Velká zlatá aféra USA


Jako jeden z názorů na prapříčinu současné úporné snahy světové finanční oligarchie o vyhrocení situace ve světě a rozpoutání velkého válečného konfliktu, Vám předkládám překlad vcelku přehledného článku o příběhu zlata…

 

Za devět měsíců roku 2015 ruská Centrální banka (CB) nakoupila 112 tun žlutého kovu, čímž zvýšila jeho množství ve svých rezervách o 9% na 1,3 tisíce tun. Podíl zlata v devizových rezervách CB činila k počátku září t.r. 13,2%. Loni bylo Rusko největším kupcem zlata na světě, když zvýšila své zásoby o 171 tun. Nicméně množství zlata v rezervách CB je ve srovnání se západními zeměmi nebezpečně nízké. Ke konci minulého orku činil podíl zlata v rezervách západoevropských zemí: Německo – 67,7% (3,38 tis.t.), Itálie – 66,5% (2,45 tis.t.),Francie – 65,6% (2,44 tis.t), Holandsko – 55,0% (0,62 tis.t). Podíl zlata v rezervách ECB je 26,4% (0,5 tis.t).  V bilanci státních rezerv USA se nachází 8,13 tis.t zlata, což představuje 71,9% všech rezerv USA.  Na druhé straně v Čínské národní bance uložených 1,13 tis.tun představuje pouhé 1% rezerv této země. Je charakteristické, že jen v zemích staré Evropy a USA překračuje podíl zlata v rezervách 50%. Ve zbytku světa se tento ukazatel pohybuje mezi 3-5% a maximum nepřekračuje 20%.

Při tom je ovšem část západoevropského zlata uložena v USA. „Indie a Čína nakupují zlato v obrovských množstvích. Na trhu v Londýně prakticky nelze najít fyzické zlato, které by bylo možné odeslat těmto zemím. My stále dostáváme z Ruska požadavky na dodávku zlata do Indie a Číny, protože reálný kov nikdo nemá“ – oznámil v interview Bloomberg TV předseda jednoho z největších těžařských a metalurgických holdingů Ruska „Petropavlovsk“ Peter Hambro. A to je jen jeden z mnoha signálů, že se na světovém trhu zvyšuje deficit fyzického zlata a roste bublina na trhu derivátů (papírků), emitovaných se zlatým zajištěním. Loni světová produkce zlata  dosáhla 3,11 tis.tun, zatímco poptávka dosahovala 4,28 tis.tun. To se nicméně do cen kovu na burzách příliš nepromítlo a zlatu se prodávalo v rozmezí 1.100 až 1.300 USD za unci (31,103 g). V letošním létě byla na burze Comex v New Yorku poptávka po 550.000 uncích fyzického zlata, zatímco burza tou dobou měla k dispozici pouhých 370.000 uncí. FED USA poskytl pomoc prostřednictvím banky JP Morgan a pokryl deficit 5,29 tun. Přitom cena zlata podle futures kontraktů tou dobou činila pouhých 1.085 USD za unci.

Pokles burzovní ceny zlata při jeho současném fyzickém deficitu odporuje zdravému rozumu, nicméně tato „zlatá“ historka víc než cokoli jiného svědčí o pevnosti současného světového finančního systému, který vede svět ke krachu. Problém spočívá v tom, že cena zlata na světových trzích, stejně jako dalšího zboží – např. ropy, nebo obilí, je určována obchody futures kontrakty, které předpokládají dodávku zboží za určitou dobu. Hlavními kupci takových kontraktů jsou spekulativní hedge-fondy, které kupují futures, aby je dále přeprodaly. Samo zboží k tomu fyzicky nepotřebují. Současně ale finanční instituce a burzy, disponující významnými zásobami slitkového zlata, aby uspokojily rostoucí poptávku na trhu, emitují stále nové deriváty, které jsou ovšem kryty pořád stejným množstvím zlata…

Na Chicagské zbožové burze v létě 2015 připadalo na každou unci fyzického zlata 124 dispozičních oprávnění. Kolik ve skutečnosti stojí fyzické zlato, je neuvěřitelně těžké spočítat kvůli obrovskému každoročnímu přírůstku nových zlatých derivátů, nicméně se takové pokusy dějí. Ekonom Adrian Douglas, člen správní rady Golden Anti-trust Action Committee GATA, například na základě údajů Londýnské burzy spočítal, že světový burzovní obrat zlata činí zhruba 180,5 tis.tun ale každoroční nabídka fyzického zlata pouhých cca 4 tis.tun. Z toho plyne, že na jednu unci reálného zlata připadá 44 uncí zlata „papírového“, z čeho vyplynulo, že při burzovní ceně 1.200 USD za unci činí cena fyzického zlata 54 tisíc USD.

Jak známo, v roce 1971 byly zrušeny Bretton-Woodské dohody a dolar dočasně přestal výnosem prezidenta Nixona být směnitelný za zlato a od tohoto momentu, podle prohlášení amerického ministerstva financí,  se množství zlata v jeho rezervách neměnilo. Přitom se deklaruje, že je dolar podložen důvěrou, nebo zajištěn veškerým zbožím a službami produkovanými ekonomikou USA. Tak tomu ovšem není: dolar je i nadále podložen zlatem, ale jeho přímá výměna za zlato je dočasně pozastavena.

Pokud je dolar nadále zajištěn neměnnou zásobou zlata, pak musí být buď devalvován o hodnotu zvýšeného množství peněz, nebo musí být devalvováno zlato. Tedy úměrně růstu objemu peněz měla rychle růst i nabídka zlata. Protože ale takový objem fyzického zlata k dispozici není, zaměnili ho papírky. V roce 2006 FED snížil sazbu na 0,25% a zahájil program kvantitativního uvolňování (QE), který lze zjednodušeně nazvat tisknutím peněz. Ceny zlata na světových trzích začaly růst už v roce 2005, stejně jako obraty v obchodu zlatem a od té doby málem geometrickou řadou začalo stoupat množství papírového zlata. V této gigantické aféře jsou namočeny FED, anglosaské banky, např. JP Morgan Chase, HSBC, RBS, ale stejně tak i centrální banky západoevropských zemí, majících značné zásoby fyzického zlata.

Nicméně od poloviny roku 2013 se cosi stalo, nejspíš FED ztratil kontrolu na dolarovou masou. A právě v té době začaly řeči o konci programu kvantitativního uvolňování (zastavení tiskařského stroje) a řada evropských zemí, např. Německo a Holandsko požadovaly od USA své zlato uložené ve FED. Pokud by všichni držitelé „zlatých“ papírků požádali o vydání fyzického zlata, zlato by nestačilo. Trh zlata se zhroutí a spolu s ním i dolar. A za dolarem bude následovat euro, protože zlato, které má zajišťovat měnovou stabilitu evropských zemí, je uloženo v USA pro zajištění amerického dolaru. Prakticky okamžitě se znehodnotí papíry nominované v dolarech a eurech a společně s nimi se znehodnotí devizové rezervy všech zemí světa a jediným, co si zachová svoji hodnotu, bude – zlato…

*) Komoditní futures jsou podobně jako jiné termínové obchody založeny na tom, že dnes uzavřené obchody jsou vypořádány k pevně stanovenému datu v budoucnu. Futures se obchodují na tzv. margin, což znamená, že investor na ně vynakládá jen určitou část skutečné hodnoty obchodu. Zpravidla jde o 5 až 15 procent nominální ceny tzv. kontraktu, který obsahuje přesně stanovené množství určité komodity. Jejich prostřednictvím se pak s komoditními futures obchoduje. V současné době má ale většina komoditních obchodů spekulativní charakter, k čemuž přispívají hlavně tzv. hedgeové fondy a další spekulanti.

Zdroj: http://regnum.ru/news/polit/1979405.html

hroch-hlava

Příspěvek byl publikován v rubrice hroší kůže se štítky , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

50 reakcí na Velká zlatá aféra USA

  1. Hudec napsal:

    Jako „neekonom“ tomu moc nerozumím, ale stejně jste mě potěšil, Hrochu. Pokud se alespoň trochu blíží pravdě uvedený výpočet, že reálná cena fyzického zlata/zlatých slitků ryzosti 999 není burzovních 1200 USD za unci, ale při pádu burzovního „zlatého“ systému bude někde kole 54 000 USD – nu, to je fakt zajímavý předpoklad.

    To se mi líbí

    • Jethro napsal:

      Marná naděje. Až to bouchne a zlato bude stát 54000 USD, ten USD bude bezcenný a nekoupíte si za něho ani rohlík. A EURo – nápodobně.
      Ale pokud bude u kormidla Kalosek, tak Česká koruna zůstane ostrůvkem stability, který to neovlivní 🙂

      To se mi líbí

  2. Jethro napsal:

    Světová ekonomika západu je postavena na obchodování s větrem, nebo spíše s iluzemi a očekáváními. Chceš zlato? Nemám, ale tady máš poukázku, že budu mít. Chceš kukuřici? Nemám, ale tady máš poukázku … Jo a mám dluhy, nechceš výhodně koupit? Vyděláš balík.
    Nemá to nic společného s reálnou směnou zboží a služeb. Ta tvoří jen zlomek „ekonomiky“, na který dohlédne běžný občan.
    Až to praskne, otázkou je jen kdy, bude to drsné. Jedno je jisté, že těch poukázek se světoví miliardáři nenají. Jó, Sůl nad zlato. Jak je tato pohádka i po letech aktuální.
    Nejvyšší čas poohlédnout se po nějakém plácku s úrodnou půdou a nějakým tím zvířectvem …

    To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Plácky by byly, zvířectvo se namnoží, ale nemám a nebudu mít zbraň a drzé čelo. A ta je v takovýchto dobách nad zlato, nad dolar, i nad plácek. Takže zase budu mít smůlu …
      Dal bych to radši do JZD a dostával naturálie 🙂 .
      Ale to taky nebylo ideální a dokonalé, že, ehmmmm ….

      To se mi líbí

    • Cech napsal:

      No zde nevím ono je to s tím zvířectvem ošemetné.
      Kolik že to % VKS vlastně drží agrofert ?

      To se mi líbí

  3. kchodl napsal:

    Zlato je – mimo hračky burzovních podvodníků – také důležitý průmyslový kov, hlavně v elektrotechnice. Takže jeho cena se promítá i do cen mnoha průmyslových procesů a výrobků.

    Například, průměrně z 200 rozemletých notebooků se v kyanidu vylouží asi 5 trojských uncí zlata. Tedy v jednom notesu je 1/40 tr. unce. Bajvoko tedy asi za 1000 korun. Pokud by reálná cena zlata byla 50x vyšší, každý notebook by stál „o něco“ více. Místo 20 tisíc 70 tisíc.

    Každopádně na „trhu“ zlata je vidět, že pan Mises, pan Hayek, pan Rothbard a další libertariáni byli spíše dobří spisovatelé a manipulátoři než ekonomové. Trh je natolik manipulován, že žádným trhem není. Tržní ekonomika je blábol, jedná se prakticky o náboženskou ideologii, ne o ekonomii. Není divu, když byla v opozici k marxismu-leninismu, tam je to podobné. Dvě strany jedné mince.
    Jeden větší magor než druhý. Ale libertariáni se alespoň lépe čtou, proto dočasně vyhráli. A také říkají každému „záleží jen na tobě“, což sice zní skvěle, ale – nalejme si čistého vína – není to tak úplně pravda, vlastně skoro vůbec. Ale proti Marxovu „na jedinci nezáleží, jsi naprosté hovno, sám nic neovlivníš“ to je alespoň optimistické a uklidňující.

    Údaje o množství měnového zlata v držení čínské národní banky (a ruské) jsou pochybné už jen z hlediska selského rozumu. Donedávna to žluťáci měli jako státní tajemství, ale když Západ rozjel svou propagandistickou mantru o „otevřené ekonomice“, tak prostě Číňané vypleskli nějaké číslo. Pokud totiž těží tolik, kolik se dá soudit, navíc všude po světě zlato nakupují, nemohou mít méně zlata než má třeba Itálie (v US sejfech, hahaha). Rusové to samé. Mají největší geologické zásoby, rozvinutou těžbu, a nejméně měnového zlata ? Je to možné, ale jen tehdy, pokud většinu svého zlata mají schovanou někde mimo dosah bankéřských šizuňků.

    Číslům různých „oceňovacích“ agentur a institucí, ratingovým a asset managorům není třeba přehnaně věřit. Celý kšeft je založen na důvěryhodném lhaní, čím důvěryhodnější lhář, tím je dražší. PWC, Delloiti, … Občas se to přežene a pak je malér, viz. třeba Andersen Consulting. Ale ti měli drze pohádkářství tak nějak už v názvu, skoro to vypadá, že firmu založili a vedli potomci Hanse Christiana, dokonce to i blbě dopadlo 🙂

    Hodně zlata má prý také Vatikán, někde se píše, že až polovinu všeho měnového zlata.
    Hlavně že šéf Vatikánu, „děvka babylónská“, toho času František, je téměř chudobu slavící františkán. To mi připadá stejně legrační jako cimrmanovská věta „chudým rodičům se narodil bohaty hrabě Nikolič“, jenže naopak.

    Ale stačí se podívat na vyžraného psychopata Duku ve zlatém ornátě, vzpomenout na zločin „restitucí“ a už to tak zábavné není. Duka, Duka, Duka, ďábla pravá ruka.
    🙂

    To se mi líbí

    • Faust ze Země ticha napsal:

      Khodle, ač vzděláním ekonom (a léta pracoval v ekonomickém výzkumu) tak přiznávám, že současné ekonomii, založené na učení takových velikánů (které jmenujete) jaksi nerozumím.

      Zlatý standard – to zní hrdě, že?

      Jakožto stařec nad hrobem si spíš připomínám jednu píseň: „…vše, čeho člověk užívá, z šlechetné práce vyplývá…“, no a teď mi, prosím, řekněte, co vyplývá z obchodování s obchodování s tzv. deriváty, s future value apod.
      Jako by lidstvu nestačila Velká krize třicátých let minulého století…

      Jakožto stařec nad hrobem se velmi obávám, že si Západ kope svůj hrob (tuším, že to řekl V. I. Lenin).

      Takže IMHO: ono ani tak nejde o zlato, ale o tu lidskou práci – a ta je, bohužel, upozaděna.

      Ale já taky vím, že ze mne mluví stařecká nostalgie… jenomže báje o králi Midasovi mi přijde až krutě výstižná.

      To se mi líbí

      • Jethro napsal:

        Ano, toto je podstata problému.
        Jedna ekonomika, do které trochu vidíme, řeší vztah odměny za práci.
        Druhá ekonomika – ta miliardová považuje za práci i spekulace (nejen) s penězi.
        Kdysi jsem se dost tvrdě pohádal v diskusi o „zaslouženosti“ zisků nejmenovaného miliardáře (?), který, jsa geniálním programátorem, pomocí počítačů točí na burze prachy v krátkodobých spekulacích a burza ho za to údajně ještě chválí.
        Já toto považoval a považuji za přímo škodlivé, jiní to obhajovali jako druh práce a adekvátní odměnu za chytrost. To navíc neřeším problém, že burza nic nevyrábí – ani ty peníze, že jde jen o jedno velké kasíno, kde někdo obere někoho jiného. Ale to bych se zase dostal s mnoha „neo“ do lité řeže…

        To se mi líbí

    • okolojdoucí napsal:

      Kchodle, Vy to opravdu berete stále „kratší zkratkou“ přímo k podstatě. Takhle to neumím. A ještě se u toho člověk (hořce) zasměje. Dávám si díky Vám pracovní pauzu a rozvíjím v hlavě téma Andersen Fairy Tale Consulting vs. Grimm Brothers Turnkey Solution, popř. problém uplatnění dědické daně na případ hraběte Nikoliče. Děkuji Vám.

      K Vašemu závěrečnému verši mohu na malou oplátku dodat jen tuto geniální „vizi“: https://www.youtube.com/watch?v=8NaGD6liVDo

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Já děkuji Vám. Myšlenku s pohádkáři jsem jen tak nedbale nadhodil, ale Vy jste ji mistrně rozvinul. Dědická daň případu hraběte Nikoliče mě myslím bude bavit zbytek dne.

        Česká soda je výborná. Také „Píseň spokojeného faráře“ není špatná:

        To se mi líbí

    • Jethro napsal:

      Khodle, vy se dost orientujete ve zbraních atp. Co říkáte tomuto?
      http://aeronet.cz/news/obchodni-centra-v-usa-jsou-v-tichosti-prestavovana-na-detencni-tabory-priprava-na-ekonomicky-kolaps-zeme-nebo-nasilnou-implementaci-nwo-v-usa/
      Vím – aeronet není právě nej zdroj, nicméně ta vložená videa cosi ukazují, a ukazují pro cosi pro mne divného.
      Je to tady OT, ale celkově tak ani moc ne.
      Váš názor?

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Zajímavé. Ohledně obchoďáků, to se mi zdá přitažené silně za vlasy, ale bílá auta UN mě docela zaujala, jakkoliv je vnitřní operace v USA pod hlavičkou OSN nesmyslem.

        Dlouhodobě se dá vysledovat, jak Amíci jedou ve všem podle mustru. Od technických věcí přes obchod až po politiku a armádu – když nějaký postup vyjde, hned to nějak pojmenují, zobecní, chytí se toho spousta „leštičů prdů“ a snaží se to nasadit všude. Jakmile se jim nějaká operace povede, používají to do zblbnutí dál, i když jsou podmínky úplně jiné, naprosto neflexibilně. Prostě uznaný a schválený „korporátní přístup“.

        Můžete to vidět třeba na manipulaci s cenami ropy – vyšlo to proti Rusákům jednou, tak to vyjde určitě i podruhé – přesto, že to propíchlo americkou frakovací burzovní bublinu, zničilo americké a kanadské těžební firmy, silně poškodilo všechny západní spojence a jejich těžaře, „spojence“ Saudy to stojí ohromné peníze, … – a na Rusáky to ve finále nefunguje, protože oni mají náklady v rublech, který devalvoval, vývoz ropy pro ně není zdaleka kruciální … prostě celé to byla „střelba do vlastní nohy“. Nehledě na to, že i účinek za Reagana byl vymyšlený novináři, tehdy dělala ropa 3% sovětského vývozu.

        UN operace byla několik let – od úspěchu v Bosně a vůbec v jugoslávských válkách – úhelným kamenem amerického pronikání kamkoliv. Zabránila napadenému se vojensky bránit, přičemž „hybridní“ bojovníci měli pré. Použili to několikrát, pokaždé to vyšlo.

        Stejně pokaždé hráli s „uprchlickou kartou“. Před bombardováním Srbska, například, používali „uprchlíky z Kosova“, aby si vynutili Evropský souhlas. Stejně to udělali teď s plánem „konečného řešení“ Assada. A dá se čekat, že to samé bude následovat s Ukrajinou – jako první bod vyvolají ukrajinskou uprchlickou vlnu na Západ. A pak bude nutno „ochránit uprchlíky“ a tak dále, známé schéma. Vojska OSN, následně bombardování za účasti „mezinárodního společenství“.

        Nedivil bych se, kdyby to zkusili znovu – když „Visegrad battlegroups“ se k boji s Rusem nějak nemají, jejich nový sanitární kordon a kanonenfutr nechce chcípat, je nutno přitlačit, pod hlavičkou OSN.

        Z toho všeho soudím, že americké UN cvičení je cíleno k nasazení na Ukrajinu. Také z toho, že probíhalo na severu, v lesnatých státech, na rozbahněných cestách a nakonec i na Aljašce. Dělá to na mě dojem cvičení pro podmínky jarní/podzimní až zimní Ukrajiny. Nikde jinde takové podmínky nejsou.

        Evidentně se v Ruině dá čekat další kolo. Kdy to spustí, je otázka. Zahájit podzimní ofenzívu nestihli, teď bude „rasputica“, tak možná až bahno zase zmrzne. Takže buď listopad nebo až začátkem zimy. Nebo na jaře.

        Oni vždycky dělají všechno velkoryse, plány jsou provázané, útok je veden na několika frontách. Ale koordinace Sýrie – Ukrajina se jim nějak vymkla. Rusák jim do toho hodil vidle, nechce mizera spolupracovat.

        Reagují zcela typicky – používají stejný plán, ale větší sílu. Jenže pořád to nejde. Kromě toho je to absolutní mediální prohra. Totální debakl.

        Jak bylo patrné už pár let zpět, USA mnoha svinstvy způsobily, že mediální a kulturní maska „dobra“ tomu jejich nacismu zcela spadla. Jejich desetiletí budovaný „soft power“ je v čudu.

        Dnes lžou úplně otevřeně a jejich prezident mluví v OSN tak, že by to bylo trapné i Hitlerovi. V Kongresu otevřeně mluví o tom, že by chtěli sestřelovat ruská letadla nad Sýrií – v suverénní zemi, kde jsou Rusové na pozvání legální zvolené vlády a bojují proti teroristům.

        Amíci se už nezatěžují ani vymýšlením nějakých Gliwic nebo Tonkinských incidentů. Prostě napadnou suverénní zemi a je to. Přiznají, že cvičí a financují teroristy, které celou dobu – mediálně – pronásledují coby viníky 9/11. A to naprosto oficiálně, ústy McCaina, který není jen tak někdo, ale významný ústavní činitel.

        To se mi líbí

        • oh napsal:

          Obama nedávno sliboval víc vojáků pro mírové mise OSN a určitě pro ně bude potřebovat i nějakou tu techniku.
          http://zpravy.e15.cz/zahranicni/politika/obama-slibil-mirovym-misim-osn-dvojnasobny-pocet-vojaku-usa-1231324
          I když nepochybuji, že by se v Pentagonu líbilo, kdyby se mohli vnutit přímo na ruskou hranici pod vlajkou OSN, když to jako NATO nevyšlo. Mohou to klidně i nacvičovat, jenže…
          Vecpat se někam pod vlajkou OSN už nebude tak jednoduché jako dřív – Rusko i Čína si US namontování se do občanské války v Libyi coby bojující strana určitě dobře pamatují, obě země jsou stálými členy RB a další podobná příležitost se myslím nebude opakovat. Veto a šáteček. Američanům už zbývá jen slavné „mezinárodní společenství,“ tedy právně bezvýznamná floskule, reprezentující ad hoc sestavenou koalici ochotných poskoků. Těch je stále dost, zvlášť když je mohou střídat.

          To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            25 let Amíkům finta přes OSN vycházela, tak proč to ještě nezkusit.
            Zachytil jsem před pár měsíci mnoho úvah až požadavků na účast „mírových sil“ OSN na Ukrajině, v těch amerických politických časopisech, něco protlačovali i přes Frantíky a Němce. Rusové ani Číňané si to už líbit nenechají, budou to jistě vetovat.

            To „uplatňování vzorů“, „design patterns“, „political patterns“, „process patterns“, to je vidět všude.

            To se mi líbí

        • jaa napsal:

          Obávám se, že se mylíte s tím cvičením UN na Ukrajinu. Já si spíš myslím , že je to xcvičení na – na severní cestu – když se jim jižní – Afghánistán, Irák, Lybie, nepovedla i když tam měli nějaké menší „malá domů“ – což je sice mrzuté ale furt to ne definitivní. Může se stát – že se tamější nakonec domluvěj , když jim dojde , že jsou sami proti sobě- což většinou dojde někomu dřív, někomu později – podle nátury – všechno znárodní a pojedou po své linii. Ju a A sýrie se jim snad taky hatí, Ukrajinu sice rozvrtali, ale prostřední cesta se díky\- šprajcu Donbasu a hlavně Krymu – kterým to zdá se myslí rychleji a líp než ostatním na Ukrajině…taky padla. Víte to :
          Soustřeďování vojska do Polska, Litvy, Estonska a přidám k tomu Finsko- které furt moc stojí o ruskou část Karelie.- víte co je tam dřeva na vývoz–.. … vychází mi to na severní baltskou cestu – kterou měla chránit jedna z nedodaných maxi lodí. No Petrohrad je jak známo vystaven na bažinách a, kterých je v okolí dost. Proto to strašení Bělorusů a Baltských republik – Ruskem -vyčuhuje jak sláma ze škrpálů. Petrohradská oblast jak stvořená pro podobné akce – alespoň se zdá což si mysleli i fašouni…. a současné emerické tažení jede jak se zdá podle stejného scénáře….
          Možná se mýlík – kéž by – ale….

          To se mi líbí

  4. vittta napsal:

    Velká zlatá aféra není nic, proti velké humální a intelektuální aféře u Janiky.
    Tak Ondřej argumentue rázně a tvrdě proti Hauptmannovi, ale je to právě Hauptmann, kdo se chová hrubě a vlkádá Ondřejovi něco do úst.
    Ondřej ale nechce hrát podobně falešnou hru.
    Píše ve svém textu že:
    „Takže tuto vaši „kousavou poznámku“ já pochopil, a beru za projev vaší vlastní argumentační impotence a snahu o dehonestaci mé osoby něčím co je mi odporné. Vypovídá to samozřejmě více o Vás než o mně. Tímto v osobním duchu, jenž jste tu inicioval Vy, končím. “
    Ondra v osobním duchu končí, to není jeho chleba, za což jsem ho pochválil, protože osobní duch je duch špatný.
    Jenže…
    Kus níže už ale, jak byl v rauši, napsal, že:
    „Tady totiž i „socky“ přejímají ODSáckou konzervativní rétoriku, že ten kdo patřičně nepřispívá do sociálního systému, nemá z něj co čerpat. Přitom mu nedochází, že sociální systém je proto „sociální“, aby ti kdo z něj čerpat NEPOTŘEBUJÍ přispívali těm, kdo do něj nepřispívají ale naopak z něj ČERPAJÍ. A ano, jak říká Bavorova hnědá suita ala vittta a kchodl, nelze solidaritu vynucovat! Bravo, tohle říkal vždy Topolánek a Drábek, že sociální přerozdělování, progresivní zdanění a de facto silná novelizace důchodů prvním průběžným pilířem (namísto individuálního fondového systému) je NÁSILNĚ VYNUCENOU solidaritou“
    Já tam vidím hnedle tři osoby, které nijak nesouvisejí s obsahem jeho rázné argumentace.
    Pan Bavor, já a Kchodl.
    A už nám připálil nejen naše politické přesvědčení (nahnědlí) ale rovnou i objekty našeho fandovství. (Topolánek, Drábek)
    Já jsem ale rád, že diskuze u Janiky je napříč politickým spektrem, že Janika bez ohledu na názor svůj, dává prostor jedincům s názory jinými, ba přímo opačnými.
    Karlikovec a antikomunista Ondra dokazuje, že cílené vyhazování politikckých oponetů z blogu jsou sprosté pomluvy, a že zakázány jsou pouze ty věci, které jsou v rozporu se zákonem ČR, zejména pak hrubý rasismus.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      vitto
      nechte to plavat. Berte to stejně jako já jinde. Dneska je to vzdálená až neskutečná mlhovina, do které nedohlédnu a ani se nesnažím. Možná jste ještě stihl zaregistrovat moji diskusi s Janikou. Prostě jak pravil pan Karfík, když přijímal do práce Františka Koudelku: Je to marný, je to marný… Je to marný.

      To se mi líbí

  5. Alena napsal:

    cituji z článku…….Podíl zlata v devizových rezervách CB činila k počátku září t.r. 13,2%. … Nicméně množství zlata v rezervách CB je ve srovnání se západními zeměmi nebezpečně nízké…….. Podíl zlata v rezervách ECB je 26,4% (0,5 tis.t).
    Procenta jsou pěkná věc, ale je dobré vědět, jaké jsou devizové rezervy, z čeho se skládají. Vím bezpečně, že v ČR to bude propadák, protože devizové rezervy budou z velké části tvořit americké dluhopisy.
    Jak tak koukám, ani evropská centrální banka na tom není dobře. Podíl zlata v rezervách ECB je 26,4 %, což je pouze 0,5 tis.t, zatímco ruská centrální banka má dle článku 1,3 tisíce tun, což tvoří pouhých 13,2 %. Takže ruská centrální banka má obrovské rezervy proti té evropské.
    Velmi by mne zajímalo, zda se ruské centrální bance podařilo odpoutat od dolarového diktátu.
    Prozatím je totiž celý svět ovládán FEDem. Nebo už se blýská na lepší časy?
    Na ten web ostrov Janiky se už radši nechodím dívat. Pokud se ovšem neustále vrací paní Janika k jednomu tématu, vnitřně si jista není, a musí se proto nechat svými soudruhy jako Ondřej apod. neustále ujišťovat.

    To se mi líbí

  6. oh napsal:

    Úplně a naprosto OT. Z tv zpráv jsem zaslechl, že zemřel Oldřich Lipský. 😦

    To se mi líbí

  7. e-liška napsal:

    Také asi tak trochu OT a nejsem si jistá, jestli to sem už někdo také nedal, pokud ano, tak se omlouvám. Na OM píše paní zajoch o anketě v Daily News k Putinovu a Obamovu projevu v OSN- čí argumenty byly silnější a vyšlo: 4 procenta Obama -96 procent Putin. Nedalo mi to a našla jsem si tu anketu, a je to tak. Ne že by to něco znamenalo, ale potěší to.
    http://www.nydailynews.com/news/politics/obama-blasts-putin-calls-racism-u-s-article-1.2376950

    To se mi líbí

  8. Strejda Olin napsal:

    Na mě jsou takové články moc složité, stejně jako třeba fungování burzy. Celá ta vychvalovaná tržní ekonomika a neviditelná ruka trhu jsou relikvie z dob kapitalismu volné soutěže, podobně jako živnostník, ve kterém stále vidíme Pištěka, Plachtu a jiné postavičky sladkých filmů pro pamětníky (těch je už ale poskrovnu). Ta naivita, která nás ale rychle opustila, byla dobře vidět v 90. letech. Jedno je však stejné již po staletí – naprostá většina zaměstnavatelů nevyplácí svým zaměstnancům spravedlivou mzdu, chová se k nim povýšeně a nepovažuje je za sobě rovné, nezaměstnaných je víc než těch, kteří prostě nikdy pracovat nebudou, strašidlo vyhazovu obchází dílnami, stavbami, kancelářemi a fabrikami, být úspěšným a současně poctivým a čestným podnikatelem je výjimkou a víc než na vlastních schopnostech je úspěch závislý na náhodě a štěstí. Ne vážení, i když jsou doba a formy jiné, obsah pojmů kapitalismus, buržoazie, krize, dělnická třída, vykořisťování a společenské třídy zůstal téměř nezměněn. Jen v době globalizace 21. století vypadá jinak, než ve století 19. a 20.

    To se mi líbí

  9. jaa napsal:

    Něco odjinud:

    UFF

    To se mi líbí

    • jaa napsal:

      Víte jak to zní – sto melounů 🙂 . Jo jo, kde jsou ty časy kdy se chodilo na Rivcu – buď za kačku či dvě se skříňkou, nebo lesem na plac na druhé straně řeky a maminy či rodinky s prťaty k brouzdališti u splánku, kde bylo díky\ šíři řeky ta 20 čísel a na deku na trávě….. , vzámečku byla hospoda a tancovalo se na podiu u altánu… to už není pravda.. ale bylo to fajn a nikomu nevadil příchod a odchod přes kopec či Kolonku… hmm……Jo pokrok , ale proč se mi taknějak ten za drahý peníz „organizovaný „sport a oddych nelíbí…

      To se mi líbí

  10. Minorita napsal:

    Sice malinko OT, ale doušek na dokreslení názorového směru a způsobu za louží 🙂 …
    http://www.youtube.com/watch?v=LLtm-3jTJWE&feature=youtu.be

    To se mi líbí

    • oh napsal:

      Myslím si, že Bartas to zase vidí moc růžově. Skoro jako kdyby neviděl nebo si nepamatoval řeckou dluhovou krizi. Když euroelity nechtějí, neslyší žádné argumenty. Potřebují „jen“ zlomit odpor a udržet svou autoritu, o nic jiného pak nejde.
      Kdybyste v socialismu chtěl něco sabotovat, prakticky nejlepší a navíc nenapadnutelný způsob by bylo začít dělat všechno přesně podle předpisů. EU těch předpisů má nadbytek. Nejde jen o ochranářská cla, to bychom možná dokázali kompenzovat recipročními opatřeními. Jde i třeba o antidumpingová řízení, kdy dovoz potrefené komodity je předběžným opatřením zastaven hned „až do konce šetření.“ Takové šetření obvykle trvá dost dlouho na to, abyste přišel o odběratele. Konečné rozhodnutí si pak můžete nechat zarámovat, k ničemu jinému není. Už jsme to zažili, jen se nám to vykouřilo z paměti. A je tu ještě jeden problém. „Tehdy“ jsme byli soběstační v základních potravinách, měli jsme solidní zemědělství, cukrovarnictví, zastaralý, ale funkční vlastní nezávislý průmysl a volné hranice mimo EU. Co z toho máme dnes?
      Nemusí se nám chtít mstít všechny státy, úplně stačí, když se bude mstít Evropská Komis. A uražený byrokrat má paměť jako stádo slonů a je prý ještě horší, než naštvaná manželka a zlá tchýně dohromady. My bychom asi nemohli ty E-komisaře jednoduše někam přešoupnout. 🙂

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        O tom jsem také přesvědčen, ale rozhodně by to asi nebyla taková katastrofa. Otázka je, zda bychom byli schopni adekvátně reagovat.

        To se mi líbí

        • oh napsal:

          Ano, a také zda bychom dokázali podmínky odchodu vyjednat lépe, než podmínky vstupu, nebo jak dlouho by vydržela většinová podpora odchodu z EU.

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            Dneska mě dostal zase Železný Kuba. Když oznamoval výsledky volebního průzkumu, tak s radostí hlásil, kdo by se nedostal. Jaksi mu uniklo, že ta strany oproti minule získaly celkem tak 6%. Což za jediný měsíc není tak málo, když si uvědomíte, že se jedná o Okamuru nebo Vandase.

            To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Těžko říci…
      I když nemám informace, jak a kolik a za co,co se EU týká, politický vývoj se trošku odhadnout dá.
      Píše to i Oh, ale podle mě by to pro EU byla i politická nutnost, nás co nejvíce poškodit, protože politické zájmy jsou dávno nad zájmy ekonomickými…třeba sankce na Rusko.
      Protože kdyby ČR vystoupila z EU a náhodnou se nám začalo dařit dobře,nebo by nám nebylo minimálně o moc hůře, mohlo by to spustit domino a vystoupit by chtěli i další země, které mají zasrané EU dávno po krk…..
      Teoreticky by to možná stálo za to alespoň naznačit, že jako o něčem takovém uvažujeme, oni by ouřadové, co se nenamáhají být voleni, museli nějak reagovat…

      To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.