O jednom televizním seriálu


napsal Joda

V loňském roce natáčela Česká televize ve vesnici, kde máme chalupu, televizní seriál „Doktor Martin“. Se zájmem jsme pozorovali, jak filmaři z fary udělali zdravotní středisko, občas jsme se nachomýtli k natáčení nějaké scény. Proto jsme se zájmem čekali, až se seriál objeví na obrazovce ČT. Minulý pátek jsme se dočkali prvního dílu. Pro ty, kteří ho neviděli, stručný obsah:

Kdesi v Beskydech leží obec Protějov. Polovina z obyvatel Protějova mluví slovensky, druhá polovina pražsky. Téměř všichni se chovají jako cvoci. Protějovští si, mimo jiné, zřejmě neumí doma uvařit kafe a tak jsou odkázáni na žbrundu z automatu, který je, kdoví proč, umístěný v čekárně zdravotního střediska.

Docent Martin Erlinger je bývalý věhlasný chirurg. Protože má psychické problémy, nemůže již nadále vykonávat profesi chirurga. Stěhuje se tedy do Protějova, aby tam působil jako praktický lékař. Ovšem je to výtečný diagnostik, takže již ve vlaku pozná, že jedna ze spolucestujících trpí zeleným zákalem a posílá jí na oční oddělení. Mimochodem, na očním jí zelený zákal vyléčí tím, že jí dají klapku na nemocné oko a musí si po několik dní do něj kapat oční kapky.

Obyvatelé Protějova se od začátku chovají k novému doktorovi s nedůvěrou, a když vyhodí evidentně neschopnou a nezodpovědnou zdravotní sestru, tak se vesnice jako jeden muž a jedna žena proti němu postaví.

Zdá se vám to na hlavu? Vysvětlení je prosté. Seriál Doktor Martin byl natočen podle scénáře seriálu, který v minulosti uvedla britská televize. ČT scénář jen mírně upravila na české poměry (placení 30-ti korunového poplatku u lékaře).

Já vím, že stěžovat si u České televize nemá smysl, takže jen tady do vrby:

  1. To nemůže ČT se svým miliardovým rozpočtem zaplatit nějaký původní scénář k televiznímu seriálu? Musí nám předkládat nějaký „druhák“ z cizího prostředí?
  2. Já netrvám na tom, že v ději odehrávajícím se na Valašsku musí herci mluvit valašsky (ostatně tak dnes nemluví ani domorodci). Je však přehnané požadovat, aby herci místo být neříkali po Pražsku bejt, a aby pro placek (bramborový) nepoužívali jihočeský výraz cmunda?
Příspěvek byl publikován v rubrice Jodoviny se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

34 reakcí na O jednom televizním seriálu

  1. kočka šklíba napsal:

    Když odhlédnu k Vašim výtkám(oprávněným), tak zelený zákal se takhle vyléčit nedá, nedá se vůbec vlastně, má to z blízké rodiny ;). Pokud ovšem dá, tak mně to někdo sdělte, ráda to tchyni sdělím.

    To se mi líbí

    • hudec napsal:

      Kočko, Zelený zákal už se operuje. Návrat původního stavu oka je nemocný, ale postup choroby (odumírání očních nervu) se prakticky zastaví. Plus podpurna léčba medikamenty. Cílem je zabránit slepote ve vyšším věku, což se jevi jako reálný. Vím se. …

      To se mi líbí

      • hudec napsal:

        Je nemozny. ..

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Můj fotr na tom byl.
          To trvá jen chvilku…..
          Jel ráno do Prahy a odpoledne byl doma.
          To jsem čuměl.
          Dneska umí věci, to je skutečná budoucnost.
          Teď se tedy vracíme zase do středověku, takže by sebou Kočko tchyně měla mrsknout!

          To se mi líbí

      • hudec napsal:

        Kurnik, nový telefon si Pise co chce… Vím sve. … neb jsem pacientem více jak dvacet let a s moji báječnou oční lékařkou z FN Plzeň jsme nedávno oslavili dvacet let našeho glaukomoveho vztahu. (Stejk ze svickove plemene angus + Chateau Paveil de Luze/ margaux, cognac Daniel Boudou – to se ty choroby hned lépe leci. 😊).

        To se mi líbí

  2. kočka šklíba napsal:

    Ach bože ten češtin, no už jdu spát, tak se omlouvám :). Všem.

    To se mi líbí

  3. Cech napsal:

    Je to opravdu asi záměr, protože původní zahraniční tvorba, zřejmě musí obohatit Českého ovčana o ty hodnoty, které byly a stále ještě jsou v něm pokřiveny.
    „Sázíme na silné zahraniční autory a filmové zpracování seriálů,“ uvedl programový ředitel ČT Milan Fridrich.
    Labyrint a Místo zločinu Plzeň.
    V šestidílném kriminálním seriálu Jana Hřebejka Místo zločinu Plzeň se zhmotní detektivní tvorba.
    V seriálu Labyrint ztvární hlavní roli vyšetřovatele brutálních vražd majora Remeše Jiří Langmajer.

    Rodinný sitcom Rudyho má každý rád, který je v originále znám pod názvem Everybody loves Raymond.
    Seriál Doktor Martin. Inspirován je scénářem britského seriálu Doc Martin.
    Tyto „umělecky zpracované“ ČT remaky neboli nově zpracovaná starší zahraniční ale především s jasným cíleným a ideovým nábojem naplněná umělecká díla , umožní Českému ovčanu pochopit, jak je vlastně ve svém myšlení zaostalý, za tím správným chápáním západních hodnot.
    Proto také souběžně na ČT2 se bude provádět potřebná osvěta pomocí filmů na aktuální témata v jakýchsi cyklech Český žurnál a Pološero.
    Proto tímto se vlastně nahradí většinou ovčanů špatně chápané autentické zprávy, naprosto pochopitelným uměleckým zpracováním dané reality.
    Tož tímto se zabezpečí, že místo nesmyslného sledování zpráv, bude možné objektivní realitu vstřebat zábavnou a „umělecky přepracovanou“ formou.

    To se mi líbí

  4. jaa napsal:

    A vy si myslíte, že se na to někdo dívá? Nejsou scénaristi, nejsou nápady, plagiátoří v hlavách luft. Stačilo kousek z Vinařů a dalších veleděl a bylo to na osypání. . Televizní bedna co kdysi dávno jela od rána do večera odpočívá. Jen když si pouštím stará videa tak jede. No aspoň dlouho vydrží….. Investice do videokazet se vyplácí až včil. Už se nedivím že přešli na digitál, aby se lidi museli koukat na ty slátaniny…. akorát ty poplatky – tedy dotace ftákovin mne štve.

    To se mi líbí

    • Rosťa napsal:

      Vinaři, to je veledílo. Díval jsem se na kousek a zabalil to. Klasická ukázka, jak si cajzl představuje natvrdlého Moraváka. ČT se u nás pouští jen na Poirota a já občas kouknu na špičkový sport přenos a na dvojce velmi zřídka na neamerický film. ČT 24 jsem vymazal ze seznamu, jsem už starší člověk a žaludek všechno nestráví. Mně by ani nevadilo, že lžou, jako když MF dnes tiskne, ale vadí mi, že to lhaní musím platit.

      To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      Sledovanosť seriálu Doktor Martin stúpa

      Nový koprodukčný komediálny seriál Českej televízie a RTVS Doktor Martin si získal divákov na Slovensku, ale aj v Čechách. Uplynulú nedeľu si druhú časť na Jednotke nenechalo ujsť až 327-tisíc divákov (trhový podiel 14,3%), čo oproti prvému dielu predstavuje nárast o 60-tisíc divákov. Na obrazovkách Českej televízie premiéru prvých dvoch epizód sledovalo dokonca až 1,46 milióna divákov.

      http://www.rtvs.sk/televizia/clanky/86976/doktor-martin-pokracuje-v-nedelu

      To se mi líbí

  5. Rosťa napsal:

    Jo, jinak poděkování Jodovi za článek. Člověk ví, s čím nemá v teletníku ztrácet čas.

    To se mi líbí

  6. Strejda Olin napsal:

    Scénáristé, režiséři i producenti seriálů Svatby v Benátkách, Vinaři, Přístav, Doktor Martin, Doktoři z Počátků (ale i jiných) jsou zjevně naprosto odtrženi od reality, zřejmě žijí bůhvíkde, ale o chování lidí, vztazích mezi lidmi, způsobu života a výkonu povolání i podnikání nemají ani páru. Chápu, že umělecká tvorba není přesnou kopií reality, že se pracuje s nadsázkou i fabulací, ale čeho je příliš, toho je mnoho. Projevem úplné pomatenosti je propojení postav seriálu Svatby v Benátkách s Přístavem. Příkladem ubohosti seriálů budiž starosta Drozd a jeho manželka v podání L. Potměšila a H. Gregorové.
    Proti gustu žádný dišputát. I takovéto slátaniny a pitomé taškařice mají zřejmě dost příznivců. O mnohém to však svědčí. Bohužel 😦

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Ještě nedávno byly nejoblíbenější masovou zábavou veřejné popravy a mučení.
      Proti tomu je i seriálové produkce ČT pokrok 🙂

      To se mi líbí

      • Tony napsal:

        Kdo chce vidět Idiota, nemusí chodit do ředitelny…

        To se mi líbí

      • Minorita napsal:

        Bingo Kchodle, přesně tak . Mnoho let tak „hluchým“ marně ve zkratce demonstruji manipulovatelnost, a relativitu lidského chování a definici „normality“ 🙂 . Demonstruje to také onen pokus , kdy v oddělené místnosti potenciometrem způsoboval vzorek běžného obyvatelstva bolest druhému ( zpětná vazba ve formě sílícího řevu z reproduktoru byla ) , přičemž v prvním kole byli ti jednotlivci upozorněni na to, že jsou za své činy, potažmo život a stav „trpícího“ zodpovědni, a v druhém toho byli zbaveni …
        Procento, které si bohužel díky času nepamatuji, procento těch, kteří po zbavení s přehledem otočili na max s vědomím následků , bylo v druhém kole doslova šokující.
        Ovšem popravdě, ani ve variantě 1 to nebylo nic, čím by se mohl Homo Sapiens chlubit .
        Jednoznačně jsme ten největší ( omlouvám se dobytku ) dobytek v celé živočišné říši …
        A co panečku v momentě, kdy se tyto pudy vybičují medii, politiky, filmovou tvorbou, náboženstvím, etc…

        To se mi líbí

    • Cech napsal:

      No on ten seriál je z hlediska úspěšnosti asi opravdu ve své realitě něčem jiném než o vztazích mezi lidmi a výkonu povolání, podnikání a jiné takovéto realitě.
      On totiž Doktor Martin je set sakra reálný, protože je za 2 200 000.
      http://www.super.cz/377408-tohle-hodne-jinych-hercu-zvedne-ze-zidle-donutil-si-za-roli-v-novem-serialu-mel-vydelat-miliony.html
      Toto je ta opravdovská realita při tvorbě zadané „umělecké reality“.
      Tož v tomto je ta umělecká tvorba jasnou a přesnou kopií reality a nehodlá pracovat s nadsázkou nebo nějakou tou fabulací.
      Neboť právě zde se reálně vydávají ty poplatky, protože ČT je opravdu štědrá k těm co ji umí podporovat.
      Tož komu záleží na tom aby byl uspokojen nějaký ten bezvýznamný koncesionář.
      Protože pokud bude koncesionář protivný a nebude chtít platit, tak se ČT naštve a ty peníze vydoluje od státu, stejně jako je to v Německu.

      To se mi líbí

    • Minorita napsal:

      Panebože, Vy na ta „veledíla“ máte žaludek 🙂 ??? Je to stejná demonstrace idiocie , servility a kdoví, čeho všeho ještě, jako např. ČT 24 🙂 … Pro fanoušky opravdového poutavého českého seriálu lze situaci lapidárně komentovat asi takto: Holt situace dozrála do stadia ( vcelku očekávatelného ) klinické smrti 🙂 ( a nejen tohoto žánru ) .
      Své konzumenty ( ať už si myslím cokoli ) si však najde – je to přece jenom zboží, ne ???

      To se mi líbí

  7. Karamela napsal:

    Kabelovku s nabídkou cca sta programů máme už drahně let, takže pár dílů originálního seriálu Doktora Martina jsem zahlédla už před časem tuším na Hallmarku. Věřte, nevěřte, byla to velmi povedená záležitost, zapšklý doktor byl skutečně zapšklý, starousedlíci skutečně starousedlí, prekérní situace vznikající ze střetávání odlišných světů vtipné a uvěřitelné. Bohužel, to se našim „tvůrcům“ hrubě nepodařilo. Trapná instalatérská scénka v prvním díle by tak pasovala do filmu Sám doma, obhajování nemožné „sestřičky“ a její zázračné obrácení úplně vytržené ze souvislostí, pražsko-slovenská mluva totální nesmysl a vrchol všeho – kožený, ztuhlý Donutil. Od ČT jsem čekala mnohem, mnohem, mnohem více.

    Jo a včera jsem dostala další ránu do srdce v hlavním zpravodajství na ČT1, když moderátorka Augustová oficiálně uváděla „zavřené!!!!, opuštěné!!!!!!, nové!!!!!! kasárna“. Blé

    To se mi líbí

  8. jaa napsal:

    že by negativní reklama????

    To se mi líbí

  9. Jos napsal:

    Díval jsem se na ten výtvor asi 20 minut. Úděsné. Donutil předváděl svou, u něj už asi 20 obvyklou, šarži hysterika, figury nejspíše z obludária, dialogy šustily papírem a nevěrohodností. Nekoukatelné. Vlastně i prakticky všechny české polistopadové filmy jsou stejně špatné. Ti „tvůrci“ neumějí prostě elementární řemeslo.
    A teď něco OT. To jak mi vadil kousek toho seriálu není nic proti tomu jak mě rozzuřilo toto:
    http://www.novinky.cz/ekonomika/379935-cnb-o-prazdninach-srazela-korunu-masivnim-nakupem-eur.html
    Předem se omlouvám, ale teď budu hodně sprostý. Té vyžrané zločinecké, nikým nevolené, svini M.Singerovi, která se svými gangsterskými pomocníky z rady ČNB sprostě okrádá české občany o miliardy, bude nutné ukázat, že kromě nezávislosti mají i zodpovědnost. A protože žádné výklady, a že jich za poslední měsíce bylo, toho zločince a jeho brachy zjevně nezajímají, vypadá to tak, že přišel čas použít vůči těm gangsterům z rady ČNB metody brachiálního násilí.

    To se mi líbí

  10. vittta napsal:

    Takže jdu též se svou troškou do mlýna.
    Normálně na žádné seriály nekoukám, vlastně čumím hlavně na dokumenty a na staré filmy ale…
    Tentokrát jsem ale byl na nějakém welnes v Orlických horách a pustil jsem si kisnu.
    Zrovna to dávali….neviděl jsem začátek, ale dočuměl jsem to.
    Moc mi to nedávalo smysl….ale vlastně jsem pochopil, proč na to lidé koukají.
    Ono to běží, člověk leží, moc nepřemýšlí, a nechá se vtáhnout do toho děje, který právě proto nedává smysl, aby se přemýšlet nemuselo.
    V Indii si donekonečna zpívají slabiku oóóóm, aby donutili mozek vypnout.
    Tady se čumí na TV.
    Napadlo mě, jestli to není točeno ve Velkých Karlovicích…tam je takový kostel.

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Ještě mě napadlo, že Donutil byl sice jakoby prkenný, ale bez něj by to asi nebylo ke koukání ani jako vypnutí mozku.
      Na tu roli se hodí.

      To se mi líbí

      • Cech napsal:

        Naprostý souhlas, nakonec byl dokonce v rámci vlastní reklamy ochotný věnovat asi opravdu i jednodenní honorář na charitu.

        Jinak se prosím byznys dělat nedá a to Vám řekne snad naprosto každý.
        Proto také je nutné zaregistrovat tu štědrost, jakou má naše veřejnoprávní ČT při vlastní tvorbě z koncesionářských prostředků.
        http://www.ceskatelevize.cz/porady/1148961737-3-plus-1-s-miroslavem-donutilem/
        Tož je naprosto pochopitelné že dojit je nutné tam, kde je díky zákonu nevysychající zdroj. Protože jinak by to bylo ze soukroma a o tom by mohli Hruškoví-Gondíci „vy“\ právěj.

        To se mi líbí

  11. Petrpavel napsal:

    Neuvěřitelná náhoda : píše se zde (snad poprvé) o televizním seriálu a zároveň jsem (snad poprvé po třiceti létech) ten seriál, resp. jeho jeden díl – déle než pro seriály u mě obvyklou jednu minutu, dvě – sledoval i já 🙂 .
    Nevím co nás to napadlo že jsme tam přepnuli, asi výše vittou zmiňovaná potřeba po celodenní práci si sednout a čučet na cokoli. Stálo to za to a vydržel jsem myslím půl hodiny. Kamenná nekomukativně neměnná tvář Donutila byla jedním z výrazných poznatků, opravdu už nemá co jiného nabídnout? Sledovat ale „děj“ a dilaogy, to byla pastva pro masochistu. Každou novou scénou, každým posunem „děje“ přicházely nesmyslé počiny a situace ještě děsivější a neuvěřitelnější. Lidé chovající se jako hovádka boží, bez rozumu, odříkávající napsaný dialog.
    Pak jsem si položil otázku : nejsme náhodou v té převýchově v demokraticky-kapitalistického člověka už opravdu tak daleko že ty postavy se blíží reálné skutečnosti?

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.