zavinila nejen dvě světové války, ale i stovky regionálních a občanských, a ono pověstné „rozevírání nůžek“ mezi kontinenty, státy i lidmi. Vždy za pomoci boha vtěleného do duků.
              Světlou chvilku máme za sebou a jsem rád že jsme měli to štěstí v ní prožít většinu svého života. Teď je opět zabetonováno.
              A vím, že ani o trochu víc procent pro KSČM na tom nic nemůže změnit, je to protestní volba a, ve smyslu tatově, volba menšího zla.
              Život naštěstí není jenom politika, ale jsou lidé kterým hodně zasahuje do jejich vnímání životní pohody. Bohužel mezi ně patřím, a zdejší diskutující zdá se taky. .

              Líbí se 1 osoba

  4. st.hroch napsal:

    Není divu, že politikáři kopou za nadnárodní zájmy. Tyto nadnárodní zájmy jim totiž umožnily být zvoleni/jmenováni, protože ovládajkí rozhodující masmédia. Navíc jim umožňují krást ze státního, potažmo z dtačních programů…Takže je mají pěkně na špagátku – loutky.
    Jo, ale rozveselila mě představa, kterak „duševní impotent brutálně znásilňuje myšlenku“…:-).

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Jo, jsem docela zvědavý, co establishment vymyslí, až všechny ty multi-kulti fašistické vlády Brusele začnou padat jak kuželky – při současném blbnutí je to téměř nevyhnutelné.

      Zajímaví jsou také Amíci – když jim týden trvalo, než se zmohli po ruském bombardování na slovo, nechali svoje šmoky v médiích týden vykysnout, než určili propagandistickou linii. Stále působí poněkud bezradně.

      A teď se ozvali i z téměř nejvyšší úrovně – Ash (Popel) Carter, ministr obrany USA, vyhlásil, že v podpoře „umírněných“ islamistů (kteří neexistují, jak předtím přiznali) budou Amíci pokračovat „novým způsobem“ a mnohem silněji, místo výcviku v cizích zemích jim budou dodávat přímo do Sýrie „balíčky“ vyspělé výzbroje a školit velitele. A že prý je budou podporovat letecky, tedy bombami a raketami.

      To zní dost nevesele – pokud to není jen bluf – protože to zákonitě povede k dalšímu fatálnímu porušení mezinárodního práva – v RB OSN nemají šanci cokoliv prosadit přes veto Ruska a Číny. Rusové, kteří se opírají o mezinárodní právo, jistě budou Sýrií požádání, aby uzavřeli vzdušný prostor Sýrie pomocí PVO a svého letectva a nepustili tam ani vlaštovku.

      Pak se ukáže, jak moc jsou Amíci neomalení a pitomí – protože to je bezesporu ruská „červená linie“. Rusové nemohou pak dělat nic jiného než americká letadla sestřelovat. A pokud budou Amíci stupňovat sílu – což možná budou, z USA už vyrazily letadlové a výsadkové lodě – tak to zákonitě narazí na ruskou kovadlinu.

      Vůbec bych se nedivil, kdyby Putin vycenil atomové zuby a šel do toho totálně natvrdo.
      Protože pokud se Amíci přestali bát ruského atomového klacku, musí s ním parkrát prásknout, aby to získalo váhu. Takže to velmi snadno může skončit použitím taktických jaderných zbraní – minimálně hrozbou taktickými jadernými zbraněmi. Určitě je Rusové raději – pro „výchovu“ amerických idiotů – použijí na Blízkém východě než až u svých vlastních hranic nebo přímo v Rusku.

      Protože pokud skutečně Amíci použijí sílu, Rusové nemohou akceptovat žádnou prohru – to by vytvořilo do budoucna precedent a Amíci by to za pár měsíců zkusili ještě silněji a blíž Rusku. USA budou muset dostat řádně přes držku přímo v Sýrii.

      Nedávno jsem na toto téma četl zajímavou úvahu, kde se popisovalo, jak mohla druhá světová válka vypadat jinak – pokud by evropské demokracie skutečně udržely platné mezinárodní právo – a ve Španělsku porazili Franca – což nebylo nic jiného než proxy válka Německa a Itálie s celým „demokratickým světem“, kterou „demokraté“ prosrali totálně. Hlavně tak, že se ukázalo, že vlastně s Hitlerem a Mussolinim západní (plutokratické) vlády souhlasí, místo práva vyznávají jen sílu a mají stejné cíle – jediný v opozici byl Sojůz a mezinárodní demokratická veřejnost – vlastně všichni lidé mimo fašistů a nacistů a všech západních vlád a korporací.

      To předurčilo celý následný konflikt – hlavně Mnichov a pak „porážka“ Francie byla jen overturou následného domluveného společného útoku na SSSR – kdyby se ovšem nezbláznil Hitler a nezaútočil i na Británii. Tím se to celé totálně zvrtlo.

      Španělskem mezinárodní právo padlo jako celek a další konsekvence byly jasné.
      Tak tohle v Sýrii je něco velmi nepříjemně podobného.

      Jestli nechá „západní demokratický svět“ Amíky blbnout, a Rusáci spolu s Čínou a dalšími je v Sýrii a okolí neporazí a neobnoví mezinárodní právo, je WWIII zaručena v plné šíři, mám ten neblahý dojem.

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Ale spíše si myslím, že v Sýrii je již hotovo, Amíci už porážku akceptovali a teď dělají jen tanečky. Protože pokud ne, dojde na přímý střet s Ruskem a pravděpodobně i Čínou. A to američtí vojáci nedovolí, vědí, jak by to nutně muselo skončit. Politici a neokoni jsou blázni, ale vojáci je v tomhle neposlechnou.

        To se mi líbí

        • strejda napsal:

          Nebyl bych si tak jistý. Zatím ukázali, že nejsou schopni ani promyslet krok 2. Sází jen na sílu a moc a trochu úsměvně i na politicko-ekonomickou propagandu. Oni si, ač je to skoro k neuvěření, věří. Oni vůbec neumí ustoupit, nic takového nemají promyšleno. Proto již nyní, a to zatím o nic nejde, tápají a přemýšlí jak dál.
          25 let neměli soupeře, to by se negativně projevilo na každém. Člověku i státu. Proto je nynější úloha Ruska klíčová. Musí být silné, jisté a účinné. Ty rakety z Kaspického moře musel být pro US těžký šok. Vůbec přijít na tu myšlenku a pak ji i dokázat. A patrně to pro Rusy ani nebylo nákladné. Jednou se jich museli nějak zbavit.
          Myslím si totéž co Vy v 23:13. A držme sobě i světu palce.

          To se mi líbí

        • oh napsal:

          Podobně jako strejda si tím nejsem moc jistý. Kdybych použil historické porovnání, trochu mi to připomíná rozdíl v postojích k válce u vyšších velitelů japonského císařského námořnictva před útokem na Pearl Harbor a před Midwayí.

          To se mi líbí

      • peter. napsal:

        To je fakt.Keď američania teraz urobia nejaký nepremyslený a vopred s Rusmi nedohodnutý krok,tak sa svet ocitne na pokraji vojny.
        Dobrá analýza!

        To se mi líbí

      • Joda napsal:

        Samozřejmě, že Rusové své úspěchy v Syrii zveličují a západ je naopak umenšuje. Objektivně, podle hysterie, která zavládla v centrále NATO a ve Washingtonu, se zdá, že se Rusům v Syrii daří.

        To se mi líbí

      • Minorita napsal:

        Je to tak, ne jenom, že jsem zvědav – trnu, aby onen novodobý Rubikon nebyl překročen … Nicméně mám neustále velice nepříjemný dojem, že jedna strana rovnice ( zaručeně ta více rovná 🙂 ) bude podobné Rubikony vyrábět za každou cenu opakovaně …

        To se mi líbí

  5. peter. napsal:

    V Nemecku to vrie a Merkelová to chytá z každej strany:
    http://www.hlavnespravy.sk/bavorsko-pohrozilo-nemeckej-vlade-ze-ju-da-kvoli-utecencom-na-sud/693250

    To se mi líbí

  6. Alena Z napsal:

    A tady je dnešní projev presidenta Zemana v Maďarsku na schůzce presidentů V4.
    Protože se vsadím, že se o tom ČT ani rozhlas ve zprávách nezmínili a v zítřejších novinách se text projevu neobjeví, hlavní zprávou bude určitě zase jen, jak jsme my, Češi, xenofobní a jak uprchlíci pomůžou genofondu… 🙂
    http://www.hrad.cz/cs/prezident-cr/soucasny-prezident-cr-milos-zeman/vybrane-projevy-a-rozhovory/785.shtml

    To se mi líbí

  7. palosino123 napsal:

    Co mi do nějakejch RusoAmeričanů…já šetřím do prasátka, abych mohl navštívit Evropany v Holandsku, Španělsku, Itálii…Uprchlíci, i vy divní Čechové mi to furt chcete znechutit. Jste blbější než ta Merklová a udělejte si z toho téma! Taky by ti frantíci, sasové i amíci mohli někdy přemýšlet a chytit se za vlastní prdel…osvícenci! Bohužel, pro cestovní ruch to není vymazlená situejšn.

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Ale že jste se rozvášnil/a…..
      Jednou mě v hospodě polil číšník. Na moji otázku: „Co se vám to přihodilo, pane vrchní?“ odvětil: „Fernet, vole…“. Byl totiž jak se ukázalo úplně na šrot.
      Co se to přihodilo vám?

      To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      …“Čtu dobře, občas i rád, pokud mně slouží zrak. Právě jsem asi hodinu četl, vstřebával, nadán omezeným sklonem k duševnímu sadomasochismu příliš nepřemýšlel a dospěl k závěru, že svět se požírá od vlastní prdele a sám jsem blbej, když to nechápu…“

      …jsem si mimo jiné přečetl na Vašem blogu! Což o to, nepochybuji, že rád čtete (a už vůbec, že dobře), ale přece jenom nechtělo by se zamyslet, proč se NĚKÝM nechat …“ požírat od vlastní prdele“ a pokud možno i více zapřemýšlet, než …“ příliš nepřemýšlel“, zvláště pak, když to samé požadujete na …“ ti frantíci, sasové i amíci mohli někdy přemýšlet“, tedy pokud nechcete zůstat …“blbej“?
      Jinak fotky máte fajn, jsou prosvícené sluncem a hodně realistické, až mě to evokuje napsat, abyste se při těch Vašich básnických pokusech podání světa občas podíval i přes ten Váš objektiv, nebo se aspoň pokusil nad ním zamyslet, než Vám to zase ti Češi znechutí!

      To se mi líbí

  8. Ahele napsal:

    A co říkáte na toto? Protest priti TTIP a CETA, která je v Německu před ratifikací.
    http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/383071-v-berline-demonstrovalo-nejmene-150-000-lidi-proti-obchodni-dohode-s-usa.html
    Vzhledem k tomu, že podle policie to bylo 150000, podle pořadatelů 250000, tak to pustili i Novinky. Ať je tak nebo tak, je to hodně. To už hnejde utajit. Němci toho všeho už začínají mít zřejmě plné zuby. Podle fotek to skoro vypadá jako když šel Moskvou pluk nesmrtelných.

    To se mi líbí

  9. jaa napsal:

    STV 2 vysílá zajímavý pořed “ Neznámé dějiny Spojených států“ a je to dost ostrý….

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.