ROŇ SLZY – Jiří Knopp


   Písničku s tímto názvem nám kdysi zpívala baculatá dívčina Yvonne Přenosilová, ještě před tím, než opustila naší vlast a stala se z ní zaměstnankyně Svobodné Evropy.  Když se po „sametovce“ vrátila do země, kde prý pravda a láska zvítězila nad lží a nenávistí, tak nám tu píseň zpívat nemusela. To jsme slzy ronili, ba co dím – hořce plakali nad výdělky, nad důchody a nad cenami potravin i bez její písničky.

   Radost z domnělé svobody a demokracie se jaksi nedostavovala a to i přesto, že jsme mohli kupovat banány bez front a dokonce levněji, než naše, domácí jablka. Slzy se nám řinuly a stékaly po tvářích, když jsme postávali v dlouhých řadách na úřadech práce ve frontách na sociální dávky, nebo když jsme stepovali před branami, kdysi našich závodů, abychom si vyprosili místo za nízkou mzdu na otrockou práci.

   Marně jsme si říkali „neplač nad rozlitým mlékem“, hořce se nám kutálely slzy jako hrachy, protože proti té přesile miliardářů, multimilionářů, tunelářů, lobbistů, zlodějů a šizuňků, nemá řadový občan obrany. Zbudou mu jen ty oči pro pláč. Jenže i ty slzy v oku jednou dojdou a tak jsem po zaplacení třiceti korun zasedl do čekárny očního oddělení polikliniky.

   Byl jsem důkladně vyšetřen na všech dostupných přístrojích a bylo mi vysvětleno, že trpím neduhem, kterému se laicky říká „suché oko“, nebo také „porucha zvlhčování“.  Propadl jsem panice, ale lékařka mě ubezpečila, že si koupím v lékárně slzy umělé a budu si prý opět brečet jako za mlada.

   Zajásal jsem, neboť jsem se domníval, že se budu muset podrobit nějaké složité, nákladné operaci, na kterou mi bude přispívat nějaká nadace zpěváků z řad našich V.I.P.

-Umělé slzy máme všelijaké, za tři sta, za dvě stě, za sto padesát…

-A nějaké levnější, pro důchodce byste neměli?

-Máme tady za sedmdesát korun, někteří si je berou pro pejsky.

   A tak vesele slzím dál, roním si za své a občas kápnu do očí i naší fenečce Barunce, také to nemá v životě lehké… Ještě, že paní baronka už tu krásnou písničku o tom ronění slz nezpívá. Asi bych to nepřenesl přes srdce. A medikamenty na srdce jsou jistě ještě dražší, než slzy.

Příspěvek byl publikován v rubrice Poesie na neděli se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

50 reakcí na ROŇ SLZY – Jiří Knopp

  1. Cech napsal:


    Mně se líbí Bob a hlavo
    moudrá, zlob se, zlob,
    ta láska to je síla,
    mám jí jak jed v žilách,
    hop, hop, třída, typ je Bob,
    úspěch má, kam vkročí
    a když mi sejde z očí,
    v zmysli mám jej stále dál.

    Toto je ten úspěch a proto vykašlete se na slzy, ty jsou dobré pouze pro těch spodních 10sql6 ovčanů.
    Tož dostat se do svobodné Evropy před rokem 1989, to byl sen opravdu mnoha a mnoha zpěvaček.No a Yvetě se to poštěstilo , to ještě neznamená že nemusíme závidět.
    Byla mladá baculatá a opravdu „talentovaná“,,prostě ideál toho bývalého socializmu.

    To se mi líbí

  2. Lex napsal:

    Pravda, pravda, Yvonne se to poštěstilo.

    Ale z jiného soudku.
    Máme řadu indicií i jiných náznaků (onehdy se to tu trochu probíralo), že příliv čmoudů do Evropy organizují (spoluorganizují) USA.
    Možná jo, možná ne.
    Poslechněte si tohle (a zvažte i ta čísla, o níž se tam mluví) https://player.vimeo.com/video/131737372

    To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Já vím že dnes budu opravdu ale opravdu nepříjemný, pane plukovníku, no ale život není žádné peříčko.
      http://svobodnenoviny.eu/evropa-potrebuje-vice-uprchliku-z-afriky-a-syrie-prohlasil-clen-skupiny-bilderberg-a-sef-goldman-sachs-international/
      No a nyní prosím bez standardních skokových manévrů :
      a) Proč Bilderberg nyní nutně potřebuje islám proti křesťanství ?
      b) Jaké hodnoty zabezpečuje křesťanství pro zachování celistvosti EU ?
      c) Proč je nepřijatelná pravoslavná církev, pro současný občanský systém realizovaný v USA ?
      d) Jaké hodnoty budou nastoleny v Evropě po dokončení imigrační vlny ?
      Tož já vím těch otázek je více jak 2000, no ale pokusme se odpovědět alespoň na první čtyři.

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Za koho vlastně ten Peter Sutherland mluví?
        To radí nebo velí, nebo jen tak žvaní….
        Ví to někdo?
        Kníže také žvaní kraviny, mladí konzervativci žvaní kraviny, bezdomovci žvaní kraviny…
        Každý za „svou sociální skupinu“.
        Nekecá on ten Peter Sutherland obyčejně za tu svojí?

        To se mi líbí

      • Lex napsal:

        Zcela bez skokových manévrů, pane Cechu:
        a) Nevím
        b) Myslím si ale, že je pravdivá Masarykova věta (připisovaná i Machiavellimu) že „Státy žijí těmi idejemi, z nichž vznikly“. Křesťanství patřilo (a někde stále patří) k základnímu (není-li přímo hlavní myšlenou) spektru idejí, na kterých evropské státy vznikaly a z nichž žily. Křesťanství patří k základním prvkům evropské kultury.
        c) Primárně nevím, je-li to tvrzení pravdivé, ale ty symptomy (Srbsko, Rusko) tu jsou zřetelné. Proč tomu tak má být, opět nevím, jen si myslím, že pravoslaví je v těch zemích pevně svázáno se státem a jeho prostřednictvím jsou s tím státem spojeni i občané. Takže je-li třeba rozbít ty státy, je třeba rozbít spojení pravoslaví jako ideu, na níž ty státy žijí.
        d) Nejhlavnější ideou současné Evropy není náboženství, ale konzumentarismus. Jak to bude posléze, těžko říct. Má-li imigrační vlna sociálně-ekonomickou podstatu, nic se nezmění. Je-li její podstatou islámská kolonizace, pak „bůh suď!“

        Toho plácala jsem nedočetl. Souhlasím s vittou.

        To se mi líbí

        • Cech napsal:

          Především děkuji za jasnou a stručnou odpověď.
          Protože dle mého konzumentarizmus, stojí a padá s ekonomickým zabezpečením; no abych se správně křesťansky vyjádřil v souladu s nejvyššími preláty – > lůzy.
          No a pokud si musím pro zabezpečení hegemonie zachovat západní hodnoty, tak je nanejvýš potřebné dosavadní práva lůzy velmi rychle stlačit na minimum.
          Dle mého mínění v současné době již „Americký sen“, při pohledu na sociální zabezpečení ve vyspělých státech Evropy ztrácí manipulační náboj.
          Není nic horšího pro „Americký sen“ než Evropský sociální stát.
          No a není nic horšího pro Evropský sociálně-demokratický stát než totální přetížení výdajů pro zabezpečení funkce tj. integrace společnosti, vyrovnávání nerovnosti a předcházení sociálním událostem.
          Proto je současná imigrační vlna pro USA minimalistické liberální pojetí sociálního zabezpečení lůzy hotovým požehnáním (lépe řečeno nutností či vysvobozením z vlastního sevření).
          Protože každému soudnému jedinci je více jak jasné, že Evropský sociálně-demokratický model sociálního státu se zhroutí.
          No a následně liberální pojetí sociálního zabezpečení lůzy, již je v plném souladu s minimálním omezováním svobody jednotlivce a volného trhu.
          No a jak se bude masírovat ? Třeba takto a stále dokola, až se to povede :
          http://www.novinky.cz/ekonomika/377848-ceska-ekonomika-cizince-potrebuje.html
          Tož toliko k bodu d ) a zde imigrační vlna na svém startu začne sociálně-ekonomicky a po zhroucení Evropského sociálně-demokratického modelu sociálního státu, bude nucena zavádět stále více a více „svá práva“, neboli provést islámskou kolonizaci.

          To se mi líbí

          • okolojdoucí napsal:

            Proč ta fatalita? Ten evropský sociálně-demokratický model sociálního státu, jak jej tak hezky důkladně nazýváte, přece není (pro pesimisty – nebyl) vůbec špatným místem k žití. Jeho udržitelnost či neudržitelnost je jen otázkou rozumné dohody a vůle ji prosadit i vůči těm, kteří věří jen na diktát moci. Klíč je v institucionálním pojetí peněz. Světový měnový systém založený na dolaru jako rezervní měně se očividně přežil. Koncept jednotlivých centrálních bank až na pár výjimek fakticky podřízených (přes povinné devizové rezervy) tomu, kdo rezervní měnu (měny) emituje prakticky z ničeho, se též začíná zpochybňovat. Pokud odmyslíme ten „gang“ primárních dealerů a jejich pohledávky (pořízené za konvencí vytvořené kreditní peníze, nikoliv reálná aktiva) vůči evropským vládám, tak je ten náš systém i nadále udržitelný. Jen prostě najít vůli ty dnes již nesmyslně vysoké dluhy ořezat (vím, nebude to snadné, když na místo věřitelů byly „nastrčeny“ i penzijní fondy) a shodnout se na zúčtovací měně, která bude navázána na reálnou produkci jednotlivých států, resp. na její vzájemné směnné poměry mezi státy. Emise národní měny by pak měly být úměrné růstu jejich národních hospodářství a stavu reálných úspor. To je důležité zohlednit, dnes tzv. „fiat“ peníze vytlačují jakékoli úspory obyvatel, odkládat spotřebu je vlastně špatné. A hlavně, peníze by se měly emitovat bez úrokového zatížení ve prospěch nějakých finančních jelit.

            Je to opravdu neuskutečnitelné? Půlka světa prováděla takovou emisi mnoho desítek let a fungovalo to. Ostatně, za naší První republiky se emise měny prováděla v první polovině dvacátých let též v režii Ministerstva financí a problém s tím nebyl.

            To se mi líbí

          • Cech napsal:

            No vlastně musí se na to vědecky :
            http://www.novinky.cz/domaci/377915-neverme-kazde-senzaci-apeluji-vedci-na-verejnost-kvuli-uprchlikum.html
            Garantem tedy je Prof. RNDr. Václav Hořejší, CSc.
            Lukáš Novák
            Anna Vanclová
            Martin Blažek
            Tož postupně to projde ne že ne.

            To se mi líbí

      • mrn napsal:

        On to není islám proti křesťanství nebo pravoslaví, to je jen berlička, cílem je zrušit ty sociální vymoženosti v evropě a americe, odbory, důchody, podpory atd. Nepovedlo se to s přestěhováním výroby do Číny a JV Asie, tak je potřeba celý ten systém zrušit jinak a nejlépe tak že se fondy vyčerpají a pak už nikdo nebude křivit volný trh a svobodné podnikání, ochranu si zaslouží Ti co na to mají. Zpočátku to ještě bude dobré, fedualismus ještě taky půjde vydržet, ale kdo nebude ve vládnoucí nebo obsluhující třídě a zbyde na něj role otroka tak to už bude mít horší. Ale třeba je to nesmysl, když si američané mohou vytisknout papírků kolik chtějí a mají nejsilnější armádu.

        To se mi líbí

      • Strejda Olin napsal:

        Historie Evropy dokazuje, že křesťanství NIC nezabezpečuje, určitě ne její celistvost. Nedělejme si iluze. V křesťanské Evropě se prakticky neustále válčilo, získávala a ztrácela se moc nad územím, vytvářely se, měnily a zanikaly státy, křesťané expandovali, zotročovali, rabovali a vyvražďovali národy. Křesťané (katolíci, pravoslavní a protestanté = dělí se celkem na asi 50 církví) spolu s židy netvoří žádné boží stádo mírumilovných a pokorných oveček.
        „Šéfové“ křesťanských církví se nikdy svojí autoritou opravdu nepostavili proti válkám, násilí a bezpráví, nemobilizovali své věřící do boje proti zlu světských panovníků a vlád (pro svoji víru nebyli ochotni následovat Krista na kříž, vždy jen vodu kázali a víno pili). Naopak, prospěchářsky se světskou mocí kolaborovali.

        Současně se v podmínkách tržního hospodářství, kde hlavní hybnou sílou není „uspokojování všestranných potřeb člověka, mírová spolupráce, vzájemně výhodný obchod a rozvoj společnosti“, ale nemilostrdný konkurenční boj, maximalizace osobních zisků a individualismus podporující špatné vlastnosti člověka, vůbec nedá mluvit o jednotě a celistvosti států a národů. Je to jen přísně účelová organizace evropské společnosti k prospěchu marginální menšiny na úkor absolutní většiny, realizace moci silných nad slabšími. Životní úroveň a sociální postavení občanů je pro kapitál nutným zlem a pouhým zlomkem toho bohatství, které ve skutečnosti občané vytvoří.
        Demokracie a svobody jako forma vládnutí jsou jen pokračováním vykořisťování a poddanství jinými, totiž nenásilnými prostředky.

        Po dokončení imigrační vlny žádné původní hodnoty, vytvářené po staletí našimi pracovitými a chytrými předky, v Evropě nezůstanou. Je to jako v přírodě. Zaneste do krajiny s endemickou faunou a flórou cizí život a zanedlouho se původní krajina úplně změní. Zkušenost ukazuje, že k horšímu.

        To se mi líbí

        • Jos napsal:

          Jednu věc křesťanství zabezpečilo. Ideologické zakotvení feudální moci. Zvláště té nejvyšší. A pak se o tu moc s feudály po staletí rvalo. A lidé té doby si ani nevšimli, jak křesťanství zhoršilo jejich postavení.

          To se mi líbí

  3. Strejda Olin napsal:

    Žádná mafie, žádné tajné bratrstvo ani tajuplný exkluzivní klub, ale mezinárodní imperialismus v čele s USA jsou příčinou minulých, současných i budoucích problémů, krizí, občanských válek a jiného lidského utrpení. Žel, lidé jsou vesměs přesvědčeni, že jiná alternativa než tržní ekonomika spolu s demokracií, svobodou a lidskými právy (tak, jak jsou dnes prezentovány a chápány) neexistuje.
    Kapitalismus dělá všechno proto, aby zanikl. Nezanikne ale demokraticky, jakýmsi hlasováním v parlamentech, ale v chaosu, hrůze, bídě, utrpení a krvi. Ti, kteří přežijí se snad poučí a budou stavět svět a společnost na jiných základech a principech.

    To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      Ano mám také ten dojem a je to hrůza, ne pro mě asi, ale pro moje děti a jejich děti :(.

      To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Žijeme v téhle době, a hegemon jsou USA.
      Celkem logicky se také tak chovají.
      Jako idioti.
      Úplně stejně se choval Řím, Frankové, Svatá říše římská, Britové, Španělé, Francouzi…
      Ještě jsem neslyšel, že by se hegemon choval nějak příkladně.
      Však také hegemoni dávno hegemony nejsou, horší je, že pád Říma těžko zaznamenali v Číně, dnes je svět malý….
      A alternativa….opravdu nějaká je?
      Bude se to jmenovat nějak jinak, ale může to být ďábelsky stejné, ba horší.
      Už jsem jednou zvonil kliči jak debil, a také jsem si myslel, že nic horšího, než reálsocialismus nemůže být.
      Může…..
      A zřejmě může být o hodně hůř než v tržním zlodějském prostředí.

      To se mi líbí

      • kočka šklíba napsal:

        V y jste zvonil? 😀

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          A jste vůbec doma?

          To se mi líbí

          • kočka šklíba napsal:

            Ano, nějaký problém?

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Néééé, ale zvonil jsem…těmi klíči, to jsem jen tak zažertoval, že jako jsem zvonil u vás.
              No kdo nezvonil, bylo mi 23 a chtěl jsem měnit svět, samozřejmě k lepšímu.
              Proto také moc dobře znám ty finty na ty mladé…..
              Dneska…dokud nepřítel nevtrhne do země nebo nebude stát na hranicích, kašlu na nějaké převraty!
              Jednou mi zvonění stačilo, být za vola 2x už znamená, že tím volem člověk je.
              Horší je, že nepřítel, zdá se, na hranicích už stojí!

              To se mi líbí

  4. kočka šklíba napsal:

    A pane Knoppe skvělé :).

    To se mi líbí

  5. vittta napsal:

    Možná bych se měl vyjádřit k tomu článku….
    Těžké to měli staří lidé vždycky.
    Ani za socialismu si moc nevyskakovali.
    Podle mě je celkem obstojný vegáč, žít si za dva důchody.
    Jenže jak to bývá, mladý může a starý musí a jeden umře dříve.
    Pak nastává těžké období v životě lidském.
    Tak to je, s tím asi nic nikdo nenadělá.
    Já se spíš bojím toho, že migranti, nepřizpůsobiví, vzrůstající nenažranost elit a idiotská politika všech stupňů vlády, udělá to stáří nám nebo našim dětem ještě o hodně horší
    Jinými slovy, zle ještě není,ale výhled není valný.
    Aby nás nakonec nenechali někde na smeťáku zhebnout.

    To se mi líbí

  6. tata napsal:

    Myslím……..že bysme měli být objektivnější……….ač jsem názoru že v komplexním objektivním pohledu ,kdybych si mohl vybrat chtěl bych žít v tom minulém………myslím tím moje prožité a můj pohled………ovšem nezapomínejme že mnozí prožili v tom minulém perzekuce o kterých sem já neměl potuchy asi pak bych mluvil jinak……….proto je tak obtížné prakticy nemožné vyslovit jednoznačně černě nebo bile.
    I když se mi VÁŠ přispěvek libí………..Jiří Knopp………přiliš jednostraně vyznívá………ono se taky doby defakto nedají srovnávat………nebot vždy si nejdete střipky abyste tu dobu setřel nebo naopak vyzvednul.
    DOST velkou roli vtom hraje pokrok……..na jedné straně…..ted dám přiklad …….jinak to neumím popsat………..je ted nesrovnatelné + to že jsou bežné koupelny……nebot za mého mladí jsme ji neměli a koupali jsme se 1 tydně v plechové vaně?Každy to asi posoudí z jiného uhlu…….ale je dost věcí co není zasluhou jiného zřizení ale pokroku……….a naopak ten pokrok nese sebou i negativa na jednu stranu pokrok ale je vtom skrité čertovo kopítko……….třeba internet……..na jednu stranu od něj nedostanete děti což v plno případech má skrité negativa……..třeba že se pedofil dostane k VAŠEMU DITĚTI aniž to víte………je to prostě složitější než to jednoduše zhrnout článkem………proto jsem napsal budme objektivní nesklouzávejme k povchrní kritice……..není to kritika vašeho článku……jen snaha nevidět černobíle.

    Ač jsem asi z mála zde co nezvonil,naopak jsem od záčatku byl skeptik když jsem viděl ve svém okolí lidi co zvedaj prapor nových pořádku…….dost často to byli lemplové bohužel všehoschopni…..dost lidí u nás co jsou dnes jakoby smetánka…..ziskali kapital vexlem……žiju na hranicích….čast že byla v žebříčku členství KSČ na vrcholu……..nemám až takový přehled ale těch co jsou dnes za vodou ,svojí pilí a poctivostí bych se vsadil že je menšina.

    A VTOM JÁ HLAVNĚ VIDÍM zklamaní,a to jsem byl skeptik,přesto jsem mnohonásobně zklamán netušil jsem že to bude vest až k takovým zrudnostem.Jen v jednom tento čas je srovnatelně lepší i když v některém pohledu,dusledku to dopadne stejně.Nemusí přistoupit k politickým vraždám……ovláda to pěnezmi………takovým Bakalum JE ŠUmaFUK ŽE JE VALNÁ čast nazýva zloději a darebáky……..žijou si v klidu na vrcholu společnosti………minulí režim neměl jinou možnost aby přežil ty křiklouny pacifikovat……..protože tvrdil že je prolidi a nemohl dovolit to konfrontovat že to je iluze……….TENDLE NEPOKRITĚ staví peníze na první místo……viz z jedna ikon KLAUS……NEZNÁM POJEM ŠPINAVÉ……..A zaleží jen na pohledu ,promě peníze jsou jen duležité abych měl na určitý standart………není vtom ani ždibek vlastnit porše,vilu,dovolenou na HAVAJI………CHTĚL BYCH ULICE BEZ DROG,OPĚT tu atmosféru toho poklidu a větší srdečnosti kolektivů ason já většinou zažil………..proto vtom minulém mě bylo lépe……….ale respektuji že to zaleží na uhlu pohledu a prožitém………..prostě se to nedá vidět jen černobíle ale v mnoha odstinech a hlavně každý nemáme stejnou paletu barev

    To se mi líbí

    • Strejda Olin napsal:

      Tato, vidím a cítím to stejně. Změna před 25lety byla nutná a potřebná (věřím tomu co říká Jakeš, že zásadní změny se připravovaly = ústava, pluralismus, volnost cestování, živnostenské podnikání aj.) a většina lidí, i těch zvonících, si ty změny představovala jinak, než se nakonec staly.
      Nebýt ovšem změny mezinárodní situace, optimisté by marně zvonili dodnes. Žádný Havel, žádní chartisté ani disidenti, dokonce ani radikální křídlo v ÚV nebo estébáci na pád socialismu neměli vliv.

      To se mi líbí

  7. jirka.Knopp@seznam.cz napsal:

    Jirka.Knopp – děkuji všem,děkuji kočce šklíbě a tátovi. Nejde v jednom článku všechno postihnout. Teď víme,že jsme něco zkoušeli a nevyšlo to a to NOVÉ je také nedokonalé a mnoha bodech horší. Tak kdo zkusí něco lepšího? Mě nejde do hlavy, že z podvodů mají někteří miliardy a společnost nemůže přidat dvě stovky těm, kteří živoří na pokraji bídy.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      No to je přece jasné. Chybí ty peníze z těch podvodů.

      To se mi líbí

      • Lex napsal:

        Nejen z těch „podvodů“. Ty peníze chybí systémově. Tu jejich insuficienci generuje sám systém založený na atributech, které výše vyjmenoval Strejda Olin, a na fenoménu zvaném „globální kapitál“. S globálním kapitálem fakticky zanikla moc národních států jako suverénů moci, a tím i možností organizovat život ve svém státě ve prospěch svých občanů. Politika představitelů národních států se stala toliko hašením největších ohnisek „požárů“ způsobených diktátem globálního kapitálu reprezentovaného finanční oligarchií – a samozřejmě i prostředkem vlastního kořistění politiků a s nimi svázaných „vyvolených“.

        To se mi líbí

  8. Strejda Olin napsal:

    Ještě k imigraci:
    1) neustálé srovnávání současné vlny přistěhovalců s naší poúnorovou a posrpnovou emigrací je totálně zcestné, oblbující a pitomé!
    2) po skončení 2. SV se národy zapřísáhly, že již nikdy nedovolí nástup režimu, stejného nebo podobného německému národnímu socialismu. Dnes se vzmáhá a rozpíná radikální islamismus, ať již IS, Taliban nebo al-Kaidá. Je stejně zločinný, ne-li ještě nebezpečnější, než nacismus Třetí říše. Proto je nutné vytvořit spojené ozbrojené síly NATO, Ruska, Číny, Indie a dalších států v síle nejméně milionu mužů, nasadit všechny možné síly a prostředky a pod záštitou OSN zahájit proti islámským zločincům válku a úplně je vyhladit.
    3) na osvobozených územích vytvořit okupační správu a dohlédnout na svobodné volby. Vládu utvořit jen z těch, kdo aktivně spolupracovali a společně bojovali proti radikálním a zločinným islamistům. V dotčených státech vyvlastnit veškerý cizí kapitál a předat ho lidu zemí ke správě a užitku, vyslat tam „armádu“ inženýrů, učitelů, lektorů, odborníků, techniků, lékařů a učit „domorodce“ hospodářství, ekonomice, zemědělství, stavebnictví, školství, zdravotnictví, industrializaci, infrastruktuře, ale i demokracii a lidským právům. Ne s cílem tyto státy neokolonizovat, ale pozvednout je a postavit na vlastní nohy.
    4) obávám se však, že v podmínkách globálního imperialismu a boje o hegemonii se státy nikdy na něčem takovém nedomluví!

    To se mi líbí

  9. ji5 napsal:

    Strejdo Oline,

    Ad 1) Srovnávání různých migračních vln opravdu nedává smysl. Rozdíl je v tom, že uprchlíci, řekněme z Československa, měli pro Západ jistou politickou hodnotu. Navíc většina z nich měla (až na jazyky) kvalitnější vzdělání než jejich (zejména) severoamerické protějšky.
    Současná migrační vlna by neexistovala, kdyby USA nevyvolávaly nové a nové konflikty v rámci svých geopolitických zájmů.
    Nevím již, který z mnoha idiotů mezi českými politiky, nedávno napsal, že Afghánci, kteří utíkají ze své země jsou srabové, protože by měli bojovat proti zlu ve vlastní zemi. No, ta země je ve válce již 36 let, když za začátek vezmeme vstup SSSR do té války v roce 1979.
    Američané se později chlubili, že se jim podařilo připravit pro Rusy jejich vlastní Vietnam. Po roce 2001 se sami vmísili do hry, aby potrestali teroristy za 911. Byli většinou pod ochranou Saudské Arábie, ale Afghanistan byl snadnější cíl a kromě toho se zdálo, že by se dal porazit Taliban.

    On by z Afghanistanu ani jiných zemí nikdo neutíkal, kdyby je Západ nechal napokoji. Vklidu by si pěstovali makovice a kšeftovali po kapitalisticku s drogami, když je po nich, na jinak ctnostném, západě taková poptávka.

    Ad 2) Potíž je v tom, že si Západ všechny ty struktury sám vybudoval. Bin Laden přece byl na výplatní listině CIA a hodil se Američanům do té doby, než Rusové z Afghanistanu odešli. Ladena pak popadla náboženská horlivost a začal se zabývat problémem americké vojenské základny na svatém území v Saudské Arábii. Američani ji tam nechali a tak s nimi začal bojovat.

    Islámský stát je rovněž produkt geopolitických her. Je odkudsi solidně financován, ale informace kým, se drží pod pokličkou. Mluví se o Kataru, o Turecku (IS je jistá protiváha proti iráckým Kurdům, kteří by mohli dostat nápad, že se spojí s těmi tureckými a vytvoří si vlastní stát.) Peníze nepochybně přicházejí i z USA, protože ty potřebují, aby jacísi umírnění islamisté porazili Asada a přes Irák, kde armáda občas ustoupí a nechá zbraně za sebou. Mimochodem, kdo od IS kupuje naftu a kdo jim prodává nové Toyoty, aby měli podvozky pro kulomety?

    Čeští politici ochotně přijali americkou versi, že IS je naprosto největší nebezpečím pro svět. Takže to je zase dokola – bomby, válka, násilí a uprchlíci.

    Když ze samotné Sýrie uteklo přes 4 milióny lidí, tak to znamená, že se podařilo solidně rozvrátit podstatnou část syrské ekonomiky. Váš názor, že je třeba nasadit ještě více zbraní a islámské zločince vyhladit je sice poplatný tomu, co USA říkají v zájmu svého vojensko-průmyslového komplexu, ale nebere v úvahu to, kdo danou situaci způsobil. Co když někdo přijde s nápadem, že třeba problémy s Palestinou má na triku z velké části Izrael, a bude žádat, aby se svět vypořádal se Židy a zpacifikoval s nimi i Palestince?

    Ad 3) Představa, že Západ by byl ochoten postiženým zemím nějak pomáhat je tak naivní, že ji sám dalším paragrafem posouváte do kategorie pohádek. Berte to tak, že relativně bohaté Česko dělá co může, aby nepomohlo několika stovkám lidí. EU není ochotna pomoci ani Řecku jinak než jeho dalším zadlužováním.

    Šaškování se zadržováním uprchlíků je hra, kterou hraje Chovanec, aby z Babiše dostal víc peněz pro své ministerstvo.

    Strejdo Oline, berte moji reakci jen jako doplněk k tomu o čem, nepochybně poctivě uvažujete.

    To se mi líbí

  10. tata napsal:

    ji5 napsal:
    Opět řikáte pravdu ale jak to ta pravda souvisí že jedete na vlně že jsme xenofibdní.
    DÁM PÁR BODŮ……1/.třeba SOBOTKA……je snadné řikat to co řikáte……vysvětlete jak by si premier země mohl dovolit řici na plno to o USA jako vy
    2/Ad 1) Srovnávání různých migračních vln opravdu nedává smysl
    PROČ TO TEDA POUŽÍVATE jako argument že VÁS také přijali s otevřenou naručí ve smyslu že by jsme ted měli udělat totéž
    3/jakej argument má cenu a ten použivate jako nejsilnější že hodně zapad ublížil těm zemím…..to ovšem nemění nic na to že ty lidi představují v mnoha směrech riziko otom nák ve svych pravdách zapomináte

    našlo by se vice jak sice pravdu používate vytrženou s kontextu……….pokuste se argumentovat vtomto kontextu

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      tato
      ať ti lidé představují nebezpečí nebo ne, tak to nic nemění na tom, že ten počátek je tam, kde pan Jírovec uvádí. V těch zápaďáckých akcích, občas posvěcených i naším Václavem Posvátným.

      To se mi líbí

      • tata napsal:

        BAVORE
        JENŽE nikdo mu tu pravdu nepopirá,nabadáte k pozornému čtení a odpovite mě vtom světle pozorného čtení uplně na něco jiného.
        TED NEJDE OTO KDE SE STALA CHYBA ale jestli jsme xenofobii…….nikdo už ty chybi nenapraví to je minulost,jde oto že on defakto obhajuje sice skritě co hlasá sprominutím ,,šilený ,,Kohout,, myslím že většina by zde nemela problém KDYBY SE JEDNALO řadově o tisicovky.
        jako konečné čislo……….ale zde je to jako v té pohádce jen prstíček strčim oto jde pane BAVOR…………..MY SNIM A ZDE TEDA ZA SEBE ŽE ON OBHAJUJE ŠILENÉKO KOHOUTA………PROČ si do každé domácnosti nevzit jednoho…….bohužel tam je ta podstata

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Problém Kohouta je v něčem jiném. Ten neobhajuje migranty, ale svými provokacemi chce rozvířit diskuse. Bohužel(?), na to ale většinově neslyšíme a ty provokace se nám nelíbí. Ani mně se nelíbí. Nechápu ho. Ale vím, že to myslí přesně obráceně. Jen ty jeho provokace prostě neberu.

          To se mi líbí

          • tata napsal:

            NO nejsem přesvedčen že to je jen provokace………a když ano je to medvědí služba.
            Nezlobte se to muže vědět jen on,stavět natom argumentaci je ošidné.
            Bohužel to staví i pravdy pana JIROVCE do špatného světla………proto tolik nesouhlasu….nebot ty pravdy se nedají odtrhnout od toho at už provokace nebo že postižen já tomu řikám HAVLOVSKÝ INTELEKTUALNÍ KOMPLEX……ON taky hlásal takové pravdy……taky to nebyli lži jako takové…..ale kam vedou touž je jiná.
            JAKO jeho zničení zbrojního prumyslu u nás………….ano myšlenka dobrá bohužel utopie s radostí nas nahradili a jemu obrazně staví pomnik……..vizody na něj v V USA…….VITE PRAVDY JE NUTNO POSUZOVAT V CELKOVÉM KONTEXTU………

            To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Já si myslím, že to tak úplně pravda také není.
        USA provozuje zkázonostou politiku všude možně na světě už celé dekády.
        Jenže….obrovská vlna migrace je tady až posledních pár let, nyní to naprosto vygradovalo.
        Myslím, že do značné míry nejde o příčiny, na světě je miliardy nešťastných a zoufalých lidí-ale ti nikam vesměs neutíkali.
        Ono to není prakticky tak jednoduché.
        Miliony migrantů jsou politický cíl a nejspíš by byly i bez válečných lotrovin Američanů.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Nesouhlasím. Podívejte se na politiku USA za dobu naší „demokracie“. To je období, kdy se ponejvíce motají právě po oněch krajinách. Dokud byli převážně na své polovině zemeguli, tak měli problémy sami s latinoameričany. Tak rozkurvili muslimáky a ti se hrnou také do nejbližšího, tedy do Evropy.

          To se mi líbí

          • vittta napsal:

            Copak o to, kdyby to byli muslimové z blízkého východu….
            Jenže co ti Eritreici?
            To vzbuzuje určité pochybnosti…..
            Navíc, Eritrea je velice blízko k Saudské Arábii….třeba to nehraje roli, ale kdo ví?
            A černochů z Afriky je tam víc, nechce se mi tak úplně věřit, že jde jen o Eritreice, ale o složení afrických migranů-těch černých, se zase tolik nemluví.
            To je zvláštní.

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Eritrea je vedle Súdánu, který ji dlouho okupoval. No a ti Afričané souvisejí s Lybií. Prostě buď noha nebo ruka Američana a její vliv.

              To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Lybie je pořád dost daleko od Eritrei.
              A především, nejkratší to je právě přes Súdán.
              Jenže…..pouští Súdán uprchlíky bez potíží přes své obrovské území?
              Mě…na tom pořád něco nehraje.

              To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Abychom si rozuměli, nezpochybňuji pitomou a agresivní politiku USA.
              Jenže v Lybii se prezentovali především Evropané…někteří.
              Je na to plno teorií proč, ta nejznámější je třeba zlatý dinár a jeho nahrazení dolaru.(jako že stejně USA vše organizovaly)
              Jenže…co když karty rozdává jen a jen islám,který se pomocí peněz, které jim prýští ze země snaží úplně prozaicky dobýt svět?(když už mají dost budov, co ční až do nebe)
              A euroatlantická civilizace vůbec neví, co dělat.
              Tak každý dělá, co umí.
              Američané žvaní o Rusech a házejí bomby tam, kde si myslí, že se jim to nejvíc hodí a dávají zbraně a peníze těm, o kterých si myslí, že jim nějak „rozdělí a budou panovat“ (myslí si to blbě) a Evropané jen žvaní, měří zahnutí okurek a přemýšlejí, jak nebýt rasističtí a xenofobní, při čemž už dávno nevědí, co to vlastně znamená.
              Pochopitelně taktéž žvaní o Rusech, protože každý takový žvanil dává najevo svou loajalitu něčemu, co ani on sám neví, kde se nachází.
              A islamisté se smějí, až se za břicha popadají….

              To se mi líbí

    • Lex napsal:

      Ráčej prominout, vážení diskutéři, že se vmísím do jejich debaty, jak to tedy je s těmi „uprchlíky“.
      Na důvody imigrační vlny je řada názorů, pan Jírovec soustavně argumentuje jak jsme jim „my západ“ rozbili jejich domečky atd.
      Jenom nikdo jaxi ještě nevzpomněl náš domácí „júrounijní“ podíl na tom všem.

      Někdy je hodně, hodně zajímavé vrátit se k novinám pár let starým. To se člověk doví věcí!!!!
      Znáte můj oblíbený slogan 3F (faleš, farizejství, filcky)? Tak ten přesně, jak zadek na nočník i v tomto ohledu pasuje na eurounijní holky a kluky sociálně inženýrské, kteří si ve stodole hráli se sirkami tak dlouho, až ji podpálili a teď nevědí kudy ven (a my už vůbec ne) – http://vasevec.parlamentnilisty.cz/blogy/projekt-euromed Hlavně si všimněte data, kdy Václav Janoušek ten článek publikoval.

      Co myslíte, neplatíme ty pašeráky čmoudů k nám nakonec sami z peněz daňových poplatníků EU?
      Nezdá se vám, že i u nás doma existuje jistá množina lidí podporujících imigraci, která možná má k dispozici informace, které my nemáme, a která je na tom procesu i ekonomicky zainteresována (jako v posledních dnech prý stovky „vědců“ na čele s Václavem Hořejším)?
      Nemá nakonec i tady pravdu ten umírající starý rabín, když říkal „Všechno je jinak“?

      To se mi líbí

  11. ji5 napsal:

    Moje výhrada k Sobotkovi a dalším čelným politikům je, že hrají s obyvatelstvem špinavou hru. Neřeknou, kolik uprchlíků ČR přijme a vůbec ne, jak se o ně postará. Chtít na nich, aby se postavili Američanům je samozřejmě nereálné, protože to jsou srabové. Jsou ovšem jediní, kdo by to mohl udělat. Když to neudělají, musejí společnosti vysvětlit, že v tom všem ČR jede a že země musí nést důsledky, které tyto geopolitické hrátky USA a NATO přinášejí.

    Pokud jde o xenofobii a rasismus, je možné, že Češi ještě nenaplnili definici její definici stoprocentně, ale jsou velmi nakloněni propagandě, která se na ně valí ze všech stran.

    Moje zkušenost s přijetím v Kanadě byla uvedena jako doklad toho, že pro přijetí uprchlíků je zapotřebí určitá infrastruktura, která něco stojí. Bez ní proces integrace postupuje velmi pomalu, pokud vůbec. Jestliže těch 1500 uprchlíků, které nakonec přijmeme, pošleme do nějaké vyloučené oblasti, zaděláme si na další problém.

    Nikde v mých textech není zmínka o tom, kolik uprchlíků by ČR měla přijmout. Jednou jsem pro názornost uvedl, že i kdyby jich bylo 100000, šlo by jen o jedno procento celé populace ČR. No, a my děláme obrovský problém z pouhé tisícovky. Na mechanismu, který stále platí, tedy kombinaci přijímající a cílové země, jsem se naopak snažil ukázat, že ČR nemusí přijmout vůbec nikoho, protože jsme cílová země.

    Je možné, že si jako stát EU nemůžeme dovolit nepříjmout nikoho, protože nám nedostatek solidárnosti mohou orgány EU nějak vrátit. To, že ČR odmítla kvóty je pravda, ale vlastně se nejednalo o solidaritu s uprchlíky, ale o solidaritu s ostatními státy EU. O tom zase Sobotkové ani president nemluví.

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Češi jsou velmi nakloněni propagandě, která se na ně valí ze všech stran…
      To si myslím, že není v žádném případě pravda.
      Češi jsou ve své většině nakloněni protiimigrační propagandě.
      Nějak si ale neoblíbili propagandu proimigrační.
      A co je důležité- ta není o nic slabší a o nic méně prolhaná.
      Naopak, je prolhaná daleko víc.
      Takže…propaganda za postojem Čechů zjevně nestojí.
      Češi mají nějaké reálné zkušenosti, byť vesměs zprostředkované.
      To my máme v genech, tohle vyhodnotit….správně.

      To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      No víte pane Jírovče, možná kdyby se to podávalo tak jako to děláte Vy osobně, tak by možná nebylo přes 80% obyvatel tak striktně proti, já asi ne, vždyt i Vy víte jak to je to podáváno zde, mainstreamem.
      Jsou přehlíženy nebo zamlčovány důvody toho náporu uprchlíků, to Vy neděláte to je pravda, ale to přece novináři mohou, jenže to také nedělají. A on to může i Sobotka a spol., jenže na to je velký srab.
      Další věc je, že my máme vracet za Vás jaksi, tak tam s Vámi nesouhlasím vůbec. Keller to napsal dobře pod Vaším článkem na PL, dala jsem to pod jiný text zde a ještě jednu reakci.

      To se mi líbí

  12. tata napsal:

    ji5 napsal:
    17.8.2015 (21:13)
    Je to věc názoru,toto nevyargumentujete ani já ani VY…….JEDNO JE JASNÉ vAŠÍ RETORIKU SI DOVOLIT NEMUŽE………MYSLIM stím to zduraznění vinny USA A NIC JINÉHO Vas neuspokojí….
    Neřeknou, kolik uprchlíků ČR přijme a vůbec ne, jak se o ně postará.
    toto je polopravda.TAK ČISLO ŘEKLI DO 2000 TISIC…….JAK se o ně postará jako s každym imigrantem co dostane zelenou………otázka je že to se hlavně vyvijí takže to co vyžadujete uplně přesně nejde je zde moc neznámích faktorů………vtomto naopak projevili odvahy dost postavil se jako malo podepsat automatické kvoty…….jsme malá zemicka která je vrukou velmoci mužete hrat haura pravda je taková že jsme nicka

    Pokud jde o xenofobii a rasismus, je možné, že Češi ještě nenaplnili definici její definici stoprocentně, ale jsou velmi nakloněni propagandě, která se na ně valí ze všech stran.

    hlavně jsme alergický na šilence typu KOHOUT…….JEHO OMLOUVANÍM…..SE CELÉ VAŠE PRAVDY STAVÍ DO PROTIKLADU CO stim sledujete.?……..NABIZÍ ZE odpověd dokavad nenaplnime takové magoroviny co hlasá………jako do každé domácnosti 1 imigranta………budete šermovat….Pokud jde o xenofobii a rasismus, je možné, že Češi ještě nenaplnili definici její definici stoprocentně, ale jsou velmi nakloněni propagandě, která se na ně valí ze všech stran.

    Nikde v mých textech není zmínka o tom, kolik uprchlíků by ČR měla přijmout. Jednou jsem pro názornost uvedl, že i kdyby jich bylo 100000, šlo by jen o jedno procento celé populace ČR. No, a my děláme obrovský problém z pouhé tisícovky. Na mechanismu, který stále platí, tedy kombinaci přijímající a cílové země, jsem se naopak snažil ukázat, že ČR nemusí přijmout vůbec nikoho, protože jsme cílová země.

    ANO JSTE OPATRNÝ…..jenže na druhou stranu omlovate kohouta což by teda znamenalo řadově v milionech………..oto jde kam směřuje VAŠE NASTINĚNÍ

    a 100000 pane zde jste trochu odkril karty 1 procento zdanlivě nic…….jenže to znamená během 20 let třeba 5 nasobek……..vtom je nebezbečnost co je skrita vtom 1 procentu………a je hodně indicii ovadnem vás luny našich žen

    Je možné, že si jako stát EU nemůžeme dovolit nepříjmout nikoho, protože nám nedostatek solidárnosti mohou orgány EU nějak vrátit. To, že ČR odmítla kvóty je pravda, ale vlastně se nejednalo o solidaritu s uprchlíky, ale o solidaritu s ostatními státy EU. O tom zase Sobotkové ani president nemluví.

    PANE ZDE JSTE s prominutím ujel………je jasné že jako státeteček s minimální možností zasadně měnit beh veci,a přitom jsme součastí EU…….MUSIME se řidit zajmy celku na to nepotřebuji SOBOTKU ani prezidenta to musi byt jasné pruměrně nyslícímu……..takže je jen jedno možné ted za sebe……..jak jsem byl zastánce vstupu dnes bych hlasoval nevstoupit…….nezlobte se tento bod je jasná manipulace

    To se mi líbí

  13. jirka.Knopp@seznam.cz napsal:

    Jirka Knopp- no prosím,já jsem napsal roň slzy a co to znamená,když vám naskočí „suché oko.Takový fórek.A jak je taková umělá slza drahá záležitost pro obyčejného českého člověka. A hleďme, co se z diskuze na toto téma vyvinulo.No není to jednoduchá záležitost.Většina lidí vidí kde je chyba a jak by to nemělo být.Ale kdo to těm , co za to mohou,řekne? A kdyby jim to řekl – co se stane? Takže – ještě že máme Bavorovu lampárnu. Zatím dobrou noc…

    To se mi líbí

  14. kočka šklíba napsal:

    Vitto souhlasím s Vaším vstupem z 23:30, bude tam asi víc vlivů ale rozhodující musí být ropné státy a USA, jen kvůli penězům je to jasné, přece tolik peněz ti lidé nemají, ať nám tady nevykládají, že se skládá celá rodina, která je taky chudá a nebo vesnice. Je to směšné.

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Já tím hlavně dávám najevo, jak je pro mě těžké pochopit svět a že mainstreamová i protimainstreamová tvrzení mohou mít podobné „díry“.
      Jakkoliv si možná myslíme, že máme potřebné informace a že jich máme dost, podle mně jich máme naopak málo, především těch zásadních.
      Jsme spíše zahlceni střípky tak „50“ různých nádob, a dávat z toho dohromady jednu celou je dost problém.

      To se mi líbí

  15. Lex napsal:

    Abych ukončil vlákno nahoře, začnu nové zde a vrátím se k odkazu, který jsem připojil v 08.54 hod. Zkoukněte si tenhle odkaz https://translate.google.cz/translate?hl=cs&sl=en&u=http://www.euromed-migration.eu/&prev=search

    Jak říkám – 3F a ten starý rabín.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Tak tohle se vám povedlo. Ano, starý rabín měl vždycky pravdu. A tak trochu se omlouvám vittovi, který ve svých pochybnostech k něčemu podobnému dospěl sám. A souhlasím s tím, že hoří, ale ne stodola. Hoří dům. A hasiči jsou opilí (mocí).

      To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.