Co zanechá ochranářský ústav našim potomkům?


V archivech je dnes možné vyhledat výsledky sčítání lidu od roku 1857.  Digitalizace sčítacích archů zatím zahrnuje výsledky do roku 1921. A pro zájemce je opravdu co prohlížet. V digitalizovaných podkladech se totiž uvádí mnoho osobních údajů o jednotlivých sčítaných osobách. Takže zájemce se může i s jejich pomocí dopátrat svých historických kořenů.  A i tyto archy mohou spolu s údaji matrik ukázat i to, jak váš prapředek migroval či naopak byl trvale usedlým.

V současnosti se Ústav na ochranu osobních údajů snaží naopak všechny stopy minulosti zametat. uoou A svým fanatismem se mu povedlo přesvědčit i část veřejnosti, že musíme všechno, ale opravdu všechno po sobě zničit. Jako bychom zde ani nebyli. Takže až za nějakých dalších sto roků budou badatelé chtít získávat demografické údaje, zůstanou jim jen oči pro pláč. Savonarolové a ikonoborci, ohánějíce se jakousi pochybnou ochranou nevratně likvidují veškeré doklady o naší existenci.

Bavor podpis_rex2

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

25 reakcí na Co zanechá ochranářský ústav našim potomkům?

  1. Lex napsal:

    „Savonarolové a ikonoborci, ohánějíce se jakousi pochybnou ochranou nevratně likvidují veškeré doklady o naší existenci.“

    A ty doklady, a to v mnohem podrobnější podobě, leží a budou ležet v archivech tajných služeb, odkud se „vyrábí“ politika i veřejné mínění (samozřejmě ne těch českých, i ony mají povinné skartační lhůty), a především v držení soukromých společností, kam jsou průběžně prodávány, anebo kam proudí ze sofistikovanějších zdrojů, jakými jsou dnes třeba operační systémy počítačů a jejich sítí – viz např. http://www.lupa.cz/clanky/jak-je-to-s-windows-10-a-zasadnim-utokem-na-nase-soukromi/ a http://www.lupa.cz/clanky/co-je-noveho-u-microsoftu-v-pravidlech-ochrany-osobnich-udaju/ , aby sloužily jejich komerčním zájmům nebo k témuž účelu, jako je tomu u oněch tajných služeb, s kterými ty soukromé společnosti namnoze úzce spolupracují, protože se jim to vyplatí.

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Lexi, ale i to má „skartační lhůty“. O mrtvé není zájem.
      Celé to vypadá, že se střetly dvě síly. Jedna, která chce občanům zpřístupnit co možná všechno a druhá, která by nejraději utajila i existenci člověka. Tam platí teorie, že s lidmi bez minulosti se lépe manipuluje.
      Konec konců, rozdílný postoj je vidět na zpřístupňování archivních dokumentů na internetu. Jsou archivy jako je Třeboň, kde chtějí zpřístupnit vše a jiné nejmenované mající stále jen potíže a potíže. Někdy si údaje můžete v pohodě stáhnout, jinde je musíte pracně získávat z obrazovky.
      Ovšem Česko musíme chválit, digitalizace postupuje a je zdarma, přístupná každému. To není běžné. Postupně se tak vytváří velmi solidní prostředí které vede k tlakům neukrývat vše.

      To se mi líbí

  2. ji5 napsal:

    Digitalizace informací je spojena s problémem trvanlivosti úložišť a zálohováním zálohovaného.
    Pokud se po digitalizaci zničí původní zdroje, je možné postupně přijt o všechno.

    Druhým problémem je, že mnohé informace jsou z ideologických důvodů nepřístupné a nebo byly skartovány.

    Koupil jsem si knihu Julek věčně živý, kde jsem si konečně mohl přečíst, co vlastně Fučík řekl komisaři Böhmovi.

    Nemohu si ale dozvědět, co říkal na policii, Stb a nebo u soudu jiný státní hrdina, jehož jméno se prodává za 30000. Jakýsi idiot (prý) nechal jeho materiály zničit . Mohu si od pamětníků přečíst, že byl děvkař, ochlasta, lhář a manipulátor, ale vlastně o něm žádné historické materiály neexistují.
    Historii dotváříme pomocí laviček, které předstírají, že tam velkán možná někdy seděl.

    Zajímal jsem kvůli napsání článku o Miladu Horákovou a zakoupil přepis soudního protokolu – vyšel v Levných knihách. Nemohu ale nikde najít jednání soudu, který ji ještě za komunistů rehabilitoval. Pokud máme Horákovou za hrdinku, měly by takové informace být lehce dosažitelné.

    Soud s Horákovou byl prý zinscenován. Z protokolu samého to nevyplývá, už jen kvůli jazyku, který Horáková používá. Její činnost, namířená proti vlastnímu státu, v té době stačila na odsouzení k trestu smrti.

    Zrovna tak, jako stačilo, že Ethel Rosenbergová možná přepisovala na stroji informace, které její manžel poslal Rusům. Taky jí popravili. Kolem obou rozsudků byly protesty a dokonce od stejných lidí, například papeže a Chaplina.

    Teprve později se ukázalo, že Rosenbergová v tom byla nevinně, protože její švagr lhal, aby uchránil svoji ženu. A ještě později se přišlo na to, že popravovat špiony je blbost, protože se dají vyměnit. Myslím, že tak byl vyměněn Powers (kterého setřelili nad Ruskem, kde špionážil z letadla U-2) za Abela, kterého chytili Američané.

    V civilizovaných zemích byl trest smrti většinou zrušen. V reálu byl nahrazen právem policisty chránit vlastní život. Polda se tak nějak lidskýy zaobává a zmáčkne spoušť. Nestřílí do nohou, ale raději do hlavy pro jistotu vyprázdní celý zásobník. Z hlediska policisty to je bezpečnější a navíc společnosti ušetří náklady na zdravotní péči.

    Otázka je, jak se chrání informace, které jsou považovány za momentálně škodlivé. Když zemřel Dr Kelly (to byl ten hajzl, který zpochybnil Blairovo tvrzení, že Irák má zbraně hromadného ničení), usoudila komise Lorda Huttona, že spáchal sebevraždu. Podklady svého rozhodnutí zapečetila na 70 let. Prý kvůli ochraně pozůstalých. Toť péče přímo dojemná.

    Máme i v Česku informace, které nejsou momentálně vhodné pro zveřejnění? Pokud ano, jak je zajištěno, aby nezmizely nadobro? Jenže v zemi, která má přepisování historie nejen jako kratochvíli, ale dokonce i ideologicky podložený program na tom vlastně vůbec nesejde…

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Máte zbytečné obavy.
      Co řekl na VB a StB hrdina nehrdinovatější se brzy dozvíte.
      Jen jste narazil na přechodné období, kdy ještě není ujasněno, co je vhodné.
      Já bych se chtěl probudit za 200 let.
      Možná bych se kromě jiného dozvěděl, že 30 000 hrdina byl černoch.

      To se mi líbí

  3. vittta napsal:

    Podle mě se svět vyvíjí tak, že nikdo ani nic ničit nebude muset.
    Co bude digitální a přístupné na netu, to bude pravda.
    Dovedete si představit třeba nějakou knihu, vydanou digitálně a navíc on-line?(nebo třeba potřeba si knihu aktualizovat)
    Lehce a nenápadně se dá „závadná“ část změnit u tisíců výtisků naráz, v 50 jazycích.
    Ani se ty knihy nemusí pálit.
    To samé s historií.
    Koniáš by čuměl na ty možnosti.
    Dneska už se mnohde diskutuje tak, že autorské texty nahradily odkazy.
    „Podívejte, jak jsem chytrej a co čtu“.(každý čte samozřejmě pravdu)
    Je smutné se na to dívat…..

    To se mi líbí

    • oh napsal:

      Tady je rovnou celá bonboniéra:
      Když dva dělají totéž, aneb NATO se cítí uraženo:
      „Cvičení NATO vede k „posílení bezpečnosti a stability v Evropě“, a ruské pouze zhoršují napětí v regionu. Takže je srovnávat je úplně špatně, tvrdí zástupkyně mluvčího NATO Carmen Romero.“
      http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/nato-urazilo-srovnani-jeho-vojenskych-cviceni-s-ruskymi/

      Podle nizozemského ministra bezpečnosti a spravedlnosti Arda van der Steura převažuje zachování tajemství ve vyšetřování havárie Boeingu nad Ukrajinou nad občanskými právy. Dokumenty jsou pouze pro interní použití a mohou poškodit vztahy Nizozemska s jinými zeměmi. (Dovolil bych si odhad, že Rusko nebude tím státem, se kterým by mohly být poškozeny vztahy.)
      http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/nizozemsko-odmitlo-odtajnit-dokumenty-o-padu-mh17/

      To se mi líbí

      • jaa napsal:

        Hmm, opravdu se docela divím, že nás má západ za troly. Sebranka z Evropy a ameriky v Natu cvičí „obranu“ na cizím území u ruských hranic a to je v pořádku. Rusové cvičí Obranu na svém území a to v pořádku není? Vážně jsou ti západní evropané tak hloupí že tomu věří???
        No a k tomu letadlu…. jak vidno se nehodí a nezapadá do západní propagandy KDO to sestřelil. Že to rusové ani domobr.ana nebyla je zcela jasné – kdyby jo – byl by to jiný fičák… a ne takové tutlání.
        Ach jo co nás ještě čeká .. kromě těch furt končících/nekončících veder… uff

        To se mi líbí

      • Lex napsal:

        Když už jsme na těch odkazech na propagandu, nemohly zůstat pozadu ani „lihové noviny“ (alespoň ve své digitální podobě) – http://www.lidovky.cz/kolektivni-silenstvi-propagandy-rusti-novinari-popsali-praxi-medii-pod-taktovkou-kremlu-g81-/zpravy-svet.aspx?c=A150814_151926_ln_zahranici_msl

        Špicááááá! sebranka šmoků, kteří nejméně z padesáti procent na svých stránkách nedělají nic jiného, než stupidní propagandu (většinou namířenou proti Ruské federaci a prezidentu Putinovi obzvlášť – konec konců, co jiného je ten článek samotný, to není zprávam reportáž ani komentář, to je jen a jen propaganda zveřejněním žvástů nějakého odpůrce režimu), tiskovina zcela očividně (dobrovolně) realizující linii bruselského vedení k vytváření propagandistické bariéry proti Rusku, za kterýmžto účelem přímo Evropská komise vytváří „grupu mocnego uderzenia“ složenou z nájemných pisálků propagandistů, tak tihle budou mektat o mediální sféře „tam“ (aniž bych zpochybňoval, že o propagandu jde na obou stranách – rozdíl je jen v tom, jde-li o „útočnou“ nebo „obrannou“ propagandu, a jakou má politika vedení zemí lidovou podporu – rozdíl je vpodstatě takový, jak píše „jaa“ v 9.02 ohledně cvičení obrany manévrujícími vojsky).

        A pokud jde o toho hňupa se spermatem – co k tomu dodat – kdysi jsem na margo podobného hovězího dobytka napsal takovou veršovánku (a podobnou už jsem tu snad i publikoval)
        Dal by mu jeden klidně třeba i korunu.
        Ustrnul by se nad ním i Rabiho Löwa Golem.
        Však přepíná drzost svou hodně už přes strunu.
        No,pařez zůstane pařezem a vůl zůstane volem.

        Snad by pár hřejivých slov o něm mohl připojit pan Jírovec.

        To se mi líbí

    • tata napsal:

      Tady by normalní člověk měl přemýšlet a položit si otázku……Co je smiřování.
      Jestli je to v duchu že vedle sebe žijem a musíme žit je potřebné konstatovat ano jsme ochotni udělat tlustou čáru,kde ale musí byt jasná pozice to co jste udělali jsme ochotni odpustit ……….zapomenout nikdy vždy budem vnukům připominát…..nikdy nedovolte nový MNICHOV.
      a už vubec nemužeme připustit snahy lidí jako kníže manipulovat s historií……..to není smiřování ale zrada,respektive zrada ne protože on nikdy čech nebyl,to zrádci jsou co mu tleskají. JEHO snaha je naprosto zřejmá jeho slova se nedají vykládat jinak než jak je nazval V kampani ZEMAN……..I když se to media snaží překroutit jako lež je to lež od nich.
      PROHLASIT ŽE V dnešním pravu by musel Beneš stanout před valečním soudem je drzost galatických rozměru,

      Je to jasná snaha postavit na stejnou uroven genocidu na našem narodu NĚMCI,která byla cileně,planovitě řizena statem.Oproti vybuchům pomsty,sice dnešními očima né z čeho bysme byli hrdi,pořad to ale byli ostruvky pomsty.
      Takže ten pán si zaslouží jen pohrdání,je zrada aždeho čecha že jeho konání muže považovat za zaslužný čin……..a před každým takovým si mohu jen odplivnout……

      Smiřování není manipulace s fakty

      To se mi líbí

      • kočka šklíba napsal:

        Skvělé tato.

        To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Kníže…je jen hlásná trouba vlastizrádných názorů jiných.
        O tom válečném soudu je to především kapitální nesmysl (drzost samozřejmě také) protože si nevzpomínám, že by zrovna Beneš nařídil excesy při odsunu a odsun jako takový byl odsouhlasem spojenci.

        To se mi líbí

  4. ji5 napsal:

    Vyšetřování katastrofy malajsijského letadla prováděné holandskými úřady není možné spojovat s politickými zájmy jednotlivých zemí. O katastrofě bude vydána zpráva, která určí míru odpovědnosti letecké společnosti a určí příčiny havárie (raketa, letecký útok, výbuch na palubě, konstrukční) Závěrečná zpráva je obvykle kompromisem mezi zájmy jednotlivých účastníků řízení a může, ale i nemusí obsahovat doporučení, která mají snížit pravděpodobnost opakování katastrofy v budoucnosti.

    Nevím, jestli ještě platí mezinárodní dohoda z roku 1991, podle které mělo být Rusko odpovědné za vyšetřování leteckých nehod, k nimž došlo na území bývalého SSSR. Vedení vyšetřování bylo svěřeno Holandsku na základě toho, že z něj byla většina obětí.

    To, že holandské úřady nechtějí uveřejnit některé údaje s tím, že by to mohlo poškodit jejich vztahy
    s jinými zeměmi je v podstatě jen vyjádřením principu, že jejich zpráva nesmí být politická. Holandská zpráva zaznamená, že letadlo bylo s velkou pravděpodobností sestřeleno raketou země-vzduch. Neřekne ale odkud a kým byla vypálena. V rámci depolitizace budou potlačeny informace o tom, že se kolem malajsijského letadla pohybovala ukrajinská vojenská letadla.

    Politickým důsledkům se ale nelze vyhnout, protože jde o Ukrajinu. Proto již od samého počátku ukázala americká propaganda prstem na Putina. Bez zveřejnění důkazů, samozřejmě.

    Katastrofa má rovněž finanční rozměr a ten je vedle politiky v pozadí snahy o zřízení mezinárodního tribunálu, který by „nezávisle“ přisoudil vinu a povinnost platit. Otázka samozřejmě je, zda by nyní utajované informace byly pro takové řízení uvolněny.

    Mezinárodní tribunály jsou v podstatě fraška, protože jsou zřizovány mocnými v jejich zájmu a nevztahují se na jejich státní příslušníky. Proto byl v Haagu souzen Miloševič, ale ne třeba Albrightová za podvod se smlouvou v Rambouilett. Proto neexistuje soud, který by mohl soudit Bushe a Blaira za válku v Iráku.

    To se mi líbí

  5. Slim napsal:

    To, co tu napsal Ji5 o „malajském případu“ je vhodně doplněno a rozšířeno tímto článkem.
    http://vasevec.parlamentnilisty.cz/vip-blogy/branislav-fabry-tragedia-malajzijskeho-lietadla-informacna-vojna

    Leccos jsem okolo toho tribunálu nechápal. Teprve zde mi slovenský právník, pán docent Fábry, jasně, dostatečně srozumitelně a v souvislostech vysvětlil, proč Ukrajinci chtějí jenom JEDNORÁZOVÝ tribunál. Taky jsem na to mohl přijít sám, parbleu.. 😦

    Dovoluji si doporučit k pozornému přečtení.

    (Jo, a taky se mi líbí, že „Paroubkovy listy“ slovenštinu nepřekládají. Pozoroval jsem v papírových novinách, že t to dělají. Asi si myslí, že brainvoše není nikdy dost..)

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.